26.1.19

Βρήκαν Βασιλικό πύθωνα σε αυλή στη Θεσσαλονίκη

Απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινό το περιστατικό με την εγκατάλειψη πύθωνα στη Θεσσαλονίκη. Δεν ''πίστευε στα μάτια'' του κάτοικος, όταν είδε έναν μικρό πύθωνα σε δοχείο. Πάλευε να ζήσει μία εβδομάδα
Η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου, δέχτηκε  κλήση  πριν από δύο μέρες, από κάτοικο της Πυλαίας Θεσσαλονίκης η οποία διαπίστωσε ότι στην πίσω αυλή του σπιτιού της υπήρχε ένα παρατημένο πλαστικό δοχείο με έναν μικρό πύθωνα του είδους Python regius (Ball python/Βασιλικός πύθωνας), είδος που συχνά πωλείται ως εξωτικό κατοικίδιο.
Σύμφωνα με την ίδια, το δοχείο βρίσκονταν εκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα και απλά έμοιαζε με ένα πακέτο delivery μαζί με άλλα σκουπίδια που είχαν μαζευτεί από τον αέρα κάτω από το θάμνο της φωτογραφίας. Υπάλληλοι του δασαρχείου Θεσσαλονίκης που έφτασαν εκεί άνοιξαν το πλαστικό κουτί και διαπίστωσαν ότι το ζώο ήταν νεκρό και μέσα σε νερό.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου,  η νεκρική ακαμψία στην οποία βρίσκονταν το ζώο όταν ανοίχτηκε το κουτί υποδηλώνει ότι το ζώο πιθανότατα πέθανε πολύ πρόσφατα, κάποιες ώρες πριν, και ότι για τουλάχιστον μία εβδομάδα ήταν ζωντανό μέσα στο πλαστικό δοχείο, πεταμένο μέσα στην αυλή, υποφέροντας έναν αργό και βασανιστικό θάνατο.
Επίσης βρέθηκε δέρμα από έκδυση του ζώου εντός του κουτιού, μία ακόμα ένδειξη ότι το ζώο βρίσκονταν εκεί μέσα αρκετό καιρό. Το ζώο θα ελεγχθεί για το αν φέρει τσιπάκι μήπως και μπορέσουν να ανακτηθούν τα στοιχεία του κατόχου.

 seleo.gr

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες σε τροχαίο στην Γλυφάδα

Δύο νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στη συμβολή της με τη διαδόχου Παύλου στο ύψος της Γλυφάδας, όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μοτοσυκλέτα, στην οποία επέβαιναν δύο άτομα.
Νεκροί είναι οι δύο επιβαίνοντες στη μοτοσυκλέτα, ο θάνατος των οποίων βεβαιώθηκε από γιατρούς στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν.
Τραυματίες είναι οι δύο επιβάτες του Ι.Χ αυτοκινήτου, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.
Προανάκριση για το τροχαίο διενεργεί η Τροχαία Ελληνικού.
Η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί προσωρινά και στα δύο ρεύματα της παραλιακής. Ωστόσο, πλέον έχει αποκατασταθεί.

Ποιοι δικαιούνται 14.000 ευρώ ως αγροτική επιδότηση – Τα κριτήρια και οι προθεσμίες για αιτήσεις

Επιδοτήσεις 14.000 ευρώ σε επαγγελματίες γεωργούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και έχουν μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες της χώρας με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους δίνει κοινοτικό πρόγραμμα ύψους 70 εκατ. ευρώ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από 4 Μαρτίου 2019 έως και 15 Μαΐου 2019 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr).

Κύρια χαρακτηριστικά της πρόσκλησης είναι τα εξής:

1. Δικαιούχοι της είναι οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες γεωργοί που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ για το 2018.

2. Οι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο ατομικών αγροτικών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015,2016, 2017 από 0,01 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και μέσο όρο των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 έως και 15.000 ευρώ.

3. Επιπλέον, η γεωργική εκμετάλλευση των υποψηφίων πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας ίσο με 5.000 ευρώ έως και 7.999 ευρώ στην αρχική κατάσταση.

4. Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2018. Συνεπώς η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2018.

5. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να μικρότερη από τρία χρόνια και μεγαλύτερη από τέσσερα.

6. Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου ο δικαιούχος δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.

7. Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη στο μέτρο, είναι το 70% της συνολικής ενίσχυσης. Ο δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα και να κατέχει μεταξύ άλλων τίτλο σπουδών ή πτυχίο γεωργικής κατεύθυνσης. Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου μόνιμης κατοικίας του ή του αρχηγού εκμετάλλευσης.



enikos.gr

Kόλαφος το TIME για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Mια τέτοια προσέγγιση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι κοντόφθαλμη και αυτοκαταστροφική
TIME για Πρέσπες: Κοντόφθαλμη κι αυτοκαταστροφική συμφωνίαΚαταστροφική αλλά κυρίως ανησυχητική για τη Δημοκρατία χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό το έγκυρο περιοδικό ΤΙΜΕ.
 
«Η συμφωνία για αλλαγή ονόματος της Μακεδονίας είναι ένας θρίαμβος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ανησυχητική για τη Δημοκρατία», είναι ο τίτλος του άρθρου του TIME για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το αμερικανικό περιοδικό αποδομεί με επιχειρήματα τη Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιεί παράλληλα για τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η επικύρωσή της.
[Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με:Πράγματι ο Ζάεφ απεκάλεσε τη βόρεια Μακεδονία απλά Μακεδονία. Η Τουρκία επίσης και πάει λέγοντας…Οι συνέπειες μιας Συμφωνίας που δεν έπρεπε να γίνει έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές με το καλημέρα. Ισως η μεγαλύτερη ιστορικά προδοσία της Αριστεράς στην Ελλάδα…]
Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό (με κυκλοφορία 2.500.000 αντιτύπων διεθνώς) επισημαίνει ότι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας πήρε το όνομα «Μακεδονία», αλλά η Αθήνα αρνήθηκε να το αναγνωρίσει, λέγοντας ότι νομιμοποιεί τις εδαφικές διεκδικήσεις στη βόρεια ελληνική επαρχία της Μακεδονίας.
«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνεχίζει λίγο πιο κάτω η ανάλυση, «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ταυτόχρονα μια γεωπολιτική νίκη και μια δικαίωση του οράματός της για το πώς πρέπει να λειτουργεί η διεθνής πολιτική».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, υπάρχουν τρία προβλήματα με το αφήγημα αυτό.
Το πρώτο, σύμφωνα με το TIME, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «διάλεξε να αγνοήσει προβληματικές πτυχές μιας διαδικασίας επικύρωσης που αμφισβήτησε τους συνταγματικούς κανόνες και τις αρχές του κράτους δικαίου τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα».
Όπως εξηγεί, για να περάσει η συμφωνία και στα δύο κοινοβούλια «χρειάστηκε πολιτικό παζάρι που έφτασε στα όρια της νομιμότητας».
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο Ζόραν Ζάεφ για να περάσει τη συμφωνία από το δικό του κοινοβούλιο χρησιμοποίησε απειλές για δικαστικές διώξεις, αλλά και έναν αμφιλεγόμενο νόμο για πολιτική αμνηστία, ενώ ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις και από ξένες κυβερνήσεις.
Για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ότι για να περάσει τη συμφωνία στηρίχθηκε σε βουλευτές που ήταν αντίθετοι σε αυτή, αλλά «δελεάστηκαν με την υπόσχεση κυβερνητικών θέσεων», ενώ αναφέρει και τις καταγγελίες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ότι «ανακατεύεται με το δικαστικό σώμα, τα Μέσα Ενημέρωσης και το στρατό».
Το δεύτερο πρόβλημα που αναδεικνύει το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό είναι ότι «και οι δύο κυβερνήσεις περνάνε τη Συμφωνία των Πρεσπών ενάντια στη βούληση μεγάλου μέρους της χώρας τους».
Θυμίζει δε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα «δείχνουν ισχυρή λαϊκή πλειοψηφία ενάντια στη συμφωνία», ενώ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει ξανά να εμφανίζεται ως μια γραφειοκρατία που προτιμά να αγνοεί τις λαϊκές αντιδράσεις και την κυριαρχία των πιο αδύναμων κρατών».
Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι «ακόμα και ο γεωπολιτικός στόχος της σταθεροποίησης της περιοχής κινδυνεύει από τη συμφωνία, ακριβώς επειδή το πολιτικό μίγμα στην Ελλάδα και τη Μακεδονία είναι τόσο ασταθές».
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι στη γειτονική μας χώρα η αλλαγή ονόματος «υποστηρίζεται από ένα συνασπισμό μιας μειοψηφία της κυρίαρχης σλαβομακεδονικής εθνοτικής ομάδας και την εθνοτική Αλβανική μειονότητα, ενώ είναι αντίθετη η πλειοψηφία των Σλαβομακεδόνων.
Με άλλα λόγια, η Συμφωνία βάζει ένα συνασπισμό μειονοτήτων απέναντι στην πλειοψηφία της πλειοψηφίας. Ένα τέτοιο σκηνικό θα ανάψει και πάλι τις εθνοτικές εντάσεις και θα αυξήσει την πολιτική πόλωση στη Μακεδονία».
Το TIME ολοκληρώνει την αποδόμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως εξής: «Σε μια περίοδο με σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαϊκές αναταραχές σε άλλα, μια τέτοια προσέγγιση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι κοντόφθαλμη και αυτοκαταστροφική».
Ολόκληρο το άρθρο του TIME στα αγγλικά:
Macedonia’s Name Change Deal Is a Triumph for the E.U., But Worrying for Democracy
Last June, in the picturesque lake region of Prespes, Greece and Macedonia seemed to set aside decades of hostility, as leaders from both countries signed an accord to rename the former Yugoslav republic. Under that eponymous agreement, signed in the presence of European and U.N. officials, Macedonia will become the Republic of North Macedonia. And now, after six months of trying to secure approval by both parliaments, a deal to resolve one of the most intractable — and to many outside observers incomprehensible — bilateral disputes in the Balkans is close to fruition.
After Macedonia enacted all necessary changes in its constitution, the Prespes deal is now very close to ratification by Greece as well, with Greek Prime Minister Alexis Tsipras winning a vote of confidence in Athens on Jan. 16 — called because of disagreements in his coalition over the agreement. The name-change deal is now expected to be ratified by Greece later this week, which will pave the way for North Macedonia’s entry to NATO and the start of negotiations to discuss it joining the European Union.
After the disintegration of Yugoslavia in 1991, Greece’s northern neighbor took the name “Macedonia”—but Athens refused to recognize it, saying it gave legitimacy to territorial claims over the northern Greek province of Macedonia. (The U.N. calls it “the former Yugoslav Republic of Macedonia.”) The dispute has led Athens to repeatedly block its neighbor’s attempts to join NATO and the E.U., a cause of concern for European leaders who want to strengthen those alliances in the face of Russian aggression.
Even though the dispute between the two countries is centered on the legal question of the official name of a country, it touches upon emotional issues of history and identity in both countries. For the citizens of what will soon be “North Macedonia,” the term “Macedonia” is a marker of their distinct national identity in the Balkans. For Greeks on the other hand, Macedonia is intertwined with important periods and personalities in a historical narrative that extends back to ancient times. Under the weight of still vivid memories of conflict and war during the 20th century, the two nations have found it impossible to reconcile on a jointly agreed understanding and use of the word ‘Macedonia’—until last summer. And still, the leaders of both countries have come up against deeply entrenched nationalist attitudes.
The E.U. has supported the agreement throughout all the stages of its negotiation, signing and ratification. For the E.U., the Prespes deal represents all that is good about multilateralism and the rules-based international order at a time when these values are under attack by nationalism and populism in Europe, and by President Donald Trump and Russia further afield. It clears a stumbling block in its enlargement to the Western Balkans and puts back on track its project of transforming this region by enmeshing it in its institutional and legal order. For the E.U. the Prespes agreement then is both a geopolitical victory and a vindication of its vision of how international politics should work.
But there are three problems with this narrative.
Due political process
The E.U. has chosen to ignore problematic aspects of a ratification process that has challenged constitutional norms and rule of law principles in both Macedonia and Greece. Because both Tsipras and Macedonian Prime Minister Zoran Zaev have razor-thin majorities in their parliaments, pushing through the deal in both countries has required political bargaining that has pushed the limits of legality.
In Macedonia, Zaev, who lacked the two-thirds majority in parliament to change Macedonia’s constitution, used both threats of judicial prosecutions for corruption and a questionable law of partial amnesty to induce opposition lawmakers to vote for his constitutional amendments. Opposition MPs in Skopje were reportedly under immense pressure by both supporters and opponents of Prespes, including foreign governments, to vote accordingly. Each side has accused the other of threatening physical violence or promising bribes.
In Athens, the situation is even more convoluted. Tsipras’s government survived the vote of no confidence in order to ratify Prespes, but its minuscule majority relies on some opponents of the deal, who were lured with the promise of government jobs. Instead, Tsipras expects to ratify the agreement this week by peeling off MPs from smaller opposition parties, potentially to be rewarded with inclusion in the electoral lists of his party in forthcoming elections. Tsipras has already been accused by the opposition in recent months for undue meddling in the judiciary, media and the army. Now, his patching up of ad hoc majorities for different votes in parliament has challenged norms of parliamentary and constitutional procedure and contributed to the further mistrust of the political systems by Greek citizens.
For the E.U., concerns over rule of law and due political process should be taken seriously—particularly at a time when many of its member-states struggle with authoritarianism and illiberalism. Meanwhile, all Balkan states that the E.U. hopes to welcome one day continue suffer from persistent problems of corruption and strongman politics. In a world defined by the struggle between liberal democracy and populism, process matters as much as content. The process through which Prespes is being ratified leaves a lot to be desired.
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) and Macedonian Prime Minister Zoran Zaev raise their hands during a signing ceremony between officials from Greece and Macedonia at Prespes Lake on June 17, 2018.
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) and Macedonian Prime Minister Zoran Zaev raise their hands during a signing ceremony between officials from Greece and Macedonia at Prespes Lake on June 17, 2018. Sakis Mitrolidis—AFP/Getty Images
An unpopular deal
Second, both governments are pushing through Prespes against the wishes of large parts of their countries. In Macedonia, the government failed to win a consultative referendum on Prespes in September — a vote that the E.U. has chosen to ignore. In Greece all opinion polling shows a strong popular majority against the deal.
Protestors have staged massive demonstrations against the deal, including one on Sunday that was dispersed forcefully by police and that produced images reminiscent of the darkest days of the Eurozone crisis and the violent anti-austerity demonstrations in Athens. Just a few months before a European Parliament election where populists are expected to score gains, the E.U. seems yet again to be presenting itself as a bureaucracy bent on ignoring popular reactions and the sovereignty of weaker states.
Reigniting tensions
Finally, even the geopolitical goal of stabilization of the region is endangered by the deal, precisely because the political mix in Greece and Macedonia is so volatile. In Macedonia the name-change is supported by a coalition of a minority of the dominant Slav-Macedonian ethnic group and Macedonia’s ethnic Albanian minority, while it is opposed by the majority of Slav-Macedonians. In other words, the deal pits a coalition of minorities against a majority of the majority. Such an arrangement is bound to reignite ethnic tensions and increase political polarization in Macedonia—the exact opposite of the E.U.’s intention.
In Greece, on the other hand, Prespes tarnishes public perception of the E.U., interrupting a period of slow and painful rehabilitation after the Eurozone crisis of 2010-15. In a country still scarred by the economic crisis and always susceptible to populist relapses, the rekindling of nationalism by an E.U.-sponsored deal runs against the E.U.’s interest of stability in a Eurozone member-state.
The E.U.’s support for the Prespes agreement flows from admirable ideals of European integration. But it is also another example of a bureaucratized mode of governing that often ignores political realities and popular sensibilities. Most of all, it reflects a self-congratulatory attitude that views E.U. accession and membership as a cure-all for complex ethnic, economic and social problems, but also tolerates bargains with questionable national elites and turns a blind eye to their methods as long as they achieve pro-E.U. results on the ground. At a time of serious problems with the rule of law in some E.U. member-states and popular upheaval in others, such an approach to Europe’s problems is short-sighted and self-defeating.



πηγή

ΦΩΤΟ - Η ζωγραφιά της 11χρονης για την Μακεδονία που κάνει το γύρo του διαδικτύου

Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις και πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από μια ζωγραφιά ενός μικρού παιδιού.
Η 11χρονη Γωγώ από την Κοζάνη, που διαμένει στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα δικά της μάτια ζωγράφισε την Μακεδονία, με την Ελληνική σημαία και το σύμβολο του πένθους δίπλα της, φιμωμένη και δακρυσμένη, όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη ζωγραφιά της:
«Δεν ξεχνώ 25.01.2019
Αυτή είναι η μία και μοναδική ΕΛΛΗΝΙΚΗ Μακεδονία. Της έραψαν το στόμα χωρίς να την αφήσουν να μιλήσει.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
Αυτό που έγινε σήμερα 25/1/2019 δεν θα το ξεχάσουν οι πρόγονοί μας που πάλεψαν και σκοτώθηκαν για την ελευθερία της Ελληνικής Μακεδονίας.
Ντροπή στους πολιτικούς!
Ζήτω συγγνώμη σε όσους πέθαναν για τη Μακεδονία.
Τιμή σε όλους σας!»
Αν βλέπαμε εμείς οι μεγαλύτεροι μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μιας ψυχής που δεν εξυπηρετεί σκοπιμότητες, όλα σίγουρα θα ήταν καλύτερα.
Η 11χρονη Γωγώ σε επικοινωνία με το KOZANILIFE.GR δήλωσε:
«Οι μεγάλοι πρέπει να σκέφτονται πάρα πολύ πριν ψηφίσουν, γιατί οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τη ζωή μας».


kozanlife.gr

Καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Υπάρχουν φαρμακευτικά μανιτάρια με σημαντικές ωφέλιμες δράσεις για την υγεία; Κατά πόσο αυτά τα μανιτάρια είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό;
Τα τελευταία χρόνια στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας γίνεται πειραματική βιοτεχνολογική παραγωγή εδώδιμων φαρμακευτικών μανιταριών που διαθέτουν σημαντικές ωφέλιμες δράσεις για την υγεία (αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, υποχοληστεριναιμική, υπογλυκαιμική, ηπατοπροστατευτική, αντιμικροβιακή, πρεβιοτική δράση, κ.ά.) σε υγρό συνθετικό υπόστρωμα, μέσω ζύμωσης. Τα μανιτάρια αυτά, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, Μικροβιολόγος-Βιοτεχνολόγος, είναι ακόμη ελάχιστα γνωστά στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ωστόσο αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες βασικό συστατικό της παραδοσιακής κουζίνας και της παραδοσιακής ιατρικής στην Κίνα, Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή γενικότερα και θεωρούνται ελιξίρια υγείας και μακροζωίας. Τα τελευταία χρόνια πολλές κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν αυτές τις βιολογικές δράσεις και έχουν οδηγήσει στην παραγωγή σχετικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και τροφοφαρμάκων διεθνώς. Η καλλιέργειά τους στην Κίνα, γίνεται κυρίως σε σακιά από άχυρα ή πριονίδια, ή σε εμβολιασμένους με τον κατάλληλο μύκητα κορμούς δένδρων που τοποθετούνται σε θερμοκήπια με μερικώς ελεγχόμενες ή μη ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Η συμβατική αυτή μέθοδος απαιτεί αρκετούς μήνες μέχρι την πλήρη ανάπτυξη των μανιταριών και είναι ευάλωτη σε επιμολύνσεις, δηλαδή στην επικράτηση άγριων μυκήτων που καταστρέφουν τα μανιτάρια αυτά.
Η μέθοδος της καλλιέργειας των φαρμακευτικών μανιταριών σε υγρό θρεπτικό υπόστρωμα σε γυάλινες φιάλες και σε βιοαντιδραστήρες, είναι μια εναλλακτική μέθοδος που εφαρμόζεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και εξασφαλίζει την παραγωγή των φαρμακευτικών μανιταριών εντός μόλις 2-3 εβδομάδων, χωρίς επιμολύνσεις, υπό απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Ιωάννης Γιαβάσης, η βιοτεχνολογική παραγωγή παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, ιδίως για τα ακριβά φαρμακευτικά μανιτάρια, που δεν καταναλώνονται απαραίτητα στην γνωστή καρποφόρα μορφή του μανιταριού, αλλά και ως σκόνη ή ως διάλυμα.
Στο εργαστήριο ως τώρα έχει μελετηθεί η φυσιολογία και οι συνθήκες ανάπτυξης των φαρμακευτικών μανιταριών Ganoderma lucidum και Lentinus edodes, καθώς και του πιο γνωστού εδώδιμου μανιταριού Pleurotus ostreatus σε υγρό συνθετικό υπόστρωμα, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η καλλιέργεια ενός ακόμη φαρμακευτικού μύκητα, του Μonascus purpureus που παράγει ουσίες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Στόχος είναι, μια εφικτή και οικονομικά βιώσιμη βιομηχανική παραγωγή σε επόμενο στάδιο, με σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, από την ως τώρα έρευνα του εργαστηρίου έχει φανεί πως αυτά και άλλα εδώδιμα φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν σημαντικές πρεβιοτικές δράσεις, δηλαδή ενισχύουν την ωφέλιμη εντερική μικροχλωρίδα και την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων στις αντίξοες συνθήκες

Τον συνέλαβαν γιατί είχε το σκύλο του μόνιμα δεμένο

Έναν38χρονο συνέλαβε χθες η Αστυνομία στο Σχηματάρι γιατί είχε το σκύλο του μόνιμα δεμένο σε ένα αυτοσχέδιο και ακατάλληλο κατάλυμα.
Μετά τον έλεγχο που έγινε από τους αστυνομικούς στο χώρο ο 38χρονος συνελήφθη, ενώ το ζώο μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο, ώστε να του γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάστασή του.
Ο 38χρονος ιδιοκτήτης θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη και όσα ο νόμος προβλέπει για κακοποίηση ζώου.
Η αλυσόδεση των σκύλων θεωρείται ποινικό αδίκημα και εμπίπτει στις κακοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί άμεσα από την αστυνομία, σχηματίζεται και κανονική δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη του ζώου για κακοποίηση.
Καλό θα είναι εάν γνωρίζεται τέτοιες περιπτώσεις να τις καταγγέλλετε στο οικείο αστυνομικό τμήμα για να κάνουν ότι ο νόμος ορίζει.


lamiareport.gr

NASA: Εξανεμίζονται οι ελπίδες να παραμένει ζωντανό το ρόβερ Opportunity

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά σιγά-σιγά εξανεμίζονται οι πιθανότητες ότι είναι ακόμη «ζωντανό» το ρόβερ Opportunity, το οποίο έχει να δώσει σημεία ζωής στον Άρη από τις 10 Ιουνίου 2018, όταν είχε υπάρξει η τελευταία επικοινωνία του με τη Γη.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έχει κάνει έως τώρα περισσότερες από 600 προσπάθειες επικοινωνίας, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση εκ μέρους του ρόβερ, που βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στον «κόκκινο» πλανήτη. Η NASA ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια ξεκίνησαν να μεταδίδουν μια τελείως νέα σειρά εντολών στο ρόβερ, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν να το «ξυπνήσουν».

Οι νέες ισχυρότερες εντολές, που θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, αφορούν χαμηλής πιθανότητας προβλήματα που μπορεί να έχουν συμβεί στο ρόβερ και να το εμποδίζουν να επικοινωνήσει από τότε που μια τεράστια αμμοθύελλα σκέπασε όλο τον πλανήτη και μαζί το Opportunity, το οποίο χρειάζεται να τροφοδοτηθεί με ηλιακή ενέργεια από τα πάνελ του. Μια πιθανότητα είναι ότι δυσλειτουργεί το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας του ρόβερ ή το εσωτερικό ρολόι του υπολογιστή του. Οι εντολές θα επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν το εφεδρικό σύστημα ραδιοεπικοινωνίας και να διορθώσουν το πρόβλημα του ρολογιού.

«Κατά τους προηγούμενους επτά μήνες έχουμε προσπαθήσει να έλθουμε σε επαφή με το Opportunity πάνω από 600 φορές. Μολονότι δεν έχουμε νέα του και η πιθανότητα ότι αυτό θα συμβεί, μειώνεται μέρα με τη μέρα, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε κάθε λογική λύση που θα μπορούσε να μας ξαναφέρει σε επαφή μαζί του», δήλωσε ο Τζον Κάλας, επικεφαλής της αποστολής του ρόβερ στο JPL.

Η NASA κάνει αγώνα δρόμου με το χρόνο, καθώς πλησιάζει να τελειώσει η περίοδος των ανέμων στον Άρη, μια εποχή που βοηθά να καθαρίσει η ατμόσφαιρα αλλά και η όποια σκόνη έχει καθίσει πάνω από το ρόβερ, η οποία μπορεί να το εμποδίζει να φορτίσει τις μπαταρίες του. Μέχρι τώρα πάντως οι άνεμοι δεν φαίνεται να «αναγέννησαν» το ρόβερ. Ο πλανήτης ετοιμάζεται να ξαναμπεί στο χειμώνα του με τις ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες πιθανώς θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στις αφόρτιστες μπαταρίες ή στα υπολογιστικά συστήματα του ρόβερ.

Αν ούτε αυτή τη φορά το Opportunity ανταποκριθεί, τότε οι μηχανικοί της NASA θα βρεθούν πλέον πιο κοντά στο να κηρύξουν νεκρό το ρόβερ, το οποίο είχε προσεδαφισθεί στον Άρη στις 24 Ιανουαρίου 2004. Το 2011 ο αρειανός χειμώνας είχε δώσει τη χαριστική βολή στο δίδυμο ρόβερ «Spirit».

Σε κάθε περίπτωση, το Opportunity, που σήμερα βρίσκεται στην άκρη του κρατήρα Endeavor, προοριζόταν αρχικά για μια αποστολή διάρκειας μόνο 90 ημερών και κατέληξε να αντέξει τουλάχιστον 5.000 μέρες, οπότε κάθε άλλο παρά αποτυχημένο μπορεί να θεωρηθεί. Μεταξύ άλλων, διέσχισε μια απόσταση μήκους 45 χιλιομέτρων, εξερεύνησε κρατήρες πρόσκρουσης και έκανε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις.

tanea

Βουτιάνοι - Νέα βύθιση του δρόμου και δεν φταίνε τα ....μεταφυσικά φαινόμενα

 του Γιώργου Πουλοκέφαλου

Άλλη μια ακόμη βύθιση στον πολύπαθο δρόμο της λεγόμενης παράκαμψης Βουτιάνων ! 
Στο ίδιο σημείο που είχε συμβεί και το 2010 μία από τις κατολισθήσεις σε αυτόν τον ακριβοπληρωμένο δρόμο! 
Την μελέτη αποκατάστασης ανέλαβε τότε το γνωστό γραφείο της Τρίπολης με τις διασυνδέσεις και την προνομιακή σχέση με το εξουσιαστικό σύστημα της Περιφερειακής Αρχής! 
Ένας Τοπογράφος ανέλαβε έργο Πολιτικού μηχανικού χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις αφού είναι ξεχωριστού γνωστικού αντικειμένου! 
Και ποια ήταν η πρόταση του?
Να εξυγιανθεί το έδαφος μέχρι βάθους 6 μέτρων όταν ήταν ήδη γνωστό από τις προηγηθείσες γεωτρήσεις ότι η θραύση του εδάφους ήταν στα 14 μέτρα.
Και να τοποθετήσει συρματοκιβώτια στη στάθμη των 6 μέτρων ο φωστήρας επί πλέον , για να δουλέψουν σαν στραγγιστήρια έλεγε!!!!!! 
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό στους Λάκωνες ! 
Κάθε χειμώνα μετά τις πρώτες βροχές να ρευστοποιείται το έδαφος που βρίσκεται ανάμεσα στα 6 και τα 14 μέτρα και να έχουμε αλλεπάλληλες καθιζήσεις στο σημείο αυτό.
Και οι υπηρεσίες κάθε τόσο να γεμίζουν με ασφαλτικό υλικό την "βυθιζόμενη εξέδρα" του Γιάννη!
Του γνωστού Γιάννη της Τάκας, των "άυλων" οικοπέδων της Τέρνας στην Παλαιόχουνη και τόσων άλλων έργων με τη βούλα του! 
Αυτά για την ιστορία για να μην νομίζουν οι Λάκωνες ότι ο δρόμος αυτός είναι στοιχειωμένος και φταίνε τα μεταφυσικά φαινόμενα! 
Θα αναζητηθούν ευθύνες είναι το μόνο σίγουρο μετά τον Μάιο!

Λαμία: Ο παππούς ξεσήκωσε τη γειτονιά

Στο πόδι σηκώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στη Λαμία το μεσημέρι. 
Ένας ηλικιωμένος φώναζε και ζητούσε βοήθεια, με τους γείτονες και τους περαστικούς να θεωρούν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει...
Λίγο πριν τις 15.00 όταν σημειώθηκε το περιστατικό, ένας εκ των διερχομένων από το σημείο κοντοστάθηκε και κάλεσε την αστυνομία μιας και ο υπερήλικας ζητούσε βοήθεια και φώναζε “Προς Θεού ρε παιδιά, προς Θεού”!
Άμεσα στο σημείο έσπευσε περιπολικό με τους αστυνομικούς να διαπιστώνουν ότι δεν συνέβη ευτυχώς κάτι σοβαρό. Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε πέσει, και δεν μπορούσε να σηκωθεί, μέσα στο σπίτι -κοντά στην μπαλκονόπορτα προς τον κεντρικό δρόμο, η οποία ήταν ανοιχτή – και η γυναίκα του δεν τον άκουγε μιας και είχε βγει για λίγο εκτός.
Με το που υπήρξε η σχετική κινητοποίηση διευκρινίστηκε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό με τους αστυνομικούς να βοηθούν τον ηλικιωμένο να σηκωθεί και να επανέρχεται η ηρεμία στο σημείο. Λίγο μετά οι αστυνομικοί αποχώρησαν.


lamianow.gr

ΦΩΤΟ - Σημαντικές ζημιές από το πέρασμα του «Φοίβου» στο Βλαχόπουλο

Σημαντικές ζημιές  στο οδικο  δημοτικό και αγροτικό δίκτυο  στο Βλαχόπουλο αφήνει πίσω του,το πέρασμα του «Φοίβου» ακόμα και περιμετρικά του χωριού
Δρόμοι έχουν γίνει αδιάβατοι  από τόνους λάσπης  και κατολισθήσεις ενώ παράλληλα όπως καταγγέλουν  κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν  ληφθεί μέτρα προστασίας  με κλείσιμο των δρόμων πρίν θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα
Ζητούν ταυτόχρονα  από τον δήμο Πύλου – Νέστορος  την άμεση επέμβαση για την αποκατάσταση των ζημιών  όσο το δυνατότερον δυνατόν  σε όλο το εύρος της  Τ.Κ.Βλαχόπουλου




Ετοιμάζουν πολυτελές ξενοδοχείο στο διάστημα!

Σχεδιασμένος από την αμερικανική διαστημική τεχνολογική εταιρία Orion Span, ο πλήρως εξοπλισμένος διαστημικός σταθμός θα μπορεί να φιλοξενεί έξι άτομα κάθε φορά, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών του πληρώματος, προσφέροντας μία πολυτελή διαστημική διαμονή 12 ημερών΄
Το 2022, το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο στο διάστημα , Aurora Station, θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους λίγους και εκλεκτούς πελάτες του για μία ανεπανάληπτη διαμονή σε συνθήκες εξωπραγματικές.
Σχεδιασμένος  από την αμερικανική διαστημική τεχνολογική εταιρία  Orion Span, ο πλήρως εξοπλισμένος  διαστημικός σταθμός θα μπορεί να φιλοξενεί  έξι άτομα κάθε φορά, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών του πληρώματος, προσφέροντας μία πολυτελή διαστημική διαμονή 12 ημερών
Σε συνθήκες βαρύτητας αλλά με όλα τα κομφόρ (για τα δεδομένα της κατάστασης), οι τυχεροί πελάτες του Aurora Station θα μπορούν να βλέπουν 16 ανατολές σε μία ημέρα και να νιώσουν σαν πρωταγωνιστές της ταινίας Gravity.
Η πολυτελής διαστημική διαμονή έρχεται στην… προνομιακή τιμή των 9.5 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης και της 3μηνης εκπαίδευσης στη Γη.
Ο σταθμός Aurora θα έχει περίπου 12 πόδια πλάτος και μήκος 35 πόδια - παρόμοιο σε μέγεθος με ένα μεγάλο ιδιωτικό τζετ.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί, οι τυχεροί και πάμπλουτοι πελάτες θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες , όπως πινγκ – πονγκ σε συνθήκες βαρύτητας και πειράματα έρευνας, όπως η καλλιέργεια τροφίμων σε τροχιά - τρόφιμα που μετά οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν στο σπίτι τους για ένα σούπερ σουβενίρ.
Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα βίντεο κλήσεων με τη Γη ενώ οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους του διαστημικού σταθμού – ξενοδοχείου. 
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, «με προσαρμόσιμους ιδιωτικούς υπνόσακους, υψηλής ποιότητας διαστημικό φαγητό και πολυτελείς λεπτομέρειες  στον σχεδιασμό, ο σταθμός Aurora εισάγει μια νέα εποχή στον διαστημικό τουρισμό, τοποθετώντας τον πήχη ψηλότερα από ποτέ».

Πώς το Facebook «πλούτιζε» από τα παιχνίδια που έπαιζαν οι ανήλικοι χρήστες

Αντιμέτωπο με μία συλλογική αγωγή βρίσκεται το Facebook και στην οποία κατηγορείται ότι επιτρέπει στα παιδιά να «φορτώνουν» τις πιστωτικές των γονιών τους για να παίζουν παιχνίδια, σε μία προσπάθεια να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.
Δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Κέντρου Διερεύνησης Αναφορών με έδρα τις ΗΠΑ, που ήταν απόρρητα ως μέρος μίας αγωγής που κατατέθηκε το 2012, αποκάλυψε ότι υπάλληλοι του μέσου κοινωνικής δικτύωσης συζητούσαν τι να κάνουν με τα «whales» (σσ. συνθηματικό για τα παιδιά που ξόδευαν πολλά, μία αναφορά που γίνεται στους παίκτες των καζίοινο), προτού επιστρέψει χρήματα.
Το Facebook αφήνει τα παιδιά να δημιουργούν τεράστιους λογαριασμούς στα παιχνίδια του, παρότι έχει την υποψία ότι πρόκειται για ανήλικους χρήστες, που είναι κάτω από το επιτρεπτό όριο ηλικίας των 13 ετών, σύμφωνα με τα αρχεία δικαστηρίου.
Μεταξύ αυτών των παιχνιδιών ήταν τα “PetVille, Happy Aquarium, Wild Ones, Barn Buddy και οποιόδήποτε Ninja game”. Τα παιχνίδια αυτά επέτρεπαν στους χρήστες να κερδίζουν πλεονεκτήματα, πχ: «ζωές» ή αγορές με πραγματικά χρήματα. Ωστόσο η σύνδεση ήταν ασαφής για τους γονείς και τα παιδιά. Τα μικρότερα παιδιά δεν κατάλαβαν το κόνσεπτ, ενώ τα μεγαλύτερα και οι έφηβοι δεν γνώριζαν ότι οι πιστωτικές κάρτες των γονιών τους ήταν συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς μέχρι που τους ήρθε η «λύπητερή».
Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μία ομάδα υπαλλήλων του Facebook σχεδίασαν μία πολιτική που θα έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά να ξαναβάλουν μερικές λεπτομέρειες των πιστωτικών καρτών, προκειμένου να αγοράσουν αντικείμενα των παιχνιδιών, ούτως ώστε να αποδείξουν ότι έχουν την έγκριση των γονέων τους. Όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Οι γονείς περίμεναν εγγυήσεις και προστασία ώστε να σταματήσουν οι αγορές στα παιχνίδια, αλλά η εταιρεία δεν τους επέστρεψε τα χρήματα. Αυτή η κατάσταση οδήγησε έναν εργαζόμενο της εταιρείας να πει ότι το Facebook είχε δημιουργήσει ένα τερατώδες σύστημα.
Σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Facebook, μέσω εκπροσώπου του, ανέφερε: Επικοινωνήσαμε μ ε το Κέντρο Διερεύνησης Αναφορών πέρυσι και εθελοντικά αποχαρακτηρίσαμε έγγραφα μίας υπόθεσης του 2012 για την πολιτική επιστροφή χρημάτων για αγορές εντός εφαρμογής που οι γονείς πίστευαν ότι έγιναν κατά λάθος από τα μικρά παιδιά τους. Τώρα αποκαλύψαμε επιπλέον έγγραφα, όπως δόθηκε εντολή από το δικαστήριο. Το Facebook συνεργάζεται με γονείς και ειδικούς, ώστε να προσφέρει εργαλεία πλοήγησης στο Facebook και το διαδίκτυο. Ως μέρος αυτής της εργασίας καθημερινά εξετάζουμε τις πρακτικές μας και το 2016 είχαμε συμφωνήσει να επικαιροποιήσουμε τους όρους μας και να παρέχουμε αξιόπιστες πηγές για τα αιτήματα επιστροφών χρημάτων από αγορές που έγιναν από μικρά παιδιά μέσω του Facebook».


 protothema

ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ! Νόμος του Κράτους η Συμφωνία των Πρεσπών

Πλέον η συμφωνία αποτελεί νόμο του κράτους. 

Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε χωρίς καθυστέρηση η συμφωνία των Πρεσπών, που υπερψηφίστηκε χθες το μεσημέρι από την Ελληνική Βουλή.

Πλέον η συμφωνία αποτελεί νόμο του κράτους.

Αμέσως μετά την χθεσινή ψηφοφορία, το κείμενο υπεγράφη απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκοπή Παυλόπουλο, και στην συνέχεια πήρε ΦΕΚ με ημερομηνία 25/1/2019.

Πρώην πολίστας έπαιρνε γυμνές φωτογραφίες ανήλικης και τις έστελνε σε συγγενείς της!

Την προφυλάκιση του 39χρονου Κερκυραίου που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων μέσω διαδικτύου, αποφάσισαν την Παρασκευή ομόφωνα, εισαγγελέας και ανακριτής.
Ο 39χρονος, δημόσιος υπάλληλος, πρώην αθλητής της Εθνικής Ομάδας πόλο, είχε συλληφθεί την περασμένη Τρίτη, μετά από αξιοποίηση στοιχείων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με την Υπηρεσία I.C.E. (Immigration and Customs Enforcement), και φέρεται να έχει αποκαλυφθεί ότι, χρησιμοποιώντας διαδικτυακές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, συνομιλούσε με ανήλικη υπήκοο ΗΠΑ και κατάφερε να της αποσπάσει πλήθος γυμνών φωτογραφιών και βίντεο, τα οποία στη συνέχεια απέστειλε σε συγγενικά της πρόσωπα.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε έρευνα στην οικία του 39χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, εσωτερικός σκληρός δίσκος και κινητό τηλέφωνο.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα ψηφιακά πειστήρια ανευρέθηκαν τα επίμαχα αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης, καθώς και χιλιάδες αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για εξαπάτηση ηλικιωμένων

Η Ελληνική Αστυνομία συνέταξε ένα κατάλογό με τις συνηθέστερες απάτες και το τι πρέπει να κάνει ο πολίτης σε κάθε περίπτωση.

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους που προσεγγίζουν ή τηλεφωνούν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνέταξε ένα κατάλογό με τις συνηθέστερες απάτες και το τι πρέπει να κάνει ο πολίτης σε κάθε περίπτωση.
Η αστυνομία συνιστά, να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας πλησιάζουν ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. 
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.) να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. 
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).
Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). 
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ - Μεγάλες ποσότητες σκόνης από τη Λιβύη έφερε ο «Φοίβος»

Μεγάλες ποσότητες σκόνης, που ανυψώθηκαν από τις ακτές της Λιβύης και κινήθηκαν προς τη χώρα μας, έφερε η κακοκαιρία «Φοίβος», η οποία πλέον υποχωρεί σταδιακά, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Εκτός από τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους, που δημιούργησαν πολλά προβλήματα, οι κάτοικοι της Nότιας και Aνατολικής Ελλάδας βρέθηκαν αντιμέτωποι με σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική, η οποία προκάλεσε και λασποβροχές.
Τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχοπτώσεων την Παρασκευή καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo στο Παρανέστι Δράμας (113 χιλιοστά), ενώ στην Αττική την περισσότερη βροχή δέχθηκε η Αγία Παρασκευή (74 χιλιοστά). Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν καταγραφεί στην Παξιμάδα Καρύστου (137 χιλιόμετρα την ώρα) και στην Αμοργό (114 χλμ/ώρα), ενώ και στο σταθμό Φαλήρου-ΣΕΦ ο άνεμος έφθασε τα 100 χλμ/ώρα.

Ο καιρός σήμερα Σάββατο

Σήμερα αναμένονται νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Βροχές θα πέσουν κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Η ορατότητα έως το πρωί, αλλά και προς το βράδυ, θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα στα ανατολικά θα είναι σχετικά αυξημένες.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -3 έως 2 βαθμούς, στην Κεντρική Μακεδονία από 1 έως 7, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από 5 έως 13, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 6 έως 12, στα νότια ηπειρωτικά από 7 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 8 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 9 έως 14, και στην Κρήτη από 10 έως 16 βαθμούς.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Βροχές και πιθανώς καταιγίδες αναμένονται έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, από το πρωί όμως θα στραφούν σε δυτικούς 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα στα ανατολικά θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και από νωρίς το πρωί χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από νωρίς το πρωί σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος με υψόμετρα άνω των 300 μέτρων και εκτός του αστικού ιστού. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5, όμως στα δυτικά του νομού θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς.
Την Κυριακή βροχές αναμένονται κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση το Σαββάτο και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι που το Σάββατο στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, θα εξασθενήσουν την Κυριακή και δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμές

Τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμές
Η ωμοφαγία αποτελεί άλλη μία διατροφική τάση των τελευταίων ετών.
Οι τροφές καταναλώνονται ωμές και ακατέργαστες, καθώς σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, το μαγείρεμα προκαλεί απώλεια θρεπτικών ουσιών.
Η κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων τροφών ωστόσο, εγκυμονεί τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης και δηλητηρίασης.

Δείτε ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε ωμές:

Ζύμη: Τον περασμένο μήνα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΗΠΑ) προχώρησαν σε μια σημαντική υπενθύμιση εν όψει της εορταστικής περιόδου. Αυτή αφορούσε την μη κατανάλωση ζύμης μπισκότων και παρόμοιων συνταγών, καθώς μπορεί να περιέχει αυγά, τα οποία ενοχοποιούνται συχνά για σαλμονέλα όταν δεν έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, το αλεύρι μπορεί να περιέχει επιβλαβή στελέχη βακτηρίων όπως το E.coli. Η μόλυνση πιθανόν οφείλεται στην έκθεση σε ζωικά περιττώματα που υπάρχουν στα πεδία σίτου και γύρω από αυτά.

Πατάτες: Οι ωμές πατάτες, ιδιαίτερα όσες είναι πράσινες, παράγουν σολανίνη. Πρόκειται για τοξικό αλκαλοειδές που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα. Αποφεύγετε να καταναλώνετε πράσινες πατάτες, ακόμη και αν είναι μαγειρεμένες. Εκτός της σολανίνης, οι ωμές πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα, με αποτέλεσμα να εκδηλώσετε σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

Χοιρινό: Χάρη στη νομοθεσία για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το μη μαγειρεμένο χοιρινό, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Παρ' όλα αυτά, είναι δυνατό να ανευρεθούν παράσιτα όπως η Trichinella spiralis που προκαλεί τριχινέλλωση, τα βασικά συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος και ναυτία, ενώ σε σοβαρότερη εκδοχή μπορεί να προκαλέσει μυαλγία, πρήξιμο του προσώπου ή των ματιών.

Κόκκινα φασόλια: Η κατανάλωση ωμών κόκκινων φασολιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ναυτία, εμετό και διάρροια λόγω της φυτοαιμαγλουτινίνης, μιας λεκτίνης που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα βράζετε καλά πριν τα καταναλώσετε.



onmed

ΒΙΝΤΕΟ - Νεκρό ανασύρθηκε το 2χρονο αγγελούδι που έπεσε σε πηγάδι στην Ισπανία !

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού αλλά και τις ευχές μιας ολόκληρης χώρας για το δίχρονο αγγελούδι, η επιχείρηση απεγκλωβισμού δεν είχε αίσια έκβαση.

Τα μέλη ενός σωστικού συνεργείου, ανάμεσά τους μηχανικοί και εργαζόμενοι σε ορυχεία, ανέσυραν τελικά νεκρό το αγοράκι δύο ετών που είχε πέσει σε στενό και βαθύ πηγάδι στη νότια Ισπανία.

Την τραγική είδηση έκανε γνωστή αξιωματούχος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι Ο 2χρονος Γιουλέν έπεσε την 13η Ιανουαρίου στο πηγάδι με διάμετρο 25 εκατοστών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Γιουλέν έχει εγκλωβιστεί κάτω από έναν σωρό από πέτρες και χώμα, σε βάθος περίπου 70 μέτρων.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα οι προσπάθειες εντοπισμού του δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να τον απεγκλωβίσουν.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία από την αρχή που έγινε γνωστό το περιστατικό, προσπαθεί να διαπιστώσει τις αιτίες, ανακρίνοντας τους γονείς, τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και τα πρόσωπα που έσκαψαν το πηγάδι, διαμέτρου 25 εκατοστών.

ΜΕΣΣΗΝΗ : Νεκρή γυναίκα από πυρκαγιά σε σπίτι

Νεκρή 90 χρονη γυναίκα εντοπίστηκε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια κατάσβεσης μικρής έκτασης πυρκαγιάς σε οικία, στη Μεσσήνη .

Το σπίτι βρίσκεται επί της οδού Αριστομένους.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αρκούν οι υπογραφές 120 βουλευτών για δημοψήφισμα

 Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε για τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι «αλληλοεκβιάζονται όπως κάνουν οι μαφίες».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αν μπορούσε, δεν θα έκανε εκλογές.
«Επί ψηφισμένου νομοσχεδίου που ορίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, αρκούν οι υπογραφές 120 βουλευτών για να διενεργηθεί δημοψήφισμα», δήλωσε η πρώην η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αν μπορούσε, δεν θα έκανε εκλογές.
Έκανε επίσης λόγο για παραβίαση της λαϊκής εντολής «για να τους τσιμπάει το μάγουλο η Μέρκελ».
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε για τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι «αλληλοεκβιάζονται όπως κάνουν οι μαφίες».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου