20.4.19

Θρύλοι και παραδόσεις: Κατάρα ή "κάμπος του Δεσπότη "

Η παράδοση θέλει την Κατάρα, το ορεινό ανάγλυφο της Πίνδου μέσω του οποίου διεξάγεται κυρίως η κυκλοφορία από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία προς την Ηπειρο, να πήρε το όνομα από ένα δεσπότη των Ιωαννίνων που θέλησε να την διασχίσει το 1800 με προορισμό τα Τρίκαλα.

Ο Θρύλος λέει για την περίφημη Κατάρα  

 Η < Κατάρα>  πήρε το όνομα της από έναν άτυχο δεσπότη ο οποίος πάγωσε περνώντας από κει (κατά τη διάρκεια του χειμώνα). 
Πριν πεθάνει, ο ταξιδιώτης καταράστηκε την κορυφή και το σημείο του θανάτου του. 
Γι΄αυτό η Κατάρα ονομάζεται αλλιώς και < Κάμπος του Δεσπότη>.
Άλλος θρύλος αναφέρεται στον βράχο <Πέτρα –Φίδι> όπου λέγεται ό,τι υπήρχε μια φωλιά <δράκου- φιδιού> ο οποίος στοίχειωνε την περιοχή και φύλαγε έναν κρυμμένο θησαυρό. 
Οι άνθρωποι θέλοντας να βγάλουν το τέρας από τη φωλιά του, το δελέασαν να βγει έξω χρησιμοποιώντας έναν κάδο αλατισμένο γάλα που ανάγκασε το θεριό να κατέβει στο ποτάμι για να πιεί νερό. 
Τότε οι άνθρωποι εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία μπήκαν στην φωλιά του και μη μπορώντας να βρουν το θησαυρό την κατέστρεψαν. 
Όταν γύρισε ο δράκος εξαγριώθηκε και το σφύριγμα του ακούστηκε μέχρι το χωριό.
 Οργισμένος καθώς ήταν , χτύπησε με την ουρά του το  βράχο, ο οποίος σχίστηκε στη μέση.
 Από τότε στην <Πέτρα – Φίδι> διακρίνονται τα ίχνη των ραβδώσεων από το χτύπημα (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του θρύλου).

Β.Μ

ΒΙΝΤΕΟ - ΚΑΥΤΗ Φάρσα με ουκρανή οδοντίατρο

Για τους περισσότερους, ο οδοντίατρος είναι ο μεγαλύτερος τους φόβος.
Βλέπουν τα χέρια του οδοντίατρου να πλησιάζουν το στόμα και ο πόνος εχει αρχίσει ήδη. 

Πως θα μας φαινόταν όμως, αν ο γιατρός ήταν γυναίκα και μάλιστα με αυτή την αμφίεση.

 Πόσο μάλλον όταν και η ίδια προκαλεί.

Δείτε το ....απολαυστικό βίντεο που ακολουθεί !

Πέταξε τη γυναίκα του από το αυτοκίνητο !!! Απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε χθες το απόγευμα (19-04-2019) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άντρας πέταξε την γυναίκα του από το αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των παιδιών τους. Στη συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε από το σημείο.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Εγνατία, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους. Έκπληκτοι όσοι είδαν τι συνέβη έσπευσαν να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα, η οποία είχε χτυπήσει κατά την πτώση της.
Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου μετά την εξέταση των γιατρών πήρε εξιτήριο.
Διερχόμενοι πολίτες κάλεσαν αστυνομικούς της ομάδας Ζ, οι οποίοι ήταν κοντά στο σημείο. Εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν το κέντρο επιχειρήσεων για τα στοιχεία της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος στο όποιο επέβαινε ο σύζυγος και τα παιδιά του.
Λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβαν τον πρωταγωνιστή του συμβάντος στην οδό Κ. Καραμανλή.
Τον οδήγησαν στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, όπου και κρατήθηκε τη νύχτα. Με την σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.


thestival.gr

Τα πασχαλινά μπαζάρ της αγάπης

Η γιορτή της αγάπης είναι προ των πυλών και οι πάγκοι των εορταστικών μπαζάρ της Αθήνας είναι ήδη στολισμένοι με χειροποίητες λαμπάδες και πασχαλινές δημιουργίες με σκοπό να μην ξεχαστεί το δώρο για τα βαφτιστήρια ή τους νονούς και τις νονές, αλλά και να ενισχυθεί το έργο και οι δράσεις των οργανώσεων και ιδρυμάτων που βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Μετά την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσκαλεί τον κόσμο στο «2nd Smile Bazaar» με δωρεάν είσοδο στο Ωδείο Αθηνών, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ το Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Απριλίου, ενώ και την ίδια μέρα, Κυριακή μέχρι και την Τρίτη 23 Απριλίου πραγματοποιείται μπαζάρ και στο ATHENS METRO MALL - 'Αγιος Δημήτριος ώρες καταστημάτων, ενώ μέχρι την Μ. Παρασκευή 26 Απριλίου στο The Mall Athens (1ο επίπεδο), Μαρούσι, ώρες καταστημάτων. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, στο μπαζάρ στο Ωδείο θα βρείτε σε πολύ χαμηλές τιμές (έως και -70%) ρούχα επώνυμων Ελλήνων σχεδιαστών, brands σε ανδρικά, γυναικεία και παιδικά ρούχα, αξεσουάρ, καλλυντικά, κοσμήματα, είδη σπιτιού, βιβλία, ποδήλατα, παιχνίδια καθώς και μια υπέροχη συλλογή από πασχαλινές λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και τσουρέκια. Όλες οι εταιρίες καθώς και όλοι οι σχεδιαστές ρούχων, προσφέρουν δωρεάν τα είδη τους προκειμένου να ενισχύσουν το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού.
Στα πασχαλινά bazaars οι επισκέπτες θα βρούνε χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες και πασχαλινές κατασκευές, δώρα για μικρούς και μεγάλους που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές των Εθελοντικών Δημιουργικών Εργαστηρίων του οργανισμού για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών που μεγαλώνουν στα Σπίτια του.
Οι λαμπάδες της Φλόγας
Στους ξενώνες της Φλόγας (Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια - παιδικός καρκίνος) θα διατίθενται πασχαλινές λαμπάδες για όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν το έργο του συλλόγου. Όσοι αποφασίσουν να αγοράσουν μια χειροποίητη λαμπάδα της Φλόγας θα μπορούν να επισκέπτονται μέχρι την Μ. Παρασκευή τους ξενώνες στην οδό Αιγίου 6-8, στο Γουδή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
ΚΕΘΕΑ
Οι σύλλογοι Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα προσκαλούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας να στηρίξουν στα πασχαλινά παζάρια που διοργανώνουν την προσπάθειά τους για ενίσχυση του Κέντρου. Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ πραγματοποιεί μπαζάρ την Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Απριλίου από τις 11:00-20:00 και τις 11:00-21:00 αντίστοιχα στην Στοά Κοραή στην Αθήνα. Το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ οργανώνει μπαζάρ μέχρι την Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου από τις 10:30-20:00 στην οδό Διστόμου 75, στον Πειραιά.
Το μπαζάρ της Εστίας
Χειροποίητες λαμπάδες, όμορφες πασχαλινές συνθέσεις, ξύλινα και πάνινα διακοσμητικά, σπιτικά κουλουράκια, τσουρέκια, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ καθώς και χειροποίητα ζυμαρικά ετοιμάστηκαν για όλους όσοι θα επισκεφθούν το Κέντρο Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΕΣΤΙΑ», Νικολακοπούλου 13, Νέο Ψυχικό μέχρι την Μ. Τρίτη μέχρι τις 8 το βράδυ για να γεμίσουν το πασχαλινό καλάθι τους με δημιουργίες αγάπης και χαράς.
Για τα Αδέσποτα Ζώα
Οι εθελοντές του Stray.Gr - Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων, προσκαλούν στο πασχαλιάτικο μπαζάρ για τα αδέσποτα ζώα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ στο Trii Art Hub, Δράκου 9, Αθήνα. Σκοπός είναι η οικονομική ενίσχυση του σωματείου, ώστε να συνεχίσει να βοηθάει αποτελεσματικά τα αδέσποτα ζώα. Το μπαζάρ διαθέτει πασχαλινές λαμπάδες, φτιαγμένες από τους εθελοντές, λαχταριστά σοκολατένια αυγά, κοσμήματα με γάτες-σκύλους-κόκαλα-ψαροκόκαλα-πατούσες, είδη για τον σκύλο μας και τη γάτα μας, δώρα και διακοσμητικά αντικείμενα, χειροποίητα και μη, βιβλία καινούρια και μεταχειρισμένα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, όλα τα προϊόντα του Stray.Gr, φούτερ και t-shirts για μικρούς και μεγάλους, κούπες και τσάντες και φυσικά, πλούσιο μπουφέ με καφέ, αναψυκτικά και σπιτικά φαγητά και γλυκά, (νηστίσιμα ή/και χωρίς ζωικά προϊόντα), από τα χεράκια των εθελοντών.

Να σταματήσει το σούβλισμα του αρνιού !!! Συγκέντρωση vegan στην πλατεία Συντάγματος

Να σταματήσει το έθιμο με το σούβλισμα του αρνιού ζήτησαν μερικές δεκάδες vegan που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος.
Κρατώντας φωτογραφίες σφαγμένων προβάτων ή αμνοεριφίων που πρόκειται να οδηγηθούν στο σφαγείο, οι vegan χαρακτήρισαν το έθιμο με το σούβλισμα του αρνιού «βάρβαρο» και ζήτησαν την κατάργηση του.

Συνταξιούχος Κρητικός βρέθηκε να "χρωστά" στην εφορία...3 δισ. ευρώ!

Το σοκ για την οικογένεια ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλο

Σοκ υπέστησαν τα παιδιά ενός συνταξιούχου στο Ηράκλειο ζητώντας μια φορολογική ενημερότητα για τον ηλικιωμένο πατέρα τους, ο οποίος νοσηλεύεται πλέον κατάκοιτος και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών το αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ Ηρακλείου διαπίστωσε πως λόγω οφειλής ο Ιωάννης Βέργης, εδώ και χρόνια συνταξιούχος επιπλοποιός, δεν μπορούσε να λάβει φορολογική ενημερότητα παρ' όλο που τα τελευταία χρόνια δεν είχε καμία επαγγελματική δραστηριότητα. Το σοκ ήταν ακόμα μεγαλύτερο όταν διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη οφειλή του πατέρα τους αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των… 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Οταν το άκουσα σκοτείνιασε ο κόσμος. Τόσο εγώ όσο και οι τρεις αδελφές μου είμαστε άνθρωποι με μεσαία εισοδήματα και αυτό το ύψος του ποσού ήταν πραγματικά εξωφρενικό για τα δικά μας δεδομένα» λέει ο Χρήστος Βέργης, γιος του 75χρονου συνταξιούχου.
«Η υπάλληλος στο δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ μου εκτύπωσε τη φορολογική εικόνα που εμφάνιζε το σύστημα για τον πατέρα μου και δίπλα στο ποσό οφειλής έγραφε: 2.934.702.861,33 ευρώ. Ευτυχώς, γρήγορα καταλάβαμε πως πρόκειται για λάθος, κάτι που παραδέχτηκαν αμέσως και οι εφοριακοί. Ως ημερομηνία βεβαίωσης της οφειλής εμφανιζόταν η 1/1/1900 ενώ ο αύξων αριθμός του εγγράφου ήταν… 999999. Προφανώς κάτι δεν πήγαινε καλά».
Αν και πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε πως πρόκειται για λάθος, τα προβλήματα της οικογένειας δεν σταμάτησαν εκεί.
«Από τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να πάρουμε τη φορολογική ενημερότητα. Το θέμα μας παραπέμφθηκε στη ΔΟΥ Ηλιούπολης, απ’ όπου μας εξήγησαν πως πρέπει να υπάρξει γνωμάτευση από όλες τις φορολογικές αρχές της χώρας περί μη οφειλής και στη συνέχεια να ξεμπλοκαριστεί το θέμα. Κάποια από τις δεκάδες φορές που πήγα στην Εφορία μού πρότειναν να κινηθώ ακόμα και δικαστικά εναντίον του Δημοσίου, κάτι όμως που θα σήμαινε για μας επιπλέον δικαστικά έξοδα χωρίς να φταίμε σε κάτι» λέει ο κ. Βέργης.
Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τις οικονομικές υπηρεσίες σε Ηράκλειο και Αθήνα τόνισαν πως είναι θέμα χρόνου η διόρθωση του λάθους, ενώ μετά την ανακίνηση του θέματος ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον κ. Βέργη πως το χρέος διαγράφεται και πως παραμένει μόνο μία παλιά (υπαρκτή) οφειλή 8.000 ευρώ, η οποία εφόσον ρυθμιστεί θα μπορεί ο πατέρας του να λάβει τη φορολογική ενημερότητα.

ΦΩΤΟ: Διακοπτό - Καλάβρυτα: Δείτε το μέγεθος της καταστροφής στο σημείο της κατολίσθησης - Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή


Με εντολή της αστυνομίας έκλεισε η σιδηροδρομική γραμμή "Διακοπτό-Καλάβρυτα", καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη φαινόμενο κατολίσθησης.
Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , ακυρώνονται τα σημερινά δρομολόγια.
Ανάλογο πρόβλημα εντοπίστηκε και προ ημερών, με μερική αναστολή λειτουργιας του Οδοντωτού, ενω ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς με επιστολή τους προς του Πρόεδρους και Διευθύνοντες συμοβύλες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ ζητούσε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΟΣ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

…μια γλωσσική και ιστορική σημειολογία…
                      
Σεβαστή Στρογγυλού, 
Φιλόλογος – Ιστορικός

Ο Απόλλων, ο Φαέθων,  το σπήλαιο του Πλάτωνα,  τα Εώα, τα Εσπέρια και  το Πασχαλινό Φως
-Αχανής η έρευνα περί χάους. Μέσα στη χοάνη των πληροφοριών η αέναη ανάγκη του ανθρώπου να βρει φως σε σκοταδιστικές αντιλήψεις οδηγεί σε χαοτικές συζητήσεις περί των φωτεινών πηγών που αποτελούν πυξίδες για την πλοήγηση στο χάος των πληροφοριακών δινών και δεινών.
Η επισήμανση θα ανέγειρε ποικίλες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η ανάγκη για περισσότερο φως να οδηγεί σε πολλαπλές εκφάνσεις του χάους.
Μία πρώτη πτυχή του φαινομένου είναι οι εκρήξεις φωτός (από το φάος) που ακολουθούν τις πολεμικές επιθέσεις. Μία δεύτερη η εντυπωσιακή και μεγαλειώδης ανάγκη για πυροτεχνήματα που λειτουργούν σαν ανταγωνιστικά τεχνάσματα του μικρού, αλλά πλέον ατίθασου ανθρώπου απέναντι στην ικανότητα του σύμπαντος να δημιουργεί τα δικά του φωτεινά ερεθίσματα.
Ο μικρόνοος όμως άνθρωπος, απλά περιορίζεται σε φιγουρατζίδικη διάθεση διάσπαρτων επιφανειακών εκχύσεων ή περιμένει βροχή κομητών.

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Λουδοβίκος  ΙΔ‘ με το προσωνύμιο Ήλιος

Μια τρίτη πτυχή είναι η αναζήτηση ενός προσωνυμίου για τους επί γης βασιλιάδες, όπου η κυριαρχία του φωτός, θα λειτουργούσε σαν πρόκληση μιας πλήρους υποταγής στον άρχοντα-βασιλιά.
Έτσι ο Λουδοβίκος  ΙΔ ‘ πολύ ευαρεστείτο με το προσωνύμιο Ήλιος, τιθασεύοντας με την ισχύ του όλους τους πιθανούς  αντιφρονούντες στην εξουσία της απόλυτης μοναρχίας, προκαλώντας έτσι ακόμα χειρότερες κοινωνικές συγκρούσεις, ο δικός μας, ο Αλέξανδρος, ενδιαφερόταν πολύ για την ακτινοβολία του στην Ανατολή, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο, υποκύπτοντος στη λάμψη της εξουσίας του θεού Ήλιου και στα ενδότερα της ανθρώπινης ψυχής για άνευ όρων καταξίωση.

Απόλλων, Φοίβος, Φαέθων, Εσπέρα,  Φαιά και Φενάκη

 Η τέταρτη έκφανση έχει σχέση με τις εικονοκλασίες ενός φωτεινού πληροφορικού πανοράματος που δυστυχώς τείνει να μετατραπεί σε παρόραμα, λόγω της πληθώρας εικόνων, των τρισδιάστατων προβολών και των κυβιστικών οπτικών που δημιουργούν τερατογενέσεις. Η όλη βιβλιογραφία ταυτίζει το φως με την αλήθεια, τη δύναμη της αποκάλυψης, τη θερμική ενέργεια και το ηλιακό φάσμα. Ορατοί πάντα από τις διόπτρες του σύγχρονου πολιτισμού ζητάμε σχεδόν την προσφυγή στο σκότος, μιας και τα φώτα της ράμπας είναι ικανά να αποκαλύψουν το παραμικρό σημάδι της φθοράς και να μας αναγκάσουν να μετατραπούμε και ‘μεις σε αυτόφωτους οργανισμούς, περιβεβλημένοι από εφαρμογές που είναι ικανές να μετατρέψουν μια χλωμή παρουσία σε αχτιδοβόλα. Έτσι από το φως της αλήθειας φθάνουμε στο φως της φενάκης, φαλκιδεύοντας κάθε πιθανότητα να ατενίσουμε την καθαρότητα της μορφής. Η ίδια η μορφή, αποκτώντας όλα αυτά τα προσωπεία γίνεται άμορφη και φαιά.
Ερευνώντας τα προσωνύμια του θεού Απόλλωνα δε μπορούμε παρά να σταθούμε στο” Φοίβος”, προερχόμενο από το ρήμα φοβέω-ώ=προκαλώ φόβο και πιθανόν θανατικό, αφού η δαμόκλειος σπάθη του θεού λειτούργησε σαν θεία δίκη, με την πρόκληση επιδημίας στο στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών Αχαιών. Συνηγορώντας προς την ταχύτητα του φωτός έρχεται ο θεός Φαέθων να επισφραγίσει την καταστροφική επιβολή του φωτός, όταν αυτή παραμένει ανεξέλεγκτη. Η διάχυση αυτού του φωτός, ναι μεν αναιρεί το σκότος αλλά προκαλεί παροράματα.
Η υποδήλωση του φωτός, του προερχόμενου από την Ανατολή, είναι συνυφασμένο με την προσωπικότητα της Ηούς, η οποία με τα θέλγητρά της κατάφερε να υποτάξει την Εσπέρα. Εκείνη μεταλαμπάδευσε στη Δύση την ανάγκη για περισσότερο φως, έστω κι αν το ηλιακό φως μεταλλάχθηκε στη δύναμη και ακτινοβολία του χρυσού και παρακίνησε τους δυτικούς σε εξοντωτικές εκστρατείες αναζήτησης και κατάκτησης αυτού του πολύτιμου λίθου.

Ο Διαφωτισμός, τα Εώα, ο Ιάσων, ο Ηρακλής και το Ησιοδικό Χάος

Κι επειδή το φως δεν έχει όρια, έρχεται να ξεπεράσει το σκότος της αμάθειας και συνοδευόμενο από την πρόθεση «δια» να διαφωτίσει τις στάσιμες και σκοτεινές συνειδήσεις των αδαών και να βαπτίσει κινήματα ιδεολογικά και πνευματικά όπως ο διαφωτισμός. Σε αντιπαραβολή προς το σκότος και διαπερνώντας το, θα κατανικήσει τη μονολιθικότητα της γνώσης των αυτόκλητων πεφωτισμένων και θα αναδείξει μικρές μεν αλλά πολλές συστάδες γνωστικών αντικειμένων που είναι σε θέση να τιθασεύσουν το μεγάλο φόβο για το άγνωστο. Φλογίζοντας τα φλογοβόλα πνεύματα μετατρέπει τη δύναμη του ενός πεφωτισμένου σε πολλαπλά λαμπυρίζοντα όμματα του πνεύματος που για κάποιο διάστημα κρατούν ισορροπία και προστατεύουν από τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης χωρίς έλεγχο.
Η αχαλίνωτη διάθεση του ανθρώπου να ρίξει φως, τον οδηγεί σε μορφές αυτοπυρπόλησης και να γίνει παρανάλωμα πυρός για να δώσει αγωνιστικά μηνύματα σε επιγόνους και να άρει τις σκοταδιστικές αντιλήψεις. Συχνά όμως οι ίδιοι οι άνθρωποι γίνονται κινητές βόμβες προκαλώντας καταστροφές σε εχθρικά προς την ιδεολογία τους στρατόπεδα. Το φως το δικό τους προκαλεί το χάος σε άλλους.
Η παραπομπή στο αρχαιοελληνικό είδον=είδα του ρήματος οράω  που συγχέεται συχνά με το οίδα=γνωρίζω καλά, της αρχαίας, ξεπερνά τα πλαίσια μιας απλής σύμπτωσης ομοηχίας. Σμίγει το φως της γνώσης με την όραση, ως βασικής αίσθησης συνειδητοποίησης του κόσμου που μας περιβάλλει και  αποκωδικοποιεί χρόνια καταχωνιασμένες γνωστικές λειτουργίες που μπορούν να μας περιηγήσουν στον κόσμο της μάθησης ως διαδικασίας ανίχνευσης του φωτός.
Ο μύθος του σπηλαίου του Πλάτωνα συνηγορεί προς μία λειτουργική σχέση των δύο ρημάτων(οίδα= γνωρίζω και είδον =είδα), καθώς το φως της γνώσης έρχεται να φωτίσει αυτούς που μπορεί να το δουν, τυφλώνει όμως τους συνηθισμένους στη μαγεία του ημίφωτος και στις προεκτάσεις των ειδώλων του χάους.
Ο Μέλλοντας του ορώ, το όψομαι, που παραπέμπει σε μία κυριαρχία της μορφής, δεν είναι παρά η παραδοχή ότι στο μέλλον μόνο η επιφανειακή γνώση μοιάζει κυρίαρχη σε βάρος της  εντρύφησης μιας και αυτή απαιτεί περισσότερες  ενοράσεις και διοράσεις (ακόμη και το ψώνιο παράγεται από τον παρακείμενο  όπωπα του οράω-ορώ, που υποδηλώνει μία επιστροφή της οπτικής ενέργειας στον εαυτό μου). Έτσι ο μελλοντικός άνθρωπος φαίνεται καταδικασμένος να αφεθεί στη μαγεία των πεπληθυσμένων ορατών πηγών ενεργείας και των συνακόλουθων εκρήξεων φωτός επιβεβαιώνοντας το ησιοδικό χάος.
Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και στις νεότερες έρευνες του σύμπαντος.
Από την άλλη το ρήμα είμι της αρχαίας, που υποδηλώνει τον ερχομό και ιδίως ο Παρατατικός  ήα, δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τα εώα=ανατολικά και το έω= με το χάραμα, δίνοντας την ελπίδα μίας ακμής στο σκοτάδι της δύσης//παραπομπή σε δύομαι =βυθίζομαι.
Μήπως η αναζήτηση του Ιάσονα, ως πρωτογενούς εξερευνητή, για το χρυσόμαλλο δέρας είχε σαν βαθύτερο στόχο να φέρει στη δύση τη θερμική εκείνη ενέργεια που της χρειαζόταν για επιβίωση; Το ίδιο το όνομα του Ιάσονα παραπέμπει στο ρήμα ιάομαι-ιώμαι =θεραπεύω και στη συνακόλουθη ίασιν=θεραπεία που με τη σειρά της  επεκτείνεται σε όλα τα φάσματα της ηλιακής ενέργειας.
Άραγε, μήπως ο Ηρακλής, ως σύμβολο δύναμης, είχε αρπάξει τα μήλα των εσπερίδων, καταφεύγοντας στην Ανατολή, στα εώα, για να μεταφέρει τα δυτικά της στοιχεία, τα εσπέρια;

ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΦΩΣ, ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΕΝΑΡΓΕΣΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΩΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΡ (ΑΝΟΙΞΗ)

Με την είσοδο στη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στο Φως που προοιωνίζει την κυριαρχία του, έναντι του σκότους του θανάτου, το φως της Ζωής, εναργέστερο μέσα από τα εώα της Ανατολής και το έαρ =άνοιξη. Αποτελεί ένα δώρο, που δυστυχώς λησμονιέται στην πανδαισία των illustration  φώτων μίας πρόσκαιρης δημοσιότητας.
Όπως και να  ’χει η μαγεία της ελληνικής γλώσσας δε βρίσκεται μόνο στην ηχώ των λέξεων, αλλά κυρίως στις φυσικές-κλιματολογικές της διαστάσεις, αλλά και στις ιστορικές και κοινωνιολογικές της εκφάνσεις.
Δυστυχώς, ένα στείρο εκπαιδευτικό σύστημα την καταδίκασε σε μια τυπολατρική ερμηνεία, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για ουσιαστική έρευνα.

Π.Νικας σε Π.Τατούλη ! Συνομήλικέ μου Πέτρο, ούτε κουρασμένος αισθάνομαι ούτε μεθυσμένος (!) είμαι....

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΑΤΟΥΛΗ 

«Ο Βασιλιάς είναι γυμνός».

Σε ευχαριστώ που νοιάζεσαι για την υγεία μου, συνομήλικέ μου Πέτρο, όμως ούτε κουρασμένος αισθάνομαι ούτε μεθυσμένος (!) είμαι.
Άντεξα και αντέχω τις ύβρεις, την υπονόμευση, τη συκοφαντία, τις αδικίες από σένα εναντίον μου και εναντίον της Καλαμάτας. 
Και θ' αντέξω, μέχρι να γίνει συνείδηση σ´ όλους τους Πελοποννήσιους η κακοδιοίκηση και η απίθανη σπατάλη χρημάτων, η οικογενειοκρατία, η αλαζονεία, ο πολιτικαντισμός και η απροσμέτρητη πολιτική σου ιδιοτέλεια. Και σε διαβεβαιώνω πως θα τα καταφέρω. Το διαπιστώνεις ήδη κάθε μέρα. Και που είσαι ακόμα!!!

Για το τί έκανα στην Καλαμάτα το γνωρίζουν καλά οι συνδημότες μου και σ´ αυτούς μόνο απολογούμαι. Τι έκανες εσύ για την Πελοπόννησο και κυρίως για την καταρρέουσα (δυστυχώς) Αρκαδία να μας πεις και να απολογηθείς. 

Για τα σκουπίδια καλύτερα να αποφεύγεις να μιλάς στον απέραντο σκουπιδότοπο που δημιούργησες στην Πελοποννήσου, για τον οποίο φέρεις ακέραια και αποκλειστική ευθύνη και επιπλέον είσαι καταδικασμένος με δικαστικές αποφάσεις! Εσύ είσαι καταδικασμένος, όχι εμείς. 
Την Καλαμάτα τη "φόρτωσες" πρόστιμα αλλά δεν κατάφερες να τη γεμίσεις σκουπίδια, όπως πολύ θα το ήθελες. Όσον αφορά στο κόστος, σου στέλνω τις εγκρίσεις πληρωμών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των επιθεωρητών και του Υπουργείου Εσωτερικών, όποτε θέλεις. 
Στις πληρωμές μας υπάρχει νομιμότητα, διαφάνεια και διαύγεια. Στις δικές σου; Από την κατασπατάληση χρημάτων μέσω των αναπτυξιακών σου πώς θα ξεμπερδέψεις εσύ, όταν μπουν - και θα μπουν πριν από εμάς - οι ορκωτοί;

Όσον αφορά τα διαστημικά, το ψήφισμα του Δ.Σ. αναφέρεται στον Υπουργό Παππά και στους σχεδιασμούς του και προφανώς όχι σε σένα και στα διαστημόπλοιά σου.

Τελικά, μπορείς να επαναλαμβάνεις, σε νηφαλιότητα ή όχι, τις ιστορίες σου για την τράπεζά σου με τα "λεφτόδεντρα", τα κινεζικά εργοστάσια που θα φέρει ο Κινέζος Δήμαρχος, τα διαστημόπλοια με τους τουρίστες, τα άμεσα έσοδα από το πετρέλαιο και πολλά άλλα. 
Για την πλήρη αποτυχία της τουριστικής πολιτικής σου θα τα πούμε μια άλλη φορά. Συνειδητοποίησε, όμως, πως ο κόσμος δε σε πιστεύει πια. 
Έχει στα χέρια του τα προεκλογικά φυλλάδιά σου του 2010 και του 2014 (φροντίζουμε και εμείς γι’αυτό) με τα ψευτοπρογράμματά σου και διαπιστώνει -χωρίς αμφιβολία- πως είσαι πολιτικά γυμνός. 
«Ο Βασιλιάς είναι γυμνός».
Και να θυμάσαι Πέτρο, αυτά είναι λόγια δικά μου και όχι των επικοινωνιολόγων μου. 

--

Παναγιώτης Ε. Νίκας
Δήμαρχος Καλαμάτας
υπ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

ΒΙΝΤΕΟ - Τα γυρίσματα του Ζορμπά στην Πϋλο

 του Δημήτρη Πανοσκάλτση

Στις 17 Απριλίου 2019 ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της δεύτερης φάσης για τις σκηνές της ταινίας του Ζορμπά στην Πύλο η πρώτη φάση είχε προηγηθεί 19 με 20 Ιανουαρίου 2019 στους ίδιους χώρους που είχαμε υποδειξη στην ΕλληνοΣουηδική συμπαραγωγή στην Πύλο δηλαδή τα οχυρωματικά έργα των Ιταλών στην κατοχή 1941-1943 στον Αγιο Νικόλαο στην Πύλο και στις ανταρτοσπηλιες στο φαράγγι του Ξεριά .
Για το ιστορικο της ταινιας του Ζορμπα ,που ήρθε με τον Καζαντζάκη το 1916 στη Στούπα της Μάνης, για να επαναλειτουργήσουν το λιγνιτωρυχείο της «Παστροβάς». Την εποχή εκείνη, ο λιγνίτης είχε περίπου το ρόλο του σημερινού πετρελαίου, καθώς η Εταιρεία Ηλεκτρισμού, τα τρένα, τα ατμόπλοια  λειτουργούσαν με λιγνίτη. Στην εφημερίδα «Θάρρος» της εποχής γίνεται συχνή αναφορά  στην επάρκεια ή την έλλειψη λιγνίτη, όπως και στην εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή της Καρδαμύλης που προμηθεύει και την Καλαμάτα.

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία μετά το ντοκιμαντέρ «Η Δική μας Μαρία Κάλλας», υποστηρίζει και πάλι το σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα για τη δημιουργία του έργου: «Ο  Ζορμπάς στη Μάνη». Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν εθελοντικά τα τοπικά Θεατρικά σχήματα: «Θεατρική Διαδρομή», «Θεατρική Ομάδα Μέθεξη», «ΜΕΘ», «ΔΗΜΕΘΕΚ», «ΩΚΥΤΟΠΟ», οι σύλλογοι Νεδουσαίων,  «Ελληνομνημόνων», Αλαγονίων, Μανιατών, Μεσσηνίων Συγγραφέων, η Επιχείρηση Χ. Συκκά «ΗΧΟΣ», η Μαρίνα Καλαμάτας, η μακιγιέρ Ιωάννα Μανέα,  μεμονωμένοι πολίτες της Καλαμάτας, κάτοικοι από τα χωριά της Αλαγονίας και της Μάνης καθώς  και άλλοι που  έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν εθελοντικά. Τον πρωταγωνιστή, τον  «Γιώργη Ζορμπά», υποδύεται ο Χρήστος Ζερίτης. Οι εθελοντές, που με τον ένα ή άλλο τρόπο  έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα στο έργο, έχουν ξεπεράσει τους 200.

Αξίζει να σημειωθεί η εθελοντική συμμετοχή στο έργο των Σουηδών. Από την αρχή των γυρισμάτων, ο κινηματογραφιστής Peter Ostlund, και στη β’ Φάση, από 20 Οκτωβρίου μέχρι 6 Νοεμβρίου 2018, ο τιμηθείς 3 φορές με τη «Χρυσή Άρκτο» κινηματογραφιστής Jean Fischer, ο ηχολήπτης-παραγωγός Bion Thisel, η σκηνογράφος Lena Ostlud  και η ηχολήπτης Ingren Eriksson. Οι σημαντικοί αυτοί άνθρωποι του κινηματογράφου ήρθαν εθελοντικά και με δικά τους έξοδα  στη Μεσσηνία, χάριν της φιλίας και της αγάπης για την Ελλάδα που τους έχουν εμπνεύσει  ο Μπάμπης Τσόκας και ο Θανάσης Ψαρούλης, στη Σουηδία όπου ζουν. Επίσης, η Κατερίνα Εξαρχουλέα- Γεωργιλέα με την οικογένεια της, από τη Στούπα, υποστηρίζει σημαντικά το έργο προσφέροντας στέγη,  φιλοξενία και όχι μόνο στους ξένους μας και στους εθελοντές, όπως και τα εστιατόρια της Καλόγριας και ο Δημήτρης Εξαρχουλέας με το σκάφος του.

Μέχρι και το τέλος της β’ φάσης στις 6 Νοεμβρίου 2018, έγιναν γυρίσματα στην Καλόγρια Στούπας, στο Νεοχώριο, στην Παστροβά, στο Πραστείο, στην Τραχήλα, στο Καταφύγι, στον Άγιο Δημήτριο και στη Σάντοβα της Μάνης, στην Αλαγονία,
στις Πηγές και στην Καλαμάτα. Στο μεταξύ, τον Απρίλιο του 2018, είχαν ήδη γίνει  γυρίσματα στην   Ταβέρνα «Πλάτανος» της Καλαμάτας και την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στο ιστορικό κέντρο, την παραλία και το λιμάνι της Καλαμάτας,  αφού ο Ζορμπάς επισκεπτόταν τακτικά την πόλη  το 1916 και το 1917  για προμήθειες σε τρόφιμα και υλικά, που δεν έβρισκε στη Μάνη,  και άλλες προσωπικές του ανάγκες.

Αξίζει να προσθέσουμε στο σημείο αυτό,  ότι στο έργο  παρουσιάζονται και πολλά άκρως ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία  του Μεσοπολέμου, όπως ο επαναπατρισμός 150.000 ξεσπιτωμένων Ελλήνων από τον Καύκασο οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Το 1919, στην αποστολή αυτή ηγείται ο Νίκος Καζαντζάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περίθαλψης, της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου μαζί με επτά άτομα, μεταξύ αυτών και το Ζορμπά. Ο Ζορμπάς με τον αλέγρο χαρακτήρα του, ήταν ο ποιο κατάλληλος να εισχωρεί στα χωριά του Καυκάσου, να προσεγγίζει τις Ελληνικές οικογένειες και να εφευρίσκει τρόπους διαφυγής.
Οι Έλληνες εκεί υφίσταντο τα πάνδεινα από τους Μπολσεβίκους και Κούρδους, οι τελευταίοι έφτασαν στο σημείο να πεταλώνουν τους Έλληνες. Επίσης ο πολυπράγμων Ζορμπάς, μετά το κλείσιμο του λιγνιτωρυχείου το 1918, εγκαθιστά την οικογένεια του στην Καλαμάτα, όπου κάνει διάφορες εργασίες, μετά δε τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, το 1919, φέρνει στην Καλαμάτα τον πρόσφυγα Κώστα Κεχάεφ, τον οποίο παντρεύει με την πρωτοκόρη του Ανδρονίκη και τους ανοίγει  φωτογραφείο στην οδό Υπαπαντής της Καλαμάτας.

Η δημιουργία του δεύτερου ντοκιμαντέρ εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της ανάδειξης και προβολής της Μεσσηνίας και αυτή τη φορά πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί με ένα πρόσωπο παγκόσμια γνωστό το Ζορμπά που έζησε στην περιοχή μας. Εν κατακλείδι από την προσπάθεια αυτή φαίνεται πως ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας μας έμαθε να συνεργαζόμαστε, για να φέρουμε σε  πέρας ένα σπουδαίο έργο, στηριγμένο κι αυτή τη φορά στην εθελοντική προσφορά όλων των συμμετεχόντων, τους οποίους ευχαριστούμε.
Επίσης ευχαριστίες αρμόζουν  στο Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο, και τους Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης .καθώς και το  πυροσβεστικό κλιμάκιο Πύλου που βοήθησαν , και που διευκόλυναν  απρόσκοπτα τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ.

Μας "καράφλιασε" !!! Η πιο τρελή θεραπεία για την φαλάκρα που έχεις ακούσει

Και όμως είναι από πανεπιστήμιο
Το πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μια έρευνας για τη τριχόπτωση, και "καράφλιασε" τους πάντες.

Η λύση στη τριχόπτωση των ανδρών, είναι οι τηγανιτές πατάτες των McDonald's. 

Μη βιαστείς και αρχίζεις να παραγγέλνεις τις μερίδες δύο δύο. 
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα συστατικό που βρίσκεται στις συγκεκριμένες τηγανιτές πατάτες, βοήθαει στην ανάπτυξη νέων τριχών.

 Τα πειράματα που έκαναν στα ποντίκια έφεραν θεαματικά αποτελέσματα. Το καινούργιο όπλο στα χέρια τους ήταν το διμεθυλοπολυσιλοξάνιο, ένα συστατικό που ενυπάρχει στις πατάτες των McDonald's και χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας, αποτρέποντας το μαγειρικό λάδι από το να χαλάει.

Δοκιμές δεν έχουν γίνει ακόμα σε άνθρωπο, αλλά τα πολύ θετικά αποτελέσματα στα όχι και τόσο συμπαθή τρωκτικά, άνοιξαν το δρόμο για μια γενναία χρηματοδότηση που θα βοήθησει στην εύρεση αποτελέσματος.


Πού παραμονεύουν τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σου

Παρ' όλο που τα των εσωτερικών χώρων υπάρχουν ακόμα και στα πιο καθαρά σπίτια, υπάρχουν τρόποι για να τα κρατήσεις σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα γίνεται.
Πριν μάθεις πώς να απαλλαγείς από αυτά όμως, πρέπει να ξέρεις τους διαφορετικούς τύπους των αλλεργιογόνων που υπάρχουν σε κλειστούς χώρους και πού τα συναντάς.

Παρακάτω απαντάμε σε τέσσερις βασικές ερωτήσεις.

Ποια είναι τα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων;
Τα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων μπορεί να περιλαμβάνουν ακάρεα σκόνης, μούχλα και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων τα οποία τείνουν να συγκεντρώνονται στο σπίτι – παρ’όλα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γύρη και όλων των ειδών τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων που μπορεί να βρεθούν μέσα.

Που βρίσκονται τα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων;
Τα αλλεργιογόνα μεταφέρονται στον αέρα, αλλά μπορεί να βρεθούν και πάνω στα έπιπλα καθώς και στις επιφάνειες του πατώματος. Τα πιο μεγάλα , όπως η γύρη και τα ακάρεα σκόνης, καταλήγουν από τον αέρα πάνω στις επιφάνειες πιο γρήγορα από τους σπόρους μούχλας και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.

Πώς να μειώσετε τα αλλεργιογόνα από τις επιφάνειες
Για να μην μαζεύονται τα αλλεργιογόνα στο σπίτι σας, φροντίστε να κρατάτε καθαρές και τακτοποιημένες τις επιφάνειες. Το γυμνό πάτωμα και οι τοίχοι είναι προτιμότερα, ειδικά στο υπνοδωμάτιο. Τοποθετήστε τα παπλώματά σας και τα μαξιλάρια σας σε θήκες που να κλείνουν καλά και πλένετε τα κλινοσκεπάσματα, τα μαξιλάρια και τα λούτρινα ζωάκια με ζεστό νερό για να απομακρυνθούν τα ακάρεα σκόνης. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

Πώς να μειώσετε τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα των εσωτερικών χώρων
Φροντίστε να χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική σκούπα με υψηλής απόδοσης φίλτρα για να μειώσετε τον αριθμό των στον αέρα. Ανάψτε το κλιματιστικό για να μειωθούν τα επίπεδα υγρασίας και κρατήστε τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων έξω από το σπίτι σας. Θα ήταν καλό να αποκτήσετε ένα μηχάνημα καθαρισμού αέρα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων.



 ladylike

ΒΙΝΤΕΟ - Έπιασε τον άντρα της στο κρεβάτι με τη μπέιμπι σίτερ και τον... πυροβόλησε

Δραστικά μέτρα αποφάσισε να λάβει μια απατημένη σύζυγος όταν διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις αταξίες του συζύγου της.
Συγκεκριμένα, μία γυναίκα από τη Βραζιλία επέστρεψε σπίτι και "έπιασε" τον άνδρα της στο κρεβάτι με την μπέιμπι σίτερ του γιου τους.
Αντέδρασε δυναμικά αρπάζοντας το όπλο και αρχίζοντας να πυροβολεί.
Πανικόβλητη η γυναίκα και ο άπιστος σύζυγος τρέχουν προς το μέρος της, ενώ ο γιος τους τρομάζει από τις φωνές και τον ήχο των πυροβολισμών και κλαίει απαρηγόρητα.

Πάσχα με θαλασσινή αύρα στα Κύθηρα

Από τα λιγοστά νησιά της χώρας πού ή θα λατρέψεις ή δεν θα θέλεις να ξαναεπισκεφτείς, καθώς η ιδιαίτερη και άγρια ομορφιά τους δεν μπαίνει σε κατηγορίας, γι αυτό και έχει την «πολυτέλεια» να «παίζει» μόνο του στην κατηγορία του.
Μια μοναδική εμπειρία ζωής σε όσους επιλέξουν να τα επισκεφτούν κατά τη διάρκεια του Πάσχα και να τα ανακαλύψουν εκ των έσω, προσφέρουν τα μυστηριώδη Κύθηρα στους επισκέπτες τους. Αρκετά σοφιστικέ, με μία ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική χροιά, η Χώρα στο νοτιότερο σημείο του νησιού, θα γίνει το σημείο ανάφοράς σας.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η μεταφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται στο γοητευτικό σκηνικό της, μέσα σε στενά σοκάκια με πανέμορφα σπίτια, ενετικά κτήρια αλλά και κτίσματα που δημιουργήθηκαν επί Αγγλοκρατίας, παλιά αρχοντικά και σπίτια ευγενών που «αγκαλιάζουν» το ενετικό κάστρο του 1503 που «βλέπει» τόσο στο Καψάλι, το κοσμοπολίτικο επίνειο της Χώρας, όσο και απέναντι στο μικρό νησάκι Χύτρα.
Μάλιστα, οι κάτοικοί της αφήνουν ανοιχτές τις αυλόπορτές τους, προκειμένου να πάρουν την ευλογία κατά το πέρασμα του Επιταφίου.
Πιο «φαντασμαγορική» εμπειρία αποτελεί αυτή στο παραθαλάσσιο χωριό του Αβλέμονα –το κινηματογραφικό σκηνικό του μεταφέρει στη δεκαετία του ’50– όπου ολόκληρος ο οικισμός κατά την περιφορά του Επιταφίου φωτίζεται από φλεγόμενα τενεκεδάκια.
Για την παρακολούθηση της Αναστάσιμης λειτουργίας το Μεγάλο Σάββατο επιλέξτε την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, στο βορειοδυτικό τμήμα της Χώρας, όπου οι μαγευτικοί ήχοι βυζαντινής μουσικής δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης. Εξίσου κατανυκτικά, ωστόσο, θα περάσετε τόσο στα διάφορα χωριά στην ενδοχώρα του νησιού, όσο και στην υπέροχη Χώρα του.

Την Κυριακή του Πάσχα την τιμητική τους έχουν τα γλέντια, με κορυφαίο όλων αυτό που στήνεται στην Αγία Πελαγία στο βόρειο τμήμα του νησιού. Σούβλισμα αρνιών στην παραλία του οικισμού, τοπικό κρασί να ρέει άφθονο, μουσικές και χοροί που διαρκούν μέχρι το βράδυ.
newsbeast.gr

Μητέρα έστειλε στο νοσοκομείο την κόρη της από το ξύλο στην Χαλκίδα

Γυναίκα συνελήφθη χθες βράδυ στη Σουβάλα Χαλκίδας, επειδή χτυπούσε αλύπητα την κόρη της, στην παραλία, μπροστά στα μάτια των περαστικών.
Στις 7.30 το απόγευμα, τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Χαλκίδας ειδοποιήθηκαν να σπεύσουν στην παραλία γιατί μία γυναίκα χτυπούσε την 17χρονη κόρη της. Ήδη είχε συγκεντρωθεί κόσμος, αλλά κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει την μανία της 36χρονης μητέρας, ρουμανικής καταγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar.gr, προκάλεσε σοβαρά τραύματα στο παιδί της, το οποίο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.
Η 36χρονη, μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, συνελήφθη από τους άνδρες του Γραφείου Ασφάλειας. Για το θέμα γίνεται προανάκριση και η δικογραφία που θα σχηματισθεί θα σταλεί στον εισαγγελέα.

 tvstar.gr

Η λέξη με τα… 189.819 γράμματα που χρειάζεσαι 3,5 ώρες για να προφέρεις

Πώς είναι δυνατόν να έχει φτιάξει ο άνθρωπος μια λέξη που κανείς δεν μπορεί να πει ή να γράψει; 
Και τι σόι λέξη είναι τότε αυτή;
Μια πρωτεΐνη! 
Ήταν οι επιστημονικές ανάγκες που πίεσαν τα όρια της γλωσσολογίας, όταν οι βιολόγοι θέλησαν δηλαδή να περιγράψουν τη μεγαλύτερη πρωτεΐνη του ανθρώπινου σώματος.
«Titin» τη λένε συντομευμένα ή «connectin» και πρόκειται για τη γιγαντιαία πρωτεΐνη που ευθύνεται για την ελαστικότητα των μυών, διαδραματίζοντας σημαίνοντα ρόλο στη μηχανική του μυοκαρδίου.
Μπορείτε να τη διαβάσετε (ή να τη δείτε, που είναι και πιο πιθανό) ολόκληρη εδώ, μια πρωτεΐνη το πλήρες όνομα της οποίας δεν εμφανίζεται φυσικά πουθενά, καθώς θα χρειάζονταν 12 πυκνογραμμένες σελίδες για να χωρέσουν οι 189.819 χαρακτήρες της…

Πώς να μην μυρίζουν τα χέρια μετά το καθάρισμα ψαριών

Μια από τις πιο ενοχλητικές μυρωδιές που μένει στα χέρια είναι αυτή μετά το καθάρισμα των ψαριών.
Υπάρχει μια δοκιμασμένη λύση που θα σας απαλλάξει από την άσχημη μυρωδιά την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας ψάρια.
Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε για να μην μυρίσουν τα χέρια είναι προτού ξεκινήσετε με το καθάρισμα των ψαριών να τρίψετε τα χέρια σας με αλάτι. Ο λόγος είναι ο εξής σημαντικός: Το θαλασσινό αλάτι αποτρέπει τη χαρακτηριστική και έντονη μυρωδιά των ψαριών να εισχωρήσει στο δέρμα.
Πάρτε αρκετή ποσότητα αλατιού και τρίψτε τα χέρια σας όπως θα κάνατε αν τα πλένατε με σαπούνι.
 Επιμείνετε στην περιοχή γύρω από τα νύχια όπου μένει περισσότερο η μυρωδιά. Αν μετά το καθάρισμα νομίζετε ότι έχει μείνει κάποια μυρωδιά τότε δοκιμάστε να πλύνετε τα χέρια σας με λίγη ποσότητα μαλακτικού ρούχων. Η μυρωδιά θα εξαφανιστεί.

Χωρίς ζώνη και πρώτοι στις… βρισιές οι Έλληνες οδηγοί

Υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτό τους, ανίκανοι να δεχθούν κριτική, επιθετικοί…η πασίγνωστη φράση «η Κόλαση είναι οι Αλλοι» από το «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση των ευρωπαϊκών δρόμων, όπου η υπερβολική αυτοπεποίθηση και η αυταρέσκεια είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ευρωπαίων οδηγών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.
Οι οδηγοί ένδεκα ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελλάδα, Πολωνία, Ολλανδία, Σλοβακία) απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οδηγική τους συμπεριφορά στο πλαίσιο του 6ου ευρωπαϊκού βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση που πραγματοποιήθηκε από το Ipsos και το ίδρυμα Vinci Autoroutes.
Το βαρόμετρο υπενθυμίζει «ένα οικουμενικό στοιχείο»: «οι άλλοι οδηγούν άσχημα, ενώ εμείς είμαστε καλοί οδηγοί». Ετσι, κρίνοντας τον τρόπο που οδηγούν, οι Ευρωπαίοι θεωρούν εαυτούς «προσεκτικούς» (74%), «ήρεμους» (57%) και «ευγενείς» (28%).
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που παραδέχονται ότι είναι «στρεσαρισμένοι» (10%), «επιθετικοί» (3%), «ανεύθυνοι» (1%). Ομως είναι έτοιμοι να προσάψουν τις συμπεριφορές αυτές στους άλλους οδηγούς: το 46% των ερωτηθέντων απαντούν ότι οι άλλοι οδηγοί είναι «ανεύθυνοι», «στρεσαρισμένοι» (36%), «επιθετικοί» (30%) και «επικίνδυνοι» (28%).
Αυτή η αυταρέσκεια «έρχεται σε αντίθεση με το επίπεδο αναγνώρισης των επικίνδυνων συμπεριφορών», λέει η Μπερναντέτ Μορό του ιδρύματος Vinci Autoroutes. Οταν όμως οι ερωτήσεις προχωρούν σε λεπτομέρειες, οι οδηγοί γίνονται περισσότερο ειλικρινείς.
Ετσι, το 92% των Σουηδών, που αγαπούν την ταχύτητα, παραδέχονται ότι υπερβαίνουν τα όρια, οι Γάλλοι είναι οι πρωταθλητές στη παράλειψη του φλας (61%) και ένας στους δύο Ελληνες (45%) δεν δένει την ζώνη ασφαλείας.
Αυτή η χρόνια απειθαρχία τροφοδοτεί την αγένεια ανάμεσα στους οδηγούς, που αυξάνεται σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με το βαρόμετρο.
Ετσι, το 53% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν το κλάξον κατά των οδηγών που τους εκνευρίζουν, αύξηση κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017, μία συνήθεια δύο φορές περισσότερο προσφιλής στους Ισπανούς (66%) από ό,τι στους Γερμανούς (33%).
Έχουν επίσης αυξηθεί οι οδηγοί που βρίζουν τους άλλους οδηγούς (56%, +2 μονάδες). Και εδώ το βραβείο παίρνουν οι Ελληνες (71%), ακολουθούν ένα βήμα πίσω οι Γάλλοι (69%), ενώ οι Σουηδοί είναι οι πιο φλεγματικοί (32%).
Οι Ευρωπαίοι διστάζουν όλο και λιγότερο να κατεβούν από το αυτοκίνητό τους για να εξηγηθούν με άλλους οδηγούς (19%, +4 μονάδες), μία στάση που υιοθετεί ένας στους τρεις Πολωνούς (36%), που είναι και οι πρωταθλητές στον τομέα.
Απροσεξία και ατυχήματα λόγω… τεχνολογίας
Για πρώτη φορά, η απροσεξία στο βολάν αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους οδηγούς ως υπ’ αριθμόν 1 αιτία για την θνησιμότητα στους δρόμους (54%), πριν από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και την ταχύτητα.
Αν και η συνειδητοποίηση του κινδύνου έχει προχωρήσει, η κακή συμπεριφορά παραμένει. Ετσι, το 97% συμφωνεί με μια φωνή ότι είναι επικίνδυνο να γράφει κανείς SMS στο βολάν. Αλλά ένας στους τέσσερις , το 24%, το κάνει.
«Οταν ερωτώνται για τη παραδοξότητα αυτή, οι οδηγοί απαντούν ότι ελέγχουν την οδήγησή τους και γνωρίζουν τα όρια ή ότι δεν έχουν σκεφτεί τον κίνδυνο», σημειώνει η Μπερναντέτ Μορό του ιδρύματος Vinci Autoroutes.
Το 11% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι παραλίγο να είχαν ατύχημα χρησιμοποιώντας το κινητό τους στο τιμόνι.
«Η “υπερκαλωδίωση” έχει μπει στο αυτοκίνητο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι συνεχίζεται, παρά της εκστρατείες ευαισθητοποίησης», τονίζει η Μπερναντέτ Μορό. «Οι οδηγοί δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην οδήγηση».
Οπαδοί του Bluetooth, οι Ελληνες και οι Ιταλοί (60%), αλλά και οι Πολωνοί, οι μισοί από τους οποίους είναι κολλημένοι στο GPS στο βολάν (57%), είναι οι πιο απείθαρχοι, ενώ οι Βρετανοί και οι Ισπανοί είναι οι πιο συνετοί.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Ipsos ανάμεσα στις 25 Φεβρουαρίου και τις 13 Μαρτίου 2019 μέσω του Ιντερνετ με δείγμα 12.418 ατόμων ηλικίας από 15 ετών και άνω


skai.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η «κρυφή» χρέωση στα ΑΤΜ που προκαλεί… εγκεφαλικά!

Δεν είναι μόνο οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (ΔΙΑΣ) ή με ξένη κάρτα  που φέρνει εξτρά έσοδα στα ταμεία των τραπεζών, αλλά και η προμήθεια μετατροπής συναλλάγματος –μια πηγή εσόδων που κερδίζει έδαφος όσο ο τουρισμός στη χώρα μας απογειώνεται.

Οι τουρίστες και τα ΑΤΜ

Όσοι τουρίστες εκτός Ευρωζώνης επισκέπτονται τη χώρα μας, επιβαρύνονται με την προμήθεια «Dynamic currency conversion – DCC» η οποία υπολογίζεται επί του ποσού που «σηκώνουν» από τα μηχανήματα αυτόματων αναλήψεων, δηλαδή είναι αναλογική άρα και «τσουχτερή». Οι ελληνικές τράπεζες επιβάλλουν χρέωση 2,5%-5% επί του ποσού ανάληψης όταν οι λογαριασμοί είναι συνομολογημένοι σε νόμισμα εκτός ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι για μια ανάληψη 100 ευρώ χρεώνουν έως και 5 ευρώ στον λογαριασμό του μη Ευρωπαίου τουρίστα.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια «DAF» που επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στις κάρτες ξένων τραπεζών -εντός και εκτός Ευρωζώνης– δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο χρήστης του ΑΤΜ επιλέξει τη συναλλαγματική μετατροπή. Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα, η χρέωση DAF κυμαίνεται από 2 έως 3 ευρώ ανά συναλλαγή, δεν είναι αναλογική δηλαδή του ποσού ανάληψης.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι το κόστος συντήρησης και τροφοδοσίας των ΑΤΜ είναι πολύ υψηλό και επιβαρύνει τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, είναι λοιπόν επόμενο να χρεώνουν όσους τα χρησιμοποιούν και δεν είναι πελάτες της εκάστοτε τράπεζας. Υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου παραδέχθηκε στο insider.gr ότι τον καιρό των «παχεών αγελάδων», καμία από τις τράπεζες δεν ασχολούταν με τις προμήθειες στις αναλήψεις. Με τις χορηγήσεις, όμως, να έχουν μειωθεί δραματικά, τα ιδρύματα αναζητούν νέες πηγές κερδοφοφορίας.


Ποιοι… πληρώνουν το μάρμαρο

Πράγματι, η προμήθεια DCC, όμως, που επιβαρύνει τους Βρετανούς, Ρώσους, Κινέζους, Ισραηλινούς, Αμερικανούς και άλλους χρήστες των καρτών Visa και Mastercard εξελίσσεται σε ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της αλματώδους αύξησης της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τηςΤράπεζας της Ελλάδος, το 2018 οι εισπράξεις από επισκέπτες που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 7,3% το 2018, ενώ για τα κράτη της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το ίδιο ποσοστό ανήλθε σε 9,2%.

Η ερώτηση-παγίδα στο ΑΤΜ

Μια «γεύση» αυτής της χρέωσης έχουν πάρει όσοι χρησιμοποιούν κάρτες βρετανικών τραπεζών, όπως η Revolut. Όταν είναι έτοιμοι να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ κράτους της Ευρωζώνης, προβάλλεται μήνυμα εάν επιθυμούν μετατροπή συναλλάγματος, αφού το ΑΤΜ διαβάζει την κάρτα ως βρετανική που έχει ως κύριο νόμισμα τη στερλίνα. Στον ιστότοπό της, η βρετανική Fintech ενημερώνει τους πελάτες της για την προμήθεια DCC και τους προειδοποιεί ότι η χρήση των ΑΤΜ στο εξωτερικό «κρύβει παγίδες». Εξηγεί ότι στο τελικό ποσό της μετατροπής που τους «προτείνει» το ΑΤΜ, περιλαμβάνεται προμήθεια 6% περίπου εάν αποδεχθούν τη συναλλαγματική μετατροπή.

Στην ερώτηση αυτή, αναφέρεται το τελικό ποσό σε άλλο νόμισμα, αλλά όχι η «κρυφή» προμήθεια, η οποία μπορεί να ανέλθει έως και το 10% σε σημεία υψηλής ζήτησης, όπως τα αεροδρόμια ή τα νησιά. Υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών διαβεβαιώνουν στο insider.gr, ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την τακτική και εφαρμόζουν ενιαία προμήθεια σε όλες τις συναλλαγές με συναλλαγματική μετατροπή, ανεξαρτήτως θέση του ΑΤΜ.

Ανεξάρτητες εταιρείες, όμως, που λειτουργούν ΑΤΜ στη χώρα μας -πλην των τραπεζών– εμφανίζουν σημαντικές διακυμάνσεις στη χρέωση των μη Ευρmoneyωπαίων πολιτών. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο παρατηρείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει μπει στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών που διερευνούν τρόπους μεγαλύτερης διαφάνειας στις συναλλαγές, ώστε να εξαλειφθούν οι κρυφές χρεώσεις και να γνωρίζει ο κάτοχος της κάρτας τι ακριβώς πληρώνει, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

Μετά την Καλαμάτα ομιλία σήμερα του Αλ.Τσίπρα στην Πάτρα

Το απόγευμα η ομιλία του πρωθυπουργού

Ομιλία στην Πάτρα πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, στο κλειστό γυμναστήριο του Απόλλωνα (Περιβόλα Πατρών).

Σοβαρούς κινδύνους "κρύβουν" για την υγεία τα σπορέλαια

Στα πιο γνωστά σπορέλαια συγκαταλέγονται το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Τα έλαια σπόρων αποτελούν σχετικά πρόσφατη προσθήκη στη διατροφή. Λίγοι όμως γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το σώμα.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ασφαλές συστατικό. Έρευνες έχουν δείξει ωστόσο, ότι ανήκουν στις πιο βλαβερές τροφές που μπαίνουν στο ανθρώπινο σώμα.
Κατ’ αρχάς λίγοι ξέρουν ότι τα σπορέλαια παράγονται μέσα από μια «σκληρή» βιομηχανική διαδικασία με τη βοήθεια προϊόντων των… διυλιστηρίων, τα οποία παράγουν ένα εξαιρετικά πτητικό υγρό, το εξάνιο, λίγο πριν την παραγωγή βενζίνης, ώστε μέσω της εξάτμισής του να παραληφθεί το σπορέλαιο.

Στα πιο γνωστά σπορέλαια συγκαταλέγονται το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο.

Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και το βούτυρο, έρευνες δείχνουν ότι τα σπορέλαια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.
Η κατανάλωσή τους συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, οι αυτοάνοσες νόσοι, οι επιπτώσεις στη γνωστική και ψυχική υγεία, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υπογονιμότητα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η οστεοαρθρίτιδα.

Δείτε αναλυτικά τις επιπτώσεις από την κατανάλωσή τους στην υγεία:
 
Είναι ασταθή και ευαίσθητα προϊόντα: Τα βιομηχανικά σπορέλαια περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία οξειδώνονται εύκολα όταν εκτίθενται σε θερμότητα, φως και χημικές εισροές. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται τρανς λιπαρά και υπεροξείδια λιπιδίων, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2, επιταχύνουν τη γήρανση και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις.
Διαταράσσουν την ισορροπία των λιπαρών οξέων: Η κατανάλωση βιομηχανικών ελαίων σπόρων μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην αναλογία ωμέγα-6 / ωμέγα-3 λιπαρά, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
Καρκίνος: Τα βιομηχανικά σπορέλαια προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά, όπως καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων ή επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να βλάψει το σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Τροφικές αλλεργίες: Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνθετικά αντιοξειδωτικά για την πρόληψη της οξείδωσης και της τάγγισης. Τα πρόσθετα, όπως τα BHA, BHT και TBHQ, έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.
Είναι τοξικά: Από τους κατασκευαστές μέχρι τα εστιατόρια και τα σπίτια, τα βιομηχανικά σπορέλαια επανειλημμένα θερμαίνονται, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την επιβλαβή επίδραση του προϊόντος. Η επαναχρησιμοποίηση των λαδιών ξανά και ξανά, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τοξικών υποπροϊόντων που βλάπτουν το DNA και προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και βλάβες στο έντερο και το ήπαρ.


onmed

Η Μπέτυ, οι χρησμοί και τα σύμβολα

 Μήπως είναι καιρός να επισκεφθείς και το Μάτι για να μας πεις πόσο λυπάσαι για τους 100 νεκρούς;

Η Μπέτυ Μπαζιάνα έχει εξελιχθεί σε μια ιδιότυπη Σφίγγα, που εκφράζεται με αινίγματα και συμβολισμούς. Πριν λίγο καιρό είχε επισκεφθεί τα Σκόπια και εναπόθεσε λίγα λουλούδια στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη. Την Παρασκευή έκανε απρόοπτα την εμφάνισή της στο δικαστήριο όπου εδώ και τέσσερα χρόνια συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπου συνομίλησε με δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, όπως τον κ Θ. Θεοδωρόπουλο, που είναι και στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Αυτό που θα γίνει εδώ θα είναι ένα μήνυμα για όλους μας» του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μπέτυ και του ευχήθηκε καλή δύναμη. Λίγο αργότερα έφτασε στην αίθουσα και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, που  χαιρετήθηκε με την κυρία Μπαζιάνα. Η Μπέτυ την αγκάλιασε, τη φίλησε και της ευχήθηκε κουράγιο, ενώ της είπε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το αποτέλεσμα της δίκης. Μου είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσω τους χρησμούς της Μπέτυς. Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι τα φύλλα δάφνης που μασάει τον τελευταίο καιρό έχουν άρωμα προεκλογικό. Αχ, Μπέτυ! Μπορείς να κλαις κάθε 5η  Ιουλίου, Σεπτεμβρίου ή Νοεμβρίου. Μπορείς επίσης να γελάς κάθε 5η οποιουδήποτε μήνα. Μπορείς να επισκέπτεσαι τους τάφους του Ζορμπά, του Καζαντζάκη και της μαντάμ Ορτάνς και να αφήνεις λουλούδια σε μια μνήμη που δεν σου ανήκει. Μπορείς επίσης να κάνεις την καθυστερημένη εμφάνισή σου σε μια αίθουσα δικαστηρίου, όπου σέρνεται μια δίκη – ποταμός. Όμως ο συμβολισμός των εμφανίσεών σου είναι χωρίς αντίκρισμα και την κρίσιμη στιγμή χάνει το νόημά του. Θα είχε για παράδειγμα κάποιο νόημα αν είχες πάει στο δικαστήριο εδώ και χρόνια, από την πρώτη στιγμή που ο σύντροφός σου έγινε πρωθυπουργός. Το «ενδιαφέρον» σου λίγο πριν τις εκλογές δεν μαρτυρά παρά μόνο μια κυνική απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων. Αρνούμενη εδώ και πολύ καιρό τις υποχρεώσεις σου, ματαιώνεις τις οποιεσδήποτε προσπάθειές σου να μας πείσεις ότι νοιάζεσαι και ενδιαφέρεσαι. Το timing, που λένε και οι αγγλοσάξονες, είναι λάθος και ως εκ τούτου γυρνάει σαν μπούμερανγκ εναντίον σου. Μήπως είναι καιρός  να επισκεφθείς και το Μάτι για να μας πεις πόσο λυπάσαι για τους 100 νεκρούς; 

 
 Δημ. Γαλάνης
in.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου