24.6.17

Αύξησε την κίνηση προς Καλαμάτα ο νέος δρόμος

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την ολοκλήρωση της περιμετρικής Καλαμάτας η απόσταση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από την Αθήνα μειώθηκε στις 2,5 ώρες.
Τα κάλλη της περιοχής έγιναν πιο εύκολα προσβάσιμα και αυτό αρχίζει πλέον να αποτυπώνεται στα κυκλοφοριακά μεγέθη δημιουργώντας αισιοδοξία για την αύξηση της εγχώριας τουριστικής κίνησης.
Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοπραξίας «Μορέας», στην οποία έχει παραχωρηθεί η κατασκευή και λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρου - Σπάρτης, το πρώτο πεντάμηνο του έτους η κυκλοφορία αυξήθηκε κατά 3,3% ή 183.798 οχήματα (5,77 εκατ. διελεύσεις φέτος έναντι 5,59 πέρυσι). Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί αφορούν στους σταθμούς διοδίων που βρίσκονταν σε λειτουργία κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περυσινής χρονιάς και δεν περιλαμβάνει τις διελεύσεις του σταθμού Πετρίνας (στο τμήμα Λεύκτρο - Σπάρτη), καθώς και το ζεύγος πλευρικών σταθμών διοδίων του κόμβου Θουρίας.
Ειδικά στην περίπτωση της Καλαμάτας, η αύξηση το ίδιο διάστημα (Ιανουαρίου - Μαΐου) είναι πιο ορατή: από τον σταθμό διοδίων Καλαμάτας πέρασαν 682.383 οχήματα, έναντι 609.082 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αύξηση 12% (73.301 οχήματα περισσότερα). «Η παράδοση του περιφερειακού της Καλαμάτας, που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, δείχνει να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην επισκεψιμότητα της περιοχής, γεγονός που αναμένουμε ότι θα επιβεβαιωθεί κατά τη θερινή περίοδο», αναφέρει η κ. Βίλυ Βεγήρη, διευθύντρια Λειτουργίας και Συντήρησης στον Μορέα.
Παρά τα θετικά μηνύματα, βέβαια, η κυκλοφορία στον οδικό άξονα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη του ορίου που έχει οριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης.
 Ετσι το Δημόσιο καταβάλλει στον «Μορέα» επιδότηση λειτουργίας, συμπληρώνει δηλαδή το «έλλειμμα» από τα διόδια (πρόκειται πλέον για τον μόνο αυτοκινητόδρομο όπου υπάρχει αυτή η υποχρέωση). Προ ημερών το υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τη διάθεση 2,4 εκατ. ευρώ στον «Μορέα» ως επιδότηση για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2016 - Μαρτίου 2017. Μαζί με την τελευταία δόση, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 86,8 εκατ. ευρώ με τη μορφή επιδότησης λειτουργίας.


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου