10.11.18

Αυτά τα 5 λαχανικά - φρούτα περιέχουν δηλητήριο

Πρόκειται για φρούτα και λαχανικά που οι περισσότεροι τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. 
Παρόλο που είναι φημισμένα για τη διατροφική τους αξία, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι περιέχουν τοξικές ουσίες και ισχυρά δηλητήρια, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο. Δείτε ποια είναι:
Ντομάτα
Μεγαλώνει σε ένα φυτό το οποίο περιέχει μια ιδιαιτέρως τοξική ουσία, γνωστή με την επιστημονική ονομασία «glycoalkaloid» η οποία ευθύνεται για στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, ο καρπός δεν επηρεάζεται από την εν λόγω ουσία που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στον βλαστό και τα φύλλα.
Μήλο
Η σάρκα του είναι απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση, ωστόσο, τα σπέρματα περιέχουν αρκετό κυάνιο! Βέβαια, αν κάποιος φάει ένα ολόκληρο μήλο, σίγουρα δεν κινδυνεύει!
Κόκκινες πιπεριές
Περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ουσία που τους προσδίδει την «πικάντικη» γεύση τους. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων δεν αποτελεί πρόβλημα σε καμία περίπτωση, ωστόσο μεγάλες δόσεις καψαϊκίνης μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.
Κεράσια
Σίγουρα δεν γνωρίζατε ότι στο εσωτερικό του πυρήνα τους υπάρχει αρκετό υδροκυάνιο. Η επικίνδυνη αυτή ουσία απελευθερώνεται όταν τα κουκούτσια συνθλίβονται.
Πατάτα
Όταν η πατάτα αρχίζει να αποκτά πρασινωπό χρώμα ή να φυτρώνει, τότε είναι πλέον επικίνδυνη. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά της χημικής ουσίας «glycoalkaloid» που περιέχει αυξάνονται και γίνονται άκρως επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι, καλό θα ήταν να απορρίπτονται όταν πια «φυτρώνουν». Μην μπαίνετε καν στον κόπο να τις καθαρίζετε πιο βαθιά, για το καλό σας.

Ναυτικός κατηγόρησε ιερέα στον Βόλο ότι του «έκλεψε» τη γυναίκα και… την «πάτησε»

Ναυτικός κατηγόρησε ιερέα στον Βόλο ότι του «έκλεψε» τη γυναίκα και… την «πάτησε»

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε έναν 38χρονο Βολιώτη, ο οποίος δήλωσε σε αθηναϊκή εφημερίδα και σε τοπικά ΜΜΕ ότι ο ιερέας της ενορίας του, του είχε κλέψει τη γυναίκα!
Πρόκειται για έναν ναυτικό, ο οποίος το 2016 κατήγγειλε δημόσια αλλά και με επιστολή του στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, οτι ο παππάς κεντρικής εκκλησίας του Βόλου εκμεταλλεύθηκε την απουσία του για να προσεγγίσει ερωτικά τη σύζυγο!
Ο ιερέας κατέθεσε μήνυση εναντίον του ναυτικού για συκοφαντική δυσφήμιση και ο 38χρονος καταδικάστηκε.


volostoday.gr

 

 

Mήπως σε κερατώνει; Πέντε βασικά σημάδια τα οποία μάλλον αγνοείς

Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προδοσία από τον φίλο ή το σύζυγο, και παρά το γεγονός ότι είναι πολύ απλό πρώτα να χωρίσεις και μετά να την κάνεις την κουτσουκέλα, κανένας δεν το πηγαίνει με τη σειρά αυτή.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία σκέφτεται ότι είναι μόνο για μία φορά και ότι δεν υπάρχει λόγος να χωρίσει και να καταστρέψει τη σχέση του(!) για μία ανοησία και κάπως έτσι καταλήγουμε να γινόμαστε τάρανδοι.
Είπαμε δε βγάζουμε τις ουρές μας απ΄έξω, αλλά στην προκειμένη αναφερόμαστε στον άπιστο άντρα και μόνο!
 Οπότε, εμείς εδώ σου έχουμε κάποια πολύ βασικά σημάδια τα οποία θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι ο καλός σου έχει και εξωγηπεδικές δραστηριότητες και να… δράσεις αναλόγως!
Δώσε βάση:
1. Αποκτά εξάρτηση από την τεχνολογία: Και δεν εννοούμε με gadgets, αλλά κυρίως με τα social media. Ναι είναι 35 ετών λιώνει στο facebook, χαζεύει το instagram και το κινητό του έχει γίνει προέκταση του χεριού του. Ε δε νομίζουμε να θέλεις κάτι παραπάνω για να καταλάβεις ότι το αγόρι ψάχνεται και μάλιστα μεθοδικά.
Η αρχή του τέλους πάντως θα είναι να δεις το κινητό του αθόρυβο και γυρισμένο ανάποδα. Αν όντως συμβεί αυτό ήρθε η ώρα να σιγουρευτείς. Εκτός πια αν το κάνει από ψυχαναγκασμό. Που δεν το νομίζουμε.
2. Αρχίζει να γίνεται… φιγουρίνι: Και δώστου ψώνια και δώστου λούσιμο με το άρωμα, που τις παλιές εποχές έβαζε μόνο στις γιορτές από τσιγκουνιά, και δώστου καινούρια σώβρακα, και τσουπ έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα: Γράφεται γυμναστήριο!!!
Ναι φίλη μου, μπορεί να ήταν ο ίδιος τύπος που έτρωγε κάθε μέρα τρία σουβλάκια στην καθισιά του, αλλά τώρα πια έχει κόψει μαχαίρι τις κραιπάλες, τρώει υγιεινά και όπου σταθεί κα όπου βρεθεί λέει πόσο κακό κάνουμε στους εαυτούς και τον οργανισμό μας με όλα αυτά που τρώμε και πίνουμε! Hellooooooo… Ήρθε η ώρα να ψάξεις το κεφάλι σου για να δεις αν φυτρώνει κάτι.
3. Γίνεσαι αόρατη: Α ναι είναι κι αυτό. Για να το καταλάβεις, βάψε τα μαλλιά σου πράσινα και εμφανίσου μπροστά του. Πας ένα στοίχημα ότι δεν θα το καταλάβει; Γενικότερα, αν παρατηρήσεις ότι δε σου δίνει καμία απολύτως σημασία, παρά το γεγονός οτι εσύ κάνεις τα πάντα για να τραβήξεις την προσοχή του, τότε ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
Τι να κάνουμε; Είναι απασχολημένος ο άνθρωπος. Δεν έχει ούτε χρόνο ούτε και διάθεση να ασχοληθεί μαζί σου. Ειδικά αν αντιληφθείς ότι πλέον δε σου φωνάζει, δεν τσακώνεται μαζί σου, και βρίσκει τέλειο οτιδήποτε κι αν κάνεις, τότε να ξέρεις ότι μάλλον το μέλλον της σχέσης σας κρίνεται αβέβαιο.



queen.gr

Δεν υπήρξε έφοδος σε σπίτι πολιτικού του ΠΑΣΟΚ λέει η ΕΛ.ΑΣ

Η αστυνομία διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία βρέθηκαν 19 εκατ. ευρώ, σε σπίτι πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, στο Π. Ψυχικό.
Τα δημοσιεύματα, τα οποία διέψευσε με ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι το ποσό βρέθηκε σε δεσμίδες, σε ειδική κρύπτη, σε διώροφο στην οδό Ζαλοκώστα, το οποίο ήταν ακατοίκητο, αλλά φρουρούνταν όλο το 24ωρο. Ακόμη, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για έφοδο περίπου 15 ατόμων το βράδυ της περασμένης Τρίτης, που ακινητοποίησαν τους ιδιωτικούς αστυνομικούς και έκαναν έλεγχο, κατά τον οποίο βρήκαν τα 19 εκατ. ευρώ.
Ολα αυτά τα διέψευσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με μία λιτή ανακοίνωση η οποία ανέφερε: «Καμία Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν πραγματοποίησε επιχείρηση σε οικία στο Παλαιό Ψυχικό, όπως επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”».

Στο έλεος τεράστιων πυρκαγιών παραμένει η Καλιφόρνια, χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Καλιφόρνιας δίνουν μάχη με τις φλόγες σήμερα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις τεράστιες πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 9 ανθρώπους, έχοντας επίσης μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες σπίτια.
Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε μια μεγάλη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Σακραμέντο, και στο θέρετρο του Μαλιμπού, στη νότια Καλιφόρνια.
Έως αυτή τη στιγμή, οι αρχές εντόπισαν τα πτώματα 9 ανθρώπων στη πόλη Πάρανταϊς, βόρεια του Σακραμέντο. Περίπου 35 άνθρωποι αγνοούνται.
Από την Πέμπτη το πρωί, περισσότερα από 6.700 κτίρια, η πλειονότητα των οποίων κατοικίες, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά "Camp Fire", την πλέον καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνιας.
«Αυτή η πυρκαγιά είναι το χειρότερο σενάριο. Ένα σενάριο το οποίο φοβόμασταν εδώ και καιρό ότι θα συμβεί» δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μπιούτε Κόρι Χόνια.
«Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν όλοι» συμπλήρωσε ο αξιωματικός.
Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 400000 στρέμματα και μόλις το 20% της φωτιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας.
Τρεις από τους 3.200 πυροσβέστες που επιχειρούν στο πυρινο μέτωπο τραυματίστηκαν.
Οι αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Νοτιότερα, όλη η πόλη του Μαλιμπού, όπου διαμένουν πολλές διασημότητες, έλαβε εντολή εκκένωσης εξαιτίας της "Woolsey Fire", που έχει κάψει σχεδόν 150.000 στρέμματα γης.
Πολλοί διάσημοι όπως η Κιμ Καρντάσιαν ή η Αλίσα Μιλάνο και η Λέιντι Γκάγκα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις επαύλεις τους. Ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, τα ίχνη του οποίου έχασε για λίγο ο γιος του Τσάρλι, εντοπίστηκε, καθώς επιχειρούσε να φύγει από την περιοχή.
Η πυρκαγιά κατέστρεψε επίσης στούντιο γυρισμάτων που χρησιμοποιούνται για εκατοντάδες παραγωγές, όπως εκείνο της σειράς "Westworld" του HBO.
Νωρίς σήμερα, οι φλόγες είχαν εξαπλωθεί στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο Pepperdine του Μαλιμπού, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο όπου φοιτούν 7.700 φοιτητές, πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν οχυρωμένοι μέσα στην πανεπιστημιούπολη.
Οι υπεύθυνοι είπαν στους φοιτητές ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους πυροσβέστες ότι τα κτίρια του πανεπιστημίου μπορούν να αντέξουν τη φωτιά.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ορισμένοι σπουδαστές φορούν μάσκες, ενώ εκπρόσωπος του ιδρύματος τους λέει ότι θα πρέπει να «αναμένουν περισσότερο καπνό και ενδεχομένως στάχτη, ίσως να αντικρίσουν και τρομακτικές εικόνες, όπως δέντρα να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες».

Νέα στοιχεία στο θρίλερ εξαφάνισης 23χρονου φαντάρου από το «Νήσος Ρόδος»

Ο πατέρας του αγνοούμενου 23χρονου είπε πως το Λιμεναρχείο προχώρησε σε άρση απορρήτου και στα δύο κινητά που χρησιμοποιούσε

Ένα νέο στοιχείο ήρθε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση εξαφάνισης του 23χρονου φαντάρου Τάκη Κολλιαδέλη, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν ενώ επέβαινε στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χίος – Πειραιάς, στα τέλη του Ιουνίου.
Σύμφωνα με την μητέρα στενού φίλου του Τάκη Κολλιαδέλη που προσπάθησε να τον καλέσει μία μέρα μετά την εξαφάνιση του, το νούμερο του δεχόταν τις κλήσεις, αλλά κανείς δεν απαντούσε.
Ο πατέρας του αγνοούμενου 23χρονου είπε πως το Λιμεναρχείο προχώρησε σε άρση απορρήτου και στα δύο κινητά που χρησιμοποιούσε. Αυτή έδειξε πως και τα δύο τηλέφωνα έκλεισαν στις 2:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης 28 Ιουνίου που χάθηκε, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Τήνου.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα από τα δύο νούμερα που χρησιμοποιούσε ο 23χρονος φαντάρος είναι καταχωρημένο στο όνομα ενός γνωστού του. Φαίνεται μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν ενεργοποιημένος μέχρι και πριν από ένα μήνα.
Ο κάτοχος του συγκεκριμένου αριθμού είπε ότι θα μεταβεί στον Εισαγγελέα για να ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως πραγματοποιήθηκαν κλήσεις.


anikolouli.gr

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελένη Χατζηλιάδου

Στην κορυφή του κόσμου, βρίσκεται  η Ελένη Χατζηλιάδου. Η Ελληνίδα καρατέκα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Μαδρίτη, καθώς στον τελικό των +68 κιλών, επικράτησε της Αγιούμι Ουεκούσα από την Ιαπωνία.
  
    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Χατζηλιάδου, πήρε «ρεβάνς» από την Ασιάτισσα πρωταθλήτρια, η οποία την είχε νικήσει το 2016.

    Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Χατζηλιάδου, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία +68κ. κατά την διάρκεια των Μεσογειακών Αγώνων, που φιλοξενήθηκαν στην Ταραγόνα, καθώς ηττήθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού από την Γαλλίδα Νάνσι Γκαρσιά με 4-3.

Χρονογράφημα - Ένας νεοναζί διευθυντής

Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου


      Παρελθοντολογώ. Σχωράτε με, που έτσι ως γιατρειά προσφεύγω σε παρελθούσες εικόνες.  Μια στο τόσο δε βλάπτει! Πίσω λοιπόν στο τότε που πήχες τα φτερά τ’  απλώναμε για το πέταγμά μας. Που φιλούσαμε μάνα και πατέρα και φεύγαμε να βρούμε μια άνοιξη με ανθισμένο το μενεξέ. Γεμάτοι όνειρα να φτιάξουμε πύργους και κάστρα από πόθους. Να δέσουμε τη ζωή μ’ ότι μας ξεχώριζε από τον πίθηκο και μας έκανε ανθρώπους. Με σπουδές, επάγγελμα, επιούσιο και καμαρούλα μια σταλιά.  
      Τα πρώτα μας  βήματα δειλά. Σαν να ξεφυλλίζαμε άνθος και φοβόμαστε μην ξεραθεί και τριφτεί. Ψυχούλες τρυφερές, σκόρπιες, μακριά από τα άσπρα σπιτάκια μας. Γύρω μας άνθρωποι πολλοί. Προσευχούμενοι, άθεοι, καλοί Σαμαρείτες, ερυθροσταυρίτες, λέρες, ρουφιάνοι, σοσιαλιστές, νεοναζί που  ονειρεύονταν φούρνους, στρατόπεδα εξόντωσης και σφαγές πογκρόμ μειονοτήτων.
        Τέτοιος νεοναζί  ήταν και ο διευθυντής του πνευματικού οίκου που σπούδαζα. Δεν μας το δήλωσε αλλά το έδειχνε. Και το είχε καμάρι για ότι κακούργημα έκανε. Έμοιαζε με τα μέλη της  << κρυπτείας >> στην αρχαία Σπάρτη που ήταν εξοικειωμένα με το έγκλημα και το αίμα. Που σκότωναν και τρομοκρατούσαν τους είλωτες  για να τους έχουν μόνιμα κάτω από το καθεστώς της τυραννίας τους.
        Μας είδε  αετόπουλα, έφτυσε τη φύτρα μας, ορκίστηκε στη σβάστικα να μας μερέψει. Περιστέρια μας ήθελε, λουφασμένα στις φωλιές μας, τσιμπολογώντας  το φύραμα της ιδεολογικής του πανούκλας. << Πετάει ο γάιδαρος; >>  << Πετάει! >>  << Προσκυνάς τον τύραννο; >> << Ναι, προσκυνώ! >>
         Ήταν άνθρωπος και είμαστε ποντίκια!  Μας μάζευε στον αύλειο χώρο του ιδρύματος, κοινώς στρούγκα και μας ξύπναγε μ’ ένα ορθρικό << Πάτερ ημών >> προς το δημιουργό. Τελειώνοντας η προσευχή, επιθεωρούσε τις σπουδάστριες. Ο διάχυτος φασισμός του που περνούσε μέσα από το φιδίσιο μάτι του, στεκόταν στα γυμνά τους γόνατα. Άπλωνε το χέρι  και ως λόρδος κατέγραφε το ύψος κάτω από τον τετρακέφαλο. << Ως εδώ κοριτσάκι μου, φέρε τη φουστίτσα σου! Μη μας ανάβεις φωτιές! >> πρόφερε και χάραζε με κιμωλία την περιφέρεια στη γάμπα.
          Αποκήρυσσε  για λίγο την ηγεσία του από τις θήλεις και την ασκούσε στους άρρενες. Τραβούσε τσουλούφια, έριχνε σφαλιάρες  στους γενάτους, ξέσπαγε με δολοφονικές επιθέσεις στους γυναικωτούς που έκρυβαν τη γύμνια τους με κολλητά μπλουζάκια.
          Το ναζισμό  του τον είχε σπείρει παντού και αθάνατος σαν το βάκιλο της πανούκλας θέριζε. Στις αίθουσες, στη βιβλιοθήκη, στους διαδρόμους, στους χώρους με τα φλερτάκια, εκεί που διεκπεραιώναμε το ουρείν και το αφοδεύειν. Ως και στις νύχτες μας έστελνε μια Λάμια παιδοκτόνο  να μας τρομοκρατήσει.
          Ελευθερωθήκαμε  με το << Μπολιβάρ >> πτυχίο! Δόξα σοι ο θεός! Το Άουσβιτς του επίδοξου Φύρερ δε μας καταβρόχθισε. 

                                                          ellinikoxronografima.blogspot.gr.

Το λάθος που έκανε ένας 37χρονος με γειτόνισσα και το πλήρωσε ακριβά

Μια κίνηση εμπιστοσύνης που τελικά πλήρωσε ακριβά έκανε ένας 37χρονος στο Ηράκλειο.
Όπως διαπιστώθηκε η γειτόνισσά του, μια 54χρονη ημεδαπή τον έκλεβε συστηματικά για περίπου ένα χρόνο χωρίς να γίνει αντιληπτή.

Το κακό άρχισε όταν εκείνος επρόκειτο να φύγει κάποια στιγμή ταξίδι και της εμπιστεύτηκε το κλειδί του σπιτιού του για το χρονικό διάστημα που εκείνος θα έλειπε. Η 54χρονη όμως φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη αυτή καθώς φρόντισε να βγάλει αντικλείδι. Από τότε και μετά και την επιστροφή του 37χρονου από το ταξίδι, η γειτόνισσα μπαινοέβγαινε στο σπίτι κάθε φορά που οι ιδιοκτήτες έλειπαν και τους ξάφριζε, σταδιακά ώστε να μην τραβήξει την προσοχή και να μην γίνει άμεσα αντιληπτή η κλοπή.

Τέλος στη δράση της έβαλε η Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, η οποία τη συνέλαβε το βράδυ βρίσκοντας στην κατοχή της τα κλοπιμαία, τα οποία και αποδόθηκαν στον 37χρονο.

Συνολικά η 54χρονη κατά το χρονικό διάστημα από την 23.01.2018 έως και την 09.11.2018, αφαίρεσε σταδιακά από την οικία του 37χρονου χρήματα και κοσμήματα συνολικής χρηματικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ!

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, ενώ η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.


flashnews

Πώς θα κάνεις τα φουσκωτά μπουφάν αφράτα σαν καινούργια;

Στην ορολογία της μόδας, θα τα βρείτε ως puffer jackets ενώ στην καθομιλουμένη τα λέμε φουσκωτά μπουφάν ή γιλέκα.

Αποτελούν μια ζεστή διαχρονική αξία και μας βολεύουν όλους, μικρούς και μεγάλους, κρατώντας μας ζεστούς και άνετους, μέσα σε ένα μαλακό και ζεστό κουκούλι.
Το εσωτερικό του υλικό συνήθως είναι πούπουλο που μπορεί με τη χρήση να χάσει τον όγκο του και με το πλύσιμο να κατανεμηθεί μέσα στις θαλάμες ανομοιόμορφα.

Με ποιον τρόπο θα το πλύνετε στο πλυντήριο και θα βγει σαν καινούργιο;
Βάλτε μέσα στον κάδο του πλυντηρίου 2 μπαλάκια του τένις και λίγο απορρυπαντικό. Φροντίστε να το πλύνετε με κρύο νερό και μετά το πλύσιμο, κρεμάστε το μπουφάν να στεγνώσει στον ήλιο και γυρίστε το από όλες τις πλευρές. Χτυπήστε το ελαφριά, ώστε να αφρατέψει κι άλλο.


limeandlife.com

Το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου μαγεύει χιλιάδες επισκέπτες

Περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες-ταξιδιώτες είναι όσοι επιβιβάστηκαν ως τώρα στο περίφημο τρενάκι του Πηλίου, τον διάσημο και μοναδικό «Μουτζούρη», που διατρέχει τις πανέμορφες πλαγιές του βουνού των Κενταύρων, στη διαδρομή Άνω Λεχώνια-Μηλιές.

Λάτρεις της παγκόσμιας μοναδικότητας, από κάθε γωνιά της Γης, έχουν μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων τους, αφού φθάσουν στη Μαγνησία, να ταξιδέψουν με τον γραφικό «Μουτζούρη» και να «ταξιδέψουν» νοερά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν ο Ερνέστο Ντε Κίρικο, διάσημος Ιταλός μηχανικός εκείνη την εποχή και πατέρας του ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, σχεδίαζε το μεγαλεπήβολο για εκείνα τα χρόνια τρενάκι του Πηλίου.
Σήμερα, ένα και πλέον αιώνα από τότε, το τρενάκι γνωρίζει και πάλι πιένες, καταρρίπτοντας το ένα μετά το άλλο, κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση στην επιβατική του κίνηση, που ξεπερνά τις 20.000 κόσμου, αριθμό ρεκόρ για την φετινή χρονιά. Τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί είναι ιδιαίτερα ευοίωνα, καθώς η περσινή χρονιά έκλεισε με 16.000 περίπου επιβάτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χαρακτηριστικά, στο τέλος Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του τριημέρου της 28ης, σημειώθηκε το αδιαχώρητο στους συρμούς, παρά το γεγονός της εκτέλεσης διπλών δρομολογίων. Οι επιβάτες ξεπέρασαν τους 400 κάνοντας νέο ρεκόρ, ενώ δεν ήταν και λίγοι όσοι δεν μπόρεσαν να επιβιβασθούν.
Αυτή την περίοδο οι Έλληνες είναι που κυριαρχούν ως επιβάτες, αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν οι ξένοι είναι που κατακλύζουν τα βαγόνια του θρυλικού τρένου, αφού η φήμη του είναι παγκόσμια και προβάλλεται ως εξαιρετικό σημείο αναφοράς για τον Τουρισμό.
Η Βάσω Πράπα, προϊσταμένη των συρμών του τρένου, δήλωσε ότι «φέτος είναι μία πάρα πολύ καλή χρονιά, αφού βοήθησαν τα διπλά και ενδιάμεσα δρομολόγια που είχαμε κάθε Σαββατοκύριακο και παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ενοικιάσεις από σχολεία κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, αλλά και από εκατοντάδες επισκέπτες για την περίοδο των εορτών, στις 22,23,24 και 26 Δεκεμβρίου».
Μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν εντάξει το τρενάκι του Πηλίου στις εξορμήσεις που διοργανώνουν στη Μαγνησία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητας, όχι μόνο στις αργίες, αλλά και στη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, καθ' όλη της διάρκεια της χρονιάς.
Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί των επισκεπτών του «Μουτζούρη», που είναι αποκλειστικά αλλοδαποί, φθάνουν στον Βόλο με τα κρουαζιερόπλοια και κάνουν διαδικτυακές κρατήσεις, πολύ πριν την άφιξή τους.
«Καταγράφεται πάρα πολύ μεγάλη αύξηση από το Ισραήλ και από τα Βαλκάνια, κυρίως τη Βουλγαρία, αλλά οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Βρετανοί αποτελούν τον κυρίαρχο όγκο των επιβατών-επισκεπτών» συμπλήρωσε η κ. Πράπα.
Ο κάθε συρμός του διάσημου τρένου, που κινείται πάνω σε πολύ στενές ράγες, πλάτους μόλις 60 εκατοστών, παγκόσμιας μοναδικότητας, έχει εκτός από τη μηχανή έλξης και τρία επιβατικά βαγονέτα,μ ε μεταφορική ικανότητα 118 ατόμων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα βαγόνια είναι ανοιχτά, ενώ όταν επικρατεί κρύο-και λόγω υψομέτρου-τα βαγόνια είναι κλειστά και κατασκευής των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Ο «Μουτζούρης» που είχε διακόψει τα δρομολόγιά του το 1971, ξανάτρεξε στις ράγες του στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, γνωρίζοντας νέα άνθηση, αφού προβάλλεται παγκοσμίως σε κάθε διεθνή Έκθεση υπό την αιγίδα του δήμου Βόλου.

Ούριος άνεμος στην αιολική βιομηχανία

Ώθηση στην παραγωγή με τις νέες ανεμογεννήτριες

Με νέες, πολύ μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες υπό ανάπτυξη, η υπεράκτια αιολική βιομηχανία εξετάζει τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών παραγωγής και περαιτέρω μείωση του κόστους μέσω της τυποποίησης.

Στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη κορυφής αιολικής ενέργειας ανέμου στο Αμβούργο τον Σεπτέμβριο, οι ηγέτες της βιομηχανίας περιέγραψαν την ανάπτυξη ανεμογεννητριών που θα μπορούσαν σύντομα να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες και δήλωσαν ότι βλέπουν λίγα τεχνικά εμπόδια για την ανάπτυξη μονάδων ισχύος 20 μεγαβάτ, με λεπίδες έως και 240 μέτρων σε διάμετρο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood Mackenzie Power & Renewables, η αγορά θα έχει ανεμογεννήτριες 15-20 μεγαβάτ μέχρι το 2030 και η δυνατότητα μείωσης του κόστους μονάδων 12-15 μεγαβάτ είναι ήδη υπό ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη μιας τόσο μεγάλης ανεμογεννήτριας αφορούν πρώτα στο μήκος των λεπίδων, κατόπιν στην ανάγκη για νέα, προηγμένα και πιο δυναμικά συστήματα ελέγχου. 
Οι τεχνικές δυσκολίες περιλαμβάνουν τα φορτία κόπωσης σε τέτοιες τεράστιες μονάδες και γενικότερα την πρόκληση της κατασκευής των λεπίδων, από άποψη μάζας και αεροδυναμικής, αλλά και μεταφοράς.
Το κόστος μιας λεπίδας είναι περίπου το 6-8% του συνολικού κόστους μιας ανεμογεννήτριας. 
Οι μακρύτερες λεπίδες θα είναι όλο και πιο ακριβές, αλλά μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους της ενέργειας και μια σχετικά μικρή αύξηση του μήκους των λεπίδων μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ετήσια παραγωγή ενέργειας.
Η χρήση νέων υλικών, όπως ανθρακόνημα, είναι μία λύση στο σχεδιασμό νέων, μακρύτερων λεπίδων.
 Ωστόσο, οι ίνες άνθρακα έχουν τα δικά τους ζητήματα, καθώς αποτελούν αγωγό του ηλεκτρισμού και η προστασία από κεραυνούς περιπλέκεται


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αυτό είναι το τρίγωνο του Αιγαίου που μπορεί να δώσει σεισμούς έως 7,4 Ρίχτερ

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σκύρο, στη Λέσβο και στον 'Αγιο Ευστράτιο κρύβει συνολικά 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα, μήκους άνω των επτά χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,1 έως 7,4 βαθμών.
Οκτώ από αυτά τα ρήγματα μπορούν να «δώσουν» σεισμούς, άνω των επτά βαθμών.
Αυτό προκύπτει από νέες έρευνες Ελλήνων γεωεπιστημόνων στην περιοχή, με υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Παπανικολάου, που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Από τα 19 ενεργά ρήγματα, που χαρτογραφήθηκαν τώρα για πρώτη φορά, μόνο τα τρία ήσαν γνωστά κατά τις τελευταίες δεκαετίες και περιλαμβάνονταν στους σεισμικούς καταλόγους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι «έχει υποεκτιμηθεί ο δυνητικός σεισμικός κίνδυνος της περιοχής» και ότι «αυτά τα ρήγματα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ισχυρούς σεισμούς που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στα γύρω νησιά».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Marine Geology» (Θαλάσσια Γεωλογία), εκτός από το ρήγμα του Αγίου Ευστρατίου που "έδρασε" με σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών, προκαλώντας 20 θανάτους το 1968 και το οποίο χρειάζεται κάποιους αιώνες για να ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς, επίσης, τρία ακόμη ρήγματα που «έδωσαν» μικρότερους σεισμούς κατά τα τελευταία 30 χρόνια, τα υπόλοιπα ρήγματα μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,1 έως 7,3 βαθμών, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά εάν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια.
Η σχεδόν τριγωνική Λεκάνη της Σκύρου, που κυμαίνεται σε βάθη 600 έως 1.050 μέτρων, έχει παρόμοια τεκτονική δομή με εκείνη της γειτονικής Λεκάνης του Βορείου Αιγαίου, αλλά με μικρότερες διαστάσεις και πιο αργούς ρυθμούς παραμόρφωσης. Η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στην περιοχή της Λεκάνης της Σκύρου και η έναρξη καταβύθισης της περιοχής άρχισε πολύ πρόσφατα, πριν από λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, γι' αυτό και στον πυθμένα της ρηχής πλατφόρμας γύρω από τη λεκάνη συναντάται απευθείας το παλιό αλπικό υπόβαθρο, με λίγα μόνο πρόσφατα ιζήματα πάχους μερικών δεκάδων μέτρων.
Οι επιστήμονες επιδιώκουν να χαρτογραφούν με μεγάλη λεπτομέρεια τα υποθαλάσσια ρήγματα, προκειμένου να γνωρίζουν το δυναμικό τους και το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να δώσουν. Ο βυθός της Λεκάνης της Σκύρου είχε μελετηθεί με το ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο» το 2002, το 2003 και το 2013.
Στη νέα μελέτη παρουσιάζονται επεξεργασμένα νέα ψηφιακά στοιχεία, που αποκτήθηκαν από τις ωκεανογραφικές έρευνες, σχετικά με τη βαθυμετρία και την ανάλυση του ανάγλυφου του θαλάσσιου πυθμένα. Αναλύονται επίσης δεδομένα σεισμικής ανάκλασης για την ανίχνευση των γεωλογικών στρωμάτων και των τεκτονικών δομών, κυρίως των ρηγμάτων στο υπόβαθρο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα, σε βάθος πολλών εκατοντάδων μέτρων, κατά μήκος της Λεκάνης της Σκύρου, η οποία έχει μήκος 120 χιλιομέτρων και πλάτος 10 έως 40 χλμ.
Μεταξύ άλλων ευρημάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές μετατοπίσεις στα ρήγματα είναι της τάξης του ενός έως ενάμιση χιλιομέτρου, με τη δημιουργία υποθαλάσσιων κρημνών ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων.
«Η έρευνα αυτή συμπληρώνει παλαιότερη έρευνα της Λεκάνης του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Βορείων Σποράδων - Λήμνου - Χαλκιδικής, που είχε δημοσιεύσει η ίδια ερευνητική ομάδα στη δεκαετία του 2000. Έτσι, τώρα υπάρχει πια μία ολοκληρωμένη εικόνα της όλης τεκτονικής δομής και του σεισμικού κινδύνου στο Βόρειο Αιγαίο, όπου και αναπτύσσεται το βόρειο όριο της Μικροπλάκας του Αιγαίου, η οποία αποχωρίζεται από την Μακεδονία - Θράκη με ταχύτητα περίπου 20-25 χιλιοστόμετρα ανά έτος», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού.
Εκτός από το σεισμό των 7,1 βαθμών στις 19 Φεβρουαρίου 1968 με επίκεντρο κοντά στον Ευστράτιο (που είχε προκαλέσει και μικρό τσουνάμι ως τη Λήμνο), οι άλλοι μεγάλοι μεταπολεμικοί σεισμοί στην περιοχή ήσαν στις 4 Μαρτίου 1967 στη Λεκάνη της Σκύρου (6,2 βαθμοί) και στις 19 Δεκεμβρίου 1981 στην ανατολική περιοχή της ίδιας λεκάνης (6,8 βαθμοί), ο οποίος προκάλεσε περισσότερες ζημιές στη Λέσβο από ό,τι στη Σκύρο, ενώ είχαν ακολουθήσει ισχυροί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο 6,3 βαθμούς στις 27/12/1981. Υπήρξε επίσης στις 26 Ιουλίου 2001 ένας σεισμός 6,4 βαθμών λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σκύρου, σε βάθος 13 χλμ.
Την επιστημονική εργασία "συνυπογράφουν" ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Παπανικολάου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γρηγόρης Ρουσάκης και Ματίνα Αλεξανδρή, καθώς επίσης η υποψήφια διδάκτωρ Δανάη Λαμπρίδου του ΕΚΠΑ.
 



news

Ρόδος: Δεν θα πιστεύετε τι αγόρασε 39χρονη προίκα της κόρης της

Μια πολύ… προνοητική (κάποιοι θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν αλλιώς) 39χρονη μάνα από τη Ρόδο σκέφτηκε να επενδύσει στην προίκα της κόρης αγοράζοντας της ένα οικόπεδο δυο στρεμμάτων.
 Αλλά όχι κάπου στη Ρόδο ή την Ελλάδα.
Αλλά στη Σελήνη!
Σύμφωνα με την Δημοκρατική της Ρόδου, το 2001, όταν η 39χρονη Ζ.Π. είδε σε πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή ότι διατίθεται προς πώληση στην Ελλάδα περιορισμένος αριθμός οικοπέδων στη Σελήνη, καθώς είχαν ήδη σπεύσει διασημότητες, celebrities, μέλη βασιλικών οικογενειών και πολλοί εκκεντρικοί ανά την υφήλιο για να «καπαρώσουν» οικόπεδα με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να γίνουν ανάρπαστα!
Ετσι, η ίδια αμέσως τηλεφώνησε στην εκπομπή από όπου την παρέπεμψαν στο κτηματομεσιτικό γραφείο που διεκπεραίωσε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η Ζ.Π. κατέβαλε αντίτιμο 40.000 δρχ για την αγορά δύο στρεμμάτων, και μάλιστα σε προνομιακή θέση, η τιμή των οποίων σήμερα έχει εκτοξευθεί στα ύψη καθώς πλέον είναι δυσεύρετα!
Οι έρευνες στο Internet για τις τιμές των οικοπέδων στη Σελήνη δείχνουν ότι το κόστος αγοράς μερικών στρεμμάτων στην επιφάνειά της έχει σημειώσει στα τελευταία χρόνια αύξηση που ξεπερνά το 50%!
Η ίδια δήλωσε στη Δημοκρατική ότι το… προνομιακό οικόπεδο στη Σελήνη προορίζεται για την κόρη της, που σήμερα είναι στα 18!
Σε ποιον όμως ανήκει το φεγγάρι και πουλά οικόπεδα σε αυτό;
Το 1980 ο Dennis Hope επιδίωξε να γίνει και αυτός ο “κυρίαρχος” του φεγγαριού. Έτσι, λοιπόν, στις 22 Νοέμβριου προχώρησε στην απόκτηση του αστρικού αυτού σώματος με την υπογραφή της “Ανακήρυξης της Ιδιοκτησίας”, σύμφωνα με την όποια γινόταν ο εξουσιαστής της Σελήνης, με τον τίτλο “Η Κεφαλή του Τυριού”. Το παράδοξο αυτό γεγονός δεν αποτελούσε φάρσα, άλλα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του Hope, ο οποίος δεν σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια, δημιούργησε την “Πρεσβεία της Σελήνης”, την οποία δήλωσε στην Κομητεία σαν επιχείρηση και, έπειτα, έστειλε στη Σοβιετική Ένωση, στις Η.Π.Α και στα Ηνωμένα Έθνη τη διακήρυξή του και 55.000 δολάρια σαν ενοίκιο αποθήκευσης, καθώς και λογαριασμό σκουπιδιών. Εφόσον ολοκλήρωσε τις ενέργειές του, αποφάσισε να κάνει ό,τι θα έκανε κάθε επιχειρηματίας: να αρχίσει να πουλάει την ιδιοκτησία του. Χάρις στο διαδίκτυο και στη σωστή διαφήμιση, η “Πρεσβεία της Σελήνης” γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Hope να υποστηρίζει ότι 3,6 εκατομμύρια άτομα έχουν γίνει ιδιοκτήτες στρεμμάτων του αστρικού αυτού σώματος!
Οι πράξεις του Hope είναι αντίθετες με το Δίκαιο του Διαστήματος, όπως αυτό έχει καθορισθεί από τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον Hope από το να διευρύνει την επιχείρησή του, και να παρέχει στους πελάτες του τη δυνατότητα να αγοράσουν διαδικτυακές διευθύνσεις της Σελήνης, καθώς και φεγγάρια που ανήκουν σε άλλους πλανήτες.
Πάντως η πρώτη αγοραπωλησία οικοπέδου εκτός Γης έγινε το 1955, όταν ο Robert R. Coles, πρώην διευθυντής του πλανητάριου Hayden της Νέας Υόρκης, αποφάσισε (αφού ποτέ κανείς δεν είχε κατοχυρώσει ιδιοκτησία στη Σελήνη) να πουλάει πέντε στρέμματα εκεί, έναντι ενός δολαρίου. Η επιχείρηση δεν πήγε και πολύ καλά και γρήγορα το εγχείρημα ξεχάστηκε. Το 1980 εμφανίζεται ο Denis Hope, ιδιοκτήτης της εταιρείας Lunar Embassy που σήμερα είναι η μεγαλύτερη του είδους. Αρχικά πουλούσε τους τίτλους… εξωγήινης ιδιοκτησίας στα σούπερ μάρκετ και τώρα πια δραστηριοποιείται αποκλειστικά, μέσω του Internet.


news

Πόσα likes χρειάζονται για να μάθουν τα πάντα τα social media για σένα

Facebook και άλλοι κοινωνικοί κίνδυνοι...

Αρκούν 68 likes στο Facebook για να μπορεί κάποιος να προβλέψει με 95% ακρίβεια το χρώμα του δέρματός σου και με 88% και 85% πιστότητα αντίστοιχα, τη σεξουαλική σου ταυτότητα και το αν ψη?ίζεις τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικανούς... 
Δέκα likes είναι αρκετά για να σε γνωρίσει ένας διαδικτυακός «φίλος» καλύτερα από τον συνεργάτη σου και 70 για να μπορεί να πει περισσότερα για εσένα από ό,τι ένας ?ίλος σου... 
Με 150 likes «ξεπερνιέται» η γνώση που έχει η οικογένεια για εσένα και με 300 εκείνη που έχει ο/η σύντρο?ός σου...
Τα παραπάνω, που είναι ενδεικτικά για την πιθανή διείσδυση των social media στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, προκύπτουν από στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Cambridge (2012), στα οποία αναφέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ερευνητής Φοίβος Παπαδάκης, υποψήφιος διδάκτορας του King's College (Λονδίνο). Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι σκάνδαλα όπως του Facebook και της Cambridge Analytica απέδειξαν στην πράξη τη χρήση των social media και για πολιτικους σκοπούς, αυτά δεν χάνουν έδα?ος. Αντίθετα, κερδίζουν...
Σύμ?ωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Μαρκ Κόουτ (Mark Cote), senior lecturer του King' s College σε θέματα δεδομένων, πολιτισμού και κοινωνίας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, «το ενδια?έρον είναι ότι μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και βάσει στοιχείων του τελευταίου τριμήνου του 2018, τα έσοδα του Facebook αυξήθηκαν, κάτι που δείχνει ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά. Τα έσοδα από δια?ημίσεις αυξήθηκαν κατά 43,2% και όλα δείχνουν ότι το Facebook για το 2018 θα συντρίψει τον πήχη των 50 δισ. ευρώ σε έσοδα».
O κ. Κόουτ ανα?έρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη των μονοπωλίων του Διαδικτύου και των social media -GAFA, google, apple, facebook, amazon- κι απαρίθμησε τα 98 πραγματα «που ξέρει το Facebook για καθέναν από εμάς κι ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε ότι τα ξέρει».
Τόνισε ότι όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιούνται για να στοχεύσουν τους χρήστες με δια?ημίσεις και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος να δεχτούμε μια κατάσταση, όπου η καθημερινή μας ζωή, οι εμπειρίες, τα βιώματα και οι κοινωνικές μας σχέσεις θα δημιουργούνται ολοένα και περισσότερο από τα data points και όπου θα έχουμε μόνο συναλλακτική σχέση, καθώς και παρέμβαση και διείσδυση των data points στην προσωπική μας ζωή και επιρροή και σε πολιτικές διαδικασίες».
Το 90% των δεδομένων στην παγκόσμια οικονομία δημιουργήθηκε την τελευταία διετία
Από την πλευρά του, παρουσιάζοντας στοιχεία για την εκθετική ανάπτυξη του ψηφιακού κόσμου, ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι κάθε μέρα παράγονται 2,5 πεντάκις εκατομμύρια bytes δεδομένων, ότι το 90% των data στην παγκόσμια ιστορία δημιουργήθηκε την τελευταία διετία, ότι κάθε μέρα γίνονται 5 δισ. αναζητήσεις στην Google και κάθε λεπτό οι χρήστες του YouTube παρακολουθούν 4,1 εκατομμύρια βίντεο. «Υπάρχει ένα χάσμα στη σύγχρονη δημοκρατία, μεταξύ εκείνων που παράγουν δεδομένα και εκείνων που τα ελέγχουν. Υπάρχει ανάγκη για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα παγκοσμίως. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μεταξύ άλλων, να διασφαλίσουμε διαφάνεια στο λογισμικό με σκοπό να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών αλλά και να εμπλακεί η κοινωνική επιστήμη στην ανάπτυξη των αλγορίθμων», συμπλήρωσε.
«Μαγνητίζουν» τη διαφημιστική δαπάνη Google και Facebook
Τη μετατόπιση της διαφημιστικής δαπάνης από τα παραδοσιακά μέσα όπως οι εφημερίδες προς τα κοινωνικά δίκτυα, επισήμανε, από την πλευρά της, η Τζένιφερ Πίμπους (Jennifer Pymbus), διδάκτορας ψηφιακού πολιτισμού στο King's College: «αν κοιτάξουμε την ψηφιακή διαφήμιση, η βιομηχανία αυτή έχει αλλάξει ριζικά. Το 2017 το 57% της βιομηχανίας αφορούσε δυο βασικούς παίκτες: την Google, η οποία προσέλκυσε διαφημιστική δαπάνη 63 δισ. λιρών και το Facebook (24 δισ. λίρες). Την ίδια στιγμή, τα ψηφιακά έσοδα της εφημερίδας Guardian ανήλθαν σε μόλις 94,2 εκατομμύρια λίρες -και σε αυτά συνυπολογίζονται και οι συνδρομές, όχι μόνο η διαφήμιση. Όσοι, λοιπόν, θέλουν να διαφημιστούν απευθύνονται απευθείας σε αυτές τις δυο εταιρείες. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά που έγινε αισθητή την τελευταία δεκαετία ως αποτέλεσμα της κατάχρησης των προσωπικών μας δεδομένων».
Αναφερόμενη στη δυνατότητα στοχευμένης προσέγγισης που προσφέρει η χρήση των προσωπικών δεδομένων, όχι μόνο για εμπορικούς αλλά και για πολιτικούς σκοπούς, η κ. Πίμπους υποστήριξε ακόμη ότι «στην κορωνίδα της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την Προεδρία των ΗΠΑ, υπήρχαν 1000 δια?ορετικές δια?ημίσεις για 1000 δια?ορετικούς τύπους ατόμων και 100.000 δια?ορετικές ιστοσελίδες».
«Κανείς, εκτός απλό εμένα, δεν πρέπει να μπορεί να ελέγχει τα προσωπικά μου δεδομένα»
Την πεποίθηση ότι τα social media «ελέγχονται από όσους έχουν χρήμα και εξουσία», εξέφρασε η Μανάλ αλ Σαρίφ (Manal Alsharif), ιδρύτρια του κινήματος #Women2Drive, υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν και της ακαδημίας #Women2Hack.
Η Μανάλ αλ Σαρίφ, που έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως ένα από τα 100 πιο επιδραστικά άτομα στον κόσμο και θεωρείται η πρώτη γυναίκα στη Σαουδική Αραβία, με ειδίκευση στην ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής, τόνισε: «Από 60 εκατομμύρια χρήστες το 2011 στο Twitter, σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια, μετά και τη διαγραφή 70 εκατομμυρίων ψεύτικων ή κακόβουλων λογαριασμών. Οι κυβερνήσεις βάζουν στο στόχαστρο τους influencers στο Twitter. Για παράδειγμα, στα γραφεία της εταιρείας στο Ντουμπάι βρήκαν τις διευθύνσεις IP αυτών των ανθρώπων. Ένας από αυτούς βασανίστηκε και σκοτώθηκε. Το 2011, στις 2 τα ξημερώματα και ενώ ο δίχρονος γιος μου κοιμόταν, έστειλαν αστυνομία στο σπίτι μου να με συλλάβει. Βέβαια, από την άλλη, αν κάποιος γείτονας δεν τουίταρε για τη σύλληψή μου, μπορεί να είχα εξαφανιστεί», συμπλήρωσε η Μανάλ αλ Σαρίφ.
Όπως είπε, από τις δικτατορίες μέχρι τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, όλοι χρησιμοποιούν τα social media για να επηρεάσουν ανθρώπινες συμπεριφορές και πολιτικές απόψεις. «Κανείς εκτός από εμένα δεν θα έπρεπε να μπορεί να ελέγχει τα δεδομένα μου και να τα πουλάει σε όποιον έχει τα λεφτά. Πουλάς τη ζωή σου, την ασ?άλεια και τις προσωπικές σου πληρο?ορίες σε μια εταιρεία. Προσωπικά είμαι πρόθυμη να πληρώσω για social media που δεν ελέγχουν την πληρο?ορία μου και από τα οποία μπορώ να αποσυνδεθώ χωρίς να κρατήσουν τα προσωπικά μου δεδομένα. Κατά μια εκτίμηση, με 4 δολάρια (συνδρομή) τον χρόνο, το Facebook δεν θα είχε δικαίωμα να πουλάει την πληρο?ορία μου σε brokers», πρόσθεσε, ενώ ως πιθανές εναλλακτικές ανέφερε την τεχνολογία που βασίζεται σε blockchain και torrents και σε servers αποκεντρωμένους σε όλον τον κόσμο.
Ανήλικοι digital natives και έλλειψη κριτικής σκέψης
Πόσο εξοικειωμένα και ασφαλή είναι τα παιδιά σε αυτό το ψηφιακό σκηνικό; Περίπου το 60% των ανηλίκων στην ΕΕ χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο και θεωρούνται digital natives.
Βάσει πρόσφατης μελέτης, όμως, παρότι πάνω από τέσσερα στα δέκα παιδιά (ποσοστό 43%) πιστεύουν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους για το διαδίκτυο, στην πραγματικότητα «δεν μπορούν να το αντιληφθούν με κριτική σκέψη», όπως δήλωσε η Αναστασία Καραγιάννη, ειδική σε θέματα ψηφιακών δικαιωμάτων και προστασίας των παιδιών, εκπροσωπώντας τη MKO Homo Digitalis, και πρότεινε τη συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία θα προωθήσει νομοθετικά μέτρα με σκοπό τη μεγαλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών.
«Αν σε ανάγκαζαν να μοιραστείς τους μύχιους φόβους σου, θα χαρακτήριζες το καθεστώς τυραννία, αλλά στο Google τους μοιράζεσαι δωρεάν και οικειοθελώς».
«Το Google είναι ικανό να καταγράψει μέχρι και τους πιο μύχιους φόβους μας και να πουλήσει το προφίλ μας σε διαφημιστές. Όλα αυτά τα δίνουμε δωρεάν, οικεία βουλήσει, ενώ εάν μας επέβαλλαν να παρέχουμε τέτοια δεδομένα θα λέγαμε ότι πρόκειται για τυραννία», υποστήριξε ο Ντιέγκο Ναράνχο (Diego Naranjo) από τη μη κυβερνητική οργάνωση EDRi για τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δικαιώματα.
Ο Δημήτρης Παπαευαγγέλου δημιούργησε το mediawatch.io, χάρη στο οποίο μπορεί κάποιος να αναζητήσει την πρώτη πηγή μιας είδησης, να ακολουθήσει την πορεία αναπαραγωγής της και να διαπιστώσει, εάν αυτή αναμεταδόθηκε ορθώς.
«Το επίπεδο της παραποίησης της είδησης και της διαμόρφωσης πεποιθήσεων από τα media είναι κατά τη γνώμη μου πολύ χειρότερο από αυτό που γίνεται στα social media. Γίνεται εμφανής ο τρόπος που χρησιμοποιούνται από αυτούς που έχουν θεσμική θέση στον πολιτικό και δημόσιο λόγο», είπε και ανέφερε ενδεικτικά την περίπτωση του υποτιθέμενου tweet της υπουργού Πολιτισμού Μυρσινης Ζορμπά για τον υποτιθέμενο θάνατο του Κώστα Γαβρά, το οποίο πέραν του ότι έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να αναμεταδοθεί από έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού, χρησιμοποιήθηκε από άλλα, εγχώρια μέσα, για να πλήξει την κ. Ζορμπα, παρότι δεν γράφτηκε από εκείνη.
Υπάρχουν εναλλακτικές στη Google; Η Qwant λέει «ναι»
Υπάρχουν εναλλακτικές στο Google; Μηχανές αναζήτησης που δεν αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα και δεν τα χρησιμοποιούν για στοχευμένη διαφήμιση; Που επιτρέπουν τη λήθη στον ψηφιακό κόσμο; Κατά τον Λέοναρντ Κοξ (Leonard Cox), δημιουργό της Qwant, η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης διασφαλίζει κι εγγυάται όλα τα παραπάνω: «Είμαστε μια ευρωπαϊκή και ηθική μηχανή αναζήτησης που σέβεται τις υποσχέσεις που δίνει για: σεβασμό στην ιδιωτικότητα, ουδέτερα αποτελέσματα, αντικειμενικό πανόραμα, όχι εξατομικευμένες πραγματικότητες. Υπάρχει δικαίωμα στην λήθη στο διαδίκτυο».
Όπως είπε, έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας, η Qwant έχει μεγαλώσει και μέχρι στιγμής φέτος έχει επεξεργαστεί περίπου 20 δισ. αιτήματα αναζήτησης.
Factmata: «A human in the loop»
Η Λουσίνε Μεχραμπιγιάν (Lusine Mehrabyan), δημιουργός του Factmata, παρουσίασε την εν λόγω μιντιακή πλατφόρμα, που σκοπό έχει τη διαφάνεια και να ωθήσει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια όσο δυνατόν περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου. «Σκοπός μας δεν είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κοινότητες και τα μέλη μας ως προϊόν αλλά ως συνεργάτες», είπε, προσθέτοντας ότι παρότι η μηχανική και οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων, εξακολουθεί να υπάρχει μια φαιά περιοχή, για την οποία απαιτούνται άλλου είδους γνώσεις, που καθιστούν αναγκαία την εμπλοκή του ανθρώπινου παράγοντα, αυτό που λέμε «Human in the loop».
WhatsApp και Μπολσονάρο
Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στελιος Κούλογλου, ανέφερε ως παράδειγμα χρήσης των social media από την εξουσία τις πρόσφατες εκλογές στη Βραζιλία, όπου ο Μπολσονάρο χρησιμοποίησε πολύ κατά την εκστρατεία του τα social media και ιδίως εφαρμογές όπως το WhatsApp. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως η εκστρατεία στο WhatsApp χρηματοδοτήθηκε από ισχυρούς επιχειρηματίες της Βραζιλίας.

Σύντροφοι, ο καπιταλισμός σας πήρε και τα σώβρακα

Στο ποδόσφαιρο όταν μια ομάδα διασύρει την αντίπαλο της - όχι όταν απλώς την νικά - τότε λέμε πως «τους πήρανε και τα σώβρακα». Αυτό συνέβη το 1989 με τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό.
Το βράδυ της 9ης προς την 10η Νοεμβρίου 1989 εκατομμύρια Ανατολικογερμανοί με τα τρισάθλια αυτοκίνητα τους έκαναν ατέλειωτες ουρές - εκμεταλλευόμενοι μιαν ασυνεννοησία μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων της Α.Γερμανίας- για να επισκεφθούν τον καπιταλιστικό παράδεισο της Δ. Γερμανίας. 
Εξ όσον είναι γνωστό μέχρι σήμερα, δεν παρατηρήθηκε αντίθετη κίνηση, δηλαδή από την Δ. Γερμανία προς την κόλαση του Χόνεκερ και της Στάζι.
Αυτό το ιστορικό «γιατί συνέβη αυτό εκείνο το βράδυ» θα στοιχειώνει όλους τους αριστερούς του πλανήτη μας, γιατί στην
απάντηση του κρύβεται όλη η βαρβαρότητα του συστήματος που για δεκαετίες πίστεψαν. Πολύ απλά, ο Μ. Γκορμπατσόφ δεν έδωσε την διαταγή τα τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας να βγούνε στους δρόμους και ο λαός αφέθηκε ελεύθερος, για πρώτη φορά, να επιλέξει.  Να πάει όπου θέλει.
Είναι στην ανθρώπινη φύση να προτιμούμε το καλό από το κακό, τον παράδεισο από την κόλαση. Γιατί στην αντιπαράθεση των δύο κόσμων δεν υπήρχαν αποχρώσεις, δεν υπήρχαν λεπτεπίλεπτες διακρίσεις. Συγκρούονταν δύο συστήματα που πρέσβευαν με απόλυτο τρόπο το φως και το σκοτάδι. 
Είτε αρέσει στους αριστερούς και στους αριστερούληδες είτε δεν αρέσει, περί αυτού επρόκειτο.
Ο Μ. Γκορμπατσόφ, ένας πολιτικός στον οποίον η ανθρωπότητα οφείλει πολλά, πίστεψε πως μπορούσε, μέσα από σταδιακές αλλαγές, να μεταρρυθμίσει το γηρασμένο και αντιπαραγωγικό σοβιετικό σύστημα. Δεν αντιλήφθηκε όμως πως στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και μια μικρή χαραμάδα φωτός, γίνεται πολύ γρήγορα μια τεράστια οπή μέσα από την οποία φωτίζεται όλος ο κόσμος. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν μετασχηματίζονται. Καταρρέουν.
Και στην προκειμένη περίπτωση η κατάρρευση επήλθε λόγω της συσσώρευσης αντιφάσεων, αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού των δύο κόσμων. Η κατάντια της σοβιετικής κοινωνίας αποτυπωνόταν στο σλόγκαν «εμείς κάνουμε πως δουλεύουμε κι εσείς κάνετε πως μας πληρώνετε», το οποίο έγινε τελικά ένα δόγμα που την χαρακτήριζε. Αυτή η κατάντια συμβολοποιήθηκε με το «τείχος του αίσχους» που δεν χώριζε τους δύο κόσμους, που είναι μια ιδεολογικά ουδέτερη έκφραση, αλλά, πολύ απλά, εμπόδιζε τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν το ανατολικό τμήμα της πατρίδας τους και να εγκατασταθούν στο δυτικό. 
Και ήθελαν να φύγουν γιατί ζούσαν μέσα στην μιζέρια, στην δυστυχία, μέσα σε ένα καθεστώς ανελευθερίας. Τα γράφω αυτά τα αυτονόητα, γιατί εδώ στην Ελλάδα, όπου τα μαρξιστικά κόμματα στις εκλογές των δασκάλων συγκεντρώνουν 40% plus, το αυτονόητο έχει πεθάνει. Και γι΄αυτό ζούμε τα όσα ζούμε και, δυστυχώς, και τα όσα θα ζήσουμε.   Μάλλον δεν έχει καταλάβει ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών, γιατί εκείνο το φωταγωγημένο βράδυ της 9ης προς την 10η Νοεμβρίου 1989, δεν μετακινήθηκε ούτε ένας Δυτικογερμανός προς τα ανατολικά. 
Γιατί οι ατέλειωτες ουρές των ξεχαρβαλωμένων αυτοκινήτων είχαν μια κατεύθυνση. 
Επειδή αυτό είναι μια Ελληνική ιδιαιτερότητα, δηλαδή αποτελούμε μια παγκόσμια κακοφωνία, την ευθύνη την έχουν και οι εγχώριοι διανοούμενοι του φιλελεύθερου χώρου που δεν ανέδειξαν γεγονότα και δεν συνέκριναν καταστάσεις. Ας ελπίσουμε πως η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει για την Ελλάδα και την κατάρρευση ενός συμπλέγματος αξιών που κυριάρχησαν για δεκαετίες στην κοινωνία μας. 
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί να ηττηθεί εκλογικά, που θα ηττηθεί, θα πρέπει να συντριβεί και ιδεολογικά.
 
Σ. Μουμτζής
liberal.gr

Κτηματολόγιο: Χάνονται οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν

Τους φακέλους τους θα πρέπει να ετοιμάζουν το επόμενο διάστημα εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, μιας και αρχίζει η περίοδος συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για το υπόλοιπο της χώρας.
Πάνω από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μπουν στη σειρά για να καταγράψουν την περιουσία τους.
Την ίδια ώρα, ξεμπλοκάρει και η διαδικασία για τη β΄ φάση κτηματογράφησης σε Αθήνα, Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά, η οποία είχε παγώσει εδώ και μια πενταετία.
Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετείχαν στα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης το 2008 (σε Αττική, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες νομών) αλλά τη δεκαετία του «90, θα πρέπει να προετοιμάζονται να βάλουν – και πάλι- το χέρι στην τσέπη.
Κι αυτό διότι οι πρώτοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το 1 τοις χιλίοις επί της αξίας του δικαιώματος (μείον 20.000 ευρώ) και οι δεύτεροι τα τέλη των 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής των οφειλομένων.
Διευκρινίζεται πως όποια ακίνητα δεν δηλωθούν χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο. Για τα παλιά προγράμματα (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια και για τα νέα (2008 και μετά) αν δεν δηλωθεί σε επτά χρόνια. Σήμερα τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε περίπου 200.000. Αυτά τα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αξιοποιηθούν.
Η νέα φάση
Αυτή η φάση αφορά την υλοποίηση 27 συμβάσεων που ανατέθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου σε 16 μελετητικά σχήματα, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021. Εκτός παραμένουν πέντε συμβάσεις του προγράμματος (που έχουν τον κωδικό «KTIMA 16») λόγω δικαστικών προσφυγών.
Αυτές αντιπροσωπεύουν το 7% των δικαιωμάτων και αντιστοιχούν στο 6,3% της έκτασης. Ετσι, γι» αυτόν τον λόγο η ολοκληρωτική κτηματογράφηση αναμένεται το 2022. Σημειώνεται πως με βάση τον αρχικό προγραμματικό η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2020.
Αν και τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης ξεκίνησαν τη δεκαετία του «90, αυτή τη στιγμή έχει κτηματογραφηθεί το 29,2% των δικαιωμάτων.
Πότε ξεκινά το τελευταίο κύμα κτηματογράφησης;
Η συλλογή δηλώσεων για τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν κτηματογραφηθεί ακόμα αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά τον Νοέμβριο.
Ποιες περιοχές αφορά;
Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην τελευταία γενιά κτηματογράφησης αφορούν όλες τις περιοχές της χώρας που δεν είχαν μέχρι τώρα ενταχθεί σε κάποιο από τα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι αφορά όλες τις περιοχές της Ελλάδας εκτός από τα αστικά κέντρα και ορισμένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Πόσα είναι τα δικαιώματα;
Τα δικαιώματα που αναμένεται να καταγραφούν από το τελευταίο αυτό πρόγραμμα κτηματογράφησης εκτιμώνται σε περίπου 16,5 εκατομμύρια.
Πότε αρχίζει η ενημερωτική καμπάνια;
Η ενημερωτική καμπάνια θα αρχίσει από το ερχόμενο διάστημα και θα κορυφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι;
Ολα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τη φάση της συλλογής των δηλώσεων του Κτηματολογίου περιγράφονται αναλυτικά στο φυλλάδιο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του φορέα: http://www.ktimatologio.gr/mediacenter/Publications/2951.pdf
Μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας καταβάλλεται και το ανταποδοτικό τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους. Στις αγροτικές περιοχές οι ιδιοκτήτες που έχουν παραπάνω από δύο δικαιώματα στον ίδιο δήμο καταβάλλουν τέλη για δύο μόνο εγγραπτέα δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.
Είναι απαραίτητο το τοπογραφικό;
Εφόσον υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, αντίγραφό του θα πρέπει να επισυνάπτεται με τη δήλωση των πολιτών, έτσι ώστε να γίνει ορθότερα ο εντοπισμός των δηλούμενων ακινήτων.
Θα εισπραχθούν τα 35 ευρώ από τα πρώτα προγράμματα;
Ολοι οι δικαιούχοι οφείλουν να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα τέλη για τα εμπράγματα δικαιώματα που εγγράφονται στο Κτηματολόγιο.
Επιπλέον, θα εισπραχθεί – και – το ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του δικαιώματος αφαιρουμένων των 20.000 ευρώ από τα προγράμματα του 2008 σε Αττική, Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες νομών;
Ολοι οι δικαιούχοι οφείλουν να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα τέλη για τα εμπράγματα δικαιώματα που εγγράφονται στο Κτηματολόγιο. Σε ό,τι αφορά αυτό το τέλος, διευκρινίζεται ότι υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης. Οπου δεν υπάρχει ο υπολογισμός, γίνεται με βάση τη φορολογική αξία αυτού. Παράδειγμα για ένα δικαίωμα (δηλαδή έναν ιδιοκτήτη) με αξία 50.000 ευρώ, ο υπολογισμός γίνεται ως εξής: αφαιρούνται οι 20.000 ευρω και μένουν οι 30.000 ευρώ. Το ένα τοις χιλίοις επί των 30.000 ευρώ είναι 30 ευρώ.
Παρατηρείται ή όχι χαμηλή προσέλευση στις μέχρι τώρα περιοχές όπου γίνεται κτηματογράφηση (αληθεύει το σχεδόν ένας στους 10;)
Ειδικά στις αγροτικές περιοχές υπάρχει μια καθυστέρηση στην ανταπόκριση των πολιτών, που οφείλεται στο γεγονός ότι στην αγροτική χώρα υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακινήτων για τα οποία δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς είτε λόγω κληρονομικής διαδοχής χωρίς αποδοχή κληρονομιάς, είτε λόγω αδυναμίας εντοπισμού πολλών αγροτικών ακινήτων από ιδιοκτήτες που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες πόλεις ή σε άλλη χώρα, είτε λόγω χρησικτησιών.
Παρ’ όλα αυτά η πλειονότητα των υφιστάμενων δικαιωμάτων συλλέγεται κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης. Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της έναρξης συλλογής δηλώσεων Κτηματολογίου για τις υπολειπόμενες περιοχές της χώρας, οι πολίτες καλούνται να προετοιμαστούν εγκαίρως για να είναι σε θέση να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Οδηγίες προσφέρονται στον σχετικό οδηγό που έχουμε εκδώσει (βλ. ανωτέρω).
Τι γίνεται με τη β΄ φάση κτηματογράφησης σε Αθήνα – Βόλο και Λαμία; Θα αρχίσει η ανάρτηση; Προθεσμίες κ.λπ.;
Εχει ολοκληρωθεί η υποβολή των παραδοτέων που απεικονίζουν την κτηματολογική κατάσταση με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις και διενεργείται έλεγχος ποιότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα. Εφόσον τα παραδοτέα κριθούν αποδεκτά, τότε η διαδικασία της προανάρτησης προβλέπεται να εκκινήσει εντός του επόμενου τριμήνου.
Σημειώνεται ότι η προανάρτηση είναι μια νέα διαδικασία κατά την οποία οι πολίτες ενημερώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για το πώς τα δικαιώματά τους καταγράφηκαν κατά την κτηματογράφηση και έχουν τη δυνατότητα με μια πολύ απλή διαδικασία και χωρίς κόστος για αυτούς να επιβεβαιώσουν την πληροφορία και να υποδείξουν τυχόν πρόδηλα σφάλματα που μπορεί να έχουν παρεισφρήσει κατά την καταχώριση των στοιχείων.
Η χρηματοδότηση θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΣΠΑ);
Εχει υποβληθεί πλήρης μελέτη βιωσιμότητας στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε το έργο να συγχρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Αναμένεται η απόφαση της ΕΕ.
Τι αναμένεται από το ΣτΕ (έχουν προσφύγει οι μισοί υποθηκοφύλακες για τον νόμο που έκανε ΝΠΔΔ το Κτηματολόγιο) και πότε;
Εχει ολοκληρωθεί η συζήτηση από το ΣτΕ των εν λόγω προσφυγών και αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση.
Συνεχίζεται η αποχή των υποθηκοφυλάκων; Τι επιπτώσεις έχει στη συλλογή δηλώσεων;
Η αποχή συγκεκριμένων υποθηκοφυλάκων συνεχίζεται. Παρ’ όλα αυτά, δεν επηρεάζεται η συλλογή δηλώσεων καθότι δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης η αναφορά στα στοιχεία μεταγραφής (εφόσον δεν τα έχει κρατήσει ο πολίτης θα πρέπει να τα ζητήσει από το οικείο υποθηκοφυλακείο), καθώς αυτά μπορούν να συμπληρωθούν και σε μεταγενέστερο χρόνο.
Τι γίνεται με τους δικηγόρους που παραιτήθηκαν (σχεδόν ένας στους τρεις); Ποιος θα κάνει την επίβλεψη στις νέες μελέτες; Θα ανανεωθεί η θητεία τους;
Ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ανακατανείμει τους υφιστάμενους πόρους της Νομικής Διεύθυνσης, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά την υλοποίηση των έργων κτηματογράφησης. Επιπλέον, έχουν γίνει ενέργειες να ενισχυθεί περαιτέρω ο φορέας με εξειδικευμένο προσωπικό μέσω του προγράμματος κινητικότητας του δημόσιου τομέα.

 dikaiologitika

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - "ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ"

 *ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ"

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙς 19:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ " ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΒΑΛΕΑΣ"


«Ο λόγος σου σπαθί, νυστέρι και φωτιά που φωτάει και φως που καίει. Σ’ είδαμε πάντα με την παλάμη σου ανοιχτή, δίπλα στ’ αυτί, για ν’ αφουγκράζεσαι πίσω από τα τείχη τη στρογγυλή βουή του Ιστορικού, αναπότρεπτου ήλιου. Αυτόν τον ήλιο μας έδειξες.»
 Γιάννης Ρίτσος 

Στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ,  δεν θα μπορούσε να λείπει το «φως που πάντα καίει», ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης. Ο Γιάννης Ρίτσος τον αποκάλεσε «η φωνή του λαού, ο ποιητής των λαϊκών αγώνων» και όχι άδικα. Πολλά στόματα τραγούδησαν τους στίχους του, μέσα στο σίδερο της φωτιάς και της μάχης, πολλά μυαλά ακονίστηκαν ,πήραν θάρρος, ατσαλώθηκαν μέσα από τη διαλεκτική- υλιστική γραφή του. Η θεατρική παράσταση του έργου του Κ. Βάρναλη, «Το φως που καίει», από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αυτό το σκοπό έχει. Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου από την πληθώρα των αριστουργημάτων του Κ.Βάρναλη, δεν είναι τυχαία. Το «Φως που καίει» αποτελεί το πρώτο επαναστατικό έργο, όχι μόνο του ποιητή, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής λογοτεχνίας. Δεν είναι λοιπόν, απλά ένας φόρος τιμής για τα ηρωικά περασμένα.. Είναι υπόσχεση για τη συνέχεια.. Για το δρόμο για το «Βασίλειο της πανανθρώπινης φιλιάς»..

Ο Κώστας Βάρναλης γεννιέται στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας το 1884. Τελειώνει το σχολείο στη Φιλιππούπολη και έπειτα έρχεται στην Αθήνα να σπουδάσει Φιλολογία. Το 1919 πηγαίνει στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολουθεί μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας και κοινωνιολογίας. Εκεί τον συνεπαίρνει η φλόγα της νικηφόρας Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917. Προσχωρεί στον μαρξισμό και τον διαλεκτικό υλισμό, αναθεωρώντας τις προηγούμενες απόψεις του για την ποίηση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Διατελεί για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάζεται για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Το 1935 για τη δράση του εξορίζεται στον Αϊ- Στράτη και στη Μυτιλήνη, μαζί με τον κομμουνιστή δάσκαλο Δημήτρη Γληνό. Μετά την απελευθέρωση, ο Βάρναλης δουλεύει στον «Ριζοσπάστη». Πεθαίνει στις 16 Δεκέμβρη 1974.
 Ο Κώστας Βάρναλης δεν  είναι μόνο μια από τις κορυφές  της επαναστατικής τέχνης στη  χώρα μας, αλλά και ιδρυτής  της. Είναι ο πρώτος από τον  κύκλο των ριζοσπαστικοποιημένων λογοτεχνών του καιρού του, που- με απόσταση μόλις τεσσάρων χρόνων από τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης- μετουσιώνει την κομμουνιστική ιδεολογία σε ποιητικό λόγο και μαζί ο πρώτος που δοκιμάζει να επεξεργαστεί σύνθετα θέματα  της αισθητικής και λογοτεχνικής κριτικής από τη σκοπιά του διαλεκτικού υλισμού.
Για να ανοίξει δρόμο στη νέα κοσμοθεωρία υποχρεώθηκε να αντιπαρατεθεί με αντιλήψεις και προκαταλήψεις αιώνων, να αποκαθηλώσει πανάρχαιες θεότητες του ιδεαλισμού και της θρησκείας, να αναμετρηθεί με κορυφαίες ποιητικές και πνευματικές αξίες της ανερχόμενης αστικής τάξης, ν’ αντιπαλέψει όχι μόνο τον παντοδύναμο εθνικισμό, αλλά και τις σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, που ευδοκιμούσαν στους κόλπους του βενιζελισμού.
Ο Κώστας Βάρναλης γρήγορα συνδέεται με την πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και μ’ αυτό μοιράζεται την ιδεολογική  και πολιτική του διαδρομή, την ταξική πάλη και τις συνέπειές της, τις νίκες και τις ήττες του. Ο αγώνας και η φροντίδα για να κατακτήσει η εργατική τάξη την αυτογνωσία της είναι ο πυρήνας της ώριμης τέχνης του Βάρναλη.
Ο Κ. Βάρναλης είναι ο δάσκαλος που δεν άντεξε το αστικό σχολείο απολύοντάς τον..
Είναι ο δημοσιογράφος για λόγους βιοποριστικούς, με την αιχμηρή και αλύγιστη πένα..
Είναι ο εξόριστος που από τον Αϊ- Στράτη υμνούσε την Οκτωβριανή Επανάσταση..
Είναι φιλόσοφος και διανοητής…
Μα πάνω απ’ όλα είναι ποιητής της εργατιάς… 

*Της Νικολίνας Νικοπούλου, μέλους του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ και υπεύθυνης της ομάδας λειτουργίας του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ " Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας"

Φόροι και φόβοι κατάσχεσης ροκανίζουν τις καταθέσεις

Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, που κορυφώνονται το τρίτο τρίμηνο του έτους, «ροκανίζουν» τις λιγοστές καταθέσεις που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά στις τράπεζες, το επίπεδο των οποίων μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα, αντιστρέφοντας την ανοδική πορεία που είχαν έως και τον Αύγουστο.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», με βάση τα οποία στις αρχές Νοεμβρίου οι τραπεζικές καταθέσεις υποχώρησαν κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, από 142 δισ. ευρώ που ήταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου μειώθηκαν στα 141,6 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου άλλα 200 εκατ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις τράπεζες, περιορίζοντας το ύψος των καταθέσεων στα 141,4 δισ. ευρώ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Αυγούστου το ύψος των καταθέσεων ήταν στα 141,9 δισ. ευρώ, ακολουθώντας ανοδική πορεία από τις αρχές του χρόνου.
Οι εκροές που παρατηρούνται δεν δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στις τράπεζες, καθώς δεν συνδέονται με κάποιον ουσιαστικό λόγο αποσταθεροποίησης της οικονομίας. Αντίθετα, αποδίδονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που υποχρεούνται να καταβάλλουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά και ένα γενικότερο φόβο που έχει να κάνει με τις κατασχέσεις λογαριασμών για όσους χρωστούν κυρίως στο Δημόσιο και την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, «τρέχουν» οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκροές που παρατηρούνται είναι αρκετές για να ανακόψουν μια πιο αποφασιστική μείωση του ELA, που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αποκλιμακώθηκε οριακά. Οπως ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες καθορίστηκε έως και την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στο ποσό των 4,9 δισ. ευρώ και είναι μειωμένο μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ. Αν και όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ, «η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 100 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές», είναι σαφές ότι η μείωση που καταγράφηκε δεν συνιστά ουσιαστική αποκλιμάκωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δύο ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Πειραιώς, έχουν μηδενίσει τον ELA, ενώ η Alpha Bank και η Eurobank προγραμματίζουν την απεξάρτησή τους έως τα τέλη του χρόνου. Η ανακοπή της ανοδικής πορείας των καταθέσεων που καταγράφεται δεν ανατρέπει τα σχέδια των τραπεζών, οι οποίες αντλούν την αναγκαία ρευστότητα από τη διατραπεζική. Είναι όμως σαφές ότι δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών που βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που συρρικνώνεται παρά το γεγονός ότι η οικονομία έχει μπει σε ρυθμό ανάπτυξης.

kathimerini

Πόσο επικίνδυνο είναι να αναπνέεις στην Ευρώπη; No4 σε θανάτους η Ελλάδα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων κάθε χρόνο, με τον αέρα να είναι πιο επικίνδυνος σε κάποιες χώρες από ότι σε άλλες.
Tα στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποθαρρυντικά. 
 Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και δεκαετίες: το 1990, η εισπνοή μικροσωματιδίων, οδήγησε σε πρόωρο θάνατο ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους.
 Αν και η θνησιμότητα στην Ευρώπη μειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες, τα επίπεδα ρύπανσης παραμένουν παράνομα υψηλά - ειδικά σε αστικά κέντρα. Υπολογίζεται πως περίπου το 90% των Ευρωπαίων που ζουν σε πόλεις, εισπνέουν αέρα που είναι επικίνδυνος για την υγεία τους.

lifo

Διακοπή εργασιών στην "Πειραιώς"

Δεν θα λειτουργήσουν – κάποιες νυχτερινές ώρες  - αυτό το Σαββατοκύριακο  τα μηχανήματα αυτόματης Ανάληψης Χρημάτων αλλά και άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα.
Όπως ανακοινώθηκε
«Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων της Τράπεζας,
τo Σάββατο 10/11/2018 από τις 3:30 πμ έως τις 5:30 πμ και
τη Κυριακή 11/11/2018 από τις 3:00 πμ έως τις 5:00 πμ,
θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες της Winbank (web, mobile, smartphone apps και ATM).
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου