29.2.20

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Φυλλάδιο της Μητρόπολης για τον κοροναϊό

Η Μητρόπολη Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της ποιμαντικής της μέριμνας, μέσα από ένα λίαν κατατοπιστικό φυλλάδιο, το οποίο εκδόθηκε για διανομή στο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, την Κυριακή της Τυρινής, ενημερώνει τους ευσεβείς χριστιανούς για τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό. 
Το φυλλάδιο ετοιμάστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το επιμελήθηκε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, μετά από εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

ΒΙΝΤΕΟ:Ποιοι πρόσφυγες; - Χιλιάδες άνδρες αλλοδαποί στρατεύσιμης ηλικίας περιμένουν να μπουν στην Ελλάδα

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές.
Ποιοι πρόσφυγες;
Στην συντριπτική πλειοψηφία των βίντεο που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο 24ωρο από τον Έβρο, καταγράφονται οι ροές χιλιάδων αλλοδαπών αυστηρά αρσενικού φύλου και μάλιστα νεαρής ηλικίας.
Ενδεικτικό είναι το βίντεο-ντοκουμέντο που μας έρχεται από την Αδριανούπολη και απεικονίζει χιλιάδες «μετανάστες» έτοιμους να εισβάλλουν στην Ελλάδα.
Θα δυσκολευτεί πολύ να διακρίνει κανείς γυναικόπαιδα:

Τι μαρτυρά το ζώδιό σου για τις ...σεξουαλικές σου επιδόσεις !

Τα χαρακτηριστικά των ζωδίων θα μπορούσαν να πουν πολλά για τον τρόπο που κάνει ο καθένας μας σεξ, αλλά καμια φορά δεν μεταφράζονται ακριβώς όπως θα περιμέναμε.
Τι σημαίνει αυτό;
Ο ναρκισσισμός του Λέοντα για παράδειγμα, είναι αυτός που τον κάνει να ασχολείται με ζήλο με την παρτενέρ του ώστε να την ικανοποιήσει απόλυτα και να μπορέσει να ρωτήσει μετά με σιγουριά «Μωρό μου δεν είμαι ο καλύτερος;». Από την άλλη, οι Δίδυμοι που συνήθως η προσοχή τους διασπάται εύκολα, αν βρεθούν με κάποιον που τους εξιτάρει εγκεφαλικά και τους κάνει να γελούν, μένουν κάτι παραπάνω από απόλυτα προσηλωμένοι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
Κριός
Ο Άρης που κυβερνά τον Κριό, κυβερνά και τη σεξουαλική διάθεση. Οι Κριοί, λοιπόν, εκκρίνουν την πρωτόγονη σεξουαλική ενέργεια. Επιδιώκουν ό,τι είναι καινούριο και λαμπερό, συμπεριλαμβανομένων των εραστών τους. Η διασκέδασή τους έχει να κάνει με την διεκδίκηση και την ικανοποίηση που έρχεται από την κατάκτηση. Παθιάζονται με το σεξ και την αποπλάνηση, αλλά σπάνια θα αποπλανήσει κανείς τον ίδιο. Αυτό είναι και το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό αυτού του ζωδίου.
Ταύρος
Αισθησιακός, γηίνος και κομψός, ο Ταύρος θέλει φυσικές απολαύσεις όλων των ειδών: να τους κρατούν, να τους χαϊδεύουν, να τους κάνουν μασάζ. Στοιχεία όπως τα αισθησιακά αρώματα, τα μαλακά υφάσματα και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, κάνουν τον Ταύρο να έρχεται πιο κοντά με τον παρτενέρ του. Η απόλαυση είναι και στο ταξίδι, όχι μόνο στον προορισμό.
Δίδυμοι
Όπως όλα τα ζώδια του Αέρα, έτσι και οι Δίδυμοι μπορεί μερικές φορές να αποτραβηχτούν λίγο από τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Ο ρομαντισμός μπορεί να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα για να ξαναφουντώσει, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ένας Δίδυμος είναι τεμπέλης ή δεν ενδιαφέρεται, επειδή δεν δείχνει από την αρχή να καίγεται από πόθο. Οι μεγάλες συζητήσεις και το γέλιο με τους συντρόφους του, απελευθερώνουν τον παθιασμένο εραστή που κρύβουν μέσα τους. Οι βαριές και υπερβολικά δραματικές καταστάσεις είναι ένα μεγάλο turn-off για τους Διδύμους.
Καρκίνος
Το σεξ, όπως και όλες οι άλλες εμπειρίες στη ζωή ενός Καρκίνου, πρέπει να δείχνει νοιάξιμο και στοργή. Θέλουν να νιώθουν ότι τους νοιάζονται και φροντίζουν πολύ τον σύντροφό τους. Οι Καρκίνοι δεν μπορούν να τσακωθούν και να κάνουν αμέσως σεξ επανασύνδεσης. Έχουν μια υπερβολική ανάγκη για στοργή, αφοσίωση και συναισθηματική ασφάλεια. Μόλις νιώσουν ασφαλείς, βέβαια, οι Καρκίνοι είναι οι πιο δοτικοί, ευγενικοί και διαθέσιμοι άνθρωποι του ζωδιακού.
Λέων
Δεν υπάρχει πιο παιχνιδιάρικο ζώδιο από τα Λιοντάρια, και αυτό τους το χαρακτηριστικό το κουβαλάνε και στο κρεβάτι. Είναι δημιουργικοί, ρομαντικοί και διασκεδαστικοί και το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι το κλασικό, πατροπαράδοτο σεξ. Να περιμένεις την έκπληξη από δαύτους.
Παρθένος
Αυτό το ζώδιο είναι πολύ σεμνό την ημέρα και το βράδυ μεταλλάσσεται σε ιέρεια του σεξ. Η σεξουαλική πράξη είναι η ώρα που ένας Παρθένος μπορεί να αφήσει τα μαλλιά του κάτω. Η καταπιεστική τελειομανία που κυριαρχεί στους Παρθένους, εξαφανίζεται στο κρεβάτι. Το σεξ είναι ακατάστατο και παθιασμένο. Αυτή η εμπειρία είναι μια απελευθερωτική περιπέτεια.
Ζυγός
Αυτό το ζώδιο καθορίζει τις σχέσεις, τον γάμο και τη συντροφικότητα. Οι Ζυγοί θέλουν να συνδεθούν σεξουαλικά, ως ένα μέσο να δείξουν την αφοσίωσή τους στις σχέσεις τους. Είναι συναισθηματικά ανθεκτικοί και έτοιμοι να σε ικανοποιήσουν. Σίγουρα το καθοριστικό τους χαρακτηριστικό είναι η δοτική τους φύση.
Σκορπιός
Αναμφισβήτητα σεξουαλικοί και οικείοι, οι Σκορπιοί θέλουν να συνδεθούν συναισθηματικά και σωματικά για να νιώσουν ικανοποιημένοι. Το σεξ είναιπάντα στο μυαλό ενός Σκορπιού και η διάθεσή τους συνδέεται με την επιθυμία τους για εμπιστοσύνη και συναισθηματική ολοκλήρωση. Τελικά, για τον Σκορπιό, δεν έχει να κάνει τόσο με την ίδια την πράξη, αλλά με τη βαθιά του ανάγκη για οικειότητα.
Τοξότης
Η ποικιλία ερεθίζει αυτό το ζώδιο της Φωτιάς. Ένα δημιουργικό και περιπετειώδες πνεύμα ζει στον Τοξότη, ο οποίος θέλει να αποφεύγει οτιδήποτε φέρνει τη μονοτονία ή τη ρουτίνα. Για να μπορέσει ένας Τοξότης να έρθει σε επαφή με την απεριόριστη και άσβεστη σεξουαλική του ενέργεια, χρειάζεται το απρόβλεπτο και το πικάντικο στο κρεβάτι του.
Αιγόκερως
Παρόλο που η πρακτική και συντηρητική τους φήμη μπορεί να υποδηλώνει το αντίθετο, οι Αιγόκεροι είναι από τα πιο σεξουαλικά ζώδια. Θέλουν συχνή σεξουαλική δραστηριότητα για να χαλαρώνουν από την καθημερινότητα. Δε χρειάζεται να είναι κάτι τρελό, απλά πρέπει να είναι αξιόπιστο και ικανοποιητικό και γίνονται αμέσως παραπάνω από πρόθυμοι να ανταποκριθούν.
Υδροχόος
Οι Υδροχόοι θέλουν ελευθερία. Μόλις νιώσουν περιορισμένοι, αμέσως κλειδώνουν. Με το σεξ, πρέπει να έχουν αρκετό χώρο να εξερευνήσουν. Η διάθεσή τους συνδέεται με μια πιο εφευρετική, περίεργη και ανοιχτή στάση απέναντι στο σεξ, μακριά από τα παραδοσιακά και τα προβλέψιμα.
Ιχθύς
Ψάχνουν συχνά το σεξ και η διάθεσή τους εξαρτάται πολύ από το πρόσωπο στο οποίο ενδίδουν. Αν αισθάνονται ασφάλεια και συνδέονται μαζί του, είναι παραπάνω από χαρούμενοι να χάσουν τον εαυτό τους και να παραδοθούν. Αλλά αυτό θέλει τον χρόνο του, και οι ίδιοι χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους μόλις εντοπίσουν εγωισμούς. Ένας Ιχθύς πρέπει πάντα να θυμάται ότι παρόλο που είναι τέλειο να είσαι δοτικός, δεν μπορεί να παραμελεί και τις δικές του ανάγκες.

ΠΑΤΡΑ:ΒΙΝΤΕΟ - "Στα χείλια, στα χείλια φιλάμε τον Κικίλια"!​

 Στον κορωνοϊό, αφιέρωσαν την εμφάνισή τους τα μέλη του Καρναβαλικού Κομιτάτου!

Στον "κορωνοϊό" που ματαίωσε το Πατρινό Καρναβάλι, ήταν αφιερωμένο το δρώμενο του Καρναβαλικού Κομιτάτου, το οποίο παρέλασε και αυτό στη νυχτερινή πομπή που έγινε στο κέντρο της πόλης το βράδυ του Σαββάτου. 

Τα μέλη του Κομιτάτου, έφεραν πανό με συνθήματα αλλά φώναξαν κιόλας μπροστά το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων:

"Στα χείλια, στα χείλια φιλάμε τον Κικίλια"

Πηγή

Γυναίκα εκπαιδευτικός το πέμπτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη !

Το πέμπτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (29.02.2020).
​Πρόκειται για γυναίκα εκπαιδευτικό που ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι φίλη της 38χρονης, η οποία ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Ελλάδα. 
Μέχρι στιγμής τα κρούσματα ήταν τέσσερα, δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό και το παιδί της.
Ακολούθησε το τρίτο κρούσμα και πρώτο στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης από το Μαρούσι που νοσηλεύεται στο “Αττικόν”. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η 36χρονη, που ήταν το τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Η Τουρκία μοιράζει χάρτη σε εκατ. μετανάστες με οδηγίες εισόδου στην Ελλάδα

Η Τουρκία μοιράζει χάρτη με αναλυτικές οδηγίες σε μετανάστες. Η Ελλάδα προσπαθεί να σφραγίσει τα σύνορα με κάθε μέσο και τρόπο.

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται πλέον η χώρα καθώς οι τουρκικές Αρχές έχουν μοιράσει σε χιλιάδες εως εκατομμύρια αλλοδαπούς χάρτες σοκ με αναλυτικές οδηγίες εισόδου στην Ελλάδα.
Οι τουρκικοί χάρτες δείχνουν τα περάσματα στην ελληνική ενδοχώρα.Κατόπιν των δυσμενών αυτών εξελίξεων οι ελληνικές Αρχές αποφάσισαν την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ με C 130 στον Έβρο.
Μια ακόμη απόδειξη της επίσημης εμπλοκής της Άγκυρας στην προώθηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς τα ελληνικά σύνορα, είναι η ανάρτηση της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης στα αραβικά που δείχνει χάρτη με τις «διαδρομές» που οδηγούν από το τουρκικό έδαφος μέσω Ελλάδας στην Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στην ανάρτηση της η TRT στον αραβόφωνο λογαριασμό στο twitter εμφανίζει τον χάρτη ο οποίος οδηγεί σε τέσσερα ελληνικά νησιά και στον Έβρο.
Έτσι δίνεται ουσιαστικά το σύνθημα όχι μόνο στους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος αλλά και σε όλα τα κυκλώματα διακινητών ανά τον κόσμο, να κατευθύνουν τις ροές προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Καθώς μάλιστα και οι χθεσινές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα έγιναν με τουρκική «κρατική» στήριξη και χορηγία, δίνεται το σύνθημα ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν εμποδίζει αλλά διευκολύνει όσους θέλουν να μετακινηθούν παράνομα προς την Ελλάδα.
Παρ’ ότι η ενίσχυση των δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είναι συνεχής από την Ελλάδα, την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι μετανάστες ταξιδεύουν από την ενδοχώρα της Τουρκίας προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα με «τις ευλογίες» του Ερντογάν, προκειμένου να περάσουν σε ελληνικά-ευρωπαϊκά εδάφη.
Εκτός από τις Καστανιές και στα Ίπσαλα Τουρκίας ο αριθμός των μεταναστών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ώρες, και πολλοί εξ αυτών χαράσσουν πορεία προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ανέτρεψαν την απαγόρευση στο ΣτΕ

Ανατροπή!!!! 
Αντισυνταγματικη η ματαίωση των Καρναβαλιών, με απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, δυνάμει γνωματεύσεως της Νομικής Σχολής Πατρών!»
Φυσικά πρόκειται για καρναβαλικό δρώμενο που έλαβε χώρα μπροστά από τα Δικαστήρια της Πάτρας από Πατρινούς που δεν έχασαν την ευκαιρία να στείλουν το δικό τους μήνυμα μετά την ακύρωση των παρελάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. 
Νωρίτερα επεισόδια μεταξύ καρναβαλιστών και αστυνομικών ξέσπασαν στο κέντρο της Πάτρας, χωρίς να πάρουν μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καρναβαλιστές επιχείρησαν να κάνουν πορεία παρά την απόφαση που έχει ληφθεί για απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Πόσες θερμίδες έχουν τα Σαρακοστιανά;

Όλοι περιμένουμε με μεγάλη λαχτάρα το παραδοσιακό νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Παρόλο που οι πιο πολλοί μεζέδες είναι νόστιμοι και θρεπτικοί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος που έχουν, αποδίδουν πολλές θερμίδες.
Η θρεπτικότητα και οι θερμίδες σε κάθε ένα από όλα αυτά τα νηστίσιμα φαγητά.
Tα θαλασσινά Η κατανάλωση θαλασσινών και οστράκων (μύδια, στρείδια, γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι) είναι βασικά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Επίσης είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι τα θαλασσινά και ειδικά οι γαρίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, οπότε θα πρέπει να καταναλωθούν με μέτρο από όσους έχουν πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας, όπως επίσης και από υπερτασικούς εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Τα θαλασσινά αποδίδουν πολύ λίγες θερμίδες, περίπου 115 θερμίδες τα 100 γρ, οπότε είναι μια καλή επιλογή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Εδώ να τονίσουμε όμως, πως αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε μορφή θέλετε (ψητά, βραστά, στον ατμό) πέρα από τηγανητά, γιατί στην περίπτωση αυτή οι θερμίδες που αποδίδουν είναι πολύ περισσότερες.
Η ταραμοσαλάτα Παρασκευάζεται από αυγοτάραχο. Είναι πλούσια σε φώσφορο και κάλιο αλλά και σε νάτριο, δηλαδή αλάτι, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από τους υπερτασικούς. Προτιμήστε τον άσπρο ταραμά, καθώς το ροζ χρώμα προέρχεται από πρόσθετες χρωστικές ουσίες. Η ταραμοσαλάτα είναι αρκετά παχυντική, αφού 1 κουταλιά της σούπας (15 γρ) παρέχει περίπου 80 θερμίδες, συνεπώς η κατανάλωσή της θα πρέπει να είναι σε μικρή ποσότητα. Η θερμιδική της αξία ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, εάν την αλείψουμε σε ψωμί.
Η φάβα και γενικότερα τα όσπρια, αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες χορταίνουν και προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού.
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος (δεν περιέχει δηλαδή προζύμι). Τα βασικά ωστόσο υλικά είναι το αλεύρι, η μαγιά και το σουσάμι. Η θερμιδική αξία για μία φέτα λαγάνα (30 γρ) παρέχει περίπου 80 θερμίδες, όσες δηλαδή και το κανονικό ψωμί.
Το τουρσί είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για την ημέρα αυτή. Αποτελείται από λαχανικά συντηρημένα σε αλάτι και ξύδι. H ενέργεια που αποδίδει δεν ξεπερνά τις 20 θερμίδες ανά 1 αγγούρι, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, θέλει προσοχή από υπερτασικά άτομα. Εάν το τραπέζι σας δεν διαθέτει σαλάτα, τα τουρσιά αποτελούν ένα καλό υποκατάστατο.
Οι ελιές Πολύ πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Έχουν την ίδια δράση με το ελαιόλαδο, δηλαδή κάνουν καλό στην καρδιά και στα αγγεία και αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL).Έχουν βιταμίνη Ε και Α. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, άρα η κατανάλωσή τους από υπερτασικά άτομα θα πρέπει να γίνει με μέτρο. Οι 5 μεγάλες ελιές ή 10 μικρές ελιές παρέχουν 45 θερμίδες.
Ο χαλβάς Παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτοποιημένο σουσάμι) ή από σιμιγδάλι. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (συμπλέγματος Β και Ε), μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. Παρόλο, όμως, που ο χαλβάς είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και υγιεινός, έχει πολλές θερμίδες, αφού μία λεπτή φέτα απλού χαλβά (60 γρ) έχει περίπου 300 θερμίδες. Εάν χρησιμοποιήσετε όμως πολύ λάδι και πολλούς ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα, η θερμιδική του αξία μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Φενγκ Σούι: Τρία πράγματα που θεωρείται ότι μπλοκάρουν την ευημερία στο σπίτι

Όσοι ασχολούνται και εμπιστεύονται το φένγκ σούι γνωρίζουν ότι μεγάλο ρόλο παίζει η διαρρύθμιση μέσα στο σπίτι. Θεωρείται λοιπόν ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να μπλοκάρουν την ευημερία στο χώρο σας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι όλα τα πράγματα έχουν μια συγκεκριμένη θέση μέσα στο σπίτι που εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο σκοπό πέρα από αυτόν για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί να υπηρετήσουν. Το ίδιο ισχύει και με τη δομική διάταξη των χώρων.

Δείτε τρία πράγματα που πρέπει να προσέχετε σύμφωνα με το φενγκ σούι…

#1 Τα ψεύτικα λουλούδια
Αν θέλετε να έχετε λουλούδια ή φυτά στο σπίτι σας τότε αυτά θα πρέπει να είναι αληθινά. Τα φυτά μέσα στο σπίτι βοηθούν την κίνηση του τσι και έτσι την καλή ενέργεια Προτιμήστε μεγάλα φυτά όπως κρίνα, μπαμπού και κάποια άλλα που ονομάζονται Jade. Αν το σπίτι σου είναι μικρό προτίμησε ένα μικρότερο φυτό. Φρόντισε τα φυτά σου να είναι υγιή και καλοποτισμένα και θα σου το ανταποδώσουν. Τα ψεύτικα λουλούδια θεωρούνται πηγή αρνητικής ενέργειας.

#2 Το μπλοκάρισμα στις πόρτες
Το φενγκ σούι λέει ότι δεν πρέπει να μπλοκάρουμε το οπτικό πεδίο προς τις πόρτες ή τα παράθυρα. Αν έχετε τοποθετήσει καθίσματα ή καναπέδες με την πλάτη στα σημεία εισόδου της ενέργειας, μπλοκάρετε τη ροή της.

#3 Σκούπες και σφουγγαρίστρες εκτός σπιτιού
Σύμφωνα με το φενγκ σούι οι σκούπες και οι σφουγγαρίστρες μπορεί να μεταφέρουν μέρος της αρνητικής ενέργειας που διώχνουν γι’αυτό φροντίστε να φυλάτε όλα αυτά τα εργαλεία καθαρισμού πάντα εκτός σπιτιού, ιδανικά κλεισμένες σε ένα ντουλάπι και μάλιστα σε ανάποδη θέση. Φροντίστε το ντουλάπι στο οποίο φυλάτε καθαριστικά σας, π.χ. ξεσκονόπανα κ.λ.π., να μην βρίσκεται στον χώρο όπου τρώτε, καθώς η τραπεζαρία συμβολίζει την τροφή και την ευημερία –δεν θέλετε να «καθαρίσετε» τα στοιχεία αυτά από την ζωή σας. Δεν πρέπει, όμως, να φυλάσσονται ούτε στην είσοδο του σπιτιού.


baby.gr

Τούρκοι συνέλαβαν Ελληνίδα ρεπόρτερ

Στην σύλληψη της ανταποκρίτριας του OPEN TV και της ιστοσελίδας ethnos.gr, Μαρίας Ζαχαράκη προχώρησαν οι τουρκικές Αρχές, με την δικαιολογία πως βρίσκεται σε στρατιωτική περιοχή. 
Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του Open TV, η Μαρία Ζαχαράκη, «Με συνέλαβαν την ώρα που έκανα ρεπορτάζ σε μετανάστες γιατί όπως της είπαν βρισκόταν σε στρατιωτική και απαγορευμένη περιοχή».
Μάλιστα η Μαρία Ζαχαράκη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV είπε ότι «η στρατοχωροφυλακή μας έδιωξε από το σημείο γιατί πολύ απλά δεν ήθελαν να είμαστε εκεί». «Όταν ρώτησα γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εκεί μου απάντησαν ότι μπορούν να έρχονται ελεύθερα εδώ. Κατά λέξη μου είπαν ότι «έχουν εντολή από την κυβέρνηση αυτοί να βρίσκονται εδώ»».
«Στη συνέχεια με συνέλαβαν για εξακρίβωση στοιχείων όπου εκεί βέβαια όταν άκουσαν ότι είμαι Ελληνίδα δημοσιογράφος άρχισαν να με κατηγορούν και να με ρωτούν «γιατί δεν ανοίγετε τα σύνορα» λες και ήμουν εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε.
«Όταν τους απάντησα ότι είμαι μόνο δημοσιογράφος συνέχισαν να μου λένε «αν εμείς ερχόμασταν στην Ελλάδα δεν θα μας συλλαμβάνατε και εσείς; Μας συμπεριφέρεστε πολύ πιο άγρια απ’ ότι εμείς» τόνισε στη συνέχεια.

Να προστεθεί ο Σταυρός στο σήμα του ΕΛΛΑΔΑ 2021

Να τεθεί ο Σταυρός στο σήμα της Επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση,  προτείνει ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος με άρθρο του. Ζητά τα μέλη της επιτροπής να επανεξετάσουν το ζήτημα του σήματος και να λάβουν την ιστορική απόφαση .
 
Ο Ιεράρχης αναφέρεται στο ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στον αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς και αναρωτιέται για ποιο λόγο δεν υπάρχει ο Σταυρός. Σημειώνει ανάμεσα σε πολλά - πολλά άλλα
Η επέτειος των διακοσίων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), αποτελεί ένα σπουδαιότατο γεγονός, για ολόκληρο τον Ελληνισμό, όπου γης. Σηματοδοτεί μία άριστη ευκαιρία για εμβάθυνση στην ελληνική ιστορία, για προσέγγιση των θυσιών της Εκκλησίας, για απότιση φόρου τιμής στους ήρωες της Παλιγγενεσίας, αλλά συνάμα φέρει ενώπιον μας και ένα ενδελεχή προβληματισμό, ένα ουσιαστικό στοχασμό για το παρόν και το μέλλον. Κεντρική θέση στην Ελληνική Επανάσταση κατέχει η Εκκλησία.
Τυγχάνει πασίδηλο, ότι οι Έλληνες με την καθοδήγηση και συμπαράσταση της, κατόρθωσαν ν’ αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό τεσσάρων αιώνων. Πραγματικά, αν απουσίαζε το κίνητρο του συνθήματος: «Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία», δεν θα γινόταν το θαύμα της εθνικής απελευθέρωσης, το οποίο μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι φώτισε την παγκόσμια ιστορία.
Χαρακτηριστικό της όλης Ελληνικής Επανάστασης, τόσο στο καμίνι των χρόνων της δοκιμασίας και της πίκρας, όσο και στην απόφαση της Εξέγερσης, αλλά και σ’ αυτές τις μάχες και τις ναυμαχίες, ήταν ένα ιερό σύμβολο, που αληθώς δυνάμωνε τους Έλληνες. Και τούτο, ήταν ο Σταυρός, μ’ ο,τι αυτός συμβολίζει. Την υπομονή, την καρτερία, την παρηγορία, τον αγώνα, την θυσία, τον θάνατο, την ανάσταση.
Όλοι οι αγωνιστές, οι πολέμαρχοι και οι ναύαρχοι, όλοι οι κληρικοί, με την προσκύνηση του Σταυρού και με την ευλογία Του, λάμβαναν την δύναμη για τον μεγάλο Αγώνα.
Κατόπιν των ανωτέρω, ως Ιεράρχης μιάς ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως, της Μάνης, απ’ όπου ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση διατυπώνω την αρχιερατική μου γνώμη και την εκφράζω δημόσια, ότι οι αρμόδιοι της Επιτροπής του εορτασμού των διακοσίων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, θα πρέπει να επανεξετάσουν το όλο ζήτημα του σήματος και να λάβουν την ιστορική απόφαση, να τεθεί ο Σταυρός στο σήμα της Επετείου.
Διερωτώμαι: Είναι δυνατόν τον Σταυρόν να τον λησμονήσουμε και να τον κρύψουμε; Η είμεθα έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί ή δεν είμεθα. Διαφορετικά, το αδιάσπαστο των δεσμών Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, το ευεργετικό τούτο επίτευγμα αιώνων, που θαυμάζει η παγκόσμια κοινωνία και είναι η ιδιοπροσωπεία μας, θα το έχουμε καταστρατηγήσει. Οι ψυχές των ηρώων του ’21 ζητούν τον Σταυρό”.
Σημείο, άξιο προσοχής είναι η πίστη στο Θεό. Αυτή η πίστη εμψύχωνε το Γένος των Ελλήνων και ανδρείωνε τους μαχητές και πολεμιστές στη ξηρά και τη θάλασσα, σ’ όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια σε μια αυτοκρατορία.
Δεύτερο χαρακτηριστικό, το οποίο οφείλουμε να μη λησμονούμε είναι το πλήθος των μαρτύρων που αναδύεται μέσα από τους κόλπους της ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τα σκληρά χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης.
Απ’ αυτούς τους μάρτυρες – νεομάρτυρες, άλλοι βασανίστηκαν, άλλοι απηγχονίστηκαν, άλλοι πέθαναν μέσα σε φρικτούς πόνους και μαρτύρια ή μέσα σε σκοτεινές φυλακές και η αιτία και μόνον ήταν η ταυτότητα τους, Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί. Οι ήρωες – μάρτυρες αυτοί δεν πρόδωσαν Χριστό και Ελλάδα.

Τη φίλη του πυροβόλησε ο αστυνομικός

Από την Αστυνομία έγινε γνωστό πως ο φρουρός της πρώην υπουργού, που υπηρετεί στη Δυτική Αττική, πυροβόλησε και τραυμάτισε γνωστή του γυναίκα, πιθανόν κατά λάθος. 
Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα, έξω από το σπίτι πρώην υφυπουργού, όπου ο αστυνομικός εκτελούσε υπηρεσία νυχτερινής φύλαξης.  Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του iefimerida. gr από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει πως ο αστυνομικός βρισκόταν με φίλη του μέσα σε αυτοκίνητο έξω από το σπίτι που φρουρούσε και κάτω από άγνωστες μέχρι τώρα συνθήκες το όπλο εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα τραυμάτισε τη φίλη του στο πόδι.
Η γυναίκα μετέβη μόνη της σε νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα, ενώ ο αστυνομικός παρέμεινε στην υπηρεσία του.
Την υπόθεση ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, και ο αστυνομικός συνελήφθη και κρατείται.

Επεισόδιο έξω από σπίτι γυναίκας πρώην υπουργού

Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμό έξω από το σπίτι γυναίκας πολιτικού, πρώην υπουργού, σημειώθηκε  τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αττική.
Πληροφορίες από το ethnos.gr, ανέφεραν πως μία γυναίκα τραυματίστηκε στο πόδι από πυροβολισμό, ακριβώς έξω από το σπίτι της πρώην υπουργού.
Στο σημείο βρισκόταν όχημα της Ασφάλειας και ένας αστυνομικός, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο και φρουρούσε το σπίτι.
Οι ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο αστυνομικός, ηλικίας περίπου 50 ετών, να είναι αυτός που πυροβόλησε στο πόδι τη γυναίκα ύστερα από έντονο τσακωμό. Η γυναίκα μετέβη μόνη της, παρά τον τραυματισμό της, στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το κατά πόσο γνωριζόταν με τον αστυνομικό και πήγε στο σημείο όπου βρισκόταν για να τον δει.
Το περιστατικό προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς φαίνεται ότι πρόκειται για ακόμα ένα κρούσμα –ανάμεσα στα πολλά των τελευταίων εβδομάδων- όπου αστυνομικός εμφανίζεται να εμπλέκεται σε πράξη που δεν συνάδει με τίποτα με ένα όργανο που καλείται να εφαρμόσει το νόμο.

Χρονογράφημα - Αγναντεύοντας το Ιόνιο

Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

   Δεν ξέρω γιατί, όταν αγναντεύω το Ιόνιο, ανακηρύσσω εαυτόν κυρίαρχο, οι στίχοι των ποιητών που έβαλαν σκοπό της ζωής τους τα μακρινά  ταξίδια σε πέλαγα και θάλασσες με κατακλύζουν. Πλαταίνουν τη φαντασία μου, τον ορίζοντα τ’ ουρανού και του χαρτιού. Ξεχνώ τότε  τους γκουρμεδάτους λαγούς  που μας τάζουν οι πολιτικοί, στίχους απαγγέλω  δικούς τους, κυκλώνες, ναυάγια, φάροι, χώρες μακρινές, γέροι ναυτικοί, καράβια που αλαργεύουν περνούν μπροστά μου.
    Η θάλασσα  έλεγε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στα << Λόγια της Πλώρης >>   δεν έχει πίστη, δεν έχει έλεος. Λάτρεψέ την όσο θες, δόξασέ την, εκείνη το σκοπό της. Μην κοιτάς που χαμογελά, που σου τάζει θησαυρούς. Αργά γρήγορα θα σου σκάψει το λάκκο ή θα σε ρίξει πετσί και κόκαλο, άχρηστο στον κόσμο. Είπες θάλασσα, είπες γυναίκα, το ίδιο κάνει.
   Κάπως έτσι τη βλέπει και ο Νίκος Καββαδίας στο ποίημα του Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΦΛΕΤΣΕΡ. Ας το απολαύσουμε: Ο πλοίαρχος Φλέτσερ έριξε το << Σχελδ >> στον Ματαπά/ μια μέρα που των θαλασσών παλεύαν τα στοιχεία,/ γιατί ήλιος δε φαινότανε το στίγμα του να βρει/ ούτε μπορούσε από τις στεριές να πάρει αντιστοιχία.// ΚΙ αυτό στο μέρος που έπεσε εσφήνωσε βαθιά,/ τόσο που οι βράχοι οι μυτεροί μεμιάς το καταστρέψαν,/ μα τίποτ΄ απ’ το πλήρωμα δεν έπαθε κανείς/ κι όλοι με κάποιο ρυμουλκό στον Πειραιά επιστρέψαν.//Σε λίγες μέρες φύγανε, τρισάθλιοι ναυαγοί,/ μια μελαγχολική, στυγνά θλιμμένη συνοδεία,/ κι έμεινε ο Φλέτσερ μοναχά, ζητώντας στο πιοτό/ την πίκρα του στα βρωμερά να πνίξει καφωδεία.// Κοντός, με το πηλήκιό του, το γείσο το χρυσό,/ και με τα τέσσερα χρυσά γαλόνια του, τ’ αστέρια,/ έμπαινε μόλις άρχιζε ν’ απλώνεται η νυχτιά,/ και την αυγή αναίσθητο τον βγάνανε στα χέρια.// Μα τα γαλόνια ξέφτισαν και σχίστηκε η στολή,/ τα ωραία ρούχα του επούλησε, την πέτσινή του τσάντα,/ κι ένα εργαλείον κράτησε μονάχα ναυτικό,/  τ’ όργανο εκείνο που μετράν τον ήλιο, τον εξάντα.// Η στενοχώρια  και το αλκοόλ δουλεύοντας σιγά,/ μέρα με τη μέρα σ’ ένα χαίνον χάσμα τον ωθούσαν./ Τρελάθηκε. Τον πείραζαν στους δρόμους τα παιδιά,/ κ’ οι ψείρες πάνω στα ξανθιά του γένια επερπατούσαν.// Όταν  ο ήλιος φλόγιζε τον αττικό ουρανό,/  αυτός με τον εξάντα του στο χέρι εξεκινούσε,/ το ύψος γοργά υπολόγιζε σε μια μαούνα ορθός,/ κ’ ύστερα αισχρά μουντζώνοντας τον ήλιο εβλαστημούσε.// Μα κάποια μέρα βλέποντας με τ’ όργανο ψηλά,/ έφυγε για το σκοτεινό λιμάνι του θανάτου,/ ενώ σιγά σαν πάντοτε, φαιδρός και φλογερός,/ ο ήλιος την κανονική διέσχιζε τροχιά του.

Συναγερμός στον Πύργο για την άφιξη κρουαζιερόπλοιου

Η άφιξη κρουαζιερόπλοιου την Κυριακή στο λιμάνι του Κατακόλου προερχόμενο από τη Γένοβα, θέτει σε εγρήγορση τις αρχές του Πύργου. 
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Πύργου: Τα όσα έχουν συμβεί σε κρουαζερόπλοια τις τελευταίες εβδομάδες, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και η αντιμετώπιση της κατάστασης αποτέλεσαν το αντικείμενο συνάντησης του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε, πως οι πολίτες  οφείλουν να παραμείνουν ψύχραιμοι και να λαμβάνουν τα μέτρα υγιεινής σε κάθε περίπτωση και να μην δημιουργούνται φαινόμενα πανικού.   Για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι του Κατάκολου είπε ότι το Υπουργείο Υγείας μετά την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι αρμόδιο για την  εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του  κορωνοϊού και τόνισε ότι βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με το    ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένοντας νεότερα  στοιχεία και οδηγίες και πάντα σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές του Κατακόλου.

•    Σε κατάσταση «συναγερμού»  βρίσκεται και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, για την πιθανή εκδήλωση κρούσματος κορωνοϊού, μετά τα όσα σημειώθηκαν στην Ιταλία και έχουν θέσει τη γειτονική χώρα σε κατάσταση συναγερμού. Και επιπλέον τις επόμενες ώρες αναμένεται να καταπλεύσει κρουαζιερόπλοιο με 5.000 Ιταλούς στο Κατάκολο.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα, διεξήχθη άσκηση για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Πύργου, και όπως είχε δηλώσει ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας  Χρ. Χριστόπουλος «υπάρχει ετοιμότητα για οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί».

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ - Μια ακόμα ΑΣΤΟΧΙΑ της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πϋλου Νέστορος .

Δεν κατέθεσε πρόταση για χρηματοδότηση ώστε να κατασκευάσει και να αναβαθμίσει 25 στάσεις στο οδικό δίκτυο του Δήμου μας προϋπολογισμου 50.000 ευρώ . 
Ο Δήμος  μας έχασε  την ευκαιρία  να αποκτήσει καινούργια  στέγαστρα για να μπορούν οι συμπολίτες μας με ασφάλεια και προφυλαγμένοι από το αέρα και την βροχή  να περιμένουν στις στάσεις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Στις 28 Φεβρουαρίου έληξε  η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα«Φιλόδημος ΙI», στον Άξονα Προτεραιότητας: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων»,
με τίτλο: «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας»
«Οι δαπάνες θα πρέπει να αφορούν την κατασκευή, συντήρηση και αναβάθμιση τωνστάσεων και των στεγάστρων αναμονής επιβατικών αστικών και υπεραστικών γραμμών».
Το ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο (δήμο), διαμορφώνεται βάσει των κάτωθι κριτηρίων:
(δ) Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων και έως 60.000κατοίκους, επιχορηγούμενος προϋπολογισμός 50.000,00€, για τον εξοπλισμό έως 25 στάσεων, Κάτι που ισχύει για τον Δήμο Πύλου Νέστορος.

Δημητρης Καφαντάρης

Πρ. Δημαρχος

ΒΙΝΤΕΟ - Αλλοδαποί κόβουν τα σύρματα στον Έβρο και φωνάζουν «Αλλάχου Άμπαρ»

Τους έδιωξαν Έλληνες στρατιωτικοί, λένε ΜΜΕ της Θράκης...
Οι παράνομοι μετανάστες φέρονται να κόβουν τα σύρματα στα σύνορα, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα, φωνάζοντας «Αλαχου Άκμπαρ – Ο Θεός είναι μεγάλος».
Μέσα ενημέρωσης του Έβρου αναφέρουν πως και τούρκοι στρατιωτικοί επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο.
Άμεσα επενέβησαν Έλληνες στρατιωτικοί και έκλεισαν τα σημεία που είχαν ανοίξει με κόφτες.
Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της.
Δείτε το βίντεο από το Russia Today:

ΕΒΡΟΣ - Αναπτύσσονται τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού απέναντι στους λαθρομετανάστες

Τεθωρακισμένα οχήματα του Ελληνικού Στρατού αναπτύσσονται αυτή την στιγμή στα κύρια σημεία εισόδου των παράνομων μεταναστών στον Έβρο προκειμένου να είναι έτοιμα να συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις με μαζική ρίψη καπνογόνων ή εν ανάγκη έναρξη προειδοποιητικών πυρών.
Τα οχήματα μπορούν να εκτοξεύσουν δακρυγόνα και καπνογόνα όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρίψη τους γίνεται σε κοντινή απόσταση από τα οχήματα καθώς δημιουργούν ένα προπέτασμα καπνού το οποίο δεν επιτρέπει να στοχοποιηθεί το όχημα στο πεδίο της μάχης. Το προπέτασμα καπνού διαθλά και τις ακτίνες λέιζερ.
Όμως οι συγκεντρώσεις γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες και είναι σαφές ότι οι αστυνομικές δυνάμεις από μόνες τους δεν είναι επαρκείς για έναν τέτοιο όγκο επιθέσεων-εισβολών.
Οι εντολές είναι σαφείς: Ρίψη καπνογόνων και εν ανάγκη ρίψη προειδοποιητικών βολών από τα ΤΟΜΠ και τα αναγνωριστικά οχήματα.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι νηστεύουν για να αποκομίσουν τα οφέλη της νηστείας

Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη παθήσεων αλλά και σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης. Ωστόσο, στη νηστεία υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, με τις οποίες πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι νηστεύουν ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με διατροφικές ελλείψεις.
Τα παραπάνω επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την επικείμενη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, η διαιτολόγος- διατροφολόγος Παναγιώτα Καρακασίδου, μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας αλλά και συγγραφέας του βιβλίου «Η διατροφή στη νηστεία. Θεωρία και πράξη».
Αναφερόμενη στο τι πρέπει να προσέξει κανείς προκειμένου να αποκομίσει τα οφέλη της νηστείας, η κ. Καρακασίδου συνιστά σε όσους πρόκειται να νηστέψουν:
*Συνδυάστε πρωτεϊνούχες τροφές
Υπάρχουν διατροφικές ανησυχίες σχετικά με τις φυτικές τροφές, που είναι χαμηλότερες σε ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης, σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα. Οι νηστεύοντες μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τους, μέσω συνδυασμών των διαφόρων πηγών φυτικών πρωτεϊνών. Επομένως συνδυάστε: ή όσπρια με δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, κινόα, κλπ) ή όσπρια με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ταχίνι ολικής και σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, κλπ).
*Καταναλώστε τροφές με τα απαραίτητα Ω3 λιπαρά οξέα
Η διατροφή όσων νηστεύουν περιέχει πολλά Ω6 λιπαρά οξέα σε βάρος των Ω3 λιπαρών οξέων, γι' αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε Ω3, όπως π.χ. λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής κλπ.
*Εξασφαλίστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάθε μέρα
Σε όσους νηστεύουν, συχνά παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη B12 - διότι αυτή υπάρχει κυρίως σε ζωικές τροφές- που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η παρουσία της σε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλές φυτικές πηγές Β12 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης και το βιολογικό γάλα σόγιας.
*Δώστε σημασία στις πηγές διατροφικού σιδήρου για την αποφυγή αναιμίας
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου (που δεν προέρχεται δηλαδή από ζωικές τροφές). Ο συνδυασμός αυτών των τροφών με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαρκή κάλυψη του οργανισμού.
*Προσθέστε βιταμίνη C στη διατροφή σας για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου
Ο συνδυασμός των τροφών που συνιστούν πηγές σιδήρου με μία πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.
*Να θυμάστε τη σημασία του ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και, επιπλέον, έχει σημαντική δράση για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και για το νευρικό σύστημα. Πηγές ψευδαργύρου είναι: καρύδια, κάσιους, φασόλια, κουκιά, φάβα, φύτρο σιταριού, κάρδαμο κλπ.
*Καταναλώστε τροφές με ασβέστιο για την αποφυγή οστεοπόρωσης
Τροφές με ασβέστιο δεν υπάρχουν μόνο στα γαλακτοκομικά, αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρότα, αλλά και τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά πρωινού.
Τα οφέλη της νηστείας
«Τρώγοντας με αυτό τον τρόπο αποκομίζουμε μόνο τα οφέλη της νηστείας», τονίζει η κ. Καρακασίδου και προσθέτει ότι αυτά είναι:
- Μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια). Η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό. Με αυτό τον τρόπο βοηθά στο να μειωθεί η κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, βελτιώνοντας έτσι το λιπιδαιμικό δείκτη- προφίλ του ατόμου.
- Καθαρίζονται τα νεφρά. Η αποχή από το κρέας, τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα και το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει σε καλύτερη λειτουργία των νεφρών και σε μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος.
- Καθαρίζεται το πεπτικό σύστημα. Λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και όσπρια έχουμε ευνοϊκότερη- καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- Καλύτερες και πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, θαλασσινών και την αποχή από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.
- Οι φυτικές ίνες των δημητριακών, των φρούτων και των λαχανικών βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
- Καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης καλίου (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) και χαμηλής πρόσληψης νατρίου, καθώς καταναλώνονται λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη της αρρώστιας και σημαντικός παράγοντας στην καλή διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και των πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που διαθέτουν τα νηστίσιμα τρόφιμα.
- Η νηστεία αποτελεί ευκαιρία αποτοξίνωσης. Σκοπός της νηστείας είναι να στρέψει τους διάφορους μηχανισμούς του σώματος στο να καθαρίσουν από διάφορα άχρηστα κατάλοιπα και τοξίνες που είναι συσσωρευμένα σε αυτό.
- Χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ή περιορισμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς η νηστεία φαίνεται να πολεμά την κακή διάθεση, χάρη στα θρεπτικά συστατικά της, αλλά και να επιτείνει το αίσθημα ψυχικής ανάτασης, εγκράτειας, ηθικής ικανοποίησης και του αισθήματος «κάθαρσης» του οργανισμού.

Πράσινα με ανεξίτηλη μπογιά 50ευρα και 20ευρα για τους ληστές των ΑΤΜ

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ληστές του ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στην Λ. Καραμανλή, στο Μενίδι, τα ξημερώματα αφού η λεία τους ήταν πράσινα 50ευρα και 20ευρα, βαμμένα και άχρηστα.
Τα κατά τα άλλα κανονικά μηχανήματα ΑΤΜ, της Τράπεζας είναι εφοδιασμένα με το Intelligence Banknote Neutralisation System (IBNS) που πολύ απλά χρωματίζει με ανεξίτηλη μπογιά τα χαρτονομίσματα όταν το ΑΤΜ παραβιάζεται με κάποιο τρόπο. Μωβ, πράσινο, μπλε, κόκκινο ή μαύρο, το μελάνι που χρησιμοποιείται είναι έντονο και καλύπτει μεγάλη επιφάνεια - και δεν καθαρίζεται, καθιστώντας άσκοπη όλη την «προσπάθεια» της συμμορίας που λυμαίνεται τα ΑΤΜs
Mε αυτό το έξυπνο σύστημα που εξουδετερώνει την αξία της λείας και άρα, το κίνητρο για την κλοπή, απαντούν οι τράπεζες στο μπαράζ επιθέσεων κατά ΑΤΜs.

Τέσσερις νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα στην Ε.Ο. Ευζώνων- Θεσσαλονίκης

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε το πρωί στην ΠΑΘΕ, κοντά στο Πολύκαστρο Κιλκίς.
Δύο ΙΧΕ οχήματα συγκρούστηκαν υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο 1ο χλμ. Ευζώνων Θεσσαλονίκης, στις 10:50, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι τέσσερις επιβαίνοντες σε αυτά.
Δύο άνδρες που επέβαιναν στο ένα από τα δύο αυτοκίνητα σκοτώθηκαν ακαριαία. Ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από το άλλο όχημα. Μία γυναίκα που επέβαινε στο δεύτερο όχημα μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, όπου και κατέληξε.

Γιατροί πιάστηκαν να καπνίζουν σε νοσοκομεία

Στα πράσα πιάστηκαν γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες οι οποίοι κάπνιζαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου έχουν πλέον επεκταθεί σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, Κέντρα Ημέρας-ξενώνες-οικοτροφεία) και οι ελεγκτές «βρήκαν λαβράκια».
Στις 41 νοσηλευτικές μονάδες-κέντρα υγείας των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν να καπνίζουν σε εσωτερικό χώρο 24 άτομα (επισκέπτες, συνοδοί και υπάλληλοι που ανήκουν στο ιατρικό, διοικητικό, εργαστηριακό και τεχνικό προσωπικό).
Πάντως, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν βρέθηκε κανένας καπνιστής σε δύο νοσηλευτικές μονάδες της Λάρισας, σε έξι νοσηλευτικές μονάδες-κέντρα υγείας του Ρεθύμνου, σε 13 νοσηλευτικές μονάδες – κέντρα υγείας της Τρίπολης και σε 10 φορείς υγείας της Πάτρας.
Σε αυτή τη φάση οι έλεγχοι περιορίστηκαν στην παροχή οδηγιών και σε συστάσεις σχετικά με την ορθή εφαρμογή του αντικαπνιστικού, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επιβολή προστίμων και η αναζήτηση των προβλεπόμενων πειθαρχικών ευθυνών.

Έρχονται βαριά περιστατικά στην Γ' φάση

Εξόχως ανησυχητικά είναι τα όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος για την εξέλιξη του κορωνοϊού.
Λαμβάνοντας το λόγο είπε μεταξύ άλλων: 
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συνδιασκέψεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. Έχουμε χωρίσει την αντιμετώπιση και τα στάδια του κορωνοϊού σε τρεις φάσεις: 
Η πρώτη φάση ήταν αυτή που πέρασε, που ήταν μόνο οι υπόνοιες, ότι πιθανόν θα έρθει ο ιός.
Μπήκαμε στη δεύτερη φάση, όπου ο ιός ήρθε στη χώρα μας.
Η τρίτη φάση είναι όταν θα υπάρξουν πιο πολλά κρούσματα και πιο βαριά περιστατικά. Η αίσθησή μας είναι ότι θα περάσουμε πολύ γρήγορα στην τρίτη φάση. Κι εδώ είναι το κομβικό σημείο που θα πρέπει τα προληπτικά μέτρα να αποδώσουν τα μέγιστα… 
Για τα σχολεία η προσωπική του άποψη αλλά και άλλων προέδρων της χώρας ήταν ότι έπρεπε να κλείσουν. Ιδιαίτερα όσων μαθητών γύρισαν ως εκδρομείς από τη Βόρεια Ιταλία, έστω κι αν πήγαν δύο ημέρες στο σχολείο, αλλά και όσα σχολεία πλέον θα ερχόντουσαν από σήμερα και μετά. Δεν εισακουστήκαμε από τον υπουργό για το λόγο ότι ο ενδεχομένως έχει κι άλλους συμβούλους πιο εξειδικευμένους από εμάς. Να όμως που τα γεγονότα μας δικαιώνουν… Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κλείσουν και τα ΚΑΠΗ γιατί εκεί είναι κυρίως το δείγμα του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτο.”
ΠΗΓΗ onlarissa.gr

29 Φεβρουαρίου 2020: Τι είναι το δίσεκτο έτος – Γιατί θεωρείται γρουσούζικο

Η 29η Φεβρουαρίου, την οποία “τιμά” η Google με το σημερινό της doodle η  θεωρείται μια ξεχωριστή μέρα, καθώς προστίθεται στο ημερολόγιό μας μόνο κάθε τέσσερα χρόνια. Ο χρόνος στον οποίον συμπεριλαμβάνεται μία τέτοια μέρα, όπως είναι η σημερινή (29 Φεβρουαρίου του 2020), ονομάζεται “δίσεκτο έτος” και η ιστορία του μας πηγαίνει πολύ πίσω.
Τι είναι το “δίσεκτο έτος”
“Δίσεκτο” ονομάζεται το έτος που αριθμεί 366 ημέρες, αντί για 365 που έχουν τα υπόλοιπα έτη. Στο “δίσεκτο έτος” προσμετράται μια παραπάνω ημέρα, στην ουσία ένα εικοσιτετράωρο, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στην μέτρηση του ηλιακού έτους.
Τα λάθη οφείλονται στο ότι με το σύστημα μέτρησης του χρόνου που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό κόσμο (Γρηγοριανό ημερολόγιο), κάθε έτος διαρκεί περίπου έξι ώρες παραπάνω από τις 365 ημέρες του Ιουλιανού ημερολογίου, για την ακρίβεια 365,242199 ημέρες, δηλαδή περίπου 1/4 της ημέρας, με αποτέλεσμα κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μιας πλήρους ημέρας.
Η ιστορία του “δίσεκτου έτους”
Με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, που θεσπίστηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα σύμφωνα τις προτάσεις του αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένη (46 π.Χ.), ο Φεβρουάριος μετατέθηκε από τελευταίος μήνας του έτους σε δεύτερος, αμέσως μετά τον Ιανουάριο και είχε 30 μέρες. Μεταξύ της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου πρόσθεταν μία επιπλέον μέρα, δηλαδή η 24η Φεβρουαρίου υπολογιζόταν δύο φορές. Κι επειδή η μέρα αυτή ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου (1η Μαρτίου), η δεύτερη 24η Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από το Μάρτιο.
Με τον καιρό, ο όρος δίσεκτο έμεινε για ολόκληρο το έτος που έχει μία μέρα περισσότερη από τα κοινά. Αργότερα, από τον Φεβρουάριο αφαιρέθηκε μία μέρα και άλλη μία επί του Αυγούστου, που προστέθηκε προς τιμή του αυτοκράτορα στον μήνα Αύγουστο. Έτσι, ο Φεβρουάριος παρέμεινε με 28 μόνο ημέρες. Από τους μεταχριστιανικούς χρόνους, η επιπλέον μέρα προστίθεται στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο οποίος στο δίσεκτο έτος έχει 29 μέρες αντί για 28.
Γιατί θεωρείται γρουσούζικο
Επειδή παλαιότερα ο λαός δε γνώριζε την επιστημονική εξήγηση της προσθήκης κι επειδή είχε την τάση να “ντύνει” με υπερφυσικές ιδιότητες οτιδήποτε δεν μπορούσε να εξηγήσει, έπλασε διάφορους μύθους και δοξασίες γύρω από τη “δίσεκτη χρονιά” και οι δεισιδαιμονίες το όριζαν ως “γρουσούζικο”.
Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο Φεβρουάριος θεωρείτο ο μήνας των νεκρών, της μετάνοιας και του ηθικού απολογισμού. Έχοντας υπόψιν τις λαϊκές δοξασίες, οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τον μήνα της εξιλέωσης κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ο Άδης, ο οποίος μοίραζε δεινά στη δύστυχη ανθρωπότητα και, έτσι, πέρα από τον Φεβρουάριο που είχε αυτή την συγκεκριμένη “ανωμαλία” στις μέρες, θεωρήθηκε ολόκληρη η συγκεκριμένη χρονιά κακότυχη.
Τα “δίσεκτα έτη” θεωρούνταν κακότυχα και έπρεπε να αποφεύγονται οι γάμοι και το φύτεμα των αμπελιών, ενώ όταν οι Έλληνες κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους πέρασε και σε εμάς αυτή η δοξασία. Ανάμεσα στις παραδόσεις που συνοδεύουν τη δίσεκτη 29η Φεβρουαρίου, είναι ότι εκείνη τη μέρα αντιστρέφονται τα πράγματα και οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες. Στην Ελλάδα πάντως τα ζευγάρια αποφεύγουν να παντρεύονται αυτή τη μέρα, θεωρώντας την γρουσούζικη.
Πώς βρίσκουμε ποιο έτος είναι “δίσεκτο”
Για να βρούμε ποιο έτος είναι δίσεκτο, δεν έχουμε παρά να το διαιρέσουμε με το 4. Αν διαιρείται ακριβώς, σημαίνει ότι είναι δίσεκτο και το έτος αυτό έχει 366 ημέρες. Τα επόμενα δίσεκτα έτη είναι τα: 2024, 2028, 2032, 2036, 2040, 2044, 2048, 2052, 2056, 2060, 2064, 2068, 2072, 2076, 2080, 2084, 2088, 2092, 2096, 2104 κλπ.

Τη βοήθεια του Ιερώνυμου ζήτησε ο Μητσοτάκης για τον κορονοϊό

Τι είπαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας
Στην εκκλησία απευθύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τον οποίο ζήτησε να συμβάλλει στην ενημέρωση των πιστών.
Για το λόγο αυτό, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σχετική εγκύκλιο η οποία απεστάλη σε όλες τις μητροπόλεις. Στην ανακοίνωσή της προτρέπει το ποίμνιο να ακολουθεί τις συμβουλές των ειδικών και την ίδια ώρα καλεί τους πιστούς να προσεύχονται.
Σε περίπτωση δε θετικού κρούσματος, η εκκλησία συμβουλεύει τους ασθενείς: «Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας, συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στην μη εξάπλωση της ασθενείας, μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης».
Αναλυτικά, η Ιερά Σύνοδος, «με Εγκύκλιο Σημείωμα το οποίον ήδη απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ζητώντας τα εξής:
1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του.
2) Οι ειδικοί επιστήμονες, τόσο της Πατρίδος μας όσο και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων νοσήσουν, απλώς θα παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς την γρίπη. Ως εκ τούτου, ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες.
3) Ως προς την πρόληψη του ιού, οφείλουμε:
α) Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά.
β) Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με οινόπνευμα.
γ) Εάν έχουμε βήχα ή πυρετό να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον ιατρό μας και όχι να μεταβαίνουμε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο αμέσως.
δ) Να τηρούμε απόσταση από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα.
ε) Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες και να αερίζουμε καλά τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους Ιερούς Ναούς.
στ) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, ας αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.
4) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους συνανθρώπους μας ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μη νοσήσουν.
Καλό είναι να αποφεύγουν την έξοδο από την οικία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα και, εάν υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν τους ασθενείς, αυτοί να φορούν μάσκα.»
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος «επισημαίνει ότι όλοι μας δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κάθε δυσκολία, ακόμα και η νόσος, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία συνοχής και να φέρει στην επιφάνεια την θετική πλευρά των ανθρωπίνων σχέσεων, η οποία δύναται να εκφραστεί με γενναιότητα, ηρεμία και αλληλεγγύη.»
» Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας, συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στην μη εξάπλωση της ασθενείας, μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης».

Πώς να ξεχωρίσετε τα φρέσκα θαλασσινά – Τι κάνουμε σε περίπωση δηλητηρίασης

Καθαρά Δευτέρα: Πώς να ξεχωρίσετε τα φρέσκα και ασφαλή θαλασσινά της Σαρακοστής

Όταν λέμε Σαρακοστιανά, εννοούμε κυρίως τα «κεφαλόποδα», δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και θράψαλα. Επίσης θαλασσινά σαρακοστιανά είναι τα «δίθυρα οστρακοειδή», δηλαδή μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες και χτένια. Επίσης έχουμε τα «μαλακόστρακα», δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και καβούρια. Τέλος, σαρακοστιανά είναι και οι αχινοί και φυσικά η ταραμοσαλάτα.

Τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής για να επιλέξουμε τα θαλασσινά, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, βασίζονται στην αφή, στην όραση, και στην όσφρηση μας:

Τα θαλασσινά θα πρέπει να "μυρίζουν θάλασσα", αυτό είναι απαράβατος κανόνας. Οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά (πχ αμμωνία) θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μην τα αγοράσουμε.
Η επιφάνεια του σώματός τους θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή
Εάν πρόκειται για κεφαλόποδα, μπορούμε να τραβήξουμε απαλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες που θα πρέπει να είναι ανθεκτικές και να μην "ξεκολλούν".
Πιάνουμε και τσιμπάμε τη σάρκα τους, η οποία θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Ελέγχουμε τα μάτια. Θα πρέπει να είναι και αυτά γυαλιστερά, να είναι "ζωηρά" και όχι θολά και να μην έχουν κηλίδες.
Επίσης:
Εάν πρόκειται για οστρακοειδή, τότε το πρώτο που ελέγχουμε είναι το κέλυφός τους. Θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό και στις προσπάθειες μας να το ανοίξουμε, να ανοίγει με δυσκολία. Εάν το κέλυφος είναι λίγο ανοιχτό θα πρέπει όταν το πιέσουμε να κλείνει μόνο του.
Το εσωτερικό, θα πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και φυσικά καθαρό.
Η σάρκα θα πρέπει να είναι υγρή και, οπωσδήποτε, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Το παλιό κόλπο με το λεμόνι που ρίχνουμε πάνω στη σάρκα του οστρακοειδούς και εκείνη συστέλλεται, είναι πάντα διαχρονικό και ασφαλές.
Για τα μαλακόστρακα, θα πρέπει και αυτά να "μυρίζουν θάλασσα", τα πόδια τους να είναι σκληρά και στερεά κολλημένα στο σώμα, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διάφανη και να μην υπάρχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι και τον θώρακα. Να ξέρετε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα, όταν προσπαθήσουμε να τις κλείσουμε μέσα στο χέρι μας.
Ιδιαίτερη προσοχή και στην ταραμοσαλάτα. Ο ταραμάς, θα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, σύσταση μαλθακή και να μην είναι πικρός ή όξινος στη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά, διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα και την τάγγιση.
Τα σαρακοστιανά, εκτός από τους κινδύνους που κρύβουν για δηλητηρίαση, θα πρέπει, όταν τα καταναλώνουμε, να είμαστε σίγουροι πως δεν έχουμε κάποια αλλεργία σε κάποια ουσία τους, ή και στην ίδια την τροφή. Π.χ να μην είμαστε αλλεργικοί στα στρείδια. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί ακόμη και στον χαλβά. Εάν αντιληφθούμε ότι κάποιος, ή και εμείς, πάθαμε αλλεργία θα πρέπει μα τηλεφωνήσουμε στον γιατρό μας και δίχως καθυστέρηση να πάμε στο νοσοκομείο.

Τροφική δηλητηρίαση
Με απλά λόγια η τροφική δηλητηρίαση, προκύπτει από την βρώση μολυσμένης από παθογόνους μικροοργανισμούς, ή τοξίνες, τροφής. Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο η τροφή να είναι αλλοιωμένη, αφού μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκύψει ακόμη και εάν απλά δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής στη συντήρηση, ή στο μαγείρεμα των τροφών.

Αν ομαδοποιήσουμε τους «υπεύθυνους» για μια τροφική δηλητηρίαση, καταλήγουμε ουσιαστικά στα τρία πιο συνηθισμένα βακτήρια και μικρόβια: Την σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και τον σταφυλόκοκκο. Σε κάθε τροφική δηλητηρίαση το κύριο σύμπτωμα είναι ο εμετός, η διάρροια και ο πόνος στο στομάχι ή και την κοιλιά.

Η σαλμονέλα βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, γάλα, αυγά) και μεταφέρεται στον άνθρωπο εάν τα φαγητά δεν μαγειρευτούν καλά. Εκδηλώνεται 12 με 36 ώρες μετά την κατανάλωση και διαρκεί από 2 ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα. Προκαλεί έντονους πόνους στην κοιλιά, διάρροια, εμετούς και πονοκεφάλους.

Ομοίως και το καμπυλοβακτηρίδιο, έχει τα ίδια με τη σαλμονέλα συμπτώματα, και εμφανίζεται και αυτό στα ζωικά τρόφιμα. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ημέρες.

Ο σταφυλόκοκκος "κρύβεται" στο κρέας, στα θαλασσινά και στα γαλακτοκομικά, εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά από την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής (ακόμη και μετά από 2 με 6 ώρες) και εκτός από διάρροια, πόνο στην κοιλιά και εμετούς, προκαλεί ναυτία, κόπωση, έντονη εφίδρωση και αφυδάτωση.

Πως καταπολεμάμε μια τροφική δηλητηρίαση
Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται θεραπεία με φάρμακα. Χρειάζεται μόνο υπομονή μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα. Βέβαια πρέπει να ενισχύσουμε και τον οργανισμό μας. Αυτό γίνεται με το να πίνουμε πολλά υγρά και κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα (τις πρώτες 15 ώρες) επειδή ο οργανισμός χάνει ηλεκτρολύτες λόγω της διάρροιας, και μπορεί να πάθει αφυδάτωση. Για τον πόνο στο στομάχι αλλά και τη διάρροια θα πρέπει να τρώμε (για να μην καταρρεύσουμε) στεγνές κι εύπεπτες τροφές. Αποφεύγετε, ακόμη και όταν γίνετε αρχικά καλά, για κάποιο χρονικό διάστημα, βαριά φαγητά γεμάτα με πολλά καρυκεύματα, επιδή θα επιβαρύνετε το ήδη καταπονημένο, πεπτικό σας σύστημα.

Από τα θαλασσινά παθαίνουμε τοξική δηλητηρίαση. Ο τύπος αυτός προκαλείται από τις τοξίνες που παράγονται από τον σταφυλόκοκκο. Και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση υγρών (πχ τσάι) και νερού.

Σε γιορτές όπως η Καθαρά Δευτέρα ή το Πάσχα πολλοί παθαίνουν δηλητηρίαση από τα οινοπνευματώδη. Οι πρώτες βοήθειες σε αυτή την περίπτωση απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή αφού συχνά ο πάσχων μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να εισροφήσει τον ίδιο του τον εμετό και να πνιγεί.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να προσέχουμε με τις δηλητηριάσεις, είναι:
εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν
εάν ο πάσχων παρουσιάσει στεγνά χείλη και μάτια με μαύρους κύκλους ή πρησμένο πρόσωπο
εάν η ξαφνική αδυναμία του (που μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογική), συνοδευτεί από μούδιασμα, δύσπνοια, ή παραισθήσεις
εάν η διάρροια διαρκέσει περισσότερες από 24 ώρες και συνοδευτεί από πυρετό
εάν στις κενώσεις εμφανιστεί αίμα
εάν πέσει ο σφυγμός και η αναπνοή είναι επιπόλαιη
Τότε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να καλέσουμε γιατρό, ή να σπεύσουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο.

iatropedia.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου