3.3.17

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Απροετοίμαστοι να δεχθούμε πρόσφυγες και μετανάστες

Με αφορμή την προσωρινή φιλοξενία των 85 προσφύγων και μεταναστών στον πρώτο όροφο του Διοικητηρίου της Καλαμάτας, πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 3 Μαρτίου επίσκεψη στον χώρο και διαπιστώσαμε τα εξής:
  1. Για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, σαν τοπική κοινωνία, αν και έχουμε πολλάκις ζήσει τέτοια συμβάντα.
  2. Η υποδοχή αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, νηστικών επί τετραημέρου, στηρίχθηκε μόνο στην ευαισθησία και στην άμεση ανταπόκριση των εθελοντών, στην φιλότιμη προσπάθεια των υπηρεσιακών παραγόντων και των υγειονομικών και στην θετική στάση της Περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας.
  3. Η εθελούσια τυφλότητα των δήμων απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό, επαναλαμβανόμενο, θέμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η υποψηφιότητα, μάλιστα, του Δήμου Καλαμάτας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ακόμα νωπή στην μνήμη όλων.
  4. Είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα μια σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να οριστούν επιτέλους συγκεκριμένοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες- μετανάστες και να προσδιοριστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και δράσεις ώστε να έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι είμαστε μια σύγχρονη, πολιτισμένη και ανθρώπινη κοινωνία.
  5. Πρέπει, τέλος, μέσα από τις προτεινόμενες αλλαγές του Καλλικράτη, να προβλεφθεί  η διαχείριση τέτοιων θεμάτων από τους Δήμους και τις Περιφέρειες και ιδιαίτερα από τις πόλεις που διαθέτουν λιμάνια.


Νίκος Πατσαρίνος
Στέλλα Καρλαύτη

Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου