11.5.19

Γιώργος Μπουλούκος - "Μεταγραφή" champions league για τον Γ.Πατούλη !

Με την σύζυγο του Ολυμπιονίκη Στ.Κοζομπόλη
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ Γ.ΠΑΤΟΥΛΗ..

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ 

Μιλώντας ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, ο Γιώργος Μπουλούκος παρουσίασε
το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για μια θέση στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μέσω του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, καθώς και το βασικό διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαϊου, για πολιτική αλλαγή στο λεκανοπέδιο, σε εκδήλωση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Ο Γιώργος Μπουλούκος αναφέρθηκε στις καινούριες προτεραιότητες που γέννησε η πολυετής κρίση, την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα των τελευταίων ετών, να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στην Περιφέρεια Αττικής, και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ένα αναπτυξιακό πλαίσιο προωθητικών πρωτοβουλιών στην οικονομία, ώστε
Στις 26 Μαιου θα δώσει την μάχη για να αλλαξει η Περιφέρεια Αττικής σελίδα, στο πλευρό του Γιώργου Πατούλη, με την παράταξη
Δίπλα στον Γιώργο Μπουλούκο βρέθηκαν βουλευτές, συνάδελφοι και συμμαχητές του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Ολυμπιονίκες, υποψήφιοι και στους δυο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φίλοι και συνοδοιπόροι.
«Νέα Αρχή», μαζί με ενεργούς πολίτες και πεπειραμένους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης καθώς και επιστημονικών φορέων και επαγγελματικών ομάδων.
να ξαναζωντανέψουν οι τοπικές αγορές.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 'Καπηλειό': Μια ζεστή ταβέρνα που ξεχειλίζει από την παράδοση! KALAMATA: 'Kapilio': A cozy tavern overflowing with tradition!

Το περιβάλλον ζεστό, με χρώματα και ύφος που αμέσως σε ζεσταίνουν.
Η σημερινή εποχή, επιβάλλει βέβαια και κάτι άλλο. 

Λογικές τιμές – για την ακρίβεια χαμηλές τιμές, χωρίς όμως να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα.

Ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος, το «Καπηλειό » είναι μια ταβέρνα που προσφέρει  μια πλούσια δόση νοσταλγίας δίπλα στα πιάτα της. Διαθέτοντας ένα εσωτερικό διακοσμημένο με στοιχεία του Μεσσηνιακού λαϊκού πολιτισμού, η ταβέρνα κάνει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα με μεζέδες και συνταγές της τοπικής κουζίνας, καθώς και καταπληκτικά επιδόρπια και απεριτίφ.

Μέσα στο ιστορικό κέντρο της  Καλαμάτας σε μια περιοχή μακριά από την κίνηση και την ένταση της πόλης, αυτή η παραδοσιακή ταβέρνα καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα οικείο και ζεστό περιβάλλον.
Γεμάτη Μεσσηνιακές γευσεις στο μενού  μπορούν να ικανοποιήσουν και αυτούς που προτιμούν τα παραδοσιακά πιάτα με μεζέδες, και εκείνους που προτιμούν να επιλέξουν το δικό τους κύριο πιάτο.

Εκτός από τα κρέατα και τα φαγητά φούρνου  η ταβέρνα προσφέρει επίσης μια εναλλακτική πρόταση σε πιάτα ψαριών σε όσους τα προτιμούν.
 Η τελική πινελιά στο γεύμα έρχεται με τη μορφή δωρεάν σερβιρίσματος φρέσκου, σπιτικό επιδόρπιου, το οποίο  συνήθως είναι  μια γλυκιά έκπληξη.

Διεύθυνση: Αγίου Παντελεήμονος 10 Ιστορικό κέντρο Καλαμάτας 


'Kapilio': A cozy tavern overflowing with tradition!

The environment is warm, with colors and style that instantly warm you up.
Today's time, of course, implies something else. Reasonable prices - for accurately low prices, but without any reduction in quality.


A warm and inviting place, Kapilio is a tavern that offers a rich dose of nostalgia next to its dishes. Featuring an interior decorated with elements of the Messinian folk culture, the tavern makes some of the most typical dishes with local appetizers and recipes, as well as amazing desserts and aperitifs.

Situated in the historic center of Kalamata in an area away from the traffic and the intensity of the city, this traditional tavern welcomes guests in an intimate and warm environment.
Full Messinian tastes in the menu can also satisfy those who prefer traditional mezedes, and those who prefer to choose their own main dish.

In addition to meat and bakery dishes, the tavern also offers an alternative to fish dishes for those who prefer it.
 The final touch to the meal comes in the form of free serving of fresh homemade dessert, which is usually a sweet surprise.


Address: Agios Panteleimonos 10 Historic center of Kalamata

Τελικός Κυπέλλου: «Απειλητικό» μήνυμα προκάλεσε πανικό στoυς τηλεθεατές

Για λίγα δευτερόλεπτα, η εικόνα από το ΟΑΚΑ διακόπηκε και στις οθόνες έκανε την εμφάνισή του ένας μαυροφορεμένος άντρας



Αναστάτωση και ερωτηματικά σε αρκετούς χρήστες των social media προκάλεσε η εικόνα που εμφανίστηκε στις οθόνες κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.
Για λίγα δευτερόλεπτα, η εικόνα από το ΟΑΚΑ διακόπηκε και στις οθόνες έκανε την εμφάνισή του ένας μαυροφορεμένος άντρας, με καπέλο και καλυμμένο το πρόσωπο, που απηύθυνε ένα απειλητικό μήνυμα. Ο άντρας ακούστηκε να λέει ότι, σε ένα μήνα από τώρα, οι υπεύθυνοι («αυτοί που φταίνε») θα τιμωρηθούν και πως ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα από σήμερα!
Ωστόσο μετά τον σάλο που ξέσπασε εμφανίστηκε τρέιλερ που ενημέρωνε ότι το συγκεκριμένο βίντεο αφορούσε teaser σειράς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - "Φτωχικά" εγκαίνια στο εκλογικό κέντρο του Γ.Δέδε

 Τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στην οδό Ιατροπούλου  στην Καλαμάτα έκανε σήμερα το απόγευμα  ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δέδες

Μιλώντας σε ένα ισχνό ακροατήριο ο κος Δέδες κάλεσε τους πολίτες της Καλαμάτας να δώσουν το παρών και να στηρίξουν την πρόταση του συνδυασμού του  σημειώνοντας πως “πρέπει να ξεμπερδεύουμε με το παλιό”.
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έδωσε το στίγμα του και μίλησε για τους “Νέους Δρόμους” που ανοίγονται.

Κυριακή 12 Μαίου : Γιορτή της Μητέρας - Πώς καθιερώθηκε

Γιορτή της Μητέρας: Η Ημέρα της Μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.
Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έτσι φέτος, «πέφτει» στις 12 Μαΐου!
Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.
Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.
Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου.
Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.
Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε Ανοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες, σύμφωνα με το wikipedia.
Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Νέο αιχμηρό σκίτσο Αρκά για τον Τσίπρα και την εξουσία

«Όταν έχεις πουλήσει τα πάντα για να πάρεις και να κρατήσεις την εξουσία…»

Την πολιτική κατάσταση στη χώρα, ειδικά το τελευταίο διάστημα που ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις με μια κυβερνητική πλειοψηφία «ευκαιρίας» που διαμορφώνεται αναλόγως των θέσεων εξουσίας και της… συγκυρίας, καυτηριάζει με νέο του σκίτσο ο Αρκάς.

Ο γνωστός του πρωταγωνιστής εμφανίζεται προβληματισμένος, να σχολιάζει: «Όταν έχεις πουλήσει τα πάντα για να πάρεις και να κρατήσεις την εξουσία, η προοπτική να τη χάσεις γίνεται εφιαλτική, γιατί σε αφήνει χωρίς τίποτα»!

Προφανώς ο Αρκάς αναφέρεται στα όσα έχει κάνει ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα, αλλά και οι υπουργοί που διορίζονται για να «μείνουν» στην καρέκλα και να εξαγοραστεί η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως άλλωστε καταγγέλει η αντιπολίτευση.

Πανελλαδικές εξετάσες: Τι συμβουλεύουν οι περσινοί «πρώτοι των πρώτων»


Μάιος. Ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου κατά την οποία κάθε ελληνική οικογένεια που έχει παιδί το οποίο φοιτά στην Γ' λυκείου, μπαίνει σε ρυθμούς Πανελλαδικών.
Ο τελευταίος μήνας πριν τις εξετάσεις, με τις τελευταίες επαναλήψεις και τις τελευταίες παρουσίες στα μαθητικά θρανία.  Είναι, όμως, και ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, τα τελευταία 16 χρόνια, η τιμητική βράβευση «των πρώτων εκ των πρώτων», για όσους αρίστευσαν την περασμένη χρονιά.
Χθες, Παρασκευή, σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η τράπεζα Eurobank τίμησε τους 58 αριστεύσαντες, έναν από κάθε νομό της χώρας.
Οι «πρώτοι των πρώτων», έναν χρόνο μετά τη δική τους εμπειρία από τις πανελλαδικές, έχουν ένα κοινό μήνυμα προς τους φετινούς υποψήφιους: υπομονή και επιμονή.

Φοιτήτρια καταγγέλλει απόπειρα βιασμού εντός του ΑΠΘ

Απόπειρα βιασμού εις βάρος της κατήγγειλε ότι δέχθηκε μία φοιτήτρια εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την περασμένη Τετάρτη
Σύμφωνα με την εφημερίδα Φοιτητικά Νέα, η νεαρή κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση εντός του Ιδρύματος. Ειδικότερα, φοιτήτρια που σπουδάζει στο Τμήμα Ιατρικής ανέφερε σε καθηγητή του Τμήματος ότι περίπου στις 13.00 το μεσημέρι της Τετάρτης δέχθηκε απόπειρα βιασμού από άγνωστο εξωπανεπιστημιακό άνδρα, στις τουαλέτες του Τμήματος (Ανατομείο).
Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Θεόδωρο Λαόπουλο το ΑΠΘ, διερευνά το περιστατικό.
«Υπήρχε μία αναφορά, η οποία δεν έγινε στην υπηρεσία φύλαξης. Το διερευνούμε το περιστατικό. Υπάρχει μια πληροφορία από κάποιο καθηγητή Ιατρικής ότι μία φοιτήτρια ανέφερε απόπειρα βιασμού. Από όσο ξέρω δεν υπάρχει αναφορά στην Αστυνομία. Ψάχνουμε να επικοινωνήσουμε με την φοιτήτρια για να δούμε τις ακριβώς συνέβη», ανέφερε στο Thestival. gr, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος.
Σημειώνεται ότι στην Αστυνομία δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία για το περιστατικό.
Όπως αναφέρουν τα Φοιτητικά Νέα, μια ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 7 Μαΐου το απόγευμα, δύο φοιτήτριες του ΑΠΘ δέχθηκαν επίθεση υπό την απειλή μαχαιριού εντός της Πανεπιστημιούπολης, καθώς έφευγαν από την Σχολή. Μία από τις φοιτήτριες, ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση μαζί με συμφοιτήτρια της από τοξικομανή μέσα στο campus καθώς έφευγαν από διάλεξη που είχαν παρακολουθήσει.

thestival

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού

Χαλάει ο καιρός,  από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Όπως προειδοποιεί το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η κακοκαιρία θα είναι παρατεταμένη
Με φόντο τη νέα μεταβολή του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Ελπιδοφόρος: Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Μόλις στα 52 του χρόνια ο νέος Αρχιεπίσκπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, είναι από τους πλέον δραστήριους ιεράρχες και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.
Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, εξελέγη, από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνόδο στο Φανάρι νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το περασμένο Σάββατο.
Για τους γνωρίζοντες είναι η ιδανικότερη επιλογή. Ιεράρχης με σπάνιο βιογραφικό και οξυδέρκεια, με επικοινωνιακό ταλέντο και σύγχρονο τρόπο αντίληψης. Αποτέλεσε δε και αξιοσημείωτο γεγονός ο τρόπος που έχει χειριστεί το θέμα για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική σχολή της Χάλκης.
Η πορεία του Νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής
Μόλις στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι από τους πιο δραστήριους Μητροπολίτες του Φαναρίου και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, ενώ όσοι τον γνωρίζουν επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο ιεράρχη που διακρίνεται για την καλοσύνη του και την αγάπη του προς το συνάνθρωπο.
Ο κ. Ελπιδόφορος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991.
Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Το έτος 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πάνσεπετο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εν συνεχεία, διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το επόμενο έτος 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.
Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.
Το έτος 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο. Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προήχθη σε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Το 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση - Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.
Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.
Το 2018 στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.
Ο Ελπιδοφόρος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική.
Η επίσημη ανακοίνωση
Η Αρχιγραμματεία της Αγίας και ιεράς Συνόδου εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση της πλήρωσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Σήμερον, Σάββατον, 11ην Μαΐου 2019, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνεχίζουσα τάς ἐργασίας αὐτῆς, προέβη εἰς πλήρωσιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, χηρευσάσης μετά τήν οἰκειοθελῆ παραίτησιν τοῦ μέχρι τοῦδε ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου.
Οὕτω, εἰσηγήσει, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι κατελθόντες εἰς τόν Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν, μετά τήν ἐπίκλησιν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ψήφους κανονικάς προβαλόμενοι ἐξελέξαντο παμφψηφεί Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί Καθηγητήν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».

Δήμος Πύλου – Νέστορος : Παραιτήθηκε από δημοτικός υπάλληλος ο υποψήφιος δήμαρχος Παν.Καρβέλας ;

ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/5/2019

Κώλυμα και ασυμβίβαστο σε περίπτωση μη παραίτησης  για τον  υποψήφιο δήμαρχο!

Έχουν το δικαίωμα οι υπάλληλοι των Δήμων και των Περιφερειών καθώς και των νομικών τους προσώπων να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στον ΟΤΑ στον οποίο υπηρετούν;

Το ερώτημα μας απευθύνεται κυρίως στον υπάλληλο του Δήμου Πύλου – Νέστορος ο οποίος είναι και υποψήφιος δήμαρχος του ιδίου δήμου κο  Παν. Καρβέλλα ο οποίος δεν γνωρίζουμε εάν μέσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες  υπέβαλλε την παραίτηση του από την οργανική θέση που κατέχει στον δήμο ενώ ταυτόχρονα κάνει χρήση πολυετούς άδειας άνευ αποδοχών  στερώντας την αντίστοιχη θέση από κάποιο άνεργο νέο ή νέα που έχουν πτυχία ανωτάτων σχολών με αντικείμενο την οργάνωση και διοίκηση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 

Εάν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα του «Κλεισθένη » ζητούμε συγνώμη από τον κο Καρβέλα εάν όχι υπάρχει πρόβλημα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστο που σε περίπτωση εκλογικής του επικράτησης η συνέχεια θα δοθεί πιθανόν μέσα στις δικαστικές αίθουσες 

 Ο κος Καρβέλας  είναι ο μόνος αρμόδιος για την σωστή ενημέρωση του ψηφοφόρου δημότη, αναμένοντας την απάντηση του αναφέρουμε την ισχύουσα νομοθεσία 

Κωλύματα υπαλλήλων των ΟΤΑ κατά τον «Κλεισθένη1»
Το άρθρο 14 του ν.3852/2010 τροποποίησε ο νομοθέτης του ν.4555/2018 με το άρθρο 10.
Οι Γενικοί Γραμματείς των Δήμων και οι δικηγόροι των Δήμων με έμμισθη εντολή δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στο Δήμο όπου υπηρέτησαν κατά την προηγούμενη των εκλογών αυτοδιοικητική περίοδο (τετραετία)
Ως προς τους υπαλλήλους των Δήμων αλλά όλων των νομικών τους προσώπων τα οποία έχει συστήσει ή μετέχει ο Δήμος.
Το κώλυμα αναφέρεται στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Το κώλυμα των υπαλλήλων επεκτείνεται όχι μόνο στους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων. Ως προς αυτό επεκτείνεται σχέση με τη διάταξη του Καλλικράτη.
Το κώλυμα δεν αφορά όμως τους εργαζόμενους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (συμβασιούχους) οι οποίοι δεν έχουν κώλυμα αν είναι υποψήφιοι. Ως προς αυτό  το κώλυμα περιορίζονται στους μονίμους και με σχέση αορίστου χρόνου.
Μπορεί πάντως ένας δημοτικός υπάλληλος ή υπάλληλος των νομικών προσώπων του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων να είναι υποψήφιος αρκεί να παραιτηθεί από την θέση του  πριν την ανακήρυξη των εκλογών και να επανέλθει στην υπηρεσία εάν δεν εκλεγεί
Με τον Κλεισθένη 1 και ειδικότερα με το άρθρο 50 του ν.4555/2018  που τροποποιεί το άρθρο 117 του ν.3852/2010  το κώλυμα των υπαλλήλων των Δήμων για πρώτη φορά από την ίδρυση της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (νομαρχιακής και περιφερειακής) επεκτείνεται και στους υπαλλήλους των Περιφερειών.
Οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου (μόνιμοι) και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Περιφέρειας και των νομικών προσώπων που έχει συστήσει ή στα οποία  μετέχει η Περιφέρεια (πχ. Αναπτυξιακές Εταιρίες, Περιφερειακό Ταμείο κ.ο.κ) δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ή Περιφερειακοί Σύμβουλοι στην Περιφέρεια στην οποία υπηρετούν. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν πάντως να παραιτηθούν από την θέση τους πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων και να  επανέλθουν εάν δεν εκλεγούν μετά τις εκλογές.
Κώλυμα εκλογιμότητας εξακολουθεί να ισχύει για τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας καθώς και για τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή στις περιφέρειες που υπηρέτησαν κατά την προηγούμενη των εκλογών αυτοδιοικητική περίοδο (τετραετία).
Οι  εργαζόμενοι στις Περιφέρειες και στα νομικά τους πρόσωπα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεν έχουν κώλυμα εκλογιμότητας.
Παραίτηση και επάνοδος των υπαλλήλων των ΟΤΑ που είναι υποψήφιοι.
Η Παραίτηση του υπαλλήλου του Δήμου, ή της Περιφέρειας ή των νομικών τους προσώπων (στην περίπτωση του Κλεισθένη 1) γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 30 του Π.Δ.26/2012 (Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών) και ειδικότερα με τις διατάξεις  των παρ.1-4  του άρθρου 30  αναλόγως εφαρμοζόμενες. Συγκεκριμένα η παραίτηση  είναι γραπτή και η επίδοσή της γίνεται με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου για την ανακήρυξη των υποψηφίων δικαστηρίου, πριν από την ημέρα της ανακήρυξης.
 Η παραίτηση που επιδόθηκε δεν ανακαλείται. Αυτή θεωρείται ότι έγινε αυτοδικαίως αποδεκτή με την επίδοσή της.  Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διαβιβάζει την παραίτηση, χωρίς αναβολή, στην αρμόδια για την παραλαβή της αρχή η οποία προβαίνει άμεσα στις διαδικασίες δημοσίευσης της παραίτησης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η επιστροφή στην υπηρεσία που λαμβάνει χώρα μετά τις εκλογές και υπό την προϋπόθεση ότι ο υπάλληλος που ήταν υποψήφιος δεν εκλέχθηκε  καταστρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν.4257/2014 που ορίζει ότι : «Τακτικοί υπάλληλοι των Δήμων, των Ν.Π.Δ.Δ. και ιδρυμάτων αυτών, υπάλληλοι Ν.Π.Ι.Δ., πλην αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι δήμοι, στους οποίους υποβάλλουν υποψηφιότητα, και τακτικοί υπάλληλοι των δήμων που συνενώνονται στο νέο Δήμο που προκύπτει από τη συνένωση, καθώς και τακτικοί υπάλληλοι των Περιφερειών, που παραιτούνται, υποχρεωτικώς, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα, κατά περίπτωση, εκλογική νομοθεσία, επανέρχονται αυτοδικαίως στην ενεργό υπηρεσία, εάν δεν εκλεγούν ή λήξει, σε περίπτωση εκλογής τους, για οποιονδήποτε λόγο η θητεία τους
Συνεπώς σε κάθε περίπτωση οι Υπάλληλοι των Δήμων και των Περιφερειών που παραιτούνται για να είναι υποψήφιοι μετά τις εκλογές εάν δεν εκλεγούν επανέρχονται στην υπηρεσία ενώ εάν εκλεγούν επανέρχονται μόνο μετά τη λήξη της θητείας τους.

Β.Μ

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος (8.30μμ) στο ΟΑΚΑ

Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας διεξάγεται απόψε ο 77ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Αντιμέτωπες δύο παραδοσιακές δυνάμεις.
Η ΑΕΚ με τους 24 τελικούς και τα 15 τρόπαια και ο ΠΑΟΚ με τους 19 τελικούς και τα 6 τρόπαια. Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που το ζευγάρι του τελικού είναι το ίδιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ουδέποτε έχει ξανασυμβεί, με τον ήδη πρωταθλητή ΠΑΟΚ να είναι νικητής τις δύο προηγούμενες χρονιές και φέτος να επιδιώκει να πετύχει για πρώτη φορά το νταμπλ.
Ο ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, του πρώτου μετά από 34 χρόνια, θέλει και να κάνει το νταμπλ, απέναντι στην πρώην πρωταθλήτρια ΑΕΚ που θέλει να κλείσει με το τρόπαιο του Κυπελλούχου μια χρονιά που ενώ ξεκίνησε ιδανικά εξελίχθηκε πολύ άσχημα για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ.
Ο τελικός θα γίνει δυστυχώς χωρίς θεατές, πλην λίγων. Περίπου 1500 άτομα με προσκλήσεις θα βρίσκονται στο ΟΑΚΑ. Όμως δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ που έφτασαν από πολλά μέρη της χώρας έχουν καταλάβει θέσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων γύρω από το Στάδιο για την αποφυγή επεισοδίων. Ήδη Παρασκευή βράδυ υπήρξαν συμπλοκές φιλάθλων των δύο ομάδων στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Για πρώτη φορά ο τελικός θα γίνει με την υποστήριξη του τηλεοπτικού συστήματος VAR, που καθιερώνεται πια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από τη νέα σεζόν.
Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Γερμανός Φέλιξ Τσβάιερ.

Η τηλεοπτική κάλυψη.

Οι φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τελικό απευθείας από την Cosmote tv ή από την ERT SPORTS σε μαγνητοσκόπηση μετά το τέλος της απονομής. Η συνδρομητική τηλεόραση έχει αρχίσει τις ενημερωτικές εκπομπές από την Παρασκευή και συνεχίζει.
Στις 6μμ θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση με την «Ώρα Τελικού» και τις πρώτες συνδέσεις από το ΟΑΚΑ, τις πρώτες πληροφορίες από τον χώρο των αποδυτηρίων, τις αφίξεις των αποστολών, αλλά και τον υπεύθυνο για θέματα V.A.R. στην Ελλάδα, Μιχάλη Κουκουλάκη, ο οποίος θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο, θα εφαρμοστεί το (τηλεοπτικό) σύστημα βοήθειας των διαιτητών για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Αύγουστο ολοκληρωμένα. Μετά το τέλος του παιχνιδιού, τις απονομές κλπ θα υπάρχουν με συνδέσεις με Θεσσαλονίκη και Νέα Φιλαδέλφεια για τα επινίκια.
Συνολικά με βάση το πλάνο εργασίας που έχει «στηθεί» η κάλυψη θα γίνει από 17 δημοσιογράφους, 100 περίπου τεχνικούς και μέσα από 35 κάμερες.

Αυτό το εύκολο και απλό τέχνασμα θα σας αποκαλύψει αν αρέσετε σε κάποιον ή όχι

Πώς μια γυναίκα μπορεί να καταλάβει αν αρέσει σε έναν άνδρα; 
Οι ερευνητές βρήκαν την απάντηση.

Είναι το κύριο ερώτημα που έχουν πολλές γυναίκες όταν ξεκινούν μια νέα γνωριμία με έναν άνδρα. «Του αρέσω;», «με βρίσκει ελκυστική;», «πως θα καταλάβω αν πραγματικά με θέλει;».
Έχεις βγει μαζί του μερικά ραντεβού, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Δεν θέλεις να κάνεις το ίδιο λάθος. Δεν θέλεις για ακόμη μία φορά να διαβάσεις λάθος τα σημάδια.
Πώς θα είσαι σίγουρη ότι του αρέσεις και ότι σε βλέπει ερωτικά;
Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβεις αν αρέσεις σε έναν άνδρα ή όχι, αφού η συμπεριφορά στην πραγματική ζωή και στα social media μπορεί πραγματικά να σε μπερδέψει.
Τα καλά νέα είναι πως οι ερευνητές βρήκαν ένα απλό και εύκολο τέχνασμα για να ξέρεις αν σε βρίσκει γοητευτική.
Ερευνες έδειξαν ότι οι άνδρες που βρίσκουν ελκυστική μια γυναίκα αλλάζουν τον τόνο της φωνής τους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την ηχογράφηση της φωνής 200 ανδρών και γυναικών. Έβγαλαν το συμπέρασμα πως ειδικά οι άνδρες έχουν την τάση να χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής τους όταν βρίσκονται μπροστά σε μια γυναίκα που τους ενδιαφέρει ερωτικά.
Οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσέξεις τον τρόπο που σου μιλάει. Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Liverpool στην Αγγλία ο τόνος της φωνής ενός άνδρα μπορεί να δείξει αν τον ενδιαφέρει μια γυναίκα ή όχι.


bovary.gr

Έτσι θα ψηλώσουν τα παιδιά περισσότερο

Παρότι τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατό χρόνων είμαστε από τους λαούς που ψήλωσαν περισσότερο σε σχέση με πολλούς άλλους, όλοι έχουν την έγνοια του πως θα ψηλώσουν κι άλλο τα παιδιά τους.
Ιδού, όσα γνωρίζουμε για τη βέλτιστη ανάπτυξη των παίδων.
Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ελληνίδες πήραν μέσα σε 100 χρόνια 15 πόντους. Το 1914 οι άντρες ήταν κατά μέσο όρο στο 1,62, ενώ τo 2016 έφτασαν στο 1,77. Ψήλωσαν δηλαδή κατά 15 εκατοστά μέσα σε έναν αιώνα. Από την άλλη πλευρά οι Ελληνίδες, από το 1,50 που ήταν κατά μέσο όρο το 1914 το ύψος τους πλέον ανέρχεται στο 1,65. Μπορούμε να πάμε ψηλότερα όμως, αν και αποδεδειγμένος τρόπος για να ψηλώσει το παιδί περισσότερο από ότι είναι γενετικά καθορισμένο δεν υπάρχει. Αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι κάποιο πρόβλημα ανάπτυξης που μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή και με τις καθημερινές συνήθειες. Υπάρχουν όμως και πολλές λεπτομέρειες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη θετικά ή αρνητικά.
Τρεις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών. Τα γονίδια, η διατροφή και οι καθημερινές συνήθειες. Και εφόσον για το πρώτο δεν μπορεί να γίνει κάτι -ό,τι έγινε έγινε την ώρα της σύλληψης- ας δούμε πως μπορούμε να επηρεάσουμε τα άλλα δύο και να βοηθήσουμε τα παιδιά να πιάσουν το γενετικό τους ταβάνι.
Διατροφή
Τα παιδιά χρειάζονται μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή για να τροφοδοτήσουν τoν οργανισμό τους με την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να υπάρχει συνεχής σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Ειδικότερα, όμως, το ασβέστιο (από τα γαλακτοκομικά) βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και η βιταμίνη D καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του. Στην Ελλάδα υπάρχει τα τελευταία χρόνια μειωμένη κατανάλωση βιταμίνης D διότι κυριαρχεί ένας φόβος να βγαίνουμε στον ήλιο, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούμε αντηλιακά με μεγάλο βαθμό προστασίας. Ως γνωστόν, η βιταμίνη D δεν προσλαμβάνεται από τις τροφές αλλά συντίθεται στο δέρμα. Η έλλειψη της λόγω του περιορισμένου χρόνου που περνούν τα παιδιά στην ύπαιθρο, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο καθώς και το ότι στις μεσογειακές χώρες δεν υπάρχουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, ενδεχομένως να οδηγεί στη ανάγκη συμπληρωματικής χορήγησης κατά τους χειμερινούς μήνες ιδιαίτερα σε παιδιά με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Επιστρέφοντας στο γάλα, η σωστή δοσολογία μετά τα 6 έτη και μέχρι την εφηβεία είναι το μισό λίτρο.

Καθημερινές συνήθειες

Τα παιδιά που ασκούνται, συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής φαίνεται να ψηλώνουν περισσότερο, φτάνοντας τα ανώτερα γενετικά τους όρια.
Η άσκηση είναι ερέθισμα για την έκκριση της αυξητικής ορμόνης και δρα ευεργετικά σε πολλά επίπεδα στον οργανισμό. Ενισχύει την εναπόθεση ασβεστίου στα κόκαλα, ενισχύει το μεταβολισμό, αυξάνει τη μυϊκή μάζα, μειώνει το λίπος. Άρα συστήνονται τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χορός. Προσοχή! Τα βάρη και η πολύ έντονη ενασχόληση με την ενόργανη γυμναστική δεν ευνοεί το ρυθμό ανάπτυξης λόγω μεγάλης μυϊκής ανάπτυξης που μπορεί να βλάψει την επιφυσιακή πλάκα των οστών.
Κάτι άλλο κρίσιμο είναι ο ύπνος. Ο επαρκής ύπνος, άνω των 8 ωρών στις σωστές ώρες, δηλαδή πριν τις 22.00, θεωρείται επίσης αναπτυξιακό προαπαιτούμενο που δεν πρέπει να υποεκτιμάται.


ygeiamou.gr

ΣτΕ: «Κόκκινη κάρτα» στους άθεους – Ζητούσαν να κατέβουν θρησκευτικές εικόνες

“Κόκκινη κάρτα” έβγαλε για μία ακόμα φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αίτημα της Ένωσης Αθέων να αφαιρεθούν οι εικόνες από την αίθουσα της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Το αίτημα τέθηκε εκ νέου σήμερα πριν την έναρξη της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτκού Δικαστηρίου για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου. Την αίτηση ακύρωσης έχει καταθέσει η Ένωση Αθέων και γονείς. Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο νομικός παραστάτης της Ένωσης έθεσε θέμα να αφαιρεθούν θα θρησκευτικά σύμβολα από τη δικαστική αίθουσα του ΣτΕ.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με παρεμπίπτουσα απόφασή της απέρριψε το αίτημα της Ένωσης με ψήφους 24 υπέρ έναντι 3 κατά.
Συζήτηση για αναγραφή θρησκεύματος στο ΣτΕ
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συζήτηση της προσφυγής της Ένωσης και γονέων σχετικά με το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου των μαθητών.
Στο «επίκεντρο» της συζήτησης βρέθηκε το εάν η καταχώριση του θρησκεύματος έρχεται σε σε αντίθεση με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το σκέλος που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.
Το θέμα τέθηκε αρχικά από την εισηγήτρια Μαρλένα Τριπολιτσιώτη.
Ο δικηγόρος της Ένωσης υποστήριξε ότι με την επίμαχη αναγραφή του θρησκεύματος πάνω στο απολυτήριο παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός προσωπικών δεδομένων και η προστατευόμενη θρησκευτική ελευθερία.
Ακόμη, ανέφερε ότι το απολυτήριο του Λυκείου θα συνοδεύει τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή και σε όλη τους την επαγγελματική σταδιοδρομία.
Οι απαντήσεις του ΣτΕ
Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, με την τελευταία αυτή άποψη-επιχειρηματολογία συντάχθηκε και η πρόεδρος του ΣτΕ, η οποία εξέφρασε τη θέση ότι και μετά από αρκετά χρόνια από την αποφοίτηση σου και όταν ακόμη έχεις αποκτήσει και άλλους τίτλους σπουδών, σου ζητούν το απολυτήριο του Λυκείου, το οποίο αναγράφει το θρήσκευμα.
Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του ο συνήγορος της Ένωσης επικαλέστηκε την απόφαση του ΣτΕ για την διαγραφή του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.
Η δικηγόρος του Δημοσίου (ΝΣΚ) έθεσε το ζήτημα εάν θεμελιώνει έννομο συμφέρον η Ένωση να καταθέσει αίτηση ακύρωσης για το επίμαχο θέμα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι γονείς που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ δεν είναι μέλη της εν λόγω Ένωσης.
Με το να αναγράφεται στο απολυτήριο το πεδίο του θρησκεύματος το θρήσκευμα του μαθητή, όχι μόνο δεν προσβάλει κανένα δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά αντίθετα το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρεται στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ - Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από το βράδυ της Κυριακής

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους....

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες της Κυριακής 12 Μαΐου.
      Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
      Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
      Αναλυτικά αύριο Κυριακή από αργά το βραδύ και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τη Δευτέρα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και η δυτική Στερεά θα είναι οι περιοχές όπου θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, κατά τόπους.
      Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη δυτική και σύντομα και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και ως το μεσημέρι στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
      Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα επηρεάσουν, τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας την ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, καθώς και την Εύβοια.

Χρήσιμες συμβουλές για να έχετε καλύτερο Wi-Fi

Πέντε απλά αλλά χρήσιμα tips, με την βοήθεια της devolo, για τη βελτίωση του Wi-Fi και κατ’ επέκταση της διάθεσής σας. 

Αποτελεί κοινό τόπο ότι το Wi-Fi αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες τεχνολογικές δημιουργίες της εποχής μας και το Internet είναι πλέον, άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί του. Τουλάχιστον όταν το Wi-Fi λειτουργεί σωστά.
Γιατί όταν αυτό δε συμβαίνει, η αργή μεταφορά δεδομένων είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα που μεταφράζεται σε απογοήτευση για το χρήστη. Υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να κάνουμε απλά βήματα προς τη βελτίωση της ταχύτητας και κατ’ επέκταση της ποιότητας του σήματος Wi-Fi.
Σας προσφέρουμε πέντε απλά αλλά χρήσιμα tips, με την βοήθεια της devolo, για τη βελτίωση του Wi-Fi και κατ’ επέκταση της διάθεσής σας.
Αναλύστε τη σύνδεση σας
Μόλις ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το δίκτυό σας, γίνεται σαφές κατά πόσον έχετε ή όχι, καλή ασύρματη κάλυψη. Είναι εύκολο να καταλάβετε αν υπάρχει πρόβλημα σε αυτήν ακόμη κι αν δεν είστε τεχνικός. Θα πρέπει όμως, να εξετάσετε λεπτομερώς τις παραμέτρους σύνδεσης του Internet. Μία χρήσιμη επιλογή εφαρμογής ανάλυσης της σύνδεσης την οποία συστήνουν και οι ειδικοί είναι το “Ekahau HeatMapper”. Αυτή η εφαρμογή επιτρέπει να ξεκινήσετε με τη δημιουργία ενός σχεδίου «κάλυψης» του σπιτιού σας με ασύρματο Internet.
Στη συνέχεια, μπορείτε να μετρήσετε την κάλυψη του Wi-Fi (πράσινο =καλή απόδοση, κόκκινο =κακή ή μηδενική λήψη). Πολλοί χρήστες επιλέγουν επίσης το “Wi-Fi Analyzer”.
Βελτίωση συνθηκών
Καταρχήν μην μπείτε αμέσως στη διαδικασία να αγοράσετε μία ακριβή συσκευή για τη βελτίωση του Wi-Fi. Ξεκινήστε την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών που ήδη έχετε ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές. Ο router είναι η μόνη πηγή ασύρματου σήματος. Για να επιτευχθεί η βέλτιστη κάλυψη, τοποθετήστε τον στην πιο κεντρική διαθέσιμη θέση μέσα στο σπίτι. Ο router θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί, όσο ψηλότερα γίνεται, όπως για παράδειγμα πάνω σε ένα ντουλάπι ή σε ένα ψηλό ράφι, ώστε να παρέχει καλύτερη διανομή του σήματος.
Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή Wi-Fi δεν κρύβεται πίσω από αντικείμενα, όπως για παράδειγμα μια γλάστρα ή ένα ντουλάπι. Μπορεί αισθητικά να φαίνεται καλύτερα, αλλά δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην απόδοσή του Wi-Fi. Εάν ο router διαθέτει μία ή περισσότερες κεραίες, «παίξτε» λίγο με τους προσανατολισμούς. «Στοχεύστε» στα σημεία που έχουν κακή λήψη έτσι ώστε να επιτύχετε την επιθυμητή βελτίωση
Παρακάμψτε τα εμπόδια
Εάν οι παραπάνω προσπάθειες δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, θα πρέπει να υπερπηδήσετε όλα τα εμπόδια και να ασχοληθείτε με τις ρυθμίσεις του router σας. Μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά δεν είναι. Αρχικά, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων του router σας, ώστε να μπορέσετε να αναιρέσετε τις αλλαγές, αν κάτι πάει στραβά. Οι περισσότεροι routers διαθέτουν αυτήν την επιλογή στο μενού.
Εάν λοιπόν υπάρχει αυτή τη δυνατότητα, ελέγξτε τη λειτουργία του καναλιού σας. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα το κανάλι που χρησιμοποιεί το Wi-Fi για τη μετάδοση καθώς επίσης και πόσα ασύρματα δίκτυα υπάρχουν στο χώρο, τα οποία χρησιμοποιούν το ίδιο εύρος. Αν το κανάλι σας δείχνει πολύ απασχολημένο, απλά αλλάξτε κανάλι.
Ορισμένοι routers έχουν οριστεί από προεπιλογή σε μια χαμηλή ισχύ εκπομπής, προκειμένου να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια. Αν αυτό ισχύει στην περίπτωση της συσκευής σας, ρυθμίστε το router σας σε ένα υψηλότερο επίπεδο ισχύος ή ακόμα και σε μέγιστη ισχύ για να έχετε καλύτερη ασύρματη κάλυψη.
Πολλοί routers καλύπτουν πλέον και τη ζώνη των 5 GHz έως 2,4 GHz. Αυτό καθιστά δυνατή την επίτευξη σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων μεταφοράς σε μικρές αποστάσεις, ιδιαίτερα εάν τα πολλά άλλα ασύρματα δίκτυα γύρω σας χρησιμοποιούν το εύρος των 2,4 GHz. Δείτε αν μπορείτε να λάβετε καλύτερη λήψη με τη χρήση 5 GHz. Έχετε υπόψη σας ότι αυτό λειτουργεί μόνο αν οι δέκτες σας (smartphones, tablet, laptop) υποστηρίζουν επίσης τα 5 GHz.
Βελτιώστε τη λήψη
Αν τίποτα από όλα αυτά δεν βοήθησε, μέχρι τώρα, σημαίνει ότι ο router δεν ήταν το πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί η αιτία να είναι οι δέκτες σας. Οι υπολογιστές (φορητοί και σταθεροί) σας δίνουν τη δυνατότητα βελτίωσης της λήψης χρησιμοποιώντας Wi-Fi sticks, που είναι add-ons και παρέχουν εξωτερικές κεραίες Wi-Fi.
Ένα Wi-Fi stick θα βοηθήσει επίσης εάν το Wi-Fi module στο laptop ή το PC σας είναι κατεστραμμένο. Οι μονάδες USB είναι απλά συνδεδεμένες σε μια ανοιχτή θύρα και συνήθως εγκαθιστούν τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης αυτόματα. Αυτό επιτρέπει επίσης να ενημερώσετε παλαιότερο υλικό με τα νέα πρότυπα Wi-Fi (όπως "Ν" ή "AC").
Φυσικά, οι συμβουλές για την τοποθέτηση του router σας (βλέπε παραπάνω) ισχύουν και για τους δέκτες σας. Μια θέση με όσο το δυνατό λιγότερα εμπόδια προτιμάται. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ίσως βοηθήσει αν χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο επέκτασης USB, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση του δέκτη.
Powerline adapters – Η οριστική λύση για γρήγορο Wi-Fi
Αν καμία από τις προηγούμενες συμβουλές δεν έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε οι προσαρμογείς Powerline, (σε συνδυασμό με Wi-Fi repeaters) σίγουρα θα βοηθήσουν. Οι Wi-Fi repeaters είναι συνήθως η πρώτη επιλογή καθώς λύνουν το πρόβλημα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά κάποιες φορές οι επιδόσεις τους υστερούν σε σχέση με τις προσδοκίες των χρηστών.
Η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση είναι η αναβάθμιση του ασύρματου δικτύου με προσαρμογείς Powerline. Οι συμπαγείς προσαρμογείς χρησιμοποιούν τη γραμμή του ρεύματος ως καλώδιο δικτύου σε όλο το μήκος του, παρέχοντας ένα "φρέσκο" σημείο πρόσβασης Wi-Fi σε οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού σας. Οι συσκευές αυτές εγκαθίστανται εύκολα και προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Κατήγγειλε το αφεντικό της στο ΙΚΑ και εκείνος την άρπαξε από το λαιμό

Το περιστατικό είχε συμβεί κατά την διάρκεια ελέγχου που έκαναν υπάλληλοι του ΙΚΑ στην επιχείρηση του 73χρονου

Κατήγγειλε το αφεντικό της στο ΙΚΑ ότι δεν της «κολλάει» ένσημα και εκείνος άρπαξε από το λαιμό την 40χρονη υπάλληλο από την Αλβανία και τη χτύπησε στο θώρακα.
Για την αντίδραση του αυτή, ο 73χρονος Βολιώτης κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, το οποίο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, διατηρώντας την ίδια ποινή που του είχε επιβληθεί και πρωτόδικα.
Όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος είχε επιτεθεί στην 40χρονη υπάλληλο του τον Οκτώβριο του 2014, αλλά και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.
Το περιστατικό είχε συμβεί κατά την διάρκεια ελέγχου που έκαναν υπάλληλοι του ΙΚΑ στην επιχείρηση του 73χρονου, όταν η υπάλληλος προσπαθώντας να βρει το δίκιο της είχε καταγγείλει το αφεντικό της, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο.


dikastiko.gr

Νέο σχέδιο εθελουσίας εξόδου από την Εθνική Τράπεζα

Θα είναι ανοιχτό για 11 ημερολογιακές ημέρες.

Καινούργιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στους εργαζομένους, το οποίο θα είναι ανοιχτό για 11 ημερολογιακές ημέρες.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προτείνονται 4 επιλογές στους εργαζομένους, το πλαφόν για τις αποδοχές αποζημίωσης ορίζεται στα 170.000 ευρώ, η κατώτατη ηλικία δικαιούχων τα 30 έτη και για να αποχωρήσει κάποιος πρέπει να διαθέτει 3 χρόνια εργασίας στην τράπεζα. 

Κίνητρα
Κίνητρα και προσαυξήσεις δίδονται για την αποχώρηση ατόμων που υπερβαίνουν τα 50 έτη ηλικίας και για εκείνους που εργάζονται σε καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν.
Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα 13/05/2019 μέχρι και την Παρασκευή 24/05/2019 και ώρα 14:30. 

Τέσσερις επιλογές
Ειδικότερα οι επιλογές που δίδονται στους εργαζόμενους είναι οι ακόλουθες:
Η αποχώρηση και λύση της σύμβασης με αποζημίωση την οποία ο εργαζόμενος θα εισπράξει εφάπαξ. Ημερομηνία αποχώρησης είναι η 29η Μαΐου.
Η λήψη 2ετούς άδειας με αποδοχές και λήξη της σύμβασης στη λήξη της άδειας. Η τράπεζα θα χορηγήσει στον εργαζόμενο, από τις 30/05/2019, διετή άδεια με πλήρεις αποδοχές, κατά τη λήξη της οποίας η σύμβασή του θα λυθεί αυτοδικαίως την 29η/05/2021.
Κατά τη διάρκεια της 2ετούς άδειας, οι αναλογούσες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς φορείς ή λογαριασμούς θα καταβάλλονται κανονικά.
Η λήψη 3ετούς άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας.
Για 1 χρόνο θα καταβάλλονται μηνιαίως πλήρεις αποδοχές και για 2 χρόνια θα καταβάλλεται μηνιαίως το ήμισυ των αποδοχών. Κατά τη διάρκεια της 3ετούς άδειας θα καταβάλλονται οι αναλογούσες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία.
Η λήψη 4ετούς άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας. Για τις επιλογές της άδειας ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παροχής εργασίας προς την τράπεζα και εκείνη με τη σειρά της απαλλάσσεται των υποχρεώσεών της που συνδέονται άρρηκτα με την παροχή εργασίας εκ μέρους του εργαζόμενου και ιδίως με την υποχρέωση χορήγησης πάσης φύσεως αδειών.
Σύμφωνα με τους πίνακες που ανακοίνωσε η τράπεζα οι αποζημιώσεις έχουν ως εξής:
Ι. Προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο Υποστηρικτικού Προσωπικού
Το εν λόγω προσωπικό που έχει συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας του και 3ετή υπηρεσία στην Τράπεζα, θα λάβει 40 μηνιαίους μισθούς.

ΙΙ. Προσαύξηση προστατευόμενων τέκνων
Δίνεται 7.000 ευρώ προσαύξηση επιπλέον της βασικής αποζημίωσης για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

III. Προσαύξηση Μονάδων που διακόπτουν τις εργασίες τους
Δίνεται προσαύξηση 20% επί της βασικής αποζημίωσης.

V. Προσαύξηση ηλικίας
Δίνεται προσαύξηση επί της βασικής αποζημίωσης βάσει της ηλικίας του υπαλλήλου, ως εξής: 


Ηλικία Ποσοστό προσαύξησης βασικής αποζημίωσης

50-54 30%
55-59 20%
60-64 15%
65 και άνω 5% 


Για τους υπαλλήλους ηλικίας 55 ετών και άνω δίνεται ποσό επιπλέον της βασικής αποζημίωσης, το οποίο υπολογίζεται ως ακολούθως: ποσοστό 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού πολλαπλασιαζόμενο επί 36 μήνες (3 έτη).
Το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης (βασική αποζημίωση και προσαυξήσεις), το οποίο συνιστά αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με την τράπεζα, δεν θα υπολείπεται των 20.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τις 170.000 ευρώ.

Βουτιά θανάτου για 40χρονο από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας

Ταξίδεψε με το ταξί του στην Εύβοια για να βάλει τέρμα στη ζωή του…

Τέλος στη ζωή του έδωσε ένας 40χρονος το μεσημέρι της Παρασκευής (10/5) πέφτοντας από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πρόκειται για 40χρονο οδηγό ταξί από το Αιγάλεω Αττικής που φαίνεται ότι είχε ταξιδέψει ως τη Χαλκίδα με αποκλειστικό σκοπό να αυτοκτονήσει.

Η αστυνομία πάντως εξετάζει όλα τα στοιχεία προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα γύρω από τα αίτια της συγκεκριμένης τραγωδίας.

Κτηματολόγιο: Δεν πάει κανένας να κάνει δήλωση, έρχεται γενική παράταση

Προς γενική παράταση για τη συλλογή δηλώσεων προχωρούν από το Κτηματολόγιο εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής (14,62%) αλλά και της αδυναμίας - ιδίως στις αγροτικές περιοχές - πολλών ιδιοκτητών να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
 
Μέχρι στιγμής, η τρίμηνη παράταση (δηλαδή το εξάμηνο για τους κατοίκους εσωτερικού) είναι ο κανόνας. Τώρα όμως εξετάζεται να δοθούν επιπλέον τρεις μήνες. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - είναι αν αυτή η διευκόλυνση - παράταση δοθεί τμηματικά (όπως γίνεται έως τώρα) ή άπαξ.
Στόχος είναι έως τις αρχές του καλοκαιριού να έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Και αυτό διότι στις 10 Ιουνίου 2019 λήγει το εξάμηνο για 12 περιοχές (Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Αττική/Μέγαρα και Οινόη), ενώ στις 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για άλλες επτά περιοχές (Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα). Ηδη από την
ΠΟΜΙΔΑ εμμένουν στην πρότασή τους για καθολική παράταση των προθεσμιών - στις περιοχές που «τρέχει» η συλλογή δηλώσεων - έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, σε αυτή τη φάση από το Κτηματολόγιο αναζητούν μια «λειτουργική φόρμουλα». Και αυτή που φαίνεται να κερδίζει έδαφος θα προβλέπει να δέχονται από το Κτηματολόγιο μη ολοκληρωμένες δηλώσεις (με ελλείψεις δηλαδή στα δικαιολογητικά). Στη συνέχεια, ο ανάδοχος θα κλείνει ραντεβού στον ενδιαφερόμενο προκειμένου ο τελευταίος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που του λείπουν.
Τυπικά, αυτή η λύση μπορεί να... σκοντάψει στα πρόστιμα, αλλά όπως λένε πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, υπάρχει «η σκέψη της μη ενεργοποίησής τους». Διευκρινίζεται πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ενεργοποιημένα τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.


Πυξίδα τα Δωδεκάνησα

Πυξίδα για το τι πρόκειται να γίνει αποτελούν τα Δωδεκάνησα (ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου) όπου το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων λήγει τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 (η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου 2018).
Τυπικά αν δοθεί νέα παράταση στα Δωδεκάνησα, θα πρέπει να δοθεί και σε όλες τις άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εδώ ατύπως το σχέδιο είναι - τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση - ο ανάδοχος να δέχεται εκπρόθεσμα δηλώσεις, ανεξαρτήτως δηλαδή αν έχει λήξει η παράταση.
Σημειώνεται πως με βάση τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία, η διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού, με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης σε κάθε κατηγορία, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, εφαρμόζεται. Το εξάμηνο όμως έχει γίνει στην πράξη κανόνας για τους κατοίκους εσωτερικού.
Ετσι, αν αλλάξουν αυτά τα όρια, θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Και αυτό γίνεται μόνο με την κατάθεση τροπολογίας. Εάν γίνει όμως αυτό τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος οι ανάδοχοι να ζητήσουν επιπλέον χρήματα. Και εκεί «σκοντάφτει», μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η κατάθεση της τροπολογίας.

Δυσκολίες

Ολοι αναγνωρίζουν ότι στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, που αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη, υπάρχουν δυσκολίες αφού πολλοί ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, με συνέπεια αρκετοί να αποφεύγουν να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους. Το πρόγραμμα στην πλειονότητά του αφορά - κυρίως - αγροτικές περιοχές. Και εδώ έγκειται η δυσκολία του. Γιατί; Επειδή σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακινήτων για τα οποία δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς: είτε λόγω κληρονομικής διαδοχής χωρίς αποδοχή κληρονομιάς, είτε λόγω αδυναμίας εντοπισμού πολλών αγροτικών ακινήτων από ιδιοκτήτες που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες πόλεις ή σε άλλες χώρες, αλλά και λόγω χρησικτησίας. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, έχουν δηλωθεί 1.842.941 δικαιώματα από τα συνολικά 16.500.000 που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι έχει δηλωθεί το 14,62% των δικαιωμάτων. Ο αριθμός αυτός είναι μικρός, ωστόσο από το Κτηματολόγιο αισιοδοξούν ότι όσο περνούν οι μέρες η συμμετοχή θα αυξάνεται. Οι ανάδοχοι όμως ανησυχούν. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αν στο τέλος του χρόνου η συμμετοχή δεν φτάσει το 50%, τότε δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν οι μελετητές. Ετσι είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τους ίδιους τους αναδόχους νέα παράταση, γιατί, όπως προαναφέρθηκε, αν η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη, τότε υπάρχει κίνδυνος μεγάλης οικονομικής ζημιάς αλλά και κατάρρευσης του έργου, ενώ θα αποτύχουν οι στόχοι απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων που σχετίζονται με το έργο.

  ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου