2.4.11

ΜΠΡΑΒΟΙ - Συνομιλίες που «καίνε » την τραγουδίστρια !

Σχέσεις των “νονών” με τη Σέχτα Επαναστατών ;
Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται οι συνομιλίες που φέρεται να είχε η τραγουδίστρα με εμπλεκόμενους στο κύκλωμα ενω την ίδια ώρα εξετάζονται οι σχέσεις των συλληφθέντων με τη "Σέχτα Επαναστατών".
Ο ένας μετά τον άλλον οι συλληφθέντες για συμμετχοή στο κύκλωμα των νονών της νύχτα οδηγούνται στα δικαστήρια. Το πρωί του Σαββάτου, την πόρτα του ανακριτή πέρασαν οι κατηγορούμενη που είχαν ζητήσει προθεσμία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαρροές, στις απομαγητοφωνημένες συνομιλίες η τραγουδίστρια φέρεται να έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με μέλη του κυκλώματος: Ο Ρ. ενημέρωσε τον Χ. οτι η τραγουδίστρα συνελήφθη για ‘ακάλυπτες επιταγές’ μετά από σχετική καταγγελία του επιχειρηματία και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα. Η ίδια επικαλέστηκε ασθένεια και την μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου την επισκέφθηκαν οι Χ., Π, και Π.
Ο Χ. λέει στην τραγουδίστρια ότι θα ενημερώσει τον Β. και στη συνέχει μιλάει με τον επιχειρηματία στον οποίο λέει να δώσει τα λεφτά για να πληρωθούν οι επιταγές. Λίγες μέρες αργότερα Ρ. λέει στον Χ. ότι πήγαν στα δικαστήρια, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει η τραγουδίστρια για να αφεθεί ελεύθερη, καθώς υπήρξαν τηλεφωνήματα για βόμβα, αλλά ούτε ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε για να δώσει λεφτά στην τραγουδίστρια. Ο Χ. στη συνέχεια, ζητάει εξηγήσεις από τον επιχειρηματία γιατί δεν έδωσε τα λεφτά. Μετά απο λίγες μέρες ο Ρ. επικοινωνεί με τον Χ. και του δίνει να μιλήσει με την Κ. στην οποία κάποιος οφείλει το ποσό των 75.000 ευρώ από ακάλυπτες επιταγές. Ο Χ. ενημερώνει τον Β., ο οποίος του λέει να κοιτάξει το θέμα για να πάρει τα χρήματά της.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το "Βήμα" ερευνώνται σχέσεις των “νονών” με τη “Σέχτα Επαναστατών”. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια μυστηριώδης αναφορά ενός 39χρονου μπράβου, σύμφωνα με την οποία δύο επιχειρηματίες προμήθευαν με όπλα τη “Σέχτα Επαναστατών”, έχει μπει στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της Δίωξης Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι ερευνούν τη δράση των 217 νονών της νύχτας. Σχετική ενημέρωση για το εύρημα αυτό έχουν και τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. , όπως αναφέρει το Βήμα, ξεκίνησε μετά από ακρόαση συνομιλίας που πραγματοποίησε ο προαναφερόμενος μπράβος, που διαμένει στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, ο οποίος φέρεται να λέει στις 14 Απριλίου 2010 σε νονό της νύχτας ότι δύο επιχειρηματίες είχαν προμηθεύσει με όπλα τη Σέχτα Επαναστατων. Ο ένας από τους επιχειρηματίες που κατονομάζονται, είναι 44 χρονών και το όνομά του έχει εμπλακεί στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου ενώ ήδη κατηγορείται και για την υπόθεση των 217 νονών. Ο δεύτερος αναφερόμενος δολοφονήθηκε στις 11 Ιουνίου 2009, έξω από καφετέρια στο Γαλάτσι.

Την μαχαίρωσε γιατί δεν απαντούσε στα μηνύματά του

Σοκ εχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση οτι ένας 18χρονος μαχαίρωσε τη φίλη του 9 φορές επειδή δεν απαντούσε στα sms που της έστελνε.
Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες ο 18χρονος Σαμ Τομλινσον έστησε καρτέρι στην φίλη του Κλόε Γουεστ έξω από το σχολείο της. Όταν εκείνη έφτασε και λίγο πρίν μπεί στο πραύλιο, εκείνος την πλησίασε και τη μαχαίρωσε εννέα φορές σε λαιμό και πρόσωπο.
Συμμαθητές της κοπέλας αλλα και καθηγητές μόλις είδαν τι συνέβαινε, έτρεξαν κοντά της, απομάκρυναν τον 18χρονο τον οποίο στη συνέχεια συνέλαβαν οι αστυνομικοί. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο 18χρονος είναι γιος καθηγητή.
Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας της είναι κρίσιμη αλλά σταθερή.
Οι φίλοι της νεαρής κοπέλας είπαν ότι ο Σαμ της επιτέθηκε επειδή εκείνη δεν του απάντησε στα μηνύματα που της έστειλε στο κινητό.newsit

Το Facebook μπλοκάρει…. γάμους και βαφτίσια !!

Έχετε "αλλεργία" στο γάμο και τα παιδιά; Δυσφορείτε κάθε φορά που βλέπετε φωτογραφίες και βίντεο στο Facebook αναρτημένα από τους φίλους σας από γάμους και βαφτίσια; Οι υπεύθυνοι του Facebook φαίνεται πως σας κατανοούν για αυτό και θα εφαρμόσουν έναν αλγόριθμο που θα τσεκάρει όλες τις ενημερώσεις σχετικά με αυτές τις τελετές.
Αυτό σημαίνει πως ο κάθε χρήστης θα έχει την επιλογή να μπλοκάρει τις ενημερώσεις που αφορούν τέτοιου είδους κοινωνικά γεγονότα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μπορούσαμε μέχρι σήμερα να αποκλείσουμε όλες τις ενημερώσεις ενός χρήστη.
Η επόμενη έκδοση αυτής της επιλογής θα μπορεί να αποκλείει ακόμη και τις φωτογραφίες που σχετίζονται με γάμο ή γέννηση.
Υπεύθυνος του fb αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: "Πολλοί χρήστες εκνευρίζονται βλέποντας πολλές ενημερώσεις από φίλους τους με μωρά να κάνουν χαριτωμένες γκριμάτσες ή να δημοσιοποιούν εικόνες της ημέρας του γάμου.
Παρ' όλο που η γέννηση ενός παιδιού ή ο γάμος είναι σημαντικά γεγονότα, πολλοί χρήστες δεν καταλαβαίνουν οτι κάποιοι φίλοι τους μπορεί να ενοχλούνται από τέτοιου είδους νέα.
Βέβαια άλλα νέα από τους ίδιους φίλους μπορεί να είναι ενδιαφέροντα, οπότε να μην θες να τους αποκλείσεις εντελώς, παρά μόνο για συγκεκριμένα θέματα".

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – Έκλεισε στο 2.7 η ψαλίδα !

Προβάδισμα 2,7% διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ και έξι κόμματα μπαίνουν στη Βουλή σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Παρόν». Παράλληλα, η πλειοψηφία πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Rass», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,1%, η ΝΔ λαμβάνει22,4% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 7,2%, ΛΑΟΣ με 5,3% και ΣΥΡΙΖΑ με 3,3%. Στην Βουλή μπαίνουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,4%, ενώ 1,9% συγκεντρώνει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και 1,8% εκείνο της Ντόρας Μπακογιάννη. H αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 24,4%.
Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 37,8% θετικές κρίσεις έναντι 37% του Αντώνη Σαμαρά και οριακά περισσότερες αρνητικές απόψεις με 55,9% έναντι 55,8%.
Τέλος, το 75,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, οι 7 στους 10 λένε πως η κυβέρνηση πελαγοδρομεί και το 74,2% διαφωνεί με την δήλωση του πρωθυπουργού ότι η πολιτική του δικαιώνεται και οι θυσίες αναγνωρίζονται.

Μηχάνημα κλείνει αμέσως τις λακκούβες στους δρόμους!

Όπως λένε οι Δανοί κατασκευαστές του, το μηχάνημα μπορεί να φτιάξει 400 μέτρα δρόμου σε μία μέρα!
Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε πέσει σε λακκούβα και έχετε αναθεματίσει την ώρα και την στιγμή; Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε κάνει σμπαράλια τα αμορτισέρ ή κάνετε «ζογκλερικά» για να αποφύγετε τα χαντάκια; Τέλος σε όλα αυτά υπόσχεται ένα νέο μηχάνημα, που «μπαλώνει» τις λακκούβες αμέσως και χωρίς να κλείνει επί μακρόν τον δρόμο!
Η φιλοσοφία του «Tiger Stone» είναι απλή: αντί να στρώνουμε άσφαλτο, βάζουμε στον δρόμο ένα... χαλί από τούβλα! Ό,τι δεν μπορείς να μπαλώσεις, τύπωσέ το, δηλαδή...
Οι χειριστές που στέκονται στην κορυφή του μηχανήματος βάζουν τούβλα σε ένα άνοιγμα ανάλογα με τον τρόπο που θέλουν να τα στρώσουν. Καθώς το «Tiger Stone» κινείται, τα τούβλα στρώνονται στο έδαφος λόγω του βάρους του και, μάλιστα, με το επιθυμητό σχέδιο! Όπως λένε οι Δανοί κατασκευαστές του, το μηχάνημα μπορεί να φτιάξει 400 μέτρα δρόμου σε μία μέρα! Αν και η εταιρεία το συστήνει σε όλους όσοι θέλουν να φτιάξουν σε χρόνο dt τον δικό τους δρόμο, δεν θα ήταν ιδανικό και για το ελληνικό Δημόσιο; Τι λέτε; Star.gr

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ - Προσφορές στα …τσιγάρα !!

Οικονομικά τρικ σκαρφίστηκε η καπνοβιομηχανία για να κρατήσει τους καπνιστές πελάτες της και προχώρησε σε προσφορές και σε νέα φθηνότερα σήματα, για να περιορίσει την πτώση των πωλήσεων των τσιγάρων.
Οι ισχυροί της αγοράς έκαναν τα πρώτα βήματα και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Τα πρώτα περίπτερα και αρκετά σημεία πώλησης καπνού και τσιγάρων έχουν παραλάβει τα καινούργια προϊόντα με χαμηλότερες τιμές...Η συσκευασία των δύο πακέτων τσιγάρων πωλείται φθηνότερα κατά 50 λεπτά και η τελική του τιμή διαμορφώνεται στα 7,5 ευρώ, όταν το ένα πακέτο της «ακριβής κατηγορίας πωλείται 4 ευρώ και τα δύο 8 ευρώ.
Ολες οι εταιρείες δίνουν μάχες για να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους και όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα, διεκδικούν την αύξηση των μεριδίων τους με νέες επιθετικές κινήσεις. Η τακτική τους είναι οι χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα και το επιτυγχάνουν κάνοντας λίφτινγκ στα παλιά σήματα, αφού αλλάζουν τη συσκευασία βάζοντας διαφορετικά χρώματα και σε κάποιες περιπτώσεις μειώνουν και τις διαστάσεις του τσιγάρου και των πακέτων.
Η νέα πολιτική θα διαμορφώσει χαμηλότερες τιμές έως 20 λεπτά ανά συσκευασία. Αρκετά πακέτα της μεσαίας κατηγορίας πωλούνται κάτω από τα 3 ευρώ, όταν στην πλειονότητά τους πωλούνται από 3,20 έως 3,5 ευρώ.
Οι μάχες των προσφορών όμως δεν θα φέρουν περισσότερα κέρδη στους περιπτερούχους, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα εξοντωθεί ο κλάδος των πρατηριούχων - προμηθευτών τσιγάρων, καθώς θα χάσουν και τα λιγοστά κέρδη που τους άφησε ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Το ποσοστό τους καθορίστηκε στο 8,3% από 14,8%, των περιπτερούχων ανήλθε στο 31,3% από 24,8% και το υπόλοιπο ποσοστό 60,4% πηγαίνει στην καπνοβιομηχανία. Οι τελευταίες εξελίξεις της καπνοβιομηχανίας περιορίζουν τη δυναμική της διάταξης του υφυπουργού Δημήτρη Κουσελά, που καθόρισε ποσοστά κέρδους με σκοπό την προστασία των εισοδημάτων των περιπτερούχων, τα οποία όμως αναμένεται να μειωθούν, αφού πέφτουν οι τελικές τιμές πώλησης των τσιγάρων. news247.gr

Το «come back» του Σταύρου Μπένου !

Θα αναλάβει πιθανότατα τις διαβουλεύσεις με τους δημάρχους που αντιδρούν στα σχέδια αξιοποίησης
Ο Σταύρος Μπένος εθελοντής για το Ελληνικό !!
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Στ. Μπένος δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, καθώς «ύστερα από τρεις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της δημόσιας ζωής, τώρα ζω ίσως τη γοητευτικότερη εμπειρία μου μέσα από την Κίνηση Πολιτών “ Διάζωμα”»
«Υστερα από τρεις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της δημόσιας ζωής, τώρα ζω ίσως τη γοητευτικότερη εμπειρία μου μέσα από την Κίνηση Πολιτών “ Διάζωμα”» λέει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Στ. Μπένος, ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που εγκατέλειψαν «οικεία βουλήσει» και εγκαίρως την πολιτική. Οταν απομακρύνθηκε από τη θέση του σε έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σημίτη, δήλωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Ο κ. Μπένος δεν έχει καμία σχέση πλέον με την πολιτική: «Δεν θέλω να μιλήσω για την πολιτική, δεν με ενδιαφέρει» λέει συχνά στους συνομιλητές του, όταν επιχειρούν να τον «παρασύρουν» σε πολιτική συζήτηση: «Δεν συμμετέχω στην πολιτική, δεν επιθυμώ καμία δημοσιοποίηση των λόγων μου, δεν θέλω καμία απολύτως αναφορά στο όνομά μου» λέει συνεχώς, χωρίς να σηκώνει δεύτερη κουβέντα.
Και όμως, το όνομα του κ. Μπένου ήταν το πρώτο που ακούστηκε για τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής διαβούλευσης με τους όμορους δήμους του Ελληνικού, για την αξιοποίηση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου. Και να 'ταν μονάχα αυτό; Ακούστηκε ότι είχε και συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη όσο και με την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
«Δεν θέλω να κάνω καμία αναφορά για όλα αυτά» λέει, αποφεύγοντας να τα επιβεβαιώσει ή έστω να τα διαψεύσει. Οσοι όμως γνωρίζουν τις άριστες σχέσεις που έχει με τον κ. Γ. Παπανδρέου, δεν θεωρούν απίθανο ο κ. Μπένος όχι μόνο να έχει εμπλακεί με το Ελληνικό αλλά και να προσφέρει με συμβουλές και προτάσεις στην αξιοποίησή του. Με μία όμως διαφορά. Το κάνει αυτό σε καθαρά εθελοντική βάση, μόνο και μόνο επειδή του το ζήτησε ο Πρωθυπουργός.
«Στα 25 χρόνια που βρέθηκα στην πολιτική ζωή έχω αποκρούσει όλες τις εξωθεσμικές προτάσεις και στο οικογενειακό μου εισόδημα δεν είχε εισρεύσει ούτε μία δραχμή πέρα από τον μισθό του δημάρχου και του βουλευτή» είχε πει την ημέρα που ανακοίνωνε ότι εγκαταλείπει την πολιτική. Αλλωστε και σήμερα η συμμετοχή του στην Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα», που αποτελεί το όνειρο της ζωής του και έχει σχέση με την ανάδειξη όλων των αρχαίων θεάτρων της χώρας, είναι καθαρά εθελοντική. Ολες οι πράξεις, οι αποφάσεις και οι προσφορές στο «Διάζωμα» αναρτώνται στο Διαδίκτυο και ο καθείς μπορεί να τις ελέγξει.
Το Μαξίμου για το «come back»
Στο Μαξίμου πάντως δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το «come back» του κ. Μπένου, έστω και σε εθελοντική βάση και σε απόσταση ασφαλείας από την πολιτική. Για τον ίδιο άλλωστε δεν ήταν καθόλου εύκολο να απομακρυνθεί οριστικά και αμετάκλητα από την πολιτική: «Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο να αποκολληθείς από τους μηχανισμούς της εξουσίας» εξήγησε στους συνεργάτες του, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει: «Νιώθεις όμως μια απέραντη ικανοποίηση και ιερή ανασφάλεια όταν προετοιμάζεσαι για ένα νέο ταξίδι που δεν ξέρεις πού θα σε πάει».
Ισως το μεγάλο ταξίδι που άρχισε για το Ελληνικό να μη γνωρίζει ακόμη πού θα τον οδηγήσει, αλλά θεωρείται βέβαιον ότι ο Πρωθυπουργός εκτίμησε το μετριοπαθές και συναινετικό προφίλ του, τις γνώσεις του, την εμπειρία του και την αποτελεσματικότητά του και θα είναι ο άνθρωπος που πιστεύεται ότι θα αναλάβει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να βρει «κοινούς τόπους» με όσους αντιδρούν (και κυρίως με τους γειτονικούς δήμους) στα κυβερνητικά σχέδια για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου: «Δρόμος προς τον στόχο δεν υπάρχει. Τον δρόμο τον χαράσσουμε καθώς περπατάμε» είχε πει κάποτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Μπένος σε ό,τι έχει να κάνει με το Ελληνικό θα δίνει λογαριασμό μόνο στον κ. Παπανδρέου.
Το υπόδειγμα της Καλαμάτας
Ενα ταξίδι άλλωστε – όπως λέει συχνά και ο ίδιος – είναι ολόκληρη η ζωή του. Από τότε, σε ηλικία 19 ετών που ξεκίνησε τις σπουδές του, ως τοπογράφος-μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, και ήταν από τους πρώτους (το 1974) που δραστηριοποιήθηκε με το ΠαΣοΚ στη Μεσσηνία ως το 1978 που εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας. Θέση στην οποία επανεκλέγεται και στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η θητεία του στη δημαρχία αποδεικνύεται γόνιμη – όπως αναγνωρίστηκε απ' όλους, καθώς ψηφιζόταν από συμπολίτες του διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων. Κατά τραγική ειρωνεία όμως ένα δραματικό γεγονός βοήθησε ώστε να αποδείξει τις ικανότητές του. Οι δύο καταστροφικοί σεισμοί του Σεπτεμβρίου του 1986 ισοπέδωσαν πάνω από τα δύο τρίτα της πόλης.
Χάρη όμως στις προσπάθειές του η πόλη ζωντάνεψε μέσα σε λίγα χρόνια. Ετσι σε κανέναν δεν προκάλεσε έκπληξη που η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ενωση Ευρωπαίων Πολεοδόμων βράβευσαν το έργο που επετέλεσε ως δήμαρχος. Βράβευσαν όμως και την πόλη της Καλαμάτας για τον υποδειγματικό πολεοδομικό σχεδιασμό της, ο οποίος επέτρεψε την ανασυγκρότησή της χωρίς αλλοίωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.
Ακολουθεί το ταξίδι στη Βουλή. Το 1990 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους βουλευτής Μεσσηνίας, γίνεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, ορίζεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αναλαμβάνει υφυπουργός και στη συνέχεια υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Αιγαίου και, τέλος, υφυπουργός Εσωτερικών. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μπένος δυσαρεστήθηκε όταν έμεινε έξω από την κυβέρνηση και στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Ν. Μπίστης.
Τα ΚΕΠ αντίδοτο στη γραφειοκρατία
Ο κ. Μπένος ήταν αυτός που οργάνωσε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Τα ΚΕΠ δημιουργήθηκαν για να σπάσουν το απόστημα της γραφειοκρατίας: «Σε μια σφραγίδα για το “γνήσιον της υπογραφής” είχε σταματήσει για χρόνια η Ελλάδα. Παίρνοντας μάλιστα και χαρτί... προτεραιότητας για να σου τη βάλουν» είχε πει.
Συμμετοχή στην ίδρυση των ΚΕΠ είχε και ο κ. Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Μπένος είχε μιλήσει μαζί του και θυμάται τη φράση που έλεγε συχνά: «Στο εσωτερικό ενός κράτους πρέπει να διακινούνται μόνο έγγραφα και όχι πολίτες». Αυτό το απλό αξίωμα προσπάθησε να το κάνει πράξη. Ετσι πήρε 30 νέους από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και τους ζήτησε να μετρήσουν πόσες φορές ένας πολίτης «συναντά» το κράτος. Βρήκαν ότι ήταν 1.200. Από το πιστοποιητικό γέννησης, τα δημοτολόγια, τα στρατολογικά, τις αδειοδοτήσεις, ως και το πιστοποιητικό θανάτου.
Και ο κ. Μπένος εξηγεί: «Στη συνέχεια αντιστοιχήθηκε κάθε υπόθεση (του πολίτη με το κράτος) με ένα έντυπο ηλεκτρονικής μορφής. Το έντυπο αυτό είχε όλα τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει ο πολίτης για να διεκπεραιωθεί η συγκεκριμένη υπόθεσή του. Τα ΚΕΠ σχεδιάστηκαν για να “σηκώσουν” όλο το κράτος – όχι μόνο μερικές υπηρεσίες του».
Αυτό, δυστυχώς, δεν έχει περάσει ακόμη μέσα στο σύστημα. Αλλαξε εν τω μεταξύ η κυβέρνηση και ήρθε η ΝΔ: «Τα ΚΕΠ σταμάτησαν το ρολόι τους εκεί που τα είχαμε αφήσει, δηλαδή στην έκδοση ενός ποινικού μητρώου και στη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής» είχε πει πριν από μερικά χρόνια σε μια συνέντευξή του.
Η αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων
Το νέο του ταξίδι στο Ελληνικό θα το κάνει παράλληλα με το «Διάζωμα», την Κίνηση που ο ίδιος ίδρυσε. Ο κ. Μπένος λέει συχνά ότι ανακαλύπτει και αναδεικνύει μέσω του «Διαζώματος» δεκάδες αρχαία θέατρα, αρκετά από τα οποία ήταν θαμμένα, και σήμερα μπορούν και πάλι να φιλοξενήσουν παραστάσεις. Τα αρχαία θέατρα είναι κατά τον κ. Μπένο «η κορωνίδα των αρχαίων αρχιτεκτονημάτων» και, όπως λέει συχνά, «έργα τέχνης που κατασκευάστηκαν για να φιλοξενήσουν έργα τέχνης».
Ισχυρά μυαλά στον τομέα της Αρχαιολογίας έχουν ενώσει εθελοντικά και με ενθουσιασμό τις δυνάμεις τους και παράγουν έργο που είναι πραγματικά ανεκτίμητο. Ηδη έχουν αρχίσει οι εργασίες (σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί) για την αναστήλωση και την ανάδειξη 20 αρχαίων θεάτρων.Το ΒΗΜΑ

Τρίζουν τα κόκαλα του Γέρου του Μοριά !

Γράφει το http://dimotikosafari.blogspot.com/2011/04/blog-post_8304.html
Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΑΜΗΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΛΙΔΗ
Η Επέτειος γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας ο περιβόητος δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, κολλητός του Μπόμπολα, που πολύ σύντομα θα μετατρέψει τον δήμο σε μια απέραντη χωματερή θα δαπανήσει σε φαγητά το ποσόν των 16.500 ευρώ για να πάνε να μασουλίσουν οι γνωστοί επίσημοι προσκεκλημένοι (βουλευτές, δημάρχοι, ανιδημάρχοι, π.νομάρχες κλπ)..
Το θράσος του περιβόητου Μπάμη, δεν σταματάει εδώ… Έκρινε σκόπιμο να μην μεταδοθεί δορυφορικά η εκδήλωση διότι οι τρεις χιλιάδες ευρώ που θα κόστιζε ήταν υπέρογκο ποσόν ενώ τα 16.500 για τις μάσες δεν είναι υπέρογκο. Τουλάχιστον με την δορυφορική λήψη θα μπορούσαν όλοι οι Έλληνες να παρακολουθήσουν όπως κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις στην γενέτειρα του γέρου του Μοριά…
Επίσης δεν μπήκε καν στον κόπο να προσκαλέσει στην εκδήλωση τον πρόεδρο Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης Τασο Καλαμπόκη ο οποίος ήταν αυτός που έφτιαξε το άγαλμα του γέρου του Μορια στο Ραμοβούνι…
Αλήθεια τον Μπόμπολα τον έχει καλεσμένο;

Είπαν το «Τελευταίο Αντίο» στον Ιάκωβο Καμπανέλλη!

Πλήθος κόσμου συνόδευσε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην τελευταία « κατοικία» του.
Με μεγάλη συγκίνηση και μέσα στην κατάμεστη από κόσμο εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ακαδημαϊκού, θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να απευθύνει τον τελευταίο χαιρετισμό στον άνθρωπο που, κατά την ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, με την επί μισόν και πλέον αιώνα παρουσία του στο γίγνεσθαι του νεοελληνικού θεάτρου, αποτελούσε ο ίδιος, αδιάλειπτα, παράδοση και πρωτοπορία.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, όπως ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο Μανώλης Γλέζος κ.α.
Επίσης, παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες του πνεύματος, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Παναγιώτης Τέτσης, η Κική Δημουλά, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Πλάτων Μαυρομούστακος, καθώς και πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Καζάκος, ο Κωνσταντίνος Καζάκος, η Άννα Βαγενά η Άννα Φόνσου, η Κοραλία Καράντη, η Αφροδίτη Γρηγοριάδου κ.α.
Επικήδειους εκφώνησαν ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος ο οποίος μίλησε «για την προσωπικότητα που σφράγισε την ελληνική δραματουργία», απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στον δημοκράτη, τον ποιητή και τον άνθρωπο, καθώς και ο συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, που χαρακτήρισε τον Ιάκωβο Καμπανέλλη «χαρτογράφο των παθών του λόγου,», ο οποίος «δημιούργησε σχολή και όχι στερεότυπα σχολής».
Επικήδειο εκφώνησε επίσης ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες των Ναξιωτών προς τον εκλιπόντα Ιάκωβο Καμπανέλλη τόσο για το έργο του όσο και για τη μεγάλη αγάπη που είχε για τη γενέτειρά του Νάξο.
Ανακοινώθηκε επίσης ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με τα συλλυπητήρια των μελών του, καθώς και με τη γνωστοποίηση ότι η σημαία στο δημαρχείο της Νάξου θα ήταν μεσίστια επί τρεις μέρες και πως αντί για στεφάνι τα χρήματα θα προσφέρονταν στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», όπως ήταν άλλωστε και η επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος.
Με αγάπη και συγκίνηση μίλησαν επίσης ο συγγραφέας Πλάτων Μαυρομούστακος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος. Στεφάνια έστειλαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Άντα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο πρέσβης της Κύπρου, η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Διοίκηση Εργαζομένων της ΕΡΤ, το προσωπικό της ΑΕΠΙ, η Ελληνική Ραδιοφωνία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κλπ.

Καλέστε Ταξί αντί για …Ασθενοφόρο από αύριο !

Επίσχεση εργασίας στο ΕΚΑΒ!
Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα 4 Απριλίου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες των τελευταίων 4 μηνών και τις αποζημιώσεις εκτός έδρας για το 2010.
Σύμφωνα με το σύλλογο των εργαζομένων οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ' αόριστον μέχρι την απόδοση των δεδουλευμένων. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από προσωπικό ασφαλείας, όπως και στις απεργίες.

Costa Navarino -Αρχιτεκτονική στο ύψος των παιδιών !!

Με ευρηματικότητα, οικολογική ευαισθησία και παιχνιδιάρικη διάθεση, η αρχιτέκτων Πολυάννα Παρασκευά δημιούργησε δύο παιδικούς παράδεισους στο Costa Navarino, στη Μεσσηνία.
Σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων στη Μεσσηνία, κοντά στην Πύλο, ξεκίνησε τη λειτουργία της πέρυσι η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον -το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino των Starwood Hotels και της εταιρείας ΤΕΜΕΣ του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, με γνώμονα την οικολογική ευαισθησία του οραματιστή ιδρυτή του, που απεβίωσε πρόσφατα. Εδώ κλήθηκε η αρχιτέκτων Πολυάννα Παρασκευά να δημιουργήσει έναν βρεφονηπιακό σταθμό για την παραμονή και διανυκτέρευση 20 παιδιών ηλικίας έως 4 ετών και έναν χώρο δημιουργικής απασχόλησης και διαμονής για 50 παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών. Αυτές ήταν και οι μοναδικές «απαιτήσεις» από τη μεριά των εργοδοτών, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην αρχιτέκτονα, της οποίας γνώριζαν καλά τα προηγούμενα έργα στην Κρήτη κυρίως.
Η Πολυάννα Παρασκευά, με την εικοσαετή εμπειρία, έχει ειδικευτεί πλέον σε ανάλογους χώρους για πιτσιρίκια. Ειδίκευση, που προέκυψε σχεδόν τυχαία, αλλά εκφράζει τις προϋπάρχουσες προσωπικές αναζητήσεις, ευαισθησίες και προβληματισμούς της πριν καν σπουδάσει αρχιτεκτονική. «Ο σχεδιασμός χώρων για παιδιά ενεργοποιεί σημαντικές δυνατότητες και πιθανότητες κατά τη δημιουργική διαδικασία», θα μου πει. «Θεωρώ ότι προσφέρει μεγάλη ελευθερία έκφρασης λόγω της φύσης του αντικειμένου, η λειτουργία του οποίου δεν περιορίζεται στη λειτουργικότητα, αλλά βασίζεται κυρίως στην ανάδυση της ποιητικής - θεατρικής διάστασης του αρχιτεκτονικού χώρου. Στην ουσία επιτρέπει τη σύλληψη, γέννηση και ανάπτυξη ενός πλήρους μικροοργανισμού. Ο κάθε τέτοιος μικρόκοσμος είναι πυρηνικός. Η αρχική ιδέα εξελίσσεται σε χωρική διαμόρφωση, σε κτίριο, αντικείμενο, παιχνίδι, χρώμα, εικόνα και ξανά ιδέα και μνήμη που τα παιδιά πλέον κουβαλούν μέσα τους, αφού αλληλεπιδρούν μ’ αυτόν. Κάτι που θα χρησιμεύσει, θέλω να πιστεύω, ως εργαλείο δημιουργίας του δικού τους πλέον μελλοντικού κόσμου».
Αυτή η διαδραστικότητα είναι το στοιχείο που την έλκει περισσότερο: «Η αλληλεπίδραση μεταξύ αρχιτεκτονικού χώρου και παιδιού είναι ίσως το πιο γοητευτικό κίνητρο και παράλληλα είναι μια υπόσχεση ευθύνης που καλείται ο αρχιτέκτονας να εκπληρώσει», επισημαίνει. «Αυτοί οι μικρόκοσμοι δεν μπορούν να είναι αυθύπαρκτοι, ολοκληρώνονται μόνο μέσα από την ενεργητική και δημιουργική παρουσία του παιδιού σε αυτούς. Φτιάχνονται σιγά σιγά μέσα από τα χέρια, τα σώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές των παιδιών. Παράλληλα, τα παιδιά `’πλάθονται” μέσα σ’ αυτούς τους χώρους, παιδεύονται και εκπαιδεύονται, κοινωνικοποιούνται, συνεργάζονται, παίζουν, φαντάζονται και δημιουργούν. Και το πιο σημαντικό, ασυνείδητα μάλλον, διαμορφώνουν ή ανατρέπουν την εικόνα του κόσμου τους, του εαυτού τους και των άλλων μέσα από τη ζωή και τις εμπειρίες τους σ’ αυτούς τους χώρους».
Για να τους δημιουργήσει, η Πολυάννα χρειάζεται να σκύψει και να αφουγκραστεί τις ιδιαίτερες ανάγκες της παιδικής ηλικίας. Να λάβει υπόψη της την ανάγκη των παιδιών να επικοινωνούν μέσα από το παιχνίδι, την επιθυμία τους να ανήκουν σε μια ομάδα ή κοινότητα και συγχρόνως να αισθάνονται ανεξάρτητα από τους ενήλικες. «Κάθε φορά, κύριος στόχος είναι η δημιουργία χώρων που ξεφεύγουν από τη ρουτίνα του σπιτιού και του σχολείου και αποδίδουν μια αίσθηση υπέρβασης της πραγματικότητας», αναφέρει. «Αυτή η αίσθηση συμβάλλει στη δημιουργική οικειοποίηση του χώρου από τα παιδιά, καθώς προκαλεί ερεθίσματα για παιχνίδι και εξερεύνηση». Μορφολογικά αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, κυρίαρχο ρόλο, για την αρχιτέκτονα, έχουν οι αναφορές σε πρωταρχικές για τα παιδιά έννοιες -το σπίτι, τα στοιχεία της φύσης κ.ά.- αλλά και φόρμες που προσεγγίζουν τη δική τους έκφραση - παιδική ζωγραφική, πλάσιμο, κολάζ κ.λπ.
Παράλληλα, η Πολυάννα επιδιώκει να χρησιμοποιεί κατά το δυνατόν φυσικά υλικά, τα οποία είναι πιο φιλικά στις αισθήσεις των παιδιών αλλά και τα βοηθούν να αναπτύξουν μια σχετική οικολογική παιδεία.
Με γνώμονα το περιβάλλον
Εκτός από τους προηγούμενους παράγοντες, οι δημιουργικές ιδέες της αρχιτέκτονος σχετίζονται επίσης και με τον εκάστοτε τόπο, τις παραδόσεις του, τον πολιτισμό και τον περιβάλλοντα χώρο. Σε όλα της τα έργα υπάρχουν πάντα αναφορές στα στοιχεία της φύσης, των εναλλαγών της, τη διατήρηση και την προστασία της. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε το κάθε κτίριο να βρίσκεται σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον και μάλιστα «όχι μόνο να μην το αποκλείει, αλλά να το υπενθυμίζει διαρκώς».
Ολες αυτές οι βασικές αρχές σχεδιασμού του γραφείου της Πολυάννας Παρασκευά βρήκαν την ιδανική τους έκφραση στους δύο χώρους που ανέλαβε να δημιουργήσει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Costa Navarino. Η λειτουργία τους ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 και τα σχόλια παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών και παιδαγωγών ήταν ενθουσιώδη.
Ολα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι φυσικά - οργανικά, δηλαδή δεν έχουν χημικά πρόσμεικτα και κατά συνέπεια δεν προκαλούν χημικές αντιδράσεις ή χημικές εκπομπές, οι οποίες σε βάθος χρόνου είναι επικίνδυνες για την υγεία παιδιών και ενηλίκων. Για παράδειγμα, τα επιχρίσματα είναι υδρίαλοι και τα χρώματα υδατοδιαλυτά, το υλικό sandstone (αμμόλιθος) που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο Sand Castle ως υλικό επικάλυψης τοίχων και δαπέδων είναι μείγμα υλικών νερού με φυσική άμμο, ενώ το υλικό pebbletec προκύπτει από την ανάμειξη τσιμέντου με φυσικό βότσαλο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα έπιπλα, τα οποία εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι ειδικά σχεδιασμένα από την κα Παρασκευά, στην ανθρωπομετρική μικροκλίμακα των παιδιών φυσικά.
Πηγή έμπνευσης για το Sand Castle και το Cocoon ήταν η περιοχή της Πύλου και τα συγκεκριμένα φυσικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της.
Το Sand Castle έγινε -όνομα και πράγμα- ένα κάστρο στην άμμο, με αφετηρία τον Κόλπο του Ναβαρίνου και τους ατέλειωτους αμμόλοφους. Παρατηρώντας τις πρωταρχικές εκφραστικές κινήσεις που κάνουν τα παιδιά όταν παίζουν στην παραλία, το κυκλικό ανακάτεμα της άμμου και τα πυργάκια που πλάθουν, η Πολυάννα δημιούργησε έναν σπειροειδή όγκο από «άμμο», που αναδύεται από το έδαφος, ο οποίος αποτελεί τον κύριο άξονα του έργου. Πάνω σ’ αυτόν αρθρώνονται τα ξύλινα σπιτάκια - ως μια αναφορά σε αρχετυπικές μορφές κατοικίας.
Εσωτερικά, τα σπιτάκια είναι αυτόνομα για την απαραίτητη ιδιωτικότητα, ωστόσο η μία πλευρά τους είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο δημιουργικής απασχόλησης, συνθέτοντας μια ανοιχτή γειτονιά, όπου τα όρια μεταξύ ιδιωτικού - δημόσιου, εσωτερικού - υπαίθριου να παραμένουν ρευστά. Το ισόγειο χρησιμοποιείται από τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και ο κοινός χώρος είναι πιο οργανωμένος από ό,τι των μικρότερων του πρώτου ορόφου. Ενας μοναστηριακός πάγκος με τις αντίστοιχες πολύχρωμες καρεκλίτσες, φιλοξενεί όλα τα απαραίτητα για τα πιτσιρίκια - υλικά ζωγραφικής και χειροτεχνίας, δημιουργικά παιχνίδια. Από πάνω του κρέμονται τα φωτιστικά-ανάποδοι κουβάδες (!), ενώ σε μια ειδική κατασκευή έχουν τοποθετηθεί καθρεφτάκια που ανεβοκατεβαίνουν κατά βούληση, με έναν παιχνιδιάρικο μηχανισμό, για τις ανάγκες του… μακιγιάζ με υλικά από τη φύση -πέταλα, φύλλα κ.λπ.- για τις απαιτήσεις των θεατρικών παραστάσεων και όχι μόνο. Στον ίδιο χώρο υπάρχει κουζίνα για επίδοξους junior σεφ, με γούρνες στο ύψος τους για να πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά, και ένα ειδικό τραπέζι για να πλάθουν κουλουράκια, ενώ σ’ αυτό το επίπεδο υπάρχει και μια εσωτερική πισίνα.
Λειτουργικότητα και ασφάλεια
Στον επάνω όροφο, ο χώρος δημιουργικής απασχόλησης των μικρότερων παιδιών ηλικίας 4- 6 ετών, είναι λιγότερο οργανωμένος. Τα πιτσιρίκια έχουν το… δικαίωμα να ζωγραφίζουν στο πάτωμα, να αράζουν σε μαλακά πουφ σαν βότσαλα, να παίρνουν τα παιχνίδια και τα βιβλιαράκια τους από τις στρογγυλές ξύλινες κατασκευές στον τοίχο, να κάνουν κατασκευές στα καμπυλόμορφα τραπεζάκια - όλα τα έπιπλα δεν έχουν αιχμηρές άκρες για λόγους ασφαλείας. Ενώ τα κρεβατάκια τους για ξεκούραση ή διαμονή έχουν τοποθετηθεί μέσα σε εσοχές, ώστε να είναι πιο προστατευμένα απ’ ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά στο ισόγειο.
Ξύλινες ράμπες ενώνουν τα διώροφα σπιτάκια με την αυλή - εξάλλου σε γενικές γραμμές αποφεύγονται, όπου είναι δυνατόν, τα σκαλιά συνειδητά, προς αποφυγήν ατυχημάτων αλλά και για να είναι όλοι οι χώροι προσβάσιμοι από παιδάκια με κινητικά προβλήματα. Στον εξωτερικό χώρο, ο σφαιρικός χώρος της πλατείας, που θυμίζει μήτρα, ήρεμος και ασφαλής, λειτουργεί σαν μια προστατευτική αγκαλιά. Τα πιτσιρίκια παίζουν, δημιουργούν θεατρικές παραστάσεις, παρακολουθούν υπαίθριο σινεμά, κάνουν… συναυλίες πατώντας με τα ποδαράκια τους τα πλήκτρα από ένα ειδικό πιάνο στο έδαφος. Ολα αυτά, βεβαίως, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση ειδικευμένου προσωπικού. Εχει μάλιστα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης σε συνεργασία με το National Geographic, μέσω του οποίου τα παιδιά μαθαίνουν για το φυσικό περιβάλλον και την πανίδα της Μεσσηνίας.
Το Cocoon, από την άλλη πλευρά, είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων ηλικίας έως 3 ετών και εκτείνεται σε έκταση ενός στρέμματος. Η μορφή του καθορίστηκε αφενός από το κυρίαρχο για την περιοχή χαρακτηριστικό της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας, αφετέρου από την ιδέα της γέννησης και πιο συγκεκριμένα από τη μνήμη του κουκουλιού ως χώρου που κυοφορεί τη ζωή. Ετσι προκύπτουν σχήματα που περικλείουν, εμπεριέχουν και προστατεύουν τη ζωή. Τα καμπυλόμορφα, υπόσκαφα κτίρια με τα φυτεμένα δώματα δημιουργούν μια προστατευμένη περιοχή και ένα ασφαλές περιβάλλον για τα πιτσιρίκια και περιλαμβάνουν περιοχές ύπνου και δημιουργικής απασχόλησης, χώρους για την υγιεινή και την παρασκευή φαγητού, καθώς και υπαίθρια διαμόρφωση για παιχνίδι και δραστηριότητες. Οικολογικά υλικά έχουν επιλεγεί τόσο για την κατασκευή όσο και για τον κινητό εξοπλισμό. Η γη -μέσα από τα φυτεμένα δώματα-, ο ήλιος, ο άνεμος και το νερό -μέσα από τη ρηχή πισίνα-, περικλείουν, διαπερνούν και οριοθετούν το κτίριο αποτελώντας έτσι αναπόσπαστα φυσικά του στοιχεία. Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά του Cocoon προφανώς εκτίμησε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων για να το προτείνει από μέρους της Ελλάδας ως υποψήφιο για το σημαντικότερο ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής, το Mies Van der Rohe.
Η αρχιτέκτων
Ακολουθώντας μια εσωτερική ώθηση
Η Πολυάννα Παρασκευά ασχολείται εδώ και μία 20ετία με τον σχεδιασμό χώρων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Παράλληλα αλλά και μετά τις σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, παρακολούθησε εργαστήρια κατασκευής μαριονέτας, πάνινης κούκλας, ψηφιδωτού, ξύλινων κατασκευών, σεμινάρια Ιστορίας Τέχνης, θεάτρου και σκηνογραφίας ακολουθώντας την «εσωτερική της ώθηση για έναν υπερβατικό, φαντασιακό, όμως συγχρόνως `’χειροποίητο” κόσμο». Αυτό τη βοήθησε να προσεγγίσει την ιδιαίτερη ψυχολογία των παιδιών, την κλίμακα και τις ανάγκες τους, μέσα από τα αρχιτεκτονικά και τα καλλιτεχνικά εργαλεία παραγωγής χώρων. Το πρώτο σχετικό έργο που υλοποίησε το 1993 ήταν το «Παιδικό Χωριό» στο «Ρύθιμνα Grecotel», στο Ρέθυμνο, το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Biennale νέων καλλιτεχνών. Από τότε ακολούθησαν πολλά έργα που έχουν βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
www.ethnos.gr/

Ομιλία Αντώνη Σαμαρά στους Προέδρους των ΝΟΔΕ !

Αύριο Κυριακή 3 Απριλίου 2011, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος Προέδρων ΝΟΔΕ του κόμματος, υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, Λ. Συγγρού 340.

Της ντόπας τα παιδιά !!

του Γιάννη Παπαδημητρίου
Δεν είναι αθλητής, για να διεκδικεί μετάλλιο ή κύπελλο. Δεν είναι μπράβος, για να «απορροφάει» το ξύλο. Δεν είναι μοντέλο, για να μοστράρει πρησμένους κοιλιακούς πριν τη φωτογράφηση. Δεν είναι ηθοποιός, για να το παίζει ζεν πρεμιέ και να χώνει τη μούρη του σε καμιά διαφήμιση, να συμπληρώνει το μισθό. Δεν είναι ούτε καν άρρωστος, ώστε να παίρνει βρογχοδιασταλτικά. Ο Λευτέρης, ταξιτζής στο επάγγελμα, σχεδόν τριάντα χρονών, είναι «στο φάρμακο» περίπου μια πενταετία. Θεραπεία για «πρήξιμο» το χειμώνα, αντίστοιχη αγωγή για «κόψιμο» το καλοκαίρι. Ξεκίνησε με συμπληρώματα διατροφής στο γυμναστήριο και γρήγορα «πέρασε» στα αναβολικά. Το παραμύθι το έφαγε νωρίς. «Ακίνδυνα», «ανώδυνα», «δυναμωτικά», «αναγκαία», και πάει λέγοντας. Πράγματι, οι διαφορές στο σώμα του μέσα σε ένα τρίμηνο ήταν παραπάνω από εμφανείς. Η αυξημένη μυϊκή μάζα τον «φούσκωσε» αυτοπεποίθηση, ο καθρέφτης και η λιπομέτρηση έγιναν η καθημερινότητά του. Όσο πρηζόταν, τόσο πωρωνόταν. Πλέον έχει φτάσει στο σημείο να καυλώνει με τον εαυτό του.
Ξεχάστε τις ιστορίες με τον Ιακώβου και τον Τζέκο. Αυτές ήταν περισσότερο για να πλήξουν τους αθλητές μιας μικρής χώρας που τόλμησε να διεκδικήσει μετάλλια. Κοιτάξετε γύρω σας. Χιλιάδες Έλληνες καθημερινά κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών. Ο τζίρος τους αισίως ξεπέρασε το τζίρο των ναρκωτικών. Με κίνδυνο την υγεία τους, τρυπιούνται και χαπακώνονται για να αποκτήσουν όμορφο σώμα. Στην πλειοψηφία τους είναι άντρες, στο παιχνίδι μπήκαν οι γυναίκες δυναμικά την τελευταία οκταετία. Η φαρμακοδιέγερση (ντόπινγκ) χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες. Τα ανδρογόνα στεροειδή, δηλαδή φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν παρόμοια με την τεστοστερόνη, και τους β-2 αγωνιστές, οι οποίοι λειτουργούν ως διεγέρτες. Φυσικά, υπάρχει και μια ολόκληρη σειρά από ορμόνες. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι τα αναβολικά καμία σχέση δεν έχουν με τα νόμιμα, εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ, συμπληρώματα διατροφής.
Γενικότερα, η παρασκευή αναβολικών προορίζεται για την αντιμετώπιση χρόνιων ή ανίατων παθήσεων, για αυτό η επίδρασή τους σε υγιείς οργανισμούς είναι τόσο εντυπωσιακή. Βέβαια, οι στρατιές από τα «τούμπανα» δεν αρκούνται μόνο σε αυτά, αλλά συχνά προμηθεύονται και κτηνιατρικά αναβολικά, όπως για παράδειγμα είναι η μπολντενόνη, η οποία χορηγείται στα μοσχάρια για να αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Φαρμακοποιοί που υπογράφουν συνταγές για φάρμακα σε υγιείς ανθρώπους, παράνομα κινητά εργαστήρια παρασκευής αναβολικών, «βαποράκια» από το Καζακστάν, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και την Κίνα, εταιρείες-μαϊμού στο διαδίκτυο που διαλαλούν την πραμάτεια τους, τελωνειακοί που κάνουν τα στραβά μάτια, μαγαζιά που αντί για συμπληρώματα πουλάνε καθαρή ντόπα, γυμναστήρια – διακινητήρια, μεσάζοντες που χρυσοπληρώνονται και υπόσχονται θαύματα, μια τεράστια μαύρη αγορά που έχει στηθεί γύρω από τα αναβολικά, το «χυμό» (juicy) του μέλλοντος όπως τα αποκαλούν οι Αμερικάνοι.
Ναρκισσισμός, κόμπλεξ, ωραιοπάθεια; Τι οδηγεί τους ανθρώπους στα αναβολικά; Γιατί διακινδυνεύουν την υγεία τους για να έχουν πρησμένους κοιλιακούς; Είναι αφελείς; Η ομορφιά κερδίζει την υγεία; Γιατί αντί να σηκώνουν απλά βάρη στο γυμναστήριο, θέλουν να σηκώνουν «πολυκατοικίες» και μουγκρίζουν σαν ζώα σε κάθε τους άρση; Ομαδική εκτόνωση; Δεν ξέρουν ότι το «φάρμακο» είναι εξαρτησιογόνο; Δε νιώθουν τις παρενέργειες στο κορμί τους όταν βρίσκονται εκτός «θεραπείας»; Τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα; Τα ερωτήματα είναι αναπάντητα. Δεν ξέρω αν υπάρχει μία και μόνο απάντηση που να συμπεριλαμβάνει όλους τους λόγους που οι άνθρωποι ντοπάρονται. Διαφορετικά άτομα, διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι ένα σώμα που «τρυπιέται», είναι ένα άρρωστο σώμα. Λευτέρη, το νου σου.protagon.gr

Πάγκαλος: "Αποτυχημένοι κομμουνιστές" τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ !

"Κακομαθημένοι και μικροαστικοί" οι Έλληνες !
"Αποτυχημένους κομμουνιστές" χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ για το ενδεχόμενο της κοινωνικής εξέγερσης ο ίδιος είπε: " Έχεις δει ποτέ εξέγερση δημοσίων υπαλλήλων;".
"Δεν ζητούσαν να με εμποδίσουν να μιλήσω, θα το καταλάβαινα. Θέλανε να φύγω από την αίθουσα. Μου απαγόρευαν να είμαι σε μια αίθουσα, γιατί είμαι εγώ και γιατί εκείνοι είχαν αποφασίσει ότι κάποιος σαν και εμένα δεν έχει δικαίωμα να δει ένα έργο του Γαβρά στο Παρίσι", είπε στο περιοδικό Crash ο Θ. Πάγκαλος.
"Τι άλλο έκαναν οι Ες Ες όταν έμπαιναν σε μια αίθουσα; Λέγανε να σηκωθούν όλοι οι Εβραίοι. Σηκώνονταν όλοι οι Εβραίοι και πέρναγαν έξω. Έτσι άρχισε ο χιτλερισμός στη Γερμανία", προσέθεσε.
Αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά των πολιτικών, τονίζει ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από συναδέλφους του για το γεγονός ότι δεν έχουν συλληφθεί ακόμα "τα κτήνη που έδειραν τον Κ. Χατζηδάκη".
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σημειώνει ότι Συνασπισμός και ΚΚΕ έχουν δυσανάλογη παρουσία στον τύπο και στη διανόηση (κάνει λόγο για μορφή δικτατορίας στους συγκεκριμένους χώρους), την ώρα που στον κόσμο είναι ανύπαρκτα και προέβλεψε ότι ο Συνασπισμός δεν θα μπει στη βουλή.
"Εγώ το προβλέπω αυτό και θα τελειώσει αυτό το αστείο" δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση για τους συνδικαλιστές και για το ότι το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" δεν τον συμπαθεί, ο κ. Πάγκαλος απαντά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι γεμάτο δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν είπε κανέναν "κοπρίτη", αλλά μίλησε μόνο για αυτούς που διορίζονται με ρουσφέτι.
Αναφερόμενος για το αν υπάρχει πιθανότητα μεγάλης κοινωνικής εξέγερσης ακόμα και από τα στρώματα του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το αποκλείει.
"Έχεις δει ποτέ εξέγερση δημοσίων υπαλλήλων; Εγώ δεν μπορώ να συζητήσω τέτοια πράγματα. Πραγματικά ο κάθε λαός έχει δικαίωμα να αυτοκτονήσει, αλλά εξέγερση λαού ο οποίος είναι ο πιο μικροαστικός και ο πιο κακομαθημένος λαός της Ευρώπης δεν βλέπω.." σημειώνει ο κ. Πάγκαλος.
Τέλος ο Θεόδωρος Πάγκαλος δηλώνει ότι το ΔΝΤ ήταν μονόδρομος και αποκλείει το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές τις οποίες χαρακτηρίζει αυτοκτονία.

Κύρια πηγή ενέργειας τα αιολικά πάρκα στην Ισπανία !

Εκεί δεν κάνουν κουμάντο στην ενέργεια οι …αρχισυνδικαλιστές και οι ….όψιμοι περιβαλλοντολόγοι !
Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έπιασαν τόπο και τα αιολικά πάρκα είναι πλέον η κύρια πηγή ενέργειας στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης. Τον Μάρτιο τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 21% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, ποσοστό αυξημένο κατά 5,0% σε ετήσια βάση, αναφέρει η ισπανική REE σε ανακοίνωσή της. Τον ίδιο μήνατο ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε το 42,2%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 48,5%. Πλέον η υδροηλεκτρική ενέργεια κάλυψε το 17,3% της ζήτησης, η ηλιακή το 2,6%, η πυρηνική το 19,0% και ο λιθάνθρακας το 12,9%. «Με την αιολική ηλεκτροπαραγωγή του Μαρτίου θα μπορούσανε να καλύψουμε τη μηνιαία κατανάλωση μιας χώρας στο μέγεθος της Πορτογαλίας» ανακοίνωσε ο ισπανικός σύνδεσμος αιολικής ενέργειας AEE. «Το ιστορικό αυτό ορόσημο δείχνει ότι η αιολική ενέργεια, εκτός του ότι είναι ντόπια, καθαρή και ολοένα πιο ανταγωνιστική, είναι επίσης ικανή να τροφοδοτεί τρία εκατομμύρια νοικοκυριά» επισημαίνει η ανακοίνωση. Τονίζει ακόμα ότι, χάρη στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, η Ισπανία έγινε για πρώτη φορά το 2010 εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2009, η Ισπανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι να κάνετε σε περίπτωση σεισμού !!

Γενικές συμβουλές που πρέπει όλοι να γνωρίζουν !!
Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε.
Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτίριο και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.
Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.
Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους.
Μετά το σεισμό -Ένας σύντομος κατάλογος
• Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
• Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
• Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
• Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
• Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
• Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
• Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
• Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.
• Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.
Οικογενειακός Σχεδιασμός - Ατομική και Οικογενειακή ετοιμότητα
• Δημιουργήστε ένα οικογενειακό αντισεισμικό σχέδιο.
• Να γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο (κάτω από τραπέζια, γραφεία ή τους εσωτερικούς τοίχους).
• Να γνωρίζετε τα επικίνδυνα σημεία (παράθυρα, καθρέπτες, κρεμάμενα αντικείμενα, τζάκια και ψηλά έπιπλα).
• Κάνετε πρακτικές ασκήσεις. Φυσικά, ερευνείστε ποιοι είναι οι ασφαλείς χώροι για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας.
• Μάθετε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες και τεχνικές ανάνηψης.
• Αποφασίστε σε ποιο σημείο θα συναντηθεί η οικογένειά σας, σε περίπτωση που χαθείτε.
• Να έχετε έναν κατάλογο με αριθμούς τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης.
• Επιλέξτε ένα φίλο εκτός περιοχής ή συγγενή, που τα μέλη της οικογένειάς του μπορούν να τηλεφωνήσουν μετά το σεισμό και να ειδοποιήσουν για την κατάστασή σας.
• Ετοιμάστε ένα φορητό σάκο επιβίωσης για τη δουλειά και το ταξίδι.
Πηγή: fireservice

Σχέδιο του δήμου Τρίπολης για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της κρίσης !

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικών για την τοπική οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη αναλαμβάνει ο Δήμος Τρίπολης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στόχος, η προώθηση ενός τοπικού σχεδίου ικανού να διεκδικήσει καλύτερους όρους και συνθήκες για την τοπική ανάπτυξη.
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση ενοικίων για τα ακίνητα που εκμισθώνει ο δήμος, ρύθμιση χρεών για επιχειρήσεις και πολίτες με οφειλές προς τον δήμο και τις επιχειρήσεις του, αναδιανομή ανταποδοτικών τελών για τη δίκαιη μεταχείριση των νοικοκυριών, αναπτυξιακά κίνητρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων στη βιομηχανική περιοχή και σύσταση επιχείρησης για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που δρομολογεί η δημοτική αρχή επικεντρώνονται ειδικότερα στη:
• Λογική μείωση των εισπραττόμενων ενοικίων από τους επαγγελματίες που έχουν μισθώσει ακίνητα του δήμου.
• Aναδιανομή με την καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας των ανταποδοτικών τελών ανάλογα με την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια ή με την τιμή ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για τη δίκαιη μεταχείριση των νοικοκυριών.
• Pύθμιση των χρεών προς τον δήμο και τις επιχειρήσεις του. Hδη με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου θα γίνονται ρυθμίσεις οφειλών με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων.
– Eνίσχυση του νέου ΝΠΔΔ που θα προέλθει από τη συγχώνευση και της Δημοτικής Πρόνοιας και από τη βεβαίωση προστίμων που επιβάλλει ο δήμος από διάφορες αιτίες, ώστε να ενισχύονται οι πολίτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της φτώχειας.
• Eπιβολή δυνητικού ανταποδοτικού τέλους σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.
• Δέσμευση των πόρων που εισπράττονται από τα τέλη παρεπιδημούντων και εκδιδόμενων λογαριασμών προκειμένου να διατίθενται αποκλειστικά για την τουριστική προβολή του δήμου.
• Σύσταση στον εμποροβιομηχανικό σύλλογο να καθιερώσει εμπορικές προσφορές και να εφαρμόζει ειδικά προγράμματα καταναλωτικής πίστης που να προσελκύουν τους φοιτητές, για να τονώνεται αφενός η τοπική αγορά με ενέσεις ρευστότητας και αφετέρου να διασφαλίζεται η απασχόληση.
• Διεκδίκηση από κοινού με τα επιμελητήρια αναβάθμισης της ΒΙΠΕ από άποψη πρόσθετων αναπτυξιακών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων.
• Xρηματοδότηση με επαρκείς πόρους του συσταθέντος ΝΠΔΔ και της συσταθείσας κοινωφελούς επιχείρησης για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.ά.
Oλες οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από πιστώσεις προερχόμενες από τα έσοδα του πολιτιστικού τέλους, από ιδίους πόρους και από τη μείωση κονδυλίων άλλων πιστώσεων στο πλαίσιο της περιστολής των ελαστικών δαπανών.

2011 – Έτος Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσόστομου Δασκαλάκη 1906-1961

Από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας ανακοινώνεται ότι: το έτος 2011 είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Δασκαλάκη, επειδή συμπληρώνονται 50 έτη από της κοιμήσεως του.
Ο Χρυσόστομος Δασκαλάκης εποίμανε την Μεσσηνία από το 1945 έως το 1961, χρόνια δύσκολα μετά τον πόλεμο και την Κατοχή για τους κατοίκους της Μεσσηνίας . Θεωρείται μεγάλη Εκκλησιαστική προσωπικότητα του εικοστού αιώνα, κοινωνικός εργάτης και δημιουργός πλείστων φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν μέχρι σήμερα, όπως το Άσυλο Ανιάτων και το Ψυχιατρείο. Αγάπησε το ποίμνιο του και αγαπήθηκε από αυτό. Προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου αυτού ανδρός θα διεξαχθούν εκδηλώσεις στην Κορώνη, που τόσο αγάπησε και άφησε την τελευταία του πνοή, αλλά και στην Καλαμάτα.
Το Σαββάτο 16 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το 1961, εκοιμήθη o μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου, στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Καλαμάτας και εν συνεχεία Τρισάγιο στον τάφο του, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο.
Η πρώτη εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Κορώνη την Παρασκευή 29 Απριλίου 2011 και ώρα 8 μ.μ., στο
Προσκύνημα «Παναγία Ελεήστρια» στο Κάστρο της Κορώνης.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Νταμάτη με θέμα: « Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος Α΄ ανορθωτής, υποστηρικτής και θεραπευτής του λαού του » και προβολή φωτογραφιών από την ζωή τού Χρυσοστόμου Δασκαλάκη.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος προσκαλεί όλους τους Μεσσηνίους να παρακολουθήσουν τις ως άνω εκδηλώσεις τιμώντας τον Χρυσόστομο Δασκαλάκη τον «Πατέρα» της Μεσσηνίας στα δύσκολα χρόνια της ανασυγκρότησης του τόπου μας.

Ισχύει το….. στο γιατρό και τον δικηγόρο τα λέμε όλα ;

Τι κρύβουν οι γυναίκες από τον γιατρό τους ;
Τι κι αν όλοι ξέρουμε ότι ο γιατρός είναι ο καλύτερος φίλος της υγείας μας, έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Health δείχνει ότι οι γυναίκες προτιμούν να κρατούν από τον γιατρό τους κάποια «αθώα» μυστικά.
Ο λόγος φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μην είναι άλλος από το ότι οι γυναίκες αισθάνονται άβολα να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία. Από το εάν έχουν μια ισορροπημένη διατροφή μέχρι το πόσο «έντονη» είναι η προσωπική τους ζωή.
Το πόσο πιστές ήταν στην θεραπεία που τους συνέστησε ο γιατρός είναι ο συνηθέστερος λόγος που οι γυναίκες λένε ψέματα, ιδιαίτερα ως προς την χρήση των αντιβιοτικών.
Μια ακόμα «αθώα» παράληψη φαίνεται πως θεωρούν οι γυναίκες και το να αποκαλύψουν ότι κάνουν μια εξαντλητική δίαιτα ή ότι καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής και χάπια αδυνατίσματος.
Το θέμα ταμπού όμως, στο οποίο σύμφωνα με την έρευνα είναι περισσότερο φειδωλές είναι η ερωτική τους ζωή. Πόσους συντρόφους έχουν ή είχαν στο παρελθόν; Πόσο καλή ή αδιάφορη είναι η ερωτική τους ζωή; Οι γυναίκες δυσκολεύονται να τα αποκαλύψουν, ακόμα και στον γιατρό τους.
Το στοιχείο - έκπληξη όμως, της έρευνας είναι η απροθυμία των γυναικών να μιλήσουν για το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό τους.
Από τα μεγαλύτερα μυστικά είναι περιπτώσεις κατάθλιψης, ψυχικών νοσημάτων αλλά και ασθενειών όπως ο καρκίνος και η αρτηριακή πίεση. Φαίνεται πως ούτε ο φόβος της κληρονομικότητας δεν είναι αρκετός για να απελευθερωθούν και να μιλήσουν στον γιατρό τους.
Ο καλός γιατρός είναι εκεί για να μας ακούσει και να δώσει λύση στα προβλήματά μας λέει στα συμπεράσματα της η έρευνα. Η καλή μας υγεία, όμως, και η έγκαιρη διάγνωση εξαρτώνται από εμάς. Πόσο συνεργάσιμοι είμαστε; Κρατώντας μυστικά βάζουμε μόνοι μας εμπόδια που μας εκθέτουν σε κινδύνους, που ούτε φανταζόμαστε.

Πόσο χρόνο διατηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο και στον καταψύκτη ;

Ψωμιά, κέικ, ζύμες
Ψημένα ψωμιά χωρίς συντηρητικά: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες. Αποθηκεύεται στο ψυγείο για να ανακόψει την ανάπτυξη της μούχλας.
Αλεύρι άσπρο ή ολικής άλεσης: Στο ψυγείο 6-8 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Διατηρήστε το σε αεροστεγή δοχείο.
Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, sτο καταψύκτη 3 μήνες.
Μπισκότα ψημένα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Κέικ: Όχι απαραίτητα εκτός αν καταναλωθεί μετά από 4-5 ημέρες. Στο καταψύκτη 2-4 μήνες.
Πίτες με φρούτα: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 2-4 μήνες.
Πίτες κολοκύθων: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Καταψύξτε το στη συσκευασία του τυλίγοντας το με πλαστική σακούλα κατάψυξης.
Γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 1-3 μήνες.
Γάλα συμπυκνωμένο με ή χωρίς ζάχαρη ανοιγμένο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 1-3 μήνες.
Γιαούρτι: Στο ψυγείο 1 μήνα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. Το γιαούρτη θα διαχωριστεί αν καταψυχθεί.
Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας: Στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες, στο καταψύκτη 6-8 μήνες.
Τυρί φρέσκο(cottage, ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας.
Η κατάψυξη αλλάζει την υφή στα μαλακά τυριά.
Τυρί φυσικής ωρίμανσης μεγάλων κομματιών, πακεταρισμένων ή επικαλυμμένων με κερί (cheddar, Swiss, brick, gouda, mozzarella και άλλα): Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 6-8 μήνες.
Φυσικά και επεξεργασμένα τυριά μπορούν να καταψυχθούν.
Ξεπαγώστε στο ψυγείο, για να μειώσετε τις πιθανότητες να θρυμματιστεί.
Χρησιμοποιήστε το άμεσα.
Αυγά
Αυγά φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε.
Φρέσκοι κρόκοι ή ασπράδια αυγών: Στο ψυγείο 4 ημέρες, στο καταψύκτη 12 μήνες,
Ανακατέψτε καλά τους κρόκους και τα ασπράδια. Προσθέστε μία μικρή ποσότητας αλατιού, ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού για να βελτιώσετε τη ποιότητα διατήρησης.
Αυγό βραστό σφιχτό: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε.
Φρούτα
Μήλα: Στο ψυγείο 1-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Βερίκοκα: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Αβοκάντο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Μπανάνες: Στο ψυγείο αποφλοιωμένες 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Ξεφλουδίστε και βουτήξτε τες σε χυμό λεμονιού. Αποθηκεύστε σε σακούλες κατάψυξης.
Μούρα, κεράσια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες , στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κονσερβοποιημένα φρούτα, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες. Η υφή θα είναι πιο μαλακιά μετά την κατάψυξη. Βάζετε στο ψυγείο σε γυάλινο ή πλαστικό για να αποφευχθεί η μεταλλική γεύση.
Εσπεριδοειδή: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες , στο καταψύκτη 4-6 μήνες. Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C.
Ξεραμένα φρούτα, μαγειρεμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες , στο καταψύκτη 4-6 μήνες .
Ξεραμένα φρούτα, αμαγείρευτα: Στο ψυγείο 6 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα και ραβέντι: Στο ψυγείο 3-5 μέρες , στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Χυμοί κονσερβοποιημένοι, εμφιαλωμένοι, συμπυκνωμένοι κατεψυγμένοι: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στο καταψύκτη 12 μήνες. Μεταφέρεται το χυμό σε γυάλινο δοχείο ή πλαστικό μετά το άνοιγμα.
Πεπόνια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C και για να ελέγξετε το άρωμα.

Καταψύξτε όλα τα φρούτα σε αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασίες.
Κρέατα
Παιδάκια
Αρνιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες.
Χοιρινού, μοσχαρίσιου: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες .
Βοδινός κιμάς, κρέας για κατσαρόλα, χοιρινός κιμάς, γαλοπούλα, μοσχάρι, αρνί: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες.
Ψητά
Βοδινό κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Αρνί: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες.
Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-8 μήνες.
Λουκάνικα από χοιρινό, μοσχάρι, γαλοπούλα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Μπριζόλες βοδιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Ποικιλία κρεάτων (γλώσσα, συκώτι, μυαλά, καρδιά, νεφρά): Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες.
Μαγειρεμένο κρέας
Κονσερβοποιημένο κρέας, το οποίο άνοιξε: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Μαγειρεμένο κρέας και πιάτα με κρέας: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες.
Σάλτσα και ζωμός από κρέας: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες.
Επεξεργασμένα και συντηρημένα
Μπέικον: Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας
Φρανκφούρτης: Στο ψυγείο 7 ημέρες μετά το άνοιγμα της αεροστεγής συσκευασίας. Τα κλειστά πακέτα μπορούν να κρατηθούν 2 εβδομάδες ή σύμφωνα με την ημερομηνία της συσκευασίας. Στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Καπνιστά λουκάνικα: Στο ψυγείο 7 ημέρες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Ξηρά και ημίξηρα λουκάνικα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 1-2 μήνες.
Τα νωπά κρέατα μπορούν να αφεθούν στη συσκευασία του σούπερ μάρκετ για την αποθήκευση σε ψυγείο ή για πολύ σύντομη αποθήκευση στο καταψύκτη.
Για κατεψυγμένα προϊόντα πέραν των δύο εβδομάδων, περιτυλίξτε ξανά με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία ή με σακούλες κατάψυξης.
Πουλερικά
Νωπά
Κοτόπουλο και γαλοπούλα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Κοτόπουλο, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 9 μήνες.
Πάπιες και χήνες, ολόκληρες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.
Εντόσθια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες.
Γαλοπούλα, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.
Μαγειρεμένα
Κονσέρβα πουλερικών, ανοιγμένη: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη δεν συνιστάτε.
Μαγειρεμένα πιάτα πουλερικών: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Κοτόπουλο πανέ: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 4 μήνες.
Κομμάτια, που καλύπτονται με το ζωμό: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.
Όχι σε ζωμό: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας.
Λαχανικά
Σπαράγγια: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Φασόλια, πράσινα, σέλινο: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα 8-12 μήνες.
Παντζάρια, λάχανο, καρότα, γογγύλια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κουνουπίδι: 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Καλαμπόκι, με φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Καλαμπόκι χωρίς φλούδες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Αγγούρια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα.
Μαρούλια, και άλλες πράσινες σαλάτες: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε. Αποθηκεύστε σε σακούλα.
Μανιτάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες. Μη τα πλένεται πριν την αποθήκευση στη κατάψυξη
Μπάμιες: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κρεμμύδια φρέσκα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Κρεμμύδια ξερά: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 3-6 μήνες.
Μπιζέλια, φασόλια lima, χωρίς λοβό: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Πιπεριές: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Ραπάνια: 2 εβδομάδες, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Ντομάτες κονσέρβα, ανοιγμένες: Στο ψυγείο 1-4 ημέρες.
Ντομάτες φρέσκες, ώριμες: Στο ψυγείο 5-6 ημέρες, στο καταψύκτη 8-12 μήνες.
Ζεματίστε τα φρέσκα λαχανικά και καταψύξτε με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία.
Άγρια θηράματα και ψαρικά:
Κουνέλι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Ελάφι: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Άγρια πάπια, φασιανός, χήνα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6 μήνες.

Θαλασσινά
Κονσερβοποιημένα ψάρια, θαλασσινά, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 1 ημέρα, στο καταψύκτη δε συνιστάτε.
Μύδια, στρείδια (χωρίς κέλυφος) χτένια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 3-4 μήνες. Φυλάσσονται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Μην τα χρησιμοποιήσετε εάν το υγρό είναι αφρισμένο.
Μαγειρεμένα ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 1 μήνας.
Καβούρι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 2 μήνες.
Λιπαρά φιλέτα, κέφαλος, πέρκα των ωκεανών, πέρκα θαλάσσια, θαλάσσια πέστροφα, ριγωτές πέρκες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες.
Άπαχα φιλέτα, μπακαλιάρος, πλευρονήκτης, γάδος: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 4-6 μήνες.
Φρέσκα ψάρια νερού, καθαρισμένα: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στο καταψύκτη 6-9 μήνες.
Αστακός, με κέλυφος ή χωρίς: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Σολομός μπριζόλες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 2 μήνες.
Γαρίδες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στο καταψύκτη 6-12 μήνες.
Καπνιστά ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στο καταψύκτη 4-5 εβδομάδες
Ο παραπάνω πίνακας δίνει μικρά αλλά ασφαλή χρονικά περιθώρια, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα καταψυγμένα τρόφιμα χωρίς να χαλάσουν ή να γίνουν επικίνδυνα για κατανάλωση. Τα χρονικά όρια για τις κατεψυγμένες τροφές είναι για να διατηρήσουν την γεύση και την υφή τους.
Είναι ακόμα ασφαλές, να καταναλώσετε κατεψυγμένες τροφές που έχουν αποθηκευτεί περισσότερο.
Ελέγξτε το ψυγείο με ένα θερμόμετρο, να είναι ρυθμισμένο στους 2-5 C και ο καταψύκτης στους -18 C και κάτω.
Πηγή: Colorado State University

Μας ραντίζουν… για να μας κοιμίζουν !!

του Στάθη Παχίδη
*πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα» την 30-3-2011
Μέχρι τώρα το κρατούσα μυστικό, απέφευγα έστω να κάνω νύξη ακόμα και στους πιο έμπιστους και κολλητούς, να πω το παραμικρό για τον φόβο των Ιουδαίων αλλά, αφού το ‘δα δημοσιευμένο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, έ νομίζω πως έχω χρέος να μιλήσω, να αποκαλύψω και να αποκαλυφθώ.
Νυχτοπερπατητές και νυχτοχτυπημένοι, όπως εγώ κι άλλοι πολλοί, στην αρχή το πήραμε σαν πρωινή πάχνη, σαν τη δροσούλα, λίγο πριν το ξημέρωμα αλλά δεν ήταν έτσι. Αν συνδύαζες κάποιους βόμβους αεροπλάνων, που τα χαράματα είναι πεντακάθαρα ακουστοί, με τις αντιδράσεις σου και την κατάστασή σου την επόμενη ημέρα, μετά την επαφή σου με τη «δροσούλα», εύκολα έφτανες σε ανατριχιαστικά συμπεράσματα: κάτι μας ρίχνουν-μας ψεκάζουν– μας ραντίζουν και χαμπάρι δεν πήραμε.
Διότι πώς να εξηγήσεις ένα πλήθος συμπεριφορές, λογής λογής παράξενες απόπειρες, πράξεις και παραλείψεις ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που δεν ήταν εύκολα κατανοητές έως και καθόλου εξηγήσιμες. Καταρχήν μια αίσθηση «γλυκιάς μέθης», ένα αδικαιολόγητο αίσθημα ευφορίας και ενεργητικής ραστώνης καθώς και μια άνευ προηγουμένου διάθεση προσκόλλησης στον καναπέ. Σε πολλούς έβγαινε μια διαρκής επιθυμία να βλέπουν τηλεόραση. Στην αρχή ειδήσεις αλλά μετά, όσο περνούσε ο καιρός, εθίζονταν στα σήριαλ σαλονιού αισθητικής «γουρλωμένα μάτια» και έφταναν μέχρι reality μαγειρικής, γι’ αυτό και ονομάστηκαν γκουρμόπληκτοι. Άλλοι, αν και δεν είχαν σχέση ως τότε, καταλήφθηκαν από τη μανία να δοκιμάζουν την τύχη τους στο Χρηματιστήριο αλλά και στα καζίνο, στο στοίχημα, στο Λόττο, στα λαχεία.
Η επίδραση της «δροσούλας» ήταν ορατή σ’ όσους ήξεραν-κάτι σα το μαγικό φίλτρο του Δρουίδη Πανοραμίξ απ’ την ανάποδη. Κάποιοι εφησύχαζαν θεωρώντας πως εκπροσωπούνταν στα κοινά από την τάξη των πολιτικών ενώ άλλοι , που αργότερα αποκλήθηκαν μαζιταφαγαμίστες», σύχναζαν σε γραφεία πολιτικών και Υπουργεία προς άγραν συμβάσεων, φωτογραφικών ρυθμίσεων και ρουσφετιών. Ψεκασμένοι υπάλληλοι του δημοσίου και ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές ξόδευαν το οκτάωρο τους στην Υπηρεσία (αν πήγαιναν), χωρίς να παράγουν κάτι, ενώ παρουσίαζαν και έναν εμμονικό φετιχισμό με τις σφραγίδες και τις υπογραφές. Συνεπείς ως τότε επιχειρηματίες και επαγγελματίες άρχισαν να φοροκλέπτουν, να μην ασφαλίζουν τους υπαλλήλους τους ή να μην αποδίδουν ΦΠΑ. Μια κατηγορία ραντισμένων, εξάλλου, εμφάνισαν την δανειολαγνεία, την τάση δηλαδή λήψης δανείων για κατανάλωση, πολυτελή αυτοκίνητα, διακοπές, επισκευές, χωρίς την παραμικρή πρόνοια για την αποπληρωμή τους. Ακραία έκφανση αυτού του φαινομένου υπήρξε η αγορά ειδών σούπερ μάρκετ και η μη χρήση τους, με αποτέλεσμα τη ρίψη τους στον κάδο των σκουπιδιών με τη συσκευασία άθικτη.
Οι νύχτες εξακολουθούσαν να φέρνουν απ’ τον ουρανό τις μικρές περίεργες σταγόνες-κάτι σαν την ομίχλη στην ομώνυμη ταινία του John Carpenter και τα φαινόμενα συνεχώς πλήθαιναν. Πολλοί στην κατάσταση «γλυκιάς μέθης» αρνούνταν να βγουν από τα σπίτια τους, ικανοποιώντας όλες τις ανάγκες τους μέσα από τους υπολογιστές, τους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης και τα delivery. Οι σύζυγοι συνομιλούσαν μόνο μέσω facebook ενώ εβδομήντα τετράχρονος απόστρατος της Χωροφυλακής άφησε την επί πενήντα ένα έτη συμβία του και διέφυγε στη Βουλγαρία με την εκ Μπουργκάς τριαντάχρονη οικιακή βοηθό του. Ιδιαίτερη επιβάρυνση από τους ψεκασμούς παρουσίασαν και οι Έλληνες διαιτητές ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να στέφεται πρωταθλητής ο Ολυμπιακός Πειραιώς. Οι γιατροί του ΙΚΑ συνέχιζαν να απεργούν Παρασκευή. Μεγάλος αριθμός διανοουμένων και καλλιτεχνών επίσης θεώρησαν εαυτούς το κέντρο του κόσμου, παρότι ουδείς τους γνώριζε μετά την έξοδό τους από την Αττική στο Νομό Βοιωτίας.
Ο φίλος μου ο Ηλίας, που την έπαθε γιατί του αρέσει το ελεύθερο κάμπιγκ, μου ανέφερε επίσης πως μια νέα κουλτούρα συνενοχής ραντισμένων δημιουργούνταν. Όλης της γης οι ραντισμένοι, που σιγά σιγά είχαν εξαρτηθεί από την «δροσούλα» εξ ουρανού, μαζεύονταν τις νύχτες σε ταράτσες της πόλης, περιμένοντας ν’ ακούσουν τον ήχο των αεροπλάνων-οι γνώστες έλεγαν πως πρόκειται για Canadair.Πολλοί έφερναν μαζί τους κουβάδες και σκάφες, μήπως και μαζέψουν λίγες σταγόνες παραπάνω, για να έχουν για μια ώρα ανάγκης, αν τυχόν σταματούσαν οι ρίψεις, ενώ τις δύσκολες ώρες της αναμονής έπιαναν και κανένα τραγουδάκι προσαρμοσμένο για την περίσταση: «Πέντε χρόνια ραντισμένος μέσα στο Γεντί Κουλέ», «Πρωί πρωί με τη δροσούλα»… Κι εγώ, που είμαι φίλος του παλιού καλού ελαφρού τραγουδιού, σιγοψιθυρίζοντας το «Ραντισμένα τα γιούλια κι οι βιόλες, ψεκασμένα και τα γιασεμιά» λέω σιγά σιγά να ανεβαίνω προς την ταράτσα μου… Σαν πολλά να μαρτύρησα, τόσες μέρες πού ‘μεινα αψέκαστος στο υπόγειό μου…
*Ο Στάθης Παχίδης είναι τραγουδοποιός και μέλος του συγκροτήματος «Αγαμοι ­Θύται».

Π .Ευθυμίου : Απέλυσαν και την κόρη του από τον ΣΚΑΙ .. !!

Από τις απολύσεις του Σκάι δεν γλίτωσε ούτε και η κόρη του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου που ήταν στο μάρκετινγκ του τηλεοπτικού σταθμού.
Για τις απολύσεις του Σκάι τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ κατ’ εντολή και εξουσιοδότηση των Γενικών Συνελεύσεών τους, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, το διοικητικό προσωπικό και τους τεχνικούς, που εργάζονται στον ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» του κ. Αλαφούζου, από τις 6.00 π.μ. της Τρίτης, 5 Απριλίου έως τις 6.00 π.μ. της T ετάρτης, 6 Απριλίου 2011 ζητώντας:
* Την άμεση ανάκληση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων των συναδέλφων.
* Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.
Η ιδιοκτησία του σταθμού, με αφορμή δήθεν την οικονομική κρίση που πλήττει πρώτα από όλα τους εργαζόμενους, προχωρά σε δραστικές περικοπές των μισθών των εργαζομένων, στη μη εφαρμογή των ΣΣΕ και στις απολύσεις δημοσιογράφων, τεχνικών, και διοικητικών υπάλληλων που αρνήθηκαν να «συναινέσουν» στη μείωση των αποδοχών τους.
Οι αναιτιολόγητες και καταχρηστικές αυτές απολύσεις, δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου που στοχεύει στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας τους, στη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας ώστε να καμφθεί η αντίστασή τους στην επιβολή των αντεργατικών μέτρων που σχεδιάζει. Για τον «ΣΚΑΪ» , φαίνεται, δεν υπάρχει εργατική νομοθεσία, δεν υπάρχει εργατικό δίκαιο υπάρχει μόνο η δύναμη του αφεντικού.
Το Δ.Σ. της Ένωσης δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι αποφασισμένο να προστατεύσει το δικαίωμα στην εργασία, υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι ο σεβασμός στην ενημέρωση απαιτεί πρωτίστως τον σεβασμό των ανθρώπων που την υπηρετούν.
Καλεί δε τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Α. Σαμαρά, και τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και αναλγησία.

Σε στενό κλοιό ο υπουργός με τα 178 εκατ…αγνώστου προελεύσεως !

Άνδρες του ΣΔΟΕ, κάνουν «φύλλο και φτερό» το λογαριασμό του πρώην υπουργού και της κινήσεις του.
Με το θέμα ασχολείται κατά πληροφορίες ο Γ. Καπελέρης, ο οποίος έχει λάβει και προσωπικά το αίτημα των βουλευτών
Έχει στενέψει ο κλοιός γύρω από τον πρώην υπουργό, στους λογαριασμούς του οποίου, στην Ελβετία, βρέθηκαν 178 εκατομμύρια ευρώ... αγνώστου προελεύσεως. Πλέον, το θέμα ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές, ενώ και η Βουλή, ταλανίζεται από τις αποκαλύψεις.
Η Επιτροπή ελέγχου του πόθεν έσχες της Βουλής, έδωσε στον πρόεδρό της, Βαγγέλη Αργύρη, την εξουσιοδότηση να ζητήσει από το ΣΔΟΕ τα πλήρη στοιχεία του κατόχου του επίμαχου λογαριασμού στην Ελβετία. Την υπόθεση λοιπόν τώρα εξετάζουν οι άνδρες του ΣΔΟΕ, οι οποίοι κάνουν «φύλλο και φτερό» το λογαριασμό του πρώην υπουργού και της κινήσεις του. Με το θέμα ασχολείται κατά πληροφορίες ο Γ. Καπελέρης, ο οποίος έχει λάβει και προσωπικά το αίτημα των βουλευτών
Η έρευνα –τα αποτελέσματά της δηλαδή- έχει τεράστια σημασία, αφού στη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών της Επιτροπής (Θ. Μπούρας, Α. Σκυλλάκος, Β. Αποστολάτος, Θ. Δρίτσας), ακούστηκαν πολλά ονόματα πρώην υπουργών, τα οποία εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens. Έλεγαν δηλαδή ότι πιθανότατα, ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού είναι ένας εξ' αυτών. Οι βουλευτές τονίζουν ότι «τα στοιχεία του πρώην υπουργού πρέπει, αν διαπιστωθεί βέβαια ότι υπάρχουν, να βγουν στο φως».
Ήδη έχουν γίνει ταυτοποιήσεις λογαριασμών και άλλων οικονομικών στοιχείων πρώην υπουργών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Β. Αργύρης έχει ζητήσει από τους ορκωτούς λογιστές και τις τράπεζες διευκρινήσεις για τα στοιχεία κάποιων από αυτούς που είναι ελλιπή. Προσπαθούν δηλαδή να εντοπίσουν τις αναντιστοιχίες μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
Το λόγο για τον... μπερμπάντη πρώην υπουργό τώρα, έχει η Δικαιοσύνη. Μετά από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή της ΝΔ, Γ. Γιακουμάτο, για να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο υπεύθυνος, η υπόθεση παίρνει το δρόμο της.
Από στιγμή σε στιγμή, η υπόθεση αναμένεται να ανατεθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, στον οποίο κατατέθηκε, σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών (προφανώς θα χρεωθεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράϊκου και από εκεί σε εισαγγελέα Πλημμελειοδικών) και θα αρχίσουν οι κλήσεις όσων γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση, ενώ θα συγκεντρωθούν και όλα τα απαραίτητα στοιχεία (με πρωταρχικό τις κινήσεις του επίμαχου λογαριασμού στο εξωτερικό).
Πάντως, την υπόθεση παρακολουθεί στενά μέχρι το τέλος και ο βουλευτής, που είχε την τόλμη να την ανακινήσει. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος έχει δηλώσει πως ζει για την ημέρα που θα δει κάποιον από αυτούς που «τα έφαγαν» να οδηγείται στη φυλακή. Κι εμείς...
Ο υπουργός
Ο πρώην υπουργός με το λογαριασμό μαμούθ, πάντως, ανησυχεί, αλλά από... μακριά. Σε κάποια από τις Βαλκανικές χώρες, όπου συνηθίζει να πηγαινοέρχεται το τελευταίο διάστημα, κάνοντας «μπίζνες» (εκμεταλλευόμενος τη δραστηριοποίηση φίλου του, επιχειρηματία, στην περιοχή) έμαθε τα «μαντάτα». Με εκείνη τη γαλλική οξυδέρκεια που τον διακρίνει, σήκωσε ψηλά το πηγούνι, όπως συνηθίζει και άλλαξε κουβέντα.
Η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει τις βαριές συνέπειες, που αντιμετωπίζουν οι φοροφυγάδες. Άλλωστε, όπως διατείνεται, η εμπλοκή του και σε άλλα σκάνδαλα, που προσπάθησαν να τον χρεώσουν, μέχρι στιγμής δεν τον «άγγιξε». Ίσως βαθιά μέσα του να πιστεύει ότι «δίνοντάς» τον, θα είναι σαν να καταδικάζεται ένα κόμμα ολόκληρο. Άλλωστε, σε λίγους θα πήγαινε η καρδιά να βάλουν φυλακή έναν παλιό συμμαθητή τους.
Και, υπάρχει, σου λέει, και η συναδελφική αλληλεγγύη. Όμως το κακό είναι ότι όταν ήταν υπουργός, με τους περισσότερους συναδέλφους του είχε ή κακές, ή μηδενικές σχέσεις. Αιτία των... ομηρικών καβγάδων, ήταν οι κάμερες! Ο συγκεκριμένος πρώην υπουργός, θεωρώντας ότι «αδικείτο» από τα ΜΜΕ (και πώς να μην τον αδικούσαν, όταν έστελνε σε εκδότες οργισμένα non paper ζητώντας τους να «παγώσουν» τους ρεπόρτερ, που επέκριναν το πολιτικό του έργο), επιθυμούσε μεγαλύτερη προβολή και απαιτούσε να είναι αυτός ο «πρωταγωνιστής».
Έπειτα, ήταν και ο τρόπος ζωής που δεν άρεσε σε πολλούς συναδέλφους του. Αυτά τα «σούρτα φέρτα» στο Super Paradise, στη Μύκονο, τα καλοκαίρια, από πολλούς θεωρούνταν «προκλητικά». Όπως το ίδιο θεωρούνταν και τα ραντεβουδάκια του στη Βάρκιζα με καλλίγραμμες νεαρές. Τελικά, τα «καρφιά» των εθνοπατέρων γι' αυτόν δεν έχουν τελειωμό. Ένα τέτοιο ραντεβού, λέγεται, με μια εκ των γραμματέων του, τον έφερε ένα βήμα πριν από το διαζύγιο με την - καθ' όλα σοβαρή - σύζυγό του.
Ίσως γι' αυτό, το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τα ταξίδια (τα οποία, αν είχαν αέρα πολυτέλειας και... ολίγον τι από ποδόσφαιρο, πάντα τα λάτρευε) και περνά λιγότερες ώρες με την οικογένειά του. Η προπόνηση στο γήπεδο έχει κοπεί και αντικατασταθεί με μπάλα σε γήπεδα 5Χ5 με φίλους, τις Κυριακές. Το υπόλοιπο διάστημα, όσο δεν βρίσκεται στο εξωτερικό για «μπίζνες», απομονώνεται και αφοσιώνεται στη συγγραφή ενός βιβλίου. Σε αυτό, θα περιγράψει όλα όσα έζησε, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Και, όσοι ξέρουν, λένε ότι έχει πολλούς να «κάψει».
Και άλλα «μπλεξίματα»
Πάντως, τα «μπλεξίματα» για τον πρώην υπουργό, είναι πολύ περισσότερα. Γιατί δεν είναι μόνο τα 178 εκατομμύρια ευρώ, ούτε τα άλλα σκάνδαλα, στα οποία φέρεται να έχει εμπλακεί. Είναι και ένα ακόμα θέμα... φορολογικής φύσεως, τουλάχιστον, όπως ψιθυρίζουν βουλευτές.
Τι λένε; Ότι όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες του, όταν διατελούσε υπουργός και παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, ελάμβανε σύνταξη από το Ταμείο Νομικών. Λογικό, θα πει κανείς, ίσως και νόμιμο. Όμως πόσο ηθικό είναι να παίρνεις σύνταξη για ένα επάγγελμα, το οποίο δεν έχεις εξασκήσει ποτέ στη ζωή σου; dealnews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου