2.12.17

To Voyager 1 άναψε τις εφεδρικές μηχανές. Ταξιδεύει από το 1977 και είναι πλέον στο βαθύ διάστημα

Αν ένα αυτοκίνητο μείνει στο γκαράζ για δεκαετίες, δύσκολα μετά θα πάρει μπρος. Αλλά αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του «Βόγιατζερ 1» (Voyager 1), το οποίο ύστερα από 37 χρόνια -και μετά από εντολή που τού έστειλαν οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA)- ενεργοποίησε τους εφεδρικούς κινητήρες προώθησης που διαθέτει και οι οποίοι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί από το 1980.
Το Voyager 1, η πιο απομακρυσμένη από τη Γη και πιο γρήγορη διαστημική συσκευή της NASA, είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που από τον Αύγουστο 2012 έχει φθάσει πια στο διαστρικό χώρο πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, όπου σταματά η «επικράτεια» του Ήλιου μας.
Το σκάφος, το οποίο ταξιδεύει εδώ και 40 χρόνια, χρησιμοποιεί μικρούς προωθητήρες για να προσανατολίζεται, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τη Γη. Αυτοί οι κινητήρες πυροδοτούνται για χιλιοστά του δευτερολέπτου, όσο χρειάζεται ώστε να στρίψει σωστά την κεραία του προν τον πλανήτη μας.
Τώρα, οι ελεγκτές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τέσσερις εφεδρικούς κινητήρες ώθησης, που βρίσκονταν σε ύπνωση από το Νοέμβριο 1980, όταν το σκάφος είχε περάσει κοντά από τον Κρόνο. Όπως είπε η Σούζαν Ντοντ, επικεφαλής της ομάδας διοίκησης για τo Voyager, η χρήση των εφεδρικών κινητήρων «θα μας επιτρέψει να παρατείνουμε τη ζωή του Voyager 1 κατά δύο έως τρία χρόνια».
Οι λεγόμενοι «προωθητήρες ελιγμών διόρθωσης πορείας» του σκάφους είχαν κατασκευασθεί από την εταιρεία Aerojet Rocketdyne. Παρόμοιοι τοποθετήθηκαν και σε πιο σύγχρονες διαστημοσυσκευές της NASA, όπως το Cassini και το Dawn. Το σήμα με την εντολή αφύπνισης των εφεδρικών κινητήρων χρειάσθηκε 19,5 ώρες περίπου για να φθάσει στο Voyager.
Μετά από αυτή την επιτυχία, οι μηχανικοί της NASA σχεδιάζουν να κάνουν κάτι ανάλογο με το δίδυμο «αδελφάκι» του, το Voyager 2, που βρίσκεται πιο πίσω και κατευθύνεται και αυτό προς το διαστρικό χώρο, όπου αναμένεται να φθάσει σε λίγα χρόνια. Τα Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977, με διαφορά λίγων εβδομάδων για να πραγματοποιήσουν μια περιπετειώδη «περιοδεία» στους μεγάλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα), πράγμα που έκαναν με επιτυχία. Στη συνέχεια «άνοιξαν πανιά» για το βαθύ διάστημα.

Σνόουντεν: Ένας εξελιγμένος πολιτισμός βρίσκεται στα έγκατα της Γης

O Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν (Edward Joseph Snowden), o Αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CIA και το 2013 διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις, μάλλον έχει βαλθεί ή να μας τρελάνει ή να κάνει καριέρα ως διεθνής συνωμοσιολόγος.
Από τη Βενεζουέλα, όπου του έχει δοθεί άσυλο, φέρεται να ισχυρίζεται ότι όχι μόνο υπάρχουν εξωγήινοι και UFO που μας επισκέπτονται αλλά και ότι υπάρχει ένας υπόγειος γήινος εξελιγμένος πολιτισμός που ζει στον μανδύα, στο εσωτερικό της Γης.
«Στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης δεν ξέρουν τι να κάνουν σχετικά με τα UFO, και η επίσημη ιστορία ότι είναι όλα μετεωρολογικά μπαλόνια ή φυσικά φαινόμενα έχει ξεκάθαρα απορριφθεί.
Αν μη τι άλλο, αυτά τα έγγραφα μιλούν σχετικά με τα UFO ως μετά βεβαιότητας να κατευθύνονται από μια ευφυΐα πέρα από τη δική μας.
Καθώς προκύπτει, οι πιο αξιόπιστες και ανεξήγητες θεάσεις είναι οχημάτων που έχουν εντοπιστεί να εγκαταλείπουν την επιφάνεια της θάλασσας σε υδροθερμικούς αγωγούς και κατευθείαν να εισέρχονται σε ηλιακή τροχιά.
Επειδή τα συστήματα εντοπισμού βαλλιστικών πυραύλων και τα σόναρ μεγάλων βαθών κρατούνται απόρρητα και κρατικά μυστικά, οι επιστήμονες δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με αυτά τα αντικείμενα.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν συμβόλαια με την DARPA είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει ένα είδος πιο ευφυές από τον Χόμο Σάπιενς που ζει [υπόγεια] στον μανδύα της Γης.
Έχει νόημα, εάν το σκεφτείτε, επειδή εκεί είναι το μόνο μέρος που οι συνθήκες παρέμειναν πάνω κάτω σταθερές για δισεκατομμύρια χρόνια. (…)
Ο Πρόεδρος [προφανώς των ΗΠΑ] λαμβάνει καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η τεχνολογία τους είναι τόσο εξελιγμένη ώστε να έχουμε ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση ενός πιθανού πολέμου.
Η γενική αίσθηση είναι ότι δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από μυρμήγκια από τη δική τους οπτική, έτσι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συμπάσχουν [για εμάς] ή να κάνουν κάποια απόπειρα επικοινωνίας, και το υπάρχον σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είναι να ενεργοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε σπήλαια βαθιά στη Γη, όχι γιατί μπορούμε να τους καταστρέψουμε αλλά με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν περαιτέρω επιθέσεις».
Να σημειωθεί ότι ο 32χρονος σήμερα Έντουαρντ Σνόουντεν πήρε άσυλο στη Βενεζουέλα από το καλοκαίρι του 2013. Ο πρόεδρος της χώρας, Νίκολας Μαδούρο δήλωσε στις 5 Ιουλίου 2013 ότι αποφάσισε να προσφέρει «ανθρωπιστικό άσυλο» στον νεαρό Αμερικανό και την 1η Αυγούστου 2013 ο Σνόουντεν αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο της Μόσχας, καθώς η Ρωσία παραχώρησε σε αυτόν προσωρινό πολιτικό άσυλο για ένα χρόνο. Ο Σνόουντεν μεταφέρθηκε σε άγνωστη αλλά ασφαλή τοποθεσία.
Η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν η δυσαρέσκεια για την απόφαση της Μόσχας να δώσει άσυλο στον Σνόουντεν.
Να σημειώσουμε εδώ ότι οι θεωρίες περί ενός εξελιγμένου πολιτισμού στο εσωτερικό του πλανήτη μας δεν είναι καινούργιες. Γνωστές είναι οι δοξασίες περί Κούφιας Γης, της οποίες συμμερίζονταν και οι ναζί, αλλά και το μυθιστόρημα Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1864) του Ιούλιου Βερν.

Ο "Διαβολόπαπας" και η γέφυρα της Παπαδιάς

Πιθανόν πολλοί από τους αναγνώστες να έχουν ταξιδέψει με το τρένο στην διαδρομή Αθήνα –Θεσσαλονίκη  και να έχουν «θαυμάσει» την άγρια ομορφιά του τοπίου όταν το τρένο διέρχεται πάνω από μία « φοβερή » σιδερένια γέφυρα  που σε ύψος ξεπερνά τα  300 μέτρα.
 
Από τον  Μπράλο  έως   τη Λαμία ο μηχανοδηγός του τραίνου είναι στην τσίτα συνεχώς, μιας και η διαδρομή εδώ είναι από τις πιο δύσκολες του σιδηροδρομικού δικτύου, μέσα σ' απόκρημνα λαγκάδια κι απότομες  βουνοπλαγιές, που ασυναίσθητα «αγριεύουν » το μάτι του επιβάτη.
Στο πέρασμα των αιώνων η φύση διαμόρφωσε  βαθιές χαράδρες ενώ  οι νεροποντές  ολοκληρώσανε  με τρόπο αυθαίρετο το έργο τους κατασκευάζοντας απρόσιτα φαράγγια που έκαναν τον άνθρωπο να διαθέσει πολύ μυαλό, κόπο και έξοδα για να κατορθώσει να τα δαμάσει
Που και που κάποιο χωριό μισοεγκαταλειμμένο  κουρνιάζει σ' αυτά τα υψώματα, όπου χιμάει με ορμή ο άνεμος θαρρείς ολοσχερώς για να το ξεριζώσει.
Πέρασα ένα φεγγάρι εκεί σε μια απ' αυτές τις βαθιές  χαράδρες σαν  αρχιφύλακας  από τους μαυροσκούφηδες της Αυλώνας   στο  στρατιωτικό φυλάκιο  που φύλαγε την σιδερένια γέφυρα του τραίνου, πάνω από το ρέμα που  κυλούσε ανάμεσα στα τέσσερα σιδερένια πόδια της- τρακόσια μέτρα ύψος, μπορεί και παραπάνω με τα γερμανικά πολυβολεία στις δύο τις άκρες
Το τραίνο  ερχόμενο από την Αθήνα ξεπρόβαλε από το βάθος ενός  προπολεμικού  πέτρινου τούνελ πριν μπει πάνω στη σιδερένια γέφυρα και κάνει τα σιδερένια κόκαλά της να τρίξουν απ' το βάρος για να περάσει έπειτα σαν φίδι αργόσυρτο μπροστά απ' τη σκοπιά και το παμπάλαιο στρατιωτικό φυλάκιο,  που το πέρασμα του χρόνιου  είχε μετατρέψει σε μισο-ερείπιο  και μόνο με την προσωπική φροντίδα των στρατιωτών κατόρθωνε και έστεκε ακόμα όρθιο
Όλη αυτή  η περιοχή με τ΄ άγριο τοπίο  φέρει το όνομα ΄΄ γέφυρα της 
Παπαδιάς΄΄.
 
Διαβάστε τώρα την τραγική ιστορία που έδωσε ετούτο τ' όνομα στον τόπο αυτό.
 
Ήτανε λένε άλλοτε πάνω στο χωριό,,μισή ώρα δρόμο με τα πόδια απ' τη γέφυρα στη δημοσιά που πάει οδικός από τον Μπράλο στη Λαμία ένας νεαρός ιερέας βίαιος κι αυστηρός.
Μισούσε αυτούς που είχαν ξεφύγει απ΄το δρόμο του Θεού. Πρώτα αυστηρός στον ίδιο του τον εαυτό, ήταν αμείλικτος για θέματα θρησκείας μ΄ όλους τους  παραβάτες τους πιστούς.
Μα προπαντός αυτό που τον αηδίαζε και τον εξόργιζε ήτανε ένα πράγμα, ο έρωτας.
Τον καταλάμβανε ανεξέλεγκτη οργή μπροστά στο βρομερό όπως έλεγε σμίξιμο των ρυπαρών, μες τα χωράφια κάτω απ τα σκοίνα ,η πάνω στ'; άχυρα σε κάποιο στάβλο για τα ζώα του χωριού.
Ήτανε κτήνη έλεγε ετούτοι οι άνθρωποι και τους μισούσε για την βρομερή τους την ψυχή. Ακόμα και τα καλαμπούρια των γερόντων που μίλαγαν στον καφενέ
για τέτοιες απολαύσεις, τα'; άκουγε με αηδία και περιφρόνηση.
Ίσως κάποιες ορέξεις ανικανοποίητες να τον δυνάστευαν, κάποιες κρυφές επιθυμίες του κορμιού του, που τις κρατούσε δέσμιες, ο πουριτανισμός του σχήματος του τόπου και της εποχής.
Σε κάθε τι που είχε σχέση με τη σάρκα τον διαβόλευε, γίνονταν εξοφρενών, κι έσπερνε απειλές και τρομερούς υπαινιγμούς, την Κυριακή στα πύρινα κηρύγματά του, που έκαναν τις κοπελιές να κοκκινίζουν κι όλους τους  νέους να κοιτάζουν σαν χαμένοι τον παπά.
 ΄΄ Δεν παίζει ο παπάς με τέτοια πράγματα΄΄ λέγαν οι χωριανοί καθώς γυρίζανε στα σπίτια τους σαν σχόλαγε την Κυριακή η λειτουργία.
Μάλιστα μια φορά χωρίς  να συντρέχει σπουδαίος λόγος  αποτρελάθηκε εντελώς.
Μες την αυλή ενός αγροτικού σπιτιού που πήγαινε να κάνει βασκανία, είδε ένα τσούρμο από παιδιά της γειτονιάς, γύρω απ'  του σκύλου το σπιτάκι μαζεμένα.
Κάτι κοιτούσανε γεμάτα περιέργεια, και χασκογέλαγαν και ο παπάς πλησίασε να δει.
Είχαν κολλήσει δυό σκυλιά που ερωτεύονταν, σ'; ένα σκοπό που η φύση τα είχε τάξει, και ήταν φυσικά περίεργο φαινόμενο για τα χαμίνια κάθε γειτονιάς.
Όμως ο μαυροφορεμένος ρασοφόρος εκεί τρελάθηκε εντελώς.
Χάνοντας κάθε έλεγχο γεμάτος αγανάχτηση, σήκωσε την ομπρέλα και άρχισε να κοπανάει τα παιδιά, που σκόρπισαν φωνάζοντας αλαλιασμένα.
 Και τότε άρχισε αφρίζοντας, αδίστακτα να κοπανάει άγρια τα σκυλιά που σπάραζαν βογκώντας από πόνο στην οργισμένη κλοτσοπατινάδα του παπά.
Τον έβρισκες ολομόναχο πολλές φορές σε περιπάτους μακρινούς μες τα χωράφια με ανοικτούς δρασκελισμούς να προχωράει με βήμα γρήγορο και με την φάτσα πάντα αγριεμένη.
 Μία Μαρτιάτικη βραδιά εκεί που επέστρεφε, κι ακολουθούσε ένα μονοπάτι, σ'; εκείνο το απόκρημνο φαράγγι , πάνω απ΄τη σιδερένια γέφυρα του τραίνου ακριβώς, για να γυρίσει στο χωριό, τον έπιασε ένα δυνατό βροχο-χαλάζι.
Ούτε ένα καταφύγιο στο δρόμο, και που σε δέντρο να ζυγώσεις μέσα στη φοβερή αστραποβροντή.
 Σφύριζε και λυσσομανούσε ο αέρας , τραβώντας απ΄τα μουσκεμένα ράσα τον
παπά, γεμίζοντας τα'; αυτιά του με βουή και με αχό την ταραγμένη του ψυχή.
Ξεσκούφωτος δίχως το καλυμμαύχι, του χτύπαγε το κούτελο η καταιγίδα, κι ήτανε τέτοιος ο χαλασμός  που δεν μπορούσε πια ούτε να κινηθεί.
Έτσι δεν το κατάλαβε πως είχε φτάσει πια σ'; εκείνο το μαντρί.
Άλλες φορές ποτέ δεν πέρναγε από εκεί, άλλαζε πάντα δρόμο, γιατί εκείνη η τσαπερδόνα η χαζούλα η βοσκοπούλα, χουνέρια του έκανε πολλά και τον περιγελούσε.
Σε κάποια μάλιστα γιορτή μεγάλη στο χωριό έξω απ'; την εκκλησία, του είχε αφελέστατα ζητήσει να την κάνει Παπαδιά.
Έτσι από τότε της έμεινε το παρατσούκλι Παπαδιά.
Όμως τούτη την ώρα ποιος τα λογάριαζε όλα αυτά, μέσα σε τούτο τον μεγάλο χαλασμό, κι έτρεξε προς τα εκεί για να βρει καταφύγιο.
Δεν σάλεψαν καθόλου τα μαντρόσκυλα, καθώς πλησίαζε το ξύλινο καλύβι.
Δρασκέλισε μια πέτρα που είχε για κατώφλι, και έφτασε στην πόρτα που ήτανε μισάνοιχτη. Ετοιμαζόντανε να μπει ο ιερέας, όταν στο μισοσκόταδο στο βάθος της καλύβας, διέκρινε δύο γυμνά κορμιά σε σφιχταγκάλιασμα.
Το ένα το γνώρισε , ήταν η βοσκοπούλα που την φωνάζαν  Παπαδιά.
Τραβήχτηκε  δίχως να πάρουν είδηση την παρουσία του, κι αμέσως πάλι ο διάολος άρχισε να του τριβελίζει το μυαλό.
Στην διπλανή την πρόχειρη αποθηκούλα με τις στοιβαγμένες πέτρες, και με τους τσίγκους από ανοιγμένους τενεκέδες για σκεπή, βάζανε πάντα οι τσοπάνηδες από του κοπαδιού το κούρεμα το μαλλί, για να το ξάνουνε αργότερα και να το γνέψουνε, πριν το υφάνουνε σε κάποιο αργαλειό.
Χωρίς να χάσει χρόνο, ένα άρπαξε μεγάλο τσουβάλι με μαλλί από  την αποθήκη,
του έβαλε φωτιά με το τσακμάκι του, και το  σπρωξε με φόρα πάνω στα αγκαλιασμένα και γυμνά κορμιά κλειδομανταλώνοντας μάλιστα απ' έξω και την πόρτα.
Λαμπάδιασε ο τόπος όλος .
 Αρπάξανε μες την καλύβα οι κουρελούδες που υπήρχαν για στρωσίδια κι έπειτα αμέσως η ξύλινη με φτέρες σκεπασμένη οροφή.
 Καιγόντανε σε λίγο σαν λαμπάδες τα γυμνά κορμιά, κι όταν κατάφεραν ν' ανοίξουνε την πόρτα, αλαφιασμένοι στο σκοτάδι τρέχοντας, βρεθήκανε να πέφτουν στο γκρεμό.
Το άλλο πρωί βρεθήκανε μισοκαμένοι, κάτω στη βάση της  σιδερένιας  γέφυρας σε βάθος 300 μέτρων
 Ο διαολόπαπας  αρνήθηκε να τους κηδέψει, γιατί τάχατες λέει αυτοκτόνησαν και μάλιστα ότι το έκαναν να διαιωνίσουν την μεγάλη ηδονή.
Την  Κυριακή στο κήρυγμα ξεσάλωσε, μιλώντας για το ΄΄ου μοιχεύσεις΄΄ για Θεία δίκη, κι ένα μυστηριώδες χέρι που έστειλε στο παράνομο ζευγάρι την δίκαια τιμωρία, κι εν ώρα αμαρτίας στην καταστροφή.
Σαν σχόλασε όμως η εκκλησία, δυο χωροφύλακες δεν τον αφήσανε για να μοιράσει αντίδωρο.
Τον φώναξαν να βγει για λίγο έξω και τον συνέλαβαν.
Κάποιος γεροζητιάνος  σ΄ένα  χαντάκι κουρνιασμένος κείνη την ώρα του κατακλυσμού, είχε δει τα πάντα και δια όρκου τα ομολόγησε.
Δικάστηκε ισόβια ο παπάς, και η γέφυρα του τραίνου, που από κάτω βρέθηκαν καμένα τα νεκρά κορμιά, πήρε από τότε τ' όνομα της βοσκοπούλας , που όλοι τότε την φωνάζαν Παπαδιά.
Ο μπάρμπα Αντώνης ο μοναδικός καφετζής,, μπακάλης, τηλεφωνητής, ιεροψάλτης, και πρόεδρος  εκείνου του χωριού, που μου διηγούτανε αυτή την ιστορία κάποιο βράδυ, εκείνα τα χρόνια της θητείας μου εκεί, κατέληξε γεμίζοντας και πάλι το ποτήρι του.
 Ήτανε φίλε άνθρωπος περίεργος που ίσως δεν του αρέσαν οι γυναίκες, έτσι έλεγε κι ο μακαρίτης ο πατέρας μου,  όπου τον είχε ζήσει από κοντά.

Β.Μ

Αίμα από τη μύτη: Πως να σταματήσετε την αιμορραγία

Οι ρινορραγίες (αιμορραγίες από τη μύτη) είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας τις ζεστές μέρες, ή στη ξηρασία και την παγωνιά στην ατμόσφαιρα τις κρύες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι συνθήκες ξηραίνουν τις ρινικές μεμβράνες με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να “ανοίξει η μύτη” σας.

Αν εσείς ή κάποιο δικό σας άτομο βγάλει αίμα από την μύτη, τότε πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω απλά βήματα για να σταματήσετε την αιμορραγία:

Γύρετε προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Σκοπός είναι να αφήσετε το αίμα να στραγγίξει γρήγορα και να μην συσσωρευθεί στο πίσω μέρος της ρινικής οδού ή του λαιμού, όπου και θα ξεραθεί και να δημιουργήσει περαιτέρω δυσφορία. Επίσης το αίμα θα μπορούσε να περάσει στην τραχεία προκαλώντας κλείσιμο των αεραγωγών, ή να πάει στο στομάχι. Αν το αίμα πάει στο έντερο μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους αδένες του στομάχου και να προκαλέσει στον ασθενή ξαφνικό εμετό.
Με δύο δάχτυλα πιέστε την μύτη σας ακριβώς κάτω από το κόκκαλο στο ύψος των ματιών. Μην κλείσετε τα ρουθούνια σας. Τα δάχτυλά σας θα πρέπει να ακουμπάνε και το οστό και τον μαλακό ιστό. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει ροή αίματος, ρυθμίσετε το πόσο δυνατά πιάνετε την μύτη σας. Δεν πρέπει να υπάρχει εμφανής αιμορραγία, ενώ κρατάτε τη μύτη.
Να είστε υπομονετικοί, καθώς το να σταματήσει η ροή του αίματος μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την ρινική μεμβράνη θα πιεστούν επάνω στην οστεώδη “γέφυρα” (το σκληρό τμήμα της μύτης) για να επιβραδυνθεί η ροή του αίματος και να δημιουργηθεί ένας θρόμβος.
Κρατήστε τη μύτη σας για τουλάχιστον 5 λεπτά. Μην την αφήσετε καθόλου σε αυτό το διάστημα, αφού, αν το κάνετε, θα ξαναρχίσει η ροή του αίματος χωρίς να έχει πήξε όσο χρειάζεται.
Μετά από 5 λεπτά, αφήστε την πίεση για να δείτε αν έχει σταματήσει η αιμορραγία. Αν όχι, τσιμπήστε για 10 λεπτά αυτή τη φορά. Επαναλάβετε για άλλα 10 λεπτά αν είναι απαραίτητο.
Η τοποθέτηση πάγου ή μιας κρύας κομπρέσας πάνω από τη γέφυρα της μύτης θα προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων και θα βοηθήσει να σταματήσει η αιμορραγία.
Αφού ελεγχθεί η αιμορραγία, μην φυσήξετε την μύτη σας. Αν το κάνετε, θα απελευθερώσετε τους θρόμβους και θα έχετε και πάλι αιμορραγία.

iatropedia

Τα εντυπωσιακά οφέλη της κατεψυγμένης αλόης βέρα

Επωφεληθείτε από όλα τα απίστευτα οφέλη της κατεψυγμένης αλόης βέρα. Μάθετε πώς να παγώσετε το τζελ της αλόης βέρα για να το κρατήσετε φρέσκο ​​για μελλοντική χρήση.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: τα οφέλη της κατεψυγμένης αλόης βέρα είναι αναρίθμητα.

Η αλόη βέρα είναι η τέλεια λύση για τη φροντίδα του δέρματός μας, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν καλό καθαριστικό παράγοντα για το πεπτικό μας σύστημα.

Μερικές φορές, ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές μεθόδους για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το φυτό. Μία από αυτές τις μεθόδους είναι η κατάψυξη του τζελ της.

Η αλόη βέρα έχει ζελατινώδη σάρκα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να τη διατηρήσετε σωστά.

Εδώ έρχεται η σημασία της κατάψυξης.

Είναι μια απλή διαδικασία με πολλά οφέλη για τη φροντίδα του δέρματός σας και τη διατήρηση της υγείας σας. Μάθετε εδώ για τα οφέλη της κατεψυγμένης αλόης βέρα.
Οι λόγοι για να καταψύχετε την αλόη βέρα

Η αλόη βέρα έχει πολλές ιδιότητες. Πολλές από αυτές αρχίζουν να λειτουργούν αμέσως.

Ωστόσο, αν εκτίθεται στο κρύο, ακτίνες UV, άνεμο, σκόνη και άλλα στοιχεία, το τζελ μπορεί να χάσει την αποτελεσματικότητά του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η κατάψυξη του τζελ από αλόη είναι σημαντική.

Υπάρχουν επίσης και άλλες μέθοδοι συντήρησης του τζελ, όπως η κονσερβοποίησή του σε ένα γυάλινο βάζο.
Πώς να καταψύξετε την αλόη βέρα

• Για να καταψύξετε την αλόη βέρα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε τα φύλλα της αλόης.

Η αλόη αναπτύσσεται δύο ή τρεις φορές το χρόνο. Θα πρέπει να επιλέξετε τα φύλλα με την πρώτη ανάπτυξη τους.

• Μετά τη συλλογή των φύλλων, θα πρέπει να αφαιρέσετε τη φλούδα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα αιχμηρό μαχαίρι για να το κάνετε αυτό. Προσέξτε ώστε να μην καταστρέψετε το τζελ μέσα.

• Όταν αφαιρέσετε τη φλούδα, πρέπει να τοποθετήσετε το τζελ σε πλαστικό δοχείο. Το καλύτερο δοχείο που θα μπορούσε να  χρησιμοποιηθεί είναι μια παγοθήκη με πολλαπλά χωριστά τοιχώματα, για να την γεμίσει το τζελ ομοιόμορφα.

• Πρέπει να χρησιμοποιείτε το τζελ από όλα τα φύλλα. Η παγοθήκη θα πρέπει να γεμίσει τελείως. Όταν το κάνετε αυτό, τοποθετήστε την παγοθήκη στην κατάψυξη.

• Κάνοντάς το αυτό, θα μπορέσετε να διατηρήσετε το τζελ για όσο θέλετε.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το τζελ της αλόης βέρα

Η κατάψυξη της αλόης βέρα προσφέρει πολλά οφέλη. Το γεγονός ότι διατηρεί τις ιδιότητές της, είναι ένας μόνο λόγος για να γίνει αυτό.

Διατηρεί επίσης τη πυκνότητα του τζελ.

Είναι εύκολο να το εφαρμόζετε μετά από λίγες μέρες στο ψυγείο. Μετά από λίγα λεπτά, θα επιστρέψει στην αρχική ζελατινώδη υφή του.
Τα οφέλη από τη χρήση της αλόης βέρα

Αυτό το τζελ συνιστάται ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ελαφρά εγκαύματα ή ηλιακά εγκαύματα.

Η αλόη βέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κρέμα για τον τραυματισμό. Βοηθά τόσο στην ανακούφιση του πόνου όσο και στην πρόληψη πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από το κάψιμο. Δείτε πώς:

• Πρώτα, πλένετε την πληγείσα περιοχή.

• Στη συνέχεια, απλώστε απαλά το τζελ αλόης.

Αυτή η θεραπεία συνιστάται επίσης για τη θεραπεία των κιρσών.

Οι κιρσοί μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό δημιουργεί μια απόφραξη που αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση.

• Χάρη στις αναλγητικές επιδράσεις, η αλόη βέρα βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στους κιρσούς.

Επίσης συνιστάται πολύ αν έχετε φουσκάλες, ερεθισμούς ή μύκητες στα πόδια σας. Για περιπτώσεις όπως αυτές, αυτό το τζελ προσφέρει μεγάλη φυσική ανακούφιση.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το τζελ για τις φουσκάλες ή τα πόδια σας, πρέπει να το κάνετε πριν πάτε για ύπνο. Αυτό επειδή πρέπει να μειώσετε την επαφή των ποδιών σας με άλλες επιφάνειες.

Τα οφέλη από την κατάψυξη της αλόης δεν σταματούν εδώ, όμως. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων και ακμής. Δείτε πώς:

• Για αυτό, συνιστάται να έχετε πολλές μερίδες τους τζελ έτοιμες για την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να το εφαρμόσετε τόσο το πρωί όσο και τη νύχτα.

• Πρέπει να πλένετε το δέρμα σας με χλιαρό νερό 30 λεπτά μετά την εφαρμογή του τζελ.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι λειτουργεί σαν μια τέλεια ενυδατική μάσκα προσώπου.

Υπάρχουν αμέτρητες φυσικές συνταγές που χρησιμοποιούν την αλόη βέρα και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό τζελ αλόης για να τις φτιάχνετε είναι να το παγώσετε.

Αυτή είναι μια εξαιρετική λύση με πολλά οφέλη. Δοκιμάστε το!


meygeia

Eurostat: Ακρίβυνε 12,8% το ρεύμα για τα ελληνικά νοικοκυριά

Εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών κατά 12,8%, λόγω τελών και φόρων, κατέγραψε στην Ελλάδα η Eurostat το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στέλνοντας μάλιστα τη χώρα μας στη δεύτερη υψηλότερη θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το μέγεθος της επιβάρυνσης.
Εκτός όμως από το ρεύμα, και στο φυσικό αέριο, οι ελληνικές οικογένειες δεν απολαμβάνουν τις μεγάλες μειώσεις όπως στις υπόλοιπες χώρες. Στην Ε.Ε., κατά μέσο όρο η τιμή έπεσε 6,3%, ενώ στη χώρα μας μόλις κατά 0,7%.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της Eurostat σε ό,τι αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν αίσθηση καθώς δείχνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση συγκριτικά με τα υπόλοιπα 28 κράτη-μέλη και συγκεκριμένα η τελική αξία που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής εκτινάσσεται στα 19,4 ευρώ ανά 100 KWh (Κιλοβατώρες) από 17,2 το πρώτο εξάμηνο του 2016. Και η έκπληξη πηγάζει από το γεγονός πως στην περίοδο αυτή ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού έχει πάρει φωτιά.
Και πράγματι αυτό αναδεικνύεται από τις καθαρές από φόρους και τέλη τιμές. Για την ακρίβεια, το πρώτο εξάμηνο του έτους, στις 100 κιλοβατώρες είναι στα 11,39 ευρώ από 11,69 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 κι ενώ και τα προηγούμενα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα ακολουθεί πτωτικές τάσεις.
Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι την ίδια περίοδο του 2015, η καθαρή τιμή προμήθειας ήταν στα 12,11 ευρώ. Οι μειώσεις έχουν να κάνουν με την είσοδο των ανεξάρτητων προμηθευτών, οι οποίοι προχωρούν σε ανταγωνιστικά «πακέτα» έναντι της δεσπόζουσας στην αγορά ΔΕΗ ΔΕΗ -1,46%, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο την κρατική επιχείρηση να απαντήσει με την περιβόητη έκπτωση 15% για τους συνεπείς πελάτες.
Γιατί λοιπόν ανέβηκαν οι τιμές ρεύματος; Με μία πιο προσεκτική ματιά και επεξεργασία των τιμών αναδεικνύεται πως στην εξεταζόμενη περίοδο της Eurostat, το μερίδιο των τελών και φόρων στην τελική αξία κατανάλωσης των 100 KWh ανέβηκε στα 7,97 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους από 5,54 ευρώ. Έτσι το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων διαμορφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%. Πρόκειται για το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η πρώτη μεγαλύτερη καταγράφεται στην Κύπρο (22%) και η τρίτη αμέσως μετά τη χώρα μας, στο Βέλγιο (10%).
Σχετικά με τα επίπεδα των τιμών, η χώρα είναι στην ένατη θέση της Ε.Ε. Η Eurostat, για να κάνει πιο κατανοητή και απτή τη σύγκριση των τιμών μεταξύ των κρατών-μελών, παίρνει ως βάση την ετήσια κατανάλωση μιας λάμπας 10 Watt, η οποία καίει ρεύμα 3 ώρες ημερησίως. Οι Έλληνες, λοιπόν, πληρώνουν 1,94 ευρώ και η τιμή αυτή είναι ίση με εκείνη των Σουηδών και λίγο πιο κάτω από την αντίστοιχη των Αυστριακών, 1,95 ευρώ.
Περιττό, βέβαια, να σχολιαστεί το ύψος του εισοδήματος των συγκεκριμένων Ευρωπαίων.
Το ακριβότερο ρεύμα το πληρώνουν οι Δανοί, ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί. Το φθηνότερο οι Βούλγαροι, οι Λιθουανοί, οι Ούγγροι, οι Κροάτες, οι Ρουμάνοι, οι Εσθονοί κ.ο.κ.
Στην Ε.Ε., η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά έπεσε κατά 0,5% το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Μικρές μειώσεις στο φυσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά στις τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο υποχώρησαν κατά 6,3%, ενώ στην Ελλάδα 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Για παράδειγμα, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έπεσαν 21,4%, στην Κροατία υποχώρησαν 17,5%, την Πορτογαλία 15,3% τη Σερβία 14,2%, τη Βουλγαρία 10,3% κ.ο.κ.
Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν τις 100 KWh 5,6 ευρώ και πρόκειται για την 11η υψηλότερη τιμή. Στη συνολική τιμή φυσικού αερίου, οι φόροι και τα τέλη αντιστοιχούν σε ποσοστό 16% και είναι από τα χαμηλότερα μερίδια στην Ε.Ε. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά φόρους και τέλη στο φυσικό αέριο σε ποσοστό 7%, το Λουξεμβούργο 10%, ενώ Βουλγαρία, Τσεχία, Λιθουανία και Σλοβακία βλέπουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις σε ποσοστό 17% σε σχέση με την τελική τιμή.
Η μικρή μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό φορολογικής επιβάρυνσης στη χώρα μας αναδεικνύει πως ακόμη η αγορά δεν είναι ανταγωνιστική. Κάτι που πρόκειται να συμβεί, σε επίπεδο λιανικής, την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Βόμβα! Ελληνικά όπλα στον ISIS δια μέσου του “αγαπημένου” μεσάζοντα των Τσίπρα – Καμμένου;


Σε μια αποκάλυψη βόμβα που αναμένεται να προκαλέσει νέα πολιτική τρικυμία προχωρά το “Βήμα της Κυριακής”.
Αφού σύμφωνα με την εφημερίδα, “εντοπίστηκαν από ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες Ίχνη ελληνικών όπλων στη Ράκα” πως ως γνωστόν είναι η πρωτεύουσα – ορμητήριο του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Στην υπόθεση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σε ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι τουλάχιστον σε κάποιο στάδιο της παράνομης μεταφοράς Ελληνικών όπλων στους Ισλαμιστές τρομοκράτες εμπλέκεται και ο σκοτεινός μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος.
Ο “αγαπημένος” μεσάζων του Τσίπρα και του Καμμένου, που μπαινόβγαινε στο Πεντάγωνο, απειλούσε Έλληνες ανώτερους αξιωματικούς και ήταν
έτοιμος να “μπει” ως ιδιώτης συμπαραγωγός οπλικών συστημάτων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)!
Στην εφημερίδα επίσης δημοσιοποιείται η “επίμονη αλληλογραφία Παπαδόπουλου με το υπουργείο Άμυνας για βόμβες και… σουπερμάρκετ εξοπλισμού και πυρομαχικών”.

Ακόμη όμως μια σοβαρή αποκάλυψη όμως για τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, έχει και το “Πρώτο Θέμα” το οποίο αποκαλύπτει νέο έγγραφο “φωτιά” της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, η οποία προειδοποιούσε από το Φεβρουάριο του 2017, ότι ο σκοτεινός μεσάζων δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει την συμφωνία.
Και όμως παρόλα αυτά, μερικούς μήνες μετά, με μυθιστορηματικό τρόπο την υπέγραψε στο Αεροδρόμιο Μίκρας της Θεσσαλονίκης.

Τέλος πρώτο θέμα είναι ο μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος και στην κυριακάτικη “Ελευθερία του Τύπου” εκεί όπου υπάρχει ρεπορτάζ για τις έρευνες και τα συμπεράσματα ξένων μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το που θα κατέληγαν τελικά τα 200.000 “έξτρα” βλήματα της πολύ σκοτεινής συμφωνίας Βασίλη Παπαδόπουλου και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Είναι βέβαιο πως τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης για το σκάνδαλο της Σαουδικής Αραβίας.
Η οποία ήδη έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στον Τσίπρα.

Μα πώς τους τρομοκράτησε έτσι ο Λαφαζάνης;

Τελικά, κάποιες φορές έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις…
  Εν προκειμένω, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως δεν ανέμενε με τίποτε τέτοιον σαματά και αναστάτωση από τον παλαιό του σύντροφο, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την συντρόφισσα Ζωή. Οι σύντροφοι εδώ και καιρό έχουν κάνει άνω κάτω τα ειρηνοδικεία, έχουν κατατρομοκρατήσει τους συμβολαιογράφους και έχουν επιτύχει μία κλασική δολιοφθορά της διαδικασίας. Δεν είναι να τους επαινείς. Είναι όμως και να τους ψεκάζεις με χημικά μέσα στα δικαστήρια; Οι κουκουλοφόροι έχουν καλύτερη μεταχείριση… Το κακό για τον Τσίπρα και τους νεο-συντρόφους είναι ότι οι πλειστηριασμοί παρακολουθούνται στενά από τον Μάριο Ντράγκι και τους δανειστές και είναι πλέον κομβική διαδικασία για την επιβίωση του τραπεζικού συστήματος. Και χωρίς αυτούς, αξιολόγηση δεν κλείνει, το Μνημόνιο δεν τελειώνει και το όνειρο πετάει μακριά…
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Τσίπρας φοβάται τον Λαφαζάνη. Και έφτασε να συγκαλεί ολόκληρο έκτακτο Πολιτικό Συμβούλιο και να βάλει τον Τσακαλώτο, τον Τζανακόπουλο και τον Κοντονή να παρελαύνουν από τις οθόνες της ΕΡΤ για να μας πείσουν ότι οι πλειστηριασμοί είναι καλό και υγιεινό πράγμα. Το θέμα είναι ότι ο Κοντονής δεν μπορούσε να το κρύψει: Τρόμος μπροστά στον Λαφαζάνη! Ετσι, ο πρώην σύντροφος κατηγορείται από τους μνημονιακούς υπερήρωες ότι προστατεύει και εξυπηρετεί συμφέροντα των φοροφυγάδων, που πίνουν το αίμα των λαϊκών στρωμάτων. Ήταν εξάλλου σαφής στις αγωνιώδεις δηλώσεις του έξω από την Βουλή: «Θέλω να μείνω σε αυτό ιδιαίτερα και να πω από πού και έως πού γνωρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι τι θα γίνει στο μέλλον, όταν οι νομοθετικές προβλέψεις που ισχύουν αυτή την ώρα, θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου και κατοχυρώνουν απολύτως τη λαϊκή κατοικία και την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση. Αυτά τα ερωτήματα επιτέλους ας απαντήσουν και ας σταματήσουν να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός των μεγάλων οφειλετών, αυτών που έχουν τις βίλες με τις πισίνες, των πολλών εκατομμυρίων, οι οποίοι τα χρήματα τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό και πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών». «Οι διαμαρτυρόμενοι», αρχικώς δεν κατονομάστηκαν. Όμως λίγο αργότερα σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης επανήλθε: «Ο κ. Λαφαζάνης κι όσοι μιλάνε για «χούντα», ποιους προστατεύουν; Αυτούς που χτίζουν ανάκτορα και βίλες με πισίνες;», αναρωτήθηκε. Χαριτωμένη ιστορία συνωμοσίας, απλοϊκή και ταιριαστή στην αριστερίστικη εμμονή…
  Αγγ. Κωβαίος-protagon.gr

Χριστουγεννιάτικα bazaars από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», και φέτος τα Χριστούγεννα, προσκαλεί τους φίλους του, να επισκεφτούν τα χριστουγεννιάτικα bazaars που διοργανώνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και να στηρίξουν το έργο και τις δράσεις του!
Μικροί και μεγάλοι, μπορούν να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους σε προσιτές τιμές και να χαρίσουν χαμόγελα τόσο στους φίλους και την οικογένειά τους όσο και στα παιδιά που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»!
Γιορτινές πρωτότυπες κατασκευές, χριστουγεννιάτικα είδη και στολίδια, δώρα για μικρούς και μεγάλους που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές των Εθελοντικών Δημιουργικών Εργαστηρίων του οργανισμού για τη στήριξη των χιλιάδων παιδιών που μας έχουν ανάγκη!
Κι αν δεν βρεθείτε σε κάποιο από τα χριστουγεννιάτικα bazaars, μπορείτε να βρείτε όλα τα χριστουγεννιάτικα είδη καθώς και είδη του Οργανισμού στο e-shop: https://www.hamogelo.gr/gr/el/eshop/christougenniatika-dora/ ή να επικοινωνήσετε 210-7647760.
Θεσσαλονίκη
 4-31/12: Πεζόδρομος Αγ.Σοφίας & Ερμού, Κιόσκι Ερμού, ώρες καταστημάτων
 11-23/12: 11ο χιλ. Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, Mediterranean Cosmos, ώρες καταστημάτων
 18-24/12: Εύοσμος, Πλατεία Ευαγγελισμού, 18/12 ώρες 17:00-21:00, 19-22/12 ώρες 09:00-21:00, 23/12 ώρες 10:00-20:00, 24/12 ώρες 10:00-14:00
Δράμα
? 4/12-7/1: Δημοτικό Πάρκο, ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ, ώρες λειτουργίας χωριού
Ξάνθη
 14-16/12: Πλατεία Διοικητηρίου, ώρες καταστημάτων
Καβάλα
 17-23/12: Πλατεία Καπνεργάτη, ώρες καταστημάτων
Σέρρες
 13-17/12: Πλατεία Ελευθερίας, 13/12 ώρες 17:30-21:00, 14-15/12 ώρες 10:00-14:00 & 17:30-21:00, 16/12 ώρες 10:00-20:00, 17/12 10:00-14:00
Βόλος
 11-15/12: ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ, έξω από το Δημαρχείο, ώρες 10:00-14:00 & 18:00-21:00 (15/12 ώρες 10:00-14:00)
Αθήνα
 7/11-6/1: Μαρούσι, THE MALL ATHENS, επίπεδο 1, ώρες καταστημάτων
 6-8/12: Σύνταγμα, Αίθουσα Μετρό, ώρες 09:00-21:00
 15-16/12: Άγιος Δημήτριος, ATHENS METRO MALL, ώρες καταστημάτων
 16-23/12, 27-30/12, 2-5/1: Καλλιθέα, Πλατεία Κύπρου, ώρες 11:00-19:00
Χαλκίδα
 19-20/12: Παραλία Χαλκίδας, Αίθουσα Αριστοτέλης, ώρες 10:00-22:00
Πύργος
 15-20/12: Φουαγιέ Διοικητηρίου, Μανωλοπούλου 47, ώρες 10:00-14:00 & 17:30-21:30
Καλαμάτα
 8-14/12: Πολιτιστικό Κέντρο, Αριστομένους, ώρες 10:00-14:00 & 17:30-21:30
Κεφαλλονιά
 8-9/12: Αργοστόλι, ΒΙΒΛΙΟΜΑΝΙΑ, Βεργώτη Γεωργίου 56, 8/12 ώρες 17:00-21:00, 9/12 ώρες 09:00-14:30
Ηλεία
 22/12: Πλατεία Βάρδας, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, ώρες 17:00-21:00
Σπάρτη
 11-13/12: Διοικητήριο, 2ο χιλ. Ε.Ο Σπάρτης Γυθείου, ώρες 10:00-15:00
Τρίπολη
 20-22/12: Πλατεία Πετρινού, ώρες 10:00-14:00 & 18:00-20:00
Αγρίνιο
 14-16/12: Πλατεία Δημοκρατίας 6, ώρες 10:00-14:00 & 17:00-21:00
Ηράκλειο
 1/12-7/1: Πλατεία Ελευθερίας, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ, ώρες 10:00-22:00
 27-30/12: TALOS PLAZA, Σοφοκλή Βενιζέλου, Μίνως & Πελασγών, ώρες 13:00-21:00
Ρέθυμνο
 15-18/12: Έξω από το Δημαρχείο, ώρες 10:00-18:00
Χανιά
 23-31/12: Πλατεία 1866, ώρες καταστημάτων
Κόρινθος
 16-17/12: Εμπορικό Πάρκο, MARE WEST, ώρες 11:00-19:00
Πάτρα
 6-8/12: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ώρες 10:00-17:00
Αίγιο
 20-23/12: Δημοτικό Πάρκο Υψηλών Αλωνίων, ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ώρες 10:00-20:00
Κέρκυρα
1-22/12: Δημοτικό Θέατρο, ώρες 09:30-14:30 & 17:30-21:30
Άρτα
 15-17/12: Πλατεία Αντιστάσεως, Αίθουσα Συλλόγου Σκουφά, ώρες 09:00-21:30

Κατασχέθηκε προκαταβολικά χρηματοδότηση για το "Χαμόγελο του Παιδιού"

Η εφορία κατέσχεσε προκαταβολικά χρήματα που προορίζονταν για τη λειτουργία του σπιτιού του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Καβάλα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος
Μιλώντας στον Realfm 97,8, ο κ. Γιαννόπουλος εξήγησε πως το «Χαμόγελο του Παιδιού» πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 25.000 ευρώ για 100 οχήματα, που οργώνουν την Ελλάδα. Το κόστος θα καλυφθεί τελικά από την Κλέλια Χατζηιωάννου, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, «τα χρήματα αυτά μας τα στέρησαν από κάποια άλλα πράγμα, να πάνε σε χιλιάδες παιδιά που καλύπτουμε τις ανάγκες τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φόροι από τα παζάρια του «Χαμόγελου του Παιδιού»  φέτος θα φτάσουν τα 100.000 ευρώ. «Το φοβερό είναι ότι μας τα κατέσχεσαν προληπτικά, χωρίς να τα χρωστάμε, πριν από 2-3 μήνες από ένα πρόγραμμα που έχουμε από την Ε.Ε. και μας είχαν στείλει τα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες του σπιτιού στην Καβάλα», είπε, εξηγώντας πως ουσιαστικά η χρηματοδότηση συμψηφίστηκε προκαταβολικά με μελλοντικές, κι όχι με ληξιπρόθεσμες οφειλές του οργανισμού.

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Με πλειοψηφία το ψήφισμα με τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης για ριζική μεταρρύθμιση με ισχυρούς δήμους

Κατά το συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα

Με μεγάλη πλειοψηφία, σε κλίμα συναίνεσης και σύνθεσης, υπερψηφίστηκαν οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για τη μεταρρύθμιση στο κλείσιμο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στα Ιωάννινα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά τη λήξη του Συνεδρίου, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, απαιτεί τη μεγάλη αλλαγή. Μία ριζική μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και την ισχυροποίηση του θεσμού.
«Η Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ λειτουργεί συντεταγμένα και επιδιώκει τη σύνθεση για το καλό της χώρας. Αυτό το αποδείξαμε κατά τη διάρκεια αλλά και στην ολοκλήρωση του Συνεδρίου μας. Παρά τις επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ορισμένων συναδέλφων αιρετών, διαπιστώθηκε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και ουσιαστικότερα, από αυτά που μας χωρίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη συμμετοχή και τον εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη σε όλες τις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «το συνέδριο δεν επικεντρώθηκε στο θέμα της απλής αναλογικής αλλά ασχολήθηκε με το σύνολο των ουσιαστικών ζητημάτων, που ταλανίζουν το θεσμό.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης από κάτω προς τα πάνω, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα εστίασε στη σημασία να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.
Οι κόκκινες γραμμές της ΚΕΔΕ για κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης
Με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 1. Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
2. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
3. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών , καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
4. Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
5. Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
6. Την ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Επισυνάπτεται το ψήφισμα του Συνεδρίου καθώς και επιμέρους ψηφίσματα για το Παλαιστινιακό, τα δημοτικά ΜΜΕ και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το ψήφισμα για την ολυμπιακή εκεχειρία συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο του ψηφίσματος του Συνεδρίου.
Να σημειωθεί το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη και το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» με επικεφαλής τον Απ. Κοιμήση. Η παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη ψήφισε λευκό. Ο Γ. Ιωακειμίδης επισήμανε ότι το ψήφισμα δεν μπορεί να υπερψηφιστεί αλλά ούτε και να καταψηφιστεί από εμάς, καθώς περιλαμβάνει θέσεις με τις οποίες η παράταξη του συμφωνεί ωστόσο υπάρχουν και άλλες με τις οποίες είναι αντίθετη.
Κατά ψήφισε η παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα. Όπως τόνισε, αν και συμφωνεί με το 80% των θέσεων του ψηφίσματος, υπάρχουν σημεία στα οποία η παράταξη του διαφωνεί ριζικά.
Το δικό τους κείμενο θέσεων κατέθεσαν  οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση με εκπρόσωπο την Ελπίδα Παντελάκη και ο "Συντονισμός Αιρετών" με επικεφαλής τον Τ. Κανταρά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου