10.10.16

Τι συμβαίνει όταν τρώμε ένα αυγό την ημέρα;

Πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία μας και πόσα επιτρέπεται να τρώμε .

Τουλάχιστον την τελευταία διετία είναι η απόλυτη «μόδα» στα εστιατόρια. Οι συνταγές με αυγά σε διάφορες παραλλαγές έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, ενώ οι χρήστες των social media δεν... χορταίνουν να ανεβάζουν στους λογαριασμούς τους φωτογραφίες με γεύματα που περιέχουν αυγά.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, σίδηρο, πρωτεΐνες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά, ενώ απαιτείται ελάχιστον χρόνος για να τα μαγειρέψεις. Επιπλέον, τα αυγά είναι μία καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Οι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι κάνουν καλό στην υγεία των δοντιών, των οστών και του δέρματος. Ανακουφίζουν ακόμα από το στρες και το άγχος. 
Όμως στην πραγματικότητα πόσο καλό κάνει στην υγεία μας η καθημερινή χρήση τους; 

Οι ειδικοί λένε ότι αν και δεν υπάρχει κανόνας, η κατανάλωση αυγών, ακόμα και σε καθημερινή βάση (ένα την ημέρα), δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον όμως η συνολική διατροφή που ακολουθείται είναι χαμηλή σε λιπαρά και ιδιαίτερα σε κορεσμένα. Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που επιβαρύνει περισσότερο το λιπιδαιμικό μας προφίλ είναι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους και όχι η πρόσληψη της χοληστερίνης από τις τροφές. 

Ένα αυγό βραστό ή ποσέ έχει 70-80 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθός του. Ωστόσο, οι θερμίδες αυξάνονται όταν στο μαγείρεμα προστίθενται άλλα υλικά, όπως λάδι ή τυρί. Ένα τηγανητό αυγό π.χ. έχει περίπου 150 θερμίδες, ενώ μια ομελέτα με 1 αυγό και πατάτες τηγανητές ή τυρί έχει 200-250 θερμίδες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου