2.7.13

ΑΡΧΗ από την ΚΟΡΩΝΗ-Αναβιώνει ο θεσμός των «Θεσμοφορίων»

Με στόχο την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να αναβιώσει από φέτος τον αρχαίο αγροτικό θεσμό των «Θεσμοφορίων».
Στην αρχαιότητα τα «Θεσμοφόρια» γιορτάζονταν προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στις εκδηλώσεις, οι οποίες διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες, έπαιρναν μέρος αποκλειστικά γυναίκες.

Οι τελετές των «Θεσμοφορίων» ήταν συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος της γονιμότητας.

Σήμερα επικεντρώνονται στη διαχρονικότητα και τη σημασία της γεωργίας και των καρπών της γης, στη δημιουργία κοινωνικών θεσμών και στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν υπό την αιγίδα του υπουργείου και υπό τον νέο θεσμό, όλες οι τοπικές γιορτές ανά την Ελλάδα, ανά προϊόν, ανά περιφέρεια και ταυτόχρονα υιοθετήθηκαν κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.

Με αυτόν τον τρόπο οι εκδηλώσεις προβάλλονται ολοκληρωμένες, ενσωματώνονται στο τουριστικό προϊόν της χώρας, επιτυγχάνεται ο συνδυασμός τους με άλλες πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις και ταυτόχρονα αναδεικνύεται η διαχρονική αξία της γεωργίας.

Έτσι, ο μήνας που μόλις ξεκίνησε, ο Ιούλιος, κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μήνας των «Θεσμοφορίων» αφού στον νέο αυτό θεσμό έχουν ενταχθεί πάρα πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα γνωστοποποίησε σήμερα το υπουργείο.

Η αρχή γίνεται με το διήμερο Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, στις 5 και 6 Ιουλίου, το οποίο διοργανώνει ο δήμος Πύλου σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ίδρυμα και την υποστήριξη του υπουργείου. 

Στις 5 Ιουλίου, ξεκινούν στην Επίδαυρο οι εκδηλώσεις «Αγροτουρισμός 2013» με την υποστήριξη του Ομίλου Λαμπράκη, οι οποίες θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Μουσικού Ιουλίου στο μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Ακολουθεί ο κύκλος εκδηλώσεων του «Αγροτικού Αύγουστου 2013» από τις 26 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, η ΠΕ Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων, στον χώρο της Δυτικής Τάφρου του Ενετικού Λιμένα των Χανίων.

Το Σάββατο, 27 Ιουλίου, στη Σελιάνα Αχαΐας, θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Τουρισμός- Αγρός- Πολιτισμός: Η γυναίκα στο προσκήνιο» ενώ οι εκδηλώσεις για τον Ιούλιο κλείνουν με την 9η Γιορτή Αγροτουρισμού Χίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου