21.12.19

ΒΙΝΤΕΟ - «Από τα 50.000 στα 100 πόδια»: Ο πιλότος που είδε το UFO Tic Tac σπάει τη σιωπή του

Μετά από 15 χρόνια, ο πιλότος που είδε -και κατέγραψε σε βίντεο- το περίφημο UFO Tic Tac, όπως ονομάστηκε, έσπασε τη σιωπή του!
Ο Chad Underwood εντόπισε το εν λόγω αντικείμενο τον Νοέμβριο του 2004, με την κάμερα του μαχητικού του αεροπλάνου να καταγράφει τις αλλόκοτες κινήσεις του στον ουρανό.
Το βίντεο, όμως, μόλις το 2017 είδε το «φως» της δημοσιότητας και φέτος, στις αρχές του έτους, επιβεβαιώθηκε και επίσημα η ύπαρξή του από το Πεντάγωνο.
Οι Αμερικανοί αξιωματικοί δεν έχουν ιδέα τι είδους αντικείμενο έχει καταγραφεί. Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο, όμως, να πρόκειται για κάποιο καιρικό φαινόμενο, αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο ή πουλιά.
Και σήμερα, μετά από 15 χρόνια, ο πιλότος έρχεται να ταράξει τα νερά, μιλώντας για την εμπειρία του:
«Δεν συμπεριφερόταν εντός των νόμων της φυσικής. Κατέβαινε από τα 50.000 στα 100 πόδια μέσα σε δευτερόλεπτα. Δεν γίνεται αυτό», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Εκείνο που ξεχώρισε περισσότερο για μένα ήταν το πόσο αλλοπρόσαλλα κινούταν.Και αυτό που εννοώ με το αλλοπρόσαλλο είναι ότι οι αλλαγές του υψομέτρου του, η ταχύτητα και η όψη του ήταν απλά αντίθετες με οτιδήποτε άλλο είχα συναντήσει όταν πετούσα κόντρα σε άλλους εναέριους στόχους».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Αν υπάκουε στους νόμους της φυσικής σαν ένα κανονικό αντικείμενο που θα συναντούσες στον ουρανό, ένα αεροσκάφος ή έναν πύραυλο cruise ή κάποιο άλλο ιδιαίτερο αντικείμενο για το οποίο η κυβέρνηση δεν σου έχει μιλήσει, αυτό θα ήταν πιο λογικό για μένα.
Το κομμάτι που τράβηξε την προσοχή μας ήταν ότι καταργούσε τους νόμους της φυσικής με τον τρόπο που πετούσε».

Βροχές την Κυριακή. Αλλαγή από Τετάρτη

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (εθνικό μετεωρολογικό κέντρο) εκδόθηκε το Σάββατο (21-12-2019)  η γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 3 έως 7 ημερών που ισχύει από τη Δευτέρα 23-12-2019 έως και την Παρασκευή 27-12-2019.
Προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας από την Τετάρτη, ανήμερα Τα Χριστούγεννα και θα υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. 

Όσο για την Κυριακή: Ο χάρτης δείχνει πως η Πελοπόννησος θα έχει βροχές (με καταιγίδες) από τις βραδινές ώρες. Νεφώσεις με τοπικές βροχές προβλέπονται αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα, σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά αρχικά στα δυτικά, από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία, βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τις υπόλοιπες ημέρες
Δευτέρα 23-12-2019
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους  ισχυρές κατά διαστήματα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο, τις πρωινές ώρες στην Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και από το απόγευμα στην Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και θα φθάσουν στο Αιγαίο
7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια.
Παραμονή Χριστουγέννων Τρίτη 24-12-2019
Στην ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα ηπειρωτικά ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά
τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Χριστούγεννα Τετάρτη 25-12-2019
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. Παγετός θα
σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές
ώρες.
Πέμπτη 26-12-2019 Στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά
παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα είναι από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο
και 5 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή στα δυτικά ενώ στα ανατολικά θα
σημειώσει μικρή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά
και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Παρασκευή 27-12-2019
Αρχικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι στα δυτικά και βαθμιαία στα
υπόλοιπα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές
βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και χιονοπτώσεις
στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νότιους, νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους
στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Προσοχή: Τα Χριστούγεννα αυξάνεται η… απιστία!

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο δημοφιλής περίοδος για απιστία; 
 Έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία έρευνας στη Βρετανία με τους ερωτηθέντες στο illicit encounters, τον κορυφαίο ιστότοπο γνωριμίας για παντρεμένους στη χώρα, να αποδεικνύουν ότι τις γιορτές των Χριστουγέννων προχωρούν σε πράξεις απιστίας προς τον/την σύντροφό τους, με τις καλοκαιρινές διακοπές να έπονται και την Πρωτοχρονιά στην τρίτη θέση.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 άτομα και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο/η ένας/μία στους τρεις, κάνουν…παρασπονδίες τις ημέρες των Χριστουγέννων, οπότε ας δούμε τι είναι αυτό που τους ωθεί σε κάτι τέτοιο, ειδικά μία περίοδο που θεωρείται αφιερωμένη στην οικογένεια.
Φταίει το αλκοόλ και…ο ενθουσιασμός
Τα 2/3 απάντησαν ότι ήταν άπιστοι επειδή κατανάλωσαν πολύ αλκοόλ και τα πράγματα ξέφυγαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων πάρτυ.
Ως προς το φύλο, τα στοιχεία δείχνουν ελαφρά επικράτηση γυναικών (35%) έναντι των ανδρών (31%) μεταξύ εκείνων που απάτησαν τον/ην σύντροφό τους τα Χριστούγεννα.
Επίσης, λιγότεροι από το 1/3 (32%) απάντησαν ότι μετάνιωσαν για την πράξη τους, το οποίο δείχνει ότι οι περισσότεροι μάλλον…θα το ξαναδοκίμαζαν.
Οι περισσότερες περιπτώσεις, συνεχίζει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο msn.com, έχουν καταγραφεί την περίοδο τριών εβδομάδων μεταξύ 3ης Δεκεμβρίου και παραμονής Χριστουγέννων, το διάστημα δηλαδή που γίνονται τα εταιρικά πάρτι για τις γιορτές, λίγο πριν ο καθένας εγκατασταθεί στο σπίτι με την οικογένειά του για να περάσει τις ημέρες αυτές.
Πειρασμός τα εταιρικά πάρτι
Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων δείχνει πιο «ενθουσιασμένο» ενόψει εορτών και με μεγαλύτερη επιθυμία για ξέφρενα πάρτι με φίλους και συναδέλφους, πριν ξεκινήσουν οι γιορτές.
Υπάρχει δε και ένα ποσοστό 74% που απαντούν ότι απάτησαν με συνάδελφό τους κατά την προετοιμασία κιόλας τέτοιων εταιρικών πάρτι! Οι επτά στους δέκα απέκρυψαν τη σχέση τους από τους/τις συναδέλφους τους ενώ ένα 29% δεν το κράτησαν μυστικό, κυρίως επειδή…μέθυσαν.
Αξιοσημείωτο επίσης, ότι μόλις μία στις δέκα (11%) απιστίες, αποκαλύφθηκαν από τον/ην προδομένο σύντροφο, γεγονός που δείχνει ότι τα «ατοπήματα» εκείνης της περιόδου περνάνε απαρατήρητα!
Ο Christian Grant, εκπρόσωπος του IllicitEncounters.com δηλώνει: «Να έχετε το νου σας την περίοδο των Χριστουγέννων, γιατί είναι επικίνδυνη για τις σχέσεις.»

17χρονος έκανε παραγγελίες για να… κλέβει τους ντελιβεράδες!

Ένας 17χρονος Ρομά, μέλος συμμορίας που λήστευε μεταφορείς φαγητού στις Αχαρνές και στα Άνω Λιόσια, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, ενώ άλλοι τρεις συνεργοί του έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα μέλη της συμμορίας τηλεφωνούσαν βραδινές ώρες, από διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνων κάθε φορά και παράγγελναν φαγητό σε ταχυφαγεία. Όταν έφταναν οι διανομείς στις διευθύνσεις που έδιναν, τους αιφνιδίαζαν πέφτοντας πάνω τους πολλοί μαζί, τους χτυπούσαν και με την απειλή μαχαιριού ή λοστών, τους αφαιρούσαν χρήματα, προσωπικά αντικείμενα καθώς και τις εισπράξεις του καταστήματος στο οποίο εργάζονταν.
Οι δράστες είχαν στήσει τη συμμορία από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα, από την αστυνομική έρευνα, εξιχνιάσθηκαν 14 περιπτώσεις ληστειών.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 17χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, ένα ξιφίδιο και ένας σιδερένιος λοστός.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΦΩΤΟ - Ο διαχειριστής άλλαξε κλειδαριά και άφησε έξω όσους… χρωστούσαν κοινόχρηστα!

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών στην Ελλάδα είναι η είσπραξη των κοινοχρήστων.
Βλέπετε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρίχνουν… πιστόλι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα από την έλλειψη ρευστού με την πληρωμή του ρεύματος, την συντήρηση του ασανσέρ και το πετρέλαιο…
Ένας τύπος όμως, εκμεταλλευόμενος την αλλαγή στην κλειδαριά της εισόδου που έπρεπε να γίνει, προέβη σε ένα μάλλον αποτελεσματικό μέτρο.
Τι έκανε;
Ανακοίνωσε οτι όποιος δεν έχει πληρώσει τα κοινόχρηστα δεν θα πάρει καινούργιο κλειδί.
«Αύριο 17/12 αλλάζει η κλειδαριά της εισόδου.
Όσοι δεν πλήρωσαν κοινόχρηστα να περάσουν να πληρώσουν για να πάρουν το κλειδί».

Σούδα: Σοκ και δέος από αυτόν τον λαγοκέφαλο

Στην κάτω Σούδα έχουν βρει... καταφύγιο οι λαγοκέφαλοι, και φωτογραφίες όπως αυτή κάνουν γρήγορα το γύρο του ίντερνετ.

Οι συγκεκριμένοι ψαράδες δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν σήκωσαν τα δίχτυα… Λαγοκέφαλους που έφταναν σε βάρος ακόμη και τα 9,5 κιλά, και μήκος μέχρι και 73 εκατοστά έπιασαν ψαράδες στην κάτω Σούδα. Τις σχετικές φωτογραφίες κοινοποίησε αναγνώστης στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” και αμέσως έγιναν viral.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ψάρι που έχει κατακλείσει τις θάλασσες της Κρήτης, καθώς η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.

Δύο νεκροί, ένας αγνοούμενος και πλημμύρες στην Κορσική από την καταιγίδα Έλσα

Μία γυναίκα από τη Νότια Κορέα έχασε τη ζωή της όταν χτυπήθηκε από συντρίμμια στη Μαδρίτη, ένας Ολλανδός σέρφερ πνίγηκε στη νοτιοδυτική Ισπανία και ένας άνδρας αγνοείται στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών: η καταιγίδα Έλσα προκάλεσε και νέα θύματα σήμερα στη δυτική Ευρώπη, με τους μετεωρολόγους να εκφράζουν ανησυχίες καθώς θα την ακολουθήσει άλλο ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, η καταιγίδα Φαμπιάν.
Η 32χρονη Νοτιοκορεάτισσα τραυματίστηκε θανάσιμα όταν έπεσαν επάνω της θραύσματα από ένα δημόσιο κτίριο, που αποκολλήθηκαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στη Μαδρίτη, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε ελεγχθεί το 2015 και τότε δεν διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα.
Εξάλλου, ένας 60χρονος Ολλανδός πνίγηκε ενώ έκανε σερφ στην επαρχία Ουέλβα.
Στη νοτιοανατολική Γαλλία, αγνοείται ένας άνδρας ο οποίος έπεσε στα νερά της Μεσογείου από ένα ιστιοφόρο. Ένας φίλος του που βρισκόταν στο ίδιο σκάφος σώθηκε.
Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι έπληξαν επίσης την Κυανή Ακτή και την Κορσική, δυο περιοχές όπου λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι τον τελευταίο μήνα. Στην Κορσική, το αεροδρόμιο του Αιάκειου έκλεισε λόγω πλημμύρας, όπως ανέφερε ο Αλέν Σαριέρ, ο γενικός γραμματέας της επαρχίας Νότιας Κορσικής.
Η καταιγίδα Φαμπιάν έχει ήδη αρχίσει να πλήττει, με πολύ ισχυρούς ανέμους, περιοχές της Ισπανίας όπως τη Γαλικία, όπου καταγράφηκαν ριπές ταχύτητας 140 χιλιομέτρων την ώρα. Η Γαλικία και η γειτονική επαρχία Αστούριας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.
Από τις πλημμύρες την Πέμπτη και την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στην Πορτογαλία και άλλοι τρεις στην Ισπανία.

 Δύο νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας στην Ιταλία


Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα. Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από πνιγμό στην βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα νερά ποταμού που υπερχείλισε. Δεν σεβάστηκε την απαγόρευση πρόσβασης στην περιοχή δίπλα στον ποταμό, και όταν προσπάθησε να γυρίσει πίσω, ήταν πλέον πολύ αργά.
Στην Τοσκάνη, ένας οδηγός μοτοσικλέτας ανασύρθηκε νεκρός από δύτες μέσα από υπόγεια διάβαση, η οποία είχε πλημμυρίσει. Στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας πάνω από εκατό άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των ασταμάτητων βροχοπτώσεων, ενώ πάνω από διακόσιοι πενήντα παραμένουν αποκλεισμένοι.
Η κακοκαιρία, τις τελευταίες ώρες μετακινείται προς την κεντρική και την Κάτω Ιταλία, στις Περιφέρειες που βρέχονται από την Τυρρηνική θάλασσα.
Για αύριο, τέλος, στην Βενετία προβλέπεται νέο φαινόμενο της παλίρροιας, με την στάθμη των υδάτων που μπορεί να αγγίξει το ενάμιση μέτρο.


Πηγή φωτογραφίας: https://www.thejournal.ie/power-storm-weather-elsa-salthill-galway-4940700-Dec2019/

Έσβησε "Ο μύθος της χορωδίας". Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου

Μία σημαντική προσωπικότητα από το χώρο της μουσικής, η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, η μαέστρος της ιστορικής Χορωδίας Τρικάλων, σε ηλικία 91 ετών, έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Σπουδαία καλλιτέχνης με μακρόχρονη προσφορά στη μουσική και στον πολιτισμό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τις περίφημες χορωδιακές διασκευές της των κύκλων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.
Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου γεννήθηκε στο Βόλο. Πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από το Ωδείο της πόλης και συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στην Αθήνα όπου πήρε δίπλωμα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών από το Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη. Το 1952 ο Μανώλης Καλομοίρης της εμπιστεύεται τη διεύθυνση και την αναδιοργάνωση του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Τρικάλων. Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στο χορωδιακό τραγούδι, δημιουργεί παιδικές και μικτές χορωδίες.
Έτσι γεννήθηκε η Χορωδία Τρικάλων, που γίνεται γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους δίσκους που ηχογραφεί πάνω σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αρχικά και άλλων συνθετών αργότερα, διασκευασμένα χορωδιακά από την ίδια την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου.
Ήταν η πρώτη που μετέφερε το έντεχνο ελληνικό τραγούδι σε χορωδιακή μορφή και τόλμησε να το συνοδεύσει λαϊκή ορχήστρα. Το 1966 εγκαθίσταται στην Αθήνα όπου τη βρίσκει η δικτατορία και σιωπά επτά ολόκληρα χρόνια. Εκείνη την περίοδο αρχίζει να μελοποιεί έργα μεγάλων μας ποιητών τα οποία ηχογραφεί στη μεταπολίτευση.
Τα έργα της είναι: "Ελεύθεροι πολιορκημένοι" του Πάνου Παναγιωτούνη, "Αδούλωτη" της Έλλης Παπαδημητρίου, "Άσμα ασμάτων" σε μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη, "Πρελούδια" ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, "Πόλεμος και Ειρήνη" του Γιάννη Ρίτσου και ένα ορχηστρικό "Καϋμοί στη γειτονιά".
Και η κόρη της Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ακολουθεί τη διαδρομή της μητέρας της. Γεννημένη στα Τρίκαλα  πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα της, Τερψιχόρη διευθύντρια της γνωστής Χορωδίας Τρικάλων. Σε ηλικία 7 ετών μάλιστα έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ στον «Παρνασσό» και την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στον Βόλο. Σήμερα ασχολείται κι αυτή με τη μουσική, τη σύνθεση και τη διεύθυνση ορχήστρας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, που είχε ως δήμαρχος Αμαρουσίου, συνεργαστεί μαζί της. Σε δήλωσή του αναφέρει:
«Η μεγάλη μαέστρος Τερψιχόρη Παπαστεφάνου με τη σπουδαία και μακρόχρονη προσφορά της στη μουσική και στον πολιτισμό, δεν είναι πια κοντά μας.
Ο πολιτισμός μας από σήμερα είναι φτωχότερος. Υπήρξε μία δραστήρια γυναίκα, πολυσχιδής προσωπικότητα, με πνεύμα ανήσυχο, οραματικό, με πρωτοπόρα σκέψη και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ελλάδα που τόσο αγάπησε. Είχε μια σπουδαία προσφορά στη μουσική και τον πολιτισμό». Η μικτή χορωδία του δήμου Αμαρουσίου έχει το όνομά της.
ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Ο Δήμος Τρικκαίων εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το τελευταίο ταξίδι της Τεψιχόρης Παπαστεφάνου. Η μεγάλη χορωδός και συνθέτρια, τίμησε στον ύψιστο βαθμό τη χορωδιακή μουσική στα Τρίκαλα, δημιουργώντας τη μυθική Καλλιτεχνική Χορωδία Τρικάλων. Η Χορωδία συνέβαλε πολλαπλώς στην ανάδειξη, ενίσχυση και προώθηση της Μουσικής Παιδείας στα Τρίκαλα. Αποτέλεσε, επίσης, το έναυσμα για δημιουργικές ενασχολήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.
Οι πολυποίκιλες συνεργασίες και οι κοινωνικές ανησυχίες που χαρακτήριζαν την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, οι μουσικές δράσεις, οι αισθητικές επιδιώξεις και οι καλλιτεχνικές της καινοτομίες, δημιούργησαν μια ολόκληρη σχολή στη χορωδιακή μουσική στη χώρα μας.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της χορωδού, που συνδύασε τις νότες των μεγάλων συνθετών με την έκφραση των φωνών των χορωδών, αναδεικνύοντας τον πλούτο και το εύρος της ελληνικής μουσικής.
Τα Τρίκαλα τιμούν την Τερψιχόρη της Μουσικής, της Χορωδίας, της προσφοράς.

Ξεκίνησε και επίσημα ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία που περιλαμβάνει και τις νέες ταυτότητες. 

Στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία - με την αποστολή προσκλήσεων ενδιαφέροντος σε ικανό αριθμό εξειδικευμένων φορέων - για τη δημιουργία νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών - Κάρτας Πολίτη, με συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες – κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νέες ελληνικές ταυτότητες – κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών.
Τέλος, σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις της Ε.Ε. τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις ανωτέρω αλλαγές εντός του έτους 2021.

Χτύπησε στη μέση του δρόμου την αρραβωνιαστικιά του και την έστειλε στο νοσοκομείο

Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο έστειλε την αρραβωνιαστικιά του ένας 38χρονος, ο οποίος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία, αφού χτύπησε την σύντροφό του.
Όπως έγινε γνωστό, το περιστατικό έγινε χθες το απόγευμα, στην οδό Μεταμορφώσεως. Ο 38χρονος, αλβανικής καταγωγής, έβρισε, απείλησε και χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές την 37χρονη αρραβωνιαστικιά του στη μέση του δρόμου.
Η γυναίκα, επίσης αλβανικής καταγωγής, μετέβη στο νοσοκομείο του Βόλου.
Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο.

magnesianews.gr

Αυτό είναι το πάμφθηνο αντικείμενο που εξαφανίζει τους λεκέδες από λάδι

Πρόκειται για έναν από τους πιο δύσκολους λεκέδες μιας και από τη στιγμή που θα γίνει δεν φεύγει καθόλου εύκολα. 

Ο λεκές από λάδι στα ρούχα είναι ό,τι πιο δύσκολο και άσχημο μιας και ένα λαδωμένο ρούχο χρειάζεται ειδικό χειρισμό για να «σωθεί».

Υπάρχει, όμως, σύμφωνα με το spirossoulis.com, ένα αντικείμενο που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ και μπορεί να κάνει τους λεκέδες από λάδι… παρελθόν.

Μιλάμε για την λευκή κιμωλία η οποία είναι απορροφητική και πρέπει απλά να την βάλετε πάνω στον λεκέ όσο είναι ακόμα φρέσκος.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε όσο περισσότερο μπορείτε το λάδι από το ρούχο με μια βαμβακερή πετσέτα. Έπειτα ρίξτε τριμμένη κιμωλία πάνω στον λεκέ και αφήστε την να δράσει. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθεί το λάδι.

Πλύντε κανονικά το ρούχο σας στο πλυντήριο και ο λεκές θα γίνει παρελθόν.

Κηρύχθηκε... αρουραιόπληκτη η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας!

Αρουραιόπληκτη κηρύχθηκε έως τις 30-04-2020 η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ύστερα από το συνεχιζόμενο έντονο πρόβλημα ζημιών από αρουραίους, σε καλλιέργειες.
Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέρεται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το θέμα ότι ζητήθηκε εγγράφως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καλύψει το κονδύλι για την εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι δήμοι και οι Τοπικές Κοινότητες όπου υπάρχουν προβλήματα, καλούνται να συνδράμουν το έργο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με την συγκρότηση ειδικών συνεργείων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την καταπολέμηση αρουραίων.

Χριστούγεννα στη Ρούμελη

Με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, όλες οι περιοχές της Ελλάδας υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού. Πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα «στολίζονται», φωτίζονται και οι προετοιμασίες για την άφιξη της πιο χαρούμενης γιορτής της Χριστιανοσύνης «ντύνονται» με μελωδίες και παίρνουν άρωμα από τις κουζίνες των νοικοκυριών.
«Τσιγαρίθρες», λουκάνικα, «μπουμπάρια», «χριστόψωμα», «βασιλόψωμα», «βασιλοκουλούρες», μπακλαβάδες και πολλά κάλαντα είναι γεμάτα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στη Ρούμελη. Τα έθιμα ξεκινούν από την παραμονή των Χριστουγέννων και ολοκληρώνονται μετά την Πρωτοχρονιά. Ξεκινούν με την «χοιροσφαγή» και φτάνουν μέχρι το «πάντρεμα της φωτιάς».
Οι ευχές για μια καλύτερη χρονιά, καλύτερη σοδειά και καλύτερη προκοπή είναι αυτές που κυριαρχούν σε κάθε έκφραση της παράδοσης.
Εκτός από τα κάλαντα που ακούγονται σε κάθε γωνιά της Ρούμελης διατηρούνται ακόμη ορισμένα από τα έθιμα που παραδοσιακά μεταφέρονται από γενεά σε γενεά και δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στις Άγιες τούτες μέρες.
Χοιροσφαγή: Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας είναι απίθανο να μη συναντήσουμε τουλάχιστον ένα χοίρο σε κάθε σπίτι. Ήταν πάντα θέμα αρχοντιάς, κοινωνικής και οικονομικής επιφάνειας. Η προετοιμασία για τη σφαγή τους ξεκινά πολύ νωρίς αφού οι νοικοκυρές είναι υποχρεωμένες να βρουν πλέον γανωματή για να γανώσουν (να κασσιτερώσουν) τα οικιακά σκεύη που είναι αναγκαία για την χοιροσφαγή. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι παρέες έγιναν μικρότερες και τα πράγματα έχουν περισσότερο απλοποιηθεί. Η χοιροσφαγή όμως παραμένει ολόκληρη τελετουργία αφού είναι απαραίτητο να υπάρχει φωτιά, κάρβουνο και λιβάνι και την ώρα της σφαγής η νοικοκυρά θα πρέπει να τα ρίξει πάνω στη σφαγή ενώ στο στόμα του χοίρου βάζουν ένα λεμόνι για να μένει ανοιχτό και να αερίζεται.
Στη συνέχεια τοποθετούν το χοιρινό ανάμεσα σε δύο ξύλα μεγάλα και αρχίζουν το «ξεπάστωμα». Όταν τελειώσουν όλους του χοίρους της γειτονιάς αρχίζει το γλέντι ενώ την ίδια ώρα οι νοικοκυρές ξεκινούν να φτιάξουν λουκάνικα, «τσιγαρίθρες» και «μπουμπάρια».
Τσιγαρίθρες: Είναι μια παλιά ιεροτελεστία για να διαχωρίσουν το λίπος του χοιρινού από το κρέας.
Κόβονται κομμάτια λίπους από τα πιο «παστωμένα» τμήματα του χοιρινού κυρίων στην κοιλιακή χώρα τα οποία έχουν και λίγο κρέας. Το τοποθετούν στο καζάνι με πολύ φωτιά και αρχίζει να βράζει και έτσι βγάζουν το λίπος το οποίο παλιά το αποθήκευαν για την υπόλοιπη χρονιά. Συγχρόνως τα μικρά κομμάτια λίπους και κρέατος μειώνονται συνεχώς και στο τέλος ότι απομείνει το σβήνουν με καλό κρασί και αυτό για πολλές μέρες είναι ένας καλός και πρόχειρος μεζές που συνοδεύει τα τραπέζια.
Μπουμπάρια: Είτε με ρύζι είτε με μπλουγούρι (πλιγούρι) τα μπουμπάρια είναι είδος που δεν λείπει από το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το παχύ έντερο του χοιρινού, τα εντόσθια δηλ πνευμόνι, καρδιά και τα λίπη τους και μαζί λίγος κιμάς χοιρινός χοντροκομμένος, πράσο και ρύζι είναι τα βασικά υλικά. Με όλα αυτά τα υλικά γεμίζουν το χοιρινό έντερο και στη συνέχεια τα ψήνουν. Από περιοχή σε περιοχή προσθέτουν και αφαιρούν υλικά καθώς το έθιμο κρατά από την τουρκοκρατία.
«Πασπαλάς»: Κρέας από την κοιλιά του χοιρινού. Πρέπει να έχει αρκετό πάχος το κρέας πάνω. Παίρνουν το κρέας και το κόβουν σε κομμάτια όχι πολύ μεγάλα άλλα ούτε πολύ μικρά, το βάζουν σε μία λεκάνη και ρίχνουν αλάτι χοντρό, το αφήνουν για 4-5 μέρες και το τουμπάρουν κάθε τόσο να πάρει καλά το αλάτι και να σφίξει το κρέας για να μη μας χαλάσει. Μετά τις πέντε μέρες το ξεπλένουν να φύγει το πολύ αλάτι και το βάζουν σε μία κατσαρόλα και το βράζουν. Όταν κρυώσει το κρέας το βάζουν σε ένα τάπερ και ρίχνουν από το ζουμί που έβρασε για να πήξει. Στο παρελθόν το έβραζαν σε καζάνι γιατί έφτιαχναν μεγάλες ποσότητες και δεν υπήρχαν τα ψυγεία για να το διατηρήσουν, το έβαζαν σε τενεκέδες του τυριού και το διατηρούσαν για 2-3 μήνες, μέχρι τη λαμπρή είχαν πασπαλά. Ένας πολύ ωραίος μεζές που μπορεί να φαγωθεί με ψητό ψωμί, μπορεί να τηγανιστεί σε μικρά κομμάτια, να γίνει ομελέτα, με πατάτες, με τυρί τηγανιτό..... όπως τραβάει η όρεξη μας.....
Πηχτή: Είναι ενός μεζές που μπορεί να κρατήσει καιρό και να συντροφεύει το κρασί και το τσίπουρο τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Είναι παστό χοιρινό κρέας από το κεφάλι συνήθως του ζώου, με αλάτι και πράσο!
Το τσίκνισμα: Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων σε ορισμένες περιοχές της Φθιώτιδας και κυρίως στις περιοχές της Λοκρίδας το «τσικνίζουν». Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τα ξημερώματα των Χριστουγέννων ανάβουν τις φωτιές και πριν ακόμα βγει ο ήλιος έχουν ήδη στήσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χοιρινά και μεζέδες.
Το αρραβώνιασμα της φωτιάς
Το αρραβώνιασμα της φωτιάς: γίνεται ξημερώματα των Χριστουγέννων την ώρα που ο λαός την αποκαλεί "ανοιχτή ώρα". Η νοικοκυρά βάζει ένα μεγάλο ξύλο στο τζάκι και σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την ώρα ό,τι ζητήσεις - θα πρέπει να αφορά τα παιδιά και όχι τους παντρεμένους - μπορεί να γίνει. Αντίθετα το πάντρεμα της φωτιάς γίνεται τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς. Στο τζάκι μπαίνουν δύο μεγάλα ξύλα που φροντίζει ο νοικοκύρης να είναι ισομερή για να καίγονται το ίδιο. Σύμφωνα με την παράδοση εκείνη την ώρα που δεν αλλάζει μόνο ημέρα, αλλά αλλάζει και χρόνος όποια ευχή ή όποια κατάρα και αν κάνει ο άνθρωπος αυτή θα πιάσει τόπο λέει ο λαός. Τα συγκεκριμένα έθιμα τα συναντάμε σε πάρα πολλά σημεία της Ρούμελης ιδιαίτερα όμως στη δυτική Φθιώτιδα και στην ορεινή Δωρίδα.
Το «τάισμα» της βρύσης
Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, στα χωριά της Κεντρικής Ελλάδας, γίνεται το λεγόμενο «τάισμα» της βρύσης.
Οι κοπέλες του χωριού, λίγες ώρες πριν ξημερώσει Χριστούγεννα, πηγαίνουν στις βρύσες του χωριού και τις αλείφουν με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Μ' αυτή την κίνηση παίρνουν από τη βρύση το «αμίλητο» νερό.
Για να έχουν καλή σοδειά έφερναν στη βρύση βούτυρο, τυρί, ή ψημένο σιτάρι ή κλαδί ελιάς, ή όσπρια και φρόντιζαν να φτάσουν εκεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί, όπως έλεγαν, όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο.
Επιστρέφοντας στο σπίτι, οι γυναίκες, έφερναν το καινούργιο νερό, αφού πρώτα είχαν αδειάσει από τα βαρέλια τους το παλιό.
Η διαδικασία αυτή της μετάβασης και της επιστροφής στη βρύση, γίνεται σιωπηλά- για αυτό και ονομάστηκε αμίλητο νερό. Με το «αμίλητο» νερό οι γυναίκες ραντίζουν τα σπίτια τους, για ευρωστία και καλή τύχη.
Το βασιλόψωμο
Το όνομα του προσδιορίστηκε από την ημερομηνία κατανάλωσης. Τρώγεται ανήμερα του Αγίου Βασιλείου από όπου πήρε και το όνομα του. Εκτός από αλεύρι οι νοικοκυρές βάζουν μέσα ρεβίθι αλεσμένο, βασιλικό και νερό και πάνω του δημιουργούν διάφορα σχήματα και παραστάσεις είτε αυτές αφορούν την παραγωγή είτε την υγεία είτε την οικογένεια. Μετά το ψήσιμό του είναι έτοιμο να κοπεί, την ώρα του φαγητού, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα με το βασιλόψωμο οι νοικοκυρές κάνουν και της Βασιλοκουλούρες.

Μπουτάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα με σκόρδο

Υλικά για 4 άτομα

  • 10 μπουτάκια κοτόπουλο
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 2 κουταλάκια πάπρικα
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κουταλάκια μαύρο πιπέρι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • ¼ κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι κουρκουμά
  • λίγο chilli powder
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνετε την μαρινάδα, αναμιγνύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί. Βάζετε το κοτόπουλο σε μια σακούλα που κλείνει (εναλλακτικά το βάζετε σε ένα τάπερ).
  2. Περιχύνετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και φροντίζετε να πάει παντού. Κλείνετε τη σακούλα και τη βάζετε σε ένα μπολ (σε περίπτωση που έχει καμιά τρυπίτσα) και ακολούθως στο ψυγείο.
  3. Αφήνετε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες, προτιμότερο από την προηγούμενη μέρα.
  4. Μια ώρα πριν να μαγειρέψετε βγάζετε τα μπουτάκια από το ψυγείο. Τα απλώνετε μέσα σε ταψί φούρνου, το δέρμα να είναι προς τα πάνω.
  5. Τα περιχύνετε με τη μαρινάδα τους, ώστε το ταψί να έχει ένα εκατοστό περίπου από τη μαρινάδα. Ψήνετε τα μπουτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά.

Χρονογράφημα - Χριστούγεννα με κρασί από της ερημιάς την κρήνη

Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

            Περνούν οι καιροί, κοιτάς τα σβησμένα σου κεριά, νοσταλγός γίνεσαι μιας περασμένης εποχής και δένεσαι με το σπόρο του έρωτά της. Εποχή παγωμένη κι εσύ να κάνεις μάθημα σε χωριό σκαπετημένο στην κορφή του βουνού με προίκα σου ένα σχολείο γεμάτο κοράκια και ποντικούς. Μακράν της πόλης, εφτά ώρες ποδαρόδρομο, χωρίς πολιτισμό και με τους λύκους  να σε κοιτάνε σαν χίτες να σε κατασπαράξουν.  Θεονήστικος, άφραγκος, το χρόνο μου σπαταλούσα στο αδελφάτο των χαρτοπαικτών, μαζί τους άκουγα το ίδιο τραγούδι: << Ληστή μου, πιες κρασί στης ερημιάς την κρήνη κι εσύ, φονιά μου, εσύ, παντρέψου την ειρήνη >>.
             Γλίστρησαν οι μήνες, σκυθρωπή γεροντοκόρη η παραμονή των Χριστουγέννων μ’ ένα χαμόγελο μου ‘δειξε το δρόμο να φύγω. Πώς να φύγω;  Ένας φαρισαίος καιρός είχε χιονίσει, γεφύρι δεν είχε αφήσει,   τους σπίνους και τις καρδερίνες είχε ενταφιάσει, τον ουρανό είχε μαυρίσει με μονόφθαλμα γεράκια σαρκοβόρα.
             Αλλιώτεψα, φοβήθηκα, πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη. Όλο το άγριο μ’ έζωσε, ανάσα δεν μ’ άφηνε να πάρω. Ο νόμος της ζούγκλας μ’ έσφιγγε στο λαιμό, το κορμί μου ένιωθα να γίνεται κομμάτια, δωρεά θυσία υπέρτατη στην πατρίδα.   Ένας ξενομερίτης, είχα μπατάρει από την κατάθλιψη, την οργή μου είχα κάνει καραμπίνα μακρύκανη και πυροβολούσα. 
             Κοκαλωμένος, κοιτούσα έξω από το τζάμι, τη λιθοβολημένη πορεία μου σκεφτόμουν, τους προϊσταμένους μου που με αλυσόδεσαν εκεί στα βράχια, φανταζόμουν ριγμένους με μια γροθιά στους ασφόδελους, από το ίδιο μου το χέρι. Χωρίς φάτνη, χωρίς Χριστό, κουφός στην ποίηση των ψαλμών, με τα  παιδικά κάλαντα να πέφτουν σαν ξερά ροδοπέταλα στην πόρτα του σχολείου.
             Το χλωμό της φθοράς ήρθε να μου φωτίσει ένας κοκκινολαίμης. Ηρωικός, χρωματισμένος, καλιασμένος στο κλαδί, άρχισε τις τρίλιες του, << Καλήν ημέρα άρχοντες… >> τιβι τιβι και τσιου τσιου, << αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη θεία γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας… >> τι τι τι και τι τι τι τι τσιριτρό και τσιριτρί.
            Σηκώθηκα και πήγα στο χάρτη. Να δω ήθελα σε ποιο χαρτογραφημένο μέρος, παραμονή Χριστουγέννων, φύλαγα θερμοπύλια της γνώσης. Και εντόπισα πως ήμουν στην άκρια της πατρίδας, με άδειο στομάχι, με βίον διάγοντα τσουβαλάτο, πεταμένος από τους διοικούντες ευπατρίδες όπως το χαρτοκούτι στ’ άχρηστα.
         Όταν ξημέρωσε τα Χριστούγεννα ήταν μαύρα. Ο χιτλερίσκος έξω καιρός έσφαζε αθώους, εγώ έτρεμα ξυλιασμένος, η λόρδα μ’ έκοβε. Έφαγα μια μουχλιασμένη φέτα ψωμί, τσίμπησα ένα σκουληκιασμένο ζαμπόν, και κάθισα στην καρέκλα να διαβάσω τις << Μεγάλες προσδοκίες >> του Ντίκενς. Προσδοκίες! Αστεία πράγματα. Για μένα προσδοκίες ήταν να λιώσει το χιόνι,  να στηθεί το γεφύρι, ν’ ανοίξει ο δρόμος, να πάω στην πολιτεία, να φύγω από τους λύκους και τη βασιλεία των σκίνων.
              Μητρυιά πατρίδα! Όσα μελομακάρονα κι αν φάω τα φετινά Χριστούγεννα δε θα με γλυκάνουν! Όσο θα σκέφτομαι τις διακονιάρες στιγμές που μου χάρισες εκείνα τα Χριστούγεννα κι αυτές που μου προσφέρεις σήμερα, μπάσταρδη και σκληρή θα σε βαφτίζω.
                  

Εκδήλωση για τη ζωή του ιεραπόστολου π. Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου

Αφιερωματική εκδήλωση στη ζωή του πρωτοπόρου των ιεραποστόλων της ορθόδοξης εκκλησίας, μακαριστού πατρός Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου, διοργανώνει η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, στις 18:00.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Θα χαιρετίσουν οι Μητροπολίτες Ναϊρόμπι κ. Μακάριος και Κινσάσας κ. Νικηφόρος.
Συμμετέχουν χορός ιεροψαλτών, η χορωδία "Χριστιανική Ελπίδα" και η χορωδία "Αγ. Κασσιανή η Υμνογράφος" της Ι. Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως.

Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι από το βράδυ του Σαββάτου

Περιοχές όπου το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής θα ξεπεράσει τα 50 χιλιοστά, από το Σάββατο 21/12 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 23/12/2019
Βροχές που ήδη εκδηλώνονται στα δυτικά της χώρας, θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, ενώ από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο, ενώ θα σημειωθούν και καταιγίδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα δυτικά, τα βορειοανατολικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα κυρίως στα δυτικά και νότια.
Μεγάλα ύψη βροχής -πάνω από 50 χιλιοστά- αναμένονται στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Δυτική Στερεά και τοπικά στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Δυτική Κρήτη (ένα χιλιοστό βροχής ισοδυναμεί με ένα λίτρο νερού σε μία επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου).
Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο και οι δυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο. Την Κυριακή η έντασή τους θα φτάνει τα οκτώ μποφόρ και τοπικά τα εννέα μποφόρ, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Προσοχή επίσης, σύμφωνα με το EEA-meteo, απαιτείται στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα την Κυριακή στο σύνολο της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, όπου αναμένονται ισχυρά φαινόμενα.
Στιγμιότυπο από τις εκτιμώμενες εντάσεις και διευθύνσεις των ανέμων για τις βραδινές ώρες της Κυριακής 22/12/2019.

Αλλοδαπός εργάτης κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από ομοεθνείς του στη Λάρισα

Εφιαλτικές στιγμές φέρεται να έζησε ένας νεαρός μετανάστης που εργάζεται στα χωράφια της περιοχής του Αμπελώνα Λάρισας καθώς, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, φέρεται ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τρεις άλλους νεαρούς ομοεθνείς του μαζί με τους οποίους δούλευε!
Ο άτυχος αλλοδαπός κατήγγειλε την φρικτή εμπειρία του στους αστυνομικούς του τμήματος Τυρνάβου, στους οποίους κατέθεσε ότι οι φερόμενοι ως δράστες του επιτέθηκαν και τον εξανάγκασαν σε σεξουαλική επαφή παρά την θέλησή του. 
Στη συνέχεια, δόθηκε παραγγελία να εξεταστεί από ιατροδικαστή ώστε να επιβεβαιωθεί αν υπήρξε κακοποίησή του.
Πάντως, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των τριών νεαρής ηλικίας αλλοδαπών οι οποίοι κρατούνται ώσπου να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση του θύματος, για να συνταχθεί η δικογραφία με την οποία θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ! Μία από τις σπανιότερες εικόνες - Η τρυφερή εικόνα της Παναγίας που κανακεύει τον Χριστό μωρό

Η εικόνα της Παναγίας που γνέθει, ενώ κανακεύει τον μικρό Ιησού είναι σίγουρα μια εικόνα της Παναγίας που δεν έχετε ξαναδεί.
Πρόκειται για μια από τις σπανιότερες εικόνες της Παναγίας, όπου ως Μητέρα του Κυρίου, Τον κανακεύει σαν μωρό και  γνέθει για να Του πλέξει ρουχαλάκια.
Η Εικόνα βρίσκεται στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Καΐρου, όπου και έζησε ο Κύριος ως πρόσφυγας.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου ευρίσκεται στην περιοχή του Παλαιού Καΐρου. Στο διάβα των αιώνων, λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο και κοιμητήριο, γνώρισε δε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότητες καταστροφές από πυρκαγιά και αποκατεστάθη από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925).
Το 1998 το ελληνικό κράτος ανέλαβε την ανέγερση νέου τείχους για να διασωθούν τα αρχαία τμήματά του, με δύο εισόδους, την κεντρική προς το Ηγουμενείο και την είσοδο προς το ελληνικό κοιμητήριο, το οποίο μαρτυρεί και διασώζει ένδοξες μνήμες του αιγυπτιώτη ελληνισμού.

Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι 3 πρώτες Λέσχες Καπνιστών

Οι 3 πρώτες Λέσχες Καπνιστών (που ιδρύθηκαν με τις απαιτήσεις του νέου Νόμου) ξεκίνησαν επίσημα τη λειτουργία τους

Αφού πρώτα δημοσίευσαν το Καταστατικό τους στο ΓΕΜΗ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (έχοντας την έδρα τους στο Νομό Αττικής), οι τρεις πρώτες Λέσχες Καπνιστών που συστάθηκαν μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου Κικίλια, άρχισαν ήδη να εγγράφουν Μέλη τους όσους καπνιστές επιθυμούν να καπνίζουν στο εσωτερικό του εντευκτηρίου τους χωρίς κίνδυνο επιβολής σε βάρος τους των τσουχτερών προστίμων του νέου αντικαπνιστικού Νόμου.

Εξ άλλου, στη γνωστοποίηση «ίδρυσης Λέσχης Καπνιστών σε κλειστό ιδιωτικό χώρο μη χρησιμοποιούμενο για την παροχή εργασίας» που υπέβαλαν στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ πριν την έναρξη λειτουργίας τους, οι ιδρυτές των υπόψη εντευκτηρίων καπνιζόντων τεκμηριώνουν την (υποστηριζόμενη από τους ίδιους) νόμιμη εξαίρεση του εσωτερικού τους χώρου από τους χώρους μη επιτρεπτού καπνίσματος σύμφωνα και με την επαυξημένη λίστα ‘κόκκινων ζωνών’ του τελευταίου Νόμου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις πιο πάνω νεοσύστατες Λέσχες Καπνιστών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν μέσω της σελίδας στο Facebook που διατηρούν οι  “Tobacco Control Consultants – Ειδικοί Σύμβουλοι Επιχειρήσεων” (εταιρεία ίδρυσης & οργάνωσης Λεσχών Καπνιστών).

Η Facebook παραδέχτηκε ότι παρακολουθεί την τοποθεσία των χρηστών

Η Facebook παραδέχτηκε πως παρακολουθεί την τοποθεσία των χρηστών, είτε με τη συγκατάθεσή τους είτε χωρίς αυτήν, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της εφαρμογής.
Οι ωραίες πρακτικές της Facebook συνεχίζουν να έρχονται στο φως λόγω της τρέχουσας εξέτασης της εταιρείας από Γερουσιαστές στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, ο αναπληρωτής διευθυντής του τομέα ιδιωτικότητας της Facebook, κ, Rob Sherman, παραδέχτηκε ότι μπορούν να παρακολουθούν την τοποθεσία του χρήστη, ακόμη και όταν ο τελευταίος έχει επιλέξει να μην γίνεται αυτό για τον λογαριασμό του.
Ο κ. Sherman εξήγησε ότι η παρακολούθηση αυτή γίνεται για να του σερβίρουν τις κατάλληλες διαφημίσεις στο News Feed του λογαριασμού του, για να εμφανίζουν προσφορές από το Marketplace που αφορούν την περιοχή του, για να φαίνεται η παρουσία του στους φίλους του μέσω της λειτουργίας Nearby Friends και για να προσαρμόζουν γενικότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως για παράδειγμα την πρόβλεψη του καιρού.
Επιπλέον, ο κ. Sherman τόνισε ότι αυτή η παρακολούθηση της τοποθεσίας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Ο πρώτος και ο πιο προφανής είναι με τη συναίνεση του χρήστη, ο δεύτερος με τα check-ins και τα tags σε αναρτήσεις ή φωτογραφίες και ο τρίτος μέσω της διεύθυνσης IP. Για τους δύο τελευταίους τρόπους επισημαίνει πως ο εντοπισμός του χρήστη γίνεται στο περίπου, σε αντίθεση με τη μέγιστη ακρίβεια που προσφέρει η συναίνεση για το location tracking.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Facebook στην πολιτική της, ακόμη και αν κάποιος χρήστης δεν ενεργοποιήσει τα Location Services, η Facebook μπορεί να καταλάβει ποια είναι η τοποθεσία του μέσω των πληροφοριών που μοιράζεται στο κοινωνικό δίκτυο και από τις συνδέσεις που πραγματοποιεί στις υπηρεσίας της.
Σύμφωνα με το Techgear, για την παρακολούθηση της τοποθεσίας έχει στηθεί ξεχωριστή ομάδα προγραμματιστών που διαχειρίζεται και επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα μέσω κάποιων APIs που είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για χρήση στο εσωτερικό της εταιρείας.
Που καταλήγουμε; Δεν υπάρχει τελικά κανένας τρόπος να κρυφτείς από τη Facebook εάν χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες της. Η εταιρεία θα βρίσκει πάντοτε τρόπους για να εκμεταλλευτεί τους εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες της για να αποκομίσει κέρδη μέσω των διαφημίσεων, οπότε, είτε παίρνεις την απόφαση να ζήσεις με αυτό, είτε αποχωρείς.

Καλαμάτα: Θέλει πίσω το παιδί της η 24χρονη που το πέταξε στα σκουπίδια

Την πόρτα του ανακριτή θα περάσει σήμερα η νεαρή μητέρα από τη Γεωργία, η οποία το πρωί της περασμένης Τετάρτης, τύλιξε το μωράκι της με μια κουβέρτα,το έβαλε σε μια χάρτινη σακούλα και το πέταξε στα σκουπίδια στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Κανάρη στην Καλαμάτα.
Η νεαρή μητέρα που κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας υποστήριξ ότι η απόγνωση την οδήγησε να πετάξει το μωρό της στα σκουπίδια γιατί δεν έχει χρήματα να το μεγαλώσει.
Σύμφωνα με το δικηγόρο της, Κωνσταντίνο Κρόμπα, η 24χρονη θέλει πίσω το παιδί της .
«Έχει μετανιώσει για την πράξη της, κλαίει συνεχώς και θέλει πίσω το παιδί της. Πιστεύω ότι πάσχει από κάποιας μορφής κατάθλιψη και ίσως αυτό να την οδήγησε σε αυτό το οποίο έκανε και σίγουρα είναι καταδικαστέο. Ρωτάει συνεχώς για το μωρό της και μας ζητάει να του πάμε διάφορα πράγματα στο νοσοκομείο» λέει στο protothema.gr ο Κωνσταντίνος Κρόμπας.
Στο μεταξύ, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου για το νεογέννητο αγοράκι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν είναι λίγα τα ζευγάρια εκείνα τα οποία έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βοηθήσουν αλλά και να υιοθετήσουν το βρέφος .

Μπαίνουν περιορισμοί στις εισπρακτικές – Πόσες κλήσεις θα επιτρέπονται

«Φρένο» σε πρακτικές των λεγόμενων «εισπρακτικών εταιρειών» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζεται το εν λόγω υπουργείο, σε συνεργασία και με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής μείωση του αριθμού των επιτρεπόμενων κλήσεων προς οφειλέτες, απαγόρευση της όχλησης των οφειλετών στον χώρο εργασίας, καθώς και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, ενώ ρητά θα απαγορεύεται και η όχληση συγγενών. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2020.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου για τη λειτουργία των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών είναι τα ακόλουθα:
-Τίθεται πλαφόν στον αριθμό των κλήσεων. Ειδικότερα, θα επιτρέπεται να γίνονται προς τον οφειλέτη από μια «εισπρακτική εταιρεία» έως και τρεις κλήσεις την εβδομάδα και μάλιστα σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται και οι αναπάντητες.
Σήμερα, ο νόμος ορίζει ότι η επικοινωνία με τον οφειλέτη πρέπει να γίνεται με συχνότητα οχλήσεων όχι πέραν της μιας ανά δεύτερη μέρα. Συχνά, ωστόσο, γίνεται αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου έτσι ώστε οι «εισπρακτικές» να θεωρούν ως όχληση μόνο την κλήση στην οποία απαντά ο οφειλέτης.
-Θα απαγορεύονται οι κλήσεις προς τους οφειλέτες τις ώρες κοινής ησυχίας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η διατάραξη της κοινής ησυχίας αναβαθμίστηκε σε ελαφρύ πλημμέλημα από πταίσμα που ήταν. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο οι κλήσεις των «εισπρακτικών» επιτρέπεται να γίνονται από τις 9 π. μ. έως τις 8 μ.μ.
-Θα απαγορεύονται οι κλήσεις στον χώρο εργασίας του οφειλέτη. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τον 3758/2009, οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών μπορούν να καλούν στον χώρο εργασίας του οφειλέτη μόνο στην περίπτωση που έχει δηλωθεί το τηλέφωνο εργασίας ως ο μοναδικός αριθμός επικοινωνίας. Στις σκέψεις του υπουργείου είναι να θεσπιστεί η ενημέρωση του οφειλέτη εγγράφως (επιστολή ή email) και όχι μέσω τηλεφωνικής κλήσης.
-Θα απαγορεύονται ρητά οι οχλήσεις προς συγγενικά πρόσωπα και γενικώς οι οχλήσεις προς τρίτους εάν δεν πρόκειται για συνοφειλέτες ή εγγυητές. Στην υφιστάμενη νομοθεσία το σημείο αυτό είναι αρκετό θολό . Αν και στην παράγραφο 9 του άρθρου 4 5του νόμου 3758/2009 αναφέρεται ότι απαγορεύεται η όχληση των οικείων προσώπων του οφειλέτη, προστίθεται η φράση «κατά την έννοια της παραγράφου 4»η οποία αναφέρει ότι απαγορεύεται η δυσφήμηση ή απειλή δυσφήμησης του οφειλέτη στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον του.
Τέλος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ένα από τα «αγκάθια» που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο είναι αυτό που αφορά στην επιβολή κυρώσεων όταν ασκούν δραστηριότητα «εισπρακτικής» εταιρείας τα δικηγορικά γραφεία. Η λύση που εξετάζεται είναι να διατηρήσουν οι οικείοι δικηγορικοί σύλλογοι την αρμοδιότητα επιβολής των κυρώσεων στα δικηγορικά γραφεία, αλλά να υποχρεώνονται να επιβάλλουν τις ίδιες κυρώσεις που προβλέπονται στον νόμο για τις «εισπρακτικές εταιρείες»

Ξεκινά επίσημα ο χειμώνας με το χειμερινό ηλιοστάσιο το πρωί της Κυριακής

Το πρωί της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου, στις 06:19 ώρα Ελλάδας, ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Το βράδυ του ηλιοστασίου και τα αμέσως επόμενα θα είναι και τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Όταν ο Ήλιος φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο του το Σεπτέμβριο, υπάρχει περίπου ίση μέρα και νύχτα, αλλά στη συνέχεια σταδιακά αυξάνεται η νύχτα σε βάρος της μέρας. Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμήν του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία όπως το Στόουνχετζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.
Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, που κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Παύλος Δρακόπουλος

Κότες λυράτες οι Πασόκοι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την άθλια επίθεση Σκουρλέτη

  ΚΙΝΑΛ σε Σκουρλέτη: «Τοξικοί είναι όσοι συνευρέθηκαν με την Χρυσή Αυγή στους Αγανακτισμένους»
 
Εντύπωση έχει προκαλέσει η αφωνία των Πασόκων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την άθλια επίθεση του Πάνου Σκουρλέτη κατά του Γιώργου Παπανδρέου. 
 
Πρόκειται για μέλη της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, που μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ακόμα δεν έχουν αντιδράσει για τις βολές που εξαπέλυσε ο Γραμματέας και Νο2 του ΣΥΡΙΖΑ κατά του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας ότι είναι ένα τοξικό πρόσωπο, που έχει συνδεθεί με το πρώτο μνημόνιο. 
 
Οι Γιάννης Ραγκούσης, Θάνος Μωραϊτης, Άγγελος Τόλκας, Μαριλιζα Ξενογιαννακοπουλου, Θοδώρα Τζάκρη, Ρεγγίνα Βάρτζελη αλλά και
όσοι άλλοι ευεργετήθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου με θέσεις και αξιώματα  συμπεριφέρονται λες και έχουν καταπιεί το αμίλητο νερό.
 
Πιθανότατα η αφωνία τους έχει να κάνει με το γεγονός πως θέλουν να δείξουν καλή διαγωγή απέναντι στους νέους συντρόφους τους…

 πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου