Για να αντιμετωπίσετε τον εχθρό, το βασικό είναι να τον γνωρίσετε.
Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα της άνοιξης, για τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι και ο... απρόσκλητος επισκέπτης που λέγεται ψείρες.
Για να αντιμετωπίσετε τον εχθρό, το βασικό είναι να τον γνωρίσετε.
Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα έντομο με μήκος 3 χιλιοστών, όσο δηλαδή ένας κόκκος σησαμιού. Τα 6 πόδια του καταλήγουν σε δομές που μοιάζουν με αγκίστρι, που του επιτρέπουν να προσκολλάται στο στέλεχος της τρίχας.
Προσκολλητικές ιδιότητες διαθέτουν και τα αυγά της ψείρας (κόνιδα). Μία ψείρα ποτέ δεν θα εγκαταλείψει από μόνη της το κεφάλι στο οποίο παρασιτεί, διότι εκεί βρίσκει καταφύγιο, τροφή, ζέστη και υγρασία.
Κάθε 3-6 ώρες, το έντομο ανακουφίζει την πείνα του με αίμα, γεγονός που ευθύνεται για τον έντονο κνησμό (φαγούρα) που προκαλείται. Ο κνησμός, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός στο πίσω μέρος της κεφαλής και πίσω από τα αυτιά.
Οι ψείρες είναι έντομα γενικώς αβλαβή, με την έννοια ότι δεν μεταδίδουν άλλα νοσήματα.
Ωστόσο, ο έντονος κνησμός μπορεί, στις παραμελημένες περιπτώσεις, κάποιες φορές να προκαλέσει βακτηριακή επιμόλυνση, όποτε προσβάλλονται οι τοπικοί λεμφαδένες (λεμφαδενίτιδα) και τα πράγματα είναι πλέον σοβαρότερα.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:
1. Μην σπεύσετε να κουρέψετε το παιδί (ειδικά αν είναι κορίτσι). Το κόψιμο των μαλλιών δεν βοηθά, όπως και οι σχετικοί χειρισμοί. Το αντίθετο μάλιστα. Τα κοντά μαλλιά ευνοούν τη μετάδοση σε άλλα άτομα, καθώς η απόσταση μεταξύ ρίζας (καταφυγίου του εντόμου) και κορυφής της τρίχας γίνεται μικρότερη. 2. Μην κρατήσετε το παιδί στο σπίτι. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσει ο αποκλεισμός του παιδιού από το σχολείο, είναι ψυχολογικό βάρος. Ένα 6χρονο παιδί π.χ. δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει τι συμβαίνει, ούτε να συνειδητοποιήσει τα οφέλη της ταλαιπωρίας την οποία υφίσταται, ενώ με βεβαιότητα δεν μπορεί να αντιληφθεί την -έστω και προσωρινή- αποστροφή από τα οικεία του πρόσωπα (π.χ. οικογένεια, φίλους, συμμαθητές).