20.7.19

Τι αποκαλύπτει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία μας

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η γλώσσα μας, μπορεί να είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης της γενικότερης υγείας μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που κάθε παθολόγος ξεκινάει την πρώτη εξέταση ενός ατόμου, ζητώντας του να ανοίξει το στόμα και να δει την γλώσσα του!
Η γλώσσα του ανθρώπου έχει κανονικά ένα ανοιχτό ροζ χρώμα. Αλλά μπορεί να αλλάξει χρώμα και υφή, ανάλογα με κάποιο πρόβλημα που, ενδεχομένως, να υπάρχει στον οργανισμό.

Δείτε τι δείχνει για την υγεία σας το χρώμα της γλώσσας σας:

Κόκκινο “της φράουλας”
Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης. Μια γυαλιστερή, έντονα κόκκινη γλώσσα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας λείπει σίδηρος ή Β12. Η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος απαιτούνται για να ωριμάσουν οι μικροσκοπικές απολήξεις στη γλώσσα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πόνο, όταν καταναλώνετε καυτά υγρά ή πικάντικες τροφές.

Καφέ ή μαύρο “τρίχωμα”
Θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου καλή στοματική υγιεινή. Μια γλώσσα που καλύπτεται από σκούρο “τρίχωμα” μπορεί να φαίνεται άσχημη στην όψη, αλλά οι γιατροί συμφωνούν ότι δεν είναι αιτία για μεγάλη ανησυχία. Οι απολήξεις της γλώσσας συνήθως φθείρονται από το μάσημα και την κατάποση, αλλά μερικές φορές μπορεί να γίνουν πολύ τραχιές, γεγονός που τις καθιστά πιο πιθανό να φιλοξενούν βακτήρια ή να αποχρωματιστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και προβλήματα γεύσης.

Λευκό χρώμα
Μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια μόλυνση στην στοματική κοιλότητα, κυρίως. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν λευκά σημάδια στην γλώσσα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των βακτηρίων της γλώσσας, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς που συνυπάρχουν σε ισορροπία. Η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια και διαταράσσει αυτή την ισορροπία, επιτρέποντας σε άλλους μικροοργανισμούς να υπερ-αναπτυχθούν.

Ραγάδες
Είναι ένα απλό σημάδι γήρανσης του οργανισμού. Οι ρωγμές δεν αποτελούν κάποιο σημαντικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι πιο ανεπτυγμένες και να εκδηλωθούν νωρίτερα χρονικά, αν έχετε γενικότερη κακή στοματική υγιεινή. Ταυτόχρονα, όμως, από τη στιγμή που εμφανίζονται, πρέπει να καθαρίζετε πολύ καλά τη γλώσσα σας, πειδή μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες μέσα σε αυτές τις αυλακώσεις.


 iatropedia.gr

Λέκκας: Τι πρέπει να περιμένουμε μετά τα 5,1 Ρίχτερ στην Αττική

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για έναν μεγάλο σεισμό. Όσο περνάνε οι ώρες απομειώνεται η πιθανότητα να υπάρχει κάποιος σεισμός της τάξεως έστω και των 5,2, των 5,3 βαθμών. Αυτό που περιμένουμε είναι μερικούς μικρούς μετασεισμούς,οι οποίοι ενδεχομένως να μην γίνουν αισθητοί. Ενδεχομένως να υπάρξει και ένας σεισμός των 4,1, των 4,2 βαθμών που θα σφραγίσει τη μετασεισμική δραστηριότητα. Οπότε οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν αλλά να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Όσο για τις κατηγορίες του Δημήτρη Τσελέντη ότι ο ΟΑΣΠ δεν έπαιξε τον ρόλο που έπρεπε ο κ. Λέκκας υπογράμμισε: "Ο ΟΑΣΠ διαχρονικά τα 35 χρόνια παίζει πολύ σημαντικό ρόλ, ο οποίος έχει ουσιαστικά αναγνωριστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Έχει προσφέρει τα μέγιστα στην αντισεισμική θωράκιση της χώρας... Το έργο του ΟΑΣΠ είναι τεράστιο και δεν μπορεί να απομειώνεται από μια κρίση".


 enikos.gr

Ομάδα 20 ατόμων επιτέθηκε με καδρόνια σε αστυνομικούς κοντά στη γερμανική πρεσβεία

Η ομάδα των 20 ατόμων, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκε στους αστυνομικούς με καδρόνια, μπουνιές και κλωτσιές. Όπως αναφέρεται, επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό φραγμό και να πλησιάσουν στο κτίριο της πρεσβείας, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας.
Οι αστυνομικοί απέτρεψαν την επίθεση και κατάφεραν να συλλάβουν τα έξι άτομα, τα οποία στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν αντιστάθηκαν, απωθώντας τους αστυνομικούς με τα χέρια και τα πόδια τους.
Κατά την επιχείρηση για την αποτροπή της επίθεσης και τη σύλληψη των ατόμων τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, που φέρουν εκδορές (γδαρσίματα) και οιδήματα (πρήξιμο) σύμφωνα με γνωμάτευση του 401 Γενικού Νοσοκομείου.

Οι πέντε συλληφθέντες αλλοδαποί φέρονται να αρνήθηκαν την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία δακτυλοσκόπησής τους.

Σε βάρος των έξι συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, αντίστασης, εξύβρισης, διατάραξης κοινής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων και άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα (20.07.2019) στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου τους ορίστηκε τακτική δικάσιμος και ο περιοριστικός όρος της υποχρέωσης εμφάνισής τους σε αστυνομικό τμήμα κάθε δύο ημέρες.



 newsit.gr

Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός Αττικής

Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός Αττικής μεταφέρονται εκτός Αττικής όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις.

Όπως δήλωσε, οι εγκαταστάσεις θα γκρεμιστούν και τη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο.

Ναυτία στο ταξίδι: Πώς θα απαλλαγείτε

Η ναυτία που πιάνει πολλούς ανθρώπους, όταν ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή πλοίο (συνήθως), εκδηλώνεται με ζαλάδα και γενικευμένη δυσφορία και είναι μια πολύ κοινή διαταραχή του έσω ωτός που προκαλείται από την επαναλαμβανόμενη κίνηση.
 
Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει ναυτία σε ένα ταξίδι, αλλά η ευαισθησία του καθενός σε αυτή την πάθηση διαφέρει ως προς τον βαθμό ευαισθησίας του. Η ναυτία επηρεάζει συνήθως τα παιδιά 2-12 ετών, τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα που είναι επιρρεπή σε ημικρανίες.
Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τη ναυτία στο ταξίδι
Αν και να είναι πρακτικά αδύνατο να αποτρέψετε όλα τα συμπτώματα της ναυτίας (ζαλάδα, έμετος, εφίδρωση, δυσφορία), οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη σοβαρότητά τους:
  • Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων, ποτών και αλκοόλ πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ και τις τροφές που ήδη γνωρίζετε ότι σας δυσκολεύουν στην πέψη. Τα “βαριά”, πικάντικα, ή πλούσια σε λιπαρά φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία σε πολλούς ανθρώπους.
  • Αποφύγετε τις έντονες οσμές των τροφίμων.
  • Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα κάθισμα, όπου μπορείτε να απολαύσετε την διαδρομή και την κίνηση του οχήματος (αυτοκίνητο, πλοίο κλπ). Η μέση ενός αεροπλάνου πάνω από την πτέρυγα είναι η πιο ήρεμη περιοχή του αεροπλάνου. Σε ένα πλοίο, αυτό το σημείο είναι οι καμπίνες κοντά στο κέντρο του πλοίου, οι οποίες κουνιούνται λιγότερο από τα κύματα σε σύγκριση με τις καμπίνες στα πιο ψηλά καταστρώματα ή τις εξωτερικές καμπίνες.
  • Μην κάθεστε αντίθετα (δηλαδή με την πλάτη προς τα πίσω) από την κατεύθυνση του οχήματος.
  • Καθίστε στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου.
  • Μην διαβάζετε ενώ ταξιδεύετε.
  • Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή πλοίο/σκάφος, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το βλέμμα σας σταθερά στον ορίζοντα ή σε ένα σταθερό σημείο.
  • Ανοίξτε μια οπή εξαερισμού ή κάποια πηγή του φρέσκου αέρα να σας χτυπάει στο πρόσωπο, αν είναι δυνατόν.
  • Καλό είναι να μην μιλάτε για τη ναυτία και τα συμπτώματά της την ώρα του ταξιδιού. Και μόνο η ακρόαση ή η συζήτηση για τη ναυτία μπορεί μερικές φορές να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα.
  • Μην διστάσετε να πάρετε κάποια απλά φάρμακα με μεκλιζίνη ως ένα πολύ αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο για σύντομα ταξίδια ή για ήπιες περιπτώσεις ναυτίας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να επιλέξει να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα για μεγαλύτερα ταξίδια ή αν επανειλημμένα εκδηλώνετε ναυτία. Ένα τέτοιο φάρμακο είναι πιθανό να περιέχει σκοπολαμίνη, η οποία συχνά είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της ναυτίας. Να θυμάστε ότι η σκοπολαμίνη μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και έχει και άλλες παρενέργειες, και η χρήση της θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας πριν από το ταξίδι σας.
 
  iatropedia.gr

Στις 19 Ιουλίου 1974 φτάνουν στην Κύπρο, στις 20 γνωρίζουν τον πόλεμο

 
Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και μετά από περιπλάνηση περίπου μιας εβδομάδας στη θάλασσα μεταξύ Ρόδου και Κύπρου το αρματαγωγό που μεταφέρει την 107 σειρά της ΕΛΔΥΚ, φτάνει στο λιμάνι της Αμμοχώστου και αποβιβάζει τους περίπου 1.200 στρατιώτες. Είναι 19 Ιουλίου του 1974.

   Ανάμεσά τους ο Γιώργος Χουλιαράς και ο Γιώργος Βουρλιόγκας δύο γειτονόπουλα 20 χρόνων από τη συνοικία του Αγίου Δημητρίου στην Πάτρα, που η προηγούμενη ζωή τους δεν τους είχε κάνει φίλους, αλλά οι επόμενες ώρες, ημέρες και χρόνια τους έκαναν συμπολεμιστές.
   «Φτάσαμε μετά από μεγάλο ταξίδι, επιτέλους στην Κύπρο. Είχαμε φύγει από το λιμάνι των Κεχριών στις 14 του μήνα» αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χουλιαράς «και ενώ το ταξίδι ήταν περίπου τρεις μέρες, εμείς το κάναμε έξι. Στο πλοίο πάνω μάθαμε για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Αλλά κάτι οι καθησυχαστικές δηλώσεις των αξιωματικών κάτι το ανέμελο της ηλικίας, που να φανταστούμε το μετά...»
   Μετά την αποβίβαση οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και χωρίστηκαν σε διαφορετικούς λόχους και μετά στους θαλάμους. Μια ήρεμη νύχτα πριν ξημερώσει η τραγωδία...
   «Την ώρα που είχαμε πάει για το πρωινό ρόφημα, λίγο πριν τις έξι, ακούσαμε αεροπλάνα να πετούν πάνω από το στρατόπεδο και πριν προλάβουμε καλά-καλά να καταλάβουμε τι συμβαίνει άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες», θυμάται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χουλιαράς. «Πρώτα οι βόμβες έπεσαν στο γήπεδο και μετά στα κτήρια. Στις 10:30 μας μάζεψαν για να κάνουμε επίθεση κατά του τουρκικού στρατοπέδου, στο Κιόνελι. Ξεκινήσαμε, προχωρήσαμε αλλά ήταν αδύνατο να συνεχίσουμε και μας είπαν να γυρίσουμε πίσω. Τα αεροπλάνα συνέχιζαν τον βομβαρδισμό ενώ είχαν αρχίσει να πέφτουν και οι αλεξιπτωτιστές. Το βράδυ μας μέτρησαν, δηλαδή φωνάζανε τα ονόματά μας και τότε κατάλαβα ότι τουλάχιστον 7 ή 8 δεν ήσαν πια μαζί μας...»
   Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και την επομένη νύχτα ο στρατιώτης Χουλιαράς λαμβάνει εντολή να τοποθετηθεί σε ακροαστικό φυλάκιο. Στην ουσία δηλαδή να βγει εκτός των συρματοπλεγμάτων του στρατοπέδου και να προσπαθήσει να ακούσει ή να δει εάν πλησιάζουν οι Τούρκοι.
   «Φοβήθηκα γιατί εκεί θα ήμουν μόνος μου απέναντι σε Τούρκους λοκατζήδες. Αλλά τι να κάνω, πήγα. Έπιασα θέση σε ένα μικρό ύψωμα και κάποια στιγμή άρχισα να ακούω κάτι θορύβους. Με προσοχή επέστρεψα στο στρατόπεδο και ενημέρωσα τον αρχιλοχία μου, που δεν με πίστεψε. Άντε ρε φοβητσιάρη μου είπε. Φεύγω τότε και πάω και το λέω και στον λοχαγό. Και πριν προλάβει να ειδοποιήσει ότι έρχονται, βλέπει κάποιους και τους φωνάζει "Αλτ, τις ει". Και του απαντά μια φωνή. «Τι φωνάζεις βρε βλάκα; Έλληνες είμαστε». Το άκουσα καθαρότατα, ελληνικά. Του ζητά το παρασύνθημα χωρίς να πάρει απάντηση. Και δίνει εντολή για πυρ. Εκεί πρέπει να χάσανε πολλούς, άκουγες σκουσμάρια... Όταν ξαναβγήκα μαζί με άλλους σε ακροαστικά φυλάκια, είδα νεκρούς, όπλα και πυρομαχικά που είχαν εγκαταλείψει..» 
   Μόλις 20 χρόνων πέφτουν στη φωτιά της μάχης και πυροβολούν για πρώτη φορά. Ανθρώπινους στόχους. Το θυμούνται το συναίσθημα. Εάν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η μάχη και ο πόλεμος έχουν τέτοια συναισθήματα. «Εγώ έριχνα στο ψαχνό γιατί πόλεμος ήταν, εάν δεν σκοτώσω θα με σκοτώσουν», θυμάται ο κ. Χουλιαράς αν και παραδέχεται πως το πρωί της πρώτης ημέρας «με έπιασε ταραχή. Σκέφτηκα την μάνα μου και τον πατέρα μου γιατί είχαμε χάσει και τον αδελφό μου 17 χρόνων... Σας το λέω και ανατριχιάζω, σοκαρίστηκα. Αλλά όταν άρχισε το μπαμ δεν σκεφτόμουν τίποτα. Μόνο πώς θα γλιτώσω και πόσους θα μπορέσω να ....» 
   Η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη αλλά και την ψυχή του Γιώργου Βουρλιόγκα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού ήταν εκεί μέχρι την ύστατη στιγμή, όταν δόθηκε η εντολή για την απαγκίστρωση.
   «Ήμουν στον 2ο λόχο, τον λόχο Προμαχώνα» αφηγείται στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Φύγαμε τελευταίοι από τις θέσεις μας. Πολεμήσαμε με την ψυχή μας. Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτή. Οι Τούρκοι είχαν μέσα που εμείς δεν διαθέταμε όπως βαρέα όπλα και άρματά μάχης. Ωστόσο πολεμήσαμε μέχρι το τέλος. Είμαστε από τους τυχερούς που αν και βρεθήκαμε στη δίνη της μάχης δεν τραυματιστήκαμε. Όμως πολλά παιδιά που κατάφεραν να γυρίσουν στην Ελλάδα ήσαν τραυματίες και πολλοί είχαν ψυχολογικά τραύματα που τους ακολούθησαν στη ζωή τους...»
   Ξεχνιούνται άραγε αυτές οι εμπειρίες; Τα χρόνια που περνούν, 45 σήμερα, είναι αρκετά να διαγράψουν μνήμες και σκιές ρωτάμε τον κ. Βουρλιόγκα;
   «Όχι δεν ξεχνιούνται, αλλά και δεν έρχονται μόλις τις αναζητήσεις. Το μυαλό μας επιστρέφει σε κείνες τις μέρες όταν βρεθούμε πάλι οι συμπολεμιστές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην θυμηθούμε τα γεγονότα. Αλλά γενικά υπάρχουν στιγμές που ακόμη και εάν προκληθούμε από κάποιους που θέλουν να μάθουν τι έγινε τότε, δεν σου έρχεται η διάθεση να το κουβεντιάσεις. Δεν είναι μνήμες τεχνητές, αλλά βιωματικές».
   Δεκαεπτά μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 1975 επιστρέφουν στην Ελλάδα, πάλι στο λιμάνι των Κεχριών. «Δεκαεπτά μήνες στην πρώτη γραμμή» όπως λένε και οι δύο χαρακτηριστικά.
   Και η ζωή συνεχίστηκε. Οι τότε 20χρονοι, σήμερα σε ηλικία 65 ετών έφτιαξαν τη ζωή τους, αλλά ένα κομμάτι τους έχει παραμείνει σε εκείνο το τραγικό καλοκαίρι της νεότητάς τους, στις μνήμες που ακόμη και σήμερα ανακαλούνται κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της 20ης Ιουλίου του 1974.
   Το ότι δεν έχουν ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουν αποτελεί το γεγονός ότι παραμένουν δραστήρια μέλη του συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου Ν. Αχαϊας, ο κ. Χουλιαράς από την θέση του προέδρου και ο κ. Βουρλιόγκας από τη θέση του αντιπροέδρου.
   «Όλα αυτά τα χρόνια, μιλώντας με δεκάδες συμπολεμιστές μου από όλη την Ελλάδα έχουμε ένα παράπονο. Ότι δεν αναγνωρίστηκε η συμμετοχή μας και η όποια προσφορά μας εκείνο το τραγικό καλοκαίρι του 1974. Θα ήταν η ηθική μας ανταμοιβή. Και είναι θετικό το γεγονός ότι πρόσφατα έστω ένα τμήμα από αυτό που αποκαλείται "Φάκελος της Κύπρου" δόθηκε στη δημοσιότητα», προσθέτει ο κ. Βουρλιόγκας. 

Έκλεψαν διασώστη του ΕΚΑΒ την ώρα επέμβασης σε περιστατικό στην Ηλεία

Διασώστης του ΕΚΑΒ στην Ηλεία, έπεσε θύμα κλοπής από άγνωστους δράστες, το βράδυ της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, το πλήρωμα κλήθηκε για να συνδράμει σε ένα ορθοπεδικό περιστατικό στο Λευκοχώρι.
Οι διασώστες κατέβηκαν από το ασθενοφόρο για να μεταβούν στο σπίτι του ασθενή. Εκείνη την ώρα οι άγνωστοι δράστες βρήκαν την ευκαιρία και άνοιξαν την πόρτα για να αρπάξουν ένα τσαντάκι το οποίο περιείχε κάποια προσωπικά είδη του διασώστη και άλλα αντικείμενα της δουλειάς του.
Το χτύπημα ήταν άμεσο και μέχρι να βγουν και πάλι από το σπίτι οι διασώστες οι δράστες είχαν ήδη απομακρυνθεί.
Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 11 το βράδυ και ενημερώθηκε άμεσα η Αστυνομία, που διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Τα 25 ρήγματα που ανησυχούν γεωλόγους και σεισμολόγους

Ανησυχία αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι σεισμολόγοι μία μέρα μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε χθες Παρασκευή μεσημέρι στην Αττική τρομοκρατώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας που βγήκαν σε δρόμους και πλατείες.
Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για να εκτιμήσει την κατάσταση. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος καθώς η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά έχοντας φθίνουσα πορεία. Ο σεισμός, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999.
Τις 49 φτάνουν οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού στην Μαγούλα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε αρκετά καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλα δείχνουν πως η εξέλιξη είναι ομαλή. Τόνισε ότι «με ελάχιστη επιφύλαξη, όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός».
Την ίδια στιγμή, παλαιότερες έρευνες που δημοσιεύτηκαν, δείχνουν ότι εντός και γύρω από την Αττική υπάρχουν 25 άγνωστα ρήγματα που προκαλούν ανησυχία σε γεωλόγους και σεισμολόγους
Πρόκειται για ρήγματα τα οποία έχουν καταγραφεί μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Σεπτέμβριο του 1999 και έχουν εντοπιστεί στον Νότιο Ευβοϊκό, το Πόρτο Ράφτη και τη Νέα Μάκρη, τον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό, τη Βόρεια Πάρνηθα και την Κακιά Σκάλα, σύμφωνα με τα Νέα.
Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί δύο νέα ρήγματα στον υποθαλάσσιο χώρο του Νοτίου Ευβοϊκού, δύο σε Κάρυστο - Πόρτο Ράφτη, τέσσερα στον Σαρωνικό, 4-5 στον Κορινθιακό, 4-5 στη ζώνη της Βόρειας Πάρνηθας, και 4- 5 στη ζώνη της Πάρνηθας - Γερανίων και Κακιάς Σκάλας.
Τα 19 ενεργά ρήγματα
Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σκύρο, στη Λέσβο και στον Άγιο Ευστράτιο κρύβει συνολικά 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα, μήκους άνω των επτά χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,1 έως 7,4 βαθμών, σύμφωνα με τις μελέτες της επιστημονικής ομάδας τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Παπανικολάου.
Τα 8 από αυτά τα ρήγματα μπορούν να «δώσουν» σεισμούς, άνω των 7 βαθμών, χωρίς όμως να είναι δυνατό να προσδιορισθεί χρονικά εάν αυτός θα συμβεί σε μερικά χρόνια ή σε δεκάδες χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση πριν από μερικά χρόνια στο περιοδικό «Marine Geology» (Θαλάσσια Γεωλογία).
Σύμφωνα με άλλες έρευνες, και στο βυθό του Αιγαίου υπάρχουν πολλά ρήγματα. Ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό υπάρχουν συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Επίσης φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια, αλλά μόνο ο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι ενεργός, όπως προκύπτει από παλαιότερες έρευνες ξένων και Ελλήνων γεω-επιστημόνων στην περιοχή.
Τέλος, όσον αφορά τον κίνδυνο για ένα τσουνάμι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περιοχή έχει το σεισμικό δυναμικό που χρειάζεται καθώς και πολλά απότομα ασταθή πρανή με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών, που μπορούν να δώσουν τσουνάμι, εφόσον ενεργοποιηθούν, όπως έγινε το 1956 με το μεγαλύτερο τσουνάμι του 20ου αιώνα στη Μεσόγειο.

Σε δύο φάσεις η μείωση του ΕΝΦΙΑ, διευρύνονται οι 120 δόσεις

Για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο δόσεις έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για μείωση φόρων, και αυτό θα φανεί και στον ΕΝΦΙΑ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε δύο φάσεις, πληρωμή του σε 20 δόσεις τον πρώτο χρόνο και 10 τον δεύτερο.
Σχετικά με το αφορολόγητο, σημείωσε ότι αυτό θα μείνει στα ίδια σημερινά επίπεδα, και θα αυξάνεται για κάθε παιδί που θα έχει μια οικογένεια..
Η κυβέρνηση μάλιστα όπως ανέφερε η κυβέρνηση θα φέρει φορολογικό νομοσχέδιο στην Βουλή, μετά από αυτό για το επιτελικό κράτος. Και για τα δύο υπάρχει στόχος να έχουν ψηφιστεί και να έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο.
«Δεν έχουν αντίρρηση οι δανειστές»
Όπως είπε ο κ. Πέτσας, οι δανειστές δεν έχουν αντίρρηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς αυτό είναι μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή.
Εξήγησε ότι το σχέδιο για την φορολογία περιλαμβάνει μείωση συντελεστών σταδιακά σε βάθος τετραετίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως εφόσον δείξει η κυβέρνηση δείγματα γραφής, τότε θα ζητηθεί να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«120 δόσεις και στις επιχειρήσεις»
Σχετικά με τις 120 δόσεις, τόνισε ότι είναι ρύθμιση απαραίτητη για την ιδιωτική οικονομία, γι αυτό και σκοπός είναι να εφαρμοστεί και στις επιχειρήσεις.
Ανέφερε επίσης πως στόχος είναι το επιτόκιο να μειωθεί στο 3%.
«Τα πανεπιστήμια θα γίνουν όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι»
Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας πως τα πανεπιστήμια θα γίνουν όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι με την αστυνομία να μπορεί να παρεμβαίνει.
Σχετικά με τον σεισμό ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «τo πρόβλημα δεν είναι στο κράτος. Υπάρχει το κράτος και λειτουργεί. Ο κάθε υπηρεσιακός παράγοντας ζητεί όμως πολιτική καθοδήγηση από τους ηγέτες του. Αυτοί δίνουν το παράδειγμα και την κατεύθυνση, όχι για τα υπηρεσιακά θέματα αλλά για να αποφεύγονται σφάλματα κι ολιγωρίες».
Όπως είπε έτσι έπραξε και η κυβέρνηση τόσο στα τραγικά γεγονότα στην Χαλκιδική όσο και στον σεισμό της Αθήνας.
«Δεν υπήρχε θέμα Σαμαρά στην Κομισιόν»
Σχετικά με τον Έλληνα Επίτροπο στην Κομισιόν τόνισε πως εφόσον δεν υπήρχε θέμα η χώρα να αναλάβει την αντιπροεδρία της Κομισιόν δεν υπήρξε επί της ουσίας και θέμα Σαμαρά, καθώς δεν μπορούσε ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι ένας απλός επίτροπος.

 Newsit.gr

Μεγάλη φωτιά απειλεί σπίτια στο Ναύπλιο

Εκλεισε ο δρόμος προς Καραθώνα
Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει αυτή την ώρα στην περιοχή Κουτσούρια στην Πρόνοια Ναυπλίου.
Η πυρκαγιά απειλει σπίτια
Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και έχει όπως αναφέρει το argonafplia.gr απειλεί τις αυλές των σπιτιών και σχεδόν έχει φτάσει στην μάντρα του νεκροταφείου Ναυπλίου.
Η Πυροσβεστική Ναυπλίου επιχειρεί αυτή τη στιγμή με όλες τις επίγειες δυνάμεις της με τον άνεμο να είναι ιδιαίτερα δυνατός. Ενισχύσεις έρχονται αυτή τη ώρα από το Άργος ενώ έχει κλείσει ο δρόμος προς Καραθώνα. Τα τελευταία λεπτά έφτασαν και Πετσετέλ αεροσκάφη για να προλάβουν την επέλαση της φωτιάς προς τα σπίτια.

33χρονος πέθανε κάνοντας πεζοπορία

Διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο αλλά ήταν αργά

Σοκ και θρήνος στην Κάλυμνο από την θλιβερή είδηση ότι ένας 33χρονος άφησε την τελευταία του πνοή χθες Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, ανεβαίνοντας με πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία.
Παραμονή του Προφήτη Ηλία και αρκετός ο κόσμος που όπως κάθε χρόνο ανηφόρισαν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων, από τα υψηλότερα σημεία της Καλύμνου, για τον εσπερινό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kalymnos-news.gr ο 33χρονος μαζί με φίλους και συγγενείς ανεβαίνοντας κι αυτός προς τον Προφήτη Ηλία ,σε κάποιο σημείο της διαδρομής αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Άμεσα του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από παρευρισκόμενους και έγινε προσπάθεια επαναφοράς του. Παράλληλα ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, ο Εθελοντικός Πυροσβεστικός Σταθμός Καλύμνου, η Εθελοντική Ομάδα διασωστών και το ΑΤ Καλυμνίων.
Λόγω του δύσβατου της περιοχής και μη δυνατότητας πρόσβασης του Οχήματος του ΕΚΑΒ ,η Ομάδα διασωστών και στελέχη του Πυροσβεστικού σταθμού μετέφεραν τον 33χρονο σε μία απόσταση περίπου 200 μέτρων όπου βρισκόταν το ασθενοφόρο.
Αμέσως μετά διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Καλύμνου όπου το ιατρικό προσωπικό του κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επαναφέρει τον 33χρονο στη ζωή, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Τζοάν Μόργκαν: Η γυναίκα που «έσπασε το άβατο» της NASA

Κατά την ιστορική εκτόξευση της αποστολής της NASA «Απόλλων 11» που έστειλε τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι, δεκάδες άνδρες με πουκάμισα και γραβάτες βρίσκονταν μπροστά από τους πίνακες ελέγχου μέσα στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.
Ανάμεσά τους και η μοναδική γυναίκα. Η 28χρονη τότε ΤζοAν Μόργκαν.
Η Μόργκαν, η οποία εργαζόταν ως ελεγκτής οργάνων της αποστολής, ήταν η μοναδική γυναίκα στην οποία επιτρεπόταν να βρίσκεται μέσα στην αίθουσα του κέντρου ελέγχου της NASA, όπου βρίσκονταν οι υπάλληλοι στη διάρκεια της ιστορικής εκτόξευσης της διαστημικής αποστολής στις 16 Ιουλίου του 1969.
Η Μόργκαν έπρεπε να βρίσκεται μέσα στον χώρο για να κινητοποιήσει την ομάδα δοκιμών αν κάτι δεν πήγαινε καλά. Αλλά έπρεπε να εξασφαλίσει ειδική άδεια για να βρίσκεται εκεί.
"Ο διευθυντής μου του τμήματος συστημάτων πληροφόρησης μου τηλεφώνησε και μου είπε: 'Είσαι η καλύτερη στο τμήμα επικοινωνιών. Θα σε βάλουμε στους πίνακες ελέγχου. Αλλά αργότερα διαπίστωσα ότι χρειάστηκε να πείσει τον διευθυντή του κέντρου δρα Κερτ Ντέμπις ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με αυτό", θυμάται η Μόργκαν.
Ως η πρώτη γυναίκα μηχανικός στο Κέιπ Κανάβεραλ η Μόργκαν θυμάται να είναι "βυθισμένη σε έναν ανδρικό κόσμο, περιστοιχισμένη από άνδρες". Αυτό το αισθανόταν πολύ έντονα κάποιες φορές.
"Πολλά από τα κτίρια στα οποία εργάστηκα δεν είχαν γυναικείες τουαλέτες", λέει.
Όπως οι γυναίκες στο Hidden Figures (Αφανείς Ηρωίδες)--την ταινία του 2016 που είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα και αφηγείται την ιστορία αφροαμερικανίδων μαθηματικών που εργάζονταν στον υπολογιστικό τομέα της NASA-- η Μόργκαν έπρεπε να πηγαίνει σε άλλο κτίριο για να χρησιμοποιεί τις ανδρικέςτουαλέτες.
"Κάποιες φορές στη διάρκεια των δοκιμών ο φρουρός ασφαλείας φερόταν υπέροχα. Ερχόταν και μου έλεγε 'Θέλεις να κάνεις για λίγο διάλειμμα; Θα φυλάω εγώ τις ανδρικές τουαλέτες".
Και όπως σχολιάζει γελώντας, οι άνδρες προσπαθούσαν να κάνουν τα στραβά μάτια: "Αν έπρεπε να πάω, έπρεπε να πάω!"
Χυδαία τηλεφωνήματα
Το να είσαι γυναίκα σε εκείνον τον χώρο τότε σήμαινε επίσης ότι είχες να αντιμετωπίσεις σεξισμό και επιθετικό φλερτ.
"Όταν πρωτοξεκίνησα στο Blockhouse 34 (το συγκρότημα εκτοξεύσεων πυραύλων με τον αριθμό LC-34 στο ακρωτήριο Κανάβεραλ), ήρθε ο επιθεωρητής των δοκιμών και με χτύπησε στην πλάτη. Μου είπε 'Δεν έχουμε γυναίκες εδώ'. Και έτσι πήρα τηλέφωνο τον διευθυντή μου...και έπεσαν τα τηλέφωνα. Την ίδια κιόλας ημέρα ο υπεύθυνος του προγράμματος Απόλλων στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι κατέβηκε...και μου είπε 'ΤζοΑν, είσαι ευπρόσδεκτη να εργαστείς εδώ. Μην ανησυχείς για ό,τι λέει ο καθένας".
Όταν ξεκίνησε η Μόργκαν να εργάζεται στην αίθουσα εκτόξευσης δέχτηκε και κάποια χυδαία τηλεφωνήματα.
"Μια φορά όταν δέχτηκα το πρώτο τηλεφώνημα, το έκλεισα". Όπως περιγράφει η Μόργκαν τότε ένας από τους συναδέλφους της την ρώτησε αν συμβαίνει κάτι. "Η έκφρασή σου... Πέθανε κάποιος δικός σου;". "'Οχι, δέχτηκα ένα χυδαίο τηλεφώνημα", απάντησε εκείνη.
"Αλλά δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αισθάνεται ως αντικείμενο...", συνεχίζει προσθέτοντας ότι είναι τόσο ατρόμητη που δεν θα επέτρεπε σε κάτι τέτοιο να λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Ο Ρόι Θαρπ καθόταν δίπλα της στην αίθουσα εκτόξευσης. "Δεν μπορούσες να την κοροϊδέψεις γιατί θα σε έκανε κομμάτια. Ήταν υπερβολικά ικανή".
Ως παιδί η Μόργκαν προτιμούσε την χημεία από τις κούκλες. Ανεπτυγμένη για την ηλικία της και παιδί του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η Μόργκαν παρέκαμψε την πρώτη δημοτικού και διάβασε όλα τα βιβλία από την βιβλιοθήκη του σχολείου της. Το αγαπημένο δώρο που δέχτηκε από τον πατέρα της ήταν ένα σετ πειραμάτων χημείας.
"Ανατίναξα την αυλή και έσπασα το τσιμέντο. Αλλά δεν με μάλωσε. Μου είπε απλά: 'Πώς το έκανες αυτό;", θυμάται η Μόργκαν.
"Ηταν πολύ, πολύ έξυπνη", δηλώνει από την πλευρά της η μικρότερη αδελφή της, η Τζιν Χελμς. "Τα είχε όλα--και ομορφιά και μυαλό".
Στα 17 της η Μόργκαν επιλέχτηκε να εργαστεί ως μαθητευόμενη στην Αμερικανική Στρατιωτική Υπηρεσία Βαλλιστικών Πυραύλων.
"Το σημαντικό ήταν ότι η αγγελία ζητούσε 'φοιτητή'. Γιατί αν έλεγε 'αγόρι' δεν θα είχα κάνει αίτηση".
Να περάσει τα γεράματά της στον Άρη
Μετά το Απόλλων 11 η καριέρα της εκτοξεύτηκε. Από το 1958 ως το 2003 συνέχισε να σπάει τα ταμπού και έγινε η πρώτη γυναίκα εκτελεστική διευθύντρια στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.
"Όταν κοίταζες την ΤζοΑν, το πως εργαζόταν και τον τρόπο που έκανε τα πάντα είχε ένα μεγαλείο", λέει ο ίδιος συνάδελφός της.
Η Σούζι Κάνινγχαμ, η οποία εργάζεται ως μάνατζερ στρατηγικής ενσωμάτωσης, υπήρξε υφιστάμενη της Μόργκαν.
"Για μένα ήταν πρωταθλήτρια". Η ΤζοΑν ήταν μια πιονέρος για όλες τις γυναίκες στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, λέει η Κάνινγχαμ. "Είναι μεγάλη έμπνευση για όλες μας που μπορούμε να πούμε 'Μπορείς να το κάνεις' ".
Σήμερα στα 78 της απολαμβάνει τη συνταξιοδότησή της και μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Φλόριντα και την Μοντάνα.
Αλλά δεν ήταν πάντα αυτό το σχέδιό της. Υπήρχε μια περίοδος που ήθελε να περάσει τα γεράματά της στον Άρη.
"Νόμιζω ότι θα πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα γηριατρικής. Αν συνέβαινε πριν από 15 χρόνια, θα δήλωνα εθελόντρια".
Όταν βλέπει το σεληνόφωτο πάνω από την λίμνη, πίσω από το σπίτι της στην Μοντάνα, είναι δύσκολο να μη χαμογελάσει σκεπτόμενη όλα αυτά που έχει πετύχει. "Πρέπει να βοηθήσω να πάνε 12 άνθρωποι να περπατήσουν πάνω σε αυτό το φεγγάρι. Και τρελαίνομαι να λέω σε όλους γι αυτό".

 CNN

10 tips για να μην ξοδέψεις μία περιουσία σε φαγητό όταν ταξιδεύεις

Στα ταξίδια ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα είναι η διατροφή. Βρήκαμε λοιπόν έξυπνα tips για να κάνεις οικονομία, χωρίς να χρειαστεί να πεινάσεις.
Για να ξέρεις, δεν είναι ανάγκη να πηγαίνεις για φαγητό σε βραβευμένα εστιατόρια για να βγεις εκτός προϋπολογισμού. Ακόμη και οι ταβέρνες μπορούν να αδειάσουν τον λογαριασμό σου γρηγορότερα από όσο θα ήθελες ή υπολόγιζες. Δες λοιπόν πώς θα μειώσεις τα έξοδα όσον αφορά στη διατροφή όταν ταξιδεύεις, με tips που μπορείς να ακολουθήσεις πριν ακόμη φτιάξεις βαλίτσες.

Πριν το ταξίδι σου…

Βρες δωμάτιο με λειτουργική κουζίνα
Το να έχεις στις διακοπές σου ένα ψυγείο όπου μπορείς να βάλεις φρέσκα φρούτα, λαχανικά, υλικά για τοστ, γάλα, γιαούρτι, χυμό ή ακόμη και υλικά για να φτιάξεις ένα εύκολο φαγητό για μεσημέρι. Όλα αυτά μπορούν να σου γλυτώσουν πολλά χρήματα στις διακοπές, ειδικά αν έχεις σκοπό να μείνεις στο ξενοδοχείο για αρκετές μέρες. Σκέψου ότι μόνο με τα παραπάνω μειώνεις το κόστος από το πρωινό (σε περίπτωση που δεν προσφέρετε από το ξενοδοχείο), από τα ενδιάμεσα σνακ, τις βραδινές λιγούρες μετά από μία έξοδο και κάποιες μεσημεριανές εξόδους σε ταβέρνα. Εκτός από ψυγείο βέβαια, το δωμάτιο καλό είναι να έχει και ηλεκτρική κουζίνα με μάτια ή και φούρνο, καθώς και σκεύη μαγειρέματος και σερβιρίσματος.
Αν πρόκειται να πας κάπου οδικώς ετοίμασε τάπερ
Αντί να σταματάς σε κάθε ΣΕΑ για καφέ, τοστ, τυρόπιτα, φρόντισε να ετοιμάσεις από το σπίτι σνακ για το ταξίδι, με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Από απλά τοστ μέχρι τυροπιτάκια, όλα είναι ιδανικά για να χορτάσεις καθ οδόν και να μειώσεις τα έξτρα έξοδα. Μπορείς να ετοιμάσεις και ωραία smoothies, να τα βάλεις σε θερμός, για δροσιά, απόλαυση και ενυδάτωση.
Πάρε μαζί σου ένα θερμός για νερό
Γιατί να αγοράζεις πλαστικά μπουκαλάκια νερού κάθε λίγο και λιγάκι; Εκτός του ότι δεν συμφέρει την τσέπη σου είναι και κακό για το περιβάλλον. Αν λοιπόν στον προορισμό που πας το νερό της βρύσης είναι πόσιμο, πάρε μαζί ένα θερμός για νερό.
Κάνε μία καλή αναζήτηση σε ιστοσελίδες με κριτικές εστιατορίων και προσφορές
Ακόμη και εκτός Ελλάδας να ταξιδεύεις υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες με κριτικές εστιατορίων, πληροφορίες για το κόστος τους, αλλά και με προσφορές για γεύματα, ώστε να διαλέξεις κάθε φορά αυτό που ταιριάζει στα γούστα και στην τσέπη σου.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού…
Περιόρισε τις εξόδους για φαγητό σε μία την ημέρα
Όταν βγαίνεις για φαγητό 2 με 3 φορές την ημέρα, για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, αυξάνονται πολύ τα ημερήσια έξοδα. Το καλύτερο είναι να περιοριστείς σε 1 έξοδο την ημέρα και για να υπάρχει ποικιλία μπορείς να το εναλλάσσεις. Με άλλα λόγια, αν το ξενοδοχείο δεν σου παρέχει πρωινό, μπορείς όπως είπαμε και παραπάνω να έχεις στο δωμάτιο υλικά για να το ετοιμάσεις μόνος σου και μετά να «παίζεις» μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού -τη μία μέρα θα τρως έξω μεσημεριανό και το βράδυ στο δωμάτιο κάτι ελαφρύ όπως γιαούρτι ή τοστ που μπορείς να έχεις στο ψυγειάκι και την άλλη μέρα αν έχει κουζίνα το δωμάτιο να ετοιμάζεις κάτι εύκολο για μεσημεριανό και να κάνεις την έξοδο σου βράδυ. Σημείωσε επίσης ότι σε πολλά εστιατόρια το μεσημεριανό γεύμα είναι πιο οικονομικό σε σχέση με το βραδινό.
Δοκίμασε τοπική κουζίνα
Η τοπική κουζίνα στα εστιατόρια είναι συνήθως πιο οικονομική, κυρίως γιατί τα προϊόντα δεν είναι εισαγόμενα. Άσε που έτσι θα μπορείς να πεις ότι πήρες πραγματικά μία γεύση από τον τόπο που επισκέφθηκες. Προσοχή στις τουριστικές περιοχές όμως, όπου η τοπική κουζίνα συνήθως κοστίζει ακριβά και απέχει πολύ από τις αυθεντικές γεύσεις. Για να είναι σίγουρο ότι επιλέγεις σωστά, ζήτα προτάσεις εστιατορίων από ντόπιους ή παρατήρησε σε ποια εστιατόρια έχει κυρίως ντόπιους και όχι τουρίστες.
Μην αποκλείεις το street food
Τα καροτσάκια και οι καντίνες είναι η πιο εύκολη και οικονομική επιλογή για κάτι γρήγορο και χορταστικό, ενώ σου δίνουν και μία εικόνα των τοπικών γεύσεων.
Απέφυγε τα συχνά σνακ
Κάθε φορά που οι καταστάσεις σου το επιτρέπουν φρόντισε να καταναλώνεις ένα πλούσιο γεύμα που θα σε κρατήσει περισσότερο χρόνο, ώστε να αποφύγεις τα συχνά σνακ που λίγο-λίγο αυξάνουν τα ημερήσια σου έξοδα. Για παράδειγμα, αν το ξενοδοχείο έχει πρωινό μπουφέ φρόντισε να τον εκμεταλλευτείς στο έπακρο και έτσι, θα μπορέσεις να κρατηθείς ως τις 16:00 για το μεσημεριανό σου, κάτι που επίσης θα σε κρατήσει ως το βράδυ, όπου το πιθανότερο είναι να θέλεις απλά κάτι ελαφρύ.
Πέρασε από τον μπουφέ
Εκτός από τον μπουφέ του πρωινού στα ξενοδοχεία, που αναφέραμε πριν, κάποια εστιατόρια επίσης έχουν προσφορές με μπουφέ, όπου με μία σταθερή και συχνά αρκετά οικονομική τιμή μπορείς να φας όσο θέλεις.
Πήγαινε σε φεστιβάλ
Τα φεστιβάλ με φαγητό και κρασί είναι ιδανικά για να γνωρίσεις την τοπική κουζίνα, να φας και να πιεις με σχετικά χαμηλό κόστος. Στα συν ότι μπορεί να βρεις και προϊόντα να αγοράσεις για το σπίτι.


olivemagazine.gr

Η σκληρή αλήθεια για το δίκτυο 5G: Πόσο βλαβερή είναι η ακτινοβολία

Μεγάλες συζητήσεις και σοβαρές αμφισβητήσεις έχει προκαλέσει διεθνώς και ιδίως τους τελευταίους μήνες η ανάπτυξη της λεγόμενης πέμπτης γενιάς (5G) ασύρματης τεχνολογίας.

Πολλοί επιστήμονες, αλλά και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξαιρετικά μεγάλες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα δεχθούν οι χρήστες αυτής της τεχνολογίας, αλλά και ο γενικός πληθυσμός, σε περίπτωση εισαγωγής της Υπογραμμίζουν τον καρκινογόνο χαρακτήρα αυτών των τεχνολογιών, αλλά και την αποδεδειγμένη συμβολή τους σε πλήθος ασθενειών.
Από την άλλη, οι λομπίστες των πανίσχυρων γιγάντων, των πολυεθνικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών δηλαδή που λανσάρουν τη νέα τεχνολογία, υποστηρίζουν ότι είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα προς αυτό που περιγράφουν ως έναν «θαυμαστό καινούριο κόσμο» του «ίντερνετ των πραγμάτων», όπου τα ψυγεία μας θα μας λένε ότι το γάλα τελειώνει, οι πάνες του μωρού ότι χρειάζεται να τις αλλάξουμε και το Netflix θα είναι πανταχού και διαρκώς διαθέσιμο.
Αφήνουμε προς στιγμήν τα τεράστια ερωτήματα για την πραγματική χρησιμότητα όλων αυτών των τεχνολογιών, για την επίδρασή τους στην πνευματική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των νέων γενεών, αλλά και την πιθανότητα να οδηγήσουν σε έναν ολοκληρωτικό κόσμο, όπου ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και να τους καθοδηγούν, κάνοντας τον Χίτλερ να μοιάζει με μωρό παιδί.
Δραματική αύξηση των συχνοτήτων και της έντασης
Το πιο απτό, μη «κοινωνιολογικό» ή «φιλοσοφικό» πρόβλημα είναι οι τεράστιες και δυνητικά νοσογόνες δόσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που χρειάζεται η τεχνολογία 5G για να λειτουργήσει και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (μικροκύματα) που είναι και οι πιο επικίνδυνες και απορροφώνται μαζικά από τα μάτια και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Χιλιάδες μελέτες(*) έχουν ενοχοποιήσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία για σωρεία ασθενειών, περιλαμβανομένου του καρκίνου. Η τεχνολογία 5G χρησιμοποιεί επίσης ραδιοκύματα πολύ υψηλότερης ενέργειας, που έχουν μικρότερη ακτίνα διάδοσης και επομένως θα χρειάζονται και πολύ πιο πυκνό δίκτυο αναμεταδοτών, ανά περίπου 10 σπίτια, καθιστώντας αναπόφευκτο τον «βομβαρδισμό» σχολείων, νοσοκομείων και άλλων εγκαταστάσεων μαζικής χρήσης.
Όπως συμβαίνει δε και με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, έτσι και με το θέμα της τεχνολογίας 5G, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πάρει αναφανδόν το μέρος των εταιρειών, δηλώνοντας ενθουσιασμένος με την προοπτική να γεμίσει όλη η Αμερική αναμεταδότες 5G.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει η dr Iishana Artra, ειδικός στα θέματα ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο Counterpunch, οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) εκτιμά προσεκτικά τους κινδύνους για την υγεία αυτών των τεχνολογιών, προτού επιτρέψει τη χρήση τους. Κάτι τέτοιο όμως, υποστηρίζει, δεν συμβαίνει, δυστυχώς, στην πραγματικότητα Απαντώντας σε ερωτήσεις του γερουσιαστή Blumenthal, στη διάρκεια ακροάσεων στο Κονγκρέσσο, οι εκπρόσωποι της FCC παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν κάνει καμία μελέτη ασφαλείας της 5G.
Οι λομπίστες της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών διαβεβαιώνουν ότι οι ήδη ισχύουσες οδηγίες επαρκούν για την προστασία του κοινού. Οι οδηγίες αυτές στηρίζονται σε μια μελέτη του 1996 που μέτρησε πόσο θερμαίνει ένα κινητό τηλέφωνο το κεφάλι μιας πλαστικής κούκλας. Ήδη μια τέτοια μελέτη είναι προβληματική γιατί οι ζώντες οργανισμοί αποτελούνται από εξαιρετικά περίπλοκους ιστούς και όχι από πλαστικό και γιατί αυτοί που εκτίθενται στην ακτινοβολία δεν είναι μόνο άρρενες ενήλικες αλλά επίσης έμβρυα, παιδιά, φυτά και η άγρια ζωή.
Το κυριότερο όμως είναι ότι οι συχνότητες που χρησιμοποιήθηκαν με την πλαστική κούκλα οδηγούν σε πολύ μικρότερες εκθέσεις από αυτές στις οποίες οδηγεί η 5G. Η ακτινοβολία των 5G συνιστά ένα κοκτέιλ τριών τύπων ακτινοβολιών, από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες είναι οι εξαιρετικά υψηλές συχνότητες (μικροκύματα), που κυμαίνονται από 30 έως 100 GHz, ενώ η αμέσως προηγούμενη τεχνολογία 4G φτάνει μόνο τα 6GHz. Το γενικό κοινό δεν είχε ποτέ στην ιστορία υποβληθεί σε τόσο υψηλές συχνότητες και για τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια. Αυτά τα ραδιοκύματα απορροφώνται ιδιαίτερα από τα μάτια και από τους ιδρωτοποιούς αδένες Επειδή όμως αυτά τα κύματα φέρουν και περισσότερη ενέργεια, ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις, με αποτέλεσμα οι αναμεταδότες να χρειάζεται να τοποθετούνται κοντύτερα σε σπίτια και σχολεία, υπολογίζεται ανά 2 με 10 σπίτια.
Ο πρώην επικεφαλής της FCC Τom Wheeler ξεκαθάρισε ότι ο οργανισμός αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει την «τεχνολογική ανάπτυξη», ούτε θα περιμένει να γίνουν σχετικές μελέτες και να βγουν στάνταρτς προτού δώσει την έγκρισή του για την 5G Όσο για τις συνέπειες στην υγεία «ρωτήστε τους γιατρούς» .
Τι λέει η επιστήμη
Οι γιατροί έχουν ψάξει όντως το ζήτημα. Πάνω από δύο χιλιάδες επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας, routers, κινητά, τάμπλετ κι άλλες ασύρματες συσκευές με την υγεία μας. Προέκυψε ότι η ακτινοβολία είναι επιβλαβής ακόμα και σε χαμηλές και σύντομες εκθέσεις και επηρεάζει περισσότερο τα έμβρυα και τα παιδιά. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι καρκινογόνος, προκαλεί βλάβη στο DNA, επηρεάζει τη γονιμότητα και το ενδοκρινολογικό σύστημα και έχει σοβαρές νευρολογικές συνέπειες.
Η επιβλαβής, καρκινογόνα επίδραση των ραδιοκυμάτων έχει μελετηθεί εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον από το 1971, από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, κάτι που επιβεβαίωσε και πρόσφατη (2018) μελέτη του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος (NTP) των ΗΠΑ .
Αρκετοί επιστήμονες, βασιζόμενοι στα στοιχεία των μελετών ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναβαθμίσει την ταξινόμηση των ραδιοκυμάτων από «καρκινογόνα ομάδας 28», που είναι σήμερα σε «καρκινογόνα πρώτης τάξης». Πρώην επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Επιδημιολογίας για πρόληψη του καρκίνου στον ΠΟΥ, η Annie Sasco, δήλωσε: «Πόσους περισσότερους θανάτους χρειαζόμαστε προτού αναληφθεί σοβαρή δράση; Οι αποδείξεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται».
231 επιστήμονες από 42 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν ήδη έκκληση για ένα μορατόριουμ στην εισαγωγή της τεχνολογίας 5G. Οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας και οι αμερικανικές πολιτείες της Καλιφόρνια, της Μασσαχουσέτης, του Νιού Χαμσάιρ, της Ιταλίας, του Όρεγκον έλαβαν ήδη μέτρα επιβράδυνσης της εισαγωγής της 5G.
Εντούτοις η τεράστια ισχύς των πολυεθνικών και ο διάχυτος «μιθριδατισμός» των κοινωνιών μας εγείρουν ερωτηματικά για το κατά πόσον θα υπάρξει επαρκής και έγκαιρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν εντέλει να κάνουν τον κόσμο μας ακατοίκητο.
Από δούλος, αφέντης η τεχνολογία
Λιγότεροι, αλλά δεν λείπουν κι αυτοί, θέτουν πιο «φιλοσοφικά» ερωτήματα. Η είσοδος όλων αυτών των τεχνολογιών διευκολύνει πραγματικά τη ζωή μας και ανταποκρίνεται σε γνήσιες ανάγκες; Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ή, εντέλει, γινόμαστε εμείς όργανά της; Και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να μπορούν να παρακολουθούν ακόμα και τις πιο μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής μας, δημιουργώντας τη βάση για έναν δυστοπικό ολοκληρωτισμό, που θυμίζει Χάξλεϋ, Ζαμιάτιν ή Κάφκα και θα κάνει τον Χίτλερ να μοιάζει με αλχημιστή συγκρινόμενο με τους σύγχρονους χημικούς;
Ήδη άλλωστε, στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος για τις επιβλαβείς συνέπειες των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) στα παιδιά, με τους ερευνητές να υπογραμμίζουν πολύ μεγάλες, τις μεγαλύτερες στην ιστορία από τότε που γίνονται κοινωνιολογικές-ψυχολογικές μελέτες «ανθρωπολογικές μεταβολές» με μείωση των πνευματικών ικανοτήτων, αύξηση των ψυχικών διαταραχών, ακόμα και του ποσοστού αυτοκτονιών και στροφή από την ανθρώπινη κοινωνικότητα στην «κοινωνικότητα των τηλεφώνων».
(*) «Electromagnetic and Radiofrequency Fields. Effect on Human Health», American Academy of Environmental Medicine («Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία και Πεδίο ραδιοσυχνοτήτων. Επίδραση στην ανθρώπινη υγεία», Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής)

Κάπνισμα: Η μέθοδος που αυξάνει κατά 50% την πιθανότητα να το κόψετε

Τα οικονομικά κίνητρα βοηθούν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα και να καταφέρουν να το σταματήσουν για πάντα, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και δημοσιεύθηκε στο Cochrane Library. Τα ευρήματα αυτά, μάλιστα, ίσχυσαν και στην περίπτωση των εγκύων γυναικών.
«Οι περισσότεροι καπνιστές θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά πολλές φορές αυτό αποδεικνύεται δύσκολο. Ανταμοιβές όπως χρήματα ή εργασιακά προνόμια έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να σταματήσει το κάπνισμα. Τέτοια σχήματα χρησιμοποιούνται συχνά στον εργασιακό χώρο, σε κλινικές και νοσοκομεία και σε οποιαδήποτε άλλη κοινότητα», αναφέρει η η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Norwich του UEA, Caitlin Notley και προσθέτει:
«Αυτό που θέλαμε να μάθουμε εμείς μέσω της έρευνάς μας ήταν αν αυτά τα σχήματα όντως δουλεύουν μακροπρόθεσμα, καθώς μέχρι πρότινος θεωρούταν ότι τα κίνητρα έχουν αντίκρυσμα μόνο για την περίοδο κατά την οποία παρέχονται. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι όντως βοηθούν τους ανθρώπους να διακόψουν το κάπνισμα, ακόμα και όταν το χρονικό εύρος του κινήτρου έχει τελειώσει».
Η ομάδα διερεύνησε αν οι ανταμοιβές όπως οι πληρωμές σε μετρητά, τα εκπτωτικά κουπόνια ή η επιστροφή αποταμιευμένων χρημάτων λειτούργησαν όπως αναμενόταν στους συμμετέχοντες. Για να καταλήξει στα συμπεράσματα αυτά, συνόψισε τα αποτελέσματα 33 τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι από οκτώ χώρες.
Ανάμεσά τους και 10 δοκιμές που έγιναν σε γυναίκες καπνίστριες που βρίσκονταν σε περίοδο εγκυμοσύνης και ανταμείφθηκαν με κουπόνια για τη διακοπή και την αποχή από το κάπνισμα. Όλες οι δοκιμές στο γενικό πληθυσμό ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ όσοι διέκοψαν το κάπνισμα ελέγχθηκαν μέσω της ανάσας και των υγρών του σώματός τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αξιοπιστία των ευρημάτων κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλη στον γενικό πληθυσμό και μέτρια στις εγκύους, καθώς οι μελέτες στις τελευταίες ήταν λιγότερες και ποιοτικά υποδεέστερες.
«Διαπιστώσαμε ότι στους έξι μήνες από την έναρξη των δοκιμών και πάνω, οι άνθρωποι που λάμβαναν τις διάφορες ανταμοιβές ήταν 50% πιο πιθανό να σταματήσουν να καπνίζουν σε σχέση με εκείνους στις ομάδες ελέγχου. Από εκείνους που δε λάμβαναν κάποιο κίνητρο, περίπου το 7% κατάφερε επιτυχώς να διακόψει το κάπνισμα για έξι μήνες ή και περισσότερο, σε σχέση με το 10,5% αυτών που λάμβαναν κίνητρα. Πρόκειται για σημαντική αύξηση, αν λάβουμε υπόψιν την τεράστια ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία και τα εξίσου μεγάλα οφέλη που προσφέρει η διακοπή του, η οποία μάλιστα υποδεικνύει ότι τα κίνητρα μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα βοηθήσει τον κόσμο να σταματήσει το κάπνισμα», σημείωσε η Δρ. Notley.
Όσον αφορά στις έγκυες γυναίκες, αποδείχθηκε ότι αυτές που ανήκαν στις ομάδες ανταμοιβής είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να διακόψουν το κάπνισμα σε σχέση με εκείνες στις ομάδες ελέγχου, και στις δύο περιπτώσεις όμως αυτό θα συνέβαινε στο τέλος της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του παιδιού.


 ygeiamou.gr

Μια τετραετία Ποδέμος στη Ναβάρα και οι κάτοικοι δεν... ξαναψήφισαν

Πριν μερικά χρόνια το λαϊκιστικό κόμμα των Ποδέμος στην Ισπανία παρουσιαζόταν από μερίδα του εγχώριου και του ξένου τύπου ως ελπίδα και απάντηση παράλληλα απέναντι στο «συστημικό κατεστημένο της χώρας». 
Ύστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, ο αρχηγός του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας έλεγε ότι στόχος ήταν «να γίνει κυβέρνηση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια». Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά, φαίνεται πως το όνειρο του Ιγκλέσιας να κατακτήσει την πρωθυπουργία (όπως ο σύντροφός του Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα) «ξεθωριάζει», καθώς στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές απέσπασε ποσοστό 14% και 42 έδρες, την ώρα που στην προηγούμενη Βουλή είχε 71 έδρες και 21,2%. Πέραν όμως αυτού, οι συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται να καταρρέουν με δεδομένο ότι οι Ποδέμος προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις. Ανάλογα πτωτικά ήταν πάντως τα ποσοστά του κόμματος σε περιφέρειες και δήμους, γεγονός που οφείλεται -ενδεχομένως- στην «αρνητική εμπειρία» διοίκησης από τους Ποδέμος η οποία έστρεψε τους πολίτες σε άλλες λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μικρή Περιφέρεια της Ναβάρα στις τοπικές εκλογές της οποίας το 2015 οι Ποδέμος απέσπασαν 14%, ποσοστό που τους κατέστησε ρυθμιστές των εξελίξεων, αφού με τις 7 έδρες τους έγιναν συγκυβερνήτες με το GBai της Οξουε Μπαρκος. Από πλευράς ανάπτυξης, η Ναβάρα κατάφερε να διατηρήσει θετικό πρόσημο, έχοντας κατά μέσο όρο 2,5-3% αύξηση του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα εντοπίζεται στις επεκτατικές πολιτικές που ακολούθησαν οι Ποδέμος και οι σύμμαχοι τους όλο αυτό το διάστημα. Όπως σημείωσε σε εκτεταμένη ανάλυση του, το Instituto Futurο, την περίοδο 2015-2019, η Περιφέρεια κατέστη δεύτερη σε ποσοστό απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων πίσω μόνο από την Εξτρεμαδουρα. Χαρακτηριστικά, η Ναβάρα απασχολεί 40 υπαλλήλους ανά 1,000 κατοίκους ενώ η Εξτρεμαδουρα 43, την ώρα που ο μέσος όρος βρίσκεται στο 28. Πέραν αυτών, όμως η τοπική κυβέρνηση κατέφυγε «στην εύκολη λύση» της αύξησης των φόρων για να χρηματοδοτήσει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα στη Ναβάρα, μια οικογένεια φορολογουμένων με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 16,000 ευρώ πλήρωνε περίπου 400 ευρώ περισσότερα από ότι ο αντίστοιχος φορολογούμενος στη Μαδρίτη. Το δε δημόσιο χρέος έφτασε το 2018, περίπου το 17% του περιφερειακού ΑΕΠ, ένα από τα ψηλότερα ανάμεσα στις αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας. Παρά όμως τις «δημόσιες επενδύσεις» της, η τοπική κυβέρνηση απέφυγε λόγω ιδεολογικών «αγκυλώσεων» να εντάξει στον προϋπολογισμό και στον προγραμματισμό της έργα πνοής για τη περιοχή όπως το Κανάλι της Ναβάρα και το «Μαγνητικό» Τρένο (υψηλών ταχυτήτων). Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, οι πολίτες της Ναβάρα να επιστρέψουν στα λεγόμενα «συστημικά» κόμματα όποτε το κεντροδεξιό και φιλελεύθερο «Ναβαρα Σουμα» κέρδισε 20 έδρες και 34,3%, ενώ οι Ποδέμος καταποντίστηκαν αποσπώντας 2 έδρες και ποσοστό 4,7%....

 
 Του Γιάννη Μαντζίκου
liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου