4.8.18

Αλλού καίγονται κι αλλού βρέχονται.

«Διανύουμε το  βροχερότερο καλοκαίρι των τουλάχιστον δώδεκα τελευταίων ετών, με τη Δυτική Μακεδονία να έχει δεχτεί από τις μεγαλύτερες ποσότητες υετού σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα», δήλωσε στην ΕΡΤ Φλώρινας ο προγνώστης Γιώργος Βασιλειάδης.
Οι σταθμοί μέτρησης κατέγραψαν υψηλές τιμές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Στη διάρκεια της τελευταίας καταιγίδας, μόλις προχθές, η οποία μάλιστα προκάλεσε και προβλήματα στην πόλη της Φλώρινας, καταγράφηκαν 25 χιλ νερού στην πόλη και αυτό μεταφράζεται σε 25 τόνους νερού το λεπτό, ανά στέμμα.
Στον σταθμό που βρίσκεται στην περιοχή Νέο Καύκασο, στον κάμπο της Φλώρινας, η τιμή που καταγράφηκε ήταν 40 χιλ. νερού.
Η μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε λίγα λεπτά προκάλεσε πλημμύρες σε ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η Πυροσβεστική υπηρεσία της Φλώρινας δέχτηκε 14 κλήσεις για άντληση υδάτων ενώ σε μία περίπτωση, κλήθηκε για τον απεγκλωβισμό αυτοκινήτου που είχε παγιδευτεί σε φρεάτιο.

Σε κλοιό καύσωνα ολόκληρη η Ευρώπη

Πυρκαγιές μαίνονται στη νότια Πορτογαλία

Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σήμερα στη νότια Πορτογαλία, καθώς οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που το κύμα καύσωνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με υγρασία και δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα ως τη Σουηδία.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε σήμερα στην περιοχή Μοντσίκουε στο Αλγκάρβε της νότιας Πορτογαλίας, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Οι αρχές εκκένωσαν δύο χωριά στην περιοχή, όπου επιχείρησαν 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Σε μια προσπάθεια αποτροπής περισσότερων θανάτων, μετά τους 114 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο χρόνο από δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας έστειλε πρειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, καλώντας τους να προσέχουν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και τα περίχωρα της πρωτεύουσας Λισαβόνας.
Στο παραθαλάσσιο θέρετρο Κασκάις, έξω από την πορτογαλική πρωτεύουσα, σημειώθηκε χθες βράδυ διακοπή στην ηλεκτροδότηση, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, με αποτέλεσμα να μείνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες και να κλείσει μεγάλο εμπορικό κέντρο. Χθες, η θερμοκρασία στη Λισαβόνα έφθασε τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Στη Γαλλία, όσοι ξεκίνησαν σήμερα τις διακοπές τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με κυκλοφοριακή συμφόρηση, κάτω από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Η υπουργός Υγείας, Ανιές Μπιζέν, έκανε έκκληση προς τους εκδρομείς να προστατεύουν τα παιδιά και να έχουν μαζί τους νερό. Ο πορτοκαλί συναγερμός για τον καύσωνα αφορά έναν αριθμό ρεκόρ διαμερισμάτων, 67, και σχεδόν ολόκληρη η χώρα υποφέρει από τη ζέστη, εκτός από το βορειδυτικό τμήμα της.
Η γαλλική εταιρεία υπηρεσιών κοινής ωφελείας Electricite de France (EDF) διέκοψε τη λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων σε τρία εργοστάσιά της, λόγω του κύματος καύσωνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της.
Οι δύο ανήκουν στο εργοστάσιο της EDF στον πυρηνικό σταθμό του Μπουζί, ο άλλος στο Σεν Αλμπάν και ο τέταρτος στο Φέσενχαϊμ, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, οι θερμοκρασίες στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα παραμείνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή, με τη μετεωρολογική υπηρεσία IPMA να αναμένει 47 βαθμούς στο Σανταρέμ της κεντρικής Πορτογαλίας αργότερα σήμερα, λίγο πιο κάτω από το πανευρωπαϊκό ρεκόρ της Αθήνας, 48 βαθμούς Κελσίου, το 1977.
Τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία ως αποτέλεσμα του καύσωνα, οι δύο από θερμοπληξία στη νοτιοανατολική περιοχή Μουρθία, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, και ο άλλος χθες στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Χθες και σήμερα ο ισπανικός στρατός επιστρατεύθηκε για να βοηθήσει στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στη Νέρβα, της νότιας Ισπανίας, η οποία τώρα βρίσκεται υπό έλεγχο. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν κι έξι σπίτια καταστράφηκαν χθες από άλλη δασική πυρκαγιά κοντά στη Μαδρίτη.
Στη Βιέννη, αστυνομικοί σκύλοι που είχαν αναλάβει την ασφάλεια στη διάρκεια ενός τουρνουά beach-volley εξοπλίστηκαν με ειδικά προστατευτικά...παπούτσια, ώστε να μην υποστούν εγκαύματα οι πατούσες τους, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σήμερα στη Βιέννη η θερμοκρασία έφθανε τους 34 βαθμούς Κελσίου, αλλά, όπως διευκρίνισε η αστυνομία, η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη σε επιφάνειες εκτεθειμένες στον ήλιο και μπορεί να φθάνει και τους 50 βαθμούς.
Στην Ολλανδία, η πιο παρατεταμένη ξηρασία εδώ και δεκαετίες έχει επιφέρει την αποξήρανση ποταμών, ενώ και στη Γερμανία προκαλεί προβλήματα στους αγρότες στη Γερμανία. Οι καλλιέργειες σιταριού έχουν καταστραφεί ανά τη βόρεια Ευρώπη, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη.
Στη Σκανδιναβία, οι υψηλές θερμοκρασίες κατέγραφαν ρεκόρ μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Στη Σουηδία ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στα χρονικά της χώρας και δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν τμήματά της.
Αυτή την εβδομάδα η θερμοκρασία στη Φινλανδία, όπου τον Αύγουστο κυμαίνεται στους 19 βαθμούς κατά μέσο όρο, έφθασε στους 30. Με λιγοστά σπίτια να διαθέτουν κλιματιστικά, ένα σούπερ μάρκετ στο Ελσίνσκι κάλεσε 100 πελάτες του να κοιμηθούν απόψε στους κλιματιζόμενους χώρους του.
Οι αρχές και από τις δύο πλευρές της Βαλτικής -στη Σουηδία και την Πολωνία- έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην κολυμπούν, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν εμφανιστεί τοξικά φύκια.

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Το έγκλημα στο Μάτι θα τους συνοδεύει για πάντα


«Αν είχαν στοιχειωδώς μεριμνήσει για την εκκένωση των περιοχών και για την έγκαιρη διάσωση από τη θάλασσα, δεν θα είχαμε νεκρούς» δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η βουλευτής Αττικής και υπεύθυνη Προστασίας του Πολίτη της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου και εκτιμά ότι «αυτό το έγκλημα θα τους συνοδεύει για πάντα!».
Χαρακτηρίζει "ύβρι" και "ανοίκεια προπαγάνδα" τη ζωντανή ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των πυρκαγιών και υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί και «παρόλα αυτά προχώρησε σε "live σύσκεψη" στις 23:40 όπου τον ενημερώνουν ότι "η φωτιά είναι σε ύφεση" και "έχουν στείλει ferry boat για να μεταφερθούν κάτι άτομα στο λιμάνι της Ραφήνας».
Σε ερώτηση για το εάν η ύπαρξη αυθαιρέτων συνέβαλε αποφασιστικά στην τραγωδία, η κ. Χριστοφιλοπούλου σημειώνει ότι «θέλει απύθμενο θράσος και υποκρισία να μιλούν για αυθαίρετα στο ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που οι κύριοι Σπίρτζης και Σταθάκης νομοθέτησαν την τακτοποίησή τους, έδιναν οδηγίες στα ΜΜΕ για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν οι αυθαιρετούχοι και μείωναν με τροπολογία τα πρόστιμα». «Αλλά και οι κύριοι Βούτσης, Κουρουμπλής και Δούρου σταμάτησαν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και δεν διέταξαν ούτε μια στα τριάμιση χρόνια διακυβέρνησης και στα τέσσερα στην Περιφέρεια» προσθέτει.

ΒΙΝΤΕΟ - Υπήρχαν παντού αίματα! Σμέρνα δάγκωσε κολυμβήτρια

Μια γυναίκα απολάμβανε τον ήλιο και τη θάλασσα ξαπλωμένη πάνω στο φουσκωτό στρώμα της, όταν την απόλαυση διέκοψε ένας οξύς πόνος στο πόδι της.

Η γυναίκα τρομαγμένη έβγαλε το πόδι από το νερό και πάγωσε με το θέαμα που αντίκρυσε. «Υπήρχε αίμα παντού», δήλωσε η Κρίστεν Πόρτερ, που έσπευσε στο νοσοκομείο του Γουαϊκίκι της Χαβάης, με το πόδι της να αιμορραγεί ακατάσχετα.

 Στο νοσοκομείο, οι γιατροί που περιποιήθηκαν το πόδι της διαπίστωσαν ότι η πληγή ήταν από τα δόντια μιας σμέρνας και όχι από καρχαρία, όπως η άτυχη γυναίκα είχε σκεφθεί αρχικά.

Τα δαγκώματα από σμέρνες είναι σπάνια αλλά εξαιρετικά οδυνηρά, καθώς τα δύο σετ δοντιών που αυτά τα θαλάσσια χέλια έχουν στο στόμα τους είναι εξαιρετικά κοφτερά και επικίνδυνα.

Ειδικοί που εξέτασαν φωτογραφίες από την πληγή εκτιμούν ότι η -περίπου ενάμισι μέτρου- σμέρνα μπερδεύτηκε και πέρασε το πόδι της γυναίκας για πιθανή λεία.
KHON2

Διακινούσαν αμφιβόλου ποιότητας λάδι

Συνελήφθησαν χθες το πρωί σε περιοχή της Πέλλας, δύο άτομα 35 και 47 ετών, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποίσαν αστυνομικοί στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, διαπιστώθηκε να κατέχουν 34 δοχεία με συνολικά 170 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας, με την ένδειξη «Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο», με σκοπό την πώληση , καθώς και φιαλίδιο με 100ml λάδι που χρησιμοποιούσαν ως δείγμα, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, σε βάρος του 47χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

Ποιά είναι τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε

Πολλοί βρίσκονται ήδη στις καλοκαιρινές τους διακοπές. 

Μάθετε ποια είναι τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο ή πλοίο.

Οι ευρωβουλευτές έχουν εγκρίνει κανόνες σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν γεύμα και διαμονή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και αποζημίωση, που μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ, σε περίπτωση καθυστέρησης, ακύρωσης δρομολογίου ή σε περίπτωση που χαθεί κάποια αποσκευή.
Δικαιώματα επιβατών αεροπορικών μεταφορών
Οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών έχουν δικαίωμα αποζημίωσης έως και 600 ευρώ σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης τους. Το μέγιστο αυτό ποσό προορίζεται για μεγάλες πτήσεις άνω των 3.500 χιλιομέτρων.
Οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν ή έφτασαν αργά δικαιούνται επίσης αποζημίωση, αλλά με ορισμένους περιορισμούς.
Δεν ισχύει για εταιρείες που προσφέρουν εναλλακτική λύση ή σε έκτακτες περιστάσεις, όπως αποφάσεις διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αστάθεια, δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή αν τίθεται κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών.
Πτήσεις ≤ 1 500 km
Πτήσεις 1 500-3 500km
Πτήσεις EU ≥ 1 500 km
Πτήσεις ≥ 3 500
EUR 250
EUR 400
EUR 600

Το 2014, οι ευρωβουλευτές πρότειναν νέους κανόνες για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, αλλά ο νέος κανονισμός συζητείται επί του παρόντος στο Συμβούλιο.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών για όλους τους τύπους μεταφορών στην ιστοσελίδα "Η Ευρώπη σου".

Ν.Μ.

Οι Ενεργοί Πολίτες του δήμου Καλαμάτας για την απαγόρευση της διέλευσης ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς στο Πάρκο ΟΣΕ

Άρθρο του Δημοτικού Σύμβουλου με την παράταξη Ανοιχτός Δήμος  Σταμάτη Μπεχράκη 

Στο Πάρκο του ΟΣΕ γιατί πρέπει να απαγορεύεται η διέλευση ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς με τη τετράποδη  συντροφιά τους; Ακόμα  και όταν  τα ζώα είναι  με λουρί κρατημένα από το χέρι του συνοδού, με ταυτότητα στο λαιμό και βιβλιάριο υγείας;

Πως μπορεί να απαγορευτεί η διέλευση οποιουδήποτε πολίτη από δημόσιους  χώρους πράσινου σε αντίθεση με το Σύνταγμα που απαγορεύει ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε ,την ελεύθερη κίνηση του και' όπως η εθνική νομοθεσία έχει συγκεκριμενοποιήσει τους περιορισμούς γύρω από το εν λόγω θέμα ;

Το λάθος της δημοτικής αρχής προφανώς είναι ότι θεωρεί και "χρεώνει" ως μοναδική ανάγκη που υπάρχει στον ιδιοκτήτη ενός ζώου -και μόνο προφανώς αυτή αναγνωρίζει, με αυτά τουλάχιστον που λέει και πράττει - είναι την ανάγκη να βγάλει το σκυλί του να αφοδεύσει στο Πάρκο. Και μάλιστα στην παιδική χαρά.

Προφανώς και δεν είναι αυτή η ανάγκη που λύνει ο κοινός περίπατος Ανθρώπου και ζώου συντροφιάς  στο Πάρκο  σε μια πυκνοδομημένη περιοχή . Οπωσδήποτε υπάρχουν και εξαιρέσεις και κακά παραδείγματα ιδιοκτητών ζώων που δεν σέβονται τη νομοθεσία και το τι αυτή προβλέπει.Αλλά μεσαιωνικού τύπου δίκαιο και απαγορεύσεις πόσο μπορούν να γίνουν αποδεκτές;

  Πριν λίγες μέρες  που πήγαινα στην "απαγορευμένη" συναυλία στον ίδιο χώρο , παρακολουθούσα έναν ηλικιωμένο κύριο να πολυλογεί στο σκυλάκι του καθώς περιπατούσε προς τη νότια πλευρά του πάρκου. Είμαστε στην εποχή του pet therapy  για την οικονομία της αναφοράς στο πρόβλημα.Πέρα από την γενική ανάγκη που υπάρχει στους ανθρώπους για την συντροφιά των ζώων  υπάρχουν ειδικές και ανάγκες . Για τους ηλικιωμένους τα κατοικίδια,είναι πολύτιμοι σύντροφοι, καθώς τους βοηθούν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τη ζωή, να είναι περισσότερο δραστήριοι και να νικούν τη μελαγχολία και την κατάθλιψη.
Τα ζώα λειτουργούν αγχολυτικά , ενώ έχει αποδειχθεί ότι η σχέση ζώου ανθρώπου και η τρυφερότητα που αναπτύσσεται μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες παθήσεις . Χρησιμοποιείται σε άτομα με διανοητικά προβλήματα, στη νόσο Αλτσχάιμερ, σε άτομα με ψυχολογικά προβλήματα και κατάθλιψη.

Μάλλον θα είναι καθαρό το πάρκο και πιο ωραίο ως εικόνα, όταν άνθρωποι θα συνοδεύουν τα ζώα τους  κρατώντας τα από λουρί τους .Εξάλλου θα υπάρχουν δεκάδες επισκέπτες - χρήστες του πάρκου που θα "επιβλέπουν" το μέτρο. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει - αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ - αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί. Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».Η δημοτική αστυνομία πρέπει να σκαναρει το τσιπάκι ,να ελέγχει τους ιδιοκτήτες αν έχουν επάνω τους τις ειδικές σακούλες  .Οι παιδικές χαρές προφανώς πρέπει να είναι οριοθετημένες με σαφή ένδειξη απαγόρευσης και για τα ζώα και για άτομα που δεν συνοδεύουν παιδιά που παίζουν σε αυτές .

Ας το σκεφτεί καλύτερα η δημοτική αρχή Καλαμάτας . Εξάλλου υπάρχουν περιμετρικά εκτός πάρκου σημεία για τις ανάγκες των ζώων .Τα αδέσποτα εξάλλου πρέπει να διαχειριστούμε και να δημιουργήσουμε καλές πρακτικές στους δημότες μας να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους και οχι να στρεφόμαστε εναντίον των συνειδητοποιημένων δημοτών μας. Πρέπει να φύγουμε από τη διαχείριση προβλημάτων με περιορισμένη οπτική που προκύπτει λόγω της μη στάθμισης των νέων αναγκών που έχουν οι δημότες μας και των συνθηκών που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι σε κάθε παρόμοιο θέμα  και όταν ασκεί κάποιος διοίκηση μάλλον προτιμά να ακολουθεί το δόγμα ως "προληπτική" δράση, "πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι" . Αλλά τότε όμως πως θα μπορέσουμε να ανιχνεύουμε ,ως αυτοδιοίκηση εννοώ, ποιες είναι οι νέες ανάγκες των δημοτών μας ;

"Βράζουν" τα social media για τον Πολάκη

Με αφορμή τη δήλωσή του πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σχεδόν άριστα, αλλά η τελική εικόνα «θολώνει» από τον αριθμό των νεκρών

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σχεδόν άριστα, αλλά η τελική εικόνα «θολώνει» από τον αριθμό των νεκρών.
 Σημειώνεται ότι η λέξη "θολώνει" στη συνέχεια άλλαξε στο κείμενο κι έγινε "μαυρίζει".
Η δήλωση του υπουργού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και πληθώρα σχολίων από τους χρήστες του Twitter, οι οποίοι εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την αγανάκτηση και την οργή τους για την τραγωδία στο Μάτι και τις προκλητικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: ΒΛΑΣΗ - ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Σωτήρης Αποστολόπουλος 

Η ιστορία του χωριού Βλάση του δήμου Μεσσήνης

e-book // ΒΛΑΣΗ - Από το χθες στο σήμερα

Διαθέσιμο το 7 Κεφάλαιο για προβολή και download στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΔΩ

Παρέμβαση εισαγγελέα για το μωρό που δάγκωσε οχιά στο Πήλιο

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία Βόλου για το περιστατικό με το μόλις 19 μηνών αγοράκι που κινδύνευσε να πεθάνει μετά από δάγκωμα οχιάς στη αυλή του σπιτιού των παππούδων του στο Βένετο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε στον Πταισματοδίκη Βόλου να ερευνήσει εάν υπήρξε έκθεση σε κίνδυνο ή παράβαση καθήκοντος σε βάρος γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου.

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 23 Ιουλίου. Η γιαγιά του παιδιού Γιούλα Μητρομάρα – Γαλάτου με επιστολή της προς τα ΜΜΕ δημοσιοποίησε τον γολγοθά που έζησε, όταν μετέφεραν το παιδάκι αρχικώς στο Νοσοκομείο Βόλου και στη συνέχεια σε άλλα τρία Νοσοκομεία.

Η κ. Μητρομάρα - Γαλάτου κατήγγειλε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου δεν υπήρχε αντιοφικός ορός και ενημέρωσε για όλα όσα ακολούθησαν. Σήμερα, δέκα μέρες μετά το τσίμπημα, το παιδάκι συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία και έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο τόσο το ίδιο όσο και το χεράκι του.

Για το θέμα παρενέβη και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός, ο οποίος ανέθεσε στον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να ερευνήσει εάν υπήρχε κάποια αμέλεια ή ολιγωρία εκ μέρους των γιατρών.

Περά από τη διοικητική έρευνα, τώρα η υπόθεση παίρνει και το δρόμο της Δικαιοσύνης. Το επόμενο διάστημα ο Πταισματοδίκης θα αρχίσει να λαμβάνει καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, καταθέσεις θα κληθούν να δώσουν η γιαγιά του βρέφους, οι γονείς του και οι γιατροί. Ακόμη, ο Πταισματοδίκης Βόλου θα καλέσει σε κατάθεση το Διοικητή του Νοσοκομείου προκειμένου να ενημερωθεί για τη γνώση που είχε για το περιστατικό.

Επισημαίνεται ότι η γιαγιά του παιδιού είχε καταγγείλει ότι υπήρξε αργοπορία στην εξυπηρέτησή τους, ενώ δεν υπήρχε ορός.

Η γιαγιά δημοσιοποίησε όπως λέει στην επιστολή της: «Πρώτον, διότι το Νοσοκομείο Βόλου δεν έδειξε την σοβαρότητα που έπρεπε, ήταν ανεύθυνοι, αδιάφοροι.

Δεύτερον, διότι δεν υπήρχε ορός φιδιού, που έπρεπε να χορηγηθεί άμεσα. Είπαν ότι έπρεπε να τηλεφωνήσουν στο Υπουργείο, μετά στο κέντρο Δηλητηριάσεων και να σταλεί εφ’ όσον ήταν ανάγκη την άλλη μέρα, αφού ο ασθενής θα είχε καταλήξει.

Και τρίτον, για να μην βρεθεί άλλο παιδάκι στην δική μας θέση».

Ταχυδρόμος Βόλου

Η χώρα που αγαπάει όσο λίγες την Ελλάδα. Δρόμοι με ελληνικά ονόματα, αγάλματα

Κάποιοι λένε ότι πρέπει να κατάγεσαι από μία χώρα για να την αγαπάς. 
Ή μήπως όχι τελικά;

Υπάρχει μία μικρή χώρα, όπου αρκετοί χιλιάδες άνθρωποι μιλούν, πέρα από την μητρική τους γλώσσα, και την ελληνική.
Τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό ενώ τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου οι κάτοικοι γιορτάζουν σαν να είναι Έλληνες.

Στην μακρινή Ουρουγουάη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν άνθρωποι που λατρεύουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αποδεικνύουν. Όχι με βαρύγδουπες εκφράσεις και μεγαλειώδεις λόγους αλλά με δρόμους και πλατείες που έχουν ελληνικά ονόματα και με αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων να κοσμούν τα δημόσια κτίρια της χώρας.

Η Ουρουγουάη είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής και έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Αμερικής». Αν και λόγω του μικρού μεγέθους της δεν υπολογίζεται ως ένας σοβαρός οικονομικός παράγοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο έχει ξεπεράσει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Η Ουρουγουάη διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα με το επίπεδο των σπουδαστών να είναι αρκετά υψηλό. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν την Ουρουγουάη και φοιτούν στα πανεπιστήμια της χώρας.


Αυτό όμως που κάνει εντύπωση με αυτή τη μακρινή χώρα είναι το πόσο πολύ αγαπάει και εκτιμάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι γεγονός ότι η χώρα, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δέχτηκε πολλούς Έλληνες μετανάστες. Στο λιμάνι έφτασαν πλοία με Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες οι οποίοι θέλησαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η εγκαρδιότητα με την οποία έγιναν δεκτοί ήταν, κατά πολλούς, ένας αποφασιστικός παράγοντας για την εγκατάστασή τους και τη μετέπειτα ζωή τους εκεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ελληνική κοινότητα Ουρουγουάης, έχει κλείσει ένα αιώνα ζωής και ήταν η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη οργανωμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική. Σήμερα στην Ουρουγουάη, υπάρχουν πάμνω από 3.500 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης ή τρί της γενιάς, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων που μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Οι ίδιοι οι πολίτες δεν δηλώνουν φιλέλληνες, αλλά ελληνολάτρες. Σύμφωνα με έρευνα της «Eurostat», το μεγαλύτερο ποσοστό των Ουρουγουανών απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη, με την πρώτη χώρα που να τους έρχεται στο μυαλό να είναι η Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του 1978, ο καπετάνιος Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ίδρυσε το «Ίδρυμα Τσάκου», με σκοπό τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το 2002 μετονομάστηκε σε ίδρυμα «Μαρία Τσάκου», στη μνήμη της μητέρας του.


Το Ίδρυμα προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, χορών, τραγουδιού, ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μυθολογίας, φιλοσοφίας και ελληνικής κουζίνας. Διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τίτλους στην ελληνική και ισπανική γλώσσα από διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού. Περίπου 400 άτομα εγγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στα μαθήματα που προσφέρονται. Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η γνώση της αρχαίας ελληνικής ποίησης και ιστοριογραφίας, μέσα από τα ομηρικά έπη και τον «Επιτάφιο» του Περικλή.

Αξιοσημείωτο είναι και τό ότι σε κάθε βιβλιοπωλείο της χώρας, ακόμη και στο πιο μικρό, μπορεί κανείς να βρει τα άπαντα του Νίκου Καββαδία, του Καβάφη και του Ρίτσου.

Τα παιδιά των Ουρουγουανών, δεν διστάζουν κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουν τις εθνικές εορτές των Ελλήνων, πραγματοποιώντας σχολικές εκδηλώσεις, τραγουδώντας και απαγγέλοντας ποιήματα. Οι μαθητές του «Grecia», ενός δημόσιου σχολείου της χώρας, έχουν μάθει να λένε και τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας του Διονύσιου Σολωμού.

Στο Μοντεβιδέο, επίσης, υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από αρχαίους φιλόσοφους, ενώ ο κεντρικότερος δρόμος ονομάζεται κι αυτός «Grecia». Δύο πλατείες της πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί πλατεία της Αθήνας και πλατεία της Ελλάδας.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό δωρικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Έξω από την είσοδο του κτιρίου, το άγαλμα του Σωκράτη, υποδέχεται τους επισκέπτες ενώ σε πάρκο που βρίσκεται παραλιακά της πρωτεύουσας υπάρχει μια προτομή του Ομήρου.

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή της ελληνικής κοινότητας στην Ουρουγουάη. Το 2016, η ελληνική κοινότητα της χώρας, γιόρτασε έναν αιώνα από την ίδρυσή της. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1916 και αποτέλεσε την πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική.


Οι πρώτοι Έλληνες που μετανάστευσαν στη μικρή λατινοαμερικανική χώρα βρήκαν εργασία στην Ουρουγουάη και αργότερα άνοιξαν τις δικές τους επιχειρήσεις. Δεν έλειψαν όμως και μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας που επισκέφτηκαν ή επένδυσαν στην Ουρουγουάη. Για μικρό χρονικό διάστημα, έζησε στη χώρα ο θρυλικός «Ηρακλής», ο Παναγής Κουταλιανός, και έγινε γνωστός στα ρινγκ στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Τη δεκαετία του 1920, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο επίσης Σμυρνιός Νικόλας Κονιαλίδης, που εγκαταστάθηκαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, διεύρυναν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στη γειτονική Ουρουγουάη.

Η μικρή αυτή χώρα ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821.

Η εθνική σημαία της Ουρουγουάης, που καθιερώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1828, μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη ελληνική σημαία που καθιερώθηκε επίσημα το 1970. Και οι δύο σημαίες αποτελούνται από εννέα οριζόντιες λωρίδες, χρωμάτων μπλε και άσπρου εναλλάξ. Η μόνη διαφορά είναι ότι η σημεία της Ουρουγουάης έχει στην αριστερή γωνία ένα ήλιο με 16 ακτίνες, ενώ η ελληνική σημαία ένα σταυρό.

Ίσως τελικά και να μην χρειάζεται να κατάγεσαι από μία χώρα για να την εκτιμάς και να την αγαπάς, αρκεί να γνωρίζεις και να κατανοείς την ιστορία της, όσα βίωσε, βιώνει και θα βιώσει στο μέλλον και πρωτίστως να αγαπάς τους ανθρώπους της.


newsbeast

Τέσσερα κόλπα για τις μασχάλες που μυρίζουν από τον ιδρώτα

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στις μασχάλες σας χημικά προϊόντα του εμπορίου, τα οποία πολλές φορές δεν έχουν και τα αποτελέσματα που “υπόσχονται”, ή εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από τα αποσμητικά και αντιιδρωτικά που έχετε ήδη δοκιμάσει, εξετάστε τις ακόλουθες πολύ αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα στις μασχάλες.
Η εφίδρωση κάνει τις μασχάλες σας να μυρίζουν άσχημα και μπορεί να σας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.
Δείτε τέσσερα "κόλπα" για να απαλλαγείτε από αυτή την αγωνία...
Μαγειρική σόδα
Αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των οσμών στο ψυγείο ή το πλυντήριο, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε την οσμή και στις μασχάλες σας. Ανακατέψτε λίγη ποσότητα μαγειρικής σόδας με λίγο καλαμποκάλευρο και εφαρμόστε αυτό το μείγμα στην περιοχή της μασχάλης για να διατηρήσετε το δέρμα σας ξηρό και φρέσκο όλη την ημέρα. Χρησιμοποιήστε το κυρίως πριν να ντυθείτε το πρωί.
Έλαιο από δέντρο τσαγιού
Διάφορα προβλήματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της δυσάρεστης οσμής, μπορούν να λυθούν με τη βοήθεια αυτού του απαλού φυσικού ελαίου. Είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες. Φτιάξτε ένα μείγμα από λίγες σταγόνες του ελαίου από δέντρο τσαγιού και λίγο φυσικό ροδόνερο και στη συνέχεια ψεκάστε το πάνω στην περιοχή της μασχάλης.
Αλκοόλ
Επιλέξτε άοσμη αλκοόλη, όπως βότκα, προκειμένου να αποφευχθεί η μυρωδιά από το ίδιο το αλκοόλ. Ψεκάστε λίγο αλκοόλ κάτω από τα χέρια σας και θα αφαιρέσετε τη μυρωδιά και τα βακτηρίδια αμέσως. Φυσικά, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε πριν ντυθείτε.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)
Εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη που παρέχει, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι επίσης ένας καταπληκτικός τρόπος για να εξαλειφθεί η οσμή στη μασχάλη. Απλά συνδυάστε το οξυζενέ με νερό ή φυσικό ροδόνερο και ψεκάστε το στις μασχάλες σας.


 iatropedia

Πώς να κοιμηθείτε όταν έχει αφόρητη ζέστη!

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θα σας αφήνουν να κλείσετε μάτι; 

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμάστε ήσυχα και κυρίως δροσερά.

Για κοιμηθείτε, ο οργανισμός σας πρέπει να “ρίξει” την θερμοκρασία του σώματος και να την ανεβάσει όταν πλησιάζει η ώρα να ξυπνήσετε. Όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτή η διαδικασία είναι πιο δύσκολη όταν έχουμε καύσωνα. Υπάρχουν όμως τρόποι να βοηθήσετε τον οργανισμός σας και να έχετε έναν ευχάριστο ύπνο.
“Παγώστε” τις πιτζάμες και τα σεντόνια σας
Είναι μία γρήγορη και πρακτική λύση για να καταφέρετε να κοιμηθείτε γρήγορα. Βάλτε το νυχτικό και τα σεντόνια σας σε μια σακούλα και τοποθετήστε την στην κατάψυξη. Ακόμα και 15 λεπτά μέσα στην κατάψυξη αρκούν για να σας δροσίσουν.
Ένα μπουκάλι παγωμένο νερό στο κρεβάτι
Όπως ακριβώς με το ζεστό νερό το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι και το καλοκαίρι ένα παγωμένο μπουκάλι νερό ανάμεσα στα σκεπάσματα σας, θα σας βοηθήσει να “ρίξετε” τη θερμοκρασία. Όσες περισσότερες ώρες το έχετε στην κατάψυξη τόσο περισσότερο θα σας δροσίσει.
Κρύο ντους
Αν αντέχετε και παγωμένο, ακόμα καλύτερα. Μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά το να ρίξετε παγωμένο νερό πάνω σας λίγα λεπτά πριν ξαπλώσετε είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να χαμηλώσει τη θερμοκρασία του.
Βαμβακερά μόνο
Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες, και φυσικά το νυχτικό σας πρέπει να είναι βαμβακερά ώστε να αφήνετε το δέρμα σας να αναπνεύσει.
Σκοτεινό δωμάτιο
Τις μέρες του καύσωνα καλό είναι να κρατάτε κλειστές τις κουρτίνες σας όλη τη μέρα. Αποκλείοντας τις ακτίνες του ήλιου, καταφέρνετε να “ρίξετε” τη θερμοκρασία του δωματίου έως και 5 βαθμούς Κελσίου. Όταν πια δύσει ο ήλιος ανοίξτε τις για να μπει (εάν υπάρχει) το δροσερό αεράκι αλλά σιγουρευτείτε πως τις έχετε κλείσει καλά πριν πέσετε για ύπνο ώστε να γλιτώσετε τις δυσάρεστες πρωινές εκπλήξεις.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα ένα δροσερό ποτό μετά τη δουλειά αλλά όταν θα στριφογυρίζετε άυπνοι στο κρεβάτι θα καταλάβετε πως κάνατε λάθος. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα που καταναλώνετε και να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό ώστε να μην πάθετε αφυδάτωση. Ακόμα, καλύτερα αποφύγετε να πίνετε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου σας έτσι ώστε να δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας το χρόνο να αποβάλλει όσο περισσότερο αλκοόλ μπορεί.
Ένα ποτήρι νερό
Να έχετε πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κομοδίνο σας σε τέτοια απόσταση ώστε να μην χρειαστεί να σηκωθείτε για να πιείτε μια γουλιά. Αυτό θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα διψασμένοι αλλά είστε υπερβολικά κουρασμένοι για να σηκωθείτε να πιείτε νερό.

35 ψέμματα που όλες οι γυναίκες έχουν πει και όλοι οι άντρες έχουν πιστέψει!

Μικρά, καθημερινά, αθώα (;) ψέμματα. Αν είσαι γυναίκα σίγουρα τα έχεις πει, αν είσαι άντρας, σίγουρα τα έχεις ακούσει (…και τούμπαλιν, η αλήθεια είναι, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλο κείμενο).
Στύψαμε το μυαλό μας για να θυμηθούμε τι ψεματάκια έχουμε πει κατά καιρούς, ρωτήσαμε τις φίλες μας, ρωτήσαμε τις αναγνώστριες. Και αυτή είναι η λίστα με τα πιο κοινά ψέματα που λένε οι γυναίκες, για να κυλά η ζωή λίγο πιο ήρεμα και χωρίς εντάσεις…
Μίλα μου βρώμικα
1.Sorry μωρό μου, και εγώ σε θέλω πολύ, αλλά να…έχω περίοδο (Ήρθε να αντικαταστήσει το «αγάπη μου έχω πονοκέφαλο»)
2.Τελείωσες; -Ναι μωρό μου! (Φυσικά και τελειώνουμε απλά όχι πάντα…Εξάλλου και εσύ, πρέπει να το παραδεχθείς, δεν προσπαθείς πάντα το ίδιο)
3.Λίγο το άγχος, λίγο η κούραση, κάποιες φορές οι άνδρες δεν είναι πάντα… ετοιμοπόλεμοι. Συνήθως η ατάκα που θα ακούσουν είναι η εξής: «Δεν πειράζει αγάπη μου, συμβαίνουν αυτά» (όντως συμβαίνουν αλλά το σκέλος «δεν πειράζει» είναι συχνά ένα μικρό ψέμα γιατί πολύ απλά δεν θέλουμε «αυτό» να συμβαίνει σε εμάς)
4.Φυσικά και βρίσκω αστείο που αποκαλείς το πέος σου… Μήτσο/ Κούλη/ Θανάση/ Τάσο (βασικά είναι γελοίο αλλά δεν θα τα χαλάσουμε στις λέξεις)
5.Φυσικά και έχεις το ιδανικό μέγεθος…
6.Αν και θεωρώ ότι δεν είναι σωστό που ρωτάς, θα σου πω: Όχι, δεν έχω πάει με περισσότερους από 5 (Μα, γιατί ρωτάς κι εσύ;)
7.Εννοείται πως δεν έχω κάνει τίποτα με τον Δημήτρη. Είναι μόνο φίλος μου και τίποτε άλλο (Μπορεί και να είναι μόνο φίλος. Αλλά αν δεν είναι, δεν θα το μάθεις ποτέ)
8.Τα κορίτσια δεν συζητάμε ποτέ μεταξύ μας για τη σεξουαλική μας ζωή (όταν έχουμε κάτι σοβαρό συνήθως δεν κάνουμε τέτοια συζήτηση. Όταν δεν είναι όμως…όλα παίζουν)
9.Για σένα δεν έχω συζητήσει ποτέ με τις φίλες μου (Βλέπε πιο πάνω…)
10.Είσαι ο καλύτερος από όλους στο κρεβάτι (μπορεί και να ισχύει αλλά μην το δένεις)
Ζήλεια μου, με σένα η καρδιά μου είναι ζωντανή…
11.Δεν με νοιάζει εάν με απατήσεις αρκεί να μην το μάθω ποτέ (φρόντισε όμως να μην με απατήσεις και ΣΙΓΟΥΡΑ φρόντισε να μην το μάθω)
12.Φυσικά και δεν έκανε τίποτα χθες το βραδύ που βγήκα με τα κορίτσια (Εννοείται πως φλέρταρα αλλά μέχρι εκεί…Γιατί πραγματικά, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ζήσουν χωρίς να φλερτάρουν;)
13.Πως σου ήρθε η ιδέα πως δεν συμπαθώ την καλύτερή σου φίλη… Απλά δεν την ξέρω ακόμη και τόσο καλά (συνήθως δεν θέλουμε να την γνωρίσουμε καλύτερα)
14.Όχι, δεν χωρίσαμε επειδή υπάρχει άλλος (μπορεί και ναι. Ποιος ξέρει…)
15.Και βέβαια δεν ζηλεύω…Θαυμάζω και εγώ όσο και εσύ μια ωραία γυναίκα που περνάει από μπροστά μου (στο κεφάλι των περισσότερων γυναικών συμβαίνει αυτό όταν λένε τη συγκεκριμένη ατάκα: %*&#%^@#%@%!*&)
16.Όχι, δεν μου την έπεσε κανένας στις διακοπές μωρό μου (Ναι μου την έπεσε αλλά που να σου εξηγώ τώρα πως δεν έκανε τίποτα και γιατί δεν έκανα)
The X file
17.Φυσικά και έχω ξεπεράσει τον πρώην μου (Μπορεί και ναι. Αλλά τι σε νοιάζει; Φρόντισε να με κάνεις να τον ξεχάσω)
18.Δεν έχω απατήσει ποτέ κανένα από τους πρώην μου (Χμ…ας το ξανασκεφτούμε)
Μικρά καθημερινά ψέματα
19.Ναι, εννοείται πως το έκανα (οτιδήποτε είχε πει ότι θα κάνει αλλά -ουπς- το ξέχασε..)
20.Τι έχεις; Τίποτα! (Ποτέ δεν είναι τίποτα. Απλά πρέπει να το βρείτε μόνοι σας)
21.Έχω πολύ δουλειά και δεν πρόλαβα να σε πάρω τηλέφωνο…θα τα πούμε μετά (μην το δέσεις!)
22.Πήρες τηλέφωνο; Συγνώμη κοιμόμουν (Εντάξει δεν κοιμόμαστε από τις 9 το βράδυ. Απλά μερικές φορές θέλουμε την ησυχία μας και δεν ξέρουμε πως να σας το πούμε)
23.Δεν έχω πρόβλημα να πάμε στη μαμά σου ή να έρθει μαζί μας (Πάλι; Πάλι; Πάλι; Χάθηκε ο κόσμος να ζούσε σε κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη;)
24.Υπέροχα τα σουτζουκάκια της μαμάς σου (Όταν στα φτιάχνω εγώ δεν τα τρως…)
25.Γενικά είναι υπέροχα όλα όσα κάνει η μαμά σου (Ναι, καλά, εντάξει…)
26.Όχι μωρέ, δεν με ενοχλούν οι τρίχες στην πλάτη σου, δεν χρειάζεται να κάνεις αποτρίχωση (Που θα πάει θα τις συνηθίσω…)
27.Δεν πειράζει που δεν κατέβασες τα σκουπίδια/έπλυνες τα πιάτα/σκούπισες/κρέμασες τις κουρτίνες ή έστω μάζεψες τα ρούχα σου. Θα το κάνω εγώ (επίσης στο κεφάλι των περισσότερων γυναικών συμβαίνει αυτό όταν λένε τη συγκεκριμένη ατάκα: %!#%^@#%@%!).
28.Οι φίλοι σου μπορούν να έρχονται στο σπίτι όποτε θέλουν (αρκεί να μην είναι πολύ συχνά και να μην φέρονται σαν γουρούνια)
29.Φυσικά και συμπαθώ όλους τους φίλους σου (Εκτός από τρεις- τέσσερις)
30.Σε μισή ώρα θα είμαι έτοιμη…(Δεν υπάρχει αυτό. Βαθιά μέσα σου το ήξερες πάντα)
31.Είμαι ήδη στο δρόμο. Φτάνω! (Βάφομαι και σε λίγο θα ντυθώ)
32.Υπέροχο το δώρο σου (Μα πότε επιτέλους θα μάθει τι μου αρέσει;)
Στα μαγαζιά
33.Αυτό το φόρεμα; Όχι δεν είναι καινούριο (Ναι, είναι)
34.Όχι, βέβαια. Δεν το πήρα ακριβά. Ήταν πολύ φτηνό. Είχε προσφορά (Εγώ τουλάχιστον το είδα ως μια μεγάλη ευκαιρία)
35.Και το τελευταίο: Εγώ δεν λέω ποτέ ψέματα

huffingtonpost

Filiatra Run 2018 - (Προκήρυξη)

ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ,   02/09/2018
Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΌΜΙΛΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
με τη συνεργασία και τη στήριξη του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού & της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας,
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων (Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α.-Υ.),
με αίσθημα ευθύνης και τιμής απέναντι στους δρομείς ανά την Ελλάδα,
προκηρύσσουν τον 2ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου, που θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018, με την επωνυμία
"FILIATRA RUN 2018"
ο οποίος περιλαμβάνει Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου (21,1 χλμ), Αγώνα Δρόμου 10 χλμ, Αγώνα Δρόμου & Δυναμικού Βαδίσματος 5 χλμ, καθώς και Παιδικό Αγώνα 1000 μ (για μαθητές Δημοτικού).
Ο Ημιμαραθώνιος (21,1 χλμ), αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δρομείς, να τον εντάξουν στο πρόγραμμα προετοιμασίας τους ενόψει του Κλασικού – Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών 2018, λόγω των απαιτήσεων που έχει σε κάποια σημεία.
Ο 2ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Φιλιατρών θα διεξαχθεί με τους παρακάτω όρους:
1. Ημερομηνία Διεξαγωγής: Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018
2. Τόπος Διεξαγωγής: ΦΙΛΙΑΤΡΑ Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας
3. Αφετηρία – Τερματισμός: Κεντρική πλατεία Φιλιατρών
4. Ώρα Εκκίνησης και Χαρακτηριστικά Διαδρομών:
10:00 | Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου (21,1 χλμ)
Πληροφορίες Διαδρομής: Κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Εκκίνηση) → Οδός Ι. Σπέντζα → Παραθαλάσσιος οικισμός Λιμεναρίου → Παραλιακός δρόμος Λιμεναρίου - Στομίου → Παραλία "Στόμιο" → Δασικός δρόμος (ανατολικά της παραλίας) → Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδός 18 (Φιλιατρά – Αγρίλης) → Παράκαμψη προς Κάστρο των Παραμυθιών → Δευτερεύουσα Επαρχιακή Οδός 18 (Φιλιατρά – Αγρίλης) → Παραθαλάσσιος Οικισμός Αγρίλη (μέχρι το τέρμα του ασφαλτοστρωμένου δρόμου μετά το γεφυράκι, όπου θα γίνει αναστροφή των δρομέων περνώντας πάνω από σημείο ελέγχου) → Επιστροφή από την ίδια διαδρομή → Κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Τερματισμός)    
Ο Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου (21,1 χλμ) που θα διεξαχθεί με την μέθοδο του πήγαινε-έλα, περιλαμβάνει ασφαλτοστρωμένους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας συνολικής απόστασης 17,6 χιλιομέτρων, άνετα σκαλοπάτια υψομετρικής διαφοράς 9 μ (μεταβατικό τμήμα παραλίας "Στόμιο"), ειδικό διάδρομο επί της βοτσαλωτής παραλίας "Στόμιο" συνολικής απόστασης 300 μέτρων, καθώς και βατούς χωματόδρομους συνολικής απόστασης 3,2 χιλιομέτρων.
Η διαδρομή είναι πανέμορφη, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της διασχίζει το παραλιακό μέτωπο των Φιλιατρών και περνάει από σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους, όπως είναι το Λιμενάρι, η παραλία "Στόμιο", το δάσος που περιβάλλει το Στόμιο, το Κάστρο των Παραμυθιών, ο Ι.Ν. Παναγίας Αγριλιώτισσας, καθώς και ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός Αγρίλη.
Είναι σχεδόν επίπεδη στο μεγαλύτερο τμήμα της, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, με εξαίρεση τα τμήματα 1ο έως 2ο χλμ (κατηφορική κλίση) και 19ο έως 20ο χλμ (ανηφορική κλίση). Παρουσιάζει συνολική υψομετρική διαφορά 68 μ.
Λεπτομέρειες της διαδρομής μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://sites.google.com/view/filiatrarun
10:00 | Αγώνας Δρόμου 10 χλμ
Πληροφορίες Διαδρομής: Κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Εκκίνηση) → Οδός Ι. Σπέντζα → Παραθαλάσσιος οικισμός Λιμεναρίου → Παραλιακός δρόμος Λιμεναρίου - Στομίου → Παραλία "Στόμιο" (όπου θα γίνει αναστροφή των δρομέων περνώντας πάνω από σημείο ελέγχου) → Επιστροφή από την ίδια διαδρομή → Κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Τερματισμός)  
Ο Αγώνας Δρόμου 10 χλμ που θα διεξαχθεί με την μέθοδο του πήγαινε-έλα, θα γίνει όλος επί ασφαλτοστρωμένου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.
Η διαδρομή είναι πανέμορφη, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της διασχίζει το παραλιακό μέτωπο των Φιλιατρών.
Είναι σχεδόν επίπεδη στο μεγαλύτερο τμήμα της, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, με εξαίρεση τα τμήματα 1ο έως 2ο χλμ (κατηφορική κλίση) και 8ο έως 9ο χλμ (ανηφορική κλίση). Παρουσιάζει συνολική υψομετρική διαφορά 65 μ.
Λεπτομέρειες της διαδρομής μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://sites.google.com/view/filiatrarun
10:10 | Αγώνας Δρόμου & Δυναμικού Βαδίσματος 5 χλμ
Πληροφορίες Διαδρομής: Κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Εκκίνηση) → Οδός Ι. Σπέντζα → Παραθαλάσσιος οικισμός Λιμεναρίου → Παραλιακός δρόμος Λιμεναρίου – Στομίου (όπου θα γίνει αναστροφή στα 2,5 χλμ) → Επιστροφή από την ίδια διαδρομή → Κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Τερματισμός)  
Ο Αγώνας Δρόμου & Δυναμικού Βαδίσματος 5 χλμ που θα διεξαχθεί με την μέθοδο του πήγαινε-έλα, θα γίνει όλος επί ασφαλτοστρωμένου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.
Η διαδρομή είναι πανέμορφη, καθώς μεγαλύτερο τμήμα διασχίζει το παραλιακό μέτωπο των Φιλιατρών.
Δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, με εξαίρεση τα τμήματα 1ο έως 2ο χλμ (κατηφορική κλίση) και 3ο έως 4ο χλμ (ανηφορική κλίση). Παρουσιάζει συνολική υψομετρική διαφορά 65 μ.
Λεπτομέρειες της διαδρομής μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://sites.google.com/view/filiatrarun
09:30 | Παιδικός Αγώνας 1000 μ (για μαθητές Δημοτικού)
Πληροφορίες Διαδρομής: Κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Εκκίνηση) → Οδός Ι. Σπέντζα (έως διασταύρωση οδού Αναπαύσεως, όπου θα γίνει αναστροφή) → Κεντρική πλατεία Φιλιατρών (Τερματισμός)  
5. Δικαίωμα Συμμετοχής:
Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου (21,1 χλμ): Ενήλικες από 18 ετών και άνω
Αγώνας Δρόμου 10 χλμ: Ενήλικες από 18 ετών και άνω
Αγώνας Δρόμου & Δυναμικού Βαδίσματος 5 χλμ: Παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου και Ενήλικες
Παιδικός Αγώνας 1000 μ: Παιδιά έως 12 ετών
6. Διακρίσεις – Έπαθλα:
Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου (21,1 χλμ): Θα βραβευτούν (κύπελλο) οι τρεις (3) πρώτοι Άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες Γυναίκες της γενικής κατάταξης.
Επίσης θα βραβευτούν (μετάλλιο) και οι παρακάτω ηλικιακές κατηγορίες:
Άνδρες:
Μέχρι 39 ετών
40 – 49 ετών
50 – 59 ετών
60 ετών & άνω
Γυναίκες:
Μέχρι 39 ετών
40 – 49 ετών
50 ετών & άνω
Αγώνας Δρόμου 10 χλμ: Θα βραβευτούν (κύπελλο) οι τρεις (3) πρώτοι Άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες Γυναίκες της γενικής κατάταξης.
Αγώνας Δρόμου & Δυναμικού Βαδίσματος 5 χλμ: Θα βραβευτούν (μετάλλιο) οι τρεις (3) πρώτοι Άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες Γυναίκες της γενικής κατάταξης.
Παιδικός Αγώνας 1000 μ: Δεν θα δοθεί κανένα έπαθλο στους νικητές του παιδικού αγώνα, καθώς θεωρούμε ότι όλα τα παιδιά είναι ίδια σε έναν αγώνα τρεξίματος ανεξάρτητα με το ποια θέση έλαβαν, και δεν τα βάζουμε στη διαδικασία του ανταγωνισμού από αυτή την ηλικία.
Όλοι οι τερματίσαντες στους ανωτέρω αγώνες θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο.
7. Δηλώσεις Συμμετοχής:
Συμμετοχή στους αγώνες 21,1 χλμ, 10 χλμ και 5 χλμ μπορείτε να δηλώσετε με τον εξής τρόπο:
·       Με online εγγραφή στην ιστοσελίδα: https://sites.google.com/view/filiatrarun
Παρακαλείστε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018, προκειμένου να διευκολυνθεί ο καλύτερος προγραμματισμός μας. Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα του αγώνα θα γίνουν για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και μέχρι μία ώρα πριν την έναρξή του.
Συμμετοχή στον Παιδικό Αγώνα 1000 μ θα μπορέσετε να δηλώσετε επιτόπου στη γραμματεία του αγώνα λίγη ώρα πριν την έναρξή του.   
8. Γραμματεία – Παραλαβή Συμμετοχής:
Όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα παραλαμβάνουν τον αριθμό τους με το chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης και το αναμνηστικό δώρο, καταβάλλοντας το συμβολικό ποσό των 5 € (Οικονομική ενίσχυση για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Τριφυλίας), από τη γραμματεία του αγώνα στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών από τις 8:00 μέχρι τις 9:30.
Η συμμετοχή στον Παιδικό Αγώνα των 1000 μ είναι Δωρεάν.
9. Φύλαξη Προσωπικών Αντικειμένων:
Όσοι επιθυμούν μπορούν να παραδώσουν την τσάντα με τον ρουχισμό τους σε χώρο που θα τους υποδειχθεί. Η τσάντα πρέπει να είναι καλά κλεισμένη και να μην περιέχει αντικείμενα αξίας. Η διοργάνωση δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειάς τους. Μετά τον τερματισμό, θα παραλάβουν την τσάντα με τον ρουχισμό τους με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής τους.
10. Σταθμοί Υποστήριξης:
Θα υπάρχουν εννιά (9) συνολικά σταθμοί υποστήριξης καταμήκος της διαδρομής των 21,1 χλμ, πέντε (5) σταθμοί υποστήριξης καταμήκος της διαδρομής των 10 χλμ και δύο (2) σταθμοί υποστήριξης στη διαδρομή των 5 χλμ.
11. Χιλιομετρικές Ενδείξεις:
Σε κάθε χιλιόμετρο των διαδρομών των 21,1 χλμ και 10 χλμ θα υπάρχει χιλιομετρική ένδειξη.
12. Χρονικό Όριο Ολοκλήρωσης Αγώνων:
Το χρονικό όριο τερματισμού για τον Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου (21,1 χλμ) είναι οι τρεις ώρες (μέχρι 13:00), για τον Αγώνα Δρόμου 10 χλμ είναι οι δύο ώρες (μέχρι 12:00), ενώ για τον Αγώνα Δρόμου & Δυναμικού Βαδίσματος 5 χλμ είναι τα 80 λεπτά (μέχρι 11:30).
13. Ιατρική Κάλυψη:
Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί σχετικά με θέματα ΥΓΕΙΑΣ και οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ελέγχου. Επίσης δε φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν ατύχημα που προκύψει κατά τη διεξαγωγή των αγώνων. Από τους διοργανωτές δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανέναν αθλητή, αφού όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη του γονέα τους και είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Οι διοργανωτές δεσμεύονται ότι θα πάρουν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου οι αθλητές να είναι ασφαλείς (εθελοντές, γιατροί). Για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, θα μεριμνήσει το Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας.
14. Εθελοντισμός:
Για την άρτια και ομαλή διεξαγωγή των αγώνων είναι απαραίτητη η εθελοντική συμμετοχή ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό. Όσοι θα ήθελαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια των αγώνων, αλλά και κατά την οργάνωσή τους, παρακαλούνται να συμπληρώσουν την φόρμα εθελοντισμού στην ιστοσελίδα https://sites.google.com/view/filiatrarun ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα των διοργανωτών. Σε όλους τους Εθελοντές θα δοθούν αναμνηστικά μπλουζάκια, καθώς και υλικό (γιλέκο κ.λπ.), τα οποία θα τους παραδοθούν λίγο πριν την ανάληψη υπηρεσίας.
15. Παροχές Διοργάνωσης:
Μετά τον τερματισμό, θα προσφερθούν εδέσματα σε όλους τους συμμετέχοντες.
16. Πληροφορίες - Απορίες:
Ιστοσελίδα διοργάνωσης:  https://sites.google.com/view/filiatrarun
Σελίδα διοργάνωσης στο Facebook:  FiliatraRun
Email:  a.o.filiatron@gmail.com
Τηλέφωνο: 6977459655

Η δημοκρατία της παραλίας και η ιστορία του Μπικίνι

Το μπικίνι, «μαγιό δύο τεμαχίων» και προκλητικά μικρής έκτασης, έκανε την εμφάνισή του στις 5 Ιουλίου 1946, χάρη στον Λουί Ρεάρ, έναν Γάλλο μηχανικό αυτοκινήτων. 
Εκείνη την ημέρα, το μίνι ένδυμα για την παραλία παρουσιάστηκε από τη Μισελίν Μπερναντινί, χορεύτρια του Καζίνο, στο Παρίσι, με την ίδια να κρατάει ένα σπιρτόκουτο στα χέρια της, για να δείξει σε πόσο μικρό μέγεθος μπορούσε να χωρέσει το καινούργιο ένδυμα - πόσο ελάχιστο ήταν. 
Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός είχε ρίξει την τρίτη ατομική βόμβα σε μια από τις Νήσους Μάρσαλ, στην κοραλλιογενή ατόλη Μπικίνι. Φοβούμενος ότι αυτή η παγκόσμια είδηση θα επισκίαζε την προσωπική του δημιουργία, ο Ρεάρ έδωσε στο μικροσκοπικό του μαγιό την ονομασία της ατόλης.
Πώς υποδέχθηκε όμως η Ελλάδα το μπικίνι; Πώς το αντιμετώπισαν η Αριστερά και η Δεξιά, πώς το σχολίασε ο Τύπος και τι θέση βρήκε στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία σε μιαν εποχή που τα οργισμένα νιάτα χόρευαν αλλά και διαδήλωναν, σε ένα κράτος που υπερηφανευόταν πως ήταν ο ιερός εκπρόσωπος της εθνικοφροσύνης ή σε μια κοινωνία που έτρεχε πίσω από τον τουρισμό και τη βελτίωση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης; Το βιβλίο του Ηλία Καφάογλου «Η δημοκρατία στην παραλία. Μικρό δοκίμιο για το μπικίνι» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόρτες με επίμετρο της Έφης Φαλίδα) διαθέτει χορταστικές απαντήσεις για όλα αυτά, ανοίγοντας το πεδίο για μια ιστορική και κοινωνιολογική έρευνα η οποία παραμένει εν πολλοίς ζητούμενο, τόσο για τα δικά μας όσο και για τα διεθνή δεδομένα.
«Είναι ένα ύφασμα με έκταση 200 τετραγωνικά εκατοστά, που εμφανίζεται εν Ελλάδι μαζί με το ροκ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλ. Καφάογλου, που πριν από μερικά χρόνια δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη για την ιστορία του αυτοκινήτου (« Ελληνική αυτοκίνηση 1900-1940. Άνθρωποι, δρόμοι, οχήματα, αγώνες», εκδόσεις «ύψιλον/βιβλία», 2013). «Είναι η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι γίνονται υποκείμενα της ιστορίας τους (βρισκόμαστε αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην κουλτούρα, τα ταξίδια και τον ρουχισμό. Στη δεκαετία του 1950 το μπικίνι θα σημαδέψει με εμβληματικό τρόπο την απόφαση των γυναικών να διαθέσουν όπως θέλουν το σώμα τους».
Το μπικίνι θα κάνει τη μόδα να τρέξει με τρελούς ρυθμούς, ξεπερνώντας ακόμα και τη μίνι φούστα, ενώ θα τροφοδοτήσει (και θα νομιμοποιήσει) ποικίλες ανδρικές φαντασιώσεις. Ο Καφάογλου ξεδιπλώνει την ιστορία της υποδοχής του στην Ελλάδα και τον δυτικό κόσμο, διερευνώντας εις βάθος το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα καθιερωθεί: τα καταναλωτικά αλλά και σεξουαλικά ή ερωτικά πρότυπα, τα κινήματα νεολαίας ή τις πολιτικές και ιδεολογικές τάσεις των μεταπολεμικών δεκαετιών. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει παράλληλα ο καθημερινός κόσμος του θεάματος, της αγοράς των εμπορικών προϊόντων και του τουρισμού μέσα κυρίως από τα δημοσιεύματα εφημερίδων, περιοδικών και λαϊκών αναγνωσμάτων. Το μικροσκοπικό μαγιό (ξεκινώντας από το 1946 και φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του 1970) έρχεται, έτσι κι αλλιώς, να μεταμορφώσει τα πάντα. «Το μπικίνι είναι μια σημαία ταυτότητας, γι’ αυτό και οι φεμινίστριες θα φροντίσουν αργότερα να απαλλαγούν από το πάνω μέρος του μαγιό», σχολιάζει ο Ηλ. Καφάογλου: «Είναι, όμως, εκ παραλλήλου και το μετέωρο βήμα του ελληνικού μοντερνισμού. Η αστική και η μεγαλοαστική τάξη αποδέχεται και υποστηρίζει το μπικίνι, προσπαθώντας να προλάβει το πνεύμα του εκσυγχρονισμού (καθιέρωση των ακτών παραθερισμού, πληθωρική παρουσία του διεθνούς τζετ σετ στη Μύκονο). Η Αριστερά δεν το καταγγέλλει ακριβώς, αλλά κάνει λόγο για απρέπειες στις παραλίες. Το ελληνορθόδοξο στρατόπεδο πάλι εκφράζει τον αποτροπιασμό του επικαλούμενο τα χρηστά ήθη. Τα χρηστά ήθη τα επικαλείται και η δικτατορία, που πάντως αισθάνεται πως δεν πρέπει να χάσει την έφοδο του τουρισμού, ακόμα κι αν είναι να φέρει μαζί της γυμνές Σουηδέζες. Επί δικτατορίας, εντούτοις, το μπικίνι παραμένει ένα επαναστατικό ένδυμα, όπως και το μπλου τζιν».
Θεμελιώνοντας τη δημοκρατία της παραλίας, το μπικίνι δεν θα πάψει να είναι έκκεντρο και διαφορετικό. Μελετώντας, παρόλα αυτά, την ιστορία του, ιστορία στην οποία διασταυρώνονται πολλοί δρόμοι, μπορούμε να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας από μιαν οπτική που μπορεί να αναδείξει πλήθος αναπάντεχες διαστάσεις.

Χάλασε το 60% και πάνω των σταφυλιών

Επίσκεψη σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις σταφυλιών της περιοχής του Ζευγολατιού Κορινθίας, πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Ευάγ. Αποστόλου,  συνοδευόμενος απ’ τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Ο υπουργός, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Τρίπολης ενημερώθηκε από … «πρώτο χέρι», για τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκαλέσει στην παραγωγή τα φυσικά φαινόμενα (πολλές βροχές, ισχυροί άνεμοι, γενικευμένη υγρασία).
Παραγωγοί σουλτανίνας είπαν και έδειξαν από κοντά στον υπουργό, όλο το αποτέλεσμα της καταστροφής και του ζήτησαν άμεση στήριξη και γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών απ’ τον ΕΛΓΑ.
Εκτιμάται, ότι, η φθορά στα σταφύλια, αγγίζει το 60 ή και 70%.
Αργότερα σε ανοιχτή σύσκεψη-συζήτηση, με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, σωματείων και φορέων της περιοχής, άκουσε όλα τα αιτήματα και τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών.

Καταρρέουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις

  Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό σε πανελλήνια κλίμακα λίγο πάνω από το 12%.

Καταρρέουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα ευρήματα δύο (κρυφών) δημοσκοπήσεων, οι οποίες διενεργήθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους τα "Παραπολιτικά".
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις δύο έρευνες είναι ότι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται κάτω από το 15%, ενώ το μέχρι πρότινος "ισχυρό χαρτί" της κυβερνώσας Αριστεράς, που δεν ήταν άλλο από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, εμφανίζεται (πλέον) ως πολιτικό βαρίδι.
Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία των γκάλοπ που διεξήχθησαν από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό σε πανελλήνια κλίμακα λίγο πάνω από το 12%.
Στις περιοχές, δε, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά, η απήχηση του κυβερνώντος κόμματος κινείται σε μονοψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική η δυναμική του δεν ξεπερνά ποσοστό 9%.
Η μία εκ των δύο δημοσκοπήσεων διενεργήθηκε για λογαριασμό ξένης πρεσβείας, η οποία έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τις εγχώριες εξελίξεις.
Μονοψήφιος στη Μακεδονία
Εκτός από την ανατολική Αττική, τεράστια κατρακύλα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη Βόρεια Ελλάδα. Με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη και τον νομό Χαλκιδικής, στους περισσότερους νομούς της κεντρική Μακεδονίας τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος κινούνται κάτω από το 10%. Συγκεκριμένα, στον νομό Κιλκίς, στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή) η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά το 8%. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό που συγκεντρώνει και στον νομό Ημαθίας.
Όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων, η ζημιά που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, δείχνει να παγιώνεται. Αξίζει να σημειωθεί ο ότι στην εν λόγω γεωγραφική περιφέρεια οι ΑΝΕΛ του κ. Πάνου Καμμένου δείχνουν να κινούνται (για πρώτη φορά) κάτω από το 1%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου