2.3.19

Γιατί τα θαλασσινά ανοίγουν την όρεξη για σeξ;

Τα θαλασσινά ανοίγουν την όρεξη για σεξ, ενώ επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος, την ωορρηξία και την ποιότητα του εμβρύου 

Τα θαλασσινά μπορεί να είναι γνωστό ότι αποτελούν βασική ομόδα τροφίμων για μία υγιεινή διατροφή, ωστόσο σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, φαίνεται πως έχουν και ευεργετικές ιδιότητες που συνδέονται άμεσα με την σεξουαλική υγεία των ανθρώπων και την ικανότητα τεκνοποίησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health, τα θαλασσινά μπορούν να εκτοξεύσουν τη σεξουαλική επιθυμία στα ύψη.
Ειδικότερα, για τις ανάγκες της έρευνας, 500 ζευγάρια που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, σημείωναν πόσο συχνά έτρωγαν θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή) μέσα σε διάρκεια τεσσάρων ετών, καθώς επίσης και τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 92% όσων κατανάλωναν θαλασσινά πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, περίμεναν παιδί μέχρι το τέλος του χρόνου. Άντρες και γυναίκες που κατανάλωσαν περισσότερη ποσότητα θαλάσσινών (πάνω από 8 μερίδες το μήνα) έκαναν μάλιστα κατά 22% περισσότερο σεξ.

Το «καυτό» μυστικό

Μπορεί να είναι γεικά γνωστό ότι τα οστακοειδή είναι αφροδισιακά χάρη στον ψευδάργυρο που περιέχουν, ωστόσο άλλο είναι το «καυτό» μυστικό που κρύβεται πίσω από τη σχέση μεταξύ  θαλασσινών και σεξουαλικής λίμπιντο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σχέση μεταξύ της πρόσληψης ψαριών και της εγκυμοσύνης δεν εξηγείται μόνο από την αυξημένη συχνότητα του σεξ. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ψάρια μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος, την ωορρηξία ή την ποιότητα του εμβρύου.
«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφής όχι μόνο της γυναίκας αλλά και του άνδρα μέχρι την εγκυμοσύνη και υποδεικνύουν ότι και οι δύο σύντροφοι πρέπει να εντάξουν περισσότερα ψάρια στη διατροφή τους για να έχουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη ως προς την γονιμότητα», υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Αν και τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά για τις έγκυες,πολλές τα αποφεύγουν για να μην εκτεθούν στον υδράργυρο καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη παιδιών και εμβρύων. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει Καθαρά Δευτέρα και 25η Μαρτίου

Παλαιότατη μέθοδος πρόβλεψης του καιρού, τα περίφημα Μερομήνια έχουν αποδείξει την αξία τους στο διάβα του χρόνου σε ό,τι αφορά την πρόγνωση των καιρικών φαινομένων.
Όσοι ξέρουν να «διαβάζουν» τα Μερομήνια, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου επί 12 ημέρες, καθεμία από τις οποίες αντικατοπτρίζει τον καιρό των δώδεκα επόμενων μηνών.
Έτσι, η πρώτη ημέρα μάς δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη το Σεπτέμβριο, η τρίτη τον Οκτώβριο κ.ο.κ
Όσον αφορά, λοιπόν, τον τρέχοντα μήνα, τον Μάρτιο, τα Μερομήνια κάνουν λόγο αρχικά, το πρώτο δεκαήμερο, για κρύο καιρό και με λίγα φαινόμενα κατά περιόδους. Βροχές και χιόνια στα βουνά από 3 έως 5 του μηνός.
Μετά το πρώτο δεκαήμερο ο καιρός θα βελτιωθεί, το ίδιο και η θερμοκρασία. 
Η Καθαρά Δευτέρα, στις 11 του μηνός, δε θα συνοδευτεί από ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα, παρά μόνο τοπικές βροχές.
Αντίθετα, για την περίοδο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου τα Μερομήνια προβλέπουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βροχές και μπόρες.

Εκλέγουν συνέδρους στο ΚΙΝΑΛ και στην Μεσσηνία

Εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων σε όλη τη χώρα πραγματοποιεί το Κίνημα Αλλαγής.
Στη Μεσσηνία οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή από τις 8 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα, ανά δήμο ως εξής:
Δήμος Καλαμάτας (αμφιθέατρο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Διοικητήριο), Δήμος Μεσσήνη (Δημαρχείο Μεσσήνης), Δήμος Πύλου Νέστορος (Δημαρχείο Πύλου), Δήμος Οιχαλίας (Δημαρχείο Μελιγαλά), Δήμος Τριφυλίας (αίθουσα "Αλέκος Παπαδόπουλος" στην Κυπαρισσία) και στο Δήμο Δυτικής Μάνης (δημαρχείο Καρδαμύλης).

ΚΟΚ ΓΙΓΑΣ στην Μεσσήνη

Πανελλήνια πρωτοτυπία στη Μεσσήνη.

ΚΟΚ ΓΙΓΑΣ δημιούργησε το εργαστήριο ΙΑΝΝΗΣΟΣ.

Ένα ΚΟΚ γίγας που δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής «ΙΑΝΝΗΣΟΣ»  θα μπορούν οι επισκέπτες της πόλης της Μεσσήνης  να «θαυμάσουν» από κοντά από τη Κυριακή έως την Τετάρτη. 
Ο Διονύσης Αρβανίτης ιδιοκτήτης του εργαστηρίου σε συνεργασία με το inmessini (ομάδα κοινωνικής δικτύωσης που προβάλλει την πόλη) και τον διαχειριστή Γιάννη Λάσκαρη συνεργάστηκαν σε αυτή τη πρωτότυπη προωθητική δράση για την προβολή της πόλης. Το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στο κέντρο της Μεσσήνης δίπλα από το ταχυδρομείο.

Ο Κούγιας για το επεισόδιο με τον Λαζόπουλο: "Είχε το θράσος να γυρίσει να με κοιτάξει και..."

Δήλωση για το απίστευτο επεισόδιο που σημειώθηκε με τον Λάκη Λαζόπουλο στο νυχτερινό μαγαζί που εμφανίζεται ο Αντώνης Ρέμος έκανε ο Αλέξης Κούγιας. 

Όπως σημειώνει ο γνωστός ποινικολόγος:

Δεν θα αναφέρω ούτε μια λέξη για το τι ένιωσα χθες, βλέποντας μπροστά μου για πρώτη φορά δια ζώσης τον άνθρωπο που προσπάθησε επί χρόνια σε κάθε εκπομπή του να αλλάξει όλη μου την προσωπικότητα, όταν οι θεατές ήταν παραπλανημένοι και τον παρακολουθούσαν, προσπάθησε να με εμφανίσει εξωτερικά σαν ένα διαφορετικό άνθρωπο, προσπάθησε να με γελοιοποιήσει ακραία ως πατέρα και προσπάθησε να καταστρέψει την πραγματική επαγγελματική και εν γένει προσωπικότητά μου.
Ο άνθρωπος αυτός που εκτελούσε ένα συμβόλαιο ηθικής και επαγγελματικής μου καταστροφής, γιατί κατήγγειλα το γνωστό παραδικαστικό κύκλωμα με δικηγόρους, ιερωμένους και επίορκους δικαστές, οι οποίοι ήταν φίλοι του (υπάρχουν ακόμη φωτογραφίες από μοναστήρια), αλλά και γιατί ήμουν δικηγόρος μιας από τις μεγαλύτερες οικογένειες της Ελλάδος σε μια αντιδικία σε διεθνές επίπεδο και οι εντολείς μου αναδείχθηκαν νικητές σε αυτή τη δικαστική διαμάχη εις βάρος επιχειρηματιών του δικού του περιβάλλοντος, είχε το θράσος χθες, περνώντας δίπλα μου, να γυρίσει να με κοιτάξει και να γελάσει.
Επεισόδιο συνέβη πράγματι, όμως αυτό το επεισόδιο είναι πολύ μικρό μπροστά σε αυτά που έκανε αυτός ο άνθρωπος που έχει άλλη προσωπικότητα, άλλη δημόσια εικόνα και άλλη είναι η πραγματική του προσωπικότητα το βράδυ και στην καθημερινότητά του, όπως επίσης μπροστά σε αυτά που έκανε εις βάρος εμού και της οικογένειάς μου, ενώ υπήρξα ο σωτήρας του στη γνωστή υπόθεση της θαλαμηγού Therapy στη Μύκονο, όπου ήταν επιβάτης μαζί με νεαρούς κολυμβητές του αθλητικού ομίλου Βουλιαγμένης, πριν αποβιβαστεί εγκαίρως και πριν η Αστυνομία και το Λιμενικό συλλάβει τους υπόλοιπους επιβάτες μέσα στην κοκαΐνη.
Ο αγνώμων αυτός άνθρωπος που μου οφείλει τη ζωή του και την καριέρα του, γιατί εγώ συνέταξα την απολογία του βασικού κατηγορουμένου που εξαφάνισε κάθε ενδεχόμενο να είναι και αυτός κατηγορούμενος για οποιαδήποτε πράξη, λόγω του ότι επί ώρες ταξίδευε με μια μικρή θαλαμηγό που ήταν γεμάτη κοκαΐνη, είναι τέτοια προσωπικότητα που τολμά με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του να μου αποδίδει παράνομους χαρακτηρισμούς και να επικαλείται την προστασία του νόμου, ενώ είναι αυτός που θα έπρεπε όχι μόνο γι’ αυτά που έχει κάνει εις βάρος μου, αλλά και γι’ αυτά που έχει κάνει εις βάρος ανυπεράσπιστων πολιτικών, ηθοποιών και άλλων ανθρώπων της ελληνικής κοινωνίας στις εκπομπές του, να έχει τιμωρηθεί με πολλά χρόνια φυλακή.
Ο άνθρωπος αυτός, χωρίς ίχνος ντροπής, ακόμη και το χθεσινό επεισόδιο στην ανάρτησή του προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει, για να αναστήσει τη νεκρή, μετά τα όσα έχει κάνει, επαγγελματική καριέρα του, διαφημίζοντας τη νέα του εκπομπή.
Δυστυχώς γι’ αυτόν η ελληνική κοινωνία τον έχει αποκαθηλώσει και γι’ αυτόν πλέον ισχύει η ρήση «δεν ζωντανεύουν οι νεκροί».
Εφόσον επιθυμεί δικαστικές αντιδικίες, θα τα πούμε στα Δικαστήρια, στα οποία εγώ θα τον οδηγήσω αυτή τη φορά για τα όσα έχει κάνει εις βάρος μου.
Το Λαζόπουλο η ελληνική κοινωνία τον έχει ξεβράσει τόσο ως ηθοποιό όσο και ως δήθεν συγγραφέα, αλλά κυρίως ως πολιτική οντότητα και αυτό αποδείχθηκε χθες, όταν οι άνθρωποι που ήταν παρόντες στο κέντρο διασκεδάσεως, αποθέωσαν τη μεγάλη Μαρινέλλα, ενώ, όταν ο Αντώνης Ρέμος ανέφερε το όνομά του, υπήρξαν μόνο αποδοκιμασίες και ούτε ένα χειροκρότημα.
Βεβαίως όλα αυτά έγιναν μετά το επεισόδιο, όπου δήθεν κατά τη διάρκειά του υπήρξαν θαμώνες υποστηρικτές του.
Θα παρακαλέσω τους δημοσιογράφους να περιοριστούν σε αυτή την ανακοίνωσή μου, διότι δεν θα προβώ σε άλλες δηλώσεις.

Σπάνιος χρυσαετός θύμα δηλητηρίασης στον Έβρο

Ο Χρυσαετός εντοπίστηκε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στην πλάτη του

Μια μόλις εβδομάδα μετά τον εντοπισμό του νεκρού Μαυρόγυπα στην περιοχή της Λύρας - Φυλακτού στον Έβρο, άλλο ένα σπάνιο αρπακτικό πουλί εντοπίστηκε νεκρό στην περιοχή του χωριού Σιδηρώ.

Και τα δυο περιστατικά εντοπίστηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου(400 μέτρα και 4 χιλιόμετρα αντίστοιχα). Ο Μαυρόγυπας εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή, ενώ ο Χρυσαετός σε δασική.

Ο Χρυσαετός εντοπίστηκε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στην πλάτη του, ο οποίος είχε τοποθετηθεί μόλις δυο μέρες πριν, από υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης για τις μετακινήσεις του είδους στην περιοχή.

Πριν προλάβει όμως ο άτυχος Χρυσαετός να δώσει τις πρώτες πληροφορίες για τις μετακινήσεις του στην ευρύτερη περιοχή της φωλιάς του, βρήκε τραγικό θάνατο δίπλα σε νεκρά κτηνοτροφικά ζώα που είχαν δεθεί με σχοινί σε δέντρα, στο ένα από τα οποία εντοπίστηκε υπόλειμμα από σκασμένη κάψουλα κυανίου (δηλητηριασμένο δόλωμα).

Στην περιοχή του περιστατικού μετέβησαν μέλη της ερευνητικής ομάδας για τον Χρυσαετό, καθώς και εκπρόσωποι του Δασαρχείου Διδυμοτείχου, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης-Σουφλίου και η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF Ελλάς.

Ορισμένοι από τους κατοίκους που ασχολούνται με δραστηριότητες υπαίθρου (κτηνοτροφία, κυνήγι) στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τα ζώα τους από τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά κάνουν χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Νομίζετε ότι είναι ένας απλός πονοκέφαλος; Κι όμως μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό

Ο πονοκέφαλος είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένος.
Οι περισσότεροι από εμάς τον εκδηλώνουμε, κατά κανόνα πολλές φορές στη ζωή μας.
Συνήθως, όμως, είναι μόνο ένα σύμπτωμα που θα καταπραϋνθεί με φάρμακα ή ξεκούραση.
Όταν όμως ο πονοκέφαλος είναι σοβαρός ή ασυνήθιστος, μοιραία αναρωτιέται κανείς μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Μπορεί άραγε να έχει πάθει εγκεφαλικό ή έχει έναν όγκο ή θρόμβο στο κεφάλι; Όπως αναφέρουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αυτό σπανίως συμβαίνει. Και πάλι, όμως, είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε πρέπει να συμβουλευθούμε τον γιατρό μας για τον πονοκέφαλο που νιώθουμε.
Που οφείλεται ο πονοκέφαλος
Υπάρχουν περισσότεροι από 300 τύποι κεφαλαλγίας, όπως λέγεται ιατρικά ο πονοκέφαλος. Μόνο όμως στο 10% από αυτούς είναι γνωστή η αιτία. Οι υπόλοιπες αποκαλούνται πρωτοπαθείς ή ιδιοπαθείς κεφαλαλγίες, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας. Οι τρεις συχνότεροι τύποι πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία τάσεως, η ημικρανία και η κεφαλαλγία από τα ιγμόρεια (λόγω ιγμορίτιδας). Οι πιο συνηθισμένες αιτίες κεφαλαλγίας τάσεως ή ημικρανίας είναι:
* Το στρες
* Η κόπωση
* Η έλλειψη ύπνου
* Η πείνα Βέβαια, υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες. Η κεφαλαλγία τάσεως, π.χ., μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη καφεΐνης, τις αλλαγές του καιρού κ.λπ. Σε πολλές περιπτώσεις, εξ άλλου, η αιτία είναι συνδυασμός παραγόντων. Τα ύποπτα συμπτώματα Όπως προαναφέρθηκε, τον πονοκέφαλο συνήθως μπορούμε να τον διαχειριστούμε μόνοι μας. Μερικές φορές όμως πρέπει να συμβουλευθούμε αμέσως έναν γιατρό, διότι ο πονοκέφαλος μπορεί να υποκρύπτει κάτι σοβαρό.
Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να πρόκειται για δευτεροπαθή κεφαλαλγία. Δυνητικά ύποπτα συμπτώματα είναι τα εξής:
* Πονοκέφαλος που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 50 ετών
* Πονοκέφαλος εντελώς διαφορετικός απ’ ό,τι είχατε βιώσει έως τώρα * Ασυνήθιστα δυνατός πόνος
* Πόνος στο κεφάλι που επιδεινώνεται με σταθερό ρυθμό
* Πόνος στο κεφάλι που εντείνεται με τον βήχα ή την κίνηση
Άμεση ιατρική συμβουλή απαιτείται και όταν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται:
* Από αλλαγές στην προσωπικότητα ή στη νοητική λειτουργία
* Από πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, πνευματική σύγχυση ή μειωμένη εγρήγορση ή μνήμη.
* Από νευρολογικά συμπτώματα όπως οπτικές διαταραχές, μπερδεμένη ομιλία, αδυναμία, μούδιασμα, επιληπτικοί σπασμοί.
* Από ένα επώδυνο, κόκκινο μάτι.
* Από πόνο και ευαισθησία κοντά στους κροτάφους
Επιπλέον, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό όταν η κεφαλαλγία σας:
* Εμφανίζεται έπειτα από ένα κτύπημα στο κεφάλι
* Εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητές σας
* Εμφανίζεται απότομα, ιδίως μόλις ξυπνήσετε
Τέλος, ιατρικό έλεγχο χρειάζονται οι πονοκέφαλοι που εκδηλώνονται σε ασθενείς με καρκίνο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.


iatropedia.gr

17 χρονοι είχαν ρημάξει τοπικές κοινότητες των Δήμων Τριφυλίας, Οιχαλίας και Πύλου- Νέστορος

Εξιχνιάστηκαν,από την  Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπών και μία (1) περίπτωση απόπειρας κλοπής σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Τριφυλίας, Οιχαλίας και Πύλου- Νέστορος Μεσσηνίας.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη χθες (1.2.2019) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 17χρονος ημεδαπός.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν (1) 17χρονο ημεδαπό.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της  αστυνομικής έρευνας, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω, τουλάχιστον από τα μέσα του μηνός Φεβρουαρίου 2019, είχαν συστήσει συμμορία με σκοπό τη διάπραξη κλοπών, στη Μεσσηνία.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, προέκυψε ότι οι 17χρονοι από την 16.2.2019 έως και την 28.2.2018 σε τοπικές κοινότητες των Δήμων Τριφυλίας, Οιχαλίας και Πύλου- Νέστορος Μεσσηνίας, διέπραξαν συνολικά -7- περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και τροχόσπιτο, -1- περίπτωση κλοπής σε κατάστημα, καθώς και -1- περίπτωση απόπειρας κλοπής σε οικία.
Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει χρήματα, χρυσαφικά κ.ά., που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -8.500- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ επιπλέον κατασχέθηκε ένα (1) όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Το ενθύμιο από τον στρατό τους έβαλε σε μπελάδες – Η θυρίδα και η απόφαση του δικαστηρίου

Συναγερμός σήμανε σε υποκατάστημα τράπεζας όταν οι υπάλληλοι ανοίγοντας μία θυρίδα που άνηκε σε δύο αδελφούς, εργολάβους οικοδομών, ανακάλυψαν στο εσωτερικό της μία σφαίρα.
Το ύποπτο εύρημα οδήγησε στην άμεση κινητοποίηση των Αρχών, με αποτέλεσμα οι δύο ιδιοκτήτες της τραπεζικής θυρίδας να οδηγηθούν στο εδώλιο.
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Δ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με τους δύο κατηγορούμενους να επιχειρούν να εξηγήσουν στο δικαστήριο πώς κατέληξε στη θυρίδα τους μία σφαίρα πυροβόλου όπλου.
Παρών στη δικαστική αίθουσα ήταν ο ένας εκ των δύο αδελφών, ενώ ο άλλος που κατοικεί μόνιμα στην Αμαλιάδα εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του. Αναφερόμενος στη σφαίρα ο άνδρας υποστήριξε πως ήταν αναμνηστικό, το οποίο είχε φυλάξει ο αδελφός του από τη στρατιωτική του θητεία.
“Τι να σας πω, και εγώ δεν ήξερα τίποτα. Όταν ενημερώθηκα για την υπόθεση και ρώτησα τον αδελφό μου, μου εξήγησε ότι είχε πάρει το φυσίγγι ενθύμιο από τον στρατό. Το είχε φυλαγμένο για χρόνια στο σπίτι, αλλά όταν κάνανε τα παιδιά με τη γυναίκα του, αποφάσισε να το πάει στη θυρίδα για να μην πέσει κατά λάθος στα χέρια παιδιών”, είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος.
Η δικηγόρος του δεύτερου κατηγορούμενου ανέφερε ότι επρόκειτο για μία ξεχασμένη σφαίρα από τον στρατό που κακώς είχε φυλάξει τόσα χρόνια ο εντολέας της.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, κηρύσσοντας τους αθώους.

Το πρόγραμμα START επιστρέφεικαι ανακοινώνει την 5ηκαι τελευταία ανοικτή πρόσκληση για 30 υποτροφίες!

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως και την 7η Απριλίου 2019
·      Είσαι απόφοιτη/ος πανεπιστημίου?
·      Έχεις δημιουργικές ιδέες για λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα μέσα από πολιτιστικές πρωτοβουλίες?
·      Θέλεις να εκπαιδευτείς στην διαχείριση έργων με κοινωνικοπολιτιστικό χαρακτήρα και να κάνεις τις ιδέες σου πράξη?
Αν ναι, τότε η πρόσκληση αυτή σε αφορά!
Κατάθεσε το όραμα και τις ιδέες σου για τη Δημιουργία Πολιτιστικής Αλλαγής στην κοινότητά σου και γίνε μία/ένας από τους τριάντα νέους υπότροφους του προγράμματος STARTCreateCulturalChange.
Μέσα από τρεις (3) διαδοχικές φάσεις, το πρόγραμμα START δίνει την δυνατότητα στους υποτρόφούς του να εξελίξουν μια καινοτόμο ιδέα σε πολιτιστική πρωτοβουλία και να αναπτύξουν τα επαγγελματικά προσόντα που θα τους επιτρέψουν να μετατρέψουν την πρωτοβουλία τους σε μια βιώσιμη και δημιουργική επιχείρηση στο μέλλον.
Με τη νέα Ανοικτή Πρόσκληση του προγράμματος START - Create Cultural Change για το έτος 2019/20 γιορτάζουμε την 5η επέτειο του προγράμματος!Αναζητούμε για μια ακόμη φορά καινοτόμες ιδέες για την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσω του πολιτισμού.

Τελευταία ευκαιρία
Συγχρόνως με αυτή την επέτειο, το πρόγραμμα START ολοκληρώνεται. Μέχρι σήμεραέχουν υλοποιηθεί 42 πολιτιστικές πρωτοβουλίες από συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι κινητοποίησαν περισσότερους από 14.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα και πρόσφεραν ενδυνάμωση σε μια περίοδο κρίσης.

Ολοκληρώνονταςτην 5ετή πορείατου προγράμματος STARTτο 2020,θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα συνολικά 150 επαγγελματίες, σχηματίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο πολιτιστικών διαχειριστών. Αυτή η ολοένα και μεγαλύτερη κοινότητα κοινωνικής αλλαγής, θα συνεχίσει να εμπνέει, να δημιουργεί και να συντηρεί την ανάπτυξη του κοινωνικοπολιτιστικού τομέα στην Ελλάδα.



Γίνε μια/ένας από αυτούς!
Τα έργα τους μπορεί να είναι έμπνευση για το δικό σου! Μάθε περισσότερα στο http://www.startgreece.net/fellows.

Η διαδικασία των αιτήσεων
Ο νέος γύρος υποτροφιών προκυρήσσεται την 1η Μαρτίου 2019. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 7 Απριλίου, μέσα από τη σελίδα www.startgreece.net. Οι 30 υπότροφοι που θα επιλεγούν, μέσα από μια διαδικασία συνεντεύξεων, να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος, θα ταξιδέψουν στη Γερμανία για ένα εντατικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής άσκησης. Κατά τη διαμονή τους εκεί, κάθε υπότροφος θα συνεργαστεί με ένα από τα κέντρα του δικτύου της Ομοσπονδιακής Ένωσης Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας έπειτα από μια διαδικασία εξειδικευμένης αντιστοίχισης.

Γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι τα Αγγλικά.

Αναλυτικά οι φάσεις του προγράμματος
Η πρώτη φάση του προγράμματος διαρκεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2019 και περιλαμβάνει δύο (2) μήνες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης στην Γερμανία, προσφέροντας στους υπότροφους του START διεθνή εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικών προγραμμάτων και τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την τελική μορφή της πρότασής τους για πολιτιστικές πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Έπειτα από μια (1) εβδομάδα κατάρτισης στο Βερολίνο και έξι (6) εβδομάδες πρακτικής άσκησης σε ένα κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Γερμανίας, η πρώτη φάση ολοκληρώνεται στη Στουτγάρδη με μια (1) επιπλέον εβδομάδα εκπαίδευσης και την επιλογή των δεκαπέντε (15) υποτρόφων που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση, μέσα από μια διαδικασία προφορικής παρουσίασης των πρωτοβουλιών τους (pitching). Η υποτροφία της πρώτης φάσης ανέρχεται σε 800€ το μήνα και καλύπτει όλα τα βασικά έξοδα διαβίωσης των υποτρόφων.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος διαρκεί από 1η Δεκεμβρίου 2019 έως 31 Μαΐου 2020 και υλοποιείται στην Ελλάδα. Εκτός από τη συνέχιση της μηνιαίας υποτροφίας (800€), το πρόγραμμα προσφέρει στους δεκαπέντε (15) υπότροφους χρηματοδότηση έως 10.000€καθώς και ένα πλαίσιο υποστήριξης για την επιτυχή έναρξη και υλοποίηση των πρωτοβουλιών τους. Η φάση αυτή περιλαμβάνει επαγγελματική καθοδήγηση και εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας επιχειρηματικής σκέψης και την επίλυση προβλημάτων των υποτρόφων. Η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται τον Ιούνιο με ένα διήμερο δημόσιων εκδηλώσεων όπου οι υπότροφοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες δικτύωσης με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα.
Η τρίτη φάση του προγράμματος διαρκεί από το Σεπτέμβριο του 2020 και έπειτα, με την απονομή των Βραβείων Ανάπτυξης (STARTScalingGrants) ύψους από 5.000 έως 15.000 ευρώ σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, την πολιτιστική τους καινοτομία και τη δυνατότητά τους να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον. Τα βραβεία αυτά απονέμονταιαπό το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση αποκλειστικά σε υποτρόφους του προγράμματος START και ο αριθμός, το ύψος και η διαθεσιμότητά τους μπορεί να διαφέρει ανά έτος. Στην φάση αυτή, οι υπότροφοι του προγράμματος λαμβάνουν, επίσης, δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και mentoring, μέσω του SocialDynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Σχετικά με το πρόγραμμα «START - Create Cultural Change»
Το START – CreateCultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net.
Instagram: https://www.instagram.com/start_greece/

Σοκ στο νοσοκομείο ΚΑΤ: Χειρουργημένος ασθενής πέθανε από φωτιά

Ένα πρωτοφανές και ανατριχιαστικό περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Ένας 53χρονος ασθενής βρήκε τραγικό και οδυνηρό θάνατο όταν ξέσπασε φωτιά. Ο ασθενής ήταν χειρουργημένος και δε μπορούσε να περπατήσει.
Η πυροσβεστική δέχθηκε στις 10.08 το πρωί του Σαββάτου (02/03/2019) μια κλήση για φωτιά στον 4ο όροφο του νοσοκομείο ΚΑΤ. Επί τόπου έφτασαν τρία οχήματα. Όταν οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι είχε πάρει φωτιά ένα στρώμα κρεβατιού στον 4ο όροφο και υπήρχε ένας άνδρας νεκρός!
Σε επικοινωνία του newsit.gr με την πυροσβεστική αναφέρθηκε ότι έφτασε άμεσα στο σημείο αλλά η φωτιά ήταν πολύ μικρής έκτασης, όμως επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε ένα θύμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iatropedia.gr ο άτυχος 53χρονος νοσηλευόταν σε δίκλινο δωμάτιο του 4ου ορόφου και την φωτιά έσβησε το προσωπικό του νοσοκομείου.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει:
Σήμερα Σάββατο 2/3/2019, πρωινή ώρα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ΓΝΑ ΚΑΤ σε δίκλινο θάλαμο του 4ου ορόφου στην πτέρυγα Βρυώνειο Δ΄, η οποία κατασβέστηκε άμεσα από το προσωπικό του ορόφου του Νοσοκομείου. Στον εν λόγω θάλαμο νοσηλευόνταν ο ασθενής Α.Φ., ηλικίας 53 ετών, μη περιπατητικός, με περιτροχαντήριο κάταγμα ισχίου χειρουργηθέν και κάταγμα βραχιονίου υπό συντηρητική αγωγή, ο οποίος και απεβίωσε. Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία θα προβεί σε προανακριτική διαδικασία. Παράλληλα ο Διοικητής του Νοσοκομείου διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

« Μέγα το της θαλάττης άλγος» …

 Σεβαστή Στρογγυλού, Φιλόλογος – Ιστορικός

ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΠΟΡΟΙ


- Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, θεωρεί ότι η μοναδική λύση για να ξεφύγει από την όποια μορφή κρίσης είναι ο σεβασμός και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Σε μια χώρα που κατεξοχήν περιβάλλεται από θάλασσα το βασικό της πλεονέκτημα είναι οι θαλάσσιοι πόροι. Αυτοί πηγάζουν από ποικίλες μορφές αξιοποίησης, με κυρίαρχο αυτόν της αλιείας. Αυτή αποτέλεσε και αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι δυνατοτήτων ανάπτυξης εξαιτίας της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και της ανάδειξης εξ’ αυτού ενός εξαιρετικού εφοδίου για το γαστρονομικό τουρισμό και όχι μόνο.
Κανείς δε θα αμφισβητούσε ότι μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας των νησιών οφείλεται εν πολλοίς στους γευστικούς θησαυρούς της θάλασσας μας. Είναι εύλογο ότι η όποια μορφή μετάλλαξης με σκοπό την ποσοτικοποίηση της παραγωγής θα είχε επιπτώσεις στην ποιότητα και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Είναι λοιπόν τελείως, πέρα από τα λογικά όρια η απαγόρευση της αλιείας, η μετατόπιση της σε κλάδους μεταποίησης ή ακόμα και η κατάργησή της, ιδίως σε μία χώρα που είναι προορισμένη γι αυτό.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΨΑΡΟΚΑΪΚΑ
Ας έλθω όμως στα μέσα παραγωγής αυτού του προϊόντος.
Στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος της ψαριάς προέκυπτε από τα ψαροκάικα, που εκτός από τη γραφικότητα ύπαρξής τους είναι φτιαγμένα από καθαρά οικολογικό υλικό, απόλυτα ανακυκλώσιμο και κυρίως από ανθρώπινα χέρια που δημιούργησαν ιστορία και πολιτισμό στους παραδοσιακούς ταρσανάδες, τα ναυπηγεία και τα νεώρια.
Στη χώρα του Οδυσσέα, είναι τουλάχιστον ανάρμοστο να καλούνται να παίξουν αυτό το ρόλο των μέσων παραγωγής πολυεθνικές εταιρείες που μεταμφιεσμένες με το μανδύα της Ευρωπαϊκής ένωσης καλούνται να μετατρέψουν τον παραδοσιακό ψαρά σε έναν υπάλληλο ιχθυοτροφείου ευρωπαϊκών συμφερόντων και ανθελληνικής πολιτικής.
Στο βωμό μιας πειστικής επιχειρηματολογίας, έχουν μπει στο παιχνίδι και οικολόγοι που προσπαθούν να αποδείξουν ότι η φθορά του βυθού οφείλεται στα ψαροκάικα. Δεν είδα το ίδιο ενδιαφέρον, όταν πλοία ιταλικής προέλευσης με δυναμίτες κατέστρεφαν ολόκληρες εκτάσεις του βυθού, ούτε όταν η καθιέρωση των ιχθυοτροφείων επέδρασε με τις αντιβιώσεις για τα ψάρια και την μεταλλαγμένη τροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Θα μου πείτε ότι πληθαίνουν οι θέσεις εργασίας. Έτσι τουλάχιστον υπόσχονται στο φτωχό πλην αμόρφωτο ψαρά, ώστε δε διστάζουν να ανταλλάξουν την καταστροφή του ψαροκάικου του με ένα χρηματικό αντίτιμο για την επιβίωση του και τη μεταλλαγή σε φθηνή εργατική δύναμη, με πιθανότητα μίας αβέβαιης θέσης σε ένα μεταλιευτικό σύστημα.
Το άκρον άωτον του παραλογισμού, στην καλύτερη των περιπτώσεων ή του εγκλήματος στη χειρότερη, είναι η αποδόμηση με θεαματική καταστροφή των ξύλινων σκαφών-κατά την εκλαϊκευτική λογική «πονάει κεφάλι…κόβει κεφάλι» - και η επιβεβαίωση της καταστροφής μέσω της καταγραφής video…για να ληφθούν τα «αργύρια».
Τη στιγμή που χώρες όπως η γειτονική Τουρκία έχουν επιστρατεύσει όλο τον αλιευτικό στόλο για τη μεταφορά τουριστών στα παράλια της Μικράς Ασίας, τη στιγμή που θα μπορούσαν με αλλαγή χρήσης να χρησιμοποιηθούν σε θαλάσσιες συγκοινωνίες απομακρυσμένων νησιών, ή ακόμα να μετατραπούν στις παράκτιες πόλεις σε συγκοινωνιακά μέσα, τη στιγμή που το κράτος θυμάται την παρουσία τους μόνο όταν οι Τούρκοι κάνουν επίδειξη δυνάμεως.
Τη στιγμή που χώρες αξιοποιούν πλωτά ξύλινα σκάφη για τη μεταφορά μέσω ποταμών και τη διευκόλυνση των συγκοινωνιών. Τη στιγμή που ο μέσος Έλληνας ζητάει τεκμήρια της ταυτότητας του, την εξοβελίζει δεχόμενος να συμμετάσχει σε ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΞΥΛΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ
Από την άλλη, τι κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού; Τι θεωρείται μνημείο πολιτισμού; Μόνο οι πέτρες; Τα ξύλινα όμως τείχη, «πλοία» σώσανε τους Αθηναίους από τον Ξέρξη.
Τα αλιευτικά σκάφη που μετατρέπονταν εν ανάγκη σε επιβατηγά έφερναν στη Μέση Ανατολή πατριώτες. Τα περιβόητα ναυτικά νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά που υπήρξαν βασικοί φορείς της ελληνικής επανάστασης, όλως τυχαίως είχαν από τότε αλιευτικό στόλο; Τα ψαροκάικα δίνουν ζωή στα νησιά. Εκτός κι αν αποκηρύσσουμε εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική τους ταυτότητα και την ιδιοκτησία μας απέναντι στα νησιά στο όνομα ενός παρερμηνευμένου εξευρωπαϊσμού και φροντίζουμε να συμμετάσχουμε σε ένα ολοκαύτωμα, χειρότερο από αυτό της Κάσου και των Ψαρών του 1824.
Σε ένα ολοκαύτωμα που θυμίζει αυτό των απαγορευμένων βιβλίων μπροστά στο Ράιχσταχ. Πολύ φοβούμαι ότι το « μέγα το της θαλάττης κράτος» του Θουκυδίδη τείνει να μετατραπεί σε «μέγα το της θαλάττης άλγος».
Αν δεν αφυπνιστούμε, κινδυνεύουμε να είμαστε μόνο οι υπηρέτες ενός οργανωμένου σχεδίου διάλυσης φυσικών και πνευματικών πόρων.
To παράδειγμα της Ινδίας με την αναγκαστική καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων και οι εξ’ αυτής παραγόμενες συνέπειες είναι μπροστά μας!
(Για Ινδία Βλ.https://youtu.be/K_QYnCl2u-A)

Η Ελληνίδα που "απέδρασε" από το Αλκατράζ

Θα φανταζόσασταν ποτέ τον εαυτό σας να κολυμπάει στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού με... φόντο την περιβόητη φυλακή του Αλκατράζ ενώ δίπλα σας περνούν θαλάσσιοι ελέφαντες;
Μια Ελληνίδα δεν το φαντάστηκε απλά αλλά το έκανε πραγματικότητα, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πώς μπορεί κανείς «να ξεπερνά τον εαυτό του και να φτάνει μέχρι εκεί που δεν μπορεί».
Η Ναξιώτισσα Ευγενία Τζαννίνη είναι ιδρυτικό μέλος της κολυμβητικής ομάδας «Pastra Cretonaxiosa» και μετά τον διάπλου του Βοσπόρου και της Μάγχης κατάφερε να «δαμάσει» τα κύματα του Αλκατράζ.
Η δικηγόρος και επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας μιλάει στο newsbeast.gr για το πώς κατάφερε να κατακτήσει δύο από τα δυσκολότερα θαλάσσια περάσματα του πλανήτη.
- Πώς βρέθηκε μια δικηγόρος να παλεύει με τα κύματα του Αλκατράζ;
Αυτό είναι μια πολύ παλιά ιστορία. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγάπη στην ανοιχτή θάλασσα από τότε που ήμουν μικρή και ζούσα στη Νάξο. Εκεί λοιπόν το όνειρο μου και το παιχνίδι μου ήταν η θάλασσα. Ο πρώτος στόχος που είχα βάλει τότε ήταν η Μάγχη. Ήταν ένα παιχνίδι, ο «φωτεινός παντογνώστης» που είχε το πιο δύσκολο πέρασμα στον πλανήτη, τη Μάγχη. Είχα πει ότι εγώ αυτό θέλω να το κάνω. Είναι λοιπόν μια παιδική αγάπη και την ξαναβρήκα όταν είπα ότι θέλω να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, αλλά με κάτι το οποίο αγαπώ πολύ και αυτό ήταν η ανοιχτή θάλασσα.
- Ο ιστορικός Βράχος των φυλακισμένων, η περιβόητη φυλακή του Αλκατράζ έχει συνδέσει το όνομά της με μια θρυλική απόδραση και αποτελεί σήμερα εμβληματικό αξιοθέατο του Σαν Φρανσίσκο. Γιατί επιλέξατε να κολυμπήσετε εκεί;
Δεν το επέλεξα ακριβώς. Βρέθηκα στο Σαν Φρανσίσκο για επαγγελματικούς λόγους και είχα τη δυνατότητα να το κάνω. Η ερώτηση που έκανα εγώ στον εαυτό μου ήταν η εξής: Θα πας στο Σαν Φρανσίσκο και δεν θα κάνεις το Αλκατράζ; Το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν αν θα βρω εταιρεία να μου κάνει το escort boat διότι ήταν Φλεβάρης και επειδή είναι πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες συνήθως κλείνει η περίοδος αυτή. Για παράδειγμα στη Μάγχη τώρα δεν μπορείς να κολυμπήσεις.
Οπότε είχα μέσα μου την απορία αν θα βρεθεί εταιρεία τον Φλεβάρη να κάνει αυτές τις διαδρομές. Βρέθηκε και μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο αισθάνθηκαν πολύ φιλικά και ωραία μαζί μου, αλλά έχουν και μεγάλη αγάπη στο νησί που αγαπώ περισσότερο στον κόσμο, τη Νάξο. Έρχονται τα καλοκαίρια και κολυμπούν στη Νάξο γιατί βρίσκουν τα νερά της πεντακάθαρα και χαίρονται ασφαλές κολύμπι. Άρα, οι βαρκάρηδες που με υποδέχθηκαν και με συνόδευσαν ήταν άνθρωποι, Αμερικάνοι βέβαια, οι οποίοι τυχαίως πώς, αγαπούν πολύ και τη χώρα μας και τη Νάξο ειδικά.
- Διασχίσατε ένα επικίνδυνο πέρασμα από τις φυλακές στις ακτές του Σαν Φρανσίσκο. Τι χρειάστηκε να κάνετε για να φέρετε εις πέρας ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα;
Χρειάστηκε να κάνω πολλές μοναχικές προπονήσεις, δηλαδή έφευγα Φλεβάρη μήνα, πήγαινα σε μια παραλία που είχα διαπιστώσει από τα στατιστικά δεδομένα του Σαν Φρανσίσκο και της Ελλάδας ότι έχει παρόμοια θερμοκρασία που είναι το Λευκαντί στα νότια της Χαλκίδας. Εκεί λοιπόν έχει πολύ κρύα νερά, αυτήν την στιγμή έχει 11 βαθμούς Κελσίου.
Τα άλλα πιο κρύα νερά είναι του Πρίνου, δηλαδή αυτά τα δύο σημεία στην Ελλάδα έχουν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού. Εκεί λοιπόν πήγαινα και έκανα τις προπονήσεις μου, όχι καθημερινά, για να συνηθίσω το κρύο νερό. Αυτό ήταν μια δυσκολία στην προετοιμασία, η άλλη δυσκολία ήταν το να κάνω ένα mindset σε σχέση με τις φώκιες και τους θαλάσσιους ελέφαντες που έχει ο κόλπος του Σαν Φρανσίσκο.
Πολλοί μιλούν και για καρχαρίες, εγώ ωστόσο δεν είδα. Λένε ότι γεννούν τα μωρά τους σε ένα γειτονικό νησάκι του Αλκατράζ, το Angel Island. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει στην παρουσία θαλάσσιας ζωής στις παραλίες μας.
- Πότε ξεκίνησε η αγάπη και η ενασχόληση με το κολύμπι και τον αθλητισμό γενικότερα;
Η αγάπη για το κολύμπι υπήρχε από πάντα. Στην αγάπη για τον αθλητισμό έχει συμβάλει και η μητέρα μου που ήταν γυμνάστρια στη Νάξο, ο πατέρας μου ήταν επίσης αθλητής στα νιάτα του, και οι αδελφές μου επίσης, επομένως υπήρχε πάντα μια εμπλοκή της οικογένειας με τον αθλητισμό.
Η δουλειά μας είναι δύσκολη επομένως ήθελα να βρω κάτι που να με διασκεδάζει κιόλας και είπα ότι η ψυχή μου είναι στο νερό.
- Πώς προέκυψε η κολυμβητική ομάδα Pastra Cretonaxiosa και ποια ήταν η έμπνευση για το όνομα;
Η ομάδα αυτή είναι μια παρέα, η οποία τείνει να γίνει και λίγο οικογένεια. Ξεκινήσαμε τρεις φίλοι, ήταν ο Βαγγέλης Ζουρμπάκης από το Ρέθυμνο, ο Βασίλης Μαρούλης και εγώ, οι οποίοι κολυμπούσαμε. Προστέθηκε ο προπονητής μας, ο Σωτήρης Πάστρας ο οποίος μας έβαλε την ιδέα ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το φράγμα των 3 χιλιομέτρων και να πάμε σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Τότε γεννήθηκε και η ιδέα του Βοσπόρου, ένας φίλος Τούρκος μου υπέδειξε ότι γίνεται ένας μεγάλος αγώνας στον Βόσπορο. Εκεί δεν μπορούσαμε να πάμε ως ομάδα ελληνική χωρίς ταυτότητα. Έπρεπε να πάμε με όνομα, επώνυμο και τη σημαία μας. Το θεωρούσαμε ας πούμε ως ένα ιστορικό καθήκον, να βρεθούμε στην Κωνσταντινούπολη, να αγωνιζόμαστε στα νερά του Βοσπόρου και να μην έχουμε ταυτότητα.
Οπότε είπαμε να δώσουμε ένα όνομα, που θα είχε μέσα κάτι και από τους τέσσερις.  Άρα, Πάστρας είναι ο προπονητής μας και το μικρό όνομα της ομάδας και το επώνυμο της είναι Cretonaxiosa δηλαδή Κρήτη και Νάξος. Συνήθως πριν από τους αγώνες μαζευόμαστε όλοι μαζί και τρώμε pasta capricciosa, οπότε βρήκαμε ένα παιχνιδιάρικο όνομα που δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε τι μέλλον θα έχει.
Από αριστερά: Αποστόλης Τσαγκαράκης, Ισαάκ Καρυπίδης, Βασίλης Μαρούλης, Κωνσταντίνος Μίχος, Ευγενία Τζαννίνη, Θοδωρής Ζουμπουλάκης, Έλλη Φλέγγα, Βαγγέλης Ζουρμπάκης, Σωτήρης Πάστρας
- Το 2016 διασχίσατε την Μάγχη στηρίζοντας την ΕΛΕΠΑΠ. Γίνατε έτσι η πρώτη ελληνική ομάδα που βούτηξε «στα βαθιά» για καλό σκοπό. Πείτε μας περισσότερα για αυτό.
Η Μάγχη ήταν ένα παιδικό όνειρο. Η ομάδα, η οποία συνεστήθη για να καλύψει τις ανάγκες του εγχειρήματος ήταν τα άτομα που προανέφερα. Επιπλέον, ο Αποστόλης Τσαγκαράκης, ο Κωνσταντίνος Μίχος, η Έλλη Φλέγγα και ο Θοδωρής Ζουμπουλάκης. Όλοι εμείς λοιπόν ξεκινήσαμε να κάνουμε τη Μάγχη, αλλά δεν μας αρκούσε ένα δύσκολο εγχείρημα, θέλαμε να το αφιερώσουμε κάπου. Προσπαθήσαμε λοιπόν να μαζέψουμε χρήματα για να στηρίξουμε έναν πιο ιερό σκοπό.
Επιλέξαμε την ΕΛΕΠΑΠ γιατί θεωρήσαμε ότι είναι ένας φορέας που κάνει καταπληκτικό έργο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Έχουν πάντα την αγωνία να συγκεντρώνουν κεφάλαια για να μπορούν να αναπτύσσουν το καταπληκτικό και ιστορικό έργο τους, γιατί είναι ο πρώτος φορέας στη χώρα που στήριξε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Μαζεύτηκε ένα ποσό αρκετό για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα σχολικό λεωφορείο, του οποίου η αγορά ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του '18.
- Πώς καταφέρνετε να ισορροπείτε επαγγελματική και προσωπική ζωή με τις προπονήσεις;
Η επαγγελματική ζωή είναι ανελαστική, οι ώρες που απασχολούμαι στη δουλειά μου είναι πολλές. Αυτό το οποίο έχω μειώσει αρκετά είναι κάποιες μικρές αποδράσεις για ένα καφέ, ένα θέατρο ή ένα σινεμά.
Έχω κερδίσει όμως χαρά και ικανοποίηση διότι μέσα από αυτό έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε έναν άλλο σκοπό που πέρα από την ΕΛΕΠΑΠ, μετά ήταν το Charity4U, τώρα είναι το ExcellenSeas και που και αυτό θεωρούμε ότι επιτελεί έργο κοινωνικό και τεράστιο. Επομένως, δεν είναι μόνο οι προπονήσεις, που είναι γύρω στις 2 ώρες την ημέρα αλλά και η ενασχόληση με το ExcellenSeas. Ευτυχώς οι συνεργάτες μου βοηθούν πολύ σε αυτό και η ομάδα.
- Τι είναι το ExcellenSeas - Θάλασσες Αριστείας και ποιος είναι ο σκοπός του;
Το ExcellenSeas ιδρύθηκε από τους κολυμβητές της Pastra Cretonaxiosa έχει όμως κι ένα επιστημονικό συμβούλιο που συνδράμει το έργο. Πρόκειται για την απονομή υποτροφιών σε παιδιά ακριτικών νησιών της Ελλάδας, πληθυσμού κάτω από 2 χιλιάδες κατοίκους. Οι άριστοι μαθητές των νησιών αυτών παίρνουν μια υποτροφία για τις σπουδές τους.
Εκεί έχουμε δώσει όλες μας τις δυνάμεις και ότι οργανώνουμε είναι για το σκοπό αυτό. Έχουμε καταφέρει αυτήν την στιγμή να συγκεντρώσουμε 9 υποτροφίες που θα απονεμηθούν φέτος.
- Ποιους στόχους έχετε εσείς για το μέλλον;
Θέλουμε να κάνουμε ένα κολυμβητικό event στην Ελλάδα, να κυκλώσουμε όλο το Αιγαίο, ώστε να αγκαλιάζουμε κολυμβητικά τα νησιά που στηρίζουμε.
Αυτός είναι ένας ωραίος στόχος γιατί είναι ελληνικός, αναδεικνύει τα ελληνικά νησιά, απολαμβάνουμε την ασφάλεια των ελληνικών νησιών γιατί το έζησα στο Αλκατράζ, ότι τελικά στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ασφάλεια στα νερά μας, γιατί δεν έχουμε το φόβο ότι θα βρούμε μπροστά μας εκατό φώκιες.
Είναι για εμάς σημαντικό να αναδείξουμε κολυμβητικά το Αιγαίο, που δεν είναι εύκολη θάλασσα γιατί έχει πολλές εναλλαγές καιρού και κυρίως τα καλοκαίρια έχει παρά πολλά μελτέμια. Τα κολυμβητικά μας events γίνονται πάντα Ιούνιο ή Οκτώβριο. Με αυτό νομίζω ότι συμβάλλουμε στο να ανοίγει η περίοδος για τους open water και να αναδεικνύεται η Ελλάδα ως κολυμβητικός προορισμός open water.
Υπάρχουν παρά πολλά events που γίνονται παγκοσμίως στην ανοιχτή θάλασσα και είναι στα πλαίσια του κολυμβητικού τουρισμού. Με το μήνυμα που στέλνουμε η Ελλάδα είναι και ένας κολυμβητικός προορισμός, πολύ ασφαλής για δύσκολο κολύμπι. Να σημειωθεί ότι από όλες τις χώρες που έχω κολυμπήσει στην Τουρκία, την Αγγλία και την Αμερική, την καλύτερη υποστήριξη σε escort boat, στο συνοδό πλοίο δηλαδή, την έχουμε στην Ελλάδα.
Όλα τα πλοία εδώ έχουν εξοπλισμό που βλέπει την κίνηση της θαλάσσιας ζωής, το βυθόμετρο και το sonar (ηχοεντοπιστικά συστήματα) που δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεις σε μια ακτίνα 250 μέτρων τι κυκλοφορεί. Αυτό δεν το βρήκαμε ούτε στη Μάγχη, ούτε στην Αμερική. Αυτό δεν το περιμένει κανείς να το ακούσει. Επομένως, η Ελλάδα είναι πραγματικά ένας προορισμός που θα μπορούσε να αποτελέσει σταθμό για τον αθλητικό τουρισμό στο open water.
- Σκεφτήκατε ποτέ να παρατήσετε κάποια προσπάθεια αλλά αποφασίσατε να συνεχίσετε και δικαιωθήκατε;
Η μοναδική φορά που είπα ότι τα παρατάω ήταν στο Αλκατράζ διότι κάποια στιγμή βρέθηκα σε ένα σημείο, όπου υπήρχε όπως μου εξήγησε ο βαρκάρης ένα τρισδιάστατο ρεύμα. Εκεί, το βάθος στο οποίο κολυμπούσα ήταν περίπου 20 μέτρα, 300 μέτρα δυτικά γινόταν 150 μέτρα.
Αυτό δημιουργεί ένα εσωτερικό καταρράκτη κάτω από τη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος δημιουργεί μια δίνη. Αν το έβλεπε κανείς στα 8 μποφόρ, κάνει αυτό που λέμε τη ρουφήχτρα.
Αυτό έπρεπε να το περάσω, εκείνη τη μέρα είχαμε 3 μποφόρ μόνο, οπότε δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος. Ήταν ωστόσο 100 μέτρα στα οποία δεν μπορούσα να διασχίσω το ρεύμα, εκείνη την στιγμή σκέφτηκα όχι να τα παρατήσω, αλλά ότι αυτό το πράγμα δεν βγαίνει. Και κάποια στιγμή έκανα την πρόταση στον βαρκάρη να κινηθούμε λίγο πιο δυτικά ώστε να μπορέσουμε να βγούμε στην παραλία.
Το δέχτηκε κι έτσι τελείωσα. Ήταν η μοναδική φορά που είπα αυτό το πράγμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Μου είπε κι εκείνος «μάζεψε ότι δυνάμεις έχεις, 50 μέτρα είναι, να μπορέσεις να βγεις απέναντι». Εκεί πραγματικά εξαντλήθηκα γιατί είχα και το κρύο εναντίον μου επειδή ήμουν τόση ώρα μέσα στο νερό.
Το Αλκατράζ είναι και γνωστό για τα ρεύματά του για αυτό και οι φυλακισμένοι πνίγονταν όταν έβγαιναν από εκεί. Κι αυτό γίνονταν για δύο λόγους. Οι φυλακές ήταν οι μόνες στην Αμερική που είχαν ζεστό νερό για να μην μπορούν οι φυλακισμένοι να αντέξουν στο κρύο νερό άρα να πεθαίνουν από το κρύο. Όποιος άντεχε το κρύο χανόταν τελικά από τα ρεύματα. Τέτοια δύναμη ρευμάτων δεν έχω δει πουθενά, γιατί έχω κολυμπήσει και στο Βόσπορο και στον Ισθμό της Κορίνθου.
Στο Βόσπορο υπάρχει ένα πολύ μικρό νησάκι, το οποίο είναι και τόπος διασκέδασης των Τούρκων και το οποίο θα μπορούσε να δημιουργεί περιδινήσεις γύρω του, ωστόσο δεν δημιουργεί τέτοια ρεύματα. Στο Σαν Φρανσίσκο το Αλκατράζ δημιουργεί τα ρεύματα.


.newsbeast

Μετατίθεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζευγαριών στην Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες

«Η διαρκής αύξηση της μέσης ηλικίας στην τεκνογονία αποτυπώνει την μετατιθέμενη αναπαραγωγική δραστηριότητα των ζευγαριών στην Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες. Η απόκτηση ενός παιδιού σε όλο και πιο “ ώριμη” ηλικία (ιδιαίτερα δε του πρώτου) έχει πλέον ως αποτέλεσμα την υψηλότερη συχνότητα απόκτησης παιδιών στις ηλικίες 30-34 ετών».
Πρόκειται για στοιχεία έρευνας του Δημητρίου Καρκάνη, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Παν. Θεσσαλίας, ο οποίος εξετάζει την αύξηση της μέσης ηλικίας στην απόκτηση των παιδιών -και ειδικότερα του πρώτου- στην Ελλάδα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο (2007-2016). Σε μια πρώτη ομάδα νομών, αναφέρει ο ερευνητής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον νομό Αττικής, ήδη από το 2007-08, τα ποσοστά γονιμότητας στα 30-34 έτη ήταν υψηλότερα από αυτά των 25-29 ετών. Μια δεύτερη ομάδα συγκέντρωνε το 2007-08 νομούς (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ν. Φθιώτιδας) που βρίσκονταν σε φάση μετάβασης και στους οποίους, όπως αναμενόταν, μια δεκαετία αργότερα, η γονιμότητα στα 30-34 έτη είναι πλέον υψηλότερη από αυτήν στα 25-29 έτη. Τέλος, σε πλήρη αντιδιαστολή με την πρώτη ομάδα, στην τρίτη συγκεντρώνονταν ως επί το πλείστον, κάποιοι παράκτιοι (πχ. Ν. Χαλκιδικής,) και νησιωτικοί νομοί της χώρας στους οποίους η γονιμότητα το 2007-08, ήταν υψηλότερη στις νεαρότερες μητέρες (25-29 ετών). Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι στην τρίτη ομάδα συγκεντρώνονταν κυρίως νομοί όπου το 2011, καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αλλοδαπών (οικονομικοί μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας τις προηγούμενες δύο δεκαετίες). Στους νομούς αυτούς φαίνεται ότι η περιορισμένη και χρονικά μετατιθέμενη, αναπαραγωγική δραστηριότητα του ημεδαπού πληθυσμού αντισταθμίζεται έως έναν βαθμό, από την παραδοσιακά εντατικότερη και «νεανικότερη» αναπαραγωγική δραστηριότητα των αλλοδαπών (οι αλλοδαπές γυναίκες φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους σε πολύ μικρότερη ηλικία από τις Ελληνίδες). Ωστόσο, η προσεκτική μελέτη των τάσεων, ακόμη και στους νομούς αυτούςκ, υποδεικνύει ότι το πρότυπο διατήρησης της υψηλότερης γονιμότητας στις ηλικίες 25-29 ετών σύντομα θα ανατρέπετο, όπως και έγινε, διευκρινίζει ο κ. Καρκάνης.
Έτσι, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, το 2016-17, οι γεννήσεις στις ηλικίες 30-34 ετών, είναι πλέον περισσότερες από τις αντίστοιχες των 25-29 ετών, σε όλους τους νομούς της χώρας μας, σε αντίθεση με το 2007, όπου αυτό ίσχυε για μόλις 23.
Συμπερασματικά, αναφέρει ο ερευνητής, η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από τη συνέχιση της μετάθεσης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των γυναικών προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, η δε πρόσφατη οικονομική κρίση ενίσχυσε απλώς την τάση αυτή.
Τίθεται όμως, σύμφωνα με τον κ. Καρκάνη, ταυτόχρονα και ένα άλλο ερώτημα: Η μετατόπιση αυτή της συχνότητας τεκνοποίησης σε μεγαλύτερες ηλικίες, που είχε ως αποτέλεσμα σήμερα σε όλους τους νομούς της χώρας μας οι γεννήσεις στα 30-34 έτη να είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες στα 25-29 έτη, αφορά όλες τις γεννήσεις και τις πρώτες γεννήσεις;
Για να απαντηθεί το ερώτημα, εξετάσθηκαν οι μεταβολές την τελευταία δεκαετία της συχνότητας έλευσης των πρώτων και των δευτέρων γεννήσεων στις ηλικίες 25-29 και 30-34 και διαπιστώθηκε ότι το 2017 σε 25 νομούς της χώρας μας, οι πρώτες γεννήσεις είναι πλέον περισσότερες από τις δεύτερες στα 30-34 έτη, ενώ το 2007-08 αυτό ίσχυε σε μια μικρή μειοψηφία νομών (μόλις σε 6). Είναι επομένως σαφές, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών στην χώρα μας κάνει σήμερα και το πρώτο της παιδί πολύ αργότερα απ’ό,τι στο παρελθόν, καθώς πριν από μια μόλις εικοσαπενατετία, όλες σχεδόν οι πρώτες γεννήσεις προέρχονταν από πολύ νεότερες μητέρες (<30 1990="" 2017="" 2="" 31="" 3="" p=""> Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα προαναφερθέντα ο καθηγητής στο Παν. Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων Βύρων Κοτζαμάνης αναφέρει ότι η συρρίκνωση του μεγέθους της οικογένειας και η αργότερη άφιξη του πρώτου (αλλά και του δεύτερου παιδιού) μετέβαλαν και στη χώρα μας την ηλικιακή κατανομή των μητέρων, καθώς στο παρελθόν πολύ λίγες γυναίκες έκαναν το πρώτο ή το δεύτερο παιδί τους σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών
Η καθυστερημένη αυτή έλευση των γεννήσεων δεν παρατηρείται όμως μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η επιμήκυνση των σπουδών των νέων, οι αλλαγές στο status των γυναικών και στις σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα, οι αλλαγές στον κύκλο ζωής των ζευγαριών (γάμος ή συμβίωση σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες, συχνότερα διαζύγια και δημιουργία μιας δεύτερης σχέσης όλο και πιο αργά), η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα μεταξύ των νέων ενηλίκων....
Ταυτόχρονα, αναφέρει ο ίδιος, η«εικόνα»μιας καθυστερημένης γονιμότητας έχει αλλάξει και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς έχει γίνει πιο ορατή και καλύτερα αποδεκτή από την κοινωνία και το οικογενειακό περιβάλλον. Η έλευση των παιδιών σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία τόσο την Ελλάδα όσο και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεν αναμένεται να ανακοπεί σύντομα, «ευνοούμενη» από τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές (στην Ελλάδα και από την οικονομική κρίση) καθώς οι γυναίκες που καθυστερούν την αναπαραγωγή τους, έχουν περισσότερα έτη εκπαίδευσης και επαγγελματικής εμπειρίας από τις γυναίκες που φέρνουν νωρίτερα στη ζωή τα παιδιά τους, η επαγγελματική σταδιοδρομία τους εξελίσσεται πιο ομαλά και η απώλεια μισθού που σχετίζεται με τη μητρότητα είναι μικρότερη....

«Στα χρωστάω τρία χρόνια» !!! Άγριο ξύλο ανάμεσα σε διάσημο ηθοποιό και γνωστό δικηγόρο στα μπουζούκια

Ένα σοβαρό επεισόδιο με ξυλοδαρμό του Λάκη Λαζόπουλου από τον Αλέξη Κούγια σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο «Αθηνών Αρένα» στο οποίο τραγουδάνε ο Αντώνης Ρέμος και η Δέσποινα Βανδή.
Ο ποινικολόγος επιτέθηκε και χτύπησε τον ηθοποιό λέγοντας του «στα χρωστάω τρία χρόνια».
Ο ποινικολόγος επιβεβαίωσε το περιστατικό στο protothema.gr, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το παραμικρό. Το μόνο που θέλησε να πει είναι ότι του το χρωστούσε.
Σημειώνεται ότι στην παρέα του Λάκη Λαζόπουλου ήταν ένας φίλος του γιατρός και η Μαρινέλλα ενώ με δική του παρέα ήταν ο Αλέξης Κούγιας.
Μετά την επίθεση του ποινικολόγου επικράτησε ένταση και χρειάστηκε η παρέμβαση άλλων θαμώνων αλλά και των ανδρών ασφαλείας του νυχτερινού κέντρου προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν υποβλήθηκαν μηνύσεις για το επεισόδιο.


 protothema.gr

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Φλεβάρης έχει 30 μέρες;

Πάλι «γκάφα»!!! 

Άκυρη και πάλι η σύγκληση του Πε.Συ της 4ης Μαρτίου 2019 για τις απαλλοτριώσεις υπέρ ΤΕΡΝΑ!

Όπως έγινε γνωστό η προηγούμενη απόφαση του Πε.Συ. για τις απαλλοτριώσεις υπέρ ΤΕΡΝΑ ακυρώθηκε για μη νόμιμη προ πέντε (5) πλήρων ημερών αποστολή των προσκλήσεων για τη σχετική συνεδρίαση προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Η σημερινή συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου 2019 ματαιώθηκε!!!! όταν αυτό επισημάνθηκε, για μη νόμιμη προ πέντε (5) πλήρων ημερών αποστολή των εισηγήσεων για τη συνεδρίαση προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Όμως και η σύγκληση του Πε.Συ. της προσεχούς Δευτέρας  4ης Μαρτίου είναι μη νόμιμη, για μη εμπρόθεσμη προ πέντε (5) πλήρων ημερών ανάρτηση της πρόσκλησης για τη σχετική συνεδρίαση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου!!! όπως όλα τα προαναφερόμενα προβλέπονται από τον Κανονισμό του Πε.Συ.Π. (άρθρο 9ο παρ.2)  κ.λ.π..    
Η σχετική πρόσκληση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 08.26 την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 (βλ. συνημμένη φωτογραφία) και είναι εκπρόθεσμη εκτός και αν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με όλα τα πρωτότυπά της ο Φλεβάρης  «σούρνει» 30 μέρες!!

Καλό μήνα! 

Τρίπολη 1 Μαρτίου 2019

Τάκης Γατσόπουλος

Υ.Γ. Η ημέρα αποστολής ή η ημέρα ανάρτησης και η ημέρα συνεδρίασης δεν υπολογίζονται.

Τάσος Αποστολόπουλος: "Προδότες τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που δεν στηρίζουν Μπουντρούκα για την Περιφέρεια"

Με μία ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Τάσος Αποστολόπουλος μιλά ευθέως για προδοσία, αναφορικά με εκείνα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ τα οποία δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα Μπουντρούκα στην Περιφέρεια.

"ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΈΡΕΙ Ο ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΠΟΥ ΠΉΓΑΝ ΣΤΟ ΣΎΡΙΖΑ ΓΙΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΤΟΝ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑ ΚΑΙ ΤΡΈΧΟΥΝ ΑΛΛΟΎ ΓΙΑ ΚΑΡΈΚΛΑ. ΣΕ ΤΊΠΟΤΑ. ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΈΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΊΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΌ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΠΡΟΔΟΣΊΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΆΛΛΗ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΌ ΕΠΊΠΕΔΟ... ΜΆΛΙΣΤΑ ΚΆΠΟΙΟΙ ΈΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΔΗΜΌΣΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΆΖΟΥΝ ΤΗ ΜΊΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΤΑ ΊΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΆΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ..."

Πανδαισία αθλητικών μεταδόσεων από τα κανάλια της ΕΡΤ

Πλήρης είναι η αθλητική κάλυψη που προσφέρουν τα κανάλια της ΕΡΤ και για το τριήμερο που ακολουθεί.
Οι Ελληνες φίλαθλοι, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνες από τα εθνικά πρωταθλήματα σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ. Μάλιστα, θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν στους δέκτες τους τους «μεγάλους» του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς η ΕΡΤ θα καλύψει τα ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ και Αρης-ΑΕΚ, καθώς και την αναμέτρηση Απόλλων Σμύρνης-Ολυμπιακός. Αναλυτικά οι μεταδόσεις της ΕΡΤ για το τριήμερο 2, 3 και 4 Μαρτίου, είναι οι εξής:
Σάββατο 2 Μαρτίου
15:00  
ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ FOOTBALL LEAGUE: ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ- ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ (Z)

15:15  
BETSHOP BASKET LEAGUE: ΚΟΛΟΣΣΟΣ H HOTELS - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (Z)
Μπάσκετ
15:15  
BETSHOP BASKET LEAGUE: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΒΙΚΟΣ COLA - ΚΥΜΗ (Z)
Μπάσκετ
15:15  
BETSHOP BASKET LEAGUE: ΠΑΟΚ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ (Z)
Μπάσκετ
15:30  
BASKET LEAGUE SHOW - ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ (Z)
Μπάσκετ
17:00  
ΑΓΩΝΑΣ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝ?ΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (Z)

18:00  
BASKET LEAGUE: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΑΥΡΙΟ (Z)
Μπάσκετ
19:00  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΑΡΗΣ - ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο
01:30  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΑΡΗΣ - ΑΕΚ
Ποδόσφαιρο
Κυριακή 3 Μαρτίου
15:00  
ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ FOOTBALL LEAGUE: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Z)

15:45  
ΑΓΩΝΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ: ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (E)
Χάντμπολ
16:00  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Z)
Ποδόσφαιρο
17:00  
ΑΓΩΝΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ (Z)

17:00  
BASKET LEAGUE: ΡΕΘΥΜΝΟ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Z)
Μπάσκετ
19:00  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ (Z)
Ποδόσφαιρο
Δευτέρα 4 Μαρτίου
01:00  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Ποδόσφαιρο
02:50  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΟΚ
Ποδόσφαιρο
13:15  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΑΡΗΣ - ΑΕΚ (E)
Ποδόσφαιρο
16:15  
BASKET LEAGUE: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΑΥΡΙΟ (E)
Μπάσκετ
17:30  
VOLLEY LEAGUE : ΠΑΜΒΟΧΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ (Z)
Βόλεϊ
19:00  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (E)
Ποδόσφαιρο
19:00  
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE: ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Z)
Ποδόσφαιρο

ΦΩΤΟ - Αποκριάτικος Χορός Μεσσηνίων Αχαίας





Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Αποκριάτικος χορός του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Πατρών «Ο Παπαφλέσσας», το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 στην κατάμεστη από τους Μεσσήνιους και τους φίλους τους αίθουσα του κοσμικού κέντρου «Κληματαριά».

         Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
• Ο κ. Αλούπης Παναγιώτης, μέλος Δ.Σ. του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Συντονιστής Περιφέρειας Πελ/σου και υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας.
• Ο κ. Μπούρας, αναπληρωτής Πρυτάνεως Παν. Πατρών.
• Ο κ. Σεγγούνης Ιωάννης, Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου μας.
• Η κ. Μαρία Ποδαρά, πρώην Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας.
• Ο κ. Αγγελόπουλος Γεώργιος, Αντιπρόεδρος των Καλαβρυτινών Πάτρας.
• Η κ. Σολωμού Αικατερίνη, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πατρών, τέως αναπληρώτρια Νομάρχης και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος.
• Η κ. Ασπασία Ρηγοπούλου, Επιμελήτρια Ιατρός-Ακτινολόγος.
• Ο κ. Χατζηλάμπρου Βασίλειος, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
• Ο κ. Παπαιωάννου από το Τμήμα Χηρείας.
• Ο κ. Χρυσανθόπουλος Κώστας, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας.
• Ο κ. Κουτρουμάνης, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
• Η κ. Τραχήλη, πρόεδρος του
Κτηνιατρικού Συλλόγου.

        Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης έλαβε χώρα η βράβευση δύο γνωστών και αγαπητών Mεσσήνιων Ιατρών, της κ. Αικατερίνης Τσιγκάνου και του κ. Πατριαρχέα Γεώργιου.

       Την εκδήλωση πλαισίωσε το Χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων του Δήμου Πατρέων με τον καταπληκτικό τους δάσκαλο κ Διαμαντόπουλο.

       Προσφέρθηκαν δωρεάν λουλούδια σε όλες τις κυρίες, ευγενική χορηγία του ανθοπώλη κ. Παπουτσιδάκη.

      Αξίζει τέλος να επισημανθεί το εξαίρετο μουσικό σχήμα του κέντρου που απογείωσε με τις επιλογές του το κέφι και την διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες !

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου