19.12.09

Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας


Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας ήταν ένα από τα σημαντικότερα της χρονιάς, αφού σ’ αυτό συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα.
α. Εγκρίθηκε η Αρχιτεκτονική Μελέτη για την Ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας, στην οποία προβλέπεται τριπλασιασμός του πρασίνου και του νερού, νέα δαπεδόστρωση, κατάλληλα φωτιστικά, λιγότερος χώρος για τραπεζοκαθίσματα και σκίαση, σύμφωνη με το νόμο.
β. Εγκρίθηκε, επίσης, η ανακατασκευή του Νοτίου πεζοδρομίου της οδού Ναβαρίνου, από την οδό Τσαμαδού μέχρι το Βυθό, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί σύγχρονα στοιχεία φωτισμού.
γ. Ψηφίστηκαν, επίσης, αλλαγές στο πανηγύρι της Υπαπαντής, με σημαντικότερη τη δυνατότητα των καταστηματαρχών του Ιστορικού Κέντρου να έχουν ανοιχτά τα καταστήματά τους στο διήμερο και να τοποθετήσουν πάγκους για να πωλούν εμπορεύματα κλπ.

Τα σκουπίδια θα πνίξουν την Καλαμάτα ?


Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για την Καλαμάτα να υποδεχθεί το νέο χρόνο με βουνά σκουπιδιών στους δρόμους. Το Πρωτοδικείο απέρριψε αίτημα του Δήμου να ανακληθεί η απόφαση για διακοπή της λειτουργίας της χωματερής στη Μαραθόλακκα. Από δω και πέρα μένει ανοιχτό το θέμα για την ενεργοποίηση της απόφασης και την απαγόρευση της απόθεσης απορριμμάτων στον Ταΰγετο. Με δεδομένη την αντίθεση της Δημοτικής Αρχής στο ενδεχόμενο επανέναρξης λειτουργίας της μονάδας λιπασματοποίησης απορριμμάτων, είναι πολύ πιθανόν το επόμενο διάστημα τα σκουπίδια να μείνουν στους δρόμους.

Φώτης Χατζημιχάλης - Σκληρή δουλειά για την Πελοπόννησο


Σκληρή δουλειά για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Πελοποννήσου υποσχέθηκε ο νέος γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Φώτης Χατζημιχάλης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. Ο νέος περιφερειάρχης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ τόνισε επίσης ότι γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα της Πελοποννήσου, γνωρίζει όμως πολύ καλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις μεγάλες δυνατότητες της Περιφέρειας για ανάπτυξη

Β΄ Εθνική -Αποτελέσματα


Σε αναμετρήσεις για την 14η αγωνιστική της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Θρασύβουλος-Διαγόρας 2-2
Αναγέννηση Καρδίτσας-ΟΦΗ 1-1

Τα Τέμπη κλειστά για ένα μήνα – Κυκλοφοριακό έμφραγμα στον Νομό Λαρίσης


Μέχρι τις 17 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη λόγω των κατολισθήσεων και των εργασιών αποκατάστασης του προβλήματος τονίζει με σημερινή της ανακοίνωση η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.
Μέχρι την αποπεράτωση των παραπάνω εργασιών, για την οποία θα εκδοθεί νέο δελτίο, η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:
Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, θα εκτρέπονται :
α. Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας [Χ/Θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε.] προς την περιφερειακή οδό Λάρισας- Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας –Τρικάλων-Καλαμπάκας-Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία οδό.
β. Από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου –Λάρισας [Χ/Θ 360+200 Π.Α.Θ.Ε.] προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου –Λάρισας και στη συνέχεια μέσω Π.Ε.Ο. Λάρισας –Θεσσαλονίκης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης –Αμπελώνα-Τυρνάβου- Ελασσόνα-Κοζάνης- Εγνατία οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κλειδί Ημαθείας....

Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται από τον κόμβο του Πλατυκάμπου [Χ/Θ 349+396 Π.ΑΘ.Ε.] προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας – Αγιάς – Αγιόκαμπου – Βελίκας - Κόκκινου Νερού – Στομίου - Ομολίου, θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο προε Θεσσαλονίκη από δ/ση Στομίου [Χ/Θ 390+700 Π.Α.Θ.Ε.]
β. Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα :
Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον Κόμβο Κλειδί Ημαθίας [Χ/Θ 474+500 Π.Α.Θ.Ε] προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:
(α). Είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας - Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα συνεχίζουν μέσω Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης προς την Επαρχιακή Οδό Συκουρίου –Λάρισας , θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου.
(β). Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης- Γρεβενών-Καλαμπάκας – Τρικάλων- Λάρισας και εν συνεχεία δια της Περιφερειακής Οδού Λάρισας – Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.
(2).Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5, τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης [Α/Κ Κορινού Πιερίας Χ/Θ 445+000] προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας-Τυρνάβου- Αμπελώνα-Γυρτώνης, έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης όπου θα συνεχίζουν μέσω Π.Ε.Ο. Λάρισας –Θεσσαλονίκης προς την Επαρχιακή Οδό Συκουρίου – Λάρισας και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., από τον ανισόπεδο κόμβο Συκουρίου.
(3). Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη-Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται Α/Κ Κορινού και θα ακολουθούν εν συνεχεία την παραπάνω διαδρομή. Όσα κινηθούν προς Λάρισα , θα αναστρέφονται στον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία , επίσης μέσω Α/Κ Κορινού θα εκτρέπονται κατάλληλα.
Η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων καλεί τους φίλους οδηγούς, να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Ο Δημήτρης Κουσελάς για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού στη Μεσσηνία


Στην παρέμβασή του στο συνέδριο της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ με θέμα «Μεσσηνία : Ιδανικός προορισμός θεματικού τουρισμού», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε στα εξής :
«Απευθύνομαι σήμερα σε σας με ιδιαίτερη χαρά και – επιτρέψτε μου να πω- με ισχυρές δόσεις προσμονής για τη συμβολή αυτού του Συνεδρίου στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες γι’ αυτή τη σημαντική διοργάνωση, που έρχεται κυριολεκτικά «πάνω στην ώρα»!
Το λέω αυτό, γιατί η κρίση, πέρα από τα πολλαπλά προβλήματα που μας δημιουργεί, εντείνοντας χρόνιες αδυναμίες, είναι και μια ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα σε βασικές, μέχρι σήμερα, επιλογές μας...

Για να κάνουμε τη Μεσσηνία ιδανικό προορισμό θεματικού τουρισμού, πρέπει να θέσουμε ως κεντρικό στρατηγικό μας στόχο τον Τουρισμό της παράδοσης, της ποιότητας, της γευσιγνωσίας, της οικολογίας, τον Τουρισμό του πολιτισμού, τον Τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.
Βέβαια, για όλα αυτά ο λόγος ανήκει πρωτίστως στους ειδικούς. Θα ήθελα όμως να μοιραστώ μαζί σας κάποιες δικές μου σκέψεις και προτάσεις:
- Η Μεσσηνία διαθέτει ισχυρό πολιτισμικό δυναμικό, που ενισχύεται από διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ Χορού. ‘Ενα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα στοιχεία του πολιτισμού μας.
- Γενικά, νομίζω, απαιτείται στροφή στην ανάδειξη της Μεσσηνίας ως πολλαπλού θεματικού προορισμού, με την κατά προτεραιότητα ενίσχυση ανάλογων δραστηριοτήτων και επενδυτικών ευκαιριών στον Νομό, ιδιαίτερα στις περιοχές φυσικού κάλλους-Natura, σε συνδυασμένες ζώνες μνημείων και στους παραδοσιακούς οικισμούς.
- Αυτά όμως προϋποθέτουν συστηματική και ολοκληρωμένη επεξεργασία θεματικών κύκλων-περιηγήσεων από την ΝΑΜ και τους ΟΤΑ. Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε και με όμορους Νομούς (λ.χ. Ηλείας για προσέλκυση τουριστών Ολυμπίας, Λακωνίας για περιηγήσεις Ταϋγέτου- Μάνης κ.α), για την αναγκαία διαφοροποίηση του προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου.
- Τέτοια ολοκληρωμένα «πακέτα» θα απαιτήσουν τη συνεργασία περισσότερων της μιας επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών, μεταφορικών, επισιτιστικών, με συνδυασμένες προδιαγραφές, προσφορές και εκπτώσεις. Γι’ αυτό θα πρότεινα να συσταθεί, με πρωτοβουλία των ενδιαφερόμενων φορέων, ειδικό Παρατηρητήριο Θεματικού Τουρισμού, για τη διασφάλιση και την προβολή της ποιότητας και των νέων δραστηριοτήτων διατροφικού, πολιτιστικού και «πράσινου» τουρισμού στον Νομό μας. Το Παρατηρητήριο θα μπορούσε να απονέμει ειδικό σήμα ποιότητας σε ξενοδοχειακές, αγροτουριστικές και επισιτιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο και παραδοσιακά προϊόντα του Νομού στο μαγείρεμα, καθώς και σ’ αυτές που αναδεικνύουν την παραδοσιακή Μεσσηνιακή κουζίνα και διατροφή.
- Μεγάλη σημασία έχουν και οι πληθυσμοί-στόχοι:
* αν λόγου χάρη αξιοποιήσουμε τον ομογενειακό Τουρισμό, θα πρέπει να διαμορφώσουμε το αντίστοιχο «πακέτο» γνωριμίας ή επανασύνδεσης με την πατρίδα, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της, αλλά και με τις επενδυτικές της ευκαιρίες...
* αν θέλουμε να προσελκύσουμε την Τρίτη ηλικία (που δυστυχώς, πληθυσμιακά, είναι το μέλλον...), θα πρέπει να της παρέχουμε προσιτές και αξιόπιστες υποδομές φροντίδας και νοσηλείας, ποιοτικά μενού και προτάσεις υγιεινής διατροφής, άσκησης, περιπάτου, προσιτής ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
* αν θέλουμε οικοτουρισμό, θα πρέπει να τηρήσουμε τις αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές αισθητικής και προστασίας του περιβάλλοντος. Κανείς φυσιολάτρης δεν θα γοητευθεί από σκουπίδια και τσιμέντα!
* αν θέλουμε να φέρουμε κοντά μας τους λάτρεις της θάλασσας (με καταδυτικό τουρισμό, οργανωμένο περίπλου της Μεσσηνίας κλπ) θα πρέπει, πρώτα από όλα, να αναβαθμίσουμε τις παραλίες, τα λιμάνια και τις υποδομές τους, να ενισχύσουμε το Λιμενικό κλπ.
* αν θέλουμε λάτρεις του σιδηρόδρομου, θα πρέπει μαζί με τον ΟΣΕ να δούμε και να αναδείξουμε παραδοσιακές διαδρομές.
* αν, τέλος, θέλουμε «πράσινο τουρισμό», εμπλουτισμένο με πολιτισμό και παράδοση, πρέπει να βάλουμε προδιαγραφές για «πράσινους» ξενώνες και καταστήματα σε παραδοσιακούς οικισμούς. Να δώσουμε όμως και κίνητρα μετατροπής των υφιστάμενων μονάδων, κατοικιών, καταστημάτων και να κηρύξουμε ανελέητο πόλεμο στην τσιμεντοποίηση, στις απαράδεκτες διαφημιστικές ταμπέλες και τα πάνελ κλπ.
Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής στους άξονες των μεταφορών, που ήδη έχουν σοβαρά καθυστερήσει, η αξιοποίηση του σιδηρόδρομου ως μέσου εναλλακτικής μεταφοράς και περιήγησης, η λειτουργία της ΠΟΤΑ και η αναγκαία αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας, ανοίγουν δυνατότητες στη Μεσσηνία για να γίνει ελκυστικότερος και πιο τακτικός προορισμός Ελλήνων και ξένων τουριστών. Δεν θα μας κάνουν, ωστόσο, αυτόματα ελκυστικούς!
Στο Συνέδριο αυτό εναπόκειται να γίνει το πρώτο βήμα, να εξειδικεύσουμε τους στόχους και τα μέσα για να γίνουμε πράγματι ελκυστικός προορισμός. Η ενεργή παρουσία εδώ, του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, καθώς και σημαντικών παραγόντων και φορέων του Τουρισμού, είναι για μένα εγγύηση πως οι εργασίες του θα πετύχουν και θα πιάσουν τόπο ! Και αυτό, το εύχομαι ολόψυχα, για το καλό της Μεσσηνίας και του Τουρισμού μας! »

Ανακοίνωση Νάντιας για τη νέα ρυθμιστική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυνήγι


Από το πολιτικό γραφείο της κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου εκδίδεται η παρακάτω ανακοίνωση:«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε νέα ρυθμιστική απόφαση για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των κυνηγών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Η έκδοση της ρυθμιστικής αυτής απόφασης έρχεται να ικανοποιήσει και την προ 5 ημερών αναφορά-πρόταση της κ. Γιαννακοπούλου, η οποία πρότεινε την τωρινή συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την οριστική επίλυση του ζητήματος μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου. Η κ. Γιαννακοπούλου σε δηλώσεις της, εκφράζει την ικανοποίηση της για την άμεση και δίκαιη απόφαση που πήρε τελικά το Υπουργείο και η οποία αντικατοπτρίζει πλήρως τις προτάσεις και της ίδιας, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί σε πρόσφατο δελτίο τύπου».

Τελεσίγραφο από Μπόελ - 31 Ιανουαρίου 2010 καταληκτική ημερομηνία για ψηφιοποιήσεις


Όσα χωράφια δεν περαστούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010 στο νέο σύστημα ψηφιακής απεικόνισης, χάνουν την επιδότηση, λέει ξεκάθαρα με ανακοίνωσή της η Επίτροπος Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ-Μπόελ. Βέβαια, ουσιαστικά δίνει παράταση στην ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να τελειώσει έγκαιρα την ψηφιοποίηση, χωρίς όμως να παραλείψει να τονίσει ότι αυτό γίνεται κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα κι επειδή οι αγρότες έχουν ανάγκη να δοθεί γρήγορα η ενίσχυση και να ξεκινήσουν στην ώρα τους να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ από το 2010. Η ανακοίνωση της Κομισιόν, σε αυστηρό ύφος, εκδόθηκε πριν λίγη ώρα και αναφέρει τα εξής: «Η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, πρότεινε σήμερα σχέδιο ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα θέσει σε λειτουργία τα αναγκαία συστήματα που θα επιτρέψουν την καταβολή ενισχύσεων της ΕΕ προς τους αγρότες.
Η Ελλάδα ενημέρωσε την Επιτροπή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει επειδή η καθυστερημένη κατάθεση αιτήσεων πληρωμής από τους αγρότες μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων καθιστά αδύνατη την πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων για το 2009. Τα προβλήματα προκαλούνται από καθυστερήσεις στην εγγραφή της επακριβούς τοποθεσίας των μεμονωμένων αγροτεμαχίων στο νέο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα (ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων).
Επειδή οι πληρωμές μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν έχουν διενεργηθεί όλοι οι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων για τις οποίες πρέπει να έχει περατωθεί η ψηφιοποίηση, έχει ζωτική σημασία να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την οποία δεν θα γίνεται δεκτή η κατάθεση, εκ μέρους των αγροτών, αιτήσεων πληρωμής .
Προκειμένου να βοηθήσει τους έλληνες αγρότες, η κα Fischer Boel είναι πρόθυμη να προτείνει στην Επιτροπή την παραχώρηση, κατ’ εξαίρεση, επιπλέον περιόδου για την εγγραφή της εν λόγω τοποθεσίας των αγροτεμαχίων. Ως τελική ημερομηνία, απαρεγκλίτως, προτείνεται η 31η Ιανουαρίου 2010. Τα αγροτεμάχια που δεν θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί εξαιρούνται από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009.
Η Επίτροπος δεν αποδέχεται μια κατάσταση στην οποία μια μειοψηφία αγροτών εμποδίζει την πλειοψηφία να εισπράξει τα χρήματα που δικαιούται. Η προτεινόμενη προσέγγιση αναμένεται να επιτρέψει στην ελληνική διοίκηση να οριστικοποιήσει τις διοικητικές διασταυρώσεις, τους επιτόπιους ελέγχους, καθώς και τους ελέγχους με τηλεανίχνευση, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2010. Μόλις όλοι οι εν λόγω έλεγχοι έχουν περατωθεί, μπορούν να διενεργηθούν πληρωμές προς τους αγρότες για τα αγροτεμάχια που έχουν ψηφιοποιηθεί και ελεγχθεί.
Το μέτρο αυτό βεβαίως αποτελεί απόλυτη εξαίρεση, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Για τον λόγο ακριβώς αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσουν σταθερότητα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων πριν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το έτος 2010. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η κατάθεση αιτήσεων για το 2010, οι έλεγχοι και οι μετέπειτα πληρωμές για τις εν λόγω αιτήσεις. Για τον ίδιο επίσης λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2010, για τις αιτήσεις που αφορούν το 2009.
Η Επίτροπος κα Fischer Boel ζήτησε επίσης από την Ελληνίδα υπουργό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προσδώσει το συντομότερο δυνατό σαφή και αυστηρό ηγετικό ρόλο στην ελληνική διοίκηση και ειδικότερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ελληνικό οργανισμό πληρωμών».

Οριστική κατάργηση της Ολύμπιας οδού στα Λουτρά Καιάφα – Νέα χάραξη


Εναλλακτικές λύσεις για τη χάραξη του τμήματος Τσακώνας - Πύργου της Ολυμπίας οδού στην περιοχή της λίμνης Καϊάφα εξετάζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, ενώ θα ακολουθήσει εκπόνηση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν στην προστατευόμενη περιοχή.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζεται ότι:
* μία από τις προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα η προστασία της βιοποικιλότητας και των περιοχών NATURA. Σύντομα, στις αρχές του 2010, έτος βιοποικιλότητας, θα παρουσιασθεί η Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Βιοποικιλότητα, συνοδευμένα από ένα ισχυρό και απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο.
* στις προγραμματικές της δηλώσεις της 18ης Οκτωβρίου η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε: «Καϊάφας - θα κοστίσει πιο ακριβά μια άλλη χάραξη του τμήματος Τσακώνας - Πύργου. Δεν μπορεί όμως να θυσιαστεί ένας από τους ομορφότερους οικότοπους εξαιτίας του αυτοκινητόδρομου που περνάει από μέσα του».
* τα σχέδια και οι αποφάσεις στην παρούσα φάση λαμβάνονται με την πλήρη συμφωνία των δύο υπουργείων...

* τα δύο υπουργεία έχουν συμμορφωθεί με την από 30/06/2008 προσωρινή διαταγή του ΣτΕ περί της αναστολής των εργασιών και συμφώνησαν να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Καϊάφα του τμήματος Τσακώνας - Πύργου της Ολυμπίας οδού. Κάθε εναλλακτική λύση θα συνοδεύεται από μία καταρχήν εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της στο περιβάλλον της περιοχής.
* μετά τη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων, θα ακολουθήσει η διαδικασία εκπόνησης και υποβολής προς έγκριση νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η όποια απόφαση θα ληφθεί σε άμεση συνεργασία και σε συμφωνία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς που την εκπροσωπούν.

Τι προβλέπει ο αναθεωρημένος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»


Με την τρίτη και τελευταία δέσμη εγκρίσεων από την επιτροπή αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε και η αναθεωρημένη μορφή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Η αναθεώρηση, που γίνεται στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων του ελέγχου υγείας (check up) της καινούργιας ΚΑΠ, αφορά συνολικό κονδύλι 176,1 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, από το παραπάνω ποσό τα 20 εκατ. ευρώ, με βάση το εγκριθέν αναθεωρημένο πρόγραμμα, θα κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στην ελληνική γεωργία. Τα 70 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για αρδευτικά έργα, τα 44,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα και τα υπόλοιπα 42 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας (ταχεία πρόσβαση στο Internet) στις περιοχές της υπαίθρου.
Η αναθεώρηση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έγινε με βάση τις προτάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η νυν ηγεσία έχει εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010, σε νέα τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Eurostat: Αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα


Αύξηση κατά 1% παρουσίασε το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2009 σε σχέση με το 2008, όταν στους «27» διαπιστώθηκε μείωση -12,2%, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Με βάση αυτά τα στοιχεία το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2009 είναι στο 97,6% του μέσου κοινοτικού σε σχέση με το 2005 και στους «27» είναι στο 98,3%.
Οι σημαντικότερες μειώσεις του αγροτικού εισοδήματος σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-35,6%), την Ιταλία (-25,3%) και το Λουξεμβούργο (-25,1%) ενώ αυξήσεις του αγροτικού εισοδήματος σημειώθηκαν εκτός από την Ελλάδα, στην Κύπρο (+1,1%), στη Φιλανδία (+2,6%), στη Μάλτα (+9,6%) και στη Μεγάλη Βρετανία (+14,3%).

Τάνια Κέλλυ Η ατζέντα γνωστής τρανσέξουαλ "καίει" την Αθήνα


Η καυτή ατζέντα της Τάνιας Κέλλυ σε... κοινή θέα! Η γνωστή από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της τρανσέξουαλ ετοιμάζει βιβλίο-φωτιά που θα δυναμιτίσει την κοσμική Αθήνα και τη showbiz. Στις σελίδες του, η Τάνια θα «φωτογραφίζει» ανθρώπους με τους οποίους είχε σχέσεις, δίχως να αφήνει περιθώρια για λάθος... εκτίμηση από το αναγνωστικό κοινό, περιγράφοντας με (γλαφυρές) λεπτομέρειες τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητές τους.
Αποφάσισε να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο -αυτή την περίοδο τη «μαρκάρουν» τρεις εκδοτικοί οίκοι- καθώς είναι αποφασισμένη να ανοίξει νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Παντρεύεται σύντομα και μέσα από αυτές τις σελίδες κλείνει τους παλιούς λογαριασμούς και διαγράφει οριστικά το παρελθόν. Σε αυτή τη φάση διορθώνει το τελευταίο κεφάλαιο. Παράλληλα, όπως είναι φυσικό, ανυπομονεί να φορέσει νυφικό στο πλευρό του αγαπημένου της Τάσου. Για όλα τα πλάνα της μιλάει -και είναι χειμαρρώδης, ως συνήθως-..

αποκλειστικά στην «Espresso».
Το πρώτο κεφάλαιο της ζωής της έκλεισε και ένα άλλο άνοιξε στα δεκαέξι, όταν από αγόρι έγινε γυναίκα. Εκτοτε μπήκε στα κοσμικά πάρτι και στην πορεία έκανε δεσμούς με επωνύμους. «Το βιβλίο αυτό στην ουσία είναι όλη μου η ζωή πριν από το γάμο μου που θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου. Γράφω τα πάντα, για τις σχέσεις μου με επώνυμους και ανώνυμους, για εκείνους που με εκμεταλλεύτηκαν και με ποιο τρόπο, για ανθρώπους που ήταν στο περιθώριο και δεν ήθελαν να δείξουν ότι ήταν με μένα, για τη ζωή μου, για το πώς αποφάσισα να αλλάξω φύλο, πώς ζούσα πριν και πώς τώρα που ετοιμάζομαι να παντρευτώ...»
«Ο βιτσιόζος τραγουδιστής, ο ηθοποιός που έκανε πως δεν με γνώριζε και το μοντέλο που με φόβισε»
Η Τάνια θα «φωτογραφίζει» τους πάντες με λεπτομέρειες, ωστόσο δεν πρόκειται να τους κατονομάσει. Αυτό το θθεωρεί κατινίστικο. Αν όμως νιώσει ότι απειλείται -μετά την κυκλοφορία του βιβλίου βεβαίως- δεν θα διστάσει να πει στις αρχές ποιοι είναι. «Με έναν ηθοποιό -πολύ γνωστό- παλιότερα είχαμε σχέση και μάλιστα πολύ καιρό. Δεν βγαίναμε μαζί πουθενά, βρισκόμασταν μόνο στο σπίτι του ή στο σπίτι μου. Διακοπές κάναμε αποκλειστικά και μόνο στο εξωτερικό. Δεν ήθελε να μάθει κανείς ότι είχαμε σχέση. Ακόμη και σε event όπου και οι δύο ήμασταν καλεσμένοι υποκρινόταν ότι δεν γνωριζόμασταν. Ετυχε να βρεθούμε στη Μύκονο στην ίδια παρέα και έκανε ότι δεν με ήξερε. Η σχέση μας αφορούσε μόνο εμάς. Μου ψώνιζε ακριβά ρούχα, αλλά αν κάτι δεν ήταν στο μέγεθός μου ή δεν ανταποκρινόταν στα γούστα μου, πήγαινε εκείνος και το άλλαζε. Ερχόταν στο σπίτι ή με το κράνος ή με γυαλιά και σκουφί» τονίζει και περνάει στο δεύτερο «πικάντικο» κεφάλαιο του βιβλίου, με διάσημο τραγουδιστή: «Με τον συγκεκριμένο δεν είχαμε ακριβώς σεξουαλικές σχέσεις. Απλώς, ήμουν το “αντικείμενο της ηδονής” για εκείνον. Εκείνος ήταν πολύ βιτσιόζος. Του άρεσε να τον δένω στο κρεβάτι, να φοράω ψηλά τακούνια, να τον πατάω σε όλο το κορμί, να “χτυπιέμαι” στον καθρέφτη και να κάνει διάφορα... σεξουαλικά κόλπα μόνος του, δίχως καν να τον ακουμπάω. Οταν μάλιστα βρισκόταν στην πίστα μού πετούσε λουλούδια!»
Η Τάνια Κέλλυ μιλάει και για μοντέλο που «τώρα πια -όπως χαρακτηριστικά μας λέει- είναι ηθοποιός. Ανεβήκαμε στη μηχανή του και αντί για το σπίτι μου, με πήγαινε σε πάρκο. Φοβήθηκα πάρα πολύ πάνω στη μηχανή του γιατί έτρεχε σαν τρελός. Του είπα να σταματήσει για να κάνουμε έρωτα και σηκώθηκα και έφυγα τρέχοντας. Παράλληλα, τον φοβόμουν κιόλας!» λέει και συμπληρώνει: «Ενας πολύ γνωστός επιχειρηματίας με έπαιρνε με το σκάφος του και οργώναμε όλα τα νησιά. Εχουν περάσει πολλοί άνθρωποι από τη ζωή μου. Η μητέρα μου μάλιστα είχε γνωρίσει κάποιες από τις σχέσεις μου».
«Εχει να “καεί” πολύς κόσμος από αυτό το βιβλίο και μάλιστα έχω πάρει τα μέτρα μου. Δεν έχω σωματοφύλακες, αλλά αν νιώσω ότι απειλούμε με οποιονδήποτε τρόπο, θα δώσω τη λίστα με τα πραγματικά ονόματα αυτών που αναφέρω στους αρμοδίους. Εχει επίσης ενημερωθεί και ο δικηγόρος μου για οτιδήποτε μπορεί να μου συμβεί. Εχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία. Αυτά τα έγραψα στο βιβλίο μου για να δείξω το άλλο τους πρόσωπο. Κράζουν και χλευάζουν ανθρώπους που άλλαξαν φύλο και εκείνοι κάνουν τα χειρότερα και κρύβονται πίσω από μια μάσκα. Εγώ παντρεύομαι και δεν θέλω να ασχοληθώ με τον κάθε βιτσιόζο. Κλείνω αυτό το κεφάλαιο που σηματοδοτεί όλους τους “δήθεν” με τους οποίους ήμουν κάποια στιγμή μαζί».
«Η μητέρα μου είναι αντίθετη με το γάμο»
Η Τάνια Κέλλυ με συγκίνηση και πολύ μεγάλη προσμονή, όπως δείχνουν τα λόγια της, μιλάει στην «Espresso» για τον επικείμενο γάμο της. «Στις 28 με 29 Δεκεμβρίου παντρεύομαι! Περιμένουμε την οριστικοποίηση της ημερομηνίας. Το μυστήριο θα τελεστεί σε ένα χώρο έξω από την Αθήνα. Ολα είναι έτοιμα. Με τον Τάσο -έτσι λέγεται ο αγαπημένος μου- είμαστε μαζί εδώ και ενάμιση χρόνο. Ο έρωτάς μας ήταν κεραυνοβόλος. Εκείνος είναι ιδιωτικός υπάλληλος και εγώ αυτή τη στιγμή κάνω δημόσιες σχέσεις σε μαγαζί στην Ιερά οδό. Το βιβλίο μου το διάβαζε μαζί μου ενώ το έγραφα και το βρήκε πολύ ενδιαφέρον. Το “ρούφηξε”. Ο γάμος μας θα γίνει σε πολύ κλειστό κύκλο, σε ένα σπίτι με εκκλησάκι δίπλα στο κύμα. Το νυφικό μου είναι με Swarovski και βαθύ ντεκολτέ. Κουμπάροι μας θα είναι δύο καλοί μας φίλοι, ο Γιώργος, φίλος του γαμπρού και η Διονυσία, δική μου φίλη. Η τελετή θα γίνει παρουσία του πατέρα μου και φίλων. Η μητέρα μου θα απουσιάζει γιατί είναι αντίθετη σε αυτό το γάμο. Μετά θα ακολουθήσει πάρτι στο χώρο του κτήματος».
Espresso

Ο κουμπάρος η …κουμπάρα και η ιπτάμενη τηλεόραση


Την έπιασε στα πράσα με τον κουμπάρο και τον καλύτερό του φίλο! Το πικάντικο περιστατικό με πρωταγωνιστές ένα παντρεμένο ζευγάρι και τον κουμπάρο τους δεν θα αποτελούσε πρωτότυπη είδηση, αν δεν υπήρχε στη μέση μια... ιπτάμενη τηλεόραση! Νεαρός εμπορικός αντιπρόσωπος από την Πάτρα, ο οποίος λόγω του επαγγέλματός του ταξιδεύει συχνά, είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ο άντρας πριν επιστρέψει στο σπίτι του συνήθιζε να τηλεφωνεί στη γυναίκα του για να τη ρωτήσει τι δώρο ήθελε να της πάει. Ωστόσο την τελευταία φορά επέστρεψε μία μέρα νωρίτερα και απροειδοποίητα, αλλά κρατώντας ένα δώρο-έκπληξη. Οταν άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του ανυπομονώντας να δει την αγαπημένη του σύζυγο, άκουσε βογκητά και με σφιγμένα τα δόντια κατευθύνθηκε προς την κρεβατοκάμαρα. Εκεί είδε τη γυναίκα του να επιδίδεται σε ερωτικές περιπτύξεις με τον κουμπάρο τους και τον «κολλητό» του...

Οπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα στους φίλους του, δεν έβγαλε άχνα όταν αντίκρισε το θέαμα. Το μόνο που έκανε ήταν να αρπάξει την τηλεόραση που υπήρχε στο δωμάτιο, την οποία προσπάθησε να περάσει «κολάρο» στο κεφάλι της άτακτης γυναίκας του. Συγκρατήθηκε όμως την τελευταία στιγμή (μάλλον σκέφτηκε ότι είναι άδικο να πάει φυλακή τόσο νέος) και την εκσφενδόνισε με δύναμη στον τοίχο. Θραύσματα από τα γυαλιά τραυμάτισαν ελαφρά το παράνομο τρίο, το οποίο είχε «κοκαλώσει» και κοιτούσε με τρόμο τον έξαλλο άντρα, ο οποίος την επομένη δρομολόγησε διαδικασίες διαζυγίου.
Espresso

18.12.09

Συλλήψεις για κλοπή …ρεύματος από κολώνες στην ΔΕΗ


Αστυνομικοί της ασφάλειας Άργους και Ναυπλίου πραγματοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση σε καταυλισμό τσιγγάνων στην περιοχή της Ναυπλίας, όπου συνελήφθησαν 6 άτομα γιατί σε ισάριθμες περιπτώσεις είχαν πάρει παράνομα ρεύμα από κολώνες της ΔΕΗ και κλήθηκαν συνεργεία της επιχείρησης όπου προχώρησαν σε αποξήλωση των καλωδίων.Δύο εξ αυτών προφυλακίστηκαν γιατί από την προανάκριση προέκυψε ότι μαζί με τρίτο συνεργό τους στις 30 Νοεμβρίου διέπραξαν ληστεία σε κατάστημα του Ναυπλίου. Η προανάκριση συνεχίζεται κι εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις

Έκλεψαν …. γουρούνια από αγρόκτημα


Στόχος ζωοκλεφτών έγινε το αγρόκτημα 57χρονου στο Στανό Χαλκιδικής.Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, δράστες φέρονται να είναι δύο άτομα, που παραβίασαν την περίφραξη του αγροκτήματος, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς κι αφού σκότωσαν εννέα γουρούνια, στη συνέχεια, τα πήραν μαζί τους.Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Α.Τ. Αρναίας.

Συνέντευξη τύπου Νάντιας με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες


Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου βρέθηκε χθες, 18/12/09, στη Σύρο και παραχώρησε στις 1.30 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της ενημέρωσης για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σχετικά με την έξοδο από την κρίση.Η κ. Γιαννακοπούλου άνοιξε την συνέντευξη Τύπου με μια διεξοδική ομιλία, αναλύοντας την παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα αίτια που την έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας και ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα μελλοντικά μέτρα. Η βουλευτής Μεσσηνίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση. Στα πλαίσια της παραπάνω εκδήλωσης, η κ. Γιαννακοπούλου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλη Μπρακουμάτσο και με άλλους τοπικούς φορείς και συζήτησε τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου, αλλά και των Κυκλάδων, ειδικότερα.Η βουλευτής Μεσσηνίας έκλεισε την ομιλία της, ως εξής: «Από τα πρώτα της κιόλας βήματα, από τις πρώτες μέρες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει εμφανέστατη την πρόθεση της να προχωρήσει σε ρήξεις. Να ανατρέψει ό,τι κρατά αυτήν την χώρα δέσμια συμφερόντων και να καταπολεμήσει τα αίτια που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα, στη χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Ομαδικός βιασμός 19χρονης φοιτήτριας


'Έζησε τον εφιάλτη και είναι σε κατάσταση σοκ.Μετά από 12 ώρες στα χέρια των βιαστών της την άφησαν σε άθλια κατάσταση στο Ικόνιο απ' όπου τηλεφώνησε στους γονείς της και τους ενημέρωσε ότι οι απαγωγείς την άφησαν ελεύθερη.Οι ίδιοι, συνοδεία των αστυνομικών, την παρέλαβαν από σπίτι φίλων της στον Πειραιά.Το κορίτσι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει από επιληψία, είναι καλά στην υγεία του, αλλά σε κατάσταση σοκ. 'Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης όταν η 19χρονη με τον 21χρονο φίλο της είχαν πάει βόλτα στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Δύο μεγαλόσωμοι άνδρες πλησίασαν το αυτοκίνητό τους και τους αιφνιδίασαν. Εδειραν το νεαρό και τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο και λιπόθυμο στο δρόμο.Στη συνέχεια απήγαγαν την 19χρονη και εξαφανίστηκαν με το αυτοκίνητο του ζευγαριού προς άγνωστη κατεύθυνση. Το αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο μισή ώρα αργότερα, στη συμβολή των οδών Μεσσηνίας και Λεβαδείας, στην Ανω Γλυφάδα. Ο 21χρονος μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας σε κατάσταση σοκ και με τραύματα σε όλο του το σώμα. http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=7863&catid=4

Τοποθέτηση του Δημήτρη Κουσελά για τους συμβασιούχους και το ΑΣΕΠ.


Στην αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ.ν. «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα εξής : «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπω ότι κάποιοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έπαθαν ξαφνική αμνησία, θα έλεγα και όψιμη κρίση ενδιαφέροντος για πολιτικούς τους «ομήρους». Θέλω πραγματικά να τους ρωτήσω: Πόθεν έσχομεν, αγαπητοί συνάδελφοι, τους 340.000 περίπου συμβασιούχους που διαδοχικά έβαλε «από το παράθυρο» στο Δημόσιο η απελθούσα κυβέρνηση, μέχρι και τις παραμονές των εκλογών της 4 του Οκτώβρη;..
Ποιος αλήθεια καλλιέργησε φρούδες ελπίδες μονιμοποίησης παραβλέποντας σκόπιμα και το Σύνταγμα και τους νόμους; Εμείς ή εσείς; Οι δικές μας θέσεις ήταν από καιρό γνωστές, ήταν ξεκάθαρες. Γι’ αυτές άλλωστε τις θέσεις μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Δεσμευτήκαμε για την κατάργηση των STAGE στο Δημόσιο και αυτό κάνουμε σήμερα. Καταγγείλαμε τα «παραθυράκια» παράκαμψης του ΑΣΕΠ, τις ανεξέλεγκτες και αντισυνταγματικές μοριοδοτήσεις, τη «γαλάζια» συνέντευξη, τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, τις συμβάσεις έργου στις Δ.Ε.Κ.Ο. Αυτά αλλάζουμε σήμερα, αυτά καταργούμε. Δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε την απασχόληση των νέων ανθρώπων όχι με «δουλεμπόριο» ελπίδας, αλλά με πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος, να παραμείνουν οι νέοι και οι νέες μας στην ύπαιθρο, στην περιφέρεια, να μπορέσουν να βρουν εκεί δουλειά. Από αυτόν τον στόχο θα κριθούμε. Με αυτό το νομοσχέδιο, που αποτελεί θεσμική παρέμβαση -θα μπορούσα να πω τομή ισάξια με εκείνη του νόμου Πεπονή- κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει. Καταργούμε τα «παραθυράκια» και τις πρακτικές που επανειλημμένα είχαμε καταγγείλει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Καταργούμε τις διατάξεις εκείνες που κατάντησαν το νόμο Πεπονή βολικό «σουρωτήρι» για πελατειακή χρήση. Αποκαθιστούμε και αναβαθμίζουμε τον ρόλο του ΑΣΕΠ ως εγγυητή της διαδικασίας των προσλήψεων ενισχύοντάς το άμεσα με το απαραίτητο δυναμικό, προκειμένου να μην χρονοτριβούν οι προσλήψεις, για να μπορεί το ΑΣΕΠ άμεσα και αποτελεσματικά να παίξει το ρόλο του. Κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την εγκαθίδρυση ενός κράτους αξιοπιστίας, ισονομίας και διαφάνειας, δηλαδή «δείχνουμε πόρτα» μια για πάντα στην πολιτική «ομηρία» και στα «παραθυράκια», στα «κονέ», στη λογική του «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», στη λογική του «αν έχεις πολιτικό μέσο δεν χρειάζεσαι προσπάθεια, δεν χρειάζεσαι προσόντα». Αυτά είναι τα ιδανικά, αυτό είναι το όραμα που πρέπει να καλλιεργήσουμε σήμερα στη νέα γενιά; Οι μεταβατικές διατάξεις όπως τελικά διαμορφώθηκαν, από τη μια επιτρέπουν να ολοκληρωθεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα των υπαρχουσών συμβάσεων, από την άλλη αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα λειτουργίας των υπηρεσιών που βασίζονται σε συμβασιούχους είτε στο Δημόσιο, είτε στους ΟΤΑ. Είναι άλλωστε καιρός να γίνει μία σαφής καταγραφή των πραγματικών και πάγιων αναγκών που υπάρχουν στο Δημόσιο και να προκηρυχθούν έγκαιρα οι θέσεις για να καλυφθούν αυτά τα κενά όπως θα έπρεπε να καλύπτονται, με τακτικό προσωπικό και όχι με συμβασιούχους. Με τα νέα δεδομένα και με κατάλληλη ενίσχυση της Αρχής, οι προσλήψεις, όπως προείπα, θα γίνονται πολύ συντομότερα. Κύριε Υπουργέ θεωρώ ως δεδομένο –και θέλω να σας συγχαρώ γι’ αυτό- ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη απέναντι στους συμβασιούχους πυροσβέστες, για να αντιμετωπιστεί μια χρόνια εκκρεμότητα, για την οποία σαφώς είχαμε δεσμευθεί. Θεωρώ, επίσης, δεδομένο ότι θα γίνουν το ταχύτερο οι απαραίτητες προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε τομείς, όπου για χρόνια μένουν ακάλυπτες οργανικές θέσεις, Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μεσσηνία, έχουμε αυτήν τη στιγμή το Τ.Ε.Ι. και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα τμήματα στην Καλαμάτα, όπου για μεν το Τ.Ε.Ι. οι οργανικές θέσεις που καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό είναι το 27% του συνόλου και στο Πανεπιστήμιο μόλις το 37%. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την εύρυθμη λειτουργία και των δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, είτε θα συνεχίσουμε στην ίδια στρεβλή, άδικη και επιλεκτική πελατειακή λογική, σε ένα σύστημα διάτρητο και καταδικασμένο στη συνείδηση του λαού, παραπλανώντας και εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία της νεολαίας μας, είτε θα αλλάξουμε επιτέλους πορεία, πρακτικές και μυαλά! Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή για ένα αξιόπιστο κράτος, για ένα πολιτικό σύστημα αξιόπιστο και απελευθερωμένο από το ρουσφέτι. Γι’ αυτό, όχι μόνο ψηφίζουμε και στηρίζουμε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά καλούμε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να «βάλουν» πλάτη, προκειμένου οι διατάξεις του να υλοποιηθούν σωστά, προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα, για πολίτες με αξιοπρέπεια και όχι πελάτες σε διαρκή ομηρία. » Σήμερα ο Δημήτρης Κουσελάς, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής κλιμακίου στη Λακωνία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης για την ανάδειξη του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, είχε σύσκεψη με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας ΠΑΣΟΚ και έδωσε Συνέντευξη Τύπου.

Έκλεψαν τα… μανουάλια ναού


Καταγγέλθηκε στην ασφάλεια Ναυπλίου ότι άγνωστοι μπήκαν στον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο χωριό Ανύφι Αργολίδας και πήραν έξι μανουάλια κι ένα κηροπήγιο. Στα πλαίσια της προανάκρισης που έγινε μετά την καταγγελία συνελήφθη ένας άνδρας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ναυπλίου, ο οποίος και διέταξε την προφυλάκισή του.

Θα ξεκινήσει ευρύς διάλογος -Νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος


Νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κυνηγών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και την αρμόδια υπηρεσία.
Με τη νέα αυτή ρυθμιστική απόφαση διευκρινίζεται ότι το κυνήγι απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγιού, λόγω πυρκαγιών, και ισχύουν σήμερα, και όχι μόνο για τις περιοχές που κάηκαν το 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης (από τον Αύγουστο του 2009), με την οποία καθορίζεται από 20/8/2009 έως 28/2/2010 η κυνηγετική περίοδος, τα είδη και ο αριθμός των θηραμάτων ανά κυνηγό, κ.λπ.Όπως τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος η έκδοση της νέας ρυθμιστικής απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη «από την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω νομικές εμπλοκές από την νομοθεσία από το ότι 230.000 Έλληνες κυνηγοί έχουν ήδη πληρώσει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ποσά έκδοσης των αδειών τους»
.Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο διεκρινίζει ότι η απόφαση αυτή εκδίδεται μόνο για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, ενώ δεσμεύτηκε να ξεκινήσει άμεσα έναν ευρύ διάλογο ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα του κυνηγιού στην Ελλάδα.

Τρίπολη-Κινητοποιήσεις εσπεριδοκαλλιεργητών.


Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται σήμερα οι εσπεριδοκαλλιεργητές της Πελοποννήσου. Νωρίτερα, πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σπάρτη και πορεία από την πόλη ως το Διοικητήριο, στο ύψος του οποίου συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός εσπεριδοκαλλιεργητών απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Σπάρτης - Γυθείου και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αντινομάρχη Λακωνίας Παναγιώτη Μπογέα, στον οποίο και κατέθεσαν ψήφισμα που υπογράφουν και οι τέσσερις ομάδες παραγωγών και διεκδικούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ένταξη της χυμοποίησης από 1.1.2010 στο πρόγραμμα των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους λόγω κρίσης της αγοράς, όπως έγινε πρόσφατα με τους ροδακινοπαραγωγούς και για ύψος 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Με το ίδιο ψήφισμα καλούν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, να παρέμβει άμεσα και να επιλύσει το εκρηκτικό πρόβλημα, σύμφωνα με την πρόταση που έχουν καταθέσει οι ομάδες παραγωγών του νομού και της κοινοπραξίας ομάδων παραγωγών εσπεριδοειδών της χώρας, επισημαίνοντας στην υπουργό ότι είναι αποφασισμένοι αν αυτό δεν γίνει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με δυναμικότερες διεκδικήσεις. Οι αγρότες πριν από λίγο αποχώρησαν από το χώρο του διοικητηρίου και την εθνική οδό και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στην εθνική οδό Σπάρτης - Γυθείου. Αγρότες εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Κουτσοπόδι Αργολίδας και αυτή την ώρα έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αρχαίας Νεμέας - Αργους στον κόμβο εκκλησιαστικών, όπου πετάνε πορτοκάλια στο δρόμο και άλλοι μοιράζουν πορτοκάλια σε διερχόμενους οδηγούς.ΟΙ αγρότες και στην Αργολίδα ζητούν στήριξη του προϊόντος και σημειώνουν ότι αντιστέκονται γιατί με τις αποφάσεις της ΕΕ και την πολιτική του υπουργείου το πορτοκάλι κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Αναφέρουν ότι διεκδικούν τη στήριξη των πορτοκαλιών για εξαγωγή με ενίσχυση των μη εξαγώγιμων προς χυμοποίηση από 1.1.2010. Σε δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών "Αργολική Γη" Γιώργος Μαύρας, τόνισε: ζητούμε στήριξη του πορτοκαλιού ενόψει της κατάργησης της κοινοτικής επιδότησης και διεκδικούμε να στηριχθεί το προϊόν από εθνικούς πόρους, ενώ σημείωσε, ότι τη Δευτέρα είναι έτοιμοι να πάνε στο υπουργείο και να συζητήσουν με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Να επισημάνουμε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας προς Αργος και Ναύπλιο διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Σεισμογραφικός σταθμός στο λαογραφικό μουσείο Κυπαρισσίας


Στο δημαρχείο Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του δημάρχου Γιώργου Σαμπαζιώτη με το νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο και τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Γεράσιμο Χουλιάρα, όπου έγινε ενημέρωση από τον ερευνητή για το καινούργιο δίκτυο σεισμογράφων, σταθμός του οποίου θα εγκατασταθεί στο λαογραφικό μουσείο της Κυπαρισσίας.Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δοκιμών του Εθνικού Σεισμογραφικού Δικτύου, δοκιμάζεται ένα καινούργιο δίκτυο σεισμογράφων, το οποίο συντονίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων. Πρόκειται για ένα δίκτυο που χρησιμοποιεί ασύρματη επικοινωνία, μέσω του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας, και θα μεταφέρει, σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα στην Αθήνα.Ο καθηγητής Χουλιάρας ευχαρίστησε το νομάρχη Μεσσηνίας και το Δήμαρχο Κυπαρισσίας για τη συνεργασία τους, ενώ ο κ. Δράκος με δηλώσεις του επεσήμανε τη σπουδαιότητα όλων των εγχειρημάτων, και τόνισε πως η νομαρχία Μεσσηνίας ''ήταν και θα είναι αρωγός σε προσπάθειες που αφορούν στην εξέλιξη της τεχνογνωσίας, ειδικά σε θέματα μείζονος σημασίας για την ασφάλεια και ποιότητα ζωής των πολιτών''.-

Δηλητηριάσθηκαν από μανιτάρια


Δύο άνδρες ηλικίας 30 και 45 ετών, νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Χανίων καθώς υπέστησαν δηλητηρίαση μετά από κατανάλωση αυτοφυών μανιταριών.Σοβαρότερα είναι ο 45χρονος ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με πολυοργανική ανεπάρκεια ενώ καλύτερα είναι ο 30χρονος ο οποίος νοσηλεύεται στη Νεφρολογική Κλινική. Και οι δύο είναι υπήκοοι Ρουμανίας οι οποίοι ζούσαν και εργάζονταν ως εργάτες στις Καλάθενες Κισάμου. Όπως δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Κώστας Δανδουλάκης, και οι δύο εισήχθησαν την περασμένη Δευτέρα στο Νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης. Η διάγνωση έδειξε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.Η κατάσταση του 45χρονου που παρουσίασε και αναπνευστική ανεπάρκεια επιδεινώθηκε την περασμένη Τρίτη οπότε εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διέρρηξαν το νοσοκομείο Τρίπολης


Το περασμένο Σαββατοκύριακο άγνωστοι μπήκαν σε κτίριο του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης όπου συστεγάζεται και η περιφέρεια Πελοποννήσου κι αφού ξήλωσαν τμήμα της ψευδοροφής του ισογείου, πέρασαν στα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου και αφήρεσαν από το γραφείο του ταμείου, από το γραφείο του υποδιευθυντή και το πρωτόκολλο τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Όπως μας δήλωσε νωρίτερα σήμερα το μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου κ. Γιώργος Σκριμιζέας, οι διαρρήκτες ανακάτεψαν πολλά γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών του ισογείου, δεν πείραξαν όμως το χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στο χώρο του ταμείου απ’ όπου πήραν τον ένα Η/Υ. Τέλος ο κ. Σκριμιζέας ανέφερε ότι την Δευτέρα το πρωί που διαπιστώθηκε η διάρρηξη κλήθηκε η αστυνομία όπου διεξάγεται έρευνα και προανάκριση μετά και την μήνυση που κατέθεσε κατ’ αγνώστων το νοσοκομείο.

17.12.09

Απάντηση Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη σε ερώτηση Νάντιας για το εργοστάσιο ΔΕΗ Μεγαλόπολης


Η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, σε απάντηση της σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις της ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α’ κατέχουν πρωταρχική θέση στις προς απόσυρση Μονάδες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με απάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της επιχείρησης προβλέπει ότι οι μονάδες Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης αναμένεται να αποσυρθούν εντός του 2011, ενώ οι τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας αναμένεται να αποσυρθούν όλες σταδιακά μέχρι το 2015. Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με το ενεργειακό πλάνο για το 2016 που προβλέπει αύξηση της απόδοσης με παράλληλη μείωση κόστους καυσίμου κατά 10% και μείωση των ειδικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 15%, συγκριτικά με το 2009.
Η κ. Γιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της, χαιρετίζει την υλοποίηση με πράξεις της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο αύριο.

Έπεσε καμπάνα στον Δήμαρχο Δωρίου Αντώνη Τάκη


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος “Φωνή” της Μεσσηνίας, σε δυο χρόνια καταδικάστηκαν ο Δήμαρχος Δωρίου κ. Αντώνης Τάκης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Χαντζής και ο σύμβουλος του Δ.Δ. Κόκλα κ. Βασίλης Σπυρόπουλος, για την υπόθεση της κατ΄ευθείαν ανάθεσης αγροτικής οδοποιίας, με τιμή στουρναργιού 25 ευρώ το κυβικό, αντί της προβλεπόμενης τιμής από το ΥΠΕΧΩΔΕ 6 ευρώ.
Οι καταδικασθέντες προβλέπεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Επαναστατική γυμναστική από μέλη του ΠΑΜΕ στο studio της ΕΤ 3


Σόου από τα μέλη του ΠΑΜΕ σήμερα το μεσημέρι στο studio του δελτίου ειδήσεων της ΕΤ3 την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το δελτίο ειδήσεων του σταθμού .
Οι επαναστάτες του ΠΑΜΕ θέλησαν με το …έτσι θέλω να διαβάσουν τα αιτήματα τους στην κάμερα του σταθμού χωρίς να σεβαστούν την δουλειά και τον κόπο των συναδέλφων της κρατικής τηλεόρασης οι οποίοι δεν απεργούν με απόφαση της ΕΣΗΕΜΘ.
Οι παρουσιαστές του δελτίου …κράτησαν την ψυχραιμία τους έδωσαν τον λόγο στην επαναστάτρια συντρόφισσα ανάλυσε τις θέσεις του ΠΑΜΕ στους τηλεθεατές και αποχώρησε ενθουσιασμένη διότι εξετέλεσε άψογα το κομματικό της καθήκον.

Πρόταση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την οργάνωση συνεδρίων


TH δημιουργία Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών Καλαμάτας έχει προτείνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος στους τοπικούς φορείς, με στόχο την προώθηση και εξυπηρέτηση του συνεδριακού τουρισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπάτο, ο οποίος θα αναπτύξει την συγκεκριμένη πρόταση και στη διάρκεια του αυριανού συνεδρίου της ΕΞΠΡΕΣ στην Καλαμάτα, ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί μια ανερχόμενη μορφή τουρισμού γιατί, εκτός των σημαντικών οικονομικών ωφελειών, προσδίδει και άλλα οφέλη, όπως προβολή της πόλης ή και της χώρας διοργάνωσης του συνεδρίου, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κ.λπ. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μπορεί ο μαζικός τουρισμός στις παραθαλάσσιες περιοχές να παραμένει διεθνώς η κυρίαρχη μορφή τουρισμού, ωστόσο οι μορφές που εξασφαλίζουν στους τουρίστες αναψυχή ταυτόχρονα με την οργανωμένη άσκηση των ειδικών ενδιαφερόντων τους αναπτύσσονται διεθνώς με γεωμετρική πρόοδο.

Στόχος του Γραφείου Συνεδρίων και Επικεπτών, που προτείνει το Επιμελητήριο να δημιουργηθεί με εμβέλεια σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, θα είναι η καταγραφή των υφιστάμενων ανά θεματικό προϊόν φυσικών και πολιτιστικών πόρων, των υποδομών, των λοιπών εγκαταστάσεων, της οργάνωσης που υφίσταται για την άσκηση των εν λόγω μορφών στον προορισμό, καθώς και τη στοχευμένη πληροφόρηση και προβολή των εν λόγω μορφών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο γραφείο θα μπορεί να προσελκύσει και άλλες μορφές τουρισμού, ώστε να επιτυγχάνεται συνδυασμός επαγγελματικού και θεματικού τουρισμού είτε να προωθούνται αυτόνομα.

Η μελέτη της πλατείας στο Δ.Σ. Καλαμάτας


Η μελέτη των έργων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, σήμερα στις 8 το βράδυ. Θα συζητηθούν επίσης η μελέτη κατασκευής του νοτίου πεζοδρομίου της οδού Ναυαρίνου στην Παραλία, η εξέλιξη των έργων κατασκευής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ζητήματα που έχουν σχέση με άλλα έργα που εκτελεί ο Δήμος, αιτήματα δημοτών και φορέων και υπηρεσιακά θέματα.

Φώτης Χατζημιχάλης – Η θέση του Περιφερειάρχη με γεμίζει ευθύνες


Ανέλαβε χθές στην Τρίπολη τα νέα του καθήκοντα ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης ένα στέλεχος με μακρόχρονη πορεία στο ΠΑΣΟΚ και μεγάλη εμπειρία στην δημόσια διοίκηση
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για εκείνον η τοποθέτηση του ως Γενικό Γραμματέα, θέση η οποία τον γεμίζει ευθύνη για να ανταπεξέλθει μετά από σκληρή δουλειά.«Γνωρίζω ήδη ότι έχει πολλά προβλήματα η περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει όμως ταυτόχρονα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, με το οποίο θα συνεργαστούμε για την ανάπτυξή της», επεσήμανε ο Κος Χατζημιχάλης και συνέχισε λέγοντας ότι «αν και η χώρα περνά δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βαδίσουμε αποτελεσματικά και θα καταφέρουμε την ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτή την προσπαθεια θα συνεργαστώ με τους φορείς της περιοχής» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Στόχος για τον Νεο Περιφερειάρχη είναι να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί για την ανάπτυξη της περιφέρειας, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις, αλλά αντιθέτως να κερδηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχει δώσει ο πρωθυπουργός.

Με την Αντωνία Μπούζα η τουριστική προβολή της Μεσσηνίας …κινείται -Συνέδριο για τον τουρισμό στη Μεσσηνία


«Μεσσηνία, ιδανικός προορισμός θεματικού τουρισμού» είναι το γενικό θέμα συνεδρίου, που οργανώνει την Παρασκευή στην Καλαμάτα, ο όμιλος της οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές». Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Φιλοξένια», θα συμμετέχουν η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου και ο πρώην υπουργός Τουρισμού Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Απήγαγαν 19 χρονη στα λιμανάκια Βουλιαγμένης


Από τις 02:00 τα ξημερώματα αναζητείται μια 19χρονη κοπέλα, η οποία απήχθη από δύο άνδρες, ενώ βρίσκονταν στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης.
Προηγουμένως η νεαρή κοπέλα είχε μεταβεί με τον 19χρονο φίλο της στο σημείο και παρέμειναν εντός του αυτοκινήτου της, όταν εμφανίστηκαν μπροστά τους δύο αλλοδαποί άνδρες, οι οποίοι φορούσαν κουκούλες.
Στη συνέχεια, οι δράστες με την απειλή όπλου έβγαλαν από το όχημα τον 19χρονο φοιτητή και διέφυγαν, έχοντας μαζί τους την 19χρονη.
Λίγη ώρα αργότερα, το όχημα βρέθηκε καμένο στη συμβολή των οδών Μεσσηνίας και Λεβαδείας στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας.
Ο άτυχος νεαρός μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα και σε κατάσταση σοκ στο Ασκληπιείο Βούλας.
Πλέον, η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών και την εύρεση της κοπέλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο παιδιά προέρχονται από φιλήσυχες οικογένειες. Η 19χρονη είναι κόρη Πυροσβέστη, ενώ ο 19χρονος σύντροφός της(φοιτητής), γιος στρατιωτικού.

Κατεβάζουν ..ρολά τα ΤΕΙ την Παρασκευή


Σε αναστολή της λειτουργίας θα προχωρήσουν όλα τα ΤΕΙ της χώρας την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, με απόφαση των προέδρων των Ιδρυμάτων, οι οποίοι έχεουν προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις το Φεβρουάριο εάν μέχρι τότε δεν εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων.
Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η έκδοση 23 Π.Δ. για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ισάριθμων ειδικοτήτων.
Επίσης για την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί από τους πτυχιούχους συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ το υπ. Παιδείας

Τι προβλέπει το ν/σ για τις οφειλές αγροτών


Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την αντιμετώπιση των οφειλών φυσικών προσώπων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις και για τους αγρότες.
Στις ρυθμίσεις αυτές, με βάση τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνονται:..

• Η ρύθμιση οφειλών για επιχειρηματικά επαγγελματικά αγροτικά δάνεια ή πιστώσεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μετά την 1.1.2008. Από το υπό ρύθμιση οφειλόμενο ποσό, θα αφαιρούνται και διαγράφονται οριστικά τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού. Η αποπληρωμή της προκύπτουσας οφειλής θα γίνεται σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απομένει ή θα απέμενε μέχρι τη λήξη της σύμβασης, προσαυξημένο κατά δύο χρόνια. Όταν πρόκειται για ληξιπρόθεσμη οφειλή από καταγγελθείσα σύμβαση, η διάρκεια της αποπληρωμής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από επτά χρόνια.
• Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2010, οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005. Προϋπόθεση για τη ρύθμιση αποτελεί η προκαταβολή ποσού ίσου με το 10% της οφειλής, αφαιρουμένων από αυτή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού.
• Από τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι την 30/6/2010 καμία Τράπεζα δεν θα μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, που μπορούν να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του νόμου.
• Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους λήπτες επιχειρηματικών ή επαγγελματικών δανείων, που δυσκολεύονται στην καταβολή των δανειακών τους υποχρεώσεων, να επιτύχουν υπό προϋποθέσεις είτε μία ετήσια περίοδο χάριτος, είτε τη διετή αναστολή στην αποπληρωμή του κεφαλαίου, είτε την τριετή παράταση της διάρκειας του δανείου, με συγκεκριμένα καθοριζόμενα ανώτατα όρια. Για την περίπτωση των συνεταιριστικών οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών, που είχαν στην τελευταία οικονομική χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 (επομένως κατά τη χρήση του 2008 ή τη χρήση από τον Ιούλιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009) ετήσιο κύκλο εργασιών (τζίρο) μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης, μπορούν να επιτύχουν την εν λόγω ρύθμιση για το ποσό μέχρι 250.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα. Φυσικά πρόσωπα, που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα την αγροτική δραστηριότητα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα, μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, για οφειλές μέχρι τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα.
• Εξάλλου άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει τη διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων από αρχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή λειτουργούν χάριν αυτών (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολο της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του νόμου.

Πιστώνονται από σήμερα οι λογαριασμοί αγροτών


Τέλος στην αγωνία χιλιάδων αγροτών στην Μεσσηνία μπαίνει με την καταβολή ( έστω και με καθυστέρηση 2 μηνών) των επιδοτήσεων ΟΣΔΕ μετά την συνεργασία που είχαν χθες οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Αγροτικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών θα ξεκινήσουν να πιστώνονται από σήμερα το μεσημέρι ενώ την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα έχει ενημερωθεί το 100% των κωδικών της ενιαίας ενίσχυσης.
Ωστόσο ερωτηματικό παράμενε μέχρι αργά χθες το απόγευμα το ποσοστό που θα πληρωθούν οι δικαιούχοι αγρότες. Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να καταβληθεί προκαταβολή 60% σε όλες τις Ενώσεις ανεξάρτητα από το έργο της ψηφιοποίησης που έχουν προχωρήσει.

Το δικαιούται ο 1 στους 3 ανέργους -Ουρές για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης


Χωρίς προβλήματα αλλά με μεγάλη προσέλευση, ξεκίνησε χθες από τον ΟΑΕΔ Καλαμάτας η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης σε διάφορες κατηγορίες ανέργων. Στην Μεσσηνία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι πλησιάζουν τους 6.500 αλλά δικαιούχοι είναι περίπου 2.000 λόγω των …ψιλών γραμμάτων που περιλαμβάνει η ΚΥΑ
Το τελευταίο διάστημα η προσέλευση στα γραφεία του ΟΑΕΔ ήταν μεγάλη, καθώς οι άνεργοι ανέμεναν πως και πως τη χορήγηση του βοηθήματος και χθες, πρώτη ημέρα καταβολής, η ουρά που σχηματίστηκε από το πρωί μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες έφθανε μέχρι την έξοδο των γραφείων.

Aναγνώριση του λαδιού Κρήτης ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ζητά ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.


Το αίτημα να αναγνωρισθεί το ελαιόλαδο Κρήτης, ως προϊόν ονομασίας προέλευσης ( ΠΟΠ) επαναφέρει προς την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Ο ΣΕΔΗΚ έχει προσφύγει ήδη στο ΣΤΕ, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης βάσει της οποίας δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα.
" Η απόφαση πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης. Ο κ Μαρινάκης κάλεσε μάλιστα και τους βουλευτές του νησιού να συνυπογράψουν και να στηρίξουν το αίτημα του ΣΕΔΗΚ

24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, που εργάζονται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, από ώρα 6 π.μ. της Πέμπτης, 17 Δεκεμβρίου 2009, έως 6 π.μ. της επόμενης ημέρας. Ο Διαχειριστής του newsmessinia.blogspot.com επαγγελματίας δημοσιογράφος δεν υπάγεται στην ΕΣΗΕΑ Δύο από τις πέντε Ενώσεις της Π.Ο.Ε.ΣΥ. (Ε.Σ.Η.Ε.Α. και Ε.Σ.Π.Η.Τ.) αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Τρεις Ενώσεις, η Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., η Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.-Ε. και η Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. δεν συμφώνησαν με την 24ωρη απεργία.

16.12.09

ΠΑΟ-Ντιναμό 3-0 (video)

Καλύτερος στο πρώτο, πιο εύστοχος στο δεύτερο... Ο Παναθηναϊκός με στυλ και Σισέ πήρε εύκολη νίκη με 3-0 επί της Ντιναμό Βουκουρεστίου στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ στο... χωράφι του ΟΑΚΑ και προκρίθηκε ως δεύτερος στους «32» της διοργάνωσης. Δύο γκολ, τα πρώτα στην Ευρώπη, για το Γάλλο, ενώ το σκορ άνοιξε ο Ρουκάβινα.

Υπάρχουν και …χρυσοχέρηδες στα ΜΑΤ


Οδηγός κλούβας των ΜΑΤ συνελήφθη γιατί έκλεβε τους άνδρες των ΜΑΤ που μετέφερε.
O 38χρονος υπαρχιφύλακας συνελήφθη την ώρα που έκλεβε από συνάδελφο του 70 ευρώ, τα οποία ήταν προσημειωμένα.
Ο υπαρχιφύλακας είχε μπει στο "μάτι" της υπηρεσίας όταν από τις αρχές του 2009 είχαν γίνει καταγγελίες γιατί έκλεψε συνολικά 550 ευρώ και μία κάρτα ανάληψης, από την οποία "σήκωσε" 1.920 ευρώ.
Έτσι τέθηκε σε διαθεσιμότητα και οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

Δύο 10χρονα αγόρια κατηγορούνται για βιασμό 8χρονου κοριτσιού


Δύο αγόρια ηλικίας δέκα χρόνων κατηγορούνται για βιασμό ενός οκτάχρονου κοριτσιού, στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.
Τα δύο αγόρια θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης στο δυτικό Λονδίνο, την Πέμπτη.
"Το περιστατικό συνέβη στο Χέις, στο δυτικό Λονδίνο, στις 27 Οκτωβρίου, αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που έχουμε", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Τα 10χρονα παιδιά που κατηγορούνται για το βιασμό του κοριτσιού δεν κατονομάστηκαν λόγω της ηλικίας τους.

Επιστολή Νάντιας προς τον πρόεδρο του Κ.Τ.Ε.Λ. Μεσσηνίας


Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Κ.Τ.Ε.Λ. Μεσσηνίας, με την οποία ζητά την αλλαγή του δρομολογίου Καλαμάτα – Πύλος, ούτως ώστε αυτή να περιλαμβάνει και τα χωριά Γιάλοβα, Πετροχώρι και Ρωμανό.
Η επιστολή αυτή εστάλη μετά από αίτημα κατοίκων των άνω χωριών, οι οποίοι ζητούν το δρομολόγιο Καλαμάτα – Πύλος ή κάποια λεωφορεία αυτού να περιλαμβάνει και διέλευση από αυτά τα χωριά. Στην επιστολή της, η κ. Γιαννακοπούλου υπογραμμίζει, ότι η διαδρομή που προτείνεται θα εξυπηρετούσε 650 και πλέον συμπολίτες μας από τα παραπάνω χωριά των Δήμων Νέστορος και Πύλου. Επιπλέον, η κ. Γιαννακοπούλου επισημαίνει την πολύπλευρη σημασία για την περιοχή, της απευθείας σύνδεσης με την πόλη, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Καλαμάτας, που αποτελεί κέντρο δραστηριότητας για το σύνολο του Νομού.
Με την επιστολή αυτή, η κ. Γιαννακοπούλου ζητά να εξεταστεί το παραπάνω ενδεχόμενο, πιστεύοντας ότι η αλλαγή αυτή θα συνδράμει αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας, στην περαιτέρω ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του οικοσυστήματος της περιοχής, αλλά και στις επενδυτικές προοπτικές της.

Ο 1 στους 10 κατοίκους της Ελλάδας είναι αλλοδαπός


Οι αλλοδαποί στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 8,1% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2008, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ζουν 906.000 αλλοδαποί (8,1% του πληθυσμού), έναντι 30,78 εκατομμυρίων στην ΕΕ των 27 χωρών μελών (6,2% του πληθυσμού), αναφέρει η Eurostat.
Το 63,7% των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα είναι Αλβανοί, το 2,5% Ουκρανοί και το 1,9% Γεωργιανοί. Στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ οι περισσότεροι αλλοδαποί προέρχονται από την Τουρκία (7,9%), το Μαρόκο (5,6%) και τη Ρουμανία (5,4%).
Επιπλέον, στην ΕΕ των 27, η Ελλάδα έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών προερχόμενων από τρίτες χώρες (6,7% του πληθυσμού), μετά τη Λετονία (17,9%), την Εσθονία (16,5%) και την Ισπανία (7%).
Οι αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ αντιστοιχούν στο 1,4% του ελληνικού πληθυσμού.
Στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ οι αλλοδαποί από τρίτες χώρες ανέρχονται σε 19,5 εκατομμύρια (3,9%), ενώ από χώρες της ΕΕ οι αλλοδαποί ανέρχονται σε 11,3 εκατομμύρια (2,3%).
Το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών σημειώνεται στο Λουξεμβούργο (42,6%), στη Λετονία (18%), στην Εσθονία (17%), στην Κύπρο (16%), στην Ιρλανδία (13%) και στην Ισπανία (12%).

Ο Πρεσβευτής του Βελγίου στο Δημαρχείο Καλαμάτας


Επίσκεψη στο Δημαρχείο και συνάντηση με το Δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα είχε σήμερα ο Πρεσβευτής του Βελγίου κ. Pierre Vaesen.
O Δήμαρχος τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, στη συνεχή επικοινωνία λόγω Βρυξελλών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ζήτησε τη στενότερη συνεργασία με την πόλη στο επίπεδο του τουρισμού κλπ.
Ο κ. Πρέσβης, αναφέρθηκε στις χιλιάδες των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται ή σπουδάζουν στο Βέλγιο και στους 500.000 περίπου χιλιάδες Έλληνες, που το επισκέπτονται, ως τουρίστες.
Εξέφρασε τη χαρά του για την μεγάλη πρόοδο της πόλης, την οποία έχει να επισκεφθεί από την περίοδο των σεισμών.
Αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα και από τον Πρέσβη εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του θα έχει και συνέχεια σε μια περιοχή με ειδικό ενδιαφέρον για τους Βέλγους επιχειρηματίες και τουριστικούς πράκτορες.

Οι γεωργοκτηνοτρόφοι του Κιλκίς δείχνουν τον δρόμο- Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για τις ψηφιοποιήσεις


Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για τις καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ, που εγκυμονούν κινδύνους απώλειας επιδοτήσεων, κατέθεσαν σήμερα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς, οι γεωργοκτηνοτρόφοι του νομού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου τους, Γεώργιος Λασκάκης. Κατά τον ίδιο, οι παραγωγοί κρατούν τα τρακτέρ τους παραταγμένα στα σύνορα με την πΓΔΜ, στο ύψος του τελωνείου των Ευζώνων, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν προς το παρόν την κίνηση των οχημάτων, αν και από το απόγευμα δεν αποκλείεται να στήσουν ξανά τα μπλόκα.
Οι παραγωγοί πραγματοποιούν εδώ και ημέρες "σπαστούς" αποκλεισμούς του τελωνείου, εμποδίζοντας νταλίκες που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα και άλλα εμπορεύματα να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

Συνάντηση του Δ. Κουσελά με την Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς συναντήθηκε χθες στο Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων με την Υπουργό κ. Διαμαντοπούλου και με τον Υφυπουργό κ. Πανάρετο, τους οποίους ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, καθώς και για τη σημαντική προσφορά τους στην εκπαίδευση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την εκκρεμότητα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών αγαθών, θέμα για το οποίο έχει πρόσφατα καταθέσει και Ερώτηση στη Βουλή. Ο κ. Κουσελάς έθεσε επίσης...

θέματα και κατέθεσε έγγραφα που αφορούν στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούνται με τη λήξη συμβάσεων των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων, στους οποίους στηρίζεται κατά κύριο λόγο η υποστήριξη της λειτουργίας του Πανεπιστήμιου, στην ενίσχυση του Πανεπιστήμιου με νέες θέσεις ΔΕΠ, σε εκκρεμή προγράμματα κλπ.
Επίσης, ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε την Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας για τα προβλήματα του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και κατέθεσε σχετικά υπομνήματα. Ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα των συμβασιούχων , στην ανάγκη άμεσης προκήρυξης θέσεων διοικητικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, αφού μέχρι σήμερα καλύπτεται με μόνιμους μόνο το 27% των αντίστοιχων οργανικών θέσεων, στην ανάγκη προκήρυξης νέων θέσεων ΔΕΠ και υποστηρικτικού προσωπικού για τα νέα τμήματα, καθώς και στην ανάγκη επίλυσης λοιπών θεμάτων υποστήριξης της ομαλής λειτουργίας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.
Τόσο η Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωσαν τον κ. Κουσελά ότι θα μελετήσουν με προσοχή τα προβλήματα του Πανεπιστήμιου και του ΑΤΕΙ και θα μεριμνήσουν για την καλύτερη δυνατή επίλυσή τους.
Για τη συνάντηση αυτή, ο κ. Κουσελάς δήλωσε ότι «Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Διαμαντοπούλου και τον κ. Πανάρετο για τα σωρευμένα και σοβαρά προβλήματα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και του ΑΤΕΙ Καλαμάτας. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τις αναγκαίες λύσεις και βελτιώσεις για τα συγκεκριμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να προσφέρουν ακόμα καλύτερη, ποιοτική και εξειδικευμένη εκπαίδευση, έρευνα και καταρτισμένα στελέχη, τα οποία επειγόντως χρειάζονται για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιφέρεια. »

Έχουν και οι επιβάτες δικαιώματα


Τα δικαιώματα των επιβατών που πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς και τα οποία είναι ισχυρώς κατοχυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Διεθνείς συμβάσεις, υπενθυμίζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με αφορμή και την αυξημένη κίνηση που αναμένεται τις μέρες των εορτών.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση ματαίωσης, ακύρωσης ή καθυστέρησης της πτήσης τους οι επιβάτες δικαιούνται χρηματική αποζημίωση, ανάπαυση, φαγητό ή και επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου τους.
Αν η εταιρεία αρνηθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον Κανονισμό 261/2004 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε εκείνοι που αδικούνται μπορούν και πρέπει να απευθύνονται στην ΥΠΑ, αρχικά στον αρμόδιο αερολιμενάρχη και, αν χρειαστεί, στην Κεντρική Υπηρεσία, η οποία θα αναλάβει να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες είναι τα εξής:..

- Άρνηση επιβίβασης: Τα ποσά που προβλέπονται ως αποζημίωση είναι τα 250 € για πτήσεις μικρότερες των 1500 χλμ., 400 € για πτήσεις από 1500 έως 3500 χλμ., 600 € για πτήσεις μεγαλύτερες των 3500 χλμ.
- Ακύρωση πτήσης: Επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, γεύμα, κατάλυμα και επικοινωνιακές διευκολύνσεις. Αποζημίωση ή δυνατότητα μεταφοράς με άλλη πτήση.
- Μεγάλες καθυστερήσεις: Κατάλυμα, γεύμα και αν η καθυστέρηση υπερβαίνει τις 5 ώρες, δυνατότητα επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου.
- Απώλεια ή καταστροφή αποσκευών: Δυνατότητα διεκδίκησης μέχρι 1000 SDR (1SDR=1,18€).
Η γραμμή επικοινωνίας για τις καταγγελίες είναι: 210 8916150, 210 8916193 και fax: 210 8947132.

Δημ. Κουσελάς - Π. Οικονόμου-οι νέοι υπεύθυνοι για την Αγροτική Ανάπτυξη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Οι βουλευτές Α’ Αθήνας κ. Παντελής Οικονόμου και Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς είναι οι νέοι υπεύθυνοι για την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος του κινήματος κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, ο αρμοδιότητες ανά τομέα έχουν ως εξής:..

-Εσωτερικών Όθωνας Μανώλης - Κουτσούκος Γιάννης
- Οικονομίας Κουσελάς Δημήτρης - Κουτσούκος Γιάννης
- Εθνικής Άμυνας Οικονόμου Παντελής - Ανδρουλάκης Νίκος
-Ανάπτυξης Αντωνίου Τόνια - Μιχας Γιάννης
- Περιβάλλοντος Ανδρουλάκης Νίκος - Κισκήρα Χρυσάνθη
- Δημοσίων Έργων Όθωνας Μανώλης - Κουκουλόπουλος Πάρις
- Παιδείας Χαλάτση Έφη - Σακελλάρης Δημήτρης
- Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας Ράπτη Συλβάνα - Αντωνίου Τόνια
- Υγείας Ράπτη Συλβάνα-Κισκήρα Χρυσάνθη
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Οικονόμου Παντελής - Κουσελάς Δημήτρης
- Πολιτισμού Χαλάτση Έφη - Κουκουλόπουλος Πάρις
- Αθλητισμού Ανδρουλάκης Νίκος - Χαλάτση Έφη
- Τουρισμού Σακελλάρης Δημήτρης - Ανδρουλάκης Νίκος
- Μεταφορών και Δικτύων Κουκουλόπουλος Πάρις - Αντωνίου Τόνια
- Ναυτιλίας Μίχας Γιάννης - Ράπτη Συλβάνα
- Τεκμηρίωσης Κουσελάς Δημήτρης - Μίχας Γιάννης
- Μαζικών Χώρων-Κινημάτων Κουτσούκος Γιάννης - Αντωνίου Τόνια
- ΕΒΕ Οικονόμου Παντελής - Κουτσούκος Γιάννης
- Επιστημόνων Ασκούνης Κώστας - Όθωνας Μανώλης
-Αποδήμου Ελληνισμού Κουσελάς Δημήτρης - Σακελλάρης Δημήτρης
-Ισότητας Κισκήρα Χρυσάνθη - Παυλίδου Μαρία
- Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης Σακελλάρης Δημήτρης- Κισκήρα Χρυσάνθη
- Κοινωνικής Ένταξης - Ανθρ. Δικαιωμάτων Χαλάτση Έφη - Παυλίδου Μαρία
- Δικαιοσύνης Οικονόμου Παντελής - Παυλίδου Μαρία
- Εξωτερικών-Διεθνών Σχέσεων Ράπτη Συλβάνα - Ασκούνης Κώστας
Λόγω της συγκυρίας στo πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου δημιουργείται ειδική Επιτροπή για την Αυτοδιοίκηση (όχι για την επιλογή προσώπων) στην οποία θα συμμετέχουν:
Σωκράτης Ξυνίδης, Ασκούνης Κώστας, Μίχας Γιάννης, Παυλίδου Μαρία και Πάρις Κουκουλόπουλος.
Η γεωγραφική κατανομή των περιοχών ευθύνης, των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής:
- Ανδρουλάκης Νίκος Πελοπόννησος
- Ασκούνης Κώστας Θεσσαλονίκη
- Αντωνίου Τόνια Κεντρική Μακεδονία
-Κισκήρα Χρυσάνθη Βόρειο Αιγαίο
- Κουκουλόπουλος Πάρις Κρήτη
- Κουσελάς Δημήτρης Δυτική Ελλάδα
- Κουτσούκος Γιάννης Ιόνια Νησιά
- Μίχας Γιάννης Ήπειρος
- Όθωνας Μανώλης Αν. Μακεδονία και Θράκη
- Οικονόμου Παντελής Νότιο Αιγαίο
- Παυλίδου Μαρία Δυτική Μακεδονία
- Ράπτη Συλβάνα Αττική
- Σακελλάρης Δημήτρης Θεσσαλία
- Χαλάτση Έφη Στερεά Ελλάδα

Προσοχή στους φελλούς της σαμπάνιας


Οι φελλοί της σαμπάνιας τραυματίζουν 20 Αυστραλούς το χρόνο και τα Χριστούγεννα θεωρούνται, ευλόγως, η πιο...επικίνδυνη εποχή, προειδοποίησε σήμερα το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο του Σίδνεϊ.
"Οι περισσότεροι τραυματισμοί έχουν θύματα το ίδιο πρόσωπο που ανοίγει το μπουκάλι", είπε ο Μάικλ Λόλες του Ινστιτούτου.
"Θα προσπαθήσουν να ανοίξουν τη φιάλη και όταν (ο φελλός) θα κολλήσει, θα τον κοιτάξουν και θα εκραγεί".
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι φελλοί μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα 65 χιλιομέτρων την ώρα και να χτυπήσουν κάποιον στο μάτι πιο δυνατά απ΄ό,τι μία γροθιά.

Σχολείο Ποδοσφαίρου με 140 παιδιά τον Ιούνιο στην Καλαμάτα


Ο ΠΣΑΤ βραβεύει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το «Αθλητικό και Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μίμη Παπαϊωάννου» Στις 14 Δεκεμβρίου 2009 διοργανώθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα ετήσια «Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ 2009», για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητριών και αθλητών, ομάδων και προπονητή της χρονιάς. Στην τελετή, την οποία παρακολούθησε πλήθος παρευρισκομένων, αλλά και τηλεθεατών, απονεμήθηκε ειδική βράβευση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για τη συνεισφορά του στον τομέα του αθλητισμού. Το ειδικό βραβείο αφορούσε κυρίως το «Αθλητικό και Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μίμη Παπαϊωάννου», το οποίο χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα από το 2003 και συνίσταται στη διοργάνωση αθλητικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της περιφέρειας, ώστε να καλλιεργηθεί η άμιλλα στον τομέα του σχολικού αθλητισμού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά επισκέψεων σε σχολεία της περιφέρειας, τη διεξαγωγή των Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου και Υποδομής Γυναικών «Κύπελλο Ήθους Παπαϊωάννου», καθώς και τη διοργάνωση του «Σχολείου Ποδοσφαίρου». Πιο συγκεκριμένα, για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, οι επισκέψεις, που προγραμματίζονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, θα πραγματοποιηθούν σε 17 σχολεία της περιφέρειας. Το Τουρνουά Ακαδημιών Ποδοσφαίρου «Κύπελλο Ήθους Μίμης Παπαϊωάννου» θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Δεκεμβρίου 2009 στο Αθλητικό Κέντρο Γαλατσίου, με τη συμμετοχή 8 ομάδων, στις οποίες συμμετέχουν 160 παιδιά ηλικίας 14-15 ετών. Το αντίστοιχο Τουρνουά Υποδομής Γυναικών θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, κατά τις διακοπές του Πάσχα, με τη συμμετοχή αθλητριών 15-17 ετών, οι οποίες προέρχονται από ακαδημίες ποδοσφαίρου. Τέλος, το «Σχολείο Ποδοσφαίρου», στο οποίο συμμετέχουν 140 παιδιά, θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στην Καλαμάτα.

Από 18 Δεκεμβρίου έως και 7 Ιανουαρίου το δώρο στα ταξί


Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, το δώρο των οδηγών ΤΑΞΙ για την περίοδο των Χριστουγέννων και του νέου έτους καθορίστηκε στο 1,00 ευρώ. Το δώρο θα προστίθεται σε κάθε διαδρομή και θα ισχύσει στο διάστημα από 18 Δεκεμβρίου 2009 έως και 7 Ιανουαρίου 2010.

Κάλεσαν τους Διευθυντές σχολείων της Μεσσηνίας σε «εξπρές» διαδικασίες


Τη Δευτέρα 14/12/2009, έφθασε στα σχολεία του 2ου Γραφείου Μεσσηνίας, έγγραφο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας που καλούσε τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων του 2ου Γραφείου να υποβάλουν αίτηση για πλήρωση της θέσης «Αναπληρωτή Προϊσταμένου 2ου Γραφείου Δ.Ε. Μεσσηνίας» (αρ. Πρωτ.: 6486/11-12-2009) μέχρι και την Τρίτη 15/12/2009.Με βάση το έγγραφο αυτό η Α ΕΛΜΕ Μεσσηνίας επισημαίνει πως προκαλούνται εύλογα ερωτήματα που απαιτούν απάντηση στα πλαίσια της διαφάνειας και της δεοντολογίας και καλούμε τους αρμόδιους να τα απαντήσουν.
1. Πότε παραιτήθηκε ο νυν Αναπληρωτής Προϊστάμενος και πότε η παραίτησή του έγινε αποδεκτή, έτσι ώστε η πλήρωση της θέσης να προκύπτει ως άμεση ανάγκη μιας ημέρας;
2. Γιατί προκηρύσσεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τώρα και όχι και το περασμένο καλοκαίρι, όπου η θέση πληρώθηκε χωρίς πρόσκληση με αποτέλεσμα να καταγγείλουμε, ως ΕΛΜΕ, τις διαδικασίες πλήρωσης; Πότε έγινε σωστά η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος; Κι αν δεν έγινε τότε νομοτύπως ποιος έχει την ευθύνη;
Η Α’ ΕΛΜΕ καλεί τους αρμοδίους στην παρούσα προκήρυξη να τηρήσουν τα αυτονόητα κεκτημένα του κλάδου:
• Εύλογη προθεσμία μιας εβδομάδας για τις αιτήσεις
• Διαφάνεια και αξιοκρατικές διαδικασίες στην επιλογή
• Ενημέρωση του κλάδου για τους λόγους που επαναπροκηρύσσεται μια ήδη πληρωθείσα θέση Προϊσταμένου.
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΘΕΜΑ: «Ορισμός αναπληρωτή Προϊσταμένου 2ου Γραφείου Δ.Ε. Ν. Μεσσηνίας».
Παρακαλούμε οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του 2ου Γραφείου Δ.Ε. Ν. Μεσσηνίας που επιθυμούν να καλύψουν τη θέση αναπληρωτή Προϊσταμένου 2ου Γραφείου Δ.Ε. Ν. Μεσσηνίας, να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ν. Μεσσηνίας σχετική αίτηση συνοδευόμενη με βιογραφικό έως και την Τρίτη 15-12-2009.
Ο Διευθυντής
Δ/νσης Δ.Ε. Ν. Μεσσηνίας
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Esos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου