20.10.18

Απρόοπτο στο πριγκιπικό ζεύγος

Κάθε απρόοπτο (εκτός προγράμματος και πρωτοκόλλου) σε μέλη της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας παίρνει διαστάσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ιδιαίτερα το κρατικό BBC, που είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί κάθε κίνησή τους.
Πρόσφατα έγινε θέμα ένα αγοράκι που χάιδεψε τα γένια του πρίγκιπα Χάρυ.
Την Τετάρτη, το ζεύγος του πρίγκιπα Χάρι και της εγκυμονούσας  δούκισσας του Σάσεξ Μέγκαν Μαρκλ που πραγματοποιεί περιοδεία στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, βρέθηκε στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας και η δούκισσα – σύμφωνα με το πρόγραμμα - επισκέφθηκαν δημόσιο σχολείο και ήρθαν σε επαφή με «μπόμπιρες» νεαρούς μαθητές. Εκεί ήταν και ο 5χρονος Λουκ που κατάφερε να σπάσει το πρωτόκολλο.
Αφού πρώτα αγκάλιασε τον πρίγκιπα, στη συνέχεια άρχισε να τρίβει τα γένια του, για αρκετά δευτερόλεπτα καθώς του θύμισαν τον αγαπημένο του Άγιο Βασίλη. Ο πρίγκιπας έδειξε να διασκεδάζει με την αυθόρμητη κίνηση του πιτσιρικά, κάνοντας μάλιστα και αστείες γκριμάτσες.
«Έλαβε μια αγκαλιά από την Μέγκαν και μετά ο Χάρι γονάτισε να του μιλήσει και ο Λουκ δεν του άφησε καμία επιλογή. Το αγαπημένο πρόσωπο του Λουκ είναι ο Άγιος Βασίλης που έχει γένια. Έτσι λοιπόν έτριψε τα γένια του Χάρι», δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου.
Κι όπως ήταν επόμενο το BBC μόνο έκτακτο δελτίο δεν έβγαλε. Έστειλε 3λεπτο ρεπορτάζ, ανέβασε το στιγμιότυπο στο τουϊτερ κλπ. Άντε να γινόταν εδώ κάτι τέτοιο. Θυμηθείτε τι γίνεται όταν εμφανίζεται  τώρα η Μαρέβα, η Περιστέρα, η Μιμή πιο παλιά κλπ.   

Ο Καναδάς ξεμένει από κάνναβη δύο μέρες μετά την νομιμοποίησή της

Ουρές πολλών μέτρων, sold out καταστήματα, αλλά και υψηλές τιμές, συνθέτουν το σκηνικό με την πώληση κάνναβης στον Καναδά – Όσοι πάντως στήθηκαν στην ουρά, δεν φάνηκε να πτοούνται από τα προβλήματα
Από την Τετάρτη, ο Καναδάς έγινε μία από τις χώρες που νομιμοποίησε την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μόνο που οι πωλήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στα περισσότερα καταστήματα που ήταν διαθέσιμη, δημιουργήθηκαν ουρές αρκετών μέτρων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που έγινε στο Μόντρεαλ. Εκεί ο 30χρονος, Αλεξάντερ χρειάστηκε να περιμένει 7 ώρες στην ουρά, όμως γύρισε σπίτι με άδεια χέρια, καθώς στις 21:00 που έκλεινε το μαγαζί, ακόμα δεν είχε έρθει η σειρά του.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, υπήρχαν αναφορές που τελείωνε το εμπόρευμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όσοι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, ενώ δεν έλειψαν και τα παράπονα για τις τιμές, οι οποίες μπορεί να ξεκινούσαν από τα 3,5 ευρώ το γραμμάριο στο Κέμπεκ, αλλά στο Σασκατσεουάν έφταναν ακόμη και τα 12,6 ευρώ. Πριν την νομιμοποίησή της κάνναβης, η μέση τιμή που μπορούσε να την βρει παράνομα κανείς ήταν 4,5 ευρώ το γραμμάριο.
Όσοι πάντως στήθηκαν στην ουρά, δεν φάνηκε να πτοούνται από τα προβλήματα: «Είχε κρύο, αλλά είχε πλάκα. Ο ένας μιλούσε με τον άλλον και αντάλλαζαν τσιγάρα. Βέβαια σιγά σιγά, όσο περνάει ο καιρός, ο ντόρος αυτός θα πέσει».
Για να καταλάβετε για πόσο μεγάλος ήταν ο χαμός που έγινε την Τετάρτη, αρκεί να διαβάσετε τα παρακάτω στοιχεία: Στο Οντάριο στις πρώτες ώρες της νομιμοποίησης, έγιναν 38.000 παραγγελίες αξίας 501.000 ευρώ, ενώ στο Κέμπεκ έγιναν 42.000 πωλήσεις τόσο online, όσο και από τα μαγαζιά.
Σε αρκετές περιοχές, όπως π.χ στο Σασκατσεουάν ή στο Νιουφάουντλαντ τα αποθέματα εξαντλήθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί καταστηματάρχες να ενημερώνουν τους πελάτες πως οι παραγγελίες τους θα καθυστερήσουν.

Σπάνιο μανιτάρι γίγας στα Τρίκαλα. Ζυγίζει 5,5 κιλά!

Δύο φίλοι από τα Τρίκαλα, ο Χρήστος και ο Κώστας, που τους αρέσουν πολύ τα άγρια μανιτάρια, για δική τους κατανάλωση, ψάχνουν να βρουν μανιτάρια σε βουνά των Τρικάλων και σε άλλες περιοχές, γνωρίζοντας ποια είναι καλά και προς βρώση.

Πριν λίγες μέρες όμως ψάχνοντας σε δύσκολα σημεία σε βουνό στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, μεταξύ άλλων μικρότερων συνηθισμένων μανιταριών, βρήκαν αυτό το τεράστιο μανιτάρι που εικονίζεται στις φωτογραφίες, να είναι φυτρωμένο πάνω σε ένα δέντρο! Πρόκειται για Hiricium erinaceus, σπάνιο είδος μανιταριού και μάλιστα με θεραπευτικές ιδιότητες.

Όπως γράφει το trikalaola, το ζύγισαν από περιέργεια να δουν πόσο βαρύ είναι και με έκπληξη είδαν τη ζυγαριά να δείχνει 5,5 κιλά! Βεβαίως γνωρίζοντας πόσο νόστιμο είναι και τις θεραπευτικές ιδιότητές του, μέρος αυτού καταναλώθηκε ψήνοντάς το στη σχάρα και σε φούρνο και το υπόλοιπο στον καταψύκτη.

Δείτε το γιγάντιο μανιτάρι 



Αντ.Σαμαράς από την Πύλο ! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βυθίζεται στις Πρέσπες

«Εμείς εδώ γιορτάζουμε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη νικηφόρα - Άλλοι βυθίζονται στις Πρεσπες...»  δήλωσε από την Πύλο ο πρώην πρωθυπουργός

Παρέμβαση στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έκανε σήμερα από την Πύλο ο Αντώνης Σαμαράς.
«Εμείς εδώ γιορτάζουμε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη νικηφόρα. Άλλοι βυθίζονται στις Πρεσπες...» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τα αντιφατικά μηνύματα που έστειλαν στη γειτονική χώρα οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Πύλο με αφορμή τη συμπλήρωση 191 ετών από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Καλλιάνος για την επέλαση της κακοκαιρίας: Πολύς ντόρος για το τίποτα

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το βράδυ της Κυριακής, με πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις κατά τόπους και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί μέχρι την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος εμφανίζεται καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πως ο η μεταβολή του καιρού και τα φαινόμενα που θα καταγραφούν είναι φυσιολογικά για την εποχή.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

«ΠΟΛΥΣ ΝΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Πρόκειται για μια φυσιολογική μεταβολή του καιρού για την εποχή με βροχές και καταιγίδες που μόνο την Τρίτη θα είναι έντονες ειδικά στα κεντρικά και νότια. Ο κόσμος από την άλλη νομίζει ότι πρόκειται για κάτι συγκλονιστικό. Δεν είναι όμως έτσι και αυτό θα καταστεί σαφές μετά το πέρας των βροχοπτώσεων.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ

Καταρχήν δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Από τη Δευτέρα το απόγευμα προς το βράδυ θα ξεκινήσει να είναι πολύ άστατος ο καιρός στη δυτική Ελλάδα καθώς επίσης και σε τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Μέσα στην Τρίτη τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων και των κατά τόπους ισχυρών καταιγίδων θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα πιο έντονα αυτών να εκδηλώνονται στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Προφανώς στο "παιχνίδι" των -πιθανότατα- ισχυρών καταιγίδων θα μπει και η Αττική κατά τη διάρκεια της Τρίτης. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας (της Τρίτης) οι βροχές θα είναι σχεδόν γενικευμένες σε όλα τα ηπειρωτικά τμήματα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα αλλά και στο Ιόνιο. Επίσης στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου θα βρέχει με πιο έντονες τις βροχοπτώσεις να σημειώνονται σε περιοχές των Κυκλάδων, της νότιας Κρήτης, τοπικά των Δωδεκανήσων και ίσως και σε τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου.

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟΠΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ - 7 ΜΕ 8 ΜΠΟΦΟΡ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Από πλευράς ανέμων φαίνεται ότι δεν θα ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας και επομένως ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα τα μικρά πλοία.

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΒΟΥΝΩΝ

Οι χιονοπτώσεις δεν θα απασχολήσουν καμία περιοχή της χώρας πέρα από κάποια μεγάλα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας που ίσως χιονίσει σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (άνω των 2000 μέτρων). Επομένως το να μιλάμε για χιονοπτώσεις με αυτές τις μέγιστες θερμοκρασίες είναι τουλάχιστον υπερβολικό.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Οι θερμοκρασίες μέχρι και την Τρίτη - Τετάρτη θα αγγίζουν τους 18-20 βαθμούς κελσίου και επομένως κάθε άλλο παρά χειμώνα θα το έλεγα και ειδικά στα τέλη του Οκτώβρη. Σχετικό κρύο θα επικρατήσει μόνο στη βορειοδυτική Ελλάδα (ανατολική Ήπειρος, δυτική και βόρεια Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία) και σε ορισμένες ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ - ΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Από την Τετάρτη το μεσημέρι και στη συνέχεια το κύμα της κακοκαιρίας θα αρχίσει να εξασθενεί και επομένως σταδιακά θα μας αποχαιρετήσει αφού θα έχει πια περιοριστεί στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα. Υπάρχει μια υποψία για περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη Πέμπτη αλλά είναι κάτι που ακόμη κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να το πει.

ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΗ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΑΚΡΑΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ

Συμπεράσματα : Μόνο η Τρίτη -και ίσως και το πρωινό της Τετάρτης- θα είναι μια αρκετά βροχερή μέρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα καταιγίδων. Κατά τα άλλα δεν χρειάζεται να γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε στα τέλη του Οκτώβρη και επομένως οι 18-20 βαθμοί μαζί με βροχές ή καταιγίδες δεν είναι τίποτα παραπάνω από κάτι το εντελώς φυσιολογικό για την Ελλάδα.»

Το τρίτο «Survivor» φέρνει… πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας

Θα βγει στον αέρα τον Ιανουάριο του 2019 – Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η αναζήτηση στις δύο χώρες για να βρεθούν οι παίκτες που θα απαρτίζουν την τουρκική και την ελληνική ομάδα
Ο τρίτος κύκλος του ριάλιτι επιβίωσης «Survivor» είναι γνωστό ότι θα βγει στον αέρα τον Ιανουάριο του 2019, με παρουσιαστή το Σάκη Τανιμανίδη. Αυτό, όμως, που δεν ήταν γνωστό μέχρι πριν λίγες ώρες είναι το ότι θα λέγεται «Survivor: Ελλάδα εναντίον Τουρκίας».
«Το φετινό Survivor θα είναι ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, θα μεταδίδεται στις δύο χώρες το ίδιο βράδυ», δήλωσε ο Ατζούν Ιλιτζαλί και υποστήριξε πως «εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η αναζήτηση στις δύο χώρες για να βρεθούν οι παίκτες που θα απαρτίζουν την τουρκική και την ελληνική ομάδα». Στην Τουρκία έχει γίνει ήδη γνωστό ότι ο 45χρονος, Μουράτ Οζτούρκ, που έγινε γνωστός από το «Master Chef», θα είναι ένας από τους παίκτες.
Η παραπάνω εξέλιξη σίγουρα φέρνει ανατροπές στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, καθώς ο ανταγωνισμός θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος το δεύτερο μισό της σεζόν.

Έχουν αδειάσει ... 1.143.308 λογαριασμούς !!! Έρχονται κατασχέσεις και για μικροποσά

Κινδυνεύουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει τα χρέη τους και δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση

Face to face με την εφορία θα έρθουν τους επόμενους μήνες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν χρέη από 500 ευρώ και πάνω και για περισσότερους από τρεις μήνες.
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει τα χρέη τους και δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση κινδυνεύουν με κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ακινήτων, αλλά και έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη.
Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να μπλοκάρουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αν υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των υποχρεώσεών τους. Αν δεν πληρώνουν όμως κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης, παύουν να έχουν «προστασία» από κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε στους 3.933.628.
Από αυτούς η φορολογική διοίκηση, βάση της νομοθεσίας έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.742.903. Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για φορολογούμενους που χρωστούν τουλάχιστον 500 ευρώ για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ήδη ληφθεί από τη φορολογική διοίκηση εναντίον 1.143.308 φορολογούμενων.
Τα μέτρα της εφορίας κατά των οφειλετών
Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλει η εφορία εναντίον των οφειλετών είναι:
– η έκδοση ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για την αυτόματη απόδοση στο δημόσιο ταμείο των υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του δημοσίου.
– η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, κατά κύριο λόγο ακινήτων.
– η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη.

Δεν υπάρχει… 16χρονη κέρασε τους συμμαθητές της μπισκότα με τις στάχτες του παππού της!

H αστυνομία της California εξερευνά τις κατηγορίες προς μια 16χρονη, η οποία φέρεται να έφτιαξε μπισκότα με τις στάχτες του παππού της. 
Η 16χρονη φαίνεται πως έψησε τα μπισκότα στο σπίτι της, τα έφερε στο σχολείο και τα μοίρασε στους συμμαθητές της, εκ των οποίων 9 τα έφαγαν.
Η αστυνομία κάνει ανακρίσεις στο σχολείο, πάντως προς το παρόν οι έρευνες δείχνουν ότι όντως το περιστατικό συνέβη. Η 16χρονη μαζί με μια φίλη της, έδιναν τα μπισκότα στους υπόλοιπους μαθητές, είτε ενημερώνοντάς τους για το τι περιέχουν, είτε όχι. Η Angelina Boggess, τελειόφοιτη στο σχολείο, δήλωσε ότι η ζαχαροπλάστισσα της έδωσε ένα μπιστότο, το οποίο εκείνη αρνήθηκε. “Τα μπισκότα ήταν γκρι και δεν έδειχναν κανονικά.Όλοι γύρω της μου έλεγαν να μην πάρω.
 Τα κράτησα για ένα δευτερόλεπτο στο χέρι μου, και τότε μου είπε ότι είχαν μέσα τις στάχτες του παππού της. Το πιο τρελό για εμένα, είναι ότι έδειχνε απαθής και καυχιόταν για αυτό που έκανε”, λέει η Boggess.
Ένας άλλος μαθητής, δήλωσε ότι ήξερε τι υπήρχε μέσα στα μπισκότα, αλλά τα έφαγε παρόλα αυτά. Παρά μια διαφορά την υφή του, δεν υπήρξε κάποιο άλλο πρόβλημα, είπε. Η 16χρονη πάντως αποβλήθηκε και τώρα έχει επιστρέψει στο σχολείο, ενώ δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος όσον αφορά την υγεία των μαθητών στο σχολείο.

Χρονογράφημα - Ιστορίες γέλιου

Του Παναγιώτη  Αντωνόπουλου

                 Τα τυχερά της νεότητας, ακούς  πολλά, μαθαίνεις ουκ και ολίγα, γνωρίζεσαι με προσωπικότητες που στη μεγάλη ηλικία θα σε πρόδιδαν ή θα σε αγνοούσαν. Οιονεί εικονολήπτης η μνήμη στα ανακτά σιωπηλά όταν στη Μονή της Ζωής ασκητεύεις και τους πρωταγωνιστές της θυμάσαι.
                Σας έχω υποψιασμένους για τον μπάρμπα Γιάννη κι από  άλλα χρονογραφήματα και είμαι σίγουρος πως λέτε <<χαλάλι του, το αξίζει  να ασχολούμαι μαζί του >>. Δεκαετία του εβδομήντα, μεσημέρι, μπήκε στου Ψαρούλια τον καφενέ.  Ο πρόεδρος που τον είχε δει να πλησιάζει από το παράθυρο και τα ‘πινε με τους άλλους συμβούλους, ψηλάφισε το ένστιχτο της λοιδορίας και τους είπε: << Μην του μιλάτε όταν μπει αφήστε τον να δούμε τι θα κάνει! >>
                Ο μπάρμπα  Γιάννης εμένοντας στην τακτική του, χαιρέτησε, κάθισε και μην παίρνοντας απάντηση, έγινε φριχτός στην όψη και απαισιότερος στην ψυχή, αλλά δεν έβγαλε άχνα.  << Με γράφετε >> σκέφτηκε << θα σας γράψω κι εγώ >> και παρήγγειλε το καρτούτσο. Ζήτησε από τον καφετζή δυο ποτήρια και σαν πήρε το καρτούτσο και τα γέμισε, τα τσούγκρισε και είπε: << Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει >>και άρχισε να πίνει πότε από το ένα και πότε απ΄ τ’  άλλο>>.
               Όταν ήπιε όλο το κρασί, σηκώθηκε, έφτασε ως την πόρτα και πριν βγει, είπε για να τον ακούσουν: << πόλεμο εσείς, ανταρτοπόλεμο εγώ! Να δούμε ποιος θα νικήσει! >>
             Μετά από μια βδομάδα υψώνεται το μπουμ. Κάθονταν πάλι και οι πέντε έξω από το κοινοτικό γραφείο και κουβέντιαζαν. Τους είδε ο μπάρμπα  Γιάννης και πήγε. Πριν φτάσει πάλι ο πρόεδρος έβαλε τη δαχτυλιά του και τους λέει: << Τα ίδια όπως την άλλη φορά, μη του μιλάτε >>.  << Γεια σας >> χαιρέτησε εκείνος. Αυτοί τσιμουδιά. Αγανακτεί, μένει σιωπηλός για λίγο και αμέσως παίρνει ρόλο πρωταγωνιστή. Κοιτάζει γύρω του και λέει: << ψυχή δεν υπάρχει, ωραίο μέρος για χέσιμο >> και κατεβάζοντας το παντελόνι, τους γύρισε τον πισινό και ετοιμάστηκε να τα κάνει.
            << Ρε, Γιάννη, ως εδώ! >> του  ‘κανε ο πρόεδρος και έσκασαν όλοι στα γέλια. << Είπαμε να κάνουμε πλάκες, αλλά όχι και να το παρακάνουμε! >>
           Σηκώθηκε ο μπάρμπα  Γιάννης, τράβηξε  το παντελόνι πάνω, ζώστηκε και  με το βλέμμα του φωτεινό  να τους διαπερνά τους είπε  σαν κάθισε: << Τι λέγατε θα  μου τη φέρνατε; Ο βίος μου  πολυτάραχος, δε λυγίζω εύκολα! >>
          Ήπιαν ακόμη δυο μισόκιλα, κουβέντιασαν και γέλασαν με την ψυχή τους εκών άκων  με όσα άκουσαν από το στόμα του.

            ellinikoxronografima.blogspot.gr

Νεκρός βρέθηκε υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας

Νεκρός βρέθηκε, σήμερα το μεσημέρι, υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπηρετούσε στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα και ενώ βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ τον υπαξιωματικό βρήκαν συνάδελφοι του, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές.

ΒΙΝΤΕΟ: Άνδρας υποστηρίζει πως «γύρισε» από το 2045 με «αποδείξεις» και με μια σοβαρή προειδοποίηση!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα είναι ο κόσμος στο μέλλον. Για παράδειγμα το 2045; Μπορεί. Αλλά μάλλον θεωρείτε, όπως όλοι μας, πως θα πρέπει να περιμένετε 27 χρόνια για να το μάθετε.

Ε, δεν είμαστε όλοι το ίδιο όμως γι′ αυτό και ένας άνδρας υποστηρίζει πως ταξίδεψε «πίσω» στο 2018 (δηλαδή στο δικό μας σήμερα) από το 2045 και σε σχετικό βίντεο που έχει αναρτηθεί στο YouTube από το ApexTV υποστηρίζει πως διαθέτει και αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.
Το βίντεο είναι διάρκειας 6 λεπτών και τα χαρακτηριστικά προσώπου όσο και η φωνή του άνδρα έχουν αλλοιωθεί.
Μεταξύ άλλων, ο άνδρας που είναι ντυμένος στα μπλε και μιλάει ακατάπαυστα σαν ήρωας κακής κωμωδίας,  κουνώντας τα χέρια του και όλο του το σώμα χωρίς σταματημό, μας λέει:
«Δεν έχω πολύ χρόνο μέχρι να φύγω ξανά. Με παρακολουθούν και ξέρουν που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή…Πρέπει να είμαι σύντομος και πρέπει να σας δείξω κάτι που έχω». Φυσικά δεν μας εξηγεί ποιος τον παρακολουθεί και πώς, ούτε γιατί είναι τόσο βιαστικός.
«Η ιστορία μου…Ξέρω πως θα είναι δύσκολο να το πιστέψετε. Όσοι δεν το έχετε ζήσει…Θα δυσκολευτείτε πολύ να το πιστέψετε αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως λέω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, γιατί αξίζει να γνωρίζετε. Έχετε δικαίωμα να γνωρίζετε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Το ταξίδι στο χρόνο υπάρχει και το κρατούν κρυφό από τον κόσμο».
Και συνεχίζει: «Έρχομαι από το έτος 2045. Είμαι επιστήμονας και εργάστηκα για την ανάπτυξη μηχανημάτων για να διατεθούν στους πολίτες. Και διατίθενται το 2028».
Και πάνω είμαστε βέβαια πως πρόκειται για κάποιους είδους κακόγουστης πλάκας πατάει την «χειροβομβίδα».
«Το 2045 άνθρωποι και ρομπότ γίνονται ένα. Ζούμε σαν να είμαστε ένα. Η τεχνητή νοημοσύνη κυβερνά όλο τον κόσμο. Το 2028 δεν υπάρχουν πια κράτη».
Μήπως σας μοιάζει σαν σενάριο από κάποια b-movie ή κάποια αποτυχημένη low budget σειρά. Δεν έχετε άδικο.
Ο «ταξιδιώτης» από το μέλλον δεν εξηγεί ποτέ πώς οι άνθρωποι και τα ρομπότ «γίνονται ένα».
Σε ό,τι αφορά βέβαια την διακυβέρνηση του κόσμου από την τεχνητή νοημοσύνη, οκ αυτό το «ακούμε» αφού ακόμη και ο Στίβεν Χόκινγκ είχε διατυπώσει αρκετές φορές τον ίδιο φόβο.
Εκτός δε από το θέμα του ρόλου που μπορεί να παίζει η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον και ο επόμενος ισχυρισμός του βασίζεται σε έναν πολύ υπαρκτό και στις μέρες μας φόβο που αφορά την δυνατότητα μηχανισμών του κράτους και μεγάλων εταιρειών να γνωρίζουν τα πάντα για εμάς μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των mails, των social media, των καμερών παρακολούθησης, των drones κοκ.
«Στο μέλλον, δεν υπάρχει ιδιωτικότητα», λέει με έμφαση αλλά τελικά μας…καθησυχάζει λέγοντας: «Το μέλλον δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά είναι πολύ διαφορετικό και νομίζω πως έχετε το δικαίωμα να το γνωρίζετε αυτό».
Φυσικά ουδείς μπορεί να πάρει στα σοβαρά αυτό τον υποτιθέμενο ταξιδιώτη του χρόνου.
Ωστόσο, μέσα στο παραλήρημα του ίσως να υπάρχουν και κάποιες αλήθειες και αγωνίες, υπαρκτές στο δικό μας σήμερα, δηλαδή για το 2018 για το πώς θα είναι και η ζωή μας στο μέλλον.

ΠΥΛΟΣ - ΦΩΤΟ: Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η 191η Επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της Πανηγυρικής Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσοστόμου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Ακολούθησε, Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων, κατάθεση
στεφάνων, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης.
Στη συνέχεια, ενώπιον των Αρχών πραγματοποιήθηκε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Αμέσως μετά, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου – Νέστορος, ο Δήμαρχος  κ. Δημ. Καφαντάρης βράβευσε με
το Μετάλλιο του Δήμου τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για τα 190 έτη από την ίδρυσή της, ενώ ο Δήμος Πύλου – Νέστορος αδλφοποιήθηκε με το Δήμο Ύδρας.
O Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης, οι Βουλευτές Π. Κοζομπόλη και Π. Κωνσταντινέας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος
Τατούλης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας, ο πολιτευτής Μίτος Χρυσομάλλης ,Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Μήνυση επιχειρηματιών κατά Facebook για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η μήνυση δεν αναφέρεται σε λανθασμένους υπολογισμούς από πλευράς της εταιρίας, αλλά επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η εταιρία γνώριζε για τις εικονικές μετρήσεις θεάσεων βίντεο και τις "απέκρυψε".

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2015 και αφορούσε τις εικονικές μετρήσεις θεάσεων βίντεο από το Facebook που έδειχναν πως οι διαφημιστές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για προώθηση στο διαδικτυακό μέσο δικτύωσης παρά σε άλλες πλατφόρμες. Ομάδα επιχειρηματιών κατέθεσε μήνυση σε βάρος της εταιρίας για αθέμιτο ανταγωνισμό, στην οποία καταγγέλλουν πώς έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης.
Το 2016 το Facebook παραδέχτηκε πως παρουσιάστηκε πρόβλημα στις μετρήσεις, καθώς οι χρήστες που παραβλέπουν τα βίντεο (ή τα παρακολουθούν για λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα) δεν μετρούνται στο σύνολο των χρηστών που εκτίθενται σε αυτά. Ως αποτέλεσμα αυξάνεται η μέση χρονική διάρκεια θέασης βίντεο ("average duration of video viewed"), κάτι που οι μηνυτές ισχυρίζονται πως η εταιρία σκόπιμα απέκρυψε για πάνω από ένα χρόνο. Έτσι οι διαφημιστές λάμβαναν λανθασμένα δεδομένα σχετικά με την απήχηση που είχαν τα προϊόντα τους, κάτι που όπως ισχυρίζονται πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μήνυση δεν αναφέρεται σε λανθασμένους υπολογισμούς από πλευράς της εταιρίας, αλλά επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η εταιρία αποσιώπησε για τα όσα συνέβαιναν. Μέχρις ότου εκδικαστεί μάλιστα η υπόθεση, η ομάδα επιχειρηματιών ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να αγοράσει διαφημιστικό χώρο στο Facebook.

«Η μήνυση αυτή βασίζεται σε μια ήδη γνωστή υπόθεση, η οποία έχει ήδη αποτυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου. Όπως οι πολίτες αναρωτιούνται αν οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο μπορούν να επηρεάσουν πολιτικά γεγονότα και αντίστροφα, ομοίως και αναρωτιούνται σχετικά (με το πόσο επηρεάζουν οι πολιτικές τις εταιρίας τα νούμερα και αντίστροφα). Είναι θέματα, τα οποία γνωρίζουμε και εξετάζουμε.
«Η μήνυση αυτή είναι άνευ αξίας και έχουμε κινήσει διαδικασίες απόρριψής της. Είναι εσφαλμένο να ισχυρίζεται κανείς ότι η εταιρία προσπάθησε με οποιονδήποτε τρόπο να αποκρύψει το θέμα αυτό από τους πελάτες της. Ενημερώσαμε τους πελάτες μας για το λάθος μόλις το ανακαλύψαμε Ενημερώσαμε επίσης και το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για το τι συνέβη» σχολίασε σχετικά εκπρόσωπος του Facebook

Το μακρύ ταξίδι του «Αλέξη», του γύπα που ταξίδεψε χιλιόμετρα με το γενετικό του GPS

Το μακρύ ταξίδι του «Αλέξη», ενός γύπα που διέσχισε περισσότερα από 4000 χιλιόμετρα, πετώντας σε ύψος ακόμη και 4,3χλμ, με ταχύτητα ώς και 121χλμ/ώρα, φθάνοντας από την Ελλάδα στην ...Υεμένη, κατέγραψαν επιστήμονες, οι οποίοι τοποθέτησαν, για πρώτη φορά στη χώρα μας σε όρνιο, έναν πομπό προηγμένης τεχνολογίας.
Ο «Αλέξης», όπως ονομάστηκε από τον άνθρωπο που τον βρήκε, μαζί με ένα άλλο όρνιο εντοπίστηκαν ελαφρά δηλητηριασμένα, στην περιοχή των Ακαρνανικών Όρων, το καλοκαίρι του 2017. 
Τα δύο πουλιά μαρκαρίστηκαν, στο φτερό του Αλέξη τοποθετήθηκε δορυφορικός πομπός παρακολούθησης και απελευθερώθηκε σε περιοχή του Μεσολογγίου, όπου υπάρχει μία μικρή αποικία του είδους για να μελετηθούν οι κρίσιμες περιοχές διαβίωσής του.
«Έκτοτε, το πουλί παρακολουθείται καθημερινά, αφού έχει ρυθμιστεί να δίνει στίγμα κάθε 10 λεπτά. Οι πτήσεις μπορούν να εμφανίζονται σε κινητά τηλέφωνα με υπόβαθρο, δορυφορικές εικόνες και με απεριόριστη εστίαση», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα πτήσεων ενός έτους.
Σημειώνεται ότι η μελέτη παρακολούθησης υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Life14NAT/BG/649, που υλοποιούν οι οργανώσεις FWFF, Green Balkans & Vulture Conservation Foundation στη Βουλγαρία με συμβολή των: Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, Δασαρχείου Μεσολογγίου και Σουφλίου, ΑΝΙΜΑ, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, WWF-Ελλάς, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ρήγα Τσιακίρη, Λ. Σιδηρόπουλου, Δ. Βασιλάκη, Κ. Στάρα, H. Peshev και E. Stoynov.
«Η βιοποικιλότητα των πολιτισμικών τοπίων αποτελεί ένα νέο αντικείμενο μελέτης, αφού η επιβίωση πολλών ειδών συνδέεται με προβιομηχανικές χρήσεις γης. Στην κατεύθυνση αυτή, παρακολουθήσαμε το νεαρό όρνιο (Gyps fulvus) με δορυφορικό πομπό GPS/GSM, ώστε να μελετήσουμε τις κρίσιμες περιοχές διαβίωσής του», εξηγεί ο κ. Τσιακίρης.
Όπως προέκυψε, ο «Αλέξης» πέρασε το πρώτο διάστημα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2017, στην «καρδιά» της Πίνδου -Τζουμέρκα, Περιστέρι, Όρη Βάλτου, Άγραφα- ταξιδεύοντας ακόμη και 200χλμ τη μέρα σε αναζήτηση τροφής, σε έκταση 9342 χλμ2.
Ένα επικό ταξίδι «κλειδωμένο» στο DNA!
Προς έκπληξη των επιστημόνων, οι οποίοι περίμεναν  να παραμείνει στην Ελλάδα, ο «Αλέξης» ξεκίνησε ένα επικό ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων. «Πρώτα στάθμευσε σε ένα μικρό φαράγγι πάνω από τη Βεργίνα, μετά κοιμήθηκε στα στενά του Νέστου χωρίς παρέα, συνάντησε μια κακοκαιρία και ξέμεινε μαζί με άλλους γύπες στα Θρακικά Μετέωρα για λίγες μέρες και τον Οκτώβριο του 2017, πέρασε τα σύνορα στους Κήπους, διανυκτέρευσε στα Δαρδανέλια, πέταξε πάνω από την Κωνσταντινούπολη, το Εσκίσεχιρ, όπου μάλλον κάτι τσίμπησε και κατευθύνθηκε βόρεια της Άγκυρας. Αργότερα κοιμήθηκε σε έναν πυλώνα στην Ανατολία, έριξε μια τελευταία ματιά στη Μεσόγειο, πέρασε ακριβώς πάνω από το εμπόλεμο Χαλέπι και διανυκτέρευσε δύο μέρες στην Ιορδανία», περιγράφει τη διαδρομή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιακίρης.
Στη συνέχεια, ο «Αλέξης» πέρασε από τη Μεδίνα, ακριβώς πάνω από τη Μέκκα αλλά εντελώς ξαφνικά, στις 23/10/2017, στα σύνορα της Υεμένης, ο πομπός σταμάτησε να δίνει σήμα, έχοντας διανύσει σε 30 μέρες περισσότερα από 4000χλμ, με ταχύτητα ως και 121 χλμ/ώρα, σε ύψος που έφτασε ακόμη και τα 4,3χλμ!
«Ο πομπός λειτούργησε έξι μήνες αργότερα, στις 13/04/2018, οπότε το πουλί ξεκίνησε το ταξίδι επιστροφής και ο δορυφόρος κατέβασε πάνω από 20 χιλιάδες στίγματα και διαπιστώθηκε ότι η περιοχή ξεχειμωνιάσματος ήταν 29.463 τετραγωνικά χιλιόμετρα», εξηγεί ο κ. Τσιακίρης.
«Η περιοχή διαχείμασης στην Υεμένη», επισημαίνει, «θυμίζει έντονα πολιτισμικά τοπία της ελληνικής υπαίθρου, όπου διάσπαρτοι οικισμοί εναλλάσσονταν με βοσκοτόπια και καλλιέργειες σε αναβαθμίδες, αποτελώντας σημαντικά ενδιαιτήματα για πολλά σπάνια είδη αρπακτικών της Ευρώπης και της Ασίας».
«Υπάρχει προφανώς κάποιο γενετικό θέμα, αφού το πουλί, μέσω του DNA, φαίνεται πως έχει “ κλειδωμένη” τη διαδρομή προς την Αραβική χερσόνησο, ενώ θα μπορούσε να ξεχειμωνιάσει στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Τσιακίρης. 

Νατάσα Καραθάνου

ΣΣ: φωτογραφίες του «Αλέξη», που παραχώρησε η κ. Στάρα

Όνειδος για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί την διαδικασία που ακολουθήθηκε στα Σκόπια ως νόμιμη

Είναι πραγματικά αδιανόητα αυτά που συνέβησαν στα Σκόπια.
Και φυσικά θέτουν την Δυση προ των ευθυνών της. 
Είναι δυνατόν να μπει στην άκρη η δημοκρατία και οι θεσμοί της προς όφελος των οποίων σκοπιμοτήτων; 
Είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή αυτή η έναρξη των συνταγματικών αλλαγών με τον τρόπο που έγινε; 
Εάν έκανε κάτι παρόμοιο, ο Ερντογάν, θυμάστε τι έγινε με το δημοψήφισμα στην Τουρκία, θα είχαν σηκωθεί και οι δυτικές πέτρες.
Φυσικά μία τέτοια διαδικασία είναι διάτρητη και αντίκειται ευθέως στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Που δεν μπορεί να την νομιμοποιήσει αποδεχόμενη το αποτέλεσμα της. Ειδικά από την στιγμή που αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο της αμφισβήτησης της σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης.
Οι καταγγελίες είναι βαρύτατες και είναι βέβαιον ότι θα συμπαρασύρουν οποιαδήποτε συμφωνία και αν εγκριθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.


greeknation.

Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα διακίνησης ναρκωτικών

Σπείρα, που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών σε περιοχές της Κορινθίας και της Αττικής, εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, συλλαμβάνοντας στους Αγίους Θεοδώρους, στο Λουτράκι και στο Κερατσίνι Αττικής, πέντε άνδρες ηλικίας 31, 30, 27, 20 ετών αντίστοιχα, έναν ανήλικο, καθώς και μία γυναίκα, ηλικίας 20 ετών.
Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και ένας 28χρονος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, για παρόμοια αδικήματα.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης της σπείρας, έπειτα από έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει, προέκυψε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι τα μέλη της σπείρας διακινούσαν από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές του Λουτρακίου, των Αγίων Θεοδώρων και της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας, καθώς και στην περιοχή του Κερατσινίου Αττικής.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών που έκαναν οι αστυνομικοί στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων 818 γραμμάρια κάνναβης,19 γραμμάρια κοκαΐνης και τέσσερις ζυγαριές ακριβείας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση.

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο; Ο Καμμένος φυσικά...

Του Μανόλη Καψή

Ας δούμε τη θετική πλευρά των τελευταίων εξελίξεων. Μπορεί να χάσαμε τον Κοτζιά, αλλά έχουμε υπουργό
Εξωτερικών τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι λίγο. Και αντιπαρέρχομαι ως φθηνή κριτική, διαφορά σχόλια του τύπου ότι θα είναι ο πρώτος ΥΠΕΞ που θα μιλάει με τους ομολόγους του με τη γλώσσα του σώματος. Είναι ο πρωθυπουργός. Άσε που υπάρχει κάπου στα υπόγεια του υπουργείου και η χρυσή εφεδρεία που ακούει στο όνομα Γιώργος Κατρούγκαλος, που παίζει στο ένα χέρι τη διεθνή πολιτική. Και λίγα λέω.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το θέαμα ήταν ολίγον αποκαρδιωτικό, και όχι μόνο για τους συναδέλφους της Εφ.Συν., που δικαιολογημένα έχουν φορέσει πλερέζες. Να τα έχεις δώσει όλα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, να έχεις βγάλει ακροδεξιό ακόμα και αυτόν τον Βουκεφάλα και να σου προκύπτει Καμμένος, είναι λίγο βαρύ. Αλλά και το θέαμα του πρωθυπουργού να παρακαλάει τους υπουργούς του να μη ρίξουν την κυβέρνηση, ή να μένει σιωπηλός, ενώ ο ένας υπουργός κατηγορεί τον άλλο για λαμογιές, επίσης δεν εμπνέει και μεγάλη εμπιστοσύνη. Λίγη οργάνωση, παιδιά.

Το συμπέρασμα είναι προφανές. Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Είναι εκείνη η στιγμή στον (κάθε) κυβερνητικό βίο που ό,τι και να σχεδιάσεις, ό,τι και να κάνεις, σου βγαίνει ανάποδα. Κάνεις συμφωνία για να στριμώξεις τον Μητσοτάκη και σου φεύγει ο Κοτζιάς. Λες ότι δεν θα κόψεις τις συντάξεις και καταρρέει το Χρηματιστήριο. Λες ότι θα μειώσεις τον ΕΝΦΙΑ και σε βγάζει η δημοσκόπηση μείον 10 μονάδες. No mercy.

Ο πρωθυπουργός επιμένει, γιατί υποθέτω, ελπίζει να ρεφάρει. Δεν θα κόψει τις συντάξεις, θα δώσει κάτι από το υπερπλεόνασμα, θα ανοίξουν οι φάκελοι που μελετάει ο Πολάκης αγκαλιά με τον Μίμη, μπορείς πάντα να ελπίζεις. Η ελπίδα ως γνωστόν....

Από αυτό που δεν θα ρεφάρει ποτέ ο κ. Τσίπρας, είναι από τον σφικτό εναγκαλισμό με τον Πάνο Καμμένο. Του έχει κάνει κουρέλια την πάλαι ποτέ "θεσμική αξιοπρέπεια" της παραδοσιακής αριστεράς, που συμβόλιζαν οι Λ. Κύρκος και Η. Ηλιού. Του έχει φάει δύο υπουργούς. Έχει εξευτελίσει κάθε έννοια κυβερνητικής συνοχής ακόμα και αυτής της κοινής λογικής. Έχει κάνει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς ανέκδοτο. Και έχει φορτώσει στο κυβερνητικό καραβάνι προσωπικότητες κύρους, όπως ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Κώστας Ζουράρις. Κυρίως όμως του έχει "στραπατσάρει" το πρωθυπουργικό προφίλ. 

Στο ερώτημα ποιος κάνει κουμάντο, η απάντηση είναι σαφής. 
Ο Καμμένος.

Φυτά εσωτερικού χώρου: Ποια και γιατί ωφελούν την υγεία

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι φυτά όπως το σπαθίφυλλο ή κρίνος της ειρήνης και ο κισσός μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.
Τα φυτά που απαιτούν πολύ νερό και ηλιακό φως βελτιώνουν την ατμόσφαιρα μέσω της διαδικασίας ανάπτυξής τους. Αυτή προβλέπει την απελευθέρωση υδρατμών στον αέρα, την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την απελευθέρωση οξυγόνου.
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «απλό και προσιτό» τρόπο, ώστε οι άνθρωποι να μειώσουν τον κίνδυνο ξηροδερμίας και αναπνευστικών προβλημάτων ή παθήσεων, λένε οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Reading και της Βασιλικής Εταιρείας Κηπουρικής, διεξήγαγαν μελέτη σχετικά με διάφορα φυτά και πώς αυτά αλλάζουν τον αέρα γύρω τους.
Ανακάλυψαν ότι ο κρίνος της ειρήνης και ο κισσός ήταν τα καλύτερα επειδή λαμβάνουν πολύ μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και νερού.
Η Δρ Tijana Blanusa δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι. Τα φυτά με υψηλά ποσοστά διαπνοής -δηλαδή τα πιο “διψασμένα” φυτά που χρειάζονται περισσότερο νερό για να αναπτυχθούν καλά- και μεγάλα φύλλα, προσφέρουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την υγρασία».
Οι ερευνητές μελέτησαν επτά δημοφιλείς ποικιλίες με διαφορές ως προς τη δομή και τη λειτουργία και κατέληξαν στον κρίνο της ειρήνης και τον κισσό, είναι όμως πιθανό να υπάρχουν και άλλα φυτά με ανάλογα οφέλη.
«Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αποτελέσουν ένα απλό και οικονομικό τρόπο για να αντιμετωπίσει κάποιος την ξηρή ατμόσφαιρα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ξηροδερμίας, ενώ παρέχουν ταυτόχρονα και άλλα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία» αναφέρουν οι ειδικοί.
Υψηλότερα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα σημαίνει ότι το δέρμα είναι καλύτερα ενυδατωμένο και λιγότερο πιθανό να εμφανίσει ξηρότητα.
Το αφυδατωμένο δέρμα προκαλεί ερεθισμούς και επιδεινώνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η γρίπη εξαπλώνεται πιο δύσκολα σε περιβάλλοντα με υψηλότερη υγρασία, επειδή οι ιοί δεν μπορούν να μεταφερθούν τόσο εύκολα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Air Quality, Atmosphere & Health.

ΒΙΝΤΕΟ - Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το ψήσιμο

Το μόνο που μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια του κοτόπουλου είναι το καλό ψήσιμο.
Όπως αναφέρει η δρ. Τζένιφερ Κουίνλαν του Drexel University, πλένοντας το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό αντί να σκοτώνουμε τα βακτήρια βοηθάμε στην εξάπλωσή τους.
 Έτσι λοιπόν μας συμβουλεύει μόλις βγάλουμε το κοτόπουλο από τη συσκευασία του να το τοποθετήσουμε στο ταψί και να το μαγειρέψουμε.

Η Ελλάδα χάνει έδαφος στις εξαγωγές ελαιολάδου στον Καναδά

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γενικού προξενείου της χώρας μας στο Τορόντο

Δεύτερη χώρα σε εξαγωγές ελαιόλαδου στον Καναδά ήταν η Ελλάδα στην τετραετία 2013-2016, ενώ το 2017 έχασε δύο θέσεις από την Ισπανία και Τυνησία.
Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γενικού προξενείου της χώρας μας στο Τορόντο και υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση των εξαγωγών μας στη συγκεκριμένη αγορά. Σημειώνεται ότι ο Καναδάς δεν παράγει ελαιόλαδο παρά μόνο ένα είδος «υποκατάστατου» ελαίου, το λεγόμενο κραμβέλαιο / canola oil, το οποίο κατέχει την ηγετική θέση στις καταναλωτικές συνήθειες των Καναδών και στις πωλήσεις ελαίων. 
...Κι όμως ο Καναδάς παράγει ελαιόλαδο 
Πρόσφατα, παρουσιάστηκε στον καναδικό τύπο η ιστορία ενός κτήματος στον Καναδά που  κατάφερε να παράξει 100% καναδικό ελαιόλαδο στην περιοχή Salt Spring Island, στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, όπου, όπως υποστηρίζεται, το μικροκλίμα είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη της ελιάς. Τα δενδρύλια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ποικιλίες της Τοσκάνης, όπως Frantoio, Maurino, Leccino και Pendolino, αγορασμένα από καλιφορνέζικο φυτώριο, καθώς θεωρήθηκαν ως οι πιο κατάλληλες για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
Η πρώτη σοδειά στα τέλη 2016 απέδωσε 450 κιλά ελιών και μετά την έκθλιψη 35 λίτρα ελαιολάδου (από 1.000 δέντρα).
Με το εμπορικό σήμα The Olive Farm το ελαιόλαδο πουλήθηκε σχεδόν αμέσως προς 75 καναδικά δολάρια η συσκευασία των 200 ml ενώ αγοράστηκε και από σεφ γνωστών, καλών εστιατορίων του Καναδά για να το χρησιμοποιήσουν στις συνταγές τους.
Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, είναι το αξιοσημείωτο και η μοναδικότητα του γεγονότος που προκάλεσε το ενδιαφέρον για τη μικρή και περιορισμένη εκ των κλιματολογικών συνθηκών παραγωγή ελαιολάδου, σε μια χώρα που δεν θα μπορούσε να συνδεθεί λόγω κλίματος και διαφορετικής χλωρίδας με την καλλιέργεια της ελιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο προπληρώνεται από τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές μέσω του ιστότοπου του κτήματος (theolivefarm.ca), αποτελώντας μια εναλλακτική μορφή μάρκετινγκ και πωλήσεων.
    Το ελαιόλαδο, παρότι δεν έχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, που λόγω της πολυεθνικής σύνθεσης του πληθυσμού, προέρχονται από όλες τις περιοχές του πλανήτη με πολύ διαφορετικές διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες μεταξύ τους, αρχίζει να κερδίζει έδαφος χάρη στη συστηματική προβολή από τα ΜΜΕ των πλεονεκτημάτων του για την υγεία και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή.
    Στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής συμβάλλει και η ενθάρρυνση της κατανάλωσης ακόρεστων λιπαρών (φυτικά λίπη) αντί των κορεσμένων (ζωικά λίπη), όπου ο Καναδάς κατέχει μια από τις μεγαλύτερες θέσεις παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότεροι ιατροί και διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά και λιγότερα κορεσμένα, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ελαίων.
    Τα τελευταία χρόνια, ώθηση δίνεται και στις πωλήσεις εξειδικευμένων οργανικών ελαίων από καρπούς, όπως το έλαιο αβοκάντο, καρύδας, καρυδιού κ.α., σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τάση των καταναλωτών να στρέφονται σε πιο υγιεινά, εναλλακτικά και προβεβλημένα από τα περιοδικά life style προϊόντα.

Διάρθρωση αγοράς
     
    Το ελαιόλαδο διατίθεται τόσο στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15 καναδικά δολάρια για φιάλες των 700 ml, όσο και σε καταστήματα τροφίμων ντελικατέσεν, όπου απαντώνται καλύτερης ποιότητας και πιο ιδιαίτερα ελαιόλαδα, όπως αρωματικά, με βότανα, μπαχαρικά ή ακόμη και φρούτα, και, βέβαια, σε υψηλότερες τιμές.
    Το τελευταίο διάστημα, καταβάλλεται προσπάθεια από συνεργατικά σχήματα παραγωγών αγουρέλαιου να προωθηθεί η μοναδική αυτή κατηγορία ελαιόλαδου και στην καναδική αγορά, που θα μπορούσε να έχει απήχηση μέσω εξειδικευμένων δικτύων διανομής λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.
    Στην αγορά του Τορόντο κυκλοφορούν πολλές μάρκες ελληνικού ελαολάδου, τόσο συμβατικού όσο και οργανικού, σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα με ελληνικά προϊόντα της ελληνικής ομογένειας (που συγκεντρώνονται, ως επί το πλείστον, στην περιοχή του Danforth) και στα καταστήματα τροφίμων ντελικατέσεν.
    Παρατηρείται, επίσης, το ελαιόλαδο να είναι παραγωγής της Ελληνοκαναδικής εισαγωγικής εταιρείες, είτε από ιδιόκτητο ελαιώνα είτε από συνεργασία με Έλληνα παραγωγό, συσκευαζόμενο στον Καναδά και με την ετικέτα της εταιρείας.
     Σημειώνεται ότι, στον Καναδά λόγω της μεγάλης ελληνικής ομογένειας, διενεργούνται και εισαγωγές ελαιόλαδου σε ανώνυμες μεγάλες συσκευασίες. Επίσης, γίνονται εισαγωγές σε τενεκέ με την δυνατότητα πολλάκις της δωρεάν παράδοσης κατ οίκον (με προκαταβολή του ποσού αγοράς).
    Οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και αξία διακινητές ελαιολαδου στον Καναδά είναι Phoenicia Group Inc., Saporito Foods, A. Bosa & Co Ltd., Aurora Importing & Distributing Limited, Deoleo S.A., Molisana Imports ενώ από τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων οι Krinos Foods, Groupe Alimentaire Miron, Mantab, Pilaros International Trading Inc. και Melia Fresh Line.
    Ο μέσος όρος τιμής λιανικής πώλησης του ελληνικού ελαιολάδου είναι 15,75 δολάρια (φιάλη των 700 ml), αρκετά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ιταλικά που πωλούνται 22,15 δολάρια (επίσης, φιάλη των 700 ml).

Ανταγωνισμός

Την πρώτη θέση στην ανερχόμενη καναδική αγορά ελαιόλαδου κατέχει η Ιταλία με εξαγωγές που καλύπτουν το 66% των συνολικών εισαγωγών, αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως οι μεγάλες σε μέγεθος ελαιουργίες και τυποποιητικές μονάδες, η ελαστική νομοθεσία που επιτρέπει την ανάμιξη του ιταλικού με άλλα ελαιόλαδα προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση και το άρωμα του, ιδίως από το ελληνικό, οι έντονες και συστηματικές προωθητικές εκστρατείες τόσο κρατικών αρχών όσο και διεπαγγελματικών οργανώσεων και συνενώσεων παραγωγών και εμπόρων, όπως η προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο του ιταλικού συνεργατικού σχήματος/cluster Eataly, και, τέλος η προώθηση του ελαιόλαδου μέσω του δικτύου των πολυάριθμων ιταλικών εστιατορίων που λειτουργούν στον Καναδά ως «πρεσβευτές» της ιταλικής γαστρονομίας και των προϊόντων της.
    Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδουν οι Ιταλοί τυποποιητές στις φιάλες ελαιόλαδου, καθώς το σχήμα, σχέδιο και ετικέτα ελκύει την προσοχή του καταναλωτή.
    Μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ντελικατέσεν παρατηρείται ότι κερδίζουν τα τετραγωνισμένα μπουκάλια, το έντονο χρώμα σε αδιαφανή μπουκάλια που δεν παραπέμπουν άμεσα σε ελαιόλαδο αλλά τραβούν το μάτι χάρη στην εμφάνισή τους, καθώς και το πώμα φελλού που είναι περισσότερο συσχετισμένο με το κρασί παρά με το ελαιόλαδο.
    Δεύτερη χώρα σε εξαγωγές ελαιόλαδου ήταν την τετραετία 2013-2016 η Ελλάδα ενώ το 2017 έχασε δύο θέσεις από την Ισπανία και Τυνησία.
    Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών της Ισπανίας (τριπλάσιες σε σχέση με το 2016) οφείλεται στις χαμηλές τιμές λιανικής, πολιτική την οποία χρησιμοποιούν κατά τρόπο μόνιμο και συστηματικό τα τελευταία χρόνια οι τυποποιητές της συγκεκριμένης χώρας. Αυτό προσφέρει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προκύπτει από τις μεγάλες ποσότητες (ο μεγαλύτερος παραγωγός ελιαολάδου παγκοσμίως) και το χαμηλό κόστος παραγωγής, ενώ στη φήμη του ισπανικού ελαιολάδου έχει συντελέσει η διάκριση του σε αρκετούς διεθνούς διαγωνισμούς ελαιολάδου. Εκτιμάται ότι, ο εφετινός ευνοϊκός καιρός για τις ελιές στην Ισπανία (υγρή άνοιξη) θα έχει ως συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου για το 2018-2019.
Μεγάλο βάρος έχει δώσει η Ισπανία τα τελευταία χρόνια και στην προώθηση του βιολογικού ελαιολάδου, αφουγκραζόμενη τις τάσεις των καταναλωτών που επιζητούν περισσότερα «εχέγγυα» για τα προϊόντα που καταναλώνουν, όπως την ανάλογη πιστοποίηση.
    Στην τρίτη θέση ανήλθε το έτος 2017 η Τυνησία, με επιθετική πολιτική μάρκετινγκ (προβολή των στοιχείων: ελαιοκομική περιοχή της Μεσογείου, χρήση του ελαιολάδου από τα αρχαία χρόνια και ουσιαστικό μέρος της εγχώριας διατροφής) και πολύ χαμηλές τιμές στο ράφι. Η Τυνησία, προσπαθώντας να στραφεί από τις πωλήσεις σε χύμα στην εμφιάλωση και τυποποίηση τυνησιακών μαρκών, και εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι λάτρεις του καλού φαγητού και της εκλεκτικότητας των τροφίμων αναζητούν ελαιόλαδα από λιγότερο γνωστές ελαιοπαραγωγικές περιοχές, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει το δικό της όνομα στην αγορά, ξεπερνώντας την Ελλάδα το 2017.
     Επισημαίνεται ότι στο συντριπτικό ποσοστό του 95% η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία είναι οργανική, καθώς, όπως υποστηρίζεται, το ζεστό και ξηρό κλίμα της Τυνησίας αποτρέπει την ανάπτυξη ζημιογόνων εντόμων που αποτελούν κίνδυνο για την ελιά και ως εκ τούτου, δεν απαιτείται η χρήση των φυτοφαρμάκων.
     Ανερχόμενος παραγωγός ελαιόλαδου θεωρείται πλέον και η περιοχή της Καλιφόρνια στις Η.Π.Α., που λόγω εγγύτητας με τον Καναδά, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε θέματα logistics.
    Ένας λόγος της κάμψης των εξαγωγών του ελληνικού ελαιολάδου στον Καναδά είναι, εκτός εγγενών προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη δημοσιονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και αναγκάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητούν πιο κοντινές και με μικρότερο κόστος αγορές, είναι η μη συστηματική και με στοχευμένες προωθητικές ενέργειες προβολή του.
Όπως προαναφέρθηκε, παρατηρείται ότι χώρες όπως η Τυνησία κερδίζουν έδαφος στις εξαγωγές γιατί χτίζουν προσεχτικά την εικόνα τους ως παραγωγοί ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας τα ίδια πλεονεκτήματα που έχει και η Ελλάδα, για το προωθητικό τους πρόγραμμα και συνδυάζοντάς τα με την τουριστική προβολή: μεσογειακή χώρα με παραγωγή ελαιολάδου από τα αρχαία χρόνια, τοπία με ελαιώνες, χρήση του ελαιολάδου στην παραδοσιακή διατροφή των κατοίκων, μεσογειακή κουζίνα κλπ.

Συμπεράσματα

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου το ελληνικό ελαιόλαδο να μπορέσει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις ευνοϊκές συγκυρίες που δημιουργούνται στην καναδική αγορά από την αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για την υγιεινή και μεσογειακή διατροφή, απαιτούνται συστηματικές και σταθερές προωθητικές ενέργειες, όπως in store promotion και γευστικές δοκιμές σε σημεία πώλησης, αρθρογραφία σε συνδυασμό με επιτόπιες επισκέψεις Καναδών δημοσιογράφων στην Ελλάδα, γαστρονομικές εκδηλώσεις για την ελληνική κουζίνα, εκπομπές μαγειρικής κ.α.
Επίσης, η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και γαστρονομικά φεστιβάλ, όπως η Sial Canada (σε ετήσια βάση το Μάιο, εναλλασσόμενη μεταξύ Μόντρεαλ και Τορόντο) ή το Gourmet Food and Wine (κάθε Νοέμβριο στο Τορόντο), βοηθάει στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και την προβολή του branding.
Ειδικά, το ελληνικό ελαιόλαδο θα πρέπει να προβάλει με συστηματικό τρόπο τα πλεονεκτήματα υγείας για την ανθρώπινη κατανάλωση και τις πολλές και ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς οι καταναλωτές είναι στην πλειοψηφία τους ανεκπαίδευτοι και χωρίς τις γνώσεις που απαιτούνται για να ξεχωρίσουν το νοθευμένο ελαιόλαδο (όπως από το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση, τα ιζήματα στο μπουκάλι κλπ.).
Παρατηρείται, δε, το φαινόμενο ότι αρκετές φορές γίνονται καταγγελίες για νοθευμένα ελαιόλαδα ή ελαιόλαδα που παραπλανούν το κοινό, όπως π.χ. αναγράφοντας «εξαιρετικά παρθένο» χωρίς να ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
Τηλεοπτικές εκπομπές έχουν κατά καιρούς αναδείξει το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι το ένα τρίτο των ελαιολάδων που πωλούνται στην εγχώρια αγορά δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας που θέτει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.      
Πρόσφατα, μάλιστα, υπεβλήθηκε καταγγελία από καταναλωτές για γνωστό ιταλικό ελαιόλαδο ότι ενώ ανέγραφε ιταλικό, στην πραγματικότητα δεν ήταν καθώς εμπεριείχε έλαια από άλλες χώρες, καθώς και ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της κατηγορίας του «εξαιρετικά παρθένου».
Το ελληνικό ελαιόλαδο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα της αυθεντικότητας, παραδοσιακότητας, μοναδικότητας της γεύσης, οξύτητας, αρώματος κ.λ.π., ώστε να συνδεθεί με τις έννοιες «υγεία», «ποιότητα», «αγνότητα» «στη συνείδηση του καταναλωτή, ιδίως αυτού που ανήκει στα ανώτερα επίπεδα της αγοράς.

Έρχεται ο "Ορέστης": Χιόνια, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Έρχεται ο "Ορέστης": Χιόνια, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας - Ποιές περιοχές θα χτυπήσει;
Απότομη αλλαγή αναμένεται να έχουμε στο σκηνικό του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε ήδη Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε και θα είναι πιο έντονα τα καιρικά φαινόμενα.
Πιο συγκεκριμένα, ο «Ορέστης» -όπως ονομάζεται το νέο κύμα κακοκαιρίας- από το απόγευμα της Κυριακής θα προκαλέσει τοπικές βροχοπτώσεις και λίγες σποραδικές καταιγίδες σε διάσπαρτες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Τη Δευτέρα βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) με σταδιακή επέκταση στις Σποράδες και στην Κρήτη.
Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά-κεντρικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και είναι πολύ πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεων 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο οι εντάσεις των ανέμων δε θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το δεύτερο μισό της Δευτέρας.
Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη, καθώς ο "Ορέστης" θα κινείται προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, βροχές οι οποίες τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα αναμένεται να εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως σε θαλάσσια και παράκτια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και πιθανόν την Τετάρτη και σε ορεινά της Κεντρική Ελλάδας (σε υψόμετρα κατά προσέγγιση μεγαλύτερα από 1900 μέτρα). Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου τοπικά οι εντάσεις τους θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.
Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.
Βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 24/10, ωστόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες νέας υποτροπής του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας.

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για να κάνεις post σε Facebook και Instagram

Δεν είναι όλες οι ώρες και οι μέρες οι καταλληλότερες για να προωθήσετε με επιτυχία τις ανακοινώσεις σας και για να περάσετε το μήνυμά σας.

Ο Δημήτρης Στραγαλάς, Head of Social Media της Cloudevo, της ταχύτερα αναπτυσόμενης εταιρίας digital growth στην Ελλάδα μας δίνει τις απαντήσεις μέσα από τον παρακάτω οδηγό.
“Ανάλογα το κανάλι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και μέρες που το περιεχόμενό μας μπορεί να συγκεντρώσει τα περισσότερα likes ή να έχει την μεγαλύτερη διαδραστικότητα μεταξύ των χρηστών”.
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να ποστάρουμε στο Facebook;
Σύμφωνα με έρευνες οι καλύτερες ώρες ειναι μεταξύ 12 μμ – 4 μμ ενώ η αμέσως καλύτερη ώρα είναι 9 το πρωί.
Ο λόγος είναι γιατί κατά τις μεσημεριανές ώρες οι χρήστες του Facebook κάνουν διάλειμμα από την εργασία τους με αποτέλεσμα να αφιερώνουν χρόνο στο timeline τους.
Ποιες είναι οι καλύτερες μέρες για αναρτήσεις στο Facebook
Οι καλύτερες μέρες είναι η Τετάρτη, η Πέμπτη και η Παρασκευή κυρίως γιατί βρισκόμαστε πιο κοντά στο Σαββατοκύριακο και η ψυχολογία των χρηστών είναι “ανεβασμένη”. Η καλύτερη μέρα από πλευράς διαδραστικότητας (σχόλια, likes, shares) όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς είναι η Παρασκευή.
Instagram
Το Instagram έχει μια αμεσότητα με πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο οι χρήστες χρησιμοποιούν πολύ εύκολα σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Ωστόσο, οι καλύτερες ώρες δημοσίευσης περιεχομένου είναι από τις 11πμ μέχρι τη 1μμ ενώ ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά διαδραστικότητας έχουν οι δημοσιεύσεις που γίνονται στις 2 τα ξημερώματα. Μάλιστα. Δεν έχει γίνει κάποιο λάθος: 2 τα ξημερώματα όσο παράξενο και αν ακούγεται.
Κατά την διάρκεια της ημέρας γίνονται τα περισσότερα ποσταρίσματα με αποτέλεσμα πολλά να χάνονται στο βυθό του timeline και να μειώνονται οι πιθανότητες ο χρήστης να έρθει σε “επαφή” μαζί τους. Αντιθέτως, μπορείτε να πιάσετε στον ύπνο τον ανταγωνισμό και να κάνετε ποσταρίσματα την συγκεκριμένη ώρα προκειμένου να βρεθείτε στην κορυφή του timeline το πρωί όταν ο χρήστης θα ελέγξει το λογαριασμό του.
Οι μεσημεριανές ώρες είναι εξίσου καλές διότι οι χρήστες θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις από την δουλειά.
Οι καλύτερες μέρες είναι η Δευτέρα, η Τετάρτη, η Πέμπτη και η Παρασκευή. Ο λόγος είναι ότι οι χρήστες θέλουν να ξεκινήσουν πιο χαλαρά την εβδομάδα τους και να μην πέσουν κατευθείαν στη δουλειά ενώ η Τετάρτη έχει τα καλύτερα αποτελέσματα διότι όπως είπαμε και για το Facebook, ωδεύουμε πιο κοντά στο Σαββατοκύριακο και η διάθεση των χρηστών είναι πολύ καλή.
Twitter
Οι καλύτερες ώρες είναι είτε στις 12 το μεσημέρι ή 6-7 το απόγευμα. Το Twitter είναι ιδανικό για μικρές ειδήσεις και περιεχόμενο που εύκολα μπορεί να δει ο χρήστης ιδιαίτερα αφού τελειώσει την εργασία του.
Οι καλύτερες μέρες είναι Δευτέρα με Πέμπτη ιδιαίτερα αν μιλάμε για τον B2B κλάδο.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Cloudevo, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα στατιστικά στοιχεία των σελίδων μας στα social media και να κάνουμε πιο ενδελεχή έρευνα αναζητώντας ποιες είναι οι καταλληλότερες μέρες και ώρες για να προωθήσουμε το περιεχόμενο μας. Τέλος, “οι παραπάνω πληροφορίες δεν είναι αρκετές από μόνες τους. Είναι εξίοσου απαραίτητο να έχουμε επίγνωση και για το είδος του περιεχομένου που σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε. Πρέπει πάντα να επιδιώκουμε να βρούμε την χρυσή τομή”.



protothema

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου