1.12.18

Ο καιρός της εβδομάδας

Γενικά χαρακτηριστικά του καιρού για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

ΚΥΡΙΑΚΗ 2-12-2018: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την Κρήτη. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς και θα εξασθενήσουν ενώ στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις μέχρι 5 μποφόρ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 3-12-2018: στα δυτικά και βόρεια γενικά αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα  νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νοτιότερα  τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν.  Από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά θα αναπτυχτούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τοπικά  περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: στα δυτικά αρχικά ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί 3 με 5  μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ιδία ένταση. Θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΤΡΙΤΗ 4-12-2018: στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Ιόνιο
σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενίσουν. Στην
υπόλοιπη χωρά λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές
βροχές και στα νοτιοανατολικά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.  Άνεμοι: στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο μέχρι 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 5-12-2018: λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα νοτιοανατολικά όπου θα σημειωθούν παροδικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΕΜΠΤΗ 6-12-2018: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-12-2018: γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και νότια. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μυστικός αρραβώνας γνωστού βουλευτή με 27χρονη καλλονή

Ζει την απόλυτη ευτυχία στο πλευρό της αγαπημένης του, η οποία είναι ιδιοκτήτρια γνωστής επιχείρησης…
Τα σκαλιά της εκκλησίας για δεύτερη φορά ετοιμάζεται να ανέβει ο Μάριος Γεωργιάδης, όπως γράφει στο Secret των Παραπολιτικών η Σάσα Σταμάτη.
Ο γιος του Βασίλη Λεβέντη και της Νατάσας Μεντεσίδου και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, βρήκε την πριγκίπισσά του και πλέει σε πελάγη ευτυχίας.
Ο γοητευτικός πολιτικός έχει ήδη αρραβωνιαστεί, χωρίς να το πάρει είδηση κανείς, αφού γενικότερα κρατά χαμηλούς τόνους στην προσωπική του ζωή και θέλει να προβάλλεται μόνο μέσω των βουλευτικών του καθηκόντων. Ποια είναι όμως η μελαχρινή καλλονή, που την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα;
Το όνομά της είναι Ρία Τσούμα, είναι 27 ετών και είναι ιδιοκτήτρια της επιχείρησης «Ελαία» που εδρεύει στην Άνω Γλυφάδα. Συγκεκριμένα, κάνει μελέτες διακόσμησης και σχεδιασμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με φυτά. Μάλιστα, η ίδια έχει επιμεληθεί τη διακόσμηση πολλών γνωστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.
Η σχέση τους μετράει πάνω από ένα χρόνο -γνωρίστηκαν τον Αύγουστο του 2017 στην Τήνο. Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκαν στο ίδιο μέρος και ο Μάριος Γεωργιάδης έκανε πρόταση γάμου στην Ρία Τσούμα.


tlife.gr

20χρονη στην Ινδία συνελήφθη διότι παντρεύτηκε 17χρονο που… δεν ήταν 17χρονος!

Η καταγγελία της πεθεράς και το πιστοποιητικό που παρουσίασε η σύζυγος βάσει του οποίου ο γαμπρός είναι μεγαλύτερος
Εκείνη είναι 20 ετών. Εκείνος είναι 17. Οι δυο τους έχουν ήδη ένα μωρό πέντε μηνών. Παρόλα αυτά, η 20χρονη γυναίκα συνελήφθη. Γιατί; Διότι… παντρεύτηκε έναν 17χρονο! Κάτι που απαγορεύει ρητώς ο νόμος στην Ινδία!
Ο γάμος των δύο νεαρών αποκαλύφθηκε στις αρχές από τη μητέρα του 17χρονου, η οποία προφανώς δεν ενέκρινε τη σχέση του γιου της. Η μητέρα έκανε μήνυση στην 20χρονη… νύφη της για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν παρά τη θέληση του γιου της.
Η μητέρα «πάτησε» πάνω στον νόμο που εξακολουθεί να ισχύει στην Ινδία, βάσει του οποίου η γυναίκα έχει δικαίωμα να παντρευτεί όταν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της και ο άντρας όταν συμπληρώσει το 21ο έτος! Αν δεν έχουν συμπληρώσει τις παραπάνω ηλικίες, απαιτείται η συναίνεση του κηδεμόνα.
Παρ’ ότι προβλέπεται στον νόμο, το σύνηθες φαινόμενο είναι το… αντίστροφο της περίπτωσης του συγκεκριμένου ζευγαριού. Οι υποθέσεις παραπομπής στη δικαιοσύνη αντρών που έχουν παντρευτεί ανήλικες γυναίκες είναι πολλές. Η περίπτωση παραπομπής γυναίκας για κάτι ανάλογο, αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στην Ινδία.
Η υπόθεση, ωστόσο, έλαβε διαφορετική τροπή, όταν η 20χρονη μητέρα παρουσίασε πιστοποιητικό γέννησης, βάσει του οποίου ο σύντροφός της ήταν μεγαλύτερος από 18 ετών όταν παντρεύτηκαν. Υποστήριξε μάλιστα, ότι ο σύζυγός της έχει δύο αδερφές ηλικίας 20 και 18 ετών και ότι βάσει ημερομηνιών, δεν… βγαίνει!
Η υπόθεση έχει πάει σε ανώτερο επίπεδο, όπου εξετάζονται τα δύο διαφορετικά πιστοποιητικά ως προς τη γνησιότητά τους.

Στα Τρίκαλα φωταγωγήθηκε το πιο ψηλό φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.


dentro7.jpg

Ο 8ος Μύλος των Ξωτικών φιλοξενεί νέους και παλιού φίλους του στη μεγαλύτερη γιορτή χαράς και αγάπης στην Ελλάδα
Το πιο υψηλό χριστουγεννιάτικο φυσικό δέντρο της χώρας φωτίστηκε στα Τρίκαλα.

Η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων προσκαλεί και περιμένει όλους τους φίλους των γιορτών της χαράς και της αγάπης, να ζήσουν στιγμές μοναδικές στον 8ο Μύλο των Ξωτικών.
Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας του Νοεμβρίου και της πρώτης για τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή στη χώρα, ήταν μαγικό.
dentro1.jpgΧιλιάδες τρικαλινοί και επισκέπτες στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων, με το έναυσμα του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, μέτρησαν αντίστροφα για τη φωταγώγηση.
dentro6.jpg
Φως, χαρά, χαμόγελα, αγάπη, σε μια γιορτή που ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2019 φιλοξενείς τους νέους και παλιότερους φίλους, όλων των ηλικιών.
Ήδη η πρόγευση για τους επισκέπτες δόθηκε με τις μαγικές στιγμές στην κεντρική πλατεία, με τη μουσική, τα ξωτικά, τα αγγελάκια… Και μαζί με δεκάδες εκπλήξεις, τη δωρεάν είσοδο, τις δωρεάν δράσεις και όλους τους συντελεστές, το φετινό «Ταξίδι στα Χριστούγεννα του κόσμου» μας καλεί να βρεθούμε στις γωνιές της γης από το πιο όμορφο πάρκο της Ελλάδας.

Να γιατί ο κέρσορας του ποντικιού είναι… λοξός

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο κέρσορας του ποντικιού γέρνει προς τα αριστερά;
Είναι γεγονός πως τον βλέπουμε τόσο συχνά στην καθημερινότητα που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ γιατί έχει κλίση 45 μοιρών.
Κι όμως, τίποτα δεν είναι τυχαίο και υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό. Ή, τουλάχιστον, υπήρχε κάποτε, όταν ο κόσμος των PC ήταν πιξελιασμένος!
Ο κομπιουτεράς Bart Gijssens αποκαλύπτει λοιπόν τα πώς και τα γιατί του κεκλιμένου κέρσορα σε μια online συζήτηση, παραθέτοντας και την πηγή, την ίδια την ιστορία του ποντικιού κοντολογίς.
Το ποντίκι λοιπόν, και ο κέρσορας αναγκαστικά, ήταν μια πατέντα του Douglas Englebart από το 1968 και στην αρχική του μορφή το βελάκι έδειχνε προς τα πάνω, όπως θα περίμενε δηλαδή κανείς.
Η Xerox έφτιαξε το 1970 το ερευνητικό της κέντρο, το Xerox PARC (Palo Alto Research Center), για να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία, μόνο που ο κέρσορας χανόταν μέσα στον γεμάτο πίξελ ηλεκτρονικό κόσμο της εποχής. Όταν η ανάλυση της οθόνης κυμαινόταν δηλαδή σε επίπεδα 606×808.
H Xerox έφτιαξε έναν δικό της ηλεκτρονικό υπολογιστή το 1973, Xerox PARC τον είπε κι αυτόν, όπου ο κέρσορας ήταν πια λοξός. Κι αυτό γιατί είχαν ήδη βρει πως η χαμηλή ανάλυση των οθονών της εποχής έκρυβε τον κατακόρυφο κέρσορα. Όταν αυτός είχε όμως γωνία 45 μοιρών, ήταν απείρως πιο ευδιάκριτος στο εκάστοτε περιβάλλον.
Ο Englebart έδωσε κλίση στον κέρσορα και από αυτόν τον δανείστηκαν τόσο ο Steve Jobs όσο και ο Bill Gates για τα δικά τους μηχανήματα και λειτουργικά…

ΔΕΙΤΕ LIVE - "Μυρίζει επανάσταση":Σκηνές αντάρτικου πόλης στην καρδιά του Παρισιού


"Μυρίζει επανάσταση": από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των "κίτρινων γιλέκων", μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η διεύθυνση της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι.
"Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των "κίτρινων γιλέκων", δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των "κίτρινων γιλέκων" είχε 75.000 διαδηλωτές σήμερα στη Γαλλία στις 15.00 τοπική ώρα.
Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύλληψη λογιστή για απάτη

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ισχυρίστηκε σε πελάτη του ότι υπάλληλοι Δ.Ο.Υ απαιτούσαν 6.000 ευρώ για να μην του βεβαιώσουν φορολογικές παραβάσεις.

Ένας λογιστής συνελήφθη την Παρασκευή από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, κατηγορούμενος για απάτη.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ισχυρίστηκε σε πελάτη του ότι υπάλληλοι Δ.Ο.Υ απαιτούσαν 6.000 ευρώ για να μην του βεβαιώσουν φορολογικές παραβάσεις.
Από τη συνολική διερεύνηση της υπόθεσης στοιχειοθετήθηκε εξαπάτηση εκ μέρους του λογιστή, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε προσημειωμένο το εν λόγω χρηματικό ποσό, το οποίο είχε παραλάβει από τον πελάτη του για να το «παραδώσει» στους υπαλλήλους.
Με τη δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος του, ο λογιστής οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Έκθετο και επιπόλαιο το Υπουργείο Παιδείας: Η αστυνομία επιβεβαιώνει τις συλλήψεις μαθητών στο Αγρίνιο


Επιπολαιότητα, προχειρότητα, στοχοποίηση. Και ανακάλυψη «εχθρών». 
Αυτά χαρακτηρίζουν τους ιθύνοντες της ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας που εξυπνακίστικα έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «Fake news» τη σύλληψη δύο μαθητών στο Αγρίνιο.
Αλλά ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα: Sites του Αγρινίου το πρωί μετέδωσαν την είδηση πως χθες συνελήφθησαν δύο μαθητές γυμνασίου του Αγρινίου για διατάραξη οικιακής ειρήνης και οι γονείς τους για παραμέληση ανηλίκων.
Έκτοτε το θέμα διακινήθηκε στο πανελλήνιο . Όπως ωστόσο συνήθως συμβαίνει η ιστορία εν μέρει παρερμηνεύτηκε καθώς τα δημοσιεύματα δεν έκαναν λόγο για συλλήψεις για υποκίνηση καταλήψεων αλλά για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν εξέδωσε  την ακόλουθη ανακοίνωση:
01-12-18 Fake news η σύλληψη δύο μαθητών στο Αγρίνιο
Με αφορμή ψευδές δημοσίευμα της ιστοσελίδας Agriniopress -το οποίο αναπαράχθηκε και από άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες- περί δήθεν σύλληψης δύο ανήλικων μαθητών Γυμνασίου σε σχολείο στο Αγρίνιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:
Καμία σύλληψη μαθητή δεν υπήρξε στο Αγρίνιο. Θα ήταν εξάλλου εντελώς παράνομο μετά και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου (4009/11) που ποινικοποιούσε τις μαθητικές καταλήψεις.
Είναι προφανής ο στόχος τόσο του αρχικού δημοσιεύματος όσο και της αναπαραγωγής του από ορισμένες ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την δήθεν είδηση χωρίς να επιβεβαιώσουν αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Kαι η διάψευση της…διάψευσης.
Το agrinionews.gr μην έχοντας αμφιβολία για την αξιοπιστία της ειδήσης που μετέδωσε ζήτησε τη θέση στελέχους του Γραφείου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Επιβεβαίωσε κατηγορηματικά πως χθες συνελήφθησαν δυο μαθητές , μετά απο καταγγελία του διευθυντή του εν λόγω σχολείου, για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Καλείται λοιπόν ο Υπουργός Κ.Γαβρόγλου  να πάρει και ο ίδιος ένα τηλέφωνο…αρμοδίως για να ενημερωθεί .Ο υπουργός που τόσο επιπόλαια έσπευσε να στιγματίσει λέγοντας πως «είναι προφανής ο στόχος τόσο του αρχικού δημοσιεύματος όσο και της αναπαραγωγής του από ορισμένες ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την δήθεν είδηση χωρίς να επιβεβαιώσουν αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια».

πηγή

Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες ολοκάθαρες φωτογραφίες από τον Άρη

Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες ολοκάθαρες φωτογραφίες από τον Πλανήτη Αρη – Σαν απέραντη έρημος
Μαγεύουν οι πρώτες φωτογραφίες της NASA απο το ταξίδι του επιστημονικού σκάφους InSight στον Αρη.
Το ταξίδι ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και το ρομποτικό σκάφος έχει ήδη προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη.
Μετά λοιπόν την αφαίρεση του προστατευτικού καλύμματος στον φακό του, το InSight έστειλε στη Γη έξι φωτογραφίες από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ρομποτικό σκάφος θα παραμείνει ακίνητο τα δύο χρόνια της αποστολής του και οι φωτογραφίες που έχει στείλει έως σήμερα ελήφθησαν από την ίδια γωνία, από τις δύο φωτογραφικές μηχανές που διαθέτει.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο ουρανός καθώς και μια επίπεδη επιφάνεια, ενώ η δεύτερη φωτογραφία είναι λίγο θολή του καλύμματος το οποίο και αφαιρέθηκε χθες.

Το InSight είναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτικό ρομποτικό βραχίονα, στην άκρη του οποίου βρίσκεται μια λαβίδα με πέντε δάχτυλα.

Η λαβίδα αυτή θα βοηθήσει στην τοποθέτηση των δύο επιστημονικών οργάνων του InSight στο έδαφος του Άρη, τους επόμενους τρεις μήνες.
Να σημειωθεί πως τις επόμενες ημέρες, ο ρομποτικός βραχίονας θα αρχίσει να ενεργοποιείται.
Ετσι θα υπάρξουν και άλλες φωτογραφίες πιο πανοραμικές, ενώ στο επίπεδο έδαφος πρόκειται να εγκατασταθούν τα επιστημονικά όργανα του σκάφους.

ΦΩΤΟ - Μετά τα αγριογούρουνα, οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν και τα… άλογα.

Τροχαίο με άλογο έξω από το Καρπενήσι
Σκοτώθηκε το άτυχο ζώο, ευτυχώς κανείς από τους τέσσερις επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε...
Μετά τα αγριογούρουνα, οι οδηγοί θα πρέπει να προσέχουν και τα… άλογα.
Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (30/11) στο δρόμο Καρπενήσι - Ποταμιά, κοντά στο "Σαλούν".
Συγκεκριμένα αυτοκίνητο που κινούνταν προς Καρπενήσι ήρθε «αντιμέτωπο» με το μεγαλόσωμο ζώο.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και το ζώο έπεσε νεκρό στην άσφαλτο, ενώ το αυτοκίνητο έπαθε σημαντικές υλικές ζημιές.

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τέσσεριε νεαροί, οι οποίοι ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση εξετάζοντας πως βρέθηκε το ζώο σε ένα δρόμο με συχνή κίνηση οχημάτων.

(Πηγή φωτογραφιών: ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ)

Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, γκαλά, παιδική όπερα, χορό, θέατρο σκιών και μουσικό θέατρο προτείνει γι' αυτές τις γιορτές το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενώντας εκδηλώσεις πολιτισμού για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, αλλά και ένα ολόφωτο παγοδρόμιο που περιμένει μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τη μαγεία μιας υπέροχης παγοπίστας.
Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου με παιδική όπερα, χορό και θέατρο σκιών. Οι μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής ετοίμασαν φέτος τη χριστουγεννιάτικη όπερα για μικρούς και μεγάλους «Ο Αμάλ και οι Νυχτερινοί Επισκέπτες» του Τζανκάρλο Μενόττι. Το έργο ανεβαίνει σε ελληνική μετάφραση του Γιώργου Πέτρου (21/12/2018), σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.
Την ίδια μέρα κάνει πρεμιέρα και η «Σταχτοπούτα». Η ιστορία της πιο αγαπημένης ηρωίδας των παιδικών παραμυθιών μεταμορφώνεται σε μια ποιητική και χιουμοριστική χορογραφία από τον Ζαν-Κριστόφ Μαγιό. Ο Γάλλος χορογράφος ανακαλύπτει κρυφές πτυχές των χαρακτήρων του έργου, τους οποίους ενσαρκώνουν οι χορευτές των περίφημων Μπαλέτων του Μόντε Κάρλο, και πλάθει μια Σταχτοπούτα συγκινητική, γεμάτη ζωντάνια, μέσα από την κωμική ατμόσφαιρα της μουσικής του Σεργκέι Προκόφιεφ (21-29/12/2018).
Ο Ηλίας Καρελλάς επιστρέφει για έκτη χρονιά στο Μέγαρο με μια ολοκαίνουργια παραγωγή, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης στη Χαβάη» (21-30/12/2018). Μια ανεπανάληπτη περιπέτεια με άρωμα καλοκαιριού, γεμάτη μουσική, χρώμα και κύμα. Συνταξιδιώτες του, η ανατρεπτική μπάντα των Burger Project και ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου σε ρόλο-έκπληξη (συμπαραγωγή με τον Θίασο Σκιών Ηλία Καρελλά).
Μάλιστα, το Μέγαρο δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μόνιμο στέκι για το θέατρο σκιών. «Το σπίτι του Καραγκιόζη» θα στεγαστεί στην Παιδική Σκηνή Β΄ του Φουαγιέ ισογείου, η οποία εγκαινιάστηκε αυτή τη σεζόν. Σε αυτό τον νέο θεατρικό χώρο του Μεγάρου παρουσιάζεται έως τον Απρίλιο του 2019 ένα ακόμη έργο με πρωταγωνιστή τον καταφερτζή ήρωα της παιδικής μας ηλικίας με τίτλο «Ο Καραγκιόζης μαέστρος!».
Δύο λαμπερές μελωδικές βραδιές σε χριστουγεννιάτικο κλίμα με τίτλο « It's Christmas Time!» υπόσχεται ο Δώρος Δημοσθένους (22 & 23/12/2018). Γνωστός για την αγάπη του στο ρεπερτόριο περασμένων δεκαετιών, -πλαισιωμένος, και σε ballroom mood, από δύο νέες ερμηνεύτριες, τη Γιάννα Βασιλείου και τη Sugahspank!- στήνει μια μουσική παράσταση με επιλεγμένα κλασικά αλλά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα δώσουν τον απαραίτητο γιορτινό τόνο σ' αυτές τις τόσο ξεχωριστές μέρες.
Το αριστούργημα του λυρικού και φαντασιακού θεάτρου που μιλά για τοπία με μυστηριώδη πλάσματα και φτερωτά όντα, «Το Γαλάζιο Πουλί» (22-29/12/2018) του Μωρίς Μαίτερλινκ, ανοίγει τα φτερά του και πετά, αυτά τα Χριστούγεννα, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σε μια ονειρική παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου (διασκευή-κείμενο Στρατής Πασχάλης). Πρωταγωνιστούν η Σμαράγδα Καρύδη και ο Αιμίλιος Χειλάκης. Μαζί τους, οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, που διευθύνει ο Πάνος Βλάχος, ο οποίος έχει αναλάβει και την ενορχήστρωση.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού οργάνου (1993), η Ουρανία Γκάσιου δίνει στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης ένα χριστουγεννιάτικο επετειακό ρεσιτάλ με συνθέσεις κλασικών και σύγχρονων συνθετών που αποπνέουν θρησκευτικότητα αλλά και κοσμική αγαλλίαση (23/12/2018). H οργανίστα του Μεγάρου και της Γαλλικής Προτεσταντικής Εκκλησίας του Λονδίνου επέλεξε για το πρόγραμμά της κορυφαίες δημιουργίες των Μέντελσον, Μπαχ, Μεσσιάν που αναδεικνύουν τον μεγαλειώδη ήχο του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού οργάνου της χώρας μας.

Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, το Μέγαρο θα φιλοξενήσει το καθιερωμένο «Εορταστικό γκαλά με την ΚΟΑ» (30/12/2018). Με τον Γιώργο Πέτρου στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η νεαρή και πολλά υποσχόμενη σοπράνο Βάσια Αλάτη και ο διακεκριμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος ερμηνεύουν μπελκάντο άριες και ντουέτα από όπερες του Ροσσίνι, του Ντονιτσέττι και του Βέρντι. Το γιορτινό τοπίο αυτού του μουσικού ρεβεγιόν συμπληρώνουν βιενέζικα βαλς και αποσπάσματα από οπερέτες των Γιόχαν Στράους και Φραντς Λέχαρ.
Μουσικό ποδαρικό στις 4/1 κάνουν οι Canadian Brass που συναντούν την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και συμπράττουν με το Ensemble των χάλκινων πνευστών της ΚΟΑ και τη Nεανική Χορωδία Rosarte (διεύθυνση: Ρόζη Μαστροσάββα). Στο πρόγραμμά τους συναντάμε «Αναγεννησιακά πυροτεχνήματα», δημοφιλείς μελωδίες του Χαίντελ, φούγκες του Γ.Σ. Μπαχ, περουβιανά βαλς αλλά και ένα μίνι αφιέρωμα στους Beatles. Θα ακουστούν επίσης χριστουγεννιάτικα χορωδιακά τραγούδια και ύμνοι. Επίσης, το διάσημο καναδικό σύνολο χάλκινων πνευστών θα παρουσιάσει από κοινού με την ΚΟΑ, σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα, το έργο «New York Cityscapes» («Αστικά τοπία της Νέας Υόρκης») του Τζεφ Τάιζικ.
Για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το Μέγαρο προτείνει σε μικρούς και μεγάλους μια νέα θεατρική παραγωγή, το ανέκδοτο παραμύθι του Νίκου Καζαντζάκη «Το Φτερωτό 'Αλογο» που παρουσιάζεται στην Παιδική Σκηνή Α΄ (Νέος Εκθεσιακός Χώρος) για πρώτη φορά έως τις 21 Απριλίου 2019, με ζωντανή μουσική και 12μελή θίασο ηθοποιών και μουσικών. Τη θεατρική προσαρμογή υπογράφει η 'Ανδρη Θεοδότου, τη σκηνοθεσία ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και την πρωτότυπη μουσική ο Νίκος Κυπουργός.
Στο Αίθριο του Μεγάρου έχει στηθεί το πιο γιορτινό παγοδρόμιο της πόλης με παγοπίστα έκτασης 350 τ.μ. και προστατευτικό στέγαστρο. Εκπαιδευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στον χώρο για την επίβλεψη και ασφάλεια των επισκεπτών και για ιδιαίτερα μαθήματα καλλιτεχνικού πατινάζ. Γονείς και συνοδοί μπορούν να απολαύσουν ροφήματα και σνακ στο ζεστό περιβάλλον ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου δίπλα στο παγοδρόμιο. (Έναρξη λειτουργίας: Σάββατο 1 Δεκεμβρίου).
Τέλος, όσοι αναζητούν ξεχωριστά και καλαίσθητα δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορούν να βρουν στο «M Shop»- το Κατάστημα του Μεγάρου βιβλία, ψηφιακούς δίσκους, κομψά χειροποίητα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα (πάνινες τσάντες, σουβέρ, κούπες, πιάτα, σουπλά κ.ά.), μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα, φουλάρια, προσεγμένα έντυπα προγράμματα από την εκδοτική συλλογή του ΜΜΑ, βιβλία και παιχνίδια για παιδιά.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Σκύλος δάγκωσε 2χρονο

Ένα μωρό μόλις 2 ετών νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας μετά από δάγκωμα που δέχθηκε από σκύλο ράτσας ροτβάϊλερ.
Το περιστατικό συνέβη στην Κυπαρισσία.
Άγνωστο παραμένει πως το μεγαλόσωμο σκυλί δάγκωσε το παιδάκι στο μάγουλο αλλά και τον ώμο. Αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κακώσεις στο πρόσωπο και το σώμα.
Το παιδί μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Καραμανδάνειο όπου χειρούργοι επιμελήθηκαν άμεσα τα τραύματά του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θεράποντες γιατροί θεωρούν ότι από θαύμα το σκυλί δεν δάγκωσε το παιδάκι στην καρωτίδα οπότε και θα είχε μοιραία κατάληξη.
Το δίχρονο παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, όπου και λαμβάνει και αγωγή για κάθε ενδεχόμενο

Τι φανερώνει το πρόσωπό σας για την υγεία σας - Οι αλλαγές που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει

Οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά του προσώπου μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε γρήγορα κάποιες ασθένειες που απειλούν τον οργανισμό μας.
Ακολουθεί ένας οδηγός με τις μεταβολές στα χαρακτηριστικά του προσώπου που δρουν ως συναγερμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων του οργανισμού.
Μάτια
Η εμφάνιση λευκού δακτυλιδιού μέσα στην ίριδα του ματιού μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη υψηλή χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, ένα άλλο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση σπυριών με μικρή συσσώρευση λίπους στα βλέφαρα ή γύρω από το μάτι.
Η βλεφαρόπτωση μπορεί να αποτελέσει ένδειξη της εμφάνισης της παράλυσης του Bell ή προσωποπληγίας, που είναι μια πάθηση κατά την οποία μία από τις πλευρές του προσώπου υπόκειται νευρική βλάβη, με αποτέλεσμα σοβαρή αδυναμία ή παράλυση των προσωπικών μυών. Σε σπάνιες περιπτώσεις η βλεφαρόπτωση είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού, που εκδηλώνεται όμως με άλλες διαταραχές, όπως η μη καθαρή ομιλία και η παράλυση της μίας πλευράς του σώματος.
Στόμα
Έχει παρατηρηθεί ότι τα λεπτά δόντια είναι ένδειξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος που στέλνει τα οξέα του στομάχου πίσω στον οισοφάγο. Παρουσιάζεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία και διαφραγματοκήλη και σε ασθενείς που έχουν κακές διατροφικές συνήθειες.
Όταν η γλώσσα δεν καθαρίζεται σωστά, οι θηλές της φράζονται και αυτό δίνει την εικόνα μιας μαυρισμένης γλώσσας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή, στο κάπνισμα και στη λήψη αντιβιοτικών. Η λύση είναι το συχνό βούρτσισμα της γλώσσας και ο περιορισμός των κακών συνηθειών.
Δέρμα
Η λήψη φαρμάκων για τον διαβήτη ή την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να δώσει στο πρόσωπο ένα κίτρινο χρώμα. Όμως, το κίτρινο χρώμα του προσώπου υποδηλώνει βλάβη στο συκώτι, που μπορεί να προκαλέσει ίκτερο.
Η εμφάνιση καφέ κηλίδων στο πρόσωπο των γυναικών είναι συνήθως συνδεδεμένη με ένα ευχάριστο γεγονός. Η οιστρογόνος ορμόνη που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιδρά με αυτό τον τρόπο στις ακτίνες του ήλιου.
Τέλος, οι πολύ βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο θα μπορούσαν να είναι σημάδι της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μια αμερικανική ιατρική μελέτη. Έρευνα που έγινε σε μεγάλο δείγμα ενηλίκων έδειξε ότι αυτοί που είχαν τις μεγαλύτερες ρυτίδες είχαν και τα πιο αδύνατα κόκαλα.
Μαλλιά
Η αραίωση των μαλλιών στις γυναίκες προκαλείται συνήθως από μια υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή αδένα. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, καθώς ο σίδηρος συνδέεται με τη φερριτίνη, μια σημαντική πρωτεΐνη για την παραγωγή των μαλλιών.
Μάγουλα
Συνήθως τα κόκκινα μάγουλα είναι αποτέλεσμα της εμφάνισης του συνδρόμου του Κάσιγκ, μιας ορμονικής διαταραχής που οφείλεται στην υψηλή παρουσία κορτιζόλης στο αίμα και προκαλεί στόμωση των αγγείων. Αν τα μάγουλά σας έχουν μπλε ή μοβ χρώμα, αυτό οφείλεται στη μικρή παρουσία οξυγόνου στο αίμα σας. Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η πνευμονική υπέρταση – αυξημένη αρτηριακή πίεση στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τους πνεύμονες. Το αποξυγονωμένο αίμα είναι μπλε ή μοβ διότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν λιγότερο οξυγόνο. Το χαμηλό οξυγόνο στο αίμα συνδέεται επίσης με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή και με καρδιακές παθήσεις.
Μύτη
Μια σπάνια ασθένεια που ονομάζεται σαρκοείδωση και μπορεί να πλήξει ζωτικά όργανα εμφανίζεται μέσω ερυθρών εξογκωμάτων που χτυπούν πρώτα τη μύτη. Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν απότομα. Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει, από μια ασυμπτωματική νόσο μέχρι μια χρόνια νόσο που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

«Χριστουγεννιάτικο Δέντρο από Γάλα» από τους Γιατρούς του Κόσμου

Με στόχο τη συλλογή γάλακτος για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, αλλά και τροφίμων και φαρμάκων με μακρά λήξη, οι Γιατροί του Κόσμου στολίζουν για ένατη διαδοχική χρονιά το ξεχωριστό τους Χριστουγεννιάτικο Δέντρο από Γάλα.
Η χριστουγεννιάτικη δράση πλαισιώνεται με διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις και δρώμενα που θα προσφέρουν χαρά στους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους της οργάνωσης.
Στην Αθήνα, η δράση θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια (μετρό Πανεπιστήμιο), στις 14 Δεκεμβρίου από τις 09:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Παράλληλα, στα Προπύλαια, θα λειτουργεί σπιτάκι των Γιατρών του Κόσμου με χριστουγεννιάτικα είδη από τις 10 Δεκεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, από τις 09:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.
«Η συμμετοχή και η έμπρακτη υποστήριξη όλων είναι πολύτιμη. Προσφέροντας απλώς ένα κουτί γάλα εβαπορέ μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των μικρών παιδιών και των οικογενειών που το έχουν ανάγκη» τονίζεται σε ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου.
Στη Θεσσαλονίκη, το «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο από Γάλα» θα στολιστεί στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, στις 7 Δεκεμβρίου, από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.

Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει ασθένειες και θανάτους και στην Ελλάδα

Περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις χώρες της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου (όπως η Ελλάδα), θα εκτίθενται μελλοντικά σε υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, πράγμα που θα αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις και για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Το 2017 περίπου 157 εκατομμύρια περισσότεροι ευάλωτοι άνθρωποι τρίτης ηλικίας εκτέθηκαν σε κύματα καύσωνα διεθνώς σε σχέση με το 2000 και 18 εκατομμύρια περισσότεροι από όσοι το 2016. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 2000-2017, κάθε άνθρωπος εκτίθετο κάθε χρόνο περίπου μιάμιση έξτρα μέρα σε κύματα καύσωνα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 1986-2000.
Στο μέλλον η κατάσταση θα είναι χειρότερη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς σταδιακά θα αυξάνεται το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα είναι εκτεθειμένο στους καύσωνες, με συνέπεια να αυξηθούν και τα περιστατικά των σχετικών παθήσεων (καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, διαβήτη, νεφρών κ.α.) και των θανάτων.
Ηλικιωμένοι, κάτοικοι πόλεων και χρονίως πάσχοντες κινδυνεύουν περισσότερο από το θερμικό στρες. Συνεπώς η σταδιακή γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού (αύξηση του ποσοστού των ατόμων άνω των 65 ετών) και η ολοένα μεγαλύτερη συσσώρευση ανθρώπων στις πόλεις αυξάνουν τους κινδύνους για το μέλλον.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ενώ μεταξύ 1986-2017 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου, η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στην οποία εκτέθηκαν οι άνθρωποι, ήταν υπερδιπλάσια (0,8 βαθμοί).
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη και στην ανατολική Μεσόγειο (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις), όπου το 42% και το 43% αντίστοιχα των ανθρώπων άνω των 65 ετών εκτιμάται ότι είναι ευάλωτοι στις αυξημένες θερμοκρασίες, έναντι μικρότερου ποσοστού 35% στη νοτιοανατολική Ασία και 38% στην Αφρική.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, όσο το θερμόμετρο της φύσης ανεβαίνει, πολλές εργασίες -ιδίως οι χειρωνακτικές όπως στη γεωργία- θα γίνονται πιο δύσκολες και επικίνδυνες για την υγεία. Το 2017 χάθηκαν 153 δισεκατομμύρια εργατοώρες εξαιτίας της έκθεσης στις αυξημένες θερμοκρασίες, 62 δισεκατομμύρια περισσότερες από όσες το 2000.
Από αυτές τις απώλειες, οι περισσότερες -περίπου το 80%- αφορούσαν τον αγροτικό τομέα (122 δισεκατομμύρια χαμένες εργατοώρες πέρυσι), το 17,5% το βιομηχανικό τομέα (27 δισεκατομμύρια) και μόνο το 2,5% τον τομέα των υπηρεσιών (τέσσερα δισεκατομμύρια). Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι απώλειες είναι τεράστιες τόσο για τις εθνικές οικονομίες όσο και για τα εισοδήματα των νοικοκυριών».
Η μελέτη προειδοποιεί, επίσης, ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις θα ευνοήσουν την μετάδοση διαφόρων λοιμωδών νόσων (δάγκειου, ελονοσίας, χολέρας κ.α.), ιδίως μέσω κουνουπιών και μολυσμένων υδάτων.

Βαθύ Αυλίδας - Τον πήραν στο κυνήγι έξι αγριογούρουνα – Έπεσε στη θάλασσα για να γλιτώσει

Έξι αγριογούρουνα στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας πήραν στο κυνήγι έναν άνδρα, ο οποίος έντρομος και προκειμένου να σωθεί έπεσε στη θάλασσα.
Σύμφωνα με το eviazoom.gr, ο άνδρας από το Πακιστάν βρισκόταν δίπλα στις γραμμές του τρένου, όταν είδε από μακριά τα αγριογούρουνα να έρχονται προς το μέρος του και άρχισε να τρέχει πανικόβλητος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κάλεσε για βοήθεια στο 112 αλλά για να γλιτώσει αναγκάστηκε να πέσει στη θάλασσα.
Λίγη ώρα αργότερα κατέφθασαν στο σημείο περιπολικά της αστυνομίας και του Λιμενικού και διέσωσαν τον άνδρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αγριογούρουνα κατέβηκαν από το δάσος της Ριτσώνας.

Έρευνα: Οι Έλληνες τρώμε ανθυγιεινά -Τα Ελληνόπουλα από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη

«Άθλια» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί ερευνητές την διατροφή παγκοσμίως, και την τοποθετούν σε υψηλότερο σκαλοπάτι στην κλίμακα κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας ακόμη και από το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
 Όπως προκύπτει από έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ειδικά στην Ελλάδα τρώμε πολύ και ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα στους ενήλικες άνω των 60 ετών, περίπου 1 στους 2 να είναι δυσλιπιδαιμικός ή/και υπερτασικός ενώ πάνω από το 10% να είναι διαβητικοί.
Εστιάζοντας στα παιδιά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η αναιμία ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών δεν αντιμετωπίζονται δεόντως με τους διατροφικούς κανόνες, καθώς περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη και ένα στα τρία δεν τρώει καθημερινά ούτε ένα φρούτο. Για την χώρα μας οι ειδικοί, που μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρούν ότι τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.
Την έρευνα επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μαρίνα Μιχαλοπούλου και Μανώλης Κεφαλογιάννης.
"Άθλιο" το επίπεδο της παγκόσμιας διατροφής - 4 στα 10 παιδιά καταναλώνουν ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη καθημερινά και καθόλου φρούτα
Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα παιδιά πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη και ένα στα τρία δεν τρώει καθημερινά ούτε ένα φρούτο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής, η οποία δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα. Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί ότι οι περισσότερες χώρες δεν θα επιτύχουν τους εννέα παγκόσμιους στόχους για την διατροφή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τους οποίους έχουν υπογράψει ότι θα πρέπει να επιτύχουν μέχρι το 2025, περιλαμβανομένων της παχυσαρκίας των ενηλίκων, του διαβήτη, της αναιμίας και της υγείας των παιδιών.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν τρώει ούτε ένα φρούτο καθημερινά αλλά το 44% καταναλώνει καθημερινά ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη.
Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν "άθλιο" το επίπεδο της διατροφής παγκοσμίως και επισημαίνουν ότι προβλήματα που εμφανίζονται στα παιδιά, όπως η παχυσαρκία, η αναιμία ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών δεν αντιμετωπίζονται δεόντως.
"Καμία από τις εισοδηματικές κατηγορίες που εξετάστηκαν δεν λαμβάνει στην διατροφή της αρκετά λαχανικά, όσπρια και τρόφιμα ολικής αλέσεως, υπογραμμίζει η καθηγήτρια Κορίνα Χοκς, η διευθύντρια του κέντρου πολιτικής των τροφίμων στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.
"Αυτό είναι ένα πρόβλημα διαταξικό σε παγκόσμιο επίπεδο", συμπληρώνει.
Η παγκόσμια απάντηση στην αντιμετώπιση της κακής διατροφής έχει επικεντρωθεί στην παιδική στασιμότητα ανάπτυξης και έχει αντίθετα αγνοήσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την Χοκς.
"Ο κόσμος απλά δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή στην διατροφή και συγκεκριμένα στην κακή διατροφή σε όλες τις μορφές της", επισημαίνει. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες χώρες που διαθέτουν βάσεις δεδομένων βιώνουν περισσότερες από μια μορφή κακής διατροφής--όπως είναι η παιδική στασιμότητα ανάπτυξης, η αναιμία στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και η παχυσαρκία.
Παρότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της παιδικής στασιμότητας ανάπτυξης, η έκθεση επισημαίνει ότι τα ποσοστά παραμένουν υψηλά: ένα στα πέντε παιδιά κάτω των πέντε ετών επηρεάζεται από το πρόβλημα παγκοσμίως, ενώ από την ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων προκύπτει ότι τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στην Αφρική.
Η κακή διατροφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με την έκθεση.
Η κατανάλωση ανθυγιεινών ή ανεπαρκούς ποσότητας τροφών- περιλαμβανομένης και της περίπτωσης βρεφών που δεν μπορούν να θηλάσουν--συνεισφέρει στην κακή διατροφή , αποφάνθηκαν οι ερευνητές που την υπογράφουν.
Η κακή διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας--περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότερο από το κάπνισμα", δήλωσε η Τζέσικα Φάντσο, μια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και επικεφαλής της έρευνας.
Η ανάλυση πάνω από 23.000 συσκευασμένων προϊόντων τροφίμων διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειονότητά τους--69%--είναι σχετικώς χαμηλής θρεπτικής αξίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Περίπου 8,23 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είτε αντιμετωπίζουν στασιμότητα ανάπτυξης, είτε είναι υπέρβαρα.
Στοιχεία που αφορούν την βρεφική διατροφή δείχνουν ότι το ποσοστό των βρεφών ηλικίας έως έξι μηνών, που θηλάζουν αποκλειστικά έχει αυξηθεί στο 41%. Οι πωλήσεις του συσκευασμένου βρεφικού γάλακτος αυξάνονται ραγδαία.
Σύμφωνα με την έκθεση, λιγότερο από το ένα στα πέντε βρέφη από έξι ως 23 μηνών έχει μια στοχειωδώς αποδεκτή διατροφή, ενώ μόλις τα μισά παιδιά αυτής της ηλικίας λαμβάνει τον μικρότερο συνιστώμενο αριθμό γευμάτων.
Οι Έλληνες τρώμε πολύ και ανθυγιεινά
Από τα στοιχεία της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ) που αξιολόγησε 4600 άτομα όλων των ηλικιών από αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού προέκυψε ότι στους ενήλικες άνω των 60 ετών, περίπου 1 στους 2 είναι δυσλιπιδαιμικός ή/και υπερτασικός ενώ πάνω από το 10% είναι διαβητικοί.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής διατροφής Αντώνης Ζαμπέλας στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο της Αθήνας, «αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας δεν σιτίζεται σωστά για πολλά χρόνια, δηλαδή ενώ από πλευράς θερμίδων (ενέργειας) προσλαμβάνουμε περισσότερες από τις αναγκαίες και για αυτό περίπου το 60% του πληθυσμού έχει πρόβλημα βάρους, η συνήθης διατροφή υπολείπεται σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά»
Οι διατροφικές συνήθειες του ελληνικού πληθυσμού προσδίδουν λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη πάνω από τις συστάσεις, επισημαίνει και προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορεσμένα λιπαρά (ζωικά λίπη) πρέπει να μειωθούν κατά 30% στον υγιή γενικό πληθυσμό και κατά περίπου 50% στα άτομα υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα, η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (φυτικά έλαια και ψάρι) είναι χαμηλή με το 95% του πληθυσμού να μην προσλαμβάνει τις συστηνόμενες ποσότητες ενώ και η πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) είναι χαμηλή με το 60% του πληθυσμού τις συνιστώμενες ποσότητες».
Όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχουν παρατηρηθεί και χαμηλές προσλήψεις σε πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν όλος ο πληθυσμός που εξετάστηκε δεν είχε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, το 70% είχε χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος, το 60% σε ασβέστιο και κάλιο, ενώ περίπου το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας είχαν χαμηλή πρόσληψη σιδήρου. Απεναντίας η πρόσληψη νατρίου που θα έπρεπε να είναι χαμηλή είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Τα Ελληνόπουλα παραμένουν από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη
Σήμερα η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις παγκοσμίως ενώ παράλληλα παραμένουν πολύ υψηλά τα ποσοστά καχεξίας λόγω μειωμένης πρόσληψης τροφής και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών κυρίως στην Αφρική , τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Κιόρτσης, ενδοκρινολόγος, καθηγητής Ιατρικής.
Όπως επισημαίνει «στην Ευρώπη πάνω από 60 % των ανδρών και 50 % των γυναικών είναι υπέρβαροι. Αντίστοιχα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας εμφανίζονται και στα παιδιά. Τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης. Πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Ο σημαντικότερος είναι η διατροφή. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες φαίνεται να προστατεύουν από την παχυσαρκία αλλά και από άλλες παθήσεις (καρκίνους, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ). Η συχνή κατανάλωση πλούσιων σε ζάχαρη ροφημάτων όπως τα αναψυκτικά υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και οδηγεί σε μείωση άλλων πιο υγιεινών ροφημάτων πχ. γάλα, νερό κλπ».
Σε ορισμένες χώρες, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κιόρτσης, έχει θεσπιστεί ή σχεδιάζεται η υπερφορολόγηση τέτοιων τροφίμων. Αρκετές μελέτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι τα τελευταία χρόνια το ευρύ κοινό έχει καλύτερη γνώση του τι είναι υγιεινή διατροφή. Παρά το γεγονός αυτό πολλά δεδομένα υπάρχουν που τεκμηριώνουν ότι παρατηρείται μεγάλη απόσταση από την εφαρμογή των κανόνων της υγιεινής διατροφής στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. «Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς των ενηλίκων και κυρίως των παιδιών» , καταλήγει.

Νέα στοιχεία για το AIDS στην Ελλάδα

Mε αφορμή τη σημερινή 1η Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα AIDS) το ΚΕΕΛΠΝΟ, προσπαθώντας να συμβάλει στην απενοχοποίηση των οροθετικών ατόμων και στη μείωση των διακρίσεων προωθεί την αποστολή θετικών μηνυμάτων για την HIV λοίμωξη, στηρίζει την ενδυνάμωση των οροθετικών ατόμων, συνεισφέρει στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενεργεί για την αποδόμηση των προκαταλήψεων και μύθων σχετικά με το AIDS.
Ο ιός HIV, 35 χρόνια μετά την εμφάνισή του εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια πρόκληση δημόσιας υγείας. Μόνο το 2017 περίπου 940.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αιτίες σχετιζόμενες με τον ιό HIV, σε όλο τον πλανήτη. Και εκτιμάται ότι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό στην Ευρώπη, με έναν στους έξι από αυτούς να μη γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί.
Ο στόχος της παγκόσμιας οργάνωσης UNAIDS είναι έως το 2020 το 90% των ανθρώπων που ζουν με HIV να έχουν διαγνωστεί, το 90% των διαγνωσμένων να λαμβάνει θεραπεία και το 90% των ανθρώπων σε θεραπεία να έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Tο προφίλ όσων μολύνονται από το HIV στην Ελλάδα, αποτυπώνεται μέσα από τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ηλικιακή ομάδα κατά τη οποία γίνονται οι περισσότερες διαγνώσεις του ιού HIV.
Τι δείχνουν; Είναι 30-39 ετών. Από το 2015 παρατηρείται αυξητική τάση στο ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε άτομα ηλικίας 50 - 64 ετών, όπως προκύπτει από την ανάλυση των νέων διαγνώσεων των τελευταίων 9 ετών.
Οι νέες διαγνώσεις, τα τρία τελευταία έτη (2016 - 2018), είναι σε σταθερά επίπεδα (περίπου 5 ανά 100.000 πληθυσμού), ενώ σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, από την εμφάνιση της HIV λοίμωξης στη χώρα μας, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2018, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 17.241 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,83% άνδρες).
Από το σύνολο των ατόμων αυτών τα 4.199 έχουν εμφανίσει AIDS και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.

Προθεσμία 11 ημερών για να δηλώσουν στην εφορία επαγγελματικό λογαριασμό

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν προθεσμία 11 ημερών προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τον επαγγελματικό τους λογαριασμό. 

Από τις 12 Δεκεμβρίου και μετά η ΑΑΔΕ θα επιβάλει πρόστιμα τα οποία είναι ιδιαίτερα τσουχτερά. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες έχουν προθεσμία έως τις 12 Δεκεμβρίου 2018 να δηλώσουν στο Taxisnet τον επαγγελματικό λογαριασμό τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Ειδικότερα:
• Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.
• Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
• Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
• Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Εκτός από την υποχρέωση της δήλωσης του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στην υλοποίηση σειράς μέτρων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την:
1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
2. Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή 300 ευρώ.
3. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.
4. Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, από τις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.
5. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Πόσο καφέ πρέπει να πίνετε για να μην πάθετε άνοια

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο καφές έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας, όταν καταναλώνεται βέβαια χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα και στις κατάλληλες ποσότητες.
Μία ακόμη μελέτη έρχεται να προστεθεί στην τεράστια διεθνή βιβλιογραφία επί του θέματος, καταδεικνύοντας αυτή τη φορά την ευεργετική δράση του απολαυστικού ροφήματος για τον εγκέφαλο.
Η έκθεση που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ (ISIC) αναφέρει πως τρεις έως πέντε κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ έως και κατά 20%.
Ωστόσο, ειδικοί από ερευνητικούς οργανισμούς (Alzheimer’s Research UK, Alzheimer’s Society κ.α.) τονίζουν ότι πρόκειται για συσχετίσεις που δεν έχουν αποδειχθεί βάσει κλινικών δοκιμών.
Η νέα έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά πώς επηρεάζει η διατροφή μας την εκδήλωση των διάφορων μορφών άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρι, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου. Η προστατευτική αυτή δράση του συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πολυφαινόλες, συστατικά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και στον καφέ.
Η Δρ Iva Holmerova, αντιπρόεδρος του οργανισμού Alzheimer Europe, δηλώνει πως «τα στοιχεία της έκθεσης είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά», καθώς ο καφές είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Holmerova συμπληρώνει επίσης πως «η νοητική κατάπτωση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαδικασίας της γήρανσης, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο».
Ο καφές προλαμβάνει ως ένα βαθμό το σχηματισμό των αμυλοειδών πλακών και των νευροϊνιδιακών κόμβων στον εγκέφαλο, δύο χαρακτηριστικούς δείκτες του Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, η καφεΐνη και οι πολυφαινόλες του καφέ καταπραΰνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την εκφύλιση, ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο και τον εγκεφαλικό φλοιό, περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη.
 
 onmed

Έκλεψε κάρτα ανέπαφων συναλλαγών και… «σάρωσε» τα μαγαζιά!

Εναν ριψοκίνδυνο τρόπο για να αλλάξει τη… γκαρνταρόμπα της επέλεξε μια 30χρονη από τη Λάρισα.
Σύμφωνα με την Ασφάλεια Λάρισας, προ ημερών, μια 22χρονη Λαρισινή «έχασε» την πιστωτικής της κάρτα. Παρά ταύτα, δεν ειδοποίησε έγκαιρα την τράπεζα που είχε εκδώσει την κάρτα με συνέπεια να βρει το υπόλοιπό της «πετσοκομμένο».
Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η κάρτα ήταν στην κατοχή μιας 30χρονης η οποία είχε την ευχέρεια να τη χρησιμοποιεί για δυο ολόκληρες ημέρες!
Σε αυτό το διάστημα, αλώνισε δυο μεγάλα πολυκαταστήματα της Λάρισας και αγόρασε ρούχα και αξεσουάρ, χρησιμοποιώντας ανέπαφες συναλλαγές, που δεν χρειάζονται την καταχώρηση τετραψήφιου κωδικού.
Σε βάρος της 30χρονης σχηματίστηκε δικογραφία.

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας κάθε χρόνο έχει κάτι καινούργιο»

Διαρκώς ανανεούμενο και με καινούργιες δημιουργικές ιδέες, το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους υποδέχεται το κοινό του σήμερα Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στον Πύργο Ηλείας, έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεών του.
Ως τη λήξη του το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, αλλά και λίγο αργότερα, θα έχει εξακτινωθεί σε δεκάδες πόλεις και χωριά της Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως η Αμαλιάδα, το Αγρίνιο, το Αίγιο, η Καλαμάτα, η Κόρινθος, το Μεσολόγγι, τα Λεχαινά, η Ζαχάρω, η Γαστούνη, η Στυμφαλία και η Δημητσάνα.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με την «ψυχή» κι επί 21 χρόνια καλλιτεχνικό διευθυντή του, Δημήτρη Σπύρου, για τις καινοτομίες της διοργάνωσης, την ανταπόκριση του νεανικού και όχι μόνο κοινού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την «εντυπωσιακή», όπως λέει, ανάπτυξη των εργαστηρίων και του Τμήματος Ντοκιμαντέρ, αλλά και για το νέο σχέδιο: τη μετατροπή του σταφιδεργοστασίου του ΑΣΟ σε κέντρο του Φεστιβάλ.
 
Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Σπύρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Ελένη Μάρκου:
 Ερ. Τι νέο φέρνει φέτος το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio;
Απ. Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο έχει κάτι καινούργιο. Φέτος η ιδιαιτερότητά του είναι το Olympia «Creative Ideas» Pitching Lab, στο οποίο υπέβαλαν τις ιδέες τους για ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ οι επαγγελματίες του κινηματογράφου, η πλειονότητα των οποίων είναι νέοι άνθρωποι. Θα υπάρξει μια τετραήμερη διαδικασία κατά την οποία θα επιλέξουμε τις δυο ιδέες που θα βραβευτούν, προκειμένου να μπορέσουν οι δημιουργοί τους να τις αναπτύξουν παραπέρα και να φτάσουν στην ταινία. Τα δύο βραβεία θα είναι ισότιμα και αφορούν 3.000 ευρώ από την ΕΡΤ και άλλες 3.000 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πέρα από την επιλογή, θα είναι ουσιαστικά κι ένα εντατικό μάθημα γύρω από τον κινηματογράφο για παιδιά και νέους και τις ιδιαιτερότητές του.

Ερ. Πόσες ιδέες υποβλήθηκαν;
   Απ. Υποβλήθηκαν 30 ιδέες, από τις οποίες επιλέξαμε τις 12. Από αυτές, μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, παρουσία των σκηνοθετών και σεναριογράφων στον Πύργο, από 1 ως 4 Δεκεμβρίου, θα καταλήξουμε στις δύο. Για εμάς αυτό που είναι σημαντικό είναι να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα των 12 ατόμων, που θα έχουν μια διαρκή επαφή. Γιατί αυτό που έχει επισημανθεί είναι η έλλειψη κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα πάνω στο θέμα του κινηματογράφου για παιδιά και νέους. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να γίνουν και μακράς διαρκείας σεμινάρια -όχι μόνο το εντατικό που θα κάνουμε στον Πύργο- και όποιες ιδέες από αυτές συζητήσουμε και είναι διατεθειμένα τα παιδιά να τις δουλέψουν παραπέρα, θα είμαστε δίπλα τους με συμβουλές και γενικότερη υποστήριξη και στη συνέχεια. Δηλαδή, όχι μόνο όσον αφορά τις δυο ιδέες, αλλά και τις υπόλοιπες.

Ερ. Μιλήστε μας για την ενδιαφέρουσα έκδοση του φεστιβάλ με κείμενα του Κωστή Παλαμά για τον κινηματογράφο και τον ρόλο του στην εκπαίδευση.
Απ. Πρόκειται για πολύ σημαντικά κείμενα του Κ. Παλαμά, τα δυο του 1915 και το τρίτο του 1923. Ο κινηματογράφος γενικά αντιμετωπιζόταν πολύ εχθρικά στο ξεκίνημά του, θεωρείτο δηλαδή ότι δεν ήταν τέχνη, πως ειδικά απέναντι στους νέους είχε βλαβερές συνέπειες κλπ. Για παράδειγμα, ο εγκληματολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, Γεώργιος Γαρδίκας (1869-1936) έλεγε φοβερά πράγματα, όπως ότι τυφλώνονται τα παιδιά, αρρωσταίνουν, παθαίνουν σκολίωση, ό,τι φανταστείτε. Ο Παλαμάς πραγματικά γράφει πολύ φωτισμένα και προφητικά κείμενα για τον ρόλο που θα παίξει ο κινηματογράφος.
 
Ερ. Δεν είναι και τόσο γνωστά τα κείμενα αυτά...
Απ. Δεν τα έχει προσέξει κανείς. Τα αναζητήσαμε και τα βρήκαμε. Στην έκδοση υπάρχει ένας πρόλογος από τον Νίκο Θεοδοσίου, που είναι μέλος της τριμελούς γραμματείας του Φεστιβάλ και καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio, καθώς κι ένα επίμετρο δικό μου από κείμενο που αναφέρεται στις απαρχές του κινηματογράφου στην Ελλάδα, στα ζητήματα ακαταλληλότητας που είχαν τεθεί, καθώς και το τι γινόταν στον υπόλοιπο κόσμο την ίδια περίοδο. Είναι μια πολύ χρήσιμη έκδοση. Εμείς κρατήσαμε στα κείμενα του Παλαμά το πολυτονικό, ακριβώς για να τονίσουμε ότι αυτά είχαν ειπωθεί σε έναν πολύ παλιό καιρό.
 
Ερ. Σε ποια φάση βρίσκεται η μετατροπή του κτιριακού συγκροτήματος του Ανώνυμου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ) στον Πύργο σε έδρα του φεστιβάλ, όπως έχει εξαγγελθεί και από τον πρωθυπουργό;
Απ. Προσωπικά δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ταχύτητα των πραγμάτων, η γραφειοκρατία είναι πάρα πολύ ισχυρή. Δεν έχει προχωρήσει όπως θα θέλαμε εμείς ως Φεστιβάλ. Προσπαθούμε να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες με τις υπηρεσίες και τις αποφάσεις που χρειάζονται. Το κτίριο το διαθέτει η Περιφέρεια για έδρα του Φεστιβάλ, το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί γι' αυτό τον σκοπό την Περιφέρεια, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά αυτή τη στιγμή όλα είναι πολιτικές αποφάσεις. Έχουν γίνει διάφορες ενέργειες, όχι όμως αυτές που αφορούν το καθαρά τυπικό μέρος, δηλαδή των υπηρεσιών. Το θέμα ακόμα δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο.
 
Ερ. Ποια είναι η ανταπόκριση των παιδιών στις δράσεις του Φεστιβάλ;
   Απ. Η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον γενικότερο. Οι δράσεις μας δεν περιορίζονται μόνο στον νομό Ηλείας, βεβαίως εκεί είναι το κέντρο και η πολύ μεγάλη βαρύτητα. Φέτος πχ από τον νομό Ηλείας διαγωνίζονται οκτώ ταινίες στο Camera Zizanio (σσ. η ευρωπαϊκή συνάντηση στο πλαίσιο του φεστιβάλ όπου διαγωνίζονται έργα παιδιών και νέων έως 20 χρόνων), καθώς και άλλες τέσσερις, εξαιρετικές ταινίες, που θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού: μια animation, μια μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ και μια μικτής τεχνικής. Αλλά και στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα κάνουμε διάφορες δράσεις γύρω από τον κινηματογράφο, όπως προβολές, αναλύσεις, εργαστήρια, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς κλπ.

Ερ. Και η συμμετοχή στα εργαστήρια;
   Απ. Τα εργαστήρια έχουν φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Απευθύνονται κυρίως στα παιδιά, αλλά τα παρακολουθούν και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εκπαιδεύονται μαζί τους. Κι αυτό είναι ένα όμορφο στοιχείο, να βλέπεις να κάθεται ο καθηγητής στο ίδιο θρανίο με τον μαθητή του. Είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο ίσως ακούγεται, γιατί αυτό κάνει καλό και στον καθηγητή, αλλά και στον μαθητή, που αντιλαμβάνεται ότι η μάθηση είναι δια βίου, δεν είναι κάτι που σταματά όταν τελειώνει το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο.
 
Ερ. Τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργεί στο Φεστιβάλ Ολυμπίας Τμήμα Ντοκιμαντέρ. Πόσο εύκολα ενσωματώθηκε ως δομή;
   Απ. Η ανάπτυξη του Τμήματος Ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιείται στην Αμαλιάδα, είναι καταπληκτική. Πρόκειται για μια πλήρη δομή πλέον μέσα στο Φεστιβάλ, θα μπορούσε να είναι ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ, με προβολές, εργαστήρια κλπ. Για παράδειγμα, για μια ταινία μεγάλου μήκους που διαγωνίζεται, θα έρθουν στον Πύργο τέσσερα άτομα από τις ΗΠΑ με δικά τους έξοδα, η σκηνοθέτιδα, ο παραγωγός, ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας και η μητέρα του. Ακριβώς γιατί είναι η ακτινοβολία του Φεστιβάλ πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά, επίσης, σας αναφέρω ότι για μια μικρού μήκους μυθοπλασίας θα έρθει ένα άτομο από την Κολομβία, για μια άλλη ταινία ένα άτομο από το Κιργιστάν, εκτός βέβαια από την Ευρώπη από όπου θα έρθουν πολλοί.
Πληροφορίες για το Φεστιβάλ Ολυμπίας, τις ταινίες και τις ώρες προβολών τους, καθώς και για τα εργαστήρια, τα αφιερώματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του https://olympiafestival.gr
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει με έγγραφό του προς όλα τα σχολεία της χώρας τη συμμετοχή των μαθητών απ' όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο.

Παγετός στα κεντρικά και βόρεια της χώρας

Με χαμηλές θερμοκρασίες - κάτω από το μηδέν - ξύπνησε η μισή χώρα. 
Παγετός υπήρχε στα βόρεια και κεντρικά.
Αυτός είναι ο απολογισμός που άφησε το βαρομετρικό " Πηνελόπη" που πέρασε απο πολλές περιοχές τις προηγούμενες ημέρες.
Το Νευροκόπι Δράμας, όπως καταγράφηκε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρουσιάζεται απο το meteo.gr, βρίσκεται παλι στην πρώτη θέση.

Στα ύψη τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία!

Κατά μισό δις ευρώ σε ένα τρίμηνο

Eκτινάχθηκαν κατά μισό δισ. ευρώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία μόλις σε ένα τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
Τα συνολικά χρέη προς τα ταμεία ανέρχονται σε  34,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έναντι 33,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. 
Εντός του τρίτου τριμήνου του 2018 στο Κ.Ε.Α.Ο. εντάχθηκαν 25.375 οφειλέτες από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 2.156 οφειλέτες από τον τ.ΟΑΕΕ, 11.028 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΑ, 15 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και 74 οφειλέτες από Φορείς εκτός ΕΦΚΑ. Συνολικά στο τρίτο τρίμηνο του 2018 εντάχθηκαν 38.648 οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 192.079.589 ευρώ.
Από την αρχή λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. μέχρι 30/9/2018 έχουν ενταχθεί συνολικά 665.159 οφειλέτες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 583.759 οφειλέτες του τ. ΟΑΕΕ, 356.673 οφειλέτες του τ. ΟΓΑ, 17.634 οφειλέτες του τ. ΕΤΑΑ, 191 οφειλέτες του τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και 433 οφειλέτες από Φορείς εκτός ΕΦΚΑ.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2018 το συνολικό ποσό των 27.999.711.791 ευρώ σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο., διαμορφώθηκε στα 34.353.907.087 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο).
Εντός του τρίτου τριμήνου του 2018 το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών που διαχειρίζεται το Κ.Ε.Α.Ο. αυξήθηκε κατά 493.520.772 ευρώ. Από αυτά, τα 130.292.401 ευρώ είναι αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 363.228.371 ευρώ αύξηση στα πρόσθετα τέλη. Η αύξηση στο τρέχον υπόλοιπο των οφειλών στο Κ.Ε.Α.Ο. προκύπτει από:
  • νέες εντάξεις οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο Κ.Ε.Α.Ο. με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη. Στο τρίτο τρίμηνο του 2018 εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. 38.648 νέοι οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 192.079.589 ευρώ.
  • διαβίβαση νέων οφειλών και αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κ.Ε.Α.Ο.
Με οφειλές έως 15.000 ευρώ οι επτά στους δέκα
Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ διαπιστώνεται συγκέντρωση στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών και ειδικότερα:
  • Συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 989.061 οφειλέτες (70,64 % των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • Το 82,33% των οφειλετών (1.152.722 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 95.429 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 - 100.000 ευρώ (περίπου 19% του τρέχοντος υπολοίπου)
  • Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (1.790 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 22,59% του υπόλοιπου οφειλών).

Αγρυπνίες και συγκεντρώσεις σ' όλον τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα τιμήσουν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ανάβοντας κεριά και πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις για να υπογραμμίσουν τη μάχη εναντίον του ιού HIV που προκαλεί το AIDS και να τιμήσουν τη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου.
Φέτος είναι η 30η επέτειος από τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS και άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους θα πραγματοποιήσουν εκστρατείες και αγρυπνίες και θα φορέσουν για την περίσταση τις συμβολικές κόκκινες κορδέλες.
Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS), το οποίο τον Ιούλιο προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να επιβραδυνθεί η μάχη εναντίον της παγκόσμιας επιδημίας.

Η προεξοφλημένη ήττα και το μέλλον του Αλέξη

Άκουσα στην Βουλή τον πρωθυπουργό με ευλάβεια. 
Έχει πάψει πια από καιρό να με εξοργίζει, απλώς τον παρακολουθώ προσεκτικά για να καταλάβω μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτός ο άνθρωπος. 
Με τα ίδια ακριβώς μέσα που κάποτε πήρε την εξουσία, τώρα δίνει ξανά τον υπέρ πάντων αγώνα του για να παραμείνει παίχτης και μετά την ήττα. 
Τι να σχεδιάζει άραγε για εκείνους τους μακρινούς καιρούς;
Να ένα καλό ερώτημα.

 Επειδή ο τύπος είναι τετραπέρατος, δεν πιστεύω ότι προτρέχω. Σαν τους τζογαδόρους του χρηματιστηρίου έχει ήδη προεξοφλήσει την ήττα των εκλογών και ήδη παίρνει θέσεις για το πολιτικό του επέκεινα. 
Για την περίοδο μετά τις εκλογές, για την δεύτερη ευκαιρία του. Ας μην αυταπατώμεθα:
Ο Τσίπρας δεν παλεύει πια για να κερδίσει τον Μάρτη, τον Μάη ή τον Οκτώβρη, παλεύει ήδη για να γκρεμίσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο και να βρίσκεται (πάλι αυτός) τότε σε ευνοϊκή θέση για να πρωταγωνιστήσει.
Ο Αλέξης δεν ασχολείται ούτε με το Μάτι, ούτε με την Νοτοπούλου για την δημαρχία Θεσσαλονίκης. Τα κάνει μεν όλα αυτά, αλλά έχοντας το μυαλό του ήδη στο 2020 ή 2022. Ξέρει πως αφού έφθασε χρονικά ως εδώ, δεν υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική εξοβελισμού του Κυριάκου μέσω της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Κανένας ψηφισμένος πρωθυπουργός δεν οδηγείται σε ήττα και εξοστρακισμό τρεις ή οκτώ μήνες μετά την εκλογή του. Και σε εκλογές με απλή αναλογική να τον πάει αμέσως, πάλι ο Κυριάκος θα γίνει πρωθυπουργός. Δεν είναι χαζός ο Τσίπρας, το ξέρει.

Άρα η μάχη του πρέπει να προετοιμαστεί για μετά από δυο-τρία χρόνια, όταν ο Κυριάκος θα ‘χει αποτύχει και ο Τσίπρας θα έχει αλλάξει επαρκώς το προσωπείο του ώστε να εμφανιστεί πάλι ως καινούριος. Ο Αλέξης ψάχνει από τώρα τα διλήμματα του 2022-23. Και μελετά από τώρα το προφίλ που θα ‘χει τότε. Και ήδη διαλογίζεται για το κόμμα που θα κατασκευάσει για τότε. Αν υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στον Τσίπρα και τους άλλους πρωθυπουργούς αυτής της χώρας, είναι ότι αυτοί έπαιζαν τα ρέστα τους στην θητεία τους ενώ ο Αλέξης κινείται σαν να παίζει ακόμα μια διερευνητική παρτίδα ώστε να ετοιμάσει την τελική. Μην υποτιμάτε αυτό το συναίσθημα. Πρόβες πάνω στην πλάτη μας και πάνω στην πλάτη της χώρας κάνει ο Αλέξης, πιστεύοντας ότι η υστεροφημία του και η εγγραφή του στην ιστορία θα έρθει από την δεύτερη και όχι από την σημερινή του θητεία. Δεν θέλω να σας φοβίσω, αλλά αυτό είναι τρομακτικό δεδομένο. Διότι δεν το ‘χει σε τίποτα να ρημάξει τα πάντα τώρα ώστε να υπονομεύσει τον Κυριάκο, αφού έτσι κι αλλιώς ο ίδιος θα ξανάρθει αργά ή γρήγορα για να τα διορθώσει όλα μια και καλή. Αυτό πιστεύει και με βάση αυτό κινείται. Διαλύει το δωμάτιο και μετά κάνει στην άκρη να περάσει ο Κυριάκος για να διαχειριστεί το ρημαδιό. Όχι μόνο δεν τον νοιάζει, αλλά το χαίρεται. Έτσι κι αλλιώς σχεδιάζει ήδη την μελλοντική καινούρια επίπλωση. 
 

Δημ. Καμπουράκης
liberal.gr

Καλημέρα από τον ΚΥΡ


Από ποια ξενοδοχεία χάκερς έκλεψαν αριθμούς πιστωτικών καρτών - "Ακουμπά" και την Μεσσηνία η κυβερνοεπίθεση στη βάση δεδομένων μεγάλης αλυσίδας ξενοδοχείων

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση δέχθηκε από το 2014 η βάση δεδομένων με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία Starwood Hotels με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν πιθανώς προσωπικά δεδομένα έως και 500 εκατομμυρίων πελατών.
Όπως ανακοίνωσε η Marriott International για περίπου 327 εκατ. από αυτούς τους πελάτες, οι πληροφορίες που υπεκλάπησαν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δεδομένα όπως τα στοιχεία διαβατηρίου τους, τον αριθμό τηλεφώνου τους και το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο 
Για κάποιους άλλους, οι πληροφορίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας.
Από ελληνικής πλευράς οι χάκερ ενδεχομένως να είχαν πρόσβαση σε στοιχεία πελατών σε ξενοδοχεία-μέλη της Starwood, στην οποία ανήκουν η Μεγάλη Βρετανία και το King George. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά της Starwood, δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κλοπή των προσωπικών δεδομένων και στην περίπτωση της Ελλάδας,όπως έχει συμβεί σε 17 χώρες και στις οποίες έχουν δημιουργηθεί τηλεφωνικά κέντρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Τα 9 Starwood Hotels στην Ελλάδα:
Στην Κρήτη, το Blue Palace στην Ελούντα

Στην Αθήνα, η Μεγάλη Βρετανία ( Grande Bretagne)  και το King George
Στην Μεσσηνία το Westin Resort, The Romanos στην Costa Navarino
Στη Μύκονο, το Santa Marina
Στη Σαντορίνη, το Vedema και Mystique
Στη Ρόδο, το Sheraton
Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ειδοποιήσει τους πελάτες των οποίων τα αρχεία ήταν στη βάση δεδομένων που παραβιάστηκε.

Τα εμπορικά σήματα του Starwood περιλαμβάνουν τα ξενοδοχεία W, Sheraton, Le Méridien και Four Points by Sheraton. Ωστόσο τα ξενοδοχεία με σήμανση Marriott χρησιμοποιούν ξεχωριστό σύστημα κρατήσεων σε διαφορετικό δίκτυο

 Με πληροφορίες από ethnos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου