24.3.17

Παγκόσμια ημέρα μετεωρολογίας

Η 23η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Για τη φετινή χρονιά, το θέμα που επέλεξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει τίτλο: "Κατανοώντας τα νέφη".
Όπως μας πληροφορεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), τα νέφη αποτελούν μία από τις πιο αβέβαιες μεταβλητές στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Για να καταλήξουμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το κλιματικό μέλλον του πλανήτη, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους τα σύννεφα επηρεάζουν το κλίμα, καθώς επίσης και το πώς ένα μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει την ανάπτυξη των νεφών.
Επιπλέον, ο ρόλος που έχουν τα σύννεφα στον κύκλο του νερού και κατ' επέκταση στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κατανομής των υδάτινων πόρων είναι ολοφάνερα καθοριστικός. Η μελέτη των νεφών θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόησή τους, κάτι που μελλοντικά ίσως μας επιτρέψει και τον έλεγχό τους.
Με μία τέτοια τεχνογνωσία, φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας και λιμού, όπως της Ανατολικής Αφρικής και της Καλιφόρνια, θα μπορούσαν κάποτε να εκλείψουν. Από τα παραπάνω κατανοεί κανείς την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος από τον WMO για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2017.
Από μία λίγο πιο ανάλαφρη σκοπιά, η WorldMetDay μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την εγγενή ομορφιά των νεφών, που έχει εμπνεύσει αναρίθμητους καλλιτέχνες, ποιητές, μουσικούς και φωτογράφους ανά τους αιώνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδυάσει τα σύννεφα με μελαγχολική διάθεση και τον καθαρό γαλάζιο ουρανό με ευχάριστα συναισθήματα. Η αλήθεια είναι ότι είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς την ομορφιά των νεφών, μιας και πρόκειται για ένα τόσο κοινότοπο και καθημερινό θέαμα. Αν αφιερώσει όμως κανείς χρόνο στην παρατήρησή τους, θα αντιληφθεί ότι τα σύννεφα αποτελούν την πιο πολυποίκιλη και ποιητική όψη της φύσης. Παρατηρήστε, λοιπόν, την εφήμερη ουράνια ομορφιά και μοιραστείτε στη συνέχεια τις φωτογραφίες σας.

meteo.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου