16.2.19

Καρκίνος μαστού: Οκτώ βήματα πρόληψης

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο 1 σε κάθε 9 – 12 γυναίκες, αναλόγως της χώρας διαβίωσης, θα εμφανίσει τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωής της. Στην Ελλάδα τα νέα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο υπολογίζονται, κατά προσέγγιση, στα 4.500, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% των περιπτώσεων καρκίνου που εμφανίζονται στις Ελληνίδες.
Ακολουθούν οι συμβουλές των ειδικών για τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.
ygeiamou.gr

Απίστευτη υπόθεση: Ομολόγησε πέντε φόνους που δεν έκανε ποτέ!

Mία απίστευτη ιστορία ζωντάνεψε ξανά την Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, όταν ένας 44χρονος Βολιώτης είχε στείλει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος mail και «ομολογούσε» ότι έχει σκοτώσει πέντε ανθρώπους, μόνο και μόνο για να ελέγξει την ετοιμότητα των Αρχών!
Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, σε συνολική ποινή επτά μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 600 €.
Εκτός από την κατηγορία της ψευδούς αναφοράς, είχε να αντιμετωπίσει και αυτήν της παράνομης οπλοκατοχής, αφού βρέθηκαν στο σπίτι του διάφοροι τύποι μαχαιριών, με λάμες αρκετών εκατοστών (30 και 42 εκ).
Η παραδοξολογία της υπόθεσης δεν περιορίστηκε μόνο στα γεγονότα αλλά επεκτάθηκε και στην… υπερασπιστική γραμμή.
 Ο συνήγορος του 44χρονου ζήτησε από το Δικαστήριο να του αναγνωριστεί έλλειψη καταλογισμού, αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, ενώ ένας μάρτυρας υπεράσπισης, ανέφερε πως ο 44χρονος έχει σάκχαρο και εξαιτίας οικονομικής διαφοράς που είχε με άλλο άτομο, του δημιουργήθηκε νευρική υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα να ισχυριστεί ότι διέπραξε τους κατά φαντασία φόνους. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν έβλεπε καλά, λόγω του σακχάρου, και πως τα μαχαίρια τα είχε στη κατοχή του, για να κυνηγάει θηράματα.

magnesianews.gr

Μαθητές υποσιτίζονται στην Μαγνησία - SOS των εκπαιδευτικών

Αγωνιώδης είναι η παρέμβαση των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Μαγνησίας για τους υποσιτισμένους μαθητές.
Ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς τα υποσιτισμένα παιδιά έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να έχουν σοβαρό πρόβλημα τόσο στις σχολικές τους επιδόσεις , όσο και στον ψυχισμό τους.
Η Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, απέστειλε υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας, εκθέτοντας την κατάσταση και ζητώντας να ληφθούν μέτρα όπως η καταγραφή των μαθητών αυτών σε πρώτη φάση και η επιδότηση τους σε δεύτερη. Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί πρόκειται για σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, που μέχρι στιγμής καλύπτεται αποσπασματικά από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος που σιτίζει καθημερινά 241 μαθητές και από ιδιώτες που βοηθούν κατά περίπτωση.
Αποτέλεσμα είναι πολλά παιδιά να μην μπορούν καν να μεταβούν στο σχολείο τους, καθώς οι οικογένειες τους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λιγοστά έξοδα μεταφοράς τους.


Έθνος

Τραμπ: Μου αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης αλλά δεν θα μου το δώσουν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι του αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο που έχει επιτελέσει στη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, όμως παραπονέθηκε ότι πιθανότατα δεν πρόκειται ποτέ να του γίνει αυτή η τιμή. Ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε μια συνέντευξη Τύπου επί παντός επιστητού στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, εκφράζοντας το παράπονό του επειδή ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2009, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.
"Το έδωσαν στον Ομπάμα. Δεν ήξερε ούτε καν γιατί το κέρδισε. Ήταν (πρόεδρος) για περίπου 15 δευτερόλεπτα και πήρε το Νόμπελ. Είπε: Ω, γιατί το κέρδισα;" σχολίασε ειρωνικά ο Τραμπ και πρόσθεσε: "Εγώ, πιθανότατα δεν θα το πάρω ποτέ".
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έσωσε 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας αφού προειδοποίησε τη Ρωσία, το Ιράν και τη συριακή κυβέρνηση για μια σχεδιαζόμενη επίθεση. "Κανείς δεν μιλάει για αυτό", είπε.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε του έδωσε "το ωραιότερο αντίγραφο" μιας πεντασέλιδης επιστολής με την οποία τον προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης επειδή ξεκίνησε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα. "Ξέρετε γιατί; Επειδή πετούσαν ρουκέτες και πύραυλοι πάνω από την Ιαπωνία. Τώρα, ξαφνικά, αισθάνονται ωραία. Αισθάνονται ασφαλείς. Εγώ το έκανα αυτό", συνέχισε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα "δεν θα μπορούσε να το κάνει".
Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι ο Άμπε τον πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης. Ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής πρεσβείας είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για μια τέτοια επιστολή.
Πέρσι τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν είπε ότι αξίζει το Νόμπελ στον Τραμπ για τις προσπάθειες που κατέβαλε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Η δεύτερη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα γίνει στο Ανόι στις 27-28 Φεβρουαρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος απένειμε τα εύσημα στον εαυτό του σήμερα επειδή έχει σφυρηλατήσει μια καλή σχέση με τον Κιμ "Μου αρέσει πολύ και εκείνου του αρέσω πολύ", είπε, υπενθυμίζοντας στους δημοσιογράφους την αρχική, σκληρή στάση του απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ.
"Στη αρχή ήταν ένας πολύ σκληρός διάλογος: "Φωτιά και οργή", "Εξολόθρευση", "Το κουμπί μου είναι μεγαλύτερο από το δικό σου" και "Το κουμπί μου λειτουργεί". Τα θυμάστε αυτά; Δεν τα θυμάστε. Και ο κόσμος λέει ότι ο Τραμπ είναι τρελός", κατέληξε.


 ant1news

Αισθητή άνοδος θερμοκρασίας

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατήσει σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα νότια και οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει σε όλη τη χώρα.
Αυτή είναι η πρόβλεψη του  μετεωρολόγου  Θοδωρή Κολυδά, στο «news 247».
Μέχρι τότε: Θα διατηρηθεί ο βροχερός καιρός στα ανατολικά τμήματα της χώρα,  φαινόμενα τα οποία σταδιακά θα περιοριστούν από η Θεσσαλία και νοτιότερα και αργότερα στα νότια, το Σάββατο. 
Το σκηνικό θα αλλάξει την επόμενη εβδομάδα. 
Την Κυριακή στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπεται γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νοτιά, με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και βαθμιαία τα Δωδεκάνησα οπού πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.


Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Τη Δευτέρα και Τρίτη θα επικρατήσει σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα νότια και οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει σε όλη τη χώρα.

ΒΙΝΤΕΟ - Το ανθρώπινο λάθος που δημιούργησε τη Πύλη της Κολάσεως

Το Τουρκμενιστάν δεν είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους ταξιδιώτες. Αποτελεί έναν άγνωστο προορισμό για την πλειοψηφία του κόσμου. Όμως ένα τυχαίο γεγονός, δημιούργησε έναν εντυπωσιακό κρατήρα που προσελκύει εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνου.
Στην έρημο Καρακούμ, εργάτες στην προσπάθεια τους για εξόρυξη πετρελαίου, δημιούργησαν μια τεράστια τρύπα που αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το έδαφος κατέρρευσε και βγήκαν στην επιφάνεια δηλητηριώδη αέρια. Οι επιστήμονες για να αποτρέψουν την εξάπλωση του αερίου, έδωσαν εντολή να κάψουν τη περιοχή. Όμως τα δηλητηριώδη αέρια, ήταν φυσικό αέριο και το απότελεσμα άφησε άφωνους τους πάντες.
Ο κρατήρας μετατράπηκε σε κόλαση, η φωτιά ήταν αδύνατο να σβήσει και εδώ και 46 χρόνια η φωτιά συνέχιζει να καίει με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί επιχείρηση για να σφραγίσουν τον κρατήρα, όταν είδαν την προσέλευση των τουριστών στη περιοχή, αποφάσισαν να το αφήσουν ανοιχτό, και να το εκμεταλλευτούν οικονομικά. Έτσι η άγονη έρημος έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο με τα κέρδη από τους επισκέπτες να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.


e-daily

Νόμιμο αλλά... ακατόρθωτο για τους κοινούς θνητούς ! Ο Πολάκης πήρε καταναλωτικό δάνειο 100.000 όταν οι τράπεζες δεν δίνουν μία !

Από την κρατική και αμαρτωλή Attica Bank με υποθήκη το ήδη υποθηκευμένο για 300.000 ευρώ σπίτι του στα Σφακιά. 

Τα δάνεια δεν καλύπτονται από την εμπορική αξία του ακινήτου. Νόμιμο αλλά... ακατόρθωτο για τους κοινούς θνητούς.

Τις αυξημένες καταναλωτικές του ανάγκες έλυσε με τον καλύτερο τρόπο πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, χάρη στην ταχεία έγκριση και εκταμίευση καταναλωτικού δανείου ύψους 100.000 ευρώ (σπαστό σε δύο τμήματα, 70.000 και 30.000) από την κρατική μη συστημική Attica Bank. Και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, σε 15 και 9 χρόνια αντίστοιχα, και αμφίβολες εγγυήσεις.

Το συνολικό ύψος των 100.000 ευρώ του καταναλωτικού δανείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θεωρείται από την τραπεζική αγορά εξωπραγματικό, καθώς τέτοιου οικονομικού μεγέθους καταναλωτικά δάνεια δεν δίνονταν ακόμα και σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ούτε στις προ κρίσης εποχές των παχιών αγελάδων.

Πόσο μάλλον όταν μόλις προχθές ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για καταχρηστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ίδια τράπεζα σε πελάτες που δεν πληρούσαν τα εχέγγυα, ξεπερνώντας την πάγια τραπεζική πρακτική, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την εν λόγω τράπεζα και τους μετόχους της.


protothema.gr

ΒΙΝΤΕΟ - Οι πρώτες εικόνες από τα επεισόδια έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο της Αλβανίας

Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο του Έντι Ράμα στην Αλβανία.

Υποστηρικτές της αλβανικής αντιπολίτευσης διέσπασαν σήμερα αστυνομικό κλοιό αφού εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες και άρχισαν να προσπαθούν να σπάσουν τις πόρτες του κτιρίου που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καλώντας τον να παραιτηθεί.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο των Τιράνων απαντώντας σε έκκληση της αντιπολίτευσης που ζητεί την αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για «διαφθορά».

Μια ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών αρχικά έριξε καπνογόνα και πέτρες προς την κατεύθυνση του κτιρίου της κυβέρνηση, το οποίο φρουρούσε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ράμα, φύγε!».

Στη συνέχεια παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το προαύλιο του κτιρίου. Δακρυγόνα ρίχθηκαν από ψηλά στους διαδηλωτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σιδερένιες ράβδους για να σπάσουν τις πόρτες.

Μια δεκαριά εισήλθαν στο κτίριο και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο.

Αξιωματικός της ασφάλειας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης. Επρόκειτο να μεταβεί στον Αυλώνα, την περιφέρειά του, για έναν «διάλογο» με τους κατοίκους του για την «ανάπτυξη της πόλης».

Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.

Δείτε το βίντεο 

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο Προηγουμένου της Ι. Μ. Βουλκάνου Μεσσηνίας

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα 16 Φεβρουαρίου, το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας Αρχιμ. Παναρέτου Γεωργοπούλου.
Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος, συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Ο Μητροπολίτης Σπάρτης αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το έργο του
μακαριστού Καθηγουμένου, εξήρε την αφοσίωσή του στην Εκκλησία, το Μοναστήρι και την Υπεραγία Θεοτόκο.
Με το πέρας της απολύσεως τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση εις τον τάφο του μακαριστού.

Η Ν.Ε ΚΙΝΑΛ Αρκαδίας καταδικάζει τους σύγχρονους αποστάτες !

 Η Νομαρχιακή επιτροπή του ΚΙΝΑΛ Αρκαδίας με ανακοίνωσή της καταδικάζει δημόσια συμπεριφορές μελών του Κινήματος που ενώ τιμήθηκαν την εμπιστοσύνη όλων μας εμφανίζονται ως υποψήφιοι άλλων ψηφοδελτίων και καλεί τους φίλους του ΚΙΝΑΛ σε ενωτική και καθολική στήριξη του ψηφοδελτίου της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ  ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑ ως απάντηση σε όλους αυτούς και αυτές που επιχειρούν σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την χώρα και τους δημοκρατικούς μας θεσμούς να γίνουν οι σύγχρονοι ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ  στις επερχόμενες εκλογές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τι πρέπει να περιμένουν από τις αισθητικές επεμβάσεις όσοι «κυνηγούν» την ομορφιά

Η έννοια της ομορφιάς δεν είναι σταθερή και σίγουρα είναι υποκειμενική. «Κυνηγώντας» την ομορφιά πολλοί στρέφονται στους πλαστικούς χειρουργούς, όχι τόσο για να διορθώσουν κάποια δυσμορφία ή ατέλεια, που τους δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα, αλλά για παρεμβάσεις, που μπορεί στο τέλος να τους απογοητεύσουν γιατί δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Τι πρέπει να περιμένει κανείς από μια αισθητική παρέμβαση/επέμβαση; Πηγαίνουν πάντα όλα καλά ή υπάρχουν επιπλοκές; Είναι αυτές οι επεμβάσεις ανώδυνες; Αφήνουν ουλές; Πόσο εύκολο είναι να αρνηθεί ένας γιατρός να κάνει μια επέμβαση, που θα παραμορφώσει;
Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της Κλινικής Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και του Κέντρου Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, καθηγητής Μίμης Κοέν, οποίος πρόσφατα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
Ο κ. Κοέν είναι από τους πρωτοπόρους στην επανορθωτική χειρουργική των κρανιοπροσωπικών δυσπλασιών, έχει δε πρωτοστατήσει στην εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων και σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών σε παιδιατρικούς ασθενείς με συγγενείς σχιστίες του προσώπου. Έχει αναπτύξει αξιόλογη και διεθνώς αναγνωρισμένη δραστηριότητα στην επανορθωτική χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών έπειτα από μείζονες βαριατρικές επεμβάσεις και στην κλινική την οποία διευθύνει είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση και την εξειδίκευση πολλών γιατρών, από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες πλαστικοί χειρουργοί.
«Η ομορφιά είναι ένα κομμάτι της ζωής μας. Είχε πάντα θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η έννοιά της δεν είναι σταθερή, μεταβάλλεται ανά τους αιώνες και σίγουρα είναι υποκειμενική. Η πλαστική χειρουργική στοχεύει στην αποκατάσταση της εμφάνισης αλλά και της λειτουργικότητας. Εκτός όμως από την αποκατάσταση της λειτουργικότητας υπάρχουν άνθρωποι που καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να γίνουν όμορφοι. Όμως το αποτέλεσμα θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους; Εμείς οι χειρουργοί, πριν αποφασίσουμε μια οποιαδήποτε επέμβαση, πρέπει να ξέρουμε ότι το άτομο αυτό, αυτά που περιμένει είναι πράγματα τα οποία πραγματικά μπορούμε να αποδώσουμε με την επέμβαση. Διότι είναι ορισμένοι που έχουν τέτοιες φιλοδοξίες ή τέτοιες βλέψεις, που πρακτικά δεν γίνονται. Και στις περιπτώσεις αυτές, ο χειρουργός πρέπει να ξέρει να πει: "όχι, εγώ δεν μπορώ να τις προσφέρω αυτές, αν θέλεις να πας αλλού, πήγαινε". Αν υπάρχει μια σοβαρή και καλή επικοινωνία, ο χειρουργός πρέπει να περάσει αρκετή ώρα με το άτομο και να καταλάβει τι ακριβώς περιμένει από την επέμβαση και μετά από συζήτηση, τα δύο μέρη να έχουν φτάσει σε μια λογική  συνεννόηση, ότι "αυτό μπορώ να σου προσφέρω με την επέμβαση και αυτό πρέπει να περιμένεις"», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοέν.
Υπάρχει ενδεχόμενο επιπλοκών;
«Το άτομο πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχει επέμβαση που είναι ανώδυνη, δεν υπάρχει επέμβαση που δεν έχει επιπλοκές και να είναι προετοιμασμένο γι' αυτό. Τα προβλήματα αρχίζουν, όταν υπάρχει μια πιο επιπόλαια αντιμετώπιση, κατά κάποιο τρόπο δηλαδή "μη στεναχωριέσαι, έχω κάνει κι άλλες, όλα θα πάνε καλά" και βέβαια ό,τι και να κάνει ο κάθε χειρουργός, όσο καλός και να είναι υπάρχουν επιπλοκές και αυτό πρέπει το άτομο να το ξέρει. Επίσης πρέπει να ξέρει ότι οι ουλές είναι μόνιμες. Υπάρχουν ουλές, όπως στο facelift, οι οποίες "κρύβονται", υπάρχουν οι ουλές στις ρινοπλαστικές, οι οποίες δεν φαίνονται, αλλά είναι μόνιμες. Βέβαια, στο στήθος ή στην κοιλιά είναι διαφορετικές οι ουλές. Εκεί τις βλέπεις και πρέπει να είναι προετοιμασμένο το άτομο γι αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Κοέν.
Άνθρωποι παραμορφωμένοι από αισθητικές επεμβάσεις
Βλέπουμε ανθρώπους παραμορφωμένους από επεμβάσεις. Κατά πόσο είναι ηθικό ένας γιατρός να κάνει αυτό, ενώ βλέπει ότι ο άνθρωπος αυτός παραμορφώνεται; Η απάντηση που δίνει ο κ. Κοέν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με αυτό το ερώτημα, είναι η εξής: «Πρέπει πρώτα να αποφασίσει το άτομο τι θέλει. Αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει και στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Αυτό το οποίο κάποιοι το λένε "παραμορφωμένο", σε ορισμένους αρέσει. Βλέπουμε πολύ κόσμο να πηγαίνει και να ξαναπηγαίνει για να αποκτήσει αυτά τα φουσκωμένα  χείλια, τα οποία είναι απαίσια. Διότι η έννοια της ομορφιάς δεν είναι σταθερή ανά τους αιώνες και είναι σίγουρα υποκειμενική. Αλλά, βέβαια, ο πλαστικός χειρουργός έχει υποχρέωση να ενημερώνει και να πει: "κοίταξε, αυτό που ζητάς δεν μπορώ να στο προσφέρω, γιατί είναι έξω από τις δικές μου εικόνες της αισθητικής ή διότι είναι κάτι που δεν το δέχομαι"».
Στον καιρό της οικονομικής κρίσης πόσο εύκολο είναι να πει «όχι» ένας γιατρός;
«Παρόλο που ζω στην Αμερική πάνω από 40 χρόνια, βλέπω την ελληνική πραγματικότητα, έρχομαι συχνά, πιστεύω ότι αυτοί που είναι σοβαροί επιστήμονες δεν πρόκειται να φθαρούν οικονομικά από την κρίση. Αυτοί που ούτως ή άλλως ήταν φθαρμένοι, θα ασχοληθούν και θα κάνουν πράγματα, τα οποία δεν είναι σωστά. Από την άλλη πλευρά, στην Αμερική υπάρχει ένα τεράστιο διαδικαστικό ή δικαστικό πρόβλημα, όπου οι ασθενείς, αν δεν είναι ικανοποιημένοι, ακόμη και για περιστατικά τα οποία είναι αμφιλεγόμενα, μπορούν να κάνουν μήνυση στον γιατρό. Η ασφάλεια αστικής ευθύνης από τη μια μεριά είναι μια δικλείδα ασφαλείας, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και εκμετάλλευση. Στην Αμερική βλέπεις ορισμένους δικηγόρους, οι οποίοι κάνουν μηνύσεις δεξιά και αριστερά χωρίς λόγο και χωρίς πραγματική αιτία. Αυτά είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης κοινωνίας και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Απλώς, από τη σκοπιά μας, κάνουμε το καλύτερο δυνατό», σημειώνει ο κ. Κοέν.
Παράλληλα, τονίζει πως είναι φοβερό ότι στην περίοδο της κρίσης πολλοί εκλεκτοί επιστήμονες έχουν φύγει από την Ελλάδα, διότι αυτό θα έχει αντίκτυπο όχι τόσο στη σημερινή γενιά αλλά στις επόμενες.
«Η φυγή από την Ελλάδα όλων αυτών των νέων που είναι επιφανείς επιστήμονες δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι πνευματικό και αυτό  θα έχει αντίκτυπο στις επόμενες γενιές, διότι μένουν λιγότεροι καλοί επιστήμονες. Παρόλα αυτά, αυτοί που ξέρω στα διάφορα νοσοκομεία και πανεπιστήμια και στην Αθήνα και στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη, παρά την κρίση είναι επιστήμονες που κρατάνε ένα πολύ ψηλό επίπεδο. Εγώ πήγα στο εξωτερικό πριν από 42 χρόνια, όχι για να μείνω, αλλά για να γυρίσω, όμως η Αμερική με κράτησε. Στην Αμερική υπάρχει η αξιοκρατία. Εγώ, στην Ελλάδα, δεν ήξερα κάποιον πολιτικό ή οποιονδήποτε για να με βοηθήσει να ανέβω. Στην Αμερική, απλώς με την αξία μου, προχώρησα», προσθέτει ο κ. Κοέν.
Ποιος είναι ο Μίμης Κοέν
Ο καθηγητής Μίμης Κοέν γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το Πτυχίο Ιατρικής το 1970 και τον τίτλο του Διδάκτορα Ιατρικής το 1977. Εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Αρεταίειον Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ, στη συνέχεια, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο. Ακολούθησε η ειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική και η μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου στο Roswell Park Memorial Institute, στο Buffalo της Νέας Υόρκης.
Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο και σύντομα ανήλθε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες. Από το 1989, ο Μίμης Κοέν κατέχει τη θέση του καθηγητή και διευθυντή της Κλινικής Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής και τη θέση του διευθυντή του Κέντρου Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, στο Σικάγο.
Έχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων των American Society of Maxilofacial Surgeons, American Society of Pediatric Plastic Surgery, Chicago Society of Plastic Surgery και Midwestern Association of Plastic Surgery. Είναι ενεργό μέλος 26 αμερικανικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και επιτροπών και υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική πολλών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, διεθνών επιστημονικών εταιρειών και οργανισμών.
Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει περισσότερα από 160 δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και ισάριθμες περιλήψεις επιστημονικών εργασιών. Έχει λάβει πάνω από 35 τιμητικές βραβεύσεις για το επιστημονικό του έργο, καθώς και μεγάλο αριθμό διακρίσεων για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του και την προσφορά του στην εκπαίδευση νέων γιατρών.
Πέρα από το πλούσιο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, ο καθηγητής Μίμης Κοέν έχει δώσει, ως προσκεκλημένος ομιλητής, περισσότερες από 400 διαλέξεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ επισκέπτεται συστηματικά ως προσκεκλημένος καθηγητής περισσότερα από εξήντα Ιδρύματα των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Επίσης, συμμετείχε εθελοντικά σε ανθρωπιστικές αποστολές προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών σε διάφορες χώρες, όπως: Γουατεμάλα, Ισημερινό, Ταϊλάνδη, Ινδία, Νεπάλ, Σερβία, Νότια Αφρική.

Αγγέλα Φωτοπούλου

ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ! Ο Έλληνας γιατρός που έχει χειρουργήσει 15.000 παιδιά χωρίς να πληρωθεί

Το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα βρίθει προβλημάτων. Δεν είναι σπάνιες οι εικόνες ασθενών σε ράντζα σε διαδρόμους νοσοκομείων λόγω έλλειψης κλινών και τα «φακελάκια» στους γιατρούς που μετατρέπουν την προσφορά στον άρρωστο σε εμπόριο, κάνοντας την αξιοπρεπή περίθαλψη υπόθεση των πλουσίων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα γιατρών που έρχονται να προσδώσουν στην έννοια της ανθρωπιάς μια οικουμενική διάσταση.
Γιατροί που πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη τιμούν τον ασθενή τους και δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να τον ανακουφίσουν από τον πόνο. Γιατροί που όσο και αν σε κάποιους φαντάζει υποκριτικό δεν παίρνουν χρήματα για τις υπηρεσίες τους.
Αυτός είναι ο Αυξέντιος Καλαγκός, ο διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργός, ο Έλληνας της διασποράς που έχει σαν αρχή και τέλος στο λειτούργημά του το μότο: «Να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που θα προσφέρει στους άλλους». Ο κ. Καλαγκός χειρουργεί, χωρίς να πληρώνεται, άπορα παιδιά ανά τον κόσμο -και στην Ελλάδα- με συγγενείς καρδιοπάθειες, μέσα από το πρόγραμμα του φιλανθρωπικού ιδρύματος που έχει ιδρύσει «Coeurs pour tous» («Καρδιές για όλους»). Παγκοσμίως υπάρχουν 7 εκατομμύρια παιδιά που έχουν ανάγκη από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Τα τελευταία 18 χρόνια, χάρη στην εκπαίδευση δεκάδων επαγγελματιών υγείας και στη βελτίωση των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών σε πολλές χώρες, ο καθηγητής κ. Καλαγκός και η επιστημονική του ομάδα έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπως η Ερυθραία, το Μαρόκο, ο Λίβανος, η Μοζαμβίκη, η Συρία, η Κύπρος, ο Μαυρίκιος, το Κόσσοβο, η Λιβύη, το Εκουαδόρ, τα Νησιά Κομόρες, η Πολωνία, η Σερβία, η Αλγερία, η Τουρκία κ.ά. Χιλιάδες παιδιά από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα, σε δύσκολη οικονομική κατάσταση έχουν αποκτήσει ξανά το χαμόγελο τους και την ποιότητα ζωής τους καθώς έλαβαν φροντίδα και θεραπεία από τις ομάδες του «Coeurs pour tous», που συνεργάστηκαν με τις αυτόχθονες ομάδες.
Στην Ελλάδα ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός χειρουργεί στο νοσοκομείο «Μητέρα» με ομάδα Ελλήνων καρδιοχειρουργών γιατρών, επιστρέφοντας στην πατρίδα που τόσο αγαπάει.
Ποιος είναι ο Αυξέντιος Καλαγκός
Ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, με καταγωγή από βυζαντινή οικογένεια.
Αποφοίτησε το 1984, σε ηλικία 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε με ειδικότητα στην καρδιοχειρουργική παίδων και νεογνών στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο φιλάνθρωπος καρδιοχειρουργός είναι ένας οικουμενικός γιατρός. Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ένας διεθνούς φήμης επιστήμονας της ιατρικής, κάτοχος της πατέντας Kalangos Ring, του καινοτόμου δαχτυλιδιού που τοποθετείται στις παιδικές καρδιές.
Ο καθηγητής υποστηρίζει τα παιδιά που νοσούν από συγγενείς καρδιοπάθειες σε όλο τον κόσμο, με συνεχή φιλανθρωπική δράση που απαιτεί τουλάχιστον 300.000 μίλια πτήσεων το χρόνο, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε υποβαθμισμένες χώρες.
Τον τρόπο σκέψης του και τη φιλανθρωπική του δράση ο κ. Καλαγκός την οφείλει στον πατέρα του που ήταν παθολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα η προσφορά του ήταν τόσο σημαντική που οι Τούρκοι έδωσαν το όνομά του σε δρόμο της περιοχής του Αγίου Στεφάνου.
«Μεγάλωσα σε ένα φιλανθρωπικό περιβάλλον. Ήταν η φιλανθρωπία του πατέρα μου. Το ανακάλυψα μικρό παιδί. Όταν χάσαμε τη μητέρα μας άνοιξε ιατρείο στο σπίτι, 2-3 μέρες την εβδομάδα κοίταζε ασθενείς, ο κήπος μας ήταν γεμάτος. Κοίταζε δωρεάν τους ασθενείς και μάλιστα έβγαζε τα χρήματά του και τα έδινε σε αυτούς τους ανθρώπους για να πάρουν τα φάρμακά τους. Μεγάλωσα με αυτή τη διδασκαλία, με αυτή τη φιλανθρωπική εικόνα του πατέρα μου. Μετά ήταν μέσα στη φύση μου. Το 1998 ο πρώην υπουργός Υγείας της Γενεύης μου ζήτησε να πάω στην Ασμαρά, την πρωτεύουσα της Ερυθραίας για να κοιτάξω τις συνθήκες και να χτίσουμε ένα καρδιοχειρουργικό κέντρο. Από εκεί ξεκίνησε (σ.σ. Coeurs pour tous)» είπε σε παλιότερη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο κ. Καλαγκός μαθήτευσε δίπλα στους μεγάλους δασκάλους της ιατρικής, τον Μαγκντί Γιακούμπ και τον Αλέν Καρπεντιέ, που ήταν ο εμπνευστής της πρώτης τεχνητής βαλβίδας καρδιάς. «Οι δύο δάσκαλοι», σημειώνει, «μού μετάγγισαν την αυταπάρνηση και το σθένος που θα πρέπει να έχει ένας χειρουργός» είχε πει.
Έχει βραβευτεί με δεκάδες διακρίσεις. Το 2015 τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «Prix Galien», που αποτελεί το σημαντικότερο θεσμό βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας και ένα χρόνο αργότερα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός του απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Χρυσού Σταυρού μετά Χρυσού Στεφάνου Δάφνης.
Η ίδρυση του Coeurs pour tous και το παράρτημα στην Ελλάδα
Μεγαλωμένος με την αρχή της φιλανθρωπίας και μετά από την επίσκεψη στην Ερυθραία ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός ίδρυσε το 1998 το Ίδρυμα Coeurs pour Tous (Καρδιές για Όλους). Σκοπός να χειρουργούνται παιδιά με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες ακόμα και αν η οικογένειά τους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας επέμβασης. Επιπλέον ο σκοπός του ιδρύματος είναι να εκπαιδεύεται, όπου κρίνεται αναγκαίο, το ιατρικό δυναμικό από τους γιατρούς συνεργάτες του ιδρύματος, ώστε να δημιουργηθεί παγκοσμίως μια ιατρική και νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου.
Το 2015 ανοίγεται παράρτημα του Coeurs pour tous και στην Ελλάδα, το Coeurs pour Tous Hellas. Ο κ. Καλαγκός και η ομάδα του δεσμεύονται στην ελληνική κοινωνία να προσφέρουν στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Με αίσθημα ευθύνης πραγματοποιούν την υπόσχεσή τους. Όλοι οι γιατροί του «Καρδιές για όλους» χειρουργούν αμισθί, με τον κ. Καλαγκό να προσφέρει τις υπηρεσίες του, μαζί με μια ομάδα έμπιστων συνεργατών, στο «Μητέρα».
Μόνο στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, γεννιούνται 800 έως 1.000 παιδιά με καρδιοπάθεια. Από αυτά τα παιδιά, το 1/3 (κυρίως νεογνά) χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Έως σήμερα, όπως αναφέρει το Ίδρυμα, έχουν χειρουργηθεί 15.000 παιδιά.
Τα νούμερα που συνοδεύουν το Ίδρυμα φέρνουν χαμόγελα. 18 χρόνια λειτουργίας, δράση σε 25 αναπτυσσόμενες χώρες, 122 γιατροί εκπαιδεύτηκαν με υποτροφίες, διανύθηκαν 300.000 μίλια πτήσεων, έχουν γίνει 600 επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς και έχουν χειρουργηθεί 15.000 παιδιά άπορα παιδιά.
Τον Ιανουάριο του 2018 ο διάσημος καρδιοχειρουργός ο κ. Αυξέντιος Καλαγκός υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία», με στόχο να συμβάλλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του μοναδικού στην Ελλάδα Τμήματος που λειτουργεί στο «Αγία Σοφία».
Το «ευχαριστώ» με ένα κουτί γεμάτο φιλιά
Η σχέση του καρδιοχειρουργού με τα παιδιά είναι αμφίδρομη. Εκείνος τους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και αυτά ανταποδίδουν με ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί.
Όταν σε παλιότερη συνέντευξη του στο «Βήμα» ο κ. Καλαγκός κλήθηκε να επιλέξει περιστατικά που τον έχουν σημαδεύσει αυτό που αφηγήθηκε για τη μικρή Έλγκα συγκινεί, καθώς τα παιδιά έχουν έναν μοναδικό τρόπο να πουν το δικό τους ευχαριστώ και να δείξουν την αγάπη τους. Και το σημάδι τους μένει ανεξίτηλο στην καρδιά του κ. Καλαγκού, όπως αφήνει και εκείνος το δικό του στις εγχειρισμένες καρδιές τους.
«Οι γονείς της πούλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν προκειμένου να πάνε στην Τιφλίδα για να υποβληθεί η μικρή σε χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση έγινε και όλα πήγαν καλά. Λίγο πριν βγει από το νοσοκομείο η μικρούλα Έλγκα ήρθε και με βρήκε. Στα χέρια της κρατούσε ένα ξύλινο κουτί. Μου το έδωσε και μου είπε: "Δεν έχω κάτι άλλο να σας δώσω. Ξέρω ότι αυτό δεν έχει μεγάλη αξία. Το είχα όμως στο δωμάτιό μου και έχω βάλει μέσα όλα τα φιλιά μου". Το ξύλινο αυτό κουτί το έχω πάνω στο γραφείο μου και το κοιτάζω κάθε πρωί προτού ξεκινήσω τη μέρα μου. Κάθε φορά που το κοιτάζω σκέφτομαι τι είναι αυτό που έχει πραγματική αξία στη ζωή. Και προχωράω…».

Αϋπνία: Οκτώ μυστικά για να την νικήσετε

Μετά από μια νύχτα κακού ύπνου το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι η αδυναμία να συγκεντρωθούμε και να δουλέψουμε αποτελεσματικά. Όταν όμως η αυπνία είναι χρόνια, τότε ουσιαστικά υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε ένα χρόνιο στρες με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, στο κυκλοφορικό μας σύστημα.Αρκετές έρευνες άλλωστε έχουν συσχετίσει την αϋπνία με την υπέρταση, έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τις συμβουλές των ειδικών προκειμένου να μας πάρει επιτέλους ο ύπνος.
  • Μην αναζητάτε λύσεις στα προβλήματά σας το βράδυ. Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή. Όσο εσείς προβληματίζεστε, ο οργανισμός σας βρίσκεται σε υπερεγρήγορση, γεγονός που δυσχεραίνει την αναγκαία χαλάρωση που θα οδηγήσει στον ύπνο. Επιπλέον επειδή το μυαλό σας δεν είναι ξεκούραστο, αντί να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματά σας, τα αναμασάτε. Αφήστε τα προβλήματα για το πρωί.
  • Μην κοιτάτε το ρολόι. Κάθε φορά που κοιτάτε το ρολόι σκέφτεστε ότι έχουν λιγοστέψει οι ώρες που σας μένουν για ύπνο. Η παγίδα του ρολογιού επιτείνει την αϋπνία
  • Ελέγξτε αν στο δωμάτιό σας επικρατούν συνθήκες που βοηθούν την έλευση του ύπνου όπως αν η θερμοκρασία είναι κατάλληλη, αν υπάρχει σκοτάδι, αλλά και αν νιώθετε ασφαλείς
  • Μην καταναλώνετε καφεΐνη – δηλαδή αναψυκτικά τύπου κόλα ή καφέ ή ακόμη και τσάι) τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε. Ακόμη αποφύγετε τα βαριά γεύματα αργά το βράδυ, γιατί η διαδικασία της πέψης θα δυσκολέψει τον ύπνο σας
  • Πιείτε ένα χαμομήλι ή ένα ζεστό γάλα που βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει. Η λύση του χλιαρού ντους έχει φανεί ότι δεν βοηθά πάντα, μιας και αντί να σας χαλαρώσει μπορεί να σας κουράσει
  • Σβήστε την τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο ή αν συνηθίζετε να κοιμάστε με την τηλεόραση ανοιχτή βάλτε ένα αδιάφορο πρόγραμμα ώστε να μην ξενυχτήσετε για μια ταινί
  • Το αλκοόλ, ιδιαίτερα σε μεγάλη ποσότητα δεν είναι λύση όσον αφορά την καταπολέμηση της αϋπνίας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι μπορεί αρχικά να κοιμηθείτε, αλλά τη νύχτα να ξυπνήσετε ή το πρωί να έχετε βαρύ κεφάλι
  • Εάν η αϋπνία συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, όπως η μειωμένη ενεργητικότητα, η πολύ πρωινή αφύπνιση, οι διαταραχές της όρεξης (είτε ιδιαίτερα αυξημένη, είτε μειωμένη) και η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για την περίπτωση αυτή να αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης.

Η δημοφιλής παιδική σειρά Πέππα το Γουρουνάκι και οι «παρενέργειές» της

Οι γονείς στην Αμερική παρατήρησαν ότι τα μικρά παιδιά τους υιοθετούν βρετανική προφορά αφού παρακολουθήσουν το δημοφιλές παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Peppa Pig» (Πέππα το Γουρουνάκι).
Η Τζάνετ Μάνλεϊ μητέρα δύο παιδιών, εξήγησε ότι ξαφνικά άρχισαν να μιμούνται τη βρετανική προφορά λόγω της «παρενέργειας της Peppa» και ότι το αντιλήφθηκε όταν η κόρη της άρχισε να την αποκαλεί «mummy», όταν στη διάρκεια πτήσης για την Αυστραλία είδε επεισόδια της παιδικής σειράς.
«Μέχρι την ηλικία των 20 μηνών, η κόρη μου δεν είχε δει τηλεοπτική οθόνη. Στη συνέχεια ταξιδέψαμε με αεροπλάνο στην Αυστραλία», έγραψε η Μάνλεϊ στο Romper, ιστοσελίδα με θέματα για μητέρες. «Μετά από διάρκειας 21 ωρών πτήση βλέποντας επεισόδια Peppa Pig στο iPad, το παιδί μου είχε υιοθετήσει τη βρετανική προφορά της Peppa, με αποκαλούσε “mummy” και τελείωνε τις προτάσεις της με το χαρακτηριστικό “ρουθούνισμα της Peppa…” το αποκαλούν επίδραση της Peppa».
Η παιδική σειρά παρακολουθεί τις περιπέτειες της ζωής της Peppa με την οικογένειά της και τους φίλους της σε μια φανταστική πόλη της Βρετανίας. Το καρτούν προβάλλεται σε όλο τον κόσμο και έχει περισσότερους από 7 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube.
Οι γονείς άρχισαν να σχολιάζουν στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης την ξαφνική αλλαγή στην προφορά των παιδιών τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η πιο διασκεδαστική πτυχή της ζωής μου αυτή την περίοδο είναι ότι το μικρό παιδί μου παρακολουθεί τη σειρά Peppa Pig και τώρα μιλά με βρετανική προφορά» έγραψε ένας χρήστης στο twitter.
«Το καλύτερο που κάνει ο Noah αυτές τις μέρες είναι που μιλά με τη βρετανική προφορά της Peppa Pig» έγραψε τον περασμένο μήνα ο κριτικός κινηματογράφου Clayton Davis.«Ναι, μπορώ να εγγυηθώ για το φαινόμενο Peppa στο σπίτι μας. Η Τάιλα υιοθέτησε μια ελαφρά προφορά και το λεξιλόγιο των Βρετανών και χρησιμοποιεί τη λέξη “straightaway” περισσότερο απ΄ όσο έχω ακούσει στη ζωή μου!» ανέφερε ένας άλλος χρήστης του Twitter.
«Το τετράχρονο κοριτσάκι μου λατρεύει να βλέπει την Πέππα το Γουρουνάκι και παρατήρησα ότι η προφορά και η γραμματική της είναι εξαιρετικές», σχολίασε ένας άλλος γονιός.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην απιστία

Πάντοτε ψυχολόγοι, βιολόγοι και λοιποί επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν γιατί συμβαίνει η απιστία, και ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που επιδρούν καταλυτικά στο να προδώσει κάποιος τον σύντροφό του ή να υποπέσει σε ένα στιγμιαίο λάθος που αργότερα θα αποδώσει ως ολίσθημα της λογικής. Στο στόχαστρό τους, μεταξύ άλλων, έχουν μπει και οι εξωστρεφείς.
Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που έχουν προσπαθήσει να προσδιορίσουν εάν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας είναι πιο κοινά μεταξύ των σεξουαλικά άπιστων συντρόφων/συζύγων σε σχέση με άλλους. Πριν περάσουμε στην εξωστρέφεια, αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι ο νευρωτισμός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υπερβολική θλίψη, απόλαυση και συναισθηματική αστάθεια, συνδέεται θετικά με συναισθηματικές δυσλειτουργίες στη σχέση· οι οποίες όμως δεν μεταφράζονται σε απιστία για τους νευρωτικούς, αλλά για τους συντρόφους τους!
Αυτό συμβαίνει διότι αφενός οι σύντροφοι των νευρωτικών κουράζονται και απελπίζονται, ενώ οι ίδιοι οι νευρωτικοί δεν έχουν ενέργεια αλλά ούτε και διάθεση για να επενδύσουν στη σεξουαλική και συναισθηματική ικανοποίηση του συντρόφου τους. Εκεί δημιουργείται ένα κενό και παρότι κανείς δεν υποστηρίζει ότι η απιστία είναι καλό πράγμα, η κάλυψη ενός κενού δεν μπορεί έτσι εύκολα να χαρακτηριστεί ως κακό.
Πάμε τώρα και στους εξωστρεφείς ανθρώπους, εκείνους τους χαμογελαστούς, έξω καρδιά κοινωνικούς που δίνουν την εντύπωση ότι την έχουν εύκολη την απιστία.  Η εξωστρέφεια, η οποία βασικά σημαίνει μεγαλύτερη κοινωνικότητα, βεβαιότητα και συναισθηματική εκφραστικότητα, είναι ένας δείκτης ότι ένα άτομο είναι πιθανό να είναι πιο σεξουαλικά ενεργό και πιο πρόθυμο να αναλάβει σεξουαλικούς κινδύνους. Οι πολύ εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να απατήσουν τους συντρόφους τους.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι αυτή η εξωστρέφεια δεν είναι παρά η τακτική μιας πιο εσωτερικής στρατηγικής που επιδιώκει την τόνωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και την ικανοποίηση σεξουαλικών ενστίκτων και συναισθηματικών αναγκών. Δηλαδή, αυτό τους λείπει, αυτό αναζητούν με τη συμπεριφορά τους. Αρκετοί εξωστρεφείς, βέβαια, δεν απατούν, παραμένοντας στο φλερτ και στις υποσχέσεις. Σίγουρα, όμως, έχουν μεγαλύτερη έφεση στο να πιάσουν κουβέντα με αγνώστους και να κάνουν νέες γνωριμίες. Όπως και με τους νευρωτικούς, ζήτημα υπάρχει με τους συντρόφους των εξωστρεφών, καθώς και αυτοί είναι πιθανό να απατήσουν -αμφίδρομες σχέσεις γαρ.
Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή φοβούνται ότι ο άλλος θα τους την  «κάνει» ούτως ή άλλως, οπότε εξαπολύουν αντισταθμιστικά μέτρα. Το άλλο είναι ότι όντες και εκείνοι εξωστρεφείς συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Όλοι πάντως, εξωστρεφείς και εσωστρεφείς κάποια στιγμή θα βιώσουν τη μονοτονία της σχέσης, που σε κάποιες στιγμές θα θυμίζει φυλακή πολυτελείας. Το αν κάποιος θα επιχειρήσει να πάρει ολιγοήμερη άδεια ή να δραπετεύσει οριστικά, θεωρώντας την ποινή του λήξασα είναι ένα ζήτημα καθαρά προσωπικό, όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται ο καθένας από τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και τις αρχές με τις οποίες μεγάλωσε.
Οπότε, ένας εξωστρεφής με βαθιές θρησκευτικές συνδέσεις δύσκολα θα απατήσει τη σύζυγό του, ακόμη και αν το θέλει πολύ, και εάν ακόμη το κάνει δύσκολα θα το παραδεχτεί καθώς το έχει ήδη απορρίψει θεωρητικά πριν συμβεί.

Γιάννης Μπουντρούκας - Οι «επιτάξεις» θυμίζουν άλλες πέτρινες εποχές

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το οποίο η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πληρώνει τεράστια πρόστιμα, η σημερινή περιφερειακή αρχή τη χειρίστηκε στο παρελθόν αλλά και σήμερα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. 
Το αποτέλεσμα είναι το ένα αδιέξοδο να διαδέχεται το άλλο. 
Φτάσαμε στο σημείο μετά τις «επιτάξεις» που θυμίζουν άλλες πέτρινες εποχές να ακυρώνονται ακόμη και οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τις απαλλοτριώσεις που δείχνει την προχειρότητα και την ανικανότητα της περιφερειακής αρχής.
Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Ιωάννης Μπουντρούκας

ΣΟΚ στον Βόλο: 20χρονος βρέθηκε κρεμασμένος σε παραλία της πόλης

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Βόλου από τον θάνατο 20χρονου ο οποίος βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου κρεμασμένος σε παραλία τα περιοχής.
Όπως αναφέρει το e-volos.gr οι Αρχές της πόλης ειδοποιήθηκαν για το γεγονός ότι ένας νεαρός άντρας είναι κρεμασμένος με σχοινί από κιόσκι στην παραλία Νηρέας της περιοχής Πλάκες του Βόλου.
Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας, εντοπίζοντας το νεαρό, ο οποίος όπως έγινε αργότερα γνωστό ήταν μόλις 20 ετών.
Από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας διενεργείται προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος.

Αποκριάτικος Χορός Μεσσηνίων Αχαίας

O Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Πατρών «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» σας προσκαλεί στον ετήσιο αποκριάτικο χορό του το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 9.00 μ.μ. στο κέντρο Κληματαριά. 
Σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε και να ξεφαντώσουμε με συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Παραθέτουμε το μενού που θα διατίθεται.

ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ
Θ.Κορυδαλλέως 43 – Κ.Συχαινά Πάτρα
Τηλ.2610 422293

ΜΕNU
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
•Λαχανόπιτα (χωριάτικη) , Τυρόπιτα (χωριάτικη), Λουκάνικο (χωριάτικο) με πατάτες τηγανιτές, Φέτα, Σαλάτα ανάμεικτη.
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ
•Κατόπιν παραγγελίας θα υπάρχουν μαγειρευτά φαγητά : Μοσχαράκι Κοκκινιστό, Χοιρινό κρασάτο, Αρνάκι Λεμονάτο.
•Και της ώρας : Χοιρινή μπριζόλα, Μοσχαρίσια Μπριζόλα, Μπιφτέκι Μοσχαρίσιο, Κοτόπουλο, Συκώτι Μοσχαρίσιο).
ΠΟΤΑ
• Κρασί λευκό και ροζέ, αναψυκτικά, μπύρες, νερά σε απεριόριστη κατανάλωση.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
Καρυδόπιτα με παγωτό
Τιμή κατ’ άτομο: 17€


Για το Δ.Σ.

        Η  Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας


Πηνελόπη Ν. Λαμπούση                                       Θεόδ. Δημητρακάκης

ΣΤΕΡΕΨΕ Η ....ΑΓΕΛΑΔΑ ! Ανείσπρακτοι έμειναν φόροι ύψους 9,2 δισ. το 2018

Νέα σημαντική αύξηση κατέγραψαν τον Δεκέμβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ενώ αύξηση κατέγραψε και ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση προχώρησε στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων στα χέρια τρίτων.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης ότι στο τέλος του 2018 το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων) ανήλθε σε 104,365 δισ. ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 282 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο και κατά 4,438 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017.
Ανεπίδεκτα είσπραξης
Σημειώνεται πως οφειλές ύψους 18,109 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης και συνεπώς το θεωρητικά εισπράξιμο τμήμα ανέρχεται σε 86,256 δισ. ευρώ. Ωστόσο και αυτό το ποσό είναι «τυπικά» εισπράξιμο, δεδομένου ότι το πραγματικό εισπράξιμο είναι πολύ χαμηλότερο, καθώς στα 86,256 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και χρέη ΔΕΚΟ, δημοτικών επιχειρήσεων ή επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Αναφορικά με τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, εκείνα που βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά το 2018 ανήλθαν συνολικά σε 10,943 δισ. ευρώ, ενώ τον μήνα Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,25 δισ. ευρώ.
Μόνο τα φορολογικά έσοδα που βεβαιώθηκαν και έμειναν απλήρωτα το περασμένο έτος ανήλθαν σε 9,148 δισ. ευρώ (το υπόλοιπο τμήμα είναι μη φορολογικά έσοδα), εκ των οποίων το 1,21 δισ. ευρώ είναι χρέη που έμειναν απλήρωτα τον μήνα Δεκέμβριο.
Επίσης οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθαν τον Δεκέμβριο σε 4,06 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω κυρίως της ένταξης φορολογούμενων στην πάγια ρύθμιση οφειλών των 12 δόσεων.
Οι φορολογούμενοι εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, ανήλθαν τον Δεκέμβριο σε 1,16 εκατομμύριο. Σε σχέση με τον Νοέμβριο ο αριθμός αυτός σημείωσε αύξηση κατά 5.702 οφειλέτες.
Στη διάρκεια του 2018 η ΑΑΔΕ εισέπραξε από κατασχέσεις και ρυθμίσεις, δηλαδή έσοδα από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ποσό ύψους 5,55 δισ. ευρώ, έναντι 5,1 δισ. ευρώ το 2017 και 5,2 δισ. ευρώ το 2016.

Δεν θα ισχύσουν οι απουσίες λόγω γρίπης φέτος


Την απόφαση, οι απουσίες των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης να μη ληφθούν υπόψη, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας.
Αυτό, εφόσον οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εάν είναι ενήλικοι, προσκομίσουν στη σχολική μονάδα πρόσφατη βεβαίωση/γνωμάτευση δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία να αναγράφεται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας από το σχολείο.
Η εγκύκλιος θα έχει ισχύ για το τρέχον σχολικό έτος.

Ο ανασχηματισμός της απελπισίας και των απελπισμένων

 Ο Α.Τσίπρας «ψώνισε» τώρα με τις εκπτώσεις, σε τιμή ευκαιρίας, ρετάλια....
 
Ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι ανασχηματισμός νικηφόρας μάχης. Δεν νοείται, ενώ η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ο Α. Τσίπρας να ανασχηματίζει την κυβέρνηση του με τα τσικό του ΠΑΣΟΚ. Κατάντια!
Βέβαια, ποιος σοβαρός άνθρωπος θα συνεργαζόταν με ένα κόμμα που απέρχεται; 
Ποιος αξιοπρεπής πολιτικός θα συμμετείχε σε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν και διάφορα φασιστοειδή; 
Ποιος στοιχειωδώς εχέφρων πολίτης θα επωμιζόταν ευθύνες που δεν του ανήκουν, για λίγους μήνες υπουργικής θητείας;
Φυσικά, κανένας. 
Ο Α.Τσίπρας «ψώνισε» τώρα με τις εκπτώσεις, σε τιμή ευκαιρίας, ρετάλια. Κάποιοι από τους «πρόθυμους» μάταια περίμεναν να κτυπήσει το τηλέφωνο τους. Αυτούς τους έχει μόνον για το Μέγαρο.
Μα ο πρωθυπουργός δεν έχει συναίσθηση της
γελοιότητας αυτού του ανασχηματισμού; Αρχίζω να πιστεύω πως έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Ίσως να πιστεύει πως με τα ορφανά του Άκη και με τον θηλυκό Καρανίκα στο υπουργείο Μακεδονίας, θα παλέψει για μιαν αξιοπρεπή ήττα.
Θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει με το ίδιο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς κανείς να μπορεί να του προσάψει κάτι. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση του εργαζόταν πάνω σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Με το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά καλλιεργήθηκαν ψευδαισθήσεις για θεαματικές προσχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ που θα σηματοδοτούσαν αυτήν την στροφή. Τελικά πολλή φασαρία για το τίποτα.
Η μόνη λογική εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτό το φιάσκο είναι ο Α.Τσίπρας να έχει αποφασίσει για προσφυγή στις κάλπες στο τέλος την κυβερνητικής θητείας, οπότε υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για έναν τελευταίο ανασχηματισμό.
Αν ισχύει αυτό το σενάριο τότε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, καθώς μια ήττα στις ευρωεκλογές και μάλιστα με σημαντική διαφορά, θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος των πολιτικών που θα θελήσουν να συνεργασθούν μαζί του.
Για τα δύο μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπουργοποιήθηκαν χθες, δεν έχω να πω πολλά. Είναι καθαρά θέμα IQ και συνεπώς σε τέτοιες περιπτώσεις τα λόγια περιττεύουν. Ένα κούνημα της κεφαλής και ένα σκωπτικό υπομειδίαμα είναι αρκετά. Απλώς δεν αντιλαμβάνονται πως με αυτές τις συμπεριφορές των εξαγορών συνειδήσεων υποβαθμίζουν—για να μην χρησιμοποιήσω άλλη βαρύτερη έκφραση—τον κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Δικαιώνουν όλους αυτούς που αναμασούν πως «όλα γίνονται για την κουτάλα» και τον ταλαιπωρημένο ανθρωπάκο που βολεύεται στην εκδοχή πως «όλοι ίδιοι είναι». Είχαμε χθες το φαινόμενο, πολιτικός που έχει αναγράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άκρως επιθετικά σχόλια κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν, ξαφνικά να γίνεται υπουργός του και ξεδιάντροπα να διαγράφει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τα όσα έχει πει. Σαν να μην συνέβη τίποτα. Και ο άλλος είχε προταθεί, πριν από λίγους μήνες, για την θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ. Τελικά με αυτές τις αυτοκτονικές κινήσεις του, ο Α.Τσίπρας ουσιαστικά δηλώνει την αδυναμία του να πετύχει κάτι καλύτερο. Αν η συνέπεια αυτού του εκμαυλισμού ήταν μόνον αυτή, ουδόλως θα μας ενδιέφερε. Πιθανόν και να μας χαροποιούσε. Όμως, συγχρόνως απαξιώνει και το πολίτευμα μας ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις δυνάμεις που μισούν την Δημοκρατία. 
Και γι΄αυτόν τον λόγο πρέπει να ανησυχούμε.
  Σ. Μουμτζής
liberal.gr

Καλημέρα από τον ΚΥΡ


Ο Γ.Δέδες νομίζει ότι πολιτεύεται στο Λουγκάνο...

Πιο ακριβοθώρητος κομματικός υποψήφιος στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν πρέπει να υπήρξε άλλος από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Γιώργο Δέδε.
Ο Γεν.Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών  με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένη, πορεύεται ατάραχος προς τις εκλογές του Μαΐου σαν να απομένουν ακόμα τρία χρόνια και όχι τρεις μήνες μέχρι την κάλπη.
Οι πάσης φύσεως αξιωματούχοι στα κεντρικά γραφεία του  ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκονται με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, βρίσκονται σε απόγνωση με το φαινόμενο Δέδε  καθώς καταρρίπτει το ένα ρεκόρ απάθειας μετά το άλλο.
Δεν είναι μόνο ότι δεν μπορούν να τον συναντήσουν οι ανά νομό κομματικοί εμπλεκόμενοι στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου του, ή αρκετοί άλλοι που πιστεύουν σε αυτόν και θέλουν να στηρίξουν την κάθοδό του. Ο  Δέδες δεν εμφανίζεται ούτε στις πλέον “υποχρεωτικές” εκδηλώσεις του κομματικού πρωτοκόλλου.
“Μην ανησυχείτε”  καθησυχάζει  ο υποψήφιος περιφερειάρχης τους κομματικούς υπευθύνους
 “Όλοι θα συνηθίσουν τους ρυθμούς μου, τις εκλογές θα τις κερδίσουμε.” Πως να τις κερδίσουν όμως όταν δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη που προβλέπει μια προεκλογική καμπάνια;
Ενδεχομένως η cool εκλογική του τακτική  Δέδε  να είναι ενδεδειγμένη και αποδεκτή στο Λουγκάνο και στις άλλες επαρχίες της Ελβετίας, αλλά όχι στην Ελλάδα και στη Πελοπόννησο  όπου ο ψηφοφόρος ταυτίζεται με τον ηγέτη και τον θέλει μπροστάρη στη συλλογική προσπάθεια, περίπου να κατατροπώνει κάθιδρος τον αντίπαλο.
Η εκκωφαντική απουσία του κου Δέδε έχει ήδη ευεργετική επίδραση στα αντίπαλα στρατόπεδα
Ο νύν περιφερειάρχης  Π.Τατούλης  και οι δικοί του παρακολουθώντας τις πρώτες δημοσκοπήσεις, προϊούσης της δεκαετούς φθοράς, είχαν αρχίσει να αποδέχονται τον ρόλο του αουτσάιντερ και την διαγραφόμενη ήττα.
Η νωχελικότητα του αντιπάλου, οι αρρυθμίες και η ανασφάλεια που προκαλεί στις τάξεις των υποστηρικτών του, υπήρξαν καταλυτικές για την αφύπνιση της δικής του παράταξης.
Ο  Νίκας  έχει μπεί στο δυνατά  στο παιχνίδι και μάλιστα με αξιώσεις
Ο Γιάννης Μπουντρούκας αργά και σταθερά κάνει εμφανή την παρουσία του με διαρκή άνοδο σε όλη την Περιφέρεια
Ουδείς διακινδυνεύει πια μια ασφαλή πρόβλεψη για το βράδυ των εκλογών.
Η μάχη  Νίκα –Τατούλη – Δέδε – Μπουντρούκα  προδιαγράφεται αβέβαιη και με άγνωστο αποτέλεσμα

Λέτε να ζήσουμε εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών ;

Β.Μ

Αγιορείτικο βουτυρένιο κανταϊφι

Μοναδικό αγιορείτικο κανταΐφι, λένε όσοι το έφτιαξαν και όσοι δοκίμασαν.
 
Το κανταΐφι, άλλωστε, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά και παραδοσιακά δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια.
Στην πραγματικότητα είναι ένα εύκολο γλυκό που μπορεί ο καθένας να το φτιάξει, αντί να το αγοράσει. Κι αν δεν το έχετε τολμήσει μέχρι σήμερα, ίσως ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με αυτή την εκπληκτική αγιορείτικη εκδοχή του!
Το μυστικό για ένα ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα είναι: Μαζί με τη γέμιση βάζουμε πάντα ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο. Και από πάνω το περιχύνουμε και πάλι με λιωμένο βούτυρο. Γιατί το κανταΐφι δεν θέλει τσιγκουνιές!

Υλικά που θα χρειάζονται για το αγιορείτικο κανταΐφι, όπως παρουσιάστηκε στο ekklisiaonline.gr

1 κιλό φύλλο κανταΐφι
1/2 κ. καρύδια ψίχα τριμμένη
1/2 κ. αμύγδαλα ψίχα τριμμένη
2-3 φρυγανιές τριμμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 μοσχοκάρυδα τριμμένα
7 ασπράδια αυγών
100 γρ. φουντούκι ψίχα προαιρετικώς
Λίγη κανέλα σκόνη
1/2 κιλό βούτυρο (περίπου)
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
6 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
Κανέλλα ξύλο
Χυμό δύο λεμονιών
Επί το έργον:
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και ανακατεύουμε σ’ αυτή όλα τα υλικά. Κατόπιν ξαίνουμε το κανταΐφι, τυλίγουμε με λίγη γέμιση και τα τοποθετούμε κοντά κοντά σε βουτυρωμένο ταψί. Ραντίζουμε με λίγο νερό, ζεματίζουμε με το βούτυρο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο από 1/2 ώρα έως 3/4 προσέχοντας μόνο να ροδίσουν (χρησιμοποιούμε κατά περίπτωση λαδόκολλα). Όταν κρυώσουν λίγο περιχύνουμε με το σιρόπι που ήδη έχουμε βράσει (καυτό) και τα σκεπάζουμε.
Μπορεί να γίνει και στρωτό στο ταψί με μισό κανταΐφι από κάτω και μισό από πάνω και στη μέση η γέμιση.
Επίσης, μπορούμε να στρώσουμε από κάτω 2-3 φύλλα κρούστας, στη μέση τη γέμιση και από πάνω άλλα 2-3 φύλλα. Βρέχουμε με λίγο νερό ραντίζοντας και χαράζουμε βαθειά με κοφτερό μαχαίρι, σε τρίγωνα.

Πολύτεκνη καθαρίστρια: Δεν μετανιώνω, μεγαλώνω τα παιδιά μου τίμια με τη δουλειά μου

"Εκανα ένα λάθος αλλά δεν μετανιώνω, ήθελα να μεγαλώσω τίμια τα παιδιά μου".

Η πολύτεκνη καθαρίστρια  που έχασε τη δουλειά τους γιατί πλαστογράφησε την ημερομηνία αποφοίτησής της από το δημοτικό σχολείο μίλησε στον news247 στους 88,6 και τόνισε ότι έκανε ότι έκανε για να μεγαλώσει τίμια τα 13 παιδιά της.
Μεταξύ άλλων, τόνισε: "Εκανα ένα λάθος, πλαστογράφησα το απολυτήριο του δημοτικού και πληρώνω αυτό το αδίκημα. Εκανα κακούργημα επειδή ήθελα να δουλέψω;
Οταν βγήκε η προκήρυξη, είχα 10 παιδιά και περίμενα το 11ο. Αυτό ήταν το αμάρτημα. Και να μην δικαστώ και να με αθωώσουν, αν χάσω τη δουλειά μου, κάτι πρέπει να κάνω. Εχω τέσσερα ανήλικα και εννοείται ότι πρέπει να τα μεγαλώσω.
Δεν πλαστογραφήσαμε για να γίνουμε γιατροί. Πληρώνουμε ένα λάθος που δεν είναι τόσο μεγάλο. Δεν ντρεπόμαστε για αυτό που κάναμε εγώ και η κυρία από το Βόλο. Ούτε το κράτος κλέψαμε. Ισα-ίσα δουλέψαμε γι' αυτό και ακόμη δουλεύουμε για να βγάλουμε τα παιδιά μας αξιοπρεπώς στην κοινωνία.
Δεν ηθελα να βγουν οι κόρες μου στο δρόμο και τα αγόρια μου να γίνουν ναρκομανείς. Περνούσαμε ένα μαρτύριο με τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Δεν ήξερε κανείς τίποτα. Είχα πρόβλημα υγείας και όμως ούτε καν με άκουσαν στο δικαστήριο.
Δεν μετάνιωσα, ούτε μετανιώνω, αν χρειαζόταν θα το ξανάκανα, τα παιδιά μου μεγαλώνω, δεν κάνω κάτι άλλο. Και τα μεγαλώνω τίμια".

15.2.19

Το βίντεο που την καίει - Δασκάλα έκανε σeξ με μαθητή της μέσα σε τάξη

Τη στιγμή που οι αστυνομικοί της περνούν τις χειροπέδες και ετοιμάζονται να τη στείλουν στη φυλακή, η Μπρίτανι Ζαμόρα, δασκάλα στο Las Brisas Academy Elementary School που καταδικάστηκε επειδή έκανε σeξ με 13χρονο, είναι εμφανώς τρομαγμένη.
«Είμαι μικροκαμωμένη» λέει στους αστυνομικούς «θα με σκίσουν εκεί μέσα» και μετά τους παρακαλάει να ρίξουν τα μαλλιά της στο πρόσωπο της για να μην φαίνεται στις κάμερες.
Το βίντεο προβλήθηκε από το κανάλι ΚΡΝΧ το οποίο στη συνέχεια φιλοξένησε και δηλώσεις από τους γονείς του 13χρονου. Οι γονείς είπαν πως με τις πράξεις της η 28χρονη δασκάλα έκανε το παιδί τους να χάσει την παιδική του ηλικία.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι γονείς έβαλαν μια εφαρμογή στο κινητό του 13χρονου γιου τους η οποία με λέξεις – κλειδιά εντόπιζε ανάρμοστα sms. Κοίταξαν το κινητό του και διαπίστωσαν ολόκληρη στιχομυθία με τη δασκάλα. Όλα αφορούσαν το σeξ.
Ο έφηβος παραδέχτηκε στην Αστυνομία ότι ο ίδιος και η Ζαμόρα έκαναν τουλάχιστον τέσσερις φορές σeξ μέσα σε ένα μήνα. Οι επαφές αυτές περιλάμβαναν στοματικό σeξ μέσα στην σχολική τάξη, μετά από έναν διαγωνισμό ταλέντου, και κάποιες συνευρέσεις στο αμάξι της. Το ζευγάρι αντάλλαζε επίσης γυμνές φωτογραφίες με μηνύματα.
Η Ζαμόρα τηλεφωνούσε συχνά στον έφηβο στη μέση της νύχτας, και του ζητούσε να βγει από το σπίτι και να τη συναντήσει στο αυτοκίνητό της.

Τον Απρίλιο το 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν φέτος με τον δάκο, αλλά και οι νεότερες τεχνολογικές εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα, αποτελούν κάποια από τα θέματα που θα αναδείξει το 5ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου, που θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας στις 6 και 7 Απριλίου.
«Το δικό μας φεστιβάλ είναι μια διαδικασία των παραγωγών της Καλαμάτας, που υλοποιείται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντα προσπαθούμε να φέρνουμε κάτι νέο», σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος. «Φέτος, θα δοθεί έμφαση στις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, να πετύχουμε άριστη ποιότητα ελαιολάδου. Επίσης, θα παρουσιάσουμε νέες τεχνικές καταπολέμησης του δάκου με ηλεκτρονικές μεθόδους και τη χρήση drones», συμπληρώνει.

Προβλήματα

Αυτή η χρονιά, όμως, άφησε πολλά προβλήματα στην Καλαμάτα και στους παραγωγούς της καθώς, όπως μας δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος, «μετά από μία χρονιά υψηλής παραγωγής περάσαμε σε μία φτωχή παραγωγικά χρονιά με μείωση που έφτασε στην Καλαμάτα στο 60% του αναμενόμενου, αλλά και το υπόλοιπο 40% δεν ήταν στα επιθυμητά ποιοτικά επίπεδα. Σίγουρα ήταν μία από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων 40 χρόνων. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν οι τιμές, που αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται στα καλά λάδια από 2,80 έως 3,50 ευρώ». Η μείωση της τιμής έφτασε στο 20% την αντίστοιχη χρονική περίοδο και πρέπει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της παραγωγής ήταν ακόμα χαμηλότερη.
Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος τονίζει ότι «είναι ώρα να πάμε σε μεγάλες αλλαγές στη δακοκτονία και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή. Δεν κατανοώ τη λογική των εξαιρέσεων κάποιων περιοχών από το πρόγραμμα της δακοκτονίας, αφού φέτος αυτές οι περιοχές καταστράφηκαν. Επίσης, πρέπει να ξαναδούμε τις μεγάλες εκπτώσεις που δίνουν οι εργολάβοι».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ 1973

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σας προσκαλούν στην Εκδήλωση Μνήμης για την επέτειο της κατάληψης της Νομικής Αθηνών του ΄73, την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών της Καλαμάτας.
Στην εκδήλωση μνήμης θα απευθύνει χαιρετισμό ο Καθηγητής κ. Γιώργος Ανδρειωμένος,  Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:
  1. Θανάσης Πετράκος, μαθηματικός (τότε πρωτοετής στο Μαθηματικό Αθηνών)
  2. Μπάμπης Πατσούρης, οικονομολόγος (τότε τριτοετής στη Νομική Αθηνών)

Παρέμβαση - Ηλίας Μπιτσάνης, δημοσιογράφος-χημικός (τότε πρωτοετής στο Χημικό Αθηνών)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στις πιο ψυχρές χώρες η Ελλάδα

Από τις πιο κρύες χώρες στην Ευρώπη ήταν η Ελλάδα, το απόγευμα της Παρασκευής. 
Μέσος όρος ήταν 7 β. κελσίου. 
Για παράδειγμα από τον χάρτη του meteo.gr του Εθνικού  Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκύπτει πως την ίδια ώρα στις Σκανδιναβικές χώρες και την Ουκρανία η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 4β, στη Ρουμανία 5β και την Κωνσταντινούπολη 9β.
Δείτε τι συμβαίνει όμως στη Δυτική Ευρώπη η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 20°C. Περίπου 10ºC πάνω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Απόδειξη η  διπλανή μας Ιταλία όπου ο υδράργυρος έχει ανέβει στους 19β, στη Γαλλία στους 14β, και στην Ισπανία στους 13β.  
Ο χάρτης δείχνει τη θερμοκρασία που καταγράφουν 2367 μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ευρώπη στις 16:00 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή 15/02.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου