29.12.18

Πέθανε η Μαριάννα Τόλη

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Μαριάννα Τόλη, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού, ενώ άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο.
Είχε αρκετές δισκογραφικές επιτυχίες, ενώ το 1977 πήρε μέρος στη Γιουροβίζιον με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου. Έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο», υπήρξε δε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα». Επίσης πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.
Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Η κυρία Στόουν». Επίσης, για τρία χρόνια είχε εκπομπή στη ΝΕΤ με τίτλο «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Επιπλέον, είχε μεταφράσει βιβλία και είχε γράψει αμέτρητους στίχους για τα παιδικά έργα που είχε ανεβάσει.
Για την αγαπημένη καλλιτέχνιδα, η Σεμίνα Διγενή έγραψε στο facebook:
«Έφυγε ένα σπάνιο πλάσμα. Από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Η πολύτιμη φίλη μου. Η χαρούμενη γειτόνισσά μου. Η έντιμη και υποδειγματική συνεργάτις επί χρόνια. Η πιο τρυφερή, η πιο ειλικρινής, η πιο αισιόδοξη, η πιο ευγενική κι η πιο γενναιόδωρη. Η αγαπημένη μου Μαριάνα Τόλη ταξιδεύει στους υπέροχους παραδείσους, που ονειρευόταν και που μετέφερε ολοζώντανους στα παραμύθια που ανέβαζε στη σκηνή. Αυτή τη φορά η "Πεντάμορφη" δεν τα κατάφερε με το "Τέρας"... Καληνύχτα αγάπη μου, θα σ αγαπάω και θα σε σκέφτομαι πάντα».

Τα δάκτυλα «προδίδουν» αν μια γυναίκα είναι άπιστη



Ποιες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία

 – Τι έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Θέλετε να καταλάβετε αν μια γυναίκα έχει ροπή στην … απιστία; Τότε να την κοιτάτε στα δάκτυλα, όπως έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που προκάλεσε έκπληξη στις τάξεις των ερευνητών.
Σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής την Eiluned Pearce, τα δάκτυλα των γυναικείων χεριών αποτελούν ένδειξη απιστίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει και η Daily Mail, που δημοσιεύει την έρευνα, εάν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος στο αριστερό χέρι, τότε η γυναίκα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει εξωσυζυγικές περιπέτειες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το μέγεθος του δείκτη σχετίζεται με πιο τυπικά γυναικεία χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος δείκτης με τον μικρότερο παράμεσο έχει συνδεθεί με την έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα θηλυκών ορμονών.
Αντίθετα, οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο παράμεσο και μικρότερο δείκτη θεωρούνται πιο ρομαντικές, λιγότερο παρορμητικές και δείχνουν να ικανοποιούνται περισσότερο από τη σχέση τους.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο δείκτη έχουν μεγαλύτερα επίπεδα οιστρογόνων, ενώ οι γυναίκες με μεγαλύτερο παράμεσο, μεγαλύτερα επίπεδα τεστοστερόνης.
 Οι γυναίκες με μεγαλύτερο δείκτη απ’ ότι παράμεσο έχουν περισσότερες πιθανότητες να απιστήσουν, ενώ οι γυναίκες με μεγαλύτερο παράμεσο και μικρότερο δείκτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν πιστές

Επιρρεπείς σε απιστία αλλά και περιζήτητες στους άνδρες
Η Eiluned Pearce, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διεξήγαγε την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Royal Society Journal.
Η ερευνήτρια μέτρησε το μήκος των δακτύλων 274 γυναικών εθελοντών και πήρε δείγμα DNA. Επίσης, διεξήγαγε ψυχολογικά τεστς για την ποιότητα των σχέσεών τους.
Με βάση τα στοιχεία, οι γυναίκες με μεγαλύτερο δείκτη στο αριστερό χέρι είναι πιο παρορμητικές και βαθμολογούν τις ρομαντικές τους σχέσεις λιγότερο ευνοϊκά. Το εύρημα κρίθηκε ως «ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να αναμένεται το αντίθετο».
Στην έρευνά της, η επιστήμων υποστηρίζει ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο δείκτη απ’ ότι παράμεσο έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο θηλυκές και να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στους άνδρες.
Το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι έχουν πολλές επιλογές «ενδέχεται να συνδέεται με τη δυσαρέσκεια με τους συντρόφους τους» και να οδηγεί σε φλερτ ή και ευκαιριακές και παρορμητικές σχέσεις με άνδρες που δεν είναι ο σύζυγος ή η σχέση τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν την αναλογία των δακτύλων και σε άνδρες, ωστόσο δεν βγήκαν να συνδέεται με την ποιότητα της σχέσης.

Έξυπνα κόλπα για να μην λαδώνει το μαλλί

Πόσα διαφορετικά προϊόντα έχετε δοκιμάσει στα μαλλιά σας για να μην δείχνουν λιπαρά ακόμη και λίγες ώρες μετά το λούσιμό τους;
Πολλά, θα απαντήσετε, τουλάχιστον όσοι αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα. Μια ομάδα γυναικών, όμως, μοιράστηκε τα εύχρηστα κόλπα που έχει βρει για να αποτρέψει και να θεραπεύσει τα λιπαρά μαλλιά.
Μια γυναίκα έκανε μια ανάρτηση σε μια Αυστραλιανή σελίδα στο Facebook για το μακιγιάζ ζητώντας συμβουλές για το πώς να καταπολεμήσει την λιπαρότητα στα μαλλιά της και δέχθηκε ένα πλήθος απαντήσεων.
«Έχω δοκιμάσει τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα όπως το να αλλάξω σαμπουάν, να αγοράσω καινούρια μαξιλάρια, αλλάζω τα σεντόνια μου πιο συχνά, άλλαξα μέχρι και την ώρα που κάνω ντους αλλά τίποτε δεν φαίνεται να λειτουργεί» έγραψε.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες της ομάδας συμφώνησαν πως η γυναίκα, που έγραψε ότι λούζεται καθημερινά, θα πρέπει να το κάνει σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα.
Κάποιος, μάλιστα, εξήγησε ότι το υπερβολικό λούσιμο είναι αυτό που κάνει τα μαλλιά λιπαρά και την προέτρεψε να το αποφεύγει τόσο συχνά.
«Συνήθιζα να λούζω τα δικά μου μαλλιά καθημερινά και ήταν πάντα λιπαρά, ξεκίνησε να τα πλένω δύο φορές την εβδομάδα και τώρα τα λούζω μόνο μία φορά την εβδομάδα και δεν είναι λιπαρά» ανέφερε.
Επίσης, ένα πλήθος ανθρώπων πρότεινε επίσης πως η γυναίκα θα πρέπει να λούζει δύο φορές τα μαλλιά της με σαμπουάν, καθώς η μία φορά δεν αρκεί για να καθαρίσουν. Πρόσθεσαν επίσης, πως θα πρέπει να χρησιμοποιεί μαλακτικό αλλά μόνο στις άκρες των μαλλιών της.
«Ο κομμωτής της μητέρας μου είπε να βάζω παιδική πούδρα και να χρησιμοποιώ το πιστολάκι στο κρύο. Ο ζεστός αέρας απλά λιώνει τα έλαια του κεφαλιού» πρότεινε κάποια άλλη.
Πολλές ανέφεραν διάφορα προϊόντα που είναι ιδανικά για λιπαρά μαλλιά, αναζητώντας για παράδειγμα, ένα σαμπουάν με άνθρακα.
Άλλες πρότειναν να πάει στον κομμωτή της και να κάνει ανταύγειες ή να ρίχνει κρύο νερό πάνω στα μαλλιά μετά το λούσιμο.
Τέλος, ένα ακόμη απλό κόλπο είναι να αραιώσει μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι με νερό, να το ρίξει στα μαλλιά της και να το αφήσει για μερικά λεπτά. Αυτό, όπως ανέφεραν, κάνει τα μαλλιά λιγότερο λιπαρά.

Οι επιστήμονες αποκρυπτογραφούν τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έχουν αποκαλύψει μια πρωτεΐνη που οδηγεί σε επιθετικό καρκίνο του μαστού και θα μπορούσε να στοχεύσει στην ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων θεραπειών.
Ο καθηγητής Matt Smalley, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνων Stem Cell του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, αναφερόμενος στη μελέτη αυτή τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διαγιγνώσκονται 150 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε μέρα. Για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια, πρέπει οι επιστήμονες πρώτα από όλα να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια, ώστε να βελτιώσουν τις θεραπείες.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, θέλουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που οδηγεί έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού που ονομάζεται τριπλά αρνητικός, ο οποίος είναι ανθεκτικός στην ορμονοθεραπεία να εμφανίζεται σε περίπου 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές εξέτασαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται LYN, η οποία εμπλέκεται στο ν διατηρεί ζωντανά τα κύτταρα επιτρέποντας τους το διαχωρισμό και διαπίστωσαν ότι δεν ελέγχονταν πλέον σωστά τα επιθετικά κύτταρα και ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι σε ένα υποσύνολο τριπλά αρνητικών κυττάρων καρκίνου του μαστού που σχετίζονται με τη μετάλλαξη γονιδίων BRCA1, το LYN θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να αυξήσει την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων απευθείας ως αποτέλεσμα της απώλειας του BRCA1.
Ο καθηγητής Matt Smalley επεσήμανε ότι τώρα μπορούν να καταλάβουν το ρόλο που έχει το LYN σε επιθετικές μορφές καρκίνου, και ως εκ τούτου μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται την πιθανότητα ανάπτυξης στοχευμένων θεραπειών.
Στο μέλλον, όπως είπε, θα μπορούν ενδεχομένως να εντοπίσουν ασθενείς που έχουν αυξημένα επίπεδα LYN ή μετάλλαξη γονιδίων BRCA1 και να σχεδιάζουν τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ώστε να ταιριάζει με τον τύπο του καρκίνου τους. Επίσης, θα μπορούν να στοχεύσουν το LYN για να βελτιώσουν τις επιλογές θεραπείας για επιθετικό καρκίνο του μαστού.

Τα πρωτεία στην απιστία έχουν οι άνδρες με χαμηλό ανάστημα

Στη σύγκριση κοντού-ψηλού είναι σίγουρο πως ένας πιο κοντός άνδρας θα διεκδικήσει περισσότερες γυναίκες απ’όσες του αναλογούν
Θέλετε να ξέρετε αν ο άνδρας, με τον οποίο σχετίζεστε, θα σας απατήσει; Μάθετε τι ύψος έχει.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Έρευνα που έκαναν σε δείγμα 1.000 ανδρών από όλη τη χώρα και εξέτασε δύο παραμέτρους: το ύψος τους και την πολυγαμικότητά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με χαμηλό ανάστημα έχουν τα πρωτεία στην απιστία.
Ως βραχύ ύψος θεωρήθηκε το 1.60-1.70 μ. και ως μεγάλο ύψος το 1.80 μ. και πάνω.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:
  • Οι κοντοί άνδρες ήταν πολύ περισσότερο πολυγαμικοί, παρουσιάζοντας σχεδόν διπλάσια ποσοστά απιστίας από τους ψηλούς.
  • Οκτώ στους δέκα κοντούς άνδρες είχαν παράλληλες σχέσεις και μόνο ένας στους δέκα ψηλούς ήταν πολυγαμικός.
«Η απιστία, το σεξ και η εξουσία είναι το καυτό τρίγωνο της αμαρτίας, όπου οι άνθρωποι μυστηριωδώς αναρωτιούνται για τα αυτονόητα της ζωής και των παθών της και ιδίως της γνωστής συνήθειάς τους να είναι φανατικοί της πίστης σε θεσμούς, όπου συνήθως εξασκούνται ως άπιστοι. Ο αστικός μύθος υποστηρίζει πως σε αυτό το «τρίγωνο των Βερμούδων» (απιστία-σεξ-εξουσία), κατοικούν μονίμως οι λιγότερο προικισμένοι άνδρες σε ύψος (πιο κοντοί), φέρνοντας παραδείγματα διάσημων ανδρών, οι οποίοι φημίζονται για την εκλεκτική συγγένειά τους με αυτά τα πάθη των ανθρώπων» σχολιάζει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
«Πολλοί εμφανίσιμοι και ψηλοί άνδρες δε νιώθουν την ανάγκη να φλερτάρουν μια γυναίκα, έχοντας την αυτοπεποίθηση του «ωραίου και μοιραίου», κάτι που δημιουργεί απέχθεια στις γυναίκες, που θέλουν, επίσης, να μοιράζονται τα βλέμματα θαυμασμού. Είναι κλασική η εικόνα μιας πολύ ψηλής και ωραίας γυναίκας κι ενός κοντού άνδρα όπου τα φώτα λατρείας πέφτουν στη γυναίκα και όχι στον άνδρα, συμπληρώνει ο Χρήστος Φλιάτουρας, χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
«Οι κοντοί άνδρες θα αντιστρέψουν το ανατομικό τους μειονέκτημα με κοινωνική επιβράβευση, πλούτο και πολιτική ισχύ κατά κανόνα, γιατί υπήρξαν και πολιτικοί μεγαθήρια που ήταν και πολύ ψηλοί. Στο νόμο της επιθυμίας και της επιβίωσης, πάντως, ισχύει πως, ό,τι σου δίνει η φύση σαν μειονέκτημα, το διεκδικείς από την κοινωνία σαν πλεονέκτημα – ο νόμος της τριγωνικής επιθυμίας (θέλω αυτό που έχουν οι άλλοι και όχι αυτό που, ήδη, έχω). Στην σύγκριση κοντού-ψηλού είναι σίγουρο πως ένας πιο κοντός άνδρας θα διεκδικήσει περισσότερες γυναίκες απ’όσες του αναλογούν, για να αποδεικνύει στον καθρέφτη του πως είναι πιο γοητευτικός από έναν ανατομικά ψηλότερο άρρενα» εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.
«Από την εποχή του Δον Κιχώτη, η Δουλτσινέα του άλλου είναι πάντα πιο όμορφη από τη δική μας. Έτσι και στη μάχη της σεξουαλικής ζήλιας των αρσενικών, οι βραχύτεροι θα ζηλεύουν αυτό που δεν έχουν και θα το αντικαθιστούν με κάτι που μπορούν να έχουν, κλέβοντας τις «Ωραίες Ελένες» από τα κάστρα των εφησυχασμένων ψηλών. Στη φύση, όταν ένα ζώο ψάχνει τροφή και αναπαραγωγή, αυξάνει τους ηδονικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο. Έτσι εξηγείται και η θυσία, που πολλές φορές προηγείται της τροφής και της σεξουαλικής πράξης στο ζωικό σύμπαν, όπου και οι ανθρωπίδες, όμως, κατοικούν. Οι λιγότερο προικισμένοι (σε ύψος) εραστές στην ανθρώπινη ζωή, θα αγωνιστούν για να απολαύσουν τα ηδονικά «διόδια» στην διαδρομή για τον οργασμό, άρα θα προσπαθήσουν με τη λογική του αριθμού και της ποσότητας να υπερνικήσουν τα δεδομένα της ασφάλειας που δίνει, αδίκως βέβαια, το ανατομικό ύψος στο κυνήγι των οργασμών» συμπληρώνει ο γυναικολόγος Γιάννης Μουζάλας.

"Μετρό" χωρίς ....συρμούς !!! Μήπως βιάστηκε να κόψει την κορδέλα;

Λείπουν οι συρμοί!

«Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι εδώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η λειτουργία του δεν προβλέπεται νωρίτερα από το 2020! 
Αν και παραδέχθηκε ότι οι πολίτες δεν έχουν την ευκαιρία να το δουν, ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε με την καθυστέρηση στην κατασκευή του. «Με μια μικρή καθυστέρηση 30 ετών, το ανέκδοτο παύει να είναι ανέκδοτο. Το μετρό είναι εδώ. Μπορεί οι πολίτες να μην έχουν την ευκαιρία να το δουν, αλλά είναι το έργο είναι ολοκληρωμένο κατά σχεδόν 95%, όσον αφορά στην κατασκευή των 13 πρώτων σταθμών. Λείπουν οι συρμοί και λείπει και ο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης είναι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια αναμονής να έχουν τη δυνατότητα μιας σύγχρονης υποδομής που θα αλλάξει την ποιότητα της ζωής τους, την καθημερινότητά τους».
Αν και ο πρόεδρος του μετρό τοποθέτησε την έναρξη της λειτουργίας αργότερα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το μετρό θα ξεκινήσει να δέχεται κόσμο τον Φεβρουάριο του 2020. 
Προς τι η βιασύνη λοιπόν, για το άνοιγμα στο κοινό του σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης «Σιντριβάνι»;

Τι συνδέει τον Μέγα Βασίλειο, το φλουρί και την πίτα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημερών που έρχονται είναι η Βασιλόπιτα και η κοπή της.
Και όσες και αν είναι οι συνταγές για την παρασκευή της, όλες συγκλίνουν σε ένα σημείο: «στο… πολυπόθητο φλουρί».
Η ιστορία με τη Βασιλόπιτα ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου 1500, στη Μικρά Ασία και στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας. Την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος, ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια. Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός – τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.
Ο Μέγας Βασίλειος ολόκληρη τη νύχτα προσευχόταν να σώσει ο Θεός την πόλη. Ξημέρωσε η νέα μέρα και ο στρατηγός αποφασισμένος με το στρατό του περικύκλωσε αμέσως την Καισαρεία. Μπήκε με την ακολουθία του και ζήτησε να δει το Δεσπότη, ο οποίος βρισκόταν στο ναό και προσευχόταν.
Με θράσος και θυμό ο αδίστακτος στρατηγός απαίτησε το χρυσάφι της πόλης καθώς και ότι άλλο πολύτιμο υπήρχε στην πόλη.
Ο Άγιος Βασίλειος απάντησε ότι οι άνθρωποι της πόλης του δεν είχαν τίποτε άλλο πέρα από πείνα και φτώχεια, δεν είχαν να δώσουν τίποτε αξιόλογο στον άρπαγα στρατηγό.
Ο στρατηγός με το που άκουσε αυτά τα λόγια θύμωσε ακόμα περισσότερο και άρχισε να απειλεί τον Μέγα Βασίλειο ότι θα τον εξορίσει πολύ μακριά από την πατρίδα του ή κι ακόμη μπορεί να τον σκοτώσει.
Οι χριστιανοί της Καισαρείας αγαπούσαν πολύ το Δεσπότη τους και θέλησαν να τον βοηθήσουν. Μάζεψαν λοιπόν από τα σπίτια τους ότι χρυσαφικά είχαν και του τα πρόσφεραν, ώστε δίνοντάς τα στο σκληρό στρατηγό να σωθούν.
Στο μεταξύ ο ανυπόμονος στρατηγός κόντευε να σκάσει από το κακό του. Διέταξε αμέσως το στρατό του να επιτεθεί στο φτωχό λαό της πόλης.
Ο Δεσπότης, ο Μέγας Βασίλειος, που ήθελε να προστατέψει την πόλη του προσευχήθηκε και μετά παρουσίασε στο στρατηγό ότι χρυσαφικά είχε μαζέψει μέσα σε ένα σεντούκι.
Τη στιγμή όμως που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι και να αρπάξει τους θησαυρούς, με το που ακούμπησε τα χέρια του πάνω στα χρυσαφικά έγινε το θαύμα!
‘Όλοι οι συγκεντρωμένοι είδαν μια λάμψη και αμέσως μετά έναν λαμπρό καβαλάρη να ορμάει με το στρατό του επάνω στον σκληρό στρατηγό και τους δικούς του. Σε ελάχιστο χρόνο ο κακός στρατηγός και οι δικοί του αφανίστηκαν. Ο λαμπρός καβαλάρης ήταν ο Άγιος Μερκούριος και στρατιώτες του οι άγγελοι.
Έτσι σώθηκε η πόλη της Καισαρείας. Τότε όμως, ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση!
Θα έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.
Προσευχήθηκε λοιπόν ο Μέγας Βασίλειος και ο Θεός τον φώτισε τι να κάνει. Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά. Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.
Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα . Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Ο κρυμμένος αμύθητος θησαυρός της Ελλάδας που ψάχνει όλος ο πλανήτης

Μεγάλη είναι η δυναμική των κοιτασμάτων μετάλλων που υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλειο Μέλφο, ο οποίος βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέταλλα υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και σε σπάνια μέταλλα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο.

«Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει τουλάχιστον 10 με 15 τέτοια μέταλλα. Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν στην Ελλάδα χωρίς να ξέρουμε αν είναι εκμεταλλεύσιμα ή όχι», τονίζει ο κ. Μέλφος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και σημειώνει: «όλος ο κόσμος, όλη η Ευρώπη ψάχνει πολύ μικρές ποσότητες μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη τεχνολογία, την κατασκευή υπολογιστών, την "πράσινη τεχνολογία", τη δημιουργία ανεμογεννητριών, πάνελ και κινητών τηλεφώνων».

Παράλληλα, διατυπώνει την άποψη ότι «αν δεν έρθουν στην Ελλάδα μεταλλευτικές εταιρείες, προκειμένου να κάνουν μια λεπτομερή έρευνα σε βάθος για να γίνει γνωστό το δυναμικό που έχει η Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μιλάμε για ορυκτό πλούτο».

Χαρακτηριστική περίπτωση σπάνιου μετάλλου που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι, κατά τον κ. Μέλφο, το ρήνιο. «Το ρήνιο βρίσκεται σε τέσσερις, πέντε περιοχές της Θράκης μέσα στο ορυκτό που λέγεται μολυβδαινίτης και μάλιστα σε τέτοιες συγκεντρώσεις που θεωρούνται οι υψηλότερες στον κόσμο και στις τέσσερις – πέντε αυτές περιοχές. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση διότι το ρήνιο χρησιμοποιείται σε πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές, όπως σε υπερκράματα στον τομέα της αεροναυπηγικής, στην κατασκευή θερμομέτρων πολύ υψηλής ακριβείας, στους καταλύτες των αυτοκινήτων κλπ», αναφέρει.

Μιλά, επίσης, για κοιτάσματα από τα οποία «βγαίνει» χαλκός, μόλυβδος και ψευδάργυρος που, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ χρήσιμα μέταλλα για τη βιομηχανία, για το τελλούριο, που υπάρχει σε πάρα πολλές μεταλλοφορίες, αλλά και για τα μέταλλα της ομάδας της πλατίνας (πλατίνα και παλλάδιο) που μπορούν και αυτά να υποστούν εκμετάλλευση.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται, άλλωστε, στην εργασία, για την οποία ο κ. Μέλφος και ο αν. καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Παναγιώτης Βουδούρης, βραβεύτηκαν πριν από λίγες μέρες με το Βραβείο «Κωνσταντίνου Κτενά» της Τάξεως των Θετικών Επιστημών έτους 2018.

Η εργασία αφορά ειδικότερα στη γένεση των ευγενών μετάλλων (χρυσός και άργυρος), των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας (χαλκός, κοβάλτιο, αντιμόνιο, βισμούθιο, τελλούριο, γάλλιο, γερμάνιο, ίνδιο, βολφράμιο) και των σπάνιων μετάλλων (ρήνιο, μολυβδαίνιο) κατά τα τελευταία 35 εκατομμύρια χρόνια στην Ελλάδα. Επιπλέον, περιγράφεται το θεωρητικό γεωλογικό μοντέλο, που στηρίζεται σε έρευνες των δύο αναπληρωτών καθηγητών, αλλά και σε πλήθος δημοσιεύσεων Ελλήνων και ξένων ερευνητών και καταγράφονται τα σημαντικότερα κοιτάσματα, τα οποία ταξινομούνται σε διάφορους τύπους. Όπως τονίζει ο κ. Μέλφος, «η βράβευση αυτή, εκτός από την επιστημονική, έχει και εθνική σημασία για τη χώρα και την οικονομία της, καθώς αναδεικνύεται ο σημαντικός ορυκτός πλούτος της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που «φιλοξενούν» τα παραπάνω μέταλλα, αυτές είναι, σύμφωνα με τον αν. καθηγητή, η Χαλκιδική, η Θράκη, οι Κυκλάδες, η περιοχή του Κιλκίς, η Λήμνος και η Μυτιλήνη.

Για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα και τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις ο κ. Μέλφος, τονίζει: «η τεχνολογία είναι τόσο προηγμένη που αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα και η εκμετάλλευση δεν μην αφήνει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αν όλη η διαδικασία γίνει σωστά από την αρχή, επιτυγχάνεται ακόμα και πλήρης αποκατάσταση των μεταλλείων μετά από 15, 20, 25 χρόνια. Οι εταιρείες δεν θέλουν να δημιουργούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα γιατί η πίεση από τις κυβερνήσεις και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι πολύ μεγάλη, άρα προσπαθούν πάρα πολύ να κάνουν όσο το δυνατό πιο καθαρή αυτή την υπόθεση. Γι΄ αυτό και στο Στρατώνι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης και όχι τη χρήση κυανίων, ώστε η μέθοδος να είναι πιο καθαρή. Επίσης, η Θράκη είναι μια περιοχή που οικονομικά βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας και έχει πολλές περιοχές ακατοίκητες. Σε αυτές συνήθως βρίσκονται κοιτάσματα και αυτό βοηθά πολύ να αναπτυχθούν οι εταιρείες».

Σημειώνεται, ότι η Τελετή Απονομής του βραβείου «Κωνστατίνου Κτενά» στους κ.κ. Μέλφο και Βουδούρη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πανηγυρική Συνεδρία του τέλους του έτους της Ακαδημίας Αθηνών, κατά την οποία το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας απονέμει τιμητικές διακρίσεις.


newsbomb

Alert Καλλιάνου για την κακοκαιρία: Μπορεί να θυμίσει μέρες του '87

Έντονα καιρικά φαινόμενα για την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, προέβλεψε μιλώντας στον ρ/σ Θέμα FM ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμα και για συνθήκες που θα θυμίζουν το 1987.
Ο γνωστός μετεωρολόγος, τόνισε, επίσης, ότι από 3 Ιανουαρίου θα εισέλθουν πολικές αέριες μάζες από την Ευρώπη που θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο στην Ελλάδα με χιονοπτώσεις σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε ότι «μέχρι και την Κυριακή, ο καιρός θα είναι γενικά καλός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Αύριο Κυριακή θα έχουμε κάποιες παροδικές νεφώσεις που θα αφήσουν κυρίως στα ηπειρωτικά λίγες τοπικές βροχοπτώσεις εξασθενημένες κατά βάση, θα εναλλάσονται αυτά τα διαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό.
Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αλλά και ανήμερα θα έχουμε μια διήμερη κακοκαιρία αρκετά ισχυρή για τις περισσότερες περιοχές της χώρας θα εξαιρέσω μόνο τμήματα της Α.Μακεδονίας και της Θράκης και ενδεχομένως του ΒΑ Αιγαίου που φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν από αυτές τις βροχοπτώσεις
Στην υπόλοιπη Ελλάδα (Β Ηπειρωτικά και Νοτιότερες περιοχές Θεσσαλία Ήπειρο Στερεά Πελοπόννησος Επτάνησα Εύβοια Σποράδες και κεντρικό Αιγαίο το υπόλοιπο ) θα είναι άστατος κατά διαστήματα με κύρια χαρακτηριστικά μπόρες βροχές τις κατά τόπους ενδεχομένως ισχυρές καταιγίδες αλλά και τις πυκνότατες χιονοπτώσεις οι οποίες θα απασχολήσουν και τις ημιορεινές περιοχές πάνω από 400μ με 500 μ. στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα ενισχυθούν και κυρίως τη πρωτοχρονιά οι Βοριάδες θα φτάνουν μέχρι και τα 7 με 8 τοπικά ίσως και 9 μποφορ βορειότερα τμήματα του Αιγαίου που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες
Θα έχουμε μια διήμερη κακοκαιρία που θα επηρεάσει σχεδόν τις περισσότερες περιοχές της χώρας από άκρη σε άκρη από Φλώρινα ως Γαύδο και από Κέρκυρα μέχρι Καστελόριζο
Εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και οι περισσότερες περιοχές του ΒΑ Αιγαίου.
Στην Αττική θα έχουμε βροχές και πιθανές καταιγίδες. Θα έχουμε, επίσης, χιονοπτώσεις που θα κατέβουν χαμηλά πάνω από τα 500 - 550 μέτρα.
Η μισή Πάρνηθα από τα μέσα και υψηλότερα θα είναι καλυμμένη από χιόνι (θα είναι πυκνές οι χιονοπτώσεις).
Θα καλυφθούν όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδος και μάλιστα περιοχές της Θεσσαλίας της Κεντρικής Στερεάς σε πολύ χαμηλά υψόμετρα πάνω από τα 200 - 300 μ. τοπικά μέχρι και την Πελοπόννησο πάνω από τα 800 - 900 μ. θα χιονίζει αρκετά πυκνά.
Βελτιώνεται ο καιρός πολύ πρόσκαιρα όμως από τις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια για ένα - δύο 24ωρα εάν τελικά επαλειφθούν τα προγνωστικά στοιχεία πρόκειται για μια σημαντικότατη ψυχρή εισβολή η οποία φαίνεται προ των πυλών να μας επηρεάζει άμεσα από τις 3 μέχρι τις 6 του Γενάρη
Νοτιοανατολικά έχουμε στη χώρα μας από 3 Γενάρη πολικές αέριες μάζες που θα απασχολήσουν γενικά τις περισσότερες περιοχές της Ανατολικής και ΒΒΑ Ευρώπης θα εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο θα ρίξουν κατακόρυφα τον υδράργυρο και θα έχουμε χιονοπτώσεις σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές
Εάν έρθει ενδεχομένως να θυμίζει και μέρες του '87»

Αλλαγή του καιρού από το βράδυ της Κυριακής

Μην σας ξεγελάει η κατάσταση του καιρού. 
 
Με κρύο, βροχές και χιόνια θα υποδεχτούμε το 2019 σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 
Από την παραμονή αλλά και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, η βαρυχειμωνιά θα κάνει την… εμφάνισή της με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.
Την Κυριακή θα εξακολουθήσει να είναι καλός ο καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και θερμοκρασίες που θα κυμανθούν στους 10 – 16 βαθμούς Κελσίου. Λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν σε περιοχές της Θράκης, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανότατα και των Δωδεκανήσων.

Η μείωση του υδράργυρου θα είναι αισθητή από τη Δευτέρα.
Οι ανώτατες θερμοκρασίες τη Δευτέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπερνούν του 8 με 9 βαθμούς Κελσίου. Τόσο στις 31 Δεκέμβρη όσο και την 1 Ιανουαρίου, ψυχρές αέριες μάζες θα επισκεφθούν τη χώρα. Το αποτέλεσμα, θα είναι μια γενικευμένη κακοκαιρία που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές. Χαρακτηριστικά αυτού του καιρού θα είναι οι τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα Επτάνησα, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο.
Θα ενταθούν επίσης οι χιονοπτώσεις, που πλέον δεν θα επηρεάζουν μόνο τις ορεινές περιοχές αλλά και τις ημιορεινές της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας.
Πιθανό επίσης είναι οι ισχυροί άνεμοι να προκαλέσουν προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, αφού οι ισχυροί βοριάδες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο.

Νοσοκομείο Πύργου: Ηλικιωμένη έδωσε σε φύλακα σακούλα με 65.000 ευρώ

Δεν πίστευε στα μάτια του ο φύλακας του Νοσοκομείου Πύργου όταν ελέγχοντας την πλαστική σακούλα που του είχε αφήσει να την προσέχει μια γιαγιά που είχε έρθει στο νοσοκομείο μαζί με την ανιψιά της, προκειμένου να την δουν οι γιατροί στα επείγοντα.
Αναζητώντας την ανιψιά της, η υπηρεσία Security για να παραδώσει την σακούλα μετά την εξέταση της ηλικιωμενης, παρουσία γιατρών του νοσοκομείου διαπίστωσαν ότι μέσα στη σακούλα υπήρχαν δεσμίδες των 500 ευρώ συνολικού ποσού 65.000 ευρώ.
Τα χρήματα παραδόθηκαν στην ανιψιά η οποία και τους ευχαρίστησε.


 Patris News

JRC:Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αυξημένη λειψυδρία

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος), αλλά και η Τουρκία, προβλέπεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες ελλείψεις νερού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
      Η έρευνα - που αξιολογεί τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών στις χρήσεις γης και των συνηθειών στην κατανάλωση του νερού- εκτιμά ότι ενώ από τη μία θα υπάρχουν αυξημένες πλημμύρες, από την άλλη θα επιδεινώνεται η λειψυδρία, ιδίως τα καλοκαίρια. Οι συνέπειες αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή (σε ποσοστό 80% ως 90%) και δευτερευόντως σε άλλους παράγοντες, όπως η χρήση της γης και του νερού (10% ως 20%).
      Οι ερευνητές προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα, ιδίως για την Ελλάδα (προβλέπεται μια ετήσια απώλεια της τάξης των 810 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού), την Ισπανία και την Πορτογαλία, κάτι που σημαίνει μειωμένη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, άρα και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων.
      Η αυξανόμενη ξηρασία στον Ευρωπαϊκό Νότο θα οδηγήσει σε ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη νερού και σε μειωμένα υδάτινα αποθέματα για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, εκτός από τη γεωργία και τα τρόφιμα, να επηρεασθούν αρνητικά επίσης οι τομείς της παραγωγής ενέργειας και των μεταφορών.
Για την Ελλάδα -σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς- αναμένεται μια ετήσια μείωση της τάξης του 2% στην εισροή υδάτων στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ αντίθετα για τη βόρεια Ευρώπη προβλέπεται μια αύξηση περίπου κατά 13%. Αν όμως η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη, έως το τέλος του αιώνα η μείωση στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια μπορεί να φθάσει το 10%.
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που -με μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς- προβλέπεται να έχουν την μεγαλύτερη πίεση στη διαθεσιμότητα του νερού, καθώς προβλέπεται μια αύξηση περίπου κατά 100% στην αναλογία ζήτησης νερού προς διαθεσιμότητά του (water demand-availability ratio-WEI), δηλαδή θα έχουν την μεγαλύτερη ανισορροπία ζήτησης-προσφοράς νερού στην Ευρώπη.
      Οι επιστήμονες έκαναν εκτιμήσεις σε βάθος 30 ετών με βάση αφενός ένα αισιόδοξο σενάριο (θα επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων το 2015 για άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου) και αφετέρου ένα απαισιόδοξο σενάριο (η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους δύο βαθμούς και μπορεί να φθάσει ακόμη και τους τέσσερις). Αν και στην πρώτη πιο αισιόδοξη περίπτωση οι συνέπειες αναμένονται λιγότερο σοβαρές, παρόλα αυτά πάλι προβλέπονται τόσο περισσότερες πλημμύρες, όσο και μεγαλύτερη λειψυδρία.
      Συνολικά στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) ο αριθμός των ανθρώπων που προβλέπεται να επηρεασθούν από την έλλειψη νερού έως το τέλος του αιώνα μας, αν ισχύσει το αισιόδοξο σενάριο, θα αυξηθεί από 85 εκατομμύρια σήμερα, σε 104 εκατομμύρια.
      Οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης θα έχουν στο μέλλον μεγαλύτερα αποθέματα νερού κάθε χρόνο, αλλά και περισσότερες πλημμύρες σε σχέση με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η μελέτη προτείνει να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, όπως καλύτερη διαχείριση του νερού για άρδευση (ώστε να μη γίνεται σπατάλη του), φύτεμα περισσότερων καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία, αύξηση του τιμολογίου για αγροτική και βιομηχανική χρήση του νερού, ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ψύξης στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (ώστε να καταναλώνουν λιγότερο νερό) κ.α.
      Η μελέτη προειδοποιεί ότι «αν η ζήτηση νερού παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και χωρίς σημαντικές προσπάθειες για εξοικονόμηση νερού, η άνοδος της θερμοκρασίας και η μείωση των βροχοπτώσεων λόγω κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο θα προκαλέσει ακραίες αυξήσεις στη λειψυδρία. Οι άνθρωποι που ήδη έχουν επηρεασθεί υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες, στο μέλλον θα έλθουν αντιμέτωποι με πολύ πιο σοβαρή έλλειψη νερού από ό,τι τώρα».

Μια δεύτερη μελέτη επιβεβαιώνει
Μια δεύτερη διεθνής έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ασίς Σάρμα του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά (Nature Geoscience, Geophysical Research Letters, Scientific Reports, Water Resources Research), επιβεβαιώνει το παράδοξο: τα αποθέματα νερού συρρικνώνονται, ενώ η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Η αιτία είναι ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε μεγαλύτερη ξηρασία του εδάφους, ιδίως σε περιοχές ήδη ξηρές.
      Η μελέτη - η πιο εκτεταμένη διεθνής ανάλυση για τις βροχές και τις ροές των ποταμών μέχρι σήμερα- έλαβε υπόψη της στοιχεία από χιλιάδες σταθμούς παρατήρησης σε 160 χώρες. «Αυτό που δεν περιμέναμε, είναι ότι, παρά τις έξτρα βροχές παντού στον κόσμο, τα μεγάλα ποτάμια σταδιακά στερεύουν. Λιγότερο νερό στα ποτάμια μας σημαίνει λιγότερο νερό στις πόλεις και στα αγροκτήματα. Και πιο ξηρό έδαφος σημαίνει πως οι αγρότες θα χρειάζονται περισσότερο νερό για να μεγαλώσουν τις ίδιες καλλιέργειες. Είναι τρομερά ανησυχητικό ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει παντού στον κόσμο».
      Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι για κάθε 100 σταγόνες βροχής που πέφτουν στη γη, μόνο οι 36 μετατρέπονται σε «μπλε νερό», δηλαδή εισέρχονται στις λίμνες, στα ποτάμια και στον υδροφόρο ορίζοντα, συνεπώς μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανθρώπινες ανάγκες. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα της βροχής γίνονται «πράσινο νερό», δηλαδή κατακρατούνται ως υγρασία από το έδαφος.
      Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη, τόσο περισσότερο νερό εξατμίζεται από το έδαφος, το οποίο έτσι απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα της βροχής, με αποτέλεσμα να απομένει όλο και λιγότερο «μπλε νερό» για ανθρώπινη χρήση.
      «Το πρόβλημα είναι διπλό», τόνισε ο Σάρμα. «Από τη μία ολοένα λιγότερο νερό καταλήγει εκεί όπου μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για κατοπινή χρήση. Από την άλλη, οι βροχές γίνονται πιο έντονες, κατακλύζοντας τα συστήματα απορροής στις πόλεις και οδηγώντας σε συχνότερες και πιο έντονες πλημμύρες σε αστικές περιοχές».
      Οι ερευνητές προτείνουν νέες πολιτικές για το νερό, όπως λιγότερο εντατική χρήση του στη γεωργία, αλλά και υποδομές για την αποθήκευση του νερού των αστικών πλημμυρών, ώστε να μη πηγαίνει χαμένο. Το Τόκιο, που κάποτε πλημμύριζε κάθε χρόνο, πρωτοπορεί σε αυτό τον τομέα, καθώς έχει δημιουργήσει μια μεγάλη υπόγεια δεξαμενή, όπου συσσωρεύονται τα νερά των πλημμυρών και αργότερα αξιοποιούνται. Σήμερα πια η ιαπωνική πρωτεύουσα δεν πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα έχει περισσότερο διαθέσιμο νερό.

Βρετανία: Το Big Ben θα χτυπήσει τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς

Ο πιο διάσημος πύργος του Λονδίνου και ένα από τα πιο φωτογραφισμένα σημεία της Βρετανίας, το εμβληματικό ρολόι του Big Ben που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης στο κτίριο του Ουέστμινστερ, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συντήρηση.
Ωστόσο, πρόκειται να χτυπήσει τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Στις 21 Αυγούστου 2017, το μεσημέρι, το Big Ben ήχησε για τελευταία φορά, πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του πύργου Elizabeth, του Μεγάλου Ρολογιού και της Μεγάλης Καμπάνας (Big Ben), προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία τους και στο μέλλον. Καθώς οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται, η διοίκηση μερίμνησε -όπως και πέρσι την Πρωτοχρονιά- ώστε να ακούσουν οι επισκέπτες έστω για μία φορά μέσα στο χρόνο, μέχρι την παράδοση του έργου, το χτύπημα του Μεγάλου Ρολογιού.
Έτσι, ακριβώς τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, το Big Ben θα χτυπήσει δώδεκα φορές, σημαίνοντας την αλλαγή του χρόνου. «Θα χτυπήσει με τον συνηθισμένο ρυθμό, ανά 4,5 δευτερόλεπτα» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό -εφόσον το ρολόι έχει ήδη αποσυναρμολογηθεί για να συντηρηθεί- «ένας κατά παραγγελία ηλεκτρικός μηχανισμός κατασκευάστηκε για να κινήσει το 200 κιλών σφυρί».
Ακόμη σήμερα ο πύργος είναι περιβεβλημένος με σκαλωσιές, ενώ οι δείκτες του ρολογιού και ο 160 ετών μηχανισμός του έχουν αποσυνδεθεί και αποσυναρμολογηθεί πλήρως για πρώτη φορά, από το 1859. Στην ομάδα αποκατάστασης συμμετέχουν ειδικοί από τη Μ.Βρετανία συνδυάζοντας αρχαίες αλλά και σύγχρονες τεχνικές για αυτό το σύνθετο έργο, υπό την επίβλεψη του επικεφαλής αρχιτέκτονα, Άνταμ Γουοτρόμπσκι. «Αυτή είναι η πιο σημαντική αποκατάσταση του πύργου Elizabeth στη διάρκεια της ιστορίας του, με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες που προέκυψαν από την αρχή του έργου. Πίσω από τις σκαλωσιές κρύβεται μία κυψέλη δραστηριοτήτων και έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο στην αποκατάσταση του πύργου. Την επόμενη χρονιά το αποκατεστημένο ρολόι θα αποκαλυφθεί και ελπίζω το κοινό να ενθουσιαστεί» δήλωσε o Γουοτρόμπσκι.
Ο πύργος Elizabeth, ύψους 96 μέτρων, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Charles Barry and Augustus Welby Pugi, αποτελεί το κεντρικό σημείο του παλατιού του Ουέστμινστερ, που αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν συντήρηση στοιχείων του πύργου, αποκατάσταση και ανακαίνιση του εσωτερικού και των υπηρεσιών του κτιρίου, βελτιώσεις στο σύστημα υγιεινής και ασφάλειας και στην πυρασφάλεια, ενεργειακή βελτίωση.
Τον πύργο Elizabeth επισκέπτονται ετησίως 12.000 άτομα και συντηρείται τακτικά από το τμήμα κληρονομιάς του Κοινοβουλίου. Οι τελευταία σημαντική συντήρηση είχε γίνει πριν 30 χρόνια, ενώ αυτή τη φορά το κόστος συντήρησης ανέρχεται περίπου στα 60 εκατομμύρια λίρες.

Die Presse: Η Αθήνα μοιράζει δώρα ενόψει εκλογών

Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του υποσχέθηκαν σειρά παροχών στον ελληνικό λαό, μια κίνηση που παρακολούθησαν με ανησυχία οι Βρυξέλλες. 

Σε χρονιές εκλογών ακόμα και οι πιο ιεροί όρκοι για δημοσιονομική πειθαρχία λησμονούνται γρήγορα, σημειώνει η Die Presse σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα μοιράζει δώρα».
Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί ότι «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του υποσχέθηκαν σειρά παροχών στον ελληνικό λαό, μια κίνηση που παρακολούθησαν με ανησυχία οι Βρυξέλλες. 
Φαίνεται όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση έπεισε την Κομισιόν ότι θα πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%. 
Ετσι, οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού είναι “ισοσκελισμένο”. Προφανώς η Αθήνα ανέκτησε εν μέρει την αξιοπιστία της.
Οι προεκλογικές υποσχέσεις είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ακυρώσει προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο περικοπές συντάξεων και να προβλεφθεί πακέτο ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού η Αθήνα προτίθεται να προσλάβει 20.000 άτομα στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων 15.000 εκπαιδευτικοί. Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις στο Δημόσιο είχαν στην ουσία παγώσει. Από του χρόνου ωστόσο η κυβέρνηση επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς, που προβλέπει μία πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση».
Θα περιοριστούν οι προεκλογικές παροχές στα 910 εκατομμύρια;
Οπως σημειώνει η εφημερίδα «οι παροχές στον λαό θα στοιχίσουν σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο 910 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το πλεόνασμα του 2018 που ξεπέρασε τους στόχους. Θα δείξει κατά πόσον οι προεκλογικές παροχές περιοριστούν σε αυτό το ποσό. Ανοιχτό παραμένει αν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν την άνοιξη ή το φθινόπωρο. 
Ο προεκλογικός αγώνας έχει πάντως ήδη ξεκινήσει. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι μοιράζει προεκλογικά δώρα. Την ίδια στιγμή όμως ζητά την αύξηση του κατώτατου μισθού “σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης”, γεγονός που δεν θα χαροποιήσει τους εργοδότες. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ότι πραγματοποιεί εκστρατεία εξόντωσης της μεσαίας τάξης. Στην Ελλάδα σήμερα το 20% των ψηφοφόρων επωμίζεται το 90% των φορολογικών βαρών.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνείται τις κατηγορίες αυτές. Ισχυρίζεται ωστόσο ότι πρόκειται για “έχοντες”, ενώ εκείνος κάνει πολιτική για την “πλειοψηφία” συμπεριλαμβανομένης και της μεσαίας τάξης. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ορίζει ως “μεσαία τάξη” εκείνη στην οποία το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα, μετά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, φθάνει τις 22.000 ευρώ».

Έρχονται καταιγίδες και χιόνια ! Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού


Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 31 Δεκεμβρίου 2018 μέχρι και το βράδυ της Τρίτης (1/1/2019). 
Κύρια χαρακτηριστικά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και οι θυελλώδεις, βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.
Τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά που βαθμιαία θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Δυτικής - Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) καθώς και περιοχές της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και των υπόλοιπων τμημάτων της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν ενώ αναμένοται και στα ημιορεινά της Αττικής (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα).
Θυελλώδεις, βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο.
Την Πρωτοχρονιά, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του βόρειου Αιγαίου καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Δυτικής - Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.
Από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα σταματήσουν και τη νύχτα θα εξασθενήσουν στις υπόλοιπες περιοχές.
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο που βαθμιαία από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά.

Διασημότητες που χρησιμοποίησαν τη λάμψη τους για καλό σκοπό το 2018

Διασημότητες από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έως το Μπόλιγουντ και τη σχολή Χόγκουαρτς χρησιμοποίησαν τη φήμη τους το 2018 για να ενισχύσουν μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή έως τις ασθένειες και τα δικαιώματα των γυναικών.
Παρατίθενται τα ονόματα  προσωπικοτήτων που πήραν καθοριστική θέση το 2018 στις προσπάθειες για έναν καλύτερο κόσμο.
1. Μέγκαν Μαρκλ: Μετά τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι τον Μάιο και την ένταξή της στη βρετανική βασιλική οικογένεια, η Αμερικανίδα πρώην ηθοποιός δεσμεύτηκε να χυθεί φως στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών. Επίσης εθεάθη να φορά παντελόνι τζιν που δεν ήταν προϊόν παιδικής εργασίας ή ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς. Το τζιν ήταν της Outland Denim, αυστραλέζικης εταιρίας που προτάσσει την αειφορία, τη δεοντολογική απασχόληση και την εκπαίδευση σε γυναίκες-θύματα που διασώθηκαν από την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση στην Καμπότζη. Αυτή η επιλογή της Μέγκαν έκανε το συγκεκριμένο παντελόνι ανάρπαστο. Η δούκισσα του Σάσεξ συνεργάστηκε επίσης με γυναίκες που επέζησαν από την πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου για την έκδοση ενός βιβλίου μαγειρικής με συνταγές της κοινότητας αυτής.
2. 'Εμα Γουάτσον: Η γνωστή μας "Ερμιόνη" στις ταινίες του Χάρι Πότερ έκανε το 2018 εκστρατεία υπέρ του κινήματος #MeToo, δίνοντας ένα εκατομμύριο στερλίνες (1,3 εκατ. δολάρια) σε ταμείο που ενισχύει φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες αγωνίζονται κατά της σεξουαλικής βίας. Τον Οκτώβριο, η Γουάτσον έγραψε ανοικτή επιστολή ζητώντας να πάψουν να υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την άμβλωση από την Ινδία έως την Ιρλανδία, ενώ παράλληλα φωτογραφήθηκε να φορά σκουλαρίκια κατασκευασμένα από βλήματα και βόμβες που ήταν ενεργές από το Λάος.

Αυτό είναι το κόλπο για να μην θολώνει ο καθρέφτης του μπάνιου που ελάχιστοι γνωρίζουν

Σε όλους μας έχει συμβεί να μην μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη του μπάνιου ύστερα από ένα ζεστό ντους.
Αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι οι υδρατμοί που προκαλούνται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού.
Για να αποτρέψετε το θόλωμα του καθρέφτη σας μετά το μπάνιο, ακολουθήστε αυτό το πανέξυπνο trick.
Βάλτε αφρό ξυρίσματος στην παλάμη σας ή σε ένα πανάκι και περάστε με αυτό όλη την επιφάνεια του καθρέφτη σας.
Στη συνέχεια, και αφού έχετε απλώσει αφρό σε όλο τον καθρέφτη, σκουπίστε με ένα καθαρό πανί μέχρι να απορροφηθεί εντελώς ο αφρός και να αποκτήσει ο καθρέφτης σας τη χαρακτηριστική του γυαλάδα.
Δοκιμάστε αμέσως μετά να κάνετε μπάνιο. Θα δείτε πως όση ώρα και αν καθίσετε κάτω από το τρεχούμενο νερό, ο καθρέφτης σας δεν θα θολώσει!


spirossoulis.com

Προσοχή στη νέα απάτη που κλέβει τους λογαριασμούς των συνδρομητών του Netflix

Όσοι έχουν συνδρομή στην δημοφιλή πλατφόρμα πρέπει να μην την… πατήσουν με το mail που μπορούν να δουν στους λογαριασμούς τους.
Με την τεράστια άνοδο που σημειώνουν οι συνδρομές στο Netflix ήταν αναμενόμενο πως κάποτε θα έμπαιναν στο… μάτι διάφορο επιτήδειων που θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα.
Η νέα τακτική λοιπόν που χρησιμοποιούν είναι να στέλνουν ένα mail, στο οποίο ζητάνε από τον συνδρομητή να ανανεώσει τα στοιχεία του.
Αν δεν καταλάβει οτι πρόκειται για απάτη, τότε θα βρεθεί σε μία σελίδα όπου θα καλείται να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες όπως π.χ στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, κωδικούς κτλ.
Μόλις γίνει αυτό, ουσιαστικά έχουν δώσει πρόσβαση στον λογαριασμό τους, ο οποίος εντός ολίγου θα αδειάσει…
Για αυτό και η US Federal Trade Commission εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από όλους τους συνδρομητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί…

Βασικός μισθός: Κάτω και από την Τουρκία η Ελλάδα!

Έρευνα γερμανικού ινστιτούτου αποκαλύπτει χώρες – έκπληξη, που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την Ελλάδα σε βασικό μισθό

Σε θέση ουραγού της παγκόσμιας κατάταξης, με βάση το ύψος του βασικού μισθού, βρίσκεται η Ελλάδα, την ώρα που έχει ανοίξει στην Ευρώπη η συζήτηση για την ανάγκη στήριξης των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Έρευνα γερμανικού ινστιτούτου αποκαλύπτει χώρες – έκπληξη, που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την Ελλάδα σε βασικό μισθό. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Τουρκία!
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι από το 2019 θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού μισθού, κάτι που ήδη έχει γίνει στην Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ισπανία.
Η γερμανική έρευνα αποκαλύπτει και ποια χώρα αποτελεί «παράδεισο» με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό.

Μερικές από τις πιο περίεργες ιστορίες του 2018 στην Αμερική

Μέλισσες στην καρδιά της Νέας Υόρκης, μια μαϊμού με... ταλέντο φωτογράφου, ένας οίκος ανοχής με ρομπότ-κούκλες του σεξ και ένας πολιτικός υποψήφιος που κέρδισε στις εκλογές από τον... τάφο του: αυτές είναι μερικές από τις πιο περίεργες ιστορίες που μονοπώλησαν την επικαιρότητα στις ΗΠΑ το 2018.
Μία από τις πλέον ανεξήγητες ιστορίες με πρωταγωνιστές ζώα εκτυλίχθηκε ένα καυτό απόγευμα του Αυγούστου, όταν ένα απειλητικό σμήνος μελισσών αποφάσισε να «εποικίσει» την ομπρέλα ενός πωλητή χοτ ντογκ, με αποτέλεσμα να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα στην Τάιμς Σκουέρ και οι τουρίστες να κοιτούν το θέαμα με ανοικτό το στόμα.
Τους απρόσκλητους επισκέπτες «συνέλαβε» ένας αστυνομικός, οπλισμένος με μια συσκευή που έμοιαζε με σκούπα, με την οποία ρούφηξε τις μέλισσες.
Τον Απρίλιο, δικαστήριο στην Καλιφόρνια απεφάνθη πως το ζωικό βασίλειο δεν μπορεί να διεκδικήσει τα... πνευματικά δικαιώματά του, σε μια υπόθεση με πρωταγωνιστή έναν μακάκο, ο οποίος τράβηξε μια σέλφι χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός φωτογράφου.
Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή που κατέθεσε, εκ μέρους της μαϊμούς, μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, που υποστήριζε ότι το θηλαστικό ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης των φωτογραφιών που τράβηξε. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι μαϊμούδες δεν μπορούν να καταθέσουν μήνυση για προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Τον Ιανουάριο στο Νιου Χαμσάιρ, ένας άνδρας δάγκωσε έναν αστυνομικό σκύλο, η ομάδα του οποίου ερευνούσε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς. Οι αρχές επιχειρούσαν να συλλάβουν τον άνδρα, όταν εκείνος δάγκωσε τον αστυνομικό σκύλο, ο οποίος τον δάγκωσε επίσης και κατόπιν παρακολουθούσε ενώ αστυνομικοί τον ακινητοποιούσαν με τέιζερ.
Τον Ιούλιο, στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριντας, ένας άστεγος άνδρας, που δεν είχε χέρια, κατηγορήθηκε ότι μαχαίρωσε έναν άνδρα από το Σικάγο χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι με τα... πόδια του. Ο δράστης υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα, όμως το θύμα ισχυρίστηκε ότι το μόνο που του ζήτησε ήταν να του δώσει οδηγίες, όταν δέχθηκε την επίθεση.
Ο κατάλογος των περίεργων γεγονότων που σηματοδότησαν το 2018 τις ΗΠΑ δεν θα ήταν ολοκληρωμένος χωρίς την ιστορία που διαδραματίστηκε στο Τέξας. Εκεί, τον Οκτώβριο, το δημοτικό συμβούλιο του Χιούστον κινήθηκε αστραπιαία προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να γίνει η πρώτη πόλη στην Αμερική που θα φιλοξενούσε έναν οίκο ανοχής με ρομπότ- κούκλες του σεξ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Χιούστον, τον Σίλβεστερ Τέρνερ: "δεν μπορείτε να έχετε ερωτικές περιπτύξεις με οποιοδήποτε άψυχο αντικείμενο...".
Οι οίκοι ανοχής βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας ένα μήνα αργότερα, όταν ένας Ρεπουμπλικάνος από τη Νεβάδα, ιδιοκτήτης πορνείων και στριπ κλαμπ κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της πολιτείας χάρη στη στήριξη των ευαγγελικών Χριστιανών ψηφοφόρων, που παράβλεψαν τόσο τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες αλλά και το γεγονός ότι... ο υποψήφιος είχε πεθάνει έναν μήνα νωρίτερα.

Για να μην χάσουν την εξουσία μπορεί να κάνουν και πόλεμο

Οι δηλώσεις Σγουρίδη δεν έπεσαν από τον ουρανό. 
Ήταν συνέχεια των δηλώσεων του Α/ΓΕΕΘΑ και του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Αυτό το σκηνικό κάτι σημαίνει και κάπου οδηγεί. 
Το φανέρωσε πάνω στην αφέλεια του ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ. Αν έχουμε θερμό επεισόδιο δεν θα έρθει προς ψήφιση στην βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Δηλαδή ολόκληρον αντιπρόεδρο, αν ό μη γένοιτο, εμπλεκόμασταν σε σύρραξη, έστω περιορισμένη με τους γείτονες, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική επιβίωση των ΑΝΕΛ και όχι οι συνέπειες από μια τέτοια σύγκρουση. Ανοησία; Τυχοδιωκτισμός; ή κυνισμός;
Είναι γεγονός πως η ώρα της κρίσεως, πρωτίστως, για τον Π. Καμμένο πλησιάζει. Η βουλή της FYROM, παρά τις εκτιμήσεις του, φαίνεται πως θα
υπερψηφίσει τα τροποποιημένα άρθρα του Συντάγματος. Συνεπώς, πολύ σύντομα η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει και στην βουλή των Ελλήνων και εκεί τα ψέμματα τελειώνουν. Ή θα πέσει η κυβέρνηση ή θα αποσυντεθεί το κόμμα των ΑΝΕΛ. Πιο πιθανό φαίνεται το δεύτερο.
Ο Π. Καμμένος δεν θα βρεθεί μόνον εκτός κυβέρνησης. Ούτε μόνον θα είναι αρχηγός κόμματος χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Θα βρεθεί και εκτός της επόμενης βουλής, βορά στα δόντια των πολιτικών του αντιπάλων και των εισαγγελέων. Αυτό τρέμει.
Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να θέλει να αποφύγει αυτήν την ψηφοφορία. Ο,τι πολιτικό κόστος ήταν να καταβάλει, το κατέβαλε, κυρίως στην Β.Ελλάδα. Εκείνο που επιδιώκει να αποδείξει στον διεθνή παράγοντα είναι η αξιοπιστία του και η αποτελεσματικότητα του να τελειώνει «δουλειές». Άλλωστε, περιθώρια αμφιταλαντεύσεων δεν υπάρχουν καθώς εισέπραξε την προκαταβολή.
Οι δρόμοι των δύο συνεταίρων χωρίζουν; Έτσι φαίνεται. Μήπως λοιπόν αυτοί οι λεονταρισμοί του Π. Καμμένου και του Σγουρίδη δεν απευθύνονται στους γείτονες, αλλά στον Αλ.Τσίπρα; μήπως του στέλνουν μήνυμα για το τι είναι ικανοί να κάνουν; Υποθέσεις εργασίας, αλλά οι καιροί είναι πονηροί και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι αδίστακτοι.
Ένα σοβαρό κράτος δεν απειλεί και δεν πουλά τσαμπουκά, αλλά μέσω παράλληλων διαύλων επικοινωνίας δείχνει την αποφασιστικότητα του στον αντίπαλο, χωρίς φιγούρες και φασαρίες. Ένα σοβαρό κράτος είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει όλες τις ενδεχόμενες απειλές. Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να εμπλακούμε σε μια περιπέτεια για τα μάτια του Καμμένου; Αν αναλογιστούμε πως τα Ίμια ήταν ενταγμένα στο παιχνίδι διαδοχής του Αν. Παπανδρέου, σήμερα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Απλώς λέμε «η Παναγιά να βάλει το χέρι της». Η σημερινή εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δικαιώνει όλους εμάς που ευθύς εξαρχής υποστηρίζαμε πως η επικείμενη συμφωνία με την FYROM θα τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και δικαιώνει και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν άκουσε όλους αυτούς που την καλούσαν να συμμετάσχει «με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος». Την μοίρα του Π. Καμμένου και του Αλ.Τσίπρα θα την καθορίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Είναι όμως χρέος όλων μας να φτάσουμε μέχρις εκεί με ομαλές διαδικασίες, χωρίς εθνικές περιπέτειες.
  Σ. Μουμτζής
liberal.gr

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε τις Φιλιππίνες. Κίνδυνος για τσουνάμι

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί Μιντανάο των νότιων Φιλιππίνων, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης (USGS).

Υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι που μπορεί να πλήξει διάφορες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού που βρίσκονται «πλησιέστερα στο επίκεντρο του σεισμού», πάντως όχι την πολιτεία της Χαβάης, ανακοίνωσε το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Με τη σειρά του, τo Eυρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC) κατέγραψε το σεισμό στα 7,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 80χλμ.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 167χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Νταβάο.


Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Συνεχίζεται το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων  
Σήμερα, Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Αύριο, Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα, ενώ ανήμερα και στις 2 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά.

Καλημέρα από τον ΚΥΡ


Εύκολη συνταγή Βασιλόπιτας

Το κόψιμο της Βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια.
Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρευόταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια (Saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα.
Σε όποιον τύχαινε το κομμάτι με το νόμισμα, αυτός ήταν και ο τυχερός της παρέας…  Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα.

Συνταγές για βασιλόπιτα υπάρχουν πολλές. 

Διαβάστε μια εύκολη.
Θα χρειαστούμε 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 βιτάμ, 300 γρ. ζάχαρη, 6 αυγά, 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ, ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη, ξύσμα από ένα πορτοκάλι κ αι  ½ φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)
Εκτέλεση
Κοσκινίζετε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
Στο μίξερ, χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών μέσα στο μείγμα. Συνεχίζετε με τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Συνεχίζετε να χτυπάτε και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, κουταλιά-κουταλιά, φροντίζοντας παράλληλα να χτυπάτε καλά.
Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Έπειτα, ενσωματώνετε προσεκτικά με μια σπάτουλα την μαρέγκα και την αμυγδαλόψιχα στο μείγμα. Σε αλουμινόχαρτο διπλώνετε ένα κέρμα ή κάτι άλλο «για το γούρι» και το ρίχνεται στο μείγμα πριν το αδειάσετε σε ένα αντικολλητικό ταψί, το οποίο έχετε πρώτα βουτυρώσει καλά.
Ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Όταν ροδίσει το κέικ, το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
Πολλοί σχεδιάζουν επάνω το έτος που έρχεται είτε με αμυγδαλόψυχα, είτε με κανέλλα ή άχνη ζάχαρη. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το κάνετε κι εσείς.
Καλή επιτυχία !!!

Από το εκκλησία online

Ανακαλύφθηκε αρχαία επιγραφή για την ιστορία του Αιγαίου

Πρόκειται για το περίφημο ψήφισμα της Νικουριάς το οποίο εντοπίστηκε στην Αμοργό 

Ένα κείμενο -κλειδί για την ιστορία του Αιγαίου τον 3ο αι. π.Χ., το περίφημο ψήφισμα της Νικουριάς (IG XII 7, 506), επανεντοπίστηκε πρόσφατα στην Αμοργό. 
Η επιγραφή είχε ανακαλυφθεί το 1893 στην εκκλησία της Παναγιάς στο νησάκι Νικουριά απέναντι από την Αιγιάλη της Αμοργού, μεταφέρθηκε τότε προσωρινά σε γειτονικό στάβλο όπου ως το 1908 τουλάχιστον ήταν ορατή, αλλά στην πορεία των χρόνων χάθηκε. Το κείμενό της γνωρίζουμε από τη δημοσίευσή της.
Στο ψήφισμα μνημονεύεται η απόφαση του Κοινού των νησιωτών, πολιτικής ενώσεως που συνέστησαν οι Πτολεμαίοι, να συμμετέχουν με επίσημους αντιπροσώπους στη γιορτή και τους αγώνες που διοργάνωσε ο Πτολεμαίος Β´ στην Αλεξάνδρεια στη μνήμη του θεοποιημένου πατέρα του Πτολεμαίου Α´ του Σωτήρος. Αντίγραφο του ψηφίσματος στήθηκε στον βωμό του Πτολεμαίου Α´ στη Δήλο, έδρα του Κοινού, ενώ υπήρξε πρόβλεψη να στηθούν και άλλα σε όλες τις πόλεις που το υπερψήφισαν, μεταξύ των οποίων ήταν και μία από τις πόλεις της Αμοργού.
Το ψήφισμα της Νικουριάς κατέχει κεντρική θέση στην επιστημονική έρευνα, διότι παρέχει στοιχεία σχετικά με τoν συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα την μετάβαση από τον έλεγχο των Μακεδόνων σε εκείνον των Πτολεμαίων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η επιγραφή χρονολογείται στο διάστημα 280-278 π.Χ. ή στα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας του 3ου αι. π.Χ.
Δεκάδες Ελλήνων και ξένων ερευνητών καθώς και αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχαν στο παρελθόν αναζητήσει το σημαντικό αυτό ψήφισμα. Τελευταία, τελειόφοιτος φοιτητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αμοργινής καταγωγής, ο Στέλιος Περάκης και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ν.N. Fischer, μετά από υπόδειξη εντοπίων, επανεντόπισαν την επιγραφή, εντοιχισμένη σε πρόσφατα επισκευασμένη κατοικία στο χωριό Θολάρια, καθώς παρέμεινε ανεπίχριστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατοικία αυτή ανήκε παλαιότερα στον Σταμάτη Γρίσπο, βοσκό στη Νικουριά.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στον επανεντοπισμό της επιγραφής και την ενημέρωση της Υπηρεσίας, έχει δε δρομολογήσει την αποτοίχιση, μεταφορά και έκθεσή της στην αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού.

Καρκινογόνες χημικές ουσίες στον καφέ εντοπίζουν οι Αμερικάνοι

Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο καρκίνου στις συσκευασίες του καφέ επιβάλλει δικαστική απόφαση στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, διαπιστώνοντας πως το δημοφιλές ρόφημα φέρει έναν καρκινογόνο παράγοντα.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση που προσέφυγε κατά δεκάδων εταιρειών παρασκευής και πώλησης καφέ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία της Πολιτείας της Καλιφόρνια ζήτησε όσες έχουν τουλάχιστον δέκα άτομα προσωπικό να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις για καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες.
Ο Ανώτατος Δικαστής Ελιχου Μπερλε τάχθηκε υπέρ του ισχυρισμού της ΜΚΟ επισημαίνοντας πως «Ενώ ο ενάγων προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης στο έμβρυο, σε βρέφη, σε παιδιά και ενήλικες, οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και οι επιδημιολόγοι των κατηγορουμένων κατέθεσαν ότι δεν είχαν άποψη για την αιτιώδη συνάφεια. Οι κατηγορούμενοι απέτυχαν να προσκομίσουν επαρκή στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ επιφέρει όφελος για την ανθρώπινη υγεία».

Το ακρυλαμίδιο

Η μηνυτήρια ΜΚΟ υποστηρίζει ότι μια μερίδα καφέ περιέχει στατιστικά σημαντική ποσότητα ακρυλαμιδίου.

Το ακρυλαμίδιο, πιθανός καρκινογόνος παράγοντας, παράγεται κατά την διαδικασία του ψησίματος ή του τηγανίσματος ορισμένων τροφίμων. Επίσης, όμως παράγεται και όταν οι κόκκοι του καφέ ψήνονται και έχει επίσης ανιχνευθεί στον βραστό καφέ.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, μελέτες έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σε αρουραίους και ποντίκια όταν αυτό προστέθηκε στο νερό που έπιναν, αλλά σε δοσολογίες 1.000 έως 10.000 υψηλότερες από αυτές που εκτίθενται οι άνθρωποι μέσω της διατροφής. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ισχύουν και στους ανθρώπους, αλλά σε κάθε περίπτωση σημαίνουν ότι πρέπει να περιορίσουμε την έκθεσή μας στο ακρυλαμίδιο», υποστηρίζει η επιστημονική εταιρεία.
Και προσθέτει ότι, «αναφορικά με τις μελέτες σε ανθρώπους, οι περισσότερες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του νεφρού, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, τα αποτελέσματα είναι συγκεχυμένα, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν μορφές καρκίνου που να σχετίζονται ξεκάθαρα με την κατανάλωση ακρυλαμιδίου. Ο καφές έχει βρεθεί στο επίκεντρο αναρίθμητων μελετών που δείχνουν, είτε ότι κάνει καλό, είτε ότι κάνει κακό, και ίσως και τίποτα από τα δύο».
Βέβαια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press που επικαλείται τη δικαστική απόφαση, κανείς εκ των αντιμαχόμενων πλευρών δεν αμφισβήτησε την παρουσία του ακρυλαμιδίου στον καφέ.
Διαμάχη ετών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και η δικαστική απόφαση είναι προκαταρκτική και θεωρείται απίθανο να αναιρεθεί. Στο τρίτο στάδιο της δικαστικής διαδικασία θα καθοριστούν τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους παραβάτες.

Εκτός από τις έγγραφες προειδοποιήσεις που θα καταστούν υποχρεωτικές, νομικοί κύκλοι προβλέπουν κύμα μηνύσεων από καταναλωτές.


healthpharma.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου