«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

26.9.16

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου του 2016, ο Σύλλογός  Καλαβρυτινών Πειραιά, μέσα από την εθνικοθρησκευτική του δράση, πρόσφερε στην ιστορική για το γένος μας Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, περίτεχνη ιερά εικόνα του εθνομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου του Ε΄.
 Η ιερά εικόνα αφιερώθηκε σύμφωνα με την εγχάρακτη επιγραφή που φέρει, στη μνήμην του ιερέως Νικολάου Πέττα και της πρεσβυτέρας του Ανθής, που νιώθουμε ότι νοητά παρίστανται αυτή την στιγμή. Η εικόνα κατασκευάστηκε δι’ εξόδων των οικείων του ευλογημένου οσιομαρτυρικού ιερατικού ζεύγους (έχω την έμφυτη ευλάβεια να τους αποκαλώ οσιομάρτυρες). Φέρει ένθετο εγκόλπιο που περικλείει ως ευλογία, λείψανο του πελοποννησιακής καταγωγής Αγίου Γρηγορίου του Ε΄, ο οποίος, διετέλεσε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Η εικόνα παραδόθηκε, από μέλη του Συλλόγου μας  στα τίμια χέρια του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, πανοσιολογιοτάτου αρχιμανδρίτη κ. Ευσεβίου Σπανού, παρουσία  της  οσιωτάτης συνοδείας του. Τοποθετήθηκε, από τους Πατέρες της Μονής στο Κειμηλιαρχείο της, πλησίον των ιερών σιγιλίων του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, εκεί δίπλαόπου υπάρχει και το σύμβολο της φυλής μας, το Ιερό Λάβαρο της Επαναστάσεως του 1821.

Ευχαριστούμε τον οικείο  Ποιμενάρχη, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο για την φιλοξενία, καθώς και τους παραβρισκόμενους. Προς καθιέρωση της σεβάσμιας εικόναςαναφέρω τα εξής :
«Μέσα στην πολυδιάστατη δράση και προσφορά του Συλλόγου μας, συμπεριλαμβάνει τον αγώνα μου ως προέδρου, να κατασκευάσουμε και να προσφέρουμε στην Μονή Αγίας Λαύρας τον ανδριάντα του Εθνεγέρτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο οποίος κοσμεί το προαύλιο της. Σήμερα, ευλογία Θεού και με τις ευχές των Οσιομαρτύρων, φέραμε την ιερά αυτή εικόνα στο φυσικό της χώρο, αφού η Μονή Αγίας Λαύρας, πρωτοστάτησε στον αγώνα της Μεγάλης στιγμής του ξεσηκωμού των προγόνων μας το ΄21, ενάντια στον μακρόχρονο Οθωμανό κατακτητή.
Τοποθετήσαμε, αυτόν τον πνευματικό θησαυρό και νοητά ταξιδέψαμε στο κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο μαρτυρικό Φανάρι, όπου εδώ και 195 χρόνια είναι σφραγισμένη η κεντρική πύλη, εις ένδειξη θρήνου για το κρέμασμα του αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄. Στοιχώντας στο κήρυγμα του π. Νικολάου Πέττα: «Αναπολούμε στην Πόλη των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, η οποία παραμένει η πρωτεύουσα της καρδιάς μας. Την μορφή της οποίας ατενίζουμε στην σεπτή μορφή του εσταυρωμένου γενάρχη μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου!». Αυτές οι ιερές πεποιθήσεις μαζί με την πρεσβυτέρα του Ανθή, τις μεταλαμπάδευσαν όχι μόνο στα πολλά κατά σάρκα τέκνα τους, αλλά και σε όσους συστρέφονταν όσο ζούσαν.
Ο Γρηγόριος ο Ε', ο φλογερός αυτός Ιεράρχης, ακολούθησε τον δρόμο του μαρτυρίου του Μεγάλου Αρχιερέα Χριστού. Σάρκωσε ολόκληρο το υπόδουλο Γένος. Επωμίσθηκε το σταυρό του, ανέβηκε το Γολγοθά του. Δέχθηκε ραπίσματα, χλευασμούς, εμπτυσμούς και τέλος τον θάνατο με απαγχονισμό από Οθωμανούς και Ιουδαίους στην πύλη του Πατριαρχείου, την  10η Απριλίου του 1821ανήμερα του Πάσχα. Είκοσι ημέρες μετά την έκρηξη της Επαναστάσεως εδώ στο Μέγα Μοναστήρι, από τον ανιψιό του Δεσπότη Παλαιών Πατρών Γερμανού. Αδιάψευστα στοιχεία για την αποφασιστική συμμετοχή της Εκκλησίας και των δύο προαναφερθέντων στην έναρξη του αγώνα εδώ στην Αγία Λαύρα.
Στο έγγραφο της καταδίκης του (τουρκιστί «γιαφτάς»), αναφέρεται η αιτία του απαγχονισμού του Αγίου Πατριάρχη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ἀλλ’ ὁ ἄπιστος πατριάρχης τῶνἙλλήνων… ἐξαἰτίαςτῆςδιαφθορᾶςτῆς καρδίας του, ὄχι μόνον δὲνεἰδοποίησενοὐδ’ ἐπαίδευσετοὺςἀπατηθέντας, ἀλλὰ καθ’ ὅλατὰ φαινόμενα ἦτοκαὶαὐτός, ὡςἀρχηγός, μυστικὸς συμμέτοχος τῆςἘπαναστάσεως… ἀντὶνὰδαμάσῃτοὺςἀποστάταςκαὶδώσηπρῶτοςτὸ παράδειγμα τῆςεἰςτὰ καθήκοντα ἐπιστροφῆςτῶν, ὁ ἄπιστοςοὗτοςἔγινεν ὁ πρωταίτιος ὅλωντῶνἀνεφυεισῶνταραχῶν. Εἴμεθα πληροφορημένοι ὅτιἐγεννήθηἐνΠελοποννήσῳκαὶὅτιεἶναι συνένοχος ὅλωντῶνἀταξιῶν, ὄσαςοἱἀποπλανηθέντες ραγιάδες ἔπραξανκατὰτὴνἐπαρχίαν Καλαβρύτων… Ἐπειδὴ πανταχόθεν ἐβεβαιώθημενπερὶτῆς προδοσίας του ὄχι μόνος εἰςβλάβηντῆςὑψηλῆς Πύλης, ἀλλὰκαὶεἰςὄλεθροναὐτοῦτοῦἔθνους του, ἀνάγκηἦτονὰλείψη ὁ ἄνθρωποςοὗτοςἀπὸτοῦ προσώπου τῆςγῆςκαὶδιὰτοῦτοἐκρεμάσθηπρὸςσωφρονισμὸτῶνἄλλων».
Η Ιερά Εικόνα του Μεγάλου αυτού Ρωμιού, θα παραμείνει δια παντός στην Ιερά Μονή προς αγιασμών των ενθάδε ασκούμενων Πατέρων. Εμείς με τις ευλογίες της Μητέρας Εκκλησίας θα τοποθετούμε εικόνες του Εθνομάρτυρα Ιεράρχη Γρηγορίου, εις πείσμα ορισμένων που ενοχλούνται,όπως όταν τοποθετήθηκε ηεικόνα του στην κλειστή Πύλη το 1907επί σουλτάνουΑβδούλΧαμίτ, ο οποίος απαίτησε εκνευρισμένος να την κατεβάσουν.
 Το εικονιζόμενο πρόσωπο, ο Πατριάρχης μας, θα βροντοφωνάζει μαζί με τον Βαλαωρίτη σε εμάς τους λήσμονες νεοέλληνες:«Χτυπάτε, πολέμαρχοι! Μη λησμονείτε το σχοινί, παιδιά, του πατριάρχη!». Μας έρχεται στην σκέψη αυτό που διαλαλούσε ο οσιομάρτυς π. Νικόλαος Πέττας: «Και να μας αφανίσουν τους ρωμιούς, και μια μπουκιά να μας αφήσουν, αυτή η μαγιά είναι ικανή να ξαναδημιουργήσει το αθάνατο χριστιανικό γένος μας». Ο Πατριάρχης Γρηγόριος μαζί  με τον κατά σάρκα ανιψιό του Παλαιών Πατρών Γερμανό, ως Εθνεγέρτες της φυλής μας θα μας δείχνουν τον δρόμο της κατά Θεόν ελευθερίας!
«Ἐπικαλούμενοιδὲτὸν Κύριον τοῦοὐρανοῦκαὶτῆςγῆςἵναδιὰτῶνἱκεσιῶνκαὶτῶνπρεσβειῶντοῦἱερομάρτυρος Γρηγορίου, οὗτὸἱερὸνΛείψανονἀπήλαυσενἤδη ἡ Ἑλλάς, σκέπῃκαὶδιαφυλάττῃἅπαντὸἙλληνικὸν γένος ὅπωςδυνηθῇἐκπληρῶσαιτὴνὑπὸτῆςΘείας Προνοίας ἐπιβεβλημένηναὐτῇἀποστολήν, διατελοῦμενεὐπειθέστατοι».
Την ευχή σας άγιοι πατέρες και καλό και ευλογημένο εκκλησιαστικό έτος, αυτός ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του εκκλησιαστικού εορτολογίου!».

Ἀπολυτίκιον.Ἦχος α’. Τῆςἐρήμου πολίτης.
Δημητσάνης τὸνγόνονβυζαντίουτὸνπρόεδρον, καὶτῆςἘκκλησίαςἁπάσης, γέρας θεῖονκαὶ καύχημα. Γρηγόριοντιμήσωμεν πιστοί, ὡς Μάρτυρα Χριστοῦπανευκλεῆ, ἶναλάβωμεν πταισμάτων τὸνἱλασμόν, παρὰΘεοῦκραυγάζοντες. Δόξα τῷδεδωκότι σου ἰσχύν, δόξα τῷσὲστεφανώσαντι, δόξα τῷἐνεὐκλείᾳοὐρανῶν, δοξασαντᾶ σε Ἅγιε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου