5.10.19

Το πρώτο καφέ κάνναβης στις ΗΠΑ

Το πρώτο καφέ στην Αμερική, που επιτρέπει την κατανάλωση κάνναβης, άνοιξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 στο Δυτικό Χόλιγουντ.
Ειδικότερα, στο Lowell Cafe οι πελάτες θα μπορούν να παραγγείλουν νόμιμα μαριχουάνα και χωρίς περιορισμό θυμίζοντας κάτι από το Άμστερνταμ.
H Μάιλι Σάιρους, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι καπνίζει μαριχουάνα είναι από τους επενδυτές αυτού του εγχειρήματος. Σημειώνεται, πως το άνοιγμα της καφετέριας αποτελεί επίσης ένα ακόμη άνοιγμα της αγοράς κάνναβης, όπου η δημόσια κατανάλωση του προϊόντος εξακολουθεί να είναι παράνομη σε πολλές χώρες. «Οι καταναλωτές μπορούν κάλλιστα να την καταναλώσουν κατά τη διάρκεια του δείπνου τους με ένα καλό μπουκάλι κρασί», λέει ο David Elias, συνιδρυτής του Lowell Herb Co. Το υπαίθριο καφέ περιλαμβάνει ένα μενού βασισμένο στην κάνναβη μαζί με μια «περιοχή» στο μαγαζί για να καπνίζουν οι πελάτες μαζί με το φαγητό τους, ωστόσο υπάρχει και κανονικό μενού.

Η κάνναβη αποτελεί τάση στο φαγητό
Μια έρευνα από τη National Restaurant Association, που πραγματοποιήθηκε φέτος, επισημαίνει ότι η κατανάλωση κάνναβης είναι «η πιο hot τάση». Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 77% των chef υποστηρίζουν ότι τα ποτά που εμπεριέχουν κάνναβη είναι εξαιρετικά δημοφιλή και το 76% δήλωσε ότι οι τροφές με κάνναβη είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής τάση. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι μια δημοσκόπηση του 2018 από το ερευνητικό κέντρο Pew διαπίστωσε ότι 62% των Αμερικανών υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, που είναι διπλάσιος αριθμός από δύο δεκαετίες πριν το 2000. Οι απόψεις σχετικά με τη νομιμοποίηση διαφέρουν από τα πολιτικά κόμματα, με το 69% των Δημοκρατικών να την υποστηρίζουν σε σύγκριση με το 75% των Ανεξάρτητων και με μόνο το 45% των Ρεπουμπλικάνων.

Γιατί μας πιάνει πονοκέφαλος όταν τρώμε παγωτό;



Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα δροσερό, απολαυστικό παγωτό σε χωνάκι, ενώ το θερμόμετρο αγγίζει τους 35 βαθμούς. Τι γίνεται όμως όταν η λαχταριστή αυτή λιχουδιά καταλήγει σε πονοκέφαλο ή αλλιώς στο λεγόμενο brain freeze;
Το ξέρεις ή τουλάχιστον το φαντάζεσαι ότι το λάθος είναι δικό σου, αφού είσαι βέβαιος ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να προκύψει από το να καταβροχθίσεις το παγωτό σου σε δύο μόλις λεπτά.
Ο ξαφνικός και έντονος πόνος που αισθάνεσαι ονομάζεται με επιστημονικούς όρους «sphenopalatine ganglioneuralgia» ή αλλιώς στα ελληνικά «σφηνοϋπερώια γαγγλιονευραλγία». Πρόκειται όμως για κάποια αντίδραση του οργανισμού μας στο κρύο γλύκισμα ή για άμεση τιμωρία που ενδώσαμε “στην αμαρτία”;


pagwto kerasi
pagwtoΣύμφωνα με τον Dr. Dwayne W. Godwin από την Ιατρική σχολή του Γουίνστον-Σάλεμ στη Βόρεια Καρολίνα, το brain freeze προκαλείται από την αλλαγή της θερμοκρασίας στις αρτηρίες που περνούν από τον ουρανίσκο και μπαίνουν στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, το παγωμένο φαγητό ή ποτό έρχεται σε επαφή με μια περιοχή γεμάτη νεύρα στον ουρανίσκο, με αποτέλεσμα όταν αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία να προκαλείται ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και να αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Έτσι, οι τρεις διακλαδώσεις του νευρικού στελέχους τριδύμου που συνεργάζονται για να μεταφέρουν τις πληροφορίες ανάμεσα στον εγκέφαλο και τις διάφορες περιοχές του μπροστινού μέρους του κεφαλιού, κάνουν αισθητό τον πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια.
Η λύση; Έλεγξε τη λαιμαργία σου και κατανάλωσε με ηρεμία το παγωτό σου προκειμένου να το απολαύσεις και να γλιτώσεις από την ενοχλητική αυτή αίσθηση ή απλά ακούμπησε τη γλώσσα σου στον ουρανίσκο για να επαναφέρεις την ισορροπία στη θερμοκρασία του στόματος.

Συνελήφθη στο Αίγιο ανήλικος έμπορος ναρκωτικών - Τον ... κατήγγειλε η μητέρα του!

Στο τραγικό σημείο να καταγγείλει το ίδιο το παιδί, έφτασε μια μητέρα στο Αίγιο.

Το θλιβερό περιστατικό συνέβη στο Αίγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 41χρονη μητέρα δεν άντεξε φαίνεται άλλο, να βλέπει το γιο της σε δυσάρεστη κατάσταση...
Πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία προκαλώντας αρχικά σοκ για την καταγγελία της, αφού επρόκειτο για το ίδιο της το παιδί.
Οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του 17χρονου και εκτός από ποσότητες χασίς, εντόπισαν και μια ζυγαριά ακριβείας. Ο ανήλικος συνελήφθη.

Συννεφιές και τοπικές βροχές αναμένονται την Κυριακή

Νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και στα νότια της χώρας, όπου θα εκδηλωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα και ενδεχομένως μεμονωμένες καταιγίδες στην Πελοπόννησο, αναμένονται την Κυριακή, ενώ τις πρωινές ώρες βροχές ενδέχεται να εκδηλωθούν και στη Θράκη, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 19 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 25, στην Ήπειρο από 10 έως 25 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 9 έως 27, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 27, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 25 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στα νοτιότερα πελάγη θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Αργά το βράδυ στο Θρακικό οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Βορειοδυτικό ρεύμα εντάσεων 4 με 5 και τοπικά στα βόρεια πελάγη 6 μποφόρ θα επικρατήσει στο Ιόνιο.
Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους νεφώσεις, με πιθανότητα ασθενών βροχών από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν κατά κύριο λόγο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 18 έως 26 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Έντονες αντιδράσεις από Γαλλία και Ιταλία: «Το Γιαβούζ παρανομεί, πρόκειται για εχθρική κίνηση»

Η Γαλλία αποδοκιμάζει την αποστολή ενός τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου χαρακτηρίζοντάς την "εχθρική ενέργεια" που είναι πιθανό να οδηγήσει σε "κλιμάκωση των εντάσεων" στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα το Παρίσι.

"Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

"Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο", προστίθεται.

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας ... θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Φατίχ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε "την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον κύπριο ομόλογό του" και "τον ενημέρωσε για την πλήρη και απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας", τόνισε ένας άλλος εκπρόσωπος.
Ιταλία: Παρανομεί το Γιαβούζ – Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου
Η Ιταλία ανησυχεί για τις παράνομες επιχειρήσεις από το τουρκικό σκάφος «Γιαβούζ» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, νότια του νησιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται η ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμη πως τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε πολιτικά μέτρα ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο καθώς και να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό.

«Μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα», αναφέρεται.

«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμα δυνατό, και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν», καταλήγει η ανακοίνωση.


eal.gr

Νεκρή 18χρονη από αδέσποτη σφαίρα, την ώρα που κοιμόταν!

Τραγωδία στην Ατλάντα των ΗΠΑ την Πέμπτη, όταν μια απόφοιτος Λυκείου τραυματίστηκε θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα, την ώρα που κοιμόταν! 

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς μια 18χρονη κοπέλα, απόφοιτος λυκείου, βρήκε τραγικό θάνατο από αδέσποτη σφαίρα, που τη χτύπησε... ενώ κοιμόταν!

Συγκεκριμένα, η Τζέσικα Ντάνιελς βρισκόταν στο σπίτι της, με τη μητέρα και τον παππού της νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όταν τρεις αδέσποτες σφαίρες «τρύπησαν» τους τοίχους και η μια εξ αυτών την τραυμάτισε θανάσιμα στο στήθος, σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές.

«Βρισκόμουν στο ισόγειο όταν άκουσα τους πυροβολισμούς και σηκώθηκα να δω τι συμβαίνει. Άκουσα, ξαφνικά, την κόρη μου να ουρλιάζει πως η Τζέσικα πυροβολήθηκε και τα έχασα. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της» ανέφερε ο παππούς της άτυχης 18χρονης.

Οι πρώτες βοήθειες οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σπίτι στις 5.30 τα ξημερώματα και βρήκαν τη νεαρή κοπέλα αναίσθητη, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, ανακοίνωσαν τον θάνατό της.

Στην έρευνα που ακολούθησε, η αστυνομία βρήκε τουλάχιστον 18 κάλυκες από δυο όπλα εκτός σπιτιού, υποδεικνύοντας πως είχε προηγηθεί επεισόδιο, ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Ντάνιελς θα μπορούσε να είναι στόχος.

ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ! Κάηκες; Άλειψε το έγκαυμα με μέλι!

Είσαι σπίτι, μαγειρεύεις και καις το χέρι σου πιάνοντας κάποιο ζεστό σκεύος ή γιατί σε πιτσίλισε το καυτό λάδι και δεν έχεις κάποια κρέμα για εγκαύματα;
Μην ανησυχείς, αρκεί να έχεις στο ντουλάπι σου μέλι.

Όχι, δεν θα το αλείψεις πάνω στο ψωμί για να ξεχάσεις τον πόνο σου τρώγοντας, θα το αλείψεις πάνω στο έγκαυμα και θα σε ανακουφίσει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα γιατροσόφι από αυτά που μας μαθαίνουν οι γιαγιάδες μας και σχεδόν πάντα αποδεικνύονται θαυματουργά, το μέλι είναι πολύ ευεργετικό για τα εγκαύματα, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι έχει και επουλωτικές ιδιότητες και αντιβακτηριδιακή δράση. Τέλειο;
meli_263052269Αν δεν έχεις μέλι πάλι, σημείωσε ότι άλλα σπιτικά γιατροσόφια για τα εγκαύματα συστήνουν να τοποθετείς στην περιοχή βρεγμένα και κρύα φακελάκια τσαγιού, ένα κομμάτι ύφασμα μουσκεμένο σε γάλα ή σε διάλυμα νερού – μηλόξιδου (σε ίσα μέρη), να βρέχεις το σημείο με κρύο νερό και μετά να το πασπαλίζεις με ζάχαρη ή ακόμη και να ρίχνεις στο έγκαυμα αλεύρι!

Παν.Νίκας - Δεν θα καταβάλλει η Περιφέρεια υπέρογκα ποσά για νομικές υπηρεσίες

Δεν θα υπάρχουν στο εξής ποσά της τάξης των 6, 7, 10 και 20.000 ευρώ για τέτοιου είδους υπηρεσίες....

Διοικητικά θα αντιμετωπίζονται στο εξής πολλά από τα αιτήματα προς την Οικονομική Επιτροπή για ορισμό δικηγόρου, καθώς υπάρχει η εμπειρία η διοικητική να δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα των υπηρεσιών, σε διοικητικό επίπεδο”.
Αυτό ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνέντευξή του χθές στην Τρίπολη.
Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι “θα καταβληθεί συνεχής προσπάθεια να χρησιμοποιείται το κατώτερο δυνατό τιμολόγιο για την παροχή νομικών υπηρεσιών από δικηγόρους.
Δεν θα υπάρχουν στο εξής ποσά της τάξης των 6, 7, 10 και 20.000 ευρώ για τέτοιου είδους υπηρεσίες” σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα γίνεται χρήση πίνακα δικηγόρων από κάθε Δικηγορικό Σύλλογο, οι οποίοι θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και με το ελάχιστο νόμιμο τιμολόγιο.
Αν ωστόσο προκύπτουν ειδικά θέματα, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αυτά θα εξετάζονται κατά περίπτωση. Επανέλαβε πάντως ότι “σε προσωπικά θέματα δεν θα ορίζεται δικηγόρος από την υπηρεσία κι αν έχει οριστεί θα ανακληθεί”.
Καταλήγοντας ο Π. Νίκας γνωστοποίησε την πρόθεση που υπάρχει για να τροποποιηθεί ο υφιστάμενος οργανισμός, καθώς με τον υφιστάμενο μπορούν να προσληφθούν δύο ακόμα δικηγόροι, για την πρόσληψη των οποίων θα κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες.
“Ο οργανισμός θα τροποποιηθεί. Οι δικηγόροι θα είναι περί τους 12 και για όλες τις μεγάλες υποθέσεις θα συνέρχονται και θα συναποφασίζουν και θα έχουν συνευθύνη για την γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων της Περιφέρειας. Κρίνονται πάρα πολλά ζητήματα, ιδιαίτερα οι αντιθέσεις με τους εργολάβους είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και χρειαζόμαστε μια πολύ ισχυρή νομική υπηρεσία” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Τι παραπάνω έχει μια ενυδατική κρέμα 800 ευρώ από μια 8 ευρώ

Τι είναι άραγε αυτό που κάνει αποτελεσματική μια κρέμα προσώπου και γιατί διαφέρουν τόσο οι τιμές τους στο ράφι;

Και σε τελική είναι εγγενώς καλύτερα τα ακριβά προϊόντα περιποίησης σε σχέση με τα φτηνότερα;
Οι κρέμες πολυτελείας που φορούν και διαφημίζουν οι διασημότητες τι παραπάνω περιέχουν από τις απλές ενυδατικές που βρίσκεις στο φαρμακείο και συνιστούν μάλιστα και οι δερματολόγοι;
Στο θολό τοπίο μπλέκονται πραγματικοί παράγοντες αλλά και το σύνηθες αόρατο χέρι της αγοράς, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές κατά το δοκούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλες οι κρέμες πλάστηκαν ίδιες.
Ακριβή κάνει κάποιες φορές μια κρέμα η ιδιαίτερη τεχνολογία που επιστρατεύτηκε για να τη φέρει στη ζωή. Η επεξεργασία δηλαδή των πρώτων υλών, αλλά και η ίδια η ποιότητά τους. Και η ύπαρξη φυσικά συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών με υψηλές τιμές, όπως η νιασιναμίδη, τα κηραμίδια, η θειϊκή ηπαράνη, το υαλουρονικό οξύ κ.λπ.
Πλάι σε αυτά, η τιμή επηρεάζεται επίσης από τη συσκευασία του προϊόντος, αλλά και την επωνυμία της φίρμας, καθώς εδώ κάνει την εμφάνισή του το μάρκετινγκ. Η ειδοποιός διαφορά που θα ανεβοκατεβάσει την τιμή ενός προϊόντος για να εναρμονίζεται με την εμπορική φυσιογνωμία της μάρκας.
Οι πολυτελείς μάρκες θα χρεώσουν περισσότερο μια ενυδατική με απλό υαλουρονικό από ό,τι οι πιο προσιτές φίρμες.

Επ`αόριστον αναβολή σίριαλ για τον ΣΚΑΪ

Xαμηλές επιδόσεις στην τηλεθέαση καταγράφει ο ΣΚΑΪ καθώς φέτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των καναλιών είναι σκληρός. Ειδικά σε ό,τι αφορά το prime time η κατάσταση είναι πολύ πιο «άγρια» καθώς πρόκειται για την κατεξοχήν εμπορική ζώνη.

Το γεγονός ότι οι νέες σειρές του ΣΚΑΪ δεν κατάφεραν να πετύχουν υψηλή τηλεθέαση οδηγεί τα στελέχη του σταθμού σε αποφάσεις για αλλαγές. Ετσι, το «Λόγω Τιμής» μετακομίζει από την Δευτέρα την Πέμπτη μετά την σειρά «8 λέξεις», εκεί που αρχικά προοριζόταν η σειρά του Αλέξανδρου Ρήγα «Roum service πλιζ». Η σειρά «Θα γίνει της πολυκατοικίας» συρρικνώνεται με μία προβολή την εβδομάδα και θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 21.00 πριν το «Voice».

Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη το κανάλι στην παρούσα φάση επιλέγει να προβάλει ταινία και όχι κάποια από αυτές τις σειρές μετά τις «Οκτώ λέξεις».

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει το protothema, έγινε και νέα διακοπή στα γυρίσματα της σειράς του Αλέξανδρου Ρήγα λόγω προβλημάτων στις σχέσεις και κυρίως στις αμοιβές των ηθοποιών και της παραγωγής. Οπως όλα δείχνουν η μυθοπλασία στον σταθμό χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να βρει τα πατήματά της και ειδικά έχοντας απέναντι το ριάλιτι μόδας «Greece's next top model» αλλά κυρίως την εξαιρετική σειρά του ΑΝΤ1 «Αγριες Μέλισσες» η οποία πλέον σπάει το κοντέρ φτάνοντας το 30%.

zoornalistas.com

Χοληστερόλη : Οι 10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες

Οι τροφές που όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κακής χοληστερόλης, αλλά και καθαρίζουν τις αρτηρίες μας

Η υψηλή χοληστερόλη (LDL), η οποία είναι γνωστή και ως “κακή χοληστερόλη”, είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες της αθηροσκλήρωσης, δηλαδή της συσσώρευσης σκληρής πλάκας στις αρτηρίες σας.
Η κακή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει στένωσή των αρτηριών, να εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος μέχρι και να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άλλη σοβαρή καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο υπάρχουν τροφές που όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κακής χοληστερόλης, αλλά και καθαρίζουν τις αρτηρίες μας. 

Ποιες είναι οι top 10 τροφές:

1. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον έξι μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα. Το πλιγούρι βρώμης, το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και το πίτουρο ρυζιού είναι δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες δεσμέυουν την περιττή χοληστερόλη στον οργανισμό σας και του επιτρέπει να την αποβάλλει από το σώμα σας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας δώσουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διατηρώντας την πίεση του αίματος σας σε υγιή επίπεδα.
2. Φρούτα
Βάλτε μερικά φρούτα στην διατροφή σας, επειδή επίσης περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες. Προσθέστε 4-5 μερίδες ημερησίως από μήλα, αχλάδια, μπανάνες, δαμάσκηνα ή πορτοκάλια στην διατροφή σας για να μειώσετε ακόμα περισσότερο την LDL χοληστερόλη στο αίμα σας. Αυτά τα φρούτα παρέχουν επίσης αρκετό κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις του διαιτητικού νατρίου στην αρτηριακή πίεση.
3. Λαχανικά
Τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζεται φυτικές στερόλες, οι οποίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τις διαλυτές φυτικές ίνες. Επιλέξτε 3-5 ημερήσιες μερίδες στην καθημερινή σας διατροφή από έντονα χρωματισμένα λαχανικά (γλυκοπατάτες, μπρόκολο, καρότα κλπ). Τα λαχανικά περιέχουν κάλιο, αντισταθμίζει την αρνητική δράση του αλατιού στην υπέρταση. Επίσης, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο, παρέχουν μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
4. Όσπρια
Σημαντικές ποσότητες διαλυτών ινών θα βρείτε επίσης στα όσπρια. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα. Συμπεριλάβετε φακές, φασόλια και ρεβίθια στη διατροφή σας για να μειώσετε την LDL χοληστερόλη.
5. Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στις αρτηρίες σας. Η φλεγμονή είναι ένας από τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Προγραμματίστε τουλάχιστον 2 μερίδες από λιπαρά ψάρια (σολομός, ιππόγλωσσα, σκουμπρί, τόνος, πέστροφα κλπ) στην εβδομαδιαία διατροφή σας.
6. Άπαχο κρέας
Χρειάζεστε 85-170 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Αποφύγετε το τηγάνισμα του κρέατος ή το υπερβολικό “καψάλισμά” του στα κάρβουνα. Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες σας.
7. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ή και και χωρίς λιπαρά) γαλακτοκομικά προϊόντα
Επιλέξτε τέτοιου τύπου γαλακτοκομικά προϊόντα επειδή περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λίπη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μυικού συστήματος. Δεν χρειάζεστε πάνω από 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.
8. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό των αρτηριών, ενώ περιέχουν και αρκετό μαγνήσιο. Χρειάζεστε μόνο μια χούφτα την ημέρα, επειδή οι ξηροί καρποί είναι ταυτόχρονα πολύ πλούσια σε θερμίδες.
9. Έλαια
Τα καλά έλαια περιέχουν επίσης Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την πρόληψη του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες. Τα υγιή έλαια περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το έλαιο από canola. Το ελαιόλαδο ενισχύει επίσης τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης), η οποία βοηθά στη μείωση του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Προτιμήστε αυτού του τύπου τα έλαια αντί για βούτυρο στο μαγείρεμα για να πάρετε τις απαραίτητες 2-3 μερίδες που χρειάζεστε κάθε μέρα.
10. Ροφήματα
Το νερό είναι πολύ βασικό και πρέπει κάθε μέρα να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια. Αποφύγετε, ωστόσο, χυμούς και επεξεργασμένα ποτά που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Το μαύρο τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, δηλαδή φυτοχημικών συστατικών που προστατεύουν τις αρτηρίες σας.


in.gr

ΒΙΝΤΕΟ - Η εφαρμογή που ξεντύνει τις γυναίκες

Mια εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας φαίνεται ότι δημιούργησε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί νευρικά δίκτυα για να αφαιρεί τα γυναικεία ρούχα από φωτογραφίες όπου εκείνες είναι κανονικά ντυμένες.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή εφαρμογή χρησιμοποιεί την τεχνολογία deep fake, η οποία αποτελεί ένα είδος βίντεο που υποστηρίζεται από AI και επεξεργασία φωτογραφιών. Η εφαρμογή μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες από γυναίκες που έχουν ανέβει στα social media και να τις μετατρέψει σε πειστικά ρεαλιστικές γuμνές φωτογραφίες.
Σίγουρα θα έχεις δει διάφορα deep fake videos με λόγια και εικόνες που άνθρωποι δεν είπαν ή δεν τράβηξαν και μάλιστα πρόσφατα ένα τέτοιο βίντεο μοιράστηκε με τον κόσμο και ο Mark Zuckerberg. Στο εν λόγω βίντεο, ο δισεκατομμυριούχος παρουσιάζεται παραδέχεται ότι έχει τον έλεγχο εκατομμυρίων ανθρώπων από τους οποίους έχουν κλαπεί δεδομένα.
Τώρα η τεχνολογία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ψεύτικων φωτογραφιών γuμνών γυναικών.
Μια ιστοσελίδα τεχνολογικού περιεχουμένου διερεύνησε την εφαρμογή και αποδείχτηκε ότι αυτή λειτουργεί μόνο με τις φωτογραφίες γυναικών και αντικαθιστά τα ρούχα τους με στή8η και aιδοία. Το αστείο είναι ότι όταν οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία ενός άντρα, του αντικατέστησε το παντελόνι με ένα aιδοίο. Όμως δεν χρειάζεται να κάποια να φοράει πολλά ρούχα στις φωτογραφίες της, αλλά ακόμα και με μαγιό, η εφαρμογή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη της η Katelyn Bowden, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης πορνογραφικών εκβιασμών Badass, το γεγονός της ύπαρξης μια τέτοιας εφαρμογής είναι τρομακτικό, μιας και τώρα ο οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί θύμα ποpνογραφικής εκδίκησης, χωρίς ποτέ του να έχει δημοσιεύσει γuμνη του φωτογραφία. Τέλος, τόνισε ότι αυτή η τεχνολογία δεν πρέπει να είναι διαθέσιμη στο κοινό.
Από την πλευρά της, η ιστοσελίδα Deep Nude που παρέχει αυτήν την εφαρμογή, δηλώνει ότι και οι δυο εκδόσεις της, καθώς διατίθεται σε ελεύθερη και premium, διαθέτουν υδατογραφήματα που καλύπτουν το πρόσωπο, δηλώνοντας ότι είναι ψεύτικες, ενώ οι προγραμματιστές της εργάζονται πάνω στην δημιουργία μιας αρσενικής έκδοσης της.

«Ταφόπλακα» σε αναδρομικά και Δώρα από το ΣτΕ

«Ταφόπλακα» στα αναδρομικά από τις περικοπές των συντάξεων του 2012 και την κατάργηση των Δώρων-Επιδομάτων με τους ν. 4051/2012 και 4093/2012 έβαλε το ΣτΕ.

Τι λέει η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου.

Το Συμβούλιο Επικρατείας νομιμοποίησε τον επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων, αναγνώρισε ως επιβεβλημένη την προσωπική διαφορά, κατέστησε ανίσχυρες τις δικές του αποφάσεις του 2015 (2287-2290/2015) και δυστυχώς άνοιξε παράθυρο για όποια κυβέρνηση αποφασίσει να την καταργήσει ολοσχερώς ή τμηματικά, όπως αναφέρει η ΕΝΥΠΕΚΚ.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ τονίζει ότι «θεωρούμε ότι η έκδοσή τους:
-αποτελεί αρνητική δικαστική εξέλιξη,
-ακυρώνει συγκεκριμένες κοινωνικές κατακτήσεις,
-νομιμοποιεί τις πιο ακραίες αντιασφαλιστικές επιλογές του γ’ Μνημονίου που ψήφισαν και τα πέντε κόμματα
-και κυρίως, παρά τις οριακές και χωρίς δημοσιονομικό κόστος αντισυνταγματικότητες που ανακάλυψε (εισφορές ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών και μείωση επικουρικών), απαγορεύει τη διεκδίκηση αναδρομικών για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγή μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης (5-10-2019) από αρκετές χιλιάδες συνταξιούχων.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ σήμερα αρκείται να αναδείξει τις πιο κομβικές σκέψεις των ανωτάτων δικαστών, όπως περιέχονται στην υπ’αριθ. 1889/2019 απόφαση (κρατική χρηματοδότηση στις επικουρικές συντάξεις), στην υπ’αριθ. 1890/2019 απόφαση (επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων κ.ά.) και στην υπ’αριθ. 1891/2019 (επανυπολογισμός κύριων συντάξεων)».
Οι αποφάσεις του ΣτΕ
«Κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης με το ν. 4387/2016 ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αιτιολογείται επαρκώς η επιλογή, κατ’εφαρμογή των άρθρων 14 και 33 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) και της παραπάνω κ.υ.α. 26083/887/7.6.2016, ως βάσης επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων που καταβάλλονταν στους ήδη συνταξιούχους κατά τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, του ύψους στο οποίο οι συντάξεις αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2014, δηλαδή με τις επελθούσες και κριθείσες ως αντισυνταγματικές με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου περικοπές των ν. 4051/2012 και 4093/2012 ….».
β’ απόσπασμα
«Απερρίφθη ο λόγος ακυρώσεως περί παραβάσεως του δεδικασμένου, που απορρέει από τις 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, διότι η ύπαρξη δεδικασμένου προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ταυτότητα διαδίκων, προϋπόθεση η οποία δεν συντρέχει εν προκειμένω.».
Οι επικουρικές και το νέο νομοσχέδιο
Τον Δεκέμβριο και στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του καθεστώτος της επικουρικής ασφάλισης που θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους, θα περιληφθούν οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν για το ύψος των σημερινών επικουρικών συντάξεων μετά τη χθεσινή απόφαση-βόμβα του ΣτΕ.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ήδη προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές με βάση τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των 260.000 επικουρικών συντάξεων για άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ μικτά, το καλοκαίρι του 2016 γιατί αποφασίστηκαν χωρίς να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες, γεγονός που αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Το ΣτΕ σημειώνει ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών σε παρελθόντα χρόνο. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου εφεξής αλλαγές στις επικουρικές και να εκπονήσει αναλογιστικές μελέτες. Πάντως η επαναφορά των επικουρικών στα προ περικοπών επίπεδα θα κόστιζε στο ΕΤΕΑΕΠ 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως και 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε κάθε περίπτωση χάνονται οριστικά οι ελπίδες των συνταξιούχων για την επιστροφή των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό. Ωστόσο «κλειδωμένη» θεωρείται από τους νομικούς η επιστροφή των αναδρομικών μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Για το διάστημα αυτό λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.338 ευρώ.
Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος ως προς το σκέλος υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών (μπλοκάκια) με βάση το εισόδημα σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους. Δηλαδή έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Ωστόσο από την 1/1/2019 το ποσοστό του 20% έχει ήδη μειωθεί σε 13,3%. Το σκεπτικό της απόφασης τονίζει ότι οι εισφορές μπορούν να υπολογίζονται με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων «χωρίς όμως να πλήττεται το κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου παραγόμενο εισόδημα υπερμέτρως σε σχέση προς τον σκοπό της διασφαλίσεως εισοδήματος μετά το πέρας του εργασιακού βίου».
Η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ υποστηρίζει ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας».
«Εξαιρετικά προβληματική», χαρακτηρίζει η κ. Αχτσιόγλου την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. «Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων- τονίζει- Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο».

Θα γίνει τελικά από τη NASA ο αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος στις 21 Οκτωβρίου

Ο ιστορικός αποκλειστικά γυναικείος διαστημικός περίπατος, χωρίς την παρουσία άνδρα αστροναύτη, ο οποίος είχε προγραμματισθεί προ καιρού αλλά είχε ακυρωθεί ξαφνικά τον Μάρτιο, θα γίνει τελικά έστω και με καθυστέρηση, καθώς ορίστηκε ως νέα ημερομηνία η 21η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Την προηγούμενη φορά, η ματαίωση του περιπάτου με αφετηρία τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ) είχε αποδοθεί στην έλλειψη στον ΔΣΣ μιας δεύτερης διαστημικής στολής στο κατάλληλο για γυναίκα μέγεθος (medium), αλλά τώρα η NASA φρόντισε να εφοδιάσει κατάλληλα τον σταθμό. Τον περίπατο με στόχο την αντικατάσταση μπαταριών στα ηλιακά πάνελ του ΔΣΣ θα κάνουν η Κριστίνα Κοχ που βρίσκεται στον ΔΣΣ πάνω από έξι μήνες και η «πρωτάρα» Τζέσικα Μέιρ που έφθασε στον σταθμό προ ημερών.
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα γίνουν συνολικά από το πλήρωμα του ΔΣΣ δέκα δ
ιαστημικοί έξοδοι διάρκειας περίπου 6,5 ωρών ο καθένας, με στόχο την τοποθέτηση νέων μπαταριών και άλλες εργασίες. Αύριο η Κοχ θα κάνει την πρώτη έξοδο της παρέα με τον αστροναύτη της NASA Ντρου Μόργκαν, ενώ στην τέταρτη έξοδο, στις 21 Οκτωβρίου, θα βγουν στο διάστημα οι δύο γυναίκες αστροναύτες. Θα είναι η πρώτη φορά που η Κοχ και η Μέιρ, οι οποίες είναι και στενές φίλες καθότι υπήρξαν συμμαθήτριες στην ίδια τάξη της NASA, θα δοκιμάσουν ένα από κοινού διαστημικό περίπατο. Μέχρι σήμερα αστροναύτες και κοσμοναύτες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 200 διαστημικούς περιπάτους κάνοντας διάφορες εργασίες έξω από τον ΔΣΣ. Συνολικά μόνο 15 γυναίκες έχουν συμμετάσχει, αλλά πάντα με τη συνοδεία άνδρα αστροναύτη.
Η NASA έχει ανακοινώσει ότι, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της «'Αρτεμις» για επιστροφή στη Σελήνη έως το 2024, θα στείλει στο φεγγάρι και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη. Στο ιστορικό πρόγραμμα «Απόλλων» και οι 12 αστροναύτες της που περπάτησαν στη Σελήνη, ήσαν άνδρες (και λευκοί). Σήμερα το σώμα εν ενεργεία αστροναυτών της NASA περιλαμβάνει 12 γυναίκες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Νέα φάρμακα αυξάνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης στις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού

 Μία νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της PARP, που επί της ουσίας επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA, και προς το παρόν έχουν ένδειξη για κακοήθεια ωοθήκης και προστάτη, φαίνεται πως ανοίγουν νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου γενικότερα.
      Την ίδια ώρα η ανοσοθεραπεία κερδίζει συνεχώς έδαφος στη φαρέτρα των γιατρών, για όλο και περισσότερες μορφές της ασθένειας, ενώ το μελάνωμα και ο μεταστατικός καρκίνος μαστού, που παλαιότερα σήμαιναν λίγο χρόνο ζωής, πλέον, με τις νέες θεραπείες αντιμετωπίζονται πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν.
      Για τις σπουδαίες αυτές εξελίξεις οι οποίες ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO 2019) που έγινε 27/9-1/10 στη Βαρκελώνη, μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ογκολόγος-παθολόγος, επίκουρος καθηγητής ογκολογίας στο Northwestern University των ΗΠΑ, Ηλίας Αθανασιάδης.
      Για τον ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο μαστού μία κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της κυκλίνης, φαίνεται να χαρίζουν στις ασθενείς περισσότερα χρόνια ζωής. «Πλέον οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν για μακρύ διάστημα τη χημειοθεραπεία, και όταν λέμε μακρύ διάστημα, εννοούμε αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα μία γυναίκα με ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο, μπορεί να πάρει μία θεραπεία και να πάει τόσο καλά, που η επόμενη επιδείνωση να έρθει μετά από αρκετά χρόνια. Δεν έχει πια την επιδείνωση μέσα σε λίγους μήνες, όπως με τα παλιά ορμονικά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι μία γυναίκα, ενώ έχει μεταστατικό καρκίνο (πχ οστά ή συκώτι) ξαναγυρίζει στη ζωή της, παίρνει μία θεραπεία με μικρή τοξικότητα και σχεδόν το ξεχνάει».

Εμβολιασμός στην ώρα του και τήρηση των συνθηκών υγιεινής


Η πρόληψη σώζει ζωές, σύμφωνα με τους επιστήμονες και με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου όπου η γρίπη, το συνάχι και οι ιώσεις θα έχουν την τιμητική τους ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά συμβουλεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν άμεσα με στόχο την πρόληψη.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η γρίπη είναι μια οξεία ασθένεια, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως τέτοια, δηλαδή ούτε να μας πιάνει πανικός, ούτε να αδιαφορούμε.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από τον ιό της γρίπης.
Η συμπτωματολογία της είναι διαβαθμισμένη από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρή και επί επιπλοκών μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Το επιδημικό κύμα συμβαίνει συνήθως μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με κορύφωση κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Γι’ αυτό ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο κάθε χρόνο.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των έξι (6) μηνών, εφόσον το επιθυμούν.
Ποιοί πρέπει να εμβολιαστούν:
Όλες οι ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Δηλαδή τα άτομα άνω των 60 ετών, τα παιδιά και οι ενήλικες που παρουσιάζουν χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες όπως Άσθμα, χρόνιες Πνευμονοπάθειες, Καρδιακή νόσο, Ανοσοκαταστολή, Μεταμόσχευση οργάνων, Σακχαρώδη Διαβήτη, χρόνια Μεταβολικά νοσήματα, χρόνια Νεφρική ανεπάρκεια, Δρεπανοκυτταρική νόσο, Αιμοσφαιρινοπάθειες, Νευρομυϊκά νοσήματα, Παχυσαρκία, άτομα που παίρνουν επί μακρόν ασπιρίνη και κυρίως τα παιδιά αυτής της κατηγορίας.
Επιπροσθέτως, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους επαγγελματίες Υγείας, δηλαδή Ιατρούς, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και προσωπικό των μονάδων ΠΕΔΥ οι οποίοι εκτός από το να προστατεύσουν τον εαυτό τους θα προστατεύσουν και τους ασθενείς. Ενώ, καλό θα είναι να εμβολιαστούν και όσοι εργάζονται σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως γι απαράδειγμα οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κ.λπ..
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου είναι 70% - 80% και εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Είναι καλά ανεκτό και ασφαλές και οι αντενδείξεις του αφορούν σε άτομα με ιστορικό σοβαρής αλλεργίας σε αυγά ή στο εμβόλιο, καθώς και σε άτομα με ιστορικό Guillain-Barre.

Ο έρωτας της ανήλικης και του 57χρονου κατέληξε στα.. δικαστήρια

Εκείνος 57 ετών, εκείνη ανήλικη...

Η κοπέλα ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το διαβατήριο στο οποίο αναγράφεται ως ημερομηνία γέννησης της το 2002 είναι πλαστό και ότι στην πραγματικότητα σήμερα είναι ενήλικη
Θα μπορούσε να είναι κόρη του, ίσως και εγγονή του, ωστόσο είναι η σύντροφος του και μέλλουσα μητέρα του παιδιού τους αφού διανύει τους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης. 
Εκείνος 57 ετών, εκείνη ανήλικη.
Δηλώνουν ερωτευμένοι παρά τις τέσσερις δεκαετίες που τους χωρίζουν. Γνωρίστηκαν στην λαϊκή αγορά και η κοπέλα πήρε την απόφαση να το «σκάσει» από το σπίτι της και να συζήσει με τον 57χρονο, τον οποίο μάλλον είδε ως …διέξοδο από μία κατάσταση την οποία δεν άντεχε.
«Τον αγαπώ, δεν βλέπω ότι είναι μεγάλος» είπε στο δικαστήριο του Ηρακλείου, θέλοντας να υπερασπιστεί τον 57χρονο σύντροφο της.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το διαβατήριο στο οποίο αναγράφεται ως ημερομηνία γέννησης της το 2002 είναι πλαστό και ότι στην πραγματικότητα σήμερα είναι ενήλικη.
Το δικαστήριο πάντως έκρινε ένοχο τον 57χρονο για την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου δια της υποστήριξης της εκούσιας διαφυγής και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή υπό τον όρο να μην προσεγγίζει την κοπέλα και να μην έρχεται με κανένα τρόπο σε επαφή μαζί της.




cretalive.gr

Ο βροχερός καιρός θα βοηθήσει τις ελιές

Επιτέλους νερό.  
 
Η γη θα ποτιστεί βοηθώντας τις ελιές που το έχουν ανάγκη αυτή την εποχή. Τις επόμενες μέρες ο καιρός θα είναι "καθαρά"  φθινοπωρινός με βροχές, πτώση της θερμοκρασία, και όλα τα σχετικά σε όλη σχεδόν τη χώρα. 
 
Άνοδος της θερμοκρασίας θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη.  
 
Το δελτίο πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις επόμενες μέρες:
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 06-10-2019
Λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα
βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά
και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά
του ανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά
6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια σε
ανατολικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 07-10-2019
Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
νεφώσεις με τοπικές βροχές και σταδιακά σποραδικές καταιγίδες, που
μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα
φαινόμενα θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, κεντρικά
και βόρεια, και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το
μεσημέρι 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6,
ενισχυόμενοι από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο σε 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια ως προς τις
μέγιστες τιμές της.
 
ΤΡΙΤΗ 08-10-2019
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους
ισχυρές στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
Δωδεκάνησα, με σταδιακή εξασθένηση από τα δυτικά και από το
απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και νότια από νότιες διευθύνσεις 4
με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα
ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7
μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 09-10-2019

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα ανατολικά
ηπειρωτικά και από το απόγευμα στα δυτικά, όπου είναι πιθανό να
σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο
τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
 
ΠΕΜΠΤΗ 10-10-2019
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά, όπου θα σημειωθούν
τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6
μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο από τα δυτικά.

Στο χειρουργείο οδηγός μηχανής από επίθεση κοπαδιού 15 αγριογούρουνων στη Μαγνησία !

Ο οδηγός ξεκίνησε για τη δουλειά με τη μηχανή του. 

Ξαφνικά πετάχτηκε μπροστά του, ένα κοπάδι από αγριογούρουνα...

‘Αγιο είχε 40χρονος δικυκλιστής, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από αγριογούρουνα την ώρα που οδηγούσε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στον παλιό δρόμο Διμηνίου – Σέσκλου.
Ηταν λίγο πριν τις 07.00 το πρωί, όταν ο 40χρονος εργαζόμενος και οικογενειάρχης αναχώρησε από το Σέσκλο, όπου διαμένει μαζί με την οικογένειά του, για να μεταβεί στην εργασία του. Οπως κάθε πρωί έτσι και την περασμένη Τρίτη ακολούθησε το καθιερωμένο δρομολόγιο, από τον παλιό δρόμο Σέσκλου – Διμηνίου, τον οποίο χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, γιατί είναι ο συντομότερος για Βόλο.
Ξαφνικά μπροστά του στη μέση του δρόμου πετάχτηκε ολόκληρο κοπάδι με περισσότερα από 15 αγριογούρουνα με άγριες διαθέσεις. Οσο και αν προσπάθησε να τα αποφύγει ο 40χρονος οδηγός της μηχανής δεν τα κατάφερε.
Λίγο αργότερα έπεφτε αιμόφυρτος στο έδαφος τραυματισμένος σοβαρά. Ο 40χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι έχει υποστεί σοβαρό κάταγμα στην ωμοπλάτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Στο δημοτικό διαμέρισμα του Σέσκλου μετά από το συμβάν οι κάτοικοι βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι. Οπως τόνισε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος του Βόλου» ο Μιχάλης Στύλλας, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Σέσκλου, δεν είναι το πρώτο συμβάν που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα με αγριογούρουνα.
Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά με Ι.Χ. των οποίων οι οδηγοί για να αποφύγουν τα αγριογούρουνα αναγκάστηκαν να βγουν εκτός δρόμου, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές στα οχήματα.
«Η κατάσταση πλέον με τα αγριογούρουνα στην περιοχή είναι εκτός ελέγχου. Μέχρι πρότινος μιλούσαμε μόνο για τροχαία με υλικές ζημιές. Πλέον μιλάμε για συμβάν, που έστειλε στο νοσοκομείο έναν άνθρωπο», πρόσθεσε έντονα προβληματισμένος ο κ. Στύλλας.
Σημειώνεται πως ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει αυξηθεί και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και όπως λένε οι γνωρίζοντες η μοναδική λύση είναι η απελευθέρωση του κυνηγιού τους όλο τον χρόνο.

«Οι θάλασσες της χώρας προσφέρουν εκπληκτικά σημεία υποβρύχιας εξερεύνησης»

Η αξιοποίηση του υδάτινου «θησαυρού» της χώρας μας, αποτελεί ένα στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία δια στόματος του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, είχε επισημάνει ότι είναι έτοιμη η νομοθετική πρωτοβουλία για τον καταδυτικό τουρισμό, προκειμένου να... ξεκλειδώσουν οι επενδύσεις στο μέτωπο των καταδυτικών πάρκων.
Με αφορμή τις δηλώσεις του κυρίου Θεοχάρη και τις προθέσεις αξιοποίησης του βυθού της θάλασσας, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) επικοινώνησε με τον επαγγελματία εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης, Γιώργο Πολυχρονίδη, ο οποίος ανέλυσε τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα μας από την ανάπτυξη αυτού του ξεχωριστού τουρισμού, από την αξιοποίηση των ελληνικών θαλασσών.
Παράλληλα, ο κύριος Πολυχρονίδης εστίασε στην καταλληλότητα των υποδομών και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται επαγγελματικά με τη κατάδυση αναψυχής στη χώρα μας, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει αυτή, στη διατήρηση της καλής υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στην αποτελεσματικότητα της αυτόνομης κατάδυσης στον υποβρύχιο καθαρισμό του βυθού, ενός θέματος που απασχόλησε αρνητικά τη χώρα μας το καλοκαίρι που πέρασε.
Αναλυτικά η συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): 
- Κε Πολυχρονίδη, τι ακριβώς είναι η κατάδυση αναψυχής και πως ο καταδυτικός τουρισμός θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα μας;
«Μία κατάδυση αναψυχής είναι πρακτικά η επαφή με το υδάτινο στοιχείο υποβρυχίως και η γνωριμία με το βυθό της θάλασσας για λόγους αναψυχής, ψυχικής ανάτασης, άσκησης και εξερεύνησης, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Η θετική επίδραση που έχουν στην υγεία μας γενικά τα σπορ και οι διάφορες δραστηριότητες στο νερό είναι αναμφίβολη, αρκεί να πραγματοποιούνται με σύνεση, ποιοτική εκπαίδευση και σεβασμό προς το περιβάλλον, το συνάνθρωπο μας αλλά και προς τους νόμους και κανονισμούς. Η θάλασσα ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό στοιχείο στη σκέψη των Ελλήνων, ενώ συνολικά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που την αξιοποιούσαν προσέφεραν και προσφέρουν ένα εξίσου σημαντικό οικονομικό έρεισμα στο Ακαθάριστο Εθνικό μας προϊόν.

Σε ό,τι αφορά στον καταδυτικό τουρισμό ας σημειώσουμε τα εξής. Η χώρα μας περιτριγυρίζεται από θάλασσα στο μεγαλύτερο μέρος της, ο βυθός και η μορφολογία του σε πολλά σημεία είναι μοναδικά, διαφοροποιούνται και προσφέρουν εκπληκτικά σημεία υποβρύχιας εξερεύνησης.
Τα σημεία ασφαλούς κατάδυσης αναψυχής και τα ναυάγια σε ευπρόσιτα βάθη αφθονούν και όπως είναι γνωστό ο τουρισμός ήδη αποτελεί περίπου το 20,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και τουρισμού. Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιήσουμε έτι περαιτέρω, ένα ιδιαιτέρως προσοδοφόρο κομμάτι αυτού και που μάλιστα εμφανίζει αξιοπρόσεχτη αγοραστική δύναμη. Οι αυτοδύτες αναψυχής του εξωτερικού ενδεχομένως θα μισθώσουν εξοπλισμό κατάδυσης, σκάφη αναψυχής, ενώ θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία και καταλύματα στη περιοχή που θα επιλέξουν για τη δραστηριότητα τους, τονώνοντας την τοπική οικονομία.
Νομίζω λοιπόν ότι είναι εμφανές  πως η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί ακόμη περισσότερο, όπως για παράδειγμα η Μάλτα, η Κροατία και η Αίγυπτος. Χώρες οι οποίες ήδη αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες που έχουν με πολλά καταδυτικά κέντρα και καταδυτικά πάρκα. Κατά την άποψη μου η χώρα μας εμφανίζει ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Η διάθεση δε της κυβέρνησης  να εστιάσει στο τουριστικό κλάδο αλλά και στο καταδυτικό τουρισμό συγκεκριμένα, δε μπορεί παρά να δημιουργεί αισιοδοξία».

- Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και οργάνωση για να στηρίξουν την εν λόγω δραστηριότητα;
«Θεωρώ και τυγχάνει να γνωρίζω, πως το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται επαγγελματικά με τη κατάδυση αναψυχής στη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως καταρτισμένο, ποιοτικά εκπαιδευμένο σύμφωνα με τα Εθνικά αλλά και παγκόσμια Πρότυπα Καταδύσεων Αναψυχής, ενώ παράλληλα ενημερώνεται συνεχώς και αδιαλείπτως για οτιδήποτε νεότερο υπάρχει στο χώρο σε πολλά εξειδικευμένα σεμινάρια και φόρουμ που διοργανώνονται συχνά. Να σημειώσουμε πως τα καταδυτικά κέντρα αυξάνονται, αλλά και οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας.
Σίγουρα θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε από περισσότερα καταδυτικά πάρκα, τα οποία συμβάλλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, στη τόνωση των τοπικών οικονομιών, δημιουργούν θέσεις εργασίας και φυσικά προστατεύουν τον υποθαλάσσιο κόσμο, τη χλωρίδα και τη πανίδα, μιας και όλες οι δραστηριότητες υπό αυτές τις συνθήκες, ελέγχονται. Το προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να φέρει εις πέρας τέτοιου είδους έργα αλλά και οι υποδομές, υπάρχουν. Μένει να τα δούμε να υλοποιούνται σε μεγαλύτερο εύρος».

- Αποτελεί άθληση η κατάδυση αναψυχής και με ποιόν τρόπο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας;
«Μιας και η κατάδυση αναψυχής με χρήση εξοπλισμού αυτόνομης κατάδυσης (s.c.u.b.a.) παρουσιάζει και αερόβιο χαρακτήρα, θα μπορούσα να πω πως εάν και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας πιστά, δεν υπερβάλλουμε και λειτουργούμε με πειθαρχία και σύνεση συμβάλλει στο βαθμό που μπορεί, στη διατήρηση της υγείας όπως και σε κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα. Βέβαια όπως συμβαίνει παντού, σε κάθε άθλημα και σε κάθε δραστηριότητα ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί που απορρέουν από τη τρέχουσα κατάσταση της υγείας ενός ενδιαφερόμενου που επιθυμεί να ασχοληθεί με τη αυτόνομη κατάδυση αναψυχής».
- Βλέπουμε συχνά τον τελευταίο καιρό υποβρύχιους καθαρισμούς του βυθού σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα. Πόσο αποτελεσματική είναι η αυτόνομη κατάδυση σε αυτό;
«Οι δράσεις που έχετε παρατηρήσει οφείλονται σε εθελοντές και επαγγελματίες αυτοδύτες ανα την Ελλάδα, σε πρωτοβουλίες καταδυτικών κέντρων, ναυταθλητικών ομίλων, περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που στόχο έχουν το καθαρισμό του βυθού με τον εντοπισμό απορριμμάτων που δυστυχώς δεν είναι λίγα, ανέλκυση τους και απομάκρυνση τους προς κατάλληλους χώρους απόθεσης ανά περιοχή. Πρόκειται για μία αξιέπαινη και σε συνάρτηση με το παράκτιο καθαρισμό, ιδιαιτέρως αποτελεσματική συμπεριφορά που σήμερα όσο ποτέ κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη. Συνεπώς παρατηρούμε πως η αυτόνομη κατάδυση πέρα από αναψυχή μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου. Να σημειωθεί πως ανέκαθεν οι δύτες επιδείκνυαν αυξημένη ευαισθησία σε θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον και τη θάλασσα».

Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται νέα αλλαγή του καιρού με καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα

Αλλάζει πάλι ο καιρός τη Δευτέρα με μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που φτάνει στην Ελλάδα από την Ιταλία. Ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει ότι θα επηρεαστεί σχεδόν ολόκληρη η χώρα.
Ο Σάκης Αρναούτογλου τονίζει ότι τη Δευτέρα 7/10 αναμένεται νέα αλλαγή του καιρού σχεδόν παντού στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η κακοκαιρία έρχεται από την Ιταλία και θα φέρει βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα, ενώ θα πνέουν νοτιάδες 5-6 μποφόρ.
Η ΕΜΥ σημειώνει για τη Δευτέρα:
 «Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νεφώσεις με τοπικές βροχές και σταδιακά σποραδικές καταιγίδες, που μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, ενισχυόμενοι από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο σε 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Για την Τρίτη αναμένονται: «Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με σταδιακή εξασθένηση από τα δυτικά και από το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή».

Οι νέοι εχθροί της πατρίδος, οι καπνιστές....

Σήμερα σου κόβουν το κάπνισμα, αύριο το βήχα, μεθαύριο το μισθό, σε μια βδομάδα κάθε ελπίδα…

Οι νέοι εχθροί της πατρίδος, οι καπνιστές. 

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποτύχει παταγωδώς στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, θα πάρουν το αίμα τους πίσω με τον αντικαπνιστικό νόμο. 

Έτσι δεν πειράζει αν είσαι κλέφτης,  λαθρέμπορος, απατεώνας, εκβιαστής, φοροφυγάς, έμπορος ναρκωτικών, αρκεί να μην είσαι καπνιστής. Και ρουφιάνος αν είσαι δεν τρέχει τίποτα. 
Είσαι χρήσιμος καθώς θα καταδίδεις και κανέναν καπνιστή.

 Βρήκατε την ώρα να το κόψετε. 

Ενδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης θα οδηγήσει σε λιγότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και η απαγόρευση του σε μπαρ, εστιατόρια, καφέ θα οδηγήσει σε πτώση του τζίρου των καταστημάτων, σε ανεργία χιλιάδες ανθρώπους καθώς και σε μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. 

Ψιλά γράμματα, ο νόμος δεν γίνεται παρά να εφαρμοστεί σε μια τόσο ευνομούμενη πολιτεία.

Όλες οι δυνάμεις του έθνους έναντι του κινδύνου της νικοτίνης και της πίσσας. 

Μέχρι και προσλήψεις προβλέπω να γίνονται, καθώς δεν θα επαρκούν οι υπάλληλοι για τον έλεγχο.

Θα συζητηθεί και με τους εκπροσώπους των "θεσμών" και ως πρώτο θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής. 
Είμαστε στην άκρη του γκρεμού και τώρα θυμηθήκαμε αφήσαμε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό. 

Εκτός κι αν όλο το σκηνικό στήνεται για να μπούν  για τα καλά  στο πετσί μας στις απαγορεύσεις. 

Σήμερα σου κόβουν το κάπνισμα, αύριο το βήχα, μεθαύριο το μισθό, σε μια βδομάδα κάθε ελπίδα…

Οι καπνοαπαγορεύσεις ανά τους αιώνες: Από τα φιρμάνια των σουλτάνων στην εκστρατεία του Χίτλερ

Όταν τα καθεστώτα θέλησαν να κόψουν (κυριολεκτικά) μαχαίρι το κάπνισμα στους υπηκόους τους
 Τρείς μήνες συμπληρώνονται από την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχημάτισε κυβέρνηση. 
Μία από τις πρώτες εξαγγελίες ήταν και η πλήρης και καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ένας νόμος ο οποίος περισσότερο θύμιζε… Γεφύρι της Άρτας.
Και αυτό γιατί, δέκα ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του, έπειτα από δεκάδες εγκυκλίους, διατάγματα και εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνώντων, καμία εκ των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπόρεσε να επιβάλει την εφαρμογή του.
Ο περιβόητος νόμος ψηφίστηκε το 2008, ενώ το 2010 ξεκίνησε η εφαρμογή του, με την τότε υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να βεβαιώνει πως οι διατάξεις του θα τηρηθούν μέχρι τελευταίας αράδας. Μάλιστα, το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόσθεσε και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις απαγορεύσεις, προαναγγέλλοντας και αυτή με τη σειρά της αυστηροποίηση των διατάξεων και ακόμη υψηλότερα πρόστιμα για τους παραβάτες. 
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, τις εγκυκλίους και το όψιμο ενδιαφέρον των κυβερνώντων η αλήθεια είναι πως το ελληνικό κράτος απέτυχε παταγωδώς στο να εκπονήσει μια αποτελεσματική αντικαπνιστική πολιτική, πολλώ δε μάλλον να επιβάλει την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος κλειστούς χώρους. Οι έλεγχοι μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν με το σταγονόμετρο, και οι καταστηματάρχες έκαναν τα «στραβά μάτια» για να μη δυσαρεστήσουν τους καπνιστές θαμώνες των καταστημάτων και συνεπακόλουθα να μη χάσουν πελάτες.
Το εάν τα πράγματα θα αλλάξουν με τη νέα κυβέρνηση, θα το δείξει το μέλλον.

Οι πρώτες καπνοαπαγορεύσεις

Οι αντικαπνιστικές εκστρατείες και συνολικά οι απαγορεύσεις ωστόσο δεν είναι κάτι καινούριο και σίγουρα δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Και μπορεί στην εποχή μας τα κράτη να προσπαθούν να επιβάλλουν την εφαρμογή των απαγορεύσεων με ειρηνικά μέσα, ωστόσο εάν κάποιος ανατρέξει στην ιστορία του μέτρου που χάνεται μέσα στους αιώνες θα διαπιστώσει έκπληκτος ότι έχει χυθεί πολύ αίμα στην προσπάθεια καθεστώτων να καταπνίξουν την τόσο αγαπημένη, γλυκιά αλλά εθιστική και βλαβερή συνήθεια των υπηκόων τους.
Η πρώτη καταγεγραμμένη απόπειρα απαγόρευσης του καπνίσματος τοποθετείται στα μέσα του 15ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1575. Επρόκειτο για μία επιφοίτηση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που προσπάθησε να κόψει αυτή τη «διαβολική» συνήθεια στους πιστούς που ζούσαν στις ισπανικές αποικίες.
Το 1617, ήταν η σειρά της Μογγολίας να μπει στο… χορό της καπνοαπαγόρευσης. Ο αυτοκράτορας επέβαλε μέχρι και τη θανατική ποινή σε όσους υπηκόους αψηφούσαν τις εντολές του και χρησιμοποιούσαν με τον οποιονδήποτε τρόπο τον καπνό.
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1624, το Βατικανό επανήλθε δριμύτερο: Ο Πάπας Ουρμπίνος ο 8ος εξήγγειλε μία παγκόσμια καμπάνια απαγόρευσης της χρήσης του καπνού ειδικά για εκκλησίες, απειλώντας μάλιστα με αφορισμό τους πιστούς. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους ιερωμένους ο καπνός οδηγεί στο φτέρνισμα το οποίο όπως υποστήριζαν μοιάζει πολύ με τη σεξουαλική ικανοποίηση...
Με πολύ πιο βίαιο τρόπο, ο Σουλτάνος Μουράτ το 1633 προσπάθησε να κόψει το κάπνισμα στους υπηκόους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Μουράτ δεν σήκωνε αστεία με την εφαρμογή της εντολής του και όποιος τον αψηφούσε αντιμετώπιζε ακόμα και τον κίνδυνο της εκτέλεσης. Μάλιστα, λέγεται πως ο ίδιος ο Σουλτάνος περιπολούσε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ψάχνοντας για παραβάτες, ενώ εάν έβλεπε κάποιον στρατιώτη να καπνίζει τον σκότωνε ο ίδιος με... συνοπτικές διαδικασίες!
Ο διάδοχος του Μουράτ, ο Ιμπραήμ ο Τρελός φαίνεται πως δεν είχε την ίδια άποψη για το κάπνισμα και απέσυρε με το διάταγμα με το που ανέλαβε καθήκοντα, το 1647. 
Σύντομα ο καπνός αποκαθίσταται και μαζί με το κρασί, το όπιο και τον καφέ αποτελούν τα «τέσσερα μαξιλάρια στον καναπέ της ευχαρίστησης», όπως έγραψε και ένας ιστορικός.
Ανάλογες περιπέτειες έζησε η τσαρική Ρωσία, καθώς το 1634, ο Μιχάηλ επέλεξε και αυτός με τη σειρά του να δοκιμάσει τις αντοχές των υπηκόων του και η την απαγόρευση που επέβαλε, τη συνόδεψε με ιδιαίτερα σκληρές ποινές. 
Οι παραβάτες – ακόμα και αυτοί που είχαν παρανομήσει για πρώτη φορά- τιμωρούνταν με μαστιγώματα, με σπάσιμο της μύτης, ακόμα και με ταξίδι δίχως επιστροφή στα κάτεργα της Σιβηρίας.
Οι αντικαπνιστικοί νόμοι, φαίνεται πως τον 16ο αιώνα είχαν εξελιχθεί σε μόδα. Ακόμα και κάποιες αγγλικές αποικίες στην πρόσφατα εποικισμένη βόρεια Αμερική, όπως η ακτή της Μασαχουσέτης το 1646, επέβαλαν το μέτρο. 
 Ειδικότερα, οι πολίτες δεν μπορούσαν να καπνίζουν εντός των ορίων της πόλης, εκτός και εάν βρισκόταν σε απόσταση πέντε μιλίων από το κέντρο της.
Έναν χρόνο αργότερα, η αποικία του Κονέκτικατ, μείωσε με νόμο το κάπνισμα. Για την ακρίβεια οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να καπνίζουν μόνο ένα τσιγάρο ημερησίως και αυτό όχι σε κοινή θέα.
Το 18ο αιώνα, το εμπόριο καπνού άνθισε και έγινε μία πολύ επικερδής επιχείρηση, με αποτέλεσμα το έδαφος για νέα μέτρα απαγόρευσης να μην είναι και τόσο πρόσφορο. Εκείνη την περίοδο λίγες χώρες τόλμησαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα. Συγκεκριμένα, η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς το 1719, όπως επίσης και η πόλη του Βερολίνου το 1723.
Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα και τον 19ο αιώνα, αφού μόνο η Νέα Ζηλανδία προχώρησε απαγόρευση καπνίσματος, και αυτό μόνο στο παλιό κοινοβούλιο του Wellington. Βέβαια οι λόγοι ήταν περισσότερο πρακτικοί παρά υγειονομικοί, καθώς το κτίριο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ξύλινο κατασκεύασμα παγκοσμίως και υπήρχαν φόβοι μήπως... αρπάξει από κάποιον απρόσεκτο βουλευτή.
Τη σκυτάλη πήρε το Ιράν και εν έτη 1891 ο Σάχης Ayatollah Haji Mirza Hasan Shiraz, απαγόρευσε τη χρήση και εμπορία καπνού στους Σηίτες υπηκόους της μεσανατολικής χώρας. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να τους τιμωρήσει διότι αντέδρασαν έντονα στην παραχώρηση μεγάλου μέρους των καπνών που παρήγαγε το Ιράν στους Άγγλους, ενώ για το συνετισμό των... άτακτων Σηιτών προβλεπόταν μία σειρά από πολύ άγριες ποινές.
Σε μία ασταθή περίοδο γεμάτη ταραχές, το διάταγμα του Σάχη ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν η «εξέγερση του καπνού», το αποκορύφωμα της μακράς αντιπαράθεσης μεταξύ της ιρανικής εξουσίας και του Ιερατείου, η οποία καταφανέστατα υποκινούνταν από... ξένα συμφέροντα. Τον επόμενο χρόνο, οι συναλλαγές της χώρας με τους Βρετανούς ανακαλούνται και οι Σηίτες επιστρέφουν δριμύτεροι στην αγαπημένη τους συνήθεια.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, αναπτύσσεται στις ΗΠΑ ένα αντικαπνιστικό κίνημα, με απαρχές  στη Βόρεια Ντακότα, η οποία προχώρησε στην απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων, με σκοπό να μειώσει τη χρήση τους. Τα επόμενα 26 χρόνια, ακόμη 14 πολιτείες εκπονούν νόμους που απαγορεύουν τη χρήση, την εμπορία και την παρασκευή προϊόντων καπνού, ανάμεσά τους και η καπνοπαραγωγός Νότια Καρολίνα.
Το ρεύμα που δημιουργήθηκε έφτασε στο σημείο να ασκεί αξιοσημείωτη επιρροή στη χώρα, και πολλοί ήταν εκείνοι που το συνέκριναν με το αντίστοιχα αναπτυσσόμενο κίνημα της ποτοαπαγόρευσης.
 Αποκορύφωμα ήταν το 1920 όταν και η αντικαπνίστρια Λούσι Γκάστον ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την προεδρία. Ωστόσο μέσα σε λίγο καιρό, η επιρροή των πολέμιων του καπνού εξασθένισε, και οι πολιτείες σιγά – σιγά προχώρησαν στην κατάργηση των νόμων που είχαν ψηφίσει, με τελευταίο το Κάνσας, που κατήργησε τους τελευταίους περιορισμούς το 1927.

Αδόλφος Χίτλερ, ο φανατικός αντικαπνιστής

Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν ταραγμένα για τον πλανήτη, ενώ στη Γερμανία ανέβηκαν στην εξουσία οι Ναζί και ο Αδόλφος Χίτλερ. Πέρα από τα συντρίμμια και εκατομμύρια νεκρούς που άφησαν πίσω τους στα χρόνια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, άφησαν και μία «κληρονομιά» την οποία λίγοι γνωρίζουν.
Ο λόγος για την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη αντικαπνιστική πολιτική, η οποία συνοδεύτηκε από μία τεράστιας έκτασης καμπάνια για να την προωθήσουν. Η Γερμανία είχε το πιο ισχυρό αντικαπνιστικό κίνημα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 30 μέχρι και τα τέλη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή την περίοδο που το τρίτο Ράιχ μεσουρανούσε στην Ευρώπη.
Για να καταδείξουν μάλιστα την ανωτερότητα της κοσμοθεωρίας τους, οι ναζί αντικαπνιστές υπενθύμιζαν ότι οι Φράνκο, Μουσολίνι και Χίτλερ, οι αρχηγοί των καθεστώτων που αιματοκύλισαν την Ευρώπη, ήταν φανατικοί πολέμιοι του καπνίσματος, σε αντίθεση με τους Τσόρτσιλ, Στάλιν και Ρούσβελτ που ήταν... φουγάρα.
Πολλοί αξιωματικοί και γιατροί που στήριζαν το καθεστώς πίστευαν πως το κάπνισμα ήταν μία βλαβερή συνήθεια για την άρια φυλή που οραματιζόταν οι Ναζί. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που εκπονήθηκαν οι πρώτες επιστημονικές έρευνες για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία.
Πάνω σε αυτές τις μελέτες και σε συνδυασμό με τα όσα υποστήριζαν περί αγνότητας του σώματος και της γερμανικής φυλής, στηρίχθηκε η αντικαπνιστική καμπάνια. 
Η όλη προσπάθεια συνοψίζεται στα λεγόμενα του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον καπνό ως «την οργή του κόκκινου ανθρώπου ενάντια στο λευκό άνθρωπο», και για την επιτυχία του εγχειρήματος επιστρατεύτηκε και ο περίφημος μηχανισμός προπαγάνδας που είχε στήσει ο «επιστήμονας» του είδους Γιόζεφ Γκέμπελς.
Η αντικαπνιστική πολιτική έγινε ακόμη πιο επιθετική από τα τέλη της δεκαετίας του 30, όταν και η λουφτβάφε (η γερμανική αεροπορία) επέβαλε απαγόρευση καπνίσματος στα αεροπλάνα, ένα μέτρο που αργότερα επεκτάθηκε σε κυβερνητικά κτήρια, νοσοκομεία και ξενώνες. Ακολούθησε το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα που επέβαλε ανάλογη απαγόρευση στα γραφεία του.
Η συγκεκριμένη πολιτική είχε επιπτώσεις μέχρι και στην πολεμική μηχανή της χώρας. Τον Ιούνιο του 1940 ανακοινώθηκε η μείωση διανομής τσιγάρων στο στράτευμα, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου, απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Γερμανίας, καθώς και στα καταφύγια των αμάχων.
Παρά τα σκληρά όμως μέτρα που επέβαλε το ναζιστικό καθεστώς, οι Γερμανοί δεν φάνηκαν πρόθυμοι να... πειθαρχήσουν και συνέχισαν μανιωδώς την αγαπημένη τους συνήθεια, ενώ πολλοί ιστορικοί έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα ήταν μία μορφή αντίστασης.


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου