7.10.17

Πώς γράφτηκε η 'πριγκιπέσσα' του Μάλαμα

Η "πριγκιπέσσα" έχει γίνει ήδη ένα τραγούδι - θρύλος. 
Το έγραψε ο Σωκράτης Μάλαμας την εποχή που δεν είχε καθόλου λεφτά

Το τραγούδι «Πριγκιπέσα», σε στίχους – μουσική άλλα και πρώτη ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου. Κυκλοφόρησε το 2000 με τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου «Ο Φύλακας και ο Βασιλιάς».

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Μάλαμας στον Μάκη Προβατά αποκάλυψε το πως εμπνεύστηκε το τραγούδι. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν έχει κρίνει βιαστικά κάποιο από τα τραγούδια του, απάντησε:

«Κατά μια έννοια, έτσι έγινε με την “Πριγκιπέσα”. Την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: “Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω”. Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο. Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς”».

Συγγνώμη, αλλά έπειτα από αυτό το δώρο δεν άλλαξε η σχέση σου με αυτήν τη γυναίκα;

«Την παντρεύτηκα».

Υπάρχει κάποιο τραγούδι για το οποίο να μπορείς να πεις ότι αν δεν είχες πιει δεν θα το είχες συνθέσει ποτέ; Και κάποιο άλλο για το οποίο να λες «αυτό, αν είχα πιει, δεν θα το είχα γράψει ποτέ»;

«Το τραγούδι “Του Ασώτου” δεν θα το έγραφα αν δεν έπινα. Το “Τίποτα δεν χάθηκε ποτέ από κανέναν” είναι αυτό που γράφτηκε σε πλήρη νηφαλιότητα. “Τίποτα” λέγεται το τραγούδι, έχει αρνητικό τίτλο, αλλά στην ουσία είναι τελείως το αντίθετο. Κοίτα, δεν έχω ελαττώματα· είμαι ελαττωματικός από μόνος μου. Η φύση μου η ίδια είναι σχετικά προβληματική. Δεν είμαι εύθυμος, δεν είμαι άνθρωπος εξωστρεφής».

Έξω φυσάει αέρας

κι όμως μέσα μου,

μέσα σ’ αυτό το σπίτι

πριγκιπέσα μου,

το φως σου και το φως

χορεύουν γύρω μας

απίστευτος ο κόσμος

κι ο χαρακτήρας μας.

Δικαστικός γολγοθάς για την αδελφή της Έφης Θώδη

Στις αίθουσες των δικαστηρίων ψάχνει να βρει το δίκιο της εδώ και περίπου τριάμισι χρόνια η αδελφή της γνωστής τραγουδίστριας Εφης Θώδη, Κωνσταντίνα, μετά το εργατικό ατύχημα που είχε.

Η άτυχη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, που εδώ και 18 χρόνια εργάζεται ως τραυματιοφορέας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι πριν από τρία χρόνια εν ώρα υπηρεσίας, σύμφωνα με την Espresso. Από τότε άρχισε ένας Γολγοθάς για την υγεία της, με τη γυναίκα να έχει εναποθέσει στους δικαστές τις ελπίδες της για δικαίωση.

Στις 6 Μαρτίου 2014, την ώρα που η Κωνσταντίνα Θώδη μετέφερε φορείο με ασθενή σε όροφο του νοσοκομείου, το χέρι της χτύπησε στην πόρτα του ασανσέρ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.
 Αμέσως η γυναίκα μεταφέρθηκε με πόνους στην Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου και στη συνέχεια στα Επείγοντα. Οι γιατροί τής χορήγησαν ενέσεις κορτιζόνης και της έδωσαν αναρρωτική άδεια.

Όταν, όμως, επέστρεψε στην εργασία της, παρά τις συστάσεις των ορθοπεδικών -του ίδιου νοσοκομείου- να μη σηκώνει βάρη, η διοίκηση του ιδρύματος φέρεται ότι «έκλεισε τα αυτιά της» στις συνεχείς εκκλήσεις της να μεταφερθεί σε άλλο πόστο. Συγκεκριμένα, η αδελφή της Εφης Θώδη ζήτησε από τους προϊσταμένους της να απασχοληθεί κάποιο διάστημα σε άλλο τμήμα, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση της υγείας της, όμως το αίτημά της δεν έγινε δεκτό.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 12 Ιουνίου του ίδιου έτους, και ενώ η γυναίκα εξακολουθούσε να σηκώνει ασθενείς με το τραυματισμένο χέρι της, οι τένοντές της επιβαρύνθηκαν και χρειάστηκε να χειρουργηθεί. Αλλά ακόμη και τότε, όταν επέστρεψε στη δουλειά μετά την επέμβαση και μολονότι φέρεται ότι ζήτησε ακρόαση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, το αίτημά της να μεταφερθεί σε άλλο πόστο δεν εισακούστηκε. Για την περίπτωσή της ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και μετά την παρέμβασή της η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε σε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά της τότε διοίκησης του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 4519/2014 μήνυση ασκήθηκε δίωξη για πρόκληση σωματικής βλάβης εξ αμελείας κατά του τότε διοικητή του νοσοκομείου. Την Πέμπτη, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για πέμπτη κατά σειρά φορά.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Espreso, η άτυχη γυναίκα υπέστη ακόμα και μπούλινγκ από την προϊσταμένη της λόγω της συγγενικής σχέσης της με την τραγουδίστρια! «Δεν θα της περάσει, να μας αφήσει ήσυχους και αυτή και το τρελόσογό της!» φέρεται ότι ειπώθηκε στους διαδρόμους του νοσοκομείου!

Πότε δίνονται οι επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο

Μετά από ερωτήματα αναγνωστών, επικοινωνήσαμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληροφορηθούμε από επίσημη πηγή το πότε θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο.
 
Σύμφωνα με όσα μας είπαν, οι φετινές επιδοτήσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους (αυτούς δηλαδή που έχουν προσκομίσει αιτήσεις και δικαιολογητικά εντός των προθεσμιών), όπως συνηθίζεται, σε δυο δόσεις.

 
Η μία θα είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η άλλη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή προς το  τέλος του Δεκεμβρίου. 


Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο τηλ. 210 8802000.

Όσο το να σηκώνεις μπάρες σου εξασφαλίζει μια θέση στα τηλεπαράθυρα, οι λαϊκιστές θα θριαμβεύουν

 Άξιοι της μοίρας μας.....

Χθες πέτυχα κάπου έναν τίτλο είδησης που έλεγε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου σήκωσε κάτι μπάρες και αρνήθηκε να πληρώσει στα διόδια στον δρόμο για την Καλαμάτα
Δεν πάτησα καν για να διαβάσω περισσότερα παρόλο που έτσι κάπως λυπήθηκα την άπορη...κληρονόμο.
Σήμερα, είδα ότι ο Γιώργος Αυτιάς, ο πατριάρχης του εγχώριου λαϊκισμού, την κάλεσε στο «σοβαρό» ΣΚΑΙ και της προσέφερε αυτό που αναζητούσε από την πρώτη στιγμή: μερικά λεπτά τηλεοπτικής δημοσιότητας. 
Η καλεσμένη του δεν τον απογοήτευσε, επανέλαβε δεκάδες φορές ότι δεν έχουμε Δημοκρατία, χρησιμοποιώντας τον όρο «καθεστώς» για τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.
Σήμερα δίνουν βήμα στην Κωνσταντοπούλου, αύριο θα κλαίνε για τους λαϊκιστές που κρατάνε δέσμια τη χώρα και θα αναζητούν εξηγήσεις στην έλλειψη...Διαφωτισμού και σε άλλα τέτοια χαζοχαρούμενα.
 Επίσης αύριο, η Κωνσταντοπούλου θα καταριέται τα μεγάλα ΜΜΕ, δηλαδή ακριβώς αυτά που την προβάλλουν χωρίς η ίδια να έχει πλέον την παραμικρή κοινωνική αναφορά.
Άξιοι της μοίρας μας.
 
parapolitiki.com

Του είπαν πως χρωστάει και αυτός πήδηξε στο κενό

Μια απίστευτη υπόθεση εκτυλίχτηκε σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ηρακλείου όταν ένας άνδρας πήδηξε στο κενό από ύψος 4 μέτρων ακριβώς κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο!

Όλα εκτυλίχτηκαν, σύμφωνα με το cretalive.gr, μέσα σε ελάχιστα λεπτά όταν η ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομίας σταμάτησε σε έλεγχο έναν άνδρα για να τον ταυτοποιήσει κι εκεί του ανακοινώθηκε πως εκκρεμεί εις βάρος του καταδικαστική απόφαση για χρέη.

Η βεβαιότητα πως θα περνούσε την πόρτα του κρατητηρίου έκαναν τον άνδρα να αντιδράσει αιφνίδια και άρχισε να τρέχει προς την οδό Μποφόρ και να πηδάει από τα ενετικά τείχη και ύψος 4 μέτρων μπροστά στα έκπληκτα μάτια των αστυνομικών!

Ο άνδρας, που μάλλον … φθηνά την έβγαλε, έσπασε το πόδι του και μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο.


cretalive

Νεόπτωχοι με μερική απασχόληση και με μισθούς πείνας 500 ευρώ

Ο μισθός των 500 ευρώ πλέον αφορά στο ένα τρίτο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Το πρόβλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας δεν είναι ότι το μερίδιο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα μεικτά έχει ξεπεράσει πλέον το 33% αλλά το αν η μεγαλύτερη ζημιά έγινε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης ή επί των ημερών της προηγούμενης.
Ενώ όμως ο πολιτικός διάλογος διεξάγεται σε αυτό το επίπεδο, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να κατρακυλάει σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα εις βάρος των ίδιων των εργαζομένων που αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα καθαρά, του ασφαλιστικού συστήματος που βλέπει τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίες να αντικαθίστανται ολοένα και περισσότερο από θέσεις μερικής απασχόλησης και του φορολογικού συστήματος που δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος παρά τη μείωση της ανεργίας.
Η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στη μείωση της ανεργίας καθώς είναι από τους οικονομικούς δείκτες στους οποίους μπορεί να αναφερθεί για να υποστηρίξει ότι έγινε και κάτι θετικό σε αυτή τη διετία.
Βέβαια, τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το σύστημα Εργάνη – το οποίο και μετράει αναγγελίες προσλήψεων ή απολύσεων και όχι αριθμό εργαζομένων- δημιουργούν μια εικόνα η οποία δεν είναι αληθινή.
Το γεγονός ότι οι προσλήψεις ξεπέρασαν τις απολύσεις στο 9μηνο κατά 265.871 στο εννεάμηνο, δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν 265.871 θέσεις εργασίας.
Την πραγματική μεταβολή στον αριθμό εργαζομένων την μετράει η ΕΛΣΤΑΤ και φυσικά ο ΕΦΚΑ που γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον πραγματικό αριθμό αυτών που δουλεύουν με ασφάλιση.
Η ανεργία πράγματι μειώνεται. Όχι όμως με τον ρυθμό που προκύπτει από τα στοιχεία της Εργάνης. Τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ στη δημοσιότητα και τα οποία αφορούν στον Ιούλιο, δείχνουν τα εξής:
1. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 93.392 άτομα σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο και κατά 13.283 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο της φετινής χρονιάς. Οι απασχολούμενοι έφτασαν στα 3.796.318 άτομα από 3.702.926 άτομα τον Ιούλιο του 2016.
2. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 1.009.610 άτομα από 1.128.620 άτομα τον Ιούλιο του 2016. Στο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2016-Ιουλίου 2017, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 119.010 άτομα ενώ κατά 12.661 άτομα μειώθηκε τον Ιούλιο ο αριθμός των ανέργων συγκριτικά με τον Ιούνιο.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το επίτευγμα της μείωσης της ανεργίας, μεταφράζεται στο ότι περίπου 100.000 άνθρωποι βρίσκουν δουλειά κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αυτός ο αριθμός όμως, δεν αποτυπώνει και τα ποιοτικά στοιχεία σχετικά με το πώς επιτυγχάνεται αυτή η μείωση. Τα βασικότερα είναι τα εξής:
1. Πόσοι από αυτούς τους 100.000 που εμφανίζονται σήμερα ως εργαζόμενοι ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν άνεργοι, χρωστούν αυτή τη μεταβολή στη ζωή τους σε κάποιο από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ; Τα επιδοτούμενα προγράμματα ναι μεν βελτιώνουν τη ζωή μερικών χιλιάδων ανθρώπων αλλά αυτή η βελτίωση είναι προσωρινή καθώς μόλις τελειώσει η περίοδος των επιδοτήσεων, συνήθως χάνεται και η θέση εργασίας.
2. Πόσοι είναι αυτοί που απασχολούνται με μερική απασχόληση. Εδώ και πάλι δεν θεωρούνται αξιόπιστα τα στοιχεία της Εργάνης καθώς ο αριθμός των συναλλαγών δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των προσώπων (π.χ κάλλιστα ένας εργαζόμενος μπορεί να προσληφθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε έναν μήνα με σύμβαση μερικής απασχόλησης). Αυτό που έχει σημασία, είναι το απογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ. Από αυτά προκύπτει ότι οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν ξεπεράσει πλέον τους 600.000 σε σύνολο περίπου δύο εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Μάλιστα, αν εξετάσει κάποιος τους κλάδους στους οποίους απασχολούνται οι μερικώς απασχολούμενοι, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στους τομείς που δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία: στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και στον χώρο της εκπαίδευσης.
Ο μισθός των 500 ευρώ καθαρά που πλέον αφορά στο ένα τρίτο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κινείται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά αν πρόκειται για οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι όποιος φεύγει από τον εφιάλτη της ανεργίας εξασφαλίζοντας έναν τέτοιο μισθό, δεν γλιτώνει αυτόματα και από τον εφιάλτη της φτώχειας ενώ εκτός από το παρόν του, υποθηκεύει και το μέλλον του λόγω του ότι πλέον οι χαμηλές αποδοχές για κάθε μήνα εργασίας λειτουργούν ως «βαρίδι» μετέπειτα και για το ύψος της σύνταξης

ΑΣ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ... Ο Ναυαγός και οι 2 Κοπέλες

Ένας ναυαγός ο οποίος ήταν σε ένα νησί για 5 χρόνια με δυο κοπέλες, είχε βαρεθεί μόνος του χωρίς κανένα φίλο άντρα για να κάνει παρέα.

Επίσης είχε κουραστεί από την ρουτίνα της εβδομάδας:
Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή πήγαινε με την πρώτη κοπέλα και
Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο με τη δεύτερη.

Ήταν ο μόνος άνδρας στο νησί και έπρεπε να τις ικανοποιεί στο 100% γιατί διαφορετικά είχαν πολλά νεύρα και γινόταν πανικός από τους τσακωμούς.

Έτσι του είχε μείνει μόνο η Κυριακή για να ξεκουράζεται.

Έκανε προσευχές να ναυαγήσει στο νησί ένας άνδρας για να κουβεντιάζει και να τον ελαφρώσει και λίγο από το βαρύ πρόγραμμά του…
Μια μέρα, βλέπουν μία σχεδία να πλησιάζει στο νησί και πάνω ένας άντρας να κάνει κουπί.

Τον βλέπουν οι γυναίκες και φωνάζουν:
– Ένας άνδρας, ένας άνδρας !!!
– Αχ καλέ που; Καλέ που; αναφωνεί με περίσσεια χάρη ο άνδρας από σχεδία.

Και ο ναυαγός απογοητευμένος:
– Φτου ρε γαμώτο. Αδερφή μας έκατσε. Πάει και η Κυριακή!

Ομολόγησε ο δράστης της δολοφονίας του καρδιολόγου στη Σητεία

«Έσπασε» ο ανδρας από τη Βουλγαρία που είχε συλληφθεί για την εν ψυχρώ δολοφονία του καρδιολόγου στη Σητεία και ομολόγησε ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον άτυχο Χριστόδουλο Καλαντζάκη, μετά από μία μαραθώνια ανάκριση.

Ο άτυχος γιατρός, η δολοφονία του οποίου προκάλεσε σοκ στην κοινωνία ολόκληρης της Κρήτης, βρέθηκε νεκρός το πρωί του Σαββάτου, δίπλα από το αυτοκίνητό του στο δρόμο Σητείας - Μακρύ Γιαλού. Το σώμα, αλλά και το αυτοκίνητο του άτυχου 62χρονου, ήταν γαζωμένα από σφαίρες καραμπίνας, τις οποίες «άδειασε» ο δράστης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο δράστης, που δήλωσε ότι είναι αστυνομικός στην πατρίδα του, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται το σενάριο ότι πρόκειται για έγκλημα πάθος. Όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Βούλγαρος φέρεται να δήλωσε ότι διατηρούσε σχέση με τη σύζυγο του Χριστόδουλου Καλαντζάκη, η οποία προσήχθη νωρίτερα.
Έτσι «έσπασε» ο δολοφόνος

Αμέσως μετά την προσαγωγή του, ο Βούλγαρος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση. Ωστόσο, τα αποτυπώματά του που είχαν βρεθεί πάνω στο όπλο του εγκλήματος και η κρίσιμη μαρτυρία ενός 73χρονου που τον είδε στον τόπο του εγκλήματος, δεν του άφησαν περιθώρια και τελικά ομολόγησε το έγκλημα του.

Άλλωστε, οι Αρχές, από την πρώτη στιγμή, είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο της ληστείας και έστρεφαν τις έρευνές τους στο οικογενειακό περιβάλλον του Χριστόδουλου Καλαντζάκη, εικάζοντας ότι πρόκειται για έγκλημα πάθους.
Σημείο κλειδί οπως προαναφέρθηκε για την εξέλιξη των ερευνών σταθηκε η κατάθεση του 73χρονου κυνηγού που φαίνεται να ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονικής επίθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο 73χρονος είδε έναν άνδρα να πυροβολεί αρχικά εναντίον του αυτοκινήτου του καρδιολόγου και όταν αυτός βγήκε από το όχημά του καλώντας απεγνωσμένα σε βοήθεια άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς με τον άτυχο γιατρό να πέφτει νεκρός.
Στη συνέχεια ο ηλικιωμένος κυνηγός είδε έναν άγνωστο άνδρα να επιβαίνει σε ένα λευκό αυτοκίνητο και να φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση.
Το χρονικό της δολοφονίας

Όλα συνέβησαν σήμερα στις 9 το πρωί όταν ο γιατρός– όπως κάθε Σάββατο – ταξίδευε με το αυτοκίνητό του από τη Σητεία προς τον Μακρύ Γυαλό με σκοπό να μεταβεί στο ιατρείο που διατηρεί στην περιοχή ώστε να εξετάσει τους ασθενείς του.
Όταν ο γνωστός καρδιολόγος έφτασε στη θέση Πιλαλήματα του Κουτσουρά άγνωστος δράστης τον περίμενε και άνοιξε πυρ με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον του αυτοκινήτου.
Το θύμα βγήκε από το ΙΧ φωνάζοντας βοήθεια με τον δράστη να τον πυροβολεί τέσσερις – τουλάχιστον – φορές. Η μία σφαίρα βρήκε τον γιατρό στο κεφάλι ενώ οι υπόλοιπες τρεις στην πλάτη.

cretapost

ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ !!! Χιλιάδες νεκρά ελαιόδεντρα στην Φθιώτιδα ! Τι τα ξεραίνει Xylella fastidiosa ή Brusca ;


Εμφανίστηκε η Xylella fastidiosa στην Ελλάδα;
 
- Για πρωτοφανή καταστροφή μιλούν ελαιοπαραγωγοί  


- Στις προσβεβλημένες περιοχές τίποτα πλέον δεν φυτρώνει !!!

-Χιλιάδες ξερά ελαιόδεντρα  
 
Από το 2013, όταν η Ιταλία ανακοίνωσε μία νέα και μέχρι τότε άγνωστη ασθένεια, την Xylella fastidiosa, η ευρωπαϊκή ελαιοκομία ζει με αυτή την απειλή.
Το βακτήριο αποικίζει τα ξυλώδη αγγεία των φυτών και, κατά κανόνα, μεταδίδεται από έντομα που ανήκουν στις οικογένειες εντόμων Cicadellidae και Cercopidae και τρέφονται από τα ξυλώδη αγγεία των φυτών.
 Το έντομο της οικογένειας Cercopidae με την επιστημονική ονομασία Philaenus spumarius που είναι ένα πολύ κοινό πολυφάγο έντομο και αφθονεί στα ελαιόδενδρα θεωρείται υπεύθυνος φορέας για την εξάπλωση του βακτηρίου στην Απουλία.
 Τα συμπτώματα που συνδέονται με την παρουσία του Xylella fastidiosa σε φυτά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να προκαλέσουν την πλήρη νέκρωση των φυτών μέσα σε λίγα χρόνια, ανάλογα με το είδος του φυτού ξενιστή, τη σοβαρότητα της μόλυνσης και τις κλιματικές συνθήκες.
Ο καθηγητής Iατρικής και Φιλοσοφίας, Cosimo Moschettini, το 1789 έγραψε ένα βιβλίο στη Νάπολη, αφιερωμένο σε μια ασθένεια των ελαιοδέντρων του Οτράντο, την οποία ονομάζει «Brusca». Εκεί, στη σελίδα 15, αναφέρει με επιγραμματικό τρόπο ότι (σε ελεύθερη μετάφραση): «Η Brusca είναι αυτή η αρρώστια των ελιών μας, από την οποία νεκρώνονται και σύντομα ξεραίνονται οι πιο ζωηρές, πρασινωπές κόμες, μερικές φορές μαζί με τους πιο μαλακούς βλαστούς, αποσπώνται από αυτό και πέφτουν, αφήνοντας το δέντρο καμένο».
Με άλλα λόγια, η Brusca του 1789 μοιάζει αφάνταστα με την Xylella fastidiosa του 2013 και, μάλιστα, εκδηλώνεται στην ίδια σχεδόν περιοχή! Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα ερωτήματα.
Το πρώτο καμπανάκι: 2013
Τον Οκτώβριο του 2013, η Ιταλία ενημέρωσε επίσημα την Κομισιόν και τα άλλα κράτη-μέλη για την παρουσία της ασθένειας της Xylella fastidiosa στην επαρχία του Λέτσε (Περιφέρεια Απουλίας, Νότια Ιταλία), κυρίως σε ελιές, καθώς και σε αμυγδαλιές και πικροδάφνες.
Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η ασθένεια αυτή εμφανίζεται στο έδαφος της ΕΕ. Η Κομισιόν εκδίδει την Απόφαση 2014/87 (13/2/2014), με την οποία λαμβάνει ήπια μέτρα προστασίας, απαγορεύοντας την ανεξέλεγκτη μετακίνηση φυτών από το Λέτσε προς άλλες περιοχές.
Τα μέτρα σκληραίνουν: 2014-2016
Ανακαλύπτεται ότι η Xylella fastidiosa επεκτείνεται σε νέες περιοχές, προσβάλλοντας και άλλα είδη φυτών (καλλωπιστικά φυτά στην Κορσική, στη Γαλλία, σπάρτα στην Ισπανία και στην Ιταλία, ελιές στο Τάραντο και στο Μπρίντιζι). Ως απάντηση, η Κομισιόν κλιμακώνει με την Απόφαση 2015/789 και τις τροποποιήσεις της, με μια σειρά από μέτρα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
    Αρχικά το Λέτσε αποτελεί «προσβεβλημένη ζώνη» που περιλαμβάνει όλα τα φυτά που έχουν προσβληθεί, είτε απλά παρουσιάζουν συμπτώματα, ακόμη και που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί.
    Γύρω από την προσβεβλημένη ζώνη καθορίζεται μια «ζώνη ασφαλείας» τουλάχιστον 10 χλμ. και γύρω από αυτήν μια «ζώνη επιτήρησης» τουλάχιστον 30 χλμ.
    Διατάζει την αφαίρεση (κοπή και καταστροφή) όλων των φυτών που έχουν μολυνθεί.
    Διευρύνει τον αρχικό κατάλογο των φυτών που είναι ευπαθή στη λοίμωξη, τα οποία φθάνουν τα 359 (!), δηλαδή σχεδόν οτιδήποτε φυτρώνει.
    Υποχρεώνει τα φυτώρια να τηρούν κανόνες ιχνηλασιμότητας για το υλικό που διακινούν.
    Η επέκταση στη Νότια Ιταλία οδήγησε σε νέα δεδομένα. Για την επαρχία Λέτσε διαπιστώνεται ότι η εξάλειψη της Xylella fastidiosa δεν είναι πλέον δυνατή, άρα θα πρέπει να ακολουθηθούν μέτρα περιορισμού της, με την εκρίζωση τουλάχιστον των αποδεδειγμένα προσβληθέντων δέντρων. Οι επαρχίες του Τάραντο και Μπρίντιζι χαρακτηρίζονται ως «ζώνες εξάλειψης», με την υποχρέωση να εκριζώνονται σε ακτίνα 100 μέτρων από τα προσβεβλημένα φυτά, ακόμη και τα φυτά-ξενιστές, ανεξαρτήτως της υγείας τους. Πρόκειται, δηλαδή, για τη δημιουργία μίας τεράστιας «νεκρής ζώνης», όπου (σχεδόν) τίποτα δεν πρέπει να φυτρώνει. Το περίεργο είναι ότι στο επίκεντρο (Λέτσε) τα μέτρα είναι πιο ήπια από τις γύρω περιοχές.
Τα περίεργα της φύσης
Ας σημειώσουμε προκαταβολικά ότι η υπόθεση αυτή (θα έπρεπε να) ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, και όχι μόνο, γιατί αν πράγματι υπάρχει Xylella fastidiosa, τότε η απειλή για τους ελληνικούς ελαιώνες είναι πολύ πιθανό να γίνει από υποθετική, πραγματική. 

Και τότε…
Είναι βέβαιο ότι το βακτήριο της Xylella fastidiosa ενδημούσε στην Αμερική και τα τέλη του 19ου αιώνα έπληξε σοβαρά τα αμπέλια της Καλιφόρνιας. Μέχρι όμως και τον Οκτώβριο του 2013, οπότε εντοπίστηκε στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας, θεωρείται ότι δεν έχει περάσει ποτέ στο έδαφος της ΕΕ και για κανένα φυτό (βλ. παράρτημα της βασικής οδηγίας 2000/29). Έχουμε, λοιπόν, ένα άλμα περίπου 120  ετών, εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, και μάλιστα από ένα έντομο που –υποτίθεται ότι– μεταδίδει τη μόλυνση/λοίμωξη σε ακτίνα 100 μέτρων, σύμφωνα τουλάχιστον με τους επιστήμονες και τους γραφειοκράτες της ΕΕ.
Εδώ έρχεται το ντοκουμέντο που σήμερα φέρνουμε στη δημοσιότητα που κάνει λόγο για μια ασθένεια, την Brusca, που έχει όμοια χαρακτηριστικά με την Xylella fastidiosa, η οποία καταγράφηκε πριν από 224 χρόνια, το 1789, πάλι στην ίδια περιοχή και για τα ίδια δέντρα, τους ελαιώνες της Νότιας Ιταλίας.
Να υπογραμμίσουμε ότι οι γνωμοδοτήσεις της EFSA όχι μόνο έχουν υποστεί τροποποιήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έρχονται και σε αντίθεση με άλλες επιστημονικές απόψεις που επικαλείται η ιταλική πλευρά. Υπάρχουν κρίσιμες «λεπτομέρειες», όπως π.χ. αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του βακτηρίου της Xylella fastidiosa και των συμπτωμάτων ταχείας ξήρανσης των ελαιoδέντρων, αν και ποιο στέλεχος προκαλεί τη λοίμωξη, αν τα ξερά ελαιόδεντρα ξαναβλασταίνουν, ποια είναι τα γεωγραφικά όρια της δράσης των εντόμων-διαβιβαστών, ποια είναι τα ευάλωτα φυτά, αν το βακτήριο της Xylella fastidiosa αρκεί για να μολύνει τις ελιές και ποιοι και γιατί είναι οι άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να συνδράμουν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν και κατέγραψε –έστω και έμμεσα– την ασάφεια, που περιβάλλει τα πραγματικά και επιστημονικά δεδομένα, τελικά αποφάσισε και βασιζόμενο στην «αρχή της προφύλαξης» (για να μην επεκταθεί η Xylella fastidiosa στο υπόλοιπο έδαφος της ΕΕ):
Φύλαγε τα ρούχα σου…
Δύο είναι, λοιπόν, οι κύριες απόψεις και εκδοχές:
Σύμφωνα με την πρώτη, η Xylella fastidiosa ήρθε από την Αμερική, με καθυστέρηση περίπου 120 χρόνων, με ξενιστές μάλλον κάποια καλλωπιστικά φυτά και πικροδάφνες. Άγνωστο για ποιους λόγους (και συμπτώσεις), εγκαταστάθηκε στο Λέτσε της Νότιας Ιταλίας, από όπου και επεκτείνεται, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερες ζημιές.
Σύμφωνα με τη δεύτερη, διαπιστώνουμε ότι αυτό που ονομάζουμε Xylella fastidiosa έχει τα ίδια συμπτώματα και, συνεπώς, πιθανολογούμε ότι πρόκειται για την ίδια ασθένεια που είχε καταγραφεί από το 1789 ως Brusca, η οποία είχε εμφανιστεί στην ίδια περιοχή της Νότιας Ιταλίας. 

Άρα, δεν πρόκειται για ένα καινούργιο πρόβλημα, αλλά για ένα παλιό, που ξαναεμφανίστηκε σήμερα με πιθανή αιτία την ακαλλιεργησία των ελαιοδέντρων, μια και η καλλιέργεια (κλάδεμα, λίπανση, άρδευση, όργωμα) δεν επιτρέπει την εμφάνιση του βακτηρίου.
Για το ποια από τις παραπάνω δύο εκδοχές είναι η σωστή, σήμερα η επιστήμη της γεωπονικής αδυνατεί να δώσει μία ολοκληρωμένη και με βεβαιότητα απάντηση. Το ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκό, καθώς μπερδεύονται πολλά και ισχυρά συμφέροντα, στα οποία έχουν αναφερθεί πλήθος άρθρων, ακόμη και βιβλίων:
    Πλήττεται η ελαιοκομία στην κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ιταλίας. Το πλήγμα δεν είναι μόνο παραγωγικό και οικονομικό, αλλά και οικολογικό, πολιτιστικό και αγροτουριστικό, καθώς αφορά την ίδια εικόνα της Ιταλίας.
    Ευνοούνται συμφέροντα όσων η δημιουργία αυτής της «νεκρής ζώνης» από την εκρίζωση ελιών και άλλων φυτών επιθυμούν την αλλαγή χρήσης της γης, είτε παραγωγών που θέλουν να «ξεφορτωθούν» αιωνόβια ελαιόδεντρα, είτε/και όσων σχεδιάζουν οικιστική επέκταση, ξενοδοχεία.
Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, φύλαγε και φρόντιζε τα ελαιόδεντρά σου να μη τα φάει η Xylella fastidiosa/ Brusca, ιδίως μάλιστα αν η ακαλλιεργησία αποτελεί βασική αιτία για την εμφάνιση και την επέκταση του βακτηρίου. Άλλωστε, ο καθηγητής Φιλοσοφίας και Ιατρικής και συγγραφέας του βιβλίου επικαλείται στο εξώφυλλό του τα σοφά λόγια του Βιργίλιου: «Ευτυχισμένος όποιος γνωρίζει τις αιτίες των πραγμάτων».






πηγή

Θαύμα στη Φαλάνθη. Δημοσιεύτηκε στο "Εκκλησία online"

Μαρτυρία Καθηγητή από την Μεσσηνία για «Θαύμα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου» στη Φαλάνθη. 

Από τον αδελφό Θεόδωρο από την Μεσσηνία παραθέτουμε την θαυμαστή επέμβαση της Παναγίας μας, που μας εμπιστεύθηκε .

Ευλογείτε Πάτερ
 

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας αναφέρω το συγκλονιστικό και πραγματικό γεγονός που βίωσα σήμερα το πρωί. Βρίσκομαι στο χωριό Φαλάνθη Νομού Μεσσηνίας, στην γενέτειρά μου και προσέχω την υπερήλικη μητέρα μου ετών 93 η οποία μένει μόνιμα εδώ με τον μικρότερο αδελφό μου.

Στις 11 η ώρα το πρωί παίρνω το αυτοκίνητο του αδελφού μου, ένα αγροτικό, φορτώνω κενά πλαστικά μπουκάλια και πηγαίνω να τα γεμίσω νερό από μια πηγή που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. 

Όταν φθάνω δίπλα στη πηγή και ενώ θα έπρεπε κανονικά να προχωρήσω να περάσω το μικρό γεφύρι με μηδενική ορατότητα λόγω στροφής και δένδρων για να διανύσω μια απόσταση γύρω στα εκατό μέτρα όπου είναι ένα πλάτωμα για να πάρω στροφή και να σταθμεύσω το αυτοκίνητο δίπλα στη πηγή αλλά με το μπροστινό μέρος μπροστά με κατεύθυνση το χωριό λόγω επιστροφής μου ξαφνικά σταματάω το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και κάνω την σκέψη μήπως ήταν προτιμότερο να μην διανύσω αυτή την μικρή απόσταση των εκατό μέτρων αλλά να περάσω σε ένα μικρό χωματόδρομο δίπλα στην πηγή και απέναντί μου. 

Αυτό το σταμάτημα του αυτοκινήτου ή μάλλον η άνωθεν εντολή που πήρα να σταματήσω το αυτοκίνητο με έσωσε γιατί δεν θα είχαν περάσει ένα ή δύο δευτερόλεπτα όταν βλέπω μπροστά μου να εμφανίζεται ένα αυτοκίνητο από την αντίθετη πλευρά να διασχίζει αυτό το μικρό γεφυράκι με μεγάλη ταχύτητα και όχι μόνο να τρέχει στην δική μου λωρίδα και να με αποφεύγει την τελευταία στιγμή στρίβοντας ο οδηγός του το τιμόνι προς τα δεξιά στην δική του λωρίδα. 

Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε εάν είχα συνεχίσει την πορεία μου όπως και έπρεπε να γίνει γιατί η άλλη σκέψη να περάσω απέναντι στον μικρό χωματόδρομο και να κάνω όπισθεν για να γυρίσω την κατεύθυνση του δεν ήταν πραγματοποιήσιμη, θα γινότανε το μοιραίο τρακάρισμα με όλες τις συνέπειες. Εδώ βοήθησε η Παναγία μας ο Τριαδικός Θεός να μην συμβεί το μοιραίο και να μου ξαναδώσουν την ευκαιρία να ξαναεπισκευτώ το Άγιο όρος στην προγραμματισμένη επίσκεψή μου στις 13 του Οκτωβρίου και κάτι ακόμα συνηθίζω τα τελευταία χρόνια κάθε πρωί να διαβάζω την πρωϊνή προσευχή καθώς και τους χαιρετισμούς στην Παναγία μας από ένα μικρό προσευχητάρι όπως το έκανα και σήμερα λίγο πριν να πάω να φέρω νερό και πιστεύω ότι η Παναγία μας μου έδωσε την ευκαιρία και με κάλεσε να ξαναεπισκευτώ το Περιβόλι της γι αυτό με βοήθησε να αποφύγω τον αναπόφευκτο κίνδυνο. 

Καλή αντάμωση Πάτερ μου εφόσον ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία μας μου το επιτρέψει τον προσεχή Οκτώβριο.
 

Βέβαια συμφωνώ Πάτερ μου να περαστεί στην σχετική ανακοίνωσή σας για να επιβεβαιωθεί και από εμένα τον αμαρτωλό η ζωντανή παρουσία της Παναγίας μας που μου έσωσε για άλλη μια φορά την ζωή και να εδραιώσει την Πίστη των Χριστιανών αλλά και να προβληματίσει τουλάχιστον τους άθρησκους και δη τους ηγέτες ότι στα σημερινά αδιέξοδα που μας οδήγησαν η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στις αξίες μας, παραμερίζοντας την ύλη, και η έμπρακτη Πίστη μας στον Τριαδικό Θεό και στην Μητέρα όλων μας την ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ.

Θεόδωρος Φωτίου Κυριόπουλος

Ο νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων θα λειτουργήσει αύριο στην Καλαμάτα

IMG 5310-aaΟ Θεόκλητος Λαμπρινάκος είναι ο νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων όπως ξέρει ο λαός της Καλαμπάκας από τις 11:30 το πρωί της Παρασκευής.
Ο νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει αύριο στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Υπαπαντής 
Ποιός είναι ο Θεόκλητος Λαμπρινάκος
Ό Αρχιμ. Θεόκλητος (κατά κόσμον Δημήτριος Λαμπρινάκος), γεννήθηκε στήν Αθήνα στίς 10 Φεβρουαρίου 1967.
Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής τοΰ Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμιλε! τήν Αγγλική γλώσσα καί γνωρίζει τήν Αραβικήν.
Σέ ήλικία 18 έτών έκάρη Μοναχός στήν Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας.
Χειροτονήθηκε Διάκονος τό 1988 καί Πρεσβύτερος τό 1989, ύπό τού αειμνήστου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη, ένώ τό 1998 έλαβε τό οφφίκιον τού Αρχιμανδρίτου.
Τό 2003, μέ Απόφαση τού ώς άνω μακαριστού Μητροπολίτου, έδιωρίσθη Πρωτοσύγκελλος τής Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Διετέλεσε Ηγούμενος τής Ιεράς Μονής Βουλκάνου, κατά τήν διετία 2007 - 2009, διωρισθείς ύπό τού νύν Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (Σαββάτου).
Παραλλήλως υπηρέτησε ώς Εφημέριος - Προϊστάμενος σέ διαφόρους Ενοριακούς Ναούς της υπαίθρου ένω τά τελευταία είκοσι χρόνια στόν Ί. Ν. Παμμ. Ταξιαρχών Καλαμάτας, ώς Προϊστάμενος αυτού.
Ανέπτυξε πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό καί συγγραφικό έργο.
Συνέταξε καί έπιμελήθηκε φυλλάδια ιστορικού, αγιολογικού, έορτολογικού καί πνευματικού περιεχομένου, ένω κατά καιρούς δημοσιεύθηκαν άρθρα του σέ περιοδικά καί έφημερίδες. Ώς ύπεύθυνος ύλης τού περιοδικού της Ίεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας «ΔΙΔΑΧΗ» συνέγραψε πλειάδα άρθρων τά όποια έξέδωσε σέ τόμο ύπό τόν τίτλο: «ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΔΑΧΗΣ» (2012).
Έργα τού ίδίου, τό ιστορικού περιεχομένου βιβλίο τιτλοφορούμενο: «ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» (2010), καθώς καί ό πολυτελής άναμνηστικός Τόμος, μέ τίτλο: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΘΕΙΑΣ ΔΟΞΗΣ» (2016), ό όποιος έξεδόθη έπ' εύκαιρία της έπετείου τών 60 έτών από τά Εγκαίνια τοϋ Ίεροΰ Ναοΰ των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας, καί παρουσιάθηκε ένώπιον τοϋ Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έξεπροσώπησε τήν Ίερά Μητρόπολη Μεσσηνίας σέ Συνέδρια, όπως στό Χαλέπι της Συρίας, στήν Ιταλία, σέ αποστολές στό Ντητρόιτ Αμερικής, στήν Αγία Πετρούπολη Ρωσίας καί αλλαχοϋ καί έλαβε μέρος σέ έπιστημονικά Συνέδρια καί Επιμορφωτικά Σεμινάρια.
IMG 5250-aaIMG 5583-aaIMG 5702-aaSTM 6191-aaSTM 9563-aaSTM 9566-aa

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο μπαίνει στη ζωή μας

Πώς λειτουργεί
το νέο σύστημα και
ποιες οι ιδιαιτερότητες του.

Όσοι ταξιδεύουν συχνά στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους ή για άλλους σκοπούς (ιατρικούς κ.α.), οι φοιτητές – φοιτήτριες σε πανεπιστήμιο της Αθήνας ή του Πειραιά και χρησιμοποιούν τα Μέσα Μεταφορών σταθερής τροχιάς (Μετρό) θα πρέπει από τώρα να ενημερωθούν. Πριν ξεκινήσουν και ξαφνικά βρεθούν «μπλεγμένοι». Το «ηλεκτρονικό εισιτήριο» είναι γεγονός και πλέον μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί στους περισσότερους σταθμούς του ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) και του Μετρό. 
Χωρίς κάρτα δεν ανοίγει η πόρτα, στο μηχάνημα, και δεν περνά ο επιβάτης.

Όπως γράφει στο in.gr ο Ορέστης Καρύπης: 
Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια αποτελούνται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket και την απρόσωπη και προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα ATH.ENA Card. Σημαντικό είναι πως το ηλεκτρονικό  εισιτήριο ATH.ENA Ticket και η απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα ATH.ENA Card απευθύνονται, κυρίως στους επιβάτες που δεν κάνουν συχνή χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Ο κάτοχος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα μπορεί να προσθέτει σε αυτό, τον αριθμό των διαδρομών που θέλει να κάνει η ακόμη και πακέτα διαδρομών όπως πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων (το 1 εισιτήριο είναι δωρεάν), το ημερήσιο εισιτήριο των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ, το τουριστικό εισιτήριο των 3 ημερών για όλα τα μέσα.
 

Όσοι  προμηθευτούν την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα ATH.ENA Card θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα πακέτα του ηλεκτρονικού εισιτήριου αλλά επιπλέον θα μπορούν να φορτώνουν την κάρτα αυτή με χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούν για την μεταφορά τους ενώ το ελάχιστο κόστος για την πρώτη αγορά του ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket και της απρόσωπης ηλεκτρονικής κάρτας ATH.ENA Card είναι 4,5 ευρώ.
Ήδη διακόπηκε η έκδοση της μηνιαίας κάρτας. Φυσικά όσοι έχουν προμηθευτεί τέτοια για τον Οκτώβριο θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν κανονικά αλλά στο εξής θα εκδίδεται μόνο η ηλεκτρονική κάρτα, η οποία δεν θα ισχύει για κάθε μήνα ξεχωριστά αλλά θα έχει ισχύ τριάντα ημερών και θα μπορεί να εκδοθεί σε οποιαδήποτε ημερομηνία μέσα στον μήνα.
 
Αντίστοιχα, η προσωποποιημένη «έξυπνη» κάρτα (προσωποποιημένη ATH.ENA Card), η οποία απευθύνεται στους συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ θα υποκαταστήσει, μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ και τις κάρτες των ειδικών κατηγοριών επιβατών. Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ, την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο και η εισαγωγή ενός 8ψήφιου κωδικού.
Ο εκδότης εισάγει στην εφαρμογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ, το όνομα, το επώνυμο καθώς και το μήνα και έτος γέννησης. Στη συνέχεια προχωρά σε επιβεβαίωση της ταυτότητας του επιβάτη, ο οποίος εισάγει τον 8ψήφιο κωδικό ασφαλείας. Τέλος, ο εκδότης προχωρά σε λήψη φωτογραφίας του επιβάτη (μέσω της φωτογραφικής μηχανής που διαθέτει το ΤΕΚ ή μέσω σάρωσης προεκτυπωμένης φωτογραφίας) και εκδίδει την έξυπνη κάρτα.
Σε περίπτωση απώλειας προσωποποιημένης έξυπνης κάρτας, ο κάτοχος οφείλει να προσκομίσει στο εκδοτήριο ένα επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον ΑΜΚΑ του, καθώς και προσωπικό του κωδικό μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο.
Στην περίπτωση δικαιούχων δωρεάν διαδρομών (όπως εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ) θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους αλλά με διαδικασία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από τον ΟΑΣΑ.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ- ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΙΒΟ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 
ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ των εξελίξεων αποτελεί τους τελευταίους μήνες η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με αποκορύφωμα τα εγκαίνια του Νέου Δημοτικού μεγάρου όπου υπουργοί απέδωσαν το πολιτικό στίγμα των προθέσεων της Πολιτείας για το επόμενο διάστημα, πάντα με την παρουσία του ανώτατου Πολιτειακού άρχοντα με τον Δήμο να πρωτοστατεί.
Παρά την οικονομική δυσπραγία η Καλαμάτα απέδειξε ότι συγκεντρώνει τα βλέμματα της πολιτικής ατζέντας καθώς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση με ένα κτίριο που στεγαζόταν το παλιό Νοσοκομείο, να εξακτινώνει σήμερα την διάσταση της αναμόρφωσης στον πολεοδομικό ιστό μιας μεγάλης πόλης. Η αξία μιας πόλης που μεταμορφώνεται προς το καλύτερο συμπληρώνεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον Δήμο με αναπλάσεις αλλά και τις συλλογικότητες που ομορφαίνουν την πόλη με δράσεις και πρωτοβουλίες.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ
Στο πολιτικό στίβο η διαρκή παρουσία του συμπατριώτη μας Προέδρου της Δημοκρατίας δεν περνά απαρατήρητη σε πληθώρα εκδηλώσεων και συλλογικών δράσεων για τους πολίτες όπως η νέα μεγάλη δωρεά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και την προσιτή παρουσία του προέδρου με τους πολίτες, κάτι που δεν συναντάμε συχνά στον πολιτικό βίο της χώρας.
Η αρχόντισσα όμως της Μεσσηνίας μετά τα νέα μεγάλα οδικά έργα, τα νέα ξενοδοχεία με επενδύσεις που ετοιμάζονται, αποτελεί ταυτόσημη παρουσία στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πρωθυπουργοί έχουν προσέλθει στην πόλη κατά την διάρκεια μεγάλων γεγονότων, ενώ στα εγκαίνια του Δημαρχείου, οι υπουργοί που καθορίζουν την ταυτότητα της Κυβέρνησης προέβησαν σε δηλώσεις για πληθώρα θεμάτων, με καθοριστικό στίγμα την ιστορική παρουσία του τόπου, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό κι όχι μόνο.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΟΊΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Η Καλαμάτα θα καθορίζει τις εξελίξεις οδηγώντας σε νέες εποχές αν καταφέρει να αλλάξει την μορφή της πόλης η νέα γενιά. 
Αν απεγκλωβιστούν κι άλλες δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της. Δικαιολογημένα η Μεσσηνία μαζί με την πρωτεύουσα αποτελεί το επόμενο μεγάλο τουριστικό αναγνωρίσιμο προιόν. Καιρός είναι να το αξιοποιήσει η πόλη. Με ισότητα, σεβασμό στην κουλτούρα, με ανάδειξη του
πολιτιστικού, κοινωνικού μωσαικού της. Αυτό θα είναι εξάλλου και το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την επόμενη Δημοτική αρχή. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ...ΚΟΝΤΡΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΛΑΔΙ στην κόντρα...που άνοιξε μεταξύ του πρώην Δημάρχου κ. Κόλλια και του νυν κ. Κατσίβελα ήρθε να προσθέσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας με κείμενο που τιτλοφορείται «Η Απάντησή μου», η οποία δεν διανεμήθηκε σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τοποθετείται σε σειρά θεμάτων. 
Η επιστολή του κ. Καλκαβούρα αναφέρει το θέμα των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης Γαργαλιάνων σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι: 
"Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βλάβες που γίνονταν, η που γίνονται τώρα, τα ίδια άτομα τις αποκαθιστούσαν  και επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής  και τώρα. Και μην σκεφθεί  κάποιος ότι τότε έτρεχαν και αμέσως επισκεύαζαν, ενώ τώρα δεν ενδιαφέρονται και δεν αποκαθιστούν άμεσα την όποια βλάβη. Άρα ο προηγούμενος δήμαρχος, η δεν κατανοεί τι διαβάζει και σε ποιο σημείο επικέντρωσα την κριτική μου η εσκεμμένα παραπληροφορεί .
Το να απομονώνει λέξεις και να δίνει δικές του ερμηνείες ,είναι ολοφάνερο ότι στερείτε επιχειρημάτων και θέλει στην ύδρευση, να παρουσιάσει σαν μεγάλο έργο της δημαρχίας του, την υποχρέωση, να αποκαθιστά τις όποιες βλάβες. Για το πρόβλημα όμως που χρόνια βιώνουμε στους Γαργαλιάνους, καμία απάντηση, το προσπερνά, γιατί μάλλον δεν τον ενδιαφέρει. Ρωτώ λοιπόν  και πάλι.  Χρειαζόμαστε η όχι περισσότερη ποσότητα νερού?". Προσθέτει ότι "Όλοι οι Δήμαρχοι μετά από τον κ. Κατρίτση και ο κ. Μπουντάς και ο κ. Καλοφωλιάς, οι οποίοι  γνώριζαν το πρόβλημα, προσπάθησαν με γεωτρήσεις να δώσουν λύση, χωρίς επιτυχία. Όμως προσπάθησαν, και όλοι   γνωρίζουν τις ενέργειες  που έγιναν. Τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή  για να αυξήσουμε την ποσότητα του νερού στην πόλη μας? Ποιές μελέτες ετοίμασε για την αντικατάσταση του αγωγού?".
ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σε άλλο σημείο της επιστολής του σχετικά με την αυτοδιοίκηση σημειώνει ότι "Ήταν δική μου επιλογή, να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση  και τον τόπο μου, και βεβαίως δεν το έχω μετανιώσει. Είμαι περήφανος  που οι συμπατριώτες μου με τιμούν με την ψήφο τους ,σε όλη την διάρκεια της αυτοδιοικητικής  μου πορείας.  Εσείς τέως δήμαρχε Τριφυλίας,  που στις προηγούμενες εκλογές σας καταψήφισαν οι συμπατριώτες σας, στα Φιλιατρά, και ο συνδυασμός μας  καταποντίσθηκε, αναρωτιέμαι, μήπως οι δημότες των Φιλιατρών σας γνώριζαν ποιο καλά από  εμάς?Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι πράγματι σας γνώριζαν καλά, σε όλους εμάς πέρασε κάποιος  χρόνος για  να σας μάθουμε.Είναι το πιο εύκολο σε μένα, ν’ αρχίσω ν’ απαριθμώ και να υπενθυμίζω όχι εκφράσεις, αλλά γεγονότα που υπήρξαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης του δήμου, μ’ ένα δήμαρχο παρόντα- απόντα, με ένα δήμαρχο που περισσότερο χρόνο διέθετε  σε άλλους χώρους και στο καφενείο, παρά  στο δημαρχείο. Δεν θα το κάνω τώρα, αλλά αν χρειασθεί εδώ είμαστε".
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Σε προσωπική απάντηση προς τον κ. Κόλλια ο νυν Πρόεδρος αναφέρει στην επιστολή του ότι "Μιλήσατε  κ. πρώην δήμαρχε για εξαπτέρυγα. Όσο με αφορά, εξαπτέρυγο δεν ήμουν  και δεν είμαι κανενός δημάρχου, παρά μόνο των συμπολιτών μου και αυτό που αναφέρετε είναι ύβρεις και προς αυτούς. Είμαι ελεύθερος άνθρωπος και όλοι οι δημότες γνωρίζουν την πορεία μου, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς εξαρτήσεις, με γνώμη και άποψη, πολλές φορές δε, και με σκληρές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Αυτό βέβαια για σας είναι γκρίνια, μα για μένα είναι αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο μου και τους συνδημότες μου. Σας επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς πρώην δήμαρχε Τριφυλίας. Τέλος, το ήθος μου, η προσωπικότητά μου και η οικογενειακή μου αγωγή, δεν μου επιτρέπουν να απαντήσω με το δικό σας λεξιλόγιο" καταλήγει στην επιστολή του. ΓΙΑΝ. ΜΠ.
         
ΓΟΗΤΕΥΕΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ- ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...
 
Η ΑΙΩΝΙΑ νύμφη του Ιονίου που αναφέρεται στα Ομηρικά έπη, στα ταξίδια των μεγάλων περιηγητών, αλλά με ιστορία που χάνεται στο βάθος του Ελλαδικού πολιτισμού αποτελεί το σημείο αναφοράς στο Ιόνιο. Το ταξίδι στα όρη της Κυπαρισσίας αποτελεί από μόνο του ένα ταξίδι που χάνεται μέσα στον χρόνο. Στα κοινωνικά δίκτυα οι ομορφιές της πόλης αποτελούν θέλγητρο για τους του
Η πόλη χτισμένη σε προνομιακή θέση, με αμφιθεατρικό πανόραμα, από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω ή Ψυχρό μέχρι τα νερά του Ιονίου, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας. Είναι χωρισμένη στην Άνω Πόλη, που είναι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, και στη Νέα Πόλη που φτάνει μέχρι την ακτή. Η πανέμορφη θέα προς το Ιόνιο είναι απολαυστική όλο το χρόνο ενώ το καλοκαίρι κανείς δεν χάνει την ευκαιρία για μια βουτιά στον κυπαρισσιακό κόλπο, με τις καθαρές θάλασσές του και τις εκπληκτικές παραλίες του- όπως, μεταξύ άλλων, η μοναδική Ελαία.
Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ 
Οι περιηγητές ανά τους αιώνες την έχουν υμνήσει μέχρι σήμερα. Νέοι μάλιστα άνθρωποι ανακαλύπτουν τις ομορφιές της ψηλότερα από το Κάστρο των Γιγάντων. Μέσα από μια παρουσία διαχρονική, το γαλάζιο με λευκό φως της Αρκαδιάς γοητεύει τους επισκέπτες. Συνέδρια για τον πολιτισμό της περιοχής έγιναν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ενώ αναμένεται να διοργανωθούν νέα εντός του νέου έτους. Η Ελληνική σημαία μάλιστα κυματίζει στην κορυφή της οροσειράς. Το σημείο αναφοράς ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, το σημείο συμβολής πλούσιων ιστορικών χρόνων. ..
ΓΙΑΝ.ΜΠ.

Πάτρα: Άγριο επεισόδιο μεταξύ γυναικών στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων - Από τα μαλλιοτραβήγματα και τις μπουνιές ... βγήκε μαχαίρι!

Σοβαρό επεισόδιο στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων στην Πάτρα, προκάλεσε πανικό, το απόγευμα.
Σύμφωνα με μάρτυρες που μίλησαν στο tempo24.news, νεαρές γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια και άρχισαν ένας έντονος διαπληκτικός. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, μια από τις νεαρές φέρεται να έβγαλε μαχαίρι. Περαστικοί και θαμώνες της πλατείας, πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να καλούν την αστυνομία.
Άμεσα έσπευσε στο σημείο μεγάλη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ, άνδρες της οποίας πήραν τις εμπλεκόμενες και τις οδήγησαν στο Αστυνομικό τμήμα.


Ήπιατε πολύ καφέ; Τι πρέπει να κάνετε για να υποχωρήσουν οι «παρενέργειες»

Έχει συμβεί σε όλους μας να πιούμε έναν, δύο ή και τρεις καφέδες παραπάνω τις μέρες που η κούραση μας καταβάλλει και οι υποχρεώσεις μοιάζουν να μην τελειώνουν…

Η καφεΐνη του καφέ είναι ουσία που διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα ώστε να προσφέρει ένα αίσθημα ενεργητικότητας και τόνωσης. Σε μεγάλες δόσεις όμως προκαλεί νευρικότητα, αύξηση των παλμών της καρδιάς ή ακόμη και ζαλάδες και πονοκέφαλο.
Οι ειδικοί συνιστούν σε γενικές γραμμές να μην καταναλώνουμε πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ. Αν και ο κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην καφεΐνη, η κατανάλωση ποσότητας μεγαλύτερης από την προαναφερθείσα πιθανότατα θα δυσάρεστα αποτελέσματα.
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν όταν εμφανιστούν οι «πρώτες» παρενέργειες από την υπερκατανάλωση καφέ; Αρχικά, το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η ενυδάτωση. Το νερό ως γνωστόν αυξάνει τη συχνότητα επισκέψεων στην τουαλέτα κι έτσι μαζί με τα ούρα απορρίπτεται σιγά σιγά και η καφεΐνη από τον οργανισμό. Επίσης, βοηθητική είναι η ήπια σωματική άσκηση για να εκτονώσετε την υπερβολική διέγερση που νιώθετε. Τέλος, συνιστάται η κατανάλωση τροφών με κάλιο και μαγνήσιο (π.χ. μπανάνα, αβοκάντο, ξηροί καρποί, πασατέμπος). Η καφεΐνη εξαντλεί τα δύο αυτά συστατικά στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη νευρικότητα και στο τρέμουλο.
Σε σοβαρές περιπτώσεις υπερκατανάλωσης, όταν δηλαδή εκδηλώνεται δύσπνοια, πνευματική σύγχυση, εμετός, επίμονη ταχυπαλμία/αρρυθμία ή μυϊκός σπασμός, απαιτείται η επίσκεψη στον γιατρό.


womenshealthmag.com, OnMed

Άλματα που κόβουν τη ανάσα εντυπωσιάζουν χιλιάδες θεατές στη Σαντορίνη

Σε φυσική πίστα μετέτρεψαν και φέτος οι παγκοσμίου φήμης freerunners τα λευκά παραδοσιακά σπίτια της Σαντορίνης, πραγματοποιώντας εντυπωσιακά άλματα και περίπλοκες φιγούρες, με φόντο την ηφαιστειακή καλντέρα, στο πλαίσιο του «Red Bull Art of Motion» που επιστρέφει για 7η συνεχόμενη χρονιά στο νησί και του μεγαλύτερου παγκοσμίως αγώνα freerunning & parkour στην Οία.
«Νέοι από κάθε γωνιά του κόσμου ήρθαν και φέτος στη Σαντορινή να δουν από κοντά το μοναδικό αυτό θέαμα. Στο νησί αν και πλησιάζουμε στα μέσα Οκτωβρίου, ζούμε ακόμη σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, διανύοντας την καλύτερη ιστορικά τουριστική περίοδο για το νησί. Είμαστε γεμάτοι μέχρι να κλείσουμε για το χειμώνα, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου», μας λέει ξενοδόχος του νησιού.
Ο κάθε αθλητής έχει 90 δευτερόλεπτα να ολοκληρώσει μια διαδρομή (run) σε συγκεκριμένο χώρο που έχει οριστεί (πίστα), ο οποίος είναι ο ίδιος για όλους τους συμμετέχοντες. Η πίστα απλώνεται σε μια έκταση 683 τ.μ. στην καλντέρα της Οίας και η διαφορά ύψους του ψηλότερου με το χαμηλότερο σημείο είναι 16 μέτρα. Ειδικότερα, η πίστα βρίσκεται ακριβώς πάνω στην καλντέρα, μεταξύ του σημείου όπου χιλιάδες τουρίστες, ακόμα και στα μέσα σχεδόν Οκτωβρίου, απολαμβάνουν κάθε απόγευμα το μοναδικό ηλιοβασίλεμα και τον χαρακτηριστικό μύλο που κοσμεί την Οία.

Ημέρα της κρίσης: Το απόκρυφο χειρόγραφο του 15ου αιώνα που προβλέπει το μέλλον

Η ημέρα της κρίσης ήταν πάντα στο πίσω μέρος στο μυαλό των ανθρώπων του 15ου αιώνα. 

O πρώτος χάρτης περιγράφει την κατάσταση του κόσμου μεταξύ του 639 και 1514.



Μέσα στο χειρόγραφο γίνονται απίστευτες αποκαλύψεις για το μέλλον.


Όπως φαίνεται έχει προβλέψει αρκετά παροντικά γεγονότα. Ισλάμ, Αντίχριστος και η Ημέρα της Κρίσεως είναι στο επίκεντρο!

Όπως θα δείτε είναι γραμμένο στα λατινικά και δεν γνωρίζουμε από ποιον είχε γραφτεί . Σύμφωνα με το National Geographic, το χειρόγραφο βρέθηκε στο Lübeck στην Γερμανία μεταξύ του 1486 και του 1488 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Σαν Μαρίνο στην Καλιφόρνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας έχει σχηματίσει ένα τεράστιο κύκλο που συμβολίζει την Γη και το νερό που βρίσκεται γύρω του συμβολίζει την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.
Επίσης, κάνει λόγο για την αύξηση του Ισλάμ και το πόσο θα απειλήσει τον χριστιανικό κόσμο!





ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου