2.5.20

Γιατί ο δήμος Ικαρίας δεν θα προσφύγει τελικά εναντίον στον 25χρονο γιο του εφοπλιστή για τον Κορονοιό

Εξιτήριο έχει πάρει εδώ και λίγες μέρες ο 25χρονος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος στα τέλη Μαρτίου διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ βρισκόταν στην Ικαρία, όπου είχε μεταβεί μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα από το Λονδίνο.
Στο νησί από την πρώτη στιγμή που είχε γίνει γνωστό το περιστατικό προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, οι κάτοικοι ήταν τρομοκρατημένοι για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού, ενώ ο δήμος Ικαρίας δήλωνε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του 25χρονου. Παράλληλα, τρεις δικηγόροι προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας από τον 25χρονο να πληρώσει ο ίδιος τα έξοδα της αεροδιακομιδής του, καθώς και παρελκόμενα έξοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος πήρε εξιτήριο πριν από μερικές ημέρες από το Θριάσιο και πλέον έχει αναρρώσει πλήρως, ενώ ο Δήμος Ικαρίας φαίνεται πως τελικά δεν θα προσφύγει εναντίον του, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Το enikos.gr επικοινώνησε με τον Δήμο Ικαρίας, που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για πρόθεση «συμφιλίωσης» με τον 25χρονο, δηλώνοντας μάλιστα ότι τον περιμένει για… διακοπές στο νησί όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν! «Ο Δήμος Ικαρίας δείχνοντας τα αναγκαία αντανακλαστικά άμεσα ανταποκρίθηκε στο περιστατικό και μερίμνησε για την προστασία των πολιτών. Ευτυχώς κανένα άλλο κρούσμα δεν εμφανίσθηκε στο νησί μας. Με βάση την έρευνα που διενεργήσαμε από την πρώτη στιγμή δεν προέκυψε εκ μέρους του νεαρού κάποια παραβίαση Υπουργικής Απόφασης ή άλλης διάταξης σχετικά με την καραντίνα ή κάποιο άλλο μέτρο αντιμετώπισης του ιού. Η μετακίνησή του από το Λονδίνο προς την Ελλάδα και από τον Πειραιά προς την Ικαρία έγινε σε χρονική στιγμή κατά την οποία δεν είχαν επιβληθεί οι γνωστοί περιορισμοί. Ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα αναζήτησης οποιονδήποτε ευθυνών από την πλευρά του Δήμου, καθώς ουδεμία παράνομη πράξη προέκυψε να τελέσθηκε εκ μέρους του», σημειώνει επίσης η δημοτική αρχή στη δήλωσή της. «Με δεδομένη την έλλειψη άλλου κρούσματος στο νησί μας, αλλά και την επιτυχή ανάρρωση του νεαρού ασθενή, το όλο ζήτημα φαίνεται πως εξελίχθηκε με τον καλύτερο πιθανό τρόπο. Παραμένουμε σε ετοιμότητα και ευχόμαστε περαστικά στον νεαρό και θα χαρούμε να τον υποδεχθούμε στην Ικαρία, όποτε οι συνθήκες το επιτρέψουν» , προσθέτει ο Δήμος Ικαρίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο 25χρονος είχε επιστρέψει από το Λονδίνο, όπου διαμένει μόνιμα, στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου και λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Μαρτίου ταξίδεψε με πλοίο στην Ικαρία, με μία φίλη του από την Ολλανδία. Εκεί παρουσίασε συμπτώματα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο και διαγνώστηκε θετικός, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην Αθήνα με ειδική πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας με C-27 μέσα σε ειδική κάψουλα και να διακομιστεί στο Θριάσιο, όπου νοσηλεύτηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Το enikos.gr επικοινώνησε με τον 25χρονο, ο οποίος αναφέρει ότι βρίσκεται πλέον υγιής στο σπίτι του στην Αθήνα, καθώς πήρε εξιτήριο στις 13 Απριλίου, ενώ στέλνει το μήνυμα ότι ο «κορονοϊός μπορεί να χτυπήσει τον καθέναν, ανεξαιρέτως ηλικίας, κι ακόμη κι αν είσαι νέος τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ελαφρά και να χρειαστεί να νοσηλευτείς». Ερωτηθείς για την πρόθεση του Δήμου να μην προσφύγει εναντίον του τελικά, δηλώνει ικανοποιημένος καθώς με αυτόν τον τρόπο αποκαταστάθηκε η αλήθεια και τονίζει ότι αν με οποιονδήποτε τρόπο αναστάτωσε τους κατοίκους της Ικαρίας, αυτό δεν συνέβη εσκεμμένα. Όπως επισημαίνει , ανυπομονεί να επισκεφθεί το νησί που τόσο αγαπά, όταν αρθούν οι περιορισμοί.


real.gr

Προς το παρόν, η Rolls-Royce δεν παράγει αυτοκίνητα. Μόνον μέλι !


Λόγω της πανδημίας, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce έχει ακινητοποιήσει την αλυσίδα παραγωγής των υψηλού κύρους αυτοκινήτων της. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να παράγει μέλι! Ναι, σύμφωνα με το BMWBLOG, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ρεκόρ παραγωγής μελιού στο μελισσοκομείο της στο Goodwood του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου μια στρατιά 250.000 μελισσών εργάζεται ακατάπαυστα. Μάλιστα, η εταιρεία στοχεύει να υπερβεί τον στόχο που έχει θέσει φέτος όσον αφορά τον όγκο παραγωγής.

Είναι εδώ και τρεις σεζόν που η Rolls-Royce παράγει μέλι και δηλώνει ότι το μέλι της είναι η «Rolls-Royce του μελιού». Το μελισσοκομείο «Goodwood Apiary» βρίσκεται σε μία έκταση περίπου 170 τετραγωνικών χιλιομέτρων, γεμάτη με μισό εκατομμύριο δέντρα, θάμνους και αγριολούλουδα. Η εταιρεία μελισσοκομίας ιδρύθηκε το 2017. Διαθέτει, μάλιστα, και έξι παραδοσιακές ξύλινες κυψέλες. Οι πέντε από αυτές έχουν πάρει το όνομά τους από τους θρύλους τεσσάρων τροχών της Rolls-Royce: Phantom, Wraith, Ghost, Dawn και Cullinan. Η έκτη έχει το όνομα της μασκότ της αυτοκινητοβιομηχανίας: Spirit of Ecstacy.

«Το μελισσοκομείο υπογραμμίζει περαιτέρω την αφοσίωσή μας στο περιβάλλον, κάτι το οποίο σφραγίζει όλα όσα κάνουμε στο Goodwood» δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της Rolls-Royce, Richard Carter. «Τα βιώσιμα κτήριά μας, τα συστήματα διαχείρισης του βρόχινου νερού και το καταφύγιο άγριων πτηνών έχουν ήδη κάνει το σπίτι της Rolls-Royce στο Goodwood μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό το πρότζεκτ, που αξιοποιεί τη βιοποικιλότητα της τοποθεσίας, συνεισφέρουμε σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση και προστασία του ζωτικής σημασίας πληθυσμού μελισσών της Βρετανίας» υπογράμμισε.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν εμπορεύεται τη «Rolls-Royce του μελιού». Δίνει το μέλι σε πελάτες της.

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη - Μικρό τσουνάμι

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:51 στον θαλάσσιο χώρο 64 χλμ νότια της Ιεράπετρας.
Μέχρι αυτήν την ώρα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν σημειωθεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις. Οι ισχυρότερες από αυτές ήταν στις 16:33, που καταγράφηκε -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών- δόνηση 5 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 121 χλμ νότια της Άρβης και στις 19:44, οπότε καταγράφηκε δόνηση 4,8 βαθμών με επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 62 χλμ νοτιοανατολικά της Άρβης.
Μικρότερες σεισμικές δονήσεις της τάξης των 4 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι, επίσης, ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.
Τσουνάμι μικρής έντασης προκάλεσε ο σεισμός νότια της Ιεράπετρας
Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα νότια της Ιεράπετρας Κρήτης προκάλεσε τσουνάμι μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή, δήλωσαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας και ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποιήσης για Τσουνάμι της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας, το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3-4 φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ "Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Ροβυθάκη Εμμανουήλ. Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.
Επισημαίνει τέλος πως πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι.

Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της COVID-19 ξεκινούν τη Δευτέρα

Οι πρώτες Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της COVID-19 ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ειδοποιήθηκαν και προσήλθαν οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται εντός της ημέρας και αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους.
Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ και εργαστούν στο πρόγραμμα. Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του Οργανισμού, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020».

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΙΟΥ - Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ !

Εορτάζεται αυριο Κυριακή 3 Μαίου  μαζί με το σύζυγό της Τιμόθεο. 
Γύρω από την εορτή της Αγίας Μαύρας έχει αναπτυχθεί συνειρμικά ένα αρνητικό λαϊκό αίσθημα. Όχι προς το πρόσωπο της Μάρτυρος αλλά ενδόμυχα σε όλους μας το χρώμα μαύρο δημιουργεί υποσυνείδητα και άθελα μας μια φοβία.
Δεν είμαι ειδικός για να αποδώσω τα παραπάνω με την κατάλληλη επιστημονική ορολογία διαπίστωσα όμως με έκπληξη πληθώρα δοξασιών σχετικά με την σημερινή ημέρα σε όλη την Ελλάδα. έτσι στη Μεσσηνία οι γυναίκες αποφεύγουν ετούτη την ημέρα να κόβουν ρούχα,να γνέθουν, να ξένουν μαλλί (σήμερα δεν θα το βρείτε εύκολα), να πλένουν και να καθαρίζουν ρούχα. 
Δεν απέχουν όμως και οι άντρες όπου εμφανίζονται να μην αλωνίζουν τα χωράφια τους, να μην πηγαίνουν στο λιοτρίβι (γιατί θα βγει το λάδι μαύρο). Οι Κύπριοι τυροκόμοι αλλά και αρκετοί στα νησιά (Κρήτη) δεν τυροκομούν εκείνη την ημέρα γιατί θα γεμίσει το σπίτι και το τυρί ¨μαύρες" (κατσαρίδες). Το δε γάλα το μοιράζουν στους φτωχούς.  Γενικά, ο Μάης, παρόλο που είναι ο μήνας των λουλουδιών, γεννά πολλές προλήψεις και δεισιδαιμονίες. 
Γράφει ο Γ.Α.Μέγας
 "Αυτός ο μήνας, λέγουν, έχει πολλές κακές ώρες. ...Το Μάη δεν κόβουν ρούχα, ούτε παντρεύονται γιατί 'τους παίρνει ο Μάης'. .Η δεισιδαιμονία αυτή συναντάται σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς κι εξηγείται από τη λατρεία των αρχαίων Ρωμαίων, που το Μαϊο τελούσαν γιορτή προς τιμή των θεοτήτων του κάτω κόσμου...." Ε, είναι και της "Αγίας Μαύρας" στις 3 του μηνός, ήρθε κι έδεσε!   Οι φόβοι κι οι απαγορεύσεις εντείνονται στο έπακρο.   "Στη Μεσσηνία μάλιστα, όποια μέρα πέσει της αγίας Μαύρας, αυτή τη μέρα τηνε φυλάνε όλο το χρόνο' . Κι οι Κύπριοι χωρικοί τη μέρα αυτή δεν τυροκομούν γιατί γεμίζει το σπίτι και το τυρί 'μαύρες' (κατσαρίδες)" (Γ.Α.Μέγας, "Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας").
Γιατί όμως προέκυψαν όλα αυτά και αποτυπώθηκαν στην συνείδηση του λαού και μάλιστα τηρούνται με αυστηρή ευλάβεια;
Είπαμε και σε προηγούμενο σχόλιο πως ο μήνας Μάης είναι ο πιο αντιφατικός μήνας. Έτσι έχουν καταγραφεί από τα αρχαία χρόνια σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής που διαδραματίζονταν μέσα στο Μάιο προλήψεις χαραγμένες στη συνείδηση του λαού πιστεύοντας ότι η ονομασία του μήνα έχει σχέσει με τη λέξη μάγια και άλλοι ότι το πήρε από την μητέρα του Ερμή τη Μαία (προστάτευε τη γονιμότητα και την αύξηση των καρπών).
 Γνωστό το τραγούδι:  Πρωτομαγιά μου τα ριξες τα μάγια και με μάγεψες,
 και μ΄έχεις κάνει σαν τρελό, κόρη που σέρνεις το χορό.
ή "...όποιος παντρευτεί το Μάη καταποδομένος πάει..."  
Έτσι στη βιβλιογραφία της λαογραφίας εύκολα κανείς εντοπίζει γνωστές απαγορεύσεις και φόβους πιστεύοντας πως τα μάγια του μήνα Μαΐου είναι τα ισχυρότερα. Πάλι όμως παραμένει τι σχέση έχει Η Αγία και το μαρτύριο της. Θεώρησα σκόπιμο να κάνω μια όχι εκτενή αναφορά στο μαρτύριο της.   
 Έζησαν το δεύτερο μισό του 3ου αι μ.χ σε μια κωμόπολη της Θηβαΐδας της Αιγύπτου
Νέοι με όρεξη για ζωή με σχέδια, όπως όλοι μας που ξεκινάμε μια οικογένεια παντρεύτηκαν, Τιμόθεος και Μαύρα.Τίποτα το παράξενο ο Επίσκοπος της Εκκλησίας βλέποντας τον ζήλο του τον χειροτόνησε αναγνώστη και κήρυκα του Ευαγγελίου.
Τα χρόνια τότε ήταν δύσκολα για τους πρώτους χριστιανούς. Είχαν περάσει μόλις είκοσι μέρες μετά τον γάμο τους. Ο Τιμόθεος συκοφαντήθηκε από φθονερούς γείτονες ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα της Θηβαΐδας που ήταν τότε ο Αρριανός. ο οποίος του ζήτησε να του παραδώσει τα βιβλία των χριστιανών που χρησιμοποιούσε για να κατηχεί τους νέους Χριστιανούς.  Ο Τιμόθεος όμως αρνήθηκε να τα παραδώσει, λέγοντας ότι τα θεωρεί παιδιά του πνευματικά. 
Έτσι ξεκίνησε η γνωστή ιστορία. Ο τοπικός ηγεμόνας Αρριανός αντλώντας δύναμη από ένα διάταγμα του αυτοκράτορα τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.Οι συναξαριστές της εκκλησίας αναφέρουν πως πρώτα έβαλαν μέσα στα αυτιά του Μάρτυρα πυρακτωμένα σίδερα, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι κόρες των ματιών του και να πέσουν στο έδαφος.
 Κατόπιν έδεσαν τους αστραγάλους πάνω σε τροχό  φιμώνοντάς τον. 'Επειτα έδεσαν μια βαριά πέτρα στον τράχηλό του και τον κρέμασαν σε ένα δέντρο. Όλα αυτά τα βασανιστήρια ο Τιμόθεος τα υπέμενε με άκρα υπομονή,προσευχή και καρτερικότητα.
 Ο Ηγεμόνας πληροφορήθηκε πως ήταν νιόπαντρος και διέταξε να φέρουν μπροστά του την γυναίκα του. Αρχικά προσπάθησε με κολακείες υπενθυμίζοντας το μικρό της ηλικίας τους και λέγοντάς της πως τα άνθη από τα στέφανα του γάμου είναι ακόμη φρέσκα και μοσχοβολούν
Η Αγία δέχθηκε να μιλήσει στον άντρα της με τη διαφορά όχι για να τον μεταπείσει αλλά για να τον ενδυναμώσει.Μόλις έμαθε την ανέλπιστη τροπή που πήραν τα πράγματα ο Αρριανός εξοργίστηκε και παρέδωσε και την αγία στα βασανιστήρια. Πρώτα πρώτα, λοιπόν, της ξερίζωσαν τις τρίχες του κεφαλιού της και στη συνέχεια της έκοψαν τα δάχτυλά της. Έπειτα την βύθισαν ολόκληρη μέσα σε ένα καζάνι γεμάτο νερό που κόχλαζε. Επειδή όμως η Αγία, αν και ήταν μέσα στο βραστό νερό, δεν έπαθε το παραμικρό έγκαυμα, ο Αρριανός σχημάτισε τη γνώμη ότι το νερό δεν ήταν θερμό, αλλά ψυχρό. Έτσι, για να το διαπιστώσει, πρόσταξε να του ραντίσουν το χέρι.  Τότε η Αγία πήρε με τη χούφτα της νερό και το έριξε πάνω στο χέρι του. Το νερό αυτό ήταν τόσο καυτό με αποτέλεσμα να λιώσει το δέρμα του ηγεμόνα Πάλι όμως δεν πείστηκε και διέταξε να σταυρώσουν και τους δύο Αγίους. Πάνω στο σταυρό, ο ένας παρότρυνε τον άλλον να υπομένει καρτερικά τα βασανιστήρια και να μην υποχωρήσει. 
Ο Συναξαριστής όμως συνεχίζει κατά την παράδοση και αναφέρει  τα τρία οράματα που είδε ενώ η Αγία Μαύρα ήταν κρεμασμένη στο σταυρό. την πλησίασε ‐σαν σε έκσταση‐ ο διάβολος, προσφέροντάς της ένα ποτήρι γεμάτο με μέλι και γάλα. Της πρότεινε μάλιστα να το πιει για να ξεδιψάσει και να αντέξει στους πόνους. Η Αγία κατάλαβε την πλάνη και δεν δέχτηκε το ποτήριο. Για δεύτερη φορά επιχείρησε να την παραπλανήσει εμφανιζόμενος στην Αγία δείχνοντάς της ένα ποτάμι απʹ όπου έτρεχε μέλι και γάλα και της πρότεινε να πιει. Εκείνη όμως για δεύτερη φορά αρνήθηκε και τότε ήρθε η θεία επέμβαση. Ο Θεός βλέποντας την πίστη της έδωσε τέλος στις κακόβουλες παρεμβάσεις του μισόκαλλου. Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε μπροστά της και σαν άλλος ξεναγός και υπηρέτης της έδειξε τα βραβεία τους.Παίρνοντάς την από το χέρι.την οδήγησε στον ουρανό δείχνοντάς της έναν θρόνο με μια στολή λευκή μαζί με ένα στεφάνι. ʺΑυτά ετοιμάστηκαν για σέναʺ. Λίγο πιο πάνω της έδειξε άλλον θρόνο με την ίδια στολή και ένα στεφάνι. ʺΑυτά προορίζονται για τον άντρα σου. γιατί αυτός υπήρξε η αιτία της σωτηρίας σου.Μετά από εννιά μέρες παρέδωσαν και οι δύο την ψυχή τους στον Κύριο.
 Οι δύο νεόνυμφοι στέφθηκαν με τον στέφανο του μαρτυρίου εννιά μέρες μετά πάνω στο σταυρό σφραγίζοντας έτσι την σύντομη επίγεια στέψη τους εις αντάλλαγμα της ουράνιας και αιώνιας.Δεν είναι τυχαίο που η Εκκλησία στην ακολουθία του γάμου ψάλλει το "Άγιοι Μάρτυρες οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες..." ο Τιμόθεος και η Μαύρα δεν έμειναν απλοί αναγνώστες και θεατές των λόγων του Κυρίου αλλά έγιναν αθλητές στεφανωθέντες.

Όπως διαπιστώσατε και μόνοι σας το συγκλονιστικό μαρτύριο που διασώζουν οι συναξαριστές δεν αφήνει περιθώρια για φοβίες και προκαταλήψεις προερχόμενες από το όνομα του Μήνα ή το όνομα της Αγίας Μαύρας. 
 Σήμερα η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαύρα και ο Μεγαλομάρτυς Τιμόθεος θεωρούνται προστάτες της πόλης Λευκάδας από το 1331, η οποία παλιότερα ονομαζόταν ʺΑγία Μαύραʺ. Αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας μας έχουν ανεγερθεί περικαλέστατοι ναοί τιμώντας την ένδοξον μνήμη τους.

Πηγές: Γ.Α.Μέγας, Ελληνικές εορτές, Δημ. Λουκάτου Εισαγωγή στη Λαογραφία, Β.Λαμνάτου, Οι μήνες στην αγροτική Ζωή, Νικ. Ψιλάκης, Λαϊκές τελετουργίες, Μ.Γρηγοράκης, Κρητικά Λαογραφικά, Εφημερίς του Ηνωμένου Κράτους των Ιονικών Νήσων, Εφημερίδα Αθηνά 1841, Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας & Κερκύρας, 

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ἦχος Δʹ
Μαρτύρων σύλλογος νῦν εὐφραίνεται·
Ἀγγέλων ἅσμασι μεγαλύνομεν
την μνήμην ὑμῶν Ἅγιοι
ἅπαντες μελῳδοῦντες
καί πιστῶς ἐκβοῶντες,
χαίροντες· τῆς Τριάδος
Δυάς Μαρτύρων καί κλέος,
Τιμόθεε καί Μαῦρα,
ὑπέρ ἡμῶν ἀεί πρεσβεύσατε.

Αρχιμανδρίτης έφυγε από την Τατιάνα

Αρχιμανδρίτης παραδέχτηκε  στην Τατιάνα Στεφανίδου ότι κοινωνούσε κατ’ οίκον πιστούς, σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, πως έκρυβε το άγιο δισκοπότηρο κάτω από καλάθια με μήλα και τον άρτο. O αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, είπε ότι «δεν είναι καμία παράβαση των κανόνων, δεν υπήρξε καμία τέτοια καταγραφή στις κοινές υπουργικές αποφάσεις». «Όπως ο ντελιβεράς πήγαινε τα πράγματα του σούπερ μάρκετ για τη φυσική τροφή, έτσι και ο ιερέας μετέφερε στο σπίτι την πνευματική τροφή», πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι «η Θεία Κοινωνία δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ διαπραγματεύσιμη. Εκείνο το οποίο προβληματίζει κάποιους ανθρώπους είναι το θαύμα της Θείας Ευχαριστίας. Ίσως οι επιστήμονες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την ιστορική καταγραφή 2.000 χρόνων. Δεν έχει μεταδοθεί ποτέ ιός από τη Θεία Κοινωνία. Επειδή αυτό το θαύμα δεν ορίζεται στα όρια της λογικής, οι επιστήμονες στέκονται απέναντι και πολλές φορές ερίζουν στα όρια του παραλόγου γιατί το θαύμα είναι υπέρλογο. Τα πιστά μέλη της Εκκλησίας δεν φοβούνται ακόμα και τον θάνατο, ο οποίος ίσως γίνεται αφορμή για κάποιους να βάζουν όρια και να δίνουν οδηγίες οι οποίες θα εμποδίσουν τη μετάδοση ενός θανατηφόρου ιού».
Είναι ανεύθυνο να λέει κάποιος ότι η πίστη σε προφυλάσσει από την ασθένεια», σχολίασε ο Πέτρος Τατσόπουλος, που ήταν στην εκπομπή. Είπε ακόμη:  Να μην ξεχνάμε τι έγινε στη Μέκκα ή και στο Βατικανό, όπου σεβάστηκαν τις απόψεις των ειδικών. 
Ο αρχιμανδρίτης αποχώρησε από τη συζήτηση γιατί δεν είχε ενημερωθεί πως θα είναι κι άλλος συνομιλητής.

Πάτρα: Η λησταρχίνα ήταν 7 μηνών έγκυος! Απίστευτες αποκαλύψεις μετά τις συλλήψεις

Έγκυος και μάλιστα 7 μηνών, ήταν η γυναίκα που συνελήφθη μετά τη ληστεία στην Πάτρα.
Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη βρίσκεται η γυναίκα που συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Πάτρα και η οποία μαζί με τους δύο συνεργούς της είχαν μόλις ληστέψει περίπτερο, αποσπώντας το χρηματικό ποσό των 115 ευρώ.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στους δράστες βρήκαν και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των 51ος ευρώ, ένα πιστόλι – απομίμηση και ένα ζευγάρι γάντια. Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, προέκυψε ότι οι δυο άνδρες είχαν διαπράξει, στην Πάτρα, ακόμη δυο ληστείες και συγκεκριμένα:
Η πρώτη σε κατάστημα καφέ take away στην Πατρών Κλάους και η δεύτερη σε πρατήριο καυσίμων στη συμβολή των οδών Όθωνος Αμαλίας και Φιλοποίμενος, φορώντας χειρουργική μάσκα.
Οι δράστες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Πατρών, απ’ όπου και σήμερα με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας συγχαίρει τους συναδέλφους  της που με αυταπάρνηση και χωρίς τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν συνεχώς επιτυχίες στην πάταξη της εγκληματικότητας, που θα πολλαπλασιαστούν εάν τους διατεθεί σύγχαονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Σε εξέλιξη έργα στον Πάμισο.

Η αναβάθμιση του αρδευτικού και του στραγγιστικού δικτύου καθώς και της αγροτικής οδοποιίας εξετάστηκαν σε σύσκεψη με τον  αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλος. Ειδικότερα συζητήθηκε η πορεία έργων που αφορούν τα δίκτυα του ΓΟΕΒ Παμίσου και βρίσκονται σε εξέλιξη:
α) Το προϋπολογισμού 400.000 ευρώ έργο συντήρησης του ανοικτού αρδευτικού δικτύου ΓΟΕΒ, από το οποίο έχει υλοποιηθεί το 70% του αντικειμένου της σύμβασης. Αφορά καθαρισμούς τάφρων σε Κασκούτη, Κουλντούκι, Λιγδού κλπ., διωρύγων στην περιοχή Αριος, 
αποκατάσταση φθαρμένων διωρύγων σε Μπουρνιά, Ασπρόχωμα, Μεσσήνη, 
αντικατάσταση κατεστραμμένων καναλέτων σε Αρι, Ασπρόχωμα, Μεσσήνη και 
κατασκευή νέου μικρού αντλιοστασίου στην περιοχή Μπουρνιά για τον εμπλουτισμό της διώρυγας με νερό.
β) Το προϋπολογισμού 150.000 ευρώ έργο συντήρησης αντλιοστασίου του κλειστού δικτύου Αγίου Φλώρου, για το οποίο  βρίσκεται σε εξέλιξη συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωσή του.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες ξεκινούν και η ουπαρεμβάσεις για την ανακατασκευή των υποδομών στις γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ, οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω κακής συντήρησης.Το ανοικτό δίκτυο άρδευσης του ΓΟΕΒ βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του κλειστού δικτύου Αγίου Φλώρου.
** Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικτύου, υπεγράφησαν συμβάσεις και ανέλαβαν καθήκοντα οι υδρονομείς του ΓΟΕΒ για τις περιοχές Αγιος Φλώρος, Αρις, Σπερχογεία, Μεσσήνη και Μπουρνιάς.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Δρομολόγια ΚΤΕΛ από Δευτέρα;

Μόνο με την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής (φοράμε μάσκα κλπ) θα επιτρέπεται να κυκλοφορούμε με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, καθώς  από την Δευτέρα 4 Μαΐου και για όλη την επόμενη εβδομάδα, (μέχρις ότου επανεκτιμηθούν οι νέες συνθήκες), το Υπεραστικό ΚΤΕΛ νομού Μεσσηνίας προχώρησε σε νέες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα δρομολογίων.

Για Αθήνα θα εκτελείται μόνο ένα δρομολόγιο την ημέρα και ανάλογα με την κίνηση που θα παρατηρείται θα προστίθεται κι άλλο.
⦁    Οι διαδρομές που θα εξυπηρετούνται μόνο μέσα στο νομό είναι:
-Καλαμάτα – Κορώνη (κάθε Δευτέρα –Τετάρτη -Παρασκευή) 6:15-14:30
-Καλαμάτα  – Αγ. Νικόλαος (Δευτέρα –Τετάρτη –Παρασκευή) 7:00-13:00
-Καλαμάτα – Πύλος – Φοινικούντα  (Νέο) (Δευτέρα –Τετάρτη -Παρασκευή) 6:15-13:00
-Καλαμάτα – Χατζή – Χώρα  9:30-12:30
-Χώρα-Γαργαλιάνοι –Κυπαρισσία 11:00
-Κυπαρισσία – Καλαμάτα 7:15-12:00
-Γαργαλιάνοι –Χατζή – Καλαμάτα (Δευτέρα –Τετάρτη -Παρασκευή ) 6:15
-Γαργαλιάνοι –Κυπαρισσία- Καλαμάτα  ( Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο) 6:15 (από Γαργαλιάνους)
-Καλαμάτα –Κυπαρισσία (Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο)  14:30
-Καλαμάτα –Αρφαρά (Δευτέρα –Τετάρτη -Παρασκευή ) 9:15-12:30
-Καλαμάτα –Άρις (Δευτέρα –Τετάρτη -Παρασκευή ) 8:30-12:30
-Καλαμάτα –Μεσσήνη 6:15-09:30-11:00-12:30-13:00-14:30)( Δευτέρα –Τετάρτη -Παρασκευή ),
09:00-09:30-11:00-13:00 (Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο)
-Μεσσήνη – Καλαμάτα 07:30-09:30-11:30-16:30 (Δευτέρα –Τετάρτη -Παρασκευή ),
09:30-11:30-13:30 (Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο)
-Μέλπεια – Καλαμάτα (Δευτέρα –Τετάρτη -Παρασκευή ) 07:00
-Καλαμάτα –Μέλπεια (Δευτέρα –Τετάρτη –Παρασκευή ) 12:30
⦁    Το λεωφορείο για Αθήνα από Καλαμάτα θα αναχωρεί στις 12:30 και από Γαργαλιάνους στις 11.30.
⦁    Από Αθήνα για Καλαμάτα και Γαργαλιάνους θα αναχωρεί στις 4.30μμ.

Πρωτομαγιά με ... βραχιολάκια στο Τμήμα

Αντί για λουλούδια, στεφάνια κλπ, βρέθηκε με … βραχιολάκια.
Το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Γυθείου, συνελήφθη ένας 54χρονος ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για όπλα.
Στο σπίτι του και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διατηρούσε, βρέθηκαν και κατέσχεσαν:
• 22 πήλινα τμήματα αγγείων αμφορέων,
• 4 πήλινα κανάτια,
• 3 πήλινα σκεύη,
• 1 πήλινο τμήμα πιθαριού,
• 2 πήλινες λαβές αμφορέα,
• 1 μάζα τμημάτων πήλινων αγγείων,
• 1 μαρμάρινο τμήμα κίονα,
• 3 πολεμικά τυφέκια,
• 3 κυνηγετικά όπλα,
• 3 μεταλλικά ξιφίδια,
• 1 μεταλλικό σπαθί,
• 82 φυσίγγια.
Όλα τα αρχαία αυτά αντικείμενα, σύμφωνα με αρχαιολόγο, χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους αρχαίων χρόνων (Ρωμαϊκών, Βυζαντινών, κλασικών/ Ελληνιστικών) και εμπίπτουν στις διατάξεις των νόμων «για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου. Η έρευνα και το προανακριτικό έργο της συνεχίζονται από το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου για την ανακάλυψη τυχόν συνεργών ή οτιδήποτε άλλο προκύψει.

Κορονοϊός: Τρίτος νεκρός σήμερα στην Ελλάδα - Στα 143 συνολικά τα θύματα

Στους 143 φτάνουν πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα από κορονοϊό, καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους 3 ακόμη άνδρες.
 Πρόκειται για έναν 57ρονο άνδρα που νοσηλευόταν σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Σωτηρία με υποκείμενα νοσήματα που κατέληξε τα ξημερώματα, έναν ακόμη 85 ετών στο ΝΙΜΤΣ, προερχόμενο από την κλινική στο Περιστέρι και ένανς ακόμη 83 στο ΝΙΜΤΣ.
Πλέον, τα θύματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 143.

Κτηματολόγιο: Fast track εξετάσεις των ενστάσεων

Επίσπευση εξέτασης των ενστάσεων τόσο για τα παλαιά προγράμματα όσο και για τις τρέχουσες δηλώσεις Κτηματολογίου φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, πλέον θα εξετάζονται από τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης, ενώ για... δύσκολες περιπτώσεις ο έλεγχος θα γίνεται από τις επιτροπές που έχουν συσταθεί του Φορέα και θα απαρτίζονται από εδώ και στο εξής και με πολιτικούς μηχανικούς. Μάλιστα, δίνεται και επίσημα το πράσινο φως προκειμένου να εξετάζονται και μέσω τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα και ο ιδιοκτήτης να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει άμεσα το ακίνητό του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" πρόκειται για περίπου 200.000 ενστάσεις, οι οποίες στοιβάζονταν σε συρτάρια, αφού η υποστελέχωση του Κτηματολογίου εμπόδιζε τη διαδικασία να "τρέξει" με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή πώληση του ακινήτου τους. Με την ηλεκτρονική διαδικασία που θα τεθεί σε ισχύ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα κτηματολογικά γραφεία που ανήκουν στο Κτηματολόγιο.
Επιπλέον, μετά τα μέσα Ιουνίου, οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στον Φορέα. Στο διαδικαστικό κομμάτι, όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους θα μπορούν πλέον να καταθέτουν αιτήσεις διόρθωσης στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ θα συντάσσεται υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Εν συνεχεία, τα στοιχεία της ανάρτησης θα μεταβάλλονται αιτιολογημένα χωρίς να απευθύνονται πλέον σε Επιτροπές Ενστάσεων, οι οποίες επιβαρύνουν τον πολίτη. Όταν ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος, το γραφείο κτηματογράφησης θα παραπέμπει σε Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΜΗΝΩΝ!



Σε 2 άξονες πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μεσσηνίας για τους επόμενους μήνες και μέχρι και τον Οκτώβριο. Πάντα βέβαια λαμβάνοντας υπόψιν μας την παράμετρο του covid-19 και μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την 6η ΥΠΕ.
Ο 1ος άξονας θα πρέπει να αφορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αποτελεί προϊόν διαλόγου μ΄ όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους και θα προσδιορίζει με σαφήνεια το ρόλο του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του covid-19. Ανάλογα λοιπόν με το πώς εφεξής προσδιορίζεται αυτός ο ρόλος (δλδ εάν παραμένει ο ίδιος ή κάποιος άλλος), θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μιας σειράς καλά μελετημένων κινήσεων προετοιμασίας, επιπρόσθετων παρεμβάσεων και κυρίως ενίσχυση ιατρικού προσωπικού έτσι ώστε να είμαστε από Φθινόπωρο σε πολύ καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας.
Ο 2ος άξονας περιλαμβάνει την ένταξη και ολοκλήρωση όλων εκείνων των έργων που είχε δρομολογήσει η Διοίκηση του Νοσοκομείου και που λόγω Κορωναιού είχαν ΄΄παγώσει΄΄. Πολύ κωδικοποιημένα αυτά έχουν ως εξής:
1. Ένταξη στο ΠΕΠ Πελ/σου του ορόφου 1.000τ.μ πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική με π/υ 3.600.000€. H πρόταση για ένταξη θα υποβληθεί μέχρι τις 20 Μαΐου.
2. Ένταξη στο ΠΕΠ Πελ/σου της πρότασης για προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για τις Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας Κυπαρισσίας π/υ 200.000€. Η πρόταση υποβάλλεται την ερχόμενη εβδομάδα
3. Ένταξη στο ΠΕΠ Πελ/σου της πρότασης για την ανάπτυξη και παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών από ειδική επιστημονική ομάδα. Η πρόταση υποβάλλεται μέχρι της 20 Μαίου.
4. Ένταξη στο ΠΕΠ Πελ/σου της πρότασης για την ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής μονάδας κατ οίκον νοσηλείας. Η πρόταση υποβάλλεται μέχρι της 20 Μαίου.
5. Δημοπράτηση των 15 υποέργων που συμπεριλαμβάνονται στην ενταγμένη πράξη ενεργειακής αναβάθμισης στο πρόγραμμα ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ, οδηγώντας το Νοσοκομείο Καλαμάτας στην ενεργειακή κλάση Β+, συνολικού π/υ 4.500.000€. Από τον Ιούνιο μήνα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί.
6. Ολοκλήρωση του έργου της προμήθειας σύγχρονου συγκροτήματος κεντρικής αποστείρωσης, π/υ 450.000€. Η σύμβαση έχει υπογραφεί και τέλη Ιουνίου γίνεται η εγκατάσταση.
7. Ολοκλήρωση της προμήθειας 100 νέων ηλεκτρικών κλινών μέχρι τέλη Ιουλίου, συνολικού π/υ 470.000€. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται.
8. Ολοκλήρωση της ανακαίνισης της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και της Ψυχιατρικής Κλινικής μέσω της δωρεάς της Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ ύψους 100.000€.Μέχρι τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.
9. Ολοκλήρωση της μόνωσης και εγκατάσταση ηλιοθερμικού πεδίου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Μέχρι τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί.
10. Ανακατασκευή του χώρου των πλυντηρίων-στεγνωτηρίων και προμήθεια νέου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Ολοκλήρωση μέχρι τέλη Μαΐου.
11. Ολοκλήρωση της μόνωσης και προμήθεια εξοπλισμού ψύξης-θέρμανσης στο ΚΥ Καλαμάτας. Ολοκλήρωση του έργου μέσα στο καλοκαίρι.
ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ ΧΑΜΕΝΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ!!!!

ΕΛΑΣ: 867 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, 59 για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας

Στη βεβαίωση 59 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, χθες, Παρασκευή 1 ΜαΪου, σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής του κορονοϊού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 41 στην Αττική, 9 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 στη Θεσσαλία, 2 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Δυτική Μακεδονία, 1 στην Κρήτη και 1 στη Στερεά Ελλάδα.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 29 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.486 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 933 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 867 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, ως εξής: 315 στην Αττική, 98 στη Θεσσαλονίκη, 78 στην Κεντρική Μακεδονία, 99 στην Κρήτη, 61 στη Θεσσαλία, 49 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 44 στη Δυτική Ελλάδα, 33 στην Πελοπόννησο, 25 στα Ιόνια Νησιά, 22 στο Βόρειο Αιγαίο,
14 στην Ηπειρο, 12 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στο Νότιο Αιγαίο και
6 στη Δυτική Μακεδονία. Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 60.991 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ.
Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα. Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη τη χώρα 559 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 537 άτομα.
Οπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Καλαμάτα: Εξέπνευσε αγοράκι 3 ετών που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο

Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας εξέπνευσε, σήμερα τα ξημερώματα, νήπιο ηλικίας 3 ετών, το οποίο είχε τραυματιστεί βαριά σε τροχαίο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, το τροχαίο έγινε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε 24χρονος -και στο οποίο επέβαινε το τρίχρονο αγόρι- εξετράπη, για άγνωστους ακόμα λόγους, από την πορεία του στο 71ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου.
Μετά την εκτροπή το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο οδηγός του αυτοκινήτου, το νήπιο και η 22χρονη συνοδηγός.
Στην συνέχεια και οι τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το τρίχρονο αγόρι υπέκυψε στα τραύματά του.

Πώς θα κυκλοφορούμε στα Μέσα μεταφοράς από τη Δευτέρα

Για τις αλλαγές που έρχονται από τη Δευτέρα στη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ενημερώνει το επιβατικό κοινό ο ΟΑΣΑ, επισημαίνοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες, καθώς και την τήρηση των αποστάσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.
Ταυτόχρονα, ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως θα ενισχυθούν τα δρομολόγια στα μέσα μεταφοράς, με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των επιβατών.
Συγκεκριμένα, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά.
Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000. Εφόσον χρειαστεί, δύναται να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ελεγχόμενη η είσοδος σε συρμούς και οχήματα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Ως προς τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο για το προσωπικό, όσο και τους επιβάτες. Επιπλέον υιοθετούνται μέτρα για την ελεγχόμενη είσοδο σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση. Το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα συνωστισμού, και στο πλαίσιο αυτό συστήνεται η φόρτιση προσωποποιημένων καρτών ΑΤΗ.ΕΝΑ card, μέσω κινητού με την τεχνολογία NFC, ή υπολογιστή. Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων
Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Σε λεωφορεία και τρόλεϊ παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα. Επίσης, συνεχίζονται κανονικά οι απολυμάνσεις συρμών και οχημάτων καθώς και σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς.
Το αμέσως προσεχές διάστημα, θα υπάρξει και καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τα νέα, αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Λόγω της εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των επιβατών και των εργαζομένων του ΟΑΣΑ, η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού μεταφέρεται σε νέο χώρο στα γραφεία του οργανισμού, που βρίσκονται στο ισόγειο της οδού Ρεθύμνου 16, 106 82, Αθήνα και θα γίνεται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (10:00 - 14:00).

Αστατος ο καιρός το Σάββατο – Βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας

Αστατος ο καιρός σήμερα Σάββατο 2 Μαΐου στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Ειδικότερα, θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη τη Θεσσαλία, τη Στερεά και από το βράδυ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από αργά το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν στα νησιά του Ιονίου και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις τοπικά στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν, οπότε κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια τοπικά 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια θα πυκνώσουν και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι 4 με 5 μποφόρ και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Κυριακή 3 Μαΐου
Στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα, νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν κυρίως στα κεντρικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα
βόρεια.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Έκανε δημόσια εμφάνιση για να διαψεύσει τις φήμες για την υγεία του

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, παρέστη στα εγκαίνια νέου εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων στη Σουντσόν χθες Παρασκευή, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας, το KCNA. Προφανώς, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επέλεξε να την πρώτη δημόσια εμφάνισή του έπειτα από εβδομάδες φημών και σεναρίων για την κατάσταση της υγείας του, για να βάλει ένα στοπ σε όσα γράφονται και ακούγονται.
«Ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων εργοστασίου φωσφορικών λιπασμάτων στη Σουντσόν», ανέφερε τηλεγράφημα του KCNA. «Παρέστη στην τελετή» και «όλοι οι παρευρισκόμενοι τον υποδέχθηκαν με ζητωκραυγές» όταν εμφανίστηκε, σύμφωνα με το κείμενο αυτό. Περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και «ενημερώθηκε για τη διαδικασία παραγωγής», ανέφερε ακόμη το πρακτορείο.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση αφότου προέδρευσε σε συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου την 11η Απριλίου. Την επομένη, τα επίσημα ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως επιθεώρησε καταδιωκτικά σε βάση της βορειοκορεάτικης Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του Κιμ πολλαπλασιάστηκαν όταν απουσίασε από τους εορτασμούς της 15ης Απριλίου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ημέρα, αφού όλη η χώρα τιμά την επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας και παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, του Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Υποβαθμίζοντας τη σεναριολογία που έδινε κι έπαιρνε, ο ειδικός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μουν Τζε-ιν, του προέδρου της Νότιας Κορέας, διαβεβαίωνε την 26η Απριλίου πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πάντα «στη ζωή και η υγεία του είναι καλή».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του KCNA. «Θα προτιμούσα να μην κάνω κανένα σχόλιο γι’ αυτό», είπε ο Ρεπουμπλικάνος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θα έχουμε κάτι να πούμε γι’ αυτό όταν είναι η κατάλληλη ώρα», πρόσθεσε.

Συνελήφθη άνδρας που παρίστανε τον υπάλληλο της ΔΕΗ στη Λαμία

Στα χέρια των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας έπεσε ο «μαϊμού» ΔΕΗτζής που τις τελευταίες ημέρες δρούσε στην περιοχή της Λαμίας.
Ο απατεώνας προσποιούμενος τον υπάλληλο της ΔΕΗ και λέγοντας στα ανυποψίαστα θύματα ότι κάνει έλεγχο σε μετρητές και πίνακες της ΔΕΗ, για τυχόν περιπτώσεις ρευματοκλοπής, επικείμενη διακοπή ρεύματος κ.α., κατάφερνε να τους αποσπά χρηματικά ποσά.
Το πρωί της Τετάρτης εξαπάτησε έναν ηλικιωμένο στο κέντρο της πόλης και του πήρε 150€, ενώ την Πέμπτη έκανε τρεις απόπειρες απάτης σε ηλικιωμένες γυναίκες.
Η τελευταία ήταν στην οδό Δραγατσανίου στη Λαμία, όμως το θύμα δεν "τσίμπησε" και ενημέρωσε έγκαιρα την αστυνομία, η οποία ξεκίνησε αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ο δράστης εντοπίστηκε και προσπάθησε να διαφύγει, όμως οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας τον καταδίωξαν και τελικά του πέρασαν χειροπέδες.
Το τραγικό της υπόθεσης
Οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι είχαν να κάνουν με απατεώνα, όμως δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο συγκεκριμένος κουβαλούσε στην πλάτη του περισσότερα από 17 χρόνια κάθειρξης, από καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του, για απάτες και κλοπές.
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε επιπλέον ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν:
-Συγχωνευτική Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που διατηρεί σε ισχύ Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (14) ετών, (7) μηνών και (22) ημερών, για διακεκριμένη κλοπή,
-Απόφαση του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση (20) μηνών, για κλοπή κατ’ εξακολούθηση, καθώς και
-Απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (10) μηνών, για απάτη κατ’ εξακολούθηση.
Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας.

 lamiareport.gr

Πλεξιγκλάς παντού. Σε στεριά, θάλασσα και αέρα

Μετά τις μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά, τώρα και τα πλέξιγκλας. Τη χρήση τους προκρίνουν επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης για να προσφέρουν ασφάλεια στους πελάτες τους. Εκπρόσωποι αεροπορικών εταιριών, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζονται στα αεροπλάνα, αν και πειράματα, τους διαψεύδουν.
Πλέξι Γκλας παντού, το νούμερο ένα υλικό για την κοινωνική αποστασιοποίηση. Στα εστιατόρια, τις παραλίες σε λίγο και στα αεροπλάνα, όπου η εμπειρία των πτήσεων δεν θα είναι πια η ίδια.
Τα μέτρα προστασίας θα ενισχυθούν και οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες, θερμομετρήσεις, συνεχείς απολυμάνσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας, κενές θέσεις αλλά και χωρίσματα από πλέξι γκλας στις καμπίνες.
Οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο αέρας μέσα στα αεροσκάφη λόγω της χρήσης ειδικών φίλτρων είναι τόσο καθαρός όσο και στις αίθουσες των χειρουργείων. Ωστόσο, η ερώτηση παραμένει: Ακόμη και αν τηρούνται όλα τα μέτρα μπορούν οι επιβάτες να νιώθουν ασφαλείς ότι δεν θα μολυνθούν από τον κορονοϊό;
Γράφημα Πανεπιστημίου, δείχνει πώς τα μικρόβια διαχέονται μέσα σε ένα αεροπλάνο και πώς τα μικροσκοπικά σωματίδια, από ένα μόνο βήξιμο εξαπλώνονται σε όλη την καμπίνα ενός boeing 67. Στην Ιταλία η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει ανάσα ζωής στον ανύπαρκτο τουρισμό επεξεργάζεται νέα μέτρα ασφαλείας για τις παραλίες. Κι εδώ τα χωρίσματα από πλέξι γκλας σε συνδυασμό με μάσκες, προσφέρουν μια λύση προστασίας. Υπάρχουν βέβαια και ιδέες για πιο φθηνές κατασκευές.
Οι καταστηματάρχες της περιοχής Μάρε Ποντίνο θα δίνουν δωρεάν τον εξοπλισμό στους λουόμενους για να φτιάχνουν τον δικό τους φράχτη ασφαλείας.

Υπ. Άμυνας Καναδά - Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: «Οι 5 αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί»

Οι 5 Καναδοί στρατιωτικοί που αγνοούνται, αφότου ελικόπτερο κατέπεσε την Τετάρτη στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια αποστολής του ΝΑΤΟ «θεωρούνται νεκροί», ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας του Καναδά.
Των επιχειρήσεων έρευνας του ΝΑΤΟ που διεξάγονται από την Τετάρτη «πήρε επισήμως τη θέση μια αποστολή έρευνας και ανάσυρσης», μετά το δυστύχημα του ελικοπτέρου CH-148, διευκρινίζει το υπουργείο.
Η σορός μιας Καναδής στρατιωτικού ηλικίας 23 ετών εντοπίστηκε λίγο μετά το δυστύχημα.
«Οι άλλοι πέντε στρατιωτικοί που δεν έχουν επικοινωνήσει και επέβαιναν στο ελικόπτερο είναι τώρα επισήμως αγνοούμενοι και θεωρούνται νεκροί», συμπληρώνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο.

Times: «To σχέδιο επανεκκίνησης προβλέπει αγώνες χωρίς θεατές έως το Μάιο του 2021»




Ποδόσφαιρο ,αλλά χωρίς θεατές  μέχρι τον Δεκέμβριο, με πιθανή παράταση έως τον Μάιο του 2021, εάν η κυβέρνηση  παρατείνει την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων μακροπρόθεσμα.  Δείχνει σαν το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι της Premier League, λίγο πριν την  συνάντηση μεταξύ των συλλόγων για το «σχέδιο επανεκκίνησης», στοχεύοντας  επιστροφή  στο πρωτάθλημα στις 8 Ιουνίου.


 Σύμφωνα με τους Times, το σχέδιο θα προβλέπει αγώνες χωρίς θεατές  όχι μόνο για το υπόλοιπο της σεζόν, φυσικά, αλλά και για το πρώτο μέρος της επόμενης. Ένα σενάριο που οι πηγές της Premier League αρνήθηκαν εν μέρει σε άλλα μέσα ενημέρωσης, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν  γίνεται λόγος μόνο για την τρέχουσα σεζόν.
 Το άλλο πρόβλημα είναι αυτό των εξετάσεων. Η  βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι για να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχουν για  όλους τρεις εξετάσεις  την εβδομάδα, με εκτιμώμενο κόστος 30 χιλιάδες λίρες κάθε επτά ημέρες. Επίσης θα αποφασιστεί η επανέναρξη των προπονήσεων από τις 18 Μαίου, για την οποία υπάρχει το άτυπο «πράσινο φως» της κυβέρνησης.


 Α. Βαζογιάννης

Τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλε η Ελλάδα στην Κομισιόν

Το περίγραμμα ενός «πακέτου» στοχευμένων παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν τη χαλάρωση των οριζόντιων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, και θα στηρίξουν την οικονομία για να επανέλθει στην ανάπτυξη, περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Οι συγκεκριμένες στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλέγμα ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων (π.χ. κίνητρα αποσβέσεων για επενδύσεις) προς τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενεργοποίηση κάθε ώριμης δημόσιας επένδυσης και επίσπευση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό.
Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «όσο η πλευρά της προσφοράς ενισχύεται έναντι της ζήτησης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, θα προσαρμόζουμε και τη σύνθεση των μέτρων ζήτησης. Συγκεκριμένα, από οριζόντια μέτρα στήριξης κλάδων και νοικοκυριών, θα πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα τα οποία θα καθορίζονται από κριτήρια επιλεξιμότητας, από το εάν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τη στήριξη ανήκουν σε κλάδους που έχουν ανοίξει, όπως επίσης και από το επίπεδο του οικογενειακού εισοδήματός τους». Σύμφωνα με την έκθεση, «οι πόροι που θα εξοικονομηθούν σε σχέση με τα σημερινά οριζόντια μέτρα, θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε τη ζήτηση στην οικονομία με έξυπνο τρόπο, δηλαδή με τρόπο που θα δημιουργεί ζήτηση σήμερα, βελτιώνοντας όμως και την πλευρά της προσφοράς αύριο». Στο πλαίσιο αυτό, ως παραδείγματα εφαρμογής αυτής της βασικής αρχής περιγράφονται:
*Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για τον χειμώνα του 2021 και το καλοκαίρι του 2020, αφού στη φετινή περίοδο θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.
*Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επεκτείνουν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της.
*'Αμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η επίσπευση ήδη αποφασισμένων σχεδίων αναβάθμισης υποδομών σε τουριστικές περιοχές.
*'Αμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως π.χ. είναι η επένδυση του Ελληνικού.

Δεκάδες δημοσιογράφοι νεκροί από τον νέο κορονοϊό, εδώ και δύο μήνες

Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και δύο μήνες στον κόσμο από τον νέο κορονοϊό, εκτιμά σήμερα η ελβετική οργάνωση PEC (Press Emblem Campaign), καταγγέλλοντας την ανεπαρκή προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ που καλύπτουν την πανδημία.
Πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου την προσεχή Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση προειδοποιεί ότι πολλοί δημοσιογράφοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να καλύψουν την κρίση της νόσου Covid-19 κι ορισμένοι εξ αυτών αρρωσταίνουν και οι ίδιοι.
Σε ένα δελτίο τύπου, η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Γενεύη και αγωνίζεται για την προστασία των δημοσιογράφων, αναφέρει ότι κατέγραψε από την 1η Μαρτίου «τον θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού 55 δημοσιογράφων σε 23 χώρες». Διευκρινίζει ότι «η επαγγελματική αιτία κάποιων από αυτούς τους θανάτους δεν διαπιστώνεται πάντα».
«Οι δημοσιογράφοι διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους σε αυτήν την κρίση, διότι πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν, πηγαίνοντας σε νοσοκομεία, παίρνοντας συνεντεύξεις από γιατρούς, νοσηλευτές, πολιτικούς ηγέτες, ειδικούς, επιστήμονες, ασθενείς» υπογράμμιζεται.
«Σε διάφορες χώρες, τα απαραίτητα μέτρα προστάσιας (αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, μέτρα υγιεινής, καραντίνα) δεν εφαρμόζονται, ιδίως στην αρχή της επιδημίας» συνεχίζει η ΜΚΟ.
Ο Ισημερινός είναι η πλέον πληγείσα χώρα με τουλάχιστον 9 δημοσιογράφους που έχουν πεθάνει λόγω του ιού. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (8), η Βραζιλία (4), η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία (τρεις αντίστοιχα), σύμφωνα με την καταμέτρηση.
Η μάχη εναντίον της πανδημίας, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 230.000 ανθρώπους εκ του συνόλου των 3,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων παγκοσμίως, «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από ορισμένες κυβερνήσεις για να καταστείλουν τις ελευθερίες της έκφρασης, των συναθροίσεων, των διαδηλώσεων» καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας της PEC Μπλέζ Λεμπάν ζητώντας «όλα τα κράτη να σέβονται το δικαίωμα στην πληροφόρηση των πολιτών και το δικαιώματά τους στην υγεία».
«Λογοκρισία, κλείσιμο ιστότοπων, αυθαίρετες κρατήσεις δημοσιογράφων, σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, έκτακτες νομοθεσίες που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, όπως και παραβιάσεις διαπιστώνονται τις τελευταίες εβδομάδες» σύμφωνα με τη ΜΚΟ, την ώρα που η «ενημέρωση του κοινού είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε αυτήν την υγειονομική κρίση».
«Η διαφάνεια είναι πρωτεύουσα και μπορεί να σώσει ζωές στην περίπτωση μιας υγειονομικής κρίσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου