23.2.19

Ιταλός παρασύρθηκε από τον άνεμο, έπεσε από τη στέγη και σκότωσε το γιο του

Οι νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας στην Ιταλία αυξήθηκαν στους τέσσερις. 

Δυο ηλικιωμένοι έχασαν την ζωή τους στην πόλη Φροζινόνε (εκατό χιλιόμετρα από την Ρώμη) από την κατάρρευση τοίχου, εξαιτίας του σφοδρού ανέμου.

Οι νεκροί από το κύμα κακοκαιρίας στην Ιταλία αυξήθηκαν στους τέσσερις. Δυο ηλικιωμένοι έχασαν την ζωή τους στην πόλη Φροζινόνε (εκατό χιλιόμετρα από την Ρώμη) από την κατάρρευση τοίχου, εξαιτίας του σφοδρού ανέμου.

Ένας σαρανταπεντάχρονος άνδρας καταπλακώθηκε από δέντρο και βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο αυτοκίνητό του, στην πόλη Γκουϊντόνια, έξω από την Ρώμη.

Νωρίτερα κοντά στην ιταλική πρωτεύουσα, ένας δεκατετράχρονος καταπλακώθηκε από τον πατέρα του, ο οποίος έπεσε από στέγη αποθήκης, την οποία προσπαθούσε να επισκευάσει, παρά την κακοκαιρία.

Στο μεταξύ, το πλήρωμα του τουρκικού εμπορικού πλοίου που προσάραξε σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από το Μπάρι, το εγκαταλείπει και μεταφέρεται στην ξηρά. Το πλοίο άρχισε να παρουσιάζει επικίνδυνη κλίση και εισροή υδάτων σε εσωτερικούς χώρους.

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ προς τους πολίτες για την προστασία τους από την κακοκαιρία

Μια σειρά οδηγιών προς τους πολίτες για την προστασία τους από την κακοκαιρία δίνει η Ελληνική Αστυνομία.
Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ συστήνει στους πολίτες:

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε εκτός πόλης:
  • Φροντίστε, πριν ξεκινήσετε, να ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Προγραμματίστε το ταξίδι σας, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Ελέγξτε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας είναι γεμάτο καύσιμα.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας κουτί πρώτων βοηθειών.

Σε περίπτωση που μετακινηθείτε μέσα στην πόλη:
  • Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Κινηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθήστε τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
  • Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • Σε περίπτωση που αποκλειστείτε:
  • Παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
  • Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα για τον ευκολότερο εντοπισμό σας από τις διασωστικές ομάδες.
  • Eξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, πρόχειρο φαγητό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος.

Αυτοί είναι οι κλειστοί δρόμοι στην Πελοπόννησο

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ –ΠΑΓΕΤΟΥ – ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ & ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
ΑΡΚΑΔΙΑ
  • -Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου, από την Τ.Κ. Λαγκαδίων έως την Τ.Κ. Λευκοχωρίου , λόγω κατολισθήσεων και καθίζησης,
  • -Ε.Ο. Ανώνυμη δημοτική οδός στη θέση «Σπάρτα» ή «Κάναλος» της Τ.Κ. Πετρίνας του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας , λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
  • -Επ. Ο. Λεωνίδιου – Κοσμά από την 29ο έως 31ο χλμ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
  • – Τ.Κ. Μακρυσίου του Δήμου Μεγαλόπολης και επί της κεντρικής οδού λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
  • – Επ. Ο. Μεγαλόπολης – Φαλαισίας, στο 17ο χλμ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
  • – Επ. Ο. Μεγαλόπολης – Ίσαρη, στο 21ο χλμ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
  • -Ανώνυμες Δημοτικές οδούς στην Τ.Κ. Ραψομματίου του Δήμου Μεγαλόπολης Αρκαδίας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και ρηγμάτων τοίχων,
  • -Επ. Ο. Τρίπολης – Καστρίου – Αγίου Πέτρου- Άστρους, από την 28ο έως την 37ο χλμ, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,- Επ. Ο. Βούρβουρων – Αγ. Πέτρου από την Τ.Κ. Βούρβουρων Αρκαδίας έως την Τ.Κ. Αγ. Πέτρου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος,
  • – Επ.Ο. Χαράδρου-Πλατάνου, στο 3ο χλμ, λόγω κατολίσθησης μεγάλου όγκου φερτών υλικών και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Ε.Ο. Καστάνιτσας – Πλατάνου,
  • -Επ.Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας – Βυτίνας (Επαρχιακό –Δασικό δίκτυο του ορεινού όγκου Μαινάλου), -Π.Ε.Ο. Τρίπολης – Καλαμάτας , από 50ο χλμ , η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και επισφαλώς και μόνο από το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Τρίπολη, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
  • – Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 24ο – 24,1ο
    χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος.
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
– Ε.Ο. Μεσινού – Αρχ. Φενεού, από το 1ο χλμ, λόγω καθίζησης γέφυρας.
ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ – ΠΑΓΕΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
ΑΡΚΑΔΙΑ
  • Επ.Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας – Βυτίνας (Επαρχιακό – Δασικό δίκτυο του ορεινού όγκου Μαινάλου).
  • Επ.Ο. Βυτίνας – Αλωνίσταινας.

Υπό παραίτηση ο Περιστερίου Χρυσόστομος;

Ραγδαίες εξελίξεις στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Την παραίτηση του μητροπολίτη Περιστερίου έλαβε – κατά πληροφορίες - μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος  στο μητροπολιτικό μέγαρο Περιστερίου. 
Ο μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος είναι αρκετό καιρό ασθενής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, ενώ έχει νοσηλευτεί αρκετές φορές με σοβαρές επιπλοκές.
Όπως έγινε γνωστό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, επισκέφθηκε τον ασθενή μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομο, στην κατοικία του, στο μητροπολιτικό μέγαρο Περιστερίου.
Οι πληροφορίες θέλουν τους δύο να συζήτησαν και το θέμα της υγείας του κ. Χρυσόστομου και του συνεστήθη (με όμορφο τρόπο) η διέξοδος της παραίτησης, δεδομένου ότι η κατάστασή του πλέον δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του λειτουργικά και διοικητικά. Ο Αρχιεπίσκοπος λέγεται πως τόνισε ότι αργά ή γρήγορα, θα εξαναγκάσει τη Σύνοδο να αποστείλει την ειδική επιτροπή με στόχο την απομάκρυνσή του από την μητρόπολη.
Αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Ίσως και ώρες.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και την Κυριακή

Περίπου 2000 κεραυνοί είχαν καταγραφεί, μέχρι αργά το απόγευμα, από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, Κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής ήταν:  Μόλυβος Μυτιλήνης 80χιλιοστά, Αγ. Παρασκευή Λέσβου 55χλσ,   Χίος 44χλς.
Από τα έντονα στοιχεία αυτού του κύματος κακοκαιρίας ήταν και οι θυελλώδεις άνεμοι. Προκάλεσαν προβλήματα στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν ριπές άνω των 100 km/h. 
ΙΔΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Διατήρηση της κακοκαιρία κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο, προβλέπονται και την Κυριακή. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.

Συναγερμός ! Έχουν εγκλωβιστεί δυο οικογένειες στην Πάρνηθα

 ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
 
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τραβήξουν τα δύο αυτοκίνητα

Δύο οικογένειες εγκλωβίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου μέσα στα ακινητοποιημένα -λόγω του χιονιού- αυτοκίνητά τους στην Πάρνηθα, κοντά στο καταφύγιο της περιοχής Φλαμπούρι.
Στο σημείο έφτασαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι άνδρες και ένα εκχιονιστικό, και ξεκίνησε επιχείρηση με σκοπό να απεγκλωβίσει τα συνολικά οκτώ άτομα (από 4 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο) και να τα απομακρύνει με ασφάλεια από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Τελικά, η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος, καθώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τραβήξουν τα δύο αυτοκίνητα από τον χωματόδρομο που βρίσκονταν και να τα οδηγήσουν σε δρόμο με άσφαλτο, συνοδεύοντάς τα στη συνέχεια για αποφυγή περαιτέρω περιπετειών.
Σημειώνεται ότι οι εγκλωβισμένοι είχαν τηλεφωνήσει στην Πυροσβεστική στις 18:49 μετά το απόγευμα, καλώντας προς βοήθεια.

 Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές καθώς έχουν εγκλωβιστεί στην Πάρνηθα δυο οικογένειες και συνολικά οκτώ άτομα. Οι δυο οικογένειες έχουν εγκλωβιστεί κοντά στο καταφύγιο Φλαμπούρι. Παρά το γεγονός οτι έχουν 4Χ4 αυτοκίνητα δεν μπορούν να φύγουν από το σημείο λόγω του πυκνού χιονιού. Έχει στηθεί επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.
Οι δυο οικογένειες έχουν αποκλειστεί κοντά στο καταφύγιο Φλαμπούρι στην Πάρνηθα και ήδη έχει στηθεί επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.
Στην Πάρνηθα ανέβηκαν με δυο αυτοκίνητα 4Χ4 αλλά λόγω της έντονης χιονόπτωσης δεν μπορούν να φύγουν από το σημείο με αποτέλεσμα να αναζητήσουν βοήθεια για να μπορέσουν να φύγουν από το σημείο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

Ο Μαραθώνιος Ναυπλίου τρέχει με την τεχνολογία και πρωτοπορεί με live tracking!

Το ολοκαίνουργιο application του Nafplio Marathon είναι έτοιμο και αναμένει όλους τους συμμετέχοντες να το κατεβάσουν και να απολαύσουν τις υπηρεσίες του!
Πρόκειται για την εφαρμογή live tracking της MYLAPS η οποία δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης έως και 20 δρομέων, της ενημέρωσης για τους προπορευόμενους δρομείς στον εν εξελίξει αγώνα, καθώς και τη δυνατότητα να μοιραστεί κανείς, live τον αγώνα του!
Η εφαρμογή προσφέρει επιπλέον και δυνατότητα εγγραφής στους αγώνες του Nafplio Marathon, τις βασικές συνδέσεις πληροφοριών σε αντιστοιχία με την ιστοσελίδα, ειδοποιήσεις από τα social media του αγώνα και μία γκάμα επιλογών για…selfies αγωνιστικές φωτογραφίες και όχι μόνο!
Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου είναι η δεύτερη Διοργάνωση στην χώρα μας, μετά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, που υλοποιεί και προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους δρομείς.
Το live tracking αφορά μόνο στους συμμετέχοντες του Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου δρόμου. Οι υπόλοιπες δυνατότητες όμως, είναι ανοιχτές σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και στους θεατές και τους εθελοντές μας!
Βήματα εγκατάστασης της εφαρμογής:
  • Κατεβάστε το Link: https://live.sporthive.com/event/5321
  • Εγκαταστήσετε την εφαρμογή MYLAPS Sporthive Live Events
  • Επιλέξτε τον αγώνα του Μαραθωνίου Ναυπλίου και στη συνέχεια η εφαρμογή θα ανοίγει πάντα στον Μαραθώνιο Ναυπλίου.
  • Have fun!
*Η εφαρμογή  είναι συμβατή και σε λογισμικό Android και iOS.

Επιπλέον, η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε την συμμετοχή πρωταθλητών και πρωταθλητριών στους αγώνες του Μαραθωνίου Ναυπλίου.
Συγκεκριμένα, στον αγώνα του Ημιμαραθωνίου θα πάρουν μέρος ο Χριστόφορος Μερούσης, ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης, η Ντενίζ Δημάκη! Στα 5χλμ. θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την Ζωή Ανδρικοπούλου, την Κατερίνα Μπερδούση και άλλους πρωταθλητές.
Οι online ατομικές εγγραφές για όλα τα αγωνίσματα θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24/02 και ώρα 00:00. https://www.nafpliomarathon.gr/engrafes/eidi-engrafis/ Οι εγγραφές θα συνεχιστούν κατόπιν διαθεσιμότητας στο Κέντρο Εγγραφών της Διοργάνωσης.

Oι παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις είναι:
  • Παρασκευή 1/03, 19:00, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, Εκπαιδευτική αθλητική ημερίδα. Θέματα:
    «Μοριακοί Μηχανισμοί Άθλησης : Οξειδωτικό Στρες»
    «Κρίσιμοι παράγοντες για τη βελτίωση μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου σε αθλητές Μαραθωνίου»
Mε την υποστήριξη της Μονάδας Αθλητικής Αριστείας “Sports Excellence” που λειτουργεί κάτω από την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνώνκαι με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
  • Σάββατο 02/03, 19:00, ΦΟΥΓΑΡΟ, Προβολή κινηματογραφικής ταινία «Ο Τερματισμός – Finish Line» της Ελιάνα Αμπραβανέλ. Η προβολή στηρίζει την ομάδα  FINISH LINERS της MDA HELLAS. Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτης και του κριτικού κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου.
Και φυσικά μην ξεχνάμε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Μαραθωνίου Ναυπλίου, την Μαραθώνια Νύχτα εκπτώσεων και το Pasta Party.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις παράλληλες εκδηλώσεις , δράσεις & προγράμματα επισκεφτείτε τον οδηγό επισκέπτη: https://www.nafpliomarathon.gr/odigos-episkepti/

Δείτε το βίντεο προβολής του Μαραθωνίου Ναυπλίου 2019:

ΚΑΛΑΜΑΤΑ : Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, την «Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας –Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε  διοργανώνουν τα εξής βιωματικά σεμινάρια ρητορικής: 
 
1. «Ρητορικές δραστηριότητες στη διδακτική πράξη»: την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στο 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας, ώρες 16:00-19:00 για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε επιμόρφωση ρητορικής. 
Εισηγήσεις: Βάλια Λουτριανάκη: Φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), DEA ( Paris IV-Sorbonne), Υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της «Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» & Παναγιώτα Γιαννοπούλου: MSc Φιλόλογος . 
2. «Η Ρητορική παιδεία στο Δημοτικό Σχολείο »: την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 στη βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας  ώρες 17:00-19:00.                          
Διοργάνωση : Ελένη Βολονάκη: Επίκουρη καθηγήτρια του  Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου , Γιάννης Χριστόπουλος: Διευθυντής 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας
Εισηγήσεις: Βλάμη Δωροθέα : ΜSc Φιλόλογος Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας , Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  ,  Γρουσουζάκου Σταυρούλα: Δασκάλα, MSc Φιλόλογος
3. «Εφαρμοσμένες ρητορικές δράσεις στην τάξη» την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης , ώρες 17:00-19:00 , για τους εκπαιδευτικούς των Δήμων Μεσσήνης και Οιχαλίας.
Εισηγήσεις : Χρονοπούλου Αθανασία : Συντονίστρια ΠΕ.Κ.Ε.Σ
Σταθοπούλου Λίζα , ΜSc Φιλόλογος , Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου  Μεσσήνης
4. «Η Ρητορική παιδεία στο Δημοτικό Σχολείο »: την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας , ώρες 16:00-18:00 , για τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Τριφυλλίας
Εισήγηση : Γιαννοπούλου Παναγιώτα : MSc Φιλόλογος

5. «Ρητορικά παιχνίδια και ενδοσχολικοί αγώνες»: την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στα «Εκπαιδευτήρια Μπουγά», ώρες 17:00-19:00 για όλους τους εκπαιδευτικούς .
Εισήγηση: Μενέλαος Τσιμόγιαννης, Βασιλική Τσέλιου - δάσκαλοι

Σκοπός των βιωματικών σεμιναρίων είναι να προβληματίσουν αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να επαναπροσδιορίσουμε την καλλιέργεια και την αξία της Τέχνης του Λόγου στην τάξη αλλά και στη ζωή. Πρόκειται για μια πρόσκληση και πρόκληση για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών πολιτών, που με τον λόγο και τα έργα τους θα αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του αύριο. Η καλλιέργεια της ρητορικής παιδείας σηματοδοτεί την ανανέωση καθημερινών διδακτικών και μαθησιακών πρακτικών. Συνεπάγεται την καλλιέργεια βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του δημόσιου λόγου. Θέτει τη βάση για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που διαλέγονται και επιχειρηματολογούν.

Υπεύθυνοι Διοργάνωσης: Ελένη Βολονάκη, Επίκ. Καθηγ. Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χρονοπούλου Αθανασία, Συντονίστρια ΠΕ.Κ.Ε.Σ

Bαλένθια, ΑΠΟΕΛ, Ατρόμητος Αθηνών, Βοϊβοντίνα για ποδοσφαιρικό τουρνουά στο Ναύπλιο

Ο Δήμος Ναυπλιέων και το δίκτυο σχολών ποδοσφαίρου της Valencia C.F. συνδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, 22-25 Απριλίου, το «Valencia C.F. Elite Tournament» στη μνήμη του Διαμαντή Ανδρώνη, έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Αργολίδας.

Το 2ο Valencia C.F. Elite Tournament «Διαμαντής Ανδρώνης» θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 25 Απριλίου 2019 και αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 60 ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ομάδες που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν με παίκτες από διαφορετικές χώρες και επιπλέον να αγωνιστούν σε ένα πολυπολιτισμικό τουρνουά που προάγει την ευγενή άμιλλα. Το τουρνουά θα διεξαχθεί στην πόλη του Ναυπλίου. Μία πόλη γεμάτη χρώμα, από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς εξαιτίας στην παλιά της πόλη και της πολιτισμικής της κληρονομιάς.  

Το 2ο Valencia C.F. Elite Tournament «Διαμαντής Ανδρώνης» θα γίνει με την υποστήριξη της SPORTteam.

Έχουν οριστικοποιήσει την συμμετοχή τους μέχρι στιγμής, οι ακαδημίες Valencia CF, ΑΠΟΕΛ, Ατρόμητος Αθηνών, Vojvodina FC Serbia, Barrocco Academy Sofia, Επίλεκτες ομάδες δικτύου Valencia CF Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  Επίλεκτη ομάδα δικτύου Bayern FC στις ΗΠΑ.

Οι αγώνες θα γίνουν σε πέντε γήπεδα του Δήμου Ναυπλίου με φυσικό αλλά και τεχνητό χλοοτάπητα και στις εξής κατηγορίες:

  • U18, Γεννηθέντες 2001-2002 - 11Vs11,
  • U16, Γεννηθέντες 2003-2004 - 11Vs11,
  • U14, Γεννηθέντες 2005-2006 - 11Vs11,
  • U12, Γεννηθέντες 2007-2008 - 9 vs 9,
  • U10, Γεννηθέντες 2009-2010 - 7 vs 7,
  • U08, Γεννηθέντες 2011-2012 - 5 vs 5.

Κάθε κατηγορία θα περιλαμβάνει 8 ομάδες που θα τοποθετηθούν σε ομίλους των 4 ομάδων  όπου η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες τρεις από μία φορά. Οι ομάδες θα παίξουν στην τελική φάση σε αγώνες κατάταξης (play off – play out).

Με αυτόν τον τρόπο, κάθε ομάδα θα παίξει 4 αγώνες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς της FIFA και της Ε.Π.Ο. εκτός των κανονισμών που θα αναφέρονται ξεχωριστά στην προκήρυξη των αγώνων.

Το διεθνές τουρνουά διεξήχθη πέρυσι για πρώτη φορά και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή σπουδαίων ομάδων όπως η Valencia, η ΑΕΚ, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Παναιτωλικός καθώς και επίλεκτες ομάδες του Δήμου Ναυπλίου, της Global Premier Soccer Team από τις ΗΠΑ και των GPS SEE /Valencia CF Elite Program από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο.

Ο δήμος Ναυπλιέων έχει καταστεί ως ένας από τους πιο δημοφιλείς αθλητικούς τουριστικούς προορισμούς και αυτό χάρις στις προσπάθειες του Δημάρχου Ναυπλιέων, Δημήτρη Κωστούρου, ο οποίος δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε ο δήμος Ναυπλιέων να έχει φτάσει να γινεί γνωστός για ακόμη ένα λόγο, αυτόν των μεγάλων αθλητικών γεγονότων που διοργανώνει.

Το αθλητικό «καλεντάρι» του Δήμου Ναυπλιέων καθ΄ όλη τη χρονιά περιλαμβάνει σπουδαία αθλητικά γεγονότα όπως αυτά του Μαραθωνίου δρόμου, του Παλαμηδείου Άθλου, των Τριάθλων και πολλών ακόμα άλλων μεγάλων διοργανώσεων.

Ο Διαμαντής Ανδρώνης γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1934 στο Ναύπλιο και απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου 2016. Υπήρξε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Πανναυπλιακού. Πρωτοφόρεσε την φανέλα του Πανναυπλιακού, σε ηλικία 15 ετών. Από πολύ μικρός ξεχώρισε για την απαράμιλλη τεχνική του, την αλτικότητα του (ήταν και αθλητής του άλματος εις ύψος) και την εκτελεστική του δεινότητα. Ήταν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας και πρωταγωνίστησε στην εκπληκτική πορεία του Πανναυπλιακού στη Β’ Εθνική από το 1959 ως το 1965. Την περίοδο 1955-56 αγωνίστηκε στον Εθνικό Πειραιώς . Μάλιστα την 1η Ιουνίου 1955, σ’ ένα φιλικό αγώνα στην Ν. Φιλαδέλφεια με την Α.Ε.Κ. (1-1), σκόραρε στο 4’ λεπτό σε βάρος της ομάδα που υποστήριζε τα παιδικά του χρόνια. Τον Αύγουστο του 1956 επέστρεψε στον Πανναυπλιακό, όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 1965. Ο Ανδρώνης υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα που μπήκε στο πάνθεον των «αθάνατων σκόρερ» (50γκολ) της Β’ Εθνικής. Μάλιστα μέχρι την στιγμή που σταμάτησε να αγωνίζεται (1965) ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της Β’ Εθνικής κατηγορίας με 76 γκολ.

Την περίοδο 1963-64 για ένα μικρό χρονικό διάστημα εκτέλεσε και χρέη προπονητή στον Πανναυπλιακό. Το 1969 ο Ανδρώνης επέστρεψε στην ενεργό δράση για να βοηθήσει τον Πανναυπλιακό στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Αγωνίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 1970 (11 συμμ.) και πέτυχε 2 γκολ. Ο Ανδρώνης αγωνίστηκε με τον Πανναυπλιακό για 16 περίπου χρόνια και πέτυχε 78 γκολ στην Β’ Εθνική και 24  γκολ στο Κύπελλο Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να επικοινωνήσετε από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 09.30 έως 16.30 :

Τηλέφωνα: 2019944784, 6982971731
 Ε-mail: info@gps-see.eu

Η Global Premier Soccer (GPS), https://www.gps-see.eu/en/, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ. Είναι ενεργή σε 22 πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ μαζί με τον Καναδά. Το Νοέμβριο του 2014, η GPS και η FC Bayern Munich ανέπτυξαν μία από τις πιο εκτεταμένες συνεργασίες ευρωπαϊκού επαγγελματικού Club στις ΗΠΑ, την πρώτη που διεξάγει η FC Bayern εκτός Γερμανίας και η οποία αποτέλεσε μέρος της νέας διεθνούς στρατηγικής της ομάδας. Η JAG Winning Sports συνεργάζεται με τη Global Premiere Soccer (GPS) στην από κοινού προώθηση του  International Soccer Program της Valencia CF στην περιοχή της Ν. Ανατολικής Ευρώπης.

Η SportTeam Greece, https://sportteam.gr/ , διοργανώνει ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα σε συνεργασία με τις υψηλότερου επιπέδου ακαδημίες ποδοσφαίρου της Ελλάδος. με την εμπειρία των στελεχών της και την πολύχρονη ενασχόλησή της στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και τουρνουά, όπως το Θουκυδίδειο πρωτάθλημα, συνδράμει στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ VIDEO από Νοσοκομείο ! Άγγελος σώζει ασθενή …..

Άγγελος μαγνητοσκοπείτε από νοσοκομειακή κάμερα!


Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Προσέγγιση της πολιτικής του διαδρομής

του Γιάννη Χριστόπουλου*
Εκπαιδευτικού –Δημ. Συμβούλου Καλαμάτας

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, είκοσι τρία από το τελευταίο ταξίδι του, η μνήμη του παραμένει ανεξίτηλη. Εξακολουθεί να έχει ενεργή συναισθηματική σχέση με ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Υπάρχουν θερμοί υποστηρικτές του και σκληροί επικριτές του.
Φαίνεται ξεκάθαρα πως η  πολιτική  διαδρομή και οι  κυβερνητικές  θητείες του Α. Παπανδρέου δεν έχουν γίνει ακόμη αντικείμενο μιας «ψυχρής» ιστορικής αξιολόγησης.
Η αναφορά στη μνήμη του είναι  περισσότερο συναισθηματική.
Ο ίδιος ποτέ δεν επιδίωξε να εξωραΐσει ή να σχολιάσει εκ προτέρων ιστορικά τεκμήρια που τον αφορούν, σε αντίθεση με άλλους ηγέτες.
Άφησε τον εαυτό του εκτεθειμένο στη λαϊκή κρίση,  στη συλλογική μνήμη, στην επιστημονική ιστορική τεκμηρίωση.
Αυτή η επιλογή  έχει  κινδύνους , ιδίως ως προς την ακεραιότητα της μνήμης του.
Η δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία , αυτή της περιόδου 1993-1996, η φάση της ολικής επαναφοράς μετά την περιπέτεια του «βρώμικου 1989», δεν κατέχει στη δημόσια συζήτηση θέση ανάλογη με αυτή της πρώτης κυβερνητικής οκταετίας, 1981-1989.
Πρόκειται όμως για την πιο ώριμη περίοδο της πολιτικής του ζωής. Έκλεισε ο κύκλος της πρώιμης μεταπολίτευσης και τέθηκαν οι βάσεις εκσυγχρονισμού της πατρίδας, θεμελιώδες στοιχείο του οποίου είναι η αμετάκλητα η ευρωπαϊκή  προοπτική της και η συμμετοχή της στη νομισματική ένωση.
Αυτό το στοιχείο, του εκσυγχρονισμού, διακόπηκε, το 2004, από μια συντηρητική κυβέρνηση με κυρίαρχο  θιασώτη του λαϊκισμού, τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Γράφουν  πολύ εύστοχα οι θεμελιωτές της νεότερης ιστορίας στο βιβλίο΄΄ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821΄΄  Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ, 2013, Θάνος Βερέμης & Ιωάννης Κολιόπουλος   στη σελίδα 435 : ΄΄ Αν οι πελατειακές σχέσεις συνδέονται στην Ελλάδα με τον παλαιοκομματισμό, ο λαϊκισμός σχετίζεται  με την πολιτική ενεργοποίηση των μαζών εν ονόματι μιας πρωτόγονης δημοκρατίας. Ωστόσο  τόσο οι πελατειακές σχέσεις  όσο και η λαϊκίστική επιστράτευση είναι φαινόμενα παρακωλυτικά του εκσυγχρονισμού  και της αξιοκρατίας΄΄΄
Κάθε ομοιότητα με τη σημερινή πολιτική κατάσταση είναι παραπλανητική.
Οι μεγάλοι συμβολισμοί και οι μεγάλες στροφές χαρακτηρίζουν την πρώτη περίοδο 1981-1989, του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την οποία αυτός διατυπώνει το κυρίαρχο αφήγημα για την κοινωνική διαστρωμάτωση και την ιδεολογία της μεταπολίτευσης.
Στο σημείο  αυτό μπορεί ο καθένας καλοπροαίρετα να αναφερθεί και σε μια σειρά γεγονότων και πρωτοβουλιών του Α. Παπανδρέου  που είχαν αρνητική συνεισφορά στην πολιτική ζωή. π,χ η διόγκωση του κράτους.
Νηφάλια οφείλουμε να κρίνουμε το έργο των πολιτικών προσωπικοτήτων χωρίς οπαδικές συμπεριφορές, πάθη και εμπάθειες
Πρέπει όμως να προσδιορίσουμε  πως στη χώρα μας στη συγκεκριμένη εποχή κυριαρχεί  ο εθνικός, κοινωνικός και πολιτικός ριζοσπαστισμός, η κοινωνία με κορμό τους μικρομεσαίους ασφυκτιά στοχεύει  στην άμεση κοινωνική ανέλιξη.
 Οφείλει ο Α. Παπανδρέου λοιπόν :
Να αποκαταστήσει τις τεράστιες αδικίες που υπέστη μέχρι τότε η μισή κοινωνία λόγω της ιδεολογίας της και του φρονήματός της,
Να δώσει ευκαιρίες ζωής και αξιοπρέπειας στους μη προνομιούχους Έλληνες και ταυτόχρονα ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους,
Να θεμελιώσει το Κοινωνικό κράτος στη χώρα, το ΕΣΥ το μεγάλο κεκτημένο της εποχής του, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή.
Να εμπεδωθεί στον τόπο μας η δημοκρατία, η αποκέντρωση, ένα λειτουργικό και σύγχρονο κράτος.
Να διαμορφώσει  ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση σε όλα τα ελληνόπουλα, σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα και στην διασπορά, ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη, εισόδημα ή τόπο διαμονής.
Σήμερα παρά ποτέ αυτό αποτελεί ζητούμενο, χρειαζόμαστε μια ανοιχτή παιδεία για όλους σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον, που να εξασφαλίζει ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση όλων σε σύγχρονη γνώση και εξελίξεις.
Γράφει στο  έργο ΄΄Νέα Ελληνική Ιστορία, 1204-1985΄΄εκδόσεις ΒΑΝΙΑΣ  2005, στη σελίδα 469, ο Απόστολος Βακαλόπουλος:‘’ Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχίζει τη ζωή της με σειρά θεσμικών νομοθετικών μέτρων που αποβλέπουν στην εκτέλεση του εξαγγελμένου προγράμματος της αλλαγής . Κατατίθενται και ψηφίζονται κατά διαστήματα μέσα στα πρώτα χρόνια στη βουλή πολλά νομοσχέδια….΄΄
Πολλοί προσπαθούν αν αντιγράψουν  τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η αντιδυτική, αντιαμερικανική και αντιευρωπαϊκή ρητορεία γρήγορα μετατρέπεται σε κυβερνητικό ρεαλισμό και σε καλή αίσθηση των συσχετισμών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι μια διαρκής διακρατική διαπραγμάτευση.
Μην ξεχνάμε,  το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έρχεται να ενώσει τα πεδία των δυο μεγάλων εθνικών συγκρούσεων του 20ου αιώνα, του εθνικού διχασμού και του εμφυλίου πολέμου. Επιφέρει την εθνική συμφιλίωση, ενώνει τη διχασμένη κοινωνία.
Κινείται στο πεδίο των θεσμών, της εξωτερικής πολιτικής και εμβληματικών ενεργειών με την ίδια άνεση με την οποία κινείται στο πεδίο της οικονομίας. Βεβαίως μέσα στα συμφραζόμενα της δεκαετίας του 1980, με το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής στη διάθεσή του και με το δέλεαρ της αναδιανομής ως βασικό κριτήριο άσκησης πολιτικής. 
Κατά τη ψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχτ τον Αύγουστο του 92,προειδοποιεί έγκαιρα για τα προβλήματα της ευρωζώνης,
 Το διάγγελμά του, πρωτοχρονιά του 1995, αποτελεί καταστατική πράξη της δεύτερης φάσης της μεταπολίτευσης.
Αλήθεια, πιστεύει κανένας πως ο Ανδρέας Παπανδρέου αν βρισκόταν αντιμέτωπος με τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος του 2009 θα αντιδρούσε θα άφηνε τη χώρα στα βράχια?
Όταν αντιλαμβάνεται ότι η οικονομία ξεφεύγει το 1986 προχωρά σε διορθωτικά μέτρα λιτότητας και δεν αφήνει το καράβι να βουλιάξει. Τοποθετήθηκε έγκαιρα στο πρόβλημα του χρέους και από το 1993 προειδοποιεί «είτε το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος είτε το χρέος θα εξαφανίσει το έθνος».
Είναι σίγουρο πως με επιλογές ευθύνης θα χειριζόταν τα ασφυκτικά διλήμματα για την υπόσταση και την πορεία της χώρας.
 Θα κλείσω με τα λόγια, ενός σύγχρονου πολιτικού  και καθηγητή, που διακρίνεται για την ευρυμάθεια τουαποδεδειγμένα του πιο αποτελεσματικού και χρήσιμου στην αντιμετώπιση της κρίσης  και ταυτόχρονα όμως δέκτη ανελέητης κριτικής , του Β. Βενιζέλου :
΄΄Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι όπως όπως κάθε ηγετική προσωπικότητα που νιώθει ότι επικοινωνεί με την Ιστορία, πολύπλευρος και αντιφατικός. Αλλά πάντα σπουδαίος. Κεφάλαιο του εθνικού κεκτημένου. Μέσα από την αντίστιξή του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και μέσα από την τομή και τη συνέχεια που σηματοδότησε ο Κώστας Σημίτης ως άμεσος διάδοχός του, αποκτά πρόσωπο η μεταπολίτευση. Αυτή η μεταπολίτευση που υπονομεύθηκε και απαξιώθηκε μέσα στα ισοπεδωτικά συμφραζόμενα της κρίσης, αλλά είναι - παρά τα κενά και τις ανακολουθίες της -   η πιο ήρεμη, ασφαλής και δημιουργική περίοδος της Ιστορίας των διακοσίων ετών του νέου ελληνικού κράτους.΄΄

*Εισαγωγή στην εκδήλωση-συζήτηση  που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο  ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ΄΄ με αφορμή  100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Παπανδρέου με τον καθηγητή κο Θάνο Βερέμη, εξαίρετο Καθηγητή κο Θάνο Βερέμη, επικριτή του Α. Παπανδρέου και τον γραμματέα της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιάννη Πάζιο και είχα την τιμή να συντονίζω.

Κ. Μητσοτάκης: Νέο ΕΣΥ με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τους βασικούς άξονες του προγράμματός για τη Υγεία που συνοψίζεται στο τρίπτυχο, πρόληψη - περίθαλψη με αξιοπρέπεια - φροντίδα στους πιο ευάλωτους, παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση του κόμματος του, ενώ έδωσε έμφαση στην συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Υγείας.      
      Κάνουμε πολιτική κοιτώντας στα μάτια την κοινωνία, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πέρασε ώρες μιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές, ανταλλάσσοντας απόψεις με στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ιδιωτικού τομέα και καταγράφοντας προβλήματα και ακούγοντας προτάσεις από τους ίδιους. Σημείωσε ότι μπορεί να διαβεβαιώσει από πρώτο χέρι ότι το πρόγραμμα Υγείας της ΝΔ παράσχει καλύτερη δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες. Στις θέσεις του κάθε κόμματος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνεται ο κώδικας αξιών και η μέριμνα για τον άνθρωπο, "δεν κάνουμε πολιτική για να πάρουμε την εξουσία αλλά για να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας".      
      Είπε ακόμη ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα η βελτίωση των συνθηκών υγείας καθώς "έχω ζήσει εμπειρίες δικών μου ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στο δημόσιο σύστημα, έχω παιδιά που όταν αρρώσταιναν εμπιστευόμουν τα δημόσια νοσοκομεία... Απαιτώ σεβασμό στον άνθρωπο και στον φορολογούμενο πολίτη.
      Πυξίδα είναι φροντίδα για όλους και κυρίως τους πιο ευάλωτους. Η Υγεία αποτελεί αγαθό που η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει για όλους τους πολίτες".
      Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι "έχουμε θετική πρόταση κοστολογημένη και εμπεριστατωμένη", ενώ άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "δεν θα μιλήσω για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα ούτε για έναν υπουργό με το τσιγάρο στο στόμα... Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πραγματική πολιτική για την υγεία, ανθρώπινη και βιώσιμη".      
      Σημείωσε δε, κάποιες αλήθειες, όπως είπε: "...Η προστασία της υγείας δεν ταυτίζεται μόνο με τη νοσηλεία στα Νοσοκομεία... Η πραγματική υγεία πρέπει να συνδυάζεται με την πρόληψη και με την πρόσβαση στην πληροφορία...Όταν προκύψει ανάγκη για περίθαλψη αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ταλαιπωρία και έξοδα... Το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται κρατικό συμφέρον, δημόσια πολιτική δεν σημαίνει κατ' ανάγκη κρατική πολιτική... Είναι ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει την Υγεία με επίκεντρο τον άνθρωπο και αυτούς που την υπηρετούν και όχι ένα απρόσωπο δαιδαλώδες σύστημα, να αποκτήσει δομές... Να βελτιώσει δομές και υπηρεσίες συνδυάζοντας δομές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να πάψει να αυξάνεται το κόστος παροχής μειώνοντας την ποιότητα".      
      Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ένα νέο ανανεωμένο Εθνικό Σύστημα Υγειάς που θα αποκαλείται μεν ΕΣΥ αλλά θα το νιώθει ο καθένας σαν "εγώ" γιατί θα το πονάει.      
      Μιλώντας για το πρόγραμμα της ΝΔ υπογράμμισε ότι βασίζεται κατ' αρχήν στην πρόληψη "με το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης προς τιμήν ενός μεγάλου γιατρού και πολιτικού της παράταξης". Η πρόληψη, είπε, είναι προϋπόθεση της ουσιαστικής αλλαγής νοοτροπίας του συστήματος Υγείας. Σημείωσε ότι μόνο το 1,3% ξοδεύεται για πολιτικές πρόληψης ενώ για νοσηλεία ξοδεύουμε το 40%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 31%. Και αυτό όταν η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τους καπνιστές και τα παχύσαρκα παιδιά σε μία δεκαετία», είπε. Στόχος επίσης είναι η μείωση κατά 25% των περιστατικών καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και την διατροφή εντός της δεκαετίας. Επίσης 33% αύξηση του ποσοστού εντοπισμού ανθρώπων που έχουν αρτηριακή πίεση αλλά σήμερα δεν το γνωρίζουν.      
      Ιδιαίτερη και εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είπε χαρακτηριστικά: "...Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους δίχως εξαιρέσεις. Ξεκινώντας από την Βουλή... Είναι κάτι στο οποίο και οι ίδιοι οι καπνιστές συμφωνούν... Σε αυτό θα δοκιμαστεί η ίδια η ελληνική κοινωνία και η ωριμότητά της στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν δέχομαι ότι η χώρα είναι η μόνη που δεν εφαρμόζει το νόμο...".      
      Ακολούθως τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθούν συνθήκες για αξιοπρεπή περίθαλψη. Σημείωσε ότι 1.500 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Πρέπει να μειωθούν κατά 35% για να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ανέφερε ότι "έχουμε προγραμματίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δομών σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα ιδρύματα όπως το Ωνάσης και το Νιάρχος. Δεσμεύομαι για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις. Είμαι φειδωλός γενικά αλλά σε αυτό δεσμεύομαι γιατί τις είχα εξαγγείλει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεσμεύομαι επίσης ότι κανένα νησί δεν θα μείνει χωρίς γιατρό".      
      Αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είπε ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν και ιδιώτες γιατρούς, ενώ θα προσφερθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις φαρμακείων. Επίσης χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε ο κάθε Έλληνας να έχει το προσωπικό ηλεκτρονικό του ιστορικό με δεδομένα απόλυτα προστατευμένα.      
     
 Η τρίτη κατεύθυνση του προγράμματος της ΝΔ, σημείωσε, ορίζεται από την αρχή καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων σε αντιστοίχηση με το αποτέλεσμα. Ανέφερε ότι θα πρέπει να πάψουμε να μετράμε την αποτελεσματικότητα με τον αριθμό των κλινών και να μετρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών. Σήμερα μόνο κατ' ευφημισμό μιλάμε για Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν το 34% της συνολικής δαπάνης προέρχεται από την τσέπη των πολιτών και όταν οι Έλληνες δαπανούν το 8% του εισοδήματος τους έναντι 2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Η δαπάνη για μία σοβαρή πάθηση ξεπερνά το 50% και μπορεί να φθάσει στο 100% του εισοδήματος των πολιτών.
      
      Τρία είναι τα κλειδιά για την βελτίωση των υπηρεσιών ανέφερε, ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία, ώστε να ξέρουμε που κατευθύνονται οι φόροι. Υπογράμμισε ότι "προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιατρικών πράξεων, αλλά δίχως επιβάρυνση του πολίτη. Γιατί πρέπει το κράτος να αγοράζει μαγνητικούς τομογράφους; αναρωτήθηκε, όταν μπορεί να αγοράζει τις υπηρεσίες σε καλύτερη τιμή και ποιότητα, και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε στη Σουηδία.      
      Απευθυνόμενος προς το κοινό που είχε επαγγελματίες του χώρου της Υγείας είπε "...προσδοκώ οι επιχειρήσεις του χώρου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς να προσφέρουν θέσεις εργασίας και ποιοτικές υπηρεσίες". Από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι το Δημόσιο θα κάνει μαζί τους συμφωνίες που θα προσφέρουν σταθερότητα για πέντε χρόνια ώστε να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα δεν είναι ούτε στατικό ούτε δογματικό, χρειάζεται συνεχή έλεγχο και επικαιροποίηση.      
      Γενικεύοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από το σύνολο των εκδηλώσεων του κόμματός του οι δύο πιο σημαντικές ημερίδες ήταν για την Παιδεία και για την Υγεία καθώς αποτελούν δύο από τις πιο βασικές όψεις του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ, μαζί με την ασφάλεια των πολιτών.      
      Η σημερινή μας συνάντηση δεν γίνεται εν κενώ, ούτε σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η χώρα βιώνει τη λιτότητα και το ναυάγιο του μύθου για τέλος του μνημονίου, σύννεφα συγκεντρώνονται στον εθνικό ορίζοντα, ενώ οι τοξίνες της πόλωσης δηλητηριάζουν την δημόσια ζωή.      
      «Στο πλαίσιο αυτό η δημόσια Υγειά δεν είναι αυτόνομη πυξίδα, είναι στην καρδιά της κοινωνίας και ευημερεί σε συνθήκες Δημοκρατίας. Υγεία για λίγους σημαίνει Υγεία για τους ισχυρούς του χρήματος, Υγεία για τους πολλούς που είναι το σύνθημα της ΝΔ σημαίνει υγεία για ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε.
            Η επερχόμενη πολιτική αναμέτρηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης θα είναι αναμέτρηση ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, και η υγεία δεν μπορεί να βελτιωθεί δίχως μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και η αλλαγή αυτή είναι κοντά.      
      Χαρακτήρισε "εθνικό διακύβευμα" την συμπαράταξη των δυνάμεων της Ευρώπης του εκσυγχρονισμού και των μεγάλων αλλαγών και επανέλαβε ότι απευθύνεται σε όλες και όλους, σε προδομένους πολίτες από την διάψευση των προσδοκιών τους από τη κυβέρνηση, σε παλαιούς φίλους αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.      
      Κλείνοντας ανέφερε ότι "έχουμε την ακριβή διάγνωση του προβλήματος, τα συμπτώματα έχουν διαπιστωθεί αλλά ευτυχώς γνωρίζουμε την θεραπεία και το φάρμακο που είναι η πολιτική αλλαγή με απόφαση του ελληνικού λαού".      
      Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στον τομέα Υγείας, στον αρμόδιο τομεάρχη Βασίλη Οικονόμου και στον Βασίλη Κοντοζαμάνη που είχε το κύριο βάρος της παρουσίασης και στην Γραμματεία Προγράμματος, στον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και τον Γιώργο Στεργίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου