4.2.17

Σπαγγέτι με τρία τυριά

Τώρα που αρχίζει το Τριώδιο (αποκριές) προτείνουμε μια άλλη, διαφορετική μακαρονάδα, που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. 

Χρειαζόμαστε
340 γρ. σπαγγέτι
2 κ.σ ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
3/4 φλ. ζωμός κοτόπουλο
1 φλιτζάνι με τα 3 τυριά τριμμένα (ιδανικά είναι κεφαλογραβιέρα, παρμεζάνα, πεκορίνο)
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια ανάλογα με τις οδηγίες στο κουτί και κράτα 1 φλιτζάνι από το νερό.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο για ένα λεπτό. Αμέσως μετά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το ζωμό και μισό από το νερό που έχεις κρατήσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα βρασμένα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά. Βγάλε το τηγάνι από τη φωτιά και πρόσθεσε το τυρί, ανακατεύοντας συνέχεια ώστε να λιώσει καλά και να γίνει πιο κρεμώδες το αποτέλεσμα. Ρίξε όσο αλάτι και πιπέρι θέλεις και σέρβιρε με λίγο μαϊντανό.

Τα μαθηματικά “αποδεικνύουν” την ύπαρξη του Θεού

Ευρωπαίοι μαθηματικοί απέδειξαν έπειτα από 40 χρόνια τη θεωρία περί της ύπαρξης του Θεού του Γκέντελ με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Υπάρχει Θεός; 
Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους φιλοσόφους και τους θεολόγους εδώ και δεκάδες αιώνες.

Ξαφνικά πριν από λίγους μήνες εμφανίστηκε η είδηση ότι δύο ευρωπαίοι μαθηματικοί, χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και τη σχετική θεωρία του αυστριακού μαθηματικού Κουρτ Γκέντελ, κατάφεραν να αποδείξουν μαθηματικά την ύπαρξη του Θεού!
Το τι ακριβώς απέδειξαν και με ποιον τρόπο σχετίζεται άμεσα με την κατανόηση της Μαθηματικής Λογικής και των κανόνων που τη διέπουν.
Το θεώρημα του Θεού
Λίγο πριν από τον θάνατό του ο μεγάλος αυστριακός μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ (Kurt Gödel) δημοσιοποίησε μια μαθηματική απόδειξη για την ύπαρξη του Θεού την οποία επεξεργαζόταν επί 30 χρόνια.
Η απόδειξη αυτή βασίζεται στη σύγχρονη αξιωματική θεμελίωση των Μαθηματικών, η οποία με τη σειρά της αποτελεί συνέχεια της αρχαιοελληνικής μαθηματικής παράδοσης και της Γεωμετρίας του Ευκλείδη. Σε αυτόν τον τρόπο θεμελίωσης ξεκινάμε με τη διατύπωση αξιωμάτων, δηλαδή υποθέσεων που δεν αποδεικνύονται αλλά φαίνονται προφανείς.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των αξιωμάτων και της Μαθηματικής Λογικής, μπορούμε να αποδείξουμε θεωρήματα και να οικοδομήσουμε μια ολόκληρη θεωρία. Για παράδειγμα, ένα από τα πέντε αξιώματα της Ευκλείδειας Γεωμετρίας είναι το ότι όλες οι ορθές γωνίες είναι ίσες μεταξύ τους.
Ο Γκέντελ προσπάθησε να «αποδείξει» την ύπαρξη του Θεού ως ένα θεώρημα ξεκινώντας από ένα σύνολο πέντε αξιωμάτων που φαίνονται «προφανή» στο πλαίσιο της
Μαθηματικής Λογικής
Η «απόδειξη» αυτή φάνηκε εξαρχής ότι είχε δύο αδύνατα σημεία. Πρώτον, είναι άραγε τα αξιώματα όντως προφανή και, δεύτερον, είναι άραγε συμβατά μεταξύ τους ώστε να μην έχουν κρυφές ασυνέπειες;
Για το πρώτο δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, αφού τα αξιώματα στα Μαθηματικά μπορεί να φαίνονται «λογικά» αλλά κατά τα άλλα είναι αυθαίρετα, οπότε ο Θεός υπάρχει αν τα αξιώματα αυτά αληθεύουν. Το δεύτερο όμως αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για πάνω από 40 χρόνια επειδή έπρεπε να αποδειχθεί ότι τα πέντε αυτά αξιώματα δεν περιέχουν κρυφές αντιφάσεις και άρα είναι αυτοσυνεπή.
Το κατόρθωμα των δύο ευρωπαίων μαθηματικών, του Γερμανού Κρίστοφ Μπεντζμίλερ (Christoph Benzmüller) και του Αυστριακού Μπρούνο Βολτσενλόγκελ Παλέο (Bruno Woltzenlogel Paleo), ήταν ότι κατάφεραν να αναπαραστήσουν τα αξιώματα του Γκέντελ και τους συλλογισμούς του με μαθηματικά σύμβολα.
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια εξειδικευμένου λογισμικού που χειρίζεται έννοιες λογικής σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, μπόρεσαν αφενός μεν να διαπιστώσουν ότι τα αξιώματα δεν περιέχουν κρυφές αντιφάσεις και αφετέρου να επιβεβαιώσουν την απόδειξη του θεωρήματος.
Ιδέα με αρχαίες βάσεις
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από το καθαρά μαθηματικό μέρος, η βάση της απόδειξης του Γκέντελ περί της υπάρξεως του Θεού δεν ήταν εντελώς καινούργια αφού έμοιαζε με το επιχείρημα του άγγλου θεολόγου και φιλοσόφου του 11ου αιώνα Ανσέλμου του Καντέρμπουρι, το οποίο, με τη σειρά του, βασίζεται στη μέθοδο της «εις άτοπον απαγωγής» των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων και μαθηματικών.
Ο συλλογισμός του Ανσέλμου ήταν ο εξής:
1. Ο Θεός είναι η υπέρτατη ύπαρξη.
2. Η ιδέα του Θεού υπάρχει στη σκέψη μας.
3. Μια ύπαρξη που υπάρχει τόσο στη σκέψη όσο και στην πραγματικότητα είναι ανώτερη από μια ύπαρξη που υπάρχει μόνο στη σκέψη.
4. Αν ο Θεός υπήρχε μόνο στη σκέψη μας, τότε θα μπορούσαμε να συλλάβουμε την ιδέα μιας ανώτερης ύπαρξης η οποία υπάρχει και στην πραγματικότητα.
5. Αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε μια ύπαρξη ανώτερη από τον Θεό.
6. Αρα ο Θεός υπάρχει στην πραγματικότητα.
Η βασική συνεισφορά του Γκέντελ ήταν η μαθηματική περιγραφή του παραπάνω συλλογισμού και ειδικά των σημείων 3 και 4. Εκεί χρησιμοποίησε την έννοια της πιθανής αλήθειας μιας πρότασης, η οποία επεκτείνει την αριστοτελική λογική που δέχεται ότι μια πρόταση είναι είτε αληθής είτε ψευδής.
1+1 κάνουν 2;
Ο Γκέντελ έγινε διάσημος σε νεαρή ηλικία όταν διατύπωσε το περίφημο «θεώρημα της μη πληρότητας». Συνέπεια του θεωρήματος αυτού είναι ότι, στο πλαίσιο της «Απλής Αριθμητικής» των ακεραίων αριθμών, η οποία βασίζεται σε αξιώματα όπως το γνωστό «1+1=2», υπάρχουν προτάσεις που δεν είναι δυνατόν να διαπιστώσουμε αν αληθεύουν ή όχι βασιζόμενοι μόνο στα αξιώματα αυτά.
Οι προτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μια αυτοαναφορά και το πιο γνωστό ανάλογό τους στο πλαίσιο της απλής λογικής είναι το παράδοξο του αρχαίου έλληνα φιλοσόφου Ευβουλίδη, σύμφωνα με το οποίο «αν κάποιος παραδεχθεί ότι ψεύδεται, αυτό που λέει είναι αλήθεια ή ψέμα;».
Η πρόταση αυτή οδηγεί σε φαύλο κύκλο, αφού αν η πρόταση είναι αληθής συμπεραίνουμε ότι ο συνομιλητής μας ψεύδεται ενώ αν η πρόταση είναι ψευδής συμπεραίνουμε ότι ο συνομιλητής μας λέει την αλήθεια.
Το θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ είχε σοβαρότατες συνέπειες στη θεμελίωση των Μαθηματικών με βάση την αξιωματική μέθοδο, η οποία στη δεκαετία του 1920 φαινόταν ότι θα κατάφερνε να ενοποιήσει όλους τους κλάδους αυτής της επιστήμης σε ένα ενιαίο οικοδόμημα.
Παράλληλα όμως υπήρξε ο λόγος που του προσφέρθηκε το 1940 μια θέση στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών του Πρίνστον, όπου και παρέμεινε ως καθηγητής ως τον θάνατό του το 1978. Η συνεισφορά του Γκέντελ στη θεμελίωση της Μαθηματικής Λογικής αναγνωρίστηκε επανειλημμένως, με σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου το βραβείο Αϊνστάιν του Ινστιτούτου που του απονεμήθηκε το 1951 από τον ίδιο τον Αϊνστάιν, ο οποίος ήταν συνάδελφός του σε αυτό το ίδρυμα και στενός φίλος του.
Οι συνθήκες θανάτου του Γκέντελ ήταν πολύ ασυνήθιστες και αποτέλεσαν την έμπνευση για το θεατρικό έργο «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη. Ο Γκέντελ έπασχε από έλκος του δωδεκαδακτύλου και ακολουθούσε, με δική του πρωτοβουλία, μια πολύ αυστηρή δίαιτα. Σιγά-σιγά άρχισε να πιστεύει ότι τον δηλητηριάζουν και κατέληξε να αρνείται να φάει το φαγητό του.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, θα έλεγε κανείς, αποτέλεσε το κορυφαίο λογικό παράδοξο υλοποιημένο – και όχι διατυπωμένο – από τον θεμελιωτή της Μαθηματικής Λογικής. Αν δεν έτρωγε, ήταν σίγουρο ότι ο Γκέντελ θα πέθαινε από ασιτία. Αν έτρωγε ίσως να πέθαινε από δηλητηρίαση – αλλά και ίσως όχι. Ο Γκέντελ, πέρα από κάθε λογική, διάλεξε ενσυνείδητα την πρώτη επιλογή – και πέθανε από ασιτία.


Χάρης Βάρβογλης καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

ΠΑΡΤΥ !!! Μισθός . €20.000 το μήνα και €200.000 αναδρομικά για ένα χρόνο σε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο!

Παραδέχεται ο ΑΔΜΗΕ τα χρυσά «μπόνους» σε δύο στελέχη του

 - Δεν ζητούνται όμως παραιτήσεις για ένα θέμα ηθικής τάξης

Παραδέχεται με σημερινή του ανακοίνωση η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ το ρεπορτάζ του www.protothema.gr αναφορικά με τις προληπτικές αμοιβές ύψους 20.000 ευρώ το μήνα αλλά και της αναδρομικής αμοιβής 200.000 ευρώ που έλαβαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της υπό αποκρατικοποίηση εταιρείας.
 
Όπως κατήγγειλε σε σχετική του ερώτηση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας του κόμματος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, τα δύο στελέχη της θυγατρικής της ΔΕΗ σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα, χρησιμοποίησαν νόμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να εκτοξεύσουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, στα 20.000 ευρώ (ανά μήνα!).  Και μάλιστα, με αναδρομική ισχύ από την εφαρμογή του νόμου 4354/16.12.2015 περί απελευθέρωσης αποδοχών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, που καταργούσε το ανώτατο πλαφόν που είχε θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ. Ως αποτέλεσμα της αναδρομικής ισχύος, οι δύο καταγγέλθηκε ότι έλαβαν περί τα 250.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 ως αναδρομικές αμοιβές ενός μόλις έτους.

Σε σημερινή του απάντηση ο ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του κ. Νίκος Καϊμάκης παραδέχθηκαν τους χρυσούς αυτούς μισθούς μιλώντας για αναθεώρηση αυτών, όχι όμως και για καθαίρεση όσων με τρόπο προκλητικό τους πέρασαν εν κρυπτώ και με τρόπο που προκαλεί εντύπωση σε μια κοινωνία ευρισκόμενη σε μεγάλο πρόβλημα. Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ο κ. Καϊμάκης αν κι επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες, παραδέχεται την πράξη αυτή που θα κοστίσει χιλιάδες ευρώ στον ΑΔΜΗΕ λέγοντας πως «σε εφαρμογή του Ν 4354/2015 το προηγούμενο Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, που ως γνωστόν είχε διοριστεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, πριν το τέλος της θητείας του προχώρησε σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Ν 4354/2015 και επαναπροσδιόρισε με απόφασή  του, τις  αποδοχές  των ανωτάτων στελεχών της διοίκησης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, επικυρώνοντας και τη σχετική Σύμβαση που  καθόρισε το ύψος και την αναδρομικότητά τους.

Το νέο Εποπτικό Συμβούλιο που προτάθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ και διορίστηκε με πρωτοβουλία του βασικού μετόχου του, της ΔΕΗ ΑΕ, θα επανεξετάσει τη σχετική Σύμβαση και θα επανακαθορίσει τις αποδοχές των παραπάνω στελεχών του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το κοινά παραδεκτό μέτρο των αποδοχών που λαμβάνουν τα αντίστοιχα στελέχη των άλλων Δημόσιων Οργανισμών, σε συνδυασμό με τις οικονομικά αποδεκτές δυνατότητες της ΑΔΜΗΕ ΑΕ». Αυτό όμως που δεν απαντάται είναι εάν τα δύο στελέχη τα οποία από αυτή την ευνοϊκή απόφαση προμοδοτούνταν ζήτησαν να λάβουν αυτά τα προκλητικά χρήματα κι αν φυσικά επιλογή της κυβέρνησης είναι η παραμονή τους στη διοίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ σε μια περίοδο μάλιστα κατάρρευσης οικονομικής για την εταιρεία.

Διαβάστε την ανακοίνωση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, Νίκου Καϊμάκη:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με τις αυξήσεις των αμοιβών των στελεχών της ΑΔΜΗΕ ΑΕ (του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας) ο σημερινός Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΑΔΜΗΕ ΑΕ κ. Νίκος Καϊμάκης προέβει στην ακόλουθη δήλωση:
Σε εφαρμογή του Ν 4354/2015 το προηγούμενο Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, που ως γνωστόν είχε διοριστεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, πριν το τέλος της θητείας του προχώρησε σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Ν 4354/2015 και επαναπροσδιόρισε με απόφασή του, τις αποδοχές των ανωτάτων στελεχών της διοίκησης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, επικυρώνοντας και τη σχετική Σύμβαση που καθόρισε το ύψος και την αναδρομικότητά τους.
Το νέο Εποπτικό Συμβούλιο που προτάθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ και διορίστηκε με πρωτοβουλία του βασικού μετόχου του, της ΔΕΗ ΑΕ, θα επανεξετάσει τη σχετική Σύμβαση και θα επανακαθορίσει τις αποδοχές των παραπάνω στελεχών του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το κοινά παραδεκτό μέτρο των αποδοχών που λαμβάνουν τα αντίστοιχα στελέχη των άλλων Δημόσιων Οργανισμών, σε συνδυασμό με τις οικονομικά αποδεκτές δυνατότητες της ΑΔΜΗΕ ΑΕ».

Με νέα του δήλωση ο κ. Σκρέκας υποστηρίζει πως «πρόκειται για μια προκλητική πράξη που δίνει την αίσθηση πως η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί της αδιαφορούν πλήρως για την οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που ο μέσος Έλληνας αντιμετωπίζει» κι αναφέρεται σε «καθεστωτική αλαζονεία και αμετροέπεια που διακατέχει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες της». 
 
 
 protothema.gr

Κυκλοφορεί κι οπλοφορεί

Δεν είναι …  μπράβος, σωματοφύλακας, αστυνομικός (ιδιωτικός ή δημόσιος) κλπ . 
Ούτε άνθρωπος της  «νύχτας» ή της «ημέρας». 
Είναι γνωστός δημοσιογράφος., που συχνά πυκνά κάνει διάφορες πλάκες.
Σάββατο πρωϊ βρισκόταν στον αγαπημένο του Πειραιά και φωτογραφήθηκε με αυτό το πιστόλι στο χέρι. 
 
Είναι ο Γιώργος Σαραντάκος, που ανέβασε αυτή τη φωτογραφία στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, κάνοντας προφανώς μια από τις γνωστές πλάκες με τους φίλους του...
 
 Άλλωστε οι αποκριές  έρχονται.  
 
 
Αναδημοσιεύτηκε στο reportaznet.gr

Παντρεύτηκαν Φίλιππος Λαιμός και Μαριάννα Γουλανδρή

Αφού αντάλλαξαν όρκους στο δημαρχείο, αποφάσισαν να το κάνουν και υπό το βλέμμα του Κυρίου...
Ο λόγος για το λαμπερό ζευγάρι της Μαριάννας Γουλανδρή με τον Φίλιππο Λαιμό. 
Οι γόνοι των δυο ζάμπλουτων οικογενειών ενώθηκαν με τα δεσμά του θρησκευτικού γάμου σε μια παραμυθένια -όπως αναμενόταν- τελετή.
Η γαμήλια τελετή έλαβε χώρα στην Αγία Σοφία του Λονδίνου. Ο πολιτικός γάμος του ζευγαριού είχε τελεστεί σε κλειστό κύκλο σε δημαρχείο του Λονδίνου, ενώ οι αρραβώνες του στο Πόρτο Χέλι.
Ο γιος του Νικόλα Σ. Λαιμού και της Ειρήνης Λαιμού και η κόρη της Χριστιάννας και του Γιώργου Γουλανδρή κι εγγονή του Βαρδή και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη παντρεύτηκαν παρουσία εκλεκτών καλεσμένων -γνωστών επιχειρηματιών, εφοπλιστών και γαλαζοαίματων- και εικόνες είδαμε να δίνονται στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού στο Instagram καλής φίλης του ζευγαριού.
Προηγήθηκε μεγάλο πάρτι και το ζευγάρι έλαμπε από ευτυχία.

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Ορίστε η λύση

Για τους ουκ ολίγους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες με τον ύπνο τους, Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν μια απλή λύση: κάμπινγκ στην ύπαιθρο έστω για ένα σαββατοκύριακο - κατά προτίμηση μέσα στο χειμώνα.
 
Η μείωση της αϋπνίας και η παραμονή στη φύση θα βοηθήσουν γενικότερα την υγεία.
Μετά από λίγες βραδιές μακριά από το τεχνητό φως, ο άνθρωπος κοιμάται νωρίτερα από ό,τι στην πόλη, καθώς αναπροσαρμόζεται το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι του, το οποίο έχει «ξεκουρδισθεί» στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Η αιτία είναι κυρίως ότι οι άνθρωποι έχουν τελείως αποσυγχρονισθεί σε σχέση με τον φυσικό κύκλο του φωτός (ανατολή-δύση).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή κινησιολογίας και εφαρμοσμένης φυσιολογίας Κένεθ Ράιτ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", πραγματοποίησαν δύο πειράματα, ένα θερινό (κάμπινγκ τον μήνα Ιούλιο) και ένα χειμερινό (τον μήνα Δεκέμβριο), με τη βοήθεια δύο ομάδων εθελοντών.
Οι εθελοντές φορούσαν ειδικά ρολόγια που κατέγραφαν πόσο εκτίθεντο στο φυσικό φως. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και το χειμώνα που οι μέρες είναι οι μικρότερες και ο ουρανός συννεφιασμένος, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο δέχονταν 13 φορές περισσότερο φυσικό φως από ό,τι στο σπίτι τους.
Τα πειράματα έδειξαν ότι το βιολογικό ρολόι μπορεί γρήγορα να βρει ξανά τον φυσικό ρυθμό του και να συγχρονισθεί με τον κύκλο ανατολής-δύσης, πράγμα που εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι κανείς κοιμάται πιο νωρίς (μπορεί βέβαια να ξυπνάει και πιο νωρίς!).
Το μυστικό βρίσκεται στην ορμόνη του ύπνου, τη μελατονίνη, τα επίπεδα της οποίας μεταβάλλονται μέσα στο 24ωρο ανάλογα με το φως (φυσικό ή τεχνητό).
Μετά την ολιγοήμερη παραμονή στην ύπαιθρο τον χειμώνα, όπως έδειξαν οι σχετικές αναλύσεις αίματος, τα επίπεδα της μελατονίνης των κατασκηνωτών άρχισαν να αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου δυόμιση ώρες νωρίτερα από ό,τι στην πόλη και οι άνθρωποι έτειναν επίσης να κοιμούνται δυόμιση ώρες νωρίτερα. Επιπλέον, κοιμούνταν 2,3 ώρες περισσότερο.
Η επίδραση του κάμπινγκ στον ύπνο, όπως αποκάλυψαν τα πειράματα, είναι κάπως μικρότερη το καλοκαίρι σε σχέση με το χειμώνα (η μελατονίνη αρχίζει να αυξάνεται δύο ώρες νωρίτερα αντί για 2,6 ώρες στο χειμερινό κάμπινγκ).
Πιθανώς αυτό συμβαίνει, επειδή το καλοκαίρι οι άνθρωποι περνάνε περισσότερο χρόνο εκτός κλειστών χώρων και έτσι εκτίθενται περισσότερο στο φυσικό φως από ό,τι το χειμώνα, συνεπώς το βιολογικό ρολόι τους είναι ήδη πιο συγχρονισμένο.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αν κανείς δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει κάμπινγκ έστω και για ένα σαββατοκύριακο, τότε είναι χρήσιμο να ακολουθεί πιστά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην πόλη, προσπαθώντας να πέφτει για ύπνο την ίδια περίπου ώρα, αυξάνοντας την έκθεσή του στον ήλιο στη διάρκεια της μέρας και μειώνοντας την έκθεσή του στο τεχνητό φως της νύχτας.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό αποτελεί και μια πρόκληση για τους αρχιτέκτονες, οι οποίοι πρέπει να σχεδιάζουν σπίτια και γραφεία που να αφήνουν περισσότερο φυσικό φως να μπαίνει στο χώρο.

Δεν άντεξε το μόσχευμα 37χρονος λοχίας

Δεν άντεξε το μόσχευμα και εξέπνευσε σε νοσοκομείο 37χρονος λοχίας, πατέρας δύο παιδιών, σκορπίζοντας απέραντη θλίψη και οδύνη για την πρόωρη, άδικη, αιφνίδια απώλεια.  
Ο άτυχος Κωνσταντίνος Καζατζής άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή κι ενώ βρισκόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. 
 Είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση τις ημέρες των Φώτων. Ο 37χρονος και η οικογένειά του πίστευαν σ’ αυτό το μόσχευμα που «έψαχναν» όλο το προηγούμενο διάστημα. Ήλπιζαν ότι όλα θα πήγαιναν καλά και θα ξεπερνούσε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Επιτέλους, είχε βρεθεί δότης.
Δυστυχώς, άγνωστο για ποιο λόγο, κι ενώ προχθές το μεσημέρι φαινόταν ότι ήταν καλά, ο 37χρονος, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρέμενε νοσηλευόμενος, παρουσίασε το βράδυ ξαφνική αδιαθεσία.
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή αυτό δεν κατέστη δυνατό. Συγγενείς και φίλοι, συγκλονισμένοι ενημερώθηκαν χθες το μεσημέρι για την απώλειά του. Η οικογένειά του είναι συντετριμμένη.
Ο 37χρονος καταγόταν από τη Βυζίτσα και ήταν κάτοικος Βόλου. Ήταν παντρεμένος με την Σοφία Καζατζή, με την οποία είχε αποκτήσει ένα γιο και μία κόρη, τον Ραφαήλ και τη Μαρία, ηλικίας 10 και 12 ετών.
Υπηρετούσε στο Καστελόριζο, όμως λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε, οδηγήθηκε σε αναρρωτική άδεια. Εδώ και δύο χρόνια τον παρακολουθούσε το Φρουραρχείο Βόλου.
Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει την τραγική κατάληξη της υγείας του. Άνθρωποι που τον γνώριζαν είπαν ότι ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, ένας καλός πατέρας, παράδειγμα ανθρώπου.
Οι συγγενείς του ήταν σοκαρισμένοι. Ο άνθρωπός τους δεν βγήκε τελικά ποτέ ζωντανός από το νοσοκομείο, ενώ όλοι περίμεναν όταν θα άφηνε πίσω τη ψυχοφθόρα εμπειρία που είχε.

Η κηδεία του  έγινε το Σάββατο από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου με απόδοση τιμών.

«Κούρεμα» και Grexit τρομάζουν τους καταθέτες: Επιστρέφουν ξανά στα στρώματα οι καταθέσεις


stromata

Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, αναχαιτίζοντας πρώτη φορά, έπειτα από αρκετούς μήνες, την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το 2016.
Όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ η «Καθημερινή», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις τράπεζες στα τέλη Ιανουαρίου και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, έχει χαθεί το ένα τέταρτο περίπου της αύξησης που υπήρξε το 2016 και οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών καταγράφουν μείωση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου
Να σημειωθεί ότι στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 121,4 δισ. ευρώ.
Η αιτία είναι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της παράτασης της αβεβαιότητας σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και η επαναφορά από στελέχη της κυβέρνησης της συζήτησης περί δραχμής, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών. Η ανησυχία των καταθετών συνδέεται ευθέως και με τον φόβο ενός bail in εάν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου· η δημιουργία τέτοιου κλίματος απειλεί τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η παράταση της αβεβαιότητας σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος αποθαρρύνει και την παραμονή στις τράπεζες των κεφαλαίων που υπήρξαν το 2016 μέσα από τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια (money markets funds). Οι εισροές υπολογίζονται περί τα 2 – 3 δισ. ευρώ και αν πρόκειται για κεφάλαια που μπαινοβγαίνουν με ευκολία, λόγω της σχετικής ευελιξίας που δίνει η μερική χαλάρωση των capital controls, η επαναφορά των σεναρίων περί εθνικού νομίσματος λειτουργεί αποτρεπτικά για την παραμονή τους στο τραπεζικό σύστημα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά, μετά την επιβολή των capital controls, που καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων στη χώρα. Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή οι αποταμιεύσεις που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες και η ρευστότητα που διατηρούν οι επιχειρήσεις, αυξήθηκαν από τα 117,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 στα 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης των 4,3 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, έπειτα από ένα αρνητικό 2015, που οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 23,8%.
Η άνοδος που είχε παρατηρηθεί αποδίδεται αφενός στα capital controls, αλλά και στη σχετική σταθεροποίηση που είχε υπάρξει μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης τον Μάιο του 2016. Μέρος της αύξησης οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των νοικοκυριών κάνει χρήση των χρημάτων που έχει σε θυρίδες ή στρώματα για να αποπληρώσει κυρίως φορολογικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το φυσικό χρήμα που είναι σε κυκλοφορία μειώθηκε την προηγούμενη χρονιά κατά 5,1 δισ. ευρώ και από τα 48,3 δισ. ευρώ περιορίστηκε στα 43,2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα που αποσύρθηκαν διοχετεύθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος για την πληρωμή φόρων και ένα άλλο μέρος κατευθύνθηκε στην κατανάλωση, που ενισχύθηκε κατά 5,7% το τρίτο τρίμηνο του 2016.
Ειδικά τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενίσχυση που συνδέεται με την καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα (απ’ όσες επιχειρήσεις μπορούν να το καταβάλλουν ακόμη), την καταβολή του κοινωνικού επιδόματος που αποφάσισε η κυβέρνηση και τις κοινοτικές επιδοτήσεις που πληρώνονται μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η σταθεροποίηση ωστόσο των καταθέσεων είχε ήδη διαφανεί από το καλοκαίρι και ειδικά από τον Ιούνιο, μήνα κατά τον οποίο παρατηρήθηκε πρώτη φορά άνοδος στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών.
Η άνοδος παρατηρείται στα υπόλοιπα των λογαριασμών που τηρούν τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων ενισχύθηκαν από 98,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015 στα 100,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ άνοδος διαπιστώνεται και στα υπόλοιπα των επιχειρήσεων, που από τα 19 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στα 20,6 δισ. ευρώ. Η άνοδος στις επιχειρήσεις οφείλεται και και στο κλείσιμο της περιόδου, δηλαδή στη τάση για βελτίωση της ρευστότητας που θέλουν να εμφανίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων.
Στα 40 δισ. η στήριξη από ELA
Σε επίπεδα άνω των 40 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η χρηματοδότηση των τραπεζών, από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που είχε σχεδόν μηδενιστεί στο τέλος του 2014 και εκτοξεύθηκε στα 86,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015. Τον Δεκέμβριο του 2016, η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ELA) ανήλθε σε ποσοστό 55% σε σχέση με τα υπόλοιπα καταθέσεων των εγχώριων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δηλαδή για κάθε 10 ευρώ καταθέσεις, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε πρόσβαση σε 5,5 ευρώ ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, εκ των οποίων τα 3,7 ευρώ μέσω ELA. Τον Ιούνιο του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 27,6% και τον Ιούνιο του 2015 σε 103,6%. Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της έκτακτης χρηματοδότησης παρατηρείται παρά την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικούς τίτλους ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας.

Έχυσαν γάλα οι κτηνοτρόφοι

Γάλα στο οδόστρωμα έριξαν το πρωί κτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν μαζί με τους αγρότες στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου.

Οι κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου προχώρησαν στην ιδιότυπη διαμαρτυρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συντασσόμενοι με τον αγώνα των αγροτών που έχουν εδώ και ημέρες στήσει μπλόκο στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος της Μελούνας.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό του δρόμου, ενώ έκαψαν και μπάλες άχυρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα μέτρα της κυβέρνησης, όπως δήλωσαν. Όπως όλοι οι αγρότες διαμαρτύρονται για το κόστος παραγωγής, αλλά και για τα ζητήματα των καταστροφών που υπέστησαν από την κακοκαιρία το προηγούμενο διάστημα.
Επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεων τους, είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας την ερχόμενη Τρίτη, όπως αποφάσισε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και η πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων.

Facebook: Σταμάτα να ποστάρεις αυτά τα 10 πράγματα γιατί… γελάνε μαζί σου!

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε στο Facebook τύπους που κάνουν like στον εαυτό τους ή ζευγάρια που έχουν κοινό προφίλ.
Ή ακόμη άτομα που σπαμάρουν ποστάροντας συνεχώς φωτογραφίες από τιδήποτε κι αν κάνουν.

Ας επικεντρωθούμε όμως σε εκείνο το ζευγάρι που δεν σταματά να ποστάρει φωτογραφίες από τις διακοπές του, από την αναμονή στον οδοντίατρο, από την καρέκλα του οδοντιάτρου όπου κρατιούνται χέρι-χέρι και δεν ξεχνούν ποτέ να τονίσουν πόσο ευτυχισμένοι είναι και πόσο ωραία περνάνε στην σχέση τους.
Με μία πρώτη ματιά μπορεί να δείχνουν ότι είναι το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι στον κόσμο και ότι έχουν την ιδανική σχέση, η αλήθεια είναι, όμως, ότι πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν. Για την ακρίβεια, η καλύτερη ένδειξη για μία υγιή σχέση είναι να μην υπάρχει κανένα σημάδι της στο Facebook.
Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας τα 10 πράγματα που καλό θα ήταν να λείπουν από το προσωπικό σας προφίλ στο Facebook.
1. Αναρτήσεις αγάπης για το άλλο σας μισό
Αντί να καυχιέστε για το πόσο φοβερός είναι ο σύζυγός σας που καθάρισε το μπάνιο μέσα από μία φωτογραφία στο Facebook, μπορείτε να του το πείτε προσωπικά. Εκείνος μπορεί να εκτιμήσει το διαδικτυακό σας «μπράβο» (μπορεί και όχι), αλλά οι φίλοι σας σίγουρα έχουν απορήσει.
2. Φωτογραφίες (ειδικά εκείνες που δεν κολακεύουν τον άλλον) χωρίς την άδειά του/της
Δεν χρειάζεται να δημοσιευτούν όλες οι φωτογραφίες που βγάλατε στο πάρτι που πήγατε το Σάββατο, ειδικά εκείνες που το άλλο σας μισό έχει πιει λίγο παραπάνω και παραπατάει. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να τον/την ρωτήσετε πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε στο Facebook.
3. Αστεία σχετικά με τις αναποδιές ή τα ελαττώματα του/της συζύγου σας
Μπορεί να βρίσκετε πολύ χαριτωμένο το γεγονός ότι ο σύζυγός σας είναι πολύ κακός στη μαγειρική, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να τον γνωρίζουν όλοι οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας. Μπορεί μία τέτοια ανάρτηση να τον φέρει σε δύσκολη θέση ή να δώσει το περιθώριο σε άλλους να τον/την κοροϊδέψουν. Είναι άλλο να τον/την «πειράζετε» εσείς και άλλο να τον/την «πειράζει» ο διευθυντής στην δουλειά.
4. «Καρφιά» για την κακή συμπεριφορά του/της συντρόφου σας
Εάν έχετε κάτι να του/της πείτε καλύτερα να το πείτε αυτοπροσώπως και όχι πετώντας υπονοούμενα μέσα από αναρτήσεις στο Facebook.
5. Φωτογραφίες που δείχνουν πόσο ωραίος/ωραία είναι ο/η σύντροφός σας
Είναι τέλειο να έχετε ή να πιστεύετε ότι έχετε τον πιο όμορφο άντρα του κόσμου ή την πιο $έξι γυναίκα που κυκλοφορεί και να είστε περήφανοι για αυτό, αλλά δεν χρειάζεται να τους προβάλλετε σαν να είναι τρόπαια. Επίσης, μπορεί το άλλο σας μισό να μην εκτιμά αυτή την τόσο δημόσια ένδειξη αγάπης!
6. «Καρφιά» στον/στην πρώην τους
Όλοι έχουμε παρελθόν. Τόσο εσείς, όσο και ο/η σύντροφός σας. Το να κάνετε σχόλια και να αφήνετε υπονοούμενα για εκείνους στο Facebook, βλάπτει περισσότερο εσάς και την σχέση σας, παρά τους πρώην. Ακόμα κι αν εκείνος/εκείνη προσπαθούν να ανακατευτούν στη σχέση σας και «πετάγονται» αφήνοντας σχόλια στο προφίλ του, αλλά αν δείξετε ανωτερότητα και δεν ασχοληθείτε και θα είστε πιο ήρεμοι και η στάση σας θα εκτιμηθεί από τον/την σύντροφό σας.
7. Λεπτομέρειες για τον τσακωμό που μόλις είχατε
Αφήστε τους καβγάδες για τους πολύ καλούς σας φίλους ή κρατήστε τους για τον εαυτό σας.
8. Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με το οτιδήποτε αφορά το άλλο σας μισό
Το να γράψετε στον τοίχο του συντρόφου σας «ανυπομονώ να σε δω το βράδυ…» και τα λοιπά υπονοούμενα σχετικά με την σχέση σας είναι εντελώς αχρείαστα. Αν πράγματι ανυπομονείτε να βρεθείτε το βράδυ, μπορείτε να του/της το πείτε πιο ιδιωτικά, μέσα από ένα μήνυμα στο κινητό. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να γνωρίζει το αφεντικό σας, αν θα κάνετε $εξ σήμερα το βράδυ, πόσο μάλλον η πεθερά σας, η ξαδέρφη σας ή ο αδερφός σας.
9. Αρνητικά σχόλια σχετικά με τα πεθερικά σας
Αυτά πρέπει γενικά να γίνονται με προσοχή, οπότε το διαδίκτυο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να παραπονεθείτε επειδή σας είπε κάτι η πεθερά σας.
10. Υπενθυμίσεις σχετικά με τα ψώνια της ημέρας
Αν θέλετε να θυμίσετε στην σύντροφό σας να φέρει γάλα ή χαρτί υγείας από το σούπερ μάρκετ ένα απλό τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα στο κινητό είναι αρκετό.

ΣΟΚ - Αιμόφυρτη βρέθηκε φοιτήτρια που ξυλοκοπήθηκε από λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αιμόφυρτη και σε ημιλυπόθυμη κατάσταση αντίκρυσαν σοκαρισμένοι φοιτητές και καθηγητές μια 20χρονη φοιτήτρια που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Βόλου, μέσα στο ίδιο το ακαδημαϊκό κτήριο, το σοκ ήταν ακόμη μεγαλύτερο όταν έμαθαν ότι την ξυλοκόπησε ένας 50χρονος καθηγητής, όπως η ίδια ισχυρίζεται.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης, όταν η 20χρονη φοιτήτρια βρέθηκε από φοιτητές και καθηγητές μπροστά σε ασανσέρ σε χώρο του Πανεπιστημίου να καλεί σε βοήθεια, γεμάτη αίματα και σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.
Κατηγορούσε για την κατάστασή της έναν 50χρονο λέκτορα σε σχολή του Πανεπιστημίου, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο κατηγορούμενος για σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση.
Η φοιτήτρια, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και συνοδεία καθηγητών του Πανεπιστημίου, μεταφέρθηκε στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια αποχώρησε.
Η 20χρονη πήγε αμέσως στο Α' Αστυνομικό Τμήμα του Βόλου και κατέθεσε μήνυση κατά του διδάσκοντα, που είναι λέκτορας, και τον οποίο κατηγορεί ότι τη χτύπησε με τα χέρια του στο πρόσωπο, την απείλησε και την εξύβρισε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επεισόδιο συνέβη στο γραφείο του λέκτορα όπου τον είχε επισκεφθεί η φοιτήτρια.
Ωστόσο, ο 50χρονος λέκτορας στράφηκε εναντίον τής φοιτήτριας με μήνυση, κατηγορώντας την για ψευδή καταμήνυση, απειλή και εξύβριση.
Στην Εισαγγελία Βόλου όπου παραπέμφθηκαν και οι δύο για να δικαστούν στο Αυτόφωρο, ο λέκτορας ζήτησε προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστεί και το δικαστήριο αναβλήθηκε και για τους δύο, καθώς θα γίνει συνεκδίκαση των υποθέσεων, τη Δευτέρα στη 1:00 το μεσημέρι.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ - Οι δικηγόροι προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά του νέου ασφαλιστικού


Οι δικηγόροι προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά του νέου ασφαλιστικού

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:
1. Ασφαλιστικό
α) Η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στη συνεδρίαση της 4.2.2017, αποφάσισε να ασκηθεί από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου, και συγκεκριμένα κατά των εξής διοικητικών πράξεων:  
Α) της με αριθμ. 61502/3399/30-12-2016 Υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,
Β) της με αριθμ. 60298/1472/23-12-2016 Υπουργικής απόφασης για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ. οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ,
Γ) της υπ’ αριθ. 59522/2205/30-12-2016 (ΦΕΚ Β 4486) απόφασης της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κανονισμός Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)»,
καθώς και την εξής ατομική πράξη:
Δ) της με αριθμ. Δ9/56379/14950/28-12-2016 Υπουργικής απόφασης για τον διορισμό Δ/ντή , Υποδ/ντων, Προέδρου και μελών στο Δ.Σ του ΕΦΚΑ.
Με τις αιτήσεις ακυρώσεως θα προβληθεί η αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/2016, σε ό,τι αφορά την εισφοροδοτική επιβάρυνση των δικηγόρων.
Στην σχετική ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως συμμετέχουν ο Πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, η  Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης,  Γιώργος Γεραπετρίτης, Πατρίνα Παπαρρηγόπουλου  καθώς και οι δικηγόροι Σωτήρης Αθανασίου, Αθηνά Πετρόγλου και Διονύσης Ρίζος.
Η Επιτροπή θα συντάξει παράλληλα υπόδειγμα ατομικών προσφυγών, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συνάδελφοι.
β) Επειδή η τυχόν καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς επιφύλαξη των ασφαλισμένων θα μπορούσε να εκληφθεί  ως σιωπηρή αποδοχή  της ασφαλιστικής οφειλής, έχει καταρτιστεί σχέδιο δήλωσης επιφύλαξης, η οποία πρέπει να κοινοποιείται προ της καταβολής, επί αποδείξει, στον ΕΦΚΑ .
 Το περιεχόμενο της δηλώσεως έχει ως εξής:

«Προς τον Ε.Φ.Κ.Α.
Ο κάτωθι υπογεγραμμένος, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ, με ΑΜΚΑ …….…, δια της παρούσης δηλώνω ότι οι προκαταβολές ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες προβαίνω από 1.1.2017 και εφεξής, δια της παρακράτησης 20% επί των γραμματίων προείσπραξης των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και οι μηνιαίες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες προβαίνω από 1.1.2017 και εφεξής, δυνάμει των ατομικών ειδοποιήσεων που μου κοινοποιούνται, γίνονται με τη ρητή επιφύλαξη ασκήσεως κάθε νομίμου δικαιώματός μου, και ιδίως της διοικητικής ή/και δικαστικής αμφισβήτησης και προσβολής όλων των σχετικών πράξεων, είτε προσωρινών, είτε οριστικών. Σε καμία περίπτωση η όποια καταβολή εκ μέρους μου, με οποιοδήποτε τρόπο και αν γίνεται, δεν συνιστά αναγνώριση χρέους ή αποδοχή των εκδοθεισών πράξεων και οφειλών.
Τόπος, Ημερομηνία
Ο Δηλών»
2. Συναινετικά Διαζύγια
Σε ό,τι αφορά την δημόσια δεδηλωμένη πρόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης να αφαιρέσει από την δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων η  Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας δηλώνει την ομόθυμη και απερίφραστη αντίθεσή της στον ως άνω κυβερνητικό σχεδιασμό για τους ακόλουθους λόγους:
Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και επομένως δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, η προωθούμενη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τροποποίηση των διατάξεων για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, ώστε να εκδίδεται από τους συμβολαιογράφους, δημιουργεί τα εξής κρίσιμα νομικά ζητήματα:
1.    Δογματικά ο γάμος δεν είναι απλή σύμβαση. Πρόκειται για ιδιαίτερη σύμβαση, και για το λόγο αυτό η λύση του δεν μπορεί να είναι προσαρμοσμένη σε ένα απλώς συμβατικό πρότυπο.
2.     Η λύση του γάμου με συμβολαιογραφική πράξη καταλήγει σε σύγχυση και πλήρη  σύμπτωση του γάμου με το σύμφωνο συμβίωσης ετεροφύλων. Μάλιστα, το σύμφωνο συμβίωσης καθίσταται ελκυστικότερο διότι επιτρέπει την συμβατική ρύθμιση των συνεπειών,  ιδίως σε ό,τι αφορά τα αποκτήματα. Για το λόγο αυτό γεννάται ζήτημα συνταγματικότητας,  εν σχέσει προς το άρθρο 21 του Συντάγματος.
3.    Η συμβολαιογραφική λύση του γάμου δεν περιβάλλεται από τις εγγυήσεις της δικαστικής απόφασης, όπως η δημοσιότητα. Εξάλλου, ο αμιγής συμβατικός χαρακτήρας της λύσης  δίνει την ευκαιρία ύπαρξης και επίκλησης ελαττωμάτων της βούλησης, όπως η απειλή ή και η εικονικότητα,  η οποία δεν χωρεί ενώπιον δικαστηρίου.
4.    Αν εκδίδεται το συναινετικό διαζύγιο από συμβολαιογράφο, γεννάται ο κίνδυνος να μην αναγνωρίζεται αυτόματα από άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. ενόψει των διατάξεων του Κανονισμού 2201/2003, στα άρθρα 1§ 1, 2 § 1, 3 § 1, 4, 21 § 1 και την αιτιολογική σκέψη 7 του οποίου αναφέρονται οι όροι «δικαστήριο» και «απόφαση».
5.    Η έκδοση συναινετικού διαζυγίου από συμβολαιογράφο, και όχι από Δικαστήριο, θέτει ζήτημα μη συμβατότητας με τα άρθρα 26 § 3, 94 § 1,2 και 96 § 1 του Συντάγματος
6.    Παραμένει αδιευκρίνιστη η δυνατότητα προσβολής της συμβολαιογραφικής πράξης όταν υπάρχουν ελαττώματα στη βούληση των συζύγων. Αντιθέτως, στην περίπτωση δικαστικής απόφασης ήταν σαφές ότι μπορούσε να ανατραπεί με την άσκηση έφεσης.
7.    Δεν είναι σαφές σε ποια αρχή και με ποια διαδικασία θα γίνεται παραίτηση από τα ένδικα μέσα και θα εκδίδονται πιστοποιητικό τελεσιδικίας ή αμετακλήτου ή πιστοποιητικό ότι λύθηκε ή ότι δεν λύθηκε ένας γάμος;
8.    Επισημαίνεται, τέλος, ότι η διεθνής τάση είναι η συγκρότηση ειδικών οικογενειακών δικαστηρίων με αρμοδιότητα για όλα τα θέματα της οικογένειας και όχι η αφαίρεση των οικογενειακών διαφορών από τα δικαστήρια.
Κατόπιν αυτών είναι εμφανές ότι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας της προωθούμενης ρύθμισης, αντίθεσης με το ενωσιακό κεκτημένο ενώ, επιπροσθέτως, εγείρονται σοβαρά δικαιοπολιτικά, ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα, που δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση στην κατεύθυνση που εξαγγέλθηκε.
3. Τοποθέτηση POS στα δικηγορικά γραφεία
Με τον ν. 4446/2016 (Φ.Ε.Κ. Α' 240/22.12.2016) [άρθρα 62 επ.] καθιερώνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα από καταναλωτές. Προβλέπεται ότι αρχικά θα καθοριστούν με ΚΥΑ ορισμένοι κλάδοι επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ στη συνέχεια το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα, με την παρ. 3 του άρθρου 65 του ως άνω νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων, πως θα καθοριστούν με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και  Οικονομικών, οι υπόχρεοι συμμόρφωσης, βάσει των κύριων Κ.Α.Δ,  η προθεσμία συμμόρφωσής τους, οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 καθώς και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις παραπάνω υποχρεώσεις.
Με τον ίδιο νόμο, θεσπίζεται υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ενώ προβλέπεται συγχρόνως η δυνατότητα προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και τα Τμήματα  Εμπορίου των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας) στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 66 του ίδιου νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται κάρτες πληρωμών υποχρεούνται από την 1η Φεβρουαρίου του 2017 να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνεία και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής «στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο» καθώς και ότι, σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.
Κατόπιν αυτών, οι δικηγόροι δεν έχουν κατ’ αρχάς υποχρέωση χρήσης POS καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη των δικηγόρων στην υποχρεωτική αποδοχή καρτών μέσω P.O.S.
Περαιτέρω, από την γραμματική διατύπωση της διάταξης  δεν προκύπτει ρητή και ειδική υποχρέωση για τους δικηγόρους να ενημερώνουν από 1 Φεβρουαρίου 2017 για την αποδοχή ή μη των καρτών, με δεδομένο ότι η διάταξη και η σχετική εγκύκλιος αναφέρονται σε αναγραφή των σχετικών πληροφοριών «στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο», ενώ είναι γνωστό ότι οι δικηγόροι δραστηριοποιούνται σε δικηγορικά γραφεία και όχι σε εμπορικά καταστήματα με ταμείο.

Ροζ σκάνδαλο με αστυνομικούς στην Κύπρο

Αναβρασμό έχει προκαλέσει στην Κύπρο το ροζ σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στους κόλπους της Αστυνομίας με πρωταγωνιστές έναν ανώτατο αξιωματικό και μια νεαρή του τμήματός του, οι οποίοι φαίνεται ότι απολάμβαναν στιγμές πάθους στα γραφεία της υπηρεσίας τους.

Η υπόθεση έγινε θέμα συζήτησης στα γραφεία της Αστυνομίας και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» ο αρχηγός της Αστυνομίας διέταξε διοικητική έρευνα για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει στο συγκεκριμένο γραφείο και τις σχέσεις του αξιωματικού με τη γυναίκα αστυνομικό.

Αν προκύψουν στοιχεία θα ακολουθήσει πειθαρχική έρευνα και ίσως πειθαρχική δίωξη.

Η ιστορία άρχισε με τον αξιωματικό να καλεί συχνά τη γυναίκα στο γραφείο για συνεργασία, με τους ήχους να ακούγονται μέχρι το διάδρομο αλλά και τα διπλανά γραφεία! Το φαινόμενο αυτό έγινε ρουτίνα καθώς αρκετοί έκαναν πως δεν άκουγαν καθώς πρόκειται για τον προϊστάμενο τους.

Όταν ένας αστυνομικός επιχείρησε να μιλήσει στον αξιωματικό και να του πει ότι έγινε θέμα συζήτησης στο γραφείο η ιδιαίτερη σχέση του τότε ο αξιωματικός μετέθεσε τον εν λόγω αστυνομικό και ακόμη μια συνάδελφο του σε άλλη υπηρεσία.


Espresso

Προσοχή προθεσμία! Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για 24.251 θέσεις σε 274 Δήμους

Μέχρι τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι έχουν προθεσμία όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μία από τις 24.251 θέσεις σε 274 δήμους της χώρας μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και με διάρκεια απασχόλησης οκτώ μηνών.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται – αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο – στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, από πιστοποιημένους χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό).

Για τη διευκόλυνσή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και συγκεκριμένα από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ - Οδηγίες για την απόκτηση Κωδικών Πρόσβασης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν μόνο μία ειδικότητα τοποθέτησης και μέχρι τρεις επιβλέποντες φορείς (δήμους).

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε τουλάχιστον μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

-Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους.
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.
-Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
-Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), πρώην Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων έχουν μόνο οι δυνητικά ωφελούμενοι α) άνεργοι μονογονεϊκών οικογενειών, β) άνεργοι που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ, αλλά έχουν εγγραφεί ως κανονικοί άνεργοι στο γενικό μητρώο του Οργανισμού και επιθυμούν να μεταφερθούν στο ειδικό μητρώο ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και γ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι γονείς προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Μόνο μία κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα στηρίξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στηρίξει μόνο μία κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, δηλώνει στα Παραπολιτικά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Προσθέτει ότι για να επιβάλει τη θέση της για εθνική συνεννόηση απαιτείται η καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος απορρίπτει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και υπογραμμίζει: «Σταθερή πρότασή μου είναι μία κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης με άλλον πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Είναι φανερό ότι για να γίνει αυτό χρειάζονται υπερβάσεις που είτε θα τις τολμήσουν τα πολιτικά κόμματα, είτε θα τις επιβάλλει ο λαός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συνεχίζουν να υπονομεύουν αυτή την ανάγκη υπερβάσεων, τα αδιέξοδα θα εντείνονται και η κρίση θα βαθαίνει», τονίζει.
Επαναλαμβάνει ότι η πρόσκληση για συνεργασία με το Ποτάμι ισχύει, ωστόσο σημειώνει ότι δεν είναι δυνατό να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις που έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. «Σήμερα είναι η ώρα των πράξεων, με στόχο την ενότητα και όχι τον κατακερματισμό του ευρύτερου χώρου», λέει.
Επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό για την αναζωπύρωση της συζήτησης περί δραχμής λέγοντας ότι πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή για τη χώρα.

Όλοι μαζί για ένα καλύτερο και ασφαλές διαδίκτυο

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας πραγματοποιεί στις 7 Φεβρουαρίου 2017 κεντρική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται ταυτόχρονα σε 160 χώρες σε όλο τον κόσμο με κεντρικό σύνθημα: «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Το 2016 περισσότερα  από 21.000 σχολεία και 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη ημέρα ανά την Ευρώπη.
Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, θα συμμετέχουν αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης.
Το "παρών" θα δώσει και η πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Νατάσσα Μποφίλιου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε άτομα με κώφωση με την παρουσίαση των ομιλιών της εκδήλωσης στη νοηματική γλώσσα.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τα βραβεία των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές. Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από  το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
Συμμετείχαν περισσότερα από 300 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια και οι δημιουργίες των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθιστώντας τη ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών, πολύ δύσκολη διαδικασία.
(Τα έργα των μαθητών  που βραβεύτηκαν καθώς και όλες τις συμμετοχές μπορείτε να τις δείτε εδώ: (http://saferinternet4kids.gr/apotelesmata/)

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ! Ανοικτά και πάλι τα σύνορα για όλους – Οργή από το Λευκό Οίκο


Trump_Australian01

Παγώνει η εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ για τη μετανάστευση προκαλώντας την οργή του Λευκού Οίκου.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ μπλόκαρε προσωρινά την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος Τραμπ, το οποίο, μεταξύ άλλων, απαγορεύει σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες να περάσουν τα αμερικανικά σύνορα, για διάστημα 90 ημερών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, η απαγόρευση είναι παράνομη και αντισυνταγματική γιατί διαχωρίζει τα άτομα στη βάση των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων..
«Πρόκειται προφανώς για μια ιστορική απόφαση για την δικαιοσύνη, για τους πολίτες της πολιτείας της Ουάσινγκτον και για πολίτες ολόκληρης της χώρας. Είπα από την αρχή ότι δεν επικρατεί στο δικαστήριο η πιο δυνατή φωνή αλλά το Σύνταγμα», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Μπομπ Φέργκιουσον.
Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ είναι η πρώτη που έχει ισχύ σε όλη την αμερικανική επικράτεια.
Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του την χαρακτήρισε «σκανδαλώδη».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να καταθέσει άμεσα αίτημα για έκτακτη αναστολή εκτέλεσης.
Το εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και χάος στα αμερικανικά αεροδρόμια.
Από την ημέρα της έκδοσή του, έχουν ανακληθεί πάνω από 60.000 ταξιδιωτικά έγγραφα.

Απίστευτο: Η... προφητεία ενός Ναζί πριν από 72 χρόνια που θα σας σοκάρει!!

Σοκ πρoκαλεί η προφητεία ενός Ναζί πριν από 72 χρόνια.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι αντίγραφο από απόκομμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία το 1995, ενός άρθρου που αρχικά είχε δημοσιευτεί 72 χρόνια πριν, δηλαδή το 1945, αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε...

Νέα έρευνα: Ποια σχέση έχουν οι κάλοι στα πόδια με τον καρκίνο

 Οι κάλοι δημιουργούνται όταν ασκείται στο δέρμα υπερβολική πίεση ή υπάρχει επαναλαμβανόμενη τριβή. 
Στο πάσχον σημείο, συνηθέστερα στα πέλματα ή στις παλάμες, σχηματίζεται ένα σκληρό εξόγκωμα που συχνά ξεφλουδίζει και πονά.

Οι κάλοι θεωρούνται κατ’ εξοχήν αισθητικό πρόβλημα και αντιμετωπίζονται θεραπευτικά μόνο όταν αποτελούν πηγή σημαντικής δυσφορίας ή σε ασθενείς με διαβήτη ή άλλη πάθηση που συνεπάγεται κακή αιμάτωση των άκρων. Ωστόσο, μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να υποδείξει ότι για ορισμένους δεν είναι καθόλου αθώοι…
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η σκλήρυνση του δέρματος στα πέλματα αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη για μια σπάνια κληρονομική μορφή καρκίνου του οισοφάγου (Tylosis).
Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Nature Communications, διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο που ευθύνεται για τη νόσο (iRHOM2) παίζει σημαντικό ρόλο στην όψη και στην υφή του δέρματος στις παλάμες και στα πέλματα, καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή της κερατίνης, της κυριότερης δομικής ουσίας του δέρματος.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια αναστέλλοντας τη δραστηριότητα του γονιδίου iRHOM2 στον γενετικό τους κώδικα και παρατήρησαν ότι το δέρμα στα πέλματά τους έγινε υπερβολικά λεπτό. Σε ανθρώπους που διέθεταν το iRHOM2 στον γενετικό τους κώδικα παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη σκλήρυνση και εμφάνιση κάλων στις παλάμες και στα πέλματα και μάλιστα τα άτομα αυτά ήταν πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο στον οισοφάγο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών στόχων για τον καρκίνο του οισοφάγου αλλά και για τη βαθύτερη κατανόηση δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και ο καρκίνος του δέρματος.



 onmed.gr

ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ !!! Υπουργείο Οικονομικών καλεί «Εργασίας»: Τα μπλοκάκια κλείνουν μαζικά

Πονοκέφαλο» προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες


Πονοκέφαλο» προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες, καθώς διαπιστώνεται πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έμειναν εκτός της εφαρμογής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που από χθες, με σημαντική καθυστέρηση και αρκετά τεχνικά προβλήματα, έχει τεθεί σε λειτουργία, ενημερώνοντας 1,04 εκατ. ασφαλισμένους για το ύψος των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις που εκφράζονται και από το υπουργείο Οικονομικών για το μαζικό κλείσιμο των δελτίων παροχής υπηρεσιών, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πληγή στα έσοδα τόσο του Δημοσίου όσο και του ΕΦΚΑ, ενώ πληθαίνουν οι ενστάσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με αρκετούς βουλευτές να φοβούνται νέο φιάσκο με τα «μπλοκάκια», τύπου ΕΝΦΙΑ.

Η προβληματικότητα της διάταξης για τα «μπλοκάκια» είχε διαπιστωθεί και επισημανθεί από την πρώτη ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016, που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου. Οσοι γνώριζαν από κοινωνική ασφάλιση είχαν προεξοφλήσει ότι στην πράξη η προσπάθεια επιμερισμού των εισφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με «μπλοκάκι» δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να διαρραγεί η επαγγελματική σχέση των δύο μερών.

Αλλά και στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης είχε επισημανθεί ότι η επιβάρυνση στους μισθωτούς με ταυτόχρονη δεύτερη ασφάλιση, κυρίως στους νέους που μέχρι πρότινος είχαν απαλλαγεί, θα είναι δυσβάσταχτη και θα επιφέρει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ήτοι αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Βέβαια, αν και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών. «Τουλάχιστον όχι μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά τις εξελίξεις και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρότι η επίμαχη πρόβλεψη της παραγράφου 9 του άρθρου 39 δεν ήταν κατόπιν απαίτησης των δανειστών.

Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με φορείς και αναζητείται τρόπος εφαρμογής της διάταξης, με ανοικτό το ενδεχόμενο όχι αλλαγής του πλαισίου αλλά της διαδικασίας, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη και προς όφελος του ασφαλισμένου.

Η πρώτη ημέρα ανάρτησης των ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ χαρακτηρίστηκε από τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας που δεν μπόρεσε να αντέξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία έχει αναλάβει τον τεράστιο όγκο της διασταύρωσης των στοιχείων μεταξύ ΕΦΚΑ και Taxis.


Το σοκ για χιλιάδες ασφαλισμένους ήταν μεγάλο, καθώς διαπίστωσαν ότι καλούνται να καταβάλλουν μηνιαίως υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, με βάση εισοδήματα του 2015. Τα ειδοποιητήρια αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα θα δημοσιοποιούνται σιγά σιγά, αφού ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις και για να αποφευχθούν τα λάθη στο ύψος των εισοδημάτων από παράλληλη απασχόληση. Μάλιστα, στελέχη του νέου υπερταμείου κύριας ασφάλισης επισημαίνουν ότι όποια διαφορά προκύψει θα διορθωθεί στα ειδοποιητήρια των επόμενων μηνών και σίγουρα με την τελική εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος του 2017.

Οι εισφορές για μέλη Δ.Σ., αγροτικών συνεταιρισμών

Στο 34,10% ανέρχεται το ποσοστό εισφορών που θα καλούνται εφεξής να καταβάλλουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) τα μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών και αγροτικών συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στο Δ.Σ. Αν μάλιστα είναι εργαζόμενοι της εταιρείας ως μισθωτοί –για παράδειγμα ως διευθυντικά στελέχη– και ταυτόχρονα μετέχουν με αμοιβή στο Δ.Σ. της εταιρείας, θα καταβάλλονται διπλές εισφορές.

Ως μισθωτοί θα καλούνται να πληρώσουν 16% του εισοδήματός τους, με τον εργοδότη να καλύπτει παράλληλα το 25,06% (συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου 41,06%), ενώ ως μέλη του Δ.Σ. θα καταβάλλουν εισφορές 12,72% επί των αμοιβών τους για αυτό, με τον εργοδότη να καταβάλλει άλλο ένα 21,38% (συνολικά εισφορές 34,10%).

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ καθορίζει αναλυτικά το ύψος των εισφορών και τα πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης που αφορούν τα μέλη διοικητικών συμβουλίων που παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Η εγκύκλιος αφορά διευθυντές, γενικούς διευθυντές, εντεταλμένους, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλους καθώς και διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισμών, εφόσον συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας για τις εισπραττόμενες αμοιβές.

Αφορά, επίσης, τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη διοικητικού συμβουλίου Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή κατ’ αποκοπήν, καθώς και μέλη διοικητικών συμβουλίων αγροτικών συνεταιρισμών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι από 1/1/2017 συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή τα ισχύοντα για τα πρόσωπα που ως διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλοι, διοικητές εταιρειών ή συνεταιρισμών παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προς το νομικό πρόσωπο της εταιρείας ή του συνεταιρισμού με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ εντάσσονται ως νέα κατηγορία ασφαλισμένων - εισφερόντων στον ΕΦΚΑ τα μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών και αγροτικών συνεταιρισμών για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για τη νέα κατηγορία υπαγόμενων προσώπων (αμοιβές μελών Δ.Σ.) υπολογίζονται για τους κλάδους κύριας σύνταξης, ασθένειας σε είδος και χρήμα και επικουρική κάλυψη, όχι όμως για τους συνεισπραττόμενους κλάδους του ΟΑΕΔ - ΟΕΚ - ΟΕΕ που σχετίζονται με την παροχή εξαρτημένης εργασίας. Οι δε ασφαλιστικές εισφορές κάθε φορά υπολογίζονται επί της όποιας μορφής αμοιβής λαμβάνουν λόγω ιδιότητος.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται πως αν ο μισθός τους υπερβαίνει το ανώτατο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών, δηλαδή τις 5.860,80 ευρώ, τότε δεν θα δηλώνονται οι αμοιβές λόγω της ιδιότητος του μέλους Δ.Σ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δηλώνονται μέχρι του ποσού το οποίο αθροιζόμενο με τον μισθό φτάνει στις 5.860,80 ευρώ.


skai.gr

ΦΩΤΟ - ΕΠΙΚΟ! Γραφείο τελετών έχει την καλύτερη διαφήμιση για την ημέρα των ερωτευμένων

Με έναν πρωτότυπο αλλά και μακάβριο τρόπο επέλεξε να διαφημιστεί οίκος τελετών της Θεσσαλονίκης.
Παίρνοντας έμπνευση από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει, ανήρτησε ένα πανό στο οποίο απεικονίζεται ένα φέρετρο να λέει: «Ανυπομονώ να γνωρίσω τον έρωτα της ζωής μου».
Πολλοί περαστικοί από το σημείο γέλασαν και τράβηξαν φωτογραφία το πανό ενώ άλλοι δεν το βρήκαν και τόσο χαριτωμένο…
dc9652f5a4766ad625ad332274bc23bd_xl
khd-1

Απόβαση των αγροτών στη Θεσσαλονίκη - «Πλημμύρισε» με τρακτέρ ο Λευκός Πύργος


Απόβαση των αγροτών στη Θεσσαλονίκη - «Πλημμύρισε» με τρακτέρ ο Λευκός Πύργος

Πορεία διαμαρτυρίας με ...τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να πραγματοποιήσουν σήμερα αγρότες από τα μπλόκα στα διόδια Μαλγάρων και τον κόμβο Κουλούρας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, επί της Εγνατίας οδού.

«Η κίνησή μας είναι συμβολική και δεν έχουμε σκοπό να αποκλείσουμε το κέντρο της πόλης και να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο», επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στα διόδια Μαλγάρων, Γιώργος Κωστούδης, αγρότης από το Άδενδρο, προσθέτοντας: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα και να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα αιτήματά μας».
Επισημαίνεται ότι με βάση τον προγραμματισμό, τα τρακτέρ -περίπου 50- και τα αγροτικά οχήματα των αγροτών, αναμένονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τις 12.30 το μεσημέρι και ο σχεδιασμός είναι να παραταχθούν μπροστά στον Λευκό Πύργο-το ένα πίσω από το άλλο, στη μία πλευρά του οδοστρώματος- συμβολικά. Αφού γίνουν κάποιες ομιλίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αγρότες θα αναχωρήσουν κινούμενοι στο κέντρο της πόλης.
Στο μεταξύ, επ΄αόριστον αποκλεισμένη και στα δύο ρεύματα παραμένει για έκτη ημέρα σήμερα η Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), από αγρότες και κτηνοτρόφους Νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι εφικτή, μόνο μέσω των παρακαμπτήριων οδών.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο των πράσινων φαναριών, προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό, από τις 18.00, του κόμβου επί της διασταύρωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Στο μεταξύ, τα αγροτικά μπλόκα πουν στηθεί σε περιοχές ευρύτερα της Θεσσαλονίκης είναι, από τις 28/1 στα διόδια των Μαλγάρων, αλλά και στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά. Μιλώντας στο Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεσλισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής στον κόμβο Δερβενίου, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια κινητοποίηση για το τρέχον Σαββατοκύριακο.
Στο μεταξύ, στην αερογέφυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στα σχέδιά τους είναι οι συμβολικοί αποκλεισμοί της εφορίας και τραπεζών.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει, από τις 23/1 στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

ΒΙΝΤΕΟ - ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ; Ενδείξεις που οδηγούν στην χαμένη ήπειρο ανακάλυψε ο Τζέιμς Κάμερον

Ο φημισμένος σκηνοθέτης ανακάλυψε άγκυρες από την εποχή του χαλκού και υποστηρίζει ότι έχουν σχέση με την μυθική καταποντισμένη ήπειρο.

Σύμφωνα με το μύθο, που διασώζει ο Πλάτωνας στους διαλόγους του «Τίμαιος» και «Κριτίας», η Ατλαντίδα ήταν μια ήπειρος που βρισκόταν στη μέση του Ατλαντικού όπου είχε ανθίσει ένας εξαιρετικά προηγμένος και αναπτυγμένος πολιτισμός.
Οι Άτλαντες τελικά έπεσαν σε δυσμένεια από τους Θεούς και ολόκληρο το νησί βυθίστηκε κάτω από τα κύματα, αφού πρώτα προσπάθησαν να κατακτήσουν και την Ελλάδα, με τους Αθηναίους να τους αποκρούουν, να τους απωθούν ως το νησί τους και ο Αθηναϊκός στρατός να χάνεται και αυτός από την καταπόντιση της Ατλαντίδος.
Έκτοτε πολλές θεωρίες έχουν βγει στο φως που υποστηρίζουν αν η Ατλαντίδα υπήρχε, αν βυθίστηκε από ένα τεράστιο τσουνάμι, η από μια παρατεταμένη περίοδο ηφαιστειακής δραστηριότητας ή από κάποια άλλη αιτία.
Το αν ή όχι η Ατλαντίδα ήταν πραγματική, παραμένει εδώ και καιρό θέμα έντονης συζήτησης.
Τώρα μια εξέχουσα προσωπικότητα, που έχει εδώ και καιρό δείξει το ενδιαφέρον του για το μυστήριο της Ατλαντίδος, είναι ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον που εξερευνά το θρύλο, μέσω ενός νέου τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ή Άνοδος της Ατλαντίδος» («Atlantis Rising»), το οποίο προβάλετε και από το National Geographic.

Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ, στο οποίο η εξερευνητική ομάδα του Κάμερον μελετούν γλυπτά σε βράχους.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ομάδα έρευνας έκανε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, όταν έφεραν στο φως έξι άγκυρες που χρονολογούνται πάνω από 4.000 ετών παλιές. Βρίσκονται ακριβώς έξω από την είσοδο της Μεσογείου και ο Κάμερον πιστεύει ότι συνδέονται με την ύπαρξη της Ατλαντίδος.
«Αυτές οι άγκυρες θα μπορούσε να είναι 3.500 έως 4.000 ετών και να είχαν χρησιμοποιηθεί από ένα λιμάνι στον Ατλαντικό, εκεί όπου δεν τολμούσα καν σε όνειρο να βρεθούν άγκυρες», είπε ο σκηνοθέτης Simcha Jacobovici.
«Είναι πιο εύκολο να βρεις μια βελόνα στα άχυρα παρά άγκυρες της Εποχής του Χαλκού στον Ατλαντικό,» τόνισε σύμφωνα με το news.com.au.
Αν όντως οι άγκυρες πραγματικά έχουν να κάνουν με την Ατλαντίδα, αυτό ακόμα παραμένει ασαφές.


Ηλίας Σιατούνης

ΑΛΛΑΖΕΙ το εκλογικό σύστημα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές και… την απλή αναλογική (;) ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι, το πρώτο, επίσημο "μήνυμα" απλής αναλογικής είχε "σταλεί" από τον Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ., Κώστα Πουλάκη, στο τελευταίο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ του Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με την πλειοψηφία ωστόσο των συνέδρων να υπερψηφίζει το, «Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους.
 Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων»...

Ο Υπουργός, στην ίδια συνέντευξη, χαρακτηρίζοντας «άστοχη» την απόφαση της ΚΕΔΕ να απέχει από τις συζητήσεις για το «Νέο Καλλικράτη», τονίζει πως, οι επερχόμενες αλλαγές θα αφορούν σε θέματα αρμοδιοτήτων, πόρων, αλλά και σχέσεων των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Αναλυτικά, η ερώτηση και η απάντηση του ΥΠ.ΕΣ., Π. Σκουρλέτη
Έχετε προαναγγείλει ριζοσπαστικές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, μέσω της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη». Σε ποιους τομείς αναμένονται αλλαγές με βάση και την μέχρι σήμερα προετοιμασία;

“Όπως ίσως γνωρίζετε από τα μέσα του 2016 με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών έχει συσταθεί μια επιτροπή μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» με βάση την εμπειρία της μέχρι τώρα εφαρμογής του.
 Η επιτροπή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει το έργο της.
Αξίζει να επισημάνουμε πως σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι και των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης.
Τα πορίσματα αυτής της δουλειάς θα τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε μέχρι τα μέσα της χρονιάς να είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε. Ακολουθήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης με σκοπό τη διαμόρφωση της μεγίστης συναίνεσης, όπου αυτό είναι δυνατό.
Προκαλεί βέβαια εντύπωση πως, στο «παραπέντε» της ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση της.
Το βρίσκω άστοχο.
Εκτιμώ πως οι αλλαγές που θα έρθουν για ψήφιση και θα αφορούν τα θέματα των αρμοδιοτήτων, των πόρων, των σχέσεων με τη σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και το εκλογικό σύστημα θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση.”

Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι η 4η Φεβρουαρίου. 
 Για το 2017 το βασικό σύνθημα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης του κοινού, καθώς και της προώθησης της ιδέας του προληπτικού ελέγχου, είναι «Υγεία και Σωματική Άσκηση».
Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο αναπτύσσουν κάποια μορφή καρκίνου. Σχεδόν 8 εκατομμύρια χάνουν τη μάχη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η έγκαιρη διάγνωση είναι σωτήρια.
«Πολλές μορφές καρκίνους διαγιγνώσκονται πολύ αργά και αυτό κάνει τη θεραπεία πιο περίπλοκη, πιο δαπανηρή και λιγότερο πετυχημένη. Αν οι πολίτες γνωρίζουν τα συμπτώματα του καρκίνου, θα είναι σε θέση να έρθουν νωρίτερα στο νοσοκομείο και να τους γίνει η διάγνωση πιο νωρίς» δήλωσε ο ειδικός του ΠΟΥ, Ετιέν Κρουγκ.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων στην Αθήνα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διοργανώνει εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού με τη στήριξη των παραρτημάτων της στην Πλατεία στο Μοναστηράκι και στο Golden Hall.
Η ενημέρωση του κόσμου και η παροχή συμβουλευτικών πρακτικών για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι ο βασικός σκοπός των εκδηλώσεων.

10 Φωτογραφίες που θα σας κόψουν την ανάσα! Η φύση όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

Δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, δεν έχουν παραποιηθεί καθόλου και θα σας κάνουν να μην πιστεύετε στα μάτια σας…
Την περίοδο που βιώνουμε την απόλυτη «έκρηξη» των τεχνολογικών δυνατοτήτων, υπάρχουν και εκείνες οι στιγμές που έρχονται για να μας υπενθυμίσουν ότι τα καλύτερα είναι και τα πιο απλά.
Οι παρακάτω φωτογραφίες αποδεικνύουν και μάλιστα με το παραπάνω ότι η Μητέρα Φύση ξέρει πολύ καλά να κάνει τη δουλειά της, χαρίζοντας μας, για μία ακόμη φορά, ιδιαίτερες εικόνες που θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν είναι αληθινές.
Η απόδειξη ότι ένα μυρμήγκι μπορεί να σηκώσει 50 φορές το βάρος του σώματος!
















Οι τελευταίες στιγμές ενός ποντικιού
















Πουλιά; Όχι, εδώ βλέπετε έναν ολόκληρο υποθαλάσσιο κόσμο
















Χελώνα πάνω σε μέδουσα
















Είναι περίπου 700-800 ετών και είναι το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο. Αυτό το δέντρο έχει ύψος 115,52 μέτρα















Ένα πολύτιμο δώρο του σύμπαντος στη Γη, καθώς ο μετεωρίτης Φουκανγκ θεωρείται πως είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών





















Καγιάκ για τολμηρούς κοντά σε λιωμένη λάβα στη Χαβάη













«Οι Πύλες του Μπουντρουμιού» στο Όρεγκον των ΗΠΑ















Παγωμένη λίμνη στην Ελβετία














Blue Half-Moon Betta: Το παγόνι των ψαριών

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου