5.12.09

Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (13η ημέρα)-Αποτελέσματα


Σε αγώνες της 13ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Λεβαδειακός-Αρης 0-2
ΠΑΟΚ-Λάρισα 1-0
Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-1

Δεκατρείς αντιασφυξιογόνες μάσκες και μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας σε οίκημα στο Κερατσίνι. Επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ


Μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης και άλλες 7 αντιασφυξιογόνες μάσκες, συνολικά 13, βρέθηκαν από την έρευνα της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε στον "αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι.
Εν τω μεταξύ πριν από λίγη ώρα ομάδα περίπου 60 ατόμων επιτέθηκε στην διμοιρία των ΜΑΤ που φρουρεί το χώρο με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα και προξένησε φθορές σε 3 υπηρεσιακά αυτοκίνητα της ασφάλειας που ερευνούσε το χώρο.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και διέλυσαν τους επιτιθέμενους αλλά επικρατεί ένταση στην περιοχή.

Εφοδος της αστυνομίας σε στέκι αναρχικών στο Κερατσίνι και ζημιές από αγνώστους σε δύο ΙΧ αυτοκίνητα στα Εξάρχεια


Έφοδο παρουσία εισαγγελέα πραγματοποίησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η αστυνομία σε στέκι αναρχικών που το ονομάζουν "αυτοδιαχειριζόμενο χώρο" με την επωνυμία "Ρεσάλτο" στη λεωφόρο Δημοκρατίας 54 και Ερμού, στο Κερατσίνι.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έκαναν 13 προσαγωγές από τον συγκεκριμένο χώρο και κατάσχεσαν διάφορα αντικείμενα όπως μπουκάλια και μάσκες. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες σε χώρους παρόμοιους που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν σαν ορμητήριο για την πρόκληση επεισοδίων.
Λίγο μετά την έφοδο άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια δύο ΙΧ αυτοκινήτων στην διασταύρωση Μπόταση και Στουρνάρη στα Εξάρχεια και πέταξαν στο εσωτερικό τους βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να προξενήσουν σοβαρές ζημιές...

Εν τω μεταξύ αυτή την ώρα πραγματοποιείται συγκέντρωση της πρωτοβουλίας κατοίκων Εξαρχείων στη διασταύρωση Μεσολογγίου και Τζαβέλα όπου δολοφονήθηκε πέρυσι ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 200 άτομα έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο για να τιμήσουν τη μνήμη του 15χρονου όπου και παραμένουν ήσυχα και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί επεισόδια.

Αφόρητη η κατάσταση στο Γύθειο, από τα σκουπίδια - Λεωνίδας Γρηγοράκος - Δήμαρχε παραιτήσου


Απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελούν πλέον τα συσσωρευμένα απορρίματα στις γειτονιές του Γυθείου, καθώς η αποκομιδή τους από τα συνεργεία Καθαριότητας του δήμου έχει πάψει εδώ και περίπου έναν μήνα, λόγω έλλειψης των χρημάτων, που απαιτούνται για την εξασφάλιση του χώρου απόρριψής τους. Οι λόφοι με τα σκουπίδια εκτείνονται σε μεγάλη ακτίνα περιφερειακά του κέντρου της πόλης, η δυσοσμία είναι αφόρητη και η συγκέντρωση εντόμων και τρωκτικών καθίσταται απειλητική για τους πολίτες.
Με αίτημα την προάσπιση του δικαιώματος να ζουν σε υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον, μαθητές απ΄όλα τα σχολεία του Γυθείου πραγματοποίησαν ήδη πορεία διαμαρτυρίας, ενώ βουλευτές του νομού διατρανώνουν την απαίτησή τους να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο», τόνισε ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος και κάλεσε τον δήμαρχο να παραιτηθεί -επιστρέφοντας τα έξοδα παράστασης, που είχε λάβει, προκειμένου

να βρεθούν χρήματα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών- και τις υπηρεσίες Υγείας σε κεντρικό και νομαρχιακό επίπεδο να παρέμβουν άμεσα, καθώς «ο κίνδυνος διατάραξης της υγείας των πολιτών είναι τεράστιος».
Ο βουλευτής ζήτησε και την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών.
«Έχουμε όλοι ευθύνη για την κατάσταση, που επικρατεί στο Γύθειο, και εγώ αναλαμβάνω το μερίδιο, που μου αναλογεί. Η δημοτική Αρχή της πόλης, όμως, φέρει πολιτικές, προσωπικές και οικονομικές ευθύνες».

Αντωνία Μπούζα : Προβολή στην Ρώμη των Μεσσηνιακών προϊόντων


Με δηλωσή της η Πρόεδρος της ΝΕΠΤ Αντωνία Μπούζα τονίζει :Επειδή η προβολή του τουριστικού μας προϊόντος πρέπει να βασίζεται πέραν της ανάδειξης των φυσικών καλλονών του τόπου μας και σε άλλες επιλογές από πλευράς των επισκεπτών μας και έχοντας ως σκοπό να προβληθεί το Μεσσηνιακό διατροφικό πρότυπο, τα εύγευστα και άριστα αγροτικά μας προϊόντα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. Ρώμης, θα παρουσιάσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14-12-2009 στη Ρώμη, στη SALA BARBERINI , επ΄ ευκαιρία της προβολής της κινηματογραφικής ταινίας «Έρωτας αλά Ελληνικά», που διαφημίζει την Ελλάδα, παρουσία τριακοσίων προσκεκλημένων τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων, τα Μεσσηνιακά αγροτικά μας προϊόντα ( ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών και κρασί ) καθώς και έντυπο υλικό της Μεσσηνίας.
Στόχος μας είναι , γαστρονομία και τουρισμός να συνδυαστούν , προκειμένου να ενισχυθούν τόσο τα αγροτικά μας προϊόντα όσο και ο τουρισμός μας.-

Δωρεάν σεξ σε διπλωμάτες


Μια επιστολή της δημάρχου της Κοπεγχάγης προς τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να μην επιτρέψουν... ακολασίες κατά την διάρκεια της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή προκάλεσε την αντίδραση των ιερόδουλων της πόλης, που δεσμεύονται για... δωρεάν εκτέλεση καθηκόντων σε όσους συμμετάσχουν στην Διάσκεψη.
Δεν πρόκειται για πλάκα. Η δήμαρχος Ριτ Μπιέρεγκαρντ έστειλε κάρτες σε 160 ξενοδοχεία της χώρας, με την εξής επισήμανση: «Αγαπητέ ιδιοκτήτη, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μην κανονίσετε συναντήσεις μεταξύ των πελατών σας και ιερόδουλων».
Αυτό προκάλεσε όμως την αντίδραση του συλλόγου εκδιδομένων γυναικών της πόλης, που σε ένδειξη αντίδρασης ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μία δωρεάν...

περιποίηση σε όσους καταφέρουν να εξασφαλίσουν και να τους επιδείξουν μία τέτοια επιστολή, μαζί με την ταυτότητα που αποδεικνύει ότι είναι μέλη διπλωματικής αποστολής που συμμετέχει στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή...

Μετά τους αγρότες... πήραν σειρά οι πεθερές!


Εργένηδες που δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη την μητρική εστία και αναζητούν διακαώς σύντροφο… Μαμάδες που προσπαθούν για ότι καλύτερο στη ζωή των κανακάρηδών τους και το μόνο που θέλουν είναι… Μία νύφη για τον γιό τους! Το νέο real life πρόγραμμα του Alpha κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, στις 21:00.
Πεθερές έτοιμες… για όλα έρχονται στον Alpha και αναλαμβάνουν δράση για να αποκαταστήσουν τους άντρες της ζωής τους!
Μετά το «Αγρότηs μόνος ψάχνει…», τη σκυτάλη παίρνουν οι πεθερές! Το «Μια νύφη για τον γιό μου» θα προβάλλεται κάθε Τετάρτη βράδυ στις 21:00.
Το νέο πρόγραμμα του Alpha βασίζεται στο «Who wants to marry my son» που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό RTL Γερμανίας, για τρίτη σεζόν, αλλά και στο Ολλανδικό κανάλι VT4.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ -Τουλάχιστον 100 νεκροί από πυρκαγιά σε κλαμπ στη Ρωσία


Τουλάχιστον 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 140 άνθρωποι τραυματίστηκαν, την Παρασκευή σε νυχτερινό κέντρο στην πόλη Περμ, όταν στην διάρκεια ενός σόου με πυροτεχνήματα, ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός. Οι θαμώνες του κλαμπ Lame Horse όρμησαν μαζικά προς τις εξόδους και ποδοπατήθηκαν."Ο αριθμός των νεκρών είναι 101 άνθρωποι, άλλοι 140 δέχονται ιατρική φροντίδα. . . οι 85 είναι σοβαρά τραυματισμένοι", δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Νέος θάνατος -30 οι νεκροί από την νέα γρίπη


Γυναίκα 52 ετών επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν, η οποία νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και απεβίωσε. Η ασθενής είχε υποκείμενο νόσημα (νοσογόνο παχυσαρκία).

4.12.09

Μουντιάλ 2010-Κλήρωση: Οι όμιλοι


Οι οκτώ όμιλοι της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2010, όπως προέκυψαν από την κλήρωση που έγινε σήμερα στο Κέιπ Τάουν, είναι οι εξής:
1ος Όμιλος
1. Νότια Αφρική
2. Μεξικό
3. Ουρουγουάη
4. Γαλλία
2ος Όμιλος
1. Αργεντινή
2. Νιγηρία
3. Νότια Κορέα
4. ΕΛΛΑΔΑ..

3ος Όμιλος
1. Αγγλία
2. ΗΠΑ
3. Αλγερία
4. Σλοβενία
4ος Όμιλος
1. Γερμανία
2. Αυστραλία
3. Σερβία
4. Γκάνα
5ος Όμιλος
1. Ολλανδία
2. Δανία
3. Ιαπωνία
4. Καμερούν
6ος Όμιλος
1. Ιταλία
2. Παραγουάη
3. Νέα Ζηλανδία
4. Σλοβακία
7ος Όμιλος
1. Βραζιλία
2. Βόρεια Κορέα
3. Ακτή Ελεφαντοστού
4. Πορτογαλία
8ος Όμιλος
1. Ισπανία
2. Ελβετία
3. Ονδούρα
4. Χιλή

Εκδήλωση αναγόρευσης του Δ. Τσάτσου, σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Ομιλίες υπουργών


Παρουσία μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, πανεπιστημιακών και φοιτητών και ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Τσάτσου, σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Κόρινθο.
Πριν από την τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα προς τιμήν του κ. Τσάτσου.
Μιλώντας στην τελετή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έλληνα που εκφράζει τον αυθεντικό δάσκαλο τον αγωνιστή, τον παθιασμένο ευρωπαίο, τον ενεργό πολίτη. Χαρακτήρισε τον Δημήτρη Τσάτσο πολυσυνθετική προσωπικότητα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για τον ακαδημαϊκό Τσάτσο χωρίς να αναφερθεί στον πολιτικό.

Το πανεπιστήμιο για τον Δ. Τσάτσο, είπε, είναι ναός της γνώσης και χώρος παραγωγής ενεργών πολιτών. Ο Δ. Τσάτσος είναι ενάντιος στην καθηγητική αυθεντία αυστηρός και σχεδόν άτεγκτος, πρόκειται για την τρισυπόστατη δράση του συνταγματολόγου, του ευρωβουλευτή, του παθιασμένου ευρωπαϊστή, είναι ο άνθρωπος που έχει παλέψει για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δεν ανατρέπει τις φιλοδοξίες του για την Ενωση και προτείνει το δρόμο της ευρωπαϊκής συμπολιτείας, είπε ο κ. Μπεγλίτης.
Για το Δημήτρη Τσάτσο μίλησε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι εκτός από τον συνεργάτη και τον φίλο, στο πρόσωπό του αναγνωρίζει τη σχέση μαθητή δασκάλου. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι στο μυαλό του πάντοτε, και ειδικά αυτή την περίοδο, έχει μια φράση του Δημήτρη Τσάτσου που είχε πει όταν ήταν βουλευτής κατά την πρώτη βουλευτική περίοδο μετά τη μεταπολίτευση: απευθυνόμενος προς τον τότε υπουργό Γ. Ράλλη ο βουλευτής Δ. Τσάτσος είχε πει «μη δυσκολεύεστε να αποδεχθείτε μια άποψη κριτικής ή θέση της αντιπολίτευσης, γιατί αυτό δεν είναι ήττα της κυβέρνησης αλλά νίκη της».
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του είπε ότι ο πνευματικός φάρος της Πελοποννήσου που συνδυάζει το σφρίγος της νιότης, απονέμει τον οφειλόμενο έπαινο σε έναν άνθρωπο που την προσωπικότητά του διαγράφουν τέσσερις ομόκεντροι κύκλοι: του ανθρώπου του πνεύματος, του νομικού διεθνούς εμβέλειας, του δημόσιου άνδρα και του πανεπιστημιακού δασκάλου. Ο Δημήτρης Τσάτσος είπε, είναι αναγεννησιακό πνεύμα που συνδυάζει ευρυμάθεια και μακρά εμπειρία, ολοκληρωμένος νομικός προσεγγίζει τους κανόνες δικαίου από όλες τις όψεις. Η νομική επιστήμη είπε ο κ. Παυλόπουλος, διέρχεται δύσκολη περίοδο γιατί ο κανόνας δικαίου όταν θεσπίζεται, είναι ουραγός των εξελίξεων και εκεί χρειάζεται ο νομοθέτης να προβλέψει τη φθορά. Χαρακτήρισε τον Δ. Τσάτσο κοσμοπολίτη νομικό που συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού Δικαίου, του πρώτου ευρωπαϊκού συντάγματος. Ο επιστήμονας είπε διακρίνεται όχι γι' αυτό που ξέρει αλλά για τους ανθρώπους που διαμορφώνει να τον αντικαταστήσουν και να ξεπεράσουν τον ίδιο και αυτό το όραμα υπηρέτησε ο Δημήτρης Τσάτσος γι' αυτό και είναι πραγματικός δάσκαλος. Ως δημόσιος άνδρας ο Δ. Τσάτσος μετέχει της πολιτικής μέσα από αυτά που γράφει και όχι μόνο μέσα από το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, είπε.
Ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στη δική του εισήγηση για τον συνταγματολόγο Τσάτσο είπε ότι πριν από λίγες ημέρες μετείχε σε ένα Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στο οποίο συμμετείχαν δύο μαθητές του Δ. Τσάτσου, ο ίδιος και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος γνώρισε όπως είπε, τον Δ. Τσάτσο πριν 35 χρόνια, πρωτοετής φοιτητής ο ίδιος και εκείνος υφυπουργός καταλυτική προσωπικότητα, γενικός εισηγητής του συντάγματος του συνόλου της αντιπολίτευσης. Ο Δημήτρης Τσάτσος είπε ο Ε. Βενιζέλος, διαθέτει σπάνιο στοιχείο στον επιστημονικό και δημόσιο βίο, δεν φυλάγεται και για τις σκέψεις του και πολλές φορές εκτίει ποινές μακράς διάρκειας με αξιοπρέπεια. Είχε το προνόμιο να γεννηθεί σε σπίτι που ήταν επιστημονικό εργαστήριο γιατί ο πατέρας του έζησε τη μεγάλη πρόκληση της τραγικής αυτοσυνειδησίας του επιστήμονα συνταγματολόγου, πολιτικού που έχει πλήρη επίγνωση των επιστημονικών επιλογών στο δημόσιο βίο, είπε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος παρατήρησε ότι ο πολιτειολόγος και συνταγματολόγος οφείλει να είναι πολιτικός επιστήμονας και ο λόγος του πρέπει να είναι νομικός λόγος, κανονιστικός.
Το λόγο του κ. Τσάτσου πολλοί τον έχουν παρεξηγήσει. Ασχολήθηκε κατ' εξοχήν και στη Γερμανία και στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ με το θεσμό του πολιτικού κόμματος άγγιξε τη γκρίζα ζώνη του θεσμού. Εθεσε διεθνώς το ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας και έλαμψε κατά τις θητείες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας τονίζοντας πως αν δεν υπήρχε ο θεσμός έπρεπε να ανακαλυφθεί για να διαπρέψει ο Δημήτρης Τσάτσος ο οποίος διαμόρφωσε την τελική θέση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για πολλά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η συνθήκη του Άμστερνταμ. Αφιέρωσε είπε μέρος της δραστηριότητάς του στο Πανεπιστήμιο ως θεσμό και είναι ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με την αποχουντοποίηση του Πανεπιστημίου αλλά και ο άνθρωπος που υπερασπίζεται την αξιολόγησή του, που υπερασπίζεται το άσυλο και βεβαίως σε κάθε πρόσκληση της πολιτείας όπως και τώρα που κλήθηκε από τον υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούση είναι πρόθυμος να προσφέρει την επιστημονική του γνώση για να φτιάξουμε ένα κράτος δικαίου που θα σέβεται τον πολίτη.
Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς είπε ότι ο Δημήτριος Τσάτσος παίζει πολλά μουσικά όργανα είναι άνθρωπος που υπακούει την απαίτηση της γενικής καλλιέργειας και παιδείας και το χρέος του απέναντι στην κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είπε είναι εκείνο που τιμάται από το τιμώμενο πρόσωπο, τα όσα έχει πράξει και για όσα θέλουμε στο μέλλον να πράξει ο Δημήτρης Τσάτσος. Βραβεύουμε, είπε, ένα άθικτο ήθος, σταθερό, πρωτότυπη σκέψη με αιφνιδιασμούς ανησυχίας πολίτη και τη μεγάλη συμμετοχή και διάδοση της κριτικής σκέψης και στάσης απέναντι στην εξουσία και αυτό τόνισε, έχει αξιωματικό και αναμφισβήτητο χαρακτήρα. Εκλεισε λέγοντας ότι ο Δ. Τσάτσος κριτικός στο σήμερα, σχολιαστής του παρελθόντος, είναι αισιόδοξος για το μέλλον.
Ο συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος στην αντιφώνησή του είπε ότι διακατέχεται από συγκίνηση και αναρωτήθηκε τι θα συλλογιέται κανείς για τον ίδιο, κι αν ήμουν, είπε, στη θέση σας θα ρωτούσα εμένα «αν πιστεύεις αλήθεια ότι αξίζεις τον έπαινο» γιατί σήμερα ακούστηκαν υπέροχα πράγματα. Το αντέχω, είπε, γιατί στη ζωή όπως τη νιώθω, το έργο που παράγεις δεν είναι μονοπρόσωπο, αυτά που ακούσατε για μένα ανήκουν σε κάποιο εμείς, στο εμείς, είπε, ανήκουν οι γονείς μου, η σύντροφος που έχασα πριν επτά χρόνια, οι μαθητές μου αλλά και όσοι μου χάρισαν τη δυνατότητα έστω και μιας συνομιλίας σ' αυτή τη ζωή. Είμαι ευγνώμων, είπε, στο Πανεπιστήμιο και στη σχολή αλλά και στο Θεό γιατί πρόλαβε να ζήσει αυτή την ημέρα. Τόνισε ότι είναι μεγάλη στιγμή του δασκάλου όταν νιώσει μαθητής του μαθητή του και αυτό, είπε, το ένιωσε με το Βαγγέλη Βενιζέλο, τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλο κεφάλαιο ενώ έναν καλό λόγο είχε για όλους όσους μίλησαν γι' αυτόν. Εχω αγαπήσει τα τελευταία χρόνια τη δουλειά στο Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ και το νιώθω, είπε, σαν δεύτερο σπίτι μου.
Τέλος μιλώντας για την ευρωπαϊκότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τη θεωρία του εκδημοκρατισμού της τόνισε ότι η προσέγγισης της έννοιας της ευρωπαϊκότητας δεν μπορεί να είναι μόνο νομική προσέγγιση αλλά και πολιτική.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τελετή της αναγόρευσης, ομάδα ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν κράνη, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, όπου γινόταν η εκδήλωση και φώναζαν συνθήματα για την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι συγκεντρωθέντες απωθήθηκαν από αστυνομική δύναμη και κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου όπου στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Νάντια Γιαννακοπούλου – Ζητά ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου


Η κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, με επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, εξέθεσε με σαφήνεια την πεποίθησή της υπέρ της δημιουργίας μιας ενιαίας, ισχυρής Περιφέρειας Πελοποννήσου στα φυσικά γεωγραφικά της όρια. Η προκείμενη επιστολή εστάλη, με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει για την αναδιοργάνωση του συστήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κ. Γιαννακοπούλου στην επιστολή της, επικρίνει τον κατακερματισμό του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου σε τρεις Περιφέρειες (Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) και παραθέτει αυτονόητα, ορθολογικά και ρεαλιστικά κριτήρια και επιχειρήματα για την συνένωση της Πελοποννήσου, με βάση, ως επί το πλείστον, τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα επιφέρει μια τέτοια κίνηση. Χαρακτηριστικά, η βουλευτής Μεσσηνίας τονίζει, ότι «η υλοποίηση της, εν λόγω, πρότασης θα προσφέρει νέο όραμα και ουσία στον τόπο μας».
Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου προτείνει την διεξοδική εξέταση όλων των κριτηρίων για την εκπλήρωση της πρότασης αυτής και την εξασφάλιση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων. Μάλιστα, ενθαρρύνει την αντιμετώπιση του ζητήματος με την σοβαρότητα που αρμόζει στο θέμα αυτό, πέρα από μικροκομματικές και στενόμυαλες αντιλήψεις, όπως το ποιά πόλη θα είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας κ.α.
Στον επίλογο της, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρει τα χαρακτηριστικά της κοινής ιστορικής παράδοσης και ταυτότητας των Πελοποννησίων, που παραμένει ισχυρή παρά την πολύχρονη διοικητική διαίρεση. Κλείνοντας την επιστολή της, η κ. Γιαννακοπούλου, αναφέρει: «Η Πελοπόννησος είναι ένας γεωγραφικός χώρος, όπου ο "αλάθητος" χωροτάκτης, η φύση, υπαγορεύει και τον τρόπο διαχείρισής του, την αντιμετώπισή του δηλαδή ως ενιαίου Διοικητικού Χώρου. Η νήσος του Πέλοπα, ο Μοριάς της παλιγγενεσίας του νεότερου ελληνισμού, είναι ένας χώρος με χιλιάδες δυνατότητες που περιμένει την ευκαιρία του να τις αναπτύξει. Ας μη φοβηθούμε την πρόκληση! Ας δώσουμε την ευκαιρία! Ας οραματιστούμε και ας ονειρευτούμε την ενιαία Πελοπόννησο ως την ανοιχτή πολιτεία του μέλλοντός μας!».

40χρονη είχε το θάρρος να κλείσει ραντεβού με τον …βιαστή της


Είχε το θάρρος και έκλεισε ραντεβού ξανά με τον ίδιο της τον βιαστή. Συγκλονιστική μαρτυρία. Μια 40χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών στάθηκε στο ύψος της για να βοηθήσει την αστυνομία να συλλάβει αυτόν που την βίασε χωρίς να σκεφτεί τίποτα. Χωρίς να σκεφτεί πως αυτή η γυναίκα είναι μάνα 4 παιδιών.
Όλα έγιναν στα Χανιά. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού από έναν 26χρονο αλλοδαπό αραβικής καταγωγής. Αφού την έσυρε με τη βία μέσα σε έναν ελαιώνα, ικανοποίησε πάνω στο κορμί της τις αρρωστημένες του σεξουαλικές ορέξεις. Η ίδια όμως, παρά το σοκ που είχε υποστεί, βρήκε το κουράγιο να μαζέψει τα κομμάτια της ψυχής της και να του προτείνει να ξαναβρεθούν την ίδια ώρα το επόμενο βράδυ στο ίδιο σημείο. Έκπληκτος ο νεαρός Άραβας δέχτηκε, χωρίς να το σκεφτεί...
Η 40χρονη πήγε τότε στην Ασφάλεια και κατήγγειλε το περιστατικό. Σε συνεννόηση με τους αστυνομικούς πήγε στο ραντεβού, όπου την περίμενε ο βιαστής της. Έτσι η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει.

Η Fiat ανακαλεί 500.000 Grande Pundo για "πιθανή ανωμαλία"στον άξονα οδήγησης.


Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat ανακαλεί περίπου 500.000 μοντέλα Grande Punto και Grande Punto Abarth σε όλη την Ευρώπη για έλεγχο εξαιτίας μίας "πιθανής ανωμαλίας"στον άξονα οδήγησης,ανακοινώθηκε σήμερα από τον όμιλο.
"Περίπου 500.000 Grande Punto και Grande Punto Abarth,τα μισά στην Ιταλία και τα άλλα μισά στην υπόλοιπη Ευρώπη"ανακαλούνται για "μία πιθανή ανωμαλία στον άξονα οδήγησης",αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ιταλικού ομίλου.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι θα αποσταλούν επιστολές και θα καλούνται οι κάτοχοι των αυτοκινήτων αυτών να προσέλθουν για ένα τεχνικό έλεγχο στα συνεργεία του ομίλου.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς


Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε στη συνάντηση ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση το τελευταίο διάστημα και τώρα ετοιμάζεται να μπει στην αντιπολιτευτική γραμμή, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να σταθεί με δύναμη, διαφάνεια και διαύγεια στο πλευρό της Εκκλησίας.
«Θα γίνουμε αρωγοί για το καλό του τόπου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στο αίτημα του Αρχιεπίσκοπου εκφράζοντας ουσιαστικά τη διάθεση του κόμματός του να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές.

ΠΟΤΑ Μεσσηνίας - Ερευνητικό Κέντρο για την κλιματική αλλαγή


Ένα πρότυπο Κέντρο για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο χρόνο στo τουριστικό συγκρότημα της «Costa Navarino» στη Μεσσηνία. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου ανήκει στην ΤΕΜΕΣ ΑΕ, την εταιρεία που κατασκευάζει την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και τον Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη χθες από τον εκπρόσωπο της ΤΕΜΕΣ ΑΕ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Kare Bremer και τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό πρόεδρο της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών.

Γ.Παπανδρέου στο CNN - Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει


Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει τονίζει στο CNN ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση του Ντουμπάι και υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα της κυβέρνηση είναι η μείωση του ελλείμματος
Σημειώνει ότι δεν χρειάζεται την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πετύχει τους στόχους της. Προανήγγειλε φορολογική μεταρρύθμιση λέγοντας ότι είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή και δεσμεύτηκε για διαρθρωτικές αλλαγές που θα μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.
Ουσιαστικά, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα εξέφρασε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο.
"Σύγκρουση με τους φοροφυγάδες"

Μετωπική σύγκρουση με τους φοροφυγάδες προαναγγέλλει το οικονομικό επιτελείο με εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας καταργεί δώδεκα καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα.
Ελάχιστη εθνική σύνταξη 550- 600 ευρώ για όλους εισηγείται στην κυβερνητική επιτροπή ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως αναφέρει στο σημερινό πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Σφήνα.

Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ Στο "μάτι" της κακοκαιρίας θα βρεθούν αργά το βράδυ η Μεσσηνία και οι Κυκλάδες.


Χαλάει πάλι ο καιρός από απόψε έως το απόγευμα του Σαββάτου.
Οι βροχές και οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και νότια, αλλά στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.
Το Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες και τοπικά τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, ενώ τα χιόνια θα εμφανιστούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Νεο Ροζ Video με φαρμακοποιό από Λαμία!


Την εμφάνιση του έκανε στη γνωστή σελίδα που είναι γεμάτη με Ελληνικά videos ένα νέο video τις πολύ προσωπικές στιγμές μιας κοπέλας ενώ ο άντρας βιντεοσκοπεί και...καμαρώνει! Από τη στιχομυθία πάντως που είναι ιδιαίτερα υποτιμητική για την κοπέλα και τον "καραμπινάτο τίτλο" στόχος είναι μάλλον να...Βλάψει
http://news24gr.blogspot.com/2009/12/video_04.html

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Νεμέας του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης


Λόγω εργασιών διαπλάτυνσης της υφιστάμενης γέφυρας του αυτοκινητόδρομου στον ανισόπεδο κόμβο Νεμέας αύριο, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, από τις 10:00 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι, θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θα παραμείνουν κλειστές, η έξοδος του αυτοκινητόδρομου προς Νεμέα (από Τρίπολη-Καλαμάτα) και η είσοδος του αυτοκινητόδρομου από Νεμέα (προς Αθήνα-Κόρινθο).
Για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, οι μετακινούμενοι από Τρίπολη-Καλαμάτα προς Νεμέα θα βγαίνουν στον ανισόπεδο κόμβο Αρχαίας Νεμέας, θα κάνουν αναστροφή προς Τρίπολη-Καλαμάτα και έξοδο στον κόμβο Νεμέας και οι μετακινούμενοι από Νεμέα προς Αθήνα-Κόρινθο, θα μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας, με κατεύθυνση προς Αθήνα-Κόρινθο.

Ερώτηση Κουσελά για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.


Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, επανερχόμενος στο θέμα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Παιδείας, δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ζητώντας την επίσπευση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:..

« Σε απάντηση στην αρ. πρωτ. 16384/18-3-2009 Ερώτησή μου, ο τότε Υφυπουργός Παιδείας κ. Λυκουρέντζος στην αρ. πρωτ. 32154/ΙΗ 6-4-2009 Απάντησή του σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με διαβεβαίωσε ότι οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικών ΠΕ02-Φιλολόγων, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είχε υπογραφεί από τον τότε ΥΠΕΠΘ και είχε διαβιβαστεί για υπογραφή στον συναρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Το θέμα ωστόσο εξακολουθεί να εκκρεμεί, καθόσον καθυστέρησε η συγκέντρωση υπογραφών από τους συναρμόδιους Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης και η έγκριση του σχεδίου Π.Δ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, απαιτούνται πλέον νέες υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών, προκειμένου το Προεδρικό Διάταγμα να προωθηθεί για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ισχύσει.
Επειδή η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επείγει, ώστε να μην αποκλείονται από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, μέχρι να τεθεί σε ισχύ το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;
-Τι ενέργειες προτίθενται να κάνουν για την αναγκαία επίσπευση της έκδοσης του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος και πότε προβλέπεται αυτό να εκδοθεί; »

Όλοι καταγόμαστε από την Αφρική


Δεν έχει, πλέον, σημασία να "σπάζετε το κεφάλι" σας για να βρείτε από πού "κρατά η σκούφια σας", γιατί η επιστημονική πραγματικότητα - κατά την έκφραση του καθηγητή Φίλιπ Μπάτερχαμ (Philip Batterham) - είναι ότι είμαστε όλοι Αφρικανοί.
To γενεαλογικό δέντρο των Μελβουρνιωτών, μάς πληροφορεί, έχει τις ρίζες του στους νομάδες Αφρικανούς που ζούσαν στην ανατολική ακτή της μαύρης ηπείρου πριν από 60.000 χρόνια.
Αξίζει να παρακολουθήσουμε, έστω και σχηματικά, την "επιστημονική πραγματικότητα", όπως την ξεδιπλώνει μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, ο καθηγητής Μπάτερχαμ, από το Τμήμα Γενετικής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης: "Οι διαφορές μεταξύ ανθρώπων, στο επίπεδο του DNA είναι μόνο 0,1%. Αυτό αποδείχτηκε στη γενεαλογική έρευνα που ξεκίνησε το 2005, με αντικείμενο τη μελέτη της ανθρωπολογίας χρησιμοποιώντας τη γενετική. Είναι μια εξαιρετικά αξιόλογη έρευνα, παγκόσμιας εμβέλειας".

Στη Μελβούρνη, έλαβαν μέρος στην έρευνα 101 άτομα, μεταξύ των οποίων ο κυβερνήτης της Βικτώριας Ντέιβιντ ντε Κρέτσερ (David de Kretser) και ο ιερωμένος Τιμ Κοστέλλο (Tim Kostello). H έρευνα αποκαλύπτει ότι και οι δύο άντρες έχουν το χρωματόσωμα καταγωγής Υ, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόγονοί τους μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρώπη περίπου πριν από 45.000 χρόνια.
Το μεγαλύτερο ποσοστό - 47%- κατάγονται από τη Δυτική Ευρώπη, 7% από τη βορειοανατολική Ευρώπη, ενώ 5% από την κεντρική Ασία ή τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της έρευνας Σπένσερ Γουέλς είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.
Ο καθηγητής Μπάτερχαμ χαρακτήρισε ευτυχή σύμπτωση το ότι η έρευνα έλαβε χώρα στη Μελβούρνη φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Δαρβίνου και 150 χρόνια από τη δημοσίευση του βιβλίου του "Η Καταγωγή του Ανθρώπινου Γένους".

Το τάισμα των πουλιών από τους ανθρώπους δημιουργεί νέα είδη!


Η επέμβαση του ανθρώπου στη φύση μπορεί να γίνει με τον πιο απρόσμενο τρόπο: με το τάισμα των πουλιών, που, όπως διαπίστωσε μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, έχει ως συνέπεια να δημιουργεί μέχρι και νέα είδη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, με το τάισμα οι άνθρωποι αλλάζουν το εξελικτικό μέλλον του πληθυσμού των πουλιών και οι συνέπειες είναι ορατές σχετικά γρήγορα. Η μελέτη, υπό τον εξελικτικό βιολόγο Μάρτιν Σέφερ του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου", το Science και το Live Science.
Οι επιστήμονες μελέτησαν επί 3,5 χρόνια πουλιά

μαυροσκούφηδες (Sylvia atricapilla), μικρά γκρι ωδικά πτηνά που ζουν συνήθως στην Κεντρική Ευρώπη (Νότια Γερμανία και Αυστρία), στα οποία οι άνθρωποι πρόσφεραν φαγητό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι μετά το συστηματικό τάισμα, μέσα σε λιγότερες από 30 γενιές, ο πληθυσμός των πουλιών διασπάστηκε σε δύο ομάδες, μια που την ταϊζουν οι άνθρωποι και μια που βρίσκει την τροφή μόνη της, οι οποίες μάλιστα δεν διασταυρώνονται πια μεταξύ τους, παρόλο που ζουν δίπλα-δίπλα στη φύση.
Οι δύο ομάδες πουλιών ακολουθούν διαφορετικά μεταναστευτικά ταξίδια, η μια νοτιοδυτικά προς την Ισπανία και η άλλη βορειοδυτικά προς τη Βρετανία. Η δεύτερη ομάδα (που τρέφεται από τους ανθρώπους) ακολουθεί μια συντομότερη διαδρομή (κατά δέκα μέρες), ενώ η πρώτη συνεχίζει να τρέφεται κυρίως με φρούτα του δάσους. Λόγω αυτής της διαφοράς, τα πρώτα πουλιά έχουν ήδη γενετικές αλλά και εξελικτικές αλλαγές, όπως πιο στρογγυλές φτερούγες, που τους επιτρέπουν να κάνουν καλύτερες μανούβρες, αλλά είναι πιο ακατάλληλες για πιο μακρινά ταξίδια. Έχουν επίσης μακρύτερα και πιο στενά ράμφη, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να τρώνε μεγάλα φρούτα (π.χ. ελιές) τον χειμώνα, αφού τα ταϊζουν οι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον Σέφερ, η έρευνα δείχνει ότι "δεν επηρεάζουμε την μοίρα μόνο των σπάνιων και επαπειλούμενων ειδών, αλλά επίσης και των κοινών ειδών που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά, ακόμα και μέσα από μια πράξη με καλή πρόθεση, όπως το τάισμα. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, αρκεί να κοιτάξουμε προσεκτικά. Δεν χρειάζεται να περάσουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης".
Όπως είπε, αν η διαφοροποίηση των δύο ομάδων πουλιών συνεχιστεί, τελικά θα καταλήξουν δύο διαφορετικά είδη. Από την άλλη όμως, όπως εκτίμησε, είναι αμφίβολο αν αυτό θα συμβεί, επειδή οι συνήθειες των ανθρώπων (και σε σχέση με το τάισμα) αλλάζουν διαρκώς, συνεπώς μεταβάλλονται διαχρονικά και οι επιδράσεις τους στα πουλιά.

Δωρεάν διακοπές για 200 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες το 2010


Δωρεάν διακοπές για 200 χιλιάδες αγροτικές οικογένειες παρέχει το 2010 το υπουργείο Απασχόλησης μέσω του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Άλλες 200 χιλιάδες αγρότες και συνταξιούχοι θα λάβουν δωρεάν βιβλία, ενώ επιπλέον 100 χιλιάδες δωρεάν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις.
Η απόφαση του υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει:
Άρθρο 1
Ο αριθμός των δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας πού εντάσσονται στα
προγράμματα έτους 2010 καθορίζεται κατ' ανώτατο όριο ως εξής:
* Στο πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού οκταήμερων διακοπών εκατόν εξήντα χιλιάδες (160.000) άτομα.

* Στα εκδρομικά προγράμματα, διάρκειας 1-7 ημερών, σαράντα χιλιάδες (40.000) άτομα, εκ των οποίων, πέντε χιλιάδες (5.000) αυτοτελώς απασχολούμενοι αγρότες, ηλικίας 21-64 ετών, που θα συμμετάσχουν σε πενθήμερο εκδρομικό - επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο, το οποίο θα συνδυάζει την ψυχαγωγία με επίσκεψη σε τόπους με ενδιαφέρον σε θέματα αγροτικής απασχόλησης και πέντε χιλιάδες (5.000) άτομα που θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα τετραήμερων κυκλικών πλόων (κρουαζιέρων).
* Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, διακόσιες χιλιάδες (200.000) άτομα.
* Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων, εκατό χιλιάδες (100.000) άτομα.
Άρθρο 2
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
1. Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και στα εκδρομικά προγράμματα έτους 2010 είναι:
* Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982 (ΦΕΚ 128Α), όπως ισχύει.
* Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ή • Να είναι σύζυγοι των ως άνω προσώπων και δικαιούχοι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας ή • Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.
* Ειδικά για το εκδρομικό επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο οι δικαιούχοι να είναι ηλικίας 21-64 ετών, αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, ασφαλιστικά ενήμεροι, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
2- Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα δωρεάν παροχής βιβλίων και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων κατά το έτος 2010 είναι:
* Να έχουν οι συμμετέχοντες την ιδιότητα του συνταξιούχου του ΟΓΑ ή συνταξιούχου του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων του άρθρου 1 του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128Α), όπως ισχύει
* Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στα προγράμματα, ή
* Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.
3. Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προαναφερόμενα προγράμματα των, υπό στοιχεία 1 και 2 του άρθρου 2 της παρούσης, αναφερομένων προσώπων, είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
4- Πρόσωπα όλων των ανωτέρω κατηγοριών, που κληρώθηκαν να συμμετάσχουν στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών έτους 2009, δικαιούνται να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα προγράμματα του έτους 2010, επιπλέον δε και στα προγράμματα δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρων.
5- Πρόσωπα που κληρώθηκαν στο εκδρομικό επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο ή στο πρόγραμμα τετραήμερων κυκλικών πλόων (κρουαζιέρων) το έτος 2009- και αν ακόμη δεν έκαναν χρήση των παροχών - οι εκ των επιλαχόντων, όσοι συμμετείχαν σε ένα από τα εν λόγω προγράμματα, δικαιούνται το έτος 2010 να συμμετάσχουν μόνο στα προγράμματα δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρων.
6- Πρόσωπα όλων των ανωτέρω κατηγοριών, που κάνουν χρήση μιας από τις προαναφερόμενες παροχές το έτος 2010, δεν δικαιούνται δεύτερη παροχή μέσα στο ίδιο έτος, εξαιρουμένων αυτών της δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρων.
Άρθρο 3
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2010
Για την επιλογή των δικαιούχων των προγραμμάτων
του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2010 ορίζονται τα παρακάτω κριτήρια:
1- Στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών, να περιληφθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του αρθρ.1 του Ν.1296/1982 (ΦΕΚ 128Α), όπως ισχύει, καθώς και οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σ' αυτά και σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων πέραν του οριζομένου στο άρθρο 1 της παρούσης, ως κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ.
Εξαιρούνται της κλήρωσης και δικαιούνται Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού ή Εκδρομών, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε ένα από τα προγράμματα με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν: προσαύξηση του ποσού της σύνταξης τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή λόγω τυφλότητας ή λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας.
Ειδικά στο εκδρομικό - επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο, να περιληφθούν οι αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών
του ΟΓΑ, ηλικίας 21-64 ετών, οι οποίοι να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ως κριτήριο δε επιλογής καθορίζεται επίσης η κλήρωση με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Γ.Α μεταξύ των δικαιούχων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα.
2- Στα προγράμματα δωρεάν παροχής βιβλίων και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων, καθορίζεται να περιληφθούν οι δικαιούχοι της περίπτωσης 2 του άρθρου 2 της παρούσης, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτά και μέχρι εξαντλήσεως των διαθεσίμων Δελτίων αγοράς βιβλίων και Δελτίων θεάματος αντίστοιχα.
Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από αριθμό δικαιούχων πέραν των οριζομένων στο άρθρο 1 της παρούσης, ως κριτήριο και στα δύο προγράμματα καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας.
3- Επίσης ορίζουμε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών (πλην του εκδρομικού επιμορφωτικού ταξιδιού στην Κύπρο) και οι σύζυγοι αυτών, που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα προγράμματα, δικαιούχοι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, καθώς και τα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους.
Άρθρο 4
Η δαπάνη των παροχών θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Τα κινητά τηλέφωνα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή στον αριθμό των εγκεφαλικών όγκων στους ενηλίκους από τότε που αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση των κινητών τηλεφώνων, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη (σε εύρος δείγματος και χρονικό ορίζοντα) δανική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα, υπό την Ιζαμπέλ Ντελτούρ, έγινε από τη Δανική Εταιρία Καρκίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, σύμφωνα με το ΒΒC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα των όγκων στον εγκέφαλο στους ανθρώπους ηλικίας 20 - 79 ετών από τις σκανδιναβικές χώρες.
Η μελέτη βρήκε ότι τα περιστατικά καρκίνου δεν έχουν αυξηθεί ουσιαστικά από τότε που εισήχθησαν τα κινητά τηλέφωνα, επισημαίνει πάντως ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για επιβεβαίωση. Η έρευνα ανέλυσε περίπου 60.000 περιπτώσεις καρκίνου στον εγκέφαλο, οι οποίες διαγνώστηκαν μεταξύ 1974-2003 μεταξύ 16 εκατ. ενηλίκων...

Διαπιστώθηκε μια μικρή σταθερή αύξηση στα περιστατικά εγκεφαλικών όγκων όλα αυτά τα χρόνια, όμως αυτό άρχισε να συμβαίνει ήδη από το 1974, όταν δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ενώ η ανακάλυψη καλύτερων διαγνωστικών τεχνικών με το πέρασμα του χρόνου, μπορεί, κατά τους ερευνητές, να εξηγήσει επίσης ένα μέρος από την αύξηση των περιστατικών διαχρονικά. Επιπλέον, η μελέτη δεν κατέγραψε καμία σημαντική αύξηση στα περιστατικά μεταξύ 1998-2003, όταν η χρήση κινητών αυξήθηκε κατακόρυφα.
Αναλυτικότερα, στη διάρκεια αυτής της περιόδου (1974-2003) ο αριθμός των περιστατικών ενός είδους καρκίνου (γλοιώματος) αυξήθηκε βαθμιαία κατά 0,5% ανά έτος στους άνδρες και κατά 0,2% στις γυναίκες, ενώ στα περιστατικά μιας άλλης μορφής καρκίνου του εγκεφάλου (του μηνιγγιώματος) τα αντίστοιχα ποσοστά αύξησης ήσαν 0,8%στους άνδρες και 3,8% στις γυναίκες (κυρίως μετά τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση αφορούσε τις γυναίκες ηλικίας 60-79 ετών, που ήδη θεωρούνται πιο επιρρεπείς σε καρκίνο ούτως ή άλλως).
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Ιζαμπέλ Ντελτούρ, η έλλειψη μιας ανιχνεύσιμης αύξησης στα περιστατικά καρκίνου μεταξύ 1998-2003 ίσως σημαίνει ότι χρειάζεται πάνω από μια χρονική περίοδος δέκα ετών για να φανούν οι συνέπειες από την χρήση των κινητών ή ότι ο αριθμός των όγκων που προκαλεί η κινητή τηλεφωνία, είναι πολύ μικρός για να ανιχνευτεί.
Οι ραδιοσυχνότητες των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπονται από τα κινητά, έχουν θεωρηθεί από ορισμένους επιστήμονες και οργανώσεις πολιτών ως πιθανός παράγων αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικούς όγκους, όμως δεν έχει ακόμα εντοπισθεί κάποιος βιολογικός μηχανισμός που να δικαιολογεί τις συνέπειες.
Το ζήτημα των επιπτώσεων της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία παραμένει επίμαχο. Οι περισσότερες πάντως επιστημονικές μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει κάποια σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία των κινητών και τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού


Ανοίγει στις 04.12.09 τις πύλες του στον εκθεσιακό χώρο του ΟΛΠ στον Πειραιά το 2ο τριήμερο φεστιβάλ ελληνικού μελιού και προϊόντων κυψέλης, που συνδιοργανώνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και λοιπών προϊόντων Κυψέλης, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η Νομαρχία Πειραιά.
Στο φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα υπάρξουν μια σειρά από θεματικές εκδηλώσεις με στόχο την ανάδειξη του πλούτου και της αξίας των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, προκειμένου να φέρουν σε επαφή τους καταναλωτές με τον τρόπο που αυτά παράγονται,

να αναβαθμίσουν την εμπορική δυναμική τους και να δώσουν δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησής τους.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσης εκδηλώσεις για τα παιδιά με θέμα «γνωριμία με το μέλι και τα προϊόντα μέλισσας» καθώς και διαγωνισμός ζωγραφικής για τους μικρούς επισκέπτες με θέμα την ελληνική μελισσοκομία.
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί και τρία πανελλήνια συνέδρια. Το πρώτο με τίτλο «Κλαδικά θέματα - Προβλήματα - Προτάσεις» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωποι φορέων μελισσοκόμων θα παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και θα προταθούν λύσεις αντιμετώπισής τους.
Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, συνέδριο με θέμα την «Επιστημονική έρευνα στη μελισσοκομία». Επιστήμονες του κλάδου θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, σχετικά με την ταυτότητα, ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων της μέλισσας, τις ασθένειες και τους εχθρούς των μελισσών, τη βιολογία, συμπεριφορά της μέλισσας, τα μελιτογόνα έντομα τις απώλειες των μελισσών και άλλα θέματα στα οποία έχουν ασχοληθεί ερευνητικά τα τελευταία 5 χρόνια.
Το τρίτο συνέδριο του φεστιβάλ που θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου έχει θέμα την «προσφορά της μέλισσας» με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή για τη μεγάλη προσφορά της μέλισσας στη γονιμοποίηση των ανθέων και την πληροφόρηση των συμμετεχόντων για τις ιδιότητες και την ωφελιμότητα των προϊόντων της μέλισσας στον άνθρωπο.

ΕΑΣ Ηρακλείου-ελαιόλαδο : Όσο το περυσινό, τόσο το φετινό


Στην ίδια τιμή που αγοράζει από τους ελαιοκαλλιεργητές τα αποθέματα ελαιολάδου περυσινής σοδειάς, αποφάσισε να αγοράζει και το λάδι της φετινής σοδειάς η Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης, προσαρμοζόμενη στην πτώση των τιμών του προϊόντος.
Η διοίκηση της Ένωσης γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει να αγοράζει το φετινό ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι τρεις γραμμές προς 2,30 ευρώ το κιλό, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Μανώλης Γαβαλάς, θα επιδιώξει να διατηρήσεις τις τιμές παραγωγούς σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα.
Ο κ. Γαβαλάς δεν έκρυψε ότι η φετινή σοδειά ελαιολάδου είναι μια δύσκολη σοδειά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την εξέλιξη των τιμών του προϊόντος.

Νάντια Γιαννακοπούλου για καταβολή επιδοτήσεων


Η Βουλευτής Μεσσηνίας κ.Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με την καταβολή των επιδοτήσεων του ελαιολάδου και το χρόνο καταβολής τους έκανε την εξής δήλωση: «Σε επανειλημμένες επαφές που είχα όλες αυτές τις ημέρες τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του άνω Υπουργείου έλαβα την διαβεβαίωση ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια να καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς κατά ένα μεγάλο ποσοστό γύρω πριν από τα Χριστούγεννα. Με δεδομένο ότι ο κοινοτικός έλεγχος περαιούται στις 9/12/2009, τότε θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία καταβολής των παραπάνω επιδοτήσεων »

3.12.09

Συζήτηση για την Ιόνια Οδό στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας



Ημερίδα σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Καλαμάτας διοργανώνει την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 17:30 στο ξενοδοχείο e-Filoxenia στην Καλαμάτα το επιμελητήριο Μεσσηνίας με θέμα “ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ (Ιόνια Οδός). Ο ρόλος της στη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και η προστασία του οικοσυστήματος”,Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος Ε.Ν.Α.Ε. κ. Δ. Δράκος - Πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Πελοποννήσου του Τ.Ε.Ε κα. Χ. Τσιώλη -Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως κ. Κ. Αγραπιδάς -Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραμπάτος -Έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν με παρεμβάσεις οι κ.κ. Βουλευτές Ν. Μεσσηνίας, οι κ.κ. Δήμαρχοι Ν. Μεσσηνίας και οι κ.κ. Νομαρχιακοί Σύμβουλοι - αρχηγοί μειοψηφιών της Ν.Α.Μ.

Φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού για τους καταναλωτές που διαμένουν στις περιοχές εγκατάστασης των μονάδων


Φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΗ) για τους καταναλωτές που διαμένουν στις περιοχές όπου κατασκευάζονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ, από 3-5 χρόνια που είναι σήμερα, σε λιγότερο από 8-10 μήνες και θέσπιση δεσμευτικών στόχων για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό και το ενεργειακό ισοζύγιο προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την "Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής".
Τις νέες ρυθμίσεις παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη ενώ το νομοσχέδιο θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα για τα τιμολόγια προβλέπεται ότι το 50 % του ειδικού τέλους που καταβάλουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ στους ΟΤΑ θα αποδίδεται απ' ευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή το ποσό θα πιστώνεται στη ΔΕΗ η οποία θα πιστώνει στη συνέχεια τους λογαριασμούς των καταναλωτών της περιοχής. Το υπόλοιπο 50 % του τέλους θα παραμείνει στους ΟΤΑ. Το υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ....

Οι δεσμευτικοί στόχοι που τίθενται με το νομοσχέδιο είναι 20 % συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 (αντί του 18% που προβλέπει η Οδηγία 28/2009) και 40 % τουλάχιστον στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020. Δηλαδή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ισοζύγιο ηλεκτροπαραγωγής προβλέπεται να πενταπλασιαστεί.
Οι αλλαγές στην αδειοδοτική διαδικασία προβλέπουν μεταξύ άλλων αποσύνδεση της άδειας παραγωγής από την περιβαλλοντική αδειοδότηση και έκδοσή της από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αντί για το Υπουργείο (πρώην) Ανάπτυξης. Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής εγκαταστάσεις ΑΠΕ που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης δραστηριότητες, συγχωνεύονται οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ). Τροποποιείται επίσης το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ που θεσπίστηκε πέρυσι με τρόπο ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία μείζονος σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α, καθώς και τους υγροτόπους διεθνούς προστασίας (Ραμσάρ). Διευκρινίζεται επίσης ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων σε αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση χωροθέτησής τους με βάση το υφιστάμενο καθεστώς.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου συνίσταται εξάλλου στο υπουργείο αυτοτελής Ειδική Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδύσεων ΑΠΕ, στα πρότυπα "φορέα μιας στάσης (one-stop shop)". Αποστολή της Υπηρεσίας αυτής, η οποία θα υπάγεται απ' ευθείας στον Υπουργό είναι η παροχή πληροφοριών και η συντονισμένη διεκπεραίωση των αιτημάτων επενδυτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Συνάντηση Κουσελά με Μπατζελή : Κανονικά θα δοθεί, στις 15 Δεκεμβρίου, η εισοδηματική στήριξη στους αγρότες.


Νέα συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Η συνάντηση αυτή έγινε σε συνέχεια της επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής για την έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους ελαιοπαραγωγούς. Ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί, προβλήματα που καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την άμεση χορήγηση της ενιαίας ενίσχυσης...

Η κυρία Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα βρει λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης που με την πολιτική της δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις πολιτικές και τις παραλείψεις της άφησε ημιτελές το έργο της ψηφιοποίησης, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι σοβαρά εκτεθειμένη και να κινδυνεύει με πρόστιμο 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η Υπουργός υπογράμμισε πως, παρά την κατάσταση που παρέλαβε, θα δημιουργήσει το αγροτικό κτηματολόγιο (ΟΣΔΕ) ώστε κάθε αγρότης να ξέρει τι παίρνει και η Κυβέρνηση να μπορεί να ασκήσει την αγροτική της πολιτική. Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Κουσελά ότι στις 15 Δεκεμβρίου όλοι οι αγρότες θα πάρουν την εισοδηματική στήριξη. Κατόπιν αυτού, ο κ. Κουσελάς ευχαρίστησε την Υπουργό για τη μέριμνά της να ενισχυθούν εγκαίρως οι αγρότες και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Νάντια Γιαννακοπούλου – Δημοτικό σχολείο 22 χρόνια σε λυόμενο


Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ νομού Μεσσηνίας κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου πραγματοποίησε συνάντηση, χθες 02/11/09, με την Υφυπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η κ. Γιαννακοπούλου ενημέρωσε την Υφυπουργό για ορισμένα σημαντικά ζητήματα του νομού Μεσσηνίας, αλλά και της Πελοποννήσου ευρύτερα, που εντάσσονται στις αρμοδιότητές της.
Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση, η κ. Γιαννακοπούλου έθιξε το ζήτημα του 8ου Δημοτικού Καλαμάτας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρότατες κτιριακές ανάγκες καθώς επί 22 χρόνια σε λυόμενο οίκημα. Επισημάνθηκε δε, ότι οι συνθήκες διδασκαλίας εξαιτίας της κτιριακής κατάστασης είναι απαράδεκτη, ενώ τα υλικά κατασκευής του σχολείου είναι άκρως ακατάλληλα και επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών, ενώ ο αριθμός των μαθητών έχει αυξηθεί ραγδαία...

Στη συνέχεια, η κ. Γιαννακοπούλου έθεσε το ζήτημα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Πανεπιστημίου και του τμήματος ΧΡΗΜΕΛ του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας και τόνισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος.
Ακόμη, η κ. Γιαννακοπούλου εξέθεσε στην Υφυπουργό το ζήτημα του διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος ‘Ηθική φιλοσοφία’ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ‘στον αέρα’ και μετέφερε το εύλογο αίτημα των φοιτητών για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του προγράμματος.
Η κ. Γιαννακοπούλου ζήτησε την άμεση επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο και το Τ.Ε.Ι., ενώ εξέθεσε στην Υφυπουργό και την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση για τους συμβασιούχους.

Έκθεση για τον ποταμό Ευρώτα


Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας οργανώνει έκθεση με τίτλο "Ευρώτεια 2009", η οποία περιλαμβάνει εικαστικές προτάσεις των παιδιών για τον Ευρώτα, συνομιλία για τον Ευρώτα, τριών Λακώνων καλλιτεχνών της διασποράς και έκθεση της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης με θέμα "Ευρώτας".
Η έκθεση παρουσιάζεται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης και τα εγκαίνιά της θα γίνουν αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό, από Δευτέρα έως Σαββάτο 9 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και την Κυριακή από 10 το πρωί έως 2 το μεσημέρι.

Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Πάτρα


Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε υποκατάστημα της τράπεζα "Μarfin" στην περιοχή Ψαροφάι της Πάτρας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κράνος και κουκούλα, εισέβαλαν στην τράπεζα, που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Ακρωτηρίου και Θάσου και κατευθύνθηκαν αμέσως προς το ταμείο.
Με την απειλή όπλων ζήτησαν από την ταμία να βάλει σε μία τσάντα όσα χρήματα είχε και στην συνέχεια βγήκαν από την τράπεζα. Έξω από το υποκαταστήματα είχαν αφήσει μία δίκυκλη μηχανή μαύρου χρώματος, στην οποία επιβιβάστηκαν και διέφυγαν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι άγνωστοι δράστες πήραν περίπου 9.000 ευρώ.

Βουτιά «θανάτου» στο λιμάνι της Κυλλήνης


Σε υγρό τάφο μετατράπηκε χθες το βράδυ το λιμάνι της Κυλλήνης για δύο ανθρώπους, όταν το Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσαν, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, βρέθηκε μέσα στο νερό… Το αυτοκίνητο παρέμεινε για πολύ λίγο στην επιφάνεια του νερού ενώ εκείνη τη στιγμή, άνδρας του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, που είδε τι είχε συμβεί, έπεσε κατευθείαν στη θάλασσα για να βοηθήσει. Παρά τις προσπάθειές του όμως να σπάσει το τζάμι του αυτοκινήτου για να απεγκλωβίσει τα δύο άτομα, το Ι.Χ. βούλιαξε σε βάθος περίπου 8 μέτρων παρασύροντας τους επιβάτες του στο θάνατο. Νεκροί μέσα από το νερό ανασύρθηκαν ο 62χρονος Γεώργιος Ι. Μητρόπουλος από το Βαρθολομιό που οδηγούσε το αυτοκίνητο, και η συνοδηγός, ασιατικής καταγωγής περίπου 25 ετών.

Θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου


Αυτοκίνητο που κινείτο στο 13ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Πύργου με κατεύθυνση την Τρίπολη, εξετράπη της πορείας του και αφού βγήκε από τον δρόμο κατακρημνίστηκε στο πρανές κι ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο 59χρονος οδηγός του οχήματος, να χάσει την ζωή του ο συνοδηγός, ένας 80χρονος από το Ίλιον Αττικής και να τραυματιστεί σοβαρά μια 77χρονη, συνεπιβάτης του οχήματος.
Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος ενεργεί η τροχαία Τρίπολης.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα των ΑΜΕΑ


Εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες, οργανώνουν σήμερα η Νομαρχία Μεσσηνίας και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Καλαμάτας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου και στις 6 το απόγευμα ενημερωτική συγκέντρωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ηράκλειο – Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη με Sky Express


Το ερχόμενο Σάββατο θα ξεκινήσουν οι πτήσεις αεροσκαφών της Sky Express στην αεροπλοϊκή γραμμή Ηρακλείου Κρήτης - Καλαμάτας - Θεσσαλονίκης και αντιστρόφως. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το δρομολόγιο θα εκτελείται κάθε Δευτέρα και Σάββατο. Το αεροπλάνο θα αναχωρεί από το Ηράκλειο στις 8 το πρωί, θα φθάνει στην Καλαμάτα στις 9 και μισή ώρα αργότερα θα φεύγει για Θεσσαλονίκη. Η πτήση της επιστροφής θα αναχωρεί από Θεσσαλονίκη στις 4 το απόγευμα, θα φθάνει στην Καλαμάτα στις 5:30 και θα συνεχίζει για Ηράκλειο στις 6 το απόγευμα.

Έκλεισε η ΑΣΟΕΕ λόγω πολλαπλών κρουσμάτων γρίπης.


Από την πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ανακοινώθηκε ότι το Πανεπιστήμιο θα κλείσει επ’ αόριστον λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων γρίπης που παρουσιάστηκαν.
Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου.

2.12.09

Νάντια Γιαννακοπούλου - «Δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα».


Παρέμβαση στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Εκτάκτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πραγματοποίησε χθες 01/12/09 η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.
Στην ομιλία της η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε για να αλλάξει συθέμελα ό,τι στρεβλό και παράλογο υπάρχει στο ελληνικό κράτος.
- Με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανοίγει ένα νέο πλαίσιο παρεμβατικής και αναδιανεμητικής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και παραγωγής κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής αλληλεγγύης.
- Η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει, εκεί που δημιουργούνται στρεβλώσεις και κοινωνικές ανισότητες.
- Σκοπός του επιδόματος είναι η στήριξη των ασθενέστερων.
- Η κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά 2,5 εκατ. συμπολίτες μας από τις κατηγορίες των μισθωτών, των αγροτών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ατόμων με αναπηρία κ.α.
- Η κυβέρνηση στηρίζει τους συμπολίτες μας σε μια εποχή, εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά, εν μέσω τεράστιας οικονομικής κρίσης...

- Το νομοσχέδιο είναι μια έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα έκτακτο μέτρο προς τα αδύναμα οικονομικά στρώματα και μια δέσμευση για μια γενικότερη, γενναιότερη και μονιμότερη αναδιανομή στο μέλλον.
- Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σειρά τολμηρών μέτρων και πολιτικών μόνιμου χαρακτήρα για την ενίσχυση της οικογένειας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
- Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδωσε στους φτωχούς συμπολίτες μας ούτε ένα ευρώ για το 2008, μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.
Η κ. Γιαννακοπούλου έκλεισε την εισήγηση της, με την κατηγορηματική φράση: «Δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα».

Δημήτρης Κουσελάς -‘Έμπρακτη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με το πρώτο νομοσχέδιο της νέας Κυβέρνησης.


Στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Οικονομική Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε στα εξής :
«Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα αποτελεί την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την έμπρακτη απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται και υλοποιεί τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με αυτό το νομοσχέδιο χαράσσουμε σαφή διαχωριστική γραμμή με τις πολιτικές της Ν.Δ, πολιτικές που οδήγησαν 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας και στην απόγνωση...

Εμείς, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία, δεν λέμε μεγάλα λόγια. Κάνουμε έργα. Με αυτό το νομοσχέδιο, υλοποιούμε μια βασική προεκλογική μας δέσμευση, που κοστίζει πάνω από 1 δις ευρώ και καλύπτει φτωχούς οικογενειάρχες, μισθωτούς, χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες, ευάλωτες κατηγορίες, πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. ‘Ίσως όχι όλους όσους θα θέλαμε. Αλλά εδώ, πέραν του ανυπέρβλητου δημοσιονομικού περιορισμού, υπεισέρχεται και το σοβαρό πρόβλημα του εντοπισμού των πραγματικών (και όχι των«μαϊμού») δικαιούχων τέτοιων ενισχύσεων, που οφείλουν να είναι σαφώς στοχευμένες, σε μια χώρα όπου βασιλεύει η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.
Δεν παρέχουμε, βέβαια, τη λύση στη φτώχεια και στην αναγκαία εισοδηματική αναδιανομή. Δεν εξαντλούμε με την έκτακτη εισφορά την αναγκαία «κοινωνική ευθύνη» των ισχυρότερων επιχειρήσεων, που είναι ζήτημα πολύ ευρύτερο και σοβαρό, ούτε φιλοδοξούμε εδώ να λύσουμε τα προβλήματα των χαμηλών μισθών.
Η μεγάλη διαφορά, όμως, της πολιτικής μας είναι η πολιτική ανατροπή που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ. Έχει μεγάλη σημασία από ποιους τα παίρνεις και σε ποιους τα δίνεις. Το στίγμα της πολιτικής μας, όχι τόσο το μέγεθος του συγκεκριμένου επιδόματος. ’Ετσι πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα και η υπόλοιπη Αριστερά. Να στηρίξει και να αγωνιστεί για τη διεύρυνση των πολιτικών αναδιανομής…»
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια πρώτη και άμεση απόδειξη της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή μιας εντελώς διαφορετικής και σαφώς δικαιότερης λογικής μοιράσματος ωφελειών και επιβαρύνσεων. Πότε, αλήθεια, τόλμησε η προηγούμενη κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, αναδιανέμοντας 1 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας; Πότε, αλήθεια, έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση 1 δισ. ευρώ επιπλέον στην Παιδεία, πότε ενίσχυσε τόσο τις δημόσιες επενδύσεις, όπως κάνει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον πρώτο Προϋπολογισμό της και μάλιστα σε τόσο αντίξοες συνθήκες;
Και όσοι μιλούν για... «χαράτσια» στους μόλις 60.000 κατόχους ατομικής (το τονίζω, ατομικής...) περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, μάλλον δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, ούτε την ανάγκη να δείξουν και οι έχοντες έμπρακτα την κοινωνική τους αλληλεγγύη στους μη έχοντες. Θέλουν το κράτος-προστάτη και γενναιόδωρο αιμοδότη σε πόρους και υποδομές για τις δικές τους δουλειές, υπηρεσίες και συμφέροντα, δεν θέλουν όμως να συνεισφέρουν αυτά που τους αναλογούν στο δημόσιο ταμείο. Δεν τους αδικώ: έτσι έμαθαν να σκέφτονται και να πορεύονται με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, που έστελναν τον λογαριασμό στα συνήθη φορολογικά υποζύγια, έτσι σκέφτονται!
Μόνο που έφτασε ο καιρός να ...ξεμάθουν! Πρέπει, επιτέλους, σ’ αυτό τον τόπο να εισφέρουν και αυτοί που έχουν τα περισσότερα, αν θέλουμε να έχουμε δημόσια αγαθά, υποδομές, κοινωνική πολιτική, κοινωνική αλληλεγγύη. Και είναι πρώτιστο καθήκον, αλλά και τιτάνιο έργο της Κυβέρνησής μας να διασφαλίσει ότι αυτό όντως θα ισχύσει. Αλλιώς, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αναδιανομή εισοδήματος και κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας!
Με το νομοσχέδιο αυτό κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Δίνουμε μια ανάσα, δεν λύνουμε όλα τα προβλήματα. Το κύριο είναι πως υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης και η ευαισθησία και η βούληση και το σχέδιο να προχωρήσει σε τομές για μια δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου, σε πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, παρά τους σοβαρούς περιορισμούς και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ήδη, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα επιχειρηθεί η αναγκαία ευρύτερη αναδιανομή..»

Πυρκαγιά σε σχολείο της Καλαμάτας


Πυρκαγιά προκλήθηκε στις 19:45 χθες το βράδυ, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών του 6ου δημοτικού σχολείου Καλαμάτας.
Από την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά περιορίστηκε στην αίθουσα, προκάλεσε όμως σοβαρές υλικές ζημιές αφού ότι υπήρχε μέσα, καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.
Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς ενεργεί το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καλαμάτας.

Σεξ με τον μπακάλη για να ...ξεχάσει τα βερεσέδια


Τρεις γυναίκες από τη Μάλτα -μία μητέρα, η έφηβη κόρη της και η αδερφή της- κατηγορούνται ότι πρότειναν σεξ στον ...μπακάλη τους, με αντάλλαγμα την παραγραφή κάποιου χρέους και στη συνέχεια προσπάθησαν να τον εκβιάσουν.
Όπως κατέθεσε ο 60χρονος μπακάλης στο δικαστήριο, οι γυναίκες τού απέσπασαν 15.300 ευρώ, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έδειχναν γυμνές φωτογραφίες του στη γυναίκα του.
Ο άντρας είχε βγάλει τα ρούχα του όταν συνάντησε τη μία από τις γυναίκες -τη 38χρονη μητέρα- αφού εκείνη συμφώνησε να κοιμηθεί μαζί του προκειμένου εκείνος να "ξεχάσει" τα 600 ευρώ που του χρωστούσε...

Οι άλλες δύο γυναίκες που κρύβονταν σε διπλανό δωμάτιο, τράβηξαν φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα και ύστερα άρχισαν να τον εκβιάζουν και να του ζητούν χρήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta.
Ο μπακάλης, απελπισμένος πια από τις συνεχιζόμενες χρηματικές απαιτήσεις των γυναικών, αποφάσισε τελικά να τις καταγγείλει.

Δικαιολογητικά για καταβολή αποζημίωσης από απόσυρση αυτοκινήτου


Ξεκίνησε από σήμερα η κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους, για την απόσυρση του παλαιού τους αυτοκινήτου αλλά και την αγορά νέου. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Νομαρχίας Αθηνών για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι πρόλαβαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απόσυρσης Ι.Χ., από σήμερα οι Διευθύνσεις Μεταφορών της Νομαρχίας θα εξυπηρετούν τους πολίτες που θα υποβάλουν τα εξής δικαιολογητικά:
– Αίτηση που θα τους δίνει ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών, όπου εκτός των άλλων στοιχείων θα αναγράφουν και λογαριασμό τράπεζας, ώστε να πιστωθεί με το ανάλογο ποσό από τη ΔΟΥ.
– Τη βεβαίωση για την απόσυρση του οχήματος.
Για την καταβολή οικονομικού κινήτρου για την αγορά αυτοκινήτου οι ενδιαφερόμενοι, εκτός από τα παραπάνω δύο έγγραφα, θα πρέπει να προσκομίσουν και επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του νέου αυτοκινήτου.

Google: Φρένο στη δωρεάν διάθεση ειδήσεων


Σε συμφωνία με τους εκδοτικούς οίκους για τον καθορισμό ενός ορίου στη δωρεάν διάθεση του ειδησεογραφικού τους περιεχομένου κατέληξε η Google εν μέσω διαμαρτυριών από πολλά μέσα ενημέρωσης – κυρίως από τον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ – ότι επωφελείται οικονομικά από την ανωτέρω πρακτική.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα "First Click Free" (Δωρεάν το Πρώτο Κλικ) της Google, οι εκδότες θα μπορούν πια να εμποδίζουν την απεριόριστη πρόσβαση στα ειδησεογραφικά sites με συνδρομή. Οι χρήστες που επιλέγουν να δουν περισσότερες από πέντε ειδήσεις την ημέρα θα κατευθύνονται σε σελίδες συνδρομής για να πληρώσουν την περαιτέρω πρόσβαση, όπως μετέδωσαν το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το εν λόγω πρόγραμμα κατευθύνει τους αναγνώστες από το Google ή το Google News σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Αν και κανονικά τους απαγορεύει να έχουν περαιτέρω δωρεάν πρόσβαση, όπως παραδέχτηκε η εταιρεία, αρκετοί χρήστες έκαναν κατάχρηση του προγράμματος, καθώς επέστρεφαν στο Google και στη συνέχεια έκαναν όσα «κλικ» ήθελαν σε άλλες ειδήσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορούσαν να βλέπουν δωρεάν απεριόριστες διαδοχικές ειδήσεις.
«Προηγουμένως κάθε κλικ από έναν χρήστη..

θεωρείτο δωρεάν. Τώρα αλλάξαμε το πρόγραμμα, ώστε οι εκδότες να μπορούν να θέτουν ένα πλαφόν μέχρι πέντε σελίδες ημερησίως, πέρα από τις οποίες θα απαιτείται συνδρομή από τους χρήστες», δήλωσε εκπρόσωπος της Google. Σε νέες δηλώσεις του, ο 78χρονος μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ έστρεψε τα πυρά του σε υπηρεσίες όπως το Google, υποστηρίζοντας ότι «τρώνε από τα έτοιμα» και εκμεταλλεύονται «τις σκληρές προσπάθειες και τις επενδύσεις των άλλων». «Για να το πω με αγένεια, αυτό είναι κλοπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, παράλληλα, ότι οι εφημερίδες πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στο να πείσουν τους καταναλωτές ότι η υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη ειδησεογραφία δεν προσφέρεται δωρεάν. «Η καλή δημοσιογραφία είναι ένα ακριβό προϊόν», πρόσθεσε ο Μέρντοχ και επανέλαβε την πρόθεσή του να αρχίσει να χρεώνει την πρόσβαση στους διαδικτυακούς τόπους των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει μέσω της News Corp.

Μια σούπερ γιαγιά στην...Ολυμπία!


"Αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Είστε ένας περήφανος και υπέροχος λαός που το δείχνετε στην καθημερινότητά σας". Αυτό δήλωσε στην ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας "Νέος Κόσμος" η Ρουθ Φριθ. Πρόκειται για την γνωστή πλέον σούπερ-αθλήτρια γιαγιά, που αν και κουβαλά τα χρόνια ενός...αιώνα, εξακολουθεί να γυμνάζεται, να κερδίζει και να κάνει σχέδια για μεγάλα ταξίδια με… ελληνικούς προορισμούς!
Η μεγαλύτερη φιλοδοξία ήταν να επισκεφτεί τον χώρο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την αρχαία Ολυμπία, η οποία ύστερα από τη δημοσιότητα που πήρε η δραστηριότητά της, έχει έτοιμη την πρόσκληση και μας έρχεται τον άλλο μήνα...

Η Ρουθ, που πρόσφατα τιμήθηκε με ειδική πλακέτα από τον δήμαρχο Χρυσής Ακτής και πρώην Ολυμπιονίκη κ. Ρον Κλαρκ, έχει έτοιμες τις βαλίτσες της. Θα συνοδεύεται από τη κόρη της Ελεν Σιρλ.
Η χρυσή Ολυμπιονίκης θα παρευρεθεί, επίσης, σε ειδική τελετή που θα οργανώσει ο δήμαρχος της αρχαίας Ολυμπίας προς τιμή της.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ρουθ, που ασχολείται με σφαίρα, σφύρα, ακόντιο, δίσκο και άλλα αθλήματα, είναι η γηραιότερη γυναίκα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο και έγινε κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ, στο πλαίσιο των αγώνων "Masters Games", που έγιναν στο Σίδνεϊ. Ήταν η μοναδική αθλήτρια στην κατηγορία των συμμετεχόντων άνω των 100 ετών!
Η επίσκεψη στην Ελλάδα τον Γενάρη θα είναι η δεύτερη για τη Ρουθ. Προηγήθηκε μια ολιγοήμερη παραμονή το 1972, όταν η Αυστραλέζικη ομάδα των αθλητών, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, έμεινε για τρεις μέρες.

1.12.09

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας


Στη χθεσινή (30/09) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για μια σειρά από σοβαρά θέματα, που αφορούν στο Δήμο Καλαμάτας.
Κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/2010.
Στο νέο Τεχνικό πρόγραμμα , που αγγίζει το ποσό των 21.769.230,73 € συνεχίζονται και ολοκληρώνονται έργα του 2009, αλλά προγραμματίζεται και η δημοπράτηση κατασκευής πολλών σημαντικών έργων όπως π.χ. η δημοπράτηση της ανάπλασης της νέας Πλατείας, του νέου Δημαρχείου, του νότιου πεζοδρομίου της οδού Ναυαρίνου, ο ηλεκτροφωτισμός της οδού Ηρώων, κλπ.

Σημαντικά επίσης, έργα προβλέπεται να κατασκευαστούν στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Ιδιαίτερα σημειώνεται, το πρόγραμμα κατασκευής έργων στην Περιφέρεια της Καλαμάτας, όπως είναι η ανακατασκευή του Εθνικού δρόμου στο Ασπρόχωμα, η κατασκευή νέου κτιρίου για το Β΄ ΚΑΠΗ στη Ράχη, η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής (Κουφού Ελιές στη Ράχη), τα έργα στο Πέταλο και το Φραγκοπήγαδο και ασφαλώς τα πολλά έργα προϋπολογισμού εκατομμυρίων ευρώ στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσανίκων.
Με άλλες αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο ρυθμίζει κυκλοφορικά θέματα στο κέντρο της Καλαμάτας και έλαβε αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν γενικότερα θέματα και πολίτες (συνολικά 20).
Έτσι, στη χθεσινή συνεδρίαση κατένειμε σε φορείς και συλλόγους τα παρακάτω ποσά:

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» 2.000,00
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΄91 800,00
ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ & ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2.500,00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΦΑΡΙΣ 2.500,00
ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΑΡΜΟΝΙΑ» 2.000,00
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1.000,00
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 1.000,00
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΕΔΟΥΣΗΣ
1.000,00
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 5.000,00

Οργια στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ – Η μια πλευρά μηνύει την άλλη για το ρόζ DVD


Χαμός γίνεται με το σκάνδαλο των οργίων στο νοσοκομείο Ελπίς. Η μια γιατρός μηνύει τον ένα γιατρό, ενώ από την άλλη ο γιατρός κάνει μηνύσεις κατά αγνώστων, για να εντοπιστεί ο δράστης που ανέβασε το υλικό στο διαδίκτυο. Εκεί που τα έκαναν όλα μαζί, τώρα έχουν διασπαστεί. H γυναίκα,υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για την καταγραφή, ενώ ο ουρολόγος υποστηρίζει ότι ήταν υπό την συναίνεσή της.

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS


Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Νάντια Γιαννακοπούλου :Τα σκουπίδια δεν είναι για… πέταμα


Η Ελλάδα έχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτές αφορούν τη μη συμμόρφωσή της με τις κοινοτικές οδηγίες για τις παράνομες χωματερές που διατηρεί, την ανεξέλεγκτη λειτουργία των εγκαταστάσεων κατεργασίας κ.α. Ωστόσο, επικρατεί ακόμη χειρότερη κατάσταση στον τομέα των βιομηχανικών τοξικών αποβλήτων, λόγω παντελούς έλλειψης ελέγχων, με σοβαρές επιπτώσεις, κυρίως, στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Η παράκτια και η υπαίθρια ρύπανση με κάθε είδους απόβλητα, από σακκούλες μέχρι ελαστικά, αλλά και η θέα των διάσπαρτων σκουπιδότοπων δημιουργούν τη ζοφερή εικόνα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη χώρα μας...

Σπουδαία, ωστόσο, θέματα που αναφέρονται στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα και έχει προκύψει ανάγκη άμεσης λύσης τους, παραμένουν σε εκκρεμότητα σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως:
Α) Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή ταφής των βιοαποδομήσιμων υλικών, σύμφωνα με τον στόχο για τα έτη μέχρι 2010, μέχρι 2013 και μέχρι το 2020.
Β) Η αξιοποίηση χρήσιμων πρώτων υλών από τα απορρίμματα με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή τους και η αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου κατά τη διαδικασία αποδόμησης των απορριμμάτων
Γ) Η παραγωγή δευτερογενών χρήσιμων υλικών από τα απορρίμματα
Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις που καθορίζουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί προκειμένου να αποφευχθούν συγκρουσιακές καταστάσεις μελλοντικά.
Στην Ελλάδα σήμερα, η διάθεση σε ΧΥΤΑ και παράνομες χωματερές ήταν και είναι ο κυρίαρχος τρόπος διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων. Το πρόβλημα παραμένει, καθώς η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων έχει περιοριστεί αλλά, χωρίς ορατές εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, 320 παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Ο πραγματικός αριθμός όμως, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, καθώς ελλείψει υποδομών, το κλείσιμο μιας χωματερής συνήθως συνοδεύεται από τη σιωπηλή δημιουργία μιας νέας, κάπου εκεί δίπλα…
Οι κοινοτικές οδηγίες με τις δεσμευτικές προθεσμίες ως προς τα απόβλητα συσκευασιών και τη μη αποδοχή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, καθιστούν απολύτως αναγκαία τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου επιδιώκοντας την μείωση των σκουπιδιών στην πηγή, την επαναχρησιμοποίησή τους, την ανακύκλωση και επαναδημιουργία υλικών, την ανάκτηση ενέργειας με βιολογική ή θερμική επεξεργασία και την ελαχιστοποίηση της ταφής.
Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι η ενημέρωση και εμπλοκή των πολιτών στην διαχείριση με σκοπό τη μείωση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επανάχρηση των απορριμμάτων. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι ο δρόμος αυτός είναι εφικτός. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απαιτείται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σταθερή πολιτική βούληση, η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα σκουπίδια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Και, επιτέλους, να χρησιμοποιηθούν και στη χώρα μας οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις ανεπτυγμένες χώρες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου