4.7.13

Το σκόρδο προστατεύει από δηλητηριάσεις

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι ένα από τα συστατικά του σκόρδου είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό, συγκρινόμενο με δύο γνωστά αντιβιοτικά σκευάσματα, στην αντιμετώπιση των βακτηρίων του γένους Campylobacter, γνωστά για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν.
Συγκεκριμένα, τα βακτήρια του γένους Campylobacter αποτελούν την πιο κοινή αιτία τροφικής ασθένειας από βακτήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και παγκοσμίως. Τα συμπτώματα προσβολής από το συγκεκριμένο βακτήριο είναι η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες, ο κοιλιακός πόνος και ο πυρετός. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βακτήριο είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των περιπτώσεων μιας σπάνιας παραλυτικής διαταραχής, γνωστής και ως σύνδρομο Guillain-Barré.
Η μόλυνση από το συγκεκριμένο βακτήριο προέρχονται από την κατανάλωση ωμών ή μη καλά μαγειρεμένων πουλερικών ή τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί από επιφάνειες ή σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πουλερικών.
Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα μιας ένωσης προερχόμενης από το σκόρδο, του διαλλυλεστέρα του σουλφιδίου, να σκοτώνει το βακτήριο ακόμα και παρουσία μιας πρωτεϊνικής κάψας που το καθιστούσε 1000 φορές πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ένωση μπορεί εύκολα να διαπεράσει την πρωτεϊνική αυτή κάψα και να σκοτώσει τα βακτήρια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο διαλλυλεστέρας του σουλφιδίου ήταν εξίσου αποτελεσματικός με 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα των αντιβιοτικών ερυθρομυκίνη και σιπροφλοξασίνη.
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη φυσική ουσία θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των γευμάτων μας και να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των επιφανειών προετοιμασίας των τροφίμων και ως συντηρητικό σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως πατάτες, ζυμαρικά, σαλάτες και αλλαντικά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου