12.8.15

Από το Μαξίμου δίνουν «το πολύ ένα 5%» στο Λαφαζάνη

Σχεδόν βέβαιοι είναι στο Μαξίμου ότι μετά την κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης (για τη συμφωνία στη Βουλή) η «ομάδα Λαφαζάνη» - δηλαδή, περί τους 25 βουλευτές - θα αποσκιρτήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι θα προχωρήσουν στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα σε συνεργασία με το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Είναι τόσο βέβαιοι ότι θα γίνει αυτό που άρχισαν να τους «μετρούν» δημοσκοπικά, αν και αναγνωρίζουν ότι τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη εξαγγείλει επισήμως την ίδρυση νέου κόμματος είναι δύσκολες οι ακριβείς μετρήσεις.
Με διάφορες εκτιμήσεις ωστόσο και αναγωγές δίνουν «το πολύ ένα 5%» στον νέο πολιτικό φορέα. Μάλιστα οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού που παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τις κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας έδωσαν και προσωρινό... όνομα.
«Μάλλον σκέφτονται να το ονομάσουν... ΕΑΜ, δηλαδή «Ελληνικό Αριστερό Μέτωπο» !
Οι περίπου 25 βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία δεν πρόκειται βεβαίως να παραδώσουν τις έδρες τους. Ετσι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, μια ομάδα στενών συνεργατών του, όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Παππάς και Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και η πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου, εισηγούνται, αν πάμε σε εκλογές, αυτές να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν.  Μια άλλη ομάδα (όπως π.χ. οι Αλ. Φλαμπουράρης και Ι. Δραγασάκης) εισηγείται  να γίνουν οι εκλογές αργότερα.
 Ο κ. Τσίπρας πάντως περιμένει να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στη Βουλή (και η ψηφοφορία στα ξένα κοινοβούλια) και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «η κυβέρνηση δεν έχει στα πλάνα της τις εκλογές». Αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την ψηφοφορία της Πέμπτης και κυρίως από το πόσοι βουλευτές θα αποχωρήσουν από το κυβερνών κόμμα.
Πάντως στην Κουμουνδούρου κάνουν συνεχώς μυστικές δημοσκοπικές  εκτιμήσεις. Σύμφωνα με αυτές, και τα επτά υπάρχοντα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκεται στις 14 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά, προσοχή, μετράνε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο.
Για την τρίτη θέση πήρε κεφάλι το Ποτάμι και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή, με μειωμένα όμως τα ποσοστά της σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Ακόμη, οι εκτιμήσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μπαίνει οριακά στη Βουλή και το κόμμα του κ. Λεβέντη, πλην όμως δεν το θεωρούν και τόσο σίγουρο.
Επίσης το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αγνωστες παραμένουν οι κινήσεις και οι προθέσεις της», αλλά θεωρούν βέβαιον ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στο κόμμα του κ. Λαφαζάνη: «Δεν τον πάει, ούτε όμως αυτοί την πάνε». Και με τον Γιάνη Βαρουφάκη; Θα είναι και πάλι υποψήφιος, και η απάντηση που μου δόθηκε είναι: «Θα εξαρτηθεί από τη στάση του στην ψηφοφορία και βεβαίως από τη στάση που θα κρατήσει απέναντί του ο κ. Τσίπρας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου