25.1.20

H πιο επικίνδυνη ηλικία για να πάρουμε κιλά

Το τέλος του σχολείου και η εύρεση δουλειάς οδηγούν και τα δύο σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας και σε αύξηση του βάρους, ενώ επιπροσθέτως το να γίνει κανείς γονιός, ιδίως μητέρα, οδηγεί σε έξτρα κιλά, σύμφωνα με δύο νέες βρετανικές μελέτες.
Πολλοί άνθρωποι τείνουν να παχαίνουν μετά την ενηλικίωσή τους και σε αυτήν ακριβώς τη μεταβατική φάση είναι που αυξάνονται ταχύτερα τα επίπεδα παχυσαρκίας. Η αύξηση του βάρους συνδέεται κυρίως με αλλαγές στη διατροφή και στη σωματική άσκηση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο Obesity Reviews, έκαναν συστηματική επισκόπηση, αξιολόγηση και μετα-ανάλυση όλων των έως τώρα δημοσιευμένων ερευνών πάνω στο ζήτημα της μετάβασης από το σχολείο στην ενήλικη ζωή και πώς αυτή επηρεάζει τις συνήθειες και το βάρος.
Η πρώτη μελέτη αφορούσε 19 έρευνες που κάλυπταν άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι τελειώνουν το λύκειο, μειώνουν κατά μέσο όρο κατά επτά λεπτά τη μέρα τη μέτρια έως έντονη σωματική άσκησή τους. 
Η μείωση είναι μεγαλύτερη για τους νέους (16,4 λεπτά ημερησίως) σε σχέση με τις νέες (6,7 λεπτά). Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη (11,4 λεπτά τη μέρα κατά μέσο όρο) για όσους εισάγονται στο πανεπιστήμιο και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε αύξηση του βάρους.
Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει η δεύτερη μελέτη, που αξιολόγησε έξι έρευνες, ειδικότερα για όσους γίνονται νέοι γονείς. Βρήκε μια μέση αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 17% μεταξύ των νέων χωρίς παιδιά και αυτών που έγιναν γονείς. Για παράδειγμα, μια νέα μέσου ύψους (1,64 μέτρα) χωρίς παιδιά βάζει γύρω στα επτάμισι κιλά στα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια μετά την ενηλικίωσή της, ενώ αν στο διάστημα αυτό έχει γίνει και μητέρα, τότε στο βάρος της προστίθενται άλλα 1,3 κιλά, πέρα από τα 7,5.

Τι χρησιμοποιούν καθημερινά οι γυναίκες και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Δύο ουσίες που χρησιμοποιούνται εκτενώς σε αντιηλιακά και καλλυντικά φαίνεται πως μπορούν -υπό συνθήκες- να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο μίας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού

Μια νέα προσέγγιση στη μελέτη των επιδράσεων δύο χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στα προϊόντα περιποίησης και τα αντιηλιακά βρήκε ότι, ακόμα και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA των κυττάρων του μαστού που φέρουν υποδοχείς οιστρογόνων.
Πιο αναλυτικά, η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives, εντοπίζει ένα νέο μηχανισμό μέσω του οποίου οιστρογόνα και ξενοοιστογονόνα (χημικές ουσίες του περιβάλλοντος που λειτουργούν σαν οιστρογόνα) συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
«Η νέα αυτή έρευνα προσφέρει περισσότερα ευαίσθητα εργαλεία για τον έλεγχο πιθανώς επιβλαβών επιδράσεων των περιβαλλοντικών χημικών, οι οποίες ενδεχομένως να παραγνωρίζονται από τις τρέχουσες μεθόδους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) συνήθως ελέγχει την τοξικότητα αυτών των χημικών σε κυτταρικές σειρές που δε φέρουν υποδοχείς οιστρογόνων», εξηγεί ο Δρ. Joseph Jerry, καθηγητής Κτηνιατρικής και Επιστημών των ζώων στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης που ηγήθηκε της μελέτης.
Οι δύο ενώσεις, που εξετάστηκαν σε εργαστηριακά ανεπτυγμένα κύτταρα και σε μαστικούς αδένες ποντικιών, ήταν η οξυβενζόνη (BP-3) που χρησιμοποιείται στα αντιηλιακά και το propylparaben (PP), ένα αντιμικροβιακό συντηρητικό που βρίσκεται σε καλλυντικά και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας.
Ο ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αντιηλιακά, αλλά ότι υπάρχει μια υποομάδα ανθρώπων για την οποία η χρήση αυτή μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ένα τέτοιο παράδειγμα, σύμφωνα με τον Δρ. Jerry, είναι οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή εκείνες με ιστορικό καρκίνου του μαστού θετικού σε υποδοχείς οιστρογόνων.
Προηγούμενες έρευνες για τις επιπτώσεις των BP-3 και PP επικεντρώθηκαν στην έκθεση που είναι απαραίτητη για να ενεργοποιηθούν συγκεκριμένα γονίδια στα καρκινικά κύτταρα ή να επιταχυνθεί η ανάπτυξή τους, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι επιπτώσεις αυτές απαιτούσαν συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα επίπεδα έκθεσης των περισσότερων γυναικών.
Η παρούσα εργασία, πάντως, δείχνει ότι η βλάβη του DNA των κυττάρων του μαστού με υποδοχείς οιστρογόνων συνέβη σε συγκεντρώσεις από 1/10 έως 1/30 από αυτές που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του πολλαπλασιασμού ή της γονιδιακής έκφρασης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας κίνδυνος σε χαμηλότερα επίπεδα από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.


ygeiamou

ΦΩΤΟ - Συγκλονιστικό δημοσίευμα του 1935 - Το μυστηριώδες τραγούδι της ερήμου

Διάσημος Άγγλος διπλωμάτης, επιστήμονας και εξερευνητής Bertram Thomas, ο οποίος κατά το έτος 1935 είχε μόλις επιστρέψει στην πατρίδα του από μια ακόμα περιπετειώδη περιήγηση στις αχανείς και αφιλόξενες ερήμους της Αραβίας, διηγήθηκε ότι σε πολλά μέρη έτυχε να συναντήσει “το θαύμα της άμμου που τραγουδά” στην απέραντη εκείνη έρημη έκταση.

Το μυστηριώδες τραγούδι της ερήμου αντηχούσε κυρίως όταν έπαιρνε να βραδιάζει, σαν ένα παράδοξο παράπονο μέσα στην ατελείωτη σιωπή της ερήμου. Μερικές φορές, θα έλεγε κανείς πως κάποιο αόρατο χέρι έσειε γλυκά τις χορδές μιας άρπας, αλλά, μερικές φορές πάλι, έκρουε δυνατά τις μεμβράνες ενός μακρινού τυμπάνου.
“Το θαύμα της ερήμου που τραγουδά” δε συνέβαινε μονάχα στην Αραβία. Διάσημες είναι οι αμμώδεις εκτάσεις της Καλιφόρνιας για το τραγούδι τους, ιδίως κοντά στα μεξικανικά σύνορα. Μάλιστα, έχει αποκρυσταλλωθεί ολόκληρη παράδοση για το άσμα τους.
Οι Μεξικανοί διηγούνταν, λοιπόν, ότι κάτω από την άμμο της Καλιφόρνιας ήταν κάποτε θαμμένο ένα μοναστήρι και πως καθημερινά, όταν οι καμπάνες του σήμαιναν τον εσπερινό, τότε η άμμος άρχιζε να μουρμουρίζει το τραγούδι της, που κατέφθανε από πολύ μακριά.
Μα και σε άλλα μέρη της Γης, ταξιδιώτες και εξερευνητές είχαν παρατηρήσει πως εκεί που η άμμος συσσωρευόταν σε ολάκερα βουνά, ανέδιδε συχνά τραγουδιστούς ήχους και ανείπωτες μελωδίες.
Ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική ορκίζονταν πως την είχαν ακούσει να γελάει, ενώ ένας μηχανικός από τη Χιλή, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, είχε εξιστορήσει πως είχε ακούσει εκεί αμμώδεις εκτάσεις, που άφηναν διαρκώς έναν μελωδικό ψίθυρο.
Στη Σαχάρα, και μάλιστα στα ανατολικά της τμήματα, φαίνεται πως υπάρχουν αμμώδεις εκτάσεις που εκπέμπουν έναν ήχο που μοιάζει με λυπημένο κλάμα. Και στην έρημο της Λιβύης, ταξιδιώτες και εξερευνητές αντιλήφθηκαν το τραγούδι της άμμου, όπως επίσης και στη Χαβάη, όπου η άμμος ξεσπάει σε κλάμα γοερό. Τότε, οι ιθαγενείς του νησιού ξέρουν πως θα ξεσπάσει άγρια καταιγίδα ή ακόμα και τυφώνας.
Έξω από την αμερικανική πολιτεία της Νεβάδα, ο αδιάκοπος μουσικός ψίθυρος της ερήμου ακούγεται σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα χιλιομέτρων.
Υποτίθεται πως η φυσική αιτία της φωνής αυτής της ερήμου είναι η προστριβή των χιλιάδων εκατομμυρίων κόκκων της άμμου μεταξύ τους. Κάθε φορά που ένας κόκκος γλιστράει πάνω στον άλλον, προκαλεί κάποια πίεση και καθώς η κίνηση αυτή επαναλαμβάνεται κατά εκατομμύρια φορές, δημιουργούνται ηχητικά κύματα, που οι δονήσεις τους προκαλούν τους ήχους αυτούς που μοιάζουν με τραγούδι.
Κατά μια άλλη θεωρία, το φαινόμενο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι κόκκοι της άμμου ανακατεύονται με κόκκους από διάφορα άλατα, που, όταν εξατμιστεί το λιγοστό νερό και η υγρασία, σχηματίζουν ένα είδος μεμβράνης, εντελώς αδιαπέραστης στον αέρα. Όταν, λοιπόν, οι κόκκοι της άμμου γλιστρούν, προστρίβονται μεταξύ τους πάνω ή κάτω από τη μεμβράνη κι έτσι, παράγονται οι ήχοι που μοιάζουν πότε με τη μελωδία μιας άρπας ή ενός βιολιού και πότε αντηχούν σαν κλάμα ή σαν γέλιο.
Ανάμεσα στις πολλές παραδόσεις και τα αναρίθμητα παραμύθια που έχουν σχηματιστεί γύρω από το παράδοξο αυτό φυσικό φαινόμενο, αξίζει να αναφέρουμε τη δεισιδαιμονία του λαού του Θιβέτ.
Οι κάτοικοι του Θιβέτ, λοιπόν, διηγούνταν στα παιδιά τους πως επάνω στην έρημο του οροπεδίου του Θιβέτ ζούσε ένα λαός νάνων. Οι νάνοι αυτοί ήταν πάντοτε εύθυμοι και χαρούμενοι και διοργάνωναν συνέχεια γιορτές και πανηγύρια, χορεύοντας στους ήχους μιας μαγικής μουσικής.
Μα, όταν ένας πρίγκιπας του μικροσκοπικού αυτού γηθαλέου και πασίχαρου λαού τύχαινε να παντρευτεί, τότε η μαγική μουσική της ερήμου γινόταν ωραιότερη και μπορούσαν να την ακούσουν ξεκάθαρα και οι κοινοί θνητοί, δηλαδή όλοι οι κάτοικοι του θιβετιανού οροπεδίου.
Πιο χαριτωμένη ακόμη είναι η ιστορία του Μαχαραγιά του Κασμίρ. Κατά τους εορτασμούς της στέψης του, ο πάμπλουτος αυτός άρχοντας θέλησε να καταπλήξει τους προσκεκλημένους του, που είχαν συρρεύσει από όλα τα μέρη της εξωτικής χώρας του. Είχε ταξιδέψει άλλοτε στην Αμερική και είχε ακούσει να μιλούν για το μυστηριώδες τραγούδι της άμμου της Καλιφόρνιας.
Διέταξε, λοιπόν, μη λογαριάζοντας διόλου τα έξοδα, να του φέρουν βαπόρια στις Ινδίες, φορτωμένα με αυτήν την κελαρυστή άμμο. Επομένως, βουνά ολόκληρα από αυτήν την καλιφορνέζικη άμμο συσσωρεύθηκαν στους μαγευτικούς κήπους του παλατιού του.
Και ο Μαχαραγιάς με τους προσκεκλημένους του ανέμεναν με περισσή αγωνία να απολαύσουν την υπερκόσμια ετούτη μουσική. Αλλά, δυστυχώς, προς μεγάλη απογοήτευση όλων τους και ιδίως του Μαχαραγιά, που για να αφουγκραστεί το τραγούδι της άμμου στο παλάτι του είχε δαπανήσει αμύθητα ποσά, η άμμος δυστρόπησε και πείσμωσε σαν ντίβα, καταπώς φαίνεται, και δεν τραγούδησε. Ούτε η Φύση ούτε και τα θαύματά της αγοράζονται, ακόμα και από έναν ζάμπλουτο πρίγκιπα.
Εν τούτοις, πολλοί γεωλόγοι ανακάλυψαν και σε πολλά μέρη της Ευρώπης την ύπαρξη της άμμου του τραγουδά. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις ακτές της Βαλτικής, όπου υπάρχουν ατελείωτες εκτάσεις από αμμουδιές, οι οποίες αναδίδουν ανεξήγητους ήχους και μουρμουρητά.
Μάλιστα, ο Άγγλος γεωλόγος Hugh Miller ανακάλυψε τέτοιες μουσικές αμμουδιές στη νήσο Eigg, που ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων, απέναντι από τη Σκωτία. Είχε διηγηθεί πώς κατατρόμαξε μια μέρα, που, ενώ περπατούσε στην παραλία του γραφικού αυτού νησιού, ξαφνικά και χωρίς καμιά φανερή αιτία, άρχισε γύρω του ένας δαιμονιώδης και εξακολουθητικός θόρυβος, ένας εύρυθμος ήχος από αόρατα σφυρίγματα.
Στην μικρή πόλη Πόντολκαϊ της Τσεχοσλοβακίας είχε σημειωθεί κι εκεί το μουσικό αυτό φαινόμενο. Υπάρχει ένα ποτάμι στην περιοχή, όπου οι κάτοικοι των περιχώρων συνήθιζαν να κολυμπούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και όλοι άκουσαν αυτό το παράδοξο άσμα, που έμοιαζε σαν ένα συρτό, παραπονετικό μοιρολόι.
Στην αρχή, το τραγούδι ακουγόταν από την αντικρινή όχθη και όταν οι ακροατές πήγαιναν προς τα εκεί για να δουν από πού προερχόταν η μυστηριώδης μελωδία, τότε αντηχούσε πάλι από την άλλη όχθη και έπειτα ξανά το ίδιο.
Για πολύ καιρό δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το παράξενο φαινόμενο, έως ότου οι γεωλόγοι αποφάνθηκαν ότι χωρίς αμφιβολία επρόκειτο για το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στις ερήμους της Αφρικής και της Ασίας.
Ωστόσο, oι κάτοικοι της περιοχής αρνούνταν να συμβιβαστούν με μια τόσο στυγνά επιστημονική και εκλογικευμένη ερμηνεία ενός τόσο εντυπωσιακού και μελίρρυτου φαινομένου.
Όχι, λοιπόν. Γι’ αυτούς το θλιβερό εκείνο τραγούδισμα της άμμου προερχόταν από τις ψυχές των σκοτωμένων στρατιωτών, που έπεσαν στη φοβερή μάχη κοντά στο Λευκός Όρος. Έτσι, μόλις νύχτωνε, περνούσαν από τη χώρα τους κι άφηναν, ως αλησμόνητη παρακαταθήκη, το λυπημένο τους τραγούδι.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Η ΒΡΑΔΥΝΗ”, στις 19/07/1935…

Από strangepress, ΦΩΤΟ, pexels

ΒΙΝΤΕΟ - Ρία Αντωνίου: Οδηγεί χωρίς σουτιέν, αλλά με ζώνη ασφαλείας

Μαθήματα ασφαλούς οδήγησης, από τη Ρία Αντωνίου
Κοινοποίησε ένα story στο instagram της, όπου φαίνεται ότι ακόμα κι αν οδηγείτε γυμνοί πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας.

Το καλλίγραμο μοντέλο ζει πλέον μόνιμα στην Ιταλία και φαίνεται να οδηγεί στην Autostrada Μιλάνο- Φλωρεντία.

Μεσσήνη: Διαδικτυακή δημοσκόπηση για την επαναλειτουργία του Σιδηροδρομικού Προαστιακού Δικτύου.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα της επαναλειτουργίας του τρένου που θα συνδέει τη Μεσσήνη με την Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία ξεκίνησε διαδικτυακή δημοσκόπηση   την επιμέλεια και την προώθηση της  οποίας έχει αναλάβει ο Γιάννης Λάσκαρης. 

Οι ερωτήσεις έχουν ως εξής:

-Επιθυμείτε την επιστροφή του τρένου στις ράγες. Είσαστε θετικοί στην λειτουργία του Προαστιακού και την επανασύνδεση της Μεσσήνης με άλλες περιοχές της Μεσσηνίας με το τρένο. 

-Πόσο συχνά θα χρησιμοποιείτε το τρένο από τη Μεσσήνη αν ξαναμπεί στις ράγες;

Μετά το τσιγάρο "κόβει" και το αλκοόλ η Κυβέρνηση !

Αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία 
 
Μετά τον αντικαπνιστικό νόμο το υπουργείο Υγείας στοχεύει στον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου για την έκθεση στο αλκοόλ, με έμφαση στους ανηλίκους, τους οδηγούς και τις εγκύους.
Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία προβλέπει την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης στο αλκοόλ και της κατάχρησής του καθώς επίσης και αύξηση των ελέγχων στα σημεία διάθεσης του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι έλεγχοι σε χώρους όπου πωλείται αλκοόλ έχουν στόχο να μπει φρένο στην παράνομη διάθεση του σε ανήλικους.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία για τη διάθεση αλκοόλ ενώ δρομολογείται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στους ανήλικους, τους οδηγούς και τις εγκύους.
Ταυτόχρονα δρομολογείται η δημιουργία γραμμών τηλεφωνικής υποστήριξης για όσους εξαρτώνται από το αλκοόλ.
Όσα προαναφέρθηκαν εντάσσονται στο σχέδιο δράσης για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας το οποίο θα είναι σε βάθος πενταετίας, δεσμευτικό για τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ προβλέπεται να είναι και κοστολογημένο.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η χιονοκάλυψη τον Ιανουάριο

Πλησιάζει το ελάχιστο 15 ετών
Η χιονοκάλυψη (λευκό χρώμα) όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικές μετρήσεις για 23 Ιανουαρίου μεταξύ της περιόδου 2005 - 2020.
Μόνο το 3% της έκτασης της Ελλάδας καλύπτεται από χιόνι αυτή την εποχή, σύμφωνα με τις εικόνες των δορυφόρων.
Η χιονοκάλυψη στη χώρα μας τον Ιανουάριο κινείται σε πολύ χαμηλά, αλλά όχι πρωτόγνωρα, επίπεδα. Το 2020 είναι ένα από τα έτη με την μικρότερη χιονοκάλυψη της περιόδου 2005-2020, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι προγνώσεις για το υπόλοιπο του μήνα δεν είναι ενθαρρυντικές για αξιόλογες χιονοπτώσεις, εκτός από μερικές κορυφές της Πίνδου, επομένως -σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου- είναι πιθανό κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου να υπάρξει η ελάχιστη έκταση χιονοκάλυψης των τελευταίων 15 τουλάχιστον ετών. Η μικρότερη χιονοκάλυψη της τελευταίας 15ετίας υπήρξε το 2013 (1,7%) και το 2014 (1,8%), ενώ η μέγιστη το 2017.
Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη), ο μέσος όρος 15 ετών (μαύρη καμπύλη) και οι μέγιστες (πορτοκαλί καμπύλη) - ελάχιστες τιμές (μπλε καμπύλη), όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2005 - 2020.

ΒΙΝΤΕΟ - Αιτωλοακαρνανία:50 εκατ. ευρώ τα έσοδα ! Ενοικιαζόμενα δωμάτια ήταν γεμάτα όπλα και κοκαϊνη - Εμπλοκή γνωστών κακοποιών

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ τα έσοδα του διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών: Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ στον Αστακό

Οι εικόνες με την κοκαϊνη, τα όπλα και τα χρήματα έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία της αστυνομίας.

Ένας από τους συλληφθέντες είχε πάρει μέρος στην επίθεση του Βύρωνα το 2010, όταν σκοτώθηκε διερχόμενος πολίτης...
Μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών εξιχνιάστηκε μετά από πολύχρονη έρευνα και επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, κατά την οποία εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ένας τόνος και 181 κιλά κοκαΐνης.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί (Αλβανοί και αραβόφωνοι), οι οποίοι θεωρούνται μέλη εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, ενώ επίσης κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, πιστόλια και καλάσνικοφ. Σημειώνεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα 9 άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες και επιχειρήσεις εντοπισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού με συνεργαζόμενες Υπηρεσίες.

Η κοκαΐνη, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Αστυνομία μέχρι στιγμής, προέρχεται από τον ‘Αγιο Βικέντιο στην Καραϊβική και έφτασε στην Ελλάδα με ιστιοφόρο, το οποίο έδεσε στο λιμάνι του Αστακού. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε ενοικιασμένα δωμάτια που είχαν κλείσει για το σκοπό αυτό τα μέλη της οργάνωσης. 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η χώρα μας ήταν ο πρώτος σταθμός των ναρκωτικών, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες ποσότητες προορίζονταν για την υπόλοιπη Ευρώπη και τη ΒΔ Αφρική.

Σημειώνεται ότι οι διωκτικές αρχές ερευνούσαν την υπόθεση εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τι ποσότητες έχει διακινήσει μέχρι στιγμής η εγκληματική οργάνωση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν  στον αρμόδιο εισαγγελέα στην Αθήνα.
Στη σχετική παρουσίαση από την Αστυνομία, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες που έχει χειριστεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

“Επικίνδυνοι κακοποιοί στην εγκληματική οργάνωση”
“Θα ήθελα να επισημάνω ότι η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση παρουσίαζε ιδιαιτερότητες, με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, καθώς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι στο σύνολό τους επικίνδυνοι κακοποιοί, που οπλοφορούν. Μάλιστα, κατά περίπτωση, έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών, ένοπλες ληστείες, πλαστογραφίες και άλλα ποινικά αδικήματα.

Χαρακτηριστικά, ένας από τους συλληφθέντες (41χρονος αλλοδαπός), τον Φεβρουάριο του 2010, στο Βύρωνα Αττικής, μαζί με ομοεθνή συνεργό του, δραπέτες και οι δυο Φυλακών, πυροβόλησαν επανειλημμένα και έριξαν πέντε χειροβομβίδες κατά αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, που επιχειρούσαν να τους συλλάβουν. Σημειώνεται ότι στο περιστατικό είχε χάσει τη ζωή του διερχόμενος ιδιώτης και είχαν τραυματιστεί δυο αστυνομικοί” ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης και συνέχισε…

“Ο παραπάνω αλλοδαπός, από το έτος 2000, έχει συλληφθεί άλλες πέντε φορές, για ένοπλες ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ τρεις φορές έχει παραβιάσει άδειες που του χορηγήθηκαν από Καταστήματα Κράτησης. Επιπλέον, δύο ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ο μεν πρώτος τον Αύγουστο του 2004, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εισήγαγε στη χώρα μας από την Καραϊβική, με ιστιοπλοϊκό σκάφος, κοκαΐνη βάρους 910 κιλών ενώ ο δεύτερος το Μάρτιο του 2017, για διακίνηση κοκαΐνης και το Σεπτέμβριο του 2018 για διακίνηση ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.

Δύο ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, ο μεν πρώτος το Νοέμβριο του 2011 στην Κοζάνη για διάρρηξη σε οικία και το Σεπτέμβριο του 2015 για κατοχή και διακίνηση κάνναβης, ενώ ο δεύτερος τον Ιούνιο του 2016 για διακίνηση κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ένας ακόμα από τους συλληφθέντες έχει πλήθος συλλήψεων για πλαστογραφίες, ενώ επιπλέον είχε συλληφθεί το Σεπτέμβριο του 2012 για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης.

50 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη
Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει παράνομα έσοδα που υπερβαίνουν τα 50.000.000 €.

ΑΘΗΝΑ - Έκοψε την πίτα της η Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η Ομοσπονδία Συλλόγων –Συνδέσμων Τριφυλίας, σήμερα το απόγευμα στο Ξενοδοχείο STANLEY στην Αθήνα
Η εκδήλωση έγινε σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από συμπατριώτες μας και ο σύλλογος
τίμησε τον  Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών για την 93χρονη πολυσχιδή πολιτιστική προσφορά του στον τόπο μας.
Για τον Σύλλογο και τις δραστηριότητες του μίλησαν :
ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας και ο καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Ζέρβας  ενώ στην  εκδήλωση  έδωσε μικρή συναυλία η φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπρόοδων χόρεψε  ένα από τα χορευτικά του τμήματα.
Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ενώ τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι βουλευτές Θ.Ρουσόπουλος ,Γ.Λαμπρόπουλος  ο περιφρειακός σύμβουλος Άγγελος Χρονάς ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Μπουλούκος ο πρόεδρος του Μανιατάκειου ιδρύματος Α.Μανιατάκης ενώ παρευρίσκοντο τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων της Τριφυλίας που δραστηροποιούνται στην Αττική.

Μία έκτακτη και μια τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Δύο συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Η πρώτη, που είναι χαρακτηρισμένη ως κατεπείγουσα, θα γίνει την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 4 μ.μ. 
Το ένα από τα δύο προς συζήτηση θέματα είναι το φετινό πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η δεύτερη συνεδρίαση του σώματος θα γίνει την Πέμπτη 30 του μήνα, στις 4 μ.μ. επίσης, περιλαμβάνει δε ένα και μοναδικό θέμα -τις “αποφάσεις περιφερειάρχη Πελοποννήσου που αφορούν μετακινήσεις υπηρεσιακών παραγόντων και αλλαγή αρμοδιοτήτων υπηρεσιών βάσει του υφιστάμενου οργανισμού”- με εισηγητή τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πέτρο Τατούλη.

Την πρόσκληση για την κατεπείγοντος χαρακτήρα συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας 27 Ιανουαρίου μπορείτε να την δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο:Πρόσκληση για κατεπείγουσα συνεδρίαση 27-1-2020

Την πρόσκληση για την συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου μπορείτε να την δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο: Πρόσκληση συνεδρίασης 30-1-2020

«Θα σου φυτέψουμε μια σφαίρα» - Πώς έγινε η ληστεία στο σπίτι του ζεύγους Γαρμπή – Σχοινά

Οι γνωστοί τραγουδιστές Καίτη Γαρμπή και Διονύσης Σχοινάς έπεσαν θύματα ληστείας, καθώς ομάδα ατόμων εισέβαλε στο σπίτι τους τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε ό,τι αφορά τη ληστεία στο σπίτι των Καίτης Γαρμπή και Διονύση Σχοινά, τα ξημερώματα στη Νέα Ερυθραία.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τέσσερις κουκουλοφόροι έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του ζεύγους λίγο πριν από τις 6 το πρωί, γνωρίζοντας την ώρα που θα επέστρεφε η Καίτη Γαρμπή από το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται.
Με την απειλή όπλου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δράστες αιφνιδίασαν την Καίτη Γαρμπή, αναγκάζοντας να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού, όπου κοιμόταν ο σύζυγός της.
Ο Διονύσης Σχοινάς ακούγοντας τη φασαρία μετέβη στο σαλόνι, όπου είδε τους κουκουλοφόρους.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, οι δράστες έδεσαν τον Διονύση Σχοινά, ο οποίος φέρεται να κατέθεσε στην αστυνομία ότι τον απείλησαν, λέγοντάς του «αν δεν ανοίξεις το χρηματοκιβώτιο θα σου φυτέψουμε μια σφαίρα».
Οι δράστες απέσπασαν μικρό χρηματικό ποσό και εν συνεχεία τράπηκαν σε φυγή.
Οι αρχές ερευνούν αν κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την έφοδο των ληστών.

Ξεπουλάμε ακόμη χρυσές λίρες

Κατά 27% αυξήθηκε η επίσημη - τραπεζική τιμή πώλησης της χρυσής λίρας.
 Η άνοδος της τιμής του χρυσού οδήγησε αρκετούς να ρευστοποιήσουν τις αποταμιεύσεις ή τα δώρα που είχαν στα συρτάρια.
Σχεδόν 100.000 λίρες πωλήθηκαν το 2019 μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πολύ περισσότερες είναι εκείνες που «σκοτώνονται» στα ενεχυροδανειστήρια και στη «μαύρη αγορά». Όσον αφορά στις τιμές της χρυσής λίρας στη «μαύρη αγορά», αυτή διαμορφώνεται, συνήθως, ανάλογα με τις ανάγκες του κατόχου.
Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, σημειώνεται ότι στην επίσημη αγορά (μέσω ΤτΕ) υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης.
Για παράδειγμα με βάση το κλείσιμο της τιμής της χρυσής λίρας στις 22 Ιανουαρίου, για να αγοράσει κάποιος μια χρυσή λίρα από την ΤτΕ, θα πρέπει να πληρώσει 383,92 ευρώ, ενώ, αν πωλήσει χρυσή λίρα στην ΤτΕ θα λάβει το ποσό των 318,45 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά, διόλου ευκαταφρόνητη των 65,47 ευρώ.
Φέτος η λίρα αγοράζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος στην τιμή των 318 ευρώ, ενώ πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2019, αγοράζονταν προς 250 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 27%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας, από πολίτες στην κεντρική τράπεζα της χώρας, άγγιξαν τις 100.000 τεμάχια το 2019. Όπως προκύπτει, το 2019 ρευστοποιήθηκαν στην ΤτΕ 99.744 χρυσές λίρες Αγγλίας, όταν το 2018 είχαν πωληθεί 52.935 λίρες.
Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους πωλήθηκαν 25.936 τεμάχια. Αντίστοιχα οι αγορές λιρών από πολίτες, από την Τράπεζα της Ελλάδος περιορίστηκαν μόλις σε 6.795 τεμάχια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002, που είναι διαθέσιμα τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι πωλήσεις των χρυσών λιρών, από ιδιώτες στην ΤτΕ ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ οι πωλήσεις, από την ΤτΕ σε ιδιώτες είναι περίπου οι μισές.
Ειδικότερα ανήλθαν σε 3.064.911 τεμάχια, ενώ οι πωλήσεις λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ιδιώτες ανήλθαν σε 1.555.467 τεμάχια. Ο αριθμός των ρευστοποιήσεων το 2019, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις πωλήσεις στα προηγούμενα χρόνια, καθώς 
όλο το  2018 είχαν πωληθεί 52.935 λίρες, 
το 2017 οι πωλήσεις ήταν 44.563 λίρες, 
το 2016 ήταν 56.972 λίρες, και 
το 2015 ήταν 61.518 τεμάχια.
Το 2014 οι πωλήσεις είχαν φτάσει σε 109.563 τεμάχια, από 105.263 το 2013.
Το ρεκόρ των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφηκε το 2007 όταν πωλήθηκαν 368.531 χρυσές λίρες Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 84.878 λίρες.
Από έρευνες προκύπτει ότι σχεδόν πάντοτε οι πωλήσεις χρυσών λιρών προς την ΤτΕ είναι περισσότερες από τις αγορές. Εξαίρεση αποτέλεσε το έτος 2011, όταν οι ιδιώτες πούλησαν στην ΤτΕ, 122.686 τεμάχια ενώ την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από ιδιώτες 146.867 τεμάχια. Επίσης το 2010, έτος εισόδου της χώρας στα μνημόνια, υπήρξε σχεδόν «ισοψηφία». Οι πωλήσεις προς την ΤτΕ ανήλθαν σε 195.383 τεμάχια και οι αγορές από ιδιώτες σε 194.475 τεμάχια.
Οι τεράστιες συναλλαγές σε χρυσές λίρες, στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, εξηγείται από τις ανάγκες των νοικοκυριών που έχασαν εισοδήματα να ρευστοποιήσουν τα όποια αποθέματα είχαν σε χρυσές λίρες, για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους. Από την άλλη, χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν εισοδήματα αγόρασαν και επένδυσαν σε χρυσές λίρες φοβούμενοι έξοδο από το ευρώ ή κούρεμα καταθέσεων.

Συνελήφθη ένα άτομο για ναρκωτικά στη Καλαμάτα

Κατασχέθηκαν -784- γραμμάρια κάνναβης κ.α. 

Συνελήφθη, χθες (24.1.2020) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 63χρονος ημεδαπός.
Ειδικότερα, χθες (24.1.2020) το απόγευμα, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε οικία του 63χρονου, στην Καλαμάτα , όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
  •  ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -784- γραμμαρίων,
  •  -2- ζυγαριές ακριβείας και
  •  κινητό τηλέφωνο, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Εξιχνιάστηκαν δεκατρείς περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπών στο δήμο Καλαμάτας

Συνελήφθη ένας 21χρονος 
 
Εξιχνιάστηκαν, από την  Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, δέκα τρείς (13) περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπών, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας .
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη προχθές (23.1.2020) το απόγευμα, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας , από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, ένας (1) 21χρονος ημεδαπός.
Ειδικότερα, προχθές (23.1.2020) το απόγευμα σε τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, ο 21χρονος, επιχείρησε να εισέλθει σε οικία ημεδαπού, αφού προηγουμένως είχε διαρρήξει παρακείμενο κατάστημα του ιδίου, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθώς έγινε αντιληπτός.
Μετά από άμεση αστυνομική κινητοποίηση, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ανωτέρω και τον συνέλαβαν.
Στο πλαίσιο της περεταίρω αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προέκυψε ότι ο ανωτέρω, κατά το χρονικό διάστημα από την 12.12.2019 έως και την 23.1.2020, σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας  διέπραξε συνολικά έντεκα (11) κλοπές-διαρρήξεις και μία (1) απόπειρα κλοπής σε οχήματα, οικίες και οικόπεδο ημεδαπών, από όπου αφαίρεσε συνολικά χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, εργαλεία κ.α..
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ το προανακριτικό έργο και η αστυνομική έρευνα συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής του σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Άγνωστοι λήστεψαν τα ξημερώματα γνωστό ζευγάρι τραγουδιστών μέσα στο σπίτι τους στη Νέα Ερυθραία

Γνωστό ζευγάρι τραγουδιστών έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας, τα ξημερώματα, μέσα στο σπίτι τους, στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τέσσερις άγνωστοι, που κρατούσαν όπλα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, περίμεναν την τραγουδίστρια να επιστρέψει σπίτι της. Μόλις εκείνη επέστρεψε, λίγο πριν από τις 6:00, την ακινητοποίησαν και μπήκαν μαζί της στο σπίτι, όπου βρισκόταν ο επίσης τραγουδιστής σύζυγός της. Αφού τους απείλησαν, τους ζητούσαν επίμονα να τους πουν που έχουν κρυμμένα χρήματα και κοσμήματα. Τελικά, κατάφεραν να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό και κοσμήματα, ενώ αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.
Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κακοποιών.

Δείτε την εντυπωσιακή φοιτήτρια που θα γίνει βασίλισσα του Πατρινού καρναβαλιού 2020

Η Μαρία Κυριακοπούλου θα είναι η Βασίλισσα της μεγάλης παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού για το 2020 

Η απόφαση της επιτροπής για την ανάδειξη της βασίλισσας για το Πατρινό Καρναβάλι 2020 ήταν αποτέλεσμα πολλών συνεδριάσεων και μεγάλης δυσκολίας, καθώς οι συμμετέχουσες για την επιλογή πληρούσαν σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια που είχε θέσει η επιτροπή.
Η επιτροπή, εκτός από την ομορφιά, συμπεριέλαβε στα κριτήρια επιλογής, την προσωπικότητα και τη σχέση της βασίλισσας με το Πατρινό Καρναβάλι, τα οποία είχαν επίσης βαρύνουσα σημασία.
Η Μαρία Κυριακοπούλου από την Πάτρα, φοιτήτρια Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και ραδιοφωνική παραγωγός στον UP FM, τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών, κρίθηκε αντάξια να υπηρετήσει αυτό το ρόλο.
Η όμορφη Βασίλισσα με την ξεχωριστή παρουσία και προσωπικότητά της, θα δώσει τον απαραίτητο τόνο από το άρμα της το Σαββατοκύριακο της κορύφωσης του κεφιού, τόσο στη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση του τελευταίου Σαββάτου όσο και στη μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 την Κυριακή 1 Μαρτίου.



Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» ευχαριστεί θερμά όλα τα κορίτσια που κατέθεσαν υποψηφιότητα για το ενδιαφέρον τους.

Γιατί όλοι στην Αργεντινή βλέπουν δελτίο καιρού;

Δεν χρειάστηκε και πολύ για να πάρει τη δουλειά η Sol Perez όταν την κάλεσαν για δοκιμαστικό, ώστε να παρουσιάζει τον καιρό σε τηλεοπτικό κανάλι της Αργεντινής.

Η 24 χρονη με το φοβερό κορμί έχει 2.500.000 followers στο Instagram και είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στη χώρα αυτή τη στιγμή.


















Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Perez (@lasobrideperez) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Perez (@lasobrideperez) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Perez (@lasobrideperez) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol Perez (@lasobrideperez) στις

ΔΙΗΓΗΜΑ - Η ψυχή του σκύλου

Του Παναγιώτη  Αντωνόπουλου 

           Στον Αγρίλη είχε τα λημέρια του ο Μάνος ο ψαράς και μοιραζότανε χρόνια τις μέρες και τις νύχτες του στη στεριά και στη θάλασσα, αφού του τα ‘φερε έτσι η ζωή να παλεύει με τα κύματα και τους αέρηδες για να βγάζει << τον άρτον τον επιούσιον >> πουλώντας τα ψάρια που έπιανε στα παραγάδια του, στους εύπορους ευγενείς και γαιοκτήμονες της περιοχής.
           Με τον ήλιο μια να φαίνεται και μια να χάνεται πίσω από τα βουνά της Κυπαρισσίας και πέρα στον ορίζοντα από το Τετράζι ως το Κατάκωλο να ροδίζει  μέσα στην πρωινή ανταύγεια, κινούσε με τον ερχομό της μέρας ο Μάνος ο ψαράς και μ’ όλα τα σύνεργα της ψαρικής στο μεγάλο καλάθι του, τραβούσε για το λιμάνι να συναντήσει << την κόρη του >> τη μικρή του βάρκα για ν’ ανοιχτεί μαζί της στο πέλαγο.
           Δεξιά του λιμανιού και πίσω από το όμορφο εκκλησάκι της Παναγίας ήταν το σπίτι του άλλου θαλασσινού, του γερο Νικόλα. Κι αυτός έφαγε τη ζωή του στα άγρια κύματα και γερασμένος τώρα ζούσε εκεί, μόνος, με το βλέμμα του πάντα στη δύση να αγναντεύει τον ορίζοντα και να ονειρεύεται τα μακρινά του ταξίδια. Έφτιαξε ένα πέτρινο σπιτάκι, το στόλισε με ξωτικά και θαλασσινά πράγματα, φύτεψε στον κήπο του δέντρα και λουλούδια και διήγε το βίο του, μόνος όπως είπαμε, αλλά με συντροφιά το σκύλο του, ένα σκυλί Αφρικανικής ράτσας, μεγαλόσωμο, ρωμαλέο και όμορφο.
           Όταν το πρωτόφερε στον Αγρίλη και το κατέβασε από το καράβι μέχρι να το πάει στο σπίτι έγινε το έλα να δεις, από το συγκεντρωμένο πλήθος. Όλος ο Αγρίλης μαζεύτηκε για να το υποδεχτεί, να το δει και να το θαυμάσει! Τέτοιο ντελικάτο και βεργολυγερό σκυλί πρώτη φορά πατούσε το πόδι του σε Τριφυλιακή ακτή! Ολόμαυρο με την τρίχα του κοντή και γυαλιστερή σαν βελούδο, περπατούσε και θαρρούσες πως πετούσε. Τα πόδια του γερά και όμορφα σμιλευμένα, το κεφάλι του μακρύ με δυο μαύρα μάτια αστραφτερά, το περπάτημά του ένας ανάερος στίχος του ποιητή που χύνεται στον αέρα! Τ’ αυτιά του μεγάλα και κομψά, δίπλωναν κάθε τόσο και λιγάκι σαν δυο φύλλα χρυσού. Παρορμητικό, παιχνιδιάρικο, άφοβο, φιλικό, έπαιζε με κάθε περαστικό στο δρόμο, στον κήπο του σπιτιού του αφεντικού του  Νικόλα, έβρισκε τη χαρά και τη συντροφιά μαζί του, πότε γλείφοντας τα πόδια του, πότε να σκαρφαλώνει πάνω του, άλλοτε να του τραβά το παντελόνι, με αλόγιστη ευτυχία να τον κοιτάζει στα μάτια, όλο με κάποια χορευτική κίνηση να του δείχνει τα ευγενή συναισθήματά του.
          Ο καπετάν Νικόλας άνθρωπος αγαθός πολύ το αγαπούσε. Έτσι μόνος χωρίς οικογένεια, το ‘χε συντροφιά του, μ’ αυτό ένιωθε τις χαρές της ζωής μ’ αυτό και τις λύπες. Ξυπνούσε το πρωί κι έτρεχε κοντά του. << Καλημέρα! >> του έλεγε και του χάιδευε τρυφερά την πλάτη. Πηδούσε χαρούμενο εκείνο πάνω του, τον έγλειφε στα πόδια, στα χέρια, με αναρριχήσεις προσπαθούσε να ανεβεί στους ώμους του. Ύστερα κολλούσε τη μουσούδα του στο πρόσωπό του και έδειχνε πως ήθελε να τον φιλήσει. << Θες να με φιλήσεις, ε; >> το ρωτούσε ο καπετάνιος  και το ‘παιρνε στην αγκαλιά του. Καθόταν μετά σ’ ένα σκαμνί, το έβαζε μέσα στα πόδια του και έπιανε την κουβέντα μαζί του.
           Το σκυλί τούτο το ξενομερίτικο το γνώρισε και ο Μάνος. Μόλις είχε αφήσει ένα δειλινό τη βάρκα του δεμένη στο μόλο και περνούσε έξω από το εκκλησάκι της Παναγίας. Είδε την πόρτα ανοιχτή και μπήκε. Εκεί συνάντησε και το σκυλί. Είχε μπει μέσα λάθρα και σαν ταπεινός προσκυνητής στεκόταν μπροστά από την εικόνα της Παναγίας, γρύλιζε κάτι, σήκωνε τη μουσούδα  του να τη φτάσει και κουνούσε την ουρά του σαν σήμα χαιρετισμού! Το έβγαλε έξω ο ψαράς και με  την πρώτη ματιά γίνηκαν φίλοι, φίλοι εγκάρδιοι και δυνατοί, σύντροφοι στη χαρά και στο παιχνίδι.
          Η φιλία τους κρατούσε καιρό, συναντιόταν ταχτικά, όλο   και κάτι το φίλευε ο ψαράς όταν τα δίχτυα του είχαν καλή ψαριά. Χορτασμένο πια, έτρεχε το κυνηγούσε, το χάιδευε, χαρούμενο εκείνο σκαρφάλωνε πάνω του, μια τρελή συντροφιά γίνονταν και οι δυο τους και έπαιζαν σαν μικρά παιδιά.
         Ώσπου ήρθε ένα μαύρο πρωινό, μ’ ένα μουχρωμένο ουρανό που έβρεχε θολή βροχή και φυσούσε κρύο αέρα. Το σκυλί σε κακά χάλια, έκλαιγε, τρέκλιζε,  χτυπούσε στους κορμούς των δέντρων και του μαντρότοιχου, και σαν κινούμενος  όγκος ψοφιμιού, σκορπούσε τον τρόμο και τη λύπη. Άρρωστο, ζαλισμένο, κουρασμένο,  με μάτια κλειστά, τυφλό και πληγωμένο ζητούσε μέρος να κρυφτεί, απάγκιο να ξαποστάσει.
         Το πήρε το μάτι του Μάνου του ψαρά και το πλησίασε. Σήκωσε εκείνο κλαίγοντας νωχελικά το κεφάλι του και τρεκλίζοντας στηρίχθηκε στα πόδια του. Για λίγο όμως γιατί πετά σωριάστηκε κάτω. Κολυμπούσε μες στον ασβέστη κι όλο ούρλιαζε και φώναζε θανατερά.
        ---  Γιατί Θεέ μου! Γιατί του το ‘καναν αυτό; αναρωτήθηκε ο ψαράς κι έσκυψε και το χάιδευε.
         Με μάτια δακρυσμένα το έκοψε μια και δυο για το σπίτι του καπετάν Νικόλα. Τον έφερε, του ‘δειξε το σκυλί  και άφησε κι αυτός πεσμένος πάνω του το δάκρυ του να κυλάει μέσα στο γυμνό αέρα. Ύστερα πνιγμένα είπε:
        --- Το τύφλωσαν οι αλήτες! Το έκαψαν με τον ασβέστη, το γέμισαν πληγές, πώς θα ζήσει τώρα; Ο διάβολος ας τους πιάσει στα δίχτυα του να τους ξεκοκαλίσει! Κι αμέσως μετά:  Έτσι θα το αφήσουμε; Δεν πρέπει να το φροντίσουμε;
       Ψηλά στον ουρανό φωνές, πολλές φωνές που τις έστελναν τα αστέρια είχαν στήσει το θρήνο τους. Και πιο πέρα στους δρόμους του Αγρίλη πρόσωπα με σφιγμένα χείλη σαν οπτασίες γλιστρούσαν σε σκοτεινές στοές. 
      --- Το έμαθε το επεισόδιο ο κτηνίατρος της  Κυπαρισσίας και θα επιληφθεί του θέματος, του είπε ο ψαράς με σβηστή φωνή λες και μισούσε τα λόγια του.
      Το σκυλί συνέχιζε να είναι ξαπλωμένο και μ΄ ένα θλιμμένο κλάμα να προσπαθεί να σηκωθεί. Δεν τα κατάφερνε κι όλο έπεφτε. Δοκίμαζε και ξαναδοκίμαζε αλλά πάντα βρισκόταν στο χώμα. Ώσπου κουράστηκε πια το πάνω και το κάτω και το πήρε απόφαση πως ήταν ανήμπορο για ηρωισμούς και λούφαξε στους  θάμνους ανασαίνοντας βαριά.
      Το απόγευμα ήρθε ο κτηνίατρος, το είδε, έκανε τη διάγνωση και πήρε την απόφαση: << Ολική τύφλωση κι από τα δυο μάτια, κακώσεις ανεπανόρθωτες στο σώμα και τα μέλη του και αναγκαστική θανάτωση για να μην υποφέρει το ζώο >>. Τον άκουσαν και οι δυο ναυτικοί κι έγιναν κάτωχροι. Δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους κι έφυγαν δυστυχισμένοι. Σαν απομακρύνθηκαν, ο καπετάν Νικόλας, γύρισε πίσω, το κοίταξε κουλουριασμένο όπως ήταν κοντά στο θάμνο, μετά τη θάλασσα που του το είχε φέρει και με θλιβερή ματιά, μουρμούρισε: << Αχάριστη που είναι πολλές φορές η ζωή >> και συνέχισε το δρόμο του.
        Ο επικεφαλής πήρε το σκυλί, το πήγε στο ποτάμι μέσα στις καλαμιές και τραβώντας το όπλο το πυροβόλησε. Ένα ουρλιαχτό ακούστηκε, μετά ένα κλάμα και το σκυλί έμεινε ακίνητο και άκαμπτο πάνω στην πράσινη φυλλωσιά.
        Ο καπετάν Νικόλας έζησε μετά πολλά χρόνια παντέρημος και μόνος. Όπου και να βρισκόταν το θυμόταν και μιλούσε ώρες ατέλειωτες γι’  αυτό. Κοιτούσε τη  θάλασσα μην το φέρει καμιά καλοτάξιδη γαλέτα, μήπως κανένα μπρίκι που έριχνε τα παραγάδια του το βρήκε και το μάζεψε, φέρνοντάς το πάλι πίσω στον τόπο του. Κι όλο δάκρυζε κι όλο το αποζητούσε πότε στους κήπους των σπιτιών, πότε στις ξέρες της ακτής, πότε στα μέρη που ξεψάριζαν οι ψαράδες. Κι ένα βράδυ που τα ‘χε πιει και είχε γίνει στουπί στο βάθος της ταβέρνας, αγναντεύοντας το πέλαγος που λαμπύριζε κάτω από το φως των αστεριών, θυμήθηκε την ιστορία του και την ξεδίπλωσε στους φίλους της παρέας: << Το γνώρισα στο Οράν >> τους είπε. << Δόκιμος ήμουν τότε και κάναμε γραμμή, Αίγυπτο, Αλγερία. Γαλλία. Πάντα μ’ άρεσε η καλή ζωή, το ποτό και οι όμορφες γυναίκες. Τον έρωτα παράφορα αγαπούσα και πήγαινα συχνά στα πόρτα που βγαίναμε από το καράβι στης αμαρτίας τα σπίτια. Γνώρισα πολλά κορμιά αλλά ένα είχε μια δαρμένη ψυχή και μου άρεσε πολύ. Πήγαινα συχνά, χόρταινα τον έρωτα κι έβρισκα την παιδική χαρά μου ξεχνώντας θάλασσα, κύματα και άγριες φουρτούνες. Κι ευτυχισμένος όπως ήμουνα  μια νύχτα στο Οράν, φεύγοντας από τον οίκο της ανοχής που με τη γυναίκα ζήσαμε μια αξέχαστη ηδονή, σ’ ένα δρομάκι άδενδρο και στενό, ο ίσκιος του σκυλιού παράξενος μου εφάνη. Το σκέφτηκα πολλές φορές καθώς με πήρε από πίσω να το κλωτσήσω αλλά ένας άγγελος φύλακάς μου με συγκράτησε. Στην πλώρη πια το έφερα και το είχα συντροφιά μου και όλες τις ελεύθερες ώρες μου τις πέρναγα μαζί του παιχνίδια να του κάνω και να του δείχνω με τα χέρια μου τα αστεία Μαραμπού που στον ουρανό πετούσαν. Δεθήκαμε αλλόκοτα, παράξενα θα έλεγα και όταν το  ‘χανα ή μ’ έχανε τον κόσμο χαλούσαμε για να βρει ο ένας τον άλλο. Ζήσαμε μαζί εφτά χρόνια στο καράβι και πέντε στη στεριά. Το  αγαπούσα σαν παιδί μου. Φαίνεται τρελό αλλά έτσι είναι. Τώρα μου λείπει, υποφέρω και βασανίζομαι. Το σκέφτομαι αδιάκοπα και τη θάλασσα κοιτάζω ώρες ατέλειωτες και χαζεύω να το δω να ‘ρχεται! Δεν έρχεται! Εγώ όμως θαρρώ πως έρχεται! Στιγμές - στιγμές χωρίς τη συντροφιά του νιώθω να τραβάω κακό δρόμο, δρόμο αγύριστο. Και είναι σίγουρο αυτό. Παντέρημος μες στις νύχτες μου δεν ακώ τίποτ’ άλλο από τον τριγμό των κυμάτων και το ουρλιαχτό του σκυλιού! Αυτού του φίλου που πέθανε τόσο άσχημα >>.
        Έφερε το ποτήρι στα χείλη, το στράγγιξε και στράφηκε πάλι να κοιτά επίμονα τη θάλασσα με μάτια δακρυσμένα από εκεί που περίμενε πως θα ερχόταν το σκυλί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου