2.6.10

Διατροφική ποικιλία ….Σουβλάκια από ακρίδες και σκορπιοί µε σοκολάτα…!

Σουβλάκια από ακρίδες, γρύλοι µε πικάντικη σος, πουρές από γιγάντια σκαθάρια, κάµπιες τηγανητές, σκορπιοί µε σοκολάτα… Το µενού µπορεί να µην είναι τόσο ορεκτικό, ίσως όµως πρέπει να το συνηθίσουµε. Η ανάπτυξη της κατανάλωσης εντόµων ως υποκατάστατων του κρέατος ή του ψαριού εξετάζεται πολύ σοβαρά από πολλούς εµπειρογνώµονες όπως αυτοί του FΑΟ, του οργανισµού του ΟΗΕ για τη διατροφή και τη γεωργία, ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσµια επισιτιστική ασφάλεια τις επόµενες δεκαετίες. Η αντικατάσταση στη διατροφή του κρέατος ή του ψαριού από έντοµα είναι µία από τις λύσεις που εξετάζονται από τον ΟΗΕ για τη διατροφή 9 δισ. ανθρώπων στον ορίζοντα του 2050.Η εντοµοφαγία παρουσιάζει, σύµφωνα µε τους διαφηµιστές της, πολλαπλά πλεονεκτήµατα. Τα έντοµα είναι πολύ θρεπτικά…. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, σίδηρος), βιταµίνες, µερικές φορές σε µεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το κρέας ή το ψάρι. Επίσης, η εκτροφή τους είναι πολύ αποδοτικότερη από την παραδοσιακή κτηνοτροφία. «Χρειάζονται 10 κιλά φυτική τροφή για να παραχθεί 1 κιλό µοσχάρι», εξηγεί ο Αρνολντ Βαν Χάις, εντοµολόγος στο Πανεπιστήµιο του Βαγκενίνγκεν (Ολλανδία). «Χρειάζονται όµως µόνο ένα ή δύο για να παραχθεί η ίδια ποσότητα βρώσιµων εντόµων». «Εχουµε ανάγκη από εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών και τα έντοµα είναι µια τέτοια πηγή», εκτιµά ο Πολ Βαντόµ της διεύθυνσης δασών του FΑΟ. Είναι διαθέσιµα σε µεγάλες ποσότητες στη φύση, ενώ και η εκτροφή τους γίνεται εύκολα επειδή αναπαράγονται γρήγορα σε κλειστούς χώρους (ο περιορισµός τους επιτρέπει να αποφεύγονται ενδεχόµενες µολύνσεις). Μένει να αρθεί το αίσθηµα της αηδίας που µας προκαλεί η προοπτική να φάµε µια τραγανιστή ταραντούλα, ακόµη και τηγανισµένη. Ωστόσο, η απώθηση που προκαλούν τα έντοµα δεν είναι πανανθρώπινη. Περίπου 1.400 είδη εντόµων θεωρούνται βρώσιµα και καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αµερική: κάµπιες κολεόπτερων, µυρµήγκια, σκουλήκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες µεταξοσκωλήκων, σκαθάρια, τζιτζίκια, γρύλοι, αράχνες, σκορπιοί… «Εορταστικά πιάτα» Οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Ταϊλανδοί, οι Νοτιοαφρικανοί, οι Μεξικανοί περιλαµβάνονται µεταξύ των κυριότερων καταναλωτών. «Σε ορισµένες περιπτώσεις, τα έντοµα προσφέρονται ως εορταστικά πιάτα ή ως µεζέδες που οι καλοφαγάδες εκτιµούν πολύ», υπογραµµίζει ο Νικολά Σεζάρ, εθνολόγος, ειδικός στις σχέσεις µεταξύ εντόµων και ανθρώπων. Οι ειδικοί λένε πως είναι θέµα ψυχολογίας. «Αρκεί να δοκιµάσεις για να ξαναδοκιµάσεις», υποστηρίζουν οι λάτρεις του είδους. Συχνά η γεύση τους συγκρίνεται µε αυτή των θαλασσινών ή των φουντουκιών. Στην αρχαιότητα, οι Ρωµαίοι εκτιµούσαν τις κάµπιες. Στη Βρετανία, η Εdible (www.edible. com) προσφέρει ζαχαρωτά µε σκορπιούς, φρυγανισµένα γιγάντια µυρµήγκια, ταραντούλες στον φούρνο κ.ά. ΤΟ ΛΕΕΙ ένας ειδικός: «Οι καλύτερες κάµπιες είναι αυτές που παίρνετε κατ’ ευθείαν από τη φωλιά, όταν ακόµη κινούνται. Είναι γλυκές και κρεµώδεις». Μετά αρκεί να τις πλύνετε και να τις φάτε κρύες βουτώντας τις σε ένα µείγµα σάλτσας σόγιας και ουασάµπι (η γιαπωνέζικη πολύ καυτερή µουστάρδα). Η συνταγή αυτή για κάµπιες σφήκας είναι µία από τις 80 που περιγράφονται στο βιβλίο «Η διασκεδαστική κουζίνα των εντόµων». Ο συγγραφέας του, ο Σοΐτσι Ουτσιγιάµα, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «ερευνητής της κουζίνας των εντόµων», λατρεύει τα πιάτα µε βάση κατσαρίδες, µεταξοσκώληκες ή αράχνες. Στο Ναγκάνο της Κεντρικής Ιαπωνίας, απ’ όπου κατάγεται, εξηγεί, η κατανάλωση εντόµων είναι µέρος της παράδοσης. Εδώ οι ακρίδες και οι κάµπιες της µέλισσας αποτελούν τροφές από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι ακρίδες, βρασµένες και µετά περασµένες από ένα µείγµα ζάχαρης, σάλτσας σόγιας και µιρίν (γλυκό σάκε που χρησιµοποιείται στη µαγειρική) αντιπροσώπευαν και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό του άσπρου ρυζιού, ακόµη και του πράσινου τσαγιού. Οσο για τις κάµπιες της µέλισσας, συνήθως πωλούνται αναµεµειγµένες µε µέλι. Πρόκειται για ένα πιάτο που το ζητούν διότι θεωρείται πως κάνει καλό στην υγεία και είναι µάλλον ακριβό, αφού κοστίζει γύρω στα 2.000
γιεν (18 ευρώ) τα 80 γραµµάρια. Και µια διατροφική πληροφορία: 100 γραµµάρια ακρίδες δίνουν 26,3 γραµµάρια πρωτεϊνών. Η αντίστοιχη ποσότητα µοσχαρίσιου κρέατος δεν προσφέρει παρά 20,2 γραµµάρια.
ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου