28.7.17

ΧΑΟΣ στην Βενεζουέλα: Πέντε νεκροί μέσα σε δύο ημέρες

Οι ΗΠΑ διατάζουν τους υπαλλήλους της πρεσβείας να εγκαταλείψουν τη χώρα

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας και διαδηλωτές στην πιο πρόσφατη 48ωρη απεργία που διοργάνωσε η αντιπολίτευση εναντίον των εκλογών της Κυριακής, ισχυριζόμενη ότι θα σημάνει το τέλος της δημοκρατίας στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα.
Πολλά οδοφράγματα παρέμειναν στους δρόμους που ήταν έρημοι χθες, ενώ η πανεθνική απεργία συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθες Πέμπτη. Σε αρκετές πόλεις στην ύπαιθρο και αστικές γειτονιές της εργατικής τάξης, ωστόσο, η απεργία δεν φάνηκε να υποστηρίζεται το ίδιο ένθερμα όπως η 24ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Και οι δύο απεργίες έγιναν με σκοπό να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να ακυρώσει την εκλογή συντακτικής συνέλευσης την Κυριακή η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να καταργήσει τη σημερινή βουλή, όπου υπερισχύει η αντιπολίτευση.
Τουλάχιστον 108 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.
Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα της πολιτείας Καράμπομπο, δύο άτομα σκοτώθηκαν στη γειτονιά Ελ Παραΐσο του Καράκας χθες, ένας 49χρονος άνδρας και ένας έφηβος 16 ετών. Την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί δύο άνδρες 23 και 30 ετών αντίστοιχα σε συγκρούσεις στη δυτική πολιτεία Μερίδα, και ένας 16χρονος στην φτωχιά συνοικία του Καράκας, φέρνοντας τον τελικό απολογισμό νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες σε 5. Πέντε επίσης ήταν και οι νεκροί σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας την περασμένη εβδομάδα.
Πάνω από 190 άτομα συνελήφθηκαν κατά την απεργία της Τετάρτη, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ. Από τον Απρίλιο που ξεκίνησαν οι αναταραχές οι αρχές έχουν συλλάβει περίπου 4.800 άτομα, από τα οποία 1.325 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την οργάνωση.
Απαγόρευση διαδηλώσεων επέβαλε η κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέβαλε απαγόρευση διαδηλώσεων από σήμερα  για την αποφυγή ενδεχομένης «επιρροής» της διεξαγωγής των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης. Οι ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι κάθειρξη από πέντε έως δέκα χρόνια.
«Οι συναθροίσεις και οι δημόσιες διαδηλώσεις, οι πορείες και παρόμοιες εκδηλώσεις που ενδεχομένως διαταράξουν ή επηρεάσουν την ομαλή πορεία της εκλογικής διαδικασίας, απαγορεύονται», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου