4.1.20

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - Περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο λόγω " Ηφαιστίωνα "

 Η κυκλοφοριακή ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα και τίθεται σε ισχύ από  την Κυριακή 05-1-2020 και ώρα 06:00 έως την Δευτέρα 06-1-2020 και ώρα  23:59, ενώ δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων  ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων των Τμ. Τροχαίας Αυτ. Ανατ. και Κεντρ. Πελοποννήσου

Η ΕΛ.ΑΣ  ανακοίνωσε  ότι λόγω του ότι θα επικρατούν δυσμενή καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με το  εκδοθέν Δελτίο Καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ,/Ε.Μ.Κ. που πιθανόν να
επηρεάσουν την ασφάλεια των χρηστών, θα ισχύσουν περιορισμοί στην  κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 138,800
 χ/θ έως την 206,760 χ/θ (Αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτης), και από 0,00 έως 13,760 χ/θ (κλάδος Λεύκτρου- Σπάρτης), αλλά και πτων οδών Τρίπολης –Καλαμάτας από την χ/θ 0 έως την χ/θ 59, Τρίπολης – Σπάρτης από την 0χ/θ  έως την 23 χ/θ, Τρίπολης – Πύργου από την 0 χ/θ έως την 106 χ/θ, Πατρών –
 Τρίπολης από την 120 χ/θ έως την 135 χ/θ, Άργους – Τρίπολης από την 38  χ/θ έως την 56 χ/θ, Τρίπολης – Μεγαλόπολης – Ανδρίτσαινας από την 33 χ/θ  έως την 58 χ/θ και Τρίπολης – Λεβιδίου – Νεμέας από την 24 χ/θ έως την  42 χ/θως παρακάτω:
• Διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου ωφελίμου  φορτίου άνω του 1,5 τόνου.
• Συμμόρφωση οδηγών όλων των οχημάτων με το άρ. 19 παρ. 3 του Κ.Ο.Κ.,  όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η κυκλοφοριακή ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα και τίθεται σε ισχύ από  την Κυριακή 05-1-2020 και ώρα 06:00 έως την Δευτέρα 06-1-2020 και ώρα  23:59, ενώ δύναται να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων  ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων των Τμ. Τροχαίας Αυτ. Ανατ. και Κεντρ. Πελ.
Από την ανωτέρω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:
• Οχήματα οδικής βοήθειας.
• Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.
• Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Εφιαλτικά φαινόμενα γεννούν οι φωτιές της Αυστραλίας - Ηλεκτρικές καταιγίδες και στρόβιλοι φωτιάς

Ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, όπως ηλεκτρικές καταιγίδες και στροβίλους φωτιάς, δημιουργούν οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Νότιας Ουαλίας προειδοποίησε ότι η φωτιά πλέον δημιουργεί ένα ιδιαίτερο καιρικό σύστημα, σε απόσταση 287 χιλιομέτρων από το Σίδνεϊ. Πρόκειται για έναν ανεμοστρόβιλο που σχηματίστηκε από την πυρκαγιά λόγω του πυκνού σύννεφου καπνού που έχει καλύψει μια τεράστια έκταση και του μεγάλου θερμικού φορτίου που κινείται ανοδικά με μεγάλη ταχύτητα, «σπρώχνοντας» προς το έδαφος το ψυχρό αέρα.

Μάλιστα, καθώς ο αέρας παγώνει όσο πιο πολύ υψώνεται στην ατμόσφαιρα, η σύγκρουση μεταξύ των μικροκρυστάλλων που σχηματίζονται δημιουργεί μία ηλεκτρική φόρτιση που εκτονώνεται με αστραπές, οι οποίες στο σύνολό τους διαμορφώνουν μια ηλεκτρική καταιγίδα.

Με τη σειρά του αυτό το καιρικό φαινόμενο επιδρά στην εξέλιξη της φωτιάς, κάνοντάς την πιο απρόβλεπτη και δυσκολότερα ελέγξιμη ενώ οι κεραυνοί μπορούν να πυροδοτήσουν νέες πυρκαγιές. Εξάλλου οι ισχυροί άνεμοι που δημιουργούνται ευνοούν την επέκταση της φωτιάς.


Οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες για μία ακόμη ημέρα στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας, με πυροσβέστες να μάχονται για να σώσουν ζωές και περιουσίες. Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί του Καγκουρό, στον νότο της χώρας, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών από τις πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας σε 12 ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ζώα υπολογίζεται ότι έχουν απανθρακωθεί.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Για 10 ημέρες, από 17 μέχρι 27 Ιανουαρίου, θα φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο). 
Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με την πολυβραβευμένη ταινία, το Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου. Το 10ήμερο θα προβληθούν 96 δημιουργίες από 28 συνολικά χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες, 49 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.
Φέτος θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στο Περιβάλλον, σε συνεργασία με την οργάνωση Μεσόγειος SOS, το National Geographic Greece και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθεί η έκθεση του εξαιρετικού Ρώσου φωτογράφου και σκηνοθέτη Vlad Sokhin, που θα εκθέσει 34 έργα του με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής».
Σκοπός του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ ξεκινάει συνεργασίες:
με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Επίσης ανανεώνει τη συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσκαλώντας μια ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο παραγωγής έργων video art, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και σεμινάριο μοντάζ.
Το τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά για δεύτερη χρονιά, με τη συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών που ανέλαβαν να κάνουν μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στα περιφερειακά ΜΜΕ.
Οι ταινίες που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές, θα προβληθούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ. Δράσεις προβλέπονται και για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέσω δύο σεμιναρίων από τη Στεφανία Χαρίτου. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για τους κατοίκους της πόλης από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.
Το Φεστιβάλ θα προχωρήσει φέτος για πρώτη φορά σε μια σημαντική συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 8.000 χρόνια πολιτισμού της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας, Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των Αιώνων της Κλεώνης Φλέσσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου πραγματοποιείτε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ.
Για να δείτε το trailer > https://www.youtube.com/watch?v=D79OEtevwNw&feature=youtu.be
Για να δείτε το πρόγραμμα > https://www.peloponnisosdocfestival.com/kalamata2020/
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site www.peloponnisosdocfestival.com
fb: https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και σήμερα Σάββατο 4/1, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου. 
Ο υδράργυρος στην ημιορεινή πόλη των Γρεβενών έπεσε στους -8.7°C νωρίς το πρωί, ενώ στους -8.6°C κατρακύλησε ο υδράργυρος στο ορεινό Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Πάντως σε σχέση με χθες, οι ελάχιστες θερμοκρασίες σημείωσαν άνοδο σε όλη την χώρα. 
Νέα πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από αύριο, ενώ την ημέρα των Θεοφανείων αναμένεται ισχυρός έως πολύ ισχυρός παγετός σε αρκετές περιοχές. 
Παρακάτω πίνακας με τις 8 χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σήμερα το πρωί από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας. 

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα stravon.gr
πηγή

Υποψήφιος άνδρας της χρονιάς ο δρ. Μαριόλης

Υποψήφιος για άνδρας της χρονιάς από περιοδικό ο Αργ. Μαριόλης!  

O διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης συγκαταλέγεται στη λίστα των υποψηφίων, ανάμεσα σε Αντετοκούνμπο, Τσιτσιπά, Μητσοτάκη κ.α.

Ασφαλώς και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον διευθυντή του Κ. Υ. Αρεόπολης, τη Μάνη και τη Λακωνία, η απόφαση του ανδρικού περιοδικού «Menshouse» να τον συμπεριλάβει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάμεσα σε επτά άλλα πρόσωπα για την ανάδειξη του Άνδρα που ξεχώρισε το 2019! Η ένταξη του βραβευμένου ιατρού στη διαδικασία αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι μεταξύ των επιλογών είναι ονόματα, όπως ο καλαθοσφαιριστής Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κ.α..
Υπενθυμίζεται ότι ο Αργύρης Μαριόλης, έχει στο ενεργητικό του πλούσιο έργο και προσφορά στην περιοχή της Μάνης και ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός της Ευρώπης για το 2019 από τον έγκριτο οργανισμό «WONCA Europe».
Το περιοδικό Menshouse γράφει για τον Αργ. Μαριόλη: 
«Ο ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, Το πρότυπο Γενικής Ιατρικής, Ο Σαμαρείτης της Σπάρτης, είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που περιγράφουν δημοσιογράφοι, ασθενείς και μέλη της κοινότητας τον διευθυντή του κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη. Για έναν λειτουργό με όλη τη σημασία της λέξης, που δεν γνωρίζει τι σημαίνει άδεια για ξεκούραση, που δεν εγκαταλείπει ποτέ το κέντρο Υγείας και που οδηγεί ακόμα και ασθενοφόρο όταν υπάρχει ανάγκη, η βράβευση του ως καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός της Ευρώπης για το 2019 από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe, είναι μάλλον το τελευταίο… παράσημο που επιζητούσε».
Πέρα από τον δρ. Μαριόλη, οι υπόλοιπες επιλογές του Menshouse για «Άνδρας της Χρονιάς» είναι: Γιάννης Αντετοκούνμπο(καλαθοσφαιριστής), Στέφανος Τσιτσιπάς (τενίστας), Κυριάκος Μητσοτάκης (πολιτικός), Δημήτρης Ιτούδης (προπονητής μπάσκετ), Κωνσταντίνος Κουμένης (ογκολόγος), Γιώργος Λάνθιμος (σκηνοθέτης) και Σταύρος Τομπρής (στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός).

Λακωνικός Τύπος

Η ΕΡΤ κάνει "δημοσκόπηση" για την... εικόνα της

Τη διεξαγωγή έρευνας ανέθεσε στην εταιρεία Marc ΑΕ η διοίκηση της ΕΡΤ. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα typologies.gr, στόχος είναι να διερευνηθεί η «εικόνα των νοικοκυριών για την ΕΡΤ» και τα προγράμματά της. 
Για να μάθει δηλαδή τι πιστεύουν οι τηλεθεατές για τα προγράμματά της. 

Η δαπάνη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, είναι 12.450 ευρώ πλέον ΦΠΑ και η έρευνα θα πρέπει να παραδοθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

Θα γίνει με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, ενώ θα είναι πανελλαδική με τυχαία δειγματοληψία ως προς το φύλο, την ηλικία, την αστικότητα και την περιοχή κατοικίας.

Ελικοφόρα στη βάση της Σούδας

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες.
 
Στη Σούδα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης τέσσερα ελικοφόρα τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας, τα έξι αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αλλά και την ενορχηστρωμένη απόπειρα εισβολή στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Στις 13 Ιανουαρίου δε, καταφθάνουν στην Ελευσίνα και άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές.  
Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει η σύγκρουση των ΗΠΑ με το Ιράν, μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου των μηχανισμών εξουσίας στο Ιράν, ενέργεια που εγείρει κίνδυνο ανάφλεξης όλης της περιοχής της Μέσης Ανατολής.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι δεν επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος» στην Τεχεράνη μετά την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, τον οποίο χαρακτήρισε «τρομοκράτη υπ' αριθμόν ένα» σε διεθνές επίπεδο. Υποστήριξε πως έδωσε τη διαταγή στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώσουν τον υποστράτηγο Σουλεϊμανί για να «σταματήσει» το ξέσπασμα ενός πολέμου και «όχι να αρχίσει ένας», ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας πως ο διοικητής της Δύναμης Κουντς προετοίμαζε «άμεσες» επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών...

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου