24.6.17

ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ: Τι να προσέχετε - Πως θα προστατευτείτε

ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ !

Μίνι καύσωνας έκανε την εμφάνισή του και στην Μεσσηνία , όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, με τις θερμοκρασίες να είναι ιδιαίτερα υψηλές και η ατμόσφαιρα άκρως καλοκαιρινή...

Συμβουλές και οδηγίες στους πολίτες
Οι επιστήμονες, την ίδια ώρα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κι επισημαίνουν ότι δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο κατά τους  θερινούς μήνες, ιδιαίτερα  στις  πόλεις. 
Παρότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του, όταν  η  θερμοκρασία του περιβάλλοντος  ξεπεράσει  τα ανεκτά όρια  (από τον ανθρώπινο οργανισμό), και  σε συνέργεια  με άλλους παράγοντες (πχ υγρασία ,άπνοια κλπ), δημιουργούνται  ορισμένες παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού και βαρύτητας.
Μία από αυτές είναι η θερμική εξάντληση που παρουσιάζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο με τα παρακάτω συμπτώματα : 
Δυνατό πονοκέφαλο, ξηρότητα (στόματος, φάρυγγα, δέρματος), ερυθρότητα προσώπου, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, ζάλη, άφθονο ιδρώτα, πτώση αρτηριακής πίεσης,ναυτία,  εμετοί  και ταχυπαλμία, ψυχρό και υγρό δέρμα και, πολλές φορές, διεσταλμένες κόρες του ματιού.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις συμβαίνει θερμοπληξία οπότε έχουμε :
Αυξημένη θερμοκρασία  σώματος (μέχρι 42oC), σπασμούς, διάρροιες, απουσία  εφίδρωσης   ακόμα και κωματώδη κατάσταση ή και θάνατο.
H θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω σοβαρά συμπτώματα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, όμως οι πρώτες βοήθειες μέχρι την διακομιδή τους σε αυτά (όπως αναφέρονται πιο κάτω) είναι απαραίτητες.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΡΟΛΗΨΗ  της εμφάνισης  των συμπτωμάτων  κατά τον καύσωνα  είναι  :
  • Αποφυγή  έκθεσης   στον ήλιο .  Αποφυγή   χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, αναζήτηση  σκιερών και δροσερών μερών, χρήση ομπρέλας .
  • Το σπίτι να είναι ερμητικά κλειστό κατά την διάρκεια της ημέρας  , αφού έχει  δροσιστεί και έχει μείνει ανοικτό τις νυχτερινές ώρες. 
  •  Να προτιμούνται τα ανοικτόχρωμα  ρούχα  ,  με ανοικτό λαιμό και πορώδες υλικό για να επιτρέπεται ο αερισμός .
  • Επιβάλλεται η χρήση καπέλου  με υλικό που να βοηθά τον καλό αερισμό του κεφαλιού.
  • Απαραίτητη η χρήση σκουρόχρωμων ή μαύρων γυαλιών,  που να προστατεύουν τα    μάτια από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Αποφυγή  βαριάς  σωματικής  εργασίας ,ιδιαίτερα σε μέρη  που υπάρχει συγχρόνως ηλιακή ακτινοβολία και υγρασία . Αποφυγή βαδίσματος και τρεξίματος κάτω απ’ τον ήλιο .
  • Πολλά χλιαρά ντους  κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσληψη  άφθονων υγρών,  όπως νερό και φυσικοί χυμοί. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας (αν δεν διαθέτουν κλιματισμό)  κατά τη διάρκεια υψηλής θερμοκρασίας .
  • Να αποφεύγονται τα  οινοπνευματώδη  ποτά.
  • Η   διατροφή να είναι   ολιγοθερμιδική  και να περιλαμβάνει κυρίως  λαχανικά  και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών.
  • Τα βρέφη και τα παιδιά  να  ντύνονται  ελαφρά, με τα χέρια και τα πόδια  ελεύθερα και να πίνουν συχνά, εκτός  από γάλα, και άλλα υγρά ( όπως χυμούς  ,νερό κλπ ). Επίσης να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Μεγάλη προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου   που είναι: 
    • Παχύσαρκα άτομα
    • Άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. ( Εξασφαλίζουμε ένα άτομο για την  καθημερινή τους φροντίδα,  ιδιαίτερα  σε περίπτωση πολύωρης ή πολυήμερης απουσίας μας από το σπίτι ).
    • Άτομα με ειδικές ανάγκες και όσοι   πάσχουν από χρόνια νοσήματα  όπως:                                                                                                         
    • Άτομα   που   παίρνουν φάρμακα για χρόνια  νοσήματα   όπως :   
καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη  κλπ.
 διουρητικά , αντιχοληνεργικά , ψυχοφάρμακα ,αντισυλληπτικά  και ορμονούχα  (συμπεριλαμβάνεται  και  η ινσουλίνη   και τα    αντιδιαβητικά δισκία ) .
    Οι παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου καλό θα είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους  για  το ενδεχόμενο  τροποποίησης   της δοσολογίας  φαρμάκων .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου