23.3.13

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ είναι η πρώτη Ελληνική πόλη που αποτίναξε τον Οθωμανικό ζυγό.



Τετάρτη, 23 Μαρτίου 1821. Ο Πετρόμπεης, ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και άλλοι οπλαρχηγοί απελευθερώνουν την Καλαμάτα και συγκεντρώνονται στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων, μαζί με το λαό και τον κλήρο. Κραυγές χαράς, πυροβολισμοί, έξαλλες εορταστικές εκδηλώσεις και δοξολογία. 
Την ίδια μέρα συγκροτείται η "Μεσσηνιακή Σύγκλητος" και στέλνει "προειδοποίησιν εις τας Ευρωπαϊκάς αυλάς", ένα σημαντικό κείμενο με το οποίο εξηγούνται οι Εθνικοί σκοποί της Επανάστασης και "απαιτείται η φιλάνθρωπος συνδρομή" των μεγάλων δυνάμεων. " ... στερημένοι από όλα τα αγαθά μας, με μιαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων ..."
 Η Καλαμάτα είναι η πρώτη Ελληνική πόλη που αποτίναξε τον Οθωμανικό ζυγό.Α.Μ
 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - Αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας !

 "ΒΟΥΛΙΑΞΕ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ " -  ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  !
Στις 15.30 το μεσημέρι, ξεκίνησαν οι εντυπωσιακές εκδηλώσεις των 192 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης για την Απελευθέρωση της Καλαμάτας στην Πλατείας 23ης Μαρτίου. 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


Νέος νόμος για τα αδέσποτα & τα οικόσιτα ζώα - πρόστιμα και έλεγχος


Ο νέος νόμος ”για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την… εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό” ψηφίστηκε και είναι αυτός που θα ισχύει πλέον στη χώρα μας.
 Οι σημαντικότερες αλλαγές που πέρασαν τελικά είναι:-η Διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελ. Κτηνιατρικός Σύλλογος).

-δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία ζώου.
-προβλέπεται προαιρετικά από κάθε Δήμο να επιβάλλει τέλος σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα έως 3 ευρώ, με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για πρόγραμμα/καταφύγιο αδέσποτων
- ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 μέρες την απώλεια του ζώου, με τον αριθμό microchip (για να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και για να τον εντοπίσουν)

-ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ.
(Μπαίνει έτσι ένα τέλος στους ακρωτηριασμούς αυτιών και ουρών).
-επιτρέπονται 2 ζώα ανά διαμέρισμα και ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν μπορεί να απαγορεύει ζώα – δεν υπάρχει περιορισμός στις μονοκατοικίες
- η ευθύνη διαχείρισης αδέσποτων δεν ανήκει πλέον μόνο στους Δήμους οι οποίοι οφείλουν να έχουν καταφύγια αλλά και στα φιλοζωϊκα σωματεία που μπορούν να συνεργάζονται με τους Δήμους- η δωρεάν στείρωση αδέσποτων από αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρων επιτρέπεται, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία
-η μεταφορά ζώων επιτρέπεται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (και ταξί) και πλοία, τα οποία μάλιστα υποχρεούνται να διαθέτουν καθαρά κλουβιά
-απαγορεύονται ρητώς τα τσίρκο και κάθε είδους θεάματα με ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ακόμα και η παρουσία/διατήρηση ζώων σε πανηγύρια/συναυλίες κλπ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για ζωολογικούς κήπους, pet shops και εκτροφεία θηραμάτων, τα οποία μαζί με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων εξαιρούνται.

Ακόμα:
-προβλέπεται ”παράδοση” ιδιόκτητου ζώου στο Δήμο αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, ώστε να μην το εγκαταλείψει. Αγνωστο βεβαίως τι θα γίνει με τους Δήμους που δεν έχουν εγκαταστάσεις και καταφύγια!-απαγορεύονται πλέον αγγελίες υιοθεσίας ή πώλησης σε εφημερίδες/αφίσες/Διαδίκτυο αν δεν αναφέρεται ο αριθμός microchip του ζώου
-προβλέπεται άδεια εκτροφής αλλά και άδεια εκπαιδευτή σκύλων
-προβλέπεται υπογραφή δήλωσης αγοράς ζώου από νέο ιδιοκτήτη όταν πωλούνται ζώα (για να μπει ένα τέλος στις απρόσωπες αγοραπωλησίες που καταλήγουν σε εγκαταλείψεις ζώων)

Ο εισαγγελέας μπορεί να δώσει διαταγή για να κατασχέσει ζώα αλλά και να απαγορεύσει μελλοντική απόκτηση ζώου από άτομα που τα κακομεταχειρίζονται και να ελέγξει καταγγελίες για κυνοκομεία ή εκτροφεία.

ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ:

Η παράνομη εμπορία ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ Η κακοποίηση ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και 5.000 -15.000 ευρώ Η κλοπή ζώου: φυλάκιση 6 μήνες και 3.000 ευρώ

Πνίγηκε 38 χρονος ψαράς στην Πύλο !

Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε  από τη θαλάσσια περιοχή «ΜΑΡΑΘΙ» Δήμου Πύλου- Νέστορος Μεσσηνίας, 38χρονος.
Ο ανωτέρω διενεργούσε υποβρύχια αλιεία με δεύτερο άτομο, το οποίο και τον ανέσυρε στην ξηρά. Διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Πύλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Πύλου.

Διαδικτυακή επανάσταση για τούς «Οι ιππείς της Πύλου» που απαγόρευσε το ΕΣΡ (video) ...


Το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Όταν γυρίσω θα τους γα...σω», βασισμένο στα αυθεντικά λόγια του στρατηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη, για την ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου «Οι ιππείς της Πύλου». Το ραδιοτηλεοπτικό (ΕΣΡ) τιμωρεί όποιον το μεταδίδει.

Από την όμορφη Κυπαρισσία, όπου διαμένει μόνιμα τα τελευταία χρόνια σε έναν χώρο που έχει ανακαινίσει στο Τουριστικό, προκειμένου να τον λειτουργήσει σαν πολυχώρο πολιτισμού, ο ανατρεπτικός Νίκος Καλογερόπουλος στέλνει τα δικά του χαιρετίσματα στην εξουσία: «Εγώ τα έχω τραγουδήσει και τα έχω πει ξανά και ξανά και με το τραγούδι για τον Καραϊσκάκη, που το έχω γράψει από την ψυχή μου και δεν έχω ζητήσει καν δικαιώματα». Το γνωστό «Καραϊσκάκης», το «Άμα γυρίσω θα τους γα...σω», που έχει επιτύχει κάποια εκατομμύρια χτυπήματα, είχε τραγουδηθεί από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και φέρνει στο μυαλό τον αθυρόστομο ήρωα της Επανάστασης που δεν μάσαγε μπροστά στους κατακτητές.

«Ποιοι σύγχρονοι κατακτητές, καλέ; Δεν τους βλέπεις όλους αυτούς τους νενέκους, τους τροϊκανούς και τους Ευρωπαίους; Ένα μάτσο τεχνοκράτες χωρίς όραμα, ούτε ουσία. Μπροστά τους, ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και οι όμοιοί του φαντάζουν εξτρεμιστές»....
parapolitika.gr

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τους δραπέτες

Η απόδραση των Αλβανών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, έχει σημάνει συναγερμό και στις  Αστυνομικές Αρχές της Ηπείρου.

   Από τα ξημερώματα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έχουν στήσει μπλόκα στους δρόμους προς την ελληνοαλβανική μεθόριο, ενώ γίνονται  περιπολίες στα βουνά όπου υπάρχουν περάσματα για την γειτονική χώρα.
  
Μάλιστα οι αστυνομικοί, έχουν μαζί τους ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ την νύχτα θα χρησιμοποιήσουν και θερμικές κάμερες.

    Ωστόσο, πριν από λίγο, με την αξιοποίηση πληροφοριών από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη στους Αγίους Θεοδώρους από αστυνομικούς της Κορίνθου, ο Αλβανός που είχε δραπετεύσει από τα κρατητήρια του Αγρινίου πριν λίγες ημέρες.

    Χθες στα Γιάννενα έγινε προσαγωγή συγγενικού προσώπου του δραπέτη και σε έρευνα στο σπίτι όπου δήλωσε ότι διέμενε, στους Αγίους Θεοδώρους, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον Αλβανό δραπέτη. 

 Ένας στρατηγός τα βάζει με τους Έλληνες πολιτικούς !

Η σχέση της Ελλάδας, με τη Δημοκρατία, την πολιτική και το… στράτευμα υπήρξε διαχρονικά συναρπαστική. Ενίοτε και μοιραία, όπως συνέβη με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
Η επάνοδος στη Δημοκρατία το 1974  και η εδραίωση της Μεταπολίτευσης ως μιας μακράς περιόδου “θεραπείας” για τις πληγές που άνοιξαν εκείνη τη δραματική επταετία, συνοδεύτηκε από την εκ των προτέρων ενοχοποίηση των στρατιωτικών. Τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις τους.
Παρόλο που πολλοί στρατιωτικοί, όταν εγκατέλειψαν τις Ένοπλες Δυνάμεις πολιτεύτηκαν, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια δηλαδή της θητείας τους, δεν τολμούσαν να εκφέρουν άποψη για τα εθνικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου. Ακόμη κι όταν το έκαναν, αυτό συνέβαινε… με μέτρο, ακόμη κι έτσι όμως προκαλούσε αντιδράσεις.
Η λέξη “πραξικόπημα”, ως απειλή και αγωνία, δεν έφυγε ποτέ από τη δημόσια ρητορική του τόπου μας. Τις περισσότερες φορές ωστόσο χρησιμοποιήθηκε ως… λόγια του αέρα από πολιτικούς, για να αποπροσανατολιστεί η εθνική κουβέντα για την εκάστοτε καθημερινότητα των πολιτών.
Ποιός θα ξεχάσει το μάλλον θλιβερό σκηνικό με την κυβέρνηση Παπανδρέου να “ξηλώνει” σε ένα βράδυ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στα τέλη του 2011, κάνοντας διαρροές για “απειλή πραξικοπήματος”, και εμπλέκοντας το όνομα του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου;
Μια “απειλή” που σύμφωνα με Ευρωπαίους πολιτικούς, χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, για να δικαιολογήσει την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ, λίγο πριν υποχρεωθεί να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, και να παραδώσει τα ηνία της διακυβέρνησης του τόπου στον Λουκά Παπαδήμο.
Ο πολιτικός λόγος των στρατιωτικών λοιπόν, πάντοτε αποτελεί θέμα προς συζήτηση, και η συνέντευξη του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού εν αποστρατεία Κωνσταντίνου Ζιαζιά στο “Βήμα της Κυριακής”, δεν αποτελεί εξαίρεση.
Ο στρατηγός Ζιαζιάς πετάει το γάντι στο πολιτικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι το πολιτικό κατεστημένο είναι εκείνο που διατηρεί το πελατειακό κράτος, επειδή το βολεύει, κάνει λόγο για την ύπαρξη… παράγκας στο υπουργείο Άμυνας, και εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του σημερινού Υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου, για τον οποίο αναφέρει ότι δεν έχει το κατάλληλο πολιτικό ανάστημα για να στηρίξει τους στρατιωτικούς, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία λόγω Μνημονίου.
Ο στρατηγός εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ζιαζιάς είχε προκαλέσει αίσθηση με την παραίτησή του το καλοκαίρι, καταγγέλλοντας ευθέως τον Πάνο Παναγιωτόπουλο για παρέμβαση στο θέμα των κρίσεων.
Ακολουθούν τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης του στρατηγού Ζιαζιά στο “Βήμα της Κυριακής”:
- “Η προτεινόμενη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του πολιτικού κατεστημένου, που ζει και αναπνέει ακόμη, με τη διατήρηση του πελατειακού κράτους, των τοπικών αρχόντων και παραγόντων, που καθαρά για οικονομικούς και τοπικιστικούς-συναισθηματικούς λόγους απαιτούν τη διατήρηση σχηματισμών και μονάδων στις περιοχές τους”.
- “Συνεχίζουν στο δρόμο του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων, που οδήγησαν τη χώρα εκεί που βρίσκεται σήμερα”.
- “Παραιτήθηκα επειδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να μου υπαγορεύσει τις προαγωγές, τοποθετήσεις και αποστρατείες των κρινόμενων ανώτατων στελεχών. Οι κρίσεις είναι έργο των θεσμικών οργάνων των Ενόπλων Δυνάμεων. Φαίνεται όμως ότι αλλιώς είχε αποφασίσει η… παράγκα του υπουργείου”.
- “Ο σημερινός Υπουργός έπρεπε από το καλοκαίρι να είχε δώσει νικηφόρο αγώνα εμπροσθοφυλακών, για να πείσει τους υπευθύνους του οικονομικού επιτελείου για το αναγκαίο των μη περαιτέρων περικοπών των αποζημιώσεων των στελεχών, και των πιστώσεων για την καταβολή των ημερών εκτός έδρας και των ημερών παραμεθορίου, όπως είχε πράξει ο προκάτοχός του, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος”.
- “Εκτιμώ ότι ο νυν Υπουργός δεν έχει το πολιτικό ανάστημα για να διαπραγματευτεί και να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο σοβαρό και πολύπλοκο πρόβλημα.

Οι "τζάμπα" μαγκιές του Τσίπρα βυθίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ...

Τρέμουν στην κυριολεξία στο ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην Κύπρο. 

Μετά τις πρώτες πατριωτικές κορώνες και την αποστολή της… αγωνίστριας Λένας Δούρου στη Λευκωσία προφανώς να πανηγυρίσει τη χρεωκοπία άρχισαν να μαζεύονται και να αναζητούν εναγωνίως επικοινωνιακή στρατηγική που να δικαιολογεί το ολίσθημα τους.

Πάντως οι μαγκιές του Αλέξη Τσίπρα απειλούν να βυθίσουν το ΣΥΡΙΖΑ  σε βαθειά ύφεση. 

Και αυτό γιατί οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο θα απομακρύνουν από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τον σκεπτόμενο κόσμο που δεν επιθυμεί με τίποτα να ζήσει και στην Ελλάδα αντίστοιχες καταστάσεις....lykavitos.gr

«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Βάσος Μαθιόπουλος


Ο Βάσος Μαθιόπουλος ήταν διδάκτορας Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967-74 διετέλεσε πολιτικός σχολιαστής της Ντόιτσε Βέλε, ενώ, παράλληλα, ανέπτυξε και έντονη αντιστασιακή δράση. Συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Αντίσταση, συνεργάστηκε με γερμανικές και ελβετικές εφημερίδες και ραδιοφωνικά συγκροτήματα, καθώς και με τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα», ως ανταποκριτής στη Δυτική Ευρώπη.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στην ΕΡΤ-1.

Η δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί τον χαμό ενός ιδιαίτερα σημαντικού μέλους της και αγωνιστή της Δημοκρατίας, του Βάσου Μαθιόπουλου, αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

«Τόσο οι αγώνες του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία όσο και η δημοσιογραφική του πορεία, στη διάρκεια της οποίας κατέγραψε σημαντικές ιστορικές στιγμές, άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου.

Ο Βάσος Μαθιόπουλος διακρινόταν για το ανεπίληπτο ήθος του, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, τη διεισδυτική πένα του, του και την αγάπη του για την ιστορία του τόπου μας, απότοκος της οποίας ήταν η συγγραφή σημαντικών ιστορικών βιβλίων με ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες μέρες της Κατοχής και στους αγώνες των Ελλήνων κατά του ναζισμού και του φασισμού» αναφέρει ο κ.Κεδίκογλου στο τηλεγράφημά του εκφράζοντας στους οικείους του θερμά συλλυπητήρια.

Χρυσή Αυγή: Την Δευτέρα όλοι MEGA!

Σε ανοικτή συγκέντρωση έξω από το MEGA καλεί τους πολίτες την Δευτέρα η Χρυσή Αυγή για να διαμαρτυρηθεί ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου για τα Τούρκικα σήριαλ.
Διαβάστε την ανακοίνωση της:
Η Χρυσή Αυγή καλεί όλους τους Έλληνες σε ανοικτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA – Λ. Μεσογείων 117 την Δευτέρα 25η Μαρτίου στις 18:30. Χωρίς κανέναν απολύτως σεβασμό στην εθνική μας εορτή οι ιθύνοντες του σταθμού αποφάσισαν να προβάλουν τουρκική τηλεοπτική εκπομπή ανήμερα 25ης Μαρτίου. Η πράξη αυτή αποτελεί βάναυση προσβολή της Ιστορίας μας και της Μνήμης εκατοντάδων χιλιάδων ηρωικών προγόνων μας.
Δευτέρα 25η Μαρτίου, ώρα 18:30 ΟΛΟΙ MEGA!
ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΣΗΡΙΑΛ! -ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Κούρεμα» καταθέσεων 20% στην Τράπεζα Κύπρου

Οι κυπριακές αρχές συμφώνησαν με την τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος κύπριος αξιωματούχος. 
Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως ελπίζει στη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ "πολύ σύντομα".

Μείωση κατανάλωσης ελαιολάδου επιφέρει η οικονομική κρίση

ΣΕ περιορισμό της κατανάλωσης ελαιολάδου οδήγησε, σύμφωνα με την ICAP Group, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών λιανικής (του τυποποιημένου ελαιολάδου) σε σχετικά υψηλά επίπεδα. 
Επίσης, εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, η ζήτηση για προϊόντα ελαιολάδου ιδιωτικής ετικέτας είναι ανοδική.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από σχετική μελέτη της ICAP Group.
Η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου υπερκαλύπτει την εγχώρια ζήτηση, ενώ μεγάλες ποσότητες διατίθενται και σε χώρες του εξωτερικού. Το μέγεθος της παραγωγής ελαιολάδου και πυρηνελαίου εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της παραγωγής. Την περίοδο 2010/11 η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου υποχώρησε κατά 4% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.

Το μέγεθος των εξαγωγών ελαιολάδου και πυρηνελαίου εξαρτάται κατ' αρχήν από το ύψος της εγχώριας παραγωγής (κυκλικότητα της παραγωγής), καθώς και από τη ζήτηση των χωρών του εξωτερικού. Κατά συνέπεια, οι εξαγωγές ελαιολάδου συνήθως παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από έτος σε έτος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγόμενων ποσοτήτων αφορά χύμα ελαιόλαδο, το οποίο προωθείται στην Ιταλία.
Για την εξέλιξη και διάρθρωση της αγοράς ελαιολάδου-πυρηνελαίου στελέχη της ICAP Group τονίζουν ότι «Το 2010/11 η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου μειώθηκε κατά 3% περίπου σε σχέση με το 2009/10. Εντονότερη υποχώρηση παρατηρείται στη ζήτηση τυποποιημένου ελαιολάδου (περίπου 5%), καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών εξακολουθεί να προμηθεύεται χύμα ελαιόλαδο. Την περίοδο 2010/11 το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης καλύφθηκε από το χύμα διακινούμενο ελαιόλαδο (45%). Για την περίοδο 2011/12 εκτιμάται περαιτέρω μείωση της τάξεως του 3% στη συνολική κατανάλωση ελαιολάδου, αλλά και στην κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου (περίπου 8%).

Όσον αφορά το πυρηνέλαιο, ο κύριος όγκος του διακινείται σε ακατέργαστη μορφή, ενώ η παραγωγή ραφιναρισμένου πυρηνελαίου είναι μικρή. Η εγχώρια αγορά ραφιναρισμένου πυρηνελαίου εκτιμάται ότι σημείωσε αύξηση κατά 11% περίπου το 2010/11, ενώ λιγότερο έντονη αύξηση, της τάξης του 4%, εκτιμάται για την περίοδο 2011/12. Θετικό παραμένει το εμπορικό ισοζύγιο ελαιολάδου - πυρηνελαίου τα τελευταία έτη, καθώς η αξία των εξαγωγών υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των εισαγωγών».

Το ποσοστό συγκέντρωσης στην αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδια που κατέχουν στην αγορά με κάθε τρόπο (π.χ. καλύτερη προώθηση και προβολή των προϊόντων τους, προσφορές κ.λπ.). Στην ένταση του ανταγωνισμού συμβάλλει και η αύξηση του μεριδίου αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, η οποία στηρίζεται στη διαφορά τιμών σε σχέση με τα «επώνυμα» προϊόντα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισχυρό (και αθέμιτο) ανταγωνισμό από τους παραγωγούς που διακινούν χύμα ελαιόλαδο, παρά τη σχετική απαγόρευση που ισχύει (Κανονισμός ΕΚ 1019/2002).

Αγνωστοι χτύπησαν και λήστεψαν δύο άτομα στο Βλαχιώτη Λακωνίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών αγνώστων, που χτύπησαν και λήστεψαν δύο αδέλφια στο Βλαχιώτη Λακωνίας.
Συγκεκριμένα, χθες βράδυ, στο Βλαχιώτη Λακωνίας, τρεις άγνωστοι φορώντας κουκούλες, μπήκαν στο σπίτι που διέμεναν ένας 58χρονος μαζί με την 61χρονη αδελφή του και αφού τους χτύπησαν, με την απειλή όπλων τους πήραν όσα χρήματα βρήκαν να έχουν στο σπίτι και την αλυσίδα με το σταυρό από το λαιμό της γυναίκας.
Στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.

Η Κύπρος μπλόφαρε, αλλά δεν της …βγήκε !

Την ώρα που σε μία προσπάθεια καθυστερημένης ...αυτοκριτικής, αναγνωρίζει ότι «το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν αναγνώρισε το μέγεθος της κρίσης» και η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, φτάνοντας ως τον Μάιο του 2010, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζει ότι «η Κύπρος έκανε μπλόφα αλλά δεν πέτυχε».
Η κρίση του αυτή έρχεται την πιο κρίσιμη ίσως ώρα για την Μεγαλόνησο, όταν το ʽπαιχνίδιʼ είναι ανοιχτό και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει, με τον ίδιο μάλιστα να υποστηρίζει ότι δεν υπερασπίζεται τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και πως «είμαστε σε δύσκολη θέση, όχι μόνο εμείς, όλος ο νότος», καλώντας Έλληνες και Κυπρίους πολιτικούς να καταθέσουν συγκεκριμένα μέτρα.
Και όλα αυτά, παρά την πρωτοφανή ʽτιμωρίαʼ του ελληνικού λαού στις εκλογές μετά τα απανωτά «δεν μας αρέσουν τα μέτρα, αλλά είμαστε σε δύσκολη θέση» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ…matrix24

ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟ ΜΑΤΙ - Ευχές και ξεμάτιασμα !!!

Με τον όρο "μάτιασμα" ή "κακό μάτι", αναφερόμαστε σε μία πεποίθηση και όχι σε μία κατάσταση. Σύμφωνα με αυτήν, ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την "κακή ενέργεια", την καλή ή κακή ζήλια, ή ακόμα και μια ματιά, ενός άλλου!
Η πίστη στη βασκανία, έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση. Αυτό που εξετάζουμε εδώ, είναι οι τρόποι αντιμετώπισής της, από τους έλληνες χριστιανούς. Το αν υπάρχει ή όχι "κακό μάτι", αποτελεί μία άλλη συζήτηση.
Η ορθόδοξη  εκκλησία δεν αρνείται τη βασκανία, αλλά την συνδέει με "πονηρά πνεύματα" και υποστηρίζει ότι οι ευχές κατά της βασκανίας, πρέπει να διαβάζονται μόνο από ιερωμένους και όχι από τον καθέναν μας!
Τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και ηλεκτρονικά ξεματιάσματα μέσω internet ή και με sms. Το βασικό όμως στοιχείο της παράδοσής μας είναι ότι το ξεμάτιασμα γίνετε ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ, συνεπώς κάθε αντάλλαγμα σε αυτόν που ξεματιάζει, αυτομάτως ακυρώνει την ευχή!

Ευχές κατά του ματιάσματος

Παρακάτω, σας δίνουμε διάφορες ευχές που -κατα τη λαϊκή πεποίθηση- διώχνουν το "κακό μάτι". Το αν "πιάνουν" ή όχι, αποτελεί προσωπική άποψη του καθενός και έχει να κάνει με την πίστη του, την κουλτούρα του και τον τρόπο που έχει μεγαλώσει!

Τα "ξεματιάσματα"  διαφέρουν από τόπο σε τόπο και μεταδίδονται από τη μία γενιά στην άλλη. Κατά την παράδοση, την ευχή πρέπει να στην μάθει ένας άντρας, αλλιώς δεν έχει "δύναμη"! Ο "ματιασμένος" που δέχεται τις ευχές, δεν πρέπει να πει "ευχαριστώ" γιατί το ξεμάτιασμα δε θα πιάσει!
Ξεμάτιασμα με λάδι.
Σε ένα μικρό φλιτζάνι ή πιατάκι, βάζετε δύο δάχτυλα νερό. Σε ένα μπολάκι, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο. Το ξεμάτιασμα ξεκινάει λέγοντας "Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος για τον/την (το όνομα του/της ματιασμένου/ης)". Παράλληλα σταυρώνετε τρεις φορές το φλιτζάνι/πιάτο με το νερό.

Στη συνέχεια λένε διάφορες ευχές. Εμείς εδώ σας δίνουμε κάποιες από αυτές. Επιλέγετε να πείτε μόνο μία από αυτές:

Ευχή 1: "Ιησούς Χριστός νικά, κι αν είναι μάτι το σκορπά, η κυρά η Παναγιά".

Ευχή 2:  "Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά"

Ευχή 3: "Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, δωρεάν ελάβατε δωρεάν δότε ημίν"

Ευχή 4: "Αγία Ειρήνη, ρήνεψέ το Παναγιά μου Περασιά, πέρασε το".

Την ώρα που το λέτε αυτό, ρίχνετε μία μόνο σταγόνα από το λάδι, μέσα στο νερό. Επαναλαμβάνεται δύο φορές ακόμα την ευχή και ρίχνετε άλλες δύο σταγόνες λάδι.Αν ο άνθρωπος τον οποίο ξεματιάζετε είναι ματιασμένος, τότε βλέπετε τις σταγόνες του λαδιού να διαλύονται μέσα στο νερό και να χάνονται. Αν δεν είναι ματιασμένος, οι σταγόνες του λαδιού δεν διαλύονται.

Στη συνέχεια λέτε "Βασκανία ηπέρασε και τα δέντρα ξερίζωσε Βασκανία πού υπάγεις και τα δέντρα ξεριζώνεις. Πάγω στου(στης) το κεφάλι να της (του) πιω το αίμα. Βασκανία λείψε από το κεφάλι του(της) και πήγαινε στα μονόκερα, δίκερα, τρίκερα, τετράκερα, πεντάκερα, εξάκερα, επτάκερα, οκτάκερα, εννιάκερα, δεκάκερα, εντεκάκερα, δωδεκάκερα, εις το πυρ το εξώτερον το ετοιμασμένο, το μυρισμένο και εις τον Θεό παραδομένο στ’ άγρια βουνά και στ’ άκαρπα δέντρα έξω το κακό, έξω το κακό, έξω το κακό".

Ξεμάτιασμα για μικρά παιδιά

Με ένα κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο στο λάδι από το καντήλι, "σταυρώνουμε" το μέτωπο του παιδιού που θέλουμε να ξεματιάσουμε. Στη συνέχεια λέμε την ευχή:

Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης,
Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας,
Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα,
Σταυρός πιστών το στήριγμα,
Σταυρός Αγγέλων η δόξα καί των δαιμόνων το τραύμα.
Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του νόμου τω Σταυρώ προσηλωθείς και τη λόγχη κεντηθείς την αθανασίαν επήγασας ημίν Σωτήρ ημών Δόξα Σοι.

Ξεμάτιασμα από την Μικρά Ασία
Στην αρχή, μετράμε από το 1 εως το 9. Συνεχίζουμε με την ευχή:

Μάτια που τον/την ματιάσανε,
τρία είναι καλά να τον γιατρέψουν,πατήρ υιος και άγιο πνεύμα,
και του/της (λέμε το όνομα του ανθρώπου που ξεματιάζουμε) το κακό,
στην γη να σκορπιστεί και την υγειά του να'χει!

Νησιώτικο ξεμάτιασμα

Ξεκινάμε λέγοντας "Στο όνομα του/της..." αυτού/αυτής που ξεματιάζουμε. Ακολουθεί η ευχή:

Σταυρός στον ουρανό,
Σταυρός στη γη,
κι αν είναι μάτι να φύγει.
Ανάτριχα ήρθε, ανάτριχα να φύγει.

Στο τέλος φυσάμε τρεις φορές!

Καθαρίστε το προφίλ σας στο Facebook


Mία νέα εφαρμογή υπόσχεται πως μπορεί να καθαρίσει τα προφίλ χρηστών σε Facebook και Twitter από περιεχόμενο που έχει δημοσιευθεί, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων άλλων χρηστών ακόμη και σε φωτογραφίες.
Η εφαρμογή που ονομάζεται SimpleWash, σαρώνει όλες τις δημοσιεύσεις και εντοπίζει σχόλια στα οποία υπάρχουν βωμολοχίες, όπως και πιθανές αναφορές για αλκοόλ κ.λπ. Κατόπιν, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει όποιο από τα σχόλια αυτά επιθυμεί να σβήσει ή να κρύψει.
Επιπλέον, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ψάξει με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά για δημοσιευμένο περιεχόμενο, το οποίο θέλει να διαγράψει από το προφίλ του.Η έκδοση για Facebook είναι πλήρως λειτουργική, αλλά αυτή για το Twitter βρίσκεται ακόμη σε στάδιο Beta.

Χωρίς τρένα μετρό και προαστιακό μέχρι τη Δευτέρα

Χωρίς τρένα μετρό και προαστιακό θα μείνει η χώρα από σήμερα έως και την 25η Μαρτίου ύστερα από την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών να πραγματοποιήσει τρεις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σήμερα Σάββατο 23, την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. .

23 Μαρτίου - Δορυφορική μετάδοση της «Απελευθέρωσης της Καλαμάτας » !

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 

http://www.best-tv.gr/online-tv/itemid-463

Γράφει ο Μεσσήνιος
ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  - Επειδή τα σωστά πρέπει να γράφονται !!!
Δεν γνωρίζουμε ποιος αναλαμβάνει το σχετικά μικρό κόστος  της δορυφορικής μετάδοσης  ( Περιφέρεια – Δήμος – Τηλεόραση Best ) αλλά ο αντίκτυπος και η διαφήμιση της πόλης της Καλαμάτας  σε εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές σε όλη την Ελλάδα  και την Ευρώπη θα είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ  σε δύσκολους  οικονομικά καιρούς.
Ταυτόχρονα όμως η δορυφορική μετάδοση σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για υπενθύμιση σε όλους τους Έλληνες ότι ή έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα έγινε στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821 και ότι η Καλαμάτα ήταν η  ΠΡΩΤΗ Ελεύθερη πόλη του Ελληνικού Κράτους.
Για τους Αναγνώστες μας σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη που διαθέτουν Δορυφορικό εξοπλισμό  και θέλουν να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση  της απελευθέρωσης  Καλαμάτας τους ενημερώνουμε ότι η Μετάδοση θα αρχίσει στις 15.30 του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2013 και θα τελειώσει στις 17.30  Μέσω του Δορυφόρου  Hellassat  39 E στην συχνότητα 11.078,25 Πόλωση Verical , Sympol Rate  3.300 και FEC ¾.
•    Το σήμα στον Δορυφόρο θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟ  

Επίσης Ελεύθερη είναι η μετάδοση γιά όποιο κανάλι της χώρας μας επιθυμεί να δείξει στο τηλεοπτικό του κοινό την μεγάλη αυτή εκδήλωση !

Ο Ομπάμα για την επανάσταση του 1821

Τη «συνεχιζόμενη αλληλεγγύη» των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην καθιερωμένη ετήσια προκήρυξή του για την ελληνική εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, εγκωμιάζοντας παράλληλα τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στον «εμπλουτισμό» του Αμερικανικού Έθνους

. Ο πρόεδρος Ομπάμα επισημαίνει ότι «κάθε χρόνο, η Αμερική γιορτάζει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της γενέτειρας της δημοκρατίας και της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου. Αναγνωρίζουμε τις διαρκείς συνεισφορές των Ελλήνων της Αμερικής», όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι «στοχαζόμαστε πάνω στις αρχαίες ελληνικές αρχές που ενέπνευσαν του Ιδρυτές μας να κατοχυρωθούν οι εξουσίες της κυβέρνησης στα χέρια του λαού». Στη συνέχεια, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα, είμαστε κληρονόμοι των μεγάλων δημοκρατιών» και «οι λαοί μας έχουν μάθει ότι η δημοκρατία ανθεί όταν σεβόμαστε τις διαφορές μας, εμμένουμε στις αρχές που μας ενώνουν και προχωρούμε με κοινό σκοπό».

 Ο Αμερικανός ηγέτης συγχαίρει την Ελλάδα ένα «πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ», καθώς τιμά την 192η επέτειο από την ανεξαρτησία της και «υποσχόμαστε τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη μας, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της», όπως τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι εν όψει των δυσχερειών, η Αμερική στέκεται με τον Ελληνικό λαό, με τη σιγουριά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, προασπίζοντας τα αρχαία ιδανικά του.

Κύπρος: Τι προβλέπει το σχέδιο του κουρέματος !

Εγγύηση για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ - Μεγάλο τσεκούρι στις μεγαλύτερες

Την εγγύηση όλων των καταθέσεων έως του ποσού των 100.000 ευρώ, και το πολύ μεγαλύτερο κούρεμα για τις μεγαλύτερες καταθέσεις προβλέπει το σχέδιο Β' για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο θα κριθεί οριστικά από το Eurogroup.

Συγκεκριμένα:

Για την Τράπεζα Κύπρου:

-Κούρεμα έως και 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

Για τη Λαϊκή Τράπεζα:

-Εξυγίανσή της από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με την ΕΚΤ (ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή)
-Διάσπασή της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα
-Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ φαίνεται ότι χάνονται και οι καταθέτες θα έχουν τη δυνατότητα απζοημίωσης από την περιουσια της Λαϊκής Τράπεζας και από ομόλογα.

Για τις υπόλοιπες Τράπεζες

-Κλιμακωτό ανά πιστωτικό ίδρυμα κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
tovima.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου