22.6.17

Αλλαγές στον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος φέρνει η νέα υπουργική απόφαση που εξεδόθη. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είναι να διευκολυνθεί η άσκηση των καθηκόντων των αρμόδιων εποπτών, αλλά και η ίδρυση και λειτουργία των καταστημάτων σύμφωνα με το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Κύριοι άξονες της νέας υγειονομικής διάταξης είναι:
α) Η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των όρων περιβαλλοντικής υγιεινής για τη μη μετάδοση τροφιμογενών και άλλων νοσημάτων.
β) Η επικαιροποίηση των κατηγοριών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος δραστηριότητάς τους.
γ) Η κατάταξη των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών βάσει της επικινδυνότητας σχετιζόμενης με το είδος τροφίμου και τη δραστηριότητα.
δ) Η υποχρέωση εφαρμογής συστήματος αυτοελέγχου στις επιχειρήσεις τροφίμων σύμφωναμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
ε) Η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.
στ) Η έμφαση στον νέο τρόπο διενέργειας (ex post) υγειονομικών ελέγχων από τις υγειονομικές υπηρεσίες.
«Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας συμβάλλει στο γενικότερο κυβερνητικό έργο απλούστευσης διαδικασιών, άρσης εμποδίων και μείωση της γραφειοκρατίας για την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων στη χώρα, με απόλυτο σεβασμό στην προτεραιότητα της δημόσιας υγείας», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελούν μία πολυπληθή και ετερογενή ομάδα εγκαταστάσεων παρασκευής και εμπορίας ειδών διατροφής, μαζικής εστίασης, χώρων διασκέδασης κ.λπ., μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους αποτελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια τελικούς καταναλωτές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου