13.3.17

Ιδιωτικός Τομέας: Στο 91,8% η μερική απασχόληση, όσον αφορά στις νέες θέσεις το Φεβρουάριο 2017

Η μαζική υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από τις διάφορες μορφές εργασιακής ειλωτείας (και κυρίως τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία) θα είναι η μόνιμη μεγάλη απειλή για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο (ν. 4336/2015) έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς και κλάδους δραστηριότητας.
Χαρακτηριστικό της υποκατάστασης – κατάρρευσης της πλήρους απασχόλησης με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Φεβρουάριο 2017, όπου -στη σχετική ανακοίνωση- το υπουργείο Εργασίας κομπορρημονεί για την… αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.
Τι προκύπτει, ωστόσο, από τη μελέτη των στοιχείων αυτών; Πως σε σύνολο νέων προσλήψεων 11.741 τον Φεβρουάριο 2017, οι 962 ΜΟΝΟ οσοστό 8,2%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι 10.779 οσοστό 91,8%) είναι συνολικά θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης!! Ειδικότερα, 6.226 είναι θέσεις μερικής απασχόλησης οσοστό 57,8%) και 4.753 θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης οσοστό 44%).
Επιπλέον, 2.692 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής, 1.428 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής απασχόληση (με ή χωρίς τη συμφωνία εργαζομένου), δηλαδή αθροιστικά 4.120 συμβάσεις έπαψαν να είναι πλήρους απασχόλησης, γεγονός που οδηγεί ισάριθμες οικογένειες στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια και στη δυσχερέστερη διαβίωσή τους.
«Με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών η χώρα μετατρέπεται σταθερά και βίαια σεΕλ Ντοράντοφτηνής εργασίας, σε Εθνική ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη) φτηνής εργασίας και ισχνών εισφορών με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των συντάξεων», σχολιάζει σχετικά η ΕΝΥΠΕΚΚ και προσθέτει: «το ΥπουργείοΕργασίας μπορεί να επαίρεται για τα πρωτοφανή αυτά ευρήματα!! Αφού ψάχνοντας κάπωςελπιδοφόρα στοιχεία, δηλαδή ικανά για την παραπλάνηση του λαού, τα βρήκε στο χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 28/2/2017, παρουσιάζει ευρήματα 14 μηνών(!!) αθροιστικά, με σκοπό νααποκαλύψει ότι, δήθεν, μέσα από την ανεργιογόνα και υφεσιογόναανάπτυξη του μνημονιακού προγράμματος, μπορεί να προκύψουν καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».
Συνεπώς, καταλήγει, «το μέλλον για την πλήρη και ασφαλισμένη ΕΡΓΑΣΙΑ, και όχιΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ”, όπως βολεύει κατευφημισμόν να τιτλοφορείται, είναι αβέβαιον».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΗΣ
Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ε.Κ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου