13.4.19

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ NEWSMESSINIA- Ποιόν θα ψηφίσετε για περιφερειάρχη Πελοποννήσου στις 26 Μαίου


Ποιος ήταν ο κορυφαίος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής

Ένα νέο βιβλίο γίνεται σημαντικό, γιατί αποτελεί «ταξίδι» στη ζωή του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με την δική του γραφή, ο συγγραφέας, Ελπιδοφόρος Ινζτέμπελης καταθέτει τη βιογραφία, τις άγνωστες πτυχές της ζωής του κοσμοπολίτη Έλληνα μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1873 και πέθανε στο Μόναχο στις 2 Φεβρουαρίου1950.
Προσωπικότητα ταλαντούχα, πολυσχιδής. Από τα πανεπιστήμια του Βελγίου και της Γερμανίας, βρέθηκε να οργανώνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη και να εργάζεται ως μηχανικός στο εργοτάξιο του φράγματος στο Ασουάν. Είχε φιλικές σχέσεις με τον Αϊνστάιν και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ διέπρεψε ως καθηγητής μαθηματικών.
Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.
Από το 1891 έως το 1895, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, στις Βρυξέλλες.
Με την αποφοίτησή του, το 1895, αποδέχτηκε την πρόσκληση του θείου του, Αλέξανδρου Στεφάνου Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης, και τον επισκέφθηκε στα Χανιά. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στην συνέχεια πήγε στη Λέσβο, όπου μετείχε στην κατασκευή έργων οδοποιίας, ενώ το 1898 πήγε στην Αίγυπτο, για να εργαστεί ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν.
Στην Αίγυπτο συνέχισε να μελετά μαθηματικά συγγράμματα, ενώ έκανε και μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα, τις οποίες και δημοσίευσε.

ΒΙΝΤΕΟ - Δείτε το πριν το κλείσουν (το τμήμα της Τρίπολης)!

Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο το οποίο παρουσιάζει το τμήμα σε εικόνες και αριθμούς.
Στο βίντεο αυτό φαίνεται το παρόν αλλά και το προδιαγραφόμενο “μαύρο” μέλλον του τμήματος αν περάσει το σχέδιο νόμου που ήρθε στη δημοσιότητα.

Η μανία της θάλασσας διέλυσε το λιμάνι της Σαντορίνης

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, το λιμάνι του κοσμοπολίτικου νησιού διαλύθηκε από τα δυνατά κύματα.
Οι αρχές αποδίδουν τις εκτεταμένες καταστροφές στις «εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 9 και 10 Απριλίου», με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, που «δημιούργησαν έντονη καταπόνηση των χερσαίων τμημάτων του λιμένα του Αθηνιού με αποτέλεσμα ο υπό κατασκευή προβλήτας, εντός του εργοταξίου, να υποστεί καθίζηση με κλίση προς την θάλασσα. Ανάλογες ζημιές υπέστησαν και άλλες θέσεις του λιμένα».
Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο ειδικών του Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση του λιμένα.
Οι προγραμματισμένες εργασίες επισκευής του Λιμένα Αθηνιού, που το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ανέθεσε, σύμφωνα με τις μελέτες που εκπόνησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να συνεχιστούν κανονικά.
Οι φωτογραφίες που τράβηξε χρήστης του facebook είναι αποκαρδιωτικές

«Ναι» Μπουντρούκα στην πρόταση Τατούλη για Debate – Να γίνει άμεσα χωρίς όρους προϋποθέσεις και αποκλεισμούς


Μετά τη δημόσια » πρόκληση – πρόσκληση» του απερχόμενου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για ένα τηλεοπτικό debate μεταξύ όλων των Υποψηφίων Περιφερειαρχών της Πελοποννήσου, ο επικεφαλής της ¨Πελοποννησιακής Συμμαχίας» Γιάννης Μπουντρούκας προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:»\
Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη μεγαλοπρεπή διακαναλική συνέντευξη του απερχόμενου Περιφερειάρχη καθώς και τη δημόσια πρόταση που έκανε για μία τηλεοπτική συζήτηση – debate – μεταξύ των Υποψήφιων Περιφερειαρχών Πελοποννήσου. Χωρίς περιστροφές, χωρίς προυποθέσεις αλλά και χωρίς τεχνικούς ή άλλους όρους αποδεχόμαστε την πρόσκληση του κ. Πέτρου Τατούλη και τον καλούμε να πάρει την ανάλογη πρωτοβουλία και να καθορίσει ημερομηνία και ώρα γι αυτή την τηλεοπτική συνάντηση. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρόταση που έκανε «στον αέρα» να μην είναι λόγια του αέρα και άμεσα να οργανώσει αυτή την ενδιαφέρουσα τηλεοπτική εκπομπή που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου. Δηλώνουμε έτοιμοι και ανταποκρινόμαστε θετικά σε αυτή την πρόσκληση του απερχόμενου Περιφερειάρχη. Δηλώνουμε ακόμα ότι εμείς ούτε δημοσιογράφους θα επιλέξουμε, ούτε άλλες δεσμεύσεις επί των ερωτήσεων θα βάλουμε. Παράλληλα προτείνουμε η τηλεοπτική αυτή συνάντηση να γίνει στην Πελοπόννησο και όχι στην Αττική όπως έγινε με τη συνέντευξη του κ, Τατούλη ( γιατί άραγε; ). Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουμε ότι τιμάμε το ρόλο των περιφερειακών ΜΜΕ καθώς και το λειτούργημα των δημοσιογράφων της Πελοποννήσου γι αυτό και δε θα μπούμε στη διαδικασία των εξαιρέσεων δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Λέμε λοιπόν ένα μεγάλο ΝΑΙ στην πρόταση του απερχόμενου Περιφερειάρχη για το τηλεοπτικό debate των Υποψηφίων Περιφερειαρχών Πελοποννήσου και περιμένουμε την επίσημη πρόσκλησή του ελπίζοντας ότι αυτή η πρόταση δεν έγινε απλά για λόγους εντυπωσιασμού ή για λόγους επικοινωνίας».

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο Συνδυασμός μας "Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο" και ο υπ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σας προσκαλούν την Τρίτη 16 Απριλίου και ώρα 20.30, στα εγκαίνια του Εκλογικού τους Κέντρου στη Μεσσηνία, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού 11, Καλαμάτα).

Σας περιμένουμε όλες και όλους. 
 
Η Πελοπόννησος αξίζει καλύτερα και μαζί μπορούμε να το πετύχουμε!

Έλληνες ερευνητές αναπτύσσουν πιλοτικά για τη Σαντορίνη το VirtualDIVER

Βάζεις τα ειδικά γυαλιά σου ή άλλη συσκευή με δυνατότητες επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR), κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου ή περπατάς και αμέσως αρχίζεις να «ταξιδεύεις» στον μαγευτικό επίγειο και υποθαλάσσιο περιβάλλον της Σαντορίνης.
Αυτός είναι ο στόχος του VirtualDIVER, της πρώτης ολοκληρωμένης διαδραστικής πλατφόρμας υποθαλάσσιων και επίγειων εικονικών εμπειριών για τουριστικούς και πολιτιστικούς φορείς, που αναπτύσσουν Έλληνες ερευνητές.
 Οι δημιουργοί του VirtualDIVER από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ΕΜΠ (Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης), καθώς επίσης τις εταιρείες TETRAGON (Θεσσαλονίκη), STEFICON (Αθήνα) και up2metric (Αθήνα) έκαναν τη διεθνή παρουσίαση του VirtualDIVER την περασμένη Τετάρτη στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.
Στόχος τους είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διαδραστικής πλατφόρμας που επιτρέπει την «ξενάγηση» του χρήστη σε περιβάλλον φυσικό (τεχνικές επαυξημένης πραγματικότητας) και εικονικό (τεχνικές εικονικής πραγματικότητας), σε περιοχές τουριστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπως είναι π.χ. σημεία με μοναδικές γεωμορφολογικές δομές, ναυάγια, βυθισμένα λιμάνια και πολιτείες, θαλάσσια πάρκα, περιοχές NATURA κ.λπ., με σκοπό τον εμπλουτισμό της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να «εμβυθίζονται» σε πραγματικά ή φανταστικά περιβάλλοντα με διαφορετικά μέσα (πχ. «τάμπλετ», γυαλιά εικονικής πραγματικότητας κ.α.), ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται ή όχι στο σημείο της περιήγησης.

Έρευνα: Ελαιόλαδο το «χρυσάφι» της ελληνικής γης

Τα τελευταία αποτελέσματα της πενταετούς έρευνας σχετικά με τα οπωροφόρα δέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δείχνουν ότι η έκταση που καλλιεργείται με ελαιόδεντρα στην ΕΕ ανήλθε σε περίπου 46 εκατομμύρια στρέμματα το 2018.
Οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ είχαν ελιές που υπερέβησαν το όριο των 10.000 στρεμμάτων.
Η Ισπανία (55%) και η Ιταλία (23%) αντιπροσώπευαν πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής έκτασης της ΕΕ με ελαιόδεντρα, ακολουθεί η Ελλάδα (15%) και η Πορτογαλία (7%). Τα τέσσερα άλλα κράτη μέλη παραγωγής ελαιοκάρπου που καλύπτονται από την έρευνα (Γαλλία, Κροατία, Κύπρος και Σλοβενία) αντιπροσώπευαν μαζί το 1% της συνολικής έκτασης της ελιάς της ΕΕ.
Το σύνολο του ελληνικού ελαιώνα εκτιμάται ότι ξεπερνάει σήμερα τα 132.000.000 ελαιόδεντρα με μέσο όρο παραγωγής, τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των 250.000-300.000 τόνων ελαιολάδου.
Ειδικοί στην ελαιοκομία, πανεπιστημιακοί ερευνητές, μελετητές των ελληνικών γενοτύπων ελιάς, γεωπόνοι, παραγωγοί, τυποποιητές και εξαγωγείς ελαιολάδου που μίλησαν στο πλαίσιο της έρευνας του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων επισήμαναν ότι για κάθε μια ρίζα ελιάς που φυτεύεται σήμερα, ένα παραγωγικό δέντρο εγκαταλείπεται ή χάνεται από την ελληνική καλλιέργεια. Στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα της Θέρμης Θεσσαλονίκης φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου φύτεψαν πρόπερσι έναν γραμμικό ελαιώνα 12 στρεμμάτων με ποικιλίες της ελληνικής «Κορωνέικης» και της ισπανικής Arbeguina και σε λίγο καιρό αναμένουν να δώσουν καίριες απαντήσεις για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής ελαιοκομίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ - Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του «Star Wars 9»

Τον Δεκέμβριο η νέα ταινία του φραντσάιζ «Star Wars» θα βρίσκεται στους κινηματογράφους.
Οι οπαδοί της κινηματογραφικής σειράς μπορούν να πάρουν μία γεύση από την τελευταία ταινία «Star Wars: Episode IX» καθώς στην εκπομπή Star Wars Celebration στο Σικάγο παρουσιάστηκε το δίλεπτο τρέιλερ της νέας ταινίας που θα έχει τον τίτλο «The Rise of Skywalker».
Στο τρέιλερ ο κύριος χαρακτήρας της Ρέι (Ντέιζι Ρίντλεϊ) αγωνίζεται με ένα φωτόσπαθο εναντίον ενός διαστημόπλοιου. Στη συνέχεια εμφανίζεται το ρητό: «Κάθε γενιά έχει έναν θρύλο». Ακόμα και ο κακοποιός Κάιλο Ρεν (Άνταμ Ντράιβερ) και ο σύντροφος της Ρέι, Φιν (Τζον Μπογιέγκα) εμφανίζονται στο τρέιλερ όπως και ο Τσουμπάκα που βρίσκεται στο τιμόνι του Millennium Falcon. Στο τρέιλερ κάνει μία σύντομη εμφάνιση και η ηθοποιός Κάρι Φίσερ, η οποία πέθανε το 2016.

Επιστήμονες προτείνουν χαβανέζικο όνομα για την 1η μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε

«Ποουβέχι» (Powehi), που στα χαβανέζικα σημαίνει «στολισμένη σκοτεινή πηγή της αέναης δημιουργίας» (ή «στολισμένη απύθμενη σκοτεινή δημιουργία»), είναι το όνομα που προτείνει ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης Λάρι Κιμούρα για την πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε από το Tηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ), όπως ανακοινώθηκε στις 10 Απριλίου. Μερικοί από τους αστρονόμους που συμμετείχαν στη φωτογράφηση, συμφώνησαν με την προτεινόμενη ονομασία, αλλά τον τελικό λόγο θα έχει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), που βαφτίζει τα ουράνια σώματα και άλλα διαστημικά φαινόμενα.
Η πρόταση για χαβανέζικο όνομα έγινε με το σκεπτικό ότι δύο από τα συνολικά οκτώ διασυνδεμένα τηλεσκόπια του ΕΗΤ, τα James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) και Submillimeter Array (SMA), βρίσκονται στη Χαβάη, στο όρος Μαουνακέα. Δεν είναι σαφές κατά πόσο οι περισσότεροι από 200 επιστήμονες του ΕΗΤ συμφωνούν με τη χαβανέζικη ονομασία, η οποία παραπέμπει στην αρχαία μυθολογική παράδοση για τη δημιουργία του (χαβανέζικου) σύμπαντος.

Ποιες προληπτικές εξετάσεις θα σας γλιτώσουν από τον καρκίνο

Οι θάνατοι από καρκίνο στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία παραμένουν σταθεροί, παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, ενώ στη Δ. Ευρώπη μειώνονται συνεχώς.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι Έλληνες δεν κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για τη διάγνωση ορισμένων καρκίνων πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Είναι γνωστό, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, καθώς πλέον οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια. Η πρόοδος της επιστήμης, ωστόσο, βοηθά πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη.  Πόσο, όμως, σημασία δίνουμε στις προληπτικές εξετάσεις που σώζουν κυριολεκτικά ζωές;
Η πρόληψη του καρκίνου είναι δυνατή
Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά. Ένας στους τέσσερις Έλληνες θα πεθάνει από τη νόσο. Οι πιο συχνοί καρκίνοι, είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του δέρματος. Οι περισσότεροι από αυτούς  μπορούν να προληφθούν, λένε οι γιατροί, γιατί οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή κυρίως περιβαλλοντικούς, αλλά και άλλους που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.
Οι γιατροί έχουν καταλήξει πλέον με βεβαιότητα στους παράγοντες κινδύνου που συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου. Σχεδόν το 50% των καρκίνων προκαλούνται από το κάπνισμα, τη μειωμένη άσκηση, την παχυσαρκία, την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και τη λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών, καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων.
Ο φόβος και η άγνοια για τα συμπτώματα του καρκίνου ή των προκαρκινικών καταστάσεων, ωστόσο, είναι παρ' όλα αυτά συχνοί, ενώ κι από τη φύση του ο καρκίνος μπορεί να είναι ύπουλος και να ανιχνεύεται δύσκολα. Ετσι, η πρόληψη, η ενημέρωση, η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η διάγνωση καθώς και τα οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, είναι τα μόνα όπλα της ανθρωπότητας έναντι του καρκίνου, λένε οι επιστήμονες.
H έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο, είτε αυτή επιτυγχάνεται με προσωπικές ενέργειες, είτε μέσω της συμμετοχής σε οργανωμένα προγράμματα δημόσιας υγείας. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν εάν ανιχνευτούν εγκαίρως!


iatropedia

Παν.Νίκας - Αποδέχομαι με χαρά την πρόταση του απερχόμενου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για Debate αλλά μέ ΄....έγκριτους δημοσιογράφους !

Σχετικά με το debate των Υποψηφίων Περιφερειαρχών Πελοποννήσου, ο υπ. Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δήλωσε τα εξής:

«Αποδέχομαι με χαρά την πρόταση του απερχόμενου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για δημόσια συζήτηση. Είμαι έτοιμος όποτε και όπου επιθυμεί να κάνουμε το δημοκρατικά προφανές κι ελπίζω να αποδεχθούν την πρόσκληση κι οι υπόλοιποι υποψήφιοι. 

Εκ των προτέρων δηλώνω σύμφωνος στην παρουσία έγκριτων δημοσιογράφων, που θα συντονίσουν τη διαδικασία, στην οποία θα παρευρεθώ μόνος... χωρίς  κιτάπια και συμβούλους.

Έως τότε εύχομαι μόνο ένα: Να συνεχίσει να ισχύει η πρόκληση-πρόσκληση, από μέρους του απερχόμενου Περιφερειάρχη»
 
 Πέτρος Τατούλης «Debate για το μέλλον της Πελοποννήσου»
 
Στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης απηύθυνε πρόσκληση σε debate τους υπόλοιπους υποψήφιους Περιφερειάρχες: 

 “Καλώ τους υποψήφιους Περιφερειάρχες σε ένα debate ελεύθερης κουβέντας μεταξύ μας, με την παρουσία των δημοσιογράφων που αυτοί θα επιλέξουν, με ότι κιτάπια θέλουν να έχουν στα χέρια τους, με όσους συμβούλους.”

Μετά την αποδοχή της πρόσκλησης από τον απερχόμενο Δήμαρχο Καλαμάτας, τον καλούμε να ορίσει το που, πότε και με ποιους.

Αυξήθηκαν κατά 64% το 2017 οι πληστειριασμοί !

Εντυπωσιακή αύξηση των πλειστηριασμών το 2017 έναντι του 2016 κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από επεξεργασία των στοιχείων των εργασιών των συμβολαιογράφων.
Συγκεκριμένα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 63,8% στον αριθμό των πλειστηριασμών (1.186 πράξεις το 2017 από 724 πράξεις το 2016).
Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η αυξήση στις καταθέσεις κατασχετήριων εκθέσεων που σχεδόν διπλασιάστηκαν καθώς από τις 2.288 το 2016 φτάσαμε τις 4.520 το 2017 (αύξηση 98,7%).
Αύξηση καταγράφηκε και στις αγοραπωλησίες ακινήτων κατά 15,3%.

Ο ξηρός καρπός που μειώνει καρδιακά και χοληστερίνη

Αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος ξηρού καρπού, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών από αυξημένη χοληστερίνη, την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, δεν θα θέλατε να το συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας;

Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε με τα αμύγδαλα!
Τα οφέλη τους για την υγεία μας έχουν τεκμηριωθεί εδώ και αιώνες και σύγχρονες έρευνες τα επιβεβαιώνουν στο έπακρο.

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή βιταμίνης-Ε, χαλκού, μαγνησίου και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα υγιών ακόρεστων λιπαρών οξέων και πολλών βιοδραστικών μορίων (όπως ίνες, φυτοστερόλες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά), τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων.

Δείτε τα μοναδικά οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία σας:

Μειώνουν την χοληστερίνη
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό American Diatetic Association έδειξε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο πλάσμα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, ενώ μειώνει και τα επίπεδα στην χοληστερίνη. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά σε καθημερινή βάση και αποτρέπει το φράξιμο των αρτηριών και την οξείδωση της χοληστερόλης.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν έρευνα για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αμυγδάλων σε διάφορους τύπους καρκίνου και απέδειξαν ότι η μεγαλύτερη επίδραση αφορούσε τον καρκίνο του ορθού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι “η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω ενός λιπιδίου που περιέχουν”. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Letters.

Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα αμύγδαλα, μαζί με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και σπόρους εν γένει, συνδέονται συχνά με βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της στεφανιαίας καρδιακής νόσου.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation, έδειξε ότι όταν τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ως σνακ στη διατροφή των υπερλιπιδαιμικών ατόμων, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άπαχα (πρωτεΐνες και φυτικές ίνες) και μονοακόρεστα συστατικά.


 iatropedia

Πότε ξεκινούν οι εγγραφές μαθητών στα δημοτικά σχολεία

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2019-20, θα φοιτήσουν μαθητές που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών.
Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019-20, μαθητές γεννημένοι το 2014 και το 2015 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.
Όσο αφορά στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις εγγραφές των παιδιών είναι τα εξής:
α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς, αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ.
β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή,
δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.
Συνιστάται, οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων όπως ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο σχολείο που ανήκουν οι μαθητές σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας
ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό.
1. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του «Πιστοποιητικού φοίτησης», το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση Φοίτησης» η οποία θα προσκομιστεί από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του μαθητή για την εγγραφή του στο δημοτικό.
2. Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων (14 Ιουνίου 2019) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο εγγραφής του μαθητή.
3. Στις περιπτώσεις που ο μαθητής θα συνεχίσει τη φοίτησή του σε σχολείο του εξωτερικού και η αποστολή του Πιστοποιητικού Φοίτησης καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη, το πιστοποιητικό παραδίδεται στον γονέα ή στον κηδεμόνα, ο οποίος υπογράφει βεβαίωση παραλαβής.
4. Σε περιπτώσεις μη φοίτησης σε νηπιαγωγείο, ο γονέας/κηδεμόνας του νηπίου υποβάλλει σχετική αίτηση προς τον οικείο Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι μη φοίτησης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, αφού εξετάσει την εν λόγω αίτηση, εγκρίνει την εγγραφή του μαθητή .



ethnos.gr

Δείτε πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο

Στις 18 Απριλίου ξεκινάει το διευρυμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα λόγω του Πάσχα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ενόψει της έναρξης του εορταστικού ωραρίου δήλωσε τα εξής:
«Η έναρξη του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, ευελπιστούμε να αποτελέσει την ευκαιρία να αντιστραφεί το κλίμα του πρώτου καταστροφικού τριμήνου για την αγορά και να επιτρέψει στους καταναλωτές να απολαύσουν τις αγορές τους. Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους και είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν το κοινό, το οποίο καλούμε να επισκεφτεί τα καταστήματα και να επωφεληθεί από την πλούσια ποικιλία των προϊόντων».

Προτεινόμενο εορταστικό ωράριο Πάσχα 2019

Πέμπτη 18.04.2019: 09:00-21:00

Παρασκευή 19.04.2019: 09:00-21:00

Σάββατο 20.04.2019: 09:00-18:00

Κυριακή 21.04.2019: 11:00-18:00

Μ. Δευτέρα 22.04.2019: 09:00-21:00

Μ. Τρίτη 23.04.2019: 09:00-21:00

Μ. Τετάρτη 24.04.2019: 09:00-21:00

Μ. Πέμπτη 25.04.2019: 09:00-21:00

Μ. Παρασκευή 26.04.2019: 13:00-19:00

Μ. Σάββατο 27.04.2019: 09:00-15:00

Τη Δευτέρα 29.04.2019 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Χάθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στη Στούπα Μεσσηνίας - Μήνυση για ανθρωποκτονία για την περίεργη εξαφάνιση της Χαρούλας

Μήνυση για ανθρωποκτονία σε βάρος της Χριστίνας της Μάνης, κατέθεσαν οι αδελφές της και η υπόθεση ξεθάφτηκε…

Η Σήμανση μήνες μετά την περίεργη εξαφάνιση της, μπήκε στο σπίτι της και πήρε δείγματα DNA.
Για τις σημαντικές αυτές εξελίξεις στην υπόθεση της Χριστίνας Εξαρχουλέα που χάθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στη Στούπα Μεσσηνίας, μίλησε η νομική εκπρόσωπος των συγγενών της Γιάννα Παναγοπούλου, που βρέθηκε στο «Τούνελ».
Η υπόθεση έφυγε από το Α.Τ. Καρδαμύλλης και χρεώθηκε σε Εισαγγελέα της Καλαμάτας.
Μετά από αίτημα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της Εξαρχουλέα, δόθηκαν οι απαντήσεις που βρίσκονται πλέον στα χέρια της δικαστικού λειτουργού. Η τελευταία συνομιλία ήταν με τον σύζυγο της που λίγο καιρό μετά την εξαφάνιση, έφυγε για την Αμερική.
Η κυρία Παναγοπούλου ανέφερε ακόμα πως η Εισαγγελέας έδωσε εντολή να κληθεί και να καταθέσει ο σύζυγος της αγνοούμενης, αλλά δεν εντοπίστηκε και φάνηκε ως αγνώστου διαμονής. Το «Τούνελ» τον είχε βρει στην Αμερική και είχε μιλήσει μαζί του.
Η κυρία Παναγοπούλου είπε χαρακτηριστικά:
«Οφείλαμε να κινηθούμε νομικά. Υποβάλαμε μήνυση προκειμένου να φύγει η υπόθεση από το τοπικό αστυνομικό τμήμα και να ανατεθεί σε εισαγγελικό λειτουργό για να ξεκινήσει μια ουσιαστική έρευνα. Θα ήθελα να επισημάνω πως στο παρελθόν η Χριστίνα είχε ξαναφύγει, αλλά δεν είχε δηλωθεί η εξαφάνιση της για μέρες. Την τελευταία φορά η εξαφάνιση της δηλώθηκε από τον σύζυγό της την ίδια μέρα.  Ζητήσαμε, μεταγενέστερα βέβαια γιατί αυτό δεν έγινε όταν εξαφανίστηκε η Χριστίνα, τη συνδρομή ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, που μυρίζει αντικείμενα των αγνοουμένων και οδηγείται στα ίχνη τους. Δυστυχώς μετά από τόσο καιρό τα ίχνη της Χριστίνας είχαν αλλοιωθεί».
«Δεν έχω επαφές με τον γιο μου…»
Ο πεθερός της αγνοούμενης Χριστίνας δεν γνώριζε ότι ο Εισαγγελέας αναζητά τον γιο του σαν μάρτυρα και δεν τον βρίσκει. Ο ίδιος ισχυρίστηκε στο «Τούνελ» πως δεν διατηρεί επαφές μαζί του από τότε που έφυγε για την Αμερική μετά την εξαφάνιση της γυναίκας του.
«Κάνει παράπονα στον αδελφό μου που ζει στην Καλιφόρνια, ότι δεν τον υποστηρίξαμε να μείνει στην Ελλάδα. Έφυγε γιατί εδώ δεν έχει ψωμί. Εγώ τον τάιζα. Αυτός νόμιζε ότι όταν θα φύγει, η Χριστίνα θα παρουσιαστεί…», είπε χαρακτηριστικά. Όταν ο δημοσιογράφος τον ενημέρωσε πως οι αδελφές της Χριστίνας υπέβαλαν μήνυση για ανθρωποκτονία κατ’ αγνώστων, τόνισε:
«Καλά έκαναν. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ζει, είχαμε πολύ καλές σχέσεις. Μακάρι να βρεθεί και να έρθει να μείνει μαζί μου… Δεν είναι μόνο νύφη, είναι και ανιψιά μου…».
Την έψαχνε η μητέρα της λίγο πριν πεθάνει…
Στο στούντιο βρέθηκαν η θεία της αγνοούμενης και ο ξάδελφος της. Όπως είπε η Τούλα Καραμάνου η αδερφή της και μητέρα της Χριστίνας πέθανε λίγους μήνες μετά, με τον καημό της.
«Μέχρι την τελευταία στιγμή ρωτούσε που είναι η Χριστίνα και πότε θα ‘ρθει. Εύχομαι ποτέ να μην ζήσει κάποιος κάτι τέτοιο. Είναι πολύ σκληρό…» είπε συγκινημένη.

anikolouli

Αυτοπυρπολήθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο

Άντρας σε αναπηρικό αμαξίδιο αυτοπυρπολήθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο
Ο άνδρας έβαλε φωτιά στο τζάκετ του μπροστά από το φράκτη του Λευκού Οίκου. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ένας άνδρας ο οποίος επέβαινε σε ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο έβαλε φωτιά στο τζάκετ του μπροστά από το φράκτη του Λευκού Οίκου και διακομίστηκε στο νοσοκομείο χωρίς να έχει υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, γνωστοποίησαν οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ (Secret Service).
Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών απάντησαν στο περιστατικό που σημειώθηκε στη βόρεια πλευρά του Λευκού Οίκου, έσβησαν τη φωτιά και παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στον άνδρα.
Ο Ντάνιελ Κίνγκερι, ένας 57χρονος ακτιβιστής δήλωσε ότι ο άνδρας κρατούσε ψηλά το φλεγόμενο τζάκετ του, κινηματογραφώντας το περιστατικό.
"Δεν υπάκουσε τις διαταγές να το πετάξει κάτω, οπότε ήταν μια κάποιας μορφής διαμαρτυρία", τόνισε ο Κίνγκερι.
Οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών έσβησαν τη φωτιά, συνέλαβαν τον άνδρα πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Για μερικές ώρες η λεωφόρος Πενσυλβάνια μπροστά από το Λευκό Οίκο έμεινε κλειστή.

ant1news

Αδυσώπητος αγώνας επιβίωσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Αχός βαρύς ακούστηκε, πολλά «τουφέκια» έπεσαν, για την συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο – αυτόν του απύλωτου στόματος και του απύθμενου μίσους για κάθε τι που ξεφεύγει από τον αυστηρό κανονιστικό μεσαιωνισμό του. 
Ενός ιερωμένου που δεν διέπεται από την αγάπη, την πραότητα και – κυρίως - κατανόηση που δίδαξε Αυτός που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Ξάφνου αφυπνίστηκαν τα «αριστερά» ανακλαστικά και αναρριπίστηκαν οι ευαισθησίες που ήταν ναρκωμένες όσο τα εκλογικά ελέη ήταν πλουσιοπάροχα. Ο Σκουρλέτης του τηλεφώνησε να τον μαλώσει επειδή συναντήθηκε με τον Αμβρόσιο. Ο Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «ατυχή» την συνάντηση, και η Καββαδία, ευκαιρίας δοθείσης, επαναβεβαίωσε την πλέρια αριστεροσύνη της. Από την καταδίκη Κουρουμπλή δεν θα μπορούσε να λείψει ο πανταχού παρών στα social media Παπαδημούλης (με ανάρτηση κατά του «κήρυκα μίσους, υβριστή του Τσίπρα» Αμβρόσιου), ενώ οργισμένος δήλωσε και ο άρτι αφιχθείς Σπύρος Δανέλλης («δεν υπάρχει δικαιολογία»). 
Όλως τυχαίως οι δυο τελευταίοι είναι συνυποψήφιοι του Κουρουμπλή για το ευρωψηφοδέλτιο... Δυσαρέσκεια υπήρξε φυσικά και σε άλλους βουλευτές και στελεχικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερή πτέρυγα». Βέβαια, όσο ασθενή μνήμη να έχει κάποιος, υπάρχουν τα social media, που αναδεικνύουν και εκθέτουν την όψιμη… Αμβροσιακή δυσανεξία. Μόλις έγινε γνωστή η κομματική δυσαρέσκεια για Κουρουμπλή, εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες της Έλενας Κουντουρά, η οποία είχε πραγματοποιήσει δύο παρόμοιες συναντήσεις με τον φιλο-Χρυσαυγίτη Μητροπολίτη, όχι ως βουλευτής των ΑΝΕΛ, αλλά ως υπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης Τσίπρα ( όπως κυκλοφόρησαν και φωτογραφίες με την κατ’ ιδίαν συνάντηση της αριστερής υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερίας (Λιμπερτά) Χατζηγεωργίου, με τον άλλο μεγάλο δημοκράτη, τον Ανθιμο). Τότε ουδείς είχε ενοχληθεί, ουδείς το είχε χαρακτηρίσει δημοκρατικά παράταιρο, ουδείς είχε καταδικάσει. Όπως και ουδείς έχει δυσανασχετήσει με την ατέρμονη δίκη της ΧΑ, που θα φτάσουν οι εκλογές, δεν θα έχει καταδικαστεί, θα κατέβει στις εκλογές και έτσι κάποιοι δεξιοί ψήφοι δεν θα πάνε στον Μητσοτάκη. Ούτε είχαν ενοχληθεί όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σουλατσάριζαν και έπαιρναν καθαρό πελαγίσιο αέρα στο Καστελόριζο, παρέα με τον Κασιδιάρη, προσκεκλημένοι του πρώην συγκυβερνήτη Πάνου ως ΥΠΕΘΑ (τόση θεσμική ευπείθεια!). 
Και φυσικά κουβέντα δεν είχαν αρθρώσει στην ψήφιση ομού μετά της ΧΑ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (όταν ο ευγενής Σταύρος Δήμας είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε να εκλεγεί με ψήφους της ΧΑ). Όπως άκρα του τάφου σιωπή υπήρξε και όταν δια στόματος Βούτση εκφραζόταν η κομματική προσμονή στην ψήφο της ΧΑ για τον εκλογικό νόμο.
Το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ και δη οι εκλεγμένοι, νιώθουν ανασφάλεια με το άνοιγμα που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν φοβούνται τόσο τους «γεφυραίους» που δεν έχουν δα και καμιά σοβαρή εκλογική δύναμη, αλλά τους καθαρόαιμους Πασόκους, που είναι «μανούλες» στην ψηφοθηρία, σε μια συγκυρία που φυραίνουν ταχύτατα οι ψήφοι. Η συνάντηση Κουρουμπλή δείχνει το εύκολο της ψηφολεκτικής του δυνατότητας - οι Πασόκοι είναι εκπαιδευμένοι από παλιά, και εξπέρ στην ψηφοθηρία. Δεν ήρθε π.χ. στον Κουρουμπλή Πνεύμα Θείας Επιφοίτησης και έτρεξε στον Αμβρόσιο. 
Ευρωεκλογές πλησιάζουν, ο ίδιος είναι υποψήφιος, όλη η χώρα είναι εκλογική περιφέρεια, και η εκκλησία (ειδικά των αυταρχικών και φανατικών Μητροπολιτών ) μια τεράστια πολιτική μηχανή διανομής ψήφου. Η ανάρτηση της φωτογραφίας από τον υπουργό θα είχε πολλαπλασιαστική επίδραση. 
Θα ξεπερνούσε τα σύνορα του Χρυσοστόμιου ποιμνίου, και θα έφτανε στους υπόλοιπους πιστούς της επικράτειας (μην αδικήσουμε, όχι σε όλους, σε εκείνους που επηρεάζονται εκλογικά από τους ιεράρχες). (Βέβαια όταν ο Κουρουμπλής και άλλοι Πασόκοι τους έφερναν ψήφους και συνέβαλαν στο να αναδειχτούν κυβέρνηση, όλα αυτά τα παλαιοκομματικά ήθη και οι απορρέουσες συμπεριφορές, δεν είχαν σημασία για τους Συριζαίους!) Πέραν ωστόσο του προσωπικού άγχους των εκλεγόμενων, σαφώς ενυπάρχει και συνολικό πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της επιταχυνόμενης ΠΑΣΟΚοποίησης του κόμματος. Αφενός θεωρούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη ριζοσπαστική αριστερή (λέμε τώρα) ταυτότητά τους, αφετέρου γιατί φοβούνται ότι ο Τσίπρας θα μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωπικό μηχανισμό, μετατοπίζοντάς τον δεξιότερα, και εν ευθέτω χρόνω, θα τους ξεπεράσει, όπως ξεπέρασε και τους «Λαφαζάνηδες». Έως τις εθνικές εκλογές, κάθε υποψήφιος που θα ξεφεύγει από αυτό που ο Συριζαίος οπαδός θεωρεί «κανονικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνεται στόχος κρίσεων και επικρίσεων.

Ο αγώνας επιβίωσης στο κυβερνών κόμμα γίνεται αδυσώπητος.


 Γ. Στδέρης
liberal.gr

Σε ποιες περιοχές καταρρέει ο Τσίπρας – Που κερδίζει έδρες η Νέα Δημοκρατία

 ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΕΔΡΑ !

Σενάρια κατανομής εδρών επεξεργάζονται στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαθέσιμα από τις δημοσκοπήσεις. Εφόσον η ΝΔ είναι, όπως διαφαίνεται από τις έρευνες της κοινής γνώμης, πρώτο κόμμα, θα καρπωθεί εξ ολοκλήρου το μπόνους των 50 εδρών.
Με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, οι έδρες κάθε κόμματος εξαρτώνται αποκλειστικά από το πανελλαδικό ποσοστό του και από το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν το 3% και επομένως δεν θα εκπροσωπηθούν στο νέο Κοινοβούλιο. Φαίνεται, πάντως, ότι ο αριθμός των εδρών που έχουν σήμερα τα κόμματα θα αναδιαταχθεί σημαντικά και μεγάλος χαμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση την εκτίμηση των εδρών από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 23 Μαρτίου, η ΝΔ θα έχει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 77, η ΧΑ και το ΚΙΝΑΛ από 22 και το ΚΚΕ 18. Ετσι μπορούν να εξαχθούν τα ακόλουθα συμπεράσματα για
το ποιες περιφέρειες θα βαφτούν γαλάζιες το βράδυ των εθνικών εκλογών.

Μονοεδρικές – διεδρικές

Στις μονοεδρικές περιφέρειες η ΝΔ φαίνεται ότι θα έχει το απαραίτητο προβάδισμα προκειμένου να κερδίσει στο τέλος και τις επτά. Εκτός από την Ευρυτανία και τη Λευκάδα, τις οποίες κέρδισε τον Σεπτέμβριο του 2015, αναμένεται να αποσπάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, τα Γρεβενά, τη Φωκίδα και τη Σάμο. Και στις διεδρικές περιφέρειες (Καστοριά, Φλώρινα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Χίο, Ρέθυμνο, Λασίθι) η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεκαθαρίσει. Αν δεν συμβούν απρόοπτες ανατροπές, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν από μία έδρα και μόνο στη Χίο υπάρχει το ενδεχόμενο το ΚΙΝΑΛ να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει την έδρα.
Στις υπόλοιπες περιφέρειες αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη. Η Πειραιώς θα προσπαθήσει να αποκτήσει και δεύτερη έδρα σε καθεμία από τις δώδεκα τριεδρικές περιφέρειες (Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Αρτα, Κέρκυρα, Βοιωτία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία και Λέσβο).
Στην Ξάνθη και στη Ροδόπη η κατανομή των εδρών θα καθοριστεί από την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας. Στις προηγούμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης και οι δύο από τους τρεις στη Ροδόπη. Εκεί την τρίτη έδρα την κέρδισε τότε το Ποτάμι, με υποψήφιο τον Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος πλέον μετακινήθηκε στο ΚΙΝΑΛ, και η ΝΔ έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το πιθανότερο ενδεχόμενο στην επόμενη αναμέτρηση είναι να μοιραστούν οι έδρες ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όποιο κόμμα, ΚΙΝΑΛ ή Χρυσή Αυγή, αναδειχθεί τρίτο στις εκλογές.
Στη Χαλκιδική η ΝΔ έχει πιθανότητες να κερδίσει τη δεύτερη έδρα από τη ΧΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα διατηρήσει την έδρα του. Στην Κέρκυρα, επίσης, η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει μία από τις δύο έδρες που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυξημένες πιθανότητες έχει το ΚΙΝΑΛ να κερδίσει μία έδρα στην Αρτα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλη μάχη αναμένεται να γίνει στη Λακωνία, όπου η ΝΔ θα προσπαθήσει να κερδίσει την τρίτη έδρα από το ΚΙΝΑΛ. Πιθανότητες να εκλέξει βουλευτή έχει και η ΧΑ εφόσον καταφέρει να ξεπεράσει το ΚΙΝΑΛ στη Λακωνία. Στις υπόλοιπες τριεδρικές περιφέρειες δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στην κατανομή των εδρών.

Μεγάλες περιφέρειες

Σημαντικές απώλειες αναμένεται να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τετραεδρικές περιφέρειες (Εβρος, Καβάλα, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Χανιά, Κυκλάδες, Κορινθία). Σε αυτές και στις πενταεδρικές προκύπτει κυρίως το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει αυτονόητη σημασία.
Στην Καβάλα, στην Πιερία και στην Καρδίτσα υπάρχει πιθανότητα η ΝΔ να κερδίσει τρεις έδρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μάχη στα Χανιά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα εκλέξει έναν βουλευτή και οι Παύλος Πολάκης και Γιώργος Σταθάκης θα χρειαστεί να δώσουν μάχη πολιτικής επιβίωσης. «Δυσανάγνωστη» είναι η κατάσταση στα Τρίκαλα, με πιθανότερο σενάριο να εκλεγούν δύο βουλευτές από τη ΝΔ, ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από το ΚΚΕ. Στην καινούργια Περιφέρεια Δυτικής Αττικής αναμένεται να εκλέξει δύο βουλευτές η Νέα Δημοκρατία και από έναν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ.
Στις μεγαλύτερες περιφέρειες τα πράγματα περιπλέκονται καθώς η τελική κατανομή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα κερδίσουν το εισιτήριο για το νέο Κοινοβούλιο. Επίσης σε αυτές τις περιφέρειες εκλέγεται η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών.
Στις πενταεδρικές περιφέρειες η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει τρεις έδρες στην Κοζάνη, στα Ιωάννινα, στα Δωδεκάνησα και στην Ηλεία (όπου το ΚΙΝΑΛ διεκδικεί μία έδρα). Ισχυρές πιθανότητες για τέταρτη έδρα υπάρχουν στη Μεσσηνία και στη Φθιώτιδα. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα περιοριστεί σε μία έδρα σε καθεμία από τις πενταεδρικές περιφέρειες.
Στις εξαεδρικές περιφέρειες η ΝΔ προσδοκά να εκλέξει τρεις βουλευτές στις Σέρρες, τρεις στη Μαγνησία, έναν – πιθανόν και δεύτερο – στην Εύβοια και τέσσερις στην Α’ Περαιώς. Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στη μία έδρα, με εξαίρεση την Εύβοια, στην οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή. Μία έδρα σε καθεμία από αυτές τις περιφέρειες φαίνεται να κερδίζει η ΧΑ. Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εκλέξει βουλευτή στις Σέρρες και στην Εύβοια. Εδρα διεκδικεί το ΚΚΕ στην Εύβοια και στη Μαγνησία.
Αμετάβλητη μοιάζει η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία που βγάζει επτά βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ διατηρούν τις δύο έδρες τους και τα υπόλοιπα κόμματα εκλέγουν από έναν βουλευτή.
Στις περιφέρειες που εκλέγουν οκτώ βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα εκλέξει δύο βουλευτές στη Λάρισα και στη Β’ Πειραιώς, ενώ ίσως εκλέξει και τρίτο βουλευτή στο Ηράκλειο. Η ΝΔ θα εκλέξει τρεις βουλευτές στη Λάρισα και στο Ηράκλειο και ενδεχομένως να εκλέξει και τέταρτο βουλευτή σε μια από τις χειρότερες για αυτή περιφέρειες, τη Β’ Πειραιώς. Η ΧΑ έχει σίγουρες έδρες στη Λάρισα και στη Β’ Πειραιώς. Το ΚΚΕ εξασφαλίζει μία έδρα σε καθεμία από αυτές τις περιφέρειες, ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλέξει βουλευτές στη Λάρισα και στο Ηράκλειο και λιγότερες στη Β’ Πειραιώς.

Η κατανομή σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Η διάσπαση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Νομού Αττικής (Υπόλοιπο Αττικής) έδωσε στην Αχαΐα μία επιπλέον έδρα και πλέον εκλέγει εννέα βουλευτές. Εκεί, στο σενάριο της πεντακομματικής Βουλής, η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει τρεις βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα διατηρήσει τις τρεις έδρες του, ενώ από έναν βουλευτή θα εκλέξουν τα μικρότερα κόμματα. Σχεδόν ίδια αναμένεται να είναι η κατανομή και στη Β’ Θεσσαλονίκης, με τη ΝΔ να εκλέγει τέσσερις βουλευτές και τον ΣΥΡΙΖΑ δύο. Στην Ανατολική Αττική (προέκυψε μετά τη διάσπαση του Υπολοίπου Αττικής) η ΝΔ εκλέγει πέντε βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δύο, και τα υπόλοιπα κόμματα από έναν. Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι 16 έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής: Εννέα στη ΝΔ, τέσσερις στον ΣΥΡΙΖΑ, και από μία στο ΚΙΝΑΛ, στη ΧΑ και στο ΚΚΕ. Στην Α’ Αθηνών η ΝΔ διεκδικεί 8 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στους τέσσερις βουλευτές και τα υπόλοιπα τρία κόμματα διατηρούν την έδρα τους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Β’ Αθηνών μετά τη διάσπασή της σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει 9 βουλευτές στον Βόρειο Τομέα, πέντε στον Δυτικό και δέκα στον Νότιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξει τέσσερις βουλευτές στους τρεις τομείς και διεκδικεί μία ακόμα έδρα στον Νότιο Τομέα. Το ΚΙΝΑΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ έχουν εξασφαλισμένη από μία έδρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα κάποιο από αυτά τα κόμματα να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή στον Νότιο Τομέα. 
  Δ. Κρουστάλλη
in.gr

Καλημέρα από τον ΚΥΡ


Το σκίτσο της ημέρας


17 γυναίκες Ρομά έπαιρναν επιδόματα για παιδιά που δεν έχουν στον Βόλο !

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένες… 17 γυναίκες Ρομά, που δήλωναν ψευδώς ότι ήταν μητέρες παιδιών πλέον των πραγματικών που έχουν, προκειμένου να εισπράττουν επιδόματα παράνομα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ταχυδρόμου», στις 17 μητέρες που εμφανίζονταν σαν τρίτεκνες ακόμη και πολύτεκνες είχαν όμως λιγότερα παιδιά, δεν επιβλήθηκε απλώς στέρηση των επιδομάτων ακόμη και των νόμιμων από το 2015 και μετά. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε και ποινές φυλάκισης στις κατηγορούμενες.
Η υπόθεση εξαπάτησης του πρώην ΟΓΑ αποκαλύφτηκε στο τέλος του 2012, αρχές του 2013. Δεκαεπτά γυναίκες δήλωναν ψευδώς ότι είχαν περισσότερα από τα πραγματικά τους τέκνα και πετύχαιναν να ενισχύονται οικονομικά με επιδόματα τέκνων, ακόμη και τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών επί σειρά μηνών. Στα τέλη του 2012 η υπόθεση άρχισε να ξεσκεπάζεται καθώς ο πρώην ΟΓΑ νυν ΟΠΕΚΑ - Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαπίστωσε ότι υπήρχε διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης δεν άργησε να αποκαλυφθεί ότι οι κατηγορούμενες υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις στον πρώην ΟΓΑ μέσω του TAXISnet. Αλλοι από τους Ρομά έχουν ένα παιδί και ωστόσο δήλωναν ότι έχουν δύο τέκνα και άλλοι γίνονταν τρίτεκνοι, ακόμη και πολύτεκνοι. Κάθε μία από τις κατηγορούμενες ζημίωσε τον πρώην ΟΓΑ με ποσά που μπορεί να ξεκινούσαν από 600 ευρώ και να έφταναν και τις 6.484 ευρώ μέσα σε διάστημα από μερικούς μήνες μέχρι και μισό ή και έναν ολόκληρο χρόνο.
Η υπόθεση ήρθε ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου. Οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 18, 17 γυναίκες και ένας άντρας, ο οποίος όμως δεν δικάστηκε, καθώς η υπόθεση διαχωρίστηκε. Τις 16 από τις 17 γυναίκες βάρυναν οι κατηγορίες της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης, της απάτης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και την μία η κατηγορία της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης.
Στην τελευταία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Στις 3 από τις υπόλοιπες δεκαέξι, ηλικίας 19 ετών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών σε κάθε μία, ενώ σε κάθε μία από τις υπόλοιπες 13 επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή και έφεση.
 

taxydromos

Τέλος στις φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών στον βρετανικό Τύπο

Η εφημερίδα Daily Star, η μοναδική ταμπλόιντ που εξακολουθούσε να δημοσιεύει φωτογραφίες γυμνόστηθων μοντέλων στην 3η σελίδα της, αποφάσισε να σταματήσει αυτήν την πρακτική που για χρόνια ήταν το "σήμα κατατεθέν" του λαϊκού, κουτσομπολίστικου Τύπου στη Βρετανία.
Η διεύθυνση της εφημερίδας επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να δημοσιεύει ολοσέλιδες φωτογραφίες γυναικών όμως, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των αναγνωστών της, δεν θα είναι πλέον ημίγυμνες. Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε από γυναικείες οργανώσεις ενώ ένας ειδικός αναλυτής των μέσων ενημέρωσης τόνισε ότι αντικατοπτρίζει τη σαρωτική αλλαγή στην κουλτούρα.
"Είναι εντυπωσιακό που μια εφημερίδα πανεθνικής κυκλοφορίας έβρισκε χώρο για αυτό το ξεπερασμένο περιεχόμενο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", σχολίασε η Ρέιτσελ Κράις, η συνδιευθύντρια της οργάνωσης Συνασπισμός για τον τερματισμό της βίας σε βάρος γυναικών. "Αλλά η σεξουαλικοποίηση και αντικειμενικοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών στις ταμπλόιντ συνεχίζεται, τόσο στις εικόνες που χρησιμοποιούνται όσο και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται σοβαρά θέματα που αφορούν τις γυναίκες", εξήγησε.
"Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μια ένδειξη προόδου", πρόσθεσε η Κράις.
Η εφημερίδα Sun ήταν η πρώτη βρετανική ταμπλόιντ που άρχισε την "παράδοση" να δημοσιεύει καθημερινά τη φωτογραφία μιας γυμνόστηθης γυναίκας στην 3η σελίδα της, τη δεκαετία του 1970. Πολύ σύντομα την ακολούθησαν και άλλες εφημερίδες.
Σταδιακά όμως ο Τύπος εγκατέλειψε αυτή τη συνήθεια, αντιμέτωπος με την κριτική εκείνων που υποστήριζαν ότι ήταν μειωτικό για τις γυναίκες και ενθάρρυνε την αντικειμενικοποίησή τους. Η Daily Star ήταν η τελευταία ταμπλόιντ που εξακολουθούσε να δημοσιεύει τέτοιες φωτογραφίες, αφού η Sun είχε σταματήσει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, από το 2015.
"Πιστεύω ότι ήταν αναχρονισμός επειδή ζούσε σε άλλες εποχές απ' ότι στην περίοδο που ξεκίνησε" αυτή η πρακτική, είπε ο αναλυτής μέσων ενημέρωσης Ρόι Γκρινσλέιντ. "Οι γυναίκες δεν το θεωρούν διασκεδαστικό να τις αντικειμενοποιούν και, όπως έδειξε το κίνημα #MeToo, ζούμε σε έναν καινούριο κόσμο και οι γυναίκες δεν ανέχονται αυτές τις βλακείες", πρόσθεσε.
Ο Γκρινσλέιντ παρατήρησε πως όταν η Sun σταμάτησε να δημοσιεύει φωτογραφίες ημίγυμνων γυναικών δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη διαφορά στις πωλήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η πρακτική αυτή ίσως να ήταν και "αντιπαραγωγική" για τους ιδιοκτήτες. Η ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων σημαίνει άλλωστε ότι όσοι θέλουν να δουν τέτοιες εικόνες είναι πιο πιθανό να τις αναζητήσουν στο διαδίκτυο.
Ο ιδιοκτήτης της Daily Star Ρίτσαρντ Ντέσμοντ -στον οποίο ανήκαν και αρκετά πορνογραφικά έντυπα- την πούλησε πρόσφατα στον όμιλο Reach PLC που εκδίδει την Daily Mirror.

Σοβαρή νέα υποτροπή του καιρού - Δείτε αναλυτικά πού θα σημειωθούν καταιγίδες / Πρόγνωση Ελλάδος για Σάββατο 13/04/19

Από τον Σεμερτζίδη Δημήτριο

Ιόνιο: Άστατος καιρός. Τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο. Το βράδυ μπόρες θα εκδηλώνονται στο σύνολό του.
Αιγαίο: Αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις ή πρόσκαιρες καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Από το μεσημέρι και έπειτα ζώνη βροχοπτώσεων και όμβρων θα επηρεάσει τις Κυκλάδες και το βράδυ θα επεκταθεί στο ανατολικό Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Πέρασμα βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων θα επηρεάσει την Κρήτη, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, κατά βάση τα βόρεια τμήματά της.
Πελοπόννησος: Αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις σε ανατολική και νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Το μεσημέρι τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας με πιθανότητα να επηρεάσουν πρόσκαιρα και τα πεδινά. 
Από το βράδυ κύμα βροχοπτώσεων θα επηρεάσει την δυτική Πελοπόννησο.
Στερεά Ελλάδα: Αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στην Αττική. Το μεσημέρι τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αυστηρά ορεινά τμήματα, κυρίως της κεντρικής και δυτικής Στερεάς. Πρόσκαιρες μπόρες θα σημειωθούν και στην Πάρνηθα με πιθανή καταιγίδα στα ανατολικά της τμήματα. Από τα πεδινά, βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην Αιτωλοακαρνανία. Το βράδυ και πάλι τοπικές βροχοπτώσεις θα επιμείνουν στην δυτική Στερεά.
Θεσσαλία: Πέρασμα πρόσκαιρων βροχοπτώσεων τις απογευματινές ώρες. Στα ορεινά της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.
Ήπειρος: Εκδήλωση τοπικών καταιγίδων τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, ιδίως στα ορεινά τμήματα. Από το βράδυ αρκετές βροχές σχεδόν στο σύνολο της Ηπείρου.
Μακεδονία: Αρχικά τις πρωινές ώρες τοπικές βροχοπτώσεις αναμένονται σε πολλά τμήματα της κεντρικής, βόρειας κι ανατολικής Μακεδονίας. Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στο μεγαλύτερο τμήμα της, που θα ξεκινήσουν από τα ορεινά και θα επεκταθούν και σε πεδινά τμήματα, κυρίως της βόρειας και δυτικής Μακεδονίας.
Θράκη: Άστατος καιρός με τοπικές βροχοπτώσεις.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι κατά βάση με τις μέγιστες εντάσεις να φτάνουν τα 5 μποφόρ στο ανατολικό Αιγαίο.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί που δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή

Το 3% των κατοίκων κατέχει το 90% των χρημάτων της Ρωσίας

Το 3% των κατοίκων της χώρας αποδείχθηκε ότι κατέχουν περίπου το 90% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και μετρητών στη Ρωσία, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη την έρευνα που πραγματοποίησε από κοινού η Ανώτατη Σχολή Οικονομίας με την τράπεζα Vneshekonombank, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του περασμένου έτους.
Η εφημερίδα Kommersant στο άρθρο της, αναφερόμενη στο ποσοστό των πλούσιων Ρώσων, γράφει ότι παρόλο που τα εισοδήματα τους κατά μέσο όρο μειώθηκαν στο διάστημα 2013-2018, το ποσοστό των αποταμιεύσεων και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν οι πιο πλούσιοι Ρώσοι πολίτες αυξήθηκε.
Το 2018 σε αυτό το 3% του πληθυσμού ανήκε το 89% όλων χρηματοοικονομικών στοιχείων, το 92% όλων των προθεσμιακών καταθέσεων και το 89% όλων των αποταμιεύσεων.
Στο 20% του πιο φτωχού τμήματος του πληθυσμού αναλογούσε το 6% των χρηματοοικονομικών στοιχείων, το 4% των προθεσμιακών καταθέσεων και το 3% των αποταμιεύσεων.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι όγκοι των χρηματοοικονομικών στοιχείων του πληθυσμού καθορίζονται πλήρως από την πιο πλούσια ομάδα του».
Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας που πραγματοποίησε η τράπεζα Credit Suisse, το 2018 στα χέρια του 10% των πιο εύπορων Ρώσων συγκεντρώθηκε το 82% όλου του πλούτου της χώρας. Σε διάστημα ενός χρόνου οι εκατομμυριούχοι σε δολάρια στην Ρωσία αυξήθηκαν κατά 30%. Με βάση τον δείκτη συγκέντρωσης του πλούτου (και επομένως της κοινωνικής ανισότητας) η Ρωσία ξεπερνάει αισθητά πολλές μεγάλες χώρες, επισημαίνει το περιοδικό Forbes με βάση τα δεδομένα της εν λόγω έρευνας.
Εξάλλου η διεθνής έρευνα The Wealth Report 2019 αναφέρει ότι 30% των Ρώσων εκατομμυριούχων σε δολάρια σκέφτονται να μεταναστεύσουν ενώ 80% διαθέτουν ήδη ή πρόκειται να αποκτήσουν διαβατήριο άλλου κράτους. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στη Ρωσία ζουν 163.000 εκατομμυριούχοι και 1.500 πολυεκατομμυριούχοι, η περιουσία καθενός από τους οποίους υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτή την κατηγορία των πλουσίων, η Ρωσία βρίσκεται στις πρώτες πέντε χώρες του κόσμου.


Πηγές: Kommersant. Svoboda.org

ΒΙΝΤΕΟ : Σακης Αρναούτογλου: Έτσι θα είναι ο καιρός το Πάσχα

Αν και οι μετεωρολόγοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί όσον αφορά στις προβλέψεις τους για την περίοδο του Πάσχα, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, μια πρώτη πρόβλεψη έκανε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, στο δελτίο πρόγνωσης του καιρού για την ΕΡΤ.
Ο κ. Αρναούτογλου σημείωσε ότι «επειδή μου ζητάτε την τάση για το Πάσχα, είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την Κυριακή του Πάσχα, αλλά δείχνει την Μεγάλη Εβδομάδα ο καιρός να ηρεμεί σταδιακά και η θερμοκρασία να παρουσιάζει κάποια άνοδο.
Φυσικά θα έχουμε λεπτομέρειες και την επόμενη εβδομάδα».

12.4.19

H Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην I. Μητρόπολη Μεσσηνίας



Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε απόψε ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Στην ακολουθία, στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καλαμάτας, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ναού.
Ο κ. Χρυσόστομος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος να αποτελεί στήριγμα και σκέπη στη ζωή όλων.

ΒΙΝΤΕΟ: Η ΕΡΤ έκοψε την ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ - Παραιτήθηκε ο παρουσιαστής

Σε μια απόφαση- έκπληξη προχώρησε η διοίκηση της ΕΡΤ ! Η ''Πρώτη Είδηση'' ,η εκπομπή που καθημερινά έβγαζε ασπροπρόσωπη την ΕΡΤ ,αποτελεί πια παρελθόν, καθώς οι ιθύνοντες την έκοψαν γιατί προχωρούν σε ανανέωση ολική.
Σήμερα, λοιπόν, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κλήθηκε να αποχαιρετήσει το κοινό του και φυσικά να στείλει το μήνυμά του.Τόνισε μέσα σε άλλα, αφήνοντας σαφείς αιχμές, πως η ΕΡΤ αποφάσισε να αλλαξει την πρωινή ζώνη ,κι έτσι εμείς ρίχνουμε αυλαία.Ήμασταν,όπως είπε, μια εκπομπή με πολύ καλές τηλεθεάσεις και πολύ καλές κριτικές.
Ακόμη, ανέφερε πως του προτάθηκε να αναλάβει πλέον άλλη ζώνη, όμως, εκείνος δεν θεωρεί τον εαυτό του εξάρτημα κι άρα αποχωρεί από την ΕΡΤ.
Δείτε το βίντεο με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να αποχαιρετά το κοινό του:

tvnea

Ο εφιάλτης μιας καλόγριας που τη βίαζε επίσκοπος επί δύο χρόνια σε μοναστήρι

Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας κατηγορείται για τον βιασμό καλόγριας στη νότια επαρχία Kerala της Ινδίας, προσθέτοντας ακόμη μια επιβαρυντική υπόθεση στις ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης που κλονίζουν τον θεσμό.
Ο Franco Mulakkal κατηγορείται ότι βίασε τη γυναίκα αρκετές φορές μεταξύ του 2014 και του 2016 σε ένα μοναστήρι της υπαίθρου.
Η αστυνομία επίσης τον κατηγορεί για παράνομη κράτηση, σεξ παρά φύση και κατάχρηση εξουσίας.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο επίσκοπος που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ακόμη και ισόβιας κάθειρξης, αρνείται τις κατηγορίες.
Ο φάκελος της αστυνομίας για την υπόθεση περιέχει πάνω από 100 σελίδες με καταθέσεις από καλόγριες, ιερείς και άλλους επισκόπους.
Το θύμα κατήγγειλε για πρώτη φορά δημόσια τον εφιάλτη που έζησε τον περασμένο Ιούνιο. Παρότι η καλόγρια έδωσε επίσημη κατάθεση στις Αρχές, η μαρτυρία της αγνοήθηκε, και μόνο όταν η οργή του κόσμου φούντωσε αποφάσισε η αστυνομία να διερευνήσει την υπόθεση.
Μάλιστα σε διαδηλώσεις πρωτοστάτησαν πέντε καλόγριες με δεκάδες υποστηρικτές με στόχο να πιέσουν τις Αρχές να ασχοληθούν σοβαρά με τις κατηγορίες.
Ο επίσκοπος συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ο άνδρας, που είχε τη στήριξη πολλών καθολικών ιερωμένων στην Ινδία, επέστρεψε στην εκκλησία όπου λειτουργεί υπό τις επευφημίες των συναδέλφων του και των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν.

3ος Αγώνας Δρόμου Ειρήνης «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 12 Απριλίου συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης (Ε.Ο.Σ.) από την οργανωτική επιτροπή του 3ου Αγώνα Δρόμου Ειρήνης «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» (ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ) που θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Ιούνη  στη Τρίπολη στα πλαίσιο των εκδηλώσεων των επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου.
        Η οργανωτική επιτροπή αποτελούταν από τον υπεύθυνο του αγώνα και μέλος του Σύλλογο Δρομέων Υγείας (Σ.Δ.Υ.) Τρίπολης  Γιαννόπουλο Ανδρέα, τον πρόεδρο του Ε.Ο.Σ. Γκουτσιούλη Στέφανο, τον Παναγιώτη Παπαντωνίου από τον ΣΔΥ Τρίπολης, τον Παναγιώτη Καραμάνη από το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο) και το Βασίλη Δούρο που εκπροσώπησε τους εθελοντές του αγώνα.
       Παρουσιάστηκε η προκήρυξη  του αγώνα καθώς και ότι από όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκε η προσωπικότητα και τα οράματα του Γρηγόρη Λαμπράκη που είναι δραματικά επίκαιρα και σήμερα.
       Οι σύλλογοι δήλωσαν πανέτοιμοι και κάλεσαν το λαό της Τρίπολης και της ευρύτερης περιοχής να «δώσει» μαζικό παρόν σε όλα τα επίπεδα αυτής της διοργάνωσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο «σύνδεσμος» για τις συμμετοχές είναι: https://goo.gl/forms/Q93MbYOxCy5uj5g22

Κατά 74,2%, αυξήθηκαν τα διαζύγια, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Σε 19.190 ανήλθαν το 2017 οι αποφάσεις διαζυγίων που εκδόθηκαν στα Πρωτοδικεία της χώρας, έναντι 11.013 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 74,2%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην ανάλυση των στοιχείων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αποχή των δικηγόρων το α' εξάμηνο του 2016, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των αποφάσεων που εκδόθηκαν κατά το συγκεκριμένο έτος και την αύξηση του αντίστοιχου αριθμού κατά το 2017. Η αναλογία γάμων και διαζυγίων ανά 1.000 κατοίκους το 2017 είναι 4,7 και 1,8, αντίστοιχα.
Ο μέσος όρος διαζυγίων της περιόδου 2014 - 2017 διαμορφώνεται στα 15.058 διαζύγια, έναντι 51.637 γάμων. Ως προς τον τύπο του διαζυγίου, κατά μέσο όρο επτά στα δέκα διαζύγια που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία είναι συναινετικά. Στα κατ' αντιδικία διαζύγια, στο 58,2% των εν λόγω διαζυγίων η ευθύνη για τον τερματισμό του γάμου (υπαιτιότητα) αποδίδεται και στους δυο συζύγους.
Το 2017 οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων υποβάλλονται από άτομα ηλικίας 40- 44 ετών (άνδρες 16,6% και γυναίκες 18,2%) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 45- 49 για τους άνδρες (16,3%) και 35- 39 για τις γυναίκες (17,3%). Υψηλή συχνότητα λύσεων γάμου παρατηρείται μεταξύ τέταρτου και δωδέκατου έτους έγγαμου βίου.
Τα εξαρτώμενα τέκνα (κάτω των 18 ετών) από τους λυθέντες γάμους ανέρχονται σε 16.103 (64,3% επί του συνόλου των τέκνων). Από τα 19.190 διαζύγια που εκδόθηκαν, στα 18.208 (94,9%) η υπηκοότητα του συζύγου είναι ελληνική και στα 17.419 (90,8%) η υπηκοότητα της συζύγου είναι ελληνική. Τα διαζύγια στα οποία και οι δύο σύζυγοι έχουν ελληνική υπηκοότητα ανέρχονται σε 16.904 (88,1%).

Πώς να αφαιρέσεις λεκέδες φαγητού από τα καθίσματα του αυτοκινήτου

Το φαγητό από ένα ταπεράκι που ανοίγει κατά τη διάρκεια της οδήγησης μπορεί να αφήσει τρομερούς λεκέδες στα καθίσματα του αυτοκινήτου σου.

Τίποτα όμως τόσο δύσκολο, που να μην μπορεί να αφαιρεθεί σε 5 απλά βήματα.

1. Εάν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια φαγητού, που μπορούν να αφαιρεθούν με το χέρι, απομάκρυνε τα προσεχτικά για να μην πασαλείψεις περισσότερο το κάθισμα. Στη συνέχεια, σκούπισε το λεκέ με μία χαρτοπετσέτα ή ένα υγρό μαντηλάκι, για να αφαιρέσεις όσα περισσότερα υπολείμματα γίνεται.

2. Φτιάξε ένα διάλυμα από υγρό απορρυπαντικό πιάτων και νερό, σε αναλογία 50/50. Εάν έχεις δερμάτινα καθίσματα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις ένα εξειδικευμένο απορρυπαντικό, που βρίσκεις στην αγορά.

3. Βούτηξε το βουρτσάκι καθαρισμού στο μίγμα, και καθάρισε καλά το λεκέ. Προσοχή μόνο μην σου πέσει πολύ υγρό πάνω στο σημείο και κάνει στάμπα.

4. Βούτηξε ένα πανάκι με μικροΐνες σε καθαρό νερό, στύψε το καλά και τρίψε το κάθισμα για να απομακρύνεις το καθαριστικό. Εάν είναι απαραίτητο επανέλαβε τη διαδικασία, φροντίζοντας να στύβεις πολύ καλά το πανί.

5. Τέλος, όταν ο λεκές έχει εξαφανιστεί, στέγνωσε το κάθισμα με το σεσουάρ για τα μαλλιά.

Extra tip
Εάν πιστεύεις ότι σου έχει πέσει πολύ νερό στο κάθισμα και μπορεί να δημιουργηθεί στάμπα, τρίψε όλο το κάθισμα με το βρεγμένο πανί και μετά στέγνωσε καλά.


olivemagazine.gr

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Φλαμένγκο στο φεστιβάλ κιθάρας

Με παράσταση φλαμένγκο το Σάββατο στις 9μμ στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου ολοκληρώνεται το 8ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.
Οι διοργανωτές ετοιμάζουν ένα τρίπτυχο με τραγούδι (cante), χορό (baile) και κιθάρα (toque) από τον Σωκράτη Μαστροδήμο, που θα παρουσιάσει δικές του συνθέσεις βασισμένες στην παραδοσιακή φόρμα flamenco, μαζί με την χορεύτρια flamenco Δήμητρα Καραγιάννη και τον Ισπανό τραγουδιστή Raul Levia Amador.
Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται από την δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», το δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας, «ΤΕΡΨΙΣ». Τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμάτας.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ - «Νέα Οικονομία υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής» από το Navarino Environmental Observatory

Τo Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ) και η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα διοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο:
«Προκλήσεις και Ευκαιρίες για μια Νέα Οικονομία υπό το πρίσμα της Κλιματικής Αλλαγής:
Προώθηση της καινοτομίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Το σεμινάριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου και της Πριγκίπισσας Βικτωρίας της Σουηδίας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00 π.μ., στην Ακαδημία Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα.
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους
η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
η AΒΥ Πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου μπορείτε να δείτε
εδώ.


Την "έκαψε" με ροζ φωτογραφίες

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία.
«Πληγωμένος» εραστής μοίρασε «ροζ» φωτογραφίες πολύτεκνης μητέρας σε όλο το χωριό!
Μια πολύτεκνη μητέρα έγινε το πρόσωπο των ημερών, καθώς οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού έμαθαν (και κυρίως είδαν) με κάθε λεπτομέρεια τι έκανε στα ταξίδια της στην Αθήνα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο εραστής της 42χρονης γυναίκας αποφάσισε να την εκδικηθεί όταν εκείνη του ανακοίνωσε ότι θέλει να διακόψουν τη σχέση τους και να αφιερωθεί ξανά στην οικογένεια της.
Το μέγεθος της εκδίκησής του, όμως, δεν το είχε δει ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της. Ο 50χρονος - επαγγελματίας οδηγός ταξί – έστειλε φωτογραφίες της από τις προσωπικές τους στιγμές. Όχι μόνο στον απατημένο σύζυγό της, αλλά και σε όλο το χωριό.
Το τι έγινε, στα καφενεία, δεν περιγράφεται.
Τώρα και η παντρεμένη ετοιμάζεται για προσφυγή στις δικαστικές αρχές. Θα πάρει την δική της εκδίκηση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου