18.8.18

Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ποιότητας αέρα στην Ανατολική Αττική

Το RPSOS.gr συνεχίζει να φροντίζει για την υγεία όλων όσων κατοικούν ή και δραστηριοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές εγκαθιστώντας σταθμούς μέτρησης της ποιότητας του αέρα.
Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 11/08 εγκαταστάθηκαν 4 σταθμοί (δύο στην Αστυνομία Ραφήνας και δύο σε πυρόπληκτη οικία στη Διασταύρωση), οι οποίοι μετρούν συνεχώς σε βάση 24ώρου τα σωματίδια PM 2,5 και PM 10.
Οι εθελοντές του RPSOS.gr αλλάζουν καθημερινά τα φίλτρα τα οποία μεταφέρονται στο πιστοποιημένο εργαστήριο περιβαλλοντικών μετρήσεων Alpha Measurments, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Βασιλόπουλο καθηγητή και δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας  - Πικερμίου και φυσικά επι κεφαλής της εθελοντικής δράσης rpsos.gr «Στόχος της ομάδας είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία, διότι οφείλουμε να ενημερώσουμε αξιόπιστα τους κατοίκους της περιοχής εάν διατρέχουν κίνδυνο από τον αέρα που εισπνέουν. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σύντομα και θα συνεχίσουμε με τις μετρήσεις για αρκετό καιρό ακόμα».
Πέραν των 4 σταθμών που εγκαταστάθηκαν στις 11 Αυγούστου την Δευτέρα 13 πραγματοποιήθηκε και η παραλαβή ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού φορητού σταθμού μέτρησης μικροσωματιδίων, ο οποίος βαθμονομήθηκε Τρίτη και Τετάρτη, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί για την κινητή μονάδα μέτρησης ρύπων που προετοιμάζεται. Η κινητή μονάδα άρχισε να επιχειρεί ανά γειτονιά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν ενημερώσεις με τα αποτελέσματα που προκύπτουν προς ενημέρωση του κοινού.
Λίγα λόγια για τις μετρήσεις
Τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, που εμείς ανιχνεύουμε με τα όργανα που έχουμε τοποθετήσει, είναι διαμέτρου 2,5μm (λεγόμενα ως PM 2,5) και διαμέτρου 10μm(λεγόμενα ως PM 10). Για να γίνουμε πιο κατανοητοί αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανθρώπινη τρίχα έχει διάμετρο περίπου 70 μm. 

Ένας βασικός διαχωρισμός των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στον αέρα είναι με βάση τη διεισδυτικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό είναι που επηρεάζει και την υγεία μας. Τα σωματίδια διαμέτρου άνω των 10μm φιλτράρονται επαρκώς από το αναπνευστικό μας σύστημα και δεν προκαλούν προβλήματα. Τα εισπνεύσιμα σωματίδια έχουν διάμετρο έως 10μm (λεγόμενα και ως PM 10) και περνούν από τον ρινοφάρυγγα. Τα αναπνεύσιμα σωματίδια έχουν διάμετρο έως 2,5μm (λεγόμενα και ως PM 2,5) και είναι τα πιο επιβλαβή, καθώς καταφέρνουν να διεισδύσουν έως βαθιά στους πνεύμονες. 

Τα αιωρούμενα σωματίδια δεν είναι ένας ενιαίος ρύπος, αλλά μάλλον είναι ένα μίγμα πολλών ρύπων. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων σε καθαρή ατμόσφαιρα είναι της τάξεως των 10 μg/m3. 

Η έκθεση σε σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση PM 2,5 και PM 10, είναι δυνατόν να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, καρδιοαγγειακές ασθένειες, να επιδράσει στον μηχανισμό αυτοκαθαρισμού του σώματος από ξένα σωματίδια, να προκαλέσει βλάβη  στους  ιστούς  των  πνευμόνων και άλλα. Στις συνέπειες μπορούμε κυρίως να συναντήσουμε επίμονο βήχα,  φλέγματα και ζαλάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την πλατφόρμα μας rpsos.gr .
Την σελίδα μας στο Facebook ή να τηλεφωνείτε στο 211 800 5440

Η ομάδα του RPSOS
Επικεφαλής ομάδας
Δρ. Ανδρέας Βασιλόπουλος
Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

ΦΩΤΟ - Η αφοπλιστική απάντηση της Ελένης Βαϊτσου στην ερώτηση ακόλουθή της - "Είσαι λίγο λεσβία;"

Λάτρης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η ηθοποιός Ελένη Βαϊτσου και αναρτά συχνά στιγμιότυπα από την ζωή της.
Η ηθοποιός που παίζει στην τηλεοπτική σειρά «Μπρούσκο» όμως δέχτηκε μια αδιάκριτη ερώτηση από μια θαυμάστριά της αλλά η απάντησή της ήταν πραγματικά αφοπλιστική.
Συγκεκριμένα, η θαυμάστρια της έγραψε: ««Είσαι λίγο λεσβία; Γιατί αν είσαι, καλά κάνεις, από περιέργεια ρωτάω» και η ηθοποιός δε δίστασε να απαντήσει, δημοσιεύοντας το σχόλιό της: «Είσαι λίγο αδιάκριτη και προκατειλημμένη; Γιατί αν είσαι, δεν κάνεις καθόλου καλά, απλά για να το συνειδητοποιήσεις το λέω».
Δείτε τα σχόλια παρακάτω:
VAITSOY.jpg

Ε.Ε.- Οι πολίτες ψήφισαν για την αλλαγή ώρας

Τις 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε η δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης αναφορικά με τη διατήρηση ή όχι της θερινής ώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ”στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Ιουλίου, «Ευρωπαίοι πολίτες, ενδιαφερόμενα μέρη και δημόσιες αρχές κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του θέματος συμπληρώνοντας ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο. Η διαβούλευση αυτή αποτελεί μέρος μιας αξιολόγησης στην οποία προβαίνει επί του παρόντος η Επιτροπή κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη θερινή ώρα”
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν «στόχος είναι να διερευνηθεί κατά πόσον οι κανόνες θα πρέπει να τροποποιηθούν ή όχι. Η Επιτροπή θα αναλύσει τώρα τις απαντήσεις που ελήφθησαν και θα δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα εντός των προσεχών εβδομάδων”.

Στα Εξάρχεια τρώνε τυλιχτό με γύρο…μανιταριών!

Οι Αθηναίοι vegans, πρώην φανατικοί του πιο ελληνικού street food, απέκτησαν πλέον το στέκι τους στα Εξάρχεια.
O λόγος για το σουβλατζίδικο Amanita Grill, που εδώ και μερικές μέρες ξεκίνησε να σερβίρει το απόλυτο χορτοφαγικό σουβλάκι με γύρο μανιταριών!

Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ο Αντώνης και ο Βασίλης, βαρέθηκαν να βλέπουν συνέχεια να ανοίγουν μαγαζιά copy paste και έτσι αποφάσισαν να κάνουν την ανατροπή και να ανοίξουν ένα μαγαζί, που για πολλούς έλειπε από το κέντρο. Με το κίνημα του βιγκανισμού να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ελλάδα και με τον επικείμενο ερχομό χιλιάδων τουριστών λόγω καλοκαιριού, το Amanita αναμένεται να κάνει πάταγο.


29598131_10157004463307289_2771901011813539078_n
29792418_10157004463557289_9154782087892284752_nΜπορεί η λέξη Amanita να αναφέρεται σε ένα γένος μανιταριών, που περιλαμβάνει 65 είδη, ωστόσο στο vegan σουβλάκι τους ο Αντώνης και ο Βασίλης χρησιμοποιούν μόνο πορτομπέλο και πλευρώτους, τα οποία και νοστιμίζουν με κάθε λογής μπαχαρικά και στη συνέχεια ψήνουν στο γκριλ. Η πατάτα ολόφρεσκη και κομμένη στο χέρι, τηγανίζεται σε 80% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 20% ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα να είναι απίστευτα τραγανή στο εξωτερικό και μοναδικά μαλακή στο εσωτερικό.

30712953_10155225412655759_2409080897901093681_nΟ κατάλογος, αν και μικρός, θα σε δυσκολέψει σίγουρα στην τελική σου επιλογή: Red Amanita με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα, σάλτσα ντομάτας και σαλάτα, Yellow Amanita με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα, μουστάρδα και σαλάτα, Amanita Kebab με σουτζουκάκια από φακή, σάλτσα ντομάτας, τυρί κρέμα από αμύγδαλο και σαλάτα και Amanita Potato Fries -όλα στα 2,5€. Στο μέλλον αναμένεται να προστεθούν και άλλες επιλογές, όπως ντάκος, μουσακάς και λαζάνια.
Ανυπομονούμε να τα δοκιμάσουμε και να σάς μεταφέρουμε εντυπώσεις!
info
Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 2111822343, Δευτ.-Σάβ. 13.30-01.00, https://www.facebook.com/pages/Amanita-Grill/894950420676236

ΦΩΤΟ - Το πιο… σέξι μανάβικο βρίσκεται στις Σπέτσες

Μερικές φορές οι καταστηματάρχες έχουν όρεξη και εκτός από το ότι στήνουν όμορφα μαγαζιά, βάζουν και πανέξυπνες ταμπέλες.

Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Μαθιός.

Συναντήσαμε το μανάβικό του, ενώ κάναμε βόλτες στα γραφικά σοκάκια των Σπετσών και δεν μπορούσαμε παρά να κοντοσταθούμε για να βγάλουμε φωτογραφία την ξεκαρδιστική του ταμπέλα: «Οπωρολαχανοπωλείο Ο Μ’ ανάβεις». Περιττό να πούμε ότι το ευφυές λογοπαίγνιο με τη λέξη «μανάβης» μάς έκανε να επισκεφθούμε το μαγαζί για να πάρουμε μερικά φρούτα για την παραλία.


πηγή

Βάσεις 2018: Μετά τις 27 Αυγούστου οι βάσεις των πανελλαδικών

Με μικρή καθυστέρηση αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων φέτος, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αναρτηθούν προς το τέλος του μήνα και πιο συγκεκριμένα μετά τις 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι βάσεις αναμένεται να παρουσιάσουν μεικτές τάσεις, ανάλογα το επιστημονικό πεδίο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή, Χρήστο Κάτσικα, η πλειονότητα των τμημάτων - και ιδίως η πλειονότητα των παραδοσιακά υψηλόβαθμων τμημάτων - θα κινηθεί πτωτικά.

Αντιθέτως, τα περισσότερα τμήματα για τα οποία χρειάστηκε εξέταση σε ειδικό μάθημα, θα έχουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους. Μεγάλη άνοδος αναμένεται και στα παιδαγωγικά τμήματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Κάτσικα, το πλέον υψηλόβαθμο τμήμα φέτος θα είναι η Ιατρική Αθηνών, αν και με πρόβλεψη πτώσης της βάσης εισαγωγής της.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι περίπου 40.000 υποψήφιοι κατέγραψαν φέτος βαθμολογίες κάτω από τη βάση. «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων χρόνων», σχολίασε.

Πράγματι, στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, από τους 27.679 υποψηφίους, το 33,16% έχει συγκεντρώσει μέχρι 10.000 μόρια.

Στην ίδια Ομάδα Προσανατολισμού, στο Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, μέχρι 10.000 μόρια έχει συγκεντρώσει το 63,25%, από τους συνολικά 8.600 υποψήφιους.

Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, από τους 24.935 υποψήφιους το 41,67% έχει συγκεντρώσει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια Ομάδα, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, από τους 17.593 υποψήφιους το 30,48% έχει αντίστοιχες επιδόσεις.

Όσον αφορά στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και ζωής, από τους 3.223 υποψήφιους το 83,58% έχει μέχρι 10.000 μόρια. Στην ίδια Ομάδα, στο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, από τους 22.658 υποψηφίους το 53,46% έχει αντίστοιχες επιδόσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, φέτος αναμένεται να δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια περίπου 100 τμήματα. «Τα τμήματα αυτά αφορούν και στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια και κατανέμονται σε όλα ταΕπιστημονικά Πεδία. Η χαμηλότερη είσοδος σε Πανεπιστημιακό Τμήμα δεν θα ξεπεράσει τα 6.000 - 7.000 μόρια. Η χαμηλότερη είσοδος σε Τμήμα ΤΕΙ θα είναι κάτω από τα 4.000 μόρια», είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκτίμηση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής
1ο Επιστημονικό Πεδίο

«Το "κατώφλι" του πεδίου θα κινηθεί κάτω από τις 7.000 μονάδες, αφού αυξήθηκαν σε σχέση με το 2017 οι υποψήφιοι που έχουν βαθμό πρόσβαση κάτω από 10», εκτίμησε ο κ. Κάτσικας. Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένεται στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδος των βάσεων, της τάξης των 100-300 μορίων κατά μέσο όρο. «Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας), η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή, της τάξης των 50-100 μορίων καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση, λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων. Ενδεικτικά η Νομική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 18.200 - 18.350 μόρια, η Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.950 - 18.100 μόρια, η Ψυχολογία Αθήνας στα 17.800 - 17.950 μόρια και η Φιλολογία Αθήνας στα 16.450 - 16.650 μόρια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάτσικας.
2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, για τον κ. Κάτσικα «είναι φανερό» ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών. «Φέτος, ήταν μεγάλη η αύξηση των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (41,67% φέτος έναντι 33,23% πέρσι), κάτι που θα «κατασκευάσει» βάσεις εισαγωγής 7-9.900 μόρια σε αρκετά Τμήματα. Από την άλλη, πτώση θα σημειώσουν και οι υψηλόβαθμες σχολές. Ενδεικτικά το τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ αναμένεται να κινηθεί στα 18.200 - 18.350 μόρια, το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης στα 17.350 - 17.500 μόρια και το Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στα 17.250 - 17.450 μόρια», σχολίασε.
3ο Επιστημονικό Πεδίο

Πτώση των βάσεων θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας «18,5-20», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές υπήρξαν μικρότερα ποσοστά από πέρσι (917 υποψήφιοι φέτος, έναντι 1.386 πέρυσι). Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Κάτσικας, η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (30,48 φέτος έναντι 25,12 πέρσι) θα επηρεάσει και τα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου ωθώντας τα σε ακόμη χαμηλότερες πτήσεις των βάσεων εισαγωγής τους. «Οι χειρότερες φετινές επιδόσεις στο μάθημα της Βιολογίας -μάθημα αυξημένης βαρύτητας--, είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200-350 μόρια. Ενδεικτικά η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να κινηθεί στα 18.800 - 19.000 μόρια, η Ιατρική Θεσσαλονίκης στα 18.750 - 18.900 μόρια και η Ιατρική Θράκης 18.250 - 18.450 μόρια», εξήγησε.
4ο Επιστημονικό Πεδίο

Όσον αφορά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής των περισσοτέρων τμημάτων, κατά μέσο όρο κατά 150-400 μόρια. «Αυτό, λόγω και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των υποψηφίων -περίπου 2.500 επιπλέον σε σχέση με πέρυσι- αλλά και από το γεγονός ότι στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρυσι», επεσήμανε ο κ. Κάτσικας.
Όπως πρόσθεσε, οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (και ελάχιστα των Μαθηματικών) μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη «Γλώσσα» όσο και στην «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον». «Ωστόσο το γεγονός ότι το 53,46% των φετινών υποψηφίων «κουβαλάει» βαθμολογίες κάτω από τα 10.000 μόρια είναι σίγουρο ότι θα «τραβήξει» πολλά χαμηλόβαθμα τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ, σε πτωτική κατεύθυνση των βάσεών τους με αποτέλεσμα η συνολική φυσιογνωμία του Πεδίου να συγκροτείται από δυο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις στις βάσεις εισαγωγής», είπε.
Τμήματα με ειδικά μαθήματα

Τέλος, από τα τμήματα που χρειάζονται εξέταση σε ειδικό μάθημα για την εισαγωγή σε αυτά, οι σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αναμένεται να έχουν σημαντική πτώση. Στον αντίποδα, τα τμήματα Μουσικών Σπουδών αναμένεται να έχουν σημαντική άνοδο. Επίσης, άνοδος αναμένεται τόσο στα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας όσο και στα τμήματα Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας. Αντίθετα, σημαντική πτώση αναμένεται στα Τμήματα Ιταλικής Φιλολογίας.

ΦΩΤΟ - Αντιδράσεις για την παρουσία Πούτιν στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρέστη σήμερα στο γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ, με τον επιχειρηματία Βόλφγκανγκ Μάιλινγκερ, στο Γκάμλιτζ στη νότια Αυστρία. 
Πέρασε περίπου μιάμιση ώρα στο πάρτι πριν αυτός και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επιστρέψουν με αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο του Γκρατς. Από εκεί ο Πούτιν ταξίδεψε για τη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί το βράδυ με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με κύρια θέματα τον πόλεμο στη Συρία, τη διένεξη για την Ουκρανία και ενεργειακά ζητήματα. Πάντως, το γεγονός ότι η Κνάισλ είχε καλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στην Αυστρία όσο και στο εξωτερικό.
Συνολικά περίπου 100 επισκέπτες παρέστησαν στη γαμήλια τελετή. Ο πιο διάσημος καλεσμένος - ο  Πούτιν - προσγειώθηκε στο Γκρατς στις 12:20 το μεσημέρι και στη συνέχεια πήγε οδικώς στο Γκάμλιτζ. 
Λίγο πριν τον Ρώσο πρόεδρο στο γάμο είχε φτάσει και ο καγκελάριος Κούρτς.
Η νύφη περίμενε τον Πούτιν στην είσοδο του «Tscheppe Inn», ενώ εκείνος της πρόσφερε ένα μπουκέτο λουλουδιών και ένα πλατύ χαμόγελο. Λίγο μετά τον Πούτιν έφτασε και η Χορωδία των Κοζάκων του Ντον, την οποία ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος είχε φέρει και κάλεσε την Κάριν Κνάισλ να χορέψουν. Η αστυνομία είχε διαθέσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων μέσα και γύρω από το Γκάμλιτζ για την γαμήλια τελετή αλλά και την παρουσία του Πούτιν. Η παρουσία των ενόπλων αστυνομικών ήταν έντονη σε πολλά σημεία κατά μήκος του δρόμου. Υπήρξαν επικρίσεις για το υψηλό κόστος ασφάλειας για τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος δεν ταξίδευε ιδιωτικά. Η επίσκεψη του Πούτιν ήταν επίσκεψη εργασίας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Υπήρχε «η συνήθης ασφάλεια για την επίσκεψη σε ξένο επισκέπτη», είπε, όταν ρωτήθηκε ποιος πληρώνει για την ασφάλεια. Ο ίδιος ο Πούτιν συνοδευόταν από την δική του ασφάλεια. «Η ρωσική πλευρά πληρώνει τα δικά της έξοδα», συνέχισε ο εκπρόσωπος του αυστριακού ΥΠΕΞ. Η Κνάισλ θα πληρώσει για το γάμο» κατέληξε...

Έντονη κριτική για την επίσκεψη Ο εκπρόσωπος Τύπου του SP?, Γιοργκ Λίχφριντ, ανέφερε ότι η παρουσία Πούτιν στο γάμο της Κνάισλ «κατέστρεψε την αυστριακή εξωτερική πολιτική», ενώ σε ανάρτησή του στο twitter, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που είχε η συγκεκριμένη παρουσία, ειδικά τώρα που η Αυστρία έχει την προεδρία της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο «πράσινος» ευρωβουλευτής Michel Reimon απαίτησε την παραίτηση Κνάισλ.

Προσοχή: Νέα απάτη μέσω ΕΛΤΑ με SMS που ζητούν pin και αριθμό κάρτας

Προσοχή συνιστούν στους πολίτες τα ΕΛΤΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα διακινούνται SMS, τα οποία κάνουν χρήση της επωνυμίας των Ταχυδρομείων.

Με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ καλούν το κοινό να μην δίνει στοιχεία τραπεζικών καρτών και pin, υπογραμμίζοντας πως δεν αποστέλλουν μηνύματα που παραπέμπουν σε ιστοσελίδες με σχετικά αιτήματα.
«Τα ΕΛΤΑ συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μήνυμα και να το αγνοήσουν. Η χρήση της επωνυμίας ΕΛΤΑ από τους αποστολείς των μηνυμάτων είναι παράνομη και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους», αναφέρουν.

Ammotines: Πετροχώρι Πύλου - "Νύχτα Γλυκιά Καλοκαιριού"

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 20.30 !
 
 Ammothines  Πετροχώρι Πύλου 

"Νύχτα Γλυκιά Καλοκαιριού" σε μια μοναδική τοποθεσία, ο Γρηγόρης Βαλτινός παρέα με τον κορυφαίο τραγουδοποιό Γιάννη Νικολάου σε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις!!!...

Ρέμος-Μπόσνιακ: Οι τέσσερις κουμπάροι που θα τους παντρέψουν

Τι γράφει το προσκλητήριο 

Με τα ιερά δεσμά του γάμου θα ενωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου Υβόννη Μπόσνιακ και Αντώνης Ρέμος.
Κουμπάροι του ζευγαριού θα είναι ο επιστήθιος φίλος του τραγουδιστή Κώστας Πηλαδάκης, η κολλητή φίλη του μοντέλου και σχεδιάστριας, Μαρία Μπεκατώρου, ο ισχυρός άνδρας του Nammos Γιάννης Παπαλέκας και ο πρόεδρος του Alpha Δημήτρης Κοντομηνάς.
Το μυστήριο και η δεξίωση θα τελεστεί στο κτήμα του ισχυρού άνδρα του Alpha στη Βαρυμπόμπη.
«Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής μας, το γάμο μας, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19.00, στην Βαρυπόμπη. 
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα» γράφει το προσκλητήριο που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

Η νέα γενιά είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα στην Τριφυλία

*Αντώνης Καρατζάς

Πλέον η απόφαση για δημοτικές εκλογές στην χώρα μας τον Μάιο του 2019 είναι ειλημμένη.
Πιο συγκεκριμένα  θα είναι με τετραπλή εκλογική διαδικασία τον ερχόμενο Μάιο καθώς ο λαός θα εκλέξει βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχη και δήμαρχο. Περνώντας λοιπόν στην επόμενη μέρα για τον δήμο μας βλέπουμε μια κατάσταση πραγματικού μπερδέματος.
 Δημοτικοί σύμβουλοι αποχωρούν από συνδιασμούς κάνοντας δικά τους παιχνίδια για την επόμενη ημέρα, ποιοτική βελτίωση στην καθημερινότητα των κατοίκων δεν υπάρχει παρ' όλο που κάποιοι κοιτούν πως να παρουσιάσουν τα μαύρα άσπρα, ενώ βλέποντας και την εικόνα του δημοτικού μας συμβουλίου θαρρώ πως ο πολίτης κωλύεται να ξεχωρίσει ποια είναι η πλειοψηφία και ποιά η αντιπολίτευση.
Μια μαύρη πενταετία που δεν έφερε κάτι ουσιαστικό στον δήμο παρά μόνο εκδηλώσεις...
Αυτή τη στιγμή που η δεξιά ζεί τη μεγαλύτερη διάσπαση της είναι η ωρα να περάσει ο δήμος στην επόμενη φάση του.
Με λίγα λόγια ανεξάρτητοι κομματικά συνδυασμοί που στόχο θα έχουν να φτιάξουν ένα τόπο διαμάντι για τις επόμενες γενιές. Καλώς ή κακώς όλοι έχουμε κάποια κομματική ταυτότητα όμως ίσως η πολιτική τουλάχιστον στους δήμους πρέπει να βασίζεται στον εθελοντισμό να σκανάρεται κάθε υποψηφιότητα και να συμμετέχουν άνθρωποι που θέλουν όντως να κάνουν πράγματα. Πίσω από τις κομματικές γραμμές στο Δήμο μας βρίσκεται το βίος κάποιων αλλά σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που οραματίζονται κάτι καλύτερο . 

Σε έναν καλύτερο ομως δήμο σημαντικό ρόλο θα παίξει και η νεα γενιά. 
Μία νεα γενιά που δε θα συμβιβαστεί τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές να κατέβει για να γίνει συμπλήρωμα του κάθε συνδιασμού, μία νέα γενιά που δε θα δίνει το δικαίωμα σε κανένα καλοθελητή να τη καπηλευτεί όπως έγινε το 2014. Για τον δήμο μας ετούτη η ώρα πρέπει να είναι ώρα σκέψης, ωρα ζύμωσης και πνευματικής επανάστασης! Δεν είναι παιχνίδι η νέα γενια στις ορέξεις του κάθε συνδιασμού. 
Η ανανέωση λοιπόν είναι απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα από την κορυφή έως και τα νύχια. Νέα πρόσωπα και φρέσκα είναι το έναυσμα για μία καινούργια μέρα στο δήμο μας, στην Τριφυλία που αγαπάμε.
 

 *Αντώνης Καρατζάς, εκπαιδευτικός και μέλος του Κιν.Αλ.

ΠΗΓΗ : Navarinoinvestment.com

"Θηλιά" οι φόροι: 4 στους 10 θα πληρώσουν έως και 40% περισσότερο φέτος

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

Τα 2/3 του εισοδήματος των φορολογουμένων καταλήγουν σε φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ φέτος 4 στους 10 φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πληρώσουν αυξημένο φόρο κατά 40% και 2 στους 10 τον διπλάσιο φόρο από πέρυσι.
Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του με τίτλο "φορολογία χωρίς μετρολογία" ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.
Ολόκληρο το άρθρο του αναφέρει τα εξής:
"Όταν στην ελληνική αγορά, 4 στις 10 επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες, όταν 5 στις 10 έχουν μηδενικά ή πολύ μικρά κέρδη, όταν οι βεβαιωμένοι φόροι των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 4,3 δις ευρώ, όταν η φορολογητέα ύλη των αυτοαπασχολουμένων είναι φέτος μειωμένη κατά 1,5 δις ευρώ και όταν τα ληξιπρόθεσμα των βεβαιωμένων φόρων ξεπέρασαν τα 5,1 δις ευρώ το α’ εξάμηνο, τότε υπάρχει «υπέρμετρη» φορολόγηση.
Όταν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα υπολογίζεται από τη Eurostat στον ιδιωτικό τομέα στα 929 ευρώ και στο δημόσιο 1.050 ευρώ, όταν το μέσο νοικοκυριό έχει εισόδημα 1.014 ευρώ τον μήνα και όταν η μέση σύνταξη εκτιμάται στα 896 ευρώ, τότε «ασύμμετρα» ο μέσος φόρος του Έλληνα για κάθε μήνα από Ιούλιο έως Ιανουάριο είναι 1.246 ευρώ. Όταν σε ατομικό επίπεδο 4 στους 10 φορολογουμένους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πληρώσουν φέτος αυξημένο φόρο έως και 40% και όταν 2 στους 10 τον διπλάσιο φόρο από πέρυσι, τότε οι φόροι υπολογίζονται με λάθος «παράμετρο» και έχουν ως αποτέλεσμα οι 3 στους 10 πολίτες να αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τη α’ δόση των συνολικά 1,2 δις ευρώ.
Η φορολογία μπορεί να είναι η επιβολή υποχρεωτικών φόρων, υπέρ του κράτους, αλλά πρέπει να έχει ένα μέτρο, σύμφωνα με το ελληνικό ρητό «παν... μέτρον άριστον». Η φορολογητέα ύλη από τα 98 δις ευρώ το 2009 έχει καταρρεύσει στα 73 δις ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το 2017 έφτασαν τα 48 δις ευρώ, δηλαδή τα 2/3 του εισοδήματος όλων των φορολογουμένων.
Ο σκοπός ακόμα και της «μνημονιακής φορολογίας» πρέπει να παραμένει τριπλός: αφενός η χρηματοδότηση των κρατικών δαπανών κατά την δημοσιονομική πολιτική, αφετέρου η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης που αφορά στην οικονομία γενικότερα και τέλος η κοινωνική οικονομία για άμβλυνση των ανισοτήτων.
Η φορολογία είναι απαραίτητη δραστηριότητα των δημόσιων φορέων σε όλες τις χώρες του κόσμου, αφού εξασφαλίζει το 90% των εσόδων ενός κράτους. Για το λόγο αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο μελέτης, με το οποίο ασχολούνται τόσο η οικονομική, όσο και άλλες επιστήμες, όπως η νομική, η πολιτική και η διοικητική, ενώ θα πρέπει ίσως να στηριχθεί ακόμα περισσότερο και στη «μετρολογία», δηλαδή την επιστήμη που ασχολείται με τα μέτρα και τα σταθμά.
Οι φόροι μπορεί να είναι αναγκαστικό και μονομερές μέσο μετάθεσης πόρων και παροχής από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα, όμως θα πρέπει, «κάθε φόρος να είναι γι’αυτόν που τον πληρώνει παράσημο, όχι σκλαβιάς, αλλά ελευθερίας» και θα πρόσθετα, ούτε βέβαια κοροϊδίας των συνεπών φορολογουμένων. Τελευταία, ενόψει της 21ης Αυγούστου και της 8ης Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, κακώς παρουσιάζεται ως παροχολογία η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας πολιτών και επιχειρήσεων καθώς και του εξορθολογισμού της «ασφαλιστικής φορολογίας» των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο βαθμός και η μέθοδος της φορολογίας των συνεπών και ενήμερων φορολογουμένων, αλλά και γενικότερα η εισπραξιμότητα των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φόρων τη περίοδο των μνημονίων, επιβάλουν να εφαρμοστούν κατά ένα χρόνο νωρίτερα, τα μεταμνημονιακά φορολογικά «αντίμετρα»".

Άγριο ξύλο γονέων σε παιδικό πάρτι, για ένα... φιλί !

Ένα φιλί και η αντίδραση της πρώην συζύγου του, στάθηκε η αφορμή για να καταλήξει στο κελί 28χρονος και στο νοσοκομείο ο 50χρονος πρώην πεθερός του.
Όλα άρχισαν όταν ο 28χρονος μαζί με τους γονείς του, πήγαν στο σπίτι της πρώην γυναίκας του για να επισκεφτούν το παιδί του. Εκεί όμως, ήταν σε εξέλιξη παιδικό πάρτι για τα γενέθλια της κόρης της πρώην γυναίκας του, από άλλο σύντροφο.

Ο 28χρονος πλησίασε την πρώην γυναίκα του για να της ευχηθεί για το γεγονός με ένα φιλί και τότε αυτή αντέδρασε έντονα.

Στο επεισόδιο παρενέβη ο πατέρας της με αποτέλεσμα ο 28χρονος να χτυπήσει τόσο την πρώην γυναίκα του όσο και τον πρώην πεθερό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων που ήταν καλεσμένοι στο πάρτι, και ο 50χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει τραύματα και κρατήθηκε για νοσηλεία.

Ο 28χρονος αποχώρησε από την οικία της πρώην γυναίκας του μαζί με τους γονείς του, ωστόσο το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Αστυνομία.

Οι αρχές εντόπισαν τον 28χρονο να οδηγεί το όχημα του και τον υπέβαλαν σε αλκοτέστ με θετική ένδειξη.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο αποφάσισε την κράτηση του.


Alpha Κύπρου

Τουρκική πρόκληση: Εξέδωσαν NAVTEX για επιχείρηση διάσωσης στις Οινούσσες

Οι Τούρκοι υπενθύμισαν στην ελληνική πλευρά τις διεκδικήσεις τους 

Με αφορμή την ανατροπή λέμβου στις Οινούσσες με έναν νεκρό και έναν αγνοούμενο, οι Τούρκοι  υπενθύμισαν στην ελληνική πλευρά τις διεκδικήσεις τους εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι το νησί Παναγιά που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες, είναι ένα από τα πολλά που οι Τούρκοι αμφισβητούν με υπερπτήσεις.

Ναυτική τραγωδία στις Οινούσσες: Ανετράπη βάρκα. Ένας νεκρός κι ένας αγνοούμενος

Σε τραγωδία εξελίσσεται η ανατροπή μιας βάρκας στη θαλάσσια περιοχή νότια των Οινουσσών, στην οποία επέβαιναν τέσσερα άτομα.

Το πρωί του Σαββάτου (18/08), εντοπίστηκε από αλιευτικό σκάφος νεκρός, ο ένας από τους δύο 68χρονους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι επέβαιναν μαζί με δύο ακόμα άτομα, σε βάρκα που ανετράπη.

Όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, πρόκειται για τον πατέρα μίας 24χρονης Ελληνοαμερικανίδας, η οποία επέβαινε και αυτή στη λέμβο και είχε εντοπιστεί τα ξημερώματα σώα στην ίδια θαλάσσια περιοχή από αλιευτικό σκάφος.

Ήταν εκείνη που ενημέρωσε τις Αρχές για το δυστύχημα, αναφέροντας ότι επέβαινε μαζί με τον 68χρονο πατέρα της, έναν φίλο του επίσης 68 ετών και τον 22χρονο αδελφό της από χθες το μεσημέρι σε μία λέμβο, που ανετράπη.

Ο 68χρονος φίλος του πατέρα της εντοπίστηκε σώος και περισυνελέγη από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο 22χρονος αδελφός της.

Στην περιοχή οι έρευνες για τον εντοπισμό του ενός αγνοουμένου συνεχίζονται από τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, τρία ιδιωτικά σκάφη και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία

Συνελήφθησαν, χθες (17.8.2018) το μεσημέρι, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 21 και 37 ετών, αντίστοιχα, για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης ημεδαπής.
Ειδικότερα, χθες (17.8.2018) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, ο 21χρονος και ο 37χρονος, με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν από ηλικιωμένη ημεδαπή την τσάντας της, που περιείχε χρήματα, έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εντόπισαν χθες (17.8.2018) το μεσημέρι τους ανωτέρω, σε τοπικές κοινότητες το Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας και τους συνέλαβαν, ενώ η αφαιρεθείσα τσάντα και μέρος του περιεχομένου της βρέθηκαν και αποδόθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στην Αρχαία Μεσσήνη

Η ώρα έναρξης της συναυλίας είναι 21:30 και οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20:30. 

Οι τιμές των εισιτηρίων: 14€ γενική είσοδος και 12€ φοιτητικό – ανέργων

Συναυλία θα δώσει ο Γιάννης Χαρούλης τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Στάδιο Μεσσήνης, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδείας.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών που θα παρευρεθούν στη συναυλία, μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας ανακοινώθηκαν από την Τροχαία. Συγκεκριμένα, η αποχώρηση των οχημάτων από τον χώρο της συναυλίας, θα πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της διαδρομής : Αρκαδική Πύλη, Νεοχώρι – Μελιγαλάς. 

Οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΟΙ - Υποτροφίες Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα

Κοινοποιήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας, από την αρμόδια Επιτροπή Κρίσης Υποτροφιών, την οποίαν απαρτίζουν οι: Ελένη Αλειφέρη, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Ε. Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας, Νικόλαος Ζαχαριάς, εκπρόσωπος της Πρυτανικής Αρχής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, εκπρόσωπος της χορηγού οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και Σωτήριος Φωτέας, νομικός, το πρακτικό συνεδρίασης σχετικά με την απονομή υποτροφιών σε αριστούχους φοιτητές για το έτος 2017-2018, με χρηματοδότηση εκ μέρους του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα.
 
Οι υπότροφοι είναι:
 
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2017
Καλογεροπούλου Γεωργία του Αριστείδη
Πετρούλια Παγώνα του Κωνσταντίνου
 
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2016
Ξενούλη Ευγενία του Παναγιώτη
 
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2015
Ψώνη Σταυρούλα του Βασιλείου
Ψιλοπούλου Βασιλική του Ηλία
 
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2014
Χριστοπούλου Παντελία του Γεωργίου
 
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2013
Ροκανά Αικατερίνη του Θεοδώρου
Γκόγκα Θεοδώρα – Νικολέτα του Παναγιώτη.
 

Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο με πενταμελή παρέα νεαρών έπεσε σε κοίτη χειμάρρου

 
Το περιστατικό συνέβη στις 6 το πρωί του Σαββάτου (18/8), με την παρέα να γυρίζει από διασκέδαση σε μαγαζιά της περιοχής

Από θαύμα δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός 

Από ύψος τριών μέτρων έπεσε ένα αυτοκίνητο με πέντε νεαρούς επιβάτες, που επέστρεφαν τα ξημερώματα από τη διασκέδασή τους στα Καμένα Βούρλα.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, το αυτοκίνητο έπεσε σε κοίτη χειμάρρου, λίγο μετά τις 6 το πρωί του Σαββάτου,. Το ατύχημα έγινε στο σημείο που ο δρόμος γίνεται πιο στενός. Ο 20χρονος οδηγός δεν υπολόγισε σωστά την απόσταση από την άκρη του δρόμου με αποτέλεσμα την εκτροπή του στην κοίτη.
Η παρέα στάθηκε μάλλον τυχερή. Χωρίς γρατσουνιά βγήκαν από το αυτοκίνητο ο νεαρός ο οδηγός και τρεις συνεπιβάτες, ένας 21χρονος, μία 18χρονη και μία 15χρονη. Μία ακόμη 18χρονη που επέβαινε στο αυτοκίνητο, τραυματίστηκε ελαφρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί για τις πρώτες βοήθειες.

Για το συμβάν προανάκριση διενεργεί το ΑΤ Καμένων Βούρλων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών για αύριο Κυριακή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος), Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Περιφέρεια Αττικής και Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία).
Όπως αναφέρεται σχετικά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Το σκίτσο της ημέρας


17.8.18

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ...

Αγαπητοί αναγνώστες λόγω  "Ανωτέρας βίας " και πάλι μαζί σε λίγες ώρες...

Το Βερολίνο επιστρέφει 2.000 μετανάστες στην Αθήνα

Θέμα ημερών είναι να υπογραφεί η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα που αποτελεί χώρα εισόδου. 
Όπως μεταδίδει το skai.gr επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", έως την Τρίτη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με την Αθήνα, ενώ ανάλογη διμερής συμφωνία υπεγράφη ήδη μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης.  
Με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα υποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και θα αποδεχθεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω. 
Στο μεταξύ, η  καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Σαξονία, όπου υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν.
Είναι σαφές, διεμήνυσε η καγκελάριος, ότι "το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί", αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία

Απίστευτο: «Χτύπησαν» με taser 87χρονη επειδή κρατούσε μαχαίρι... μαζεύοντας χόρτα!

Ενώ ήταν πεσμένη στο έδαφος, της πέρασαν χειροπέδες 
- Αξιωματικός υπεραμύνθηκε της χρήσης του όπλου ακινητοποίησης, λέγοντας ότι έκαναν το καθήκον τους επειδή η γυναίκα κρατούσε μαχαίρι

Τη χρήση taser εναντίον μίας 87χρονης, η οποία μάζευε χόρτα κοντά στο σπίτι της στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, υπερασπίστηκε ανώτερος αξιωματικός της αμερικανικής αστυνομίας.
«Ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα που ισχύουν» δήλωσε ο Τζος Έθεριτζ, επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Τσάτσγουορθ, διευκρινίζοντας ότι η ηλικιωμένη που χτυπήθηκε από το Taser κρατούσε μαχαίρι.
Το συμβάν έγινε την περασμένη Παρασκευή. Η ηλικιωμένη Μάρθα Αλ-Μπισάρα, η οποία δεν μιλάει αγγλικά, χτυπήθηκε στο στήθος, σε ένα αγροτικό μονοπάτι όπου συνήθιζε να πηγαίνει για να μαζεύει χόρτα. Ενώ ήταν πεσμένη στο έδαφος, οι αστυνομικοί της πέρασαν χειροπέδες.
Η Μάρθα Ντάουνι, η εγγονή της 87χρονης, είπε στο NBC ότι «ποτέ δεν της έχουμε μιλήσει για πιστόλια που προκαλούν ηλεκτροσόκ, για Taser, άρα δεν γνώριζε τι ήταν».
Η τοπική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι η γιαγιά μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο και ότι η χρήση του Taser ήταν δικαιολογημένη στη συγκεκριμένη περίπτωση.
«Στην αρχή προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της, ζητώντας της να αφήσει το μαχαίρι», δήλωσε ο αξιωματικός Έθεριτζ, που συμμετείχε μαζί με δύο ακόμα αστυνομικούς στο περιστατικό.
«Δεν καταλάβαινε τι της λέγαμε, ή είχε κάποιο πρόβλημα (ψυχικής υγείας)», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι ο ένας από τους αστυνομικούς χρησιμοποίησε το τέιζερ.
«Έχετε ένα πρόσωπο που βαδίζει προς εσάς με ένα μαχαίρι, του δίνετε την εντολή να σταματήσει… χρησιμοποίησε το Taser και όχι θανατηφόρα βία», κατέληξε ο Έθεριτζ.

Καμπανάκι από επιστήμονες: Η Ελλάδα κινδυνεύει από καταστροφικές πλημμύρες

Νέα αναχώματα ύψους μισού μέτρου έως το 2050 και ενάμισι έως δυόμισι μέτρων έως το 2100, καθώς και άλλες παράκτιες προστατευτικές υποδομές, πρέπει να κατασκευάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες -και η Ελλάδα- προκειμένου να αποφύγουν μελλοντικές καταστροφικές πλημμύρες.
Οι ετήσιες ζημιές από τις παράκτιες πλημμύρες μπορεί να αυξηθούν κατά 30 φορές έως το 2050 και κατά 700 φορές έως το 2100, αγγίζοντας ακόμη και το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, αν στο μεταξύ δεν «σηκωθούν» νέα εμπόδια στα νερά. Αυτό είναι το -ανησυχητικό- συμπέρασμα μιας νέας μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.
Χωρίς αυξημένες και έγκαιρες επενδύσεις, ιδίως στις πιο ευάλωτες ακτές, οι ετήσιες ζημιές από παράκτιες πλημμύρες στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα σε 93 δισ. έως 961 δισ. ευρώ έως το τέλος του 21ου αιώνα (ανάλογα με το πόσο αισιόδοξο ή απαισιόδοξο είναι το «σενάριο» για τις μελλοντικές εξελίξεις, ιδίως σε σχέση με την κλιματική αλλαγή).
Οι Έλληνες και Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιχάλη Βουσδούκα, ερευνητή του JRC και επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", μελέτησαν στοιχεία για 24 ευρωπαϊκές χώρες (και την Ελλάδα).
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων που κάθε χρόνο θα είναι εκτεθειμένοι σε καταστροφικές παράκτιες πλημμύρες, θα αυξηθεί από περίπου 102.000 σήμερα, σε 530.000 έως 740.000 το 2050 και σε 1,52 έως 3,64 εκατομμύρια το 2100.
Η ακτογραμμή της Ευρώπης ξεπερνά τα 100.000 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία είναι πυκνοκατοικημένη. Περίπου ένας στους τρεις Ευρωπαίους ζει σε απόσταση έως 50 χιλιομέτρων από κάποια ακτή και η αναλογία αυτή συνεχώς αυξάνει, ενώ η στάθμη της Μεσογείου, του Ατλαντικού και των άλλων θαλασσών πέριξ της Ευρώπης τείνει να ανέβει όσο περνάνε τα χρόνια. Παράλληλα, αυξάνεται η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων που οδηγούν σε πλημμύρες είτε σε ακτές, είτε σε παραποτάμιες περιοχές.
Οι ερευνητές «δείχνουν» την κλιματική αλλαγή ως τον κύριο «ένοχο» για την αναμενόμενη αύξηση στους κινδύνους και στις ζημιές λόγω πλημμυρών. Η αυξανόμενη μετανάστευση, η εντεινόμενη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και η εγκατάσταση ολοένα περισσότερων ανθρώπων στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης θα κλιμακώσουν τις μελλοντικές υλικές και ανθρώπινες απώλειες.
Για την Ελλάδα, η μελέτη επισημαίνει εν προκειμένω ότι το πρόβλημα είναι συγκριτικά μικρότερο για κοινωνικοοικονομικούς λόγους, όμως και πάλι η χώρα μας εκτιμάται ότι θα πρέπει έως το 2050 να αυξήσει έως μισό μέτρο τα παράκτια αναχώματά της και κατά σχεδόν ένα μέτρο έως το 2100. Σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία κ.α. τα νέα αναχώματα κατά των υδάτων θα πρέπει να ξεπεράσουν τα δύο μέτρα έως το τέλος του αιώνα.
 Σε όλα τα «σενάρια», η Βρετανία (που είναι εκτεθειμένη στα κύματα του Βόρειου Ατλαντικού) είναι η χώρα που απειλείται με τις μεγαλύτερες παράκτιες καταστροφές, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Νορβηγία. Οι ετήσιες ζημιές από παράκτιες πλημμύρες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 0,06% και 0,09% του ΑΕΠ της Ευρώπης έως το 2050 και μεταξύ 0,29% και 0,86% έως το 2100, έναντι περίπου 0,01% σήμερα. Για μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, οι μελλοντικές ζημιές θα φθάσουν από το 1,7% έως το 8,3% του ΑΕΠ της.
Χώρες υπό χρόνια σοβαρή απειλή, όπως η Ολλανδία, δαπανούν ήδη 1,2 έως 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε παράκτιες προστατευτικές επενδύσεις. Ένα πολύ μεγάλο ποσό, που όμως θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές.
Οι πλημμύρες των ποταμών στην Ευρώπη είναι σήμερα πολύ πιο καταστροφικές από ό,τι οι παράκτιες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς φθάνουν κατά μέσο όρο τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (0,04% του ΑΕΠ της ΕΕ). Όμως, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό θα αλλάξει στο μέλλον και οι παράκτιες πλημμύρες θα πάρουν το «πάνω χέρι» σε μέγεθος ζημιών μετά το 2050, προκαλώντας έως και τετραπλάσιες ζημιές σε σχέση με τις παραποτάμιες πλημμύρες, εκτός και αν ληφθούν έγκαιρα αμυντικά μέτρα στις ακτές της Ευρώπης.
Ο Μ. Βουσδούκας σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2001), πήρε το διδακτορικό του στην παράκτια ωκεανογραφία από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (2006) και από το 2013 είναι επιστήμονας του JRC.

Στο θολωμένο μυαλό του Αλέξη

Η πολιτική απαιτεί καθαρή σκέψη. 
Εν ψυχρώ αποφάσεις, χωρίς συναισθηματισμούς και σπασμωδικές αντιδράσεις.
 Κάθε τακτική κίνηση θα πρέπει να εντάσσεται σε μια στρατηγική. Ο πολιτικός θα πρέπει να έχει την ικανότητα να είναι συγχρόνως διαμορφωτής των γεγονότων και αποστασιοποιημένος παρατηρητής τους.
Εκείνο που διακρίνει έναν μεγάλο πολιτικό από έναν ασήμαντο, είναι η διαχείριση της ήττας. Στην πόκα ο έμπειρος παίκτης ξεχωρίζει από τον ερασιτέχνη όχι στην βραδιά της ρέντας, αλλά στην βραδιά της γκίνιας. Ο πρώτος καταλαβαίνει πως δεν έχει τη τύχη με το μέρος του και θα φροντίσει να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερα. Ο δεύτερος στην προσπάθεια του να ρεφάρει, θα καταστραφεί.
Στην πολιτική υπάρχει ένα οριακό σημείο που
καταδείχνει στον πολιτικό πως η πορεία προς την ήττα δεν αναστρέφεται. Η περαιτέρω παραμονή στην εξουσία θα μεγεθύνει το εύρος της και θα την καταστήσει στρατηγική και καταστροφική συγχρόνως.
Όσοι έχουν μελετήσει τον λενινισμό γνωρίζουν την συντεταγμένη υποχώρηση. Την τακτική αναδίπλωση για την ανασύνταξη των δυνάμεων, ώστε να καταστούν ικανές να αντεπιτεθούν. Αυτό ακριβώς φαίνεται να το αγνοεί ο Α.Τσίπρας. Δεν αντιλαμβάνεται πως όσο παραμένει στην εξουσία—με δεδομένο πως η διαδρομή προς τις εκλογές φτάνει στο τέλος της—τόσο μεγαλώνει η φθορά της κυβέρνησης του. Η ήττα του κινδυνεύει να τον αφανίσει από το πολιτικό προσκήνιο μόλις στα 44 χρόνια του.
Φαίνεται πως δεν μπορεί να δει καθαρά την μεγάλη εικόνα. Δεν μπορεί να δει πως η θητεία του στην αντιπολίτευση θα τον βοηθήσει να αναπροσανατολίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις μετριοπαθέστερες συναντώντας ένα μέρος της Κεντροαριστεράς, ενώ συγχρόνως θα αφήσει στον Κ.Μητσοτάκη την διαχείριση όλων των, πολιτικά κοστοβόρων, εκκρεμοτήτων.
Τι θα πρέπει να κάνει; Εκλογές το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Ετσι, θα διατηρήσει ζωντανό και το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης. Ας μην λησμονούμε πώς αν η κυβέρνηση διενεργήσει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, χάνει ουσιαστικά το αβαντάζ να προκαλέσει εκλογές μετά από λίγους μήνες, λόγω της μη εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Επί πλέον, όσο πιο αργά προσφύγει στις κάλπες τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και συνεπώς και η πιθανότητα να συγκεντρωθούν οι πολύτιμες 180 ψήφοι.
Αν όμως οι εκλογές διεξαχθούν το φετινό φθινόπωρο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ηττηθεί, πιθανόν, με ευπρόσωπη διαφορά και συγχρόνως θα αφήσει την Νέα Δημοκρατία να υποστεί την κυβερνητική φθορά για δεκαέξι περίπου μήνες. Τότε με ανασυντεταγμένες τις δυνάμεις του, θα αντεπιτεθεί.
Ομως ο Α.Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα βρίσκονται σε σύγχυση. Προσκολλημένοι στην εξουσία, πιστεύουν πως μπορούν με μαγικά κόλπα να αναστρέψουν την φορά των εξελίξεων. Η στρατηγική οπτική λείπει από την σκέψη τους. Ανήκουν στην κατηγορία του άπειρου χαρτοπαίκτη—που προανάφερα- ο οποίος συνεχώς σπρώχνει τα ρέστα του για να ρεφάρει και όλο μεγαλώνει την χασούρα του. Δεν μπορούν να αντιληφθούν πως ο χείμαρρος του «φύγετε» μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ποτάμι που θα τους πνίξει. Τώρα μπορούν να διασωθούν. Σε έναν χρόνο όχι.
  Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Ηράκλειο: 18χρονος ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τα Ενετικά Τείχη

Σε μια κίνηση απελπισίας προχώρησε χθες το βράδυ στο κέντρο του Ηρακλείου ένας νεαρός ηλικίας 18 ετών.
Ο 18χρονος σκαρφάλωσε στα Ενετικά Τείχη στην οδό Δουκός Μποφόρ και αφού πέρασε πάνω από τα προστατευτικά κάγκελα, ήθελε να “βουτήξει” στο κενό.
Για καλή του τύχη όμως, τα αντανακλαστικά των μελών της παρέας του, με την οποία βρισκόταν στο κέντρο ήταν άμεσα. Ενημέρωσαν έγκαιρα τις αρχές και ο 18χρονος με την παραίνεση των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο αλλά και των φίλων του, εγκατέλειψε το σημείο μαζί και την πρόθεση να δώσει τέλος στη ζωή του.
Όπως αναφέρει το Cretapost, ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για προληπτικούς λόγους προκειμένου να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος για τον οποίο ο νεαρός οδηγήθηκε στην απελπισία ήταν ερωτικός.

ΑΝΤ1 και Μπέζος ψηφίζουν Μεσσηνία! Πού θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα του «Πέτα τη Φριτέζα»;

 Σταθερά Μεσσηνία ψηφίζει ο Γιάννης Μπέζος

Μετά την «Κλινική Περίπτωση» του Mega με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην πανέμορφη Καρδαμύλη, ο ηθοποιός ετοιμάζει ξανά βαλίτσες για Μεσσηνία.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Real», τα γυρίσματα της πολυαναναμενόμενης σειράς του ΑΝΤ1 «Πέτα τη Φριτέζα» θα πραγματοποιηθούν σε ειδυλλιακή τοποθεσία της Μεσσηνίας, σε κάποιο παραθαλάσσιο χωριό.
Λόγω της τουριστικής περιόδου και του γεγονότος πως τα μεσσηνιακά χωριά «βουλιάζουν» από κόσμο κάθε καλοκαίρι, τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο με πιθανό σενάριο η παραγωγή να έχει εξασφαλίσει την παραχώρηση κάποιου από τα γραφικά ταβερνάκια που πρωτοστατούν εκεί. Το τηλεοπτικό χωριό θα ονομάζεται «Φτασμένο».

Βάσει σεναρίου, ο Γιάννης Μπέζος θα μας χαρίσει στιγμές γέλιου στον ρόλο του ταβερνιάρη Ανδρέα Μπασκιά.


ΑΝΤ1 και Μπέζος ψηφίζουν Μεσσηνία! Πού θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα του «Πέτα τη Φριτέζα»;Πρόκειται για έναν ξεροκέφαλο αλλά καλόψυχο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Λαγουδέρα», ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το μαγαζί του κινδυνεύει να κλείσει.

Τότε, εμφανίζεται ο γιος του -διεθνούς φήμες δύστροπος σεφ-  ο οποίος μόλις έχει μάθει ότι ο άνδρας που τον μεγάλωσε δεν ήταν ο πραγματικός του πατέρας, δεν του αποκαλύπτει, όμως, την αλήθεια. Και το όνομα αυτού, Κίμωνας Ορλώφ. Τον ρόλο του αναλαμβάνει ο Φάνης Μουρατίδης.
Άραγε ποιο χωριό έχουν επιλέξει;



πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου