5.1.19

Αυτή ήταν η φωτογραφία με τα περισσότερα Instagram likes το 2018

Το παιχνίδι με το Instagram είναι πια το πιο αγαπημένο των social media.
Έτσι κι αλλιώς η δημοφιλής πλατφόρμα εκτός από επικοινωνία προσφέρει και εκατομμύρια κέρδη στους celebrities που ξέρουν να την διαχειρίζονται σωστά. Προσωπικές στιγμές, φίλοι, ρούχα, διακοπές, επαγγελματικεές στιγμές, συνεργασίες, επιτυχίες, όλα καταγράφονται μέσω αναρτήσεων.
Ποια είναι όμως τα πρόσωπα που κατέκτησαν το συγκεκριμένο μέσο; Σίγουρα η οικογένεια Καρντάσιαν είναι μέσα σε αυτά. Ωστόσο η φωτογραφία που έσπασε κάθε ρεκόρ σε likes στο Instagram ανήκει σε ένα μέλος της οικογένειας Καρντάσιαν. Και μάλιστα στο μικρότερο, την Κάιλι Τζένερ. Η πρώτη φωτογραφία της Κάιλι Τζένερ με την νεογέννητη κόρη της Στόρμι Γουέμπστερ άγγιξε την κορυφή με 18 εκατομμύρια likes!Η φωτογραφία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο από προηγούμενους κατόχους του ρεκόρ. Η ανάρτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο για τη γέννηση του τέταρτου παιδιού του (11,3 εκατομμύρια likes) κατείχε μέχρι πρότινος το ρεκόρ.
Δείτε την ομολογουμένως πολύ τρυφερή ανάρτηση
marieclaire.gr

Σοκ: Γέννησε μωρό ενώ είναι σε κώμα εδώ και 14 χρόνια -Ξεκίνησε έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση

Σάλο προκαλεί η είδηση πως μία γυναίκα που ήταν σε κώμα επί 14 χρόνια, γέννησε ένα υγιέστατο μωρό.
Οι αρχές στην Αριζόνα των ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με τους New York Times, καθώς προσπαθούν να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο έμεινε έγκυος η γυναίκα αλλά και το ποιος είναι ο πατέρας του μωρού.
Σύμφωνα με τις Αρχές, το μωρό γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου και είναι καλά στην υγεία του.
Η μητέρα του είναι ασθενής στο Hacienda HealthCare στο Φοίνιξ.
Μια πηγή δήλωσε στο AZ Family πως «κανένα μέλος του προσωπικού δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος μέχρι λίγο πριν γεννήσει» προσθέτοντας πως «από όσα μου έχουν πει γκρίνιαζε και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε».
Σύμφωνα με την πηγή, το αρσενικό προσωπικό της κλινικής που χρειάζεται να μπει σε ένα δωμάτιο γυναίκας ασθενούς, πρέπει πάντα να συνοδεύεται από μία γυναίκα υπάλληλο.
Η γυναίκα βρίσκεται στο ίδιο κέντρο τα τελευταία 14 χρόνια, όταν παραλίγο να πνιγεί, κάτι που της προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλο.
Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και έχει φτάσει μέχρι τον κυβερνήτη, που έχει διατάξει έρευνα.

Ο μυστηριώδης πολεμιστής της μάχης του Μαραθώνα

Εμφανίστηκε από το πουθενά, ντυμένος με ρούχα καθόλου κατάλληλα για μάχη, θέρισε τους Πέρσες με τη λαβή του αρότρου του και μετά εξαφανίστηκε μαγικά.
Ήταν άλλο ένα από αυτά τα ξακουστά αξιοπερίεργα που έλαβαν χώρα στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα ή που μας είπαν πως συνέβησαν οι αρχαίοι συγγραφείς.
Εχετλαίο ή Έχετλο τον αποκάλεσαν και έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου: δεν ήταν τοπικός ή εθνικός ήρωας ούτε και κανείς τον γνώριζε πριν τη μάχη. Τον αποκάλεσαν εξάλλου έτσι από την εχέτλη που κρατούσε, τη λαβή του αρότρου δηλαδή, ένα αρκούντως παράξενο όπλο να φέρεις στον πόλεμο.
Φορούσε ρούχα ταπεινά και έμοιαζε να έχει φύγει από το χωράφι του. Οι Αθηναίοι τον είδαν ξαφνικά δίπλα τους στη μάχη, τον είδαν όμως να θερίζει τους εισβολείς με το ιδιαίτερο όπλο του και μετά το πέρας της αιματοχυσίας, κανείς δεν ξανάκουσε γι’ αυτόν.
Όταν οι Αθηναίοι τον αναζήτησαν, ζητώντας ακόμα και τη βοήθεια του Απόλλωνα, το Μαντείο των Δελφών τους είπε απλώς να τιμήσουν τον ήρωα Εχετλαίο, αυτό τον παράξενο μαχητή με την τρομακτική πολεμική ικανότητα, την ασύγκριτη αποτελεσματικότητά του στη μάχη και το πιο ιδιοσυγκρασιακό όπλο που έφερε ποτέ κανείς στον πόλεμο.

Έτσι κι έκαναν αυτοί, τιμώντας τον αγρότη αυτό, όπως υπέθεσαν ότι ήταν λόγω της εχέτλης, στην περίφημη Ποικίλη Στοά τους χωρίς να μάθουν ποτέ τα πώς και τα γιατί. Ακόμα και επίσημη λατρεία του όρισαν, όπως άρμοζε σε κάθε ήρωα.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ωστόσο, όπως μας την καταμαρτυρεί ο Παυσανίας, ήταν πως επρόκειτο για κάποια υπερφυσική μορφή («επιφάνεια») που εμφανίστηκε μυστηριωδώς στη μάχη, βοήθησε αποφασιστικά τους Έλληνες να απαλλαγούν από την περσική απειλή και στο τέλος αποχώρησε με τον ίδιο μαγικό τρόπο, συγκεντρώνοντας την παντοτινή ευγνωμοσύνη των Αθηναίων.
Όπως μας λέει εξάλλου ο Ηρόδοτος («Ιστορίαι» 6.117.1): «Στη μάχη αυτή του Μαραθώνα σκοτώθηκαν από τους βαρβάρους περίπου έξι χιλιάδες τετρακόσιοι άντρες κι από τους Αθηναίους εκατόν ενενήντα δυο· αυτές ήταν οι απώλειες που είχαν τα δυο μέρη». Ο Εχετλαίος φέρεται να βοήθησε δυσανάλογα πολύ στον ελληνικό θρίαμβο…
Ο Μαραθωνομάχος που δεν κρατούσε όπλο

Πολλά και θαυμαστά τα μυστήρια που μας λένε οι αρχαίοι πρόγονοι πως έλαβαν χώρα πριν και κατά τη διάρκεια της αποφασιστικής μάχης του 490 π.Χ., η εύκολη ελληνική νίκη στην οποία φαίνεται πως ξάφνιασε ακόμα και τους Αθηναίους.
Για να εξηγηθεί η περσική πανωλεθρία προφανώς, αρκετοί πολεμιστές ισχυρίζονταν πως είδαν ήρωες και θεούς να πολεμούν στο πλάι τους, στο πλαίσιο της ομηρικής παράδοσης της επανεμφάνισης ηρώων (επιφάνειες) που διέπνεε τον ελληνισμό.
Τον Εχετλαίο ή τον Έχετλο τον αναφέρει μόνο ο περιηγητής Παυσανίας που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και όχι ο κατεξοχήν ιστορικός των περσικών πολέμων Ηρόδοτος. Ο Ηρόδοτος κάνει λόγο για άλλο υπερφυσικό περιστατικό της μάχης, το οποίο συνδέθηκε κακώς και υπόπτως με τον Εχετλαίο, όπως θα δούμε αργότερα.
Στην ελληνική τέχνη εξάλλου δεν έχουμε βρει αναπαραστάσεις του, παρά μόνο σε μερικά ετρουσκικά ταφικά μνημεία εμφανίζεται αυτός ο μυστηριώδης πολεμιστής με τη λαβή αρότρου στα χέρια. Ο Παυσανίας περιηγήθηκε στην περιώνυμη Ποικίλη Στοά των Αθηνών (Πεισιανάκτειος) και είδε την παράσταση του Εχετλαίου να περιλαμβάνεται στην τοιχογραφία των ηρώων της μάχης του Μαραθώνα: «ἥρως τε Ἔχετλος καλούμενος», γράφει στην «Ελλάδος Περιήγησης/Αττικά» (1.15.3).

Και παρακάτω (1.32.5) εξηγεί τι ήταν ακριβώς αυτός ο αγρότης με τα χωριάτικα ρούχα και τη λαβή αρότρου που κατέβηκε στη μάχη: «συνέβη δὲ ὡς λέγουσιν ἄνδρα ἐν τῇ μάχῃ παρεῖναι τὸ εἶδος καὶ τὴν σκευὴν ἄγροικον· οὗτος τῶν βαρβάρων πολλοὺς καταφονεύσας ἀρότρῳ μετὰ τὸ ἔργον ἦν ἀφανής· ἐρομένοις δὲ Ἀθηναίοις ἄλλο μὲν ὁ θεὸς ἐς αὐτὸν ἔχρησεν οὐδέν, τιμᾶν δὲ Ἐχετλαῖον ἐκέλευσεν ἥρωα. πεποίηται δὲ καὶ τρόπαιον λίθου λευκοῦ. τοὺς δὲ Μήδους Ἀθηναῖοι μὲν θάψαι λέγουσιν ὡς πάντως ὅσιον ἀνθρώπου νεκρὸν γῇ κρύψαι, τάφον δὲ οὐδένα εὑρεῖν ἐδυνάμην· οὔτε γὰρ χῶμα οὔτε ἄλλο σημεῖον ἦν ἰδεῖν, ἐς ὄρυγμα δὲ φέροντες σφᾶς ὡς τύχοιεν ἐσέβαλον».
Το γεγονός ότι ο Εχετλαίος τιμήθηκε στο πλέον αξιοθαύμαστο έργο της Ποικίλης Στοάς (475-450 π.Χ.), τους ήρωες της μάχης του Μαραθώνα, και ήταν ανάμεσα στον στρατηγό Μιλτιάδη, τον πολέμαρχο Καλλίμαχο και τον ήρωα Κυναίγειρο (αλλά και τον Θησέα, τον Ηρακλή και την Αθηνά), δείχνει τις τιμές που του απέδωσαν οι Αθηναίοι για τη βοήθειά του στη μάχη.
Ο Παυσανίας, πολύ μεταγενέστερος μεν από τα γεγονότα του Μαραθώνα, είδε με τα μάτια του την τοιχογραφία που φιλοτεχνήθηκε καμιά τριανταριά χρόνια μετά τη μάχη, απεικονίζοντας με ρεαλισμό τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο πεδίο. Ο περιηγητής περιγράφει τον Εχετλαίο να πολεμά πλάι στους πραγματικούς στρατιώτες της μάχης (Μιλτιάδης, Καλλίμαχος και Κυναίγειρος), δεν ήταν τοποθετημένος δηλαδή στο ανώτερο τμήμα της παράστασης με τους μυθολογικούς ήρωες και τους θεούς. Αυτό συνιστά για τους ιστορικούς σοβαρή ένδειξη ότι επρόκειτο για Μαραθωνομάχο.

Τι σόι πολεμιστής ήταν όμως αυτός ο «κατά τη μορφή και την ενδυμασία χωρικός» που σκότωσε «πολλούς από τους βαρβάρους και εξαφανίστηκε μετά τη μάχη»; Κι όλα αυτά με μια λαβή αλετριού;
Μήπως ήταν θεός; Μήπως ήταν ήρωας που επανεμφανίστηκε; Όχι, μας λένε οι σύγχρονοι μελετητές, όπως ο Michael Jameson στο κεφάλαιο «The Hero Echetlaeus» στο συλλογικό «Cults and Rites in Ancient Greece: Essays on Religion and Society» (2014), γιατί αν ήταν έτσι, τότε οι Αθηναίοι θα έπρεπε να τον επικαλεστούν επισήμως κάνοντας θυσία στο όνομά του πριν τη μάχη προκειμένου να λάβουν την εύνοιά του.
Καμιά τιμή δεν έλαβε όμως αυτός ο μεγάλος άγνωστος που ζώθηκε το άροτρό του και κατέβηκε στον Μαραθώνα. Γι’ αυτό και ο Απόλλωνας είπε στους Αθηναίους στο Μαντείο των Δελφών πως πρέπει να τον τιμούν ως ήρωα, γιατί κάτι τέτοιο ήταν πιθανότατα ο αγρότης-μαχητής που διακρίθηκε πολεμώντας στην πρώτη γραμμή…
Τι είπε ο Ηρόδοτος για τον Εχετλαίο

Απολύτως τίποτα! Ο ιστορικός αναφέρθηκε σε ένα διαφορετικό μεταφυσικό περιστατικό από την ίδια μάχη που στην καλπάζουσα φαντασία κάποιων συνδέονται προφανώς. Μας περιγράφει λοιπόν ο Ηρόδοτος («Ἱστορίαι» 6.117.2-3):
«Και στην ίδια μάχη συνέβη ένα τέτοιο καταπληκτικό περιστατικό: ένας Αθηναίος, ο Επίζηλος, ο γιος του Κουφαγόρα, που πολεμούσε ηρωικά εκεί που πάλευαν στήθος με στήθος, έχασε το φως των ματιών του χωρίς να δεχτεί ούτε χτύπημα ούτε βέλος σε κανένα μέρος του σώματός του κι από τότε έμεινε σ᾽ όλη τη ζωή του τυφλός.
[6.117.3] Κι άκουσα να διηγούνται για το πάθημά του μια τέτοια ιστορία, πως του φάνηκε να στέκεται αντίκρυ του ένας πελώριος οπλίτης, που η γενειάδα του σκέπαζε ολόκληρη την ασπίδα του· κι αυτό το φάντασμα προσπέρασε τον ίδιο και σκότωσε τον συμπολεμιστή του. Αυτή την ιστορία άκουσα πως διηγιόταν ο Επίζηλος».
Το «φάντασμα» που μας λέει ο Ηρόδοτος, άλλος ένας μυστηριώδης αθηναίος πολεμιστής(;), δεν είναι κατά κανέναν τρόπο ο Εχετλαίος. Οι μόνοι εξάλλου που έχουν κάνουν ποτέ αυτή τη σύνδεση είναι μια καλή μερίδα του ελληνικού ίντερνετ και μόνο! Ακόμα και ο Ηρόδοτος κρατά τις αποστάσεις του εδώ («Αυτή την ιστορία άκουσα πως διηγιόταν ο Επίζηλος»), από ένα φάντασμα άλλωστε που δεν είχε κανένα πρόβλημα να σκοτώσει Έλληνα (τον συμπολεμιστή του Επίζηλου).

«Το αφήγημα είναι χτισμένο στις γενικές οδηγίες της πολεμικής επιφάνειας της ‘‘Ιλιάδας’’, με επιπρόσθετη έμφαση στο υπεράνθρωπο μέγεθος και παράστημα και στο εξωπραγματικό σχήμα της επιφάνειας», παρατηρεί για την αναφορά του Ηροδότου η Georgia Petridou στο «Divine Epiphany in Greek Literature and Culture» (2016).
Ο Παυσανίας περιγράφει όμως τον Εχετλαίο ως ιδιαίτερο μεν, άνθρωπο δε. Και το άροτρό του δεν αποκλείεται να ήταν απλώς το μόνο όπλο που θα μπορούσε να έχει ποτέ του αυτός ο φτωχός αγρότης. Ή μπορεί να λειτουργούσε ακόμα και ως σύμβολο, όπως έχουν υπαινιχθεί αρκετοί ιστορικοί, καθώς το άροτρο συμβόλιζε στη συλλογιστική των αρχαίων Ελλήνων τη γονιμότητα.
Ο Εχετλαίος πρέπει να διακρίθηκε για την ανδρεία αλλά και την ουσιαστική συνεισφορά του στον θρίαμβο, κάνοντας τέτοια εντύπωση στους συμπολεμιστές του που συχνά μιλούσαν γι’ αυτόν. Και πιθανότατα δεν θέλησε ποτέ να δρέψει δάφνες για το πατριωτικό καθήκον που έκανε, αφήνοντας τους Αθηναίους να τον μνημονεύουν ως «αυτός που φέρει την εχέτλη».
Το όνομά του το κράτησε μυστικό ανά τους αιώνες…
 
 
 newsbeast

Φεύγει η Σοφία, έρχεται ο Τηλέμαχος

Ηλιοφάνεια αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας την Κυριακή, ενώ από την Τρίτη έρχεται δεύτερο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία ''Τηλέμαχος'' όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 .
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, «βελτίωση θα παρουσιάσει την Κυριακή ο καιρός αλλά κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες, παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, κυρίως σε ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη».
«Το βράδυ αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή από τα βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι βοριάδες αναμένεται να φτάσουν τα 6-7 μποφόρ. Από τη Δευτέρα αναμένουμε την κακοκαιρία να επεκταθεί κυρίως στις ανατολικές περιοχές του Αιγαίου, όπως είναι το Πήλιο, η Εύβοια, οι Σποράδες, η Αττική και η Βοιωτία, που από το μεσημέρι της Δευτέρας περιμένουμε χιονοπτώσεις», πρόσθεσε.

Οι Βέλγοι κάνουν τις καλύτερες τηγανιτές πατάτες και αυτή είναι η συνταγή τους

Οι Βέλγοι ισχυρίζονται πως φτιάχνουν τις καλύτερες τηγανιτές πατάτες στον κόσμο ενώ σε όλους τους δρόμους του Βελγίου δεν υπάρχει πάγκος ή μαγαζί υπαίθριο και μη που να μην σερβίρει αυτό το τόσο λαχταριστό φαγητό.
Πώς φτιάχνουν, όμως, οι Βέλγοι τις τηγανιτές πατάτες;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιο τρελό μυστικό που τις κάνει τόσο τραγανές αλλά ένα πολύ μικρό κόλπο. Οι πατάτες τηγανίζονται 2 φορές. Την πρώτη φορά τηγανίζονται για να γίνουν μαλακές.
Τη δεύτερη φορά μπορεί να τηγανιστούν ακόμα και ώρες μετά, λίγο πριν σερβιριστούν, για να αποκτήσουν αυτό το υπέροχο χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Για να τις φτιάξετε και εσείς δεν θα χρειαστείτε ειδικό εξοπλισμό.
Θα χρειαστείτε ένα τηγάνι μια τρυπητή κουτάλα, 3-4 φλ. λάδι για τηγάνισμα, 1 κιλό πατάτες και αλάτι.
Ρίξτε αρκετό λάδι για τηγάνισμα στο τηγάνι. Αφήστε το να κάψει.
Κόψτε τις πατάτες σε στικς. Στεγνώστε τις με μια καθαρή πετσέτα. Χωρίστε τις σε κούπες. Μην τηγανίζετε πάνω από μια κούπα τη φορά.
Μόλις το λάδι κάψει, αρχίστε να τηγανίζετε κάθε κούπα με πατάτες για 4-5 λεπτά. Θέλετε απλά να μαλακώσουν και όχι να αποκτήσουν χρώμα.
Όταν θελήσετε να σερβίρετε τις πατάτες σας ζεστάνετε και πάλι το λάδι. Τηγανίστε και πάλι τις πατάτες σας (όχι όλες μαζί). Αυτή τη φορά αφήστε τις για 1-2 λεπτά.
Βγάλτε τις σε πιάτο στο οποίο έχετε στρώσει χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το πολύ λάδι. Πασπαλίστε με αλάτι και σερβίρετε.
Μην σκεπάζετε ποτέ τις πατάτες σας για να παραμείνουν ζεστές. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να τις κάνετε να μαλακώσουν πολύ.


spirossoulis.com

Πάτρα:Εφοριακός ζήτησε απόδειξη και εισέπραξε γροθιές

Έρευνες για την επίθεση σε εφοριακό
 
Επί μια εβδομάδα προσπαθούσαν οι αστυνομικοί να εξακριβώσουν τα στοιχεία δυο αγνώστων οι οποίοι επιτέθηκαν σε έναν εφοριακό και τον χτύπησαν, όταν ζήτησε να του δείξουν την απόδειξη για την αγορά προϊόντων που κρατούσαν. Όμως, τελικά, δεν τα κατάφεραν.

Ο υπάλληλος της τοπικής Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας είχε καταγγείλει στους άνδρες του Γ’ αστυνομικού τμήματος Πατρών ότι οι δυο δράστες αρνήθηκαν να υποβληθούν σε φορολογικό έλεγχο, ενώ ο ένας από αυτούς δεν δίστασε να τον… χαστουκίσει μία φορά όταν τους προειδοποίησε για τις κυρώσεις που θα είχαν αν επέμεναν στην άρνηση.

Δείτε γιατι δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ το αερόθερμο σε πολύπριζο - Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος

Μια καθημερινή συνήθεια για πολλούς από εμάς, μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
Η πυροσβεστική υπηρεσία του Όρεγκον στις ΗΠΑ ανέφερε, ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει ποτέ να συνδέουν ένα ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα σε πολύπριζο. Όπως φαίνεται κ στην παρακάτω φωτογραφία από ένα καμένο πολύπριζο, την οποία παραθέτουν, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.
Ποιος είναι ο κίνδυνος
«Τα πολύπριζα δεν έχουν σχεδιαστεί για να διαχειρίζονται την υψηλή ροή ρεύματος που απαιτείται για ένα αερόθερμο και μπορούν να υπερθερμανθούν ή ακόμα και να πάρουν φωτιά λόγω της προστιθέμενης ροής ενέργειας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Δημοσίευσαν, επίσης, τη συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία είναι πραγματική και δείχνει ένα πολύπριζο που είχε πάρει φωτιά από το αερόθερμο, το οποίο ήταν συνδεδεμένο σε αυτό.
Το καμένο πολύπριζοΣύμφωνα με την Εθνική Ένωση Πυροσβεστικής των ΗΠΑ, τα ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης χώρου, τόσο φορητά όσο και σταθερά, αντιπροσωπεύουν δύο από τις πέντε (40%) οικιακές συσκευές θέρμανσης και συνδέονται με τέσσερις από τους πέντε (84%) θανάτους από ατυχήματα λόγω θέρμανσης στο σπίτι. Οι μισές από τις θανατηφόρες πυρκαγιές οικιακού χώρου ξεκίνησαν επειδή κάτι ήταν πολύ κοντά στο θερμαντήρα και πήρε φωτιά.

Τι πρέπει να προσέχουμε
Αποφύγετε μια πιθανή καταστροφική φωτιά στο σπίτι, διατηρώντας το αερόθερμο και τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης και άλλα πράγματα που μπορούν να καούν τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά. Επίσης, συνδέσετε το καλώδιο ρεύματος της θερμαντικής συσκευής απευθείας στην πρίζα του τοίχου και ποτέ σε ένα καλώδιο προέκτασης, ή σε ένα πολύπριζο.

Στη Ραφήνα για τα Θεοφάνεια ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δεν θα ταξιδέψει αύριο στη Θεσσαλονίκη για τα Θεοφάνεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της κακοκαιρίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μεταβεί στη Ραφήνα όπου θα παρακολουθήσει τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγία Παντοβασίλισσα και στη συνέχεια θα παραστεί στον Αγιασμό των Υδάτων.

Μία νεκρή από τη καταιγίδα, αγνοούνται άλλοι δύο

Τραγική κατάληξη είχε η επίσκεψη σε λαϊκή για μία ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι δύο άντρες. 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το μεσημέρι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και ένας ακόμη φίλος τους ξεκίνησαν να πάνε με ΙΧ στη λαϊκή στο Βρωμοπούσι Κερατέας, όμως από τότε δεν είχαν δώσει σημεία ζωής. Οι συγγενείς τους ενημέρωσαν την Αστυνομία, η οποία έκανε έρευνες μαζί με την Πυροσβεστική. 
Σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα η γυναίκα βρέθηκε νεκρή, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται ο σύζυγός της και ο άλλος άνδρας. Το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε μετά το Βρωμοπούσι, στην περιοχή Ομβρυόκαστρο, και μέσα σε αυτό βρισκόταν νεκρή η ηλικιωμένη γυναίκα.
Οι έρευνες για τους άλλους δύο άνδρες συνεχίζονται. Όσον αφορά τις συνθήκες που συνέβη το δυστύχημα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είτε το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του -καθώς στο σημείο υπάρχει ένα γεφυράκι- είτε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά εξαιτίας της νεροποντής που έπληξε την περιοχή.

Αλλαγή του καιρού; Από Πέμπτη και βλέπουμε

Η πρόγνωση καιρού για αύριο Κυριακή (6-1-2019) των Θεοφανείων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενδιαφέρει όσους και όσες σπουδάζουν κι επιστρέφουν:  
πρόσκαιρη βελτίωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες με χιονιά στα ορεινά στην ανατολική και νότια νησιωτική χωρά. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια.  Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Όμως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός ο όποιος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Ολικός παγετός κατά τόπους στα βόρεια. 
Στα νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτικη Στερεά, δυτική Πελοπόννησο θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της  Ηπείρου και από το βράδυ στα υπόλοιπα ορεινά. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα νότια θαλάσσια-παραθαλασσια τμήματα.  Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία: από -02 (μείον 02) έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. 

Δευτέρα 07-01-2019: στα βορειοδυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές, χιονόνερο στα νότια (κυρίως θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα), και χιονοπτώσεις στα  ορεινά-ημιορεινα καθώς και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στη Χαλκιδική, την Εύβοια, τις Σποράδες και από το απόγευμα στα ανατολικά ηπειρωτικά. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Τη νύχτα στα δυτικά και τα βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν.  Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 στα πελάγη τοπικά 7 και από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε πτώση. Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ολικός. 

Τρίτη 08-01-2019: στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, λίγες νεφώσεις που το
 απόγευμα στο Ιόνιο κι απο το βράδυ θα αυξηθουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή η χιονόνερο στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, κατά τόπους πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες.  Πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακά τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο αιγαίο 7 πιθανώς το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, στρεφόμενοι τη νύχτα σε δυτικούς. Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ολικός. 

Τέταρτη 09-01-2019: νέα επιδείνωση από τα δυτικά με τοπικές βροχές, σποραδικές
 καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια - παράκτια και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο  υψόμετρο. Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα σταδιακά στα υπόλοιπα πιθανώς κατά τόπους θα είναι έντονα. 
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά από τα δυτικά 7 και τοπικά
 
στα πελάγη 8 μποφόρ.
 Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Ισχυρός παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους θα είναι ολικός. 

Πέμπτη και Παρασκευή 10 και 11-01-2019: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα
 δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά κι από το βράδυ της Πέμπτης και σε 
περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Την Παρασκευή
 
βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.
 Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και την Πέμπτη στα κεντρικα και νοτια νοτιοδυτικοι 7 μποφορ. Θερμοκρασια: σε μικρη ανοδο την Πέμπτη στα νότια. Παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια  ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Θεοφάνεια Μεσημέρι "Στο Καπηλειο" Live με τους Γη & Ύδωρ

Κυριακή 06/01 Ανήμερα των Θεοφανίων σας περιμένουμε στο Καπηλειό να γιορτάσουμε μαζί με ζωντανή μουσική με τους Γη & Ύδωρ.
 
Ώρα έναρξης: 14:00


"Καπηλειό": Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας - Αγίου Παντελεήμονος 10
 
Τηλέφωνο κρατήσεων: 


       2721402240

Κιν. 6975123987

Γρίπη και κρυολόγημα: Για πόσες μέρες είναι μεταδοτικά – Μην κολλήσετε

Ολοένα και περισσότεροι πέφτουμε “θύματα” του κρύου καιρού, με το κρυολόγημα και την εποχική γρίπη να είναι οι πιο συνήθεις αιτίες που μας κρατούν στο σπίτι.
Αλλά πόσες μέρες πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι για να μην κολλήσουμε τους άλλους;
Και αν κάποιος άλλος έχει γρίπη, ή κρυολόγημα, πόσες μέρες πρέπει να “κρατήσουμε τις αποστάσεις μας” από εκείνον, για να μην αρρωστήσουμε και εμείς;

Γρίπη

Τι είναι η γρίπη;
Είναι μια ιογενής λοίμωξη που “βαραίνει” το κεφάλι και το στήθος σας. Συνήθως θα έχετε μια ρινική καταρροή ή συμφόρηση (μερικές φορές και τα δύο την ίδια ημέρα), υγρά μάτια, πονόλαιμο και, ίσως, βήχα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το σώμα σας θα πονά, θα είστε κουρασμένοι και θα αναπτύξετε πιθανώς αρκετά υψηλό πυρετό. Μπορεί να αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα πρώτα, προτού αναπτύξετε και αναπνευστικά συμπτώματα. Η γρίπη είναι πολύ πιο εξουθενωτική από ένα ένα βαρύ κρυολόγημα.
Πότε είναι η περίοδος της γρίπης;
Η εποχική γρίπη αρχίζει συνήθως το φθινόπωρο (αρχές Οκτωβρίου περίπου) και διαρκεί όλον το χειμώνα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS Pathogens έδειξε ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται πιο εύκολα το χειμώνα, όταν ο αέρας είναι ψυχρός και ξηρός.
Για πόσο καιρό είναι μεταδοτική;
Η γρίπη είναι μεταδοτική
  • 1 ημέρα ΠΡΙΝ και
  • 5-7 ημέρες ΜΕΤΑ την έναρξή της
Τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι άνθρωποι με ανίατη ασθένεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
Κρυολόγημα
Τι είναι το κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα είναι επίσης ιοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι ιών που προκαλούν κρυολόγημα. Χτυπούν το αναπνευστικό σύστημα ακριβώς όπως η γρίπη, προκαλώντας ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη, υγρά μάτια, πονόλαιμο και, μερικές φορές, βήχα. Υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξετε και πυρετό, αλλά θα είναι αρκετά χαμηλός και δεν θα εμπνέει ανησυχία. Σε αντίθεση με τη γρίπη, ένα κρυολόγημα εξελίσσεται σταδιακά και αργά. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι “θα κρυολογήσουν” τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα.
Ποια περίοδος είναι η χειρότερη για το κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα τείνουν να είναι πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, επειδή τότε είναι που οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Ο ιός υπάρχει στα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος. Αυτά τα σταγονίδια εξαπλώνονται στον αέρα και κατακάθονται σε διάφορες επιφάνειες (πόμολο πόρτας, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια κλπ) που τις ακουμπάνε πολλά χέρια καθημερινά. Από εκεί μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους που θα τα αγγίξουν και στη συνέχεια θα ακουμπήσουν το ίδιο τους το πρόσωπο.
Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικό το κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα είναι μεταδοτικά από
  • περίπου 1 εβδομάδα ΠΡΙΝ αρρωστήσετε και
  • ΜΕΧΡΙ όλα τα συμπτώματά σας να έχουν υποχωρήσει, κάτι που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες
iatropedia

ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομεία με ελάχιστο πετρέλαιο, τρέμουν από το κρύο οι ασθενείς

Για άσχημη κατάσταση στη θέρμανση πολλών Νοσοκομείων της χώρας εν μέσω πολικού ψύχους κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για αγορά πετρελαίου ενώ οι προμηθευτές αρνούνται να συνεργαστούν λόγω οφειλών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που δεν δουλεύουν ή δεν έχουν καλοριφέρ, με αποτέλεσμα να θερμαίνουν τα κτίρια με κλιματιστικά που σε πολλές περιπτώσεις είναι χαλασμένα και δεν υπάρχουν χρήματα για συντήρηση ή αντικατάσταση.

Χαρακτηριστική περίπτωση είνια το νοσοκομείο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», όπου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν υπάρχουν καλοριφέρ με αποτέλεσμα να κρυώνουν οι γυναίκες και τα βρέφη που βρίσκονται στα δωμάτια.

Στο νοσοκομείο της Άρτας ασθενείς και προσωπικό φέρνουν θερμαντικά σώματα από το σπίτι τους, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ ζεστό νερό υπάρχει μόνο 7 ώρες το 24ωρο.
Στην Κω ασθενείς και εργαζόμενοι «τουρτουρίζουν από το κρύο» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ καθώς το νοσοκομείο δεν έχει κεντρική θέρμανση.

Όπως επίσης καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου οι εργαζόμενοι απειλήθηκαν από την ΥΠΕ να κάνουν οικονομία και ότι όταν τελειώσει το πετρέλαιο που έχουν δεν θα πάρουν άλλο «επειδή κάνουν το έγκλημα και ανοίγουν τα καλοριφέρ και καταναλώνουν πετρέλαιο».
Τέλος στην περιοχή των Καλαβρύτων με πολύ χιόνι μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχαν θέρμανση και προμηθεύτηκαν 2.000 λίτρα με δανεικά χρήματα που έδωσε γιατρός του Κέντρου Υγείας, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Τι κάνουν οι Ελληνες - Aυτοί είναι οι πιο κουβαρντάδες λαοί στα ξενοδοχεία

Από τους πρώτους στην Ευρώπη, που επιλέγουν να ξοδέψουν μέρος των χρημάτων τους για να μείνουν σε ξενοδοχεία είναι οι Κύπριοι.
Σύμφωνα με την Eurostat, ξόδεψαν το 17.5% από το συνολικό εισόδημα τους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Από το 2007 μέχρι το 2017 οι δαπάνες των κυπριακών νοικοκυριών για ξενοδοχεία και εστιατόρια αυξήθηκε κατά 2,7%.
Ο μέσος όρος δαπανών των ευρωπαϊκών νοικοκυριών για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία ανέρχεται στο 8.8%. Αυτό αντιπροσωπεύει γύρω στα 740 δισ., ευρώ και ισοδυναμεί με το 4.8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ή 1400 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Οι πολίτες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ισπανίας ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Λιθουανίας ξοδεύουν τα λιγότερα.
Τα στοιχεία αφορούν το 2017. Συγκεκριμένα τα νοικοκυριά στην Μάλτα δαπανούν κατά μέσο όρο το 20.2% των εισοδημάτων τους για να φάνε σε ένα εστιατόριο, ή να μείνουν σε ξενοδοχειακό κατάλυμα.
Η Κύπρος έρχεται δεύτερη με ποσοστό 17.5% και η Ισπανία 16.8%.
Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από την Ελλάδα που διατηρεί ποσοστό 15.4% και η Ιρλανδία με ποσοστό 14.8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι Κύπριοι είναι πιο γενναιόδωροι στις αγορές τους, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με το 3.8% να αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και με οροφή το 8.3% του Λουξεμβούργου, το 5.6% που δαπανούν τα κυπριακά νοικοκυριά για καπνό και ποτό, δεν θεωρείται μικρό. Ειδικά όταν διαπιστώνεται ότι ξοδεύουν περισσότερα σε αυτά τα προϊόντα παρά για τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ τους, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 4.8%.
Υψηλό θεωρείται και το ποσοστό 3.4%,που δαπανάται για ταξίδια αεροπορικά ή με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και το ποσό που πληρώνει το κυπριακό νοικοκυριό για τους λογαριασμούς τηλεφώνων, που αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου των εισοδημάτων του. Το μικρότερο έξοδο είναι σύμφωνα με την Eurostat οι ασφάλειες ζωής, υγείας και οχημάτων που αντιστοιχεί στο 0.9% από το σύνολο των εισοδημάτων.
Σε χαμηλές θέσεις κατατάσσονται οι Κύπριοι για τον εξοπλισμό σπιτιού, όπως έπιπλα, χαλιά και είδη κήπου. Σύμφωνα με την Eurostat δαπανάται μόλις το 4.4% των εισοδημάτων τους.
Αντίθετα , δαπανούν περισσότερα στις αγορές τους σε τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα 12.4% του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού, δαπανάται σε αυτές τις κατηγορίες.

ΒΙΝΤΕΟ - Λύγισε η Νάντια Γιαννακοπούλου, δεν μπόρεσε να συνεχίσει...

Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, είναι σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Μάξιμου Μουμούρη και μαζί έχουν αποκτήσει τρεις υπέροχες κόρες.
Η ίδια μίλησε για τη ζωή της στην εκπομπή Έλα Χαμογέλα και την Ειρήνη Αρβανίτη. Υπήρξε μια στιγμή, όμως, που η Νάντια Γιαννακοπούλου λύγισε μπροστά στην κάμερα, ήταν όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη απώλεια της μητέρας της και τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο για 40 χρόνια.

«Την χάσαμε πριν από 6 μήνες μετά από μια πολύ μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής που κράτησε σχεδόν 40 χρόνια, από το 1979 που ήταν έγκυος στην αδερφή μου ήταν αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Το πάλεψε, τον νίκησε. Την τελευταία φορά όμως, λύγισε, δεν άντεξε. Νομίζω ότι το είχε καταλάβει και μας είπε: «Εγώ θα φύγω, να ξέρετε ότι έκανα ό,τι μπορούσα. Σας λατρεύω! Να συνεχίσετε έτσι όπως κι εγώ, δυνατοί. Αυτό»…

zappit

Τι αλλάζει στα βιβλιάρια υγείας από τον ερχόμενο μήνα

Από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται σταδιακή κατάργηση του βιβλιαρίου.

Σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, σταδιακά η πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας προκειμένου να καλύπτονται οι παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ και οι παροχές σε χρήμα από τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ θα γίνεται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ενώ οι δικαιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα προκειμένου να γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων.
Ειδικά για τους ασφαλισμένους οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται η διατήρηση των βιβλιαρίων για την αναγραφή οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικής με την παροχή αυτή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων και μέχρι να ολοκληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου, οι καταχωρήσεις γίνονται ως ακολούθως:
Όσοι έχουν βιβλιάρια που τελειώνουν, δεν θα πάρουν νέα αλλά θα προσθέσουν σελίδες. Σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα ειδικά φύλλα, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες αριθμημένες και κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου.
Αυτό μπορεί να γίνει και στα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ ακόμη και για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ που διαθέτουν ακόμη βιβλιάριο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν στα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΑΕΕ.
Για όσους αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα για πρώτη φορά και δεν διαθέτουν βιβλιάριο ασθενείας, όλοι οι υπαγόμενοι φορείς του ΕΦΚΑ από την στιγμή που θα τους τελειώσουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια θα εφοδιαστούν με παλαιού τύπου συνταγολόγια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τα οποία προηγουμένως θα έχουν ακυρωθεί με κόψιμο σε μια γωνία του βιβλιαρίου) και θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την έκδοση βιβλιαρίου.

Τι ισχύει αν ο εργαζόμενος δεν πάει στην δουλειά του λόγω κακοκαιρίας

«Οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες, για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να τους παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία, με αφορμή τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε περιοχές της χώρας.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει τα εξής:

Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.

Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.

Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος.

Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης, λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.

Απαγορεύεται η απασχόληση ανήλικων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών.

Επίσης, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. καρδιοπαθείς.

Ειδικότερα, για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα, επισημαίνονται τα παρακάτω:

Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κλπ πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό, πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών, λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας.

Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα, κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας, σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών, διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Για ζητήματα που αφορούν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Τι προβλέπεται για τις αποδοχές των εργαζομένων

Σύμφωνα με το υπουργείο, εάν, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, ο εργαζόμενος δεν μεταβεί στην εργασία του, παρά τη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού.

Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και οι εργαζόμενοί της δεν προσέλθουν στην εργασία τους για τον ίδιο λόγο, εφαρμόζεται ο κανόνας της κοινής απαλλαγής των μερών ως προς τις αμοιβαίες υποχρεώσεις τους.

Πολικές θερμοκρασίες στα βόρεια

Ισχυρός παγετός σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 05/01/2019, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τις θερμοκρασίες στα βόρεια ηπειρωτικά να καταγράφουν διψήφιο αρνητικό αριθμό, θυμίζοντας πολικές περιοχές.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες παρουσιάζονται στον Πίνακα

ΒΙΝΤΕΟ - Οι πρώτες εικόνες από την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού!

Η Κίνα έγραψε χθες «διαστημική» ιστορία καθώς έγινε η πρώτη χώρα που «πάτησε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Το ρομποτικό σκάφος Chang'e-4 προσεληνώθηκε στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα Φον Κάρμαν μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, η οποία πιθανόν έχει σχηματισθεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς.Η εν λόγω λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι.

Λίγο αργότερα έστειλε στην Γη την πρώτη κοντινή φωτογραφία της «σκοτεινής» πλευράς του φεγγαριού».

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο λίγο πριν την ιστορική προσελήνωση, η οποία σημειώθηκε στις 04:26 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, από όπου φαίνεται από ψηλά μεγάλο μέρος της αθέατης μέχρι σήμερα πλευράς του φεγγαριού.


kathimerini

Τουριστικό σκάφος με 69 (λαθρο)μετανάστες εντοπίστηκε από το λιμενικό στα Κύθηρα

Τουριστικό σκάφος που είχε αναχωρήσει από τη μαρίνα στο Καλαμάκι Αττικής με 69 μετανάστες, πιθανόν για κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντοπίστηκε χθες στο λιμάνι Διακοφτίου Κυθήρων, μετά από τηλεφώνημα πολίτη.

Στελέχη της λιμενική αρχής Κυθήρων προέβησαν σε έλεγχο του εν λόγω σκάφους όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και δύο αλλοδαποί διακινητές Ουκρανικής υπηκοότητας 36 και 31 ετών αντίστοιχα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σκάφος κατασχέθηκε ενώ οι δύο διακινητές αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά.

ΦΩΤΟ - Λευκή επέλαση στην Βόρεια Πυλία και Νότια Τριφυλία

Λευκή επέλαση
στην Νότια Τριφυλία 
και την Βόρεια Πυλία 
από το πέρασμα του νέου κύματος κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις στα ορεινά. 
Αυτή την φορά κοινοτικά διαμερίσματα των Γαργαλιάνων αλλά και η Χώρα Μεσσηνίας γέμισε από τον λευκό επισκέπτη, με την τσάπα του Δήμου Πύλος-Νέστορος στην περιοχή να καθαρίζει τους δρόμους από το χιόνι το οποίο έφθασε αρκετά εκατοστά, ενώ η θερμοκρασία άγγιξε τους 0 βαθμούς Κελσίου.
Οι κάτοικοι είδαν άσπρη μέρα καθώς βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες ώρες, ενώ σε ετοιμότητα είναι ο μηχανισμός των Δήμων, για διάνοιξη του επαρχιακού οδικού δικτύου.
Προβλήματα υπήρξαν σύμφωνα με πληροφορίες στην ηλεκτροδότηση που αποκαταστάθηκε σε ορισμένα χωριά, ενώ συστήνεται στο κοινό να αποφεύγει άσκοπες μετακινήσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Βλαχόπουλο - Γήπεδο ποδοσφαίρου

Έντεκα πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο "Μακεδονία" δεν κατάφεραν να προσγειωθούν λόγω καιρού

Προβλήματα στην λειτουργία του αεροδρομίου «Μακεδονία» προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία του τελευταίου 24ωρου που πλήττει όλη τη χώρα.
Έντεκα πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο "Μακεδονία" δεν κατάφεραν να προσγειωθούν λόγω της χαμηλής νέφωσης, που επικρατεί από χθες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.
Οι πτήσεις ήταν από Λάρνακα, Αθήνα, από Ηράκλειο, Άμστερνταμ και από Λονδίνο.
Σε μία από αυτές, την πτήση της Ryanair με 201 επιβάτες από Λονδίνο, το αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο της Τιμισοάρα στη Ρουμανία.
Ο κ. Παπάζογλου δήλωσε ότι αποχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το αεροδρόμιο από το χιόνι συνεχώς και έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία του.
Οι επιβάτες πριν την αναχώρηση τους για το αεροδρόμιο πρέπει να επισκέπτονται την ιστοσελίδα skg-airport.gr, για να ενημερώνονται για τα ακριβή δρομολόγια των πτήσεων.
 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - Επέλαση του χιονιά: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

 Δύσκολη ήταν η νύχτα για οδηγούς και κατοίκους σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς η «Σοφία» με πυκνή χιονόπτωση δημιούργησε πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες, κυρίως τις οδικές μεταφορές.

Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, το κύμα κακοκαιρίας με τον χιονιά και τον παγετό έχει δυσκολέψει σημαντικά τις μετακινήσεις.

Δείτε που διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων στην Πελοπόννησο

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Επ.Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χλμ.
Επ.Ο. Τρικάλων – Καρυάς, από 1ο χλμ.
Επ. Ο. Γκούρας – Κιάτου, από 1ο έως 17ο χλμ.
Επ. Ο. Γκούρας –Δερβενίου, από 1ο έως 18ο χλμ.
Επ. Ο. Γκούρας –Λυκουρίας, από 1ο έως 17ο χλμ.
Επ. Ο. Κιάτου -Γκούρας, από 10ο χλμ και άνω.
Επ. Ο. Δερβενίου – Γκούρας, από 10ο χλμ και άνω.

Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ε.Ο Τρίπολη –Πύργου, από 34ο έως το 75ο χλμ.
Επ. Ο. Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου.
ΕΠ.Ο. Λεωνιδίου – Κοσμά - Γερακιού από το 15ο έως 45ο χλμ.
ΕΠ. Ο. Καστριού - Αγ. Πέτρου- Καστάνιτσας.
ΕΠ. Ο Καρκάλου – Στεμνίτσα.
Επ. Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας (οδικό δίκτυο Μαινάλου).

Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ε.Ο Μεσσηνίας – Καλαμάτας, από 22ο έως 40ο χλμ.

Δ.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου), από 40ο έως 46ο χλμ.

Δ.Α. ΑΧΑΙΑΣ

Ε.Ο. Αιγίου-Καλαβρύτων (μέσω Πτέρης), από το 11ο χλμ.

 Δ.Α. ΗΛΕΙΑΣ

Επ. Ο. Ανδρίτσαινας - Επικούρειου Απόλλωνος, από το 5ο χλμ.
Επ. Ο. Σκληρού – Αμπελώνας.

Πυροβολισμοί στην Καλλιθέα - Ένας νεκρός

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα της Παρασκευής στην Καλλιθέα με αποτέλεσμα ένας άνδρας 50 ετών να χάσει τη ζωή του.

Το περιστατικό συνέβη στη συμβολή των οδών Δημοσθένους και Ταγματάρχου Πλέσσα σε χαρτοπαικτική λέσχη.

Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν πως το θύμα, ελληνικής καταγωγής, δέχτηκε επίθεση από τουλάχιστον δύο δράστες, έξω από το κατάστημα όταν βγήκε από το αυτοκίνητό του. Πηγές ανέφεραν πως ο άνδρας δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς -έναν εξ αυτών στο κεφάλι-, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος της επίθεσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το θύμα φέρτεται να ήταν ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, κάτι που κάνει τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν άνδρες της Αστυνομίας όπου συνέλεξαν τρεις κάλυκες καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε το θύμα εν ζωή. Στο νοσοκομείο ωστόσο, ο άνδρας δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Ο άθλιος ρόλος της Δεξιάς συνιστώσας

-Ο συμβιβασμός δεν έγινε πάνω σε πολιτικές θέσεις. 
-Ήταν μια χυδαία μοιρασιά της εξουσίας.

Το deal ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού.

Εμείς δεν ακουμπάμε την περίοδο 2004-2009 και εσείς μας δίνετε τον έλεγχο της κρατικής μηχανής στην οποία δεν έχουμε καμιά πρόσβαση. 

Περί αυτού πρόκειται. Ο συμβιβασμός δεν έγινε πάνω σε πολιτικές θέσεις. Ήταν μια χυδαία μοιρασιά της εξουσίας. 
Οι στόχοι που έθετε η κάθε πλευρά συνέκλιναν τελικά στο να μην γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Οι μεν δεν του συγχώρεσαν που τους πήρε το «μαγαζί» και οι δε, που θα τους πάρει την εξουσία. Η Δεξιά συνιστώσα οχυρώθηκε πίσω από μιαν ανύπαρκτη ιδεολογία. Τον Καραμανλισμό. Ποτέ κανένας δεν κατάλαβε τι εκπροσωπεί αυτή η ιδεολογία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας οραματικός ηγέτης και συγχρόνως πολιτικός της δράσης. Και γι΄αυτό πέτυχε το θαύμα της Μεταπολίτευσης. Δεν άφησε όμως πίσω του ένα θεωρητικό έργο. Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός ήταν τόσο σαφής όσο και ο δημοκρατικός σοσιαλισμός. Σήμερα ο Καραμανλισμός είναι η ιδεολογία των επιτηδείων. Είναι η ιδεολογία όλων αυτών που θεωρούν την μεγάλη αυτή παράταξη ιδιοκτησία τους. Είναι τελικά το προκάλυμμα για την υπονόμευση της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς την εξουσία. Τον επικαλούνται γραφικές προσωπικότητες  μαζί με βορβορώδεις φιγούρες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, όλοι αυτοί γνώρισαν και γνωρίζουν την αποδοκιμασία του Κώστα Καραμανλή ο οποίος αναφανδόν στηρίζει τον Κ.Μητσοτάκη. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως διετέλεσε αρχηγός της παράταξης και πρωθυπουργός. Τυγχάνει δε του σεβασμού και της πλήρους υποστήριξης όλου του κομματικού μηχανισμού. Συνεπώς, όσοι τον επικαλούνται διαπράττουν μια πολιτική απάτη. Έχουν αυτονομηθεί πλήρως από τον Κώστα Καραμανλή και αναζητούν ρόλους και δημοσιότητα στο καθεστώς του ΣΥΡΙΖΑ. Μα έχουν τόση πολιτική ισχύ; Και αν ναι, από πού την αντλούν;
Το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαίρως αντιληφθεί—και λόγω ιδεολογικής συγγένειας με τον Τσαβισμό—πως όποιος ελέγχει την Δικαιοσύνη, ελέγχει και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Άλλωστε, η Αριστερά δεν πιστεύει - και στο θεωρητικό επίπεδο - στην διάκριση των εξουσιών. Λοιπόν, τι έκαναν; Έστησαν ένα παρακράτος μέσα στο σώμα των δικαστών, στο οποίο μετέχουν ελάχιστοι ευτυχώς δικαστές, το στεγανοποίησαν και ενέταξαν τις δραστηριότητες του στους δικούς τους πολιτικούς σχεδιασμούς. Δηλαδή στην ηθική και πολιτική εξόντωση των αντιπάλων τους. Ας ανακαλέσουμε στην μνήμη την πρόταση που έκαναν στον Γ. Παπακωνσταντίνου: «δώσε μας τον Βενιζέλο για να γλιτώσεις», ή στο κατάδικο πλοίαρχο « δώσε μας τον Μαρινάκη, για να γλιτώσεις» ή στον Μανιαδάκη προχθές « δώσε μας τον Σαμαρά, τον Γεωργιάδη και τον Στουρνάρα, για να γλιτώσεις». 
Ψυχροί, αλλά συγχρόνως και γελοίοι, εκτελεστές. Επειδή όμως η Αριστερά ουδεμία πρόσβαση είχε στον χώρο της Δικαιοσύνης το έργο αυτό το ανέθεσαν σε στελέχη της Δεξιάς συνιστώσας. 
Αυτό ζούμε αυτές τις ημέρες. 
Γι΄αυτό και τα μαύρα δάκρυα που χύνει το γνωστό δημοσιογραφικό συγκρότημα της «ψεκασμένης» Δεξιάς –και συγκεκριμένος δημοσιογράφος με στασίδι στην ΕΡΤ - για το φιάσκο Novartis. 
O προστάτης τους και προστατευόμενος τους Ρασπούτιν έχει υποστεί μια συντριπτική ήττα, με πολύ συγκεκριμένες συνέπειες για το μέλλον του. Είναι προφανές πως μετά τις εκλογές, όλος αυτός ο εσμός της Δεξιάς συνιστώσας θα εξαϋλωθεί, καθώς δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.  
Άλλωστε κάποιοι από αυτούς θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα τους.
 
Σ. Μουμτζής
liberal.gr

Χιόνια το πρωί - Σταδιακή υποχώρηση της «Σοφίας» μετά το μεσημέρι

Τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και το Αιγαίο, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια και πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο έφερε η κακοκαιρία «Σοφία» και την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.grη κακοκαιρία θα συνεχιστεί και το Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρεςθυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.
Το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες.
Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. 
Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.     
Όπως προειδοποιούν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο παγετός στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας, όπως:
  • Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής
  • Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα
  • Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια
Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
  • Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.
και εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
  • Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  • Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Δεν αποκλείεται νέο κύμα κακοκαιρίας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Τι λέει ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου.

Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  το πώς έφθασε στην χώρα μας το κύμα κακοκαιρίας ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα να πλήξει την χώρα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και νέο κύμα κακοκαιρίας, ανάλογο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.
 Την δική του επιστημονική εξήγηση για το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και πλήττει την χώρα, δίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου. Παράλληλα, δεν αποκλείει την πιθανότητα να πλήξει την χώρα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, ανάλογο με αυτό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.
Ειδικότερα, όσον αφορά το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα, ο Αθανάσιος Αργυρίου εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ το πώς έφθασε στην Ελλάδα:   
«Μια διαρκής έξαρση των υψηλών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη επεκτάθηκε στο Βόρειο Ατλαντικό, προς τον αρκτικό κύκλο, με αποτέλεσμα την εισβολή ψυχρών και ξηρών πολικών αερίων μαζών αρκετά νότια και την ανάπτυξη ψυχρού μετώπου στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη και στην περιοχή των Βαλκανίων.» Όπως προσθέτει, «αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες, θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερης από τον εποχιακό μέσο όρο, στην περιοχή των Βαλκανίων, εκτιμάται ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα φθάσουν αρκετά νότια στη Μεσόγειο, έως και περίπου τις ακτές της Αφρικής.»
Σχετικά με τις χιονοπτώσεις, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η ορογραφία των Βαλκανίων (ασφαλώς και της Ελλάδας) έχει ως αποτέλεσμα, το προκαλούμενο βόρειο – βορειοανατολικό ρεύμα ψυχρού αέρα, να προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την περιοχή μέχρι το Σαββατοκύριακο.»
Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, «η άφιξη στη Μεσόγειο της ψυχρής αέριας μάζας, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση χιονοπτώσεων σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας, ακόμη και νότια.»
«Η ύφεση αυτή στη Μεσόγειο», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής, «ενδέχεται να προκαλέσει μετωπογένεση, με αποτέλεσμα ραγδαίες βροχές μέσα στο Σαββατοκύριακο,  στη θάλασσα Κυθήρων, στην Κρήτη, στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.»
Απαντώντας στην ερώτηση, για το εάν φετινό κύμα κακοκαιρίας, μπορεί να είναι ανάλογο με αυτό που έπληξε τη χώρα τον Ιανουάριο του 2017, ο Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
«Αναφορικά με το 2017, η κακοκαιρία ήταν αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της πολικής δίνης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αιφνίδια κάθοδο πολικών αερίων μαζών σε νοτιότερα (και στα δικά μας) γεωγραφικά πλάτη. Παρά το ότι αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει συχνά, εν τούτοις, οι τρέχουσες παρατηρήσεις και καταγραφές που διαθέτουμε, υποδεικνύουν πως είναι πολύ πιθανό το φαινόμενο να επαναληφθεί φέτος, κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2017, δηλαδή θα έχουμε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις στη χώρα μας.»
Καταλήγοντας ο καθηγητής, αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή, ερευνητικές ομάδες και μετεωρολογικοί φορείς παρακολουθούν την εξέλιξη της πολικής δίνης».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου