25.4.20

Έτσι θα λειτουργήσουν από Δευτέρα δικαστήρια και πρωτοδικεία – Πως θα δικαιολογείται η μετακίνηση

Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και έτσι από την Δευτέρα (27.04.2020) δικαστήρια και ειρηνοδικεία θα ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν.
Όπως ανέφερε στην καθημερινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση από Δευτέρα προς τα ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία για τη διαδικασία της συναινετικής προσομοίωσης θα γίνεται με χρήση του κωδικού Β2 στο 13033.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην έδρα αλλά και από συνηγόρους και διαδίκους.
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει αντισηπτικό και να γίνεται χρήση αυτού. Σε κάθε αίθουσα θα μπαίνει ένα άτομο ανά 10 τ.μ, και όσοι είναι σε αυτήν θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κώμα; Κινέζοι ειδικοί εσπευσμένα στην Βόρεια Κορέα

Κάποιοι μεταδίδουν ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι ήδη νεκρός. Γιατρός περιγράφει πως κατέρρευσε την ώρα που περπατούσε στην εξοχή. Τι αναφέρει το Reuters και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κώμα και για τον λόγο αυτό η Κίνα στέλνει ομάδα ειδικών στην Βόρεια Κορέα για να βοηθήσουν τους γιατρούς του, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση της κατάστασης. Ένα πραγματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη καθώς φήμες θέλουν τον βορειοκορεάτη ηγέτη να είναι νεκρός.
Η είδηση για την κινεζική αποστολή έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες οι οποίες μεταδίδονται κυρίως από ιαπωνικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «φυτό» μετά από εγχείριση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν το ταξίδι των Κινέζων γιατρών στην Βόρεια Κορέα αφορά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ιαπωνική εφημερίδα Shukan Gendai ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι σε κώμα μετά από την εγχείριση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε στις αρχές του μήνα.
Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ επικαλέστηκε έναν κινέζο γιατρό ο οποίος αποτελεί μέρος της ομάδας που μεταβαίνει στην Βόρεια Κορέα για να αναλάβει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Κιμ Γιονγκ Ουν
Σύμφωνα με την πηγή αυτή ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκεπτόταν την επαρχία όταν έπιασε το στήθος του και κατέρρευσε. Ο γιατρός που ήταν μαζί του εκείνη την στιγμή του έκανε ανάνηψη και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.
Την ώρα που δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τον θάνατο του Κιμ, το hashtag #KimJongUndead ήταν τρεντ στο twitter την Παρασκευή.
Η κινεζική αποστολή με ένα ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας να είναι επικεφςλής έφυγε για την Βόρεια Κορέα την Πέμπτη υποστηρίζουν άλλες δυο πηγές.
Παρότι ζητήθηκε κάποιοι σχόλιο από το τμήμα διασύνδεσης Κίνας – Βόρειας Κορέας, δεν υπήρχε καμία απάντηση έως το βράδυ της Παρασκευής.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επίσης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Το NK, ειδησεογραφικό site που έχει έδρα την Σεούλ, είχε μεταδώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Κιμ ανάρρωνε από μετά από επέμβαση καρδιάς στις 12 Απριλίου.
Νοτιοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ένας Κινέζος αξιωματούχος επιμένουν ότι τίποτα δεν δείχνει ότι κινδυνεύει η ζωή του Κιμ Γιονγκ Ουν και ότι δεν υπάρχει ασυνήθιστη κινητικότητα στην Βόρεια Κορέα.
Τη Παρασκευή, πηγή από τη Νότια Κορέα ανέφερε στο Reuters ότι σύμφωνα με τις μυστικές τους υπηρεσίες ο Κιμ είναι ζωντανός και πιθανότατα θα κάνει σύντομα μια δημόσια εμφάνιση.
Είπε ακόμα ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για την κατάσταση του Κιμ και ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή της Κίνας.
Το ίδιο και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες ανέφεραν ότι γνωρίζουν για τα προβλήματα υγείας του Κιμ αλλά δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις πιο απομονωμένες και μυστικοπαθείς χώρες του κόσμου και η κατάσταση της υγείας των ηγετών της αντιμετωπίζεται πάντα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Το Reuters αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή ούτε το που βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν ούτε για την κατάσταση της υγείας του.
Η τελευταία φορά που έγινε αναφορά για παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν σε κυβερνητική σύσκεψη ήταν στις 11 Απριλίου και επίσης εντύπωση προκαλεί ότι δεν παρέστη στην μεγαλειώδη παρέλαση για τα γενέθλια του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ στις 15 Απριλίου.


newsit.gr

Άλλα 9 εκατ. για την εκστρατεία

Με επιπλέον ποσό 9 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύεται η κυβερνητική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Μέχρι σήμερα είχε διατεθεί , σε κανάλια και εφημερίδες, το ποσό των 11 εκατομμυρίων. Συνολικά  δηλαδή φτάνουμε τώρα στα 20 εκατομμύρια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανέλαβε, εκ της θεσμικής του θέσης, να διευκρινίσει «τι και πως» έφτασε η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Αναφέρει:
«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορονοϊού, η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής. Η ενημέρωση των πολιτών είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα που έχουμε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Γιατί η ενημέρωση σώζει κυριολεκτικά ζωές», τονίζει σε ανακοίνωση του.
«Για τον λόγο αυτό», προσθέτει, «στις δράσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η απαραίτητη εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα αναγκαία μέτρα προστασίας και τις συμπεριφορές για  τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».
Στη συνέχεια τονίζει:
«Είναι αυτονόητο ότι η πρόληψη, ο περιορισμός της διασποράς και η συγκράτηση σε ελεγχόμενα επίπεδα του αριθμού αυτών που χρήζουν νοσηλείας μειώνουν και το δημοσιονομικό αποτύπωμα της πανδημίας, ενώ συμβάλουν στην επιστροφή στην «κανονικότητα» το ταχύτερο δυνατό και με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
Μέχρι σήμερα, η σχετική επιτυχία των μέτρων που έχουμε λάβει, σε σύγκριση με άλλες χώρες, βασίζεται, όσον αφορά στην ενημέρωση  στους παρακάτω δύο άξονες:
«Μένουμε σπίτι» παρά την κόπωση, και συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την καθοριστική σημασία που έχει η υπεύθυνη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Είναι αυτονόητο ότι η τήρηση αυτών των δύο κρίσιμων προϋποθέσεων δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στη διάθεση κοινωνικής προσφοράς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης  και στο φιλότιμο των εργαζομένων σε αυτά. Είχαμε υποχρέωση ως υπεύθυνη Πολιτεία να διαμορφώσουμε μια επαγγελματική, οργανωμένη και συνεκτική εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών.
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων στις 10 Απριλίου 2020, είχαμε τονίσει ότι η εκστρατεία ενημέρωσης δεν σταματά στο τέλος Απριλίου. Αντίθετα, τώρα μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση, δηλαδή στη διαδικασία επιστροφής στην «νέα κανονικότητα».
Η διαδικασία αυτή θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Για αυτό έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε πρόγραμμα με στοχευμένα μηνύματα, για διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, για διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη.
Είναι απαραίτητο, στην κρίσιμη φάση της σταδιακής μετάβασης στην «νέα κανονικότητα», να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε έναν νέο τρόπο ζωής και να τους προφυλάξουμε από την παραπληροφόρηση και τα «fake news». Διότι, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός.
Για τους παραπάνω λόγους, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται σήμερα, η εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης ενισχύεται με 9 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και διαμορφώνεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,29% των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι και τον μήνα Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί ρητά η συμμετοχή στην κατανομή της συνολικής δαπάνης των τοπικών και περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάθε κατηγορίας.
Επίσης, στο πλαίσιο της απόλυτης διαφάνειας για την καμπάνια, το Υπουργείο Οικονομικών πληρώνει απευθείας όσους συμμετέχουν και λαμβάνουν χρήματα για την καταχώρηση, προβολή ή μετάδοση του μηνύματος στο μέσο τους, χωρίς επιστροφές. Διευκρινίζεται ότι για το πρόσθετο ποσό της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης η αμοιβή του αναδόχου περιορίζεται στο 1%.
Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας. Προτεραιότητά μας είναι αφενός η προστασία της υγείας των πολιτών, γιατί κάθε ζωή που σώζεται έχει ανεκτίμητη αξία, και αφετέρου η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων.
Με συνεκτικό σχέδιο και πρόγραμμα θα βγούμε όλοι μαζί από την καραντίνα, αισιόδοξοι δυνατοί και ενωμένοι».

Πόσο κάτω θα φτάσει η τιμή καυσίμων;

Πόσο θα φθάσει η τιμή της βενζίνης την άλλη εβδομάδα;
Δεκάδες διαχειριστές πολυκατοικιών σπεύδουν να αγοράσουν αυτή την εποχή πετρέλαιο για τα καλοριφέρ. Δεν θα τα χρειαστούν φέτος. Αλλά με τέτοια τιμή δεν πρόκειται να βρεθεί πάλι. Οι εταιρίες πετρελαιοειδών τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν λεβητοστάσια. Εξ αιτίας της ζήτησης αναγκάστηκε ο υπουργός κ. Σταϊκούρας να δηλώσει ότι «Παρατείνεται και μετά την Δευτέρα 27 Απριλίου η καταληκτική ημερομηνία πώλησης οικιακού πετρελαίου», ώστε να προλάβουν κι άλλοι να γλυτώσουν κάπου 100, 200 ίσως και παραπάνω (ανάλογα) ευρώ.
Η ιστορική κατάρρευση που καταγράφεται στο αμερικανικό πετρέλαιο δεν θα επηρεάσει αισθητά την ελληνική αγορά καυσίμων επειδή οι εγχώριες τιμές εξαρτώνται από την πορεία του μπρεντ, που είναι μεν πτωτική, αλλά σε κάθε περίπτωση πιο διαχειρίσιμη.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του μπρεντ έκανε την Τρίτη βουτιά της τάξεως του 28% και διαμορφώθηκε στα 18,31 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002, με τις απώλειες να έχουν περιοριστεί, ωστόσο, ελαφρώς, στο 20%. Με αυτά τα δεδομένα, οι πρατηριούχοι εκτιμούν πως από εκεί που πωλείται, ήδη, πολύ οικονομικά, σήμερα, η απλή αμόλυβδη, περί τα 1,35 ευρώ το λίτρο (μέση πανελλήνια τιμή), θα… πέσει στα 1,30 ευρώ το λίτρο εντός των επόμενων ημερών.
Χρειάζεται και προσοχή. Γιατί κάποια μέρα, κάτι απρόοπτο θα … σκάσει, και από βουτιά, θα γυρίσει σε ράλι ανόδου.

Σωτήρης Τσιόδρας: 16 νέα κρούσματα, κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέρχονται σε 16, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 2.506, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. 'Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους ανέρχονται σε 130, ενώ 47 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά» 

Με επιμονή, με υπομονή με ξεχωριστή καρτερικότητα συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεδομένου ότι σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και λόγω του καιρού, υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως και στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου, όπως ισχύουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. «Και το λέω ώστε να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά» επισήμανε.
Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Περαιτέρω ανέφερε πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια όπως την ξέραμε.
Σε ό,τι αφορά το τι ανοίγει και πότε, τόνισε ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο μελετώντας όλα τα δεδομένα. Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα.
Ενημέρωσε επίσης ότι η μετακίνηση από Δευτέρα προς τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία για τη διαδικασία της συναινετικής προσομοίωσης θα γίνεται με χρήση του κωδικού Β2 στο 13033.

Προειδοποίηση Χαφτάρ προς Ερντογάν : Θα σου κόψουμε το χέρι

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε στο πλαίσιο διαγγέλματός του με αποδέκτη το λιβυκό λαό ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Χαφτάρ, ο οποίος εξαπέλυσε στο μήνυμά του σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Σάρατζ και των μέσων που αυτή χρησιμοποιεί για να εδραιωθεί στην εξουσία με την υποστήριξη της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο Ερντογάν θα τιμωρηθεί. Θα του κόψουμε το χέρι».
Η ευθεία αυτή απειλή κατά του τούρκου προέδρου οφείλεται προφανώς στα σοβαρά πλήγματα που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα στρατεύματα του ισχυρού άνδρα της Λιβύης από δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία.
Το μήνυμα του Χαφτάρ προς το λαό της Λιβύης έχει αναλυτικά ως εξής:
«Οι τρομοκράτες διέπραξαν άθλια εγκλήματα, δολοφονώντας ακτιβιστές, δημοσιογράφους, δικηγόρους. Ο Ερντογάν θα τιμωρηθεί. Θα του κόψουμε το χέρι.
Η χώρα μας ζούσε σε φόβο, τρόμο και απελπισία, οι θεσμοί της απέτυχαν. Αντιμετωπίσαμε πολλούς προδότες, σχεδιάστηκαν συνωμοσίες εναντίον των αξιωματικών και των στρατιωτών μας, πολλοί από αυτούς δολοφονήθηκαν, τα όπλα και τα οχήματά μας εκλάπησαν, καθώς οι εξτρεμιστές εργάζονταν για τη μείωση του ρόλου μας ως στρατού. Αλλά δεν παραδοθήκαμε, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε τους εξτρεμιστές κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Ο στρατός, με την υποστήριξη του λαού της Λιβύης και των νέων που συγκεντρώθηκαν από όλα τα μέρη της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα πολεμήσει τους τρομοκράτες. Νικήσαμε τους τρομοκράτες στη Βεγγάζη, στην Ντέρνα και στην κεντρική και νότια Λιβύη. Υπάρχει σταθερότητα σε αυτές τις περιοχές και οι κάτοικοι είναι πλέον σε θέση να ζήσουν την κανονική τους ζωή.
Ο στρατός σας συνεχίζει σήμερα τον πόλεμό του στην Τρίπολη, η απελευθέρωση της Τρίπολης θα είναι το αποκορύφωμα αυτού του μακροχρόνιου αγώνα. Οι ένοπλες δυνάμεις μας συνεχίζουν τις μάχες τους.
Είμαστε περήφανοι για το πού βρισκόμαστε σήμερα. Ο στρατός μας είναι επαγγελματικά οργανωμένος, καλά εξοπλισμένος και οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες μας είναι τόσο αποφασισμένοι όσο ποτέ. Καταφέραμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, να χτίσουμε ένα στρατό ικανό να προστατεύσει το λαό της Λιβύης στις πόλεις και τις κωμοπόλεις, διασφαλίζοντας παράλληλα κυβερνητικούς θεσμούς, πετρελαιοπηγές και λιμάνια.
Το Προεδρικό Συμβούλιο πλημμύρισε τη Λιβύη με μισθοφόρους σε μια προσπάθεια να πολεμήσει το στρατό μας. Η πιο σοβαρή πράξη προδοσίας τους ήταν όταν ζήτησαν από την Τουρκία να εισβάλει και να καταλάβει τη Λιβύη, μαζί με τις εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές στην Τρίπολη.
Πρέπει να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας αστικής χώρας. Σας καλούμε να λάβετε αυτήν την ιστορική απόφαση μέσω των τοπικών σας συμβουλίων, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και διαφόρων ενώσεων στις πόλεις σας, για να επαναφέρετε τη Λιβύη στο δρόμο. Σας υποσχόμαστε ότι ο στρατός σας θα είναι έτοιμος να προστατεύσει και να υποστηρίξει την απόφασή σας και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση ολόκληρης της χώρας».

Εργα και δράσεις 2,7 εκ ευρώ στη Μεσσηνία χρηματοδοτεί το LEADER

Συνολικού ύψους 2.749.639,43 ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη των δράσεων φορέων της Π.Ε. Μεσσηνίας που με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκαν στο “Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014  -2020” και συγκεκριμένα στο Μέτρο 19 “Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER”.
Οι εν λόγω πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Τα ενταχθέντα έργα, ανά δικαιούχο, είναι τα πιο κάτω:
-Δήμος Καλαμάτας Ανάπλαση δημοτικών οδών στην Αρτεμισία (230.000 ευρώ)
-Δήμος Τριφυλίας α) Ανάπλαση κύριου άξονα πεζοδρομίων των Φιλιατρών / καθαίρεση ασφαλτοτάπητα λόγω βλαβών στο οδικό δίκτυο της πόλης και
επανατοποθέτησή του (595.245,66 ευρώ)
-Δήμος Μεσσήνης α) Διαμόρφωση νέου ισόπεδου κόμβου στη συμβολή των οδών Σωτήρη Πατατζή και Καπετάν Κρόμπα της Μεσσήνης (250.000 ευρώ), β) Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στα Διόδια (178.580,50 ευρώ), γ) Δημιουργία ενημερωτικού υλικού για την τουριστική προβολή του δήμου (24.800 ευρώ)
-Δήμος Πύλου – Νέστορος α) Βελτίωση γηπέδου ποδοσφαίρου Στενωσιάς (158.720 ευρώ), β) Ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας και περιμετρικών οδών Μεθώνης Α΄ Φάση (455.000 ευρώ), γ) Δημιουργία έκδοση πολιτιστικού ιστορικού έργου με τίτλο “Δήμος Πύλου – Νέστορος: Οψεις της ιστορίας και του πολιτισμού” (21.194,70 ευρώ)
-Δήμος Δυτικής Μάνης α) Ανάπλαση πλατείας Κάτω Χώρας Μηλέας (88.000 ευρώ), β) Ανάπλαση πεζοδρομίων Καρδαμύλης (255.000 ευρώ)
-Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας Ανέγερση Ορειβατικού Καταφυγίου στον Ταΰγετο (395.665,97 ευρώ)
-Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών Διατήρηση και αναβάθμιση της
πολιτιστικής κληρονομιάς της Δ.Ε. Φιλιατρών μέσω της ενίσχυσης του 92χρονου Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών (58.868,60 ευρώ)
-Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος – Ακοβίτικων – Δυτικής Παραλίας “Ποσειδών” α) Παραδοσιακές πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλωσεις και αποκριάτικο δρώμενο (22.320 ευρώ), β) Διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς περιοχής Ασπροχώματος (16.244 ευρώ)

Τρία νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τρία επιπλέον κρούσματα κορονοϊού επιβαιώθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή 24 Απριλίου, προερχόμενα από τη δομή φιλοξενίας μεταναστών, στην Π.Ε. Αργολίδας.
Σύμφωνα με το δελτίο το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, η αναλυτική εικόνα που καταγράφεται είναι η εξής:
“Ανακοινώνονται τρία νέα  κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που σημειώθηκαν στην δομή φιλοξενίας μεταναστών στην ΠΕ Αργολίδας. Εκ των περιστατικών ένα νοσηλεύεται σε ελεγχόμενη κατάσταση και τα άλλα δύο είναι ασυμπτωματικά.
Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρεια μας σε εκατόν εβδομήντα εννέα (179) και αναλυτικότερα:
ΠΕ Αργολίδας: τέσσερα (4)*  και εκατόν πενήντα έξι (156) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: εκατόν εξήντα (160)* αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη  αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2)*
ΠΕ Αρκαδίας: τρία (3)
ΠΕ Κορινθίας: πέντε (5)
ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)
ΠΕ Μεσσηνίας: δέκα (10)** αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη  αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)**
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατό άνδρες (100) και εβδομήντα εννέα γυναίκες (79).
Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων τέσσερα (4) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία και δέκα (10) νοσηλεύονται έως σήμερα σε δημόσια νοσοκομεία. Ενας εκ των νοσηλευομένων εξήλθε από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Ενας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του.
Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. Σημειώνεται επίσης ότι πλήθος δειγμάτων έως σήμερα, ατόμων προερχομένων εκ του Δήμου Ερμιονίδας, από δυνητικές επαφές των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ελέγχθηκαν και βρέθηκαν αρνητικά”.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το μαρτύριο 17χρονης χορεύτριας σε μπαρ στη Ρόδο - Η εργασία δεν σταματούσε εκεί

Στο εδώλιο κατηγορούμενοι για “μαστροπεία ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση με προσφορά χρημάτων”  θα βρεθούν τέσσερα άτομα στην Κω ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Πρόκειται για τέσσερα άτομα τα οποία κατηγορούνται ότι εξέδιδαν μία 17χρονη από τη Βουλγαρία σε μπαρ στη Ρόδο.
Σε δίκη παραπέμπονται την 1η Ιουνίου 2020 ένας υπήκοος Αλβανίας, ένας κάτοικος Θεολόγου Κω, ένας επίσης υπήκοος Αλβανίας, που διαφεύγει της σύλληψης και μια κάτοικος Ρόδου, επίσης από τη γειτονική χώρα.
Και οι τέσσερις κατηγορούνται για “μαστροπεία ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση με προσφορά χρημάτων, τελεσθείσα κατά συναυτουργία”. Τους αποδίδεται ειδικότερα ότι στη Ρόδο από τον Μάρτιο του 2014 έως και την 16η Μαρτίου του 2015, ο πρώτος ως υπεύθυνος του μπαρ με την επωνυμία “Nirvana” στο Φαληράκι, ο δεύτερος ως εξωτερικός σύνδεσμος, ο τρίτος ως προσωρινά υπεύθυνος και μπάρμαν και η τέταρτη ως ιδιοκτήτρια εξέδιδαν στην πορνεία μια 17χρονη, υπήκοο Βουλγαρίας.
Η 17χρονη εργαζόταν ως χορεύτρια και μέσα στο κατάστημα υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον πρώτο όροφο, όπου εξασφαλιζόταν η ιδιωτικότητα μεταξύ των πελατών και των εργαζομένων στο μπαρ γυναικών, με χαμηλό φωτισμό, καναπέ και σεντόνι, όπου γίνονταν σ3ξουαλικές πράξεις έναντι ποσού 50 και 100 ευρώ. Τα χρήματα μοιράζονταν εξίσου μεταξύ του καταστήματος και της ανήλικης.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος φέρεται να ήλθε σε επαφή με έναν ηλικιωμένο, ο οποίος ζητούσε κάποια κοπέλα για σ2ξ και τότε από κοινού με τον πρώτο την 13η, την 14η και την 16η Μαρτίου 2015 οδήγησαν την ανήλικη στο σπίτι του και η τελευταία ήλθε σε σεξουαλική επαφή μαζί του έναντι χρηματικής αμοιβής 100 ευρώ για κάθε φορά από τα οποία κρατούσε η ίδια τα 50.
Σημειώνεται ότι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου έχει καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 56.500 ευρώ τον πρώτο κύριο κατηγορούμενο και σε άλλη υπόθεση μαστροπείας και σωματεμπορίας, που είχε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη.

ΒΙΝΤΕΟ - Η «ασημένια» Ολυμπιακή φόρμα της Κοζομπόλη στις δημοπρασίες αθλητικών ενθυμίων


Με υπογεγραμμένες την «ασημένια» Ολυμπιακή φόρμα της Βούλας Κοζομπόλη (https://www.youtube.com/watch?v=Jx6TE86CiJM&feature=youtu.be) από την απονομή του αργυρού μεταλλίου στο πόλο γυναικών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, τη φανέλα «Νο21» του Κώστα Κατσουράνη από το Euro2012 στην Πολωνία και την εμφάνιση «Νο8» του Ντανίλο Γκαλινάρι με τους Λος Άντζελες Κλίπερς πέρσι στο ΝΒΑ, συνεχίζονται οι δημοπρασίες προσωπικών ενθυμίων Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, από τη σπουδαία καριέρα και τις αθλητικές τους επιτυχίες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά»!
Τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ενθυμημάτων, οι οποίες διενεργούνται για κάθε ένα απ’ αυτά επί μία εβδομάδα στον ιστότοπο https://www.charityidols.com/el/, έχουν ήδη ανέλθει στα 24.370 ευρώ και, ως γνωστόν, κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, στην Τράπεζα Πειραιώς, για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας μας ενάντια στον κορωνοϊό.
Τα έως τώρα 24.370 ευρώ έχουν προέλθει από την εθνική φανέλα του Νίκου Γκάλη, τα γάντια του Μιχάλη Ζαμπίδη, τη ρακέτα του Στέφανου Τσιτσιπά, την εμφάνιση της Μαρίας Σάκκαρη και τη φανέλα του Ντίνο Ράτζα με την Γιουγκοπλάστικα. Και, βέβαια, αξίζουν θερμά ευχαριστήρια σε όλους όσοι προσφέρουν τα ενθυμήματά τους, αλλά και στην ανταπόκριση του κοινού στις δημοπρασίες.
Στο μεταξύ, δημοπρατούνται ήδη:
* η εμφάνιση με την οποία ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στα Παγκόσμια Κύπελλα γυμναστικής στη Μελβούρνη και στο Μπακού προ μηνών και «αγκάλιασε» την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες,
* η φανέλα «Νο17» του Φάνη Γκέκα από το Μουντιάλ στη Βραζιλία το 2014, που βρισκόταν στο Μουσείο της Εθνικής Ποδοσφαίρου στα Χανιά και την προσέφερε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Εθνικής Ελλάδας «Γαλανόλευκος Φάρος»,
* το  βραβείο διαιτησίας στον ρέφερι Μιχάλη Κουρέτα από τον τελικό του World League ΗΠΑ - Αυστραλία, στο πόλο γυναικών, το 2009 στην Αγία Πετρούπολη,
* η μπλούζα της Κατερίνας Στεφανίδη από την επίσημη ενδυμασία της Εθνικής μας αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, όπου   κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ,
* Η φανέλα «Νο14» του Τάκη Φύσσα από τον αξέχαστο προημιτελικό Ελλάδα - Γαλλία 1-0 στο έπος του Euro2004,
*  και δύο βολεϊκές εμφανίσεις του Παναγιώτη Πελεκούδα από τη φετινή κατάκτηση του Λιγκ Καπ με τον Παναθηναϊκό έναντι του Ολυμπιακού και από τη συμμετοχή της Εθνικής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Οι διαδικτυακές καμπάνιες «Ζήσε Αθλητικά», του Υφυπουργείου Αθλητισμού, αναδεικνύουν ακόμα μια φορά τις βασικές αξίες του αθλητισμού ως κοινωνική έκφραση, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Οι Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές μας συνεισφέρουν, ευαισθητοποιούν και ενισχύουν την κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τους αξίζουν θερμά ευχαριστήρια.
Η αθλητική οικογένεια δραστηριοποιείται συστηματικά κάθε μέρα στο «Ζήσε Αθλητικά» με περισσότερα από 150 βιντεομηνύματα, με χρήσιμες ασκήσεις για γυμναστική στο σπίτι, με διατροφικές συμβουλές και με προτροπές για αιμοδοσία, διαμέσω του καναλιού της (https://www.youtube.com/channel/UC75zIXb1UKHGaVAVytQK8uQ/videos), αλλά και των λογαριασμών της στα social media:
Facebook: https://www.facebook.com/Ζήσε-Αθλητικά-101030408185517/?epa=SEARCH_BOX
Twitter: https://twitter.com/ziseathlitika
Instagram: https://www.instagram.com/ziseathlitika/

Με το πενάκι του ΚΥΡ


Τραμπ για τις ενέσεις με απολυμαντικά: Η πρότασή μου ήταν σαρκαστική

Μετά το σάλο που προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα οι δηλώσεις του για την πιθανότητα χρήσης απολυμαντικών εντός του σώματος των ασθενών ως θεραπεία για την Covid-19, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι η πρόταση αυτή ήταν «σαρκαστική».
«Έθεσα μια ερώτηση με σαρκαστικό τρόπο προς τους δημοσιογράφους», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι δεν ενθαρρύνει τον κόσμο να καταναλώσει απολυμαντικά. Αναφερόμενος δε στην αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης, την οποία ο ίδιος είχε παρουσιάσει ως πανάκεια, είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια μελέτη και, εφοσόν αποδειχθεί ότι λειτουργεί, τότε όλοι θα ταχθούν υπέρ της
Λίγο νωρίτερα ωστόσο, η εκπρόσωπός του, Κέιλι ΜακΙνάνι, έδωσε μια διαφορετική εξήγηση, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του προέδρου για τα απολυμαντικά «παρουσιάστηκαν εκτός του πλαισίου» τους.
Την Πέμπτη, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων και με αφορμή την παρουσίαση μιας έρευνας, ο Τραμπ είπε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να εξετάσουν αν η υπεριώδης ακτινοβολία ή το απολυμαντικό εντός του σώματος των ασθενών μπορεί να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν τον ιό.
Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε στο Οβάλ Γραφείο το νέο νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Κογκρέσο για την παροχή βοήθειας ύψους σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.
«Είναι μια καλή είδηση για τις μικρές εταιρείες, μια καλή είδηση για τους εργαζομένους», είπε κατά την τελετή της υπογραφής.

Κλινική στο Περιστέρι: Γιατρός θετικός στον κορονοϊό εξέτασε ασθενείς και αρνείται να σταματήσει

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων και των θάνατο τριών ασθενών από επιπλοκές του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον Alpha, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ένας από τους 50 συνεργαζόμενους γιατρούς της κλινικής, που έχει εξετάσει περί τους 50 ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείου.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο γιατρός σταμάτησε μεν να συνεργάζεται με την κλινική λόγω των κρουσμάτων, ωστόσο αρνείται να σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία. «Ο γιατρός διαγνώστηκε θετικός, ωστόσο, αρνείται να το δεχτεί και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τα εξωτερικά του ιατρεία», ανέφερε.
Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν και μέλη του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του 65χρονου που έπασχε από τον κορωνοϊό και κατέληξε.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα κρούσματα του κορωνοϊού που διαπιστώθηκαν στην κλινική στο Περιστέρι δεν έχουν απομακρυνθεί. Στην κλινική βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους.

Αυτοκτόνησε 55χρονος υπάλληλος του Δήμου Μεγαλόπολης

Αγνωστα παραμένουν τα αίτια που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.

Τραγικό τέλος στη ζωή του με όπλο έδωσε, την Πέμπτη, ένας 55χρονος άνδρας από τη Μεγαλόπολη. Ο αυτόχειρας εργαζόταν στον δήμο και ζούσε στα Παραδείσια.
Μέχρι στιγμής, άγνωστα παραμένουν τα αίτια που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα.
 
Το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε σε περιοχή μακριά από την οικία του. Η Αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.


 flynews.gr

Τον Ιανουάριο έφθασε ο κορονοϊός στη Ιταλία σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι πρώτες μολύνσεις ανθρώπων από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στην Ιταλία ανάγονται στον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα και ρίχνει νέο φως στο ξέσπασμα της επιδημίας σε μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο.
Οι ιταλικές αρχές άρχισαν να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις αφού εντοπίστηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα στο Κορντόνιο, μια κωμόπολη της Λομβαρδίας, στις 21 Φεβρουαρίου. Τα κρούσματα και οι θάνατοι αμέσως πολλαπλασιάστηκαν, με τους επιστήμονες να εκφράζουν ανησυχίες ότι ο ιός κυκλοφορούσε απαρατήρητος για εβδομάδες.
Ο Στέφανο Μέρλερ, του Ιδρύματος Μπρούνο Κέσλερ, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι το ινστιτούτο αυτό εξέτασε τα πρώτα γνωστά κρούσματα και εξήγε σαφή συμπεράσματα για την πορεία που ακολούθησε η επιδημία. «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρξαν πολλοί μολυσμένοι άνθρωποι στη Λομβαρδία πολύ πριν τις 20 Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι η επιδημία είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα», εξήγησε. «Σίγουρα τον Ιανουάριο, όμως ίσως ακόμη και πιο πριν. Δεν θα μάθουμε ποτέ», συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι ο ιός έφτασε στην Ιταλία από μια ομάδα ανθρώπων και όχι από έναν μεμονωμένο ασθενή.
Μια ξεχωριστή μελέτη που βασίστηκε σε κρούσματα που καταγράφηκαν τον Απρίλιο δείχνει ότι το 44,1% των μολύνσεων σημειώθηκε σε οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα και το 24,7% προήλθε από ανθρώπους που μολύνθηκαν εντός του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Το 10,8% μολύνθηκε σε νοσοκομεία και μόνο το 4,2% σε χώρους εργασίας.
Μέχρι σήμερα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί περίπου 190.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25.500 ασθενείς πέθαναν. Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την επιδημία, η Ιταλία διέκοψε την αεροπορική σύνδεση από και προς την Κίνα στις 31 Ιανουαρίου, όταν δύο Κινέζοι τουρίστες στη Ρώμη βρέθηκαν θετικοί. Όμως οι επιστήμονες λένε ότι μάλλον ήταν ήδη πολύ αργά.
Μια άλλη ομάδα Ιταλών επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός ίσως έφτασε στην Ιταλία από τη Γερμανία και όχι απευθείας από την Κίνα, κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

24.4.20

ΒΙΝΤΕΟ - Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού συγκλονίζει με το μήνυμα αγάπης προς την Ελλάδα

Η ερμηνεία που συγκλόνισε

Μήνυμα αγάπης προς την Ελλάδα και τον λαό της αυτές της δύσκολες όλες που βιώνει εν μέσω και της πανδημίας  του κορωνοιού έστειλε η  Alexandrov χορωδία του κόκκινου στρατού.
Μέλη της χορωδίας τραγούδησαν στα ελληνικά το "Όταν σφίγγουν το χέρι" των Θεωδοωράκη και Ρίτσου και πραγματικά μάγεψαν με την ερμηνεία τους, την οποία και αφιέρωσαν στους μαχητές της πρώτης γραμμής, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν τις δικές τους μάχες καθημερινά..

Απαθανατίστηκε ο αστεροειδής που θα περάσει ξυστά από τη Γη στις 29 Απριλίου

Τον αστεροειδή 1998 OR2 ο οποίος θα πλησιάσει τον πλανήτη μας στις 29 Απριλίου, απαθανάτισαν οι επιστήμονες του αστεροσκοπείου Αρεσίμπο.
Την εικόνα ενός τεράστιου αστεροειδούς, ο οποίος θα περάσει κοντά από τη Γη, στις 29 Απριλίου, δημοσίευσε το αστεροσκοπείο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο.
Ο διαστημικός βράχος, που ονομάζεται 1998 OR2, αν και θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 6,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ανήκει στην κατηγορία των αντικειμένων που οι επιστήμονες της NASA αναφέρουν ως near-Earth object, δηλαδή με εγγύτητα στη Γη, (επιστημονικός όρος «γεωπλήσια αντικείμενα») και κινείται με ταχύτητα 8,7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Η εικόνα του αστεροειδή που απαθανάτισαν οι επιστήμονες, είναι από τις 18 Απριλίου.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Ερευνών Γεωπλήσιων Αντικειμένων, ο αστεροειδής 1998 OR2, εκτιμάται πως έχει από 1,8 χιλιόμετρα έως 4,1 χιλιόμετρα μήκος.


sputniknews

Σε αποχή κατέρχονται οι Αθηναίοι δικηγόροι την 28η Απριλίου 2020 πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των δικαστηρίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων Αθηνών την προσεχή Τρίτη, 28.4.2020 από την άσκηση των καθηκόντων τους, τόσο των δικαστικών, όσο και των εξωδικαστικών (υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία), χωρίς την χορήγηση κατ' εξαίρεση αδειών από τον ΔΣΑ
Η στάση του δικηγορικού σώματος της Αθήνας θα επανακαθοριστεί κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη, 28.4.2020.

Χαμός με τα διαζύγια σε αναμονή λόγω κορονοϊού - Ουρές και στο ληξιαρχείο

Σε αναμονή βρίσκονται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του (μερικού) «λουκέτου» στα δικαστήρια, τα διαζύγια ζευγαριών που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους.
Οι δικηγόροι δέχονται αρκετά τηλεφωνήματα από άνδρες και γυναίκες που επιθυμούν να μάθουν πώς μπορεί να λυθεί το συντομότερο δυνατό ο γάμος τους, με την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Μας τηλεφωνούν πελάτες και μας ρωτούν πώς μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες. Όταν ένας άνθρωπος θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες ή τα ζητήματα που τον απασχολούν μας ρωτά εάν υπάρχει κανένα "παραθυράκι" στο νόμο για να κάνει τη δουλειά του. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καθώς όλα εξακολουθούν και είναι "παγωμένα". Περιμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις και τη σταδιακή επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δικηγόρος Σοφία Νανούση.
Όπως είπε, όλο αυτό το διάστημα με τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν ματαιωθεί υποθέσεις για επιμέλεια τέκνων καθώς και η έκδοση αιτήσεων διαζυγίων ανεξαρτήτου αιτίας.
«Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε αναμονή. Υπάρχουν και υποθέσεις που αναβλήθηκαν. Πελάτισσα είχε δικαστήριο την 1η Απριλίου για την επιμέλεια των τέκνων. Τώρα, περιμένει να ανοίξουν τα δικαστήρια για να κάνει αγωγή επιμέλειας και σε δεύτερο χρόνο το διαζύγιο», προσθέτει η κ. Νανούση.
Οι δικηγόροι αναμένουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης ώστε μόλις ανοίξουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία να κινηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίων που ζητούν οι πελάτες τους.
Αυξημένο ενδιαφέρον να δηλώσουν στο ληξιαρχείο τη λύση του γάμου τους
Μεγάλη φαίνεται πως είναι η επιθυμία των πολιτών να δηλώσουν στο ληξιαρχείο του δήμου Θεσσαλονίκης το διαζύγιό τους και να τελειώνουν με τις εκκρεμείς υποχρεώσεις, παρά την απαγόρευση μετακινήσεων και τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης για την πανδημία του κορωνοϊού.
«Φαίνεται πως βιάζονται να έχουν στα χέρια τους το τελικό χαρτί λύσης γάμου παρά τα απαγορευτικά μέτρα του κορωνοϊού. Βλέπουμε μεγάλη προσέλευση στο ληξιαρχείο, ενώ δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα εάν καθυστερήσουν και πάρουν τη λύση του γάμου τους έναν ή δύο μήνες αργότερα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής.
Μέσα στην καραντίνα και συγκεκριμένα το διάστημα από 1η Μαρτίου έως και σήμερα, 43 δημότες έσπευσαν στο δημαρχιακό μέγαρο προκειμένου να δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές το τελικό στάδιο της λύσης του γάμου τους και να πάρουν στα χέρια τους το χαρτί. Ποσοστό συγκριτικά μεγάλο, σύμφωνα με τους αρμόδιους του ληξιαρχείου, καθώς την ίδια χρονική περίοδο του 2019 -και χωρίς συνθήκες πανδημίας- οι ενδιαφερόμενοι ανέρχονταν σε 70.

Συνελήφθησαν οι αλλοδαποί που έσπασαν την καραντίνα και έφυγαν από τη δομή της Μαλακάσας

Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, και οι πέντε αλλοδαποί που έφυγαν από την δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας η οποία τελεί σε καραντίνα. Όπως είναι γνωστό στη συγκεκριμένη δομή εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού. Οι πέντε αλλοδαποί οδηγήθηκαν, από ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, στη δομή της Μαλακάσας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση μέτρων σχετικά με την πρόληψη ασθενειών και τους επιβλήθηκε το αντίστοιχο πρόστιμο.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στα υπηρεσιακά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετακινήσεις, πραγματοποιήθηκε άμεσα απολύμανση.

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται η αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας που λήγουν έως 10/5

Την παράταση της αυτόματης ανανέωσης όλων των δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και τις 10 Μαΐου 2020, μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είχε προηγηθεί η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που θα έληγαν στο χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου 2020. Με αυτό τον τρόπο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.

ΜΕΣΣΗΝΗ - Αντιδράσεις για την ελεύθερη πτώση στην τιμή της εαρινης πατάτας

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όπου η τιμή της εαρινής πατάτας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, κυρίως μετά το Πάσχα, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος συμπαραστεκόμενος στην αγωνία των αγροτών οι οποίοι είναι στα όρια απόγνωσης, απέστειλε επιστολές προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Έτσι, ζητά να λάβουν άμεσα μέριμνα για τις εξωφρενικές διαφορές στην τιμή του προϊόντος από το χωράφι έως τη διάθεσή του στα σημεία πώλησης.
Η έλλειψη ελέγχων και η μη ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουν το υπέρμετρο κέρδος που τη δεδομένη στιγμή λειτουργεί καταστροφικά για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Συνεπώς η στήριξη των αγροτών μας αποτελεί μονόδρομο και ο Δήμαρχος Μεσσήνης είναι διατεθειμένος να κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση για αυτό τον σκοπό.
Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά του σούπερ μάρκετ μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση της πατάτας, απέστειλε επιστολές στους Διευθυντές Πωλήσεων των σούπερ μάρκετ τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, ζητώντας τους να εντάξουν στα προϊόντα πώλησης την πρώιμη πατάτα Μεσσήνης, αλλά και αυτά τα οποία την εμπορεύονται να αυξήσουν τις προς διάθεση ποσότητες.

Ακολουθούν οι δύο επιστολές:

«Αξιότιμοι Υπουργοί,
Αυτή την περίοδο, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης η συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Το προϊόν αυτό αποτελεί μία από τις βασικές και για πολλούς παραγωγούς του μεσσηνιακού κάμπου τη μοναδική πηγή εισοδήματος, το οποίο χρειάζεται τη στήριξη όλων μας.
Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, βάλλεται οικονομικά και ο πρωτογενής τομέας όπως είναι η καλλιέργεια και διάθεση της πατάτας. Μέλημα του Δήμου Μεσσήνης είναι να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού τους πατατοπαραγωγούς ώστε να διαθέσουν το προϊόν τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα τεράστια καλλιεργητικά έξοδα.
Για τον λόγο αυτό, ζητάμε από εσάς να ελέγξετε τις τιμές πώλησης της εαρινής πατάτας, καθώς παρατηρείται τεράστια διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι. Έχει διαπιστωθεί ότι το προϊόν πωλείται από τον παραγωγό με 0,25 ευρώ το κιλό και φτάνει στο ράφι και τον καταναλωτή στην τιμή του 1 ευρώ το κιλό και πλέον. Γνωρίζοντας τις συνθήκες καλλιέργειας, θεωρούμε αδιανόητο να εξακολουθεί να υφίσταται τέτοια διαφορά τιμής, εις βάρος των παραγωγών. Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει προς όφελος των αγροτών που πασχίζουν να επιβιώσουν, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.
Θεωρώντας ότι κύριο μέλημα όλων των φορέων διοίκησης πρέπει να είναι η στήριξη των ελλήνων παραγωγών, ευελπιστούμε για τις άμεσες παρεμβάσεις σας».

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες διανύουμε και την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί τομείς της οικονομίας λόγω του κορονοϊού, κρίνεται επιβεβλημένη η αλληλοϋποστήριξη, όπου υπάρχει δυνατότητα.
Αυτή την περίοδο, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης η συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Στην κατεύθυνση της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας και του ντόπιου προϊόντος, θα θέλαμε να εντάξετε ή να αυξήσετε τις ποσότητες της πρώιμης πατάτας Μεσσήνης στα προϊόντα πώλησης της αλυσίδας σας. Η πώληση εαρινής πατάτας στα ράφια του σούπερ μάρκετ, θα προσφέρει ηθική ικανοποίηση στους καταναλωτές και οικονομική ενίσχυση στους τοπικούς παραγωγούς. Επιπλέον, θα συμβάλει έμπρακτα στη στήριξη των αγροτών της περιοχής μας με την διάθεση του προϊόντος τους σε περισσότερα σημεία πώλησης, όπως αυτά των σούπερ μάρκετ που επισκέπτεται καθημερινά η πλειοψηφία των καταναλωτών.
Θεωρούμε ότι μπορείτε να συμβάλλεται αυτή τη δύσκολη περίοδο και αναμένουμε τις ευεργετικές για τους αγρότες μας ενέργειές σας».

Άνοιξε την ταβέρνα κι άρχισε να σερβίρει απτόητος στο Βόλο!

Πολύ βιαστικός ήταν ένας 49χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας σε παραθαλάσσιο προάστιο του Βόλου και αποφάσισε να ανοίξει και να λειτουργήσει την ταβέρνα του, παραβιάζοντας τις ισχύουσες έκτακτες απαγορεύσεις που αφορούν τα καταστήματα εστίασης, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο 49χρονος άνδρας μάλιστα ανέπτυξε και τα τραπεζοκαθίσματα της ταβέρνας του μπροστά στη θάλασσα προκειμένου να κάθονται και να απολαμβάνουν τα εδέσματά του οι πελάτες,
Ενημερώθηκε η Αστυνομία και όταν έφθασαν στο Μαλάκι οι αστυνομικοί από το Α.Τ. Νοτίου Πηλίου, στον περιβάλλοντα χώρο της ταβέρνας υπήρχαν πέντε πελάτες, οι οποίοι είχαν σερβιριστεί και έτρωγαν κανονικά!
Ο 49χρονος ιδιοκτήτης συνελήφθη και σε βάρος του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ σε βάρος των πέντε πελατών επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση μέτρων κυκλοφορίας.
Στον Βόλο γενικότερα συνεχίσθηκαν οι έλεγχοι. Συνολικά ελέγχθηκαν 365 περιπτώσεις από δυνάμεις της Αστυνομίας από χθες μέχρι και σήμερα το πρωί και διαπιστώθηκαν 16 παραβάσεις, εκ των οποίων οι εννέα για πεζούς και οι έξι για οδηγούς οχημάτων που δεν είχαν βεβαίωση μετακίνησης.

Εισαγγελέας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Απέκρυψαν δύο κρούσματα σε γιατρούς

Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, έπειτα από καταγγελίες ότι κρύβουν κρούσματα κορονοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών, γιατρών και νοσηλευτών.
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, επικαλούμενο το dikografies.blogspot.com, η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία το βράδυ της Πέμπτης 23/4 στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας ότι στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, τα οποία και αποκρύπτουν.
Στη συνέχεια, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος έδωσε εντολή σε αστυνομικούς του ΑΤ Νίκαιας να πάνε στο νοσοκομείο και να διενεργήσουν αυτοψία, εκτελώντας τη σχετική παραγγελία του. Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε αντίδραση από κυβερνητικό στέλεχος, που δεν κατάφερε να «φρενάρει» την εισαγγελική παρέμβαση, καθώς ο εισαγγελέας που είχε επιληφθεί της υπόθεσης επέμενε να προχωρήσει η έρευνα.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί της Παρασκευής 24/4, σε επικοινωνία του εισαγγελέα με τον ΕΟΔΥ, πράγματι επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα κορονοϊού σε γιατρούς του νοσοκομείου, που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο. Μάλιστα, δόθηκε προφορική διαβεβαίωση στον εισαγγελέα ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Ήδη, διενεργείται δικαστική έρευνα, κατ΄αρχήν σε βάρος των υπευθύνων του νοσοκομείου, για το εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα, καθώς επίσης για το αδίκημα της έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να επεκταθεί η προκαταρκτική εξέταση και για άλλα αδικήματα, καθώς επίσης σε βάρος και άλλων προσώπων.

130 οι νεκροί στην Ελλάδα – 27 νέα κρούσματα, 2.490 συνολικά

Στις 2.490 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς ανακοινώθηκαν 27 νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Την ίδια ώρα, σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 130.
Μέχρι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 2.760.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ακόμη 762.000 ανέρρωσαν.

Αυτές οι προσλήψεις έχουν τρέξει στη περίοδο της πανδημίας στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΛΟΙΠΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID 19 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έτρεξαν οι διαδικασίες προσλήψεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής:
1) Για την Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας
Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ 24 ΜΗΝΕΣ
1 ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
2 2 ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 23
3 ΤΕ Δ/ΣΗ ΜΟΝ.ΥΓΕΙΑΣ 2
4 ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤ 1
5 ΤΕ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ 1
6 ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 21
7 ΔΕ Β.ΙΑΤΡ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 3
8 ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΥ(ΚΛΙΒΑΝΙΣΤΩΝ) 1
9 ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ-ΕΜΦΑΝΙΣΤΩΝ 1
10 ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ 1
11 ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
13 ΣΥΝΟΛΑ 69
Από τις εγκεκριμένες θέσεις για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, οι 17 θέσεις δεν καλύφθηκαν καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον και προχωρήσαμε σε αίτημα μετατροπής αυτών των θέσεων ως κάτωθι:
Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΘΕΣΕΙΣ
1 ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας Δύο (2)
2 ΤΕ Διοικητικού/Λογιστικού Δύο (2)
3 ΤΕ Οικονομικού/Λογιστικής (με δίπλωμα λογιστή τουλάχιστον Β’Τάξης) Μία (1)
4 ΤΕ Πληροφορικής Δύο (2) Σύνολο ΤΕ Επτά (7)
5 ΔΕ Γενικών Καθηκόντων/Κλητήρων Δύο (2)
6 ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων Τέσσερις (4)
7 ΔΕ Μαγείρων Μία (1)
8 ΔΕ Οδηγών Μία (1)
9 ΔΕ Τηλεφωνητών Μία (1) Σύνολο ΔΕ Εννέα (9)
10 ΥΕ Βοηθητικών εργασιών καθαριότητας/Πλυντών-ντριων/Εργατών-τριων Τέσσερις (4) Σύνολο ΥΕ Τέσσερις (4)
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Είκοσι (20)

2) Για την Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας
Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ 24 ΜΗΝΕΣ
1 ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 2
2 ΤΕ Δ/ΣΗ ΜΟΝ.ΥΓΕΙΑΣ 1
3 ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤ 1
4 ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 20
5 ΔΕ Β.ΙΑΤΡ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2
6 ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ 1
7 ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
8 ΣΥΝΟΛΑ 35

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης

 Λίγο μετά τον σεισμό στη Ρόδο, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη. 

Ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ΑΝΑ της Σαντορίνης, κατέγραψαν σήμερα στις 17:21 ώρα Ελλάδος οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ο σεισμός προέρχεται από απόσταση 256 Χλμ. ΝΑ της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. ΑΝΑ της Σαντορίνης.

ΒΙΝΤΕΟ - Χ. Θεοχάρης στο BBC: Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον Ιούλιο



Στο μεσημεριανό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC News προβλήθηκε συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού εκ μέρους της Ελλάδας και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό. Aρχικά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η παρουσιάστρια Martine Croxall ανέφερε ότι ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση του κορωνοϊού είναι η Ελλάδα. Πήρε εγκαίρως μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας και ως τώρα έχει αναφέρει μόνο λίγο πάνω από 2.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 121 νεκρούς, σε πληθυσμό που φτάνει τα 11 εκατομμύρια. Αλλά η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και αναμένει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για να λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις για το πώς θα λειτουργήσει η τουριστική καλοκαιρινή σεζόν φέτος.
Στην ερώτηση, ποια προσέγγιση ακολούθησε η Ελλάδα ως προς τα περιοριστικά μέτρα, η οποία φαίνεται να έχει περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων ο κ. Θεοχάρης είπε:
"Ήταν μια πολύ επιθετική, κατά κάποιο τρόπο, προσέγγιση, υπό την έννοια ότι ήμασταν προνοητικοί. Ο Πρωθυπουργός μας έλαβε νωρίς αποφάσεις για μη διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων πριν ακόμα να έχουμε θύματα και κινηθήκαμε πολύ γρήγορα εγκαίρως στην καμπύλη κλείνοντας σχολεία, καταστήματα κλπ. Σε συνδυασμό με αυτό υπήρξε μια πολύ ακριβής και συνεπής πολιτική εκπαίδευσης-ενημέρωσης, που εξηγούσε στο κοινό γιατί έπρεπε να εφαρμόσει αυτό που του ζητείται και πώς αυτό θα βοηθούσε στην εξομάλυνση της καμπύλης και στην επίτευξη των στόχων μας. Αυτό ήταν πολύ επιτυχημένο και ανατέθηκε στους ειδικούς της υγείας, οι οποίοι καθησύχασαν το κοινό".
Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο στην Ελλάδα ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι, "είναι σημαντικός και, καθώς αντιμετωπίζουμε με επιτυχία την υγειονομική πλευρά της κρίσης, στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν οι τομείς της οικονομίας, χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε καραντίνα. Φυσικά η επίδραση είναι μεγάλη. Ο τουρισμός έχει σταματήσει. Ξεκινήσαμε τους δύο πρώτους μήνες του έτους με ανάπτυξη +24%. Αυτό φυσικά σταμάτησε από τον Μάρτιο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες διασφάλισης της υγείας, ένα κοινό πλαίσιο κανόνων που θα επιτρέψουν σε διμερές ή πανευρωπαϊκό επίπεδο να μπορούμε να ταξιδεύουμε ή να κάνουμε κάποιου είδους διακοπές".
Στο σκέλος της βοήθειας και των διασφαλίσεων από την ΕΕ και τους εταίρους ο κ. Θεοχάρης είπε, μεταξύ των άλλων, ότι «το δημοσιονομικό πακέτο είναι πολύ σημαντικό, διότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση που είναι πολύ οξεία. Είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή εργαλεία στήριξης. Και το δεύτερο πράγμα που εγώ προσωπικά θα ήθελα να ακούσω είναι η αναγνώριση της σημασίας και της ειδικής περίπτωσης του τουριστικού τομέα. Η Ευρώπη είναι η περισσότερο τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή παγκοσμίως. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι, χωρίς την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δεν μπορούμε να δούμε μια σταθερή οικονομική επανεκκίνηση. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την επανεκκίνηση που απαιτείται».
Στην ερώτηση πόσο σύντομα θεωρείτε ότι θα μπορεί η Ελλάδα να υποδεχτείτε και πάλι τουρίστες ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε, "ότι είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των πρωτοκόλλων που θα υποβληθούν στην επιτροπή ειδικών και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να μας δώσουν την έγκρισή τους για να ανοίξουμε σταδιακά. Στοχεύουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια στιγμή εντός του Ιουλίου. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις χώρες, για όλους τους προορισμούς, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη διμερή επικοινωνία και τα ταξίδια με κάποιες χώρες".
Τέλος, η παρουσιάστρια ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη και ευχαριστώντας τον κ. Θεοχάρη είπε: Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρχουν πάρα πολύ άνθρωποι πρόθυμοι να επισκεφθούν την Ελλάδα, όταν αυτό θα είναι ασφαλές.

Λαμία: Βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και το 'σκασε από το νοσοκομείο

Ένα ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού που έχει σχέση με τη Λαμία είναι μεταξύ των 55 συνολικά κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/4) ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport πρόκειται για γυναίκα ρομά από τη Λαμία, η οποία διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα η νεαρή ρομά πήγε το παιδί της, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, στο νοσοκομείο "Παίδων" στην Αθήνα. Εκεί τους έγιναν εξετάσεις και η μητέρα διαγνώστηκε με κορωνοϊό.
Την "κοπάνησε"
Όταν όμως της είπαν να περιμένει για να δώσει ιστορικό και άλλες πληροφορίες η νεαρή γυναίκα σηκώθηκε και έφυγε από το νοσοκομείο χωρίς να ενημερώσει κανένα.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ, καθώς και η αστυνομία η οποία αναζητούν τη νεαρή ρομά η οποία είναι επικίνδυνη για διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport η συγκεκριμένη γυναίκα την Κυριακή του Πάσχα ήταν σε συγγενικό σπίτι στη Λαμία και γι αυτό δόθηκε εντολή από τον ΕΟΔΥ να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών της στην πόλη της Λαμίας και ήδη έχουν μπει σε «καραντίνα» τα μέλη της οικογένειας με την οποία ήρθε σε επαφή ανήμερα του Πάσχα.
Επιπλέον το απόγευμα της Πέμπτης παρουσιάστηκαν στο ΓΝ Λαμίας ο σύζυγος και ο αδερφός της Ρομά για εξέταση και έμειναν σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ που τους έγινε. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι την ίδια ώρα, 14 δείγματα από "ύποπτα" περιστατικά του Νοσοκομείου Λαμίας, επέστρεφαν από το Εργαστήριο του ΕΚΠΑ ως αρνητικά.
Ας ελπίσουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως και του 54χρονου αυτοκινητιστή από τη Λαμία, δεν θα υπάρχει διασπορά του ιού στην περιοχή μας.

lamiareport

Θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα από την 1η Μαίου

Την έναρξη του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου θερινής περιόδου από την 1η Μαΐου 2020 ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.
Σημειώνεται ότι η ισχύς της θερινής περιόδου διαρκεί από 1 Μαΐου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2020 και με συνεχές ωράριο από 23:00 έως 07:00. Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από τον προμηθευτή τους

Έκλεβαν τόνους πορτοκάλια 3 Ελληνίδες

Πορτοκάλια ήθελαν να κλέψουν τρεις Ελληνίδες, σε κοινότητα του δήμου Ναυπλιέων Αργολίδας, αλλά συνελήφθησαν από αστυνομικούς. Οι τρεις ημεδαπές, (ηλικίας 28, 39 και 57 ετών), μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν από αγρόκτημα ημεδαπού ποσότητα πορτοκαλιών. Φόρτωναν «κλούβες» συνολικού βάρους  3,5 τόνων, αλλά δεν μπόρεσαν όμως να ολοκληρώσουν τη πράξη τους, καθώς έγιναν αντιληπτοί.
Όπως προέκυψε, από την διενεργηθείσα προανάκριση, μαζί με τους άγνωστους (μέχρι τώρα) συνεργούς, πριν το Πάσχα (11 έως 18 Απριλίου) , σε τοπικές κοινότητες της Αργολίδας, είχαν διαπράξει ακόμη δύο κλοπές και δύο απόπειρες κλοπών, σε αγροκτήματα ημεδαπών, αφαιρώντας πάλι αγροτικά προϊόντα (πορτοκάλια).
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ναυπλίου.

Πρωτομαγιά με Βίσση στο Μega

Οι Έλληνες έκαναν Πάσχα με τον Ρέμο και θα περάσουν την Πρωτομαγιά με την Βίσση. Το MEGA προανήγγειλε ότι Παρασκευή 1η Μαΐου "Μένουμε σπίτι με την Άννα Βίσση".
Θα παρουσιαστούν πολλά τραγούδια, ενώ γνωστοί και φίλοι μέσω Skype θα θυμηθούν ιστορίες.  Η εκπομπή όπως είναι φυσικό θα έχει πολύ μουσική και τραγούδια, σε μια διαδρομή από «τα μαθητικά τα χρόνια» μέχρι σήμερα. Διαχρονικά, διαφορετικά στυλ, μελωδίες και βέβαια οι μεγάλες επιτυχίες.
Το αφιέρωμα θα αρχίσει στις 11μμ.
**  Το τηλεοπτικό κοινό δεν έχει αλλάξει προτιμήσεις. Εξακολουθεί να βλέπει το "Master Chef".   
Παραμένει στις προτιμήσεις του κοινού τους. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν Τρίτη βράδυ το ριάλιτι μαγειρικής.  Ανέβηκε μέχρι και 42, 6%.
Ήταν ένα επεισόδιο με διαπληκτισμούς και αντεγκλήσεις, μεταξύ παικτών και με βαριές εκφράσεις. Και η παραγωγή τα επέτρεψε σχεδόν όλα, αφού μόλις 21 λεπτά διήρκεσε η μαγειρική.  Σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια έβριζε ο ένας τον άλλο, με μία εκ των παικτριών να προκαλεί μάλιστα συμπαίκτη της να βγάλει τα παντελόνια που φοράει και να φορέσει ροζ φουστίτσα...

Έρχεται καλοκαίρι με έως και 28 βαθμούς

Σημαντική άνοδο αναμένεται να σημειώσει η θερμοκρασία το επόμενο διάστημα έως και το τέλος του μήνα. Στα μέσα της άλλης εβδομάδας το θερμόμετρο θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας στους 24-25 βαθμούς και κατά τόπους τους 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Από το Σάββατο 25 Απριλίου υποχωρουν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο.

Στα σχήματα που ακολουθούν παρουσιάζεται ένα σύνολο προγνωστικών σεναρίων ως προς την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS τα οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Με πράσινη γραμμή αποτυπώνεται η πιθανότερη πορεία που θα ακολουθήσει η θερμοκρασία, ενώ με μαύρη γραμμή αποτυπώνεται η μέση κλιματική τιμή της την περίοδο 1981-2010.

Όπως παρατηρούμε οι θερμοκρασίες που κυμαίνονται κατά 4 περίπου βαθμούς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές, το επόμενο διάστημα θα βρεθούν σταθερά σε επίπεδα έως και 5 βαθμούς υψηλότερα από τις κλιματικές τιμές.

ΠΡΟΣΟΧΗ - Ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη γλοιοσπόριου στην ελιά - Αντιμετώπιση

Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς.
Αποτέλεσμα των προσβολών είναι σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.
Η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας
Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.
Η προσβολή των ανθέων θεωρείται σημαντική για τις περαιτέρω μολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας.
Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους.
Τα προσβεβλημένα άνθη ξηραίνονται ενώ στα φύλλα εμφανίζονται καστανόχρωμες κηλίδες οι οποίες συχνά καλύπτουν μέχρι και το μισό του ελάσματος.
Οι προσβολές από το παθογόνο ξεκινούν την άνοιξη, καθώς υπάρχει διαθέσιμο μόλυσμα στους μουμιοποιημένους καρπούς οι οποίοι βρίσκονται είτε επί των δέντρων είτε στο έδαφος στα φύλλα και στους κλαδίσκους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι προσβολές μπορεί να συνεχίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Την περίοδο που διανύουμε  υπάρχει υψηλή σχετική υγρασία και η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 10-20°C, οπότε υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του παθογόνου μύκητα και κίνδυνος προσβολής των ανθέων.
Για την αντιμετώπιση του παθογόνου συνίσταται να γίνουν επεμβάσεις με εγκεκριμένα σκευάσματα μυκητοκτόνων σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας.
Θα πρέπει να γίνεται  εναλλαγή σκευασμάτων με σκοπό την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικών πληθυσμών του παθογόνου.

Τηλεόραση ή Netflix; Ο... κορωνοϊός επέλεξε!

Εάν το Masterchef θεωρηθεί ως το τελευταίο οχυρό της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς πώς εξηγείται η εκρηκτική επιτυχία του Netflix. Η απουσία πρωτοτυπίας και ποικιλίας των εγχώριων θεαμάτων αποτελεί από μόνη της διαφήμιση για κάποια συνδρομητική πλατφόρμα. 

Ουδείς θα αμφισβητούσε ότι είναι εξαιρετικά συναρπαστικό το να παρακολουθεί κάποιος πχ την εξέλιξη του love story ανάμεσα σε έναν καλοκάγαθο επίδοξο σεφ και μια πιτσιρίκα γκοθού στη σκιά της μπαλοτίνας και του κουλί. Και με γαρνιτούρα τις ίντριγκες και την αυθεντική χολή που εξαπολύεται από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους στις κατ' ιδίαν εξομολογήσεις τους μπροστά στην κάμερα.

Ωστόσο, ένα Masterchef δεν αρκεί να αναχαιτίσει την επέλαση του Netflix. Η πανδημία και ο εγκλεισμός απλώς εκθέτει τη δραματική ένδεια των ντόπιων τηλεοπτικών προϊόντων. Μια ματιά στις 10 εκπομπές με την υψηλότερη τηλεθεάση της εγχώριας TV σύμφωνα με στοιχεία της AGB Nielsen αποδεικνύει το γιατί, ειδικά στην περίοδο του lockdown, οι ψηφιακές πλατφόρμες προσέλκυσαν μαζικά νέους συνδρομητές.

Στο Top 10 της ελληνικής τηλεόρασης για τον Μάρτιο, το Masterchef κυριαρχεί σε μέσον όρον τηλεθέασης. Ακολουθούν οι Άγριες Μέλισσες, το Your Face Sounds Familiar, το Just the 2 of us, το Καφέ της Χαράς. Και όλα αυτά ανταγωνίζονται το σίγουρο χαρτί του... Δελτίου Καιρού του Star, το οποίο βρίσκεται στο Νο.6. Δηλαδή, οι Έλληνες τηλεθεατές εξακολουθούν να ανοίγουν μαζικά τη συσκευή της τηλεόρασής τους για να μάθουν εάν θα έχει συννεφιά την επόμενη ημέρα ή λιακάδα -λες και προγραμματίζονται ακόμη υπαίθριες δραστηριότητες. Ίσως είναι κι αυτό μια υποσυνείδητη άμυνα του οργανισμού, ποιος ξέρει;

Πάντως, πίσω από το Δελτίο Καιρού και τις ανατροπές που μπορεί να κρύβει κάθε επεισόδιό του, η Ελλάδα βλέπει το Aki's food tour, τις φάρσες του Best Friend's Fear, τα Αθλητικά του Σκάι και το Στην υγειά μας ρε παιδιά. Όλα τα υπόλοιπα, πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα, μυθοπλασίες, ειδήσεις κ.λπ. δεν καταφέρνουν να εισέλθουν καν στην 10αδα της κορυφής. Βέβαια, η δικαιολογία της ελληνικής TV για την αποτυχία της να προσφέρει αξιόλογη συντροφιά στους έγκλειστους τηλεθεατές, είναι ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει παγκοσμίως. Ορθόν, αυτό μαρτυρούν εξάλλου οι επιπλέον 15 εκατομμύρια συνδρομές που μετρά το Netflix κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας. Όμως, όσο απέναντι στο Elite και το Stranger Things αντιπαρατάσσονται οι ατάκες του Λεωνίδα Κουτσόπουλου και το φαρμάκι της Κατερίνας Λένη, τo Netflix δεν θα έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί για την διάδοσή του στην Ελλάδα.

Ένα στα τέσσερα έντομα της ξηράς έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των εντόμων της ξηράς μειώνεται σταδιακά σε όλον τον κόσμο, με μέσο ρυθμό 0,92% ετησίως ή 9% ανά δεκαετία, γεγονός που «μεταφράζεται» σε απώλεια περίπου του 27% των εντόμων -δηλαδή τουλάχιστον ενός στα τέσσερα- κατά τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα. Από την άλλη, η έρευνα δείχνει ότι τα έντομα του γλυκού νερού, που ζουν σε λίμνες και ποτάμια, τα πάνε μια χαρά, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται διεθνώς με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,08% ή σχεδόν 11% ανά δεκαετία.
Η μελέτη, με επικεφαλής Γερμανούς επιστήμονες, η οποία έλαβε υπόψη στοιχεία ερευνών από 1.676 περιοχές ανά τον κόσμο για την περίοδο 1925-2018 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», δείχνει μεγάλες διαφορές στους πληθυσμούς των εντόμων από περιοχή σε περιοχή, καθώς αλλού υπάρχει διαχρονική μείωση των εντόμων αλλού σταθερότητα και αλλού αύξησή τους. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις για «Αποκάλυψη εντόμων» που είχαν γίνει τελευταία, με αφορμή μία έρευνα στη Γερμανία, η οποία το 2017 είχε εκτιμήσει πως κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει χαθεί πάνω από το 75% των ιπτάμενων εντόμων.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα έντομα της ξηράς (πεταλούδες, ακρίδες, μυρμήγκια κ.ά.) έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 75 χρόνια. Ειδικά στην Ευρώπη, η πτωτική τάση των πληθυσμών τους είναι πιο αισθητή μετά το 2005. Η μείωση λαμβάνει χώρα «σιωπηλά» και συνήθως χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται όταν συνειδητοποιούν ότι όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα λιγότερα έντομα σκοτώνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.

Σύμπραξη / σύνδεση παραγωγών-καταναλωτών για προϊόντα απευθείας από το χωράφι

Είκοσι πέντε παραγωγοί από 11 πόλεις της Ελλάδας και 100 καταναλωτές, κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δήλωσαν «παρών», μέσα σ' ένα 24ωρο, στην πρωτοβουλία που ανέλαβαν καλλιεργητές και η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΑγροΟικόπολις, για τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου συνεργασίας Κοινωνικής Υποστηριζόμενης Γεωργίας (ΚΥΓΕΩ).
Πρόκειται για ένα δίκτυο άμεσης σύνδεσης/σύμπραξης των παραγωγών με τους καταναλωτές σε κάθε πόλη της Ελλάδας, με αντικείμενο την απευθείας πώληση βιολογικών ή και αγροοικολογικών προϊόντων από το χωράφι στους πολίτες. Έτσι, απαλείφονται οι μεσάζοντες, περιορίζονται τα «τροφοχιλιόμετρα» για τα αγαθά και απομακρύνεται ο κίνδυνος της σπατάλης τους, όπως τονίζουν οι δημιουργοί του.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Ιωάννου, βιοκαλλιεργητής του «The Chilli Factor Organic Farm» κι ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19 και οι συνθήκες που δημιούργησαν ήταν αυτές που επέτρεψαν στο εγχείρημα «να ανθίσει, αφού η νοοτροπία του πουλώ/ψωνίζω από το χωράφι δεν είναι ακόμη τόσο ευρέως διαδομένη στην ελληνική κοινωνία, παρά τα οφέλη που ενέχει και για τις δύο πλευρές».
Η ιδέα για τη δημιουργία του δικτύου σύμπραξης παραγωγών- καταναλωτών «υπάρχει εδώ και χρόνια στο μυαλό πολλών παραγωγών», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, εξηγώντας ότι«αποφασίσαμε να τρέξουμε δυναμικά το εγχείρημα σύμπραξης παραγωγών- καταναλωτών μέσω καμπάνιας ενημέρωσης, όταν πριν από τρεις εβδομάδες βλέπαμε από τη μία πλευρά τόνους παραγωγής να πετιούνται στα σκουπίδια, μαζί με τον κόπο των καλλιεργητών και από την άλλη, τους καταναλωτές να στερούνται την ασφαλή τροφή».
Ερωτηθείς για το πώς μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος για την ασφάλεια των προϊόντων που θα «ψωνίσει» απευθείας από το χωράφι, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι «υπάρχουν αυστηροί όροι και κανόνες συμμετοχής των παραγωγών, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κι επίσης η καλλιέργεια τους πρέπει να είναι βιολογική ή αγροοικολογική».
Οι τιμές, δε, θα ορίζονται από τους παραγωγούς. «Κάθε παραγωγός θα προσφέρει ένα καλάθι με τα προϊόντα του ή δύο σε τιμή των 10 ή των 15 ευρώ και ο καταναλωτής θα επιλέγει από τη λίστα τι θέλει και από ποιον παραγωγό. Η πληρωμή θα γίνεται μέσω e-banking απευθείας στους παραγωγούς και η παράδοση είτε σε κάποιο συμφωνημένο μεταξύ τους σημείο στις μεγάλες πόλεις, είτε στο σπίτι του καταναλωτή στις μικρότερες πόλεις, ή θα μπορεί να χρησιμοποιείται και η μεταφορική», ανέφερε.
Το σύνθημα της καμπάνιας είναι «Μένουμε σπίτι. Ψωνίζουμε από το χωράφι. Στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή» και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΑγροΟικόπολις, ενώ πληφορορίες για το πώς μπορούν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία μπορούν να λάβουν οι καλλιεργητές μέσω μέιλ (tas@apenantioxthi.com).
Το Αγροοικόπολις είναι ο επίσημος εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Κινημάτων της Διατροφικής Κυριαρχίας και της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (Κ.Υ.ΓΕΩ.) στην Ελλάδα και του Μεσογειακού Δικτύου για τοπικού χαρακτήρα συνεργασίες αλληλεγγύης.
Έλενα Αλεξιάδου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου