22.5.10

Διεθνές κύκλωμα πορνείας μοντέλων και στην Ελλάδα

Το διεθνές κύκλωμα που διακινεί μοντέλα και πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών στην πορνεία αναζητά η αστυνομία σε συνεργασία με την ιντερπόλ.
Η γαλλίδα πορνοστάρ που θα συμπρωταγωνιστούσε με τον Ιαν Σκοτ αλλά και το μοντέλο από τη Λετονία, που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, θεωρούν οι αστυνομικοί ότι διακινούνται από το συγκεκριμένο κύκλωμα.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι δύο συλλήψεις έγιναν στην Αθήνα, όταν αστυνομικοί παρουσιάστηκαν ως πελάτες και οι πανέμορφες κοπέλες άρχισαν να γδύνονται. Για αυτό και ερευνούν και τα ελληνικά πελατολόγια που βρέθηκαν στις ατζέντες τους.

ΤΕΜΠΜΕ: Δάνεια για εξόφληση του ΙΚΑ

Άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα εγγυήσεων 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Το Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μέχρι 31.12.2009), που απασχολούν κάτω από 50 εργαζομένους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.
Το κατώτατο ποσό δανείου είναι 5.000 ευρώ και το ανώτερο 100.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων:…
40.000 ευρώ αν έχουν μέχρι 5 εργαζομένους, 70.000 ευρώ με 6-20 εργαζομένους και 100.000 ευρώ για 21-50 εργαζομένους.
Στη διάρκεια της τριετίας μια επιχείρηση μπορεί να πάρει δάνεια 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ για επιχειρήσεις οδικών μεταφορών). Οι επιχειρήσεις μπορεί να υποβάλουν αίτηση μέχρι 31.10.2010.
Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος εκτιμάται ότι θα καλύψει εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ για δάνεια 1,25 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 700 εκατ. ευρώ και 875 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Του Προγράμματος εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια για κεφάλαια κίνησης ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από προηγούμενο δάνειο, ΟΤΑ Α και Β βαθμού, εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, νομικά πρόσωπα ή Ενώσεις ή εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι κ.λπ.), καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες.
E-Net

Αγωγή να πληρώσει ο δήμαρχος τα ….σπασμένα δόντια

Τον λογαριασμό για τα σπασμένα της δόντια στέλνει... στον δήμαρχο νεαρή γυναίκα από τη Γλυφάδα που κατέστρεψε την οδοντοστοιχία της από πτώση της σε πολυσύχναστο πεζοδρόμιο του δήμου.
Η άτυχη γυναίκα διεκδικεί σε αγωγή που κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά το ποσό των 50.000 ευρώ από τον δήμο Γλυφάδας, λόγω της βλάβης που υπέστη όταν το πόδι της βούλιαξε σε ανοιχτή λακκούβα πεζοδρομίου.
Σύμφωνα με όσα εξιστορεί στην αγωγή της,… το περιστατικό συνέβη το πρωινό της 1ης Νοεμβρίου του 2007 και ενώ «βάδιζα κανονικά επί του πεζοδρομίου στη συμβολή των οδών Μεταξά και Α. Παπανδρέου, στη Γλυφάδα, το πόδι μου βούλιαξε σε ανοιχτή λακκούβα διαστάσεων περίπου 0,25 τ.μ., με αποτέλεσμα την πτώση μου στο έδαφος και τον σοβαρό τραυματισμό μου». Από την απότομη και σφοδρή πτώση της στο χαλασμένο πεζοδρόμιο η ενάγουσα χτύπησε στο πρόσωπο και τα πόδια, ενώ έχασε δόντια από την άνω γνάθο και της παρουσιάστηκε οίδημα στο δεξί ζυγωματικό, τη μύτη και τα γόνατα.
«Κατόπιν τούτου μεταφέρθηκα άμεσα στο οδοντιατρικό κέντρο της περιοχής, όπου την ίδια μέρα έγινε εξαγωγή οδόντων με συρραφή των ούλων, αφαίρεση μέρους παρειακού πετάλου στην περιοχή, καθότι υπήρχε κάταγμα στο οστό. Η οδοντοθεραπεία και οδοντοπροσθετική συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες από τον ίδιο χειρούργο οδοντίατρο σχεδόν σε δεκαοκτώ δόντια μου. Η θεραπεία μου, πέραν των ανωτέρω, περιλάμβανε τη λήψη ισχυρών αντιβιοτικών φαρμάκων πρωί-βράδυ. Το ατύχημά μου ανέφερα αυθημερόν στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας και υπέβαλα μήνυση για σωματικές βλάβες κατά παντός υπευθύνου. Αποκλειστικός υπαίτιος του ατυχήματος και του τραυματισμού μου είναι ο εναγόμενος δήμος Γλυφάδας», υποστηρίζει η γυναίκα, «καθότι δεν αντικατέστησε ως εκ του νόμου όφειλε το χαλασμένο πεζοδρόμιο, μέρος του οποίου είχε αποκολληθεί εντελώς και ως εκ τούτου είχε δημιουργηθεί λακκούβα άκρως επικίνδυνη για κάθε περαστικό».
Espresso

Νάντια Γιαννακοπούλου – Αγανάκτηση για την αύξηση εισφοράς στον ΕΛΓΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Αύξηση της εισφοράς στον ΕΛΓΑ»
Έντονη αγανάκτηση έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αύξηση της εισφοράς στον ΕΛΓΑ από 3% μέχρι και στο 6%, υπό προϋποθέσεις. Μάλιστα, η εισφορά αυξάνεται από 0,5% σε 1% για τους ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών καλλιεργειών…..
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή που οι αγρότες ζητούν όχι την αύξηση αλλά, αντιθέτως, τη μείωση του ποσοστού των εισφορών τους στον ΕΛΓΑ στο 0,5% την ίδια ώρα που ο Οργανισμός εμφανίζει ελλείμματα της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης αλλά και της ρουσφετολογικής κατανομής των αποζημιώσεων τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή, είναι άδικο να ζητείται από τους αγρότες να πληρώσουν εισφορές κάθε χρόνο ανεξαρτήτως παραγωγής, σε μια περίοδο που η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι η καλύτερη,
Επειδή, η φιλοσοφία του ΕΛΓΑ σαφώς δεν θα πρέπει να είναι εισπρακτική αλλά ανταποδοτική και να διασφαλίζει το εισόδημα των αγροτών και
Επειδή, οι αγρότες είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για το έλλειμμα του Οργανισμού και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν κι άλλο οικονομικά, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία
Ερωτάται η κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
1. Με ποιες ενέργειες, όχι μόνο θα αποτρέψει την επιβολή αυξήσεων στις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, αλλά και θα τις μειώσει περαιτέρω;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Μεσσηνιακή ….απόβαση στην Ρωσία

Ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης δράκος με δηλώσεις του χθες ενημέρωσε για την μεγάλης οικονομικής και πολιτικής σημασίας αποστολή στην Ρωσία που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, με επικεφαλής τον αντινομάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο και τον Γεώργιο Σκαλαίο δήμαρχο Θουρίας, Πρόεδρο του Δικτύου Τοπικών Αυτοδιοικήσεων ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ και Πρόεδρο του ΟΣΣΑ (Ευρωπαικός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ελληνορωσικής Διαπεριφεριακής Συνεργασίας)…..Η πρώτη φάση των συναντήσεων στην Ρωσία ολοκληρώθηκε, με την επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, όπου η αποστολή ήταν προσκεκλημένη της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης. Την αποστολή υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Βαχμιστροφ με τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Τουρισμού, Νεολαίας και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στον τομέα της διακίνησης-προώθησης αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας, θέματα τουρισμού, ίδρυσης κατασκηνώσεων και συνεργασίας του ΤΕΙ Καλαμάτας με αντίστοιχα Ιδρύματα.
Το πρώτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η δέσμευση της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης στην παραχώρηση χώρου σε κεντρικό σημείο της πόλης, για μόνιμο εκθετήριο αγροτικών προϊόντων, ενώ σε συνάντηση που είχε η αποστολή με τον Πρόεδρο των Πανεπιστημίων της Αγίας Πετρούπολης συμφωνήθηκαν συνεργασίες σε ευρωπαϊκά προγράμματα με το ΤΕΙ Καλαμάτας.
Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης κ. Βλαδίμηρο με τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μεσσηνίας κ. Θεόκλητο, οι οποίοι συζήτησαν θέματα συνεργασίας στον Θρησκευτικό Τουρισμό και στην φιλοξενία παιδιών στις κατασκηνώσεις της Εκκλησίας και της νομαρχίας.
Οι συναντήσεις συνεχίζονται με την Κυβέρνηση της Βόλογδα και αναμένονται να κλειστούν σημαντικές συμφωνίες για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας μέσω ίδρυσης μικτών επιχειρήσεων.


Αήθη επίθεση με χυδαίες ύβρεις και εξύβριση των Θείων από ανώτερο αξιωματικό του Πυροσβεστικού σώματος σε επώνυμο blogger

Από το http://metamorfosis-messinias.blogspot.com
Πρωτοφανή επίθεση δέχθηκε επώνυμος Blogger για αναρτήσεις που έχει κάνει στο Blog που διατηρεί στο οποίο καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα και την αδράνεια του Πυροσβεστικού Σώματος στις μεγάλες φωτιές που επέφεραν το καλοκαίρι του 2007 βιβλικές καταστροφές στην Κεντρική Μεσσηνία .
Με απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ,χυδαίες εκφράσεις εξύβριση των Θείων συνεπικουρούμενος από εποχικό δασοπυροσβέστη επιτέθηκε εναντίον του ευρισκόμενος πιθανότατα σε κατάσταση μέθης.
Είναι ντροπή για το ένδοξο Πυροσβεστικό σώμα να αμαυρώνεται από την συμπεριφορά ορισμένων στελεχών του οι οποίοι προκειμένου να αναρριχηθούν σε καίριες θέσεις άφησαν την Μεσσηνία να καεί και αυτοί έτρεχαν σε ρόλο κομματάρχη στα Πολιτικά γραφεία προκειμένου να αποκτήσουν την εύνοια της εξουσίας και σήμερα …εξαργυρώνουν τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε καίριες θέσεις του Πυροσβεστικού σώματος … Κε Χρυσοχοίδη ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ

Καλαμάτα: Μαζεύουν τα σκουπίδια με εντολή δικαστηρίου

Επιτέλους το δικαστήριο έδωσε προσωρινή λύση ,έδωσε μια ανάσα σε κατοίκους και επισκέπτες της Μεσσηνιακής Πρωτεύουσας ,αλλά ο χρόνος κυλά σαν …νερό . Τι θα γίνει μετά τις 6 Ιουλίου ;
Άρχισε η αποκομιδή των απορριμμάτων στην Καλαμάτα, τα οποία είχαν δημιουργήσει λόφους στην πόλη, ύστερα από μια εβδομάδα που ήταν κλειστή η χωματερή της Μαραθόλακας...
Η αποκομιδή ξεκίνησε, αφού το δικαστήριο που εκδίκασε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δήμου, αποφάσισε την λειτουργία του ΧΑΔΑ της Μαραθόλακας ως τιςαρχές του προσεχούς Ιουλίου.

Καλλικράτης – Ο Ραγκούσης ρίχνει το …μπαλάκι στους τοπικούς βουλευτές

Το μπαλάκι στους βουλευτές ρίχνει ο υπ. Εσωτερικών για την εξέλιξη του χωροταξικού του Καλλικράτη. Εφιαλτικό τριήμερο αναμένεται να περάσουν οι βουλευτές της Μεσσηνίας
Η κίνηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση να αφήσει ανοιχτό ένα ενδεχόμενο, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη», την υιοθέτηση και άλλων προτάσεων και τροποποιήσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, με βασική προϋπόθεση όμως να συμφωνούν
όλοι οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων, έχει αναγκάσει αρκετές περιοχές του νομού να τρέχουν σε αυτή τη φάση για να εξασφαλίσουν ακόμη και υπογραφές των τοπικών βουλευτών.

Ελεύθερη η είσοδος στις πλάζ

Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας (από ΤΑ ΝΕΑ)
Κατάργηση του εισιτηρίου στις οργανωμένες πλαζ και γκρέμισμα όλων των εμποδίων και των εξωτερικών περιφράξεων προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε...
όλες τις παραλίες είναι το νέο δόγμα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ). Η πρόταση για την κατάργηση του... εισιτηρίου στις εκμισθωμένες-οργανωμένες πλαζ θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την ομάδα εργασίας του ΟΡΣΑ. Οι μελετητές θεωρούν ότι σε όλες τις εκμισθωμένες παραλίες η είσοδος πρέπει να είναι ελεύθερη για τους λουομένους, οι οποίοι θα πληρώνουν για τις ξαπλώστρες, τις ομπρέλες και για ό,τι άλλο αγοράζουν...
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η κατάργηση του εισιτηρίου θα επιτευχθεί με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων- που ισχύουν για τις εκμισθωμένες πλαζ- ή εάν θα ισχύσει μετά τη λήξη των συμβάσεων.
Η ομάδα εργασίας του ΟΡΣΑ (που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Μάρω Ευαγγελίου, Τζίνα Σταυράκη, Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου και Πασχάλη Σαμαρίνη) έχει αναλάβει τον συντονισμό των μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από φορείς του Δημοσίου (όπως είναι η Κτηματική Υπηρεσία) και τους δήμους για το θαλάσσιο μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και την Αγία Μαρίνα στο Κορωπί.
Για εφέτος τα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία μόνο 3 ελεύθερων παραλιών- συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων- γύρω από το πρώην νυχτερινό κέντρο «Φαντασία» που κατεδαφίστηκε.
Τα προτεινόμενα για την περιοχή σχέδια, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», αφορούν, εκτός από την αφαίρεση όλων των εμποδίων που φράζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα (όπως είναι τα κάγκελα, τα συρματοπλέγματα και οι τσιμεντένιοι όγκοι), την ενίσχυση της τοπικής βλάστησης (κυρίως με αλμυρίκια) και τη δημιουργία ποδηλατόδρομου, πεζόδρομου και ξύλινου deck περιπάτου.
Από το 2011, όπως επισημαίνουν από τον ΟΡΣΑ, θα αρχίσουν οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση του κόλπου της Ελευσίνας, της Δραπετσώνας (με την αναβάθμιση των βιομηχανικών κτιρίων και τη δημιουργία Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων), των δυτικών συνοικιών του Πειραιά (κυρίως με τη σύνδεση του κέντρου της πόλης με το λιμάνι), του Φαληρικού Ορμου, του μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού και το άνοιγμα στο κοινό των νοτίων ακτών του Σαρωνικού. Και στο... βάθος θάλασσα. Εξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Γλυφάδα βλέπει κανείς μπάζα, περιφράξεις, κατασκευές νυχτερινών κέντρων και στο... βάθος θάλασσα.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Γιάννος Πολύζος, «η Αθήνα ποτέ δεν ήταν παραθαλάσσια πόλη, αν και η θάλασσα υπήρξε πάντα ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της ιστορίας της. Ακόμη και η σύγχρονη ανάπτυξη της πόλης φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στη θάλασσα, ενώ η έμφαση δίνεται στις ζώνες γύρω από την Αττική Οδό και τα Μεσόγεια. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, αγνοείται ένα από τα κυριότερα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, που είναι μια μεσογειακή παραθαλάσσια μητρόπολη...». Το «εργαλείο» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πολύζο, το Προεδρικό Διάταγμα του 2004- που υπεγράφη από την πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου- το οποίο προέβλεπε μέσα σε διάστημα 5 χρόνων την απομάκρυνση όλων των κέντρων από την παραλία. Το Π. Δ. ωστόσο παραμένει ανενεργό εδώ και 6 χρόνια...
Τριάντα χρόνια σχεδιάζουμε...
Πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004 όλες οι μελέτες που συντάχθηκαν για την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου είχαν ως πρότυπο το μεταολυμπιακό θαύμα της Βαρκελώνης και το άνοιγμα της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο ήταν... σχεδόν βέβαιο. Σήμερα έξι χρόνια μετά συζητάμε και πάλι ότι πρέπει να ανοίξει το θαλάσσιο μέτωπο...
Η ιδέα της ελεύθερης πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο συντηρείται-σύμφωνα με ειδικούς- τα τελευταία 30 χρόνια και δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. «Κάθε μητρόπολη που σέβεται τον εαυτό της έχει μέτωπο στο νερό είτε πρόκειται για ποτάμι είτε για λίμνη είτε για θάλασσα», λέει ο αρχιτέκτονας -δρ πολεοδόμος κ. Σπύρος Τσαγκαράτος. «Εμείς είμαστε ακόμη στον σχεδιασμό... Χρειάζεται τόλμη κα γκρέμισμα όλων των εμποδίων-ακόμη και των κέντρων που φράζουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Φθάσαμε στο σημείο σήμερα να μην υπάρχει ένας μεγάλος κάθετος δρόμος που να καταλήγει στη θάλασσα. Ακόμη και η Συγγρού πηγαίνει παράλληλα προς το παραλιακό μέτωπο».

Αγώνες δρόμου στο Δήμο Ιθώμης

Αγώνες δρόμου, 100 και 400 μέτρων και 3 και 10 χιλιομέτρων οργανώνει τη Δευτέρα στις 6:30 το απόγευμα στη Βαλύρα ο Δήμος Ιθώμης. Η εκκίνηση θα γίνει από την Αρχαία Μεσσήνη και ο τερματισμός στην Βαλύρα

Την Πεντηκοστή γιορτάζει η Κυπαρισσία

Την εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος γιορτάζει η Κυπαρισσία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Δήμος οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν σήμερα στις 8 το βράδυ με τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Αννέτας Κτενά στο Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Πόλη. Την Κυριακή στις 11:30 το πρωί στο Λαογραφικό Μουσείο θα γίνει παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Άγγελου Καλογερόπουλου. Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου. Τη Δευτέρα στον ίδιο ναό θα τελεστεί ο όρθρος και θα ακολουθήσει η λειτουργίας. Στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει η λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Τριάδας στους δρόμους της πόλης.

Μειώνουν τις δόσεις οι τράπεζες

Πρόσκληση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεών τους για ρύθμιση των οφειλών τους, απευθύνουν οι τράπεζες, με στόχο να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ύφεσης και των μέτρων της κυβέρνησης για μείωση των ελλειμμάτων.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα Το Βήμα, πρόκειται για μια συντονισμένη κίνηση του τραπεζικού συστήματος για τον επανακαθορισμό των όρων εξόφλησης των δανείων που έλαβαν στο παρελθόν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές ως και 25% στα ετήσια εισοδήματά τους.
Την Πέμπτη, η Εθνική Τράπεζα άνοιξε τον «χορό» των σχετικών ανακοινώσεων, προχωρώντας στη λήψη ευνοϊκών μέτρων, για τη διευκόλυνση των πελατών της που ανήκουν στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.
Πρόκειται για μια πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό για το σύνολο των δανειοληπτών, είτε προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Η διαφορά σήμερα είναι ότι τυποποιούνται οι σχετικές διαδικασίες.
Βασικές επιδιώξεις των τραπεζών αποτελούν αφενός η ανακούφιση ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αφετέρου η συγκράτηση των καθυστερήσεων, οι οποίες συνεχίζουν και τους πρώτους μήνες της εφετινής χρονιάς την ανοδική πορεία τους.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη, όπου τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμώνται στο 14% επί του συνολικού τους χαρτοφυλακίου, ενώ ανάλογες τάσεις καταγράφονται και στις υπόλοιπες κατηγορίες χορηγήσεων. Μέσα από τη ρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί μείωση της μηνιαίας δόσης, η οποία στα στεγαστικά μπορεί να φθάσει ως και το 40% και στα καταναλωτικά και στις κάρτες ακόμη και το 70%.
Όπως τονίζουν τραπεζικοί, με τις επισφάλειες να αυξάνονται επικίνδυνα και τις προβλέψεις για ύφεση τουλάχιστον ως και το 2011, η αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής των χρηματοδοτήσεων του παρελθόντος αποτελεί μονόδρομο για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκράτηση των προβλέψεων που θα εγγράψουν οι ελληνικές τράπεζες στα εφετινά τους αποτελέσματα. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται στην τράπεζα που είχε χορηγήσει αρχικώς το δάνειο.
Η λύση που θα προκρίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι η επιμήκυνση της διάρκειάς του, ώστε να μειωθεί η μηνιαία δόση και να μπορέσει το νοικοκυριό να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Από την άλλη πλευρά, όμως, περιοριστικά στην αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στη στεγαστική όσο και στην καταναλωτική πίστη, λειτουργεί η ηλικία του δανειολήπτη, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά στη λήξη του δανείου τα 70 έτη. Στα στεγαστικά δάνεια μια λύση είναι η αύξηση της διάρκειας εξόφλησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη μηνιαία δόση σε χαμηλότερα επίπεδα ως και κατά 40%. Εναλλακτικά, μπορεί να δοθεί περίοδος χάριτος για ένα μέρος ή για το σύνολο του οφειλόμενου ποσού, με τη μεταφορά της αποπληρωμής του στο μέλλον.

Τεχνητός ύφαλος στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Πενταμελές Κλιμάκιο του Ινστιτούτου αλιευτικών ερευνών ( ΙΝ.ΑΛ.Ε )που αποτελείται από βιολόγους, ιχθυολόγους και δύτες βρίσκεται στην πόλη της Κυπαρισσίας και πραγματοποιούν τις έρευνες που απαιτούνται για την δημιουργία του τεχνητού ύφαλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
Την Κυριακή 23 Μάιου θα πραγματοποιηθεί και πειραματική αλιεία για την ολοκλήρωση της μελέτης.Όπως είναι γνωστό το κόστος των μελετών ωρίμανσης του έργου έχει χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Κυπαρισσίας και από την Νομαρχία.
Βασικός στόχος του έργου είναι η προστασία ορισμένων θαλάσσιων βιοτόπων,
(Ποσειδώνια λιβάδια), η αναβάθμιση του οικοσυστήματος καθώς και η αύξηση των
αλιευτικών ιχθυαποθεμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Οι τεχνητοί ύφαλοι
αποτελούν καταφύγιο στα ψάρια μικρού και μεσαίου μεγέθους αλλά και στα
διερχόμενα ψάρια προκειμένου εκεί να εναποθέσουν το γόνο τους και να
αναπαραχθούν. Ουσιαστικά, δημιουργούνται με τον τρόπο αυτό, εστίες
αναπαραγωγής ψαριών, ενώ δεν επιτρέπεται η αλιεία στα όριά του.
Παράλληλα η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού αποτελεί μια εναλλακτική
επαγγελματική δραστηριότητα για τους αλιείς και είναι ένας επιπλέον πόλος
έλξης για τους επισκέπτες.

Τέλος στην ατιμωρησία δημοσίων υπαλλήλων

Τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας στο Δημόσιο επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ετοιμάζει αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των υπαλλήλων.
Μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται είναι αυστηρότερες ποινές, που μπορεί να φτάσουν μέχρι την άμεση απομάκρυνση υπαλλήλων για ορισμένα αδικήματα, ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων, αλλά και τροποποίηση της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.
««Πρέπει να προστατευθούν οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι, γιατί σε αυτούς στηρίζεται το κράτος και η εξυπηρέτηση του πολίτη», δηλώνει στα Νέα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης….
Οι αλλαγές θα προωθηθούν ύστερα από συνεννόηση και με την ΑΔΕΔΥ.
«Στόχος είναι να αναδειχθούν οι άξιοι υπάλληλοι, που τους παίρνουν στον λαιμό τους οι επίορκοι», τονίζει ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας για αργόσυρτες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων.
«Είναι τόσο αργή η διαδικασία απονομής που το πειθαρχικό δίκαιο σήμερα επιτρέπει σε κάποιον επίορκο δημόσιο υπάλληλο πρώτα να βγει στη σύνταξη και μετά να του επιβληθεί η όποια ποινή...», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών

Θεοδώρα Τζάκρη – Διόρισε το ….σόι και το χωριό της

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αποκαλύψεις η υφυπουργός προσέλαβε 36 ξαδέλφια και συγχωριανούς στο Μουσείο Πέλλας.
Ο λόγος για την υφυπουργό Εσωτερικών με έδρα την Μακεδονία, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αποκαλύψεις που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο, φέρεται να εμπλέκεται σε ένα όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων συγγενών και συγχωριανών της.
Σύμφωνα με το δημοσιεύμα η Θεοδώρα Τζάκρη προσέλαβε 36 συγγενείς και συγχωριανούς της από τους συνολικά 300 υποψηφίους σε διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού για το Μουσείο της Πέλλας.
Η εφημερίδα δημοσιεύει την λίστα της ντροπής με τους 36 συγγενείς και συγχωριανούς της υφυπουργού Εσωτερικών, από την οποία φαίνεται πως όλοι είναι γνωστοί της από συγγενείς εώς ξαδέλφια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Τζάκρη κατάγεται από την Πέλλα όπου εκεί βρίσκεται το εν λόγω Μουσείο και κατοικεί στα Γιαννιτσά, ενώ έχει διατελέσει και αντινομάρχης Πέλλας.

Τα δάκρυα της Παναγίας σε παρεκκλήσι στο Μιλάνο

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν καθημερινά στο ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στο Μιλάνο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, από τα μάτια της οποίας έχουν αρχίσει να τρέχουν δάκρυα, από τις 18 Απριλίου.
Πρόκειται για δάκρυα πηχτά, τα οποία αναδίδουν μοσχοβολιά από τριαντάφυλλο, που φτάνει μέχρι έξω από το εκκλησάκι και προσελκύει περίεργους περαστικούς που δεν γνωρίζουν για το εικόνισμα που κλαίει. Η εικόνα, την οποία ζωγράφισε το 1967 κάποιος μοναχός στο Αγιο Ορος πάνω σ’ ένα κομμάτι ξύλο, άρχισε να κλαίει στη διάρκεια πρωινής λειτουργίας των κοπτών από την Ερυθραία, οι οποίοι επειδή στην ιταλική μεγαλούπολη δεν έχουν χώρο να προσευχηθούν, πηγαίνουν στον ορθόδοξο ναό…
«Οι κόπτες, τρομαγμένοι, με φώναξαν να δω τα δάκρυα που έτρεχαν από την εικόνα. Από εκείνη την ημέρα δεν κοιμάμαι, δεν τρώω, συμβαίνει κάτι το απίστευτο» εξηγεί ο ιερέας της εκκλησίας Αμπόντιο Μπίκα, ο οποίος κάλεσε αμέσως τον ορθόδοξο επίσκοπο στο Μιλάνο Λούκα Τρεζόλντι. Ο ιερέας δήλωσε ότι στις 7 Ιανουαρίου του 2008 για πρώτη φορά το εικόνισμα της Παναγίας δάκρυσε, αλλά κρατήθηκε μυστικό. «Είπαμε στους πιστούς μας να μην το ανακοινώσουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποδείξεις θεραπειών χάρη στη βοήθεια που πήραν ασθενείς προσκυνώντας την Παναγία».
Αυτή τη φορά όμως όλα είναι διαφορετικά. Ενα έντονο άρωμα τριαντάφυλλου διαχέεται συνέχεια κι όσο πιο έντονη είναι η προσευχή τόσο πιο έντονο γίνεται το άρωμα. «Δεν φωνάζω “θαύμα, θαύμα”» δήλωσε ο επίσκοπος Λούκα. «Εξάλλου θα προτιμούσα αντί για δάκρυα να βγαίνει ένα φως από τα μάτια της Παναγίας. Τα δάκρυα δείχνουν τη θλίψη της Παναγίας, που συμπάσχει με τον πόνο των ανθρώπων και είναι σαν να λέει “κι εγώ υποφέρω, είμαι μαζί μ’ εσάς που υποφέρετε, που είστε φτωχοί, ταπεινωμένοι”. Είναι όμως ένα σημάδι ανεξήγητο»..

Σε ανάλυση της εικόνας που έγινε από τον Λίβιο Μπριτζολάρα, ειδικό σε θερμογραφικές αναλύσεις, επιβεβαιώθηκε ότι στη διάρκεια του μυστικιστικού φαινομένου στο πρόσωπο της Παναγίας δημιουργείται μια αλλαγή του χρώματος. Σαν τα μάγουλά της να ζεσταίνονται. «Υπάρχει μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας, αλλά και κάτι περίεργο. Οταν γίνεται η απεικόνιση της θερμότητας, εμφανίζονται στη θερμική κάμερα, το φωτοστέφανο, τα μαλλιά και το πρόσωπο. Θα χρειαστεί όμως να κάνουμε κι άλλες εξετάσεις» δήλωσε ο Ιταλός ειδικός.
Από τους πρώτους που είδαν τα δάκρυα της Παναγίας είναι η Μαρία-Αντόνια Ιανέλι, 59 ετών, η οποία, αν και Καθολική, ένιωσε μια μέρα ένα περίεργο κάλεσμα που την τραβούσε να μπει στην εκκλησία. «Προσκύνησα και ο ιερέας μού έδωσε την ευλογία του. Δύο ημέρες μετά ξαναπήγα και είδα τα δάκρυα της Παναγίας να τρέχουν από τα μάτια της. Ηταν τόσα που τα σκούπιζα. Τρόμαξα, αλλά δεν είπα σε κανέναν τίποτα. Την επόμενη ημέρα έμεινα σπίτι, αλλά μου τηλεφώνησε ο ιερέας και μου είπε: “Γιατί δεν ήρθες; Η Παναγία έκλαψε”. Τότε κατάλαβα ότι τα δάκρυα τα είχε δει κι εκείνος, ότι δεν τα ονειρεύτηκα» λέει η γυναίκα, που συνεχίζει να πηγαίνει και να προσκυνά την εικόνα.
Espresso

Ποιοι οργανισμοί του Δημοσίου βάζουν « Λουκέτο » - ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

Τις τελευταίες πινελιές βάζει η κυβέρνησης τον κατάλογο το δημοσίων επιχειρήσεων που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να παίρνει τις πρώτες αποφάσεις για τα λουκέτα στο δημόσιο.
Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης υπό εξέταση για συγχώνευση είναι οι εξής οργανισμοί:
- Oργανισμός Σχολικών Kτιρίων A.E. (O.Σ.K. A.E.)
- TPAINOΣE A.E.
- Tραμ A.E.
- ΓAIAOΣE A.E.
- Γραφεία Πρωτοβάθμιας (158) και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης των Nομών και Nομαρχιών (81) ……
- Γραφεία Eπαγγελματικού Προσανατολισμού
- Γραφεία Φυσικής Aγωγής (58) και Γραφεία Tεχνικής Eπαγγελματικής
- ΔEΠANOM A.E.
- Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας (58) και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης των Nομών και Nομαρχιών (58)
- Θέμις Kατασκευαστική A.E.
- Πανεπιστήμια: Eιδικό N.Π.I.Δ. «Eταιρεία Aξιοποιήσεως & Διαχειρίσεως της Περιουσίας Eθνικού και Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών» όπως και όλες οι αντίστοιχες εταιρείες των υπόλοιπων ιδρυμάτων ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης
- Περιφερειακά Eπιμορφωτικά Kέντρα (14)
- Περιφερειακά Kέντρα Στήριξης και Eκπαιδευτικού Σχεδιασμού
- Περιφερειακές Διευθύνσεις Eκπαίδευσης (13)
- Συμβούλιο Aστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (Σ.A.Σ.Θ.)
- Σχολικές Mονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης (15.269 Δημόσια και 868 Iδιωτικά)
- Φορέας Διαχείρισης και Aνάπλασης Ποταμού Kηφισού και των Παραχειμάρρων του
- Φορέας Διαχείρισης του Eθνικού Πάρκου Σχινιά - Mαραθώνα
Υπό εξέταση για κατάργηση είναι οι οργανισμοί:
- «Aθηνά» Eρευνητικό Kέντρο Kαινοτομίας στις Tεχνολογίες της Πληροφορίας, των Eπικοινωνιών και της Γνώσης
- Aγροτουριστική
- Eθνικό Iδρυμα Nεότητας (Aντικατ.)
- Eθνικό Γυμναστήριο Aθηνών «I. Φωκιανός»
- Eιδικό Tαμείο Oργανώσεων Συναυλιών Kρατικής Oρχήστρας Aθηνών
- Eιδικό Tαμείο Oργανώσεων Συναυλιών Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης
- Eλληνική Bιομηχανία Nοσηλευτικού Yλικού *
- Eλληνικό Kαζίνο Kέρκυρας Aνώνυμη Eταιρεία *
- Eλληνικό Kαζίνο Πάρνηθας Aνώνυμη Eταιρεία*
- Eνωση για την Aντισεισμική Προστασία των Kρατών - Mελών του O.Σ.E.Π.
- Eταιρεία Kατασκευής Oλυμπιακών Eργων
- Eταιρεία Tεχνολογικής Aνάπτυξης Kλωστοϋφαντουργίας, Eνδυσης και Iνών (ETAKEI A.E.
- Galileo Hellas*
- Ιδρυμα Eξοχές Eλλ. Aστυνομίας
- Iνστιτούτο Eπαγγελματικής Kατάρτισης (IEK)
- Iνστιτούτο Nεολαίας
- Iνστιτούτο Oικονομίας Kατασκευών
- Iχθυοκαλλιεργητικό Kέντρο Aχελώου A.E.
- Kέντρο Eπαγγελματικής Kατάρτισης Eλληνικών Tαχυδρομείων A.E.
- Kέντρα Eπαγγελματικής Tουριστικής Kατάρτισης
- Kέντρο Eκπαίδευσης στην Iππασία Γουδή
- Kέντρο Eρευνας, Tεχνολογίας & Aνάπτυξης Θεσσαλίας (K.E.TE.A.Θ.)
- Mουσικός και Eκπαιδευτικός Oργανισμός Eλλάδος
- O.Π.A.Π. Παροχής Yπηρεσιών
- Oργανισμός Aνέγερσης Nέου Mουσείου Aκρόπολης
- Oργανισμός Διεξαγωγής Iπποδρομιών Eλλάδος*
- Oργανισμός Προβολής Eλληνικού Πολιτισμού
- Oργανωτική Eπιτροπή Oλυμπιακών Aγώνων - Aθήνα 2004
- Pantheon Airways
- Γραφεία Πρωτοβάθμιας (158) και Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης των Nομών και Nομαρχιών (81) (K/Σ)
- Δημόσια Eπιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης AE
- Διαχειριστικός Φορέας Mητροπολιτικής Zώνης Πρασίνου Λεκανοπεδίου Aθηνών
- Διεθνής Iκάριος Aεραθλητική Aκαδημία
- Διεθνής Kοινωνική Yπηρεσία
- Παιδοπόλεις (5)
- Πολιτιστικό Kέντρο Eλλ. Aστυνομίας
*εξετάζεται η αποκρατικοποίηση
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, όσοι έχουν σχέση μόνιμης ή αορίστου χρόνου απασχόλησης θα μεταταγούν ενώ όσοι είναι συμβασιούχοι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του Δημοσίου αναμένεται να μειωθούν σε λιγότερους από τους μισούς, με την αρχή να γίνεται από το 2010. Ήδη, απ΄ όλα τα υπουργεία έχει ζητηθεί κατάλογος με τους οργανισμούς που έχουν και προτάσεις σχετικά με το πόσοι από αυτούς πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.
Συνολικά, στο Δημόσιο υπάρχουν 860 οργανισμοί και επιχειρήσεις και ο περιορισμός τους σε 350 με 400 αναμένεται να μειώσει το κόστος, αφού μεταξύ άλλων θα χρειάζονται λιγότερα κτίρια, ενώ τα περίπου 1.500 άτομα που απαρτίζουν διοικητικά συμβούλια θα χάσουν τη θέση τους.
Επίσης, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι διευθύνσεις και να καταργηθούν πολλά τμήματα στο Δημόσιο που σήμερα υπολειτουργούν έχοντας προϊστάμενο, αλλά όχι υπαλλήλους.
Μάλιστα, για τους νέους οργανισμούς που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις τα μέλη του κάθε διοικητικού συμβουλίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 7, έναντι 13 ή 25 σήμερα.
Capital.gr

Κλειστά σήμερα τα Πρακτορεία του ΟΠΑΠ

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία θα προχωρήσουν σήμερα ημέρα διεξαγωγής του τελικού του Champions League, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε.
Κλειστά αύριο τα Πρακτορεία του ΟΠΑΠ Οι πράκτορες εξήγγειλαν, επίσης, τη διεξαγωγή 48ωρων απεργιών κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, οπότε και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος τόσο στα γραφεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και στα δύο μηχανογραφικά κέντρα, τα κέντρα διανομής υλικού και τα τυπογραφεία που εξυπηρετούν την εταιρεία.
Τα μέλη της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π. ζητούν:…
- Την αύξηση στο 80% των διανεμόμενων κερδών στους παίκτες, με στόχο να διαλυθεί από τον ανταγωνισμό κάθε παράνομο κύκλωμα
- Ποσοστιαία προμήθεια 12% σε όλα τα παιχνίδια, για να αναπληρωθούν οι απώλειες του εισοδήματος λόγω της οικονομικής κρίσης, της διάλυσης του «Πάμε Στοίχημα» και της ληστρικής φορολογίας.
- Να μην προχωρήσει η κατάργηση του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους και η επιβολή Βιβλίων Εσόδων-Εξόδων
- Να κατοχυρωθεί το νομοθετικό καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας των Τυχερών Παιχνιδιών στην Ελλάδα
- Να εφαρμοστεί η σύμβαση της ΟΠΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την οποία η ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα πρώτης και αποκλειστικής επιλογής για κάθε νέο παιχνίδι.
«Εμείς λειτουργούμε και χωρίς την ΟΠΑΠ. Η ΟΠΑΠ διαλύεται χωρίς εμάς» καταλήγει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας

21.5.10

Αποσύρονται 17 σκευάσματα για το διαβήτη

Τη διαβεβαίωση ότι προς το παρόν θα διαθέτει τρία σκευάσματα ανθρώπινης ινσουλίνης έδωσε η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, η οποία προχωρά σε αναστολή της διακίνησης πολλών προϊόντων της, κυρίως αντιδιαβητικών φαρμάκων, τα οποία χορηγούσε σε 100.000 Έλληνες ασθενείς
"Ασύμφορη η κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελλάδα"
Σε προσωρινή αναστολή της διάθεσης πολλών προϊόντων της στη χώρα μας προχωρεί η δανέζικη εταιρεία Novo Nordisk, με το αιτιολογικό
ότι η μείωση των τιμών της τάξης του 25% που επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας καθιστά ασύμφορη την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα τα αντιδιαβητικά προϊόντα της.
Η εταιρεία απέστειλε την Πέμπτη επιστολή προς τους γιατρούς με τους οποίους έχει συνεργασία, ενημερώνοντάς τους για την αρνητική αυτή εξέλιξη.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η απόφασή της αφορά τα εξής προϊόντα:
* ACTRAPID PENFILL INJ.SOL.FL 5×3ml x 100iu/ml
* GLUCAGEN HYPOKIT
* LEVEMIR INJ.SOL. 100u/ml FLEXPEN x 5PF.PEN x 3ml
* MIXTARD 30, 40, 50 PENFILL INJ.SOL FL 5×3ML
* NOVOMIX 30 FLEXPEN 5 PF PENx3mlx100u/ml
* NOVONORM 0,5 mg 120TABS
* NOVORAPID 1 VIAL 10ml x100u/ml
* VICTOZA IN.SO.PFP 6 mg/ml 2 PF PENS x 3ml
Διαβεβαιώνει ότι, προς το παρόν, θα διαθέτει απρόσκοπτα ανθρώπινη ινσουλίνη: ACTRAPID, PROTAPHANE και MIXTARD 30 σε φιαλίδια των 10 ml στις μειωμένες τιμές που ορίζονται από το νέο δελτίο τιμών.
Η εταιρεία εξηγεί ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα της έκδοσης του νέου δελτίου τιμών.
"Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απαξίωση των προϊόντων μας, δεδομένου ότι οι τιμές μας στην Ελλάδα ήταν ήδη μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη και έτσι, η Novo Nordisk Ελλάς ΕΠΕ, θα πρέπει πλέον να λειτουργεί με ζημία, γεγονός που δεν την καθιστά βιώσιμη" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.
NET

Λαϊκές αγορές-πλανόδιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων: Από 1.10.2010 ταμιακές μηχανές

Από την 1η Οκτωβρίου, σε αντίθεση με άλλους επιτηδευματίες που εντάσσονται στο μέτρο από 1ης Ιουλίου, οι πωλητές (αγρότες ή μη) φρουτολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, αλλά και στο πλανόδιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, θα πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης από ταμιακή μηχανή και να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.
Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος και τη διασφάλιση των εσόδων του δημοσίου, με βάση τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου.
Με την υπουργική απόφαση οι αγρότες πωλητές λαϊκών αγορών εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων και στοιχείων, ανεξαρτήτως του ύψους των εσόδων τους και θα πρέπει μέχρι την 1η Οκτωβρίου να έχουν προμηθευτεί τις κατάλληλες ταμιακές μηχανές με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ροκανίζεται και ...το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ; - Όλη η πρόταση για την κατάργηση – συγχώνευση Πανεπιστημίων

Πάει και το ...Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου . Ίσως να είναι και καλύτερα για τους φοιτητές...
Καμιά φορά θα πρέπει να βλέπουμε και πέρα από τα στενά όρια του τοπικισμού. Ας παλέψουν οι αρμόδιοι για την αναβάθμιση των ΤΕΙ της πόλης. Υποδομή υπάρχει, καλές σχολές έχει. Ας αγωνιστούν για την αναβάθμιση και την επέκταση. Ίσως βγούμε διπλά κερδισμένοι...
Σχέδιο-πρόταση, λοιπόν, κατέθεσε στη Σύνοδο Πρυτάνεων για τη συγχώνευση-κατάργηση Πανεπιστημίων, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης , επικαλούμενος -μεταξύ άλλων- παράδειγμα προς μίμηση τη Δανία, η οποία συνένωσε τα 18 Πανεπιστήμια σε μόλις δύο.
Ειδικότερα ο κ. Γρυσπολάκης προτείνει:
Αναλυτικά ολόκληρο το νομοσχέδιο της πρότασης
Ι. Κατάργηση – Συγχώνευση Πανεπιστημίων.
Δυστυχώς, από το 1995 μέχρι το 2009 ιδρύθηκαν χωρίς κάποιο σχεδιασμό και επιστημονική τεκμηρίωση Πανεπιστήμια διάσπαρτα στην περιφέρεια. Είναι σαφές ότι ορισμένα εξ αυτών δεν είναι βιώσιμα, αφού η διασπορά σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις, αλλά και σε διάφορα νησιά δεν επιτρέπει την επιστημονική (διδακτική και ερευνητική) μεταξύ τους αλληλεπίδραση, δηλαδή την υλοποίηση της αρχής της διεπιστημονικότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία ενός σύγχρονου πανεπιστημίου.
Η οικονομική κρίση της χώρας μας είναι πρωτοφανής. Κυρίως όμως η κρίση είναι θεσμική και κοινωνική. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να σπεύσει να προβεί στις αυτονόητες αλλαγές, προτού τις επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι χρηματοδότες μας από την Ε.Ε. Ακόμη, όμως, και αν δεν είχε επέμβει το ΔΝΤ, μόνο μία χώρα με πληθώρα πλουτοπαραγωγικών πηγών και συγχρόνως υπερβολικά σπάταλη με πληθυσμό 11 εκατ. Θα είχε 24 Πανεπιστήμια διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις και 16 ΤΕΙ διάσπαρτα σε άνω των 40 πόλεων και κωμοπόλεων. Από τα 24 Πανεπιστήμια μόνον τα Πανεπιστήμια που ευρίσκονται στην Αττική, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα και Χανιά είναι συγκεντρωμένα στην ίδια πόλη, ενώ τα υπόλοιπα διασκορπίζονται από 2 έως 6 πόλεις και κωμοπόλεις.
Αυτό που συνέβη από το 1985 έως το 2009 θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί σε ένα καλοσχεδιασμένο πόνημα οικονομικής διάλυσης της χώρας μας, αφού μετέτρεψε τοπικές οικονομίες δεκάδων μικρών πόλεων και κωμοπόλεων από παραγωγικές σε οικονομίες βασιζόμενες σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση εκ μέρους των φοιτητικών και σπουδαστικών κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή δεκάδες κωμοπόλεων, εκμαυλισμένες από την τακτική των Κυβερνήσεων των τελευταίων είκοσι ετών, απαιτούν την ίδρυση νέων Τμημάτων (π.χ. Λήμνος, Κως, Καστοριά, Κίσσαμος Χανίων, Νεάπολις Λασηθίου, Μεσολόγγι, Άργος, Πύργος) για να μετατραπούν από παραγωγικές κοινωνίες σε αδρανείς που θα βασίζουν την οικονομία τους στην κατανάλωση εκ μέρους των σπουδαστών και των υπαλλήλων.
Ένα τελευταίο μέγιστο πρόβλημα είναι ότι στα Πανεπιστήμια (πόσο μάλλον στα ΤΕΙ) που ευρίσκονται σε κωμοπόλεις, απομονωμένα από τον υπόλοιπο κορμό του Ιδρύματος, δεν θέτουν καν υποψηφιότητα ικανοί επιστήμονες για προφανείς λόγους.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν από μία τέτοια διασπορά είναι
(α) διοικητικά: πολλαπλασιασμός των διοικητικών υπηρεσιών
(β) υλικοτεχνικά: πολλαπλασιασμός υποδομών, όπως είναι η Βιβλιοθήκη, το Μηχανογραφικό Κέντρο, τα εργαστήρια, τα Κυλικεία, οι Φοιτητικές Λέσχες κ.λπ. Ιδιαιτέρως δε όταν Τμήματα θετικής κατεύθυνσης λειτουργούν σε διαφορετικές πόλεις ή σε διαφορετικά νησιά, τότε τα προβλήματα είναι ανυπέρβλητα στις ανωτέρω αναφερθείσες εγκαταστάσεις. Ως παράδειγμα αναφέρω το Εργαστήριο Φυσικής ή το Εργαστήριο Χημείας, το οποίο είναι απαραίτητο για την άσκηση των φοιτητών σε όλα τα Τμήματα Θετικών Επιστημών και Μηχανικών.
(γ) διοικητικού συντονισμού: για κάθε συνεδρίαση οργάνου, όπως είναι η Σύγκλητος ή το Πρυτανικό Συμβούλιο, οι μετακινήσεις είναι τόσο χρονοβόρες όσο και πανάκριβες
(δ) εκπαιδευτικά: δεν υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης κοινών μαθημάτων στα πρώτα έτη σπουδών σε μαθήματα κοινά σε πολλά Τμήματα. Κατά συνέπεια, πολλαπλασιάζονται οι προσλαμβανόμενοι διδάσκοντες ή το Ίδρυμα δαπανά τεράστια ποσά σε μετακινήσεις.

Προτείνεται η έναρξη διαλόγου με στόχο την συγχώνευση Πανεπιστημίων και την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων. Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων που ευρίσκονται στην ίδια πόλη ή στην ίδια Περιφέρεια, κατά τα πρότυπα του Paris Institute of Technology, το οποίο συγκροτήθηκε από τη διοικητική συνένωση των 12 Μεγάλων Σχολών (Grandes Ecoles) του Παρισιού. Ενδεικτικό παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η Δανία, η οποία συνένωσε τα 18 Πανεπιστήμια σε μόλις δύο.
ΙΙ. Κατάργηση – Συγχώνευση Τμημάτων Πανεπιστημίων
Από το 1999 έως το 2004 ιδρύθηκαν εξήντα (60) νέα Τμήματα Πανεπιστημίων, λόγω της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ άλλα είναι συναφή με Τμήματα που υπήρχαν ήδη στα ίδια Ιδρύματα. Επίσης, ορισμένα ομοειδή με αυτά Τμήματα υπάρχουν και σε ΤΕΙ. Φυσικά το φαινόμενο είναι κατά πολύ οξύτερο στα τελευταία. Χαρακτηριστικά αναφέρω
α. Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στην ίδια πόλη λειτουργεί από το 1977 Τμήμα Μαθηματικών. Είναι σαν να θέλουμε να ιδρύσουμε στο ΕΜΠ νέο Τμήμα Εφαρμοσμένων Πολιτικών Μηχανικών ή στο ΕΚΠΑ Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής ή Εφαρμοσμένης Βιολογίας.
β. Τμήμα Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα Παν. Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Άνευ συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου.
γ. Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Προσπαθούν από το 2006 να αλλάξουν τον τίτλο σε Τμήμα Πληροφορικής. Δεν γίνεται αποδεκτό από το ΣΑΠΕ, αφού το 90% των μελών ΔΕΠ είναι σε γνωστικά αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική.
δ. Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού, Παν. Πελοποννήσου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου.
ε. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Το Τμήμα δεν αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ, αφού τα μέλη ΔΕΠ στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι μηχανικοί, ενώ το ΠΠΣ δεν περιέχει τον απαιτούμενο κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων για μηχανικούς.
στ. Τμήματα Νοσηλευτικής. Αυτά τα Τμήματα άρχισαν τη λειτουργία τους στα ΤΕΙ. Θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον η εκπαίδευση των νοσηλευτών απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση ή είναι απλώς μία επαγγελματική εκπαίδευση που μπορεί να δοθεί από τα ΤΕΙ και μόνον, όπως γίνεται με τα επαγγέλματα του οδοντοτεχνίτη, του φυσικοθεραπευτή, του βρεφοκόμου, του ανθοκόμου, του λογοθεραπευτή, του κοινωνικού λειτουργού κ.λπ.
ζ. Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Παν. Πελοποννήσου. Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης.
η. Τμήματα Επιστήμης Υλικών δίπλα σε Τμήματα Χημείας στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης.

Αντιστοίχως, στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπήρχαν ιδρυμένα από το 1983 τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης. Λόγω της συγγένειας αυτών των Τμημάτων, οι Διοικήσεις του Ιδρύματος μερίμνησαν για την σταδιακή απορρόφηση του πρώτου στο δεύτερο και την κατάργηση του πρώτου Τμήματος (η απόφαση ελήφθη το 2007 και επίκειται η έκδοση του ΠΔ κατάργησης).
Προτείνω να αρχίσει διάλογος με τα Πανεπιστήμια, ώστε αυτά τα Τμήματα να συγχωνευτούν με άλλα, δεδομένου ότι κάθε Τμήμα θέλει λειτουργικά έξοδα, τα οποία δεν υπάρχουν όχι μόνον στα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και σε καμμία άλλη χώρα στον κόσμο. Αποτελεί και αυτό Ελληνικό Φαινόμενο, όπως πολλά από αυτά που προανέφερα. Είναι γνωστό στους πολιτικούς μας ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τριών πρώτων χωρών της Ευρώπης που δαπανούν από 1,5 – 1,8% του Α.Ε.Π. ετησίως για τα Πανεπιστήμιά της, αλλά με το χαμηλότερο αποτέλεσμα, λόγω των ανωτέρω στρεβλώσεων.
ΙΙΙ. Το δέον γενέσθαι
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις Πανεπιστημίων και Τμημάτων θα πρέπει να τεθούν κανόνες αξιοκρατικοί και ακαδημαϊκά τεκμηριωμένοι. Προτείνω αυτοί να είναι οι ακόλουθοι:
(Ι) Δεν ιδρύονται νέες Σχολές και Τμήματα – παραρτήματα σε πόλεις, όπου δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Όσα είναι ήδη ιδρυμένα και δεν λειτουργούν καταργούνται.
(ΙΙ) Τα Τμήματα είναι ενταγμένα σε Σχολές. Οι Σχολές λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο σε μία πόλη. Όπου υπάρχει Τμήμα εκτός του πυρήνα της Σχολής καταργείται ή μεταφέρεται στην πόλη, όπου λειτουργεί η Σχολή.
(ΙΙΙ) Συναφή Τμήματα στο ίδιο Πανεπιστήμιο συγχωνεύονται.
Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι θαρραλέες και να γίνουν σε τρεις φάσεις.
ΦΑΣΗ Ι. Κατάργηση των Πανεπιστημίων που δεν θεωρούνται βιώσιμα λόγω της διασποράς των Τμημάτων τους ή λόγω του νεοσύστατου ή λόγω της μη τεκμηρίωσης εθνικών λόγων για την ύπαρξή τους, δηλαδή των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο ως ακολούθως:
(α) Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδος: Τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδος ενσωματώνονται στο Ο.Π.Α., λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτό με στόχο την κατάργησή τους, αφού και τα δύο θεωρούνται απολύτως περιφερειακά και άνευ ουσιαστικού γνωστικού αντικειμένου για τη χώρα μας, η οποία στερείται ιατρικής τεχνολογικής παραγωγής
(β) Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εξ αυτών τα δύο Παιδαγωγικά Τμήματα και το Καλών Τεχνών σταδιακά καταργούνται, αφού υπάρχουν τα ίδια στα Ιωάννινα. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα, ενώ το ιδρυθέν Τμήμα της Καστοριάς θα πρέπει να ακυρωθεί. Το Παν. Ιωαννίνων θα πρέπει να αποφασίσει για την περαιτέρω λειτουργία των δύο αυτών Τμημάτων, ώστε να μην συνεχίσουν τη λειτουργία τους σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία λειτουργεί το Τμήμα Χημικών Μηχανικών (μετονομασία του Τμήματος Επιστήμης Υλικών)
(γ) Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδος: Καταργείται και τα Τμήματα επανέρχονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
(δ) Διεθνές Πανεπιστήμιο: Προσαρτάται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τη σημερινή δομή και αποστολή του.
ΦΑΣΗ ΙΙ. Ανάδειξη ορισμένων Πανεπιστημίων ως κόμβων και προσάρτηση των μικρού μεγέθους Ιδρυμάτων σε αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι ευρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ροτείνονται τα ακόλουθα:
(α) Η ΑΣΚΤ και το ΓΠΑ, ως απονέμοντα 5ετούς διάρκειας σπουδές, προσαρτώνται στο ΕΜΠ ως διακριτές Σχολές. Σημειωτέον, ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά την πληθώρα των Τμημάτων του απονέμει ένα πτυχίο αυτό του γεωπόνου.
(β) Στο ΕΚΠΑ εντάσσονται το ΟΠΑ, το Χαροκόπειο και το Πάντειο, ενώ ομοειδή Τμήματα συγχωνεύονται.
ΦΑΣΗ ΙΙΙ. Τα Τμήματα (παραρτήματα) των ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Βέροια και Νάουσα, αντιστοίχως, μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη
ΦΑΣΗ IV. Τα απομονωμένα Τμήματα που έχουν ιδρυθεί ή που ήδη λειτουργούν πρέπει να καταργηθούν ή να μεταφερθούν στις έδρες των Πανεπιστημίων, στα οποία υπάγονται. Το ίδιο ακριβώς και για Τμήματα χωρίς συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Συγκεκριμένα,
(α) Το Τμήμα Τουρισμού της Λήμνου (δεν λειτουργεί) καταργείται
(β) Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Καστοριάς (δεν λειτουργεί) καταργείται
(γ) Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής της Κορίνθου: καταργείται σταδιακά, αφού είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου και υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα Τμήματα, ενώ τα μέλη ΔΕΠ δεν έχουν μεταξύ τους συνάφεια στα γνωστικά τους αντικείμενα (δ) Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου: υπάρχει σε αρκετά Ιδρύματα χωρίς να υπάρχει ανάγκη αποφοίτων αυτού του αντικειμένου. Υπάρχει τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα συναφή Τμήματα.
(ε) Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου: καταργείται και συγχωνεύεται με το ομοειδές του Πανεπιστημίου Πατρών.
(στ) Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στην Σπάρτη: καταργείται αφού είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας
(ζ) Τμήματα Νοσηλευτικής στην Αθήνα και στην Σπάρτη: Αυτά τα Τμήματα δεν έχουν λόγο λειτουργίας σε επίπεδο Πανεπιστημίου, αφού λειτουργούν ήδη σε ΤΕΙ
(η) Τα Τμήματα Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη: Το καθένα εξ αυτών αποτελεί έναν τομέα από τους 4 ή 5 Τομείς των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΔΠΘ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και δύο τομείς των Τμημάτων Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ, του Παν. Ιωαννίνων και του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν. Κρήτης. Θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα.
(θ) Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στην ίδια πόλη λειτουργεί από το 1977 Τμήμα Μαθηματικών. Θα πρέπει να συγχωνευθεί με το Τμήμα Μαθηματικών.
(ι) Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΚΠΑ: Πολυσυλλεκτικό Τμήμα για όποιον επιθυμεί να μετακομίσει στην Αθήνα. Να καταργηθεί ή να ενσωματωθεί στη Φιλοσοφική Σχολή.
(ια) Τμήμα Κοινωνιολογίας Παν. Αιγαίου: Να ενσωματωθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας
(ιβ) Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Παν. Αιγαίου. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Γίνεται προσπάθεια από το 2006 να αλλάξουν τον τίτλο σε Τμήμα Πληροφορικής. Δεν γίνεται αποδεκτό από το ΣΑΠΕ, αφού το 80% των μελών ΔΕΠ είναι σε γνωστικά αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική.
(ιγ) Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων. Άνευ σαφούς γνωστικού αντικειμένου. Το Τμήμα δεν αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ, αφού τα μέλη ΔΕΠ στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν είναι μηχανικοί, ενώ το ΠΠΣ δεν περιέχει τον απαιτούμενο κορμό υποχρεωτικών μαθημάτων για μηχανικούς. Να αναβαθμιστεί, αφού μεταφερθεί στην έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μαζί με τα άλλα δύο Τμήματα Μηχανικών.
(ιδ) Τα Τμήματα Επιστήμης Υλικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων θα πρέπει να ενσωματωθούν στα Τμήματα Χημείας που λειτουργούν στα Ιδρύματα αυτά, ενώ αυτό του Πανεπιστημίου Πατρών να ενσωματωθεί στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.
(ιε) Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης εμπεριέχεται στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης και πρέπει να καταργηθεί, όπως έχει ζητήσει από το 2007 η Σύγκλητος.
(ιστ) Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών έχει Τομέα Πληροφορικής και Υλικού στα ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΑΠΘ, ΔΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατά συνέπεια, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να ενωθεί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και το ένα Τμήμα να μετονομασθεί σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.

Στο Κολωνάκι 1,5 € ο καφές, στη Καλαμάτα ……

Η παραπάνω κάρτα, τοποθετημένη σε κορνίζα σκληρού πλέξι γκλας, κοσμεί τα τραπέζια του γνωστού «Τζάκσον Χωλ» στην οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι.
Στο Κολωνάκι 1,5 € ο καφές, στη Καλαμάτα … Η Φωτογραφία είναι της Τετάρτης 19/5 . Όπως βλέπετε ο εσπρέσο τιμάται πλέον 1,5 ευρώ...
Προφανώς στο Κολωνάκι είναι φτωχότεροι από εμάς εδώ...

3ο Φεστιβάλ Δρόμου του Κέντρου Νέων Καλαμάτας

Πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Δρόμου του ΚΝΚ:
Το 3ο Φεστιβάλ Δρόμου του Κέντρου Νέων Καλαμάτας θα γίνει στο Πάρκο του ΟΣΕ στο σημείο του πατινάζ και θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι στις 30 Μαίου
12:00 - 20:00 Γκράφιτι
12:00 - 17:00 Djs
17:00 - 22:00 Live MCs
16:00 - 18:00 Break Dance performance
15:00 - 18:00 Face-painting
15:00 - 18:00 Εργαστήριο 3R
17:00 - 20:00 Τουρνουά Τάβλι
19:00 Κλήρωση Λαχειοφόρου Αγοράς
Όλη την ημέρα (12:00 - 22:00) θα "τρέχουν" οι εξής δραστηριότητες:
- άλματα με BMX, Skates, In-lines
- Έκθεση Φωτογραφίας της Φωτογραφικής ομάδας του ΚΝΚ.
- Προβολές βίντεο
- Ζογλερικά
- Λαχειοφόρος αγορά
Συνεργασίες: Ποδηλάτες Καλαμάτας, KalamataFreeSpace, Ομάδα Δράσης για τον Ταϋγετο

ΠΥΛΟΣ - Καταφύγιο χαλάρωσης

Η περιήγηση στα σοκάκια και στο λιμάνι της Πύλου, η βαρκάδα στα νερά του ιστορικού κόλπου του Ναυαρίνου και οι βουτιές στη Γιάλοβα ή τη διεθνούς φήμης παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι οι καλύτερες αφορμές για μία απόδραση στα ανατολικά της Μεσσηνίας
Πανοραμική θέα στην Πύλο, το νησάκι Τσιχλί Μπαμπά και τη Σφακτηρία Μπαίνοντας στην είσοδο του αμφιθεατρικά κτισμένου οικισμού της Πύλου δεν γίνεται να μη σταθείτε για λίγο προκειμένου να απολαύσετε τη θέα στον μαγευτικό κόλπο του Ναυαρίνου με τα τρία νησιά. Μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, μακριά από την ένταση της καθημερινότητας και του... ΔΝΤ.
Μόλις καταφέρετε να ξεγλιστρήσετε, σύντομα θα βρεθείτε στην κεντρική, παραθαλάσσια, πλατεία της Πύλου. Μοιάζει με μεγάλη παιδική χαρά, καθώς συχνά- πυκνά είναι γεμάτη από παιδιά που παίζουν μπάλα, κάνουν ποδήλατο, τρέχουν μετά μανίας πάνω- κάτω. Οι φωνές τους και τα γέλια τους δεν είναι αρκετά για να χαλάσουν την ηρεμία των μεγάλων που πίνουν τον καφέ τους στις καφετέριες και τα καφενεία που έχουν στήσει τα τραπέζια τους κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια (αν έρθετε εδώ Σάββατο ή Κυριακή μεσημέρι, να ξέρετε πως δύσκολα θα βρείτε τραπέζι, καθώς η Πύλος γεμίζει από εκδρομείς Αθηναίους αλλά και Πελοποννήσιους).
Κάποια από αυτά τα τεράστια δέντρα με τους χοντρούς κορμούς έχουν και... βιογραφικό, όπως αυτό που φυτεύτηκε από τον Πέτρο Λυκούδη το 1880 όταν ήταν φρούραρχος Πύλου ή αυτό που φύτεψε ο πατέρας του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, ιατρός και επί σειρά ετών δήμαρχος της Πύλου, Ηρακλής Τσικλητήρας.
Ομως η πλατεία έχει και φοίνικες, ανάμεσα στους οποίους θα δείτε ένα μνημείο αφιερωμένο στον Δεριγνύ, τον Κόδριγκτον και τον Χέυδεν, να θυμίζει πως στα νερά του Ναυαρίνου έγινε η μεγάλη ναυμαχία των συμμαχικών δυνάμεων (Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία) με τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο, τον Οκτώβριο του 1827. Κατά τον ποιητή Κωστή Παλαμά, από αυτή τη νίκη «τινάζεται στην ανεξαρτησία η Νέα Ελλάδα».
Από εδώ, το περπάτημα μπορεί να συνεχιστεί είτε προς τη μαρίνα της Πύλου είτε προς τη μεγάλη προβλήτα του λιμανιού και στη συνέχεια προς τη νότια άκρη του οικισμού. Εδώ, στο διατηρητέο παλιό γυμνάσιο, στεγάζεται το Ινστιτούτο Αστροσωματιδιακής Φυσικής «Νέστωρ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Διαφορετικά αξίζει να εξερευνήσετε τα στενά της πόλης όπου απλώνεται η εμπορική αγορά της με πολλά μικρά καταστήματα.
Πληροφορίες
Οι αναχωρήσεις για τη βαρκάδα στον όρμο του Ναυαρίνου γίνονται καθημερινά γύρω στις 11 το πρωί, όμως σε περίπτωση που συγκεντρωθεί μεγάλη παρέα άνω των 10 ατόμων τότε μπορούν να ξεκινήσουν όποια ώρα επιθυμούν. Το κόστος είναι 12 έως 17 ευρώ το άτομο (το πιο ακριβό εισιτήριο αντιστοιχεί σε εκδρομή με πλοίο που έχει γυάλινο πάτωμα). Αν επιθυμείτε πριβέ κρουαζιέρα στα νερά του κόλπου, τότε μπορείτε να νοικιάσετε μικρή βάρκα με εξωλέμβια μηχανή (10-25 κυβικών). Το κόστος είναι 50 ευρώ για μισή ημέρα ή 70 ευρώ για ολόκληρη. Ο κόλπος είναι ασφαλής, γι΄ αυτό και η Πύλος συγκαταλέγεται στα πιο ασφαλή λιμάνια του κόσμου, όμως καλό είναι να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις προκειμένου να νοικιάσετε τη βάρκα. Τηλ. επικοινωνίας: 27230 23155, 6972263565, 6945034205, 6949084029.
ΤΑ ΝΕΑ

ΟΓΑ - Δεν θα εκτελούνται συνταγές άνω των 150 ευρώ που δεν έχουν θεώρηση

"Συνταγές φαρμάκων ασφαλισμένων ασφαλιστικών οργανισμών, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 150 ευρώ, δεν εκτελούνται από το φαρμακοποιό, εφόσον δεν είναι θεωρημένες από το αρμόδιο όργανο του Φορέα", σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 3846/2010, οι οποίες ισχύουν από 11 Μαΐου 2010, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΓΑ, συνταγές που δεν έχουν θεώρηση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, στερούν το δικαίωμα είσπραξης της αξίας τους από τον ασφαλιστικό οργανισμό.

Συνελήφθη ο Αλβανός Πιστολέρο του Αη Λαγούδη και δράστης της ληστείας σε ΠΡΟΠΟ της Καλαμάτας

Εξιχνιάστηκε από την αστυνομία υπόθεση ένοπλης ληστείας που είχε διαπραχθεί σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στην Καλαμάτα την 1η Απριλίου και κατά την οποία οι δράστες είχαν πυροβολήσει για εκφοβισμό και είχαν πάρει 4.000 ευρώ.
Δράστες είναι δύο Αλβανοί, ένας 17χρονος και ένας 23χρονος, μέλη 7μελούς εγκληματικής ομάδας ομοεθνών τους, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αττικής για τη διάπραξη άλλων κακουργηματικών πράξεων.
Επίσης, όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο 23χρονος είναι και δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 2ας Απριλίου στην Κυπαρισσία
όπου είχε πυροβολήσει τρεις φορές και είχε τραυματίσει 29χρονο κάτοικο της περιοχής. Οι δικογραφίες και για τις δύο περιπτώσεις θα σταλούν από την αστυνομία στους αρμόδιους εισαγγελείς Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, αντίστοιχα.

Λήστεψαν το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, στο Κοπανάκι

Πόρτα οικίσκου, μέσα στον οποίο βρίσκεται το μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας, παραβίασαν τα ξημερώματα άγνωστοι στο Κοπανάκι Μεσσηνίας και και με τη χρήση οξυγόνου άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο από το οποίο πήραν συνολικά 27.700 ευρώ.
Προανάκριση διενεργεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Συνελήφθη μοντέλο για πορνεία στο κέντρο της Αθήνας – Είχε …ταρίφα 1000 ευρώ !!

Σε δωμάτιο γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας συνελήφθη μετά από αστυνομική επιχείρηση ένα μοντέλο από τη Λετονία, ηλικίας 21 ετών, το οποίο πωλούσε τις σεξουαλικές υπηρεσίες του σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Η συλληφθείσα εργαζόταν για διεθνές κύκλωμα πορνείας με έδρα το Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη, τη Μόσχα και την Πράγα, όπου είχε στήσει ένα διαδικτυακό «μαγαζί» στο οποίο προβάλλονται αλλοδαπά μοντέλα, πρόθυμα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη, με αντίτιμο από 200 έως 1.000 ευρώ τη βραδιά. Τα μοντέλα κατέθεταν τα χρήματα στους «εργοδότες τους» σε διαφορετικούς κάθε φορά τραπεζικούς λογαριασμούς….
Αστυνομικοί του Τμήματος Ηθών έκλεισαν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας με την 21χρονη από τη Λετονία σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Όταν παρέλαβε τα 400 ευρώ της αμοιβής της, που αποτελείτο από προσημειωμένα χαρτονομίσματα, συνελήφθη.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που είχε στην κατοχή της η συλληφθείσα ήταν χειρόγραφες σημειώσεις με ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα πελατών, αλλά και διευθύνσεις και τηλέφωνα από ξενοδοχεία σε πόλεις της Ευρώπης, όπου ταξίδευε για να βρεθεί με τους πελάτες της.
Την Πέμπτη, η 21χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Zougla.gr

Στην κυκλοφορία δύο νέες σήραγγες στην Κορίνθου - Τριπόλεως

Δόθηκαν στην κυκλοφορία, ο ένας κλάδος στις δύο νέες σήραγγες Στέρνας και Νεοχωρίου στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως και ο άλλος στην κατεύθυνση προς Τρίπολη.
Πρόκειται για δύο νέες σήραγγες, που ευθυγραμμίζουν την εθνική οδό και παρακάμπτουν, στον αυτοκινητόδρομο, επικίνδυνες στροφές, στις οποίες έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα.
Ο δεύτερος κλάδος των δύο αυτών σηράγγων, στην κατεύθυνση προς Κόρινθο, θα είναι έτοιμος να δοθεί στην κυκλοφορία τον Αύγουστο.

ΟΑΕΔ – Αιτήσεις για τις σχολές μαθητείας από 21-6-10 μέχρι 31-8-10

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται, ότι κατά το σχολικό έτος 2010-11 θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ 8.155 μαθητές και μαθήτριες, προκειμένου να εκπαιδευτούν σε 32 ειδικότητες, με ζήτηση στην Αγορά Εργασίας.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α΄Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων και έχουν γεννηθεί τα έτη 1987-1994.
Αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από 21-6-10 μέχρι 31-8-10 στις Γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες….
Όπου δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των εισακτέων, μέχρι 31-8-10, οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι συμπλήρωσής του. Η επιλογή των μαθητών γίνεται με το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού με δ/νση www.oaed.gr και τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας:

Λεωνίδας Γρηγοράκος:Υπέρογκες και προκλητικές οι αμοιβές των golden boys του Δημοσίου

Ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, με γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι ''μετά την κατάθεση του προέδρου του Χρηματιστηρίου κ. Καπράλου στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Siemens και τη δημοσιοποίηση από τον ημερήσιο τύπο ότι ο κ. Καπράλος λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 350.000 ευρώ, ενώ συγχρόνως είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Καπράλος θεώρησε ότι πρέπει να κάνει δήλωση για μείωση των αποδοχών του κατά 20% κατεβάζοντας, τις αποδοχές του στις 280.000 ευρώ το χρόνο. Στο πλαίσιο της μείωσης όλων των μισθών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα, το ύψος των απολαβών οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, ότι και αν κάνει και όποια ουσιαστικά ή "κομματικά" προσόντα και αν διαθέτει, δεν δύναται να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου''.
Τέλος ο Λάκωνας βουλευτής σημειώνει ''καλώ τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν άμεσα θέση για τις υπέρογκες και προκλητικές αμοιβές προέδρων, διοικητών ή οποιοδήποτε άλλων εμμίσθων στελεχών Δημόσιου ή Ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της εναρμόνισης της μείωσης και του εξορθολογισμού των αποδοχών των Ελλήνων πολιτών σε τρόπο ώστε να μην προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και τους δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες''

Έκλεισαν τις Μυκήνες για τον Καλλικράτη.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τον Καλλικράτη στην Αργολίδα, αφού ο Δήμος Μυκηναίων και ο Δήμος Κουτσοποδίου, για ιστορικούς λόγους, δεν θέλουν να συνενωθούν με το Δήμο Άργους. Αντίθετα ζητούν να συνενωθούν μεταξύ τους και μαζί με το Δήμο Λυρκείας και την κοινότητα Αλέας να δημιουργήσουν το νέο Δήμο Μυκηναίων με έδρα το Κουτσοπόδι και το χαρακτηρισμό του ως ορεινός Δήμος…. Μάλιστα χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κι έκλεισαν συμβολικά τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ενώ ανήρτησαν, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου πανό διαμαρτυρίας κι ένα τεράστιο ταμπλό στο οποίο κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τουρίστες έγραφαν μηνύματα και υπέγραφαν προκειμένου και με τον ''Καλλικράτη'' να υπάρχει Δήμος Μυκηναίων για ιστορικούς λόγους.

Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης στο Μανιάκι … με δύο εκδηλώσεις

Η επέτειος της ιστορικής μάχης του Μανιακίου και της θυσίας του Παπαφλέσσα και των παλικαριών του, τιμήθηκε χθες. Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 10:30 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο που βρίσκεται ο ανδριάντας του ήρωα στο Μανιάκι και συνεχίστηκαν με καταθέσεις στεφάνων και τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί.
Εκδηλώσεις για την επέτειο οργάνωσε χθες το πρωί στην Φλεσσιάδα και στα «Ταμπούρια» και ο Δήμος Νέστορος σε συνεργασία με το Τοπικό συμβούλιο Φλεσσιάδας

Ξεκίνησε την λειτουργία του το COSTA NAVARINO

Ξεκίνησε χθες η λειτουργία της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας (ΠΟΤΑ) COSTA NAVARINO . Οι πρώτοι επισκέπτες φιλοξενούνται στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος «Navarino Dunes», που έχουν αναπτυχθεί σε έκταση 1.300 στρεμμάτων, στο Ρωμανού, με θέα το Ιόνιο Πέλαγος. Στο συγκρότημα που λειτουργεί από χθες έχουν προσληφθεί και απασχολούνται 594 εργαζόμενοι ( εντός του καλοκαιριού θα ανέλθουν στους 800 ) εκ των οποίων σε ποσοστό 70% είναι Μεσσήνιοι .Την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της ΠΟΤΑ.

Στο επισκοπικό δικαστήριο 4 καλόγριες της μονής Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλαμάτα

Στο επισκοπικό δικαστήριο παραπέμπονται για να δικαστούν 4 μοναχές της Μονής Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καλαμάτα, μετά από πρόταση του εκκλησιαστικού ανακριτή αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Νικολόπουλου. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τις 4 μοναχές είναι μεταξύ άλλων, απείθεια και καταφρόνηση της προϊσταμένης αρχής και του μητροπολίτη Μεσσηνίας, δημιουργία φατρίας, παράβαση της μοναχικής ομολογίας και σκανδαλισμός των πιστών.

Σκουπίδια Καλαμάτας - Κε Χατζημιχάλη κάντε επέμβαση εδώ και τώρα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο

Κε Χατζημιχάλη η ανικανότητα της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να διαχειριστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών της Καλαμάτας είναι προφανής . Με δικές της άστοχες ενέργειες έφθασε την κατάσταση στο οριακό σημείο που είναι σήμερα .Έκλεισε την ΜΟΛΑΚ για λόγους που δεν έχουν πείσει κανέναν έως σήμερα για την σκοπιμότητα της επενδύει στους μπαλοποιητές αλλά είναι ανίκανη να βρεί ένα χώρο σε ολόκληρο τον δήμο για να τους εγκαταστήσει με αποτέλεσμα η Καλαμάτα σήμερα να θυμίζει …Νάπολη . Η δημόσια υγεία κινδυνεύει τα σκουπίδια έχουν σχηματίσει λόφους στην πόλη και η δημοτική αρχή επέστρεψε πάλι στην απειλή των ασφαλιστικών μέτρων για την Μαραθόλακα .Κε Χατζημιχάλη οι αρμοδιότητες σας το επιβάλλουν να κάνετε επέμβαση εδώ και τώρα προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που η δημοτική αρχή της Καλαμάτας αδυνατεί να το λύσει

Τώρα που είναι στην ….μόδα - «Καλλικράτης» και στην Αστυνομία

Πιο ισχυρά και οργανωμένα αστυνομικά τμήματα υποσχέθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
Μιλώντας από το βήμα του 20ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βούγιας υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» θα φέρει αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ., βγάζοντας περισσότερο προσωπικό στους δρόμους.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα κοπούν τα «πάρεργα» με τα οποία είναι επιφορτισμένη η ΕΛ.ΑΣ. και ιδιαίτερα οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στις τοποθετήσεις τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αναφέρθηκαν σε σειρά θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων, σε θέματα που αφορούν το καθεστώς Ασφάλισης των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ σχολίασαν και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τα νέα οικονομικά μέτρα.
«Είμαστε στο πλευρό των πολιτών και δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούμε ως κατασταλτικός μηχανισμός για την εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος.
Από την πλευρά του, το επίτιμο μέλος της ΠΟΑΣΥ, Δημήτρης Κυριαζίδης, παρατήρησε: «Ο ρόλος του αστυνομικού γίνεται πιο δύσκολος γιατί υπάρχει κοινωνική αναστάτωση».
Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο κάνουν λόγο για 6.500 κενές οργανικές θέσεις, ενώ ζητούν, μεταξύ άλλων, νέο μισθολόγιο με κατώτατο μισθό 1.350 ευρώ, αύξηση στο αφορολόγητο και διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Στα δασαρχεία οι αγροφύλακες μέσα τις επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες, με συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, θα ενταχτούν στα δασαρχεία, οι υπάλληλοι του καταργηθέντος Σώματος της Αγροφυλακής.
Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, από το βήμα της βουλής.

Merilyn Monroe... η Naomi Watts!

Την Merilyn Monroe θα υποδυθεί στη μεγάλη οθόνη η πανέμορφη και ταλαντούχα Naomi Watts, που αυτό το διάστημα ετοιμάζεται να ξεκινήσει γυρίσματα για τη νέα ταινία του Woody Allen. Η Naomi θα ερμηνεύσει την θρυλική... ξανθιά στην ταινία ''Blonde''...Η ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2000, θα φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Andrew Dominik.
«Γιατί είναι η Marilyn Monroe το μεγαλύτερο είδωλο θηλυκότητας του 20ου αιώνα; Για τους άντρες είναι αντικείμενο ικανοποίησης του σεξουαλικού πόθου τους, το οποίο πρέπει να σώσουν. Για τις γυναίκες, ενσαρκώνει όλες τις αδικίες που δέχονται οι γυναίκες. Θέλω να διηγηθώ την ιστορία της Norma Jeane ως κεντρική φιγούρα ενός παραμυθιού. Ένα ορφανό παιδί που χάθηκε στο δάσος του Hollywood» εξηγεί ο σκηνοθέτης.
Η Naomi πάντως μοιάζει ιδανική επιλογή για να υποδυθεί την Merilyn, ενώ περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε αν κάποιες από τις ''καυτές'' σεξουαλικές σκηνές, που περιγράφονται στο βιβλίο, μεταφερθούν και στη μεγάλη οθόνη!
Αν πάντως όλα πάνε καλά και... η συνταγή πετύχει, κάτι μας λέει ότι αυτός ο ρόλος μπορεί να χαρίσει στη Naomi μέχρι και Oscar!
Nooz.gr

Πώς το πορνό της Ντούβλη βαφτίζεται επιμορφωτικό dvd και πωλείται με φόρο 5,5%

Απίστευτο είναι αφού τα dvd με σκληρό πορνό πωλούνται με μειωμένο συντελεστή 5,5%, όταν το γάλα και το λάδι πωλούνται στους καταναλωτές με συντελεστή 10%.
Έκπληξη προκαλεί η αποκάλυψη του Alpha ότι το dvd με το σκληρό πορνό της Μαριάννας Ντούβλη που κυκλοφορεί και πωλείται στα περίπτερα πωλείται με μειωμένο συντελεστή 5,5% γιατί έχει "βαφτιστεί" ως επιμορφωτικό υλικό.
Με αυτή την "κομπίνα" ένα σκληρό πορνογραφικό υλικό χαρακτηρίζεται επιμορφωτικό και γλιτώνει την επιβολή του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, όπως γίνεται στις περιπτώσεις των περιοδικών και των εφημερίδων. …
Το συγκεκριμένο πορνογραφικό υλικό πωλείται στα περίπτερα σε μορφή περιοδικού, το οποίο στην ουσία είναι ψευδές. Υπάρχει μία ζελατίνα, μία έγχρωμη αφίσα χωρίς κανένα κείμενο και ένα χαρτόνι. Έτσι με αυτό τον τρόπο θεωρείται ως περιοδικό που δίνει και ένα dvd δώρο και κατά συνέπεια φορολογείται με τον χαμηλό συντελεστή 5,5%.
Ωστόσο, το εξώφθαλμο αυτό συμβάν προκαλεί την οργή των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν τα αγαθά βασικής ανάγκης, όπως το γάλα, το λάδι και το κρέας με συντελεστή 10%, υψηλότερο δηλαδή από το δήθεν επιμορφωτικό dvd.
Newsit.gr

20.5.10

Ξεκίνησε το "Σούπερ Ράλι 2010"

Ξεκίνησε και επίσημα σήμερα στην Πάτρα το πανευρωπαϊκό «Σουπερ Ράλι 2010», που αποτελεί την ετήσια συνάντηση οδηγών μοτοσικλέτας, πολύ γνωστής εταιρίας.
Μέχρι σήμερα το απόγευμα είχαν φθάσει στην Πάτρα περίπου 6.000 μοτοσικλετιστές από χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι μάλιστα κάνουν εμφανή την παρουσία τους στους δρόμους της πόλης, με τις εντυπωσιακές αλλά και θορυβώδεις μηχανές τους.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η πλαζ του ΕΟΤ, όπου θα πραγματοποιηθούν υπαίθριες συναυλίες. Το πρωί του Σαββάτου περίπου 2.500 μοτοσικλετιστές θα επιχειρήσουν να περάσουν την γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με σκοπό να καταρρίψουν τον ρεκόρ Γκίνες για ταυτόχρονη διάλυση γέφυρας. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου υπαίθριος διαγωνισμός, για την ανάδειξη της καλύτερης μοτοσικλέτας.
Σε δηλώσεις που έκανε ο νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος για το «Σούπερ Ράλι 2010» τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ φιλόδοξη διοργάνωση, ενώ πρόσθεσε ότι συμβάλει στην ανάδειξη της Πάτρας ως κομβικό σημείο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και δίνει τουριστική και οικονομική ώθηση στην περιοχή. Επίσης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι φιλοξενούμενοι θα πάρουν φεύγοντας μαζί με τις μηχανές τους, τις καλύτερες εντυπώσεις.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Πατρέων Ανδρέας Φούρας δήλωσε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να στηριχθεί η τοπική οικονομία και να λάβει η Πάτρα χαρακτηριστικά πόλης αναγνωρίσιμης στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ακόμη εξέφρασε την ικανοποίηση του, γιατί επιχειρήσεις της Πάτρας έχουν ήδη αυξημένη κίνηση, λόγω της παρουσίας των μοτοσικλετιστών.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του Καλλικράτη στην Επιτροπή - ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ του Υπ.Εσ. Γ. Ραγκούση

Εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται σε πέντε συνεδριάσεις το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης με την γνωστή επωνυμία «Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Κατά την αποψινή τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να επιφέρει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ).
Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.
Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε αλλαγές σε έδρες δήμων (κατόπιν αιτημάτων όλων των βουλευτών) και συγκεκριμένα:
- Στον δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.
- Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.
Ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του Καλλικράτη και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου.
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει και παρόλα αυτά δεν υπήρξε γενικευμένη κοινωνική αντίδραση.
Σχετικά με το χωροταξικό ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορεί να βαδίσει η κοινωνία και η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη, «εξαντλήθηκαν όμως όλα τα περιθώρια για να βρεθεί η χρυσή τομή».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές.
«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που σας καταλόγισα υποθετικά ότι η συζήτηση ήρθε στο χωροταξικό με ευθύνη δική σας. Δεν συζητήσαμε οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στην βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ψηλαφίσαμε καν τα ζητήματα που σας θέσαμε. Θα σας συνοδεύει αυτή η τακτική κι αν δεν την αλλάξετε στην Ολομέλεια δεν θα μείνουμε στις παρατηρήσεις, θα σας καταλογίσουμε πρόθεση», είπε. Έθεσε τέλος το ερώτημα αν γίνουν κοινές δηλώσεις από τους βουλευτές των νομών για ρύθμιση θεμάτων για το χωροταξικό αν θα δείξει την ίδια ευαισθησία.
«Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη.
Ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) επισήμανε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, συμπληρώνοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης, έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών, είπε ωστόσο ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί - όπως είπε - αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα».
Απαντώντας ο υπουργός στον εισηγητή της ΝΔ, αναφορικά με τα οικονομικά θέματα είπε ότι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι όρος επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης.
Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στις έδρες των δήμων, με την προϋπόθεση να συμφωνούν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και πάντως να γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια, την οποία ο υπουργός δεν υποκαθιστά.
Αλλαγές
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν:
Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.
Στον νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας
Στον νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης
Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα
Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα
Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι
Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά
Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο
Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά
Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου
Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας
Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού
Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα
Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο
Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας
Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί

Με άστατο καιρό η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Βροχερός θα είναι ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι. Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων.
Το Σάββατο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, ενώ το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3-5 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν 3-5 μποφόρ και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Σε μικρή περαιτέρω άνοδο ο υδράργυρος….
Σειρά μέτρων στις μεγάλες οδικές αρτηρίες θα λάβει η Τροχαία για τη διευκόλυνση της εξόδου των εκδρομένων του τριημέρου.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων σε τμήματα των εθνικών οδών θα ισχύει από την Παρασκευή 21 Μαΐου 16:00-22:00 στο ρεύμα εξόδου και τη Δευτέρα 24 Μαΐου 16:00-23:00 στο ρεύμα εισόδου. Την Κυριακή δεν θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα της Τροχαίας.

Αναβιώνουν τα «Αναστενάρια»

Ανήμερα της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αναβιώνει το θρησκευτικό έθιμο, "Αναστενάρια", χαρακτηριστικό του οποίου είναι η εκτέλεση πυροβασίας, δηλαδή το βάδισμα, με γυμνά πόδια, πάνω σ' ένα στρώμα πυρακτωμένων κάρβουνων.
Σήμερα, παραμονή της γιορτής, αρχίζει η τελετουργία του εθίμου, στο κοντάκι, σ' έναν χώρο, όπου φυλάσσονται οι εικόνες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, οι οποίες αποτελούν και τα πολυτιμότερα κειμήλια για τους Αναστενάρηδες.
Τις ονομάζουν "Χάρες" και "Παππούδες" και τις έχουν σε υφασμάτινη θήκη, απ' όπου κρέμονται κουδουνάκια και πολλά αφιερώματα. Στο κονάκι φυλάσσονται και τα "αμανέτεια", μαντήλια, που θεωρούνται ιερά, πολύτιμα κι αυτά προγονικά κειμήλια.
Στον ίδιο χώρο φυλάσσονται και τα αναστενάρικα όργανα, η λύρα και το νταούλι σήμερα, παλιότερα η γκάιντα. Το απόγευμα της 20ής Μαΐου, αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο κονάκι άντρες και γυναίκες Αναστενάρηδες , όπου τελείται η αγρυπνία και γενικά η προετοιμασία των Μυστών για οιστροπληξία.
Η τελετή των Αναστενάρηδων έχει πολύ ενδιαφέρουσες ιεροπραξίες και μυσταγωγίες, όπως η τελετουργική ζωοθυσία, ένθεη έκσταση, πυροβασία.
Το πρωί της 21ης Μαΐου (ανήμερα της μεγάλης γιορτής), μετά τη Θεία Λειτουργία, οι Αναστενάρηδες μεταφέρουν τα αναστενάρικα κωδωνοφόρα εικονίσματα και τα βάζουν στο Άγιασμα. Κατά τους Αναστενάρηδες, οι "χάρες" τους δίνουν την ικανότητα να περπατάνε πάνω στα κάρβουνα.
Το απόγευμα, γίνεται η πρώτη μεγάλη πυροβασία. Η ιερή πυρά ανάβεται από τον ανώτατο ιεράρχη τους, τον Αρχιαναστενάρη, που κατέχει το προνόμιο του λειτουργήματος αυτού από προγονική κληρονομιά. Όταν κατακαθίσουν οι φλόγες και σχηματιστεί παχιά ανθρακιά, τότε καταφθάνουν οι Αναστενάρηδες, με πομπή και αρχίζουν κυκλικό χορό γύρο από την ιερή ανθρακιά, ενώ η μουσική συνεχώς δυναμώνει και γίνεται πιο γρήγορη.
Οι Αναστενάρηδες υψώνουν δεητικά τα χέρια τους προς τις Χάρες, κάθιδροι και κάτωχροι. Η προσδοκία να τους "πιάσει ο Άγιος" κυριεύει τις ψυχές τους. Κυριαρχούν στεναγμοί και επιφωνήματα. Οι εκλεκτοί αρχίζουν τον χορό, κρατώντας εικόνες και αμανέτεια (μαντήλια που θεωρούνται ιερά, πολύτιμα).
''Το αν θα πατήσουν στα αναμμένα κάρβουνα το αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Για να το κάνουν πρέπει 'να έχουν δρόμο', όπως λένε οι ίδιοι. Μόνο αυτοί καταλαβαίνουν τι θα πει να 'έχεις δρόμο' και να πατάς με γυμνά πόδια σε κάρβουνα, που καίνε χωρίς να παθαίνεις εγκαύματα. Πρόκειται για ένα εγκάλεσμα προσωπικό, ιδιαίτερο, ξεχωριστό. Τέτοιο, που πριν από χρόνια έκανε ένα δωδεκάχρονο παιδί, τότε, να πετάξει ξαφνικά τα παπούτσια του και να ριχτεί στα πυρακτωμένα κάρβουνα. Έκτοτε, δεν έλλειψε καμία φορά από τα αναστενάρια", αφηγείται ο δημοσιογράφος και λαογράφος, Γιώργος Μελίκης, που ζει από κοντά -ως Αναστενάρης- το έθιμο.
Η πυροβασία δεν είναι προϋπόθεση για τον Αναστενάρη. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συμμετοχή σε όλο το τελετουργικό, η ετοιμασία των σφάγιων, το αποκαλούμενο κουρμπάνι και η συγκέντρωση των εικόνων και μαντηλιών στο κονάκι συνοδεύονται πάντα από τη μελωδία συγκεκριμένων θρακιώτικων τραγουδιών. Τραγούδια ηρωικά, θρησκευτικά και ακριτικά, που "ντύνουν" η γκάιντα, το νταούλι και η θρακιώτικη λύρα.
Οι εικόνες και τα μαντήλια που συγκεντρώνονται στο κονάκι είναι κληρονομιά των Αναστενάρηδων από τις προηγούμενες γενιές. Το προηγούμενο διάστημα, τα φυλάσσουν οι οικογένειες στα σπίτια τους και τα παραδίδουν, τέτοιες μέρες, για τις ανάγκες του εθίμου.
Ακολουθεί η πυροβασία, από όσους Αναστενάρηδες το επιθυμούν και η διαδικασία καταλήγει με το συρτό της "απόλυσης". Ο χορός τους στατικός, μονότονος και παράλληλα συγκλονιστικός, διαρκεί μέχρι τα μεσάνυχτα.
"Το θρησκευτικό βίωμα δεν μπορεί να περιγραφεί, είναι υποκειμενικό και δυστυχώς οι λέξεις τόσο φτωχές, που αν επιχειρήσει κανείς να το περιγράψει, κινδυνεύει να το υποβαθμίσει και να το εκχυδαΐσει", σημειώνει ο Αρχιαναστενάρης στην Αγία Ελένη, Αναστάσιος Ρέκλος.
Παρά την επιστημονική του ιδιότητα -ο Αναστάσιος Ρέκλος είναι νευρολόγος ψυχίατρος- δεν ερμηνεύει το φαινόμενο. "Είναι η πίστη ότι ο Άγιος καθοδηγεί τον Αναστενάρη στη φωτιά", λέει.
Όσο για τις αντιδράσεις που κατά καιρούς συναντούν από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους, ο κ. Ρέκλος εξηγεί πως αυτές υπήρχαν ανέκαθεν, όμως ποτέ δεν υπήρξε επίσημη καταδικαστική απόφαση της Εκκλησίας.
Πάντως, το φαινόμενο της ακαΐας έγινε αντικείμενο πολλών ερευνητών, επιστημόνων μελετητών, διεθνώς, καθώς η πυροβασία συναντάται και σε άλλα μέρη του κόσμου ως κομμάτι διαφορετικών πολιτισμών.
Το όνομα αναστενάρια πάρθηκε από το αναστενάρι, το εικόνισμα που κρατούν σ' όλη τη διάρκεια της γιορτής στα χέρια τους και που θεωρείται ο ανώτατος αρχηγός των αναστενάρηδων.
Αρκετοί μελετητές διαπιστώνουν ότι οι χοροί των αναστενάρηδων διατηρούν στοιχεία από τους Διονυσιακούς οργιαστικούς χορούς της αρχαιότητας και θεωρούν ότι η προέλευση του εθίμου βρίσκεται στις Διονυσιακές τελετές. Άλλωστε, ο τόπος που αναπτύχθηκε η Διονυσιακή λατρεία και το έθιμο είναι κοινός.
Τα "Αναστενάρια" επιχωρίαζαν παλιότερα στη βορειοανατολική Θράκη, με κέντρο της εθιμικής εκδήλωσης το Κώτσι, το μεγαλύτερο χωριό της περιφέρειας και το χωριό Μπροντίβο. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 1923, οι κάτοικοι της περιοχής αυτής της Θράκης εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και κυρίως στη Μακεδονία, όπου μαζί με τα άλλα έθιμα τους μετέφεραν και τα Αναστενάρια.
Οι Αναστενάρηδες, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των νέων σύνοικών τους, μέχρι το 1943, δεν έδιναν δημοσιότητα στο έθιμο, το οποίο αναβίωσε για πρώτη φορά, δημοσίως, το 1943.
Ο αριθμός των ''Αναστενάρηδων'' δεν ξεπερνά τους 60, και σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, η μύηση στην τελετουργία είναι πολυσήμαντη, αλλά και αυστηρή.
Όπως επισημαίνουν, στα Αναστενάρια παίζει σημαντικό ρόλο η ίαση της ψυχής, καθώς επίσης και ο σεβασμός που αποδίδει ο κάθε Αναστενάρης. Στα πέλματά τους δεν παρατηρείται κανένα έγκαυμα, φαινόμενο που δεν επιδέχεται επιστημονική εξήγηση. Λέγεται ότι, αυτό οφείλεται σ' έναν χημισμό, που όμως παραμένει ακόμη άγνωστος στην επιστήμη.
"Έχω μετρήσει τη θερμοκρασία της θράκας και τον χρόνο, κατά τον οποίο έρχεται σε επαφή το σώμα με τη φωτιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που οι Αναστενάρηδες περνάνε γρήγορα, ο χρόνος, όντως, δεν είναι αρκετός για να προκληθεί έγκαυμα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που παραμένουν πολύ περισσότερο χρόνο πάνω στα αναμμένα κάρβουνα και δεν παθαίνουν εγκαύματα. Από την άλλη πλευρά, η επιφάνεια της φωτιάς δεν είναι επίπεδη, άρα μπορεί κανείς να πει ότι το πέλμα, κάθε φορά, έρχεται σε επαφή με τη φωτιά σε διαφορετικό σημείο. Ωστόσο, ούτε αυτό δίνει κάποια ικανοποιητική απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται", υποστηρίζει ο νευρολόγος - ψυχίατρος, επ. καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), Θεόδωρος Μπαλλής, ο οποίος αφιέρωσε αρκετά χρόνια στο να μελετήσει το φαινόμενο.
Όσο για τους επιστήμονες, που μιλούν για άλλα επίπεδα συνειδητότητας, στα οποία μετέρχονται οι Αναστενάρηδες, ο κ.Μπάλλης εμφανίζεται επιφυλακτικός. "Αυτό προϋποθέτει την ανατροπή των φυσικών νόμων, το οποίο επίσης δεν είναι κάτι που μπορεί να υποστηριχθεί με ευκολία", λέει.
Το ακραίο φαινόμενο προαιώνιο και οικουμενικό, παραμένει ανεξήγητο, αληθινό μυστήριο.
Σήμερα, το έθιμο αναβιώνει στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Αγία Ελένη και στην Κερκίνη Σερρών, στη Μελίκι Ημαθίας και στη Μαυρολεύκη της Δράμας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου