5.3.11

Ταμπέλες που τα …λένε όλα !
Οι Πύλες του Άδη στην Αρχαία Ελλάδα…

Ανέκαθεν οι άνθρωποι, και πάντα σε συνεργασία με τη φύση, δημιουργούσαν…
με το νου τους και πέρα από αυτόν τον … κόσμο άλλους κόσμους, παράξενους και μυθικούς, στους οποίους κατάφερναν με μυστηριώδη πάντα τρόπο να εισέρχονται, να τους περιηγούνται, να συζητούν ή ακόμα να πολεμούν και να συλλέγουν εντυπώσεις. Από τους κόσμους εκείνους ένας, ίσως ο πιο γνωστός σε όλους μας, ήταν ο «Κάτω Κόσμος», ο κόσμος των σκιών, ο χθόνιος ‘Aδης.
Πρόκειται για έναν τόπο που, αν τον ψάξουμε, θα τον βρούμε (με άλλο όνομα πολλές φορές) σχεδόν παντού: στις μυθολογίες των λαών, στις παραδόσεις, στις καταγραφές αρχαίων ή νεότερων περιηγητών, σε λογοτεχνικά συγγράμματα, σε ζωγραφικές παραστάσεις αρχαίων αγγείων, σε σκοτεινά και απρόσιτα σπήλαια, σε ψυχομαντεία και ξεχασμένους τόπους, στα ομηρικά έπη, σε σύγχρονα ελληνικά τραγούδια, σε ταινίες του Χόλιγουντ και γενικά στην τέχνη.
Επειδή σε μερικές σελίδες θα ήταν αδύνατο να προσεγγίσουμε όλες τις παραπάνω πτυχές του Κάτω Κόσμου, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, αφού βάλουμε σε ένα σακίδιο τη φωτογραφική μηχανή και τη βιβλιογραφία μας, είναι να μπούμε στη βάρκα της φαντασίας και κωπηλατώντας να ταξιδέψουμε για λίγο μαζί σαν φανταστική παρέα, με προορισμό κάποιες από τις πύλες του ‘Aδη που βρίσκονται στην πατρίδα μας. Αφού φτάσουμε σε αυτές, σίγουρα θα κοιτάξουμε για λίγο από τις ημιφωτισμένες εισόδους το παράξενο και άγνωστο εσωτερικό τους…
Ταίναρο: Το Νεκρομαντείο του Ποσειδώνα
Αφού φτάσαμε στο νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, στο ακρωτήριο Ταίναρο, αφήσαμε τη βάρκα μας στη γεμάτη βότσαλα ακτή και κατευθυνθήκαμε προς το ναό, στην κορυφή του λόφου, που ήδη από τα μέσα του όρμου είχε τραβήξει την προσοχή μας.
Καθώς περπατούσαμε προς εκείνον, γύρω μας συναντήσαμε παντού αρχαία πηγάδια και ορθογώνιους λίθους που έστεκαν εδώ κι εκεί, μισοβαλμένοι τις περισσότερες φορές μέσα στο χώμα. Έπειτα από λίγο φτάσαμε στο ναό για τον οποίο είχαμε λιγοστές πληροφορίες.
Σκύβοντας, μπήκαμε μέσα με τη σειρά και προσεγγίσαμε το ιερό του. Ήταν ένας χριστιανικός ναός που όλως περιέργως το μόνο που θύμιζε κάτι τέτοιο ήταν το ιερό του. Δύο μισοσπασμένες κολώνες και λίγα ακόμη υπολείμματα ενός αρχαίου πιθανόν ναού έστεκαν στην επιφάνεια του ιερού και τον κοσμούσαν μαζί με μερικές χριστιανικές εικόνες.
Οι Πύλες του Άδη στην Αρχαία Ελλάδα
Κάπως έτσι είδαμε το στενό ιερό του ναού των Αγίων Ασωμάτων, του παλαιού χριστιανικού ναού που δημιουργήθηκε από τα ερείπια του αρχαίου ελληνικού μαντείου του Ποσειδώνα Ταιναρίου, το οποίο βρισκόταν λίγα μέτρα πιο κάτω, μέσα σε σπήλαιο.
Αποχαιρετώντας το ναό, αρχίσαμε να συζητάμε για το μυθικό εκείνο σπήλαιο, που ήταν και ο επόμενος προορισμός μας. Όταν το πρωτοείδαμε να αχνοφαίνεται κάτω από τους βράχους στους οποίους βαδίζαμε, αισθανθήκαμε τυχεροί, καθώς δεν υπήρχε στην περιοχή κανένα σημάδι που να μας οδηγεί κοντά του.
Έξω από την είσοδο του ημιφωτισμένου σπηλαίου υπήρχε χλωρίδα, η οποία δυσκόλευε, αλλά συνάμα ομόρφαινε τη μικρή διαδρομή για το εσωτερικό του. Αφού προχωρήσαμε μέσα στο σπήλαιο, καθίσαμε, και με ενδιαφέρον συζητήσαμε για θέματα σχετικά με τους μύθους και την ιστορία του χώρου.
«Εκατόν πενήντα στάδια μακριά από την Τευθρώνη απέχει το Ταίναρον, όπου υπάρχουν δύο λιμάνια, ο Αχίλειος και ο Ψαμαθούς, ενώ στην άκρη είναι ο ναός που μοιάζει με σπηλιά και έχει μπροστά του το άγαλμα του Ποσειδώνα. Μερικοί Έλληνες αναφέρουν πως από εδώ ανέβασε ο Ηρακλής τον Κέρβερο, μολονότι δεν υπήρχε υπόγειος δρόμος που να άρχιζε από τη σπηλιά, και κανείς δεν πίστευε πως αυτή χρησίμευε ως υπόγεια κατοικία θεών όπου μαζεύονταν οι ψυχές. Ο Εκαταίος ο Μιλήσιος λέγει πως στο Ταίναρον ανατράφηκε ένα τρομερό φίδι που ονομαζόταν σκύλος του ’δου, γιατί όποιον δάγκωνε, πέθαινε αμέσως. Αυτό το φίδι έφερε ο Ηρακλής στον Ευρυσθέα».
Οι Πύλες του Άδη στην Αρχαία Ελλάδα
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο μεγάλο περιηγητή Παυσανία (Ελλάδος Περιήγησις), ο οποίος μέσω του έργου του Λακωνικά μάς διηγείται ότι τον καιρό που περπάτησε ο ίδιος στον τόπο αυτό, φτάνοντας στην είσοδο του μαντείου-σπηλαίου, υπήρχε άγαλμα του Ποσειδώνα, καθώς και άλλα αφιερώματα, μεταξύ των οποίων ένα χάλκινο άγαλμα του Αρίωνα που καθόταν επάνω σε δελφίνι.
Ο Παυσανίας ακόμη αναφέρει ότι στο ναό υπήρχε μία πηγή, η οποία σε παλαιότερα χρόνια θεωρούνταν από μόνη της ένα μικρό θαύμα, και λεγόταν πως, όταν κοιτούσε κανείς τα νερά της, έβλεπε λιμάνια και πλοία!
Υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες όμως για τον παράξενο ναό, που και αυτές τον συσχετίζουν με τον ‘Aδη, όπως η μαρτυρία του γεωγράφου Στράβωνα, ο οποίος πίστευε πως από μία σπηλιά που βρίσκεται κοντά στο ιερό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο ανέβασε ο Ηρακλής από τα δώματα του ‘Aδη το φοβερό, τρικέφαλο φύλακά του Κέρβερο κατ’ εντολή του βασιλιά των Μυκηνών Ευρυσθέα.

Και ο Ορφέας όμως στα Αργοναυτικά αναφέρει ότι έχοντας εμπιστοσύνη στην κιθάρα του, την οποία θα χρησιμοποιούσε για να μαγέψει τους κατοίκους του Κάτω Κόσμου, κατέβηκε τη σκοτεινή οδό του Ταινάρου και μπήκε στο ανάκτορο του ‘Aδη αναζητώντας τη νεκρή του σύζυγο.
Ο Πίνδαρος (Πιθιόνικος 4,44), όπως επίσης και ο Απολλόδωρος (Β, 5, 12), δέχονται ότι το Ταίναρο ήταν το «στόμιο για τον ‘Aδη» από όπου κατέβηκε ο Ηρακλής, ενώ ο Οβίδιος (Μεταμορφώσεις Χ, στ 1-78) αναφέρει πως από το Ταίναρο οδηγήθηκε στον Κάτω Κόσμο ο Ορφέας, ο οποίος με τη λύρα του συγκίνησε τους πάντες!
Ιστορίες με Βρικόλακες & άλλα Θαυμαστά
Οι παράξενοι θρύλοι και οι παραδόσεις της περιοχής σχετικά με το μαντείο του Ποσειδώνα -και όχι μόνο- είναι πολύ πιθανόν ότι δεν σταμάτησαν ποτέ να υπάρχουν, κάτι που σαφώς δεν είναι τυχαίο αν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη μυθολογία που μας άφησαν οι αρχαίοι για την περιοχή.
Αναφέρω μία από τις παραδόσεις (989) που διασώθηκαν μέσα στο χρόνο διαβάζοντάς τη από το υπέροχο βιβλίο του Νικόλαου Πολίτη Παραδόσεις ώστε να δούμε καθαρά ένα παράδειγμα για τη διαχρονικότητα αλλά και την τρομακτική φύση των θρύλων της περιοχής.
«Σε μια σπηλιά που ‘ναι στον κάβο Ματαπά κατεβαίνει πολλές φορές ο Μιχαήλ Αρχάγγελος και βγαίνει τις ψυχές που τους εσυγχώρεσε ο Θεός τις αμαρτίες τους. ’λλοι πάλι λεν πως σ’ αυτή τη σπηλιά μένουν βουρκόλακες, και ο Μιχαήλ ο Αρχάγγελος, όταν παρακαλεστούν σ’ αυτόν οι άνθρωποι, πηγαίνει και τους ρίχνει από κει στα Τάρταρα για να γλιτώσει τον κόσμο».
Για ποιο λόγο όμως δημιουργήθηκε στους αρχαίους προγόνους μας η πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο σπήλαιο έκρυβε μία μυστική είσοδο για τα παλάτια του ‘Aδη, παρότι, ακόμη και σήμερα, εάν το επισκεφτεί κανείς θα διαπιστώσει εύκολα το μικρό του βάθος; Οι απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις δεν είναι καθόλου απλές. Ας αρκεστούμε προς το παρόν σε μια απάντηση, ίσως την πιο λογική:
Κατά την αρχαιότητα ο χώρος του σπηλαίου είχε τη λειτουργία νεκρομαντείου. Το μαντείο αυτό όπως αναφέρθηκε ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, ο οποίος αρχικά λατρευόταν από τους Έλληνες ως υποχθόνιος θεός και κυρίαρχος του Κάτω Κόσμου. Το σπήλαιο του Ταινάρου λοιπόν, όπως και άλλοι πολλοί χώροι στην Ελλάδα με χθόνιες λατρείες, δεν άργησε να θεωρηθεί ως «κατάβαση» στον ‘Aδη, και να αποτελέσει για τους αρχαίους την πρώτη ίσως πύλη για το υπόγειο βασίλειο του Πλούτωνα (το νεκρομαντείο του Ταινάρου ήταν πολύ πιθανόν το αρχαιότερο νεκρομαντείο στην Ελλάδα).
Ακόμη, στα δυτικά του μαντείου, στην απόκρημνη μεριά του λόφου (στην πίσω πλευρά του ακρωτηρίου), εάν έχει την αντοχή κάποιος να περπατήσει ως εκεί, υπάρχει μια σπηλιά που και αυτή διατηρεί τους θρύλους της και τους μοιράζεται με το σκοτεινό μαντείο του Ποσειδώνα.
Για να περάσει κανείς την είσοδο και να βρεθεί στο εσωτερικό του θα πρέπει να κάνει πρώτα μία σύντομη βουτιά στη θάλασσα και να περάσει κάτω από το βράχο ώστε να βρεθεί στη μόνη κεντρική αίθουσα στην οποία υπάρχουν μερικές λαξεμένες αναθηματικές κόγχες. Πολύ πιθανόν είναι πως και αυτό το σπήλαιο θεωρήθηκε τα παλαιά χρόνια από πολλούς ως η αληθινή είσοδος του Κάτω Κόσμου.
Η Παράξενη Διάσωση του Αρίωνα
Συμπληρώνοντας τώρα το κολλάζ με τους θρύλους από το Ταίναρο είναι σημαντικό να εξετάσουμε μία ακόμη όμορφη και αλλόκοτη ιστορία. Την ιστορία του Λέσβιου κιθαρωδού Αρίωνα, την οποία περιληπτικά θα σας αφηγηθώ…
Ταξιδεύοντας με κορινθιακό πλοίο προς την Ιταλία και τη Σικελία, ο Αρίων πληροφορήθηκε κάπου στα μέσα του πελάγους από τον καπετάνιο ότι οι ναύτες του καραβιού ήθελαν να τον σκοτώσουν.
Έτσι ο Αρίων, φορώντας την αγαπημένη του στολή μουσικών αγώνων, ζήτησε από τους ναύτες να ψάλλει ένα τελευταίο άσμα, την Πυθική ωδή. Έτσι κι έγινε, και καθώς ο Αρίων έψελνε, είδε την Πελοπόννησο να ξεπροβάλλει, και προτού του επιτεθούν οι ναύτες, πήδηξε μεμιάς στη θάλασσα για να σωθεί.
Για καλή του τύχη, τη στιγμή εκείνη στα νερά διάβαιναν δελφίνια που τελικά τον έσωσαν παίρνοντάς τον στη ράχη τους διαδοχικά σαν να ήταν για αυτά λειτούργημα, και κάνοντας διάφορους κύκλους στο νερό, τον απέθεσαν προσεκτικά στη θάλασσα, κοντά στο μαντείο του Ποσειδώνα.
Η ιστορία που σας αφηγήθηκα βρίσκεται ολόκληρη μέσα στα κείμενα των Ηρόδοτου (Ιστορία Α) και του Πλούταρχου (Συμπόσιο των Επτά Σοφών) και η διήγηση του περιστατικού φαίνεται πως ήταν του Αρίωνα. Το τελευταίο παράδοξο της ιστορίας είναι η παράξενη αναφορά του Γόργου, του αδερφού του γνωστού Κορίνθιου τυράννου Περίανδρου. Ο Γόργος διηγήθηκε την περιπέτεια του Αρίωνα στον αδερφό του όπως ο ίδιος τη βίωσε, καθώς είχε σταλεί στο Ταίναρο για να κάνει θυσία στον Ποσειδώνα.
Κάποια στιγμή, το τελευταίο από τα βράδια που έμεινε εκεί, είδε να έρχονται προς την ακτή τα δελφίνια που μετέφεραν τον Αρίωνα. Στην παράξενη αυτή περιγραφή του ο Γόργος μίλησε για κάτι που ξεχώριζε και επέπλεε, σαν ένας όγκος (ο Αρίων;), ενώ έμοιαζε σαν να ήταν πάνω σε κάποιο όχημα!
Ο Αχέροντας και η Τρομακτική Αρχαία Φαντασμαγορία
Το ταξίδι μας συνεχίστηκε, και έπειτα από λίγες μέρες πλεύσαμε με τη βάρκα μας προς τον Αχέροντα, τον ποταμό όπου σύμφωνα με τις παραδόσεις βαδίζουν οι ψυχές και ο οποίος χάνεται στα βάθη του Κάτω Κόσμου.
Ο Αχέροντας είναι ποταμός της Θεσπρωτίας που διαρρέει την Αχερουσία λίμνη, έλος κοντά στην αρχαία πόλη Εφύρα, βυθίζεται στη γη και στη συνέχεια εκρέει στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα νερά του είναι πικρά και θολά, γιατί σύμφωνα με την παράδοση κατόπιν εντολής του Δία ήπιαν από αυτά οι Τιτάνες.
Ο Αχέρων, μαζί με τον ποταμό Πυριφλεγέθων, τον Κωκυτό (ποτάμι των θρήνων) και τη λίμνη Στύγα, συνδέθηκαν κατά το παρελθόν πολύ στενά με τον υποχθόνιο κόσμο του ‘Aδη. Πάνω από τον Αχέροντα, το ποτάμι των στεναγμών, στα αρχαία χρόνια λεγόταν πως βαδίζουν οι ψυχές τις οποίες μετέφερε στον Κάτω Κόσμο ο Χάροντας, ο δύσμορφος γέροντας πορθμέας.
Από τον Αχέροντα είχε κατέβει ο Οδυσσέας έπειτα από οδηγίες της μάγισσας Κίρκης στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει το Θηβαίο μάντη Τειρεσία, προσφέροντας ως θυσία ένα κατάμαυρο κριάρι ώστε να φανερώσει τις ψυχές των νεκρών.
Και άλλοι ήρωες όμως αποτόλμησαν την κατάβαση στον ‘Aδη, όπως ο Ορφέας, ο Ηρακλής και ο Θησέας, ο αττικός ήρωας που ταξίδεψε με το φίλο του Πειρίθου ως τα παλάτια του Πλούτωνα για να αρπάξουν την Περσεφόνη, τη γυναίκα του βασιλιά της Εφύρας Αιδωνέα, που δεν είναι άλλος από το βασιλιά των νεκρών.
Εκεί λοιπόν, στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από το χωριό Μεσοπόταμος, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου με βουητό σμίγει ο Κωκυτός με τον Αχέροντα, ανακαλύφτηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα ένα νεκρομαντείο, θαμμένο κάτω από το χριστιανικό ναό της μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το σύγχρονό της νεκροταφείο των αρχών του 18ου αιώνα.
Το κτίριο αυτό κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε από μόνο του για τους αρχαίους την είσοδο και το χώρο διαμονής τους στον ‘Aδη. Από τις ανασκαφές στο χώρο βρέθηκαν πολυάριθμα ευρήματα, όπως αγγεία, σιδερένια αντικείμενα αλλά και ειδώλια της βασίλισσας του Κάτω Κόσμου Περσεφόνης.
Στο σκοτεινό ανάκτορο ο χρηστηριαζόμενος περνούσε αρχικά από την αυλή, όπου βρίσκονταν τα δωμάτια των ιερέων, και κατόπιν εισερχόταν στο βόρειο διάδρομο του ιερού, αριστερά του οποίου υπήρχαν δύο δωμάτια και ένας λουτρώνας που χρησίμευαν για την εγκοίμηση των προσκυνητών.
Μετά υποβαλλόταν σε ψυχική και σωματική προετοιμασία τρώγοντας αρχικά ειδικές τροφές και πίνοντας γάλα, μέλι και νερό, και έπειτα επιδιδόταν σε πράξεις εξαγνισμού και μαγείας, ακούγοντας από έναν ιερέα-οδηγό θαυμαστές διηγήσεις, προσευχές και δεήσεις προς τους υποχθόνιους δαίμονες. Ύστερα πλενόταν σε ένα διπλανό δωμάτιο για να καθαρθεί και να μην κινδυνεύσει από τα φάσματα των νεκρών.
Οι μυστηριακές πράξεις συνεχίζονταν, ώσπου ο χρηστηριαζόμενος έφτανε μαζί με τον ιερέα στον ανατολικό διάδρομο, όπου θυσίαζε μέσα σε λάκκους ένα πρόβατο. Ύστερα περνούσε από ένα σκοτεινό μαιανδρικό λαβύρινθο (!) που είχε τρεις τοξοτές σιδερόφρακτες πύλες. Τελικά περνούσε την τελευταία πύλη φτάνοντας στην κεντρική και τελευταία αίθουσα, όπου πετούσε ένα τελευταίο λιθάρι κι έχυνε τις χοές για τον Αιδωνέα και την Περσεφόνη, τους Θεούς του Κάτω Κόσμου.
Εκεί ερχόταν σε οπτική επαφή με τα πνεύματα που αιωρούνταν μπροστά στα εκστασιασμένα μάτια του. Ήταν μια Φαντασμαγορία, μία μαγευτική και μυστηριώδης Φαντασμαγορία, στημένη υπέροχα για τα μάτια του χρηστηριαζόμενου.
Στο χώρο της κεντρικής αίθουσας των ειδώλων, κατά τη διάρκεια σύγχρονων ανασκαφών, βρέθηκαν μεταλλικοί τροχοί και άλλα πολύπλοκα αντικείμενα που σχετίζονταν με τη σκηνοθεσία της παράξενης Φαντασμαγορίας από τους ιερείς.
Μετά το τέλος της «παράστασης» ο επισκέπτης ακολουθούσε άλλο δρόμο για την έξοδό του από την αίθουσα, και αφού διέμενε για τρεις ημέρες σε ένα δωμάτιο ώστε να καθαρθεί, αποχωρούσε από το μαντείο τηρώντας απόλυτη σιγή για όσα είδε και άκουσε.
Το άντρο του Τροφωνίου & το Σοφό Βιβλίο του Πυθαγόρα
Μία διαφορετική πύλη που οδηγούσε στον Κάτω Κόσμο, ή καλύτερα σε ένα από τα δωμάτιά του, που δεν σχετιζόταν όμως με τον ‘Aδη, ήταν το υποχθόνιο μαντείο του Τροφωνίου στη Λιβαδειά, το Τροφώνιο ’ντρο, που όπως φημολογείται σήμερα βρίσκεται θαμμένο κάτω από χριστιανικό ναό της περιοχής. Κατά την αρχαιότητα φαίνεται πως συνέβαιναν εκεί διάφορα «παράδοξα», με κυριότερο την απίστευτη κάθοδο που πραγματοποιούσε ο επισκέπτης στο υπόγειο παλάτι του Τροφωνίου.
Εκείνο που είναι πραγματικά παράξενο, όσον αφορά την ιστορία του Τροφωνίου ’ντρου, είναι ότι οι μαρτυρίες που έχουμε στην περίπτωση αυτή ξεπερνούν αρκετά το μύθο. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα παράδοξα που αναφέραμε διηγήθηκαν ότι τα έζησαν ιστορικά πρόσωπα, όπως ο περιηγητής Παυσανίας και ο Απολλώνιος ο Τυανεύς (η διήγηση για τον τελευταίο ανήκει στον Φιλόστρατο).
Ο λόγος για τον οποίο κατέβαινε κανείς στο παλάτι του Τροφωνίου (ο Τροφώνιος ήταν γιος του βασιλέα των Μινύων Εργίνου, αλλά ο θρύλος λέει πως ο αληθινός πατέρας του ήταν ο Δίας) ήταν η απόκτηση γνώσης που πιθανόν θα οδηγούσε στην απάντηση μιας και μοναδικής ερώτησης (ο Τυανεύς θέλησε να πάρει από τον Τροφώνιο τη γνώμη του περί του ποια ήταν η αρτιότερη φιλοσοφία. Ο Τροφώνιος σαν απάντηση του έδωσε ένα βιβλίο που περιείχε τις γνώμες του Πυθαγόρα).
Για να μπει κάποιος στο παλάτι του Τροφωνίου έπρεπε, αφού χρηστηριαστεί μέσα στο κτίσμα που βρισκόταν στην επιφάνεια, να κατεβεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο μέσω μίας σκάλας. Κατόπιν έπρεπε να ξαπλώσει ανάσκελα στο δάπεδο κρατώντας γλυκίσματα, τα οποία θα προσέφερε στα ερπετά που θα συναντούσε, και να βάλει τα πόδια του μέσα σε μια τρύπα, η οποία θα τον «ρουφούσε βαθιά στο έδαφος σαν νερό» για να τον εμφανίσει έπειτα στο σκοτεινό άντρο του Τροφωνίου!
Τα όσα φαίνεται ότι έβλεπε εκεί ο επισκέπτης μόνο «μαγευτικά» θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε, και ίσως αρκετά περίτεχνα για να χωρέσουν σε μερικές σελίδες. Τελικά, ο επισκέπτης επέστρεφε στο ίδιο σημείο από το οποίο εισήλθε, δίχως αρχικά να θυμάται τίποτα από τον εαυτό του αλλά και από όσα τού συνέβησαν. Για να επανέλθει η μνήμη του τον κάθιζαν οι ιερείς σε ένα θρόνο, το θρόνο της μνημοσύνης, και έπειτα από λίγο η μνήμη του άρχιζε να επανέρχεται…
Επίλογος Μέσα από τις Πύλες
Το ταξίδι μας όμως δεν σταματά εδώ, καθώς και αλλού συναντήσαμε πύλες -και μάλιστα περισσότερες- για τον αρχαίο ‘Aδη. Ταξιδεύοντας στον Ώρωπό μιλήσαμε για την ιστορία του ενάρετου Αμφιάραου, που θεοποιήθηκε μετά τον πρόωρο και μυστηριώδη θάνατό του.
Η ιστορία λέει ότι μετά την άτακτη υποχώρηση των Αργείων στη σύγκρουσή τους με τους Θηβαίους, ο Αμφιάραος, που ήταν στο πλευρό των Αργείων, καταδιώχθηκε από το Θηβαίο ήρωα Περικλύμενο, αλλά προτού ο τελευταίος καρφώσει το ξίφος του στο σώμα του αντιπάλου του, ο Αμφιάραος χάθηκε (!) μέσα σε χάσμα της γης μαζί με το άρμα του. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των κατοίκων του Ωρωπού, ο Αμφιάραος επέστρεψε στον επάνω κόσμο ως θεός μέσω μιας πηγής που βρισκόταν σε ιερό το οποίο είχε πάρει το όνομά του.
Η ιστορία αυτή έφερε αμέσως στο νου μας την Περσεφόνη, τη νεαρή γυναίκα που έσυρε ο Πλούτωνας στο άρμα του για να την οδηγήσει στα σκοτεινά παλάτια του, κατευθυνόμενος σύμφωνα με το μύθο από το μυστικό υπόγειο δρόμο του Πλουτωνίου ’ντρου στην Ελευσίνα…
Διαφορετικά περάσματα για τον Κάτω Κόσμο όμως υπήρξαν και αλλού κατά την αρχαιότητα, όπως στην Ηράκλεια του Πόντου, αποικία των Μεγαρέων, όπου υπήρχε νεκρομαντείο και σπήλαιο το οποίο κατά την εποχή του Έλληνα ιστορικού Ξενοφώντα σωζόταν ακόμη. Μάλιστα λεγόταν, σύμφωνα με τον τελευταίο, ότι από εκεί ανέβασε ο Ηρακλής τον Κέρβερο.
Στην αρχαία πόλη της Ήλιδας επίσης υπήρχε τέμενος και ναός του ‘Aδη με το όνομά του, στον οποίο οι πύλες άνοιγαν μία φόρα το χρόνο. Αλλά και στην Κύμη της Ιταλίας υπήρχε σημαντικό νεκρομαντείο των ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταφορά της ελληνικής κουλτούρας, τέχνης και γραφής στους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους.
Περάσματα και είσοδοι υπήρχανε παντού, σε μυστικές τοποθεσίες και λαϊκά προσκυνήματα. Πύλες αμέτρητες, πύλες σ’ έναν κόσμο γεμάτο σκιές, διακοσμημένο με αλλόκοτες ιστορίες, μύθους και περίεργες παραδόσεις που ζωγραφίζουν περίτεχνα μαγευτικές εικόνες μιας άλλης Ελλάδας, πιο μαγικής, και ασφαλώς περισσότερο μυστηριώδους…periergaa -troktiko.eu

Λουτρό αίματος στη Ζαουΐγια από τις δυνάμεις του Καντάφι !

Οι μισθοφόροι του Μουάμαρ Καντάφι που (και σήμερα) επιτίθενται στην πόλη Ζαουΐγια, στα δυτικά της Τρίπολης, διέπραξαν "μία σφαγή", όπως δήλωσε τηλεφωνικά, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο, ένας ντόπιος γιατρός.
"Καταστροφική κατάσταση...μία σφαγή.
Σκοτώθηκε πολύς κόσμος.
Η κόρη μου είναι νεκρή, δεν μπορώ να συνεχίσω", δήλωσε ο γιατρός αυτός, που αναλύθηκε σε λυγμούς.
"Δεκάδες τεθωρακισμένα (του κυβερνητικού στρατού) άνοιξαν πυρ γιά πολλή ώρα κατά κατοικιών στην πόλη", μετέδωσαν πολλές, ακόμα, πηγές αναφερόμενες στην τρέχουσα κατάσταση στη Ζαουΐγια.
"Προσευχηθείτε γιά εμάς" πρόλαβε να πεί στο τηλέφωνο, μιλώντας με ξένο δημοσιογράφο, ένας κάτοικος της ίδιας πόλης, η οποία πρωτοκαταλήφθηκε την 27η Φεβρουαρίου από τους εξεγερμένους κατά του 41χρονου καθεστώτος του Καντάφι.

Σούπερ Λίγκα -Αποτελέσματα

Σε αγώνες για την 25η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Ολυμπιακός Β.-Πανσερραϊκός 3-0
Ξάνθη-Κέρκυρα 2-1
Αρης-Ηρακλής 0-1

Απάτη ενός εκατ. ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ !

Λογαριασμούς συνταγών αναγράφοντας στα τιμολόγια και εισπράττοντας με τις αντίστοιχες προκαταβολές, ποσά μεγαλύτερα της αντίστοιχης αξίας των εκτελεσθέντων συνταγών, κατέθετε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φαρμακείο της Αττικής.
Η απάτη εντοπίσθηκε μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών και την Φαρμακευτική Υπηρεσία του Ιδρύματος.
Η ζημιά που διαπιστώθηκε από τον μέχρι τώρα έλεγχο, ανέρχεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδρύματος, στο ποσό των 660.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1.000.000 ευρώ.
Από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά της φαρμακοποιού και έχει διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της, ως ασφαλιστικό μέτρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος

ΑΝΕΚΔΟΤΟ - Ένας αγρότης είχε ένα πολύ μεγάλο αγρόκτημα...

Ένας αγρότης είχε ένα πολύ μεγάλο αγρόκτημα με μια ωραία λίμνη στο πίσω μέρος του.
Μια βραδιά αποφάσισε να πάει μια βόλτα μέχρι τη λίμνη.
Καθώς πλησίαζε, άκουσε φωνές και γέλια.
Όταν έφτασε είδε πολλά γυμνά νεαρά κορίτσια να παιζουν μέσα στα νερά.
Μόλις όμως κατάλαβαν την παρουσία του, πήγαν στα βαθιά για να μην φαίνονται.
Ένα από τα κορίτσια του φώναξε:
- Δεν πρόκειται να βγούμε αν δεν φύγεις.
Και απαντάει κι αυτός:
-Ναι, σιγά μην ήρθα για να σας δω να κολυμπάτε γυμνές.. απλά ήρθα για να ταϊσω... τον κροκόδειλο...

Δευτέρα… Πιο «Καθαρά» δεν γίνεται...

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ
ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ γύρω µας βρωµάν και ζέχνουν, η Καθαρά Δευτέρα δεν µπορεί πλέον να σταθεί στο ύψος της. Πρέπει να κάνουµε εµείς ό,τι περνάει απ’ το χέρι µας. Να την καθαρίσουµε. Να την στουµπώσουµε στο πλυντήριο, να βάλουµε το πρόγραµµα για δύσκολους λεκέδες. Να την περάσουµε κι ένα χέρι χλωρίνη. Και µετά τη βουτάµε και στη σκάφη.
Διότι τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη! Μέσα στο ...θολό τοπίο, τι να σου κάνει κι αυτή η καψερή η Δευτέρα; Τον λαιµό της να κόψει, Καθαρά δεν γίνεται... Κι απ’ την άλλη, τι να κάνεις; Να τη µετονοµάσεις σε «Δευτέρα γκρι σουρί»;
Βγήκαν εν εξάλλω όλες οι παρουσιάστριες... Διότι είπε ο µετεωρολόγος ότι θα υπάρξει µεγάλη επιδείνωση του καιρού. (Απλήρωτος είναι κι αυτός όπως το σύµπαν στην ελληνική τηλεόραση. Και τη βλέπεις τη χαρά στο µάτι. Την αγγίζεις σχεδόν την ηδονή του όταν σου αναγγέλλει ότι ο καιρός θα είναι χάλια. Βγάζει το άχτι του ο άνθρωπος!).
ΚΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ που παρουσιάζουν εκποµπές (και θεωρούν ότι η συµβολή τους στην οικονοµία αναλώνεται στα 5 χιλιοστά ύφασµα της φούστας) θρηνούν και οδύρονται:
– Αχ, ο καιρός χαλάει και δεν θα πάει ο κόσµος τριήµερο! Τι λες, ξανθιά µου βιοπαλαίστρια; Τι λες δίµετρο UFO µου; Από ποιον πλανήτη σε διακτινίσανε; Να ‘ρθουµε στο δικό σου ηλιακό σύστηµα να απλώσουµε όλες µαζί οι ξανθιές µπουγάδα; Πιστεύεις ότι ο Ελληνας δεν θα πάει τριήµερο γιατί χάλασε ο καιρός; Οτι είχε κάβα τα χιλιάρικα της εκδροµής και τώρα δεν ξέρει τι να τα κάνει; Μιλάµε για τον ίδιο Ελληνα; Μιλάµε για το ίδιο τριήµερο; Μιλάµε για την ίδια Καθαρά Δευτέρα; Ή εσείς στον πλανήτη Αρη δεν έχετε Σαρακοστή;
Ο Ελληνας, µικρή εκκολαπτόµενη Μενεγάκη, έχει κόψει το τσιγάρο γιατί δεν έχει φράγκο να βάλει βενζίνα στον αναπτήρα!
Και θα βάλει στο αµάξι; Του ξεχυλάνε, νοµίζεις, τα οκτάνια απ’ την κωλότσεπη; Εχει κάνει την κράτηση σε 5άστερο στον Αγιο Μαυρίκιο και του χάλασε ο καιρός τα σχέδια. Ασχετο: Ο Αγιος Μαυρίκιος τι είναι; Ο πολιούχος του φοινικόδεντρου;
Είδα και το αριστούργηµα: «100 τρόποι να µαγειρέψετε σολοµό»! Καλά, δεν υπάρχει αυτό! Οτι έχουµε 100 σολοµούς εµείς τώρα, αλλά δεν ξέρουµε τον τρόπο. Αυτό είναι ο καηµός του Νεοέλληνα στην παρούσα φάση. Μην πεταχτεί ο σολοµός Σκωτίας που στοιβάζεται στα ράφια του ψυγείου του. Και πόσες γάτες να ταΐσεις πια; Γκώσανε τα ζωντανά, πρωί µεσηµέρι βράδυ σολοµό!
Επίσης όλοι ταλανίζονται από το ακανθώδες ερώτηµα: Ο σολοµός, ως γεύση, δένει µε την αστακοµαναρονάδα; Ή τζάµπα χορεύουν τόσοι αστακοί ταραντέλα πάνω στη φορµάικα; Κι αν όλα αυτά τα συνδυάσεις µε γαρίδες, καραβίδες, µύδια, στρείδια, κυδώνια, χτένια, βούρτσες κι οδοντόπαστες, θα «ακουστεί» η γεύση του φινόκιο ή θα πάει άκλαυτο; Να, αυτά είναι βάσανα, αυτοί είναι προβληµατισµοί...
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΑ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑ, κανένας δεν χορεύει... Και κανένας δεν διαφηµίζεται, µη σου πω! Πάνε οι εποχές που τα άπειρα spots µας έκαναν το νευρικό µας σύστηµα δαντέλα. Δεν υπάρχει χρήµα; Δεν υπάρχει καταναλωτής. Δεν υπάρχει καταναλωτής; Δεν υπάρχει διαφήµιση. Τόσο απλά τα πράγµατα!
Θα µου πεις «πού κολλάει αυτό;». Μια χαρά κολλάει. Γιατί αυτές τις µέρες τα µόνα σποτάκια ήταν µε κάτι κατεψυγµένα χταπόδια, κάτι άθλια καλαµαράκια, κάτι µανιοκαταθλιπτικές σουπιές! Τα ξεπαγώνεις, τα βγάζεις από το πλαστικούλι, τα απλώνεις στην πιατέλα, ρίχνεις και λίγο µαϊντανό στη γύρα (ότι και καλά είναι σπιτικά τώρα αυτά, της γιαγιάς η συνταγή) τα σερβίρεις, µπουκώνεις και τα παιδιά µε λαγάνα και κλασικά, δίνεις το σολοµό στην ψιψίνα!
ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ! Και µην τρελαίνεστε πια πόσο ροζ θα σας βγει η ταραµοσαλάτα! Την Μπάρµπι καλέσατε; tanea.gr

Ο Μεσσήνιος Ηλίας Γεωργόπουλος Γενικός αστυνομικός διευθυντής στην Πελοπόννησο !

Γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου ορίστηκε ο Μεσσήνιος Ηλίας Γεωργόπουλος ο οποίος προήχθη στο βαθμό του ταξίαρχου .Καλή επιτυχία στον συμπατριώτη μας στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει

Άγνωστοι ξυλοκόπησαν με ρόπαλα οικογένεια !

Ομάδα άγνωστων ατόμων εισέβαλε σε χωριό έξω απο το Αγρίνιο και επιτέθηκε με ρόπαλα και σιδερογροθιές σε μια οικογένεια.
Η αιτία του επεισοδίου που σημειώθηκε στο χωριό Δοκίμι φαίνεται οτι ήταν οι προσωπικές διαφορές. Ομάδα τριών ατόμων, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ερχόμενη από το Αγρίνιο, σταμάτησε με αυτοκίνητο έξω από το σπίτι οικογένειας στο Δοκίμι και αμέσως μετά ακολούθησε σύρραξη με τα μέλη της οικογένειας που προσπάθησαν να αμυνθούν. Οι επιτιθέμενοι είχαν στην κατοχή τους γκλομπς και σιδερογροθιές, με αποτέλεσμα τελικά δυο άτομα να μεταφερθούν για πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο του Αγρινίου.
Κάτοικοι του Δοκιμίου, αναστατωμένοι από το θέαμα της συμπλοκής, ειδοποίησαν την αστυνομία και όπως λένε αν και το αστυνομικό μέγαρο βρίσκεται δίπλα στο χωριό, η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν πολύ καθυστερημένη.
Σε βάρος των τριών ατόμων, ένας εκ των οποίων είναι εργαζόμενος σε δημοτική επιχείρηση του δήμου Αγρινίου, κατατέθηκε μήνυση από τους παθόντες για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Ο πελάτης ήταν ζόρικος και ο ιδιοκτήτης του BAR τον πυροβόλησε !

Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς έκτος κινδύνου νοσηλεύεται ο 24χρονος !
Σοβαρό επεισόδιο με τραυματισμό είχαμε τα ξημερώματα σε μπαρ της Τιθωρέας στη Φθιώτιδα. Ο ιδιοκτήτης για άγνωστο λόγο ήρθε στα χέρια με δύο ζόρικους πελάτες και πάνω στον καβγά πυροβόλησε τον έναν, από τους δύο στο πόδι. Ο 24χρονος, που είναι κάτοικος Τιθωρέας, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς και σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ Αμφίκλειας

Κρίσεις Αστυνομικών Υποδιευθυντών Ελληνικής Αστυνομίας !!!!

Οι νέοι Διευθυντές.
Μετά την κρίση των Αστυνομικών Διευθυντών συνεχίστηκαν οι κρίσεις των Αστυνομικών Υποδιευθυντών της Ελληνικής Αστυνομίας, από το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων του Σώματος, υπό την Προεδρία του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Αντιστρατήγου Γρήγοριου Μπαλάκου και τη συμμετοχή τεσσάρων (4) Υποστρατήγων:
* Κρίθηκαν.... προακτέοι στο βαθμό του Aστυνομικού Διευθυντή, για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού αυτού, οι κατωτέρω εκατό δέκα εννέα (119) Αστυνομικοί Υποδιευθυντές Γενικών Καθηκόντων και δύο (2) Αστυνομικοί Υποδιευθυντές Υπηρεσίας Γραφείου, οι οποίοι δεν καταλαμβάνουν οργανική θέση :
1.Ιάκωβος ΜΑΡΟΥΛΗΣ
2. Σπυρίδων ΜΩΡΑΪΤΗΣ
3.Βασίλειος ΜΩΥΣΙΔΗΣ
4. Ευάγγελος ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
5. Ιωάννης ΒΑΡΣΟΣ
6. Ιωάννης ΡΙΖΟΣ
7.Ιωάννης ΖΑΧΟΣ
Δημήτριος ΠΟΛΥΔΕΡΑΣ (Υπηρεσία Γραφείου εκτός οργανικών θέσεων)
8. Δημήτριος ΤΣΑΚΑΡΔΑΝΟΣ
9. Κυριάκος ΑΦΕΝΔΟΥΛΗΣ
10. Χρήστος ΔΡΑΓΑΤΑΚΗΣ
11. Δημήτριος ΣΤΡΑΦΙΩΤΗΣ
12. Γεώργιος ΚΩΤΣΑΚΗΣ
13. Δημήτριος ΤΑΜΠΑΚΗΣ
14. Ιωάννης ΣΚΟΠΑΣ
15. Χρήστος ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
16. Αδάμ ΔΑΛΑΚΑΣ
17. Στέφανος ΜΑΝΔΑΛΟΣ
18. Παναγιώτης ΣΤΑΘΗΣ
19. Γεώργιος ΒΛΑΖΑΚΗΣ
20. Ηλίας ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ
21. Νικόλαος ΠΟΛΥΖΟΣ
22. Μαρία ΖΟΥΓΡΗ
23. Ελένη ΜΠΕΛΕΝΙΩΤΟΥ
24.Ελένη ΑΤΑΛΟΓΛΟΥ
25.Κωνσταντίνος ΣΟΛΔΑΤΟΣ
26. Δημήτριος ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ
27. Ευθύμιος ΓΙΡΒΑΛΑΚΗΣ
28. Απόστολος ΑΛΑΜΑΝΑΣ
29.Γεώργιος ΜΩΡΑΪΤΗΣ
30.Γρηγόριος ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
31. Εμμανουήλ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
32. Βασίλειος ΤΟΛΙΟΣ
33. ΘεόφιλοςΝΤΟΓΡΑΜΑΤΖΗΣ
34. Γεώργιος ΑΡΚΟΥΜΑΝΗΣ
35. Αρτέμιος ΚΟΥΤΣΑΥΤΑΚΗΣ
36. Θωμάς ΜΠΑΡΔΗΣ
37. Γεώργιος ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ
38. Κωνσταντίνος ΝΙΚΟΛΑΟΥ
39.Βασίλειος ΓΙΑΡΕΝΤΖΙΔΗΣ
40.Ευάγγελος ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΑΚΗΣ
41. Νικόλαος ΚΑΡΟΥΖΟΣ
42. Νικόλαος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
43.Χαράλαμπος ΣΦΕΤΣΑΣ
44. Νικόλαος ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ
45. Μιχαήλ ΤΣΙΡΙΤΑΣ
46.Ιωάννης ΒΑΡΣΑΜΗΣ
47. Ιωάννης ΚΑΠΡΙΔΑΚΗΣ
48. Ξενοφών ΜΠΕΡΙΝΤΖΗΣ
49. Παναγιώτης ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ
50. Δημήτριος ΚΑΤΣΙΚΑΣ
51.Κωνσταντίνος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
52.Γεώργιος ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
53.Μιχαήλ ΠΛΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ
54. Γεώργιος ΜΑΝΤΙΚΟΣ
55. Αλκιβιάδης ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
56. Δημήτριος ΔΗΜΟΥ
57.Εμμανουήλ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ
58. Θωμάς ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
59.Βασίλειος ΓΚΡΙΖΗΣ
60. Ανδρέας ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
61.Θεόφιλος ΣΟΥΛΤΗΣ
62.Αριστοτέλης ΜΑΝΩΛΑΣ
63. Γεώργιος ΓΚΟΔΟΣΙΔΗΣ
64. Δημήτριος ΜΑΣΣΕΛΟΣ
65. Σταύρος ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΟΣ
66. Χρήστος ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ
67. Χρήστος ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ
68. Κωνσταντίνος ΛΑΓΟΣ
69. Αλέξιος ΜΠΙΡΜΠΑΣ
70. Ιωάννης ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
71. Γεώργιος ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ
72. Γεώργιος ΛΑΝΟΣ
73. Χρήστος ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
74.Γεώργιος ΤΑΜΒΑΚΗΣ
75.Χρήστος ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
76.Δημήτριος ΜΑΛΕΒΙΤΗΣ
77. Βασίλειος ΤΖΙΓΚΟΣ
78. Θεόδωρος ΚΟΥΤΣΙΑΡΗΣ
79. Κωνσταντίνος ΒΑΡΕΛΗΣ
80. Ιωάννης ΣΙΑΧΑΜΗΣ
81. Γρηγόριος ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗΣ
82. Εμμανουήλ ΜΟΣΧΟΝΑΣ
83. Φώτιος ΤΣΟΛΚΑΣ
84.Εμμανουήλ ΠΛΟΥΜΗΣ
85.Αλέξανδρος ΣΟΥΚΟΥΛΗΣ
86. Παναγιώτα ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
87. Εμμανουήλ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
88.Τηλέμαχος ΠΑΝΤΑΓΑΚΗΣ
89. Αντώνιος ΒΛΑΧΑΚΗΣ
90. Στυλιανός ΠΙΤΣΩΝΗΣ
91. Νικόλαος ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ
92. Εμμανουήλ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ
93. Σπυρίδων ΦΛΩΡΟΣ
94. Θεόδωρος ΤΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
95. Δημήτριος ΜΠΑΤΖΙΑΝΑΣ
96. Γεώργιος ΒΟΥΛΤΣΙΟΥΔΗΣ
97.Παντελής ΚΟΥΝΕΛΑΚΗΣ
98. Θωμάς ΜΑΜΟΥΤΟΣ
99. Λεωνίδας ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ
100. Ευάγγελος ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ
101.Γεώργιος ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
102. Νικόλαος ΚΑΡΕΛΛΑΣ
103. Σπυρίδων ΜΑΡΤΙΝΗΣ
104. Νικόλαος ΚΟΪΝΑΚΗΣ
Άγγελος ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ (Υπηρεσία Γραφείου εκτός οργανικών θέσεων)
105. Παναγιώτης ΠΑΠΑΡΟΥΠΑΣ
106. Εμμανουήλ ΣΗΦΑΚΗΣ
107. Κωνσταντίνος ΤΣΑΡΔΙΝΑΚΗΣ
108. Εμμανουήλ ΓΙΑΒΑΣΗΣ
109. Μάρκος ΛΑΜΠΑΔΑΡΗΣ
110. Στέφανος ΛΟΥΛΑΚΟΥΔΗΣ
111. Ιωάννης ΔΗΜΑΣ
112. Ανδρέας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
113.Μιχαήλ ΜΠΟΖΙΚΗΣ
114. Βασίλειος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
115. Διονύσιος ΤΟΚΑΣ
116.Νικόλαος ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ
117. Μιχαήλ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ
118. Αντώνιος ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
119. Ιωάννης ΛΟΥΜΙΤΗΣ
*Επίσης, κρίθηκαν ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους πέντε (5) Αστυνομικοί Υποδιευθυντές Γενικών Καθηκόντων, λόγω συμπληρώσεως 35ετίας, οι οποίοι προάγονται στους βαθμούς του Αστυνομικού Διευθυντή και Ταξιάρχου εκτός οργανικών θέσεων και θα αποστρατευθούν ύστερα από τριάντα (30) ημέρες:
1. Σπυρίδων ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ
2. Ιωάννης ΚΑΡΑΣΑΝΤΕΣ
3. Μητροφάνης ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ
4. Γεώργιος ΛΕΚΑΚΗΣ
5. Αλέξανδρος ΜΑΡΚΟΥ
Αναρτήθηκε από crimesnews

Άρχισε η επέλαση της Κακοκαιρίας !

-Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε !
Οι αρχές είναι σε επιφυλακή για την επέλαση του χιονιά, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και στα πεδινά.
Αυτό σημαίνει ότι οι Εθνικοί μας δρόμοι κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων θα έχουν χιόνι και θα πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί για να μην έχουμε τα τραγικά αποτελέσματα, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Το ίδιο ισχύει και για μέσα στις πόλεις αφού τώρα με τον Καλλικράτη οι Δήμοι έχουν διευρυνθεί και φυσικά μαζί και τα προβλήματα.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ.Γ.ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.
Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ
Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:
Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

«Δεν καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας» !

Νέες διαψεύσεις από τον υφυπουργό εργασίας !
Δεν καταργούνται, τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου που παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο 2011 για ενίσχυση της επιδοτούμενης εργασίας.
Ο υφυπουργός Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ακούγονται για κατάργηση των επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ.
«Αυτό που εμείς διαβεβαιώνουμε είναι ότι κανείς άνεργος στο τόπο μας, δεν θα βρεθεί χωρίς επίδομα».
Ωστόσο ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση διαφοροποιεί την μέχρι πρότεινoς επιδοματική πολιτική με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
«Μέρος των χρημάτων που σήμερα διατίθενται σε ανέργους θα οδηγηθούν με την επιταγή επανένταξης ως επιδότηση εργασίας.
Μέσα στο 2011 ξεκινάει το πρόγραμμα για 10.000 ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με την επιταγή επανένταξης και την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να εργασθούν σε επιχειρήσεις».
Όπως είπε αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός που συμπληρώνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ μπορεί να μειωθεί και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ, που αξιοποιούνται για την ένταξη σε προγράμματα εργασίας.
«Όλη η φιλολογία και όλη η συζήτηση που γίνεται αυτές τις ημέρες είναι άνευ αντικειμένου.
Κανείς άνεργος δεν θα μείνει χωρίς επίδομα ανεργίας το διάστημα που και σήμερα το δικαιούται.
Όμως, σημαντικός αριθμός θα λάβει αντί επιδόματος επιταγή επανένταξης προκειμένου να ενταχθεί στην αγορά εργασίας και να δοθεί η δυνατότητα σε μια επιχείρηση σε συνδυασμό με την επιδότηση εργοδοτικής εισφοράς να τον προσλάβει», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, διέψευσε και το ενδεχόμενο να κοπεί το επίδομα ανεργίας για ζευγάρια που το ένα μέλος εργάζεται τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρχουν υψηλά εισοδήματα σε μια οικογένεια δεν μπορεί να δίδονται επιδόματα ανεργίας.


"Έλληνες βγάλτε τα πέρα μόνοι σας"

Αυστηρό μήνυμα της Σλοβακίας που είπε όχι στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας !! Την άρνηση της χώρας του στην απόφασης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της δεξιάς κυβέρνησης - να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, υπεραμύνεται εκ νέου με έμφαση και με αιχμές κατά της Αθήνας, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ιβάν Μίκλος, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» με τίτλο «Οι οικονομικές βοήθειες για την Ελλάδα ήταν λάθος».
Ο κ. Μίκλος αναφέρει πως η κυβέρνησή του (ένας τετραμερής συνασπισμός δεξιών κομμάτων) υποστηρίζει κατ΄ αρχήν τον Μηχανισμό Στήριξης του Ευρώ, όμως οι συγκεκριμένες οικονομικές βοήθειες για την Ελλάδα απλά δεν ήταν δίκαιες και για το λόγο αυτό ήταν εναντίον τους η σλοβακική κυβέρνηση.
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών προσθέτει πως δεν είναι δυνατό η κακοδιοίκηση να αποβαίνει σε βάρος φτωχότερων χωρών, προπάντων σε βάρος των πολιτών τους, και διατείνεται στη συνέχεια ότι στο μεταξύ είναι πλέον γενική η διαπίστωση ότι οι οικονομικές βοήθειες (σ.σ. προς την Ελλάδα) υπήρξαν λάθος, αλλά αυτή η διαπίστωση έρχεται πολύ αργά και δεν μπορεί πλέον να υπάρξει επιστροφή.

Σκόνταψε η Καλαμάτα - Χ με τον Διαγόρα !

Τριταιικός-Ολυμπιακός Κεφαλλονιάς 7-0
Καλαμάτα-Διαγόρας Βραχνέικων 0-0
Ζαβλάνι-Μεσσηνιακός 2-1
Ατρόμητος Λάππα-Πάμισος 1-0
Εθνικός Σαγέικων-Αχιλλέας/Εθνικός Αιγιάλειας 5-1
Σπάρτη-Αστέρας Αμαλιάδας 2-2
Κυπαρισσία-Κροκεές 3-0
Αστέρας Μαχαιράδου-Αχαϊκή 2-1

Επικίνδυνος λαγοκέφαλος στα δίχτυα ψαρά στην Κορώνη !!

Επικίνδυνος λαγοκέφαλος από τους μεγαλύτερους στο είδος του έπεσε στα δίχτυα ψαρά χθες το πρωί στην είσοδο του λιμανιού της Κορώνης. Ο λγοκέφαλος που ζυγίζει 1 κιλό και είχε μήκος 27 εκατοστών παραδόθηκε από τον επαγγελματία ψαρά που τον αναγνώρισε αμέσως στο λιμεναρχείο της Κορώνης ενώ στην συνέχεια ενημερώθηκε το αρμόδιο τμήμα αλιείας

16 σημεία « εμπόδια » στην Κορίνθου – Πατρών !

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας διαχείρισης του δρόμου Κορίνθου – Πατρών η αυξημένη κυκλοφορία του 3ημερου ίσως «κολλήσει τους οδηγούς » σε 16 σημεία τα οποία είναι 


« Ελληνορώσος » ο εκτελεστής των δύο αστυνομικών !

Αναγνωρίστηκε ένας απο τους δράστες της δολοφονίας των αστυνομικών !!
Ανθρωποκυνηγητό απο την αστυνομία για τον εντοπισμό των εκτελεστών των δυο νέων της ομάδας ΔΙΑΣ .Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της εκτέλεσης των δύο νεαρών ανδρών της ομάδας “ΔΙΑΣ”. Η νεότερη εξέλιξη είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικός που πήρε μέρος στην καταδίωξη αναγνώρισε έναν από αυτούς από φωτογραφία που του έδειξε η σήμανση. Όπως είπε, είναι σχεδόν βέβαιος ότι τον αναγνώρισε. Ο πυρήνας της ομάδας δολοφόνων αποτελείται από τρεις ελληνικής καταγωγής μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι δύο από αυτούς μάλιστα ήταν κρατούμενοι, πήραν άδεια από τη φυλακή και δεν επέστρεψαν ποτέ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμορία ευθύνεται για σωρεία ληστειών στην Αθήνα, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου στην ενέδρα του Ρέντη, θεωρείται αδίστακτος και επικίνδυνος.
Μέχρι στιγμής δύο φορές σήμανε συναγερμός καθώς οι αρχές θεώρησαν ότι βρίσκονταν κοντά στη σύλληψη, χωρίς ωστόσο να αποδώσει καρπούς η έρευνα

Ληστεία ..170.000 Ε στην Εθνική τράπεζα Σπάρτης !

Άφαντοι παραμένουν παρά τις έρευνες της Αστυνομίας οι τρεις ένοπλοι κακοποιοί που λήστεψαν το μεσημέρι της Παρασκευής το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Σπάρτη και κατάφεραν να διαφύγουν, έχοντας στα χέρια τους πλούσια λεία, ύψους 170.000 ευρώ! Οι κουκουλοφόροι φαίνεται πως είχαν μελετήσει πολύ καλά το σχέδιό τους και χτύπησαν στις 2.10 το μεσημέρι, την ώρα που οι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, για να τοποθετήσουν χρήματα στο ΑΤΜ. Οι δύο από τους κακοποιούς γκρέμισαν ξαφνικά με βαριοπούλα την τζαμαρία της τράπεζας, μπήκαν στο εσωτερικό και ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους με την απειλή «καλάσνικοφ». Αμέσως μετά, άρπαξαν τα χρήματα, βγήκαν τρέχοντας έξω και επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο συνεργός τους, με το οποίο διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους, αλλά ούτε το προφανώς κλεμμένο αυτοκίνητο δεν μπόρεσε να βρει.

Επιστολή φωτιά της λιμενοφύλακα που καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση !

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η αποκάλυψη του Flashnews.gr, ότι υψηλόβαθμος στέλεχος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, αποπειράθηκε να παρενοχλήσει σεξουαλικά μια συνάδελφό του ενώ και με μηνύματα στο τηλέφωνο παρενοχλούσε και γνωστή δημοσιογράφο του Ηρακλείου.
Σήμερα αποκαλύπτουμε την επιστολή που απέστειλε η λιμενοφύλακας στο blog Πειρατικό. Η ιστορία έχει πάρει ήδη το δρόμο της εσωτερικής διερεύνησης καθώς διενεργείται ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καταγγελία ευσταθεί
Στην επιστολή της που δημοσιοποιεί στο blog η λιμενοφύλακας αναφέρει:
«Το ζήτημα για το οποίο επιθυμώ να σας απασχολήσω λιγάκι , σας έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν και είναι εξαιρετικά σοβαρό και όσον αφορά την ποινική του διάσταση αλλά και για την ηθική και υπηρεσιακή του παράμετρο ….. και ακούει στο όνομα « σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας».
Για τη πρώτη αυτή παρέμβαση μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το θέμα αφορά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και ειδικότερα συγκεκριμένα άτομα ( αξιωματικούς και μη ) οι οποίοι βασιζόμενοι στο δήθεν αξίωμα τους , έχουν μπερδέψει την υπηρεσιακή ζωή με την προσωπική ζωή της κάθε συναδέλφου.
Για να γίνω όμως περισσότερο συγκεκριμένη, οφείλω να σας ενημερώσω ότι το θέμα έχει τεθεί κα παλαιότερα υπόψη και στον κύριο Λιμενάρχη Ηρακλείου από την ένωση προσωπικού ΛΣ ανατολικής Κρήτης , αλλά ουδέν βελτιώθηκε.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αναρτηθεί η παρούσα επιστολή στο blog σας και ευελπιστώ ότι το όλο θέμα θα λήξει σιωπηλά και άμεσα, πριν να αναγκαστώ να πω περισσότερα για το θέμα.
Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσω να αρκεστώ στα παραπάνω κομψά και αόριστα , λέγοντας μόνο τούτο: Ο βαθμός του Αντιπλοιάρχου για παράδειγμα ή του Ανθυπασπιστή για παράδειγμα, όπως και κανένας άλλος βαθμός, δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να παρενοχλεί σεξουαλικά κυρίες συναδέλφους και να μπερδεύουν την υπηρεσία με την ιδιωτική ζωή κάθε κυρίας ,επειδή είναι Λιμενοφύλακας ή προέρχεται από εκεί.
Ελπίζω να μην αναγκαστώ να επανέλθω , γιατί αν επανέλθω…… θα έχουμε ΕΔΕ και Εισαγγελίες Ναυτοδικείου……….
Θα ήθελα σε πρώτη φάση να αναρτηθεί η παρούσα επιστολή, προκειμένου να καταλάβουν οι εμπλεκόμενοι ( αν μπορούν ) ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια προ πολλού………
Παρακαλώ ο Λιμενάρχης Ηρακλείου να αξιολογήσει την παρούσα ( καθώς διαβάζει και αυτός το blog σας) και να προσπαθήσει να πράξει κάτι.
Σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες…………….
Η υπομονή και η ανοχή έχουν φτάσει και ξεπεράσει και τα πιο ελαστικά όρια.» flashnews.g

Πανελλαδική στάση εργασίας δικαστών και εισαγγελέων στις 10 Μαρτίου

Πανελλαδική στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ., διαμαρτυρόμενοι, όπως αναφέρουν, για τη συνεχώς επιχειρούμενη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ενώ τις ίδιες ώρες οι δικαστές της Αθήνας θα συγκεντρωθούν έξω από τον 'Αρειο Πάγο (Λ. Αλεξάνδρας).
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποφάσισαν την τρίωρη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων με αιτήματα:
α) Την άμεση κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης, με την οποία οι νεοεισερχόμενοι δικαστικοί λειτουργοί στον κλάδο, εντάσσονται στο ΙΚΑ.
β) Το σεβασμό της συνταγματικής επιταγής για ειδικό μισθολόγιο, κατοχύρωση των συντάξεων και ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους και
γ) Την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων.Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους οι τρεις Ενώσεις, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση, η οποία συστηματικά αποπειράται την υπαλληλοποίησή τους, συνειδητά αγνοεί ότι:
1) Ο θεσμικός ρόλος των τριών λειτουργιών του κράτους πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα και ισόρροπα
2) Η συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών πρέπει να εξασφαλίζεται από την ελληνική Πολιτεία με τις αποφάσεις της σε όλα τα επίπεδα
3) Το πλαίσιο λειτουργίας των άμεσων οργάνων του κράτους δεν μπορεί να είναι αντικείμενο περιστασιακών και εξωθεσμικών διαδικασιών ή διαβουλεύσεων.
Τέλος, συγκεντρώσεις εκτός από την Αθήνα θα πραγματοποιηθούν και στα κατά τόπους δικαστήρια της χώρας με την ενημέρωση και φροντίδα των εφετειακών επιτροπών και των προϊσταμένων των δικαστηρίων.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική Κορίνθου-Τρίπολης

Σταδιακά αρχίζει να αποκαθίσταται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης που είχε διακοπεί στο ρεύμα προς Τρίπολη λίγο πριν τα διόδια Σπαθοβουνίου όταν σημειώθηκε καραμπόλα τριών αυτοκινήτων και μέχρι αυτά να απομακρυνθούν.
Δημιουργήθηκε ουρά αρκετών χιλιομέτρων και εκνευρισμός στους οδηγούς, αλλά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και υπάρχει ροή αυτοκινήτων.

Νάντια Γιαννακοπούλου - «Αποπληρωμή στους αγρότες του κόστους έκδοσης οικοδομικών αδειών»

ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Αποπληρωμή στους αγρότες του κόστους έκδοσης οικοδομικών αδειών»
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι νέοι αγρότες, για την πολυετή καθυστέρηση της επιδότησης οικοδομικής άδειας πρώτης κατοικίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η επιδότηση αφορούσε στις αμοιβές των μηχανικών για τη σύνταξη της μελέτης έκδοσης οικοδομικής άδειας και επίβλεψη εκτέλεσης του έργου για πρώτη κατοικία αλλά και για αγροτικές κατασκευές (στάβλοι, αποθήκες, κλειστές δεξαμενές κλπ) των νέων αγροτών.
Το ποσοστό επιδότησης πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τις διατάξεις ανέρχεται στο 70% για τους νέους αγρότες αγροτικών περιοχών με πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκους και στο 50% για τις περιπτώσεις δικαιούχων που ενώ δεν ασκούν το επάγγελμα του αγρότη είναι μόνιμοι κάτοικοι ορεινών περιοχών.
Οι δικαιούχοι αγρότες που έκαναν χρήση της ευεργετικής αυτής διάταξης, βασίζονται στην εν λόγω επιδότηση αφού οι κατασκευές τους έχουν ολοκληρωθεί από καιρό.
Επειδή η αποκέντρωση και η διατήρηση του πληθυσμού της υπαίθρου προϋποθέτει ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο στην ύπαιθρο χώρα,
Επειδή στη δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, η ελληνική ύπαιθρος αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο αλλά και τη μεγαλύτερη ελπίδα για πολλές οικογένειες,
Επειδή η κρίση στην οικονομία και στον πρωτογενή τομέα έχουν εξασθενίσει τους αγρότες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να καταβάλει τα χρηματικά ποσά που οφείλει εδώ και τρία χρόνια στους δικαιούχους αγρότες;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των σαρακοστιανών !!

Σημαντικές αυξομειώσεις, σε σχέση με πέρσι, αλλά και μεγάλες διακυμάνσεις αναλόγως σημείου πώλησης, παρουσιάζουν φέτος οι τιμές των σαρακοστιανών, όπως προκύπτει από τιμοληψίες, που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι καταναλωτές πρέπει πάντα να κάνουν έρευνα αγοράς, πριν προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι και να έχουν κατά νου ότι η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα.
Αναλυτικότερα, στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές για τα καλαμάρια, που ξεκινούν από 10 και φτάνουν μέχρι τα 22 ευρώ το κιλό.
Προς 14 με 16 ευρώ πωλείται το χταπόδι, ενώ σημαντικά «τσιμπημένες», σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 25%, είναι οι τιμές της σουπιάς (10-15 ευρώ φέτος, από 8-14 πέρσι).
Με περσινές τιμές (5-6 ευρώ/μισό κιλό) θα προμηθευτούν φέτος τα συσκευασμένα μύδια οι καταναλωτές, ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται στις μεγάλες γαρίδες (17-38 ευρώ/κιλό φέτος από 14-35 πέρσι).
Αντίθετα, εάν οι καταναλωτές επιλέξουν μικρές γαρίδες, το όφελος για το πορτοφόλι τους θα είναι σημαντικό, χωρίς μεγάλες... απώλειες γεύσης (οι μικρές γαρίδες πωλούνται φέτος φθηνότερα κατά 16,6%-30% σε σχέση με πέρσι, στα 7-15 ευρώ/κιλό).
Οι υπόλοιπες τιμές των σαρακοστιανών έχουν, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, ως εξής:
- Καραβίδες: 20-30 ευρώ/κιλό
- Κυδώνια: 14-15 ευρώ/κιλό
- Ταραμάς (κιλό): 3,25-5,55 ευρώ
- Μελιτζανοσαλάτα (ευρώ/κιλό): 3,50-4,96
- Ελιές Καλαμών(ευρώ/κιλό): 5,60-8
- Τουρσί Διάφορα (ευρώ/κιλό): 1,90-2,90
- Χαλβάς (ευρώ/κιλό): 4,40-9,64._

Σεμινάριο από την Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας !

Η Ενωση Ξενοδόχων & ιδ. Τουριστικών καταλυμάτων στα πλάισια των προσπαθειών της για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στην περιοχή, θα πραγματοποιήσει επιμορφωτικό σεμινάριο για τα μέλη μας , την Τρίτη 08/03/11 και ώρα 04:30 στο ξενοδοχείο Kyparissia Beach.
Εισηγητής θα είναι ο κ. Ανδριανόπουλος Κώστας ( δ/ντης του Electra Hotel & Spa )
Η θεματολογία ειναι η εξής:
• Standards ποιοτικής εξυπηρέτησης πελατών
• Κατηγοριοποίηση ξενοδοχειακής πελατείας (Market Segmentation)
• Τηλεφωνική πώληση (Διερεύνηση αναγκών πελάτη – Δέσμευση – Up-selling – Cross-selling)
• Διαχείριση παραπόνων κι επιτυχημένες πρακτικές αποτελεσματικής επικοινωνίας («γλώσσα σώματος»)
• Οικονομικοί δείκτες στην ξενοδοχειακή διοίκηση
• Μεγιστοποίηση εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (YIELD MANAGEMENT)
• Διαχείριση παραπόνων κι επιτυχημένες πρακτικές αποτελεσματικής επικοινωνίας («γλώσσα σώματος»)

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας !!

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι συνυφασμένο με πλήθος εδεσμάτων, τα περισσότερα από αυτά «απαγορευμένα» και «ένοχα» για τον υπόλοιπο χρόνο. Πως τελικά μπορείτε να απολαύστε τα κούλουμα με μέτρο και χωρίς ενοχές;
Θαλασσινά οι κυρίαρχοι. Τα καλαμάρια, οι γαρίδες και το χταπόδι έχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μιας και αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας. Τα θαλασσινά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, περιέχουν ελάχιστο λίπος και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12 απαραίτητης για την σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού.
Tip! Τα 100 γρ. τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες μας δίνουν περίπου 230 θερμίδες , οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα και καλύτερα βραστά. Το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι.
Όσπρια… σύμμαχοι στο αδυνάτισμα! Εκτός των θαλασσινών το Σαρακοστιανό τραπέζι περιέχει και όσπρια, πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν τόσο στην μείωση της χοληστερόλης όσο και στην καλή υγεία του εντέρου. Παράλληλα, η παρουσία των οσπρίων στο σαρακαοστιανό τραπέζι σε συνδυασμό με τη σαλάτα μπορεί να μας προκαλέσει κορεσμό μειώνοντας την πιθανότητα τσιμπολογήματος.
Tip! Ένα φλιτζάνι φασόλια περιέχει 11,3 γρ. φυτικών ινών και περίπου 200 θερμίδες ενώ τα 5-6 ντολμαδάκια γύρω στις 190, προερχόμενες κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος.
Η λαγάνα. Το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας σύμφωνα με την παράδοση είναι άζυμος άρτος, ψωμί υποδεέστερης ποιότητας κατάλληλο για νηστεία. Φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι και μαγιά και η κάθε φέτα 25 γραμμαρίων έχει γύρω στις 80 θερμίδες. Αποφύγετε την υπερκατανάλωσή της.
Κρασί με μέτρο για υγιή καρδιά .Απαραίτητο συνοδευτικό του γεύματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό του των κόκκινων σταφυλιών. Το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, αυξάνει την αγγειοδιασταλτικότητα των αγγείων και μειώνει την πίεση, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Tip! Το ένα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες όσο περίπου μια φέτα ψωμί, για το λόγο αυτό καταναλώστε το με μέτρο - όχι πάνω από 2 ποτηράκια.
Και το γλυκό… Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν κλείνει ποτέ χωρίς το ιδιαίτερο γλυκό του, τον χαλβά. Ο χαλβάς παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του εν λόγω τροφίμου. Ένα μικρό κομμάτι χαλβά (περίπου 60 γρ) περιέχει ενέργεια μεγαλύτερη των 250 θερμίδων ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζει τον οργανισμό μας με σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο. Τελευταίες, μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως συστατικά του όπως η σεσαμίνη και η α-τοκοφερόλη φαίνεται ότι συμβάλλουν στην διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι και έτσι στην μείωση της αιθανόλης στο αίμα, μειώνοντας την αρνητική επίδραση του οινοπνεύματος.
Συνοψίζοντας, το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας συνδέεται με την ξεκούραση του οργανισμού από το κρέας της Αποκριάς. Τηρήστε το, λοιπόν, γευόμενοι όλες τις τροφές του αλλά με μέτρο μιας και εκτός από υψηλή θρεπτική έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ακολουθεί νηστεία σαράντα ημερών με τα θαλασσινά, τα όσπρια και ο χαλβάς θα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Συνάντηση υπ. Οικονομικών με τους 13 περιφερειάρχες !

TA οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 13 περιφέρειες της χώρας στα πρώτα βήματα εφαρμογής του «Καλλικράτη» συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση των 13 περιφερειαρχών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Η. Πλασκοβίτη. Η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε να δοθεί λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, τόσο για τα χρέη των προηγούμενων ετών με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας όσο και για την κάλυψη των αναγκών των δήμων που αναλαμβάνουν τη μεταφορά των μαθητών από την 1η Ιουλίου 2011. Οι 13 περιφερειάρχες έθεσαν επίσης τα θέματα της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων και συναποφασίστηκε να υπάρξει διάλογος τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο για την επίλυσή τους. Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Eνωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός δήλωσε ότι για να μπορέσουν οι 13 περιφερειάρχες να εξυπηρετήσουν τους πολίτες πρέπει να λύσουν πρώτα τα θέματα της γραφειοκρατίας και, δεύτερον, τα υπουργεία «να μας λύσουν τα χέρια για να μπορέσουμε από κοινού να βαδίσουμε».

"Carrefour" - Μεσσηνιακά προϊόντα από Απρίλη σε όλη την Ελλάδα !

Στα ράφια καταστημάτων του «Carrefour Μαρινόπουλος» σε όλη την Ελλάδα μπαίνουν από την 1η Απριλίου τυποποιημένα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα. Αυτό αποφασίστηκε χθες σε συνάντηση που είχαν με την κεντρική διοίκηση της εταιρείας στην Αθήνα εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της Μεσσηνίας, ως συνέχεια σχετικής επαφής που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό σε κατάστημα της «αλυσίδας» στη Καλαμάτα.
«Από την 1η του ερχόμενου μήνα θα πρέπει τα πράγματα να είναι στα ράφια» σημείωσε χθες στο «Θ» ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση. «Τελικά, συμφωνήσαμε για προώθηση των προϊόντων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στη Μεσσηνία ή σε κάποια μαγαζιά της Αθήνας και της Βόρειας Ελλάδας. Δέχθηκαν όλα τα προϊόντα που τους πήγαμε, δε θα μείνει κανένα έξω».
Πρόκειται για ελαιόλαδο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων, τις ομάδες παραγωγών «Νέα Εποχή» και «Ελαιώνας» Γαργαλιάνων, καθώς και το «Νηλέα» της Χώρας, όπως και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Επίσης, κρασί του οινοποιητικού συνεταιρισμού «Νέστωρ» από τον Πύργο Τριφυλίας και γλυκά του κουταλιού από το Σύλλογο Γυναικών Κυπαρισσίας. Από ιδιώτες, συμμετέχει με ξύδι η εταιρεία «Βρυώνη», ενώ ενδιαφέρον εξέφρασε και ο τυποποιητής προϊόντων ελιάς από την Κυπαρισσία Γιάννης Σταθόπουλος.
Για τους οικονομικούς όρους της συνεργασίας: «Αυτούς θα τους συζητήσουν οι τυποποιητές με τη διοίκηση της εταιρείας. Εμείς έχουμε τη διαβεβαίωση ότι για το ράφι δε θα πάρουν χρήματα. Επίσης, ζητήσαμε και μας υποσχέθηκαν ότι δε θα βάλουν πολύ δύσκολους όρους. Μας είπαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να μην πιέσουν τους συνεταιριστές. Πάντως, θέλουν να μπουν τα προϊόντα στα ράφια τους» κατέληξε ο κ. Μπουντουβάς. Θαρρος

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Βρήκαν… μπανάνες στα ρεζερβουάρ μας!

Όργιο νοθείας αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ !!
Με τοξικά απόβλητα από καμμένα λάδια μηχανής νοθεύουν ασυνείδητοι πρατηριούχοι, την βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράζουν ανυποψίαστοι καταναλωτές, καταστρέφοντας όχι μόνο τους κινητήρες των ΙΧ και τους λέβητες των σπιτιών μας, αλλά δηλητηριάζοντας και τον ίδιο τον αέρα που αναπνέουμε.
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ στην περιοχή της Καλαμάτας αποκάλυψαν την ύπαρξη κυκλώματος κακοποιών, που νοθεύει τα καύσιμα με «μπανάνες».
Οι ελεγκτές δεν έτριβαν τα μάτια τους όταν, σε επιτόπιους ελέγχους στα βενζινάδικα της Μεσσηνίας, βρήκαν και διάβασαν στα «κρυφά βιβλία των πρατηρίων, να αναγράφονται έξοδα αγοράς «μπανάνας».
Μη έχοντας αντικρίσει ποτέ άλλοτε κάτι παρόμοιο, έψαξαν και έμαθαν τελικά ότι με τον κωδικό όρο «μπανάνα», οι επιτήδειοι είχαν "βαφτίσει" τα καμμένα λάδια μηχανών αυτοκινήτων τα οποία, αντί να συλλεχθούν και να καταστραφούν με το τρόπο που ο νόμος προβλέπει, αποθηκεύονταν και τα αγόραζαν οι βενζινάδες της περιοχής, για να νοθεύσουν με αυτά το καύσιμο που πουλούσαν στους ανυποψίαστους πελάτες τους!
Όπως αποκαλύπτεται, οι «λαδιάρηδες», ξεπερνώντας κάθε όριο, αντί να κάνουν κρυφά ο καθένας για λογαριασμό του χρήση των χρησιμοποιημένων λαδιών, είχαν δημιουργήσει μια ολόκληρη δευτερογενή αγορά μεταπώλησης των τοξικών αυτών αποβλήτων, τα οποία απειλούν να καταστρέψουν όχι μόνο τους κινητήρες και καυστήρες, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον.
Όσο για την ονομασία «μπανάνα», οι αρμόδιοι εικάζουν πως ο όρος αυτός επελέγη επειδή παραπέμπει είτε στο κιτρινοπράσινο χρώμα του λαδιού, είτε στην ίδια την «μαϊμουδιά» την οποία σχεδίασαν οι ασυνείδητοι.
Για πρώτη φορά και λαθρεμπόριο βενζίνης στην Ελλάδα
Ενδεικτικό πάντως του πόσο «έχουν ξεφύγει» πλέον οι λαθρέμποροι κάθε μορφής και μεγέθους, είναι ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας ερευνώνται και υποθέσεις λαθρεμπόριας βενζίνης (όχι δηλαδή μόνο πετρελαίου). Όπως αποκάλυψε το Πρωτο Θέμα, δύο τουλάχιστον ελληνικές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, με εξαγωγική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, διακινούσαν δεκάδες χιλιάδες φορτία βενζίνης στη Βουλγαρία, αλλά σε εταιρίες-μαϊμού χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα.
Η αποκάλυψη έγινε όταν στο ΣΔΟΕ παρατήρησαν ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των εξαγωγών καυσίμων προς τη Βουλγαρία, μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Μετά από επαφές που είχε το ΣΔΟΕ με τις αρχές της γειτονικής χώρας, διαπίστωσε πως είχαν πλήρη άγνοια για την ύπαρξη των εταιριών που εμφανίζονταν ως αποδέκτες. Οι περισσότερες είχαν ιδρυθεί πρόσφατα αλλά με άσχετο αντικείμενο, που δεν δικαιολογούσε τόσο μεγάλες παραδόσεις φορτίων.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι δεν καταβλήθηκε στη χώρα μας ΦΠΑ ύψους εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα βυτία με τα καύσιμα επέστρεφαν πάλι στη χώρα μας γεμάτα, διοχετεύοντας το λαθραίο καύσιμο στην ελληνική αγορά. protothema.gr

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα !

Την Καθαρά Δευτέρα οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά σε όλη τη χώρα. Αυτό γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Απαισιοδοξίας το «ανάγνωσμα» κι όποιος αντέξει.

Ο Κλεισθένης γράφει.
Τα βασανιστικό ερώτημα βρίσκεται πλέον στα χείλη κάθε Έλληνα.
Μήπως πρέπει να το πάρουμε απόφαση;
Τα οικονομικά δεδομένα δυστυχώς είναι δυσοίωνα. Το χρέος είτε μετρηθεί είτε όχι είναι τόσο μεγάλο που δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ.
Μήπως πρέπει να αποδεχτούμε το μοιραίο δλδ την συνεχή κατοχή της χώρας απ΄ τους τροϊκάνους ή όποιους άλλους μας φορτώσουν στην πλάτη οι «πατριώτες» πολιτικοί μας ταγοί;
Το σάπιο πολιτικό σύστημα φαίνεται να είναι πανίσχυρο και να έχει διαβρώσει μέχρι και τον τελευταίο «πολίτη» αυτής της χώρας.
Παρά τα όσα τρελά γίνονται δυστυχώς η Ελληνική κοινωνία δεν αντιδρά, παρουσιάζει μια ανεξήγητη αδράνεια.
Μήπως πρέπει να αποδεχτούμε το μοιραίο δλδ την παραμονή της σαπίλας;
Η ανεργία καλπάζει και σε λίγο όλοι θα είμαστε άνεργοι αφού δεν φαίνεται φως στο τούνελ.
Μήπως πρέπει να το αποδεχτούμε και σιγά-σιγά να μάθουμε να μασάμε σαν κατσίκες αφού σε λίγο θα τρώμε χορτάρι για να επιβιώσουμε;
Ο ωμός εκβιασμός των λαθρομεταναστών απεργών πείνας και η αδυναμία επίλυσης του οξυμμένου προβλήματος με απροσδιόριστες επιπτώσεις είναι προάγγελος της «ες αεί» παραμονής και «κατοχής» της χώρας απ’ τους κάθε χρώματος και εθνικότητας λαθρομεταναστών.
Μήπως πρέπει να το αποδεχτούμε και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τις «απαραίτητες» ξένες γλώσσες για να συνεννοούμαστε μαζί τους, να πάρουμε ο καθένας από ένα Κοράνι και διαβάζοντάς το να προετοιμαζόμαστε για αλλαγή θρησκείας;
Τα όσα δυσάρεστα ακούγονται για την Θράκη, η κυκλοφορία σημαίας της ανεξάρτητης Κρήτης, οι αξιώσεις των Σκοπιανών για τη Μακεδονία, οι αξιώσεις των Τσάμηδων για την Ήπειρο, οι αξιώσεις των Τούρκων για το Αιγαίο κτλ σημαίνουν ότι επιδιώκεται η Ελλάδα να μικρύνει.
Μήπως πρέπει να το αποδεχτούμε και να ζήσουμε στην Αττική άντε και την Πελοπόννησο;
Οι κρατικές επιχειρήσεις, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα δημόσια κτίρια, τα δημόσια κτήματα κτλ θα πουληθούν.
Μας αφήνουν να κρατήσουμε την Ακρόπολη.
Ούτως ή άλλως η υπόλοιπη Ελλάδα θα κατοικείται από λαθρομετανάστες και σε λίγα χρόνια θα είμαστε τόσο λίγοι που θα χωράμε όλοι στην Ακρόπολη.
Μήπως πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να εγκατασταθούμε σ’ αυτήν;
Στο χώρο που λέγεται Ελλάδα επί πολλές χιλιετίες έζησαν κάποιοι που τους έλεγαν Έλληνες. Εμείς σήμερα δεν ζούμε σαν Έλληνες αλλά ζούμε στη χώρα των Ελλήνων.
Μήπως πρέπει να το αποδεχτούμε και να μην ονομαζόμαστε Έλληνες;
Μήπως; Λέω μήπως;
Υ/Φ Όποιος θέλει να βρίσει τον συντάκτη του όντως απαισιόδοξου και προσβλητικού κειμένου ας αναρωτηθεί πρώτα τι έκανε τα τελευταία χρόνια και τι κάνει σήμερα για να μην υπάρχουν αυτά τα μήπως.
http://ideopigi.blogspot.com/2011/03/blog-post_05.html

Ο Τύπος της Μεσσηνίας της 5-3-2011 !


Επιχορηγούνται οι δήμοι για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων !

Εκδόθηκαν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υπεγράφησαν και οι αποφάσεις επιχορήγησης των Δήμων και Περιφερειών ώστε να προχωρήσει η καταβολή των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτων.
Την καθησυχαστική αυτή απάντηση δίνει ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος στους βουλευτές του ΛΑΟΣ Αθανάσιο Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, μεταφέροντας την αγωνία και ανησυχία της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜεΑ) για την έγκαιρη καταβολή του επιδόματος κίνησης και του διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών τελικού σταδίου.
Με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι με την ψήφιση του "Καλλικράτη", η καταβολή επιδομάτων σε ΑΜεΑ και η έκδοση αποφάσεων κοινωνικής προστασίας ανήκουν στις πρόσθετες αρμοδιότητες των Δήμων από 1.1.2001.
Το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνει επιπλέον ο κ. Ντόλιος, έχει εκδώσει αναλυτικές εγκυκλίους με τις οποίες δίνονται σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις για την άσκηση μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, και των αρμοδιοτήτων που αφορούν στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων.
Ο κ. Ντόλιος αναφορικά με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, ενημερώνει επίσης τους βουλευτές του ΛΑΟΣ ότι εκδόθηκε η εγκύκλιος με την οποία ζητήθηκαν εγκαίρως αναλυτικά στοιχεία τόσο για τις κατηγορίες των επιδομάτων όσο και για τον αριθμό των δικαιούχων κάθε κατηγορίας αλλά και του αντίστοιχου κόστους.

Η 351η απόπειρα αυτοκτονίας λόγω χρεών στην Ελλάδα !

Η 351η απόπειρα έγινε στο Βόλο. !
Τους τελευταίους 16 μήνες έχουν γίνει 351 απόπειρες αυτοκτονίας λόγω οικονομικών προβλημάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών - Καταναλωτών – Δανειοληπτών
Ένας 45χρονος ξυλουργός, άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας γιατί αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Βούτηξε στο κενό από ύψος 10 μέτρων αλλά σώθηκε πέφτοντας στην ταράτσα διπλανής πολυκατοικίας.
Χρειάστηκε επιχείρηση από επτά πυροσβέστες με τρία οχήματα για να τον κατεβάσουν και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. thebest.gr

"Χορός" απολύσεων στην Ιόνια Οδό !

Ήρθε η πρώτη λίστα και έπεται και δεύτερη !
Το πρώτο πακέτο απολύσεων από την ΤΕΡΝΑ έφτασε ήδη στους παραλήπτες της με το που μπήκε ο Μάρτιος. Είναι περί τα 25 άτομα η πρώτη λίστα κι έπεται δεύτερη μεγαλύτερη καθώς τίποτα στον ορίζοντα δεν προοιωνίζεται θετικό για την εξέλιξη της Ιόνιας Οδού.
Η εξέλιξη έρχεται ως απάντηση σ' όσους υποστήριζαν, ότι οι εργασίες σταμάτησαν για λίγο ώστε να πιεστούν καταστάσεις.
Εν τω μεταξύ τα σοβαρά προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, και ιδιαίτερα της Ιόνιας οδού, αναδεικνύει με επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε μόλις προς συζήτηση στη Βουλή ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης.
Ειδικότερα στην Ερώτησή του (υπ' αρ. 629/03.03.2011) ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:
Οι συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας μας χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω του φθηνού κόστους κατασκευής των έργων και του φθηνού κόστους δανεισμού χωρίς κρατικές εγγυήσεις. Επιπλέον το Δημόσιο εισπράττει εγγυημένα το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων. Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα έργα που υλοποιούνται με αυτές τις συμβάσεις είναι μεγάλα.
Ειδικότερα, για την Ιόνια οδό, η οποία αποτελεί έργο ζωής για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόοδος το τελευταίο διάστημα. Στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ήπειρο ουσιαστικά δεν υπάρχουν εργοτάξια που δουλεύουν.
Οι ευθύνες του Υπουργείου Υποδομών είναι τεράστιες για τις καθυστερήσεις σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες. Επί μήνες δεν έχει πράξει το παραμικρό, τα έργα δεν προχωρούν, το τεχνικό δυναμικό οδηγείται στην ανεργία, κανένα χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων δεν τηρείται και το Υπουργείο αρκείται σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί δήθεν μείωσης των διοδίων, δηλώσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό Υποδομών:
• Σε ποιους λόγους οφείλεται η απραξία του Υπουργείου που οδήγησε την σύμπραξη των κατασκευαστριών εταιρειών στην παύση των εργασιών από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα;
• Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης; thebest.gr

Ο Πολιτιστικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδος !

Γράφει ο Δρ Δημήτρης Τερζάκης - Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Κρήτης
Ο πολιτιστικός τουρισμός ορίζεται ως η κυκλοφορία των ατόμων στα πολιτιστικά αξιοθέατα μακριά από τον τόπο κανονικής διαμονής, με την πρόθεση να συλλέξουν νέες πληροφορίες και εμπειρίες για να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές τους ανάγκες. Αυτή η μορφή τουρισμού είναι όλο και πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο και επιβεβαιώνεται από μια έκθεση του ΟΟΣΑ το 2009, η οποία αναφέρεται στο ρόλο του πολιτιστικού τουρισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη διαφόρων περιοχών του κόσμου.
Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού δεν δημιουργεί μόνο μια αίσθηση γνώσης και υπερηφάνειας για την τοπική ιστορία και ταυτότητα αλλά βοηθά στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε και στέλνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έγκριση την Πρόταση: ότι το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα απονέμεται σε μνημεία και φυσικούς, αρχαιολογικούς, αστικούς ή πολιτιστικούς χώρους, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία, στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα μπορεί να απονέμεται και σε τόπους μνήμης, καθώς και στην άυλη κληρονομιά ως συνδεόμενη με ένα τόπο, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ των στόχων αυτής της νομοθετικής πρότασης είναι η ενίσχυση των γνώσεων των νέων για την κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά και η τόνωση της συνείδησης της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας, καθώς και η προβολή των χώρων ως τουριστικών προορισμών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος των χώρων ή της περιοχής η οποία τους περιβάλλει.
Στη πρωτοβουλία αυτή θα συμμετάσχουν μόνο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δυνατότητα να προεπιλέξουν το πολύ δύο χώρους ανά διετία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιλέγει ένα χώρο ανά κράτος και επί πλέον δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να μπορούν να επιλέγουν χώρους από κοινού (διεθνικοί χώροι) στους οποίους θα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.
Για την Ελλάδα το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία ενός Δικτύου Περιοχών Πολιτιστικής Κληρονομιάς το οποίο εμπλουτιζόμενο με ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο Αθλητικός Τουρισμός, θα μπορέσει να αναπτύξει ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα συμβάλλει άμεσα στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδος.

Καταπέλτης ο Γ.Κουτσούλης κατά Π.Νίκα για τα σκουπίδια !

Συνειδητά ή από ανικανότητα μάς οδήγησε σε αδιέξοδο !!
Πολύ σκληρός ο πρώην Δήμαρχος Γ. Κουτσούλης κατά του σημερινού Δημάρχου Π. Νίκα σε επιστολή του σήμερα προς τα ΜΜΕ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ. ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Οι σωροί σκουπιδιών και η δυσοσμία που επικρατεί στους δρόμους της Καλαμάτας, φέρνουν στο νου μας τις θλιβερές ημέρες του 2002-03, τότε που η πόλη μας ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Τότε όμως υπήρχε δικαιολογία: Είχε κλείσει η μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΛΑΚ) με δικαστική απόφαση, και δεν υπήρχε χώρος ταφής, ή γενικά απόθεσης απορριμμάτων. Η πόλη δηλαδή ήταν παντελώς αθωράκιστη και βρισκόταν στο… έλεος των σκουπιδιών.Σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος, καμία δικαιολογία να επιστρέψουμε στις ημέρες των αρχών του 2003. Γιατί, η σημερινή δημοτική αρχή, το 2007, όταν ανέλαβε το Δήμο Καλαμάτας, παρέλαβε ένα ανανεωμένο στόλο απορριμματοφόρων, ένα σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, τη ΜΟΛΑΚ, επισκευασμένη με βελτιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία της, αποκαθιστώντας και τον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας που δυστυχώς είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Ακόμα παραδώσαμε μπαλοποιητή για τα αδρανή, ενώ εξασφαλίσαμε και ένα χώρο εναπόθεσης αδρανών («Μαραθόλακκα»), αδειοδοτημένο.Αναμφισβήτητα λοιπόν, παραδώσαμε το Δεκέμβριο του 2007 στη Δημοτική Αρχή -μετά από αγώνα 4 ετών, που δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε κατά προτεραιότητα το βραχνά των σκουπιδιών- όλα όσα χρειαζόταν για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να σχεδιάσει χωρίς την πίεση του χρόνου, όπως εμείς, το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων. Βέβαια, ο κάθε δήμαρχος έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει τη δική του πολιτική. Όταν όμως αποτυγχάνει και οδηγείται σε αδιέξοδα ο δήμος είναι υποχρέωσή του να κάνει τη δημόσια αυτοκριτική του, και να αναγνωρίζει τα λάθη και τις παραλήψεις του κι όχι να προσπαθεί να απέχει από τις ευθύνες του προβλήματος με αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις που απέχουν της αληθείας και δημιουργούν σύγχυση.Υποχρέωση όμως και κάθε πολίτη -και ιδιαίτερα εκείνου που έχει διατελέσει δήμαρχος και μάλιστα έχει διαχειριστεί και λύσει το πρόβλημα- είναι να τοποθετείται δημόσια, όχι με ιδιοκτησιακό αίσθημα, αλλά με ευθύνη και αγάπη απέναντι στην πόλη και τους συμπολίτες του που τον τίμησαν με την ψήφο τους. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι για μια ακόμη φορά οφείλω να αναδείξω την αλήθεια για τα απορρίμματα, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, κάτι που για περισσότερα από 4 χρόνια αρνείται να πράξει ο δήμαρχος.Του ζητάμε λοιπόν:1. Να παρουσιάσει τη μελέτη που, όπως ισχυρίζεται, για να επαναλειτουργήσει η ΜΟΛΑΚ χρειάζεται δαπάνες στο μηχανολογικό εξοπλισμό της ύψους 13 εκατομμυρίων €. Είναι απορίας άξιον αυτό, όταν είναι δεδομένο ότι στο τέλος του 2006, λίγο πριν παραδώσω τη Δημαρχία στον κ. Νίκα, οι υπεύθυνοι που είχαν οριστεί λειτούργησαν κανονικά τη ΜΟΛΑΚ, μετά την επισκευή της.2. Να εξηγήσει στους κατοίκους της Καλαμάτας γιατί δεν μερίμνησε για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ που έληξε το Σεπτέμβριο του 2009 και αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα σκουπίδια στους δρόμους. Είναι προφανές λοιπόν ότι στις προθέσεις του δημάρχου, ευθύς και εξαρχής, ήταν να μην λειτουργήσει ποτέ τη συγκεκριμένη μονάδα. 3. Να στοιχειοθετήσει γιατί, δηλώνοντας υπέρμαχος της κομποστοποίησης, απορρίπτει τη δοκιμασμένη και με τα σχετικά εχέγγυα για την ποιότητα του επεξεργασμένου προϊόντος λύση της ΜΟΛΑΚ και κυρίως με πολύ μικρό κόστος που συνολικά δεν υπερβαίνει τα 40 € τον τόννο, και προτιμά τις μεθόδους του «Σούκου» αρχικά και της RAM σήμερα, με βεβαρυμμένο κόστος (69 € τον τόννο)!4. Να θεμελιώσει εμπράκτως, θέτοντας σε λειτουργία τη ΜΟΛΑΚ, έστω και δοκιμαστικά, τους ισχυρισμούς του ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο στο οποίο «σκουπίδια βάζεις, σκουπίδια βγάζεις». Ή ας μας πει ο δήμαρχος έστω, σε ποία μελέτη ή άποψη ειδικού στηρίζει τον (έωλο) ισχυρισμό του;Είναι τέλος πασιφανές, ότι αν ο δήμαρχος ακολουθούσε την πολιτική μας και απέθετε στη «Μαραθόλακκα» μπαλοποιημένα αδρανή, όπως θα έπρεπε να κάνει από το 2007, με δεδομένη τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ, η οποία ήταν έτοιμη στο τέλος του 2006, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα σκουπιδιών στην Καλαμάτα.Αλήθεια κ. δήμαρχε, 4 χρόνια τώρα, τι έχεις κάνει ουσιαστικά για τα σκουπίδια, εκτός από το να κατηγορείς τους προηγούμενους δημάρχους, τον Περιφερειάρχη, την Κυβέρνηση και οποιονδήποτε άλλον, δηλαδή όλους τους άλλους εκτός από σένα; Η έννοια της αυτοκριτικής είναι άγνωστη για σένα; Γιώργος Ν. Κουτσούληςτ. Δήμαρχος Καλαμάτας Υ.Γ: Μπορείς να μας πεις δήμαρχε πόσο κοστίζουν οι σκουπιδοεργολάβοι τους οποίους μετά βδελυγμίας απεκήρυττες μέχρι και πριν τους εκλογές του Νοεμβρίου, τότε που τους “επιστράτευσες” για να κερδίσεις την… παρτίδα;

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ η ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ -Το δημόσιο των ποιο απίθανων …επιδομάτων !!

Το πελατειακό κράτος στο μεγαλείο του. Ας θαυμάσουμε την ευρηματικότητα των ανθρώπων...που αρμέγαν το κράτος, όλους μας, για δεκαετίες, μέχρι τελικής πτώσεως (ΔΝΤ) και τώρα ανέλαβαν την σωτηρία μας.
10 - Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ)
09 – Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ)
08 – Επίδομα προπέλας (Λιμενικό)
07 – Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ)
06 - Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο)
05 - Επίδομα παραλαβής - παράδοσης λεωφορείων.
04 - Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ)
03 – Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης)
02 – Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ)
01 - ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν. (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων)
Περαστικά μας.. on-news

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου