3.3.17

Συνδυασμός προβιοτικών ανακουφίζει από τις εποχικές αλλεργίες

Οι επιστήμονες εστίασαν τη μελέτη τους στον συνδυασμό γαλακτοβάκιλων και βακτηρίων bifidus που είναι γνωστό συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και σε μέρη του ανοσοποιητικού

Καθώς η Άνοιξη κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή της, οι εποχικές αλλεργίες που την συνοδεύουν αρχίζουν να ταλαιπωρούν το ανοσοποιητικό μας.
 Αμερικανοί ερευνητές όμως προτείνουν έναν συνδυασμό προβιοτικών που μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα ειδικά του πυρετού εκ χόρτου, αν ληφθεί εγκαίρως. 
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα εξέτασαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να ρυθμίσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις αλλεργίες. Όμως, δεν έχουν όλα τα προβιοτικά το ίδιο αποτέλεσμα. 
Οι επιστήμονες εστίασαν τη μελέτη τους στον συνδυασμό γαλακτοβάκιλων και βακτηρίων bifidus που είναι γνωστό συμβάλλουν στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και σε μέρη του ανοσοποιητικού. Εικάζουν ότι αυτός ο συνδυασμός προβιοτικών δρα αυξάνοντας το ποσοστό των ρυθμιστικών Τ-κυττάρων στο σώμα με αποτέλεσμα την αύξηση της ανοχής του στα συμπτώματα του πυρετού εκ χόρτου. 
Σε δείγμα 173 υγιών ενηλίκων που υπέφεραν από εποχικές αλλεργίες, οι ερευνητές με τυχαία επιλογή τους χώρισαν σε δύο ομάδες και τους έδωσαν τον συνδυασμό των προβιοτικών ή εικονικό σκεύασμα. Κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων που διήρκεσε η μελέτη, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε Online ερωτηματολόγιο για το επίπεδο δυσφορίας που βίωναν. 
Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης DNA από δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων για να καθορίσουν πως άλλαξε το βακτηριακό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια το πείραμα επαναλήφθηκε όταν οι συμμετέχοντες ήταν στην κορύφωση της εποχικής αλλεργίας. 
Όσοι είχαν πάρει προβιοτικά ανέφεραν βελτίωση της ποιότητας ζωής, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Για παράδειγμα, υπέφεραν από λιγότερα ρινικά συμπτώματα και έτσι ενοχλούνταν λιγότερο στην καθημερινότητά τους. 
Να σημειωθεί πως το δείγμα δεν περιλάμβανε άτομα με σοβαρής μορφής αλλεργίες και τα οφέλη των προβιοτικών αφορούν μόνο εκείνους με ήπια μορφή εποχικές αλλεργίες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου