9.5.20

Υπ.Υγείας: 19 νέα κρούσματα, 2.710 συνολικά, 151 θάνατοι. Μόνο 2 θετικά από τα 2.903 τεστ που έκαναν οι κινητές μονάδες

19 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 11 εκ των οποίων αφορούν συρροές κρουσμάτων , ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.710, εκ των οποίων το 55.6% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 603 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.358 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 9 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To  96.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
86 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 151 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 97.384 κλινικά δείγματα, αναφέρει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Σ.Τσιόδρας.
Κατά τις τελευταίες 5 ημέρες έχουν γίνει 2.903 τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ από τα οποία 2.901 ήταν αρνητικά  και μόλις 2 θετικά όπως αναφέρει σε tweet του το υπουργείο Υγείας. 

Ανοίγει τη Δευτέρα το 35% του λιανεμπορίου

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα λιανικής αλλά και στα σχολεία για το δεύτερο και πιο κομβικό στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό μετάδοσης του κορoνοϊού.
Τη Δευτέρα 11 Μαίου ανοίγουν:
Καταστήματα λιανικής (εκτός των εμπορικών κέντρων)
Πρακτορεία ΟΠΑΠ
Σχολές οδηγών
Τη Δευτέρα ανοίγει το 35% της οικονομίας, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης στην κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε πως αν όλα πάνε καλά, έως την 1η Ιουνίου θα έχει ανοίξει περίπου το 70% με 75% της οικονομίας.
Την προσεχή Δευτέρα, επιστρέφουν επίσης στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ ανοίγουν και τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, αποκλειστικά για μαθητές της Γ’ Λυκείου και ενήλικες.
Το πλαίσιο και τους κανόνες ανοίγματος των σχολείων, περιέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3:
«Από τη Δευτέρα θα μπούμε σε τάξεις που θα έχουν μέχρι 15 παιδιά, θα έχουν 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους τα θρανία, η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική, έχουν προβλεφθεί διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές για να μειώσουμε το συγχρωτισμό των παιδιών, έχει απαγορευτεί η λειτουργία των κυλικείων, έχουν ήδη φτάσει αντισηπτικά τα οποία εστάλησαν κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας, έχουμε φροντίσει ούτως ώστε τα σχολεία να καθαρίζονται και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους», τόνισε η κ. Κεραμέως.
Επόμενοι καθοριστικοί σταθμοί της διαδικασίας άρσης των μέτρων είναι οι μετακινήσεις εκτός νομών και προς τα νησιά της χώρας καθώς και το ζήτημα της εστίασης.
Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απελευθερώνονται στις 18 Μαΐου, ενώ για τα νησιά οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σχετικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3:
«Το επόμενο στοίχημα που μας απασχολεί τώρα δεν είναι κάτι άλλο, παρά μόνο πως θα επιτρέψουμε τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας. Δηλαδή εκτός παλιών ορίων νομού. Είτε αυτό αφορά την επικράτεια είτε τα νησιά . Εκεί επικεντρωνόμαστε  και είναι θέμα της επόμενης εβδομάδας και μετά θα ξαναδούμε τα θέματα της εστίασης αν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που έχουμε εξαγγείλει για την 1ηη Ιουνίου», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Με δεδομένο ότι η εστίαση ανοίγει την 1η Ιουνίου αλλά μέχρι τότε απαγορεύεται η μετάβαση στα νησιά ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά οι εργαζόμενοι της εστίασης και τα συνεργεία επισκευών τους.
«Είναι λογικό να επιτραπεί σε πρώτη φάση η μετακίνηση τόσο των ιδιωτικών συνεργείων όσο και των εργαζομένων», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης στον ΑΝΤ1.
 


skai.gr

ΒΙΝΤΕΟ - Επέμβαση ΜAT τα ξημερώματα σε συγκέντρωση 200 περίπου ατόμων στη Κυψέλη

Συνεχίζονται τα φαινόμενα συναθροίσεων κόσμου σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες της Αθήνας παρά τις σχετικές απαγορεύσεις και συστάσεις για τον συγχρωτισμό στον ίδιο χώρο. Έτσι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ «έσπασαν» αργά το βράδυ με χημικά συγκέντρωση 200 με 300 ατόμων στην Κυψέλη, μετατρέποντας για λίγη ώρα την περιοχή σε πεδίο μάχης.
Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, όπου ήταν συγκεντρωμένα περίπου 200 με 300 άτομα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση και να απομακρύνουν από το σημείο το πλήθος. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν, καθώς τα χημικά μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους.
Μετά από ελάχιστα λεπτά έντασης, η συγκέντρωση διαλύθηκε και γύρω στις 2:30, η πλατεία του Αγίου Γεωργίου είχε αδειάσει από κόσμο. Η αστυνομία προχώρησε και σε προσαγωγές.

Τρία σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τα επόμενα δύο χρόνια

Ασφαλώς κανένας δεν διαθέτει τη μαγική κρυστάλλινη σφαίρα που δείχνει το μέλλον. Όμως Αμερικανοί επιστήμονες, θεωρώντας πολύ πιθανό ότι η πανδημία Covid-19 θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, παρουσίασαν τα τρία πιθανότερα σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί μέσα στην επόμενη διετία.
Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα βάσισαν τις προβλέψεις τους στην εμπειρία οκτώ προηγούμενων πανδημιών γρίπης φθάνοντας έως τον 18ο αιώνα, καθώς και σε στοιχεία από την τρέχουσα πανδημία. Αν και η Covid-19 δεν προκαλείται από ιό γρίπης αλλά κορονοϊό, και οι δύο τύποι ιών πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και έχουν ομοιότητες, όπως η εξάπλωση από ασυμπτωματικούς φορείς (στην περίπτωση του νέου κορονοϊού σε βαθμό μεγαλύτερο από ό,τι οι ιοί της γρίπης).
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, με δεδομένη την εύκολη εξάπλωση του SARS-CoV-2, περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού σε κάθε χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία («της αγέλης») και έτσι να μπει ένα «στοπ» στην πανδημία, κάτι που θα πάρει χρόνο.
Τα τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον είναι τα εξής:
* Σενάριο 1 (το «άσχημο»): Το τωρινό πρώτο κύμα της Covid-19 ακολουθείται από μια σειρά μικρότερων κυμάτων («κορυφών και κοιλάδων») στη διάρκεια ενάμισι έως δύο ετών, τα οποία βαθμιαία εξασθενούν εντός του 2021.
* Σενάριο 2 (το «κακό»): Το πρώτο κύμα της φετινής άνοιξης ακολουθείται από ένα δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων φέτος το φθινόπωρο ή το χειμώνα, όπως συνέβη με την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» το 1918. Στη συνέχεια θα υπάρξουν ένα ή περισσότερα μικρότερα κύματα μέσα στο 2021.
* Σενάριο 3 (το «καλό»): Το τωρινό πρώτο κύμα δεν ακολουθείται από κάποιο άλλο κύμα ή μια διαδοχή κυμάτων, αλλά από ένα «αργό σβήσιμο» της μετάδοσης της Covid-19 χωρίς μεγάλα «σκαμπανεβάσματα».
Στη διάρκεια των επόμενων κυμάτων - εάν υπάρξουν- οι αρμόδιες αρχές πιθανώς θα χρειαστεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, να παίρνουν περιοδικά νέα περιοριστικά μέτρα όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και μετά να τα χαλαρώνουν ξανά, κυρίως για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα υγείας δεν κινδυνεύουν να κατακλυστούν από απότομη μαζική εισαγωγή ασθενών με κορονοϊό.
Άσχετα με το ποιο από τα σενάρια τελικά θα επικρατήσει στην πραγματικότητα, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τουλάχιστον άλλους 18 έως 24 μήνες σημαντικής δραστηριότητας της Covid-19, με νέα επίκεντρα έξαρσης να ξεπηδούν περιοδικά σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές», συμπεραίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.
«Θα είναι κάτι που θα κρατήσει έως δύο χρόνια. Δεν είναι θέμα απλώς να περάσουμε την κορύφωση, όπως φαίνεται να πιστεύουν μερικοί άνθρωποι», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο επιδημιολόγος Μαρκ Λίπσιτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος συνεργάσθηκε στη νέα μελέτη της Μινεσότα. Εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου δεν θα είναι αρκετός ένας και μόνο «γύρος» κοινωνικής αποστασιοποίησης με κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων και άλλων περιορισμών.
Εάν τα κρούσματα περάσουν πάλι κάποιο όριο, που θα ορίσουν οι κατά τόπους αρχές (π.χ. 35 κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους), ίσως καταστεί αναγκαία η επαναφορά της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως εκτιμά μια δεύτερη μελέτη στο "Science", στην οποία επίσης συμμετείχε ο δρ Λίπσιτς. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι όσο αυξάνεται η δυναμικότητα σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), άρα και η αίσθηση ασφάλειας του συστήματος υγείας, τόσο η επόμενη κοινωνική αποστασιοποίηση θα μπορεί να «πυροδοτηθεί» σε υψηλότερα επίπεδα (π.χ. στα 70 νέα κρούσματα ανά 10.000 κατοίκους).
Και η δεύτερη αυτή μελέτη εκτιμά ότι θα απαιτηθεί χρόνος έως την κατάκτηση της συλλογικής ανοσίας και ότι πιθανότατα δεν θα αρκέσει μια «εφάπαξ» προσπάθεια κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως αυτή που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ή σταδιακά χαλαρώνει (ανάλογα με το στάδιο της επιδημικής καμπύλης σε κάθε χώρα). Ένας βασικός άγνωστος παράγοντας στην «εξίσωση» της Covid-19 είναι πότε θα υπάρξει ένα ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο, έτσι ώστε μέσω αυτού του τρόπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ανοσοποιηθεί. Αν αυτό συμβεί απρόσμενα γρήγορα, τότε ίσως επικρατήσει ένα τέταρτο πιο αισιόδοξο σενάριο.
Παύλος Δρακόπουλος

Επέστρεψε στον ουρανό της Κίνας η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η πανδημία του νέου κορονοϊού, που οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων, είχε καθαρίσει τον ουρανό στις πόλεις της Κίνας από κάθε ίχνος ρύπανσης, όμως η επαναλειτουργία των μονάδων προκάλεσε και την επιστροφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε ακόμη πιο σύντομο διάστημα δεδομένου ότι οι βιομηχανίες προσπαθούν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.
Τα επίπεδα των τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα ήταν πιο αυξημένα τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Greenpeace στην Κίνα.
«Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η ταχύτητα με την οποία το επίπεδο της ρύπανσης αυξήθηκε μετά τη μεγάλη πτώση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λι Σούο, ειδικός για το κλίμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Σε δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αποκαλύπτεται ότι το επίπεδο των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου στις μεγάλες πόλεις στην ανατολική και κεντρική Κίνα (όπου βρίσκονται πολλά χημικά εργοστάσια, χαλυβουργίες, εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου) είχε μειωθεί 30% κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του έτους.
Το επίπεδο αυτού του ρύπου έφθασε τον Απρίλιο τα 25,4 ανά κυβικό μέτρο αέρα έναντι 24,6 τον Απρίλιο, έναν χρόνο πριν.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η χρόνια ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής των Κινέζων κατά 4 και πλέον έτη.
Η επανέναρξη σε έντονους ρυθμούς της βιομηχανικής παραγωγής και οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες επηρέασαν τα άσχημα αποτελέσματα του Απριλίου, σημειώνει ο Λι Σούο. Διευκρίνισε δε ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως από γαιάνθρακα, αυξήθηκε κατά 1,2% τον περασμένο μήνα.

Η ΕΠΟ καταδικάζει τη στοχοποίηση αθλητικών συντακτών

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη στοχοποίηση αθλητικογράφων εξέδωσε η ΕΠΟ, με αφορμή τις αφίσες που τοποθετήθηκαν στην Αθήνα που απεικόνιζαν τα πρόσωπα γνωστών αθλητικών συντακτών και οι οποίοι «επικηρύσσονται».

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει:

"ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Άρθρο 14: 1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. 2. O Τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.
"Η ελευθερία είναι η καρδιά της Δημοκρατίας και μια χώρα μπορεί να αποκαλείται δημοκρατική μόνο όταν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ μπορούν να εργάζονται σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο περιβάλλον, ενεργώντας ως φρουροί για τον σεβασμό του δικαίου".
Αντόνιο Ταγιάνι, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Βρυξέλλες, 03 Μαΐου 2018.
"Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός".
Αλμπέρ Καμύ, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957.
"Αν δεν πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου των ανθρώπων που απεχθανόμαστε, τότε δεν πιστεύουμε καθόλου σ’ αυτήν".
Νόαμ Τσόμσκυ, 1928-, Αμερικανός γλωσσολόγος & ακτιβιστής"

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Οι κανόνες λειτουργίας τους

Τις δραστηριότητες των οικονομικών φορέων που επανεκκινούν την Δευτέρα 11 Μαΐου και τους κανόνες λειτουργίας τους γνωστοποίησε, σήμερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Όπως είπε ο υφυπουργός: «Συνολικά στα 2 στάδια επανεκκίνησης, δηλαδή αυτό της 4ης Μαΐου και στο προσεχές της Δευτέρας 11 Μαΐου θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανεστάλλει η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρησεών τους. Επίσης, θα έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή. Στις 4 Μαΐου ανοίξαμε την πόρτα της ευθύνης και βγήκαμε, και τώρα ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε βηματισμό. Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλα η δυναμή μας μεγάλη και πεισματώδης. Κάθε μέρα κερδίζουμε και μια μάχη και όσο πειθαρχούμε, όσο τηρούμε πιστά τις οδηγίες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η οικονομία μας να επιταχύνει ξανά. Το έχουμε πετύχει έως τώρα, ας το συνεχίσουμε, βάζοντας πάντα το εγώ πίσω και το εμείς μπροστά.
Οι δραστηριότητες που επαναλειτουργούν την Δευτέρα 11 Μαΐου
Συγκεκριμένα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
- εξοπλισμού ήχου και εικόνας
- κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
- σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
- χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
- ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
- επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
- εγγραφών μουσικής και εικόνας
- παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
- υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
- καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
- ρολογιών και κοσμημάτων
- καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις :
- ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
- ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
- ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης,
- καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.
Ακόμη, επαναλειτουργούν :
- οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
- οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
- καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
Επομένως, όπως είπε ο υφυπουργός, την Δευτέρα 11 Μαΐου, στο δεύτερο στάδιο δηλαδή της επανεκκίνησης της οικονομίας, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.
Κανόνες
Όλοι οι οικονομικοί φορείς  επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:
Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:
Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου 
- Έως 20τμ: 4 άτομα
- Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
- Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.
Ώρες λειτουργίας
- Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
- Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
- Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
- Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Ατομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.
Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
- Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
- Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
- Και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
Για τις σχολές οδηγών
Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
- είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.
Για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:
- Ελάχιστη απόσταση  5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
- Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
- Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
- Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.
Έλεγχοι
Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας είναι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
«Κυρίες και Κύριοι , αγαπητοί συμπολίτες,προσέξαμε, σταθήκαμε όλοι μαζί ενωμένοι, για αυτό και επιστρέψαμε με πολύ προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Παράταση για τις ταμειακές μηχανές

Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 παρατείνετε η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με το κεντρικό σύστημα του Taxis.
Η προθεσμία για αντικατάσταση των παλαιού τύπου ταμειακών μηχανών με καινούργιες έληγε στις 31 Μαΐου αλλά λόγω του κορονοϊού και του lockdown ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, υπέγραψε νέα απόφαση με την οποία δίνεται στις επιχειρήσεις χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουλίου προκειμένου να αντικαταστήσουν τις παλαιές ταμειακές μηχανές με σύγχρονες οι οποίες θα  συνδέονται με την ΑΑΔΕ.
Από την 1 Αυγούστου 2020 και μετά, η τυχόν έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές συνιστά για τον κάτοχο-χρήστη αυτού, παράβαση των σχετικών διατάξεων του ν. 4174/2013. Συγκεκριμένα όσοι δεν τις αντικαταστήσουν τις ταμειακές θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε έλεγχο.
Η σχετική διάταξη του ν. 4174/2013 προβλέπει ότι «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».
Οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί. Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία. Ουσιαστικά με τη διαβίβαση των στοιχείων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών μιας επιχείρησης στο σύστημα TAXIS, θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση των ηλεκτρονικά τηρούμενων φορολογικών βιβλίων της.
Τα χρονικά διαστήματα που θα γίνεται αυτόματη διασύνδεση των ταμειακών με το Τaxis για την αποστολή των δεδομένων των αποδείξεων που θα εκδίδονται είναι τα ακόλουθα:
Κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.
Κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.
Κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτήν την περίπτωση είναι 1 αποστολή το 24ωρο.

Έκανε τον αδελφό του... Τσιόδρα.

Αν το έχεις μέσα σου... Φυγόδικος, που παριστάνει τον τραγουδιστή, τώρα εμφανίστηκε και ως αδελφός Τσιόδρας.
 Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Εσπρέσο", ο 46χρονος τραγουδιστής και επί 18 χρόνια δραπέτης των φυλακών, Κων. Γιαλούρης ή Δαναός ή, ή, εμφανίστηκε αρχές Απριλίου σε ηλικιωμένο, ο οποίος διέθετε διαμέρισμα προς ενοικίαση μέσω Airbnb και του συστήθηκε ως λοιμωξιολόγος από τη Θεσσαλονίκη με «βαρύ» βιογραφικό και διασυνδέσεις, ο οποίος είχε τάχα κληθεί από τον Ευαγγελισμό για να παράσχει τις γνώσεις του στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα έξοδά του καλύπτονται από το νοσηλευτικό ίδρυμα και ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να τον διευκολύνει παραχωρώντας του έναν φορητό υπολογιστή για να αποφύγει να μεταφέρει την οικοσυσκευή του, όπως του ανέφερε. Ο Γιαλούρης είπε στον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη ότι δήθεν διατηρεί διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα, γνωστούς δημοσιογράφους και άλλες προσωπικότητες κύρους. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε με τη διάθεση του διαμερίσματος για έναν μήνα και αφού ο «λοιμωξιολόγος» έδωσε αστυνομική ταυτότητα στον ιδιοκτήτη, πήρε το κλειδί του αυτοκινήτου και τον φορητό υπολογιστή. Καθώς ο καιρός περνούσε και τα χρήματα για την καταβολή του ενοικίου δεν είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη, με τα τηλεφωνήματα του προς τον «ευυπόληπτο λοιμωξιολόγο» να πυκνώνουν, όπως αναφέρει η Espresso. Τότε, για να κάμψει τις όποιες ανησυχίες του ηλικιωμένου, του έστειλε μέσω εφαρμογών φωτογραφίες του με πρόσωπα της πολιτικής ζωής με πλούσια ιστορία στον κοινοβουλευτισμό και έντονη παρουσία στα ΜΜΕ.
Ωστόσο, η ανησυχία του συνταξιούχου άρχισε να εντείνεται όταν ο «λοιμωξιολόγος» του έκλεισε ραντεβού στο διαμέρισμα για να του παραδώσει τα κλειδιά και τον φορητό υπολογιστή, αλλά όταν πήγε δεν τον βρήκε εκεί. Τότε, ο ηλικιωμένος επικοινώνησε με το νοσοκομείο αναζητώντας τον, για να ενημερωθεί εμβρόντητος ότι στον Ευαγγελισμό δεν υπήρχε σχέση εργασίας με συμβεβλημένο λοιμωξιολόγο με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του.
Από διαδικτυακή έρευνα που έκανε ο ηλικιωμένος διαπίστωσε ότι ο 46χρονος ήταν ο γνωστός για τις απάτες του και απευθύνθηκε στις αστυνομικές αρχές καταγγέλλοντας τον μαϊμού λοιμωξιολόγο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του διαμερίσματος είναι αποφασισμένος να κινηθεί νομικά εναντίον του και να διεκδικήσει τα αντικείμενα που του έχει παρακρατήσει.

8.5.20

Από 18 Μαΐου ξεκινά πτήσεις η Lufthansa από Φρανκφούρτη προς Αθήνα

Η  Lufthansa ανακοίνωσε ότι από τις 18 Μαΐου θα ξεκινήσουν πτήσεις από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Αθήνα, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, ο ανταποκριτής του Ανοιχτού Καναλιού στο Βερολίνο Παντελής Βαλασσόπουλος.
Μάλιστα μέχρι το τέλος του Μαΐου θα ακολουθήσουν οι πτήσεις από το Μόναχο με προορισμό την Αθήνα ενώ τον Ιούνιο θα πραγματοποιούνται και πτήσεις με προορισμό τη Μαγιόρκα.

Όχι από υπουργείο σε αύξηση τιμής διοδίων

Αποζημιώσεις ζητούν οι παραχωρησιούχοι είτε σε αεροδρόμια είτε σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, επειδή έχει πέσει κατακόρυφα η κίνηση, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής.
Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της τιμής των διοδίων.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της τιμής των διοδίων παρότι οι παραχωρησιούχοι ζητούν ενίσχυση για τα χρήματα που έχασαν την περίοδο της πανδημίας», είπε.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι παραχωρησιούχοι, είτε σε αεροδρόμια είτε σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, επειδή έχει πέσει κατακόρυφα η κίνηση, έχουν ζητήσει αποζημιώσεις, καθώς προβλέπονται σε μεγάλο βαθμό και μέσα από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «δεν θα κάνουμε αύξηση των διοδίων».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για τη φημολογία περί μεταφοράς μεταναστών

Ο Δήμαρχος, σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη μεταφορά μεταναστών στην περιοχή, ανέφερε:
«Για να μεταφερθούν μετανάστες σε μία περιοχή υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Ο ένας τρόπος είναι να μεταφερθούν με τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, δηλαδή να υπάρχει ενημέρωση της Περιφέρειας, του Δήμου, των τοπικών φορέων, να υπάρχει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Ξεκάθαρα, η ενημέρωση από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, είναι πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση για την Καλαμάτα, αυτή τη στιγμή.
Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσα από το ΔΟΜ, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, όπου εκεί οι ΜΚΟ επικοινωνούν απ’ ευθείας με ξενοδοχεία, έρχονται σε συμφωνία, και ακολούθως μεταφέρουν μετανάστες. Πρέπει να τονιστεί, ότι οφείλουν κι αυτοί, να επικοινωνήσουν με την Περιφέρεια, το Δήμο, με τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν περιπτώσεις, που προφανώς είναι απαγορευτικές. Στο κέντρο της Καλαμάτας, δεν μπορούμε για παράδειγμα να έχουμε μετανάστες».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Εγγραφές σε Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Ο Δήμος Καλαμάτας ανακοινώνει ότι τα κριτήρια και η περίοδος υποβολής αιτήσεων εγγραφών– επανεγγραφών στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2020 – 2021 όπως ψηφίστηκαν με την υπ.αριθμ. 91/2020  απόφαση της 8ης συνεδρίασης του Δ.Σ. Καλαμάτας, ορίζονται ως εξής:
  • Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων εγγραφών – επανεγγραφών στους παιδικούς  και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2020-2021 ορίζεται η 11η-05-2020 και λήξης η 29η-05-2020.
  • Οι αιτήσεις μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα διατίθενται ηλεκτρονικά στο site του Δήμου Καλαμάτας και θα υποβάλλονται είτε με συστημένη επιστολή (προς την Δ/νση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας, Αθηνών 99 Τ.Κ.24134 Καλαμάτας) είτε  μέσω email  στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου (paidikoi@kalamata.gr). Τα παρεχόμενα έντυπα από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας (www.kalamata.gr), στην ενότητα e-Υπηρεσίες και στην επιλογή Αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς.
  • Δικαίωμα εγγραφής στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς έχουν όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του άρθρου 3 της υπ.αριθμ.41087(ΦΕΚ/4249/5-12-2017τευχ.Β΄) ΚΥΑ, απαγορευμένης απολύτως της εγγραφής παιδιών εφόσον και για όσο διάστημα πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα.
  • Ειδικότερα στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Καλαμάτας, για το σχολικό έτος  2020-2021, θα επαναλειτουργήσουν και βρεφικά τμήματα, θα γίνονται δηλαδή δεκτά βρέφη ηλικίας (από 18 μηνών έως 2,5 ετών ) και παιδικά τμήματα από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο). 
Για την εγγραφή των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
  • Έντυπη αίτηση της μητέρας ή του πατέρα ή του κηδεμόνα του παιδιού.
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης (τελευταίου τριμήνου) 
  • Βεβαίωση υγείας του παιδιού συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από Παιδίατρο, καθώς και συμπληρωμένη κάρτα με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.    
  • Βεβαίωση εργοδότη και για τους δύο γονείς αν είναι εργαζόμενοι,
-Στον Δημόσιο τομέα, Τ.Α. ή  Ν.Π.Δ.Δ. πρόσφατη βεβαίωση εργασίας
- Στον ιδιωτικό τομέα, απαιτείται πρόσφατη βεβαίωση εργοδότη  και ένσημα/ ή εργόσημα του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ή αντίγραφο αναγγελίας ρόσληψης της αιτούσας/του αιτούντος ή της σύμβασης μαζί με το έντυπο Ε4 (ετήσιος πίνακας προσωπικού (σε περίπτωση πρόσφατης αναγγελίας πρόσληψης επιβεβαίωση  εργασίας με προσκόμιση ενσήμων εντός τριμήνου)
       - Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:
  • Aντίγραφο της δήλωσης επιτηδεύματος στη  ΔΟΥ  καθώς και βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία ή του αυτοαπασχολούμενου.
  • Εκκαθαριστικό σημείωμα και των δύο γονέων του οικονομικού έτους 2019
  • Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ για τους άνεργους γονείς
  • Υπεύθυνη δήλωση παραλαβής παιδιού από γονέα ή κηδεμόνα
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) του οικονομικού έτους 2019. Αν οι γονείς φιλοξενούνται από κάποιο συγγενικό τους ή άλλο  πρόσωπο, τότε θα πρέπει να προσκομίσουν και το Ε1 της φορολογικής δήλωσης του προσώπου που τους φιλοξενεί στην οποία αυτό θα αποδεικνύεται.
  • και κάθε άλλο δικαιολογητικό που κρίνεται απαραίτητο κατά περίπτωση.
  • Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων στον Σταθμό εκτός των προηγουμένων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, ή σχετική αίτηση, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
- Για την επανεγγραφή του παιδιού απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί τα τροφεία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
Τα τροφεία θα καταβάλλονται στο  πρώτο δεκαήμερο  του μήνα  στην Εθνική τράπεζα στην οποία ο Δήμος τηρεί λογαριασμό ή στο Ταμείο του Δήμου όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την  91 /2020  απόφαση της 8ης συνεδρ/σης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.           
Τα τροφεία καταβάλλονται κανονικά και ανεξαρτήτως παρουσιών και σύμφωνα με τις ισχύουσες  διατάξεις εκτός από το μήνα Αύγουστο που οι Σταθμοί δεν λειτουργούν
Τα τροφεία ανέρχονται στο ποσό των 50,00 € για κάθε νήπιο ανεξαρτήτως εισοδήματος και για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα από 40.001,00 € και άνω.

Μειωμένα τροφεία καταβάλουν:
  • Οι πολύτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.001,00 – 40.000,00 € μείωση 50%, ήτοι 25,00 € για κάθε νήπιο.
  • Τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 15.000,00€ μείωση 50%,ήτοι 25,00€ για κάθε νήπιο.
  • Τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 15.001,00 – 40.000,00€ μείωση 30%, ήτοι 35,00 € για κάθε νήπιο.

Απαλλάσσονται των τροφείων:
Α)Οι πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000,00 €.
Β)Οι οικογένειες στις οποίες ο ένας εκ των δύο γονέων ή τέκνο, έχει θεωρηθεί ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (βεβαίωση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής).
Γ)Οι οικογένειες οι οποίες διαθέτουν Ατομικό βιβλιάριο Οικονομικά αδυνάτου σε ισχύ ή εφόσον το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει τα ποσά όπως αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τον αριθμό των μελών στην παρ.6 εδάφιο 2Β της 25132/16 (ΦΕΚ908 Β) Κ.Υ.Α. 
Δ)Τα ορφανά παιδιά από έναν ή δύο γονείς.
Ε)Τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών.
Ζ)Τα παιδιά που ο πατέρας είναι στρατιώτης.
- Η λειτουργία των Παιδικών- Βρεφονηπιακών Σταθμών διαρκεί πέντε ημέρες (από Δευτέρα έως Παρασκευή) και αρχίζει την 01η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους.
-  Οι Σταθμοί δεν λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και της 5ης Ιανουαρίου καθώς και από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.
- Οι Σταθμοί επίσης διακόπτουν την λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών καθώς και του Πολιούχου του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργεί ο Σταθμός ή του εορτασμού Εθνικού Τοπικού γεγονότος.
- Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει από τις 7.00π.μ. και λήγει στις 4:00μ.μ.
-Η επιλογή των παιδιών  θα γίνεται κατόπιν μοριοδότησης σύμφωνα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια όπως έχουν καθοριστεί  σύμφωνα με τα παραπάνω αναγραφόμενα.
- Η Επιτροπή επιλογής συντάσσει πίνακες επιλογής βάσει μορίων οι οποίοι αναρτώνται στο site του Δήμου και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού Καταστήματος, τους οποίους και  υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση, σε ειδική συνεδρίαση, απόφασης επιλογής των φιλοξενουμένων παιδιών.
Οι μητέρες ή κηδεμόνες που δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ (όταν εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το φορέα) για δωρεάν  φιλοξενία παιδιών, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω eetaa.gr για τη διασφάλιση της εγγραφής (χωρίς καταβολή τροφείων).

Οι παιδικοί σταθμοί που θα λειτουργήσουν είναι οι εξής:
1.   Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ 15 2721022371  ΠΑΙΔΙΚΑ & ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ        
             
2.   Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ  ΤΕΡΜΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ 2721023229  ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ        
                     
3.   Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΤΕΝΤΑ) 2721022279   ΠΑΙΔΙΚΑ & ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ         
4.   Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 12 ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΟΣ 2721023039   ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ         
5.   Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 9 (ΕΝΑΝΤΙ ΕΦΟΡΙΑΣ) 2721084221    ΠΑΙΔΙΚΑ & ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ         
6.   Ζ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ –ΠΑΡΑΛΙΑ 2721082722    ΠΑΙΔΙΚΑ & ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ         
7.   Η΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΡΓΑΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ –ΒΕΡΓΑ 2721041905 ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ         

Πότε μπορεί να γίνουν παραστάσεις στη Μεσσήνη

Από 18 Μαΐου θα είναι ανοιχτοί και πάλι οι αρχαιολογικοί χώροι συμπεριλαμβανομένων και της Ακρόπολης και της Αρχαίας Ολυμπίας. Αυτό τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσουν και τα γυρίσματα σε σίριαλ,  κινηματογραφικές παραγωγές κλπ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ετοιμαστεί από 1 Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με 40% όριο πληρότητας και 15 ημέρες μετά ξεκινούν και τη λειτουργία τους τα Μουσεία.
Αναφορικά με τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα, τόνισε ότι θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου μόνο σε ανοικτούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι θα λειτουργήσει μετά από σχετική απόφαση της διευθύντριας του το Φεστιβάλ Αθηνών στο πρόγραμμα του οποίου συμπεριλαμβάνονται και οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Μάλιστα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και γι’ αυτό, για παράδειγμα σε ένα Αρχαίο Θέατρο θα πρέπει να είναι κενές η πρώτη και δεύτερη σειρά.
Η υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, όπως τα φεστιβάλ Φιλίππων, Πάτρας κλπ ενώ με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν. Τέλος είπε ότι θα δοθεί κουπόνι για 18 μήνες για όσους είχαν κλείσει θέσεις σε πολιτιστικές παραγωγές που ακυρώθηκαν, ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν στο μέλλον.

Με εισαγγελική εντολή συνελήφθη και πάλι ο παιδεραστής ο Ν. Σειραγάκης

Με εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών συνελήφθη ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ Νίκος Σειραγάκης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 401 ετών (ανώτατο όριο φυλάκισης- εκτιτέα ποινή- τα 20 χρόνια) για παιδεραστία σε βάρος 36 ανήλικων αγοριών στο Ρέθυμνο της Κρήτης και είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα.
Λίγα 24ώρα μετά την αποφυλάκισή του ο Νίκος Σειραγάκης συνελήφθη με εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών για παραβίαση ενός εκ των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, μετά την αποφυλάκισή του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βούλευμα με βάση το οποίο έγινε δεκτή η αίτηση της αποφυλάκισής του ο Νίκος Σειραγάκης ήταν υποχρεωμένος να κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη εντός του Δήμου Καλαμαριάς.
Παρ΄ όλα αυτά, εκείνος εντοπίστηκε στην περιοχή της Μενεμένης. Αμέσως ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος είχε παρέμβει και μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της αποφυλάκισής του.

Με ενέργειες του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού κινήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες μετά την παραβίαση του περιοριστικού όρου και οι αρχές έφτασαν στη σύλληψη του Νίκου Σειραγάκη. Τώρα, αναμένεται να συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο και να αποφανθεί με βάση τα νέα δεδομένα για το αν ο Νίκος Σειραγάκης θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ελεύθερος ή αν συντρέχει λόγος ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης.

Παν. Τσιμπούκης

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Διακοπή ρεύματος το Σάββατο

Για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ το Σάββατο 9.5.2020, θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από 8:30πμ έως  2:30μμ στην Καλαμάτα.
Με ανακοίνωσή της η ΔΕΔΔΗΕ κάνει γνωστή τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους που βρίσκονται εκατέρωθεν της οδού Αθηνών από το ύψος του οικισμού Πλεύνας έως το εργοστάσιο ΚΑΡΕΛΙΑ και στο δρόμο από τον κόμβο του Καρέλια προς Νέα Είσοδο έως την αντιπροσωπεία Σερεμέτη.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.
Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Αρχίζουν γυρίσματα Σεφ και Μέλισσες

Τώρα που οι αρμόδιοι άναψαν το πράσινο φως για καλλιτεχνικές δραστηριότητες ξεκινούν και οι τηλεοπτικές παραγωγές που έμειναν χωρίς φινάλε. Δύο από τις επιτυχημένες παραγωγές του χειμώνα άρχισαν ήδη τις συζητήσεις με τις εταιρίες παραγωγής αναζητώντας ώρες γυρισμάτων, μοντάζ κλπ προκειμένου να ολοκληρώσουν τις «Άγριες Μέλισσες» και το «Μάστερ Σεφ», που εξακολουθεί να γράφει 40αρια σε κάθε νέο επεισόδιο.
Όπως είναι γνωστό από 18 Μαΐου αίρονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας Κοροναϊού και επιτρέπονται (αφού λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας και υγιεινής) να ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Εκτός των άλλων στο Μάστερ Σεφ πρέπει να γυριστεί και ο τελικός.
⦁    Στον «Alpha» ετοιμάζουν και ριάλιτι. Έρχεται το «The Bachelor», που απευθύνεται σε «εργένηδες», που παίζεται 31 χώρες.
Ένας άντρας περιμένει να τον διεκδικήσουν οι γυναίκες του παιχνιδιού και να ζήσουν μαζί μία ρομαντική εμπειρία! Μέσα από συναντήσεις και δοκιμασίες θα προσπαθήσουν να κερδίσουν ο ένας την προσοχή του άλλου. Στο τέλος, μόνο μία θα καταφέρει να κατακτήσει την καρδιά του, να δεχτεί πρόταση γάμου και να γίνει η μελλοντική σύντροφος της ζωής του! Όσοι ενδιαφέρονται το «μπάτσελορ» είναι ανοικτό για δηλώσεις συμμετοχής.
⦁    Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα βρεθεί στο στούντιο που έχει νοικιάσει το MEGA για τις μουσικές συναντήσεις κάθε  Παρασκευή.
Θα είναι η καλεσμένη της ερχόμενης εκπομπής. Για την πρόσκληση ίσως να έπαιξε ρόλο και ο θόρυβος που σηκώθηκε από τη συναυλία στο φορτηγό και η στάση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ίσως και να συνέπεσαν τα δύο γεγονότα.   

Κλειστά σύνορα έως τις 15 Ιουνίου ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ για άλλες 30 μέρες, έως τις 15 Ιουνίου.
Παρά το ότι σε ορισμένα από τα κράτη αυτά γίνονται προκαταρκτικά βήματα για την άμβλυνση των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου μέσω των μετακινήσεων προς την ΕΕ, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Όπως υπογραμμίζεται στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά και με συντονισμένο τρόπο, προτού καταστεί δυνατή η χαλάρωση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα σε δεύτερο στάδιο.
«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη κάθε δράση που αναλαμβάνεται να εκτελείται σταδιακά και τα διάφορα μέτρα να αίρονται σταδιακά», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στο ίδιο πνεύμα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση. «Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρθούν σταδιακά πριν από την άρση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα και την εξασφάλιση πρόσβασης στην ΕΕ σε κατοίκους τρίτων χωρών για μη ουσιώδεις μετακινήσεις», είπε προσθέτοντας ότι «η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν αποτελεί τον πρώτο μας στόχο, μόλις αυτό καταστεί δυνατό με βάση την υγειονομική κατάσταση».
Ο περιορισμός των μετακινήσεων, όπως και η ζητούμενη παράτασή του, εφαρμόζεται στον «χώρο ΕΕ+», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και τα 4 συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) - συνολικά 30 κράτη. Η Επιτροπή ζητά να συνεχίσει να εφαρμόζεται μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την παράταση, αφού η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ενιαίο τρόπο.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ, για τους πολίτες των κρατών Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ και για τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ, εάν επιστρέφουν σπίτι τους. Επιπλέον, για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος του περιορισμού στη λειτουργία των κοινωνιών μας, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν τους περιορισμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες. Επίσης, θα πρέπει να εξακολουθήσει να επιτρέπεται η είσοδος σε εργαζομένους σε θέσεις ζωτικής σημασίας, όπως ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ερευνητές και εμπειρογνώμονες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και σε άτομα που μεταφέρουν εμπορεύματα, σε μεθοριακούς εργαζομένους και εποχικούς εργαζομένους στον τομέα της γεωργίας.

Επιβεβαίωση στοιχείων στα Λύκεια

Τα στοιχεία τους θα πρέπει να επιβεβαιώσουν όσοι και όσοι έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές. 
Διαφορετικά θα αποκλειστούν. 
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων 2020 θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να επιβεβαιώσουν και να υπογράψουν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η προθεσμία για την πιο πάνω διαδικασία είναι από την Πέμπτη 7-5-2020 ως και την Πέμπτη 14-5-2020, ξεκινώντας με τους αποφοίτους.
Η Αίτηση-Δήλωση απεστάλη (μέχρι τις 9 Απριλίου) από τους υποψηφίους και ήδη έχει καταχωριστεί ηλεκτρονικά από τα Λύκεια.
Οι υποψήφιοι θα κληθούν να προσέλθουν αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων τους και ότι αυτά πράγματι ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους, να υπογράψουν και στα δύο αντίγραφα και να παραλάβουν ένα, το οποίο και θα φυλάσσουν μέχρι το τέλος των εξετάσεων.
Αν οι υποψήφιοι, παρότι κληθούν από τους (Υπο)Διευθυντές των Λυκείων, δεν προσέλθουν, τότε η Α-Δ που έχουν ήδη υποβάλει, δεν θα ληφθεί υπόψη.

Πώς να κάνετε ένσταση για να ακυρώσετε το πρόστιμο των 150 ευρώ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως απόφαση που ορίζει τους επιβάτες σε ΙΧ και Ταξί, το πότε επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά και το πως μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
Στην απόφαση αυτή επισημαίνονται πόσο χρόνο έχουν στην διάθεσή τους οι παραβάτες να τα εξοφλήσουν τα πρόστιμα και με ποιο τρόπο μπορούν να καταθέσουν εγγράφως τις ενστάσεις τους.
Συγκεκριμένα το Άρθρο 3 αναφέρει:
Μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς
1.Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει, επίσης, για τον οδηγό και τους επιβάτες επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης.
2.Οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μονίμου και εκτάκτου προσωπικού των συγκοινωνιακών φορέων, που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση προς αποφυγή συνωστισμού.
3.Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Άρθρο 4
Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, δημόσιας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης με οδηγό
1.Για επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222) μέχρι πέντε (5) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά ενός (1) επιβάτη, πλέον του οδηγού. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον αυτός είναι συνοδός ατόμου που χρήζει βοηθείας.
2.Για επιβατηγά οχήματα έξι (6) ή επτά (7) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012,
3.Για επιβατηγά οχήματα οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής Χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οχήματα με οδηγό του ν. 4093/2012 (Α’ 222), επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών πλέον του οδηγού.
4.Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, εφόσον στο όχημα επιβαίνουν, πέραν του οδηγού, μόνο γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.
5.Για τις περιπτώσεις των παρ. 1 έως 4, είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας, τόσο από τους επιβάτες, όσο και από τον οδηγό.
6.Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ (150 €), τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.
Άρθρο 5
Μέτρα προστασίας σε επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα
1.Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) μέχρι επτά (7) θέσεων, επιτρέπεται η μεταφορά δύο (2) επιβατών πλέον του οδηγού.
2.Για επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) οκτώ (8) ή εννέα (9) θέσεων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά τριών (3) επιβατών, πλέον του οδηγού.
3.Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η υπέρβαση του ορίου επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν αποκλειστικά γονείς με τα ανήλικα τέκνα τους.
4.Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα ευρώ (150 €), τόσο στον οδηγό του οχήματος, όσο και στους επιβάτες.
Πώς μπορείτε να ακυρώσετε το πρόστιμο
Το αντίτιμο του προστίμου μπορεί να καταβληθεί εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου, μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που εκδίδεται είτε απευθείας από την ιστοσελίδα gsis.gr/e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο ή αρμόδιος φορέας επιβολής προστίμου), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ή τις Τράπεζες ή τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.
Ο παραβάτης είχε δικαίωμα εντίς 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης να υποβάλει τις έγγραφες αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής μόνο διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου!
Ειδικότερα όπως αναγράφεται: «Εντός προθεσμίας 5 ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Η υποβολή αντιρρήσεων πραγματοποιείται μόνον ηλεκτρονικά στη σχετική διεύθυνση που αναγράφεται υποχρεωτικά στο έντυπο της Πράξης Επιβολής Προστίμου. Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία. Αν οι προβληθείσες αντιρρήσεις απορριφθούν, επικυρώνεται το διοικητικό πρόστιμο από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας ή Αρχής.»

Ποιοι θα έχουν φέτος μειωμένα τέλη κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού

Παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή δημοσιεύεται η απόφαση που περιλαμβάνει τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας ώστε να εξυπηρετηθούν οι ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και οι ιδιώτες καταναλωτές που θέλουν να πάνε διακοπές με το αυτοκίνητό τους χωρίς όμως να πληρώνουν ολόκληρο το αντίτιμο των Τελών Κυκλοφορίας τους.
Φέτος ο κορωνοϊός έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στις μετακινήσεις των πολιτών και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να μην επιβάλλει το «πέναλτι» του 1/12 ή των 2/12 που απορρέει από τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας ώστε να μπορέσουν και οι επαγγελματίες αλλά και οι ιδιώτες καταναλωτές να προβούν σε άρση ακινησίας και να μετακινούνται με τα οχήματά τους αποφεύγοντας τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Τα τελευταία χρόνια πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας τους περιμένουν πότε θα εκδοθεί η σχετική διάταξη από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας καταβάλλοντας χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας.
Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε σε αγωνία τους ιδιώτες καταναλωτές αλλά και τις εκατοντάδες επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων εμφανίζοντας την σχετική διάταξη λίγες ημέρες πριν την έναρξη του καλοκαιριού.
Το οικονομικό επιτελείο για το 2021 εξετάζει να καθιερώσει τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί κάποια σχετικά υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος και να μπορούν οι εταιρείες ενοικιάσεων αλλά και οι ιδιώτες καταναλωτές να κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου για μία τουλάχιστον φορά καταβάλλοντας μέρος του αντιτίμου των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Πάντως πέραν των χαμηλότερων Τελών Κυκλοφορίας όσοι πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα οχήματά τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα μειωθεί αντίστοιχα και το τεκμήριο διαβίωσης αλλά και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης αν το όχημά τους κινείται με κινητήρα άνω των 1.929 κ.εκ. και δεν έχει κλείσει 10ετία.
Πέρυσι να υπενθυμίσουμε πως η σχετική διάταξη ενεργοποιήθηκε τον Μάιο όπως επίσης και το 2018 ενώ το 2017 ενεργοποιήθηκε τον Ιούνιο.
Το νέο και το παλαιό κόστος των μηνιαίων Τελών Κυκλοφορίας
Το κόστος των ακόμη πιο φετινών μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας θα είναι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr δεν θα είναι ακριβότερο κατά 1/12 έως και 2/12 σε σχέση με τα αναλογικά ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να διαιρείται με τους 12 μήνες του έτους και να απορρέουν πραγματικά μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας χωρίς επιβαρύνσεις.
Σύμφωνα με το παλαιό σύστημα για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονταν τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας.
β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,
γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2019 συν 2/12 ετησίων τελών κυκλοφορίας.
Με το νέο σύστημα οι κάτοχοι που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα οχήματά τους δεν θα υπάρχει η επιπλέον χρέωση του ενός ή των δύο δωδέκατων των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να κινήσει το όχημά του για 3 μήνες θα πληρώσει μόνο τα 3/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Αντίστοιχα αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο τότε θα πληρώσει τα 7/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός του.
Παράλληλα οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει χρέωση ολόκληρου του μήνα που γίνεται η άρση ακινησίας ανεξάρτητα αν γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.
Δηλαδή για επιβατικό ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 120 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στις 20 Ιουνίου για ένα μήνα θα πληρώσει 10 ευρώ, για ένα τρίμηνο 30 ευρώ ενώ αν επιλέξει την άρση ακινησίας για το υπόλοιπο του έτους αν ανακοινωθεί τον Μάιο θα πληρώσει 80 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν επιστρέψει τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία την ημερομηνία που λήγει η προθεσμία τότε επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν τα Τέλη Κυκλοφορίας του οχήματος είναι 120 ευρώ και ο κάτοχος πλήρωσε για άρση ακινησίας ενός μήνα (10 ευρώ) αλλά ποτέ δεν επέστρεψε τις πινακίδες στην εφορία μετά το πέρας των 30 ημερών τότε η εφορία του επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, δηλαδή 240 ευρώ.
Πότε πληρώνει κανείς ολόκληρο το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας
Αν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος έχει πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα τρίμηνο και μέσα σε αυτό το διάστημα βρεθεί κάποιος αγοραστής εντός ή εκτός συνόρων τότε για να γίνει η μεταβίβαση ή εξαγωγή θα πρέπει να καταβληθούν και το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν το κόστος των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ανέρχεται σε 120 ευρώ και ο κάτοχός του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα τρίμηνο καταβάλλοντας 30 ευρώ αλλά βρεθεί κάποιος να αγοράσει το όχημα εντός ή εκτός συνόρων τότε για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση ή εξαγωγή θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 90 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να μεταβιβάσει ή να εξάγει το όχημά του χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα Τέλη Κυκλοφορίας τότε το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας…
Πόσες φορές μπορεί κανείς να κάνει άρση ακινησίας
Η άρση ακινησίας για ένα ή τρεις μήνες είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει για δεύτερη φορά εντός του έτους σύμφωνα με την προηγούμενη ρύθμιση.
Μάλιστα αν κάποιος κάτοχος είχε κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης και έχει καταβάλλει μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας για ένα μήνα μπορούσε μόνο να πραγματοποιήσει εκ νέου άρση αλλά για ολόκληρο το υπόλοιπο διάστημα του έτους καταβάλλοντας το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν κάποιος κάτοχος ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 120 ευρώ κάνει άρση ακινησίας για 3 μήνες και μετά το πέρας των 90 ημερών επιθυμεί και πάλι να κάνει άρση ακινησίας θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 90 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις χρεώσεις σε περίπτωση δεύτερης άρσης ακινησίας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιβαρύνσεις με 1 ή 2/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Στους 150 οι νεκροί στην Ελλάδα – 13 νέα κρούσματα, 2.691 συνολικά

Ακόμη 13 κρούσματα κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού ανέρχεται πλέον σε 2.691. Παράλληλα, καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 150.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 32 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Εξ αυτών, εννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω.
Συνολικά, 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επίσης, έχουμε δύο ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους και συνολικά 150 θανάτους στη χώρα. Από τα θύματα, 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη, ενώ το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η αναφορά στον Δημήτρη Κρεμαστινό

Αναφερόμενος στον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο κ. Τσιόδρας τον χαρακτήρισε διαπρεπή επιστήμονα, ενώ μίλησε και για την πολιτική του σταδιοδρομία, τονίζοντας πως άφησε πίσω του σπουδαίο έργο.
Εκ μέρους της επιτροπής και του υπουργείου Υγείας, ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού.

Τεστ αντισωμάτων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων, λέγοντας πως όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν τόσο αυξάνεται και το ποσοστό επιτυχίας αυτού του τεστ.
«Σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού, όπως έδειξε μελέτη σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του οργανισμού να εξουδετερώνει τον ιό» εξήγησε.
Πρόσθεσε, δε, πως άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια ανοσία. «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη για πόσο καιρό θα έχουν ανοσία».

Καλοκαίρι

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε εκτίμηση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που έκανε λόγο για πιθανό δεύτερο κύμα του ιού. «Η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι επαρκής για να μηδενίσει το ιό» είπε και τόνισε πως όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής.
Σημείωσε ωστόσο πως «μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία, θα περιμένουμε και θα δούμε δεν θέλω να μιλάω με πιθανότητες».

Πώς θα γίνεται η διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού στα σχολεία

Αναλυτικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στη σχολική κοινότητα έχει εκπονήσει ο ΕΟΔΥ, ενόψει της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει από τον κορονοϊό δεν προβλέπεται το κλείσιμο του σχολείου. Οι συμμαθητές του νοσούντος, οι οποίοι είναι στο ίδιο τμήμα, προβλέπεται να απομακρύνονται από το σχολείο για 10 ημέρες. Εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέφουν. Όσο για τον μαθητή που τυχόν νοσήσει, προβλέπεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Αναλυτικά, το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού στα σχολεία προβλέπει τα εξής:
Υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα
Με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19, με τον αναπληρωτή του. Εκείνος είναι επιφορτισμένος με το να ενημερώνει το προσωπικό σχετικά με την αναγνώριση/διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων COVID-19.
Σε περίπτωση που μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19
Ο μαθητής θα φοράει μάσκα και θα οδηγείται σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο απομόνωσης, που έχει ήδη προβλεφθεί σε κάθε σχολείο. Θα ειδοποιείται ο γονέας/κηδεμόνας για να παραλάβει τον μαθητή (κατά προτίμηση με μάσκα) και θα ζητείται άμεσα ιατρική αξιολόγηση. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον ο μαθητής εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID- 19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ.
Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο μαθητής παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τους συγκατοίκους του (οδηγίες στην ιστοσελίδα ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr).
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολείο (μαθητής, εκπαιδευτικός ή άλλο προσωπικό)
Αν το τεστ βγει θετικό
Σε περίπτωση που το μοριακό διαγνωστικό τεστ βγει θετικό, θα ενημερώνονται άμεσα η εκπαιδευτική μονάδα και ο ΕΟΔΥ, ο οποίος θα επικοινωνεί με τη σειρά του με τον υπεύθυνο του σχολείου για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών του κρούσματος (εκπαιδευτικοί/μαθητές στην ίδια τάξη, συμμαθητές σε εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.).
Επίσης, θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.
Ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του, καθώς επίσης και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.
Αν το τεστ βγει αρνητικό
Σε περίπτωση που το τεστ βγει αρνητικό, ο μαθητής θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του.
Σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων με λοίμωξη COVID-19
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως συρροή κρουσμάτων ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 μεταξύ μαθητών ή και εκπαιδευτικών σε συγκεκριμένο τμήμα μέσα σε διάστημα 14 ημερών.
Σε αυτήν την περίπτωση θα διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος για 10 ημέρες.
Θα γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και απολύμανση των χώρων που κινήθηκαν τα κρούσματα και θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση επαφών.
Οι μαθητές (ή το προσωπικό) που νόσησαν θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση των συμπτωμάτων του και την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Οι συμμαθητές του τμήματος θα απομακρύνονται από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα θα επιστρέφουν μετά από 10 ημέρες.
Σε περίπτωση εμφάνισης 3 ή περισσοτέρων σποραδικών κρουσμάτων στην εκπαιδευτική μονάδα σε διάστημα 14 ημερών θα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για επιδημιολογική διερεύνηση.

Αθηνά Καστρινάκη

Ανοίγουν οι δρόμοι για τα χωριά;

Φημολογία για άρση των περιορισμών για μετακινήσεις εκτός νομού στις 18 Μαΐου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Νίκος  Χαρδαλιάς είπε:
«Οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν στις 18 Μαΐου». Και πρόσθεσε: «Για τα νησιά οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα».
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είχε προαναγγείλει ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άρση απαγόρευσης μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 11/5
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι:

«Είναι ένα ζήτημα για το οποίο αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Ξέρετε ότι έχουμε καταργήσει τη χρήση του εντύπου και του sms για τις μετακινήσεις από τις 4 Μαΐου. Οι αποφάσεις θα ξεδιπλωθούν και για άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας τη Δευτέρα 11 του μηνός. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα δούμε πως θα επιτραπεί και η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας. Μέσα σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα νησιά, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι ταυτόχρονη η απελευθέρωση και προς τα δύο μέρη. Αλλά, θα αναμένετε τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα. οι σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο αυτές πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνουν και τις μετακινήσεις προς τα νησιά».
Να σημειωθεί ότι η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι φέτος στις 8 Ιουνίου.

Θα είναι έκπληξη αν δεν φτάσει 30-35 β.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, εισβολή θερμών αέριων μαζών από τη Βόρεια Αφρική, που θα φέρει…πρόωρο καλοκαίρι!

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής - μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος

“ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η διάρκεια αυτής της θερμής εισβολής. Μπορεί να είναι 1-2 ή το πολύ 3 ημέρες, μπορεί όμως και παραπάνω”.
Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει για πρώτη φορά φέτος τους 30 βαθμούς και τοπικά ίσως αγγίξει και τους 35 βαθμούς Κελσίου!

Φαίνεται ότι από την προσεχή Δευτέρα και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την ερχόμενη Τρίτη) θα μας επισκεφτούν θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο χάρτη, θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, της νότιας Ιταλίας, της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, από την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια, οι μέγιστες θερμοκρασίες στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας θα αγγίξουν τους 34-35°C. Σε πολύ τοπικό όμως επίπεδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα (και ιδιαιτέρως Τρίτη) θα ανέβει εντυπωσιακά ο υδράργυρος, όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η διάρκεια αυτής της θερμής εισβολής. Μπορεί να είναι 1-2 ή το πολύ 3 ημέρες, μπορεί όμως και παραπάνω. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες που θα πλησιάζουμε προς το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας.

Μπορεί όλα τα προγνωστικά στοιχεία να συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα έρθει ζέστη από την επόμενη εβδομάδα, πάντα όμως οφείλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι διότι τα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων μπορεί να παρουσιαστούν κάπως διαφορετικά. Ωστόσο, η πιθανότητα να συμβεί αυτό που σας παρουσίασα παραπάνω, θεωρείται αρκετά υψηλή!

Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής

Από την Τετάρτη 20 Μαΐου έως την Τρίτη 2 Ιουνίου θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου στους δικαιούχους.

Αναλυτικά:

-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 τις συντάξεις Ιουνίου 2020 (Συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7,9).
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020 (Συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8)
-Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλουν την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 τις συντάξεις Ιουνίου 2020.
-Το Δημόσιο, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν την Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 τις συντάξεις.
Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
-Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 τις επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2020.

Πέθανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός



Πέθανε το πρωί ο Δημήτρης Κρεμαστινός που νοσηλευόταν με κορονοϊό, στον Ευαγγελισμό, από τις 26 Μαρτίου.

Β.Κικίλιας για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ανάρτησή του στο twitter.
"Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ", αναφέρει ο κ. Κικίλιας.

Εντυπωσιακή η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020

Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες σε όλο τον πλανήτη απο την τελευταία υπερπανσέληνο του 2020.
Η Σελήνη πλησίασε ξανά περισσότερο τη Γη, φθάνοντας σε απόσταση 361.184 χιλιομέτρων (περίγειο). Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται ακόμη κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών.
Αντίθετα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη. Ο όρος υπερπανσέληνος (supermoon) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλε από το 1979. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί τον Μάιο του 2021.

7.5.20

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που πήγε να τη βοηθήσει στη Κρήτη



Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Αλικαρνασού στο Ηράκλειο με έναν αστυνομικό να καταλήγει στο νοσοκομείο μετά από… δάγκωμα που δέχθηκε από μια γυναίκα στην οποία είχε πάει για να βοηθήσει.
Όλα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν το κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας ζήτησε από το περιπολικό της βάρδιας να μεταβεί στην περιοχή της Αλικαρνασού καθώς μία γυναίκα βρίσκονταν στο οδόστρωμα και χρειάζονταν βοήθεια.
Σύμφωνα με το cretapost.gr, oι άνδρες του περιπολικού έσπευσαν άμεσα στο σημείο όπου εντόπισαν την γυναίκα ή οποία φαινόταν ότι είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και βρίσκονταν στην μέση του δρόμου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική της ακεραιότητα.
Αμέσως οι αστυνομικοί ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να μεταβεί στο σημείο για την γυναίκα και οι ίδιοι προσπάθησαν να τις προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Η αντίδραση της γυναίκας ήταν μη αναμενόμενη… Σε έξαλλη κατάσταση δάγκωσε με μανία τον αστυνομικό.
Στο νοσοκομείο και ο αστυνομικός για τις πρώτες βοήθειες
Το ασθενοφόρο που είχε ειδοποιηθεί για τη γυναίκα έφτασε στο σημείο όμως τελικά εκτός από εκείνη μετέφερε και τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ετοιμάζεται απόφαση για τα ταξί

Σύντομα θα επιτραπεί και δεύτερος επιβάτης στα ταξί. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1 με τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο υπουργός προανήγγειλε  ότι θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορεί να μπαίνει και δεύτερος επιβάτης στα ταξί, καθώς είναι κατανοητό πως ένα ζευγάρι ή δύο άνθρωποι που μένουν στο ίδιο σπίτι και θέλουν να μετακινηθούν, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ισχύουσα ρύθμιση.
Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις προς την Ελλάδα από το εξωτερικό, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τα μέσα Μαΐου ένα συγκεκριμένο πανευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο θα ξεκαθαρίσει πότε θα ανοίξουν οι αερομεταφορές.
Καθώς όμως μία πανευρωπαϊκή συμφωνία είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη έχει αρχίσει συνομιλίες για διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, δηλαδή χώρες όπου υπάρχουν λίγα κρούσματα, προκειμένου να βρεθούν διακρατικές πρακτικές λύσεις για ασφαλή μεταφορά ταξιδιωτών στην Ελλάδα.
«Θέλουμε μία χρυσή τομή: Την ασφαλή μεταφορά των επιβατών και να μη βάλουμε σε ρίσκο τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου