15.2.20

Έβρεξε “καρεκλοπόδαρα” στην Κρήτη: Που έπεσε το περισσότερο νερό

Οι σημερινές ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη σε αρκετές περιοχές προκάλεσαν κάποια μικροπροβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στα Χανιά σημειώθηκαν το Σάββατο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και συγκεκριμένα στην Ασή Γωνιά και τα Ασκύφου, με 48 και 34 χιλιοστά αντίστοιχα. Ακολοθεί το Φαράγγι της Σαμαριάς όπου έπεσαν 24 χιλιοστά και έπειτα περιοχές του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και του Λασιθίου.
Σημαντικά ύψη βροχής κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr σε όλη την Κρήτη μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 15/02, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί:

ΒΙΝΤΕΟ - Τηλεοπτική εκπομπή βρήκε σπίτι για να στεγάσει ερωτευμένο… τρίο

Το επεισόδιο της σειράς «House Hunters», που μεταδόθηκε αυτή την εβδομάδα από το κανάλι HGTV προκάλεσε σάλο στα social media και πληθώρα σχολίων.
Αφορούσε ένα παντρεμένο ζευγάρι από το Κολοράντο, της Λόρι και του Μπράιαν, και της συντρόφου τους Τζέλι.
Οι τρεις τους ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι αρκετά μεγάλο, το οποίο να χωρά τους ίδιους και τα δύο παιδιά του ζευγαριού, ηλικίας 10 και 12 ετών. Μάλιστα, έψαχναν απεγνωσμένα για ένα σπίτι που θα διαθέτει μπάνιο στο οποίο να χωρούν τρεις νιπτήρες.
«Κατάλαβα αμέσως ότι η Λόρι ήταν αμφιφυλόφιλη και ενδιαφερόταν και για γυναίκες και για άνδρες», εξήγησε ο Μπράιαν στην εκπομπή και συμπλήρωσε πως «φθάσαμε έτσι σε ένα σημείο όπου αισθανόμασταν άνετα να έχουμε μια άλλη γυναίκα στη ζωή μας».
Η Τζέλι διατηρεί σχέση με το συγκεκριμένο ζευγάρι εδώ και τέσσερα χρόνια. «Κατά συνέπεια, το να αγοράσουμε ένα σπίτι μαζί, ως ‘τρίο’, θα σηματοδοτήσει ένα μεγάλο βήμα για εμάς ως οικογένεια», δήλωσε η ίδια.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο των «House Hunters», που βρίσκεται στην 17η σεζόν, προκάλεσε πληθώρα σχολίων από τους τηλεθεατές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νεκρή η διάσημη παρουσιάστρια Καρολίν Φλακ

Βρέθηκε μέσα στο σπίτι της 

Σοκ έχει προκαλέσει στη Βρετανία ο θάνατος της 40χρονης παρουσιάστριας Κάρολιν Φλακ.
Οπως αναφέρει η Sun ο θάνατος της Κάρολιν Φλακ οφείλεται σε αυτοκτονία. Την είδηση για το τραγικό τέλος της Κάρολιν Φλακ επιβεβαίωσε η οικογένειά της. “Επιβεβαιώνουμε ότι η Καρολίν μας πέθανε σήμερα, 15 Φεβρουαρίου. Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τον Τύπο να σεβαστεί την ιδιωτικότητα της οικογένειας αυτήν τη δύσκολη εποχή”.
Να σημειωθεί πως η Caroline Flack αποχώρησε από την παρουσίαση της χειμερινής σεζόν του reality Love Island. Είχε κατηγορηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο για επίθεση εναντίον του συντρόφου της, τενίστα Lewis Burton, μετά από φιλονικία που είχαν. Εκείνος δεν είχε στηρίξει την κατηγορία εις βάρος της, ωστόσο, η δίκη είχε οριστεί για τις 4 Μαρτίου.
Να σημειωθεί πως η Καρολίν Φλακ είχε βρεθεί στα πλατό διάσημων σόου στη Βρετανία όπως το Fame Academy, I’m A Celebrity… Get Me Out Of Here!, το Britain’s Got More Talent και το X Factor.

ΒΙΝΤΕΟ - Ο αλλόκοσμος ήχος της Αβύσσου: Ήχοι Star Wars βγαίνουν από απύθμενη τρύπα στην Ανταρκτική

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να κάνεις στην Ανταρκτική, αλλά τουλάχιστον ο πάγος εκεί είναι σε αφθονία. Μια καλή χρήση των τρισ. τόνων πάγου είναι να τον πετάξεις σε βαθιές τρύπες. 
Σε σούπερ βαθιές τρύπες.
Συγκεκριμένα, στο viral βιντεάκι που ακολουθεί παρακάτω παρουσιάζεται ο εξωπραγματικό ήχος που παράγεται όταν ένα τέτοιο κομμάτι πάγου πέφτει στην άβυσσο από μια τρύπα στην παγωμένη Ανταρκτική.

Ο πάγος πέφτοντας στην τρύπα έβγαλε εξώκοσμους ήχους σαν ηχητικά εφέ από ταινία Star Wars

Οι ήχοι που βγαίνουν από το λαγούμι μοιάζουν βγαλμένοι από τα ειδικά εφέ ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όπως εκείνες της κινηματογραφικής σειράς, Star Wars.
Έτσι, ο γεωχημικός, Τζον Άντριου Χίγκινς, ανέβασε στο Twitter μια τέτοια ρίψη πάγου σε μια τρύπα  περίπου 140 μέτρων που οι επιστήμονες άνοιξαν στην Ανταρκτική.
Ο πάγος παράγει πέφτοντας έναν παράξενο κρότο στην αρχή, ενώ στη συνέχεια ακούγονται θόρυβοι σαν να πυροβολούν όπλα λέιζερ από ταινία Sci-fi.
Δείτε το βίντεο με ήχο:

Απεργία στα ΜΜΜ της Αθήνας την Τρίτη: Χειρόφρενο σε μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και μετρό , αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ταλαιπωρία αναμένει τους κατοίκους της Αθήνας την προσεχή Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, καθώς οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και μετρό προχωρούν σε 24ωρη απεργία.
Η απόφαση των εργαζομένων εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) και αφορά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί λίαν συντόμως στη Βουλή των Ελλήνων.
«Η κυβέρνηση, ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός).
Και διεκδικούν:
  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ, ώστε να αρθεί το ασφαλιστικό κενό των προηγούμενων ετών και ανάληψη του κόστους από το Κράτος.
  • Επαναφορά των ΒΑΕ όπου έχουν καταργηθεί και την επέκτασή τους στις ειδικότητες της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.
  • Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.».
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια».
«Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι "κόστος" ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».

Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς

Έγχρωμο, σελ. 222, 25 ευρώ
 
ISBN 978-618-5063-53-5  Γ. Δαουτόπουλος και Δ. Χαραντώνης, Γεωπόνοι, τηλ. 6976 79 39 09

Ένα καλογραμμένο βιβλίο-οδηγός για την εγκατάσταση νέων ελαιώνων και τη διαχείριση ώριμων φυτειών είναι στη διάθεση όσων θέλουν να παράξουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) το οποίο μπορεί να διατεθεί ως προστατευτικό και ενισχυτικό της υγείας.
Οι συγγραφείς ένωσαν τις γνώσεις και εμπειρίες τους από την μακροχρόνια ενασχόληση τους με τη γεωργία της πράξης και της αειφορίας, για να μεταφέρουν στους Έλληνες φροντιστές των ελαιώνων τεκμηριωμένες γνώσεις που δεν θα βρουν σε άλλα βιβλία τα οποία κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.
Στόχος του βιβλίου είναι να σας εφοδιάσει με τις αναγκαίες γνώσεις και πρακτικές για να φροντίσετε το ευλογημένο δένδρο, το οποίο για χιλιετίες καλλιεργείται στα Ελληνικά εδάφη και είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό (υλικό και άυλο) των ανθρώπων αυτού του τόπου. Είναι ένας πλήρης οδηγός της καλλιέργειας από τη φύτευση μέχρι τη ελαιοτρίβιση.
Δεκάδες προτάσεις πρακτικού ενδιαφέροντος κάνουν το βιβλίο πολύτιμο σύμβουλο για κάθε ελαιοκαλλιεργητή. Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές οι οποίες γίνονται για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία, όπως η χαλάρωση και ο αερισμός του εδάφους, ο εμβολιασμός των ριζών με δεκάδες ωφέλιμους μικροοργανισμούς, η χρήση σκόνης πετρωμάτων και παραμαγνητικών υλικών που ενισχύουν την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, μειώνουν το κόστος παραγωγής και βελτιώνουν την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή, όπως και τα προηγούμενα βιβλία μας τα οποία έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους φροντιστές της γης, οι οποίοι αναζητούν έγκυρη και τεκμηριωμένη γνώση.

  Βασικά Περιεχόμενα του Βιβλίου

Κεφάλαιο 1ο Εισαγωγή σελ. 10
Κεφάλαιο 2ο Εγκατάσταση Ελαιώνα σελ. 32
Κεφάλαιο 3ο Καλλιεργητικές Φροντίδες σελ. 40
Κεφάλαιο 4ο Φυτοπροστασία, σελ. 72
Κεφάλαιο 5ο Ειδικά Θέματα Θρέψης, σελ. 22
Κεφάλαιο 6ο Συλλογή και Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί, σελ. 22
Κεφάλαιο 7ο Πρόταση Συμπληρωματικής Αειφορικής Διαχείρισης, σελ. 8

Πρωτοποριακά Θέματα που θίγονται στο βιβλίο και για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία: Χαλάρωση και αερισμός του εδάφους, Εμβολιασμός των ελαιόδεντρων με Ωφέλιμους Μικροοργανισμούς, Εφαρμογή σκόνης πετρωμάτων και παραμαγνητικών υλικών, Παρουσίαση των Ωφέλιμων Εντόμων στους Βιολογικούς Ελαιώνες, Παρασκευή φυσικών προστατευτικών ουσιών, Αειφορική διαχείριση ελαιώνα. 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου επισημαίνει…

Σπουδάσαμε Γεωπονία στα χρόνια της δόξας της χημικής γεωργίας. Χημικά λιπάσματα και χημικά φυτοπροστατευτικά ήταν στην πρωτοκαθεδρία. Καμιά αναφορά σε λύσεις παρμένες από τη φύση. Η γονιμότητα του εδάφους ήταν απλά θέμα μιας εδαφολογικής ανάλυσης και προσθήκης των αναγκαίων χημικών στοιχείων τα οποία έλειπαν ή βρίσκονταν σε ανεπάρκεια. Όσο για τη φυτοπροστασία, οι χημικές λύσεις ήταν οι μοναδικές επιλογές.
Η ανακάλυψη των συνθετικών χημικών λιπασμάτων και η ευρεία χρήση τους, από τη δεκαετία του 1940, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις βιολογικές διαδικασίες, οι οποίες ανακυκλώνουν τα θρεπτικά στοιχεία και διατηρούν τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Λίγες δεκαετίες άρκεσαν για να δείξουν την ανεπάρκεια αυτής της θεώρησης, η οποία υπόσκαβε τη μακροχρόνια ευημερία των εδαφικών πόρων. Οι σοβαρές παρενέργειες αυτής της πρακτικής, η οποία είχε σοβαρές αρνητικές παρενέργειες για την υγεία αυτών οι οποίοι την ασκούσαν, του φυσικού περιβάλλοντος (λίμνες, ποτάμια υπόγειοι υδροφορείς) και αυτών οι οποίοι κατανάλωναν τα προϊόντα της, άρχισε να αφυπνίζει την επιστημονική κοινότητα και τους ανθρώπους με περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
Στόχος του βιβλίου το οποίο έχετε τώρα στα χέρια σας, είναι να σας εφοδιάσει με τις αναγκαίες γνώσεις και πρακτικές για να φροντίσετε το ευλογημένο δένδρο το οποίο για χιλιετίες καλλιεργείται στα Ελληνικά εδάφη και είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με τον πολιτισμό (υλικό και άυλο) των ανθρώπων αυτού του τόπου. Είναι ένας πλήρης οδηγός της καλλιέργειας από τη φύτευση μέχρι τη ελαιοτρίβιση.
Δεκάδες προτάσεις πρακτικού ενδιαφέροντος κάνουν το βιβλίο πολύτιμο σύμβουλο για κάθε ελαιοκαλλιεργητή. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή, όπως και τα προηγούμενα βιβλία μας τα οποία έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους φροντιστές της γης οι οποίοι αναζητούν έγκυρη και τεκμηριωμένη γνώση.

Χονδρική διάθεση: Εκδόσεις ΖΥΓΟΣ, Αγγελάκη 39, (Δίπλα από το ξενοδοχείο ABC, Σιντριβάνι), 546 21 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-271055


Γεώργιος Δαουτόπουλος Μ.Sc., Ph.D.
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ, Σύμβουλος Επενδύσεων Πρωτογενούς Τομέα (www.daoutop.gr)


Δεν φτάνει ο ήλιος μοναχά γεννήματα η γη να δώσει,
χρειάζονται και άλλα πολλά και προπαντός η γνώση. Κ. Παλαμάς

Ζητείστε τα 3 νέα έγχρωμα βιβλία μας:Το Έδαφος και η Φροντίδα του
Ωφέλ. Μικροοργανισμοί στη Γεωργία και Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς στην τιμή προσφοράς των 63 ευρώ για παραγγελίες από το συγγραφέα.

Prof. George Daoutopoulos, MA, Ph.D (Michigan State University 1985)
School of Agriculture, Aristotle University of Thessaloniki

Αλλάζει χέρια ξανά η Παναχαϊκή – Πουλήθηκε στον Γιώργο Μπάρλο

Nέα σελίδα για την Παναχαϊκή μετά την αλλαγή… χεριών.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας patrastimes.gr, ο Σάκης Καλογερόπουλος πούλησε την ομάδα στον Γιώργο Μπάρλο στο ραντεβού που έγινε υπό την παρουσία και των νομικών εκπροσώπων τους (Κρεμμύδα και Γρηγορίου).

Επετεύχθη η συμφωνία αγοραπωλησίας  του 52% των μετοχών της ΠΑΕ και όχι μόνο του μάνατζμεντ της ομάδας.

Ετσι, από τις 21 Φεβρουαρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00 όπου αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές, η ΠΑΕ περνάει στα χέρια του πατρινού επιχειρηματία.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Τσικνοπέμπτη 20/02 - Τσικνίζοντας στην πόλη μου! Ψήνεσαι;

Την Τσικνοπέμπτη στις 20/02 από το πρωί όπως κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της αγοράς θα μπορείτε να κάνετε μια στάση με την παρέα σας για ένα ποτηράκι κρασί και μεζεδάκι… έτσι, για να σας ανοίξουμε την όρεξη και να σας υποδεχθούν τα ψητοπωλεία της πόλης για το μεσημεριανό αλλά και το βραδινό σας γλέντι!

Η μάστιγα της πορνογραφίας και του εκβιασμού ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Η πορνογραφία ανηλίκων, ο διαδικτυακός εκβιασμός και εξαναγκασμός παιδιών (sextortion), καθώς και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αποτελούν τα συνηθέστερα αδικήματα που απασχολούν το Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης που λειτουργεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Δ.Η.Ε), ενώ σημειώνεται πως είναι συνεχείς οι συλλήψεις παιδόφιλων.
“ Από την εμπειρία μας συμπεραίνεται ότι κυρίως τα παιδιά, τα οποία αποτελούν ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα, πολλές φορές συνομιλούν διαδικτυακά με άτομα που δεν γνωρίζουν νομίζοντας ότι μιλάνε με κάποιο γνωστό. Στη συνέχεια, κάποια από αυτά αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν ή αποστέλλουν φωτογραφίες τους, κάποιες φορές με προκλητικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο ή ακόμα συναντώνται με τα άτομα που συνομιλούν διαδικτυακά”, τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, ενώ επισημαίνει: “ Οι δράστες, αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν πιεστικά και πολλές φορές εκβιαστικά νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο. Εφ' όσον αυτοί που εκβιάζονται ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως είτε σεξουαλικού, είτε οικονομικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, επιδιώκουν την παραγωγή πρωτοτύπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων ή επιθυμούν να συνευρεθούν με τα θύματα ή ακόμη τα εκβιάζουν για χρήματα, με την απειλή ότι θα δημοσιεύσουν το υλικό που διαθέτουν στο διαδίκτυο ή θα το αποστείλουν στο σχολείο ή το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι κακόβουλοι χρήστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “ αρπακτικά”, εκμεταλλεύονται την άγνοια ή πολλές φορές και την εμπιστοσύνη των παιδιών προκειμένου να ικανοποιήσουν μελλοντικά τις απεχθείς ορέξεις τους”.
Πως πέφτουν, όμως, κυρίως ανήλικοι θύματα στην “ παγίδα” που στήνουν παιδόφιλοι στο διαδίκτυο; Ο διευθυντής της Δ.Δ.Η.Ε εξηγεί:“ Αρχικά, το διαδίκτυο αποτελεί μια παγκόσμια πηγή ενημέρωσης, παρέχοντας μια σειρά εργαλείων και πολλών δυνατοτήτων, όμως, κρύβει και κινδύνους. Ειδικότερα, το διαδίκτυο διευκολύνει τη χαλάρωση των αναστολών και ενισχύει την ανάπτυξη οικειότητας, αφού δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τον συνομιλητή μας. Σκεφτείτε να συναντούσατε κάποιον στον δρόμο. Θα μπορούσε η όψη του να μας προκαλέσει τρόμο, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούμε. Στο διαδίκτυο, όμως, δεν βλέπουμε το πρόσωπο του άλλου, επομένως δεν έχουμε την αίσθηση της αντικειμενικότητας και της ορθής κρίσης. Παράλληλα, το διαδίκτυο δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να αποφύγουμε την πραγματικότητα, υιοθετώντας πολλαπλούς ρόλους μέσα από τα διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια”.
Οσον αφορά τον διαδικτυακό εκβιασμό και εξαναγκασμό παιδιών και εφήβων έχει λάβει διεθνώς μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. “ Το φαινόμενο, γνωστό και ως “ sextortion”, αναφέρεται σε απειλή δημοσιοποίησης πληροφοριών ή εικόνων σεξουαλικής φύσεως από τους κυβερνοεγκληματίες με σκοπό το θύμα να προβεί σε παραγωγή πρωτότυπου υλικού σεξουαλικού περιεχομένου και να τους το αποστείλει ή να καταβάλει χρήματα εκβιαζόμενο”, διευκρινίζει ο κ.Παπακώστας. “ Δηλαδή, οι δράστες των εγκλημάτων αυτής της μορφής έχουν κυρίως δύο κίνητρα: Σεξουαλικό ενδιαφέρον, αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον”.
Εκστρατεία ενημέρωσης
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκβιασμού των παιδιών, οι αρμόδιες Αρχές στο σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένωσαν τις δυνάμεις τους με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και προχώρησαν το 2017 στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης με το όνομα “ #Say NO” (“ Πες ΟΧΙ”).
“ Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής οι πολίτες ενημερώνονται για το φαινόμενο του «sextortion». Η εκστρατεία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol, με τη συμμετοχή αρμόδιων διωκτικών Αρχών από το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την χώρα μας συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας”, τονίζει ο κ.Παπακώστας, ενώ προσθέτει:“ Σκοπός της εκστρατείας είναι πρώτον η υποστήριξη και η παροχή συμβουλών στα παιδιά, τα οποία έχουν υποστεί τις συνέπειες του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού. Δεύτερον, η εμπεριστατωμένη ενημέρωση των παιδιών που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο και αποτελούν ενδεχόμενους στόχους “ εκβιασμού και εξαναγκασμού”. Και τέλος, η ανάδειξη της σημαντικότητας την οποία έχει η άμεση καταγγελία από τα θύματα των περιστατικών του διαδικτυακού εκβιασμού και εξαναγκασμού, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν αυτό να το πράξουν”.
Οι σχετικοί σύνδεσμοι είναι οι εξής:
https://www.europol.europa.eu/sayno (Εκστρατεία της Europol)
https://www.youtube.com/watch?v=cZAiW61p9DQ (Βίντεο της εκστρατείας)
“ Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα διαδικτυακού εκβιασμού, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσει ή να αισθανθεί ντροπή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνει είναι να καταγγείλει άμεσα το γεγονός στις αστυνομικές Αρχές”, αναφέρει ο διευθυντής της Δ.Δ.Η.Ε, ενώ προτείνει τις εξής ενέργειες στο θύμα:
Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και να μην πληρώσει τίποτα.
Να ζητήσει βοήθεια.
Να συλλέξει τις αποδείξεις και να μη διαγράψει τίποτα.
Να σταματήσει την επικοινωνία και να μπλοκάρει το άτομο.
Να καταγγείλει το περιστατικό.
Συμβουλές προς τους γονείς
Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου από τους ανηλίκους, όπως συμβουλεύει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. “ Παρατηρούμε ότι οι γονείς νιώθουν περήφανοι όταν το παιδί τους περνάει πολλές ώρες στο διαδίκτυο, καθώς παραπλανώνται νομίζοντας ότι το παιδί τους έχει ειδικές δεξιότητες σχετικά με τη χρήση των υπολογιστών”, σημειώνει ο κ.Παπακώστας. “ Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική και το παιδί μπορεί ακόμα και να προβαίνει σε παράνομες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα ακόμα και να κατηγορηθεί για εγκληματικές πράξεις μέσω διαδικτύου.
Οι συμβουλές μας είναι οι εξής:
Η επίτευξη σωστής επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού είναι πρωταρχικός παράγοντας, ενώ, σε περίπτωση οποιασδήποτε απορίας ή αδυναμίας, καλό είναι να ζητηθεί η συμβουλή ειδικού ψυχολόγου.
Οι γονείς θα πρέπει να έχουν την εποπτεία των συσκευών και των αποθηκευτικών μέσων με τα οποία τα παιδιά εισέρχονται σε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες για οποιονδήποτε σκοπό. Αν δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία από πλευράς γονέων και κηδεμόνων, καλό είναι να ληφθεί υπ’ όψη η συμβουλή ειδικού.
Καλό είναι να γνωρίζουν από πριν τους κωδικούς πρόσβασης στα εκάστοτε προφίλ - λογαριασμούς στα οποία εισέρχεται το παιδί, με σκοπό την πλήρη εποπτεία.
Επίσης, καλό είναι παιδιά νεαρής ηλικίας (κάτω των δεκατεσσάρων ετών) να μη διαθέτουν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή, εφόσον δεν μπορεί να αποφευχθεί αυτό, να υπάρχει καλή επικοινωνία και η κατάλληλη ρύθμιση για την πρόσβαση από τρίτα άτομα σε αυτούς, όπως η δυνατότητα αναζήτησης, προβολή μόνο σε φίλους κ.λ.π.
Να αποφεύγεται το «ανέβασμα» (upload) ή η αναφορά σε κάποια συζήτηση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, σχολεία κ.λπ.), φωτογραφιών, ακόμα και e-mail στις εκάστοτε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες.
Να αποφεύγεται το «ανέβασμα» ή η αποστολή φωτογραφιών με άσεμνο περιεχόμενο.
Σε περίπτωση «ανεβάσματος» απλής φωτογραφίας με κανονικό περιεχόμενο, να μην απεικονίζονται ευδιάκριτα σε αυτήν τα πρόσωπα των παιδιών ή να είναι με μακρινή λήψη, πολύ δε περισσότερο όταν τα παιδιά είναι κάτω των δεκατριών ετών.
Να μην γίνεται αποδοχή άγνωστων ατόμων ως φίλων σε προφίλ ή λογαριασμούς που τυχόν διαθέτουν τα παιδιά.
Οι φίλοι που διαθέτει το παιδί σε κάποιο προφίλ να είναι μόνο οι φίλοι του και στην πραγματική ζωή.
Να αποφεύγεται είσοδος σε σελίδες, εφαρμογές ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat) άγνωστες προς τα παιδιά και στις οποίες δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με αγνώστους, καθώς και σ’ αυτές όπου γίνεται χρήση κάμερας.
Να αποφεύγεται το άνοιγμα οποιουδήποτε συνδέσμου (link) αγνώστου προελεύσεως.
Σημαντικό είναι οι γονείς να μην ξεχνάνε ότι εκτός από τα παιδιά τους πρέπει να προστατεύουν και τον εαυτό τους. Δεν πρέπει να ανεβάζουν (upload) φωτογραφίες των ανήλικων παιδιών τους, ούτε προσωπικές και οικογενειακές τους στιγμές.
Σε περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς διαπιστώνουν την ύπαρξη προβλήματος, τότε θα πρέπει:
Να συνομιλούν με το παιδί για την πλήρη διερεύνηση του προβλήματος, την πηγή αυτού και τι ακριβώς έχει γίνει. Διαπιστώνουμε αν έχει γίνει μόνο συνομιλία και πού, αν το παιδί έχει στείλει φωτογραφίες, τι είδους, πόσες και πού τις έστειλε, αν του έχουν στείλει φωτογραφίες τι είδους, πόσες και ποιος, αν έχει γίνει χρήση ή προτροπή χρήσης κάμερας και μέσω ποιας εφαρμογής.
Να συμβουλεύονται αρμόδιο ψυχολόγο σε περίπτωση αδυναμίας σωστής επικοινωνίας με το παιδί για τον οποιονδήποτε λόγο, αλλά και για τη μετέπειτα διαχείριση της συμπεριφοράς αυτού.
Για την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, πριν από οποιοδήποτε αποκλεισμό (block), διαγραφή της επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας και των φωτογραφιών) με το άγνωστο άτομο - δράστη, τη σωστή λήψη αυτών, που βρίσκονται, ή τι πρέπει να κάνετε γενικότερα, οι πολίτες μπορούν να καλούν την Υπηρεσία στο τηλέφωνο 11188, για τη λήψη συμβουλών και τις μετέπειτα ενέργειές τους, αναφορικά με το νομικό κομμάτι του προβλήματος.

Συμβουλές για παιδιά
Συμβουλευτείτε τους γονείς σας αν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα με κάποιον ο οποίος σας προσέγγισε στο διαδίκτυο, μέσω ιστοσελίδας ή εφαρμογής.
Αν διαθέτετε λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγετε να βάζετε τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο), καθώς και φωτογραφίες σας ή των συμμαθητών σας.
Αν θέλετε να βάλετε φωτογραφίες σας σε διάφορες σελίδες, καλό είναι να μην απεικονίζουν ευαίσθητα σημεία του σώματός σας ή το πρόσωπό σας και να είναι με μακρινή λήψη.
Χρησιμοποιήστε σύνθετο κωδικό πρόσβασης στο λογαριασμό σας και όχι κάποιον τον οποίο μπορεί να μαντέψει κάποιος. Καλό, επίσης, είναι τον κωδικό πρόσβασης να τον γνωρίζουν οι γονείς σας, για λόγους ασφαλείας.
Μην αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους.
Αποφεύγετε να μπαίνετε σε σελίδες στις οποίες συνομιλείτε με αγνώστους ή δεν εμφανίζεται το username τους ή απαιτείται η χρήση κάμερας.
Μην ανοίγετε ποτέ την κάμερα σε αγνώστους.
Αν κάποιος χρήστης σε μια συνομιλία σάς ζητήσει να βγάλετε κάποια φωτογραφία που να δείχνει το σώμα σας ή γενικότερα εσάς, και να τη στείλετε, μην το κάνετε σε καμία περίπτωση και ειδοποιήστε αμέσως τους γονείς σας.
Μην ανοίγετε μηνύματα/e-mail και κυρίως συνδέσμους (link) που υπάρχουν σ’ αυτά, κι ας τα έχει στείλει κάποιος φίλος ή φίλη σας, αφού δεν ξέρετε σε ποια σελίδα σάς οδηγούν. Μπορεί, για παράδειγμα, πίσω από το σύνδεσμο αυτόν να κρύβεται κάποιος ιός.
Αν κάποιος άγνωστος χρήστης σάς προσέγγισε σε μια συνομιλία και μιλάει πονηρά και με σεξουαλικά υπονοούμενα, μη συνεχίσετε να μιλάτε μαζί του.
Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθάνεστε ανασφάλεια ή φόβο, καλό είναι να ειδοποιήσετε τους γονείς σας ή την Υπηρεσία μας στο τηλέφωνο 11188 για οποιαδήποτε βοήθεια.
Ο χώρος του διαδικτύου προσφέρει μια εικονική πραγματικότητα. Συνεπώς, δεν σας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξετε τους φίλους σας έχοντας μια ολοκληρωμένη άποψη για το ποιοι είναι, μιας και δεν υπάρχει άμεση επαφή μαζί τους, όποτε να είστε πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με το με ποιους μιλάτε και τι μοιράζεστε μαζί τους.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού - Εγκλήματος πραγματοποιεί, μεταξύ άλλων, ημερίδες - διαλέξεις για την ασφαλή πλοήγηση και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία, ενώ έχει παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram και YouTube, υλοποιώντας την άμεση και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που ανακύπτουν καθημερινά στο διαδίκτυο, καθώς και στον ιστότοπο Cyberalert.gr - Feelsafe.

Ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. σε 30 βουλευτές

Καινούργιο αυτοκίνητο ο πρόεδρος της Βουλής;
Όχι ότι κι ότι.
Ηλεκτροκίνητο και βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας για να «προπαγανδίσει» την οικολογική συμπεριφορά του Κοινοβουλίου. Έτσι ο κ. Κώστας Τασούλας βρήκε ευκαιρία να κάνει το Test drive του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου της Βουλής  στο προαύλιο του κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε το αμιγώς ηλεκτροκίνητο e-Golf της VW εγκαινιάζοντας και επισήμως το πέρασμα του κοινοβουλίου στην ηλεκτροκίνηση.
Και δεν θα είναι ο μόνος με ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Πριν από λίγους μήνες όταν ανέλαβε η κυβέρνηση κι έγινε η ανανέωση του στόλου των βουλευτικών Ι.Χ. δόθηκε η δυνατότητα στους βουλευτές Αττικής να μισθώσουν, εάν το επιθυμούν, ηλεκτροκίνητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη 30 βουλευτές ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση δείχνοντας εμπράκτως της οικολογικές τους ευαισθησίες.
Το περιορισμένο ενδιαφέρον σχετίζεται με την αυτονομία αλλά και με το μικρό δίκτυο επαναφόρτισης στο οδικό δίκτυο της χώρας. Πάντως, ο κ. Τασούλας εκτιμά ότι η εμπειρία των 30 βουλευτών που τόλμησαν να μισθώσουν ηλεκτροκίνητο ΙΧ θα λειτουργήσει θετικά και για τους επόμενους.
Να σημειωθεί ότι το ΙΧ που παρέλαβε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι αυτόματο, πλήρως αθόρυβο ενώ η ιπποδύναμή του ανέρχεται σε 136 άλογα. Με πλήρη φόρτιση μπορεί να διανύσει εντός πόλης εως και 240 χιλιόμετρα ενώ σε συνθήκες ταξιδιού η αυτονομία πέφτει στα 200 χιλιόμετρα. Προκειμένου δε η Βουλή να δεχθεί τον ηλεκτροκινούμενο στόλο εξόπλισε το υπόγειο πάρκινγκ της με πέντε σημεία φόρτισης.

Το μυστηριώδες αυτοκίνητο του Στρατηγού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ

Μια στρατιωτική παρέλαση έχει ως σκοπό να τονώσει το ηθικό της χώρας στην οποία λαμβάνει χώρα και να… φοβίσει τους πιθανούς εχθρούς της.
Είναι επίσης μία αφορμή για τους στρατηγούς να δείξουν τα νέα τους αυτοκίνητα.
Μία επιθεώρηση στρατευμάτων από τον Khalifa Haftar στην πόλη Benghazi ήταν αρκετή για να μας δημιουργήσει απορίες. Όχι, εμείς δεν θα ασχοληθούμε με την αριθμητική/στρατιωτική ή όχι υπεροχή της στρατιωτικής δύναμης στην Λιβύη, ή αν ο στρατηγός Khalifa Haftar είναι ο καλός ή ο κακός στην «μάχη» για την ηγεσία.
Όταν ο 76χρονος λιβυιαμερικανός αξιωματικός είχε έρθει στην χώρα μας οι μετακινήσεις του είχαν γίνει με μία θωρακισμένη Mercedes-Benz S Class. Στην παρέλαση στην Benghazi ο και επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης επιθεώρησε τα στρατεύματα και χαιρέτησε τους συμπατριώτες του μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό όχημα. Τόσο ιδιαίτερο που δεν υπάρχει σε κανένα επίσημο κατάλογο της κατασκευάστριας εταιρίας. Πρόκειται για ένα ανοιχτό GMC Denali XL.
Μετά από μία μικρή έρευνα ανακαλύψαμε, πως η GMC δεν κατασκευάζει ούτε ανοιχτό Yukon ούτε Denali (το SUV της). Το μυστήριο λύθηκε μόλις είδαμε τον κατάλογο της Newport Convertible Engineering, η οποία κατασκευάζει ανοιχτές εκδόσεις πολλών αυτοκινήτων αλλά και ανοιχτών ημιφορτηγών. Η εταιρία υπάρχει από το 1983 έχει έδρα το Huntington Beach στην Καλιφόρνια και έχει υποκαταστήματα στο Λος Άντζελες, την Βαρκελώνη, το Κατάρ και την Κίνα.
Ανάμεσα στις ανοιχτές δημιουργίες της είναι και τα Hunting Cars (αυτοκίνητα για κυνήγι) όπου πολυτελή SUV διαμορφώνονται με υπερυψωμένες θέσεις χωρίς (με υφασμάτινη οροφή) για να κάθεστε αναπαυτικά και να ελέγχετε τα θηράματα σας. Ένα GMC Denali Hunting Car της Newport Convertible είναι λοιπόν το parade car του στρατηγού από την Λιβύη. Τα μηχανικά είναι τα ίδια με του μοντέλου παραγωγής με 6.200 κ.εκ. V8 με 420 ίππους και αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων.


 newsauto.gr

Νέο πρόγραμμα ενημέρωσης στην ΕΡΤ

Έχοντας στόχο «την άμεση ενημέρωση των πολιτών», αλλά και την επιστροφή της δημοσιογραφικής έρευνας στις τηλεοπτικές οθόνες, τρεις νέες εκπομπές κάνουν πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.
Την ίδια μέρα άλλωστε που κάνει πρεμιέρα και το ΜEGA. «Αν κι εμάς δεν μας επηρεάζει», είναι μία άποψη - απάντηση.
Από την Δευτέρα και κάθε μέρα, ενημερωτική εκπομπή από Δευτέρα έως Παρασκευή (10:15 μέχρι 12), η νέα (που θα είναι ίδια με την παλιά -χωρίς τον Λασκαράτο) αλλά μόνο με τη Μάριον Μιχελιδάκη. Το «Απ΄Ευθείας» έγινε «Επι- Κοινωνία». Κεντρικό ρόλο στην εκπομπή θα έχει πάντα η επικαιρότητα, Θα φέρνει όμως τον παλμό της ζωής  δίνοντας έμφαση σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, διατροφή, καινοτομία κλπ .
Ο Κώστας Λασκαράτος, μαζί με τη Χρύσα Παπασταύρου και τον Κώστα  Παπαχλιμίντζο  κάθε μεσημέρι στη 1 (μετά το δελτίο) και για δύο ώρες, θα κάνουν «Συνδέσεις» εντός και εκτός Ελλάδος,
Τον επόμενο μήνα επιστρέφει και ο Πάνος Χαρίτος, στην ΕΡΤ με έρευνα και μια σειρά ντοκιμαντέρ. Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος θα πραγματοποιήσει αποστολές στο εξωτερικό και θα ασχοληθεί με εξελίξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Απομένει να καλυφθεί το δίωρο 4 με 6 (που έκανε η Ακριβοπούλου με Καψιώχα κλπ).. Πάντως το 2ωρο του Αρβανίτη (1μμ με 3μμ) δόθηκε σε Λασκαράτο, Παπαχλιμίτζο κλπ.
Για το 7 με 9 κάθε βράδυ, πριν το βραδινό δελτίο ειδήσεων, ετοιμάζεται τηλεπαιχνίδι. 
Μετά το δελτίο στις 10 μμ παραμένει αγέρωχη η Όλγα Τρέμη. 

Επέστρεψαν τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα στη Φλόριντα

Κάτοικοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζουν να ανεβάζουν και αν κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεο από παράξενα φωτεινά αντικείμενα στον ουρανό. 
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Φλόριντα.
Συγκεκριμένα, το παρακάτω βίντεο τραβήχτηκε στις 10 Φλεβάρη κοντά σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Κίσιμι. Στο οπτικό υλικό, ένα λαμπερό λευκό αντικείμενο φαίνεται να κινείται μέσα στα σύννεφα.
Το παράξενο αντικείμενο κινήθηκε γρήγορα μέσα στα σύννεφα κι έπειτα εξαφανίστηκε
Αφού κινήθηκε για αρκετή ώρα, το αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο αστράφτει κι εξαφανίζεται.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2019, αρκετά βίντεο δείχνουν αντικείμενα να υπερίπτανται στον ουρανό της Φλόριντα των ΗΠΑ.
Interested object my daughter captured on video today. Anyone have any idea what it could be? from r/UFOs

Μεγάλη κατολίσθηση στο Αλεποχώρι

Ακόμη μια μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή του Αλεποχωρίου, στην δυτική Αττική.
Συνέπεια της κατάρρευσης μεγάλων ποσοτήτων από χώμα και πέτρες, ήταν να κλείσει ο δρόμος που συνδέει το Αλεποχώρι με τον Σχίνο.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας, ο δρόμος έκλεισε σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χιλιόμετρων από το Αλεποχώρι.



ant1news.gr

Παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα; - Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να το σταματήσετε αμέσως

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 41% των Αυστραλών κάνουν χρήση του κινητού τους ακόμη και στην τουαλέτα, ενώ μία άλλη έρευνα από τις Η.Π.Α. ανεβάζει το αντίστοιχο ποσοστό των Αμερικανών στο 75%.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη για την υγεία, καθώς η τουαλέτα αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τη μετάδοση επικίνδυνων μικροβίων.
Τα μικρόβια αυτά (π.χ. η σαλμονέλα, το E. coli, η σιγκέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο) είναι δυνατόν να επικαθίσουν στις επιφάνειες του κινητού όταν εμείς το μεταφέρουμε μαζί μας στην τουαλέτα.
Οι πτυχώσεις των κινητών, οι προστασίες των οθονών τους αλλά και οι θήκες τους, που συνήθως είναι κατασκευασμένες από καουτσούκ, συνιστούν πρόσφορο έδαφος για τη φιλοξενία τέτοιων μικροβίων.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κακή αυτή συνήθεια του να παίρνουμε μαζί μας στην τουαλέτα το κινητό μας μπορεί να αποτελέσει και την αιτία για την εξάπλωση ιών όπως της γαστρεντερίτιδας και του σταφυλόκοκκου.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;
Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιούμε το κινητό μας όταν επισκεπτόμαστε το μπάνιο μας και όταν τρώμε, να απολυμαίνουμε τακτικά το κινητό μας και ιδιαίτερα αν το έχουμε χρησιμοποιήσει στην τουαλέτα, να καθαρίζουμε με ειδικά σπρέι την οθόνη του και την προστασία της οθόνης του και να πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν βγούμε από το μπάνιο -ιδιαίτερα σε κοινόχρηστους χώρους υγιεινής- ή όταν ακουμπήσουμε το κινητό κάποιου άλλου.

Σάλος στη Γαλλία: Ροζ βίντεο «έκαψε» τον εκλεκτό του Μακρόν για τη δημαρχία στο Παρίσι

Ο υποψήφιος που υποστήριζε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν για τη δημαρχία του Παρισιού, Μπενζαμέν Γκριβό, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Έπειτα από «σκαιές επιθέσεις (….) αποφάσισα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για τη δημαρχία του Παρισιού. Η απόφαση αυτή μού κοστίζει αλλά οι προτεραιότητές μου είναι πολύ σαφείς. Είναι πρώτα απ΄όλα η οικογένειά μου, θα το έχετε αντιληφθεί», ανέφερε ο υποψήφιος της Δημοκρατίας Εμπρός (LREM), του προεδρικού κόμματος, σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ένας ιστότοπος μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης βίντεο, στο οποίο φαίνεται το φύλο του Γκριβό, καθώς και συνοδευτικά μηνύματα που αποδίδει στον 42χρονο κυβερνητικό εκπρόσωπο και απευθύνονται σε μία γυναίκα. Αναμεταδόθηκαν στη συνέχεια χθες, Πέμπτη, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ο διαφωνών ρώσος καλλιτέχνης Πιοτρ Παβιένσκι, ο οποίος είχε πυρπολήσει την πρόσοψη ενός υποκαταστήματος της Τράπεζας της Γαλλίας το 2017, διεκδίκησε την ευθύνη για την ανάρτηση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation. Είπε ότι ήθελε με τον τρόπο αυτό να «καταγγείλει την υποκρισία» του Μπενζαμέν Γκριβό, ο οποίος [λέει ότι] «στηρίζεται μονίμως στις οικογενειακές αξίες» αλλά «κάνει ακριβώς το αντίθετο».
«Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά μου για τη δημαρχία του Παρισιού, ήξερα τη σκληρότητα της πολιτικής μάχης», είπε ο Γκριβό σε μια σύντομη δήλωση σε επίσημο τόνο.
«Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, η οικογένειά μου και εγώ έχουμε υποστεί συκοφαντίες, ψευδείς δηλώσεις, ανώνυμες επιθέσεις, την αποκάλυψη υποκλαπέντων ιδιωτικών συνομιλιών καθώς και απειλές θανάτου», πρόσθεσε.
«Σε ό,τι με αφορά, δεν είμαι διατεθειμένος να εκθέσω περαιτέρω την οικογένειά μου και εμένα, όταν όλα τα χτυπήματα πλέον επιτρέπονται. Αυτό πάει πολύ μακριά», συνέχισε χωρίς να διαψεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο.
Ο Γκριβό δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνομίλησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος, όπως είπε, τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του «όποια κι αν είναι η απόφασή του» και τον κάλεσε να προστατεύσει τους δικούς του.
Οι δημοσκοπήσεις έφεραν τον Γκριβό στην τρίτη θέση μετά την απερχόμενη δήμαρχο Αν Ινταλγκό (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και την υποψήφια του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (δεξιά) Ρασιντά Ντατί.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας του Γκριβό, η δήμαρχος του Παρισιού απηύθυνε έκκληση για «σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και των προσώπων», εκτιμώντας σε ανακοίνωσή της πως «οι Παριζιάνες και οι Παριζιάνοι αξίζουν μια αξιοπρεπή δημόσια συζήτηση».
«Η δημοσιοποίηση ιδιωτικών εικόνων για την καταστροφή του αντιπάλου είναι απεχθής», δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, σφοδρός αντίπαλος του Μακρόν, σε ένα tweet. «Πρέπει να απορρίψουμε την ηδονοβλεπτική καταστροφή της πολιτικής ζωής της χώρας μας» τόνισε.
Εκπρόσωπος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού -πρώην Εθνικό Μέτωπο-δήλωσε στο BFMTV πως πρέπει να υπάρξει μια αδιαμφισβήτητη διάκριση ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή: «Δεν είμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες!» σημείωσε.
«Η πολιτική δεν πρέπει, δεν μπορεί να είναι αυτό. Ας συνέλθουμε συλλογικά διαφορετικά θα πνιγούμε όλοι μέσα στον βούρκο», δήλωσε από την πλευρά του ο δοκιμιογράφος και ευρωβουλευτής της αριστεράς Ραφαέλ Γκλικσμάν.
Χθες, Πέμπτη, το πρωί, ο Μπενζαμέν Γκριβό γνώριζε την ύπαρξη αυτού του βίντεο όταν παρουσίαζε το πρόγραμμά του για τον Δήμο σε συνέντευξη Τύπου ενώπιον 100 υποστηρικτών του και των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των διαμερισμάτων. Ωστόσο πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι της παράταξής του ήταν απόντες.
Το επεισόδιο σημειώνεται επτά μήνες μετά τον ορισμό του ως υποψηφίου που οδήγησε αμέσως στη διαφοροποίηση του μαθηματικού Σεντρίκ Βιλανί, ο οποίος αποπέμφθηκε τον περασμένο μήνα από το LREM. Σήμερα ο Βιλανί εξέφρασε στον Γκριβό την υποστήριξή του «σε αυτή τη δοκιμασία» καταγγέλλοντας μια «σκαιά επίθεση που συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία».

Η Σμύρνη – και η Ντενίση – τι δουλειά έχει με το 1821; Μόνο ο Άδωνις ξέρει…

Μπορεί οι συζητήσεις του Άδωνη Γεωργιάδη με τον… Κώστα Σόμμερ να μην έχουν βγάλει ακόμα κάτι χειροπιαστό, ωστόσο, αυτές με τη Μιμή Ντενίση φαίνεται πως είχαν ένα κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό προκύπτει από σχετική ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Twitter, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός του, Γιάννης Τσακίρης, συναντήθηκαν με τους παραγωγούς της ταινίας ”Σμύρνη μου αγαπημένη” και την κ. Μιμή Ντενίση και συζήτησαν για την υλοποίηση της, ώστε να είναι έτοιμη στον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821)».
Τώρα, τι δουλειά έχει η Σμύρνη με την επανάσταση του 1821, αυτό είναι… ιστορία “αλλά Άδωνη…”
Η σχετική ανάρτηση:

Χρονογράφημα - Ο μπάρμπα Γιάννης εκ Μουριατάδας

Του Παναγιώτη Αντωνόπουλου

     Ολίγα τινά περί μπάρμπα Γιάννη και στο παρόν χρονογράφημα. Αριστοφάνης σύγχρονος, μυθοπλάστης και μυθοψεύτης. Κορυφαίους δικανικούς και μη λόγους απάγγειλε, όταν στον καφενέ του Ψαρούλια ο εύγευστος οίνος τον έκανε στουπί.
    Ερχόμενος στο χωριό το εγκώμιό του έπλεξε, τη γραμματεία του στη ζωή να γνωρίσει στους επιγόνους, διδάκτωρ εις το κρανίο τους να τους εμφυσήσει πώς να ερμηνεύωσι και να καλλιγραφώσι  το << Αργία μήτηρ κακίας >>.
    Ο ίδιος κοπανούσε συνεχώς στους ουκ ολίγους κολλητούς του, πως διόλου δεν απέφευγε την ιερή εργασία, και, του ήταν ολότελα άγνωστο το καθίσι και το τεμπελίκι. Είχε βαπτιστεί, έλεγε, ως χριστιανός, φίλος και εραστής στα εξής επαγγέλματα: του στιβωλτή, φορτωεκφορτωτή, μπαρμπέρη, μεταφορέα, οδοκαθαριστή,  και φροντιστή κυνών και γαλών. Παρά τους πολλούς γύρω του χλευαστές των επαγγελμάτων του, σκαρφάλωνε οικονομικώς και ευτυχής κλώσαγε τ’  αυγά του στον καναπέ, τυφλωμένος από το άπλετο φως της εκκόλαψής τους.
    ‘Ένα πρώιμο καλοκαιράκι που οι ξελογιάστρες ξανθές μέρες του τον είχαν ζαλίσει και ο κόκκινος οίνος που έρρεε άφθονος στον καφενέ  τον είχαν φέρει στο τσακίρ κέφι μια λεκτική χιουμοριστική έκφρασή  του τον έκανε συμπαθή. Αναδύοντας ψυχρό λόγο ένας πλαδαρός στο σώμα και την ψυχή  κολλητός του, τον ρώτησε καυστικά: << Πού ήσουν πριν γίνεις μέτοικος του χωριού, μπάρμπα Γιάννη; >>  Τότε για να τον ακούσουν όλοι στα τραπεζάκια αφού βρόντηξε και άστραψε του είπε, ηδυπαθώς: << Ήμουν ο λήσταρχος Γιαγκούλας, ζούσα στο βουνό και είχα σφάξει πενήντα τέσσερις με το μαχαίρι μου!>>
     Έπεσες τέτοιο γέλιο, που έκανε και τους κατσούφικους να ξεκαρδιστούν ασυστόλως.
   Τις αρχές του χωριού τις απόφευγε, ξέσπαγε σε ακατάσχετους γέλωτες όταν τις έβλεπε, ποτέ δεν ξέπεσε να κάνει εδαφιαίους τεμενάδες μπροστά τους για να τους ζητήσει ρουσφέτι. Τους λογαριασμούς του με τους ανθρώπους τους τις έλυνε γενναίως και πάντα με την επιβράβευση εκ μέρους τους με σπαρταριστά χαχανητά.
   Ο ζωηρός αυτός άνθρωπος, πάντα διέπραττε κάτι. Παρόντας στην επιτροπή να πάρει το αμερικάνικο ρούχο που μοίραζε η Ούντρα, έκανε πάλι το ωραίο του. << Αντωνόπουλος Ιωάννης>>, φώναξε ο γραμματέας και περίμενε. Ο μπάρμπα Γιάννης ακούνητος τήρησε σιγή ιχθύος. << Δε θα ‘ρθεις, μπάρμπα Γιάννη; >> τον ρώτησε εκείνος. << Δεν άκουσα τ’  όνομά μου! Περίμενα ν’ ακούσω Γιαγκούλας! >> του είπε με χάρη και άπλωσε το χέρι.
    Οι άνθρωποι της επιτροπής που τους έλεγε << λειράτες κότες >> έσκασαν τα γέλια κι αυτός αγέρωχος πήρε την περισκελίδα και έφυγε καμαρωτός σαν τροφαντός κόκορας.

Οι τουλάχιστον 10 σεξουαλικοί σύντροφοι σε όλη τη ζωή μας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι όποιος έχει τουλάχιστον δέκα σεξουαλικούς συντρόφους στην πορεία της ζωής του, συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BMJ Sexual & Reproductive Health» δείχνει πως οι δέκα ή οι περισσότεροι σεξουαλικοί σύντροφοι στη ζωή συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με τουλάχιστον δέκα σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους ήταν 91% πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με εκείνες που είχαν έναν ή κανέναν σεξουαλικό σύντροφο. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 64%.
Η μελέτη βασίστηκε σε 2.537 άνδρες και 3.185 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ηλικία τουλάχιστον 50 ετών και αποτελούν μέρος της Αγγλικής Μακροχρόνιας Μελέτης της Γήρανσης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν 64.
Ο Λι Σμιθ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters:
«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορους καρκίνους. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η σχέση μεταξύ ορισμένων ΣΜΝ και καρκίνου είναι ισχυρότερη στις γυναίκες».
Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν δέκα ή περισσότερες συντρόφους συγκριτικά με τις γυναίκες.
Άλλωστε, μόνο το 16% των γυναικών κυμαινόταν μεταξύ πέντε και εννέα συντρόφων.
Επίσης, οι γυναίκες με 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μια περιορισμένη, μακρόχρονη ασθένεια σε σύγκριση με τις γυναίκες με μόνο έναν ή με κανέναν σεξουαλικούς συντρόφους.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ της αυτοαξιολόγησης της υγείας των ανδρών και των γυναικών με βάση τον αριθμό των σεξουαλικών συνεταίρων που είχαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ο Δρ. Ρόμπερτ Έντουαρντς, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που δεν ενεπλάκη στη μελέτη υποστηρίζει ότι οι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου συνδέονται περισσότερο με τον τρόπο ζωής, καθώς είναι πιθανό όσοι έχουν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους είτε να πίνουν είτε να καπνίζουν.
Τέλος, ο Σμιθ επισημαίνει -κατά το Reuters- τη σημασία της πρόληψης για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων.

Φτερωτός Καζανόβας: Αυτό το άτακτο πτηνό μπορεί να έχει 350 σεξουαλικές επαφές την εβδομάδα

Το «Calcarius pictus» μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο σεξουαλικώς ενεργά είδη στο ζωικό βασίλειο: αυτό το μικρό πτηνό μπορεί να έχει περισσότερες από 50 επαφές ανά ημέρα.
Το προσωνύμιο φτερωτός Καζανόβας έχει κερδίσει το πτηνό «Calcarius pictus», γνωστό και ως «Smith's longspur».
Σε αντίθεση με τα περισσότερα πτηνά που είναι μονογαμικά, το συγκεκριμένο πτηνό σχετίζεται με αρκετά θηλυκά.
Τα θηλυκά αυτού του είδους γεννούν πολλά αυγά με γονείς διάφορα αρσενικά, τα οποία από την πλευρά τους φροντίζουν τα νεογέννητα.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, αυτό το πτηνό έχει περισσότερες από 350 σεξουαλικές επαφές κατά μέσο όρο την εβδομάδα ή έως και 50 την ημέρα.
Τα γεννητικά όργανα του πτηνού έχουν βιομάζα διπλάσια από εκείνη των εγγύτερων συγγενών τους.
Αντί να υπερασπίζονται την επικράτειά τους, τα αρσενικά προσπαθούν να γονιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά.
Το πτηνό ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό φυσιοδίφη Τζον Όντουμπον και αναπαράγεται στον Βόρειο Καναδά και την Αλάσκα, ενώ μεταναστεύει το χειμώνα στην περιοχή των μεγάλων πεδιάδων, στο κεντρικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τρέφεται κυρίως με σπόρους και έντομα.

Με το πενάκι του ΚΥΡ


ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

Σάββατο 15/2/2020

Η τέχνη του σκίτσου ΚΑΡΕ ΑΚΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΤΙΣΟΥ,  από τον σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη, στο IONIAN TV.

Και αυτό το Σαββατοκύριακο η εκπομπή του σκίτσου ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, φιλοξενείται στην συχνότητα του ionian tv και παρουσιάζει την απλότητα της τέχνης του σκίτσου με εύκολο και απλό τρόπο, για μικρούς και για μεγάλους.  Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11.00 με 12.00 το πρωί, οι φίλοι της τέχνης του σκίτσου γνωρίζουν ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ να σκιτσάρουν με ένα τρόπο μοναδικό και ουσιαστικό. 

Αυτό το Σάββατο  15 Φεβρουαρίου ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης παρουσιάζει την άσκηση με θέμα το σώμα του άνδρα  και της Γυναίκας ΑΝΦΑΣ στο πρώτο τηλεμάθημα          ( 11.00-11.30 ) και το σώμα του άνδρα από αριστερά και δεξιά ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ δύο άνδρες  ΠΡΟΦΙΛ  να μιλάνε με φόντο την φύση.    

Την Κυριακή  16 Φεβρουαρίου, πάλι την ίδια  ώρα 11.00 – 12.00, ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης συνεχίζει να σκιτσάρει, το σώμα της Γυναίκας ολόσωμο ΠΡΟΦΙΛ,  από αριστερά και από δεξιά και στο τέλος και τις δύο κυρίες μαζί με φόντο . Στο δεύτερο τηλεμάθημα της ημέρα, σκιτσάρει την γυναίκα αλλά όχι ολόκληρο το σώμα, μέχρι την μέση περίπου , πιο κοντινά πλάνο και συνδυάζει δύο γυναίκες να μιλάνε, να σκέφτονται, να θυμώνουν παρουσιάζοντας την αλλαγή στο πρόσωπο αλλά και στα μπαλονάκια.  
Τέλος κάνουμε ένα διάλειμμα όλη την εβδομάδα για να ξεκουραστούμε και να κάνουμε επανάληψη. Επόμενο ραντεβού για να σκιτσάρουμε στο ionian tv και πάλι το επόμενο Σαββατοκύριακο 22 και 23 Φεβρουαρίου, συνεχίζοντας με νέες ασκήσεις.

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
IONIAN TV
Κάθε Σάββατο και Κυριακή 11:00 – 12:00
Με τον σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη ( ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ)
Η εκπομπή είναι βασισμένη στα πρώτα και μοναδικά βιβλία – εγχειρίδια εκμάθησης σκίτσου ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ  ΣΚΙΤΣΟΥ, εκδόσεις raster one.

Κλιματική αλλαγή: Περιοχές της Πελοποννήσου κινδυνεύουν με υποβάθμιση

Τον κίνδυνο υποβάθμισης του πολύπλοκου αναγλύφου που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, επισήμανε ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε εκδήλωση που διοργάνωσε, ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ.
«Υπάρχουν περιοχές με μεγάλη δυσκολία», είπε ο κ. Ζερεφός επικαλούμενος αδημοσίευτα στοιχεία από την πιο πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής, που έχει συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. 
Στα μοντέλα που μελετήθηκαν υπάρχουν δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και ότι από τη μείωση των βροχοπτώσεων η Δυτική Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ερημοποίηση, την ξηρότητα που θα επικρατήσει.
Ταυτόχρονα, όπως πρόσθεσε, θα αυξηθούν οι δασικές πυρκαγιές καθώς «η επικίνδυνη περίοδος του καλοκαιριού θα διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 ημέρες, έναντι 20 σήμερα».
Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως εξήγησε ο κ. Ζερεφός, έχει να κάνει με τη "συνέργεια" εναλλασσόμενων ακραίων φαινομένων. «Η χώρα μας υποφέρει από πάρα πολλά ακραία φαινόμενα και τη συνέργειά τους. Για παράδειγμα μία πλημμύρα ακολουθείται από περίοδο ξηρασίας και μέσα σε αυτήν την περίοδο η χώρα τρέμει και όλη αυτή η παλμική ακαθόριστη κίνηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του εδάφους και στην προσεχή πλημμυρίδα», σημείωσε.
«Αβίωτη η κατάσταση με τους καύσωνες, αν δε σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία»
Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες προβλέψεις, επισήμανε ότι στο χειρότερο σενάριο τα αποτελέσματα δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, δείχνουν αύξηση πάνω από 3 βαθμούς, αν μέχρι το 2050 δεν έχουμε σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη, "κάτι που θα οδηγήσει σε μια υπερθέρμανση που θα είναι σχεδόν αβίωτη, όταν έχουμε έναν καύσωνα κάθε λίγες βδομάδες, τότε το πράγμα γίνεται πάρα πολύ σοβαρό".
«Ο άνθρωπος δε θα κοιτάζει να σωθεί μόνο από τις σφαίρες, δε θα κοιτάζει να πάει να αρπάξει την ευκαιρία της Ευρώπης, αλλά θα κοιτάξει να σώσει τον εαυτό του και την οικογένειά του από τη δίψα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα στην οποία έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να πάμε με τις ΑΠΕ, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, με λιγότερους πολέμους και με λιγότερο αίμα για το πετρέλαιο».
Αναφερόμενος στις ανθρωπογενείς επιδράσεις στον πλανήτη ο κ. Ζερεφός συνόψισε: «Τα τελευταία 100 χρόνια ο πληθυσμός της γης τετραπλασιάστηκε και έχει ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έφτασε τον διπλασιασμό ανά 40 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια οι εκπομπές της βιομηχανίας αυξήθηκαν 40 φορές και η χρήση της ενέργειας 16 φορές. Τον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε δεκαπλάσια ενέργεια από όλη όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα χίλια χρόνια. Τα τελευταία χρόνια τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 30%, το διοξείδιο του άνθρακα και κατά 100% το μεθάνιο, για να φθάσουν τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών. Οι εκπομπές των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα και από την καύση της βιομάζας και οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου από τη βιομηχανία ξεπέρασαν τις εκπομπές από φυσικές πηγές αυξάνοντας δευτερογενώς τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με συνέπειες στην υγεία. Τα τελευταία σαράντα χρόνια καταστρέψαμε όσο όζον παρήγαγε η φύση μέσα 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τον τελευταίο αιώνα απελευθερώσαμε στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο χρειάστηκε η φύση να απομακρύνει μέσα σε 1 δισεκατομμύριο χρόνια στα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης».
Στην εκδήλωση ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ τίμησε τον κ. Ζερεφό για τη συνεισφορά του, όπως και τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Κύρο Υάκινθο --για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του ελληνικού UAV, αλλά και τον επιχειρηματία, Πρόδρομο Εμφιετζόγλου για την κοινωνική προσφορά του.
«Αποσκοπούμε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική σχέση με παλαιούς μας φοιτητές, καθηγητές και επίτιμους διδάκτορες στην Ελλάδα και ανά την υφήλιο, με απώτερο στόχο το πανεπιστήμιό μας και η Θεσσαλονίκη να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου.

Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα το Σάββατο

Κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται το Σάββατο με την θερμοκρασία να μην παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή και τα μποφόρ στο Αιγαίο να φτάνουν τους οκτώ με εννέα βαθμούς.
Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από το πρωί του Σαββάτου, αναμένονται βροχές στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας και στα Δωδεκάνησα, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα νοτιοδυτικά ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.
Ακόμη, άσχημα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν στη Χαλκιδική, στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο και στο Αιγαίο, με τις βροχωπτώσεις στις νησιωτικές περιοχές και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα να είναι κατά τόπους ισχυρές.
Πάντως, βαθμιαία έως το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα και δευτερευόντως στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Πελοπόννησο από 9 έως 15, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 9 έως 12, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 10 έως 14 και στην Κρήτη από 8 έως 17.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Αττική, αναμένονται βροχές ως το μεσημέρι, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι κατά τόπους ισχυρές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων.
Στην πρωτεύουσα οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το πρωί όμως θα γίνουν βόρειοι 4 έως 6 μποφόρ, με την θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών να κυμαίνεται από 10 έως 13 βαθμούς.
Τέλος, αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, αναμένονται βροχές με μικρή πιθανότητα καταιγίδας έως το πρωί.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 και στα ανατολικά του νομού από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 ως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου