29.8.09

Ζαχάρω – Αφαίρεσαν παγκάρι με 600 Ευρώ

Την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στη Ζαχάρω της Ηλείας έβαλαν στόχο Ιερόσυλοι δράστες.

Οι άγνωστοι δράστες μπήκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ξεκλείδωτη πόρτα στο εσωτερικό του Ιερού Ναού και σύμφωνα με τους υπευθύνους του Ναού είχαν σαν αποκλειστικό στόχο το ξύλινο παγκάρι της εκκλησίας που περιείχε 600 ευρώ το οποίο πήραν μαζί τους φεύγοντας

Εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών διενεργεί το οικείο αστυνομικό τμήμα

Σοφία η …ξαπλωτή – Έβαλε φωτιά στην υψηλή κοινωνία

Εκλεκτά μέλη της ..υψηλής κοινωνίας περιέχει σύμφωνα με πληροφορίες η ρόζ ατζέντα της διάσημης πλέον τηλε-περσόνας Σοφίας..της ξαπλωτής.

Πολλά μέλη της ευυπόληπτης κοινωνίας μας έχουν χάσει τον ύπνο τους από τον φόβο μην διαρρεύσουν στοιχεία της περίφημης ατζέντας στην δημοσιότητα

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ονόματα επιχειρηματιών – οικογενειαρχών και γενικά ατόμων με σχετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια που ήθελαν να …σπάσουν την ρουτίνα της καθημερινότητας περνώντας μερικές ανεπανάληπτες στιγμές έναντι αδράς αμοιβής με μια πολυδιαφημισμένη tv-περσόνας.

ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες - Διευκρινίσεις Αντ.Μπέζα

«Όποιος παραγωγός δεν έχει πάρει την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο είτε δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο υπουργείο Οικονομίας είτε το ποσό που ήταν να εισπράξει είναι μικρότερο από 27 ευρώ, το οποίο, όπως σαφώς αναφέρεται στην ΚΥΑ, δεν καταβάλλεται», διευκρινίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αντ. Μπέζας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των δικαιούχων είναι περίπου 516 χιλιάδες, ωστόσο απ' αυτούς δεν έλαβαν την επιστροφή του ΕΦΚ μόνο

όσοι επρόκειτο να εισπράξουν ποσό ίσο ή κάτω των 27 ευρώ, το ποσό δηλαδή κάτω από το οποίο δεν κάνει συναλλαγές το δημόσιο.

Σύμφωνα μάλιστα με συνεργάτες του, ο αριθμός των αγροτών αυτών είναι μεγάλος (προφανώς υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες) και γι' αυτό δημιουργείται η εικόνα ότι «έμειναν χιλιάδες αγρότες εκτός επιστροφής ΕΦΚ». Οι ίδιοι συνεργάτες υπενθυμίζουν ότι και το 2008 ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών λίστα με 900 χιλιάδες και πλέον αγρότες και τότε την επιστροφή έλαβαν περίπου 520 χιλιάδες (ο μεγάλος αριθμός αυτών που δεν πήραν χρήματα οφείλεται στο ότι είναι περισσότεροι οι ετεροεπαγγελματίες που επρόκειτο να πάρουν επιστροφή κάτω από τα 27 ευρώ).

Για τις περιπτώσεις αγροτών που δεν έλαβαν την επιστροφή του ΕΦΚ αν και το ποσό που κανονικά θα ελάμβαναν είναι πάνω από 27 ευρώ, ο κ. Αντώνης Μπέζας ξεκαθαρίζει ότι το όνομα των παραγωγών αυτών δεν περιλαμβάνεται στη λίστα που ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομίας δηλώνει διατεθειμένος να ξαναδεί το θέμα με τους εν λόγω αγρότες αρκεί φυσικά να του στείλει επίσημη λίστα ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ονόματά τους και το ποσό που θα τους αναλογεί να είναι εντός των δημοσιονομικών πλαισίων της χώρας (μέχρι τώρα, σύμφωνα με συνεργάτες του υφυπουργού, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε υπάρξει επαφή με το υπουργείο Οικονομικών για τα -όποια- λάθη στις λίστες).

Όσον αφορά γενικότερα τις διαμαρτυρίες αγροτών για το ύψος της επιστροφής του ΕΦΚ, ο κ. Αντ. Μπέζας επισημαίνει ότι το Δημόσιο δεν καλύπτει συνολικά το κόστος του πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι αγρότες, καλύπτει την διαφορά ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή φορολόγησης (ισχύει για όλους) και τον χαμηλό συντελεστή (ισχύει για τους αγρότες) και μόνο για το πετρέλαιο που καταναλώνουν γεωργικά μηχανήματα (όπως τρακτέρ) κι όχι τα αγροτικά αυτοκίνητα.

Εγκαινιάσθηκε το ανοικτό θέατρο στο Διαβολίτσι

Εγκαινιάσθηκε χθες βράδυ το ανοιχτό θέατρο 250 θέσεων στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Το θέατρο κατασκευάστηκε με δαπάνες του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, επικεφαλής του επενδυτικού Ομίλου ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που έχει αναλάβει την ΠΟΤΑ Μεσσηνίας, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. Τα εγκαίνεια ακολούθησε θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με το έργο του Μιχάλη Κουνελάκη “Η απαγωγή της Σμαράγδως”, σε σκηνοθεσία Αλέκου Κολιόποπουλου.

This is it: Η ταινία του Jackson θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 28 Οκτωβρίου

Την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα (και στην Ελλάδα) η ταινία – αφιέρωμα στον Michael Jackson. Το «Michael Jackson This is it» θα προσφέρει στους οπαδούς του «βασιλιά της ποπ», αλλά και σε όλους τους λάτρεις της μουσικής, μια σπάνια, behind-the-scenes άποψη του καλλιτέχνη καθώς έκανε πρόβες για τις sold-out συναυλίες του.

Λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης για την ταινία, τα εισιτήρια για τις δύο πρώτες εβδομάδες θα προπωλούνται στις περισσότερες χώρες από την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει ο Κένι Ορτέγκα και πραγματοποιείται με την πλήρη υποστήριξη του Ιδρύματος Μichael Jackson.

Μπλόγκερ και ακτιβιστές διαδηλώνουν το βράδυ στο σύνταγμα

Δύο περίπου χρόνια μετά την κινητοποίηση για τα καμένα της Πάρνηθας, η διαδικτυακή κοινότητα κινητοποιήθηκε και πάλι την Παρασκευή, με στόχο την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων στη Βορειανατολική Αττική.

Μπλόγκερ και ακτιβιστές διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, ζητώντας να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την οικολογική καταστροφή.

Τα αιτήματα των μπλόγκερ:

-άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων

- να μην υπάρξει κανένας αποχαρακτηρισμός καμένης έκτασης

- απόλυτη εφαρμογή της αρχής όπου ήταν δασός αν ξαναγινεί δάσος

- νομική ρύθμιση ώστε να δημευτεί κάθε αυθαίρετη ιδιοκτησία

- δημιουργία ενιαίου εθνικού επιστημονικού φορέα με αρμοδιότητα την πρόληψη - προστασία- διαχείριση των δασών

- απόσυρση του νόμου 3208/03 που πυροδοτεί τα εμπρηστικά συμφέροντα -απόσυρση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ

Στο μεταξύ, 100 ημέρες πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης και ακτιβιστές εγκαινίασαν την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη εκστρατεία του κόσμου κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η καμπάνια με τίτλο «ΤικΤακ ΤικΤακ», που παραπέμπει στον ήχο του ρολογιού καθώς η ημέρα της συνόδου πλησιάζει, περιλαμβάνει δράσεις, όπως διαδηλώσεις και διαφημίσεις στο ίντερνετ.

Μεταξύ άλλων, οι ακτιβιστές παρουσίασαν πώς οι άνθρωποι στα αναπτυσσόμενα κράτη υποφέρουν ήδη από την υπερθέρμανση και πώς μία μετάβαση στις «πράσινες» θέσεις εργασίας θα μπορούσε να συμβάλει στην έξοδο από την ύφεση.

Στην εκστρατεία συμμετείχαν οργανώσεις όπως η Greenpeace, το WWF, η Christian Aid, η Oxfam, η UNICEF και διεθνή συνδικάτα.

Η "Όπερα της Πεντάρας" στο Κάστρο Καλαμάτας

Τρεις παραστάσεις, με το έργο των Μπέρτολντ Μπρεχτ, Κουρτ Βάιλ, θα δώσει την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη στο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “Συν Ένα”. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει ο Κώστας Κατσουλάκης και τους ρόλους ερμηνεύουν ερασιτέχνες ηθοποιοί. Την Τρίτη το βράδυ θα βρεθεί στην Καλαμάτα, προσκεκλημένος των ερασιτεχνών, ο μεταφραστής του έργου, συγγραφέας Παύλος Μάτεσις.

Τράπεζες – Δάνεια με το σταγονόμετρο στα νοικοκυριά.

Τον Ιούλιο του 2009 εκταμιεύθηκαν λιγότερα από τα μισά στεγαστικά δάνεια σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ στα καταναλωτικά οι εκταμιεύσεις βρίσκονταν σχεδόν το ένα πέμπτο των περυσινών. Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούλιο του 2009 οι καθαρές ροές στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε 386 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο ποσό για τον Ιούλιο του 2008 ήταν υπερδιπλάσιο (765 εκατ. ευρώ). Ακόμα μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας στην καταναλωτική πίστη, καθώς φέτος οι χορηγήσεις νέων καταναλωτικών δανείων ανήλθαν στα 116 εκατ. ευρώ, ενώ τον περυσινό Ιούλιο οι χορηγήσεις νέων καταναλωτικών δανείων είχαν φτάσει τα 526 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πάτησε εκ νέου «φρένο» τον Ιούλιο και μειώθηκε στο 6,6% από 7,4% τον Ιούνιο του 2009.

Η πτώση αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά, καθώς λόγω της κρίσης, αλλά και της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια- φοβούμενες τις επισφάλειες- έχουν μειωθεί σημαντικά οι νέες χορηγήσεις. Ειδικά στη στεγαστική πίστη, το αλαλούμ που συνεχίζει να επικρατεί σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικοδομής, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των ακινήτων, αποθαρρύνουν τους υποψήφιους δανειολήπτες.

Τα μέτρα «πάγωσαν» την αγορά

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, τα μέτρα στήριξης της οικοδομής που έσπευσε να ανακοινώσει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφεραν αύξηση των χορηγήσεων, αλλά αντίθετα «πάγωσαν» την αγορά, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι τραπεζίτες περίμεναν την ερμηνευτική εγκύκλιο για την κρατική εγγύηση του 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές τις τελικές ρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην εκταμίευση του δανείου τους. Οι αγοραστές πάντως ήδη επωφελούνται από τις αυξημένες φοροαπαλλαγές, καθώς πλέον το 40% των τόκων των στεγαστικών δανείων αφαιρείται από τον φόρο, είτε πρόκειται για πρώτη είτε για δεύτερη κατοικία. Ακόμα όμως και αυτό το ευεργέτημα δεν στάθηκε αρκετό- τουλάχιστον μέχρι στιγμής- προκειμένου να αυξηθούν οι χορηγήσεις. Επιπλέον, το «πάγωμα» των στεγαστικών συντηρούν οι υψηλές τιμές των ακινήτων, που- σε συνδυασμό με τη γενικότερα κακή εικόνα της οικονομίας- αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Ασφυξία για επιχειρήσεις

Σε απόλυτους αριθμούς, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο σε 7,9% από 8,6% τον προηγούμενο μήνα και 18,7% τον Δεκέμβριο του 2008. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η ασφυξία που επικρατεί στην αγορά είναι εμφανής από την εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών. Τους πρώτους επτά μήνες του 2009 τα «φέσια» έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ.

Με το σταγονόμετρο στα νοικοκυριά

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση για τα νοικοκυριά, καθώς ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 5,2%, έναντι 6,2% το Ιούνιο του 2009 και 12,8% τον Δεκέμβριο του 2008.

ΤΑ ΝΕΑ

Νέα Γρίπη – 16χρονη στην εντατική

Έφηβη Ελληνίδα 16 ετών με ιστορικό κακοήθειας νόσησε από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1). Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε εμφανίζοντας αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.

Ποδοσφαιρο -Σαββατοκύριακο η δεύτερη φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας

Σήμερα και την Κυριακή, θα διεξαχθούν τα παιχνίδια της δεύτερης φάσης του κυπέλλου Μεσσηνίας. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας, έχει ως εξής:

Σήμερα στις 5.30 το απόγευμα:

* Γήπεδο Χώρας: Παπαφλέσσας - Παναθηναϊκός Καλαμάτας

* Γήπεδο Βαλύρας: Αστέρας - Νίκη Πλάτης

* Γήπεδο Πλατύ: Πάμισος Άριος - Αθλητικός Όμιλος Βέργας

* Γήπεδο Σπερχογείας: ΠΑΟΚ Καλαμάτας - Αθλητική Ένωση Αιθαίας

* Γήπεδο Μελιγαλά: Αθλητικός Όμιλος Διαβολιτσίου - Ατρόμητος Πλατύ

* Γήπεδο ΚΤΕΛ: Ομόνοια Καλαμάτας - Αθλητικός Όμιλος Πατίστα

* Γήπεδο Στρατοπέδου: Δόξα Καλαμάτας - Πανθουριακός

* Γήπεδο Ελαίας: Καλό Νερό - Χανδριναϊκός

Κυριακή στις 5.30 το απόγευμα:

* Γήπεδο Στρατοπέδου: Ηρακλής-Απόλλων Καλαμάτας

* Γήπεδο Μελιγαλά: Εθνικός-Κεραυνός Καλαμάτας

* Γήπεδο ΚΤΕΛ: Πανιώνιος-Αναγέννηση Παραλίας

* Γήπεδο Κυπαρισσίας: Κυπαρισσία - Ολυμπιακός Καλαμάτας

* Γήπεδο Μεσσηνιακού: Μεσσηνιακός - ΠΑΟ Καλλιθέας

* Γήπεδο Σπερχογείας: Αθλητικός Όμιλος Σπερχογείας-Μιλτιάδης

* Γήπεδο Φιλιατρών: Εράνη -Τέλλος Άγρας Γαργαλιάνων

* Γήπεδο Πύλου: Τσικλητήρας - Αθλητικός Όμιλος “Φαραί”

Στους 2.185 οι νεκροί από τη νέα γρίπη.

Τουλάχιστον 2.185 άνθρωποι έχουν πεθάνει σ' όλο τον κόσμο από τη νέα γρίπη που είναι γνωστή και ως γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο εκπρόσωπος Γκρέγκορι Χαρτλ δήλωσε πάντως πως ο αριθμός αυτός "είναι κατώτερος" του συνολικού αριθμού των θανάτων από την πανδημία της νέας γρίπης Α (H1N1)

Υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι, ενώ ο ιός εξακολουθεί να διαδίδεται ευρέως και με ταχύτητα, η νόσος είναι γενικά ήπια και οι περισσότεροι που μολύνονται από τον ιό αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μερικές ημέρες.

Ο Χαρτλ επισήμανε ότι "δεν θα ήταν συνετό" να γίνει προσπάθεια να εκτιμηθούν τα ακριβή ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό.

Γέμισε πλαστά ..Ευρώ ο Πύργος Ηλείας

Προβληματισμός επικρατεί στις διωκτικές αρχές του Πύργου, καθώς τις τελευταίες τρεις ημέρες εντοπίστηκαν αρκετά πλαστά χαρτονομίσματα σε τράπεζες της πόλης. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 15 χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, τρία των 50 και ένα των 100 ευρώ. Μάλιστα τα χαρτονομίσματα αυτά ήταν πολύ καλής… κοπής, ώστε δεν κατάφεραν οι υπάλληλοι με τα απλά μηχανήματα να τα εντοπίσουν, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης από τους πελάτες. Σε δεύτερο έλεγχο που έγινε τα πλαστά εντοπίστηκαν από τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα και μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Ελλάδος προκειμένου να φυλαχτούν στο χρηματοκιβώτιο που διαθέτει. Πάντως οι διωκτικές αρχές του Πύργου εκτιμούν ότι τα πλαστά χαρτονομίσματα που έχουν διοχετευτεί στην αγορά του νομού είναι πολύ περισσότερα.

Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης : 2η Γιορτή Ντομάτας και Κρεμμυδιού Σήμερα το βράδυ στις 21.00

Μια γιορτή δύο παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής που καθιέρωσε ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης διοργανώνεται από τον Σύλλογο για 2η συνεχόμενη χρονιά σήμερα το βράδυ στις 21.00

Η μοναδική ποικιλία της ντόπιας ντομάτας « Χοντροκατσαρή» θα είναι η βάση της μαγειρικής τέχνης των μελών του συλλόγου, οι οποίες συνδυάζοντας γνώση και φαντασία θα προσφέρουν μοναδικές γεύσεις στους επισκέπτες της εκδήλωσης.

Το Μουσικό σχήμα του « Νίκου Παναγιωτακόπουλου » με λαικό και δημοτικό τραγούδι υπόσχεται μια αξέχαστη μουσική βραδιά με ατέλειωτο κέφι και χορό .Το κρασί φυσικά θα προσφέρεται δωρεάν ( όπως και τα φαγητά ).

Η εκδήλωση θα γίνει στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Μεταμόρφωσης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ της ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΕ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αύριο τα εγκαίνια της Βασ. Γεωργίου στην Καλαμάτα από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Στην Καλαμάτα θα βρεθεί αύριο Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος Παν. Νίκας, ο κ. Παυλόπουλος στη 1 μετά το μεσημέρι θα εγκαινιάσει τη νεοδιάνοικτη οδό Βασιλέως Γεωργίου και θα κάνει τα α…αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας με το …όνομα του .Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών θα μεταβεί στο δημοτικό διαμέρισμα Βέργας όπου θα εγκαινιάσει το νέο δημοτικό κατάστημα του Τοπικού Συμβουλίου, στο οποίο προβλέπεται να στεγαστεί και το ιατρείο της περιοχής.

Άγριο ξύλο -Για τα μάτια μιάς γυναίκας στην Φοινικούντα .

Σε συμπλοκή μεταξύ ενός Έλληνα και Αλβανών κατέληξαν τα ….όμορφα μάτια μιας γυναίκας στην Φοινικούντα. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν κάποιος μίλησε σε μια γυναίκα την οποία πολιορκούσε με τα μάτια από παρέα Αλβανών. Κουβέντα στην Κουβέντα τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή και να πέσει …άγριο ξύλο.

Ο τραυματίας Έλληνας διακομίσθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το οποίο λόγω της σοβάροτητας της καταστασής του τον προώθησε σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αθήνας.

28.8.09

Αύριο ο « Διάπλους » του Μεσσηνιακού κόλπου

Αύριο θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος κολυμβητικός Μαραθώνιος, μεταξύ Καλαμάτας – Κορώνης, που διοργανώνει στο Μεσσηνιακό Κόλπο, ο Ναυτικός Όμιλος της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 12 κολυμβητές και η εκκίνηση θα γίνει αύριο στις 7 το πρωί από τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στο …κάπνισμα οι Έλληνες

6 εκατομμύρια άνθρωποι (καπνίζοντες και μη) θα πεθάνουν το 2010 από το τσιγάρο, σύμφωνα με το νέο Ατλα του Καπνίσματος, που συντάχθηκε από τους επιστήμονες του Παγκοσμίου Πνευμονολογικού Ιδρύματος και την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κάπνισμα κοστίζει ετησίως στην παγκόσμια οικονομία 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσα ιατρικά έξοδα, χαμένη παραγωγικότητα και περιβαλλοντικές βλάβες – ποσόν που αναλογεί στο 3.6% του ΑΕΠ των κρατών.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά των καπνιζόντων έχουν μειωθεί σε βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, ωστόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονται συνεχώς. «Τον 20ο αιώνα το κάπνισμα σκότωσε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτραπούν οι νέοι από το να αρχίσουν να καπνίζουν και να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν αυτήν τη συνήθεια, το κάπνισμα θα σκοτώσει τελικά 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους τον 21ο αιώνα», επισημαίνεται στον Ατλαντα.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στο συγκεκριμένο «σπορ», με το απίστευτο ποσοστό του 60% στους άνδρες και του 40% στις γυναίκες να καπνίζει μανιωδώς. Κάθε Ελληνας καπνίζει 2.500 τσιγάρα το χρόνο.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιγάρων στον κόσμο είναι η Κίνα, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Θρήνος στην κηδεία του ήρωα πιλότου Στέργιου Κωτούλα στο Νεκροταφείο Παπάγου

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε σήμερα το απόγευμα στο νεκροταφείο του Παπάγου. ο σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας, που έχασε πρόωρα τη ζωή του, την Πέμπτη το μεσημέρι στην Κεφαλονιά στη διάρκεια επιχείρησης για την κατάσβεση πυρκαγιάς, όταν το πυροσβεστικό του αεροσκάφος προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ και συνετρίβη. Στην Πολεμική Αεροπορία κηρύχθηκε διήμερο πένθος, ενώ συλλυπητήρια στην οικογένεια του εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Η αποθήκη στην Καλαμάτα ήταν γεμάτη με ..χειροβομβίδες

Έκπληκτος έμεινε ο νέος ενοικιαστής εγκαταλελειμμένης αποθήκης που βρίσκεται στην οδό Λακωνικής στην Καλαμάτα. Χθές το απόγευμα καθαρίζοντας τον χώρο μέσα στην ..παλιατζούρα ανακάλυψε όχι μία αλλά …οκτώ αμυντικές χειροβομβίδες.

Γεμάτος τρόμο ειδοποίησε την Αστυνομία η οποία ανέλαβε την φρούρηση του χώρου ενώ σήμερα το πρωί πυροτεχνουργός του στρατού σε ειδική επιχείρηση που στήθηκε για τον σκοπό αυτό παρέλαβε τις χειροβομβίδες

Γιουρόπα Λιγκ - Στον 6ο όμιλο κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός - Στον 9ο όμιλο κληρώθηκε η ΑΕΚ

Στον 6ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ θα αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2009-2010, όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση που διεξήχθη στο Μονακό. Αντίπαλοι των «πρασίνων» θα είναι η τουρκική Γαλατασαράι, η ρουμανική Ντιναμό Βουκουρεστίου και η αυστριακή Στουρμ Γκρατς. Η πρώτη αγωνιστική των ομίλων θα διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ η 6η και τελευταία στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Στον 9ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ θα αγωνιστεί η ΑΕΚ τη σεζόν 2009-2010, όπως προέκυψε από τη σημερινή κλήρωση που διεξήχθη στο Μονακό. Αντίπαλοι της Ένωσης θα είναι η πορτογαλική Μπενφίκα, η αγγλική Έβερτον και η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ από τη Λευκορωσία. Η πρώτη αγωνιστική των ομίλων θα διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ η 6η και τελευταία στις 16-17 Δεκεμβρίου.

Αγρότισσες – Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνει βουλευτής της ΝΔ

Επαναφέρει το θέμα της μείωσης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση της αγρότισσας η βουλευτής Νομού Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κα Παρθένα Φουντουκίδου, η οποία κατέθεσε σχετική ερώτηση στην υπουργό Απασχόλησης κα Φάνη Πετραλιά.

«Υπάρχει μεγάλη αδικία με την σκληρά εργαζόμενη και δοκιμαζόμενη αγρότισσα να συνταξιοδοτείται στα 65 της χρόνια, τη στιγμή που οι γυναίκες άλλων εργατικών τάξεων συνταξιοδοτούνται σε μικρότερη ηλικία», επισημαίνει στην ερώτησή της η κα Φουντουκίδου και θεωρεί ότι «η σταδιακή μείωση του ορίου συνταξιοδότησης της αγρότισσας πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να θεσμοθετηθεί».

Η βουλευτής της ΝΔ απευθύνει στην κα Πετραλιά τα εξής ερωτήματα: «Πότε θα εξετάσετε το θέμα της μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης της αγρότισσας; Πότε και πώς θα εξισωθούν τα όρια με άλλες ομάδες εργαζομένων γυναικών;»

Πασεγές

Αντί να συλλαμβάνουν εμπόρους ναρκωτικών και εμπρηστές συλλαμβάνουν …Δημοσιογράφους

Αν είναι δυνατόν κύριε Παυλόπουλε και κύριε Μαρκογιάννακη αυτή τη στιγμή να κρατείται δημοσιογράφος στο Α.Τ.Γλυφάδας επειδή υποστήριξε μια κοπέλα που είχαν σταματήσει λίγο νωρίτερα! Το περιστατικό συνέβη πριν 1 ώρα περίπου και αφορά τον δημοσιογράφο Μ.Σ. ο οποίος το απόγευμα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα! Ο Μ.Σ. στάματησε σε υπόδειξη του τροχονόμου επειδή δεν φόραγε ζώνη.Μέχρι εδώ καλά.Λίγο πριν στο ίδιο σημείο είχαν σταματήσει μια κυρία με την "κατηγορία" οτι μίλαγε στο κινητό. Ο Μ.Σ. υπερασπίστηκε χωρίς να βρίσει ή να προκαλέσει τους αστυνομικούς, την κοπέλα και γι' αυτό το λόγο οδηγήθηκε, με χειροπέδες(!!) στο Α.Τ. Γλυφάδας με την κατηγορία που υπάρχει στο άρθρο 46 του Π.Κ που λέει οτι...

Ηθικός αυτουργός και άμεσος συνεργός

1. Με την ποινή του αυτουργού τιμωρείται επίσης: α) όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που διέπραξε. β) όποιος με πρόθεση παρέσχε άμεση συνδρομή στο δράστη κατά τη διάρκεια αυτής της πράξης και στην εκτέλεση της κύριας πράξης.

2. Όποιος με πρόθεση προκάλεσε σε άλλον την απόφαση να τελέσει κάποιο έγκλημα, με μοναδικό σκοπό να τον καταλάβει ενώ αποπειράται να τελέσει το έγκλημα ή ενώ επιχειρεί αξιόποινη προπαρασκευαστική του πράξη και με τη θέληση να τον ανακόψει από την αποπεράτωση του εγκλήματος, τιμωρείται με την ποινή του αυτουργού μειωμένη στο μισό.

Είναι δυνατόν κύριοι Παυλόπουλε και Μαρκογιαννάκη να κρατείται άνθρωπος επειδή υποστήριξε συμπολίτη του;Συλλάβετε κανέναν έμπορο ναρκωτικών που σκοτώνει ανθρώπους και αφήστε τον Μ.Σ. ελεύθερο να πάει στη δουλειά του!

http://troktiko.blogspot.com/2009/08/blog-post_4441.html

Η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούνιο

Η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούνιο του 2009 αριθμούσε συνολικά 2.114 πλοία συνολικής χωρητικότητας 41.442.364 κόρων ολικής χωρητικότητας (ΚΟΧ) σύμφωνα με την Εθνικής Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Από τα πλοία αυτά τα 614 ήταν φορτηγά συνολικής χωρητικότητας 14.941.259 ΚΟΧ, τα 556 δεξαμενόπλοια ήταν συνολικής χωρητικότητας 24.814.295 ΚΟΧ και τα 944 επιβατηγά κλπ πλοία συνολικής χωρητικότητας 1.686.810 ΚΟΧ.

Επιστολή Πρ. ΕΝΑΕ για τις κενές θέσεις των περιφερειακών Τ.Ε.Ι

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος αναφορικά με τις κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ.

Ο κ. Δράκος μεταξύ άλλων αναφέρει: "Ο υδροκεφαλισμός των Τ.Ε.Ι. των μεγάλων αστικών κέντρων βαίνει αυξανόμενος και είναι αντιστρόφως ανάλογος της εικόνας των Ιδρυμάτων της περιφέρειας τα οποία κατόπιν της συρρίκνωσης και της απαξίας στην οποία θα περιέλθουν ελλείψει σπουδαστών, θα οδηγηθούν στην κατάργηση σχολών και τμημάτων, ενδεχομένως και σε οριστική παύση λειτουργίας τους".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2009

Α.Π.:1125

Προς:

Κο ‘Αρη Σπηλιωτόπουλο Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κοινοπ.: κ.κ. Προέδρους ΝομαρχιακώνμΑυτοδιοικήσεων και Νομάρχες

Θέμα: Κενές θέσεις περιφερειακών Τ.Ε.Ι.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας για το έτος 2009-2010 και με δεδομένη την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε με εποικοδομητικό τρόπο στον διεξαγόμενο εθνικό διάλογο για την Παιδεία, σας κάνουμε γνωστές τις ακόλουθες απόψεις και προτάσεις μας:

Η μη κάλυψη περίπου είκοσι χιλιάδων θέσεων στα περιφερειακά Τ.Ε.Ι. της χώρας, μας δημιουργεί ένα έντονο προβληματισμό και προξενεί την εύλογη αγανάκτησή μας για τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των παραπάνω Ιδρυμάτων.

Πέραν του αναμενομένου κόστους που έχει για τις τοπικές κοινωνίες η σταδιακή συρρίκνωση του πληθυσμού των σπουδαστών της περιφέρειας, οι ενστάσεις μας εντοπίζονται στην κατεύθυνση που οδηγείται η λειτουργία των Τ.Ε.Ι. ανά τη χώρα.

Ο υδροκεφαλισμός των Τ.Ε.Ι. των μεγάλων αστικών κέντρων βαίνει αυξανόμενος και είναι αντιστρόφως ανάλογος της εικόνας των Ιδρυμάτων της περιφέρειας τα οποία κατόπιν της συρρίκνωσης και της απαξίας στην οποία θα περιέλθουν ελλείψει σπουδαστών, θα οδηγηθούν στην κατάργηση σχολών και τμημάτων, ενδεχομένως και σε οριστική παύση λειτο υργίας τους.

Είναι ανάγκη, η όποια μεταρρύθμιση στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία σχολών Τ.Ε.Ι. να κινείται στους εξής άξονες:

Ουσιαστική ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων υπέρ των περιφερειακών Ιδρυμάτων.

Εξορθολογισμό κατανομής σχολών ανά τη χώρα – παρατηρείται ότι τα Ιδρύματα με έδρα τα μεγάλα αστικά κέντρα καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα που υπάρχουν και στα περιφερειακά Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Αναβάθμιση και εξυγίανση επιπέδου σπουδών και εκπαιδευτικών δομών, με δυνατότητα διοργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Δημιουργία τμημάτων με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας – κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Φρονώντας ότι η γνώση και η εμπειρία μας στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μπορεί να συμβάλλει θετικά στον ανοικτό διάλογο για την Παιδεία και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, σας δηλώνουμε την επιθυμία μας να συμμετέχουμε εποικοδομητικά στον παραπάνω διάλογο και αναμένουμε την πρόσκλησή σας για να σας διατυπώσουμε διεξοδικά τις προτάσεις μας.-

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Δράκος

Επιστολή Δημ. Δράκου για τις απ’ ευθείας αναθέσεις έργων των Ν.Α στον Προκ. Παυλόπουλο

Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος αναφορικά με τις απ? ευθείας αναθέσεις έργων των Ν.Α.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2009

Α.Π.:1126

Προς: Κο Προκόπη Παυλόπουλο .Υπουργό Εσωτερικών

Κοινοπ.: κ.κ. Προέδρους Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομάρχες

Θέμα: Απ’ ευθείας αναθέσεις έργων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ο Νομάρχης μπορεί με απόφαση του να αναθέσει απ’ ευθείας έργο, προϋπολογισμού μέχρι δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (€ 15.000,00).

Οι αναθέσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο την αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης και μικρής κλίμακας έργα τα οποία απαιτούν ευελιξία και ταχύτητα στην υλοποίησή τους. Δυστυχώς έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας, ελάχιστες ευτυχώς, περιπτώσεις που γίνεται καταστρατήγηση του πνεύματος των παραπάνω διατάξεων, με απ’ ευθείας αναθέσεις έργων που δεν δικαιολογούνται ως προς τον επείγοντα χαρακτήρα τους αλλά και ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησής τους με αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης.

Προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας της, προτείνουμε στο Κεφάλαιο Θ’, Άρθρο 159, με τίτλο «Μελέτες – Έργα – Προμήθειες – Υπηρεσίες» της πρότασης του νέου Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στην παράγρ. 4 αυτού, να προστεθεί:

«Οι παραπάνω αναθέσεις αφορούν κυρίως έργα επείγουσας ανάγκης και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% των επενδυτικών δαπανών των Κ.Α.Π.».

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Δράκος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου