3.8.19

Κορυφώθηκε το κύμα ζέστης - Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή

Κορυφώθηκε το κύμα ζέστης τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φθάνουν τους 41 βαθμούς Κελσίου στην Θεσσαλία, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Ανατολική Πελοπόννησο, όπως καταγράφτηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας, σύμφωνα με τον πίνακα του meteo, σημειώθηκαν στην Φθιώτιδα, με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 41,4 βαθμούς Κελσίου στον Θεολόγο και τους 41,1 στο Λευκοχώρι. Επίσης, στην Λάρισα και στην Τανάγρα η θερμοκρασία έφτασε στους 40,9 βαθμούς Κελσίου, στα Ψαχνά Ευβοίας στους 40,6, στο Γαλαξίδι στους 40,5 και στους Άγιους Θεόδωρους Κορινθίας στους 40,3.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα ποσοστά υγρασίας, αύξησαν το δείκτη δυσφορίας, κάνοντας το αίσθημα της ζέστης ακόμα πιο έντονο.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), την Κυριακή η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Αναλυτικότερα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών βροχών προβλέπεται κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλονίκης.
Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί στην Αττική από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλονίκη από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου, από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία και τη Θράκη, από 24 έως 37 στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, από 25 έως 32 στις Κυκλάδες και έως 35 στην Κρήτη και από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα εξασθενήσουν, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Παριστάνουν τους τεχνικούς υπολογιστών και αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς e-banking!

Πολλά κρούσματα απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων σε πολίτες, με σκοπό την εξαπάτησή τους καταγγέλλονται στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στα κομπιούτερ, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:
-λογαριασμούς e-banking,
-λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
-φωτογραφίες και βίντεο,
-ιστορικό περιήγησης
-κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α.,
-Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.
Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.
Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται:
-άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε,
-επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup),
-εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας,
-αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς) κα
-άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σας συνιστά να αναφέρετε το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και καταγγείλτε το γεγονός:
-Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
-Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE
-Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας - «Πολλοί είναι οι νεκροί»

Μεταξύ 15 με 20 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν και πιθανώς πολλοί είναι νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ελ Πάσο του Τέξας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της αμερικανικής Πολιτείας.
«Πολλοί είναι οι νεκροί» από τη σημερινή ένοπλη επίθεση , ανακοίνωσε η Ολίβια Ζεπέντα διευθύντρια του γραφείου του δημάρχου της πόλης αυτής στο Τέξας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Η ίδια τόνισε πως οι ύποπτοι έχουν συλληφθεί, χωρίς όμως να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες. Το επεισόδιο ξεκίνησε περί το μεσημέρι (20,00, ώρα Ελλάδος) κοντά σε σουπερμάρκετ και η αστυνομία, που κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε απόσταση από το σημείο, έκανε λόγο για παρουσία «πολλών οπλοφόρων».
Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν εικόνες με τις αστυνομικές δυνάμεις να αναπτύσσονται στο σημείο.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία για τον έλεγχο των όπλων, εκρηκτικών, καπνού και οινοπνευματωδών (ATF) στο Ντάλας ανακοίνωσε πως σπεύδουν άνδρες της επί τόπου για να συνδράμουν την αστυνομία του Ελ Πάσο.
«Συναγερμός για ένοπλη επίθεση. Παραμείνατε μακράν του εμπορικού κέντρου Σιέλο Βίστα», αναφέρεται στο προειδοποιητικό μήνυμα που διέδωσε μέσω Tweeter η αστυνομία, λίγο μετά τις 20.00 (ώρα Ελλάδος). Μία ώρα αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε πως η επίθεση είναι ακόμη «εν εξελίξει».

Κάπνισμα και οδήγηση: Πρόστιμα από 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος, ποιους αφορά

Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αλλά και ο ΚΟΚ ορίζουν νέα πρόστιμα και κυρώσεις για τους οδηγούς που καπνίζουν.
Με ένα μήνα χωρίς δίπλωμα θα τιμωρούνται εκτός από το χρηματικό πρόστιμο όσοι οδηγοί Ταξί, λεωφορείων αλλά και ΙΧ δημοσίας Χρήσης καπνίζουν στην καμπίνα επιβατών!
Αυτό ορίζει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που επιχειρεί να θέσει ένα τέλος στις κακή συνήθεια εκατομμυρίων οδηγών.
Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αλλά και ο ΚΟΚ δίνει αυστηρά πρόστιμα σε όλους τους οδηγούς ΙΧ που καπνίζουν ενώ τα πρόστιμα γίνονται υπέρογκα αν στο ΙΧ υπάρχει ανήλικο παιδί έως 12 ετών.
Ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα στα αεροδρόμια (εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές),  στους  σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα  παντός  είδους  μέσα  μαζικής  μεταφοράς  συμπεριλαμβανομένων  των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων αλλά και  στα πάσης  φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.
Από την απαγόρευση χρήσης καπνικών προϊόντων σε κλειστούς δημόσιους χώρους δεν εξαιρούνται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και τα πάσης φύσεως φυτικά προϊόντα για το κάπνισμα.
Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούν στους δρόμους της χώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο ξεκινά και η εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάτες και να τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και κυρώσεις.

Πώς καταλαβαίνουμε αν μια θάλασσα είναι καθαρή ή μολυσμένη

Μια από τις βασικές μας απορίες το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διακοπών και όχι μόνο είναι το πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μια θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμβηση ή αν είναι μολυσμένη. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να το διαπιστώσουμε με γυμνό μάτι, μιας και η περιεκτικότητα σε μικρόβια είναι αυτή που καθορίζει την καταλληλότητα ή μη των νερών.
Ο Ιωάννης Χατζηανέστης, χημικός- ωκεανογράφος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μας αναλύει τους μύθους και τις αλήθειες, σχετικά με την καθαρότητα των θαλασσών.

Η παρουσία αχινών στη θάλασσα σημαίνει ότι είναι καθαρή;

Όπως μας εξηγεί ο κος Χατζηανέστης, δεν υπάρχει απόλυτη συσχέτιση όπως πολλοί πιστεύουν: «Καταρχήν η παρουσία αχινών έχει να κάνει και με το πώς είναι ο βιότοπος της περιοχής, αν υπάρχουν βράχια ή άμμος, δηλαδή». Η παρουσία αχινών δεν είναι σημαίνει ότι μια θάλασσα είναι αναγκαστικά καθαρή: «Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αφθονία των ειδών αυτών», μας εξηγεί.

Τι γίνεται με τη χημική ρύπανση στην Ελλάδα

«Επειδή μιλάμε για νερά κολύμβησης το βασικό θέμα είναι το μικροβιακό φορτίο. Δηλαδή αν υπάρχουν κωλοβακτηρίδια και εντερόκοκκοι. Μια τέτοιου είδους ρύπανση συνήθως, έχει να κάνει με λύματα. Η χημική ρύπανση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την υγεία των κολυμβητών είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. Γενικά, στην Ελλάδα οι θάλασσες δεν έχουν χημικά όπως βαρέα μέταλλα, υδρογονάνθρακες, δεν έχουμε μεγάλη χημική βιομηχανία οι θάλασσες είναι πολύ καθαρές», τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας.

Οι πρασινίλες και οι κιτρινίλες στα νερά και στα βράχια

Πρόκειται για το φαινόμενο του υπετροφισμού. Πολλές φορές βλέπουμε μια «θολούρα» στα νερά ή μια πρασινίλα στα βράχια που δηλώνει μεγάλη αύξηση του φυτοπλαγκτόν. Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή κάτι πέφτει, που συνήθως πρόκειται για λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηανέστη: «Υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο οπότε μπορεί κάποιες φορές να φτάνουν λύματα στη θάλασσα και να επιβαρύνουν την περιοχή. Κάποια ουσία πέφτει που είναι ή οργανικό φορτίο ή θρεπτικά συστατικά από λιπάσματα τα οποία δεν είναι κατά ανάγκη τοξικά ή επικίνδυνα. Προσφέρουν μεγάλη τροφή στους θαλάσσιους οργανισμούς και αυτοί αναπτύσσονται υπερβολικά.  Είναι κάτι που γίνεται ορατό και με το μάτι. Και έτσι, δημιουργείται αυτό το φαινόμενο που μπορεί να είναι ή πρασινίλα, ή κιτρινίλα ή και κοκκινίλα ακόμα».
«Η επικινδυνότητα έχει να κάνει με το τι είδους ουσίες έχουν πέσει και ποια ήδη έχουν αναπτυχθεί κυρίως. Συχνά, το θέμα είναι αισθητικό. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μπορούν να αναπτυχθούν τοξικά είδη. Σε υπερβολική ανάπτυξη μπορεί να έχουμε και μείωση οξυγόνου ή να έχουμε και μυρωδιές υδροθείου όταν αποσυντίθενται αυτοί οι οργανισμοί. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο αλλά υπάρχουν περιοχές που γίνεται, όπως στον Θερμαϊκό για παράδειγμα. Συμβαίνει κυρίως, σε κλειστές θάλασσες και έχει να κάνει και με τους ανέμους» προσθέτει.

Οι αφροί στη θάλασσα είναι ανησυχητικό σημάδι;

Και αφρισμός στα νερά δείχνει ότι μπορεί να έχουμε εκροή μιας οργανικής ουσίας  από έναν παρακείμενο χείμαρρο ή από τη στεριά. Η παρουσία αφρών ή φυσαλίδων όμως, δεν είναι ασφαλές κριτήριο για να απορρίψουμε μια θάλασσα μιας και μπορεί να προέρχονται ακόμα και από ουσίες της φύσης.
Ακόμα όμως και όταν μιλάμε για φυτοφάρμακα η επικινδυνότητα είναι χαμηλή: «Για να δημιουργήσει πρόβλημα στους ανθρώπους που κολυμπάνε, θα πρέπει να είναι σε τεράστιες ποσότητες» μας εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας.

Οι θάλασσες που έχουν φύκια είναι καθαρές ή όχι;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα φύκια στη θάλασσα αποτελούν δείκτη καθαρότητας. Από την άλλη μεριά, κάποιοι σιχαίνονται να κάνουν μπάνιο σε νερά με φύκια και πιστεύουν πως είναι βρώμικα. Τι πραγματικά ισχύει;
«Τα φύκια είναι ένδειξη υγείας» απαντά ο Ιωάννης Χατζηανέστης. Και ειδικά  οι Ποσειδωνίες ένα κλασσικό είδος στη χώρα μας, δείχνουν πως η θάλασσα είναι καθαρή. Ακόμα και οι καφέ κορδέλες που βλέπουμε το φθινόπωρο, να κατακλύζουν τις παραλίες και να δημιουργούν ακόμα και βουνά στην ακτή, είναι ένδειξη υγιούς οικοσυστήματος. Οι Ποσειδωνίες και τα φύκια γίνονται καφέ όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και νεκρώνονται.  Και δεν πρέπει να τα μαζεύουμε κιόλας, είναι καλό για την περιοχή να υπάρχουν».

Ιριδισμοί στην επιφάνεια της θάλασσας

Οι ιριδισμοί μπορεί να είναι ένδειξη παρουσίας πετρελαιοειδών στοιχείων.  Το πετρέλαιο φαίνεται με το μάτι ακόμα και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Το καφέ χρώμα του νερού πάντως, μπορεί να είναι και αποτέλεσμα υπερβολικής ανάπτυξης πλαγκτόν, όπως εξηγήσαμε παραπάνω.
Όσον αφορά τον Σαρωνικό, το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας το οποίο έχει πραγματοποιήσει τις σχετικές μελέτες μας διαβεβαιώνει πως από τον Ιανουάριο του 2018 δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης από το πετρέλαιο του «Αγία Ζώνη». Μετρήσεις έγιναν και το περασμένο καλοκαίρι, για προληπτικούς λόγους. Η γενική κατάσταση στην περιοχή γίνεται όλο και καλύτερη με τον τριτοβάθμιο καθαρισμό της Ψυττάλειας.

Οι παραλίες με βαθιά νερά είναι προτιμότερες από τις ρηχές

«Στα βαθιά νερά και στα νερά που υπάρχει έντονη κυκλοφορία αν πέσει κάποια ουσία, θα αραιωθεί πολύ γρήγορα. Είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε ένα κλειστό και ρηχό σημείο που δεν έχει κυκλοφορία υδάτων και αν πέσει κάτι θα δημιουργηθεί πολύ έντονο πρόβλημα. Όσο πιο βαθιά είναι τα νερά είναι φυσικό ότι η περιοχή θα είναι καθαρότερη. Να σημειώσουμε επίσης, πως η θάλασσα έχει μεγάλες δυνατότητες αυτοκαθαρισμού», τονίζει ο Ιωάννης Χατζηανέστης.

Να αποφεύγουμε τα σημεία όπου υπάρχουν ρέματα και αγωγοί.

Τα μικρόβια εντοπίζονται κυρίως σε περιοχές με αστικά λύματα. Ο γενικός κανόνας λέει, πως πρέπει να αποφεύγουμε τα μέρη όπου υπάρχουν αγωγοί καθώς και τα σημεία που υπάρχουν ρέματα: δεν πρέπει να κολυμπάμε κοντά στο στόμιό του.

Κατολίσθηση ορυχείου στο προσήλιο Κοζάνης

Κατολίσθηση στο επιφανειακό ιδιωτικό ορυχείο Λιγνίτη στο Προσήλιο Κοζάνης έγινε χθες το μεσημέρι, χωρίς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκονταν στον πυθμένα του ορυχείου.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ Ντίνο Μεσσήνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κατολίσθηση έγινε στην ανατολική πλευρά και σε βάθος επτά μέτρων από το ανώτερο σημείο διάνοιξης του ορυχείου». Αποκολλήθηκε πρώτα έδαφος 1,5 μέτρου από την επιφάνεια του ορυχείου και στη συνέχεια ακολούθησε η κυρία κατολίσθηση που άγγιξε έως τα επτά μέτρα από την επιφάνεια του, παρασέρνοντας τα τρία πρώτα πατάρια διαμόρφωσης που βρίσκονται στην κορυφή του ορυχείου. Το φαινόμενο της κατολίσθησης διήρκησε πάνω από 3,5 ώρες κι έτσι οι 10 εργαζόμενοι που βρίσκονταν στις τρεις υπόγειες στοές στον πυθμένα του ορυχείου απομακρύνθηκαν έγκαιρα χωρίς να υπάρξουν ακόμη τραυματισμοί. Ο κ. Μεσσήνης δήλωσε ότι «πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αντίστοιχη άσκηση ετοιμότητας απομάκρυνσης των εργαζομένων από τις στοές σε περίπτωση προβλήματος και οι εργαζόμενοι γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν».

41.4 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Θεολόγο Φθιώτιδας

Κορυφώθηκε το κύμα ζέστης τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 03/08, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 41 ⁰C στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Ανατολική Πελοπόννησο, όπως καταγράφτηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και αποτυπώνεται στο Χάρτη 1.
Στον παρακάτω Πίνακα παρουσιάζονται οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
 
Πίνακας. Οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες το Σάββατο 03/08/2019.

Το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Ποζίδη

Πλήθος κόσμου είπε σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Ποζίδη, ο οποίος απεβίωσε την Πέμπτη (1/8), σε ηλικία 63 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον ολυμπιονίκη της πάλης και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πάλης, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπερειφεριάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ , Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Δήμαρχος Βόλου Μαγνησίας, Αχιλλέας Μπέος

Βρετανίδα blogger: Με συνέλαβαν στο Μουσείο της Ακρόπολης επειδή φορούσα αυτό

Με ανάρτησή της στο twitter, η Adebola Sowemimo υποστήριξε πως μόλις με συνέλαβε η ελληνική αστυνομία με βάση ψευδή κατηγορία. Με έχουν θέσει υπό κράτηση. Αυτό είναι ρατσισμός στα καλύτερά του. Σε δεύτερο tweet, ισχυρίστηκε ότι την έδιωξαν από το Μουσείο της Ακρόπολης γιατί το φόρεμα που φορούσε θεωρήθηκε ανάρμοστο.
«Πήγα στην Ακρόπολη στην Αθήνα σήμερα και με έδιωξαν από το Μουσείο γιατί φορούσα ακατάλληλο φόρεμα» έγραψε η Βρετανή travel blogger και ανέβασε φωτογραφία της από την Ακρόπολη και το φόρεμα που επέλεξε να φορέσει.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανέβασε η ίδια, πρόκειται για ένα λευκό μακρύ φόρεμα. Σχεδόν διαφανές και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό στο στήθος.
Η Βρετανή travel blogger, σε μια σειρά από tweets, είπε πως η αστυνομία κλήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και τη συνέλαβε γιατί την κατηγόρησαν, ψευδώς όπως λέει, πως σήκωνε το φουστάνι της και έδειχνε το σώμα της σε κοινή θέα. «Δεν έχω ιδέα γιατί με κατηγόρησαν ψευδώς για κάτι που δεν έκανα. Με ρεζίλεψε η αστυνομία. Με προκάλεσε η αστυνομία και η κατάσταση με τραυμάτισε ψυχικά».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι την πέταξαν έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης ενώ της φώναζαν στα ελληνικά και την έσπρωχναν!
Σύμφωνα πάντα με όσα κατήγγειλε η Βρετανή blogger, η σύλληψή της έγινε χωρίς την παρουσία μεταφραστή και ήταν τυχερή, όπως έγραψε, που ήταν μαζί της φιλικό της πρόσωπο, το οποίο και της μετέφραζε.
Περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση στο κρατητήριο, έγραψε σε άλλο tweet πως ενώ ήταν υπό κράτηση για πέντε ώρες, ζήτησε να πάει τουαλέτα και δεν είχε ούτε φως ούτε χαρτί υγείας! Τελικά, η Βρετανή blogger αφέθηκε ελεύθερη.
Οι αναρτήσεις προκάλεσαν πλήθος σχολίων, με πολλούς να της τονίζουν πως το φόρεμα που επέλεξε να φορέσει για να επισκεφτεί τον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης, δεν ήταν ιδανικό για την περίσταση. Απαντώντας, εκείνη αναρωτήθηκε γιατί την άφησαν να μπει στο Μουσείο της Ακρόπολης και πλήρωσε εισιτήριο και επέμεινε ότι το θέμα έχει να κάνει με τον ρατσισμό γιατί «υπήρχαν άνθρωποι με λιγότερα ρούχα από εμένα».
«Έχω ταξιδέψει σε άλλες χώρες και φορούσα παρόμοια ρούχα και ήμουν απόλυτα εντάξει», ήταν μια από τις απαντήσεις της σε όσους της τόνισαν πως το φόρεμα δεν ήταν αυτό που έπρεπε για την περίσταση.
Σε άλλη, έγραψε: «Αρκετοί έχουν να πουν πολλά για το φόρεμά μου. Ιστορικά οι Ελληνίδες θεές δεν φορούσαν τίποτα. Είναι ρατσιστικό θέμα και μην μου λέτε ότι έπρεπε να συλληφθώ και να πάω στο δικαστήριο για ένα φόρεμα».

Συνελήφθη 65χρονος που βίασε 52χρονη στην Αλεξανδρούπολη

Σε κακή κατάσταση κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα Αλεξανδρούπολης μια 52χρονη γυναίκα και υπέβαλε μήνυση εναντίον ενός 65χρονου άνδρα, το μεσημέρι της Πέμπτης, υποστηρίζοντας ότι την εξανάγκασε σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή χωρίς την θέλησή της.
Η 52χρονη Ελληνίδα εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε ότι έφερε μώλωπες και πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που πιστοποιούν ότι πράγματι έπεσε θύμα βιασμού. Στην συνέχεια, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας αναζήτησαν τον φερόμενο ως δράστη και τον συνέλαβαν.
Ο 65χρονος Έλληνας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αν και παραδέχεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με το θύμα και ισχυρίζεται ότι έγινε με την συναίνεση της 52χρονης. Ωστόσο, συνελήφθη και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης με την αυτόφωρη διαδικασία και του απαγγέλθηκε κατηγορία για βιασμό.

Θα προτιμούσατε να σπάσει το κινητό σας ή το… χέρι σας;

Με πρόσβαση σε εφαρμογές μέσω των οποίων συνδέονται άμεσα εκατομμύρια χρήστες, ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας δαπανάται μπροστά από μια οθόνη. Ο Adam Alter, αναπληρωτής Καθηγητής Marketing στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του «Irresistible», εξερευνά την άνοδο του τεχνολογικού εθισμού – ειδικά για τους εφήβους.
«Η «Nomophobia» είναι μια νέα λέξη που περιγράφει τη φοβία απουσίας κινητής τηλεφωνίας και πολλοί από εμάς, όταν σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε τα τηλέφωνά μας, βιώνουν κάτι σαν φοβία και αυτό υποτίθεται περιγράφει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα και είμαι βέβαιος ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι όταν σκέφτεστε, για παράδειγμα, το τηλέφωνό σας να πέφτει από την τσέπη σας στο έδαφος και θρυμματίζεται σε ένα εκατομμύρια κομμάτια, θα βιώσετε συμπτώματα άγχους και αυτό είναι κάτι πραγματικά αληθινό για τους νέους».
«Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης», συνεχίζει, «έκανα σε νέους, σε πολλούς εφήβους, μια πολύ απλή ερώτηση. Τους είπα: «Φανταστείτε ότι έχετε αυτή την πολύ δυσάρεστη επιλογή. Να δείτε το τηλέφωνό σας να πέφτει στο έδαφος και να σπάει σε κομμάτια ή να σπάσετε ένα μικρό κόκαλο στο χέρι σας». Αυτό φαίνεται σε ανθρώπους μιας συγκεκριμένης μεγαλύτερης ηλικίας, σαν μια αρκετά απλή ερώτηση με μια εξίσου απλή απάντηση. Φαίνεται γελοίο. Φυσικά επιλέγετε την ακεραιότητά σας και θα αφήσετε το τηλέφωνο να σπάσει. Μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε ένα τηλέφωνο, αλλά για τους νέους αυτό είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Από την εμπειρία μου, περίπου το 40% έως 50% αυτών θα πει το αντίθετο», δηλώνει σύμφωνα με το Business Insider.
«Μπορείτε να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, εκτός από το γεγονός ότι ένα κινητό είναι ακριβό για να επισκευαστεί και θα υπάρχει χρόνος που θα μείνουν χωρίς αυτό, το κινητό είναι η πύλη τους σε έναν κόσμο που είναι πολύ σημαντικός για αυτούς. Όντας χωρίς τον κόσμο των social media για μια χρονική περίοδο είναι επιζήμιο, όχι τόσο όσο ένα σπασμένο οστό…».

Πανικός σε λεωφορείο για επιβάτη με μηνιγγίτιδα

Ώρες αγωνίας έζησαν το πρωί της Παρασκευής οι επιβάτες υπεραστικού ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Αθήνα για τη Λάρισα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας επιβάτης του λεωφορείου, πακιστανικής καταγωγής, λιποθύμησε. Άμεσα, ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα ενώ γιατροί που συνταξίδευαν, έσπευσαν για βοήθεια. Όπως διαπιστώθηκε, ο άντρας έπασχε από φυματιώδη μηνιγγίτιδα, κάτι που προκάλεσε για αρκετά λεπτά πανικ
Άμεσα ειδοποιήθηκε στο προσωπικό του τηλέφωνο από επιβάτη ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε και ενημέρωσε για την υπόθεση τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Όπως προέκυψε, ο Πακιστανός νοσηλεύονταν με τη συγκεκριμένη ασθένεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, από το οποίο και μετέβη στην Αθήνα για να συγκεντρώσει προσωπικά έγγραφα που κρίθηκαν απαραίτητα για τη νοσηλεία του, καθώς όπως ξεκαθαρίστηκε από το νοσηλευτικό ίδρυμα, η νόσος του δεν είναι μεταδοτική.
Ο Πακιστανός μετέβη στην Αθήνα, αλλά στην επιστροφή του υπέστη το λιποθυμικό επεισόδιο. Παρά τις διαβεβαιώσεις όμως ότι η συγκεκριμένη μορφή μηνιγγίτιδας δεν είναι μεταδοτική, με εντολή του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, έσπευσε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τον ασθενή και να τον μεταφέρει προφανώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων, στο λεωφορείο επέβαιναν και μαθητές με καθηγητές στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Τελικά το δρομολόγιο συνεχίστηκε με περίπου μιάμιση ώρα καθυστέρηση.

onlarissa.gr

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ - Γλώσσα

Του Παναγιώτη  Αντωνόπουλου

         Κάποιοι λόγιοι  και μη εξαντλούνται σε φληναφήματα πως κινδυνεύει η γλώσσα και ως ντοπαρισμένοι γλωσσαμύντορες βγάζουν από το μάρσιπό τους ξιπασμένες ιδέες για να συμβουλέψουν τον υπόκοσμο που τη μιλά να αλλάξει τη λαϊκή του γλωσσική ρότα συμμορφούμενος στη δική τους τονική, φθογγολογική, γραμματική, συντακτική και  κανονιστική.
        Ξεχνούν φαίνεται πως ο λαός, μιλάει καλύτερα χωρίς κανόνες, πως οι περισπωμένες, οι οξείες και οι διασαφητικοί σύνδεσμοι ουδόλως τον βοηθούν στην επικοινωνία. Τι ήξερε ο Πέλεκας του Ζαχαρία Παπαντωνίου από τα παραπάνω όταν έγραφε: <<Είμαι ο Λάμπρος Πέλεκας του Αντωνίου από Γρανίτσα, του δήμου Απεραντίων. Έχω και την Αφρόδω αδερφή και σκύλο το Μούργο. Και παππούλη το Γεροθανάση. Και δάσκαλο το Δημητράκη.  Κι ένα σουγιά. Τα γίδια είναι άταχτα ζωντανά. Τα καλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και μαθαίνουν να γράφουν. Το πουρνάρι έχει τον καλύτερο ίσκιο. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ, εννιά, δέκα, Έχω και καλαμάρι. Άγιος ο Θεός, Αμήν >>.
          Ο ποιητής της δημώδους ποίησης το ίδιο: << Κόρη όταν εφιλιώμαστε, νύχτα ήταν, ποιος μας είδε; --- Μας είδε τάστρο της νυχτιάς, μας είδε το φεγγάρι και το φεγγάρι έσκυψε της θάλασσας το λέει, η θάλασσα το είπε του κουπιού και το κουπί του ναύτη κι ο ναύτης το τραγούδησε στης λυγερής την πόρτα >>.
          Κι ο βοσκός έχει υπόψη του τη γραμματική όταν λέει; <<Εύκολο δεν είναι να βόσκεις τριακόσια γίδια. Όμως μ’ αρέσει. Είκοσι χρόνους είμαι ανάμεσά τους με τη γκλίτσα, ορθή στημένη και πότε – πότε στα πισινά τους ριγμένη.  Τι να κάνω;  Όταν τους κάνω τσεπ – τσεπ  γίνομαι άνθρωπος! Κι όταν είναι μαζεμένα γύρω μου νιώθω σαν πατέρας τους! >>
           Όπως και ο ψαράς που διηγείται με χάρη τι γνωρίζει από ομοιόπτωτους προσδιορισμούς: << Με τούτο το μπρίκι ψαρεύω, κάνω βίζιτες και γυρίζω τις ακρογιαλιές.  Γρόσια δεν έχει η θάλασσα αλλά έχει γλώσσα! Όταν ο καιρός είναι καλός είναι άλαλη. Σαν όμως θυμώσει δε χορταίνεις να την ακούς! Η γλώσσα της ξέρει και τραγούδια. Τ’ ακώ με την πίπα στο στόμα σαν στέκομαι στην πλώρη. Με συνεπαίρνουν όπως τα τραγούδια των Σειρήνων τον Οδυσσέα >>.
          Μήπως και η μοιρολογίστρα σκάμπαζε  από υπερσυντέλικους  όταν  θρηνούσε κι έλεγε: << Ήλιε μου και τρισήλιε μου και κοσμογυριστή μου ψες έχασα μια λυγερή, μια ακριβοθυγατέρα, να μην την είδες πουθενά;  --- Εψές προχτές την είδησα  στου χάρου το σαράι >>. 

Τρεις φωτιές στον Ασπρόπυργο. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών και αύριο σε Αττική και Εύβοια

Τρεις πυρκαγιές, εκ των οποίων οι δύο αντιμετωπίστηκαν άμεσα, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, λίγα λεπτά μετά τις 13:30 στην περιοχή Ασπροπύργου, μια μέρα που χαρακτηρίζεται πολύ υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για αύριο Κυριακή.
Αυτή την ώρα σε εξέλιξη είναι μια πυρκαγιά στην περιοχή Νέας Ζωής, η οποία εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ δεν απειλεί σπίτια.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα.
Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 13:33. Δύο λεπτά νωρίτερα, στις 13:31, στο Κέντρο Επιχειρήσεων έγινε τηλεφώνημα για πυρκαγιά στην περιοχή της Κορυτσάς Ασπροπύργου, που ήταν και αυτή σε ξερά χόρτα και σβήστηκε αμέσως από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν εκεί.
Επίσης την ώρα που έφτασαν οι πυροσβέστες στη φωτιά στη Νέα Ζωή, είδαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και ακόμα μια εστία, την οποία έσβησαν επίσης πριν προλάβει να φουντώσει καλά.
Για τα αίτια των πυρκαγιών διενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για αύριο Κυριακή 04 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Αττική και την Εύβοια.
Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Φωτιά στην περιοχή Λούβρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Λούβρο, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ» και ένα ελικόπτερο.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος «οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, αλλά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο τους»
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Υπάρχει μουσική που… διώχνει τα κουνούπια!

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια πρέπει να ακούγεται στον χώρο σας ηλεκτρονική μουσική και συγκεκριμένα, το είδος “dubstep” που παίζει ο Αμερικανός καλλιτέχνης Skrillex!
Ήχος και κουνούπια
Ο ήχος είναι “ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή, την επιβίωση και τη διατήρηση πληθυσμού πολλών ζώων”, υποστηρίζει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων που ειδικεύονται στα κουνούπια και τις ασθένειες που μεταφέρουν.
Υποχρέωσαν ενήλικα κουνούπια του είδους Aedes aegypti, γνωστό και ως το κουνούπι του κίτρινου πυρετού, να μείνουν σε χώρο που ακουγόταν ηλεκτρονική μουσική για να δουν αν ο ήχος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως απωθητικό.
Το κομμάτι “Scary Monsters and Nice Sprites” του Skrillex επιλέχθηκε λόγω του συνδυασμού πολύ υψηλών και πολύ χαμηλών συχνοτήτων που περιέχει.
“Στα έντομα, οι δονήσεις χαμηλής συχνότητας διευκολύνουν τις σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις, ενώ ο θόρυβος διαταράσσει την αντίληψη των σημάτων από μέλη του ίδιου είδους (κουνουπιών)”, ανέφεραν οι επιστήμονες με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Acta Tropica.
Τα θηλυκά ενήλικα κουνούπια (εκείνα που μας τσιμπάνε δηλαδή) φάνηκε να… διασκεδάζουν με την μουσική του Skrillex και έκαναν επιθέσεις πολύ λιγότερο συχνά και με μικρότερη ένταση σε σχέση με ίδια κουνούπια που βρίσκονταν σε ένα περιβάλλον χωρίς μουσική dubstep.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα κουνούπια που εκτέθηκαν στο εν λόγω τραγούδι αναπαράγονταν πολύ πιο αραιά.
Skrillex το… απωθητικό κουνουπιών
Η παρατήρηση ότι μια τέτοια μουσική μπορεί να καθυστερήσει την επίθεση των κουνουπιών, να μειώσει την επιθυμία τους για αίμα και να διαταράξει την αναπαραγωγή τους, προσφέρει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη μέτρων προσωπικής προστασίας και ελέγχου κατά των ασθενειών που μεταδίδονται από το κουνούπι Aedes, τα οποία μέτρα βασίζονται στην μουσική.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε να σας… κυκλώνουν τα κουνούπια, βάλτε να παίζει κάτι σαν αυτό…

Τα «καγκουρομάγαζα» των διακοπών που ξεκουφαίνουν μέχρι και τις κατσίκες στην άλλη πλαγιά

Γράφει ο Ανδρέας Ζαμπούκας

Όλοι θέλουν να γίνουν Μύκονος. Από το ανοιχτό κλαμπ μέσα σε οικισμό με τα ντεσιμπέλ της «ιδιόμορφης» μουσικής του να σε «ανακρίνουν» μέχρι το πρωί σε απόσταση χιλιομέτρου, μέχρι τα «μπιτσόμπαρα» σε παραλίες που μέχρι πρόσφατα, δεν είχαν «αξιοποιηθεί». Εκκωφαντική μουσική για τις κατσίκες που βόσκουν στην άλλη πλαγιά.
Η Ελλάδα είναι η χώρα των ανοιχτών χώρων. Το ισορροπημένο κλίμα, η φύση, η εξωστρέφεια των ανθρώπων δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ένα τεράστιο υπαίθριο «κάμπινγκ», από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Την ίδια εποχή δηλαδή που ο Γερμανός ανάβει καλοριφέρ και ο Ασιάτης βράζει στην υγρασία, ο Έλληνας συνεχίζει τα μπάνια και απολαμβάνει τις μπύρες του σε παραθαλάσσιες ταβέρνες και ανοιχτά μπαρ! Ο Αύγουστος όμως, είναι ο μήνας που ο εξωτερικός χώρος έχει την τιμητική του. Ειδικά σε τόπους, όπου το περιστασιακό αποθεώνεται ως παγιωμένη αξία στη ζωή των ανθρώπων. Η περίοδος των διακοπών, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αποτελεί για πολλούς, το καλύτερο άλλοθι της απελευθέρωσης ενστίκτων, ιδιαίτερων αντιλήψεων και καταπιεσμένων αρχών. Και φυσικά εύκολου κέρδους, στο όνομα των λίγων ημερών που έχουν στην διάθεσή τους για να βγάλουν χρήματα κάποιοι μαγαζάτορες. Λες και τους ζήτησε κάποιος να αναλάβουν αυτόν τον «θρησκευτικό» ρόλο για λογαριασμό της κοινωνίας…
Ξεφυτρώνουν λοιπόν, παντού «επιχειρήσεις» που προσπαθούν με κάθε τρόπο, να θυμίσουν ότι ο εξωτερικός χώρος αποτελεί γι΄ αυτούς, ένα απεριόριστο πεδίο ανεξέλεγκτων δράσεων.
Πρώτο δείγμα. Ανοιχτό κλαμπ μέσα σε οικισμό με τα ντεσιμπέλ της «ιδιόμορφης» μουσικής του να σε «ανακρίνουν» μέχρι το πρωί. Και μάλιστα, σε απόσταση χιλιομέτρου! Αστυνομία, δήμαρχος και λοιποί αρμόδιοι «περιγράφουν» το φαινόμενο και μεταθέτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον. Οι κάτοικοι -υποθέτω ότι ήδη θα έχουν χαρακτηριστεί «παράξενοι»- καταθέτουν μηνύσεις…
Δεύτερο δείγμα. Τα «μπιτσόμπαρα» σε παραλίες που μέχρι πρόσφατα, δεν είχαν «αξιοποιηθεί». Εκκωφαντική μουσική, όχι μόνο για τους κοντινούς πελάτες αλλά και για τις κατσίκες που βόσκουν στην άλλη πλαγιά του βουνού. Πόσοι διασκεδάζουν μ΄ αυτή την επιλογή του «επιχειρηματία»; Μόνο κάνα δυο «καγκουρογκόμενες» που κρατούν το ποτό στο χέρι και για λίγα λεπτά. Μετά πάνε για μπάνιο και ο έρμος ο παππούς – μπορεί βέβαια να μην ακούει- που παίζει με τα εγγόνια του, συμπληρώνει το σουρεαλιστικό σκηνικό στην ξαπλώστρα.
Για ποιόν λοιπόν, βάζει αυτή τη μουσική ο «ορεξάτος» Dj; Για το όραμα ενός μπαρ που θα θύμιζε Μύκονο αλλά δεν θυμίζει… Για μια κατάσταση που νόμιζε ότι θα τραβήξει κόσμο αλλά επειδή οι πελάτες του είναι κάποιας ηλικίας και δεν μπορούν να ανέβουν σε τραπέζια όπως θα περίμενε. Στο τέλος, θα φύγουν κι αυτοί και θα μείνει μόνος του με την «αξιοποίηση»…
Τρίτο δείγμα. Τραπεζάκια και καρέκλες παντού, σε πεζόδρομους- πώς γίνεται σε δύο μαγαζιά διπλανά ο ένας να σέβεται με σχολαστικότητα, τα τραπέζια του και ο άλλος (ο κάγκουρας) να τα βγάζει στη μέση του δρόμου;- στο όνομα και πάλι της εξυπηρέτησης πελατών για τις λίγες μέρες που ο μαγαζάτορας θέλει να βγάλει λεφτά!
Πολλά μα πάρα πολλά τα φαινόμενα που δείχνουν ότι η χώρα στρέφεται φανατικά προς τον φασισμό του ελεύθερου χώρου, με επικράτηση της «καγκουρίζουσας» ιδεολογίας, σε πόλεις, χωριά και νησιά.
Υπάρχουν μέρη όπου η επικράτηση γίνεται κατά κράτος και μέρη όπου η μειοψηφική τάση είναι απλώς, δυναμική. Συνήθως και ευτυχώς, συμβαίνει το δεύτερο. Γιατί το βασικό χαρακτηριστικό του φασίζοντος ανθρώπου είναι η προσπάθεια να επιβάλλει την μειοψηφική, την σχεδόν μηδενική σε αποδοχή, τάση του, στους άλλους.
Το να διατηρείς ας πούμε ένα «μπιτσόμπαρο» στην παραλία με δυνατή μουσική και να χορεύουν όλοι, όπως στη Μύκονο, μπορώ να το καταλάβω και να χορέψω κι εγώ μαζί. Το να παίζεις μόνος σου «μπιτάκια» χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας ή να τρελαίνεις έναν ολόκληρο όρμο με τα ντεσιμπέλ σου- οι πελάτες σου, στο κλαμπ δεν είναι πάνω από 30(!)- σημαίνει ότι είσαι και μειωμένης αντίληψης και φασίστας!
Όλα αυτά όμως μαζί με την πανελλήνια «καγκουροιδεολογία», είναι αποτέλεσμα μιας κουλτούρας που υποστηρίζεται από την οποιαδήποτε εξουσία. Είτε πρόκειται για τον πολιτικό και μιντιακό λαϊκισμό των κυβερνήσεων είτε για την ημιμάθεια ή την πελατειακή νοοτροπία των τοπικών αρχών (δήμοι, αστυνομία).
Σε κάθε περίπτωση, αυτά που είναι αυτονόητα σε άλλες κοινωνίες, εμείς ακόμα τα ψάχνουμε. Τι να κάνουμε, είμαστε ανεκτικοί και ως άτομα και ως «μάζες». Μάλλον εκεί πρέπει να ψάξουμε την αιτία όλων μας των δεινών: στον παππού που παίζει κάτω από τα ηχεία και δεν διαμαρτύρεται. Αλλά είπαμε, μπορεί να μην ακούει καλά και δεν τον ενδιαφέρει…
Y.Γ. (για δημάρχους και άλλους αποδέκτες):
Ο «καγκουροτουρισμός» δεν έφερε πουθενά την ανάπτυξη. Είναι περιστασιακός και μίζερος. Και κυρίως, διώχνει κόσμο από τα μέρη που εξαπλώνεται…

Τι αλλάζει για τα τέλη κυκλοφορίας 2020 – Ποιοι θα αποφύγουν τις αυξήσεις

Ο νέος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) θα οδηγούσε σε αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας που θα πλήρωναν οι ιδιοκτήτες νέων αυτοκινήτων.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση, όπως είπε πρόσφατα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξετάζουν το ζήτημα ώστε η αναπροσαρμογή στις εκπομπές ρύπων να μην επιφέρει επιβάρυνση των πολιτών.
Τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.
Σύμφωνα με τον WLTP, τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά από την 31η Οκτωβρίου του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρα:
  • 0-90 γρ. CO2 – Μηδέν ευρώ
  • 91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο
  • 101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο
  • 121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο
  • 141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο
  • 161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο
  • 181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο
  • 201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο
  • Άνω από 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριοΣημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα ενώ από τον Νοέμβριο του 2010 για τα νεότερα μοντέλα τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές ρύπων.

enikonomia.gr

Η ... χάρη της μαστίχας Χίου έφθασε μέχρι τους New York Times

Κατά τον συντάκτη, επιστήμονες ερευνούν αν η μαστίχα μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή εκείνους που έχουν χτυπηθεί από εγκεφαλικό
Εκτενές ρεπορτάζ για τη μαστίχα Χίου και τις ιδιότητές της φιλοξενούν οι Times της Νέας Υόρκης με τίτλο: «Μπορεί αυτό το αρχαίο ελληνικό φάρμακο να θεραπεύσει την ανθρωπότητα;».
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η μαστίχα Χίου φημιζόταν για εκατοντάδες χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ενώ υπογραμμιζόταν ότι οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν για τη στοματική τους υγιεινή. Ταυτόχρονα σημειωνόταν πως έχει χρησιμοποιηθεί σε κρέμες ως αντίδοτο σε φλεγμονές και πληγές, ως σκόνη για τη θεραπεία του εντέρου και του έλκους, αλλά και ως καπνός για τη διαχείριση του άσθματος.
Κατά τον συντάκτη, επιστήμονες ερευνούν αν η μαστίχα μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή εκείνους που έχουν χτυπηθεί από εγκεφαλικό, ενώ στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι τονίζεται ότι υφίσταται ενισχυμένο ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες για τη μαστίχα.
Όπως δήλωσε στους ΝΥΤ ο καθηγητής φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Λέανδρος Σκαλτσούνης: «Πάντα γνωρίζαμε ότι η μαστίχα είναι καλή για την υγεία. Τώρα μαθαίνουμε τους λόγους».
Ο συντάκτης στέκεται στις διαφορετικές μορφές χρήσης της μαστίχας Χίου, από τα σαπούνια έως τον καφέ, ενώ αναφέρεται επίσης στη σημασία της για την τοπική οικονομία, αλλά και στο μουσείο μαστίχας, το οποίο άνοιξε πριν από τρία χρόνια στα νότια του νησιού.

Η πιο έξυπνη ελληνική πόλη σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian

Είναι από τις περιπτώσεις που Έλληνες και ξένοι συμφωνούν. Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε ένα αφιέρωμα της για τα Τρίκαλα, την παρουσιάζουν ως την πιο έξυπνη και φιλόξενη πόλη της Ελλάδος.
Είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά πόλη της χώρας και προτρέπουν και άλλους δήμους να βαδίσουν στα χνάρια της. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη ποιότητα ζωής που έχουν οι κάτοικοί της και εξυμνεί την οργάνωση που έχει ο δήμος και διευκολύνει τη ζωή όλων.
Παρά την οικονομική κρίση, οι κάτοικοι των Τρικάλων έχουν δει την ζωή τους να βελτιώνεται σημαντικά, κυρίως στα πιο απλά καθημερινά πράγματα, όπως είναι οι μετακινήσεις ή η γραφειοκρατία.
Όπως παραδέχονται αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Τρικάλων παλαιότερα ακόμα και για να αλλάξει μία λάμπα στον δρόμο, έπρεπε να γνωρίζεις τον Δήμαρχο ή κάποιον δημοτικό σύμβουλο. Τώρα όλα λύνονται αυτόματα με ένα απίθανο και ταχύτατο σύστημα εξυπηρέτησης.
Ο Δήμος των Τρικάλων όταν έσκασε η κρίση, ήταν ένας χρεομένος δήμος, που όμως με ευρωπαικά προγράμματα και συνεργασίες με μεγάλες πόλεις και εταιρείες τεχνολογίας, κατάφερε να βελτιώσει αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών, να μειώσει το χρέος του, και να είναι πρωτοπόρος σε ιδέες όπως τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.
Με έμφαση στις νέες τεχνολογίες ο δήμος κατάφερε να μεταμορφώσει την πόλη αλλά και τους κατοίκους της, που πλέον χρησιμοποιούν τις νέες εφαρμογές σε ποσοστό 90%.
Ένα έργο που τράβηξε τον ενδιαφέρον των ξένων, είναι οι δρόμοι με τους αισθητήρες στα φώτα των δρόμων, έχει μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 70%.
Τα επόμενα πρότζεκτ που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα έξυπνα σπίτια που θα παρακολουθούν την υγεία των κατοίκων και η αναβίωση μέσω τεχνολογίας καλλιεργειών που θα χρησιμοποιηθούν στο φαρμακευτικό τομέα.

Γιατί έχετε φαγούρα στα γένια - Τι λύσεις υπάρχουν για να ηρεμήσετε

Η φαγούρα στα γένια είναι δυσάρεστη και άβολη. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αν η γενειάδα βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, ή ακόμα και αν είναι αναπτυγμένη.
Η φαγούρα στα γένια μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, μπορεί να είναι εύκολο να αγνοηθεί και να υποχωρήσει μόνη της, ή μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική και να απαιτεί ιατρική περίθαλψη.
Από τι προκαλείται η φαγούρα στα γένια
Ορισμένα αίτια είναι ήσσονος σημασίας, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να απαιτούν θεραπεία. Τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι:
1. Πώς μεγαλώνουν οι τρίχες στο πρόσωπο του καθενός
Ανάλογα με τους τρόπους που αναπτύσσονται οι τρίχες και τα θυλάκια, η διαδικασία ανάπτυξης μιας γενειάδας μπορεί να προκαλέσει φαγούρα. Όταν ξυρίζεστε, η αιχμηρή άκρη της τρίχας παραμένει στο εσωτερικό του τριχοθυλακίου. Καθώς μεγαλώνει η τρίχα, η αιχμηρή άκρη μπορεί να χαράξει το θυλάκιο και να προκαλέσει κνησμό.
Αν κάποιος που συνήθιζε να ξυρίζεται συχνά, αρχίσει να αφήνει γένια, αυτό μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο ερεθισμό των τριχοθυλακίων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ταλαιπωρία και κνησμό.
2. Ξηροδερμία
Αυτή μπορεί να προκληθεί από, ή να είναι μια αντίδραση σε:
• σαπούνια ή προϊόντα περιποίησης
• νερό που είναι πολύ ζεστό
• αλλαγές στον καιρό
• μειωμένη έκκριση φυσικών ελαίων (σμήγμα) στο δέρμα
Μια κατάσταση που ονομάζεται ιχθύωση (ichthyosis) προκαλεί την πάχυνση του δέρματος, που αρχίζει μετά να έχει νιφάδες νεκρής επιδερμίδας. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί τύποι αυτής της κατάστασης.
Πολλοί την έχουν συνήθως επειδή φέρουν ένα ελαττωματικό γονίδιο που κληρονόμησαν από τους γονείς τους. Η χρήση μαλακτικών για την ενυδάτωση του δέρματος και το βούρτσισμα των μαλλιών για την απομάκρυνση των νιφάδων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ιχθύωσης.
Η ψωρίαση και το έκζεμα είναι άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούν σοβαρή ξηρότητα. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φαγούρα στα γένια.
3. Τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα
Αυτό συμβαίνει όταν μια τρίχα που έχει ξυριστεί, ή κοπεί αρχίσει να μεγαλώνει προς τα μέσα, δηλαδή μέσα στο τριχοθυλάκιο. Ο επακόλουθος ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο θυλάκιο και κνησμό.
4. Σμηγματορροϊκό έκζεμα
Το σμηγματορροϊκό έκζεμα αναφέρεται επίσης ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται και κιτρινωπές νιφάδες δέρματος. Όταν βρίσκεται στο τριχωτό της κεφαλής, το σμηγματορροϊκό έκζεμα είναι γνωστό ως πιτυρίδα.
Αυτή η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο ενός ατόμου και τα άτομα με λιπαρό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
5. Θυλακίτιδα
Η θυλακίτιδα περιγράφει την φλεγμονή του θυλακίου της τρίχας. Εάν αυτό συμβαίνει στο πρόσωπο, μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στα γένια.
Τα παράσιτα, τα βακτηρίδια, οι μύκητες και οι τρίχες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Η θυλακίτιδα είναι συνήθως ορατή στο πρόσωπο, καθώς τα θυλάκια της περιοχής γενειάδας θα φαίνονται κόκκινα και μπορεί να είναι επώδυνα. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν φουσκάλες.
6. Ψευδοθυλακίτιδα (pseudofolliculitis barbae)
Καθώς μεγαλώνει, μια τρίχα γενειάδας μπορεί να κόψει το εσωτερικό του ωοθυλακίου ή να καμπυλωθεί προς τα πίσω και να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στο δέρμα. Αυτό ονομάζεται pseudofolliculitis barbae.
Η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή του θυλακίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και επώδυνα σημάδια από το ξυραφάκι. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν κυψέλες γεμάτες με πύον. Η ψευδοθυλακίτιδα, σε αντίθεση με την θυλακίτιδα, δεν προκαλείται από μόλυνση.
7. Tinea barbae
Η πάθηση tinea barbae προκαλείται από έναν μύκητα. Μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, κρούστα και φλεγμονή στο δέρμα και μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα. Τα μάγουλα, το πηγούνι και το στόμα είναι οι συχνότερα πληγείσες περιοχές.
Φαγούρα στα γένια: Τι μπορείτε να κάνετε
Επειδή η φαγούρα στα γένια είναι κάτι συνηθισμένο, υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισής της. Ορισμένες μέθοδοι θεραπείας αφορούν απλές αλλαγές στις καθημερινές πρακτικές προσωπικής υγιεινής.
Ωστόσο, εάν η φαγούρα προκαλείται από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα και αντιβιοτικά. Παρακάτω είναι μερικοί συνήθεις τρόποι για να βρείτε ανακούφιση:
1. Κρατήστε το πρόσωπό σας καθαρό
Το τακτικό πλύσιμο της γενειάδας και του προσώπου απομακρύνει τις βρωμιές και τα βακτηρίδια. Εξασφαλίζει επίσης ότι το δέρμα δεν γίνεται πολύ λιπαρό. Να πλένετε τα γένια και το πρόσωπό σας κάθε μέρα με χλιαρό νερό και καθαριστικό προσώπου.
2. Κάνετε συχνά ντους
Κάντε ντους καθημερινά, ή κάθε δεύτερη μέρα. Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά ζεστό νερό και μην παραμένετε πολύ ώρα στο μπάνιο, ή στο ντους.
3. Περιποίηση της γενειάδας
Η περιποίηση των τριχών στα γένια θα τα κάνει πιο μαλακά και δεν θα ερεθίζουν πολύ το δέρμα. Βάλτε έλαια jojoba, ή argan που ενδείκνυνται για καλή διατήρηση της γενειάδας.
4. Αποφυγή χημικών ουσιών
Κατά το ξύρισμα ή το κόψιμο της γενειάδας, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε αφρούς, λοσιόν και άλλες ουσίες, που περιέχουν σκληρά χημικά. Επιλέξτε μια φυσική εναλλακτική λύση.
5. Αφήστε τις τρίχες να μεγαλώσουν
Όταν αφήνετε γένια, αφήστε τις τρίχες να μεγαλώσουν πέρα από το θυλάκιο. Αυτό θα μειώσει τους κινδύνους ερεθισμού και βλάβης των τριχοθυλακίων.
6. Φάρμακα
Εάν η αιτία για την φαγούρα στα γένια είναι μια υποκείμενη δερματική πάθηση, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα πιο κοινά φάρμακα περιλαμβάνουν:
• Αλοιφή με γαλακτικό οξύ και ουρία. Αυτό θα βοηθήσει στη θεραπεία του ξηρού δέρματος:
• Mupirocin (Bactroban) για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων
• Αντιμυκητιασική κρέμα για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων
• Κορτικοστεροειδή κρέμα εάν η αιτία είναι μη λοιμώδης
• Υδροκορτιζόνη, κλομπεταζόλη (Cormax) ή δεσονίδιο για τη θεραπεία του σμηγματορροϊκού εκζέματος, εάν η φλεγμονή είναι μη μολυσματική
• Κετοκοναζόλη (Nizoral) εάν η αιτία του σμηγματορροϊκού εκζέματος είναι μια μυκητιακή λοίμωξη
• Γλυκολικό οξύ (Neo-Strata) για την αντιμετώπιση της ψευδοθυλακίτιδας barbae
• Τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία για ήπιες περιπτώσεις tinea barbae. Η από του στόματος αντιμυκητιασική θεραπεία, όπως ιτρακοναζόλη ή τερμπιναφίνη, είναι επίσης χρήσιμη

 iatropedia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου